Un produs Blogger.

miercuri, aprilie 19, 2023

Comunicatele Caselor de pensii sectoriale privind distribuirea taloanelor de pensie militară

128 comments



Accesul spre site-urile celor trei case sectoriale îl găsiți pe prima pagină a blogului

UPDATE,

ATENȚIE!
Doar pensionarii militari care au optat pentru plata drepturilor de pensie în cont curent sau în cont de card pot cere talonul de pensie în format electronic, fie prin e-mail, fie în contul online al fiecărei case sectoriale, care au deschise asemenea conturi online. Cu toate acestea, și ei pot primi acasă talonul de pensie în format fizic, dar numai la cerere.

Restul pensionarilor militari, care primesc pensia prin poștă, vor primi cuponul de pensie tot prin poștă. Probabil, se presupune că rezerviștii care nu apelează la serviciile bancare de plata a pensiei nu au abilitățile necesare să opereze pe internet pentru a primi și utiliza taloaane în format electronic.

Legea 79/2023
ARTICOLUL UNIC
Articolul 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul sau, după caz, la solicitarea pensionarilor, la reședința acestora din România, prin Compania Națională «Poșta Română» - S.A., taloanele de plată a drepturilor, potrivit alin. (1) și (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care aceștia au optat.(Aceasta este regula-nota blogului)
2. După alineatul (3) se introduc șase noi alineate, alin. (4)-(9), cu următorul cuprins:
(4) Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată în format electronic pensionarilor care au optat pentru efectuarea plății drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2) în cont curent sau în cont de card, situație în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptățite.
(5) Talonul de plată cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare înregistrării cererii prevăzute la alin. (4), în maximum 48 de ore de la efectuarea plății drepturilor în cont curent sau cont de card.
(6) Talonul de plată transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu talonul de plată transmis lunar la domiciliul sau, după caz, la reședința pensionarului.
(7) Talonul de plată transmis în format electronic este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice. Instituțiile și autoritățile publice care îl solicită nu vor condiționa oferirea de informații sau de servicii de prezentarea talonului de plată în format fizic.
(8) Talonul de plată transmis în format electronic conține toate elementele de identificare unică de pe talonul de plată emis pe suport hârtie.
(9) Casele de pensii sectoriale arhivează taloanele de plată transmise în format electronic în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și în condițiile tehnice stabilite de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.


 

CASA de PENSII SECTORIALĂ a MApN

Comunicat din data de 18.04.2023


            Prin Legea nr. 79 din 05.04.2023 pentru modificarea și completarea art. 67 din Legea nr. 223 privind pensile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, a fost instituită posibilitatea legală de transmitere a taloanelor de pensie prin intermediul mijloacelor de poștă electronică.
            În acest sens, pe site-ul instituției, la rubrica “Formulare se regăsește modelul de cerere pentru solicitarea transmiterii talonului de pensie în format electronic.
            Cererea completată cu datele personale precum și cu adresa de e-mail se va transmite fie pe adresa casadepensii@mapn.ro, fie prin poștă sau prin depunerea la sediul Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale.


CASA de PENSII SECTORIALĂ a SRI

 COMUNICAT 

privind transmiterea pe e-mail a talonului de plată, conform prevederilor Legii nr. 79/2023

 În conformitate cu Legea nr. 79/2023 pentru modificarea şi completarea art. 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, Casa de Pensii Sectorială transmite, la cerere, pe e-mail talonul de plată în format electronic pensionarilor care au optat pentru efectuarea plății drepturilor de pensie în cont curent sau în cont de card. 

Modelul de cerere poate fi găsit pe site-ul SRI la secțiunea Contact –Casa de Pensii Sectorială – Materiale utile. 

Cererea se completează și se transmite Casei de Pensii Sectoriale prin poștă sau e-mail, pensii@sri.ro ,urmând ca talonul de plată în format electronic să fie transmis începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plății drepturilor în cont curent sau cont de card.


