Un produs Blogger.

luni, ianuarie 09, 2023

Să le urăm succes recurenților Palagheanu și Goldic în recursul de la ICCJ

200 comments

UPDATE

  • Detalii soluţie: Respinge cererile de repunere în termen formulate de Vasile Iosif, Băzăvan Dan şi Asociaţia civică Stop Discriminării Cetăţenilor, ca inadmisibile. 
  • Respinge recursurile declarate de petenţii Palagheanu Ionel Stelian şi Goldic Corneliu împotriva încheierii din 29 iunie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. 
  • Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 ianuarie 2023.       
  •                                 *        *
  •                                      *  
Recursurile pe fond, declarate atât de Curtea de Conturi cât și de CPS a MApN, sunt în procedură de filtru la ICCJ sub numărul de dosar
2389/1/2022
*****************************************************

Marți, de la orele 11,00, se judecă recursul intervenienților Palagheanu Stelică și Goldic Corneliu împotriva Incheierii  Curții de Apel București din 29 iunie 2021 prin care a respins intervențiile în contenciosul dintre CPS a MApN și Curtea de Conturi, Dorar 4241/2/2020.

Recursul pe fond declarat de Curtea de Conturi nu a primit încă număr de înregistrare la ICCJ.

Recursul CPS a MAI in contenciosul cu Curtea de Conturi, Dosar 7095/2/2020, are termen  în luna septembrie a.c. Atunci vor afla militarii pensionari din MAI dacă trebuie să restituie indexarea de 5% primită, începând cu 30 06 2017.

200 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Succes, camarazi! Vedeti ca vin si eu din urma la CCR, MAI AM UN PIC CU TRIBUNALUL CARE DEJA DA SEMNE DE APROBARE CATRE CCR!

RD spunea...

Domnule Huhu, având în vedere că sunt mai nou pe bloc spre deosebire de majoritatea celor care postează pe blog, vă rog să-mi spuneți un rezumat având în vedere cele întâmplate în acest(e) dosar(e)..

Ce ar trebui să se întâmple ca pensionarii militari din MAI să fie obligați să dea înapoi 5% din pensii sau să nu fie nevoie să restituiască vreo sumă statului?

Vreau să vă informez că am intrat pe câteva pagini de pe bloc în legătură cu această speță și pe https://portal.just.ro respectiv https://www.scj.ro doar că îmi cam 'prind urechile' cu dosare..

Mulțumesc!

ifrim spunea...

Succes Pălăgheanu și Goldic!Pe ei....

RD spunea...

Din punctul meu de vedere, în cazul în care va pierde CPS MAI, cel/cei care a/au făcut acea/acele greșeală/greșeli ar trebui să intre la pușcărie, nu să dea beneficiarii banii înapoi. Ce vină au ei? Indiferent că ar fi vorba de MApN sau SRI!

Cătălin spunea...

NU EXISTĂ JUSTIŢIE ÎN ROMÂNIA.PENSIONARII MILITARI PIERD PROCESELE INTR-O PROPORŢIE DE 90% LA PRIMA INSTANŢĂ IAR ÎN RECURS (APEL) PROCENTUL SE APROPIE DE 99%.MI-E SCÂRBĂ DE TOT CE ÎNSEAMNĂ JUSTIŢIE ÎN ROMÂNIA.PENSIONARII MILITARI DOAR LA C.C.R. AU MAI AVUT O ŞANSĂ ŞI DOAR ATUNCI CÂND LUCRURILE ERAU DE NECONTESTAT ŞI CÂND ERAU AFECTATE ŞI DREPTURILE MAGISTRAŢILOR.

Cătălin spunea...

VIN VREMURI GRELE PENTRU PNL: https://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-26010120-ministrul-lucian-bode-judecata-universitatea-babes-bolyai-incearca-blocheze-iminent-verdict-plagiat-pressone.htm

Dodo spunea...

Daca ne dau toate drepturile care ni le-au ciuntit ca niste penali atunci le dam si noi alea 5 procente....milogilor.pana atunci multi din noi morti vom fi...spre bucuria multora.

reddog spunea...

Fiat iustitia, et pereat mundus!

Paul Puiu spunea...

Cererile lui Palagheanu si Goldic sunt moarte din fasa, o doar o tergiversare a cauzei, in toamna instanta va dispune restituirea indexarii de 5%, asa e temenic si legal!!!!

reddog spunea...

Sa sperăm că doctorul ăla Bazavan va pierde.
Are profilul unui procesoman și reclamangiu.
Mai posta și pe aici cândva tone de inepții.

Huhu Rezea spunea...

RD
DE fapt, Decizia nr. 5 a Curții de Conturi este executorie de la data la care Curtea de Apel a respins cererea de suspendare a executării ei și a cererii de anulare formulate de CPS a MAI, cererea de anulare fiind tardiv introdusă în instanță. Recursul nu suspendă punerea în executare a Deciziei.
Butoanele de căutare si etichetele de pe prima pagină a blogului ajută la găsirea a tot ce s-a scris pe blog pe subiect.
De exemplu, o simplă apăsare pe eticheta "Curtea de Conturi si pensiile miltare" selectează toate cele 73 articole scrise despre dosarele 4241/2/2020 si 7095/2/2020 de la C Apel Bucuresti.

csej spunea...

Zău daca va inteleg.Stelica esti un băiat destupat la minte.Daca ai constatat că instanțele romanesti cand e vorba de MApN si MAI le dau dreptate instant de ce sula lui Hector iti pierzi timpul cu ele?Simți că dreptatea e de partea ta in litigii de muncă parcurge tribunal si curtea de apel si indreapta-te către CEDO.E simplu si nu ai nevoie de avocat nici de chitibuserii văcărești.Gasesti pe internet îndrumare și nici nu e nevoie sa traduci in franceza.Singurul lucru neplăcut este răbdarea.
Eu prin 2001 am primit pe bune o amendă substanțială.Vinovat peste poate.Am incercat.Cei dela CEDO judeca pe bune.Daca ti-au fost încălcate drepturile nu ezita sa condamne statul oricare este el.
În România judecătorii si avocatii nu cunosc legile ce reglementează pensiile militare si din lene nici nu le studiază.Pentru asta iau de buna orice le livrează reprezentanții MApN si MAI.In 2013 m-am judecat cu MApN si ce sa vezi.CA mi-a dat câștig de cauză după ce legea pe care am contestat-o a suferit modificări.Tu încă nu ai priceput ca in Romania justitia trebuie sa aduca si aduce venit la bugetul de stat?
Ma repet.Judecatorii sunt angajații statului.Ei sunt slugile statului cat timp statul nu le lezează interesele.
Indiferent de strategie in litigiile cu statul iti doresc succes.Retine ca de succesul tau la CEDO beneficiază toti.

Huhu Rezea spunea...

Au intrat pensiile în conturi. Indexate si fără CASS reținut.

reddog spunea...

Csej
Sunt unii care au pierdut și la CEDO
Probabil e o conspirație mondială.
Ar trebui să meargă la o instanță extraterestra.
Poate aia rezonează cu ei. 😁
Bazavan (ala cu doctoratul) e super luptător.
I se mai spune și războinicul luminii stinse.
Se lupta cu toate sistemele ticăloase din lumea asta. 😁
Că doar a fost pompier cu doctorat. 😁

Huhu Rezea spunea...

@CSEj
Nu da povețe unde nu te pricepi! Procesul lui de contencios administrativ in care a intervenit @Stelică a pornit de la Curtea de Apel ca primă instanța. Cum să ajungă la CEDO, dacă nu parcurge toate etapele procesuale din România?
Nu generaliza!
Militarii pierd pe capete în instanțe pentru că de multe ori cer imposibilul, împotriva legii, sau se cred așa de bine pregătiți juridic, dar și din zgârcenie, încât nu-și mai angajează apărători.
Un avocat bun este mai credibil în fața instanței decât elucubrațiile juristilor CPS-urilor în Intâmpinările depuse la dosar. Pledoariile reclamanților într-un limbaj non-juridic nu conving instanțele.

reddog spunea...

Rosemary cred că e nevasta-sa.
Și ea e dottoresa.
Probabil asta l-a și ambiționat pe micuț.
Când mâncau o ciorba în bucătărie o savurau așa că între doctori. 😁

O fază memorabila a fost când Băsescu i-a spus lui Ponta râzând Dottore. 😁
Corsarul Invincibil e o Legendă Vie!
Forza Comandante!
Semper Fidelis! 💪🇷🇴

https://profesionisti.juridice.ro/rosemary-bazavan

Pop Iuliu spunea...

Felicitări domnului Palagheanu pentru abnegație. Să nadjduim că magistrații din completulICCJ vor verifica legalitatea și temeinicia Hotărârii Curții de Apel, doar astfel rezultatul va fi cel anticipat de către intervenient.

Andrei spunea...

@Huhurez
Indexate fix la ultimul net, cel din decembrie...

csej spunea...

Huhu reciteste ce am scris.Vezi ca i-am spus sa se adreseze la CEDO dupa ce in prealabil a trecut prin tribunal si CA.Nu m-am referit la treaba cu Curtea de conturi si CPS ci la litigiile de munca personale.
M-am lecuit sa ma judec cu statul si MApN .Ma judec cu statul sa bifez niste activitati.Atat.
Sunt in masura sa fiu proprul meu avocat dar numai cand legea ma favorizeaza clar.Cine are priceperea sa atace legi ca neconstitutionale sa o faca.Unte nu ma pricep nu ma bag.

mosmartin16 spunea...

Mult succes celor doi camarazi ! Aceasta este ultima mea versiune privind pensiile noastre ! Pensii militare - pe componenta bugetului de stat - mai mult decat decente, diferentiate si cu eliminarea in totalitate a inechitatilor majore existente !

Pentru aceasta este suficienta aplicarea prevederilor normative prezente, cu cateva modificari necesare !
Asadar, baza de calcul a pensiei formata din urmatoarele componente, cu cuantumuri actualizate conform Legii nr. 153 / 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, respectiv...
1. solda de grad
2. solda de functie
3. gradatia
4. solda de comanda ( asa cum a fost in Legea nr.164 / 2001 privind pensiile militare de stat, celelalte doua componente ale bazei de calcul din perspectiva legii anterior mentionate, respectiv solda de merit si dispozitivul de lupta / indemnizatia de dispozitiv fiind - in decursul timpului - incluse in solda de functie ).
5.compensatia de risc / pericol deosebit pentru munca desfasurata in exercitarea atributiilor functionale.
Iata ce ar presupune - cu titlu de exemplu - o astfel de baza de calcul, actualizata, pentru functiile, la nivel maxim, corespunzatoare gradului de colonel, respectiv de plutonier adjutant sef !
Pentru functia de colonel...
a) solda de grad, actualizata ( conform art.7 alin.(3), capitolului II, sectiunea a 2 - a din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 si art.1 din HG nr.1447 / 2022 ) = 745 lei ( in raport cu evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si care este in prezent de 3000 de lei )
b) solda de functie, cu coeficient maxim si actualizata ( conform capitolului I din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 si art.1 din HG nr.1447 / 2022 ) = 8220 lei ( 2,74 x 3000 de lei )
- solda de functie in cuantum nou, actualizat, majorata conform gradatiei maxime ( art.11 din anexa nr.VI a Legii nr.153 / 2017 ) = 9946 lei ( 8220 lei + 3 % x 7 )
- solda de functie in cuantum final, actualizat, majorata cu 7,5 % pentru realizarea prerogativelor constitutionale de aparare ( conform art.19 din anexa nr.VI a Legii nr.153 / 2017 ) = 10692 lei ( 9946 lei + 7,5 % )
c) solda de comanda, in procent maxim si actualizata ( conform art.8 alin.(1), capitolul II, sectiunea a 2 - a din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 ) = 2055 lei ( 25 % din 8220 lei )
d) compensatia de risc / pericol deosebit, in procent maxim si actualizata ( conform art.14 alin.(1) din anexa nr.VI a Legii nr. 153 / 2017 ) = 2466 lei ( 30 % din 8220 lei ).

Leo spunea...

BUCUREȘTENII SUNT CHEMAȚI LA MITING !
+
Va mai informam ca, in contextual actual al manipularii mediatice, indeosebi impotriva militarilor si politistilor in activitate, rezerva si in retragere, primim din teritoriu, tot mai des, propunerea sa solicitam reintroducerea in Legea 223/2015 a prevederii initiale ca fiecare rezervist sa-si aleaga legea in baza careia vrea sa isi primeasca pensia: ca pensie militara de stat pe L223/2015 sau ca pensie civila, cu excluderea drepturilor si calitatii militare, pe defuncta Lege 263/2010, adica pe actuala Lege 127/2019, care nu se aplica. Toata lumea va fi multumita! “
Mircea

mosmartin16 spunea...

