Un produs Blogger.

marți, ianuarie 03, 2023

Corespunde Proiectul de lege privind Jalonul 215 exigențelor Comisiei Europene?

127 comments

 Răspunsul primit astăzi de @Stelică indică faptul că instituția europeană a înțeles care sunt îngrijorările militarilor privind pensiile militare și reamintește obiectivele Jalonului 215,  aprobat de Comisia Europeană, respectiv revizuirea tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare, pentru alinierea la principiul contributivității.

Indeplinirea satisfăcătoare a acestor obiective va fi monitorizată de Comisia Europeană în contextul celei de-a treia cereri de plată a Guvernului României.

Comparând cerințele reiterate de Comisia Europeană cu conținutul reformei pensiilor militare din proiectul de lege, introdus de guvern în dezbaterea Senatului, B871/2022, nu este greu de observat că Guvernul va avea o mare problemă pentru a obține cea de-a treia cerere de plată, dacă nu revizuiește și pensiile militare pentru a le alinia la principiul contributivității. 

Nota blogului.

-Celelalte pensii speciale din Jalonul 215 sunt deja aliniate principiului contributivității, fiind calculate deja și potrivit Legii nr. 263/2010 cu modificările ulterioare privind sistemul public de pensii.

-Pentru cei care au uitat, istoria sesizării CE de către @Stelică a pornit pe 05 12 2022. Dați click pe titlul de mai jos:

Flavius reclamă, în engleză, Guvernul la CE... pentru încercarea de driblare a Jalonului 215. Stelică trimite și discrepanțele valorice între pensiile militare

 





127 de comentarii:

RD spunea...

Eu o spun pentru încă o dată: acest proiect nu va rămâne așa cum este acum. Cel puțin este părerea mea. Dar tot la fel spun că nu va rezolva inechitățile din sistemul pensiilor militare. Și rămân și la părerea că 'unii vor plânge, iar alții vor râde '.

Dorel 66 spunea...

Buna seara Daca se modifică impozitarea pensiilor de la 2000 la 3000 lei vom câștiga ceva la pensie atât cei pensionati dinainte de 15 09 2017 cât și cei după această dată.Aveti informați despre aceasta.Multumesc!

Brenda spunea...

DECI ,o sa îi ia dracu

Alkan spunea...

Parlamentul va fi obligat sa adopte dispoziții legale de modificare a Legii 223/2015 privind pensiile militare care sa răspundă exigentelor Comisiei Europene. În mod obligatoriu se vor calcula/recalcula și pe principiul contributivitatii. Guvernul a trimis în Parlament o caricatura de proiect de lege numai pentru a se încadra în termen.

Relu spunea...

Si cum contributii au fost oprite si la orele suplimentare, nopti pierdute, sarbatori, salturi cu parasuta, scufundari, ore de zbor normal ar fi sa fie luate in calcul si ele. Plus ca de ele se tine cont si la calculul pensiei civile.

Liviu spunea...

Scopul Comisiei Europene este ca bugetul pensiilor militare sa scada!Din cate se aude pe aici daca vor trece pe contributivitate 68% vor creste!Sigur Ciuca,Budai...etc vor spune CE ca e mai bine sa ramana legea 223/2015 cu reformele facute in 2017!Cu alegerea a 12 luni din ultimii 5 ani fata de 6 luni nu mai pot sa-si bage cei din MAI sporul de SDSL si Oscar pe cele 12 luni!Din cauza lor sunt atatea scandaluri in mass media si tv!Daca faci o comparatie la MApN si MAI pe aceeasi functie si vechime pensiile difera la subofiteri/agenti cu cel putin 1500 lei in favoarea MAI!

Viorel spunea...

Akord global și nea Cezare. Ne-ați criticat la un moment dat că scriem petiții, că suntem justițiabili, că altceva nu știm decât să dăm cu ciocul și că în fond nu realizăm nimic. Uite domnilor că mai sunt și unii care ne bagă în seamă. Să vedem ce va zice și ÎCCJ pe data de 10 ianuarie 2023 la adresa lui Stelică privind acceptarea sau nu ca intervenient în răfuiala dintre cele 2 prestigioase instituții ale statului care nu au știut să interpreteze o lege (marii finanțiști) fiind nevoite să ajungă în instanțe.

RD spunea...

Eu nu inteleg mai multe printre care.. Budai a zis ca a vorbit de mai multe oricu Banca Mondiala si Comisia Europeana in legatura cu acest jalon. Ca a avut conversatii prin video call. Atunci, acest proiect n-ar fi aratat asa avand in vedere ce scrie in jalon. Nici sa minti nu poti, ca ai discutat cu BM si CE, daca nu a fost asa.. Adica e mai mult decat ciudat!

GG spunea...

Nu am agreat recalcularea pe contributivitate dar văzând câtă escrocherie și atitudine de neamuri proaste din partea unora cu pensiile de nanabi,voi susține contributivitatea,pe lângă cei cunoscuți mie.
CUM au fost calculate pensiile pe puncte,au fost cel mai corect,fără măgăriile sau alte smecherii.

Leo spunea...

BRAVO Stelică !
BRAVO Flavius !
BRAVĂ celor anonimi aici și care au scris jalbe la CE !
1. Ia să fi fost măcar 1000 de jalbe la UE pe această temă de la 1000 de rezerviști , că altfel se aborda problema. De aceea SISTEMUL MAFIOT din MFA nu-și face probleme și-și face de cap , deoarece prea puțini rezerviști sesizează CE.
Timpul nu este încă pierdut pt. a face sesizări la CE. Suntem vre-o 3 care le-am umplut cutiile poștale electronice celor de la CE.
NIMIC nu vine de la sine ci cu perseverență și tenacitate.
2.Este cert că ceea ce a ajuns în parlament a fost validat de CE , iar CE a fost înșelată de sistemul mafiotizat cu minciuni de genul "noi la pensiile militare am făcut reforma din 2017 , noi avem pensii pe contributivitate " etc...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, La multi ani sanatosi si fericiti, cat si felicitari pentru incisivitatea in lupta! Bravo, Stelica!

RD spunea...

Sa nu fiti siguri ca la ce s-a intamplat cu Guvernul Boc va fi aceeasi treaba si acum. Alti oameni s-au ocupat cu recalcularile pensionarilor militari pe atunci la trecerea pe contributivitate! Se pot modifica anumite mecanisme. Ce a fost, a fost! Care este concluzia ultimilor 10-12 ani? Ca pensionarii militari vor fi reformati, recalculati si nu pot sta linistiti cu pensiile lor! Nicaieri nu se gaseste asa ceva, adica in vreun alt sistem de pensii, fie ca e vorba de cel public sau de celelalte cu pensiile speciale.

Relu spunea...

@Liviu: aia care au lucrat in ture toata viata nu vor pierde ca au cam acelasi venit. Ce ar mai pierde in luna cu concediu compenseaza in luna lucrata full mai ales daca e intr-un loc de care fug altii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, multumesc frumos, dar mai sunt si un brav Capitan barladean, un brav Comandor constantean, insa suntem putini fata de masa mare de rezervisti, la care se puteau alatura, printre altii, si Dl Col Dogaru cu sindicatul domniei sale, cat si toate sindicatele militare!

nr. 1 spunea...

Alea Jacta Est! Ca vor sau nu guleratiii, e clar ca si pensiile militare vor fi recalculate!Asa prevede PNRR si pe undeva e f korect! Cum a spus si unknown la 19.43 prea multi rezervisti s-au saturat vazand cata escrocherie si atitudine de neamuri proaste se constata din partea unora cu pensii de nababi(pensii nesimtite) ! Vrajelile ca sunt deja calculate pe contributivitate, ca au fost deja recalculate si reformate bla bla bla nu mai tin! In plus sunt avizele CSM si Consiliului Legislativ cu observatii de substanta care nu pot fi ignorate! Parodia de proiect va fi luata la scuturat!

Viorel spunea...

Cornele. Nu mai aminti de Sindicate și de Asociații (conducătorii lor) că mi se face greață ca după băutură deși nu am băut alcool de 20 de ani.

RD spunea...

Sa nu credeti ca CE nu cunoaste ce se intampla pe aici.. Sa nu credeti ca au aflat si cei de la CE pentru ca i-a scris @Stelica sau si alte persoane. Oamenii sunt la curent cu totul! Daca nu ar fi asa, o sa verifice ce scrie in jalon cu ce va fi in proiectul final.