UPDATE 26 04 2023

CASA de PENSII SECTORIALĂ a MAI

Ca urmare a ultimei modificări a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, vă informăm cu privire la noutățile ce privesc transmiterea taloanelor de pensie:

– talonul de pensie poate fi transmis pensionarilor militari, la solicitarea acestora, pe adresa de e-mail sau în contul online deschis pe site-ul Casei de pensii;

– talonul de pensie va putea fi transmis lunar la adresa de domiciliu sau la adresa de reședință conform cererii pensionarilor, cerere la care se vor anexa copii după documentele care atestă domiciliul sau reședința, potrivit prevederilor în vigoare (art. 28, 30 și 31 din Ordonanța de Urgență nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români).

Pentru pensionarii militari care au optat pentru plata pensiei în cont curent sau cont de card, în urma exprimării opțiunii, primesc talonul de pensie doar electronic.

Pensionarii militari care primesc drepturile de pensie prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română nu pot opta pentru transmiterea talonului de pensie electronic.

Precizăm că talonul de pensie transmis în format electronic este un document valid acceptat de toate instituțiile și autoritățile publice, producând efecte juridice identice cu talonul de pensie transmis în format letric.

Pentru transmiterea taloanelor doar în format electronic este necesar să fie completată o cerere, avându-se în vedere modelul: Click aici pentru model

Totodată, reamintim faptul că pensionarii au posibilitatea de a-și creea un cont online urmând pașii descriși pe site-ul Casei de Pensii: www.casapensii.mai.gov.ro/online

Vă informăm faptul că începând cu luna mai 2023 taloanele de plată vor fi afișate în contul online deschis doar pensionarilor care au formulat cerere în acest sens.

128 de comentarii:

Alex spunea...

Mare scofala! Singurul avantaj este faptul ca vreun miner care are 8.000 de lei pensie,nu vede talonul unui colonel de 3.000 -3.500 lei,ori a unui subofiter plecat cu restructurarea ,de 1680 de lei.
Usor...usor vom fi depasiti si de femeile de serviciu.De fapt unii dintre noi chiar sunt depasiti de cei care au lucrat ca personal auxiliar in parlament sau ambasade.
Ca o paranteza,mi se par deja prea exagerate pensiile minerilor.Chiar au luat-o razna! Toti,absolut toti au pensiile muuuuuuuult mai mari decat salariile avute.Grupa...grupa ,dar ajung deja la stele.

akord 75 spunea...

In afara de ce zice D-nul Alex si e ok, intreb si eu
𝗗𝗮' 𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗶 𝗱𝗮 𝗰𝗲𝘃𝗮 ?...
sau varianta doi
"𝗘𝘂 𝘇𝗶𝗰 𝘀𝗮 𝗻𝗲 𝗺𝘂𝗹𝘁𝘂𝗺𝗶𝗺 𝗰𝘂 𝗰𝗲 𝗮𝘃𝗲𝗺"😁
ca varianta 3 n-o spun nici de-al dreac' 🍲🍯
Oooops ma omoara dreptcredinciosii pravoslavnici si dogmatici 🔥🔥🔥

A spunea...

@ Alex
Domnu' Alex,imi pare rau sa va dezamagesc insa sunt depasiti de cei ce au lucrat in constructii nu de cei de la ambasada,da ,acei colonei cu 3000-3500 sunt "pantaloni scurti" fata de constructori pensionati de ceva ani incoace...cu parere de rau..

GG spunea...

Încă din 2017 am început sa constat ca în câțiva ani vom ajunge sa fim asistați sociali,iar cei care au pensii destul de bune,încă,sa nu se culce pe lauri,ca vor ajunge în situația celor dinainte de 2016.Deja cei ieșiți după 2015,dacă vreți pana în 2o18,au ajuns deja cam sa se teama,ca au ramas de căruță fata de cei ieșiți în 2021,2022 2023,asa zișii ciucani.Pt.ca pensiile au fost și rămân înghețate altă soarta nu avem.Ce nu e clar?Unii asa înțeleg și au 8nteles și prin 2017 ca bag bățul prin gard.

Huhu Rezea spunea...

Un contabil isteț este rugat să lămurească mirarea unui cititor care semnalează că nu înțelege să citească ingineriile contabile de pe cuponul de pensie primit după ce Casele au început să restituie CASS-ul plătit anul trecut.