Prin urmare, baza de calcul, actualizata, este in cuantum de 15958 lei ( 745 + 10692 + 2055 + 2466 ), iar pensia bruta maxim rezultata este de 13654 lei ( 85 % din baza de calcul, conform art.29 alin.(1) lit.a) si b) coroborat cu art.108 lit.b) si art.30 din Legea nr. 223 / 2015, modificate prin OUG nr.57 / 2015 ).
La cuantumul brut al pensiei susmentionate se adauga sporul maxim de 20 % pentru Ordinul Meritul Militar ( conform art.11 din Legea nr.80 / 1995 si art.II, punctele 7,8 si 9 din Legea nr. 149 / 2018 ), rezultand astfel cuantumul final al pensiei brute de 16385 lei.
Din acest cuantum al pensiei brute se deduce impozitul de 10 % la ceea ce depaseste 2000 de lei, rezultand astfel o pensie in cuantum net de 14946 lei, dar, aplicand aceeasi prevedere atat ca in cazul pensiilor militare stabilite ulterior OUG nr. 59 / 2017, cat ca si in cazul proiectului de lege care vizeaza modificarile la pensiile cu caracter special ( mai exact ca si in cazul magistratilor ), respectiv pensia neta sa nu depaseasca media salariilor nete corespunzatoare mediei salariilor brute din baza de calcul si admitand faptul ca aceste salarii luate in calcul la pensie au cuantumul limitat la cele 5 componente mentionate, rezulta o pensie neta in plata, actualizata, in cuantum maxim de 9335 lei ( 58,5 % din 15958 lei ).
Pentru functia, la nivel maxim, corespunzatoare gradului de plutonier adjutant sef - aplicand atat aceleasi prevederi legale existente cat si modificarile minim necesare - rezulta o pensie neta in plata, actualizata, in cuantum final maxim de 5239 lei.
Sub aceste cuantumuri maxime - nete, in plata - din cele doua exemple, respectiv de 9335 lei ( pentru functia corespunzatoare gradului de colonel ) si 5239 lei ( pentru functia corespunzatoare gradului de plutonier adjutant sef ) se regasesc si celelalte cuantumuri corespondente, in functie de urmatoarele variabile...
- gradul militar
- coeficientul de functie
- studiile
- gradatiile
- vechimea efectiva
- conditiile / grupele de munca
- solda de comanda
- Ordinul Meritul Militar.

Din perspectiva includerii intr-un act normativ a celor doar cateva modificari / completari necesare la legislatia in vigoare in domeniul pensiilor militare, consecintele pozitive se regasesc fara doar si poate in urmatoarele...
1. Eliminarea in totalitate a inechitatilor / disfunctiilor majore din cadrul sistemului pensiilor militare de stat !
2. Pensii in cuantumuri mai mult decat decente in raport cu nivelul de dezvoltare al societatii !
3. Mentinerea pentru viitor a echitatii astfel stabilite in domeniul pensiilor militare de stat !

Gand bun, oameni buni !



Viorel spunea...

Reddog. Deși îl simpatizez pe domnul Ponta (i-am trimis și o solicitare înainte de alegerile parlamentare din 2020 pe adresa de email), interesantă și comică a fost discuția dintre fostul președinte Băsescu, domnul Ponta și doamna Petrecu pe tema MTO.
„MTO-ul. Mai avem şi MTO-ul care mai înseamnă vreo 6 miliarde”.
Dar, CE ESTE MTO ?
Ce este MTO, termenul care I-A DAT DE FURCĂ lui Ponta la ÎNTÂLNIREA cu Băsescu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@csej, la CEDO e grele, rau de tot, cu criterii si tot felul de rahaturi, ca nu face ocaua cat daraua, si pe deasupra dureaza si intre timp faca stia dreptate legislativa..

luchy19 spunea...

Observ că la ultima problemă pe care ați pus o în dezbatere pe blog NU au mai apărut deocamdată (sper să nici nu mai apară), jigniri, înjurături, cuvinte belicoase, subliminale cum că de ce,,ăla' are pensie de veteran TO, de ce celalalt a prin salarii compensatorii, de ce unii s au pensionat mult mai devreme, de ce la MAI și MJ se plătesc SDSL și la MAPN doar la câțiva SGP ii din serviciul de pază, de ce ăla o are mai mare....!!!
Domnilor cei care au fost și sunt la conducerea țării cu concursul șefilor din sistemul de apărare au aprobat în 30 de ani trei legi ale pensiilor militare/civile. Fiecare dintre noi a prins diferite perioade. DE CE SĂ NE INJURAM INTRE NOI ,CE CÂȘTIGĂM. SUNT ATATEA CATEGORII SOCIALE CU ATÂTEA INDEMNIZAȚI MAI MULT SAU MAI PUȚIN MERITATE.....REVOLUTIONARI, JURNALIȘTI, ACTORI, OAMENI DE CULTURĂ, PARLAMENTARI, PRIMARI, PREȘEDINȚI DE CONSILII LOCALE ȘI MULȚI ALȚI CARE PRIMESC TOT FELUL DE RENTE SAU INDEMNIZATII, DAR NOI MILITARII DIN NAPN CARE SUNTEM CU VALOAREA PENSIILOR CELE MAI DIN SISTEMUL DE APARARE ,,NE BATEM ȘI INJURAM ÎNTRE NOI''.....DE NECREZUT !

Viorel spunea...

Părerea mea este că atât instanțele din România, CEDO, etc., uneori nu fac decât mimă. Doar poetul Vasile Alecsandri a sesizat bine cum trebuie făcută dreptatea în România prin poezia sa, Cântecul răzeșului:
Ca să-mi fac sfânta dreptate
Cu cea ghiogă de pe spate,
Să-mi aleg judecători
Cei stejari nestrâmbători !

Viorel spunea...

Luchy19. Pentru că nu poți să stai nepăsător când între anumite categorii socioprofesionale se crează discrepanțe majore între salarii / solde, pensii, etc. De ce nu s-a început acordare în integralitatea ei a Legii nr. 153/2017 cu personalul din SNAOPSN și s-a început cu Sănătatea ca prioritate / DEDICAȚIE pentru că așa a vrut o găină americană cu origini oltenești iar acum vor să modifice legea pentru a nu mai da, ce urma să dea. De ce la unii au dat ajutoare la trecerea în rezervă și la alții nu, de ce mi-a blocat actualizarea ca la activi prin ordonanța 59/2017, DE CE UNII MĂNÂNCĂ UN BURGER LA PREȚ CÂT ÎNTREȚINEREA PE O LUNĂ LA UN APARTAMENT CU 2 CAMERE iar marea majoritate a românilor mor de foame, DE CE, DE CE, DE CE ? De proști ce suntem unii dintre noi.
Ema Uta a șocat cu dezvăluirea ei în privința prețului unui burger în Maldive. Make-up artistul și iubitul ei, afaceristul Alex Bodi, au vrut să-și facă pofta și s-au dus la o rulotă la care se vând burgeri, în stațiunea în care sunt cazați. Suma pe care au cheltuit-o pentru un astfel de produs de tip fast-food este impresionantă, fiind echivalentul întreținerii pe o lună de iarnă în cazul unui apartament cu două camere.

reddog spunea...

Viorel

Pai așa gândesc mai mult sau mai puțin toți ăștia cu inechitățile în guriță. 😁

Problema micuților care se consideră discriminați este că au greșit planeta.
Unii vorbesc și de marii noștri domnitori.
Stefan cel Mare, Mihai Viteazul sau Vlad Tepes.
Aveau viața grea atunci. 😁

PS: Am vorbit și cu Ioana Petrescu pe FB messenger
Tipă despeapta dar problema cu ea este că a intrat în anturajul lui "dottore" Ponta.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@luchy 19, foarte corect si ar trebui găgăuții sa inteleaga asta! Eu cred ca unii posteaza aici, nu dintr-un interes anume, cat sa se distreze si amuze ciupind (mușcând) setos din dosuri, si la cat sunt de scumpe protezele acum si nu se gasesc antibiotice, si mai ales antirabice...

Viorel spunea...

Moșmartin16. Ați uitat despre Vechime contribuție la fondul pentru pensia suplimentară și / sau buget. Fiți puțin mai atent moșule.

ovidiuzid spunea...

Poate intereseaza pe cineva:
Ordinea de zi a şedinţei Plenului CES din data de 10.01.2023 ora 12:00 - ONLINE
Ordinea de zi propusă

1. Aprobarea proiectului ordinii de zi a ședinței online a Plenului din data de 10.01.2023
2. Avizarea proiectelor de acte normative:
2.1. Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut de personalul militar, respectiv polițiștii și polițiștii de penitenciare (termen de avizare: 18.01.2023, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiatori: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Serviciul de InformațIi Externe, Serviciul Român de InformațIi, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de ProtecțIe și Pază, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale

Obs. ref. avizare interministerială: avizare completă

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ei, da, noi doar din pomeni cu țârâita:

stiripesurse.ro/cat-castiga-angajatii-parlamentarilor-in-2023-operatorul-de-xerox-peste-5000-de-lei_2736650.html

Viorel spunea...

Câtă manipulare după ce de ani de zile nu au obținut nimic în fața politicului sau justiției. „Mari” lideri de sindicat sau asociații s-au bătut pe ciolan, una discutând și alta făcând pe la spate. Se laudă mereu cu dosare deschise în instanțe dar în procent de 99% pierdute în Tribunale și în procent de 99,99% pierdute în CAp. Acum se ia de taragotul unui pensionar ce nu și-a plătit cotizația la zi, dar care, totuși și-a piermis să sesizeze Comisia Europeană.
„iar noi, sindicatele, vom avea, in sfarsit, liniste si nu ne vom mai trezi cu diversi incurca lume care sa se adreseze direct doamnei Ursula von der Leyen, cu fudulia celui care a trecut prin viata fara sa priceapa nimic, tocmai cand sindicatele au obtinut, de la Comisia Europeana si de la Banca Mondiala, precizarile ca reforma pensiilor este o problema strict a Guvernului Romaniei, iar rezervistii se conformeaza, deja, mai mult decat este cazul (au sub limita de 100% a salariului avut, adica 65% din anumite elemente ale fostului salariu si care nu depasesc pragul de 85%). Vom analiza propunerile! Pana atunci, va asteptam, joi, 12.01.2023, la ora 10.00, in Piata Victoriei, cu insemnele structurilor din care faceti parte!”
Voi aveți liniște de când vă știu.

Paul Puiu spunea...

https://snpp.ro/hg-actualizare-salariu-de-grad-la-consiliul-economic-si-social/
HG actualizare salariu de grad – la Consiliul Economic și Social
Adoptarea se apropie
Ulterior informării SNPP privind proiectul de HG elaborat în vederea actualizării salariului de grad pentru polițiștii de penitenciare și pentru polițiști, respectiv a soldei de grad pentru militari, am verificat constant stadiul demersului dar ținem cont și de faptul că la mijloc au fost și sărbătorile de iarnă. Actul normativ a părut într-un oarecare impas la MApN și ne pregăteam de dat un impuls sindical, însă iată că HG-ul s-a mișcat și a ajuns la Consiliul Economic și Social pentru avizare în vederea adoptării în ședință de Guvern. Este un semn foarte bun chiar dacă până nu vedem actul adoptat și publicat nu respirăm încă ușurați. Un alt semn bun este ca proiectul are avizarea interministerială completă astfel încât este asigurat avizul CES de mâine.
Observăm din proiectul de HG publicat pe pagina CES în așteptarea avizului din data de 10 ianuarie 2023, că se mențin forma și valorile din proiectul transmis pentru avize în structura de apărare națională (ex: 625 lei agent / 725 lei agent șef principal – spre comparație valori actuale: 247 lei agent / 287 lei agent șef principal) și mai observăm ceva interesant în anexă și anume faptul că valoarea reală a salariului de grad actualizat, prin raportarea “coeficientului de multiplicare” (0,412 agent / 0,478 agent șef principal) la salariul minim de 3000 lei, este de fapt dublă față de valoarea care va rezulta în urma HG. Este vorba deci despre o “actualizare plafonată” a salariului de grad. Acesta mai întâi crește la valoarea corectă (coloana 4 din anexă) apoi este “ajustat prin diminuare” (coloana 6), fiind vorba de o ponderare pe considerente bugetare, a creșterii valorii acestui element salarial, dar cu o perspectivă deschisă de creștere ulterior, într-o altă etapă.
Reamintim detaliul că salariul de grad nu intră în compunerea salariului de funcție și deci nu influențează calculul diferențelor de acordat pentru aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017, însă mai rămâne de văzut care este impactul final, real al acestei ajustări asupra sistemului de salarizare actual, având în vedere faptul ca salariul de grad se află în compunerea bazei de calcul pentru o serie de alte elemente salariale sau drepturi. Avem în vedere și faptul că OUG 168/2022 majorează salariile de funcție strict cu 10% iar acest aspect reprezintă o rigidizare a impactului posibil al gradului asupra altor elemente. Important este ca Guvernul Ciucă să ducă acest demers până la capăt și să adopte cât de repede hotărârea, aceasta constituind în esență o reparație morală după 13 ani de plafonări de drepturi. SNPP a propus această soluție de creștere salarială încă din august 2022 și a susținut-o atât prin acțiuni de protest cât și în întâlniri la Guvern și Ministerul Muncii.

GG spunea...

La noi în tara asta de corupți și analfabeți ajunși în jilțuri inalte,nu o sa se facă niciodată dreptate,deoarece "Vodă"stă cu.......,la masă.In locul punctelor puteți pune ce doriti ca rimează.Ajutoarele,au fost suspendate zeci de ani prin OUG,care se cam 8ncadreaza în Decizia data de CCR.Au suspendat prin OUG un drept prev.prin lege.Actualizarea pensiilor suspendata prin OUG inclusiv OUG 57/2015.Numa8 niște Hoți puteau sa facă asemenea porcarii,susținuți de alți hoți cu sal.si pensii dr neam prost!

Leon spunea...

@Ovidiu, daca maine CES da un Aviz (Favorabil cu amendamente), in Sedinta de Guvern din aceasta saptamana (miercuri probabil), acest proiect va deveni HG:
https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2023/HG-cuantum-solda.pdf

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, sa nu rada ceilalti de mine, dar stiti domniile voastre ca niciodata n-am mancat un burger? Nu, nu din saracie ca n-am ajuns chiar asa! Ca sa-l cumpar, trebuie sa stau la cozi si in caldura, ori eu daca vad mai mult de 3 oameni la o coada, si daca e si cald, papaki! Are si la marketuri, dar dupa gatire nu cred ca e la fel de plcut aromat- mirositor si gustos, ca la Mac Donald. Practic, e o chiftea uriasa, pe care eu nu rar le fac acasa cu piure de cartofi sau in sos. Deh, mofturi americane pe taramuri romanistane, si fiind vorba de izmene si izmeneală, ale noastre sunt pe gard simple la crăcană si ale americanilor, mancate de molii sub poală, se scoala din somn si au blană!...