Inginerul spunea...

Traim pasionant. Sunt niste interese din mai multe parti in ce ne priveste. Pensionarii vechi vor alinierea la cei mai noi. Cei noi nu vor revizuire sau cum i-o zice, ori sa fie ceva de forma ca sa nu se schimbe nimic, fiind primii vizati la scaderi (chiar daca ramane in plata ce au acum, va fi inghetata multa vreme, ceea ce evident nu vor). CE vrea modificari ca sa scada cheltielile cu pensiile speciale (toate). Mafiotii din sistem care sunt contra pensionarilor militari (si per ansamblu contra Romaniei, dar aici e patratica lor de actiune) le-ar taia si ei de nu s-ar vedea. Din pacate Ciuca, factor de decizie, e parte a mafiei si parte a celor pensionati recent, asa ca nicio nadejde de la el, din contra. Ministrul actual are umbra dar n-are corp. Pe Ciolacu inca nu l-am "citit" dar nu prea miroase a parfum. Iar Johannis e incolor si inodor ca la toate problemele, daca n-o fi si el parte a mafiei. Si toate astea cu razboi la granita, de nu mai intelegi nimic.

nr. 1 spunea...

Rambo ....ce-ti veni?

monteoru spunea...

Pensia pe principiul contributivitatii este cel mai corect.Numai in acest fel se termina cu manaria.Legea 223/2015 in forma actuala a fost cu dedicatie.Felicitari baieti.Insistati.Asa vede si Ciuca ca si gradele mai mici trebuie respectate.

Huhu Rezea spunea...

@Inginerul
Dacă se face recalcularea, cuantumul în plată va fi cel recalculat din baza de calcul de 12 luni, ca la magistrați.
Cuantumul recalculat nu va putea fi mai mic decât componenta contributivă a pensiei brute.

mosmartin16 spunea...

Lucrurile sunt mai mult decât evidente : contributivitate și buget, ca la celelalte pensii speciale ! Amu' să vedem cât se vor mai putea suci ai noștri guvernanți...că-s "cei mai serioși" din UE !🤣

mosmartin16 spunea...

Soldatul, mulțumim atât pentru inițiativă cât și pentru mailul transmis lui Huhu ! Felicitări ! Mulțumim și ție Huhu pentru topicul creat ! Seară faină și s-auzim de bine !

Militar de la 14 ani spunea...

Răspunsul CE prin funcționarii ei este de complezență. Am primit, am luat act, o să facem ... etc. Problema va fi pasată (cred că deja a și fost) funcționarilor români iar de la aceștia la Guvern și tot așa. Proiectul de lege trimis la Senat cred că deja are girul CE. Găselnița cu pensii contributive la militari a rezolvat-o Ciucă prin faptul că s-au reținut contribuții. Deci pensiile militare au fost stabilite conform principiilor din mai toate țările NATO și pe deasupra militarii români au plătit și contribuții. Nu cred că e cineva de la Bruxelles care să nu spună că problema e rezolvată. Din punctul ăsta de vedere, Ciucă a fost bine consiliat de gulerati. Cât despre contributivitate, nu e vorba de cei pensionați, ci de activi. Orice modificare trebuie privită prin prisma activilor care nu concep așa ceva.
Deci cam asta e concluzia. Indiferent ce se va propune, un lucru e clar: pensiile militare nu știu dacă se vor actualiza, nu știu dacă se vor calcula pe contributivitate (dar nu aia a lui G.Oprea, ci cea reală cu puncte în minus bineînțeles), dar din discuțiile cu BM și se pare că și cu CE, cu siguranță nici o pensie în plată nu va scădea decât prin fiscalitate.

RD spunea...

Partea contributiva + cea 'speciala' pentru ca (de exemplu) nu a avut voie sa faca un politist asa ceva.. Am zis de politisti pentru ca e luat din ceva oficial si de curand publicat..

Luat din punctul de vedere referitoare la proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensilor de serviciu (Consiliul Economic si Social):

Reglmul incompatibilitatilor este reglementat in sfera mai multor categorii profesional. Politistului ii ieste interzis:

a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda in favoarea acestora;
b) sa exprime opiniii sau preferinte politice la locul de munca sau in public;
c) sa candideze pentru autoritatile administratiei publice locale, Parlametul Romaniei si pentru functia de Presedinte a Romaniei;
d) sa exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei;
e) sa declare sau sa participe la greve, precum si la mintinguri, demonstratiii, procesiuni sau orice alte intruniri cu caracter public;
f) sa adere la secte, organizatii religioase sau la alte organizatii interzise de lege;
g) sa efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comertori sa participe la adminsitrarea sau conducerea unei societati comerciale, cu exceptia calitatii de actionar;
h) sa exercite activitati cu scop lucrativ de natura sa tezeze onoarea si demnitatea politistului sau a institutiei din care face parte;
i) sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamant.

mosmartin16 spunea...

Parcă-i și văd pe unii de pe aici..."tari în clonț" și "sfătoși"... care nu prea au somn la noapte !🤣🤣🤣 Se știu ei care !🤣🤣🤣

reddog spunea...

Poate ar trebui să ne unim și să cerem acordarea ajutoarelor și salariilor compensatorii.
Împreună suntem puternici! ✌️💪

reddog spunea...

Pe dincolo Moș Alecu e cam nervos in ultimul timp.
Sa speram că nu a împușcat pisica aia la nervi.

mosmartin16 spunea...

Nu sunt adeptul pensiilor militare pe principiul contributivității, care - din ceea ce cunosc - nu se aplică în statele NATO ! Dar, fără doar și poate, principiul are și beneficiile lui majore și de netăgăduit ( pe care io le cunosc ) ! Mai mult de atât, PNRR este un contract și ca orice contract părțile au obligația de a-l respecta ! Nu-l respecți = nu primești bănuții și care...ohooo...ce mulți sunt !

mosmartin16 spunea...

Huhu / Soldat poate puteți veni cu ceva elemente suplimentare de credibilitate a răspunsului de la CE ! Nu pentru mine, nicicum, ci pentru alții ! Sunt unii cărora eu le-am spus, dar se îndoiesc de veridicitatea documentului ! Mulțumesc mult !

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Se vede pe pagina și numărul de inregistrare de astăzi. Jos se specifică semnătura electonică si adresa de mail la care a fost expediat răspunsul.
Pe lânga informarea cititorilor, publicarea documentului este si o atenționare a celor răspunzători de Jalonul 215 PNRR.
Cei care au adresele de mail ale ministrilor Budăi și Bolos nu ar fi rău să le transmită acest document.

RD spunea...

Domnule Huhu, va intreb, credeti ca in construirea acestui proiect, nu s-a discutat cu BM si CE? Sau au vorbit una si au facut altceva? Pana la urma nu poti fenta CE, cum se intampla in tara noastra. Sa nu uitam ca si CE sunt politicieni!

Nu cred ca Budai si Bolos ar fi 'socati' de acel document incat sa fie dat peste cap proiectul trimis in Senat si sa fie ulterior modificat din mai multe puncte de vedere!

Jalonul este cunoscut de 1 an! Si lamurit mai ales in ultimele luni din 2022. Adica nu-mi vine sa cred ca ei, cei din Guvern, nu stiu cu adevarat ce trebuie sa contina acel proiect!

bogdan spunea...


JURAMANT
Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale
omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi
îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit
funcţiei şi să respect secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu! '

JURAMANT
„Jur credintă patriei mele România, jur să-mi apăr tara chiar cu
pretul vietii. Jur să respect legile Tării şi regulamentele militare. Aşa să-
mi ajute Dumnezeu.

Asa ca sa ne lamurim cu ce drepturi are sau nu are cineva sub arme si nu numai.

Vad ca Ciucanii au fost eliminati total de aici ..asta este. probabil se pregatesc pentru altceva...ca doar au cunostinte despre interoperabilitate. Am spus si repet conteaza cei care vor iesi la pensie iar pentru ei o pensie buna este sau marirea cu 30/50 % a soldelor sau SA RAMANA ASA. cu cresterea soldei de grad si 10% care egaleaza trecerea la 12 luni.

In rest ce sa spun... FIECARE SA PRIMEASCA EXACT CEEA CE DORESTE CELUILALT. Asa sa ajute.

bogdan spunea...

Pentru SOPLDATUL

Acelasi juramant in 09.1989 apoi altul in 1990 apoi altul in 1992. Amintiri frumoase dar...tot mandru CIUCAN raman fie si pentru frumusetea opozitiei de aici.