Iată ce zice că scrie pe talonul său de pensie:

In taloanele de pensie stabilită după oug 59 și plafonate la net apare la pct 2- drepturi restante o suma de restituit , suma ce a fost oprita din pensia bruta, nu din ce-a netă! suma care este trecuta acum ca fiind restituita!

Ex: pensie neta febr.2023=5000lei drept plata luna curenta.
Pct 2-Drept de plata restanta=0 zero
Acum surpriza pct1 drept plata luna curenta martie2023-- 4700 lei
Pct 2-drept de plata restanta 300
Total de plata1+2=5000
De ce aceste ilegalități?

Leo spunea...

De ce ai nevoie de contabil ?
Eu sunt cofetar și tot am înțeles manopera mafiotă alde jiganu .
Nu e vina lui jiganu. El este încurajat și acoperit și recompensat ca să facă de astea.
Omul mai întâi trebuie să ceară la CPS să-i revadă calculul (procedura prealabilă obligatorie anterioară sesizării instanței) și apoi pac la Tribunal . Iar dacă se constată că nu a fost o eroare , pac și la parchet.
Omul să acționeze nu să aștepte să pice din cer dreptatea.

Huhu Rezea spunea...

Deci, nu avem contabili isteți printre cititori!

Eu constat că pensia netă din luna februarie, adică netul bazei de calcul, a scăzut în martie cu 300 de lei.
Dacă 300 lei era plată restantă, de ce nu s-a adăugat la 5000 lei?
Ingineria asta este la toți ciucanii?

un oscar = o pensie spunea...

Confirm Huhu,sunt iesit in 2019 si asa apare la mine precum in ex dat de tine.

Huhu Rezea spunea...

@Un oscar
Cum... și d-tale ți-au tăiat din plaivas din cuantumul de 58,5% din baza de calcul ca să facă loc unor așa zise plati restante?
Eu aștept explicațiile unor specialiști că, slavă domnului, sunt mii de finanțiști printre rezerviști.

Ernest spunea...

Identic si la fel si la mine

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Ce faci d-le, nu lămurești problema cu tăierea cuantumului net pentru a justifica cheltuieli fictive cu plăți restante... în vederea recompletării cuantumului net?
Nu ai primit încă indicățiile?

Burebista spunea...

Huhurez, la mine pe talonul de pensie nu apare nicio restituire de CASS și sunt pensionat în 2019. Aoare decât pensie, impozit, Total de plata (pensia netă în plată) și în dreapta sub IBAN plafonare art 60(1) suma egala cu total de plata.
Probabil pensionarul respectiv este de la CPS MApN și acolo sunt nunai,, IEXPERTI ÎN CALCULE SAU INVENTII PE LÂNGĂ LEGE... LA FEL CUM AU INVENTAT ȘI ÎN PERIOADA 15.09.2017 - 1 IANUARIE 2021 BRUTUL ACEKA FICTIV DIN CARE SCĂDEAU UN IMPOZIT FICTIV PENTRU A AJUNGE LA PENSIA NETĂ ÎN PLATĂ PLAFONATĂ.
DECI LA MAI NU EXISTA AŞA CEVA LA PENSIILE STABILITE DUPĂ 15.09.2017... 🤣
LA MAPN ȘI INDEXAREA LA ACTUALIZARE ÎN 2017 AU FĂCUT-O VARZĂ .
CAT DESPRE INDICAȚII... CRED CA LA TINE SE APLICĂ.. LA MINE SIGUR NU. ȚI-AM MAI SCRIS CA NU AM LUCRAT NICI LA CPS, NICI ÎN AOARATUL CENTRAL, NICI ÎN STRUCTURI DE SUPORT CI LA O UNITATE MAI MICĂ, OPERATIV TOATĂ CARIERA.. 😎 😇

Burebista spunea...