Huhu Rezea spunea...

Aoleoooo, @Stelică, uitași de la mână pân'la gură!
Păi nu ne înțelesesem că textul OUG 59/2017 este constituțional numai în măsura în care prin el nu se elimină actualizarea pensiilor militare?
Asta înseamnă că rămâne valabil textul OUG 59/2017 completat de OUG 114/2018, dar se reintroduce în lege și textul care a reglementat actualizarea.


Nu le este rușine ciocoflenderilor de la sindicate să se laude că au convenit cu UE ca pensiile militare să nu intre în nicio reformă care să conducă la înlăturarea inechităților? Al cui joc fac ei ? Al îmbuibaților care s-au trezit cu pensii duble decât semenii lor care au ieșit la pensie cu mai bine de 10 ani anteriori decât ei?
Câte categorii de pensionari militari mai vor să creeze în viitor?

Viorel spunea...

Leon.
Deci Solda de grad corespunzătoare salariului minim pe economie (3.000 lei) la Gl., Amiral, Chestor = 2.025 dar primește doar 1.000 conform Anexei din HG. Viorel majurul de la CI, ar avea 1.485, în plată 725, numai că eu sunt în așteptare.
Diferența de la mic la mare, atunci când va crește PIB-ul României sau când le va veni mintea la cap la unii politicieni / guvernanți.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai, siktir, de borș cu știr recoltat din cimitir! Câtă vrăjeală de doi lei sa dea bine la nănăi, că asa ne cred ei, nătărăi:

stiripesurse.ro/analiza-reuters-romania-isi-depaseste-vecinii-va-deveni-a-doua-cea-mai-puternica-economie-din-europa-de-est_2736800.html

reddog spunea...

CFI
Nu cred că rade nimeni de dvs că nu ați mâncat un burger.
Sunt multi in lumea asta care nu au bani de o pâine.

Huhu Rezea spunea...

Ce nu-'i convine, Cornele?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile & Stelica, vasazică sindicatele militare in blugi sunt slugi toxice si năuce vandute la clicile politice!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Minciuni si laude, @Onorabile, zicand ca vom fi un fel de Germanie, fata de cei din jur, cand noi traim numai din importuri, fara industrie, etc!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Reddog, asa e, asa o fi si cu mine...

Leon spunea...

@Viorel, nu inteleg de ce "guleratii" MApN au ales varianta din ultima Anexa( au si gresit unele valori, exemplu la Lt.col., Ajustarea este -830 lei,nu 820, sau la Plt.maj., corect este -660, nu 680..!)
Mult mai simplu era daca :
1.Coeficientii de Grad din L.138 x 500 lei, se obtin valorile din Proiect.
2.Valorile din L 153 x 2,5, se obtin aceleasi valori...!!

mosmartin16 spunea...

Viurel tată, după ce treci de 85 % ...procentele pentru pensia suplimentară sunt egale cu zero ! Pricepi bre?🤣 Ia belește ochii în art.29 (1) lit.b) și 30 din 223 și poate pricepi ceva ?🤣

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Măi turcule, nu înțelegi că nu ceri neconstituționalitatea OUG 59/2017 ci doar neconstituționalitatea eliminării din lege a articolului care reglementa actualizarea? Rămâne valabil art. VII alin(3) din OUG 59/2017 doar în măsura în care el nu elimină articolul 60, care a reglementat actualizarea?
Procedând altfel, este nevoie și de neconstituționalitatea art. 84 din OUG 114/2018.

Viorel spunea...

Domnule Leon. De prea multă „deșteptăciune” și fudulie. Cine mai sunt ca ei în România ? Nimeni. Unici și de neânlocuit. Eu m-am axat doar pe cele 2 ex. Nu am citit toată anexa.

Burebista spunea...

Exista printre comentatori un pensionar militar a cărui pensie este plătită de CPS MApN, pensionat în 2019 sau 2020? Întreb pentru ca sunt curios dacă indexarea netului în plată s-a făcut la fel ca la CPS MAI.

Silviu spunea...

Huhu degeba fac camarazi nostri petitii la CE ca sindicatele si asociatiile noastre cer la CE sa nu se schimbe nimic la pensiile militare. Incep sa iasa la suprafata oameni cu care guvernanti nostri is fac treaba.

Leon spunea...

@Viorel, curios este, ca pe site-ul MApN, la acest proiect lipseste Anexa aflata la CES:
https://sg.mapn.ro/proiecte/hg_pt_actualiz_cuantumului_soldei_de_grad_salariului_gradului_profesional_detinut_de_pers_militar_respectiv_politistii_si_politistii_de_penitenciare_63abfbaed002b.pdf

bogdan spunea...

CULESE DE PE NET

Deputații reanimează un proiect uitat de modificare a Legii pensiilor militare de stat
Indira Crasnea Indira Crasnea - 9 ianuarie 2023 16:45

Marin spunea...

https://www.comisarul.ro/articol/video-fosta-directoare-a-penitenciarului-pelendava_1440853.html

Silviu spunea...

Eu pe Dogaru l-am banuit tot timpul ca face jocul guleratilor dar si Tudor cu a lui gasca. Asa ca platitile ctizatiile mai departe spre binele tuturor.

Relu spunea...

Consiliul legislativ da el aviz favorabil dar cu unele observatii si pe la paginile 14-17 se face referire la aia cu recalcularea , sunt aratate si niste spete de la CEDO mai ales una cu Franta (care pare ceva legat de contributivitate/necontributivitate) unde CEDO nu a distins intre partea contributiva si aia ne.

Leo spunea...

După nume pare a fi mai mult grec decât turc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Soldat, am proces pentru aprobare la CCR. Sa ajung acolo si voi dezvalui. E mai complicat la mine insa voi spune la timpul potrivit.

GG spunea...

Șefii sindicaliști,am spus-o de mai mult timp,sunt niște idioți,care administrează cotizațiile membrilor de sind,pe mâna cu guv.si guleratii,putrezi de bogați.
Ăștia în loc sa ia de la bogați sa dea la săraci,procedează invers.Cum sa lupte astia pt.echitate,când tocmai ei generează inechitati?

Huhu Rezea spunea...

@Burebista Eu primi pensia indexată la valoarea cuantumului brut de la 31 12 2022 pentru că sunt pensionar de moda veche, chiar varșovist. In privința pensiilor nete stabilite după 15. 09 2017, pe mine m-a convins moș Curbă de Nivel că nu este corect modul de calcul al indexării aplicat de CPS a MAI. Mesagerul a fost @ cățelul roșu. Cu siguranță că la CPS a MAI vor urma recuperări de drepturi necuvenit acordate. Redactorii draftului art. 84 din OUG 114/2018 au ținut să mai ciugulească vreo câțiva leuți de la noii pensionari. Auzi la ei, în cazul indexărilor succesive se indexează numai baza netă de calcul de la momentul deschiderii dreptului de pensie, la suma obținută adăugându-se creșterile din indexările anterioare. Mai pe scurt, acestor pensionari li se refuză indexarea indexărilor.

Leon spunea...

Huhule, fata de 2,6% din 2022, o indexare la pensia bruta cu 8,35% in 2023, este ceva, nu??

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Adaugă și dispariția reținerii CASS.

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Nu vezi ce valuri ai creat prin publicarea în premieră pe blog a răspunsului primit de la CE? L-am primit apoi pe toate mijloacele de socializare la care sunt racordat.
Poate vedem efectele răspunsului la ora 21,00 când apare Budăi la A3.

bogdan spunea...

Deci ca sa inteleg,...nesimtitii CIUCANI primesc 5,1% la cuantumul pensiei nete la data IESIRII la pensie ceilalti la cuantumul actual , nesimtitii de CIUCANI in mare parte nu primesc indexare suplimentara pentru ca au Brutul prea mare fata de ceilalti la acelasi net

Da si eu zic..... pe ei pe mama lor de nesimtiti ordinari ...

bogdan spunea...

Ma bucur pentru ceilalti ca nu se mai retine CASS, ma bucur ca au primit 5,1% , ma bucur ca au primit indexarea suplimentara asa cum cred ca si ei sunt foarte mahniti ca nesimtitii de CIUCANI nu iau nici macar 5,1% .intreg,

Leon spunea...

@Huhule, eu am un procent mai mare la brut, 9,2%,..:))).

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Se pare ca cei care au redactat ordonanța de indexare diferențiată nu au avut cunoștință de art. 84 din OUG 114/2018 și din nou cei mai afectați la cuantumul pensiei în plată, respectiv 15.09.2017 - 31.12.2017
Cei cu pensii nereformate, rămase în plată cu 102 % din baza de calcul pot primii indexare la indexare, iar cei cu pensii reformate și plafonate la net media salarii nu ?
De ce guvernanții, greșit, au împărțit pensionarii militari, dacă o parte dintre cei din primul aliniat și toți din aliniatul 2 nu se încadrează ?
Domnilor guvernanți interveniti și remediați greșeala făcută
Domnilor parlamentari, domnilor guvernanți interveniti la proiectul legislativ, și așa cum ați văzut pentru magistrați, propuneți și pensiilor militare în plată, nu doar pentru viitor cum a fost prin OUG 59 /2017

Burebista spunea...

Huhurez, nu cred ca nici dumneata nu înțelegi sensul alin 2 și 3 al noului art 60 modificat al legii 223 .
Intelesul sau punerea în aplicare a unei fraze se face ca la matematica...în sensul ca ceea ce este scris înainte de virgula se refera le ce ste scris după... Ori la alin 2 se specifică clar ca în cazul indexărilor ulterioare indexarea cu rata medie anuala a inflatiei se aplica asupra... și urmează virgula... Mediei soldelor nete la care se adaugă suma indexarilor anterioare (adică media SN+ indexarea anterioara 2022+ indexarea anterioara 2020). Sau cu alte cuvinte indexarea de anul acesta se aplica la cuantumul net al pensiei militare de la data de 31 decembrie a anului anterior în care sunt cuprinse și indexarile anterioare asa cum a spus și Curtea de Conturi. Este adevărat ca o pensie netă în plată de 5000 lei corespunzătoare unei pensii brute stabilite înainte de 15.09.2017 creste cu un procent mai mic decât pensia în plată plafonată de 5000 lei corespunzătoare unei pensii brute stabilite după 15.09.2017 însă pensia netă normala cea care nu se plătește celor de după 15.09.2017 creste exact cu același procent ca și a celor mai vechi... Prefer să-mi plătească pensia aia netă neplafonata care a crescut exact cu acekadi procent cu a dumitale chiar dacă pierd 0,5% din indexare dar câștig 2500 lei net... Față de pensia plafonata care a crescut prin indexare cu o, 5% mai mult dar care este și mult mai mică în cuantum.. Moș teacă Alecu dacă a lucrat pe la CPS MApN și a faultat pensionarii

Burebista spunea...

Mos teacă Alecu probabil ca a lucrat pe la CPS MApN și le susține ideile prin care pensionarii militari nu au primit în mod corect indexarile din 2016 și 2017 după actualizarea din 2017...

Burebista spunea...

Iată ce spune art 60 modificat...
Articolul 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
Notă
Decizie de respingere: HP nr. 5/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 389 din 14 aprilie 2021.
(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.
(4) Dispozițiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(la 29-12-2018, Articolul 60 din Sectiunea a 4-a , Capitolul II a fost modificat de Punctul 2, Articolul 84, Capitolul III din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 114 din 28 decembrie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1116 din 29 decembrie 2018 )
Aşa cum vedeți la prim indexare de după stabilirea pensiei precum și la cele succesive se face referire la art 59, adică la pensia în plată de la 31 decembrie a anului precedent.
Articolul 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică.
La alin 2 și 3 de la art 60 după ce se face referire la art 59 urmează o virgula după care se specifica asupra cărei sume se face indexarea..

Burebista spunea...

Deși după vârsta dumnealui 72 ani, Moș Alecu a ieșit la pensie în decembrie 2007 dacă nu o fi făcut raport de prelungire sa mai rămână în activitate încă 1 an sau 2..🤣 Sau poate s-a reincadrat în Ministerul apărării ca PC sau funcționar civil finanțist, după pensionare, tot pe la CPS MApN.. 🤣

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Dacă redactorii art. 84 din OUG 114/2018 voiau să facă așa cum zici d-ta, spuneau direct că cuantumul net în plată de la sfârșitul anului anterior se indexează cu rata inflației și nu se mai complicau cu aliniatele 2 și 3.
Nu vezi că ei s-au scărpinat oltenește, adică nu indexează cuantumul net ci indexează netul bazei de calcul, deși cele două entități sunt valoric egale?
Nu ți-e clar că redactorii au fost de la MApN și au uitat să-i informeze și pe cei de la MAI ce au vrut ei să facă prin art. 84.
Cât despre Maciu Biluță un coleg de-al său spunea că a fost artilerist prin Moldova, nu finanțist la Casa de Pensii.

bogdan spunea...

Vazand ce se intampla cu cei pensionati dupa 15.09 in ultima vreme am investigat si eu un pic iesit recent...mai am. cei iesiti inainte de 15.09 cu buna stiinta au primit mai mult. SA FIE DE UNDE.
Raspuns > TOATE Vor fi recalculate la NET. Se pare ca dorinta de recalculare se intampla cu ELEMENTELE AVUTE LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI DE PENSIE.

ASTA AM PRIMIT.

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Referirea la art. 59 din alineatele 2 și 3 privește doar procentul cu care se indexează media netă a bazei de calcul si nu cuantumul în plată la data 31 12 a anului anterior cum spune în art. 59

Huhu Rezea spunea...