Nico.tnt spunea...

Daca nu am contribuit pentru pensia mea, atunci sa mi se restitue sumele oprite pe fluturasi! Eu nu cred ca cineva de aici CONSIDERA CA NU A CONTRIBUIT pentru pensia lui! Am sute de fluturasi care arata sumele retinute lunar din solda! Pentru ce le-au oprit!? Alea nu sunt contributii!?

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc, Huhu !

luchy19 spunea...

Dumneavoastră cu principiul contributivitatii cu certitudine sunteți un ofițer în rezervă sau retragere care ați avut funcții de comandă spre apusul carierei, adică o soldă destul de bună. Ce pensie credeți că va avea subofițerul din MAPN, SGP ul sau chiar și un ofițer 2, 3 sau 4 ce din varii motive nu au avut funcții de comandă, domnilor?
Vin cu un singur exemplu din rudele mele, directoraș prin Rompetrol, salariu peste 15.000 lunar, în ultimii ani cel puțin, s a pensionat anul acesta undeva la 5700 pensie, repet 5700 lei. Răspundeți domnilor la ce valori ale pensiilor celor din MAPN vor ajunge acestea???

Brenda spunea...

Azi ședință de guvern cu soldele, o hotărâre de guvern .,

nastyboy spunea...

Parerea mea. Eu cred ca in faza in care ne aflam ar fi indicat ca scrisorile cu propuneri de modificare a legii 223/2015 actualizata sa fie trimise catre fiecare membru din Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor. La ei va fi mingea in joc. cat de curand. Sa nu uitam ca aceasta camera e cea decizionala pentru modificarea legii pensiilor militare, cel putin. Ca o alta parere personala, mai cred ca istoria modificarii va fi mai lunga. Adica, Iohannis va trimite proiectul inapoi la Parlament sau se va gasi vreun usr-ist si aurist sa conteste la Curtea Constitutionala, dupa care se va intoarce proiectul, pentru aplicarea observatiilor, in Parlament. Desigur, la final, nu este exclus ca nici Comisia Europeana sa nu fie multumita de rezolvarea jalonului 215, drept pentru care va urma un videocall cu băietul din Botşeni si o OUG de aducere la mal a plx-ului devenit sau nu lege, intre timp. Asadar, rabdare si scrisori, va rog, dragi colegi. Scriitori avem destui pe blogul d-lui HR.

Huhu Rezea spunea...

@Hurzicarule
Tocmai tu pui asemenea întrebări, care ai putea să dai lecții celor mai noi pe blog?
Suma punctajelor anuale pe contributivitate o ai deja calculată iar actualizarea se face la valorile soldelor de grad și funcție pentru activi în anul 2023.
Crezi tu că Jianu si alți decidenți din MApN vor accepta să se pensioneze în condiții mai defavorabile, precum cele din proiectul de lege?
Vor scoate repede la interval mânecuțele contabile!🫢

micutzul spunea...

''III. ANALIZE
1. ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE HOTĂRÂRE pentru actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii şi polițiștii de penitenciare''

Din programul ședinței din 04.01.2022 a guvernului.

M spunea...

Ca să nu mai bateți câmpii:

1. Se lucrează la modificarea legii salarizării.
2. Coeficienții de ierarhizare vor crește prin "absorbția" unor sporuri.
3. Sporurile "de merit" vor rămâne. Ba chiar sunt cerute de PNRR!!!!
4. Sporurile nu vor mai depăși 20% din salariu.
5. Este exclusă orice revenire la actualizarea pensiilor militare cu soldele de funcție ale activilor.
6. După reașezarea coeficienților de ierarhizare este posibilă modificarea formulei de calcul a cuantumului pensiei militare (fără luarea în considerare a sporurilor).
Pensiile în plată nu se modifică, cel puțin nu în anul 2023.

Ca chestie amuzantă: cei din sănătate au uitat că lor li s-au triplat coeficienții prin legea 153 și că au trecut direct pe salariile mărite și acum se tăvălesc pe jos strigând că salariile lor nu au mai crescut de 6 ani în timp ce toți ceilalți au primit anual câte ceva la salariu!

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea,
Am depus,prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire,cererea privind restituirea CASS-ului retinut pe anul 2022. In cazul unui raspuns negativ urmeaza sa deschid actiune in justitie privind solutionarea acestei probleme. Intrebarea este: pe cine actionez in judecata CSP a MApN(nu are personalitate juridica) sau MApN-ul? Multumesc pentru amabilitate!

Huhu Rezea spunea...

Negritoiu
In ce bază ceri d-ta restituirea CASS, dacă Decizia CCR suspendă art. XXIV din OUG 130/2021 doar din 29 12 2022?
Ce citești d-ta pe blog dacă nu ai dat de numeroasele articole si comentarii, comunicate ale Caselor Sectoriale că acea contribuție, CASS, nu se restituie? Nu se mai oprește in viitor din pensie.
Stai locului liniștit și nu mai pierde vremea cu prostii!

Leon spunea...

@M,NU tot personalul MS.este salarizat la nivelul maxim din L.153/2017 !
Pentru documentare, cititi aici:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.cnslr-fratia.ro/2021/11/24/sindicatul-sanitas-solicita-partidelor-din-noua-coalitie-guvernamentala-sa-respecte-legea-153-2017/&ved=2ahUKEwiBiuXmxa38AhXPDOwKHWHZCVM4FBAWegQIAhAB&usg=AOvVaw0FDaZ41jEqrSfnaRcqSu83

Viorel spunea...

Bogdane/ Rămâi mândru CIUCAN pentru că ți-a dat 1.000 lei la pensie cu dedicație pentru faptele de vitejie săvârșite în cele 121 de zile de misiune.

Burebista spunea...

Huhu Rezea, iată ce scrie într-un articol publicat în adevărul despre pensiile speciale ale magistraților ...
, *Astfel, potrivit datelor CNPP, 4.862 de foști magistrați au încasat în luna decembrie, în medie, suma de 21.333 lei, sumă din care statul a plătit aproape 20.000 de lei, dat fiind că o bună parte dintre foștii procurori și foștii judecători nu au avut contribuții la sistemul public de pensii. Concret, din cei 4.862 de foști magistrați doar 1.583 iau pensii bazate pe contributivitate, ceilalți 3.279 încasându-și pensiile speciale doar din taxele și impozitele plătite de toți românii la bugetul de stat."
Conform deciziei CCR ar trebui ca cei peste 3000 sa li se taie chiar și toată pensia pentru ca este în totalitate plătită de ka bugetul de stat.. 🤣 Nu asa au spus cei de ka CCR despre pensiile militare? Ca statul poate sa facă ce dorește cu cuantumul lor pentru ca este plătit în totalitate de la bugetul de stat??
O decizie a CCR tâmpită care li se poate aplica chiar și lor..
Noroc ca aceste decizii ale CCR nu sunt valabile pentru totdeauna și pot fi schimbate chiar de CCR prin alte decizii...

Vali spunea...

Salut camarazi !
Comisia europeana nu trebuie sa faca discriminare intre pensiile militarilor din UE si NATO, sa fie clar ! De acelasi regim trebuie sa se bucure si militarii romani referitor la pensii !
Suntem tratati ca militari rezervisti de mana a 7 a ! Aceasta comisie a lui "peste prajit" trebuie, la initiativa politrucilor patrihoti din Romanica sa i aduca pe rezervistii romani la acelasi nivel cu cei din UE si NATO , nu sa i umileasca in fel si chip si sa le scada pensiile , ca asa scrie in PNRR !
In acelasi timp, autorii PNRR trebuiesc anchetati de CSAT, pt ca au comis un act profund de tradare nationala si sa infunde pe viata puscariile !
Plus de asta, noi rezervistii ar trebui sa fim mult mai virulenti fata de politruci si sa iesim masiv in strada, nu sa vorbim pe site uri ca babele !

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Toti magistrații au pensiile calculate si pe contributivitate dar primesc partea contributivă numai după ce indeplinesc condițiile de vârsta din L 263/2010.

bogdan spunea...

PENTRU VIOREL

Nu nu am fost in misiune si repet ce am mai scris>

„Sper ca pentru mine să fie ultima dată când fac precizarea că armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni în dacă nu erau cei din ţară care să ne sprijine în executarea misiunilor”, spune Ciucă.

ASTA A FACUT A SEPARAT ARMATA IN DOUA.