Nu am comentat nimic pentru ca nu am citit acest topic... Nu am fost interesat de titlu pentru ca eu am cont electronic pe site-ul cps și pot oricând să-mi descarc talonul de pensie sau să-l vizualizez încă de la începutul lunii uneori sfârșitul lunii precedente.
Cei care vor face cerere pentru primirea talonului de pensie pe mail vor scuti cps-urile de costurile pentru transmiterea lor prin poștă.. Bani care nu erau reținuți din pensii ci intrau la costuri suplimentare ale cps..

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Nu vezi că ciucanii nu comenteaza nimic de teama că se recalculeaza pensiile!

un oscar = o pensie spunea...

Aici cred ca esti in eroare,Huhu!
Uite,ma incadrez in categoria CIUCAN si doresc recalcularea pensiilor prin actualizare!
Am 27 de ani vechime efectiva din care 25 de ani operativ( de multe ori am muncit 12/12 sau 24/24) si depaseam frecvent 200 de ore lunar (platite erau doar cele 168 ore)toate sarbatorile religioase am lucrat sau aveam interdictie sa plec,am avut si 2 ani functia de subofiter la BDC(documente clasificate) -aici aveam salariu 4.000 de lei iar secretara sefului de unitate(facea doar OZU pe unitate) lua 5.000 lei( mai presta ceva in folosul sefului-sa vezi ce sot gelos avea)....

Arfy spunea...

Huhu! Care "ciucani"? Mă înnebunești cu denumiri! Am avut de ales între două legi! Singura variantă pe legea veche a fost reducerea de ani pentru condiții de grupă (aproximativ 19 ani) normal că am ales legea(de atunci și spre viitorul promis de pisidi) dar pe noua lege am ieșit ok. Sigur că da, în următorii ani, reține- tot guvern pisidi- n-au corectat nicio lege, n-au făcut absolut nimic pentru militarii în prag de pensionare sau pensionați de ani mulți! Acum, aruncăm pe blog, de tot felul dezinformări(din cele mai vechi timpuri, începuturile spionajului, când se trimiteau mesaje pe capetele rase și așteptând să le crească părul pentru camuflaj) în funcție de ce preferințe toxice tv au privitorii! Culmea! Ascultă la tot felul de indivizi civili sau, și mai grav, militari în rezervă cu grade mari(după mine nici măcar onorific nu le merită) și vor să dețină adevărul. E păcat petru că mulți accesori de blog nu pot să-și exprime o idee utilă, pentru că sunt jupuți de câteva hiene! Dacă vrei un blog mai dinamic, eliminele! Nu trebuie să le enumăr! (Akord, aș putea să te dau în judecată pentru apelativul spus de tine. Ești prea sărac și prost ca să-ți mai iau și banii! Vezi că Arfy n-are legătură cu ungurii, și chiar dacă ar fy avut, care e problema ta de rachetist ratat?) Mulțam fain dacă postezi, Mulțam fain și dacă banezi!

Leo spunea...

Să nu-mi spui că pe soțul gelos îl chema Mitică (Dumitru) că atunci coincidența bate filmul...

Vali spunea...

Daca la civili cresc pensiile cu 14 %, 12.5% etc. si la militari cu 2,6%, 7.5% normal ca in cativa ani un civil oarecare se va uita de sus la un pensionar militar (deja se uita !). Ce fac cei care suunt indrituiti sa i apere pe militarii pensionari ???????????

dora spunea...

Greșit dnule Burebista, taloanele de pensie în format fizic vor fi trimise în continuare pe adresa de domiciliu.

Burebista spunea...

Dora, dacă faci cerere ca talonul de pensie să-ți fie trimis în căsuța de mail în format electronic nu vei mai primi același talon și prin poștă în format fizic... Îl poți scoate la imprimanta pe cel primit electronic. Astfel casa de pensii va face economie cu transmiterea prin poștă. Ăsta este și motivul pentru care a fost votată legea... Tipărirea și trimiterea prin poștă a taloanelor de pensie costa ceva... Și cum toate preturile sunt umflate... Și 5 lei dacă costă x aproximativ 190000 pensionari militari = 950000 lei lunar și 11400000 lei anual... 2,3 milioane de euro anual... Cred ca s ar putea face altceva cu banii ăștia..