Necunoscutule, nu te mai public dacă nu te botezi.
In anul 2023 recalcularea nu se poate face decât prin actualizarea soldelor de grad și funcție la nivelul valoric din anul 2023.

reddog spunea...

A câștigat doctorul Bazavan?
Daca a invins face petrecere acasă cu soția sa, doctora Rosemary. 😁

CFI

Poate ii aveți în vedere și pe doctorii ăștia.

😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

N-am apucat ce-a mancat, ca un apucat, logoreea aia de ,,ăi'' Budigăi in studioul Antenei 3, decat niste laude de sine sa dea electoratului bine, ocolind viclean punctele esentiale si repetand pomenile electorale, dintre care cele cu tichetele pe energie fiind cea mai mare inselatorie si jmecherie: Doar daca ai datorii si incalzire centralizata poate fi raportata la acea plată, ori eu avand centrală individuala si daca nu platesc in acea lună datoria individuala sau familială ma da patronul din bloc afara, in stradă! In plus, si cu hoție, au amanat aceasta jmecherie de plată cardată din Februarie in Aprilie, si cand ajungem atunci ii dau branci cu bai pana-n Mai, si atunci se jăluiesc ca niste gâgani ca nu mai sunt bani, deci marca pesedeaua lichea ca asa vrea ea sa nu dea, caci de unde sa scoată atatia bani acesti șnapani, ca la golani, daca logic si drastic bugetul nu poti sa-l intinzi bombastic ca pe elastic? Dar moderatorul ala țâfnos si carpanos care isi care isi scoate mai mereu invitatii pe usa din dos cand i separe lui ca ceva i se pare neserios, se vedea pă el ca-i un mișel si țâpându-i măseaua sa acopere licheaua de la pesedeaua, bineînteles ca asa cum dinainte si prestabilit parlafes s-au inteles sa nu-l dea cu vreo intrebare greș ca sa intre pesedeaua in regres... Nu cred sa fi zis ceva special de pensiile speciale, intre care si cele militare, si daca cu ceva s-a exprmat precis a remarcat si puncatat cu ceva lait motiv tipizat, fiind expert in sucul de limba, cu care fraierestenii ii plimba, s-a limitat sa spună doar cu tangentiale pe dungă punctele esentiale sa nu le atinga!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Wooow! Cine vrea sa se boteze pe bloagele huhureze s-o faca deîndată la domnul popă care a cazut, sau s-a aruncat mangă in apă, cu crucioaia in dungă vărgată dată pe scalpă!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Reddog, il am pe Bazavan, fost subofiter barosan si actual ofiter superior , adicatelea Maior, in prietenie pe mail si facebuci, trimitandu-mi cu zgârci in carlige de lansete numeroase năluci in dungi din salile pasilor pierduți si ciufuți, dar sa fiu corect este foarte dăstept si mi se parea pacat sa nu-si fi luat si castigat si diploma de advocat, acumdoi ani, sa se umple de alte proceste judecate in milioane de ani, ca sa mai castige la pensie niste bani, gaini sau curcani! Pe Moj Mohammed Ali Baba Alecu Laba Cucu Zanga Banga la mișto l-as lua cumva ca-i agent de Ograda Sectoriala sa tina rezerva militara in inselatorii si prosteala de mantuiala, caci numai cine nu sta la el cu gura cascata si cu balele curgandu-i in eprubeta gradată acum nu regretă ca n-a fost tras in rozetă de-a lui flașnetă in piruietă, trăncănitoare si mambetă!

Burebista spunea...

Domnule Huhu, dacă legiuitorul voia ca rata medie anuala a inflatiei sa se aplice întotdeauna la media soldelor nete, deci la valoarea inițială a pensiei în plată plafonată scria acest lucru în alin 2,si 3 și apoi scria ca se aduna toate acele indexari la pensia netă inițială... Ori asa cum i am scris și lui Moș tagârta Alecu dacă exista un pensionar militar care a ieșit la pensie în decembrie 2017 cu un net mult mai mic decât cel din prezent spre ex 2800 față de 4000 similarul din 2022 și nu vor mai fi actualizări niciodată după mintea moșului indexarea de anul acesta s ar fi înmulțit cu netul din 2017 adică 5,1%x2800= 143 lei + 2800x3,9% =109 lei... + 2800x1,3% =34 lei + 2800x4,6%= 129 lei + 2800x 2,6%= 73 lei... Rezultatul lui Moș Alecu 2800+34+129+73+143+109= 3288 lei net în prezent...
După cum spun eu și cum se procedează la MAI... 2800 +1.3% =2836 apoi (2800+36) x4, 6%= 130 apoi (2800+36+130)x2,6% = 77, apoi (2800+36+130+77)x5.1%= 155 apoi (2800+36+130+77+155)x3,9%= 125 și pensia netă în plată finala 2023 2800+36+130+77+155+125 = 3324 față de 3288 pensia lui nea Alecu mai puțin cu 36 lei... Și calculul este la o pensie netă plafonata mică....
După gândirea lui și peste 20 ani acel pensionar o sa primească indexari care sa se înmulțească tot cu 2800 lei inițial??? Dacă nu va mai fi vreodată o actualizare??? Da pensia lui brută de ce nu o indexează tot la valoarea inițială de la stabilire.. Aia din 2017 actualizată???

Leon spunea...

Cornele, vorba lui Budai:
Si daca NU se acordau aceste Ajutoare, era mai bine ??
Cu USR la butoane mai vedeai la Pastele Cailor acest sprijin!
Ai inteles gresit, se incearca livrarea acestor Vaucere in luna Februarie, si se pot plati Facturile dupa 15 februarie, oricum TOATE Facturile vin cu o luna mai tarziu..!!
PS. Peste cateva zile o sa afli ca Rata Medie a INFLATIEI anului 2022 a fost in jur de 13%, nu cum zicea Razvan de 17% !

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Nici eu nu înțeleg de ce au redactat așa aliniatele 2 și 3 ale art. 60, dar nu e vinovat de asta mos Curbă de Nivel.
Intr-adevăr, la fiecare indexare anuală se aplică indicele de indexare numai la baza netă de calcul inițială și apoi se adaugă indexările din anii anteriori. Nu se permite indexare la indexare.
Dacă va fi o actualizare a bazei de calcul?
Nu ai văzut cum rezolvaseră problema în Pl x 199/2020? Simplu! Nu se mai acordă indexările anterioare.

Boby spunea...

Având în vedere că acum exista proiectul de lege înaintat parlamentului prin care se dorește reforma acestor pensii,trebuie ca toți cu pensii în plata să solicităm și să susținem introducerea în proiect ca și pensiile în plată, despre care decidenții susțin neadevărat ca au fost reformate încă din anul 2017,să fie recalculate pe principiul bazei cu 12 luni actualizat și ca pensia în plată să nu fie mai mare decât netul mediei salariilor actualizate la recalculare
Având acest proiect cu termen trimestrul l-2023,la acest moment este varianta de urmat, mai ales că ar fi legiferat la fel ca pentru magistrați care au dezbătut și avizat proiectul
După recalculare toate pensiile militare în plată și viitoare ar fi calculate,in plată,impozitate,indexate, CASS și alte cele,sub o singură formulă

Huhu Rezea spunea...

Boby
Așa ar fi normal, dar vezi că îți sar și d-tale în cap ciucanii care se opun uniformizării modului de calcul pentru pensiile militare.
Mulți dintre ei sunt neterminați, pensionați anticipat cu clasare ca inapți sau apți limitat, precum chat-ista Oana Tașcău, fosta șefă a Penitenciarului Pelendava, șefă și a unui comentator de pe acest blog.

Brenda spunea...

DLE H eu nu am înțeles cum se aplică porcăria asta de indexare sau ce naiba este va rog să îmi spuneți și mie cum este la 4716 brut,net4380, la ce se splica5,1. șiapoi3,9..? , scuze și mulțumiri

Huhu Rezea spunea...

Da, la pensia d-tale stabilită înainte de 15 09 2017... indexarea se aplică la brutul de la 31 12 2022. Adică merge indexare la indexare.

Burebista spunea...

Huhu Rezea, dacă referirea la art 59 din alin 3 se face doar pentru a se stabili procentul de indexare, în cazul nostru doar camd indexarea a fost egală pentru toți adică pana anul trecut și la pensiile brute de peste 10000 anul acesta... Sa citim cu atenție alin 3 și anume....
3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăși suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflației, în condițiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenția ratei medii anuale a inflației, în aceleași condiții, din operațiunile de indexare anterioare.
Deci indexarea de ex cu 2,6% din 2022 se aplica la ce scrie după virgulă, ASUPRA MEDIEI SOLDELOR /SALARIILOR LUNARE NETE CORESPUNZĂTOARE SOLDELOR/SALARIILOR LUNARE BRUTE CUPRINSE ÎN BAZA DE CALCUL AL PENSIEI LA CARE SE ADAUGĂ SUMA REPREZENTÂND INTERVENȚIA RATEI MEDII ANUALE A INFLAȚIEI, ÎN ACELEAȘI CONDIȚII, DIN OPERAȚIUNILE DE INDEXARE ANTERIOARE.
AŞA CUM VEDEȚI DUPĂ MEDIA SOLDELOR /SALARIILOR LUNARE NETE CORESPUNZĂTOARE... ȘI SUMA REPREZENTÂND INTERVENȚIA RATEI MEDII ANUALE A INFLAȚIEI.... NU EXISTA VREUN SEMN DE PUNCTUAȚIE ASTA ÎNSEMNÂND CA INDEXAREA ANUALA SE APLICA LA (MEDIA SOLDELOR NETE LA CARE SE ADAUGĂ, DECI SE ADUNA ȘI SUMA INDEXARILOR ANTERIOARE) REZULTÂND NOUA PENSIE ÎN PLATĂ..
Deși pe talonul de pensie nu apare nicio adunare a indexarilor anterioare, apare direct suma indexata atât la brut cât și la netul în plată cu același procent.
Moș Alecu și cei pensionați înainte de 15.09.2017 nu sunt deranjați ca lor li se aplica la brut indexare la indexare, va chiar și în procente mai mari decât cei de după 15.09.2017 la indexarea diferențiată când prin indexarea la indexare s-a depășit chiar și plafonul de 12,5% instituit la pensiile militare mici față de cele civile... Ex 1000 lei pensie militară a crescut cu 5,1% (51lei) la 1051 apoi cu încă 7,4% (78 lei) ajungând 1129 lei net... La civili 1000 +12,5%= 1125 lei... Deci militarii au primit 12,9% la pensiile mici..

Sebi spunea...

Huhu / Boby,
Mai nenicilor, nu-i cam ridicol... ca sa nu spun altfel... sa te rogi de ei sa-ti micsoreze/limiteze/plafoneze pensia, de parca ai fi scarbit si speriat sa-ti iasa o pensie mai mare?
Nu-i mai simplu, pur si simplu, sa urli pentru ACTUALIZARE, de parca te-ai teme nu cumva sa uite nemernicii sa-ti taie din ea?

Burebista spunea...

Cât despre plx199 și actualizarea pensiilor militare la nivelul din 2023 este normal odată ce ți se recalculează pensia ca și cum te-ai fi pensionat în prezent sa nu ți se mai acorde indexarile din urmă pentru ca l-ai depăși pe cel ce se pensionează în 2023 și care nu primește nicio indexare... La recalcularea făcută în 2016 s-a actualizat solda de funcție la nivelul 2016 precum și restul elementelor care făceau parte din solda de funcție dar și sporurile stabilite ca procent din noua SF.. Bineînțeles numai sporurile sau elementele avute în solda la data trecerii în rezervă. De aceea au ieșit multe diferențe. Ar fi trebuit sa se facă prim echivalare a soldelor de funcţie și a celorlalte elemente la niveluri activilor din 2016 la funcții similare și grade bineînțeles. Ex ai fost comandant de unitate în 2000 la recalculare în 2016 îți iau ca baza de calcul solda comandantului de unitate din 2016 pentru ca au avut aceleași atribuții. Și atunci nu mai existau diferențe între generații decât unele mici ca doar nu toți s au pensionat cu aceeași vechime... Unii au fost și doctori.. 🤣 Tot ceea ce este comun ca sporuri pentru o funcție valabila în 2016 trebuia sa se regăsească și la simikarul pensionat în 2000 la recalculare. Plx 199 cu câteva modificări ar putea rezolva aceste probleme.

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Și cei pensionați începând cu 15.09.2017 "ciucanii" trebuie să înțeleagă, chiar dacă sunt beneficiari de sporuri pentru 6 luni, că prin actualizare și recalculare nu vor ieșii pe minus
Prin aceste indexări diferențiate toți "ciucanii" pierd la pensia plătită lunar în cont
Să vadă cum, acum este posibil, dacă nu se remediază de cei care au propus și au văzut doar brutul, nu și indexare la indexare,cum pensionari cu un cuantum la 31.12.2022 de până la 3000 să primească, cei de până la 14.09.2017 5,1 %, urmat de 7,4 %, iar cel începând cu 15.09.2017-31.12.2017 să rămână doar cu 5,1 % chiar dacă intenția guvernantilor a fost ca și acestia să primească urmarea de 7,4 %(fiind tot în aliniatul 1)
Consider că la aceștia de după 15.09.2017 guvernanții prin casele sectoriale să plătească cum au gândit și să vadă diferența ca fiind în acel procent dintre 58,5 % până la 102 %, că este bugetată și oprită de STAT
PENSIONARI MILITARI, INDIFERENT DE MOMENTUL PENSIONARII, SUSȚINEȚI ȘI PROPUNETI DECIDENȚILOR CA ÎN PROIECTUL CU TERMEN TR. I 2023 SĂ FIE PREVAZUTE ȘI PENSIILE ÎN PLATĂ RECALCULATE PE PRINCIPIUL BAZEI CU 12 LUNI ACTUALIZAT ȘI PENSIE ÎN PLATĂ MAXIM NETUL DE LA MEDIA CELOR 12 LUNI ACTUALIZATE

Huhu Rezea spunea...