Sunt Ciucan cu nesimtita pensie de 7000 dupa crestere ( 5,1 ca sunt A.D. cu brut prea mare) fost cdt UM si cdt garnizoana cu toate Oscarurile si toate cele. Este mult , este putin ?

Recunosc ca DEOCAMDATA nu sunt adeptul recalcularii, al actualizarii da. Peste un an probabil o sa am alta parere.

Multumesc.

Dancapitandeplai spunea...

Alooooo, aloooo, copiii si frati, stati cu vaca ...nu manati. Vreti bani multi cam cum...prin NATO, da' voi vaca n-ati manat-o. V-ati luat banii din jalon, cand suflati prin tomberon, ajutoare, compensatii cand doar trambitati prin statii. Vor majurii ... colonei, izmenarii ...luptatori, doar ca sunt copii din flori, nu participi...dar sa iei. D'un sa iei ma...d'un sa iei?!? Nu va e voua rusine sa luati haina de pe mine? Vreti ca noi dar stati la soba, n-ati mancat cu mine ciorba, voi stateati la caldurica eu sub suba mititica. Hai sictir la bagabonti!!! La anu' si la multi ani...

Dancapitandeplai spunea...

PS Viorele (zis majuru' / bre da' nu te doare curu'?) YABADUBADUBADU...HUHU...( esti frustrat rau de tot. Question mark: de ce nu te-ai facut ma ofiter? Answer: ca nu ai fost capabil.) Acum este tarziu, desi...,la ce penurie de ostasime este...poate ai sanse, cu conditia sa treci dreak si pe la aplicatii si poligoane. Hai sictir!

M spunea...

@Leon

Știu domnule! De sărbători m-am văzut cu fi-mea și cu niște colegi de ai ei. Când ai de 5 ani venituri de peste 5.000 de euro ai vrea să ai de peste 6.000 și ți se pare că ești discriminat, că se creează inechități, "gulerații" din Ministerul Sănătății nu fac ce trebuie etc.

Ce zic ei? La ceilalți bugetari iar le cresc salariile cu 10% în timp ce nouă din sănătate nu ne dau nimic! Îi îngrașă pe nesimțiții cu pensii speciale! Au ajuns tablagii cu salarii mai mari decât medicii! Dacă un militar de patruzeci de ani are pensia 18.000 de lei și asta reprezintă 65% din salariul lui înseamnă că are salariul de 7.000 de euro!
Medicii sunt de batjocură in România!

Viorel spunea...

Dancăpitandeplai, placă suedeză ai, în nisip pe sub carton, puișor de avorton. Nu m-am făcut ofițer de pielea cucului din tei, căpitane rotofei. Luptători conduși de „sfântu”, ați fugit mâncând pământul. Pentru fapta rușinoasă, Viorel zis și majurul, îți arată puțin curul.

Viorel spunea...

Bogdane. Îmi pare bine că sunteți cinstit și nu un îngâmfat ca și dancăpitan de pe scai, care crede că dacă a fost într-o misiune este cel mai tare dintre picioare. Ciucă a zis că nu face diferență între militari, dar se contrazice singur cu ODIOASA Lege nr. 168/2020, în special art. 12 lit. (b). Discriminare mai mare ca aceasta nu exisă. O consider o lege parșivă din toate punctele de vedere. Cât despre pensie, vă asigur că este mică în comparație cu un Cdt. Dn., ieșit la pensie în aprilie 2021 cu o pensie de 10.000 lei + 1.000 lei cu dedicație din partea nașului cel mare.

Andrei spunea...

Eu as vrea sa pun un pariu la inceput de an. Ca in 1.01.2024 nu va mai exista nicio actualizare a pensiilor cu rata inflatiei, tinand cont ca aceasta este foarte mare.

Huhu Rezea spunea...

@Andrei
Nu face pariu! D-ta nu prea deosebești indexarea cu rata inflației față de actualizarea funcție de soldele activilor.

Viorel spunea...

Andrei. Vorba domnului Huhu Rezea. Majorare 10% Solda de funcție plus majorarea Soldei de grad comparativ cu noi pensionarii. Doar ca ex. Solda de grad din Decizia de pensie / Plt.adj.pr.=287, actualizată la activi=725= + 438. Adaugă și funcția și vezi ce sumă iese.

Leon spunea...

@Andrei, daca in 2023 s-au Indexat Pensiile militare cu o medie de 9%, cred ca si in 2024 se pot indexa cu o rata medie a inflatiei de aprox.12,5%, mai ales ca este an electoral ( daca intre timp nu se adopta Pl x nr.199/2020!)..!!

monteoru spunea...

E necesara o lege care stearga deosebirile de pensie functie de anul pensionarii.O lege care sa aduca valoarea monedei nationale din anul pensionarii la valoarea prezenta.Leul din 1995 de exemplu nu are aceeasi valoare cu leul din 2022 si pe cale de consecinta pensia din anul 1995 nu este egala cu cea din 2022.Poate nu stiti dar leul are echivalenta in aur sau dolar.Vedeti ca se calculeaza venitul anul pe cap de locuitor in dolari..Vedeti echivalenta in aur a leului in 1995 si in anul 2022.De exemplu lira englezeasca din anul 1995 nu este egala ca valoare cu lira englezeasca din 2022..Nu stiu daca ma fac inteles.

Lucian spunea...

Dancăpitan de scai....mare bou ești! La mulți ani! "Majuru Viorel", ți-e net superior, orice rahat de rang ai avea! Nu ajungi nici la genunchiul lui! 'Raț' ai dracu' de deștepți "superiori" ce vă credeți voi...unii!!! Marș...!

M spunea...

@Andrei

Una e una, alta e alta!

Anul ăsta vor ieși cu alți coeficienți de ierarhizare deci evident că nu se va face nicio actualizare!

Iar indexarea cu inflația deja s-a făcut!

Proiectul va fi promovat probabil după ce vine Ciolacu prim-ministru.

Petrut spunea...

Buna ziua ,


Bravo domnului Cornelius Flavius Ifrim ...!!!
Este posibil ca acest raspuns sa nu fi ajuns la autoritatile ce ne-au ignorat pana in prezent ..?
Ar fi util ca acest raspuns sa-l trimitemmai departe ...? la Dl Ciuca,Ministrul MApN ,Casa sectoriala ...or fi la curent cu acest raspuns ..?

magda spunea...

Dom Stelica ,,Dacă voi călca jurământul meu, să mă lovească pedeapsa aspră a legii Republicii Socialiste România şi să-mi atrag ura şi dispreţul oamenilor muncii'',,,dormi linistit,poti sa calci juramantul RSR a disparut iar aia cu dispretul cred ca il vedem si il simtim cu totii.Dca il trimiteai si la Ursula ...sigur modifica PNRR-ul.
Iar gogorita aia cu CASS-ul recuperat vad ca prinde la mai toate asociatiile...bani si timp irosite dar in mod sigur avocatii si inca o persoana) va las pe voi sa ghiciti) vor avea de castigat.Sa nu ziceti ca nu ati auzit...oare de ce magistratii( altii decat cei enumerati in decizie) nu deschid procese?

monteoru spunea...

M@esti adeptul ca speranta moare ultima.Esti optimist peste poate..Ce dracul omule ca ai doar buletinul in buzunar.Tu nu citesti ca toate modificarile la legi pensii au ca justificare economia de bani?Faptul ca noi suntem grosul numeric al pensionarilor speciali la noi se bate saua crezand ca aici se poate face economie mai mare.Asta e ideia.In plus spre deosebire de magistrati noi nu avem mijloace de aparare.Daca ne-ar fi dus capul sa ne asociem cu pensionarii magistrati intr-o forma comuna poate ne-ar fi fost mai bine.Parerea mea.

Huhu Rezea spunea...

@Magda
Nu pot să cred că exista asociații de rezerviști care îndeamnă membrii să cerșească recuperarea CASS! Cmportament de ovină din fruntea turmei.
Oamenii aia nu știu nici, carte dar nici nu au minte...

Brenda spunea...

Zice că MAI restituie cas pe tot an 2022,au un comunicat. Așa o fi sau ce


Brenda spunea...

Ha ha ha nu pe tot anul ,ci pentru 3 zile ,cred că este o glumă

Paul Puiu spunea...