Leon spunea...

@Bure, cum interpretezi acest articol din L.79/2023:
,,2. După alineatul (3) se introduc șase noi alineate, alin. (4) -
(9), cu următorul cuprins:
„(4) Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau
în contul on-line deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de
plată în format electronic, pensionarilor care au optat pentru efectuarea
plăţii drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) în cont curent sau în cont de
card, situaţie în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se
efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptăţite,,

Alexandru spunea...

Huhu ai ceva cu ciucanii observ, și nu sunt singurul dar să îți răspund la întrebări
Începând cu luna martie 2023 pe cupon, pensie sub rubrica IBAN, apare următoarea expresie
PLAFON art 60 (1) și suma virată pe card
La rubrica Drepturi restante nu apare nimic
Suma din luna ianuarie 2023 este identică cu cea din martie și aprilie 2023

Burebista spunea...

Leon, după depunerea cererii ca talonul de pensie sa fie trimis în format electronic în contul deschis pe site ul CPS sau pe mail, se poate solicita ulterior primirea unui talon în format fizic nunai ocazional și numai când pensionarul va depune o alta cerere. Eu așa interpretez. Dacă pensionarul dorește în continuare sa primească talonul numai în format fizic atunci nu trebuie sa ceara sa i fie trimis pe mail. În contul de pe site ul CPS MAI exista talonul de pensie chiar de la începutul lunii sau sfârșitul lunii anterioare uneori iar cel fizic vine în jurul datei de 16-20 ale lunii.. La mine a venit chiar azi pe 21.. Am verificat anul trecut pe 31 decembrie și deja era în cont talonul pentru ianuarie 2023... Cu faimoasa indexare.

Leon spunea...

https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2023/04/Proiect-OUG-economii-buget.pdf

Burebista spunea...

Alexandru, probabil la CPS MApN au inventat alte trăsnăi precum brutul fictiv creeat pentru pensiile plafonate.. 🤣

Leon spunea...

@Bure, eu cred ca, chiar daca solicit Talonul pe E-mail, il primesc in comtinuare si prin Posta !
Daca nu doresc asa ceva, solicit la CPS sa nu-l mai trimita si fizic ci NUMAI prin E-mail..!
Astept si alte opinii!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Citește UPDATE din topic!

Huhu Rezea spunea...

@Alexandru
Este clar că d-ta ești ciucan de la una din celelalte două Case Sectoriale, deși m-ar mira ca CPS a SRI să nu copieze CPS din MApN.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, m-am conformat si am citit "UPDATE" !
Deci am inteles amandoi la fel !
Bure sa ia notițe..:))

Leon spunea...

Am postat mai sus proiectul de OuG al MF privind unele masuri fiscal-bugetare, si nici NU l-ati deschis!
Pensionarii militari angajati la Stat pot cumula in continuare Pensia cu Salariu NUMAI in domeniul SANATATII si EDUCATIEI !

csej spunea...

Eu unul nu as spune ciucani ci pensionati după 2010.Se stie ca Oprea pentru a suplini cei 25 % hotărâți a fi luati abuziv de guvernul Bloc dela bugetari a pompa sporuri,sporuri care aduc beneficiu la pensie.
Aceste sporuri fac diferența.
Numai o lege care promovează modul de calcul al pensiei asemănător celui propus la civili anulează diferența.E dela sine înțeles că celor pensionati dupa 2010 nu le surâde.Legea 223/2015 promovează fuga din armata ordine publică siguranta nationala.Legea 223/2015 este lege speciala si pe cale de consecinta generează pensie speciala.Calcul al pensiei numai cu sporuri date de grupe de munca.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daca in comunicat scria negru pe alb tărcat ca mafiotii clocari au clacat si crapat, luându-ni-se de pe cap si de ei am fi scapat, ca de drack, ducandu-se pe Michiduță călare la tat-so mare, era intr-adevăr o scăpare de ingrijorare, asa cum ne dorim sa scapam, cu ardoare, si de infectiile din politica mare, iar in ce priveste bucățica de talonel, cat un trihirel, sărăcan de el, i se dă prea mare importanță, la cat este lipsit de substanță si relevanță, fiind o adeverință a săraciilor si lipsurilor, toate precare de la pensiile militare! Romanistanii au vrut sa scape de satanii de comunism, nestiind ca, din lac in puțulism, au intrat direct in fascism! Eu, il voi primi acasa, hârța-scârța, hârța-pârța cu madama factorița ca sa-i mai sarut gurița, cum făcea saracul tata, până l-a lasat prostata!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, oricum, bre, sita cerne, dar la SRI si Interne nu sunt atatia de copy paste in izmene, toti cu caracterele retarde si cu stelele de grade luate de pe sticlele cu centigrade la lumina felinarului ce arde...
De copiat se copiaza, doar ce tuturora le rentează si la nimeni nu retează sau fentează, pe cand la al de cirezile văcare care sunt in mafiile noastre clocare ai Ogrăzii Brotăcare, sunt in stare sa pună si dinamită sa ne vada oastea batraciană risipită in patru zari si nimicită!