@Seby
Este mai penibil să urli ca pensiile militare să rămână așa cum sunt, inechitabile, cu peste jumătate din numărul lor înghețate în plafoanele și valorile de la nivelul anului 2017.
Actualizarea se poate face și prin recalcularea pentru ca toate pensiile militare să fie aduse la MOMENTUl 0.

Leon spunea...

@Brenda, iti intra pe card pensia Neta de 4835 lei, un plus de 455 lei fata de Decembrie 2022 !
Posibil sa fie un plus de 9 lei, diferenta CASS ptr.cele 4 zile..!(5150-315 imp.)

Negritoiu spunea...

Boby,
Pentru a ne convinge ca aceasta este cea mai buna varianta(si s-ar parea ca este) ar fi bine sa se prezinte care este ,in prezent,netul mediei salariilor/soldelor primite de un Col.si un Plt.adj(fara Oscar).In felul acesta am discuta in cunostinta de cauza,comparand netul pensiei primite in prezent cu netul salariilor/soldelor actuale. Sa nu ne mai legam de faptul ca Ionescu a avut trei sporuri si Popescu,sapte.Ti se pare corect?
P.S. Pt. a nu da nastere la speculatii,mentionez ca nu fac parte din nici una din categoriile mentionate de Huhu Rezea la ora 9:42. Si sa nu uitam de diferenta existenta(pt.68% dintre rezervisti)intre valoarea pensiei recalculate/actualiate si valoarea pensiei in plata.

bogdan spunea...

Atata sunt de inghetate pensiile dinainte de 2017 incat acei pensionari se uita cu jind la marirea cu 5,1

Boby spunea...

Sebi,
Nu înțelegi că după recalculare cu baza 12 luni actualizata și plafonată la netul de la media actualizată nu vei ieșii în minus, iar toți pensionarii militari vor fi calculați, indexati, impozitați și plătiți la fel.
Posibil ca în viitor să avem de câștigat având principii ca la magistrați
O vedeți normal ca pensia plătită să fie mai mare decât BRUTUL bazei de calcul(102 %) și reproșuri de la societate"pensii nesimțite " ?

Sebi spunea...

Din punctul meu de vedere, Huhu, sa te auda Dumnezeu, ca-i inca la butoane :)
Voiam doar sa atrag atentia ca nu-i nevoie sa le sugeram noi cum sa ne taie din macaroana chiar si in aceasta uniformizare de le zero, au guleratii un talent exasperant la treaba asta.
Dimpotriva, trebuie sa auda ca prea mult am fost o bataie de joc, cu acest hatis legislativ aberant, umiliti si, colac peste pupaza, transformati intr-o marota mediatica.

bogdan spunea...

Sunt curios care era pozitia majoritatii de aici daca erau pusi in postura,,nesimtitilor de ciucani,,. Sunt convins ca ar fi spus eu am 10 tu ai 5 haide sa ne intalnim la 7,5 asa este echitabil. Si varsovistii au dreptate pensiile sunt mici. Ce ma deranjeaza este faptul ca echitatea consta in ,,nu conteaza cat scade celorlalti mie sa imi creasca pensia,,
Nu credeti ca si reciproca ciucanilor este valabila ?,,nu conteaza ce se intampla pensia mea sa creasca,,

Nu uitati activii...cei mai importanti, cei mai apropiati de legislatia iesirii lor la pensie sunt ciucanii....

Burebista spunea...

Huhu Rezea... Mulți ar dori doar actualizarea bazei de calcul prin aducerea acesteia la nivelul din prezent, DAR SĂ RĂMÂNĂ CU ACELEAȘI TAXE PE CARE LE PLĂTESC ACUM DIN PENSIA BRUTĂ (BINEÎNȚELES CEI PENSIONAȚI ÎNAINTE DE 15.09.2017)... ADICĂ PENSIE ACTUALIZATA LA NIVELUL 2023 DAR CU RETINEREA DOAR A IMPOZITULUI PE CE DEPĂȘEȘTE 2000.. 🤣 Ei nu înțeleg ca o eventuala reintroducerea a actualizării așa cum o sa fie la magistrați ar însemna aducerea la zi, chiar și prin echivalare, a bazei de calcul a pensiei militare similar cu a celor care se pensionează în prezent dar și stabilirea unei pensii nete în plată care nu va putea depăși media soldelor/salariilor nete corespunzătoare mediei soldelor /salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul la care s-ar putea adauga sau nub sporul pentru Omm și pensia suplimentara în plus.
Plx 199 asta făcea la recalcularea prevazuta pentru 2023....
Vedeți ca la legea 127 și chiar Budăi a spus de multe ori ca se aplica principiul cuantumului avantajos dacă pensia recalculata iese mai mică însă pensia avantajoasa va rămâne pe loc în anii următori pana când pensia pe 127 o va ajunge din urma ca și cuantum.
La pensiile militare când cuantumul avantajos a devenit pensie militară în sensul legii 223 nu a rămas pe loc până când a fost ajuns prin indexare din urma de pensia pe 223.... Ar fi fost jale pentru cri 68% despre care scrieți dvs pe blog când ar fi văzut ca lor nu le-a crescut pensia cu nimic în toți acești ani.. Nici măcar cu inflația. Când a fost invers în 2010 cuantumul pensiei militare nu a fost transformat pur și simplu în puncte de pensie ca și cuantum avantajos după recalculare, nici măcar nu a ranas în plată și pentru mulți pensiile au scăzut atunci.
O eventuala recalculare trebuie gândită fiarte bine pentru a nu crea alte discriminări și inechitati. Oare Moș tagarta Alecu o fi de acord sa i se actualizeze baza de calcul a pensiei la nivelul actual al activului și sa i se stabilească o pensie netă plafonata în plată?? Fără Omm, PS de care El beneficiază... Și cu indexarea netului pensiei asa după calcului lui???

Cătălin spunea...

HUHU TE ROG SA-MI RASPUNZI LA URMATOAREA INTREBARE. CREZI CA VOM PRIMI BANII INCASATI ABUZIV PE CASS SI CEI CARE AR REZULTA IN URMA CASTIGARII PROCESULUI DE LA C.C.R DINTRE CURTEA DE CONTURI SI CPS REFERITOR LA INDEXAREA APLICATA NECOREDPUNZATOR? MULTUMESC!

Burebista spunea...

Boby, nu fi atât de sigur ca nu va ieși pe minus... Ai exemplu pe blogul acesta pe domnul Bogdan care a fost comandant de unitate militara ieșit la pensie anul trecut care are pensia cu aproape 1500 lei mai mică decât comandantul unității de dinaintea dumnealui ieșit la pensie în august 2017 când a primit 102% din baza de calcul mărită de creșterea cu 15% a Sf din iulie și în plus indexarea de 5,25% din 2017. Pentru ca atunci ți se acorda indexarea din anul respectiv și când se deschidea drept de pensie în timpul anului... Domnului Bogdan îi convine actualizarea în 2023 pentru ca îi mai creste pensia netă cu 58,5 % din majorarea Sf și S grad aproximativ 700 net pe când cel pensionat în 2017 va pierde cam 700 din ce are acum net... Dacă rămânea CASS sau va fi reintrodus prin lege atunci diferența dintre cei 2 va fi puțin mai mica undeva la 900 lei tot în favoarea celui pensionat în 2017... Dacă se actualizează vor avea pensii aproximativ egale dar cel pensionat în 2017 va pierde la net.

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Este și normal ca pensiile recalculate să fie plătite toate la cuantumul net din art. 60.
Dar eu am adăugat că ar fi bine să se calculează concomitent si cuantumul contributiv pentru alinierea pensiilor militare la contributivitate ca să nu mai măcăne nimeni în viitor că pensiile militare nu sunt pensii contributive. Avantajele le-am menționat anterior, unul fiind că plafoanele din Legea 223/2017 nu pot diminua cuantumul calculat contributiv, așa cum este la toate celelalte pensii speciale.

bogdan spunea...

PENTRU BUREBISTA

Aveti dreptate este doar gandire bruta,,recalculare actualizare,, probabil sunt o mie si una de posibilitati pentru cei aflati la butoane ca sa ...ramana tot asa sau cum ati spus sa fie MAI RAU pentru cei care plang. Dar de fapt nu conteaza sa dispara pensiile ciucanilor.

Leon spunea...

Dragilor, Recalcularea pensiilor militare cu Actualizarea elementelor la nivelul anului 2022 din L.153 cu sal.minim de 2500 lei si limitarea la Netul Veniturilor, tot ar fi un plus pentru majoritatea pensionarilor militari, chiar si fara OMM( la mine ar fi o crestere de 16% fata de Ianuarie 2023).
Si pentru linistea tuturor este nevoie de mentinerea in plata a cuantumului avantajos!

Luc 3 spunea...

@Brenda,vei avea un brut de 5150 lei,impozit 315 lei și net 4835,așa cum ți-a spus și Leon,mai devreme! Multă sănătate!

Burebista spunea...

Da domnule Huhu, sa se facă cuantumul contributiv pentru statistica, la fel ca la magistrați. Pentru ca la magistrați nu li se acorda spor pentru grupe, pentru ca nu au, spor pentru pensia suplimentara, pentru ca nu au și peste toate imparteala s a făcut la 35 ani de contribuții... De aceea și media lor a pensiilor contributive este foarte mica 4000 fata de pensia medie de magistrat 20000. Chiar și dacă li se vor recalcula la net tot vor avea pensii în plată de 3 ori mai mari decât cele contributive. Asta ar însemna și la militari calcularea contributivitatii asa cum doresc USR iștii etc.. Ca la toți profesorii, doctorii, etc, etc.. Fără grupe, 35 ani contribuții, și vârstă 65 ani.. Nu le îndeplinești sau nu le indeplineai la data pensionării atunci tăiere din contributiva.. Și atunci ju veți mai avea 5 - 6 puncte de pensie ci doar 2,5-3 puncte pensie civilă.

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Doar cei care s-au pensionat între 01 07 2017 - 07 08 2017 puteau să primească majorarea soldei de funcție cu 15% ca activ, potrivit L 152/2017, și indexarea de 5,25% ca pensionar. După publicarea OUG 59/2017 în MO a dispărut indexarea de 5,25% pentru anul 2017.
Nu are cum să scadă o pensie stabilită până la 15 09 2017, recalculată în 2023, dacă intre timp solda de funcție aproape s-a triplat și va mai crește și solda de grad.

Boby spunea...

Negritoiu,
Există Legea 153 privind salarizarea și va urma HG privind actualizarea cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional
Toți care comentează afirmă că sunt inechitati la pensiile militare funcție de momentul pensionarii,IAR ACUM AVÂND ACEST PROIECT CU TERMEN TR. I 2023 ESTE OPORTUN SĂ SUSȚINEM ȘI SĂ PROPUNEM INTRODUCEREA ÎN TEXT CA ȘI PENSIILE MILITARE ÎN PLATĂ SĂ FIE RECALCULATE ȘI PLĂTITE PE PRINCIPIUL PREVĂZUT ȘI AVIZAT DE MAGISTRAȚI, ADICĂ BAZA DE 12 LUNI ACTUALIZATE ȘI PENSIE ÎN PLATĂ NETUL DE LA MEDIA ACTUALIZATĂ
DACĂ ACUM CÂND ESTE TERMEN DE RESPECTAT, CÂND MAGISTRAȚII AU AVIZAT PROIECTUL, NOI DE CE NE FERIM SĂ FIM CALCULAȚI ȘI PLĂTIȚI LA FEL CA CEI CARE SE VOR PENSIONA,ȘI AȘTEPTĂM CE ?

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
La toate pensiile speciale aliniate la contributivitate, în componenta contributivă se regăsesc si sporurile pentru condiții de muncă și pensia suplimentară, acolo unde s-a plătit contributie pentru pensie suplimenatră.

M spunea...

@Huhu Rezea

Puteți să dați exemple de solde de funcție triplate!?

Au crescut soldele de funcție mai mult la gradele mici, ceea ce este corect, dar de obicei nu ieși la pensie locotenent sau caporal clasa 1.

Pentru funcția mea creșterea în 5 ani era de 20%. La o inflație de 4% însemna practic ZERO!!!!

Creșterea soldei de funcție (pe maxim) a unui colonel între 2018 și 2021:

De la 6.517 la 6.762 lei.

Curat de trei ori coane Fănică!!!!!


Dacă îmi dă inflația de acum doi ani și cea de anul trecut înseamnă 21%, adică mai mult decât creșterea totală și completă pe legea 153.

Sursa:
https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-21647210-document-cresteri-salarii-armata-politie-servicii-secrete-prevede-proiectul-legii-salarizarii-varianta-guvernului-grindeanu.htm

Leon spunea...

Si Indicele de Corectie de 1,41 in ultimii 4 ani..!!

bogdan spunea...

Acum ai intrat pensia. La mine 5,1 a fost aplicat la netul din decembrie.

mosmartin16 spunea...

Pe componenta bugetară, varianta ultimă trimisă de mine rezolvă absolut toate inechitățile ! Are cineva vreun contraargument ?! Dar concret, adică nu se poate la punctul "x" pentru că....

Brenda spunea...

Mulțumesc celor care mi-ați răspuns , dar este cineva care este arondat la CEKBANK? până la ora asta nu au intrat PENSIILE?

Boby spunea...