Monteoru, eu alta propunere pentru devalorizare pensiilor din 1995 si pana in prezent, plata pensiilor militare in valuta!!!😉😉😉

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, e real. Am trimis comunicatul original al MAI @Onorabilului, deci ai de primit banii inapoi pe CASS! Sanatate ai incredere in vorba si cuvantul meu de onoare!

reddog spunea...

SOLDATUL
Vezi că dacă îți mai scrie Rossi ăla înseamnă că a pus ochii pe tine.
Mă rog, nu că ne-ar interesa dar așa ca idee. 🤣

reddog spunea...

Brenda
Nu este o gluma.
Așa spune legea.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Magda, urat mai suna cu acea instigare nefericita cu ,,ura si disprețul'' acelea din finalul Juramantului, cuvinte pline de degradare morala si umana, instigatoare la nimicirea nefericitului si inspirand o frică cumplita, cand juridic si legal erau deajuns pedepsele extrem de aspre pentru asa ceva, deajuns sa-l faca din om neom si sa-i distruga intreaga-i viata, familie si cariera, ba chiar sa-i aduca si glonțul calcatorului de juramant! Mai degraba ii aduceau mila si compatimirea semenilor din jur pentru ponoasele trase...

Huhu Rezea spunea...

Să mai aud vreun ciucan încercând să prostească semenii că și el a plătit impozit și CASS din pensia lui!

Negritoiu spunea...

SOLDATUL,
Multumesc pentru sfaturile trimise. Explicatii clare,bine documentate si prezentate in mod civilizat.Va multumesc inca odata si va doresc succes in rezolvarea actiunilor dvs.

Leon spunea...

https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/Comunicat%20de%20presa_04.01.2023.PDF

BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
Stimată doamnă Brenda, nu este o glumă, este adevărat... dar ați greșit puțin, se restituie pentru 4 zile (28 – 31.12.2022)!


mosmartin16 spunea...

În art.2 din Legea 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt evidențiate principiile de bază ale acesteia ! Unul dintre aceste principii este cel al contributivității ! Acest principiu nu se regăsește și între principiile de bază prevăzute de Legea 223 / 2015, chiar dacă militarii au contribuit și contribuie, baza de calcul a pensiilor lor rezumându-se doar la soldele aferente din 6 luni alese și nu din întreaga activitate profesională ! Așadar nu se poate nicicum vorbi de calculul prezent al pensiei militare pe contributivitate ! Dacă ceea ce e precizat de către Comisia Europeană în răspunsul oficial pentru colegul nostru nu se va materializa și în practică...înseamnă că doar Dumnezeu e cel care e in măsură să respecte un contract, definit în cazul de față drept PNRR ! Repet, nu sunt adeptul recalculării pensiilor militare pe contributivitate ( cu toate că și această variantă are o multitudine de beneficii, dacă e și completată cu o componentă de la buget, ca și in cazul celorlalte pensii speciale )...dar contractul e contract ( PNRR) și ar trebui respectat !

Liviutatarush spunea...

Foarte curios tabelul ala!!!
https://www.facebook.com/photo/?fbid=528922679270776&set=a.433631135466598

Liviutatarush spunea...

Am gasit si continuarea!
https://www.facebook.com/sprdiamantul.oficial/photos/pcb.2013430622322374/2013430422322394

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mandrie de apartinere la ciucănie, ca de soldat, pentru plagiat si acel miar ca a citit in cort din ziar si de rezbel n-a avut habar? Bizar...

Joe spunea...

Un contract făcut de niste vremelnici(unii consumatori de diverse...) valabil până în 2070 cu plafonare la 9.4% trebuie respectat ad litteram?

Leo spunea...

Corespunde Proiectul de lege privind Jalonul 215 exigențelor Comisiei Europene?
NU CORESPUNDE.
Și totuși , după ce CE a întors o dată proiectul, l-a validat astfel încât acest proiect a ajuns în parlament.
Prin urmare există contradicție între răspunsul primit de Stelică și ceea ce a validat CE ca să ajungă în parlament.
Miroase a MIMĂ din partea CE.
RUȘINE CE ! te-au regulat gulerații cum au vrut ei.

Viorel spunea...

moșmartin16. Eu sunt tare curios și aș vrea ca presa de investigații să afle câți bani a câștigat până în momentul de față și cât va câștiga până la implementarea în totalitate a PNRR, domnul Ghinea prin societatea și ONG-ul lui cum a scris presa. Având în vedere că din proprie inițiativă (că doar el l-a gândit și editat iar alți 2 fraieri l-au semnat) a trecut acest procent de 9,4% până în 2070, i-aș confisca întreaga avere și l-aș băga și la bulău.

mosmartin16 spunea...

Joe, contractul e lege între părți ! Indiferent cine l-a semnat el trebuie respectat ! Altfel pot apărea penalități severe, dar depinde de ce e stipulat în el !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Dacă restul pensiilor speciale sunt calculate atât în varianta procentuală dintr-o baza de calcul cât și în varianta algoritmului din L 263/2010, de ce n-ar putea fi calculate si pensiile militarilor in ambele variante, astfel încât niciodată cuantumul în plată să nu poată fi mai mic decât cuantumul calculat în varianta contributivă?
Continuăm să ne complacem în situația bizară în care zeci de mii de pensii militare au cuantumul în plată mai mic decât cuantumul calculat contributiv pentru aceeași veechime în muncă.
De ce să nu aibă si pensiile militare o componenta contributivă garantată constituțional ca drept câștigat și protejată de tot mai evidenta intenție de supraimpozitare a pensiilor speciale?
Hai să nu mai facem confuzia între un principiu si un calcul concret în puncte de pensie pentru militari, calcul care nu exclude și calculul proporțional.

Paul Puiu spunea...

Huhule in legatura cu afirmatia ta: ,,Să mai aud vreun ciucan încercând să prostească semenii că și el a plătit impozit și CASS din pensia lui!”, probabil faci referira la ciucani generali cu pensii de 5 cifre!!! As vrea sa numai generalizezi pe toti rezervistii cu eitetil CIUCANI pentru ca nu ca toti cei care au trecut in rezerva dupa data de 15.09.2017 au pensii nete de 5 cifre si au beneficiat de privilegiile unora ca gheneralul politruc Ciucan!!!!!!🤬🤬🤬🤬In rest si rezervistilor de dupa data de 15.09.2017 li s-a retinut CAS, nu a existat nicio exceptie in codul fiscal!!! Este adevarat ca retinerea CAS nu a influentat netul, dar ai omis sa precizezi cu intentie directa si rea vointa ca CAS s-a retinut din suma retinuta cu titlu de plafonare stabilita prin OUG 59/2017 de PSD!!! Normal daca CCR ar analiza aceasta plafonare a pensiilor militare ar constata ca pe langa impozitul pe venit de 10% aplicat pe toate veniturile din pensiile militare, mai exista in mod abuziv sau ilegal introdus un impozit pe venitul brut al pensiilor militare, denumit stopaj la sursa sau plafonare, care nu isi gaseste corespondent, fiind ilegal adoptat, in Codul Fiscal!!!!🤬🤬🤬Practic pe langa impozitul de 10% care se aplica tuturor pensiilor militarilor, rezervistilor de dupa data de 15.09.2017 li se mai aplica un bir denumit plafonare care reprezinta practic un impozit mascat care nu se regaseste in codul fiscal!!!!!De aceea dupa data de 16.09.2017 politrucii si cei din cadrul caselor de pensii nu au modificat metodologia de calcul a pensiilor militare dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017!!! Deci atat timp cat birul sau plafonarea nu este inclusa in Codul Fiscal ca o taxa sau impozit aceasta suma retinuta necostitutional din pensiile militare, in jur de 38%, trebuie utilizata intr-un fel!!!! Asa s-a ajuns la concluzia ca CAS de 10% sa fie retinut din plafonare!!! Pai daca dupa ce s-au stabilit pensiile militare in cuantum bet de 58,5% s-ar mai fi retinut si CAS , oare cu ce pensii ar fi ramasii rezervistii denumiti CIUCANI de tine, adica aia cu pensii de 4 cifre, nu aia care sunt ciucani cu pensii de 5 cifre???!!🤬🤬🤬Huhule sa fim corecti macar intre noi si sa numai dezinformam sau sa inducem in eroare pe unii dintre rezervisti sau in retragere, care cred toate aberatiile tale, ca toti cei trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017 au pensii cu 5 cifre!!!! Doresc sa mai precizez ca degeaba ai o pensie de 5 cifre daca dupa plafonarea ilegala adoptata ramai cu o pensie neta de 4 cifre si nu ti sa mai acordat nici indexarea suplimentara ca celorlalti!!!🤬🤬🤬🤬

Viorel spunea...

moșmartin16. În argumentarea celor prezentate de către domnul Huhu Rezea, vă redau pasajele inițiare din Legea nr. 153/2017, art. 6 = Principii:
a) principiul legalității;
b) principiul nediscriminării;
c) principiul egalității;
d) principiul importanței sociale a muncii;
e) principiul stimulării personalului din sectorul bugetar;
f) principiul ierarhizării, pe verticală, cât și pe orizontală;
g) principiul transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale;
e) principiul sustenabilității financiare;
f) principiul publicității în sensul transparenței veniturilor de natură salarială.
S-a repectat vreun princioiu moșule ?