Leo spunea...

Sigur că da , păi altfel nu se putea.
Prof. gen.maximus și DOCTOR ĂĂ..ÎÎ.. , savant în administrația centrală și savant în arta militară și formator la FABRICA de DOCTORATE CAROL I, nu putea fi inclus decât în norma derogatorie și mai favorabilă .
NU E VINA LOR.
De acum în colo asta ne va fi soarta cu partidul stat PSDNL.
Mulțumim kwI

Polman spunea...

De ce ia scazut omului pensia neta?...in ce baza?...inseamna ca peste 12 luni ia mai putin la net?...sa se ceara explicatii autorilor nu celor de pe blog

akord 75 spunea...

Eu as fi preferat sa am cont pe platforma MApN(deoarece ai acces la mult mai multe informatii) dar nu am reusit decat faza cu mail-ul.Am trimis ieri cererea pe e-mail
Am mai urmarit situatia sporadic dar asa a fost sa fie: Sa aflu din articolul postat de Huhu alaltaieri.
Mersi huhu!
S-ar parea ca nu pot deschide cont.Fie nu am gasit fie inca nu exista.La civili de ani de zile prin cont pot vedea urmatoarele(probabil si la MAI- v-am spus parerea mea cu "harnicia la MApN".....or fi multi nepoti si nepoate "IT-isti" care stiu doar "on" si"shutdown"
Sau poate il trag direct din priza daca au ntsm-ul facut(adica doar semnat 😁)
ce se poate face daca ai cont(CNPP)
Beneficiarii serviciilor online ale portalului CNPP.ro sunt:

persoanele fizice (în nume propriu sau pentru alte persoane fizice pentru care sunt împuternicite notarial) pot:

depune cereri privind
pensiile și asigurările sociale
evidența contribuabililor
sistemul de accidente de muncă și boli profesionale
vizualiza datele din sistemul public de pensii
datele din carnetele de muncă
stagiile anuale și lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001
informații din declarațiile D112 depuse de angajatori
informații referitoare la viramentele la PILON II de pensii private
informații referitoare la pensia comunitară
informații referitoare la debitele din executare silită
informații referitoare la fișa financiară

akord 75 spunea...

@Alexandru= stiut de mult -M.A.I. 100%

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu marea ciolaniadă electorală, nu mai vedem o noua ordine financiară la noi in ogradă, unde-i mare înnăcăjâre, înlăcrâmare si o sfadă de-o intreagă haită flămândă pe-o măligă pricăjită, si aia crudă-pripită si scursă jumătate pe plită... In politica mare, grupurile
ciolănare si fasolare se manancă ca hienele, se zgîrâie si stuchesc țuțerii si țuțele precum mâțele, se saboteaza toate lichelele si leprele sugandu-si intre ei ciorapii si izmenele, deci e un rezbel nemilos, odios si tembel, pe față si pe la spate intre crăcănate si pe scăpărate si o sa scape doar cine poate sa dea fentos din botos si din coate, nepoate! Cat despre noi si bietii romanistani, scapa numai cei care au multi bani, plosnițele si paduchii stârchindu-i verdele de Paris si lupchii!
Totuși, mai este o sansă de mare substanta, sa ne salveze aceste bontoane de cupoane de pensii militare, doar punandu-le ca pe sfintele moaște si caștoace zorzoane sacre la sfintele icoane!