Burebista, Bogdan,
Trebuie să promovăm și să abordăm idei care să unească pensionarii militari
Haideți să fim uniți, să solicităm și să susținem introducerea în proiect ca și pensiile militare în plată să fie recalculate cu baza 12 luni actualizată, pensii în plata maxim net media salarii actualizate,și atunci va rezulta reforma
Acest proiect, cu termen trimestrul I 2023 este o șansa pe care nu trebuie să o ratăm

Leon spunea...

Pentru @M,
Dupa Actualizarea din 2017,majorare cu 15%, SF.compusa ptr.Lt.col avea valoarea de 1954 lei; acum ar ajunge la 5450 lei(2,18x2500), adica de 2,8 mai mare !!

Leon spunea...

La 12,10, CEC-ul mi-a virat pensia neta, mai mare cu aproape 10% fata de anul trecut !
PS. Diferenta ptr.cele 4 zile din Decembrie NU este acordata...!!

mosmartin16 spunea...

Pe componenta contributivă ( cu menținerea in plată a cuantumului avantajos dintre pensia contributivă și cea de la buget, așa cum e la toate celelalte pensii speciale )...indiferent de formula care va fi adoptată....numai proștii și ignoranții o resping apriori ! Cei care la recalcularea din 2016 au rămas cu cuantumul care era din calculul pe puncte ori măcar unii dintre ei ...sunt bătuți rău în ceafă de nu pot pricepe că pensia lor ( dacă era definită și pe componentă contributivă) era mai mare decât cea care o au în prezent !

Huhu Rezea spunea...

@M
Nu așa, băiatule!
Compară solda de funcție în cuantum compus din 2017 cu solda de funcție reală a activului din anul 2023.
Solda de funcție în cuantum compus din 2018 era deja majorată cu 25% conf art. 38 din L 153/2017.
Toți cei care au decizii de actualizare din 2017 au acolo solda de funcție în cuantum compus pe care o pot compara cu solda de funcție din 2023.
De exemplu, în 2017 solda de funcție actualizată pentru gradul de colonel era de 2000-2200 lei, în timp ce în 2023 solda de funcție pentru gradul de colonel se apropie de 6000 lei.

bogdan spunea...

BUREBISTA a avut dreptate 5,1 s/a aplicat la pensia neta din decembrie.

Huhu Rezea spunea...

Boby
Nu ai cum să conciliezi colonelul actualizat în 2017, cu solda de funcție de 2000 lei în baza de calcul, cu colonelul pensionat în anul 2023, cu solda de funcție de 6000 lei în baza de calcul.
Intr-adevăr, prin recalculare toți ar fi aduși la Momentul T0 de la care se poate aplica numai indexarea.

Huhu Rezea spunea...

Bogdan
Dacă esti pensionar MAI ai primit indexarea cum zici, dar este mai mult ca sigur că vei restitui diferenta.

Burebista spunea...

Cu majorarea de anul acesta salariul de funcţie se apropie la aproape dublu și puțin față de Sf 2017. Ex 2450 în 2017 ajunge în 2023 ..5170 brut . Salariul de grad mai creste cu 400 brut gradația rămâne la nivel 2018, 564 alte sporuri tot la nivel 2018 cam 300 lei.
5170+725+564+300 = 6759 x58, 5% = 3954 lei net.... 2023..
Acum pensula din 2017. 2450 sf +287sg + 476 gr +250 spor 3463 în 2017 baza de calcul..x 102: = 3532 pensie +5.25% indexare 2017 = 3718 pensie brută stabilită în 2017....+ indexari 1,3% +4.6% +2.6% +5.1% +3.9% a ajuns în 2023 4414 lei brut... Și 4173 net....
Față de cel pensionat anul asta cu 3954... Ambii cu vechimea completa, fără oskar, fără alte sporuri doar unul singur de antenă sau condiții grele și toxicitate cum se numea..
Cine câștigă domnule Huhu???

bogdan spunea...

PENTRU BOBY

Sunt de acord dar nu in sensul de unitate ,, la tine scadere la mine crestere,, De ce sa nu creasca pensia tuturor ? A celor

BOBY faceti un experiment cu urmatoarea intrebare ,, Sunteti de acord ca pensiile celor pensionati dupa 2017 sa scada iar pensia ds/tra sa ramana pe loc. ? Veti fi mirat (sau nu) de raspunsuri.

bogdan spunea...

ADMIN
Sunt pensionar MApN 6737 decembrie 7081 ianuarie ( nu ma feresc cu imensa mea pensie de CICAN)

Huhu Rezea spunea...

Burebista
Vezi ca la baza de calcul pentru 2023 ai uitat să adaugi cele 7 gradații, adica trebuie să pui solda de funcție corespunzătoare gradației 7.

M spunea...

Intr-adevăr, prin recalculare toți ar fi aduși la Momentul T0 de la care se poate aplica numai indexarea.

Până la prima creștere a sodei de funcție a celor activi când o luăm de la capăt cu tot circul!

Nu ai cum să conciliezi colonelul actualizat în 2017, cu solda de funcție de 2000 lei în baza de calcul, cu colonelul pensionat în anul 2023, cu solda de funcție de 6000 lei în baza de calcul.

Ba da, domnule! Eu sunt în situația asta (colonelul cu funcția din 2017) și nu fac icter mecanic, nu îl înjur pe ăla pensionat în 2023, să fie sănătos. Mă simt foarte bine și îmi trăiesc viața frumos, fără venin și fiere! Nu vreau nicio conciliere! Vreau liniște, indexare cu inflația DIN ANUL PRECEDENT și atât!

@Leon

Și cu toate că eu nu am prins această creștere de aproape 3 ori a soldei de funcție tot am pensia mai mare decât cel pensionat recent! O adevărată minune a matematicii!

Parcă stimabilul domn Bogdan e unul dintre "nenorociții îmbuibați ordinari și porci de ciucani"! Vă poate explica domnia sa cum stă treaba cu triplarea soldelor (pentru că dacă SF s-a triplat și în plus s-au adăugat și "sporuri nesimțite ciucanice, mercenare" atunci probabil că și solda/venitul cel puțin s-a triplat dacă nu și mai mult!!!)

Nu știu cum se calculează dar am impresia că "iarba e mai verde în curtea vecinului". Înainte să trec în rezervă m-am dus la financiar și i-am rugat să simuleze, pe legea 153 aplicată complet, care va fi venitul meu în 2022. Diferența era sub 20%! Atunci am luat decizia să zic: hai, pa!

Burebista spunea...

Nu va restitui nimic înapoi domnul Bogdan pentru ca indexarea făcută la CPS MAI este cea corectă... Nu știu dacă dansul este pensionar militar din MAI... Dacă indexarea s ar fi făcut cum zice Moș teacă adică diferit fata de cum se aplica la brut atunci pensia în plată plafonată ar fi trebuit indexata cu procentele mai mari corespunzătoare valorii nete a pensiei în plată iar în textul de lege se prevedea clar ca indexarea anuala Cfm art 59 se a înmulțește cu valoarea pensiei în plată stabilite la data pensionării iar suma rezultată se aduna la pensia stabilită inițial în fiecare an la indexarile succesive..
Dacă domnul Bogdan are pensie plătită de CPS MApN însemna că este corect cum am scris Eu ca se face indexarea pensiilor stabite după 15.09.2017 și cum face de fapt și cps Mai. .

Burebista spunea...

Huhurez, gradația în 2023 este 564 lei btut iar SF are toate majorările, 2018,2019,2020,2022,chiar și cea din 2023 de 10% și majorarea sg 725 fata de 395 în prezent . Sporul de antena și gradația au rămas la valoarea din 2018.... Am uitat numai de majorarea brut de vreo 300 deci pensia netă în plată 2023 este de 4130 lei fata de cea indexata din 2017 4173 net în plată.. Tot e mai mică. Dacă se va păstra indexarea diferențiată va creste tot cea veche mai mult. Dacă se reintroduce CASS atunci cel pensionat în 2017 va plăti 44 lei CASS, impozit - 237 impozit și va rămâne cu 4133 cu 3 lei mai mult decât cel din 2023..🤣 Vor fi aproape egali.

Burebista spunea...

👍 Super domnule Bogdan. Totuși ar fi bine dacă ar scrie și un pensionar militar care are pensie plătită de CPS MApN pensionat în 2021 și care a primit și indexarea cu 2,6 % dacă i s-a aplicat cea cu 2,6% la pensia netă în plată stabilită în 2021 și apoi cea de 5,1% la pensia în plată din decembrie 2022.

mosmartin16 spunea...

M, dacă tu vrei cât trăiești să rămâi cu funcția actualizată la nivelul lui 2017...e fix problema ta ! Alții poate vor actualizare ori de câte ori cresc soldele de funcție la activi ! Și tot ei poate vor ca asta să nu includă și indexare pentru că astfel, între cei "gemeni" în activitate ( același grad, funcție, vechime, grupă, loc de muncă, etc.) s-ar ivi și adânci iar inechitățile în funcție de anul trecerii în rezervă ( prin indexarea realizată în ani a pensiei unui rezervist față de pensia celui trecut în rezervă "azi" ) ! Dacă la activi nu se dă indexare cu inflația, de ce nu s-ar putea și la rezerviști, dacă pensiile lor ar fi mereu actualizate și decente ? Fii sănătos și e super pentru tine dacă rămâi așa ! Dar...să nu te mai schimbi...indiferent de ce s-o schimba !🤣🤣🤣

Brenda spunea...

Super, așa a fost, au intrat și la cek

Leon spunea...

@M, in Anexa VI din L.153, scrie:
"Art. 3.
(1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.

(2) Solda lunară se compune din solda de FUNCȚIE , solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă, indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale."
Noi discutam aici NUMAI de Solda de Functie, care in cei 5 ani a crescut de 2-3 ori !
PS. Ce bine ca nu sunteti invidios si pe cei care ies la pensie in prezent, cu un cuantum ceva mai mare decat dv-stra..:)).

Dodo spunea...

Vreau sa va salut mai intai! Si sa intreb cum ramane cu 25% retinerile noastre....care nu au intrat la bugetul cps-urilor noastre? Si au intrat la bugetul de stat? CCR-ul nu zice nimic?

Huhu Rezea spunea...

@Bogdan
Numai dacă ești pensionar MApN din anul 2022 primeai 5,1% din pensia netă în plată.
Dacă esti mai vechi, în care se impuneau indexări succesive, după calcul MApN, nu.

bogdan spunea...

Cineva a spus aici pe blog ,,nu se poate plati o armata de activicu o solda si o armata de rezervisti cu aceeasi solda,, Parerea mea ca a avut dreptate . S/a mai spus ca actualizarea cu soldele activilor nu prea se intampla pe nicaieri. Nu ca nu as dori si eu actualizarea functie de activi. Se poate gasi o formula de mijloc nu ? Deocamdata sunt de acord ce spune M referitor la acordarea doar a inflatiei....dar asta deocamdata pe viitor nu stiu.

bogdan spunea...

ADMIN

Sunt pensionar din 2021 septembrie 6530 in jurul acestei sume. In ianuarie 2022 am primit 6737 dupa indexarea cu 2,6 acum in ianuarie 2023 7081 indexarea de 5,1 aplicata la 6737. Am verificat din nou. Sper ca nu dezinformez.

Leon spunea...

@Bure, nu vad procentul de 7,5%, prerogative constituționale..??

Burebista spunea...

Pentru Huhurez și Leon. În 2023 nu se aplica soldele sau salariile de funcție, gradatiile etc din Legea 153.
Sumt cele din 2017 crescute total cu 25% în 2018 chiar și gradatiile de atunci și solda de grad. Apoi au mai primit majorări numai la solda de funcție în 2019,2020,2022,si vor primi și în 2023. Pana la solda de funcţie 2022 din Legea 153 ar mai fi de acordat încă aproape 10% față de cat vor avea anul acesta. Gradația a 7 a încă este la nivelul 2018 și nu crește în prezent nici sporurile. În prezent exista pe fluturaș majorarea aceea la brut dar este rămasă tot la nivelul 2018... Dacă s ar aplica legea 153 ar dispărea de pe fluturaș gradația de 564 și majorarea brut de 300...si s ar mai acorda 510 lei ultima tranșă la Sf cu tot cu gradație inclusa Cfm legii 153. Bineînțeles ca ar creste dacă s ar lua în considerare salariul minim pe economie din 2023 de 3000 și s ar înmulți cu coeficienții din tabel, gradații spor de apărare etc... Dar nu se aplica nici la medici asta. Sunt încă plătiți pe coeficient x smbe 2500 lei..
Activii din prezent nu au salariile calculate Cfm legii 153 ci au primit doar sume în plus la SF asa cum am scris mai sus fără sa ajungă la cuantumul calculat pentru 2022..

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/10-01-2023-majorarea-sumei-aferente-gradului-profesional-militar-pe-ultima-sut-de-metri-spre-legiferare-bd11119

ovidiuzid spunea...

Domnilor care sunteți pensionați inainte de 15.09.2017 si cereti sa fie recalculate si pensiile aflate in plata, in baza proiectului de lege care este depus la senat, vedeti ca veti avea de pierdut.
Media soldelor brute conform proiectului este media soldelor lunare brute ACTUALIZATE DATA DESCHIDERII DREPTULUI DE PENSIE nu la DATA CÂND SE FACE RECALCULAREA. Iar diferenta de la 102% la 58,5% sau 65% este minus nu plus.
Este necesar sa se facă ACTUALIZAREA nu RECALCULAREA.
Citiți bine proiectul.

luchy19 spunea...

4194 net. 7313 brut,
în rezervă februarie 2022.

4465 net după indexari ianuarie 2022, 5.1% și 1. 3%

luchy19 spunea...

Calcul exact cum a spus dl.Huhu.Rezea

Boby spunea...