Andrei spunea...

@Huhurez
Pana la urma indexarea se aplicaa pensia initiala si nu la cea deja indexata anterior?

Paul Puiu spunea...

Huhule, tu nu ii ei in calcul pe cei cu pensii medicale sau anticipate partial, care nu au minim 25 de ani vechime in serviciu, tu generalizezi contributivitatea la un singur nivel,adica a celor cu stagiul complet!!! M-am saturat sa aud despre stabilirea pensiilor pe contributivitate Huhule, de ce nu militezi si pentru inlaturarea incompatibilitatilor din activitatea activilor si ca rezervistii sa numai constituie rezerva principala in stare de urgenta sau razboi?????Eu personal nu pot uita asa repede ca unii despre incompatibilitatile si restrictiile impuse din perioada cand eram activ!!! Cred ca contributivitatea e valabila pentru profesiile civile dar nu si pentru cei care au purtat o uniforma si o arma in loc doar de o agenda, un pix, un laptop, o tableta, o trusa cu scule sau meficala, etc si pachetelul cu mancare, fara nicio incompatibilitate si dupa 8 ore de muna de luni pana vineri sau ore platite suplimentar!!!

Huhu Rezea spunea...

PP
Numele de ciucan nu este peiorativ ci desemnează pe toți cei care au avut norocul să se pensioneze în era CiucĂ.
Bine, cât CASS ai plătit în 2022 cu atât îți va crește și pensia în 2023. Mi-ar conveni și mie să îmi oprească impozit și CASS din ce trece peste plafonul de 102% din baza de calcul.
Dacă se face recalcularea, în viitor nu vom mai plăti nici noi varșoviștii, impozite.

Huhu Rezea spunea...

PP
Si eu m-am săturat să explic unor îndărătnici ca d-ta că nici pe departe calculul contributiv nu înlocuiește calculul procentual dintr-o baza de calcul aleasă.
Disponibilizații și neterminații vor primi în plată cuantumul procentual nu pe cel contributiv.

mosmartin16 spunea...

Huhu, reflectez la argumentele tale ! Seară cu bine !

RD spunea...

Una peste alta peste 100 de mii de pensionari militari platesc impozit, iar cateva zeci de mii au achitat impozit plus CASS timp de 1 an (-3 zile avand in vedere ce au scris in anumite comunicate). Sunt multi bani intrati la bugetul statului.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Ok, hai cu contributeala. Dar expica-ne si noua cum vezi tu acest proces de “contributivizare” a pensiilor militare?!
Crezi ca trebuie ca pensiile militare sa fie integrate din nou in sistemul public, asa cum a fost cu L.119/2010, cand s-a stabilit asa prin “conventie” ca se face “ca si cum militarii ar fi contribuit” sau e posibila o varianta in interiorul sistemului pensiilor militare, cu o componenta “contributiva” a pensiei si un bonus peste?
Oricum, am mai spus, reintegrarea pensiilor in sistemul public este absolut exclusa, mai ales in conditiile limitarilor impuse de acest dezastruos 9,4%, nimeni din Min.Muncii sau CNPP nu vrea sa auda de asa ceva, o spun din sursa sigura.

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
-Pensiile militare rămân pensii militare dar cu o componentă contributivă, așa cum sunt acum toate celelalte pensii speciale.
-Pensiile militare se plătesc tot de Casele Sectoriale.
-CIBS-ul devine CASS și merge la fondul național de pensii.
-Instituțiile militare vor plăti din bugetul lor numai componenta necontributivă a pensiei militare.
-Componenta contributivă a pensiei militare se finanțează de la Fondul Național de Pensii.
-In componenta contributivă a pensiei militare se valorifică integral sporul pentru condițiile de muncă, pensia suplimentară și stagiile ulterioare pensionării... în prezent capturate în deciziile de pensie militară .

Marcel Orzan spunea...

Pt.Huhu:

Am inteles! Pe scurt, nema sanse, niciodata, pun pariu!

mosmartin16 spunea...

Huhu, o întrebare ! Să admitem că se recalculează pensiile militare cu cele două componente ! Partea contributivă, cât o fi ea și determinată fie ca în prezent ( număr puncte adunate împărțit la stagiul complet de cotizare ( că o fi de 35 de ani, că mai puțin pentru că și în prezent sunt unele excepții de la durata acestui stagiu ) și punctaj mediu anual rezultat înmulțit cu valoarea punctului de pensie ), fie prin înmulțirea numărului de puncte cu cuantumul acelui VPR care se va materializa ! Apoi vine componenta doi a pensiei, cea de la buget ! Admițând că ea ar fi determinată dintr-o bază de calcul actualizată și formată din soldele pe 12 luni la care s-ar aplica - să zicem - un procent de 65% ( 80 e la magistrați că de, ei au "fes cu moț") și apoi acel procent pentru OMM...ar rezulta un anumit cuantum al pensiei pe latura bugetară ! Dacă adunăm cele două componente..iese o pensie "dodoloață rău" ! Și nu ar fi deloc rău ! Dar,ar fi bani pentru așa ceva când PNRR spune..."gata cu îmbuibarea... treceți la dietă" ! Întreb și mulțumesc !

Huhu Rezea spunea...

@mos martin
Va intra in vigoare L 127/2019 ân care contează numai suma punctajelor anuale.
Nu se adună cuantumul rezultat din calculul procentual din bază cu calcul cu cuantumul rezultat din calculul contributiv pentru a stabili pensia in plată.
Pensia în plată este data de valoarea cea mai mare rezultată de cele 2 calcule. Așa sunt calculate și celelalte pensii speciale.
Toate legile speciale care reglementează pensii de serviciu au o dispoziție de acest fel:
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acordă cuantumul cel mai avantajos.

Marcel Orzan spunea...

Exact, mosmartin! Adica, noi avem deja legea depusa in Parlament cu termenul din Jalonul 215 care e maine si noi visam sa schimbam fundamental acest proiect in care sa bagam integrarea pensiilor militare in sistemul public si recalcularea lor (similar L. 119/2010) la care sa mai adaugam si reglementarea componentei de la buget! Pai cine mai are timp de asa ceva, ca sa nu adaug "avantul" pe care l-ar avea gularatii daca ar primi o astfel de sarcina! Deci, discutii de discutii!

mosmartin16 spunea...

Am reținut ! Mulțumesc, Huhu ! Nu studiasem aspectul legat de alegerea uneia dintre cele două ! Scuze ! Reflectez în continuare !🤣 Seară faină !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Mă și mir că nu ai reținut acest raționament pe care l-am repetat de zeci de ori în ultimul an, de când se vorbește de alinierea tuturor pensiilor de serviciu la contributivitate.
@Orzan înțelege mai greu calculul dual al pensiilor de serviciu, deși nu ar fi nimic nou... din moment ce toate celelalte pensii de serviciu sunt calculate în ambele variante.
Cei cu 5 cifre în cuamtum nu au prins calculul contributiv și se tem că acest calcul ar duce la dispariția pensiilor militare.
Trebuie reținut un lucru că nici cuantumul net calculat potrivit art.60 nu ar putea rîmâne în plată dacă este mai mic decât cuantumul contributiv brut fiscalizat.

mosmartin16 spunea...

Huhu, legat de componenta de la buget ! Dacă baza de calcul nu e formată - exclusiv - din elemente salariale COMUNE și ACTUALIZATE...apar vrând nevrând inechități determinate de anul trecerii în rezervă ( chiar dacă doi rezerviști au fost "gemeni"sub aspectul gradului, funcției, vechimii,etc.) prin faptul că unul ar avea în plus unele elemente salariale, iar altul nu pentru că nu erau reglementate la vrenea respectivă !

RD spunea...

@Marcel Orzan, cred ca multi isi spun dorintele, nu neaparat sa se raporteze la realitate! Nu neaparat ca nu e timp de anumite schimbari, dar cand avansezi cu acest proiect la dezbateri in Senat, poate avea anumite schimbari, insa nu foarte mari.. Omul (Budai) a vorbit de mai multe ori cu CE/BM.. Voi chiar credeti ca ei (Budai + ministerele implicate in acest proiect) au facut un proiect stiind ca nu va fi aprobat de CE? Zic si eu..

Budai spunea ca va discuta si in ianuarie cu CE.. Va fi o prima luna de 'munca' a parlamentarilor incinsa! Cand isi vor 'arunca' toata bautura si mancarea stransa de sarbatori ca sa nu se ingrase 'prea mult'.

Repet: am spus ca vor fi modificari in proiectul afisat pe 20 decembrie pe siteul Minsiterului Muncii. A fost modificat si a fost trimis la sfarsitul anului pentru dezbateri in Senat. Posibil sa mai aiba si alte modificari!

Dar ca sa faci modificari majore trebuie sa ai in spate niste simulari! Iar acele simulari nu dureaza putin.. Trebuie sa vezi despre ce dosare este vorba, despre constitutionalitate, buget si asa mai departe!

Nu cred ca se poate pune vorba de incercarea Guvernului de a 'pacali' CE! Sa fim seriosi! Milioanele/miliardele conteaza de 'n' ori mai mult decat un jalon care valoreaza doar 4 milioane de euro (daca il vor indeplini, atat ar primi).

csej spunea...

Nu cred ca Ciuca e asa de prost să-și amputeze singur pensia lui si a nevestei.Avantaj cei ce s-au pensionat odată cu el sau după.La valoarea de azi â punctului de pensie si la punctajul calculat in 2010 pierd numai cei cu pensii peste cifre rezonabile.Pentru asta Ciuca trage bărbi pe la UE.Daca rămâne pensia calculată după legea 223/2015 pentru cei pensionari înainte de 2010 este un dezastru fiindca nu au sporurile introduse de Oprea.Incurajez adresarea directă la UE .

mosmartin16 spunea...

Scuze, Huhu ! Am făcut o gafă legată de cele două cuantumuri ! Nu știu la ce mă gândeam ! Scuze !

Paul Puiu spunea...

Avand in vedere ca nivelul de salarizare actual al militarilor sau politistilor nu se ridica sau nu se aliniaza la nivelul medicilor sau magistratilor, fiind chiar sub cel al functionarilor din cadrul prefecturilor, cj sau primariilor, despre ce contributivitate putem discuta????!!🤔🤔🤔Una e componenta contributiva a unui aviator, marinar, unuia de la curtea de conturi, etc care au o clasa de salarizare net superioara fata de un militar sau politist!!! Atat timp cat actuala lege a salarizarii nici nu s-a aplicat la toti functionarii publici egal despre ce calcul pe contributivitate a pensiilor militare poate fi vorba Huhule??!! Numai vorbim despre cei fara stagiul minim de 25 de ani cu pensii militare anticipate partial sau clasatii medical??Despre ce contributivitate poate fi vorba Huhule cand exista inca rezervisti sau in retragere de acum 35 de ani cu salarii de pe vremea lui Ceasca sau din anii 1990??!!🤔🤔🤔🤔Sa lasam prostiile cu contributivitatea inventata peste noapte pe genunchi sau coltul mesei de politruci!!! Contributivitatea se poate realiza in conditiile un salarizari constante si nu in permanenta crestere datorita inflatiei permanente!!! Tinand cont de deficitul bugetar urias in comparatie cu 2009 despre ce calcul pe contributivitate poate fi vorba Huhule!!Lasa teoriile ca ne va omora practica politrucilor si a marilor experti din cadrul caselor de pensii!!🤬🤬🤬Cum oare vor stabili componenta contributiva in conditiile nivelul de salarizare al rezervistilor si in retragere a fost si este diferit????🤔🤔🤔O noua cacealma de contributivitate care va crea iar inechitati in cadrul pensiilor militare ca in 2010, asta vrem???!Nu prea cred ca le-a picat bine la toti contributivitatea instituita de regimul Boc si Basescu in 2010 cand o gramada de rezervisti sau in retragere au mers sa isi caute dreptatea prin tribunale urmarea diminuarii cuantumului pensiilor!! Ce nu intelegeti unii ca prin punerea in aplicare a programului PNNR se intentioneaza doar reducerea cheltuielilor pentru plata pensiilor militare si nu cresterea lor!!!🤬🤬🤬Contributivitatea este o abureala initiata de niste habarnisti care gandesc anacronic si care nu au legatura cu realitatea pensiilor militare!!!!🤬🤬🤬

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Stiu ce zici, dar cred ca intelegi si tu ca in cazul astora in activitate, “guleratii” cum le spui (si legea noua li se aplica in primul rand lor, ca e pt. viitor), niciodata cuantumul contributiv brut fiscalizat nu va fi mai mare decat cuantumul net calculat potrivit art.60, tinand cont de evolutia SME din ultimii ani. Asta e marea piedica in calea proiectului tau de suflet. Oricum, am zis ca nu mai este timp pentru o astfel de abordare, asta cu sistem dual, gata, e finito!
Inteleg ca e trist sa vezi ca tema principala tema a blogului tau de vreo 2 ani incoace – contributeala, se termina cu un mare fiasco, dar ce sa-i faci, asta e viata. Vedem, chiar sunt curios ce teme o sa abordezi dupa ce legea asta se va aproba in care a fost depusa, eventual cu ceva cosmetizari, dar fara “contributeala”.
Multa sanatate

Leon spunea...

https://m.ziare.com/marcel-bolos/marcel-bolos-pensii-obraznice-romania-comisia-europeana-nu-le-va-scapa-din-vedere-1781313

bogdan spunea...


POATE VRETI SA STUDIATI ( SA STIM CUM STAM SI MAI ALES DE CE SUNTEM IN SITUATIA ASTA )

CEI DIN MApN DESCHIDETI LINK/UL ( TABELUL PE CATEGORII) PE PROPRIA RASPUNDERE

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a prezentat „cifre uluitoare” pe care Casa de Pensii a MAI le-a plătit în luna decembrie 2022. Datele arată că în total au fost peste 100.000 de beneficiari, iar cea mai mare pensie achitată de instituție se ridică la 22.510 lei.


https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/01/poza.jpg



ifrim spunea...

Este clar,ăștia de au copilărit cu Moise,au bătut mingea cu ,Cloșca și Crișan vor sa ne ardă la polonic cu,contributivitatea lor simpla pe neîncepuți!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Spre stiinta ciucanilor din tagma tuleilor nestiutorilor, carora le este frica ca li se fac pe contributivă mai mică cat o trihirică de șurubică: In 2010 n-au facut pensiile verze si căcăreze, caci mie din 470 lei mi s-a facut 940 lei, si este foarte adevarat ca cuantumul pe contributiva mi s-a dublat, pe cand pe Lg 223 si dintr-un condei pe jumatate mis-taiat cuantumul ce a scazut calculat cu mare jale la actualizare si recalculare ramanand pe cuantumul cu avantajare sa nu dau in falimentare. Deh, acesti tinerei ciucalăi imberbi cu tulei si proaste idei sa invete de la gloabele batrane care sunt solutiile cele mai bune sa nu faca in viitor pojar cu bube si spume, caci a ravni la solutii de rezolvare copiate din lozincile mafiilor clocare si ciucălare ii vor baga in falimentare, asa ca lasati-o mai moale, domnilor cu tulei si dintii de lapte cu inchinatul si pupatul Ciucalaului pe moaște!

magda spunea...

Ei... acuma treaca mearga Bogdanele cu lefurile alea...da aia cu cei doi subofiteri cu 13.000 e de noaptea mintii.Intrece orice imaginatie...se pot trage de sireturi cu orice colonel din ostirea romana.Domnule Talhvar,ce parere aveti? Nu,nu trebuie sa intrebati secretara...

bogdan spunea...


ACESTA ESTE LINK/UL CU TOT TABELUL MAI SUS DOAR O PARTE SCUZE.

https://www.capital.ro/casa-de-pensii-a-facut-anuntul-chiar-acum-este-informatia-diminetii-in-romania-cifre-uluitoare.html

Paul Puiu spunea...