Ați calculat și ați văzut cum stați
Se apropie de normal pentru toți
Pentru a nu mai fi diferențe la indexări, echilibrarea sporurilor de 6 luni cu trecere la bază 12 luni și pensie în plată la maxim netul de la media celor 12 salarii actualizate la momentul recalcularii,se poate rezolva problema pensiilor militare acum
Mă repet,există proiectul în parlament, și trebuie să insistăm cu introducerea recalcularii pensiilor militare în plată așa cum s-a prevăzut la magistrați care au și avizat
Dacă dorim să nu mai fie diferențe la pensiile militare funcție de momentul ieșiri la pensie,nu trebuie să ratăm recalcularea în noua lege care acum este conditie în PNRR cu termen concret

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Esti cam indoctrinat pe cătarea cuiului.
Doar în Legea 223/2015 inițială se scrisese prostia că recalcularile potrivit articolelor 109 și 110 se fac conform art. 28, adică la data deschiderii dreptului de pensie. A venit urgent OUG 57/2015 si a îndreptat eroarea, astfel încât recalculările din 2016 s-au făcut cu actualizare în 2016.

bogdan spunea...

LUCHY nu contrazic dar uite calculul meu

Iesit in sept 2021 cu 6566. Se indexeaza cu 2,6 in ianuarie 2022 si rezulta 6737. Suma rezultata de 6737 se indexeaza cu 5,1 si rezulta 7081 cat am primit acum.

Daca 5,1 se aplica la 6566 rezulta pensia in ianuarie 2023 7071 cu 10 lei mai mica.

Boby spunea...

Ovidiuzid,
La acest moment, în proiect s-a dispus pentru viitorii pensionari și de acolo"data deschiderii dreptului"
Pensiile în plată nu au fost menționate pentru recalculare și trebuie introdus, iar recalcularea presupune și actualizarea la zi a bazei de calcul cu 12 luni și pensie în plată maxim netul de la media bazei actualizată

ovidiuzid spunea...

Domnule huhurezea iar va credeți deștept.
Nu sunt indoctrinat in nici un cui.
Cititi pct. IX art. 1 alin 1 din proiectul de lege depus la senat. Scrie clar
BAZA DE CALCUL FOLOSITĂ PENTRU STABILIREA PENSIILOR MILITARE DE STAT ESTE MEDIA SOLDELOR /SALARIILOR LUNARE BRUTE REALIZATE LA FUNCȚIA DE BAZĂÎN 12 LUNI CONSECUTIVE, DIN ULTIMII 5 ANI DE ACTIVITATE IN CALILTATE DE ... ”ACTUALIZATE LA DATA DESCHIDERII DREPTULUI DE PENSIE” ....
Nu are nicio treaba cu art. 109, 110 sau ce mai spuneti dumneavoastra.
Acesta este un proiect de lege nu de OUG sau OG.
Citiți mai bine și informați oamenii corect.

ovidiuzid spunea...

tot pentru dumneavoastra domnule atotștiutor HUHU sau HUHUREZEA
Actualizarea din 2016 a fost un praf in ochi aruncat pensionarilor.
Au fost actualizate doar solda de grad și funcție iar de la acestea celelalte elemente care au fost influențate de acestea.
Cei care au avut indemnizație de dispozitiv 8%, 10% sau cat o fi fost cand au iesit la pensie au ramas cu același procent, nu li s-a pus 25% cat era atunci si acum, indemnizatiile de comanda au ramas aceleasi de la data iesirii la pensie 15%, nu 30% cat era la data recalculării (am dat un exemplu), plus celelalte sporuri, unele care nu se dadeau atunci (ca nu erau prevazute de lege dar condițiile de munca erau aceleasi) dar trebuia sa beneficieze de ele.
Asta inseamna actualizare. Dar este mai greu ca vor fi bani foarte multi.
DAR ASA AR TREBUI SA SE INTÂMPLE.

Leon spunea...

@Bure, ca fost politist, explica-ne si noua elementele Fluturasului de salariu din acest link (majorare1/4 si 1/3 in 2022, majorare salariu lunar, etc.!)
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.national.ro/social/talharie-legalizata-la-mai-si-mapn-contributia-la-sistemul-de-pensii-ajunge-direct-in-buzunarele-statului-784990.html/amp/&ved=2ahUKEwj66o2yg738AhXSQeUKHcfmBzkQFnoECCUQAQ&usg=AOvVaw2iWDl3RPypAE7GEdRcVcyL

John spunea...

Culeasa de pe net: Postare: "... mi-a intrat mai adineauri pensia pe ianuarie, dar fără indexate de 5,1%."
Comentariu: "...stai mai aplecat, poate iți intră toată"! 😂😂😂 Vouă cum v'a intrat?😁

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Unde vezi d-ta recalcularea pensiilor militarilor în Proiectul B 871 de la Senat... ca să alertezi cititorii că si recalcularea pensiilor în plată s-ar face tot la data deschiderii dreptului de pensie?
Am trecut prin 4-5 recalculări si recalculările au actualizat baza la data recalculării, nu la data deschiderii dreptului de pensie.

Huhu Rezea spunea...

John
CNPP a anunțat că nu a mai putut să refacă tot calculul pensiilor civile deoarece Decizia CCR a fost publicată prea târziu. Regularizările se vor face în luna februarie.

M spunea...

@mosmartin16

dacă tu vrei cât trăiești să rămâi cu funcția actualizată la nivelul lui 2017...e fix problema ta ! Alții poate vor actualizare ori de câte ori cresc soldele de funcție la activi!

1. Vreau actualizarea pensiei cu rata inflației, anual (nu după doi ani cum e acum!). Este absurd să cer ca fiind în retragere (sau chiar în rezervă) să am aceeași soldă de funcție ca unul activ!!!!
2. Ce vrei dumneata este, tot așa, fix problema ta! Dacă ai observat eu vorbesc în nume propriu! Dumneata îți permiți să vorbești în numele tuturor și să propui "soluții" fantasmagorice pentru TOȚI!
3. Eu mi-o doresc și pe Ivana Knoll. Pe la 5 ani am învățat că nu tot ce îmi doresc se împlinește, indiferent cât mă dau cu curul de pământ! Se pare că cu vârsta dăm în mintea copiilor!
4. Nu se "adâncește" nimic! Unuia îi crește solda CA ACTIV altuia îi crește pensia CA REZERVIST!

@Leon

Ce e aia gradații? Indemnizații? Sporuri? Vă spun eu: procente din SOLDA DE FUNCȚIE!

gradaţia I - de la 3 la 6 ani - şi se determină prin majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie prevăzut la cap. I din prezenta anexă cu cota procentuală de 3%, rezultând cuantumul nou al soldei de funcţie/salariului de funcţie;

Deci dacă ți se triplează SOLDA DE FUNCȚIE atunci ți se triplează și cuantumul dat de gradație!

Ai solda de funcție 1.000 de lei? Gradația e 3% deci iei 30 de lei! Total 1.030 lei.
Îți fac ăștia solda de funcție 3.000 de lei? Gradația e TOT 3% dar iei 90 de lei! Total 3.090 lei. Ce să vezi? Tot de 3 ori mai mare e și gradația!

Sporul de lucrări de excepție? 50% din SOLDA DE FUNCȚIE! Se triplează SF atunci se triplează și cuantumul sporului!

@all

Sunt unii pe aici care tot spun: "vrem ca în NATO! Vrem ca în SUA!!!!!"

OK!!! Cu excepția Franței se aplică următoarele principii:

1. Legea pensiilor se aplică luându-se drept reper DATA ANGAJĂRII NU DATA TRECERII ÎN REZERVĂ! Adică atunci când te-ai angajat știi care îți va fi formula de calcul a pensiei!

2. Pensia se stabilește după solda pe care ai avut-o la trecerea în rezervă! Nu după cai verzi pe pereți dați de soldele celor activi la 30 de ani după ce ai trecut în rezervă!

3. Pensia în plată este indexată cu un fel de inflație (COLA - Cost of Living Adjustments). PUNCT!
Uneori crește mai mult pensia decât solda activilor, alteori e invers!

De exemplu soldele activilor cresc în 2023 cu 4,6% iar pensiile cu 8,7%. Să fie primit!

Franța, da, pensiile cresc cu soldele activilor dar NU SE MAI APLICĂ INDEXAREA CU INFLAȚIA!

Sigur că aș vrea să cadă munți de bani peste mine! Dar conectați-vă la realitate!

Statul are dreptul să facă politici salariale. Mâine decide că nu mai e prea mare nevoie de militari activi și le reduce soldele! Mai vreți să vi se actualizeze? Nuuuuuu!!!!!!

ovidiuzid spunea...

Domunulu HUHUREZEA.
Eu nu am spus ca scrie in proiectul de lege ca se face reclcularea.
Eu am atras atentia celor care pe acest blog solicita sa se recalculeze si pensiile aflate in plata ca nu este bine.

luchy19 spunea...

Domnule Bogdan pot să vă întreb cu ce grad ați trecut în rezervă și din ce structura în septembrie 2021 cu pensie netă de 6500, presupunând că aveți vechime completă ? Eu sunt plt.adj.pr., MAPN.

Leon spunea...

@Ovidiu, poate observi ca, in afara alegerii celor 12 luni( in loc de 6), NU este nici-o diferenta fata de OuG.57/2015:
"Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:"

John spunea...

@ dle Huhurez,pt cei care nu au 3000 net,ex. 2800,2900 ..mai primesc ceva diferență ? ( întreb pt un camarad care are 2884)? Mulțumesc!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, dar mai pardon ca PSD n-a facut absolut nimic in afara sa distruga pensiile militare, sa amane de ani in sir pensiile civile,sa insele lumea, sa dea niste carpoceli de rahat care nu ajuta la nimic, caci eu nu simt nimic din ajutoarele astea, pe cand lor si lichelelor de partid si-au tras mii si mii de lei majorari, prime, indemnizatii si pomeni electorale,de la femeile de servici, soferi, gusteri de partid, amante, celora din administratiile locale, etc! Lui Ana i-au furat ajutoarele europene in alimente, in Onesti nici un handicapat n-a primit asa ceva si se aude ca PSD au furat aceste ajutoare la nivel de orase ca sa le dea ca pomeni electorale la bodegarii si pierde vara prin crasme de la sate. Egal cu zero brumele date, bine ca si-au tras ei de la 1000 lei in sus... Rezervistii n-au primit la pensii luna asta sumele alea de 500 si 400 lei, deci ce a dat licheaua pesedeaua... Mai bine deloc decat in bataie de joc!

Huhu Rezea spunea...

@ovidiu
Că nu ești de acord cu reforma pensiilor militare prin recalculare... am înțeles.
Dar nu inventa motivul că prin recalculare actualizarea s-ar face la data deschiderii dreptului de pensie.
Asta o pot spune șefii sindicaliștilor care nu pot face deosebirea dintre o dispoziție care reglementează deschiderea dreptului de pensie(art. 28) și altă dispoziție legală care ar reglementa recalcularea cuantumului pensiei(o astfel de dispoziție nu există în proiect).

M spunea...

Cu respect vă spun: înțelegeți că pentru un civil să audă că se actualizează pensiile cu solda activilor înseamnă specialii pensionați la 40 de ani stau acasă și primesc pensii egale cu salariile celor care merg la muncă!

Da, avem niște obligații teoretice atunci când suntem în rezervă dar.... v-ați întrebat de ce în timpul pandemiei de exemplu nu au fost chemați rezerviștii ca să ajute?
La pompieri, de exemplu, au preferat să îi fugărească pe activi într-o demență! Mai țineți minte de izolete, de testările făcute acasă, de filtre pe străzi, toate adăugate la misiunile obișnuite?!?!

Vreți să spuneți că un rezervist nu putea măcar să fie șofer la echipajul care făcea testări acasă? Nu putea să răspundă la telefonul la care anunțau bolnavii că sunt infectați? Nu putea să asigure un om în plus la filtrele de pe stradă?
Putea! Dar asta însemna să vadă civilul că rezerviștii au obligații, că pot fi chemați dacă e nevoie de ei, că se justifică într-un fel pensia specială!
Dar guvernanții NU AU VRUT ASTA!!!!!


Ia gândiți-vă de ce!!!!!

Leon spunea...

@Cornel, înțeleg ca simpatizezi cu USR..!
Cred ca astazi incheiem "colaborarea" noastra pe acest blog!

Huhu Rezea spunea...

@M
Instituția actualizării pensiilor militare este veche și a funcționat în perioadele de inflație galopantă de după 1990.
Ne tot dai exemple de sisteme de pensii din țări consolidate economic si financiar.
Nu o să întâlnești în astfel de țări creșteri de 3 ori ale soldelor, așa cum s-a întâmplat în România după 2017.

ovidiuzid spunea...

Domnule HUHUREZEA
Sunt de acord cu totul si cu recalculare si cu actualizare, cu ce vreți dumneavoastră, mai putin cu reducerea lor.
Eu nu am inventat nimic. Am spus doar ce scrie in proiectul legii la art. 1.
Cum a observat și domnul LEON, la fel cum scrie si in OG 57/2015.
Am vrut sa spun (poate gresesc dar eu zic că nu) ca daca in acest proiect ar fi prevazut ca se recalculeaza si pensiile aflate in plata cum solicita cativa membrii de pe blog, conform modificării art. 28 asa cum prevede acest proiect salariile brute care intra in baza de calcul sunt actualizate la data deschiderii dreptului de pensie si nu la data recalcularii.
Vorbesc despre ceea ce scrie in acest proiect.
Ce nu vreti sa intelegeti.

Burebista spunea...

Domnule Bogdan în 2021 pensia netă în plată a fost 6566 lei.

mosmartin16 spunea...

Leon, e totuși o diferență în ceea ce privește baza de calcul ! Și nu mă refer la cele 12 luni, ci la altceva ! Îți ofer plăcerea să o descoperi !🤣 Zi faină !

viorel spunea...