Bogdan, a studiat-o Huhurez, fii convins, dar pentru ca comunicatul cu tabelul nu ii sustine ideile si opiniile sale, precum si a unor sustinatori fideli lui, nu abordeaza subiectul pe aceasta tema!!!

Relu spunea...

Bolos aseara o tot tinea ca in ultima luna isi baga pema de vacanta. Cine isi calculeaza pensia in functie de ultima luna? Nu s-a gasit inca nimeni sa-i explice ca de vreo 10 ani nu se mai acorda preme de vacanta? Doar dezinformeaza bagand pe toti in aceiasi oala.
Si mai sustinea ca pensiile speciale acordate primarilor si presedintilor de consilii sunt meritate.

M spunea...

@Bogdan

Ce o fi "uluitor"?

Puteau foarte bine să spună în titlu de cea mai mică pensie.

La 100.000 de pensii avem 7.000 peste 10.000 de lei. Adică 7%. Ăștia sunt, în principiu, marii șefi. Nu uitați că 7% pensionari nu înseamnă 7% funcții de baștani. Dacă pe funcție se stă în medie 3 ani iar pensionar ești 20 de ani înseamnă că de pe aceeași funcție avem 6-7 pensionari (20 de ani împărțit la 3).

Atunci, funcțiile de baștani sunt cam 1%. Rezonabil zic eu!

În plus sunt pensiile brute.

Mă uitam pe un talon al unuia pensionat după 15 septembrie 2017.
Brutul era cu 2.500 de lei mai mare decât pensia mea dar netul era cu 1.500 de lei mai mic!!!!! Asta din cauza plafonării la net!

Acum depinde ce vi se pare mai important: brutul mare dar teoretic, sau netul mai mic dar care intră în cont?


Am mai spus: dacă apar derapaje ele pot fi controlate fiscal!

anonim spunea...

Poate ca cei doi subof cu pensii de peste 13000 sunt de la SPP(habar n-am la ce minister e SPP dar banuiesc ,ca la MAI) ca doar n-or fi de "capul lor"(teoretic) ca practic se stie...
PS In informarea trimisa catre sindicat,MAI precizeaza clar in titlu...."pensii nete",nu cum sustin "jurnalizdele" de la Capital

M spunea...

@Cornel Flavius Ifrim

Înțelegeți că nu ideea contributivității este o problemă cu faptul că legea salarizării a scăzut importanța meseriei de militar de aici rezultând solde mai mici comparate cu salariul mediu brut deci punctaje mai mici!

Să îți spun altfel: punctajul mediu mediu anual de căpitan este mai mare decât cel de colonel! Ți se pare corect? Nu ar fi fost normal ca punctajul să crească?

Se pare trece oricând pe contributivitate dar colegii noștri care au apucat să fie plătiți pe legea criminală 153 vor avea pensii mizerabile. Da, noi ăștia care am prins bunele zile ale Republicii Socialiste o să ieșim pe plus!
Mutăm deci inechitățile!

Cum văd eu ce se va întâmpla?
Anul ăsta va ieși o nouă lege a salarizării care va include în coeficienții de ierarhizare mare parte din sporuri. Anul viitor vor scoate o nouă lege a pensiilor militare (cu recalcularea celor aflate în plată) numai pe elementele de care am mai vorbit: solda de funcție, de grad, gradații, indemnizație de comandă.
Asta va duce la reducerea cheltuielilor dat și o anumită echitate.

anonim spunea...

Va atasez "capu_la"tabel cu pct 4 unde face referire la net.
Ce posteaza altii(ca ar fi "brut") e minciuna, pentru a-si micsora pe cat posibil sumele de imbuibati
https://www.facebook.com/sprdiamantul.oficial/photos/pcb.2013430622322374/2013430528989050

Burebista spunea...

Akord 75 citește ce scrie în tabelul cu toate pensiile ce scrie în antetul tabelului... Pensii brute între x și y sume... În comunicatul cps singura referire la pensie netă este ce pentru cea mai mare pensie netă plătită câte este de 22000 și ceva...
Vezi ca pe Facebook spr diamatul este și tabelul cu pensiile brute plătite de cps mapn din mapn tot pe sume însă fără sa spună care sume sunt la ofițeri sau subofiteri.. La mapn e secret.. 🤣
La MAI sunt și maiștri militari sau subofiteri care lucrează în aviație ( elicoptere smurd și politie plus cei de la penitenciare) și mai mult ca sigur ca cele 2 pensii brute de peste 13000 au fost stabilite anul trecut și probabil au un net în plată în jur de 7000...

Liviutatarush spunea...

Tabel cu pensiile de la M.Ap.N., pentru comparatie, desi nu sunt defalcate pe ofiteri si subofiteri.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=528948505934860&set=a.433631135466598

Leon spunea...

@M, daca datele prezentate mai sus sunt Reale, rezulta ca aveti o pensie Neta (numai) cu aprox.20% mai mare decat a Adminului, mult sub 10.000 lei..!!

M spunea...

@Leon

😁👍

Dar îmi place cum fac spume unii!

Nu recunosc decât în fața Marii Adunări Naționale!

E. Cristescu spunea...

@akord 75:
Pensionarii SPP, SIE, STS tin de Casa de Pensii MApN.
https://economedia.ro/pensiile-militare-platite-de-mapn-pentru-angajatii-din-aparare-si-servicii-au-costat-39-miliarde-lei-anul-trecut-din-82-000-de-beneficiari-67-500-au-pensii-speciale-top-10-pensii-sunt-incasate-de.html#.Y7a-pdVByFc

socrates spunea...

D-le H, ramane o dilemă, inițiativa contributivă va aprinde spiritele d-lui Dogaru si anturajului..., are cineva vreo părere la subiect ?. In rest, sa iasa bine

Huhu Rezea spunea...

@Socrate
Pe Dogaru, pe ciucanii care ochesc în cătare și pe alți încurcă rezerviștii, unii scriitori și pe acest blog, poți să-i pui cu capul pe tocător că tot nu vor să înțeleagă că pensiile magistraților, diplomaților, aviatorilor civili, deja aliniate la contributivitate, au cuantumul calculat concomitent, nu alternativ sau la cerere, ... si pe legea specială, adică procentual dintr-o bază de calcul, și pe legea cadru a sistemului public de pensii, adică în puncte de pensie, în plată rămânând cuantumul mai avantajos dintre cele două. Calculul contributiv nu a desființat dreptul de pensie special.
Cu ce îi deranjează acest calcul, în două variante, și pentru militari, dacă pensia în plată are tot regim de pensie militară și va fi plătită tot de Casele de pensii din două surse: partea contributivă de la Fondul de Pensii, unde ar urma să meargă si CIBS-ul plătit de personalul militar activ, iar partea necontributivă de la bugetele instituțiilor militare. Ar fi și o reducere a poverii cu plata pensiilor nilitare, de care se tot vaită miniștrii de vreo 10 ani, dar și o cheltuire transparentă a contributiei pentru pensii plătite de militari.
Calculul si în varianta contributivă ar permite valorificarea integrală de către militari a sporului pentru condiții de muncă, a pensiei suplimentare și a stagiilor ulterioare pensionării, capturate în prezent de nenorocirea care se numește L 223/2015, prin cele 2 plafoane instituite de articolele 30 si noul art. 60, introdus de OUG 59/2017.
Cuantumul pensiei militare, aliniat la contributivitate, are și statutul constituțional de drept câștigat și nu poate fi limitat de plafoanele legii speciale.
Trebuie să fii de rea crediță ca să lansezi în numele unui sindicat gogorița că alinierea la contributivitate ar însemna o opțiune, adică, la cerere, cine vrea să treacă exclusiv pe contributivitate? Există așa ceva la magistrați și celelalte pensii speciale? Sau dânșii nu au aflat nici acum că acele pensii sunt aliniate de când există la contributivitate?
Mai de grabă cred că la astfel de oameni funcționează teama că, odată pornită reforma pensiilor militare, își vor pierde cuantumurile stabilite în ultimii 7-8 ani. Ori... fac jocul guleraților îngrijorați de posibilitatea ca 68% dintre pensionari, care în 2016 au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos, să aibă, prin recalcularea pe contributivitate, un cuantum peste plafoanele instituite de ei în articolele 30 și 60(nou)?
In rezumat, domnul lider de sindicat vă transmite același mesaj pe care-l spune direct pe blog domnul Comisar șef @PP, adică "Mulțumiți-vă cu ce aveți! "
Mergeți la miting, tovarăși!