Colegii arondati la bcr au primit pensia? La mine la Constanta nu a intrat .Multumesc

viorel spunea...

Celor care au conturi la BCR le au intrat pensiile? La mine la Constanta nu. Multumesc

mosmartin16 spunea...

M, se pare că tu, la vârsta ta fragedă...deja ai dat în mintea copiilor !🤣🤣🤣 Și te înțeleg...atât te duce și atât poți !🤣🤣🤣

Huhu Rezea spunea...

@Ovidiu
Ca să nu mai fii în dubii despre modul cum se face recalcularea, citește dispozițiile corespunzătoare din proiect pentru magistrați.
In caz de recalculare, baza de calcul prevăzută în art. 28 se actualizează la data recalculării.
Uite cum sună finalul alin (1) din articolul 109 din L 223/2015 privind recalcularea din 2016:
"... baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi"

mosmartin16 spunea...

M, se confirmă ce spusei adineauri ! Ai deja probleme cronice de înțelegere !🤣 Io spuneam că se adâncește ( prin indexare ) decalajul între rezerviști...iar tu vorbești de decalajul lor cu activii !🤣 Mai citește odat', poate găsești ceva resurse de a pricepe !🤣🤣🤣

Leon spunea...

Daca, si numai daca, se introduce un nou articol privind RECALCULAREA pensiilor militare aflate in plata, OBLIGATORIU este nevoie si de o completare/modificare a Art.109, care sa mentioneze:
"...se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, ACTUALIZATA conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la DATA INTRARII IN VIGOARE A PREZENTEI LEGI."..!!

Liviu spunea...

Nu am primit pensia la BCR.Noutati,știe cineva,ceva?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, nici macar n-am primit pensia azi, care la mine se da pe data de 10 la BCR, iar doi camarazi au confirmat ca au primit cei 12,5% dar nu si majorarea de 400 lei care se da in doua transe, si cred ca nici eu nu voi primi vrajeala cu cei 500 lei, pentru ca pesedeaua latra la tv-uri chestii nerealizabile, precum banii pt energie, care la mine si milioane de romani este imposibil de aplicat, ca la toti cei care stau pe chirie, ca nu sta patronii sa faci tu datorii, si nu se aplica la ,,miliardari'' ca mine ca am centrala in casa, decat in sistem centralizat,scoasede cam peste tot, si ei, pesedeaua, stiind fenta asta ca sa dea o lege inaplicabila! Sunt calculate de ei sa nu iei ceva sa te bucuri, pensiile celor care morde foame dincauza crimelor lor la pensii sa nu se bucure de majorari sa le simta,sa-i salveze de la foame, ci doar lor, gastilor si mafiilor lor! Romanii pestrada ii injura,ii barfesc si sunt hotaratisa nu mai iasa la vot,ca mine, sau sa mai voteze cu ei! Pesedeaua mi-a distrus viata, cat si celor 68% distrusi la porcariilealea de actualizari si recalculari din 2017... Nu pesedeaua a creat categoria celor 25.001 rezervisti in pragul saraciei? Cine altcineva s-o facadecat ei? Explica-mi si mie de ce cei cu handicap grav la carucior si cu insotitor n-au primit ajutoare europenein alimentesi au fost date la gramada votantilor PSD, țuicarii de pe prispe, ca Ministerul Muncii si Ministerul Fondurior Europene imiraspund la petitii fara sa malamureasca, lamodul birocraticsi analfabet. Mama a primit facturi si in Decembrie si azi de cate 150 lei, la energie electrica, la 92 ani, folosindu-se rar de becuri, cu figider economic Beko, cu masina de spalat economica, fiind econonoma din fire si mai mereu platind la o garsoniera sub 50 lei curentul. Si eu si mama am votat pesedeaua,caprostii sicrezandu-leminciunariile, si acum ne frangem mainile de regrete ca ia si pieleade pe noi! Eu ozic cla siasa va fi: PSD cu PNL la un loc nu vor mai face impreuna nici 30% la viitoarele alegeri si Aur va castiga, dar eu la vot in veci nuvoi mai iesi,safieclar,si toti ceicu care am contacte telefonice si virtuale penet au confirmat ca vorsta acasa decat sa mai voteze mincinosii astia mafioti,mai ales ca suntem toti motivati ca pesedeaua ne va tine pensiile mici simedii inghetate in vecie, in continuare, celor 68% distrusi de ei!Nimic nu demonstreazacase va mai repara acest dezastru, spunand-o clar si Col Dogaru cat si alti rezervisti!

ovidiuzid spunea...

Domnule HUHU. Eu nu sunt in dubii cu nimic.
La magistrati se specifica.
La militari nu. Interpretarile dumneavoastra nu au nicio valoare atat timp cat nu sunt scrise undeva.
Ceea ce spuneti dumneavoastra referitor la art. 109 este corect, zice ca se actualizeaza in baza legislatiei aflata in vigoare la data intrarii in vigoare a legii 223 adica 2017, ori acum suntem in 2023.
Eu am vorbit strict despre ceea ce scrie la pct. IX, Legea 223 privind pensiile militare de stat cu modificările și completările ulterioare.
Despre interpretari nu discut.
Si cu acest comentariu am terminat acest subiect.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, ce pensie sa intre pecarduri la BCR de la pesedea? N-a intrat nimic, bre, nici la mine si nici altora, decat la Banca Transilvania, dar fara pomenile electorale in bani, decat cei 12,5%.

Burebista spunea...

Leon, fluturașul este din iunie 2022. Cele 2 majorări sunt 2 sferturi pana la salariul din 2022 cfm 153. În august anul trecut s a mai dat înca o majorare a Sf cu un sfert din cealaltă jumătate care mai era de primit, cam 300 lei brut.salariul de grad din fluturaș este al unui agent de politie (echivalent sergent major). În decembrie a avut SF 3650 iar în ianuarie va mai primi 365 la SF. Și va avea 4015 lei brut. Salariul de grad va creste de la 355 la cât e pentru sergent major în proiect. În fluturașul respectiv cu tot cu 400 lei brut pentru orele lucrate în Sdsl și 80 lei ore de noapte abia a ajuns la 2758 +17 lei sindicat net. Restul sunt banii de haine, norma de hrană și banii pentru chirie. Același fluturaș anul acesta ar fi cu aproximativ 460 lei net mai mare cu tot cu creșterea din august, ianuarie și grad deci aproximativ 3235 net în 2023 dacă ar avea același număr de ore de noapte și sdsl plus norma de hrană și chirie pentru ca din aprilie nu se mai dau bani de haine... Se schimba uniforma.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, ha, ha,ha ,ha! Tareeeeeeeee!

Huhu Rezea spunea...

Cornel
Dacă nu te potolești cu politica pe blog, iți dirijez aceste comentarii către Găbiță!
Ai citit care este politica AUR față de pensiile speciale?

Huhu Rezea spunea...

@ovidiu
Eu înțeleg că ți-e frică de recalculare și bagi tot felul de strâmbe.Să știi că în următorii ani de recalculare și alinierea la contributivitate tot nu scapi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CEI CU CONTURI LA BCR, ACUM S-AU BAGAT BANII!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, PSD sa aplice reforme la saracii si bolnavii cu pensiile mici, sa repare ce a stricat la pensiile militare, sa inature discriminarile si s-o lase moale cu pomenile de mii de lei la slugile departid, care nu le da voturi cat le dau romanii, 85% furiosi ca nu indreapta cu nimic grava situatie si arunca si primarii in pensii speciale, cu alte majorari de salarii si pensii de mii de lei, marind gasca asta de boieri! Daca realizeaza dreptatea, de ce nu i-ar vota romanii, dar pentru mime si sume derizorii, in bataie de jocsi neacoperitoare cu absolut nimic, care nu indreapta nimic, nu vor primi voturi.
Am primit la BCR MAJORAREADE 12,5%, de la 1241 lei la 1400 lei, DAR NU SI CEI 500 LEI, CUM NIMENI N-A PRIMIT SUMELE ASTEA! Deci, alta vrajeala, caci nimeni nu va primi aceste sume!

Huhu Rezea spunea...

Cornele
Păi nu l-ai auzit aseara pe Budăi că pomeniile vă vin în februarie?

bogdan spunea...

PENTRU BUREBISTA

Asa este pensia a fost 6566 lei.

bogdan spunea...

PENTRU LUCHY 19

Am iesit maior batran ( am 30 ani armata), am stat 10 ani loctiitor (am preferat acasa), cand am ocupat functia de cdt in 2018 hooop armata a hotarat ca functia nu mai este de Lt.col ci de Mr. si Mr. am ramas. Cdt. de garnizoana cu toti ceilalti de la celelalte structuri (pompieri, janadarmi ) Lt.col

Ti se pare ca pensia este prea mica sau prea mare ( si am avut OSKAR, atragerea pers. toate cele) 6566 nu cred ca este mult.

Marin spunea...

D-pe Huhu !
Daca un pensionar are pensia sub 1500(exemplu D-l Cornelius) si beneficiaza si de alte venituri (legale),depasind in totalitate sumele de 1500, 2000 si 3000 nu mai beneficiaza de nici Un alt ajutorin afara indexarii de 12,5.
Bani au intrat, in Brasov, la pensionarii sub 1500,respectiv 500 ron. Ex. Cumnata mea.

luchy19 spunea...

Pentru Bogdan, rezonabilă.

Marin spunea...

D-l Cornelius,
Daca pensionarii, cu pensii sub 1500,2000 si 3000, mai au si alte venituri si depasesc aceste sume nu mai primesc nici Un ajutor!
La Brasov ajutoarele de 500 au intrata la pensionarii cu pensii sub 1200.O Am pe cumnata ca exemplu.

totoiany48@gmail.com spunea...

Ceva vesti de la dl STELICA ?
Poate se corectează și numele scris în topic!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Marin, vorbesti de civili, militarii nu au primit cei 500 sau 400 lei, ca si cumnatii mei au primit, cacivili. N-am alte venituri

Liviu PO spunea...

Domnul colonel DOGARU ii cam cearta pe cei care au reclamat la Bruxelles.Nu are dreptate.Daca domnia sa ar fi fost mai inspirat si ar fi inclus si magistratii in proiectul pensiilor militare de stat,acum pe blog discutam cum a fost revelionul la Sinaia sau in alta parte...Daca avem casa de asigurari medicale separata OPSNAJ,de ce nu am fi avut si lege pentru pensii separata,toata lumea din sistem.Toti am avut restrictii in cariera si viata grea,nu numai cei din TAB...

Alex spunea...

D-l Leon a dat solutia cea mai buna ,in ceea ce priveste continutul articolului referitor la recalcularea pensiilor militare aflate in plata.
In acest caz nu mai exista alt mod de interpretare.Nu mai trebuie mers pe ghicite.Dupa cum suna in prezent parca ne-ar trimite in trecut"la data dechiderii drepturilor de pensie".La cat sunt de cretini cei care ne conduc,in special cei din M.Ap.N.(gulerele albe),ar fi in stare sa le recalculeze la valorile din anii '80,'90 ......Numai asa se vor mai economisi ptr.a cumpara alte ruginituri ale americanilor.

Brenda spunea...

Mai exista statutul cadrelor?!!!

Viorel spunea...

Domnul Col.(Rz.)dr. Dogaru, să-i critice pe cei din CSMD ce nu și-au plătit cotizația la zi și să nu aibă grija noastră.

monteoru spunea...

Bogdan@ ,maior cu 30 ani vechime pensie mare spre foarte mare daca este sa te compari cu un colonel iesit la pensie cu mult inaintea ta si cu vechime de 32 ani.Aia cu comandant garnizoana e vrajala.E onorifica.Un comandant garda obiectiv de importanta deosebita in creiarul muntilor chiar daca era subofiter tot comandant de garnizoana era..
Domni subofiteri pensionati dupa 2010 aveti pensii de nababi daca e sa va comparati cu ofiteri superiori pensionati in jurul anului 2000.Intrebati-l pe Chelaru,Badalan,Cioflina si altii are au fost sefi ai S.M.Ap ce pensii au?
Bogdan pe timpul restructurarii si la colonei li s-a propus functii de lt.col chiar maior.Unii au fost pusi la dispozitie formal.
La munca egala pensie egala.Numai o reforma a sistemul militar de pensie pune pe fiecare la locul lui.O lege pe punctaj pune pe fiecare la locul lui.Guvernantii au inteles si clameaza ca principiu la pensiile civile.Nu inteleg dece ocolesc al aplica la pensiile militare daca tot zice Ciuca ca am contribuit.

M@ incepi sa fi Agamita Dandanache.Sa se schimbe dar sa ramana asa,adica tu gras si celalalt cu mila.

Viorel spunea...

totoyani48. Domnul Huhu Rezea va corecta numele lui Palagheanu, atunci când o să scrii și dumitale în loc de Stelică, Stelian.

ovidiuzid spunea...

@ovidiu
Eu înțeleg că ți-e frică de recalculare și bagi tot felul de strâmbe.Să știi că în următorii ani de recalculare și alinierea la contributivitate tot nu scapi.

???????????????????????????

Huhu Rezea spunea...

Au fost respinse recursurile!

Leo spunea...

Care sunt consecințele acestor soluții privitor la fondul cauzei ?
https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000340126

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Recursul pe fond declarat de Curtea de Conturi își va urma cursul la ICCJ fără intervenienții respinși ieri.
Intevenientul admis în favoarea Curții de Conturi, Budeanu Viorel, din încăpățânare, refuză să mai fie util procesului.
Deocamdată, recursul este înregistrat la ICCJ în procedură de filtru sub Numărul dosarului: 2389/1/2022

Leo spunea...

Mulțumesc Onorabile.
Iar pe Viorel să-l dăm oleacă pe mâna lu DANUȚA (Budeanu)