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/interzicerea-cumului-pensiei-cu-salariul-premierul-ciuca-intrebat-la-care-dintre-cele-doua-va-renunta-video_2884765.html

Leon spunea...

@Rambo, in L.79/2023 mai este o NOUTATE benefica pensionarilor militari:
"(3) Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul sau, după caz, la solicitarea pensionarilor, la RESEDINTA acestora din România, prin Compania Națională «Poșta Română» - S.A., taloanele de plată a drepturilor, potrivit alin. (1) și (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care aceștia au optat" !
Adica poti solicita ca Talonul de pensie sa nu-l mai primesti la Urziceni ci la Resedinta din...Predeal..:)).

dora spunea...

Domnule Burebista, eu nu am citit (poate mi-a scăpat), că există o condiționare si anume dacă dorești să primești talonul de pensie în format electronic, nu îl mai primești pe cel în format fizic pe adresa de domiciliu. Casa de pensii a MAI, a precizat, că talonul de pensie în format fizic, va continua să fie primit în continuare, chiar dacă decizia pensionarului este alta. Si știți de ce? Adresa de domiciliu, e sfântă, restul, adresa de reședință, adresă email, cont on line, nu sunt statornice (certe, stabile). În privința economiei la buget....m-ați dat gata! O seară bună!

Huhu Rezea spunea...

@Dora
De ce nu recitești topicul ca să ieși din confuzie?
-Poți cere talon în format electronic numai dacă primești pensia in cont bancar.
-Dacă ai cerut talon în format electronic nu mai primești talon in format fizic la domiciliu decât dacă soliciți printr-o nouă cerere.

Alexandru spunea...

Huhu chestia cu ciucanii nu am ascuns niciodată, alături de Skoda și de alții explicându-va că:
- beneficiem de pensie plafonată la net, plătind pensie chiar dacă suntem pensionari și CASS chiar dacă nu plătiți cei ieșiți până la 14.09.2017
- pensia noastră brută chiar dacă este mai mare la cuantumul brut este mai mică la net decât a celor ieșiți anterior 15.09.2017, chiar dacă am avut funcție și grade egale, deoarece nu este luat în calcul OMM și pensia suplimentară
- nu am primit plăți compensatorii că cei ieșiți până în iunie 2010, Reddog știe să vă explice mai bine
- suntem dintre cei care ne luptăm să obținem la CCR neconstituționalitate OUG 59 și 57 dar și 114, ceea ce vă favorizează și pe ceilalți
- casele de pensii sectoriale excepție MApN până acum câteva zile, oferă posibilitatea de a face cont online după primirea primei pensii, lucru absolut normal în societatea românească actuală
În același timp, suntem dintre cei care vă trag de mânecă să fiți mai moderați în actualizarea la momentul T0 pentru că acest lucru nu se va mai întâmpla prea curând deoarece a fost făcută în 2015 - 2017, fiind posibilă doar în eventualitatea unei noi legi a pensiilor militare conform PNRR dar slabe speranțe să mai existe o astfel de posibilitate care să vă avantajeze de asta și militați pentru trecerea pe contributivitate. Ce să îi faci, speranța unora moare ultima
Atenție ce vă doriți, există posibilitatea ca la recalcularea pensiilor militare să constatați că pensia dumneavoastră va fi mai mică pentru că se că aplica același algoritm de calcul ca cel după 15.09.2017 adică nouă ciucanilor. Personal nu cred că în noua lege a fost introdusă modalitatea de calcul cu plafonarea la net pentru toți dar...

akord 75 spunea...

Leon spunea...
@Bure, eu cred ca, chiar daca solicit Talonul pe E-mail, il primesc in comtinuare si prin Posta !
Daca nu doresc asa ceva, solicit la CPS sa nu-l mai trimita si fizic ci NUMAI prin E-mail..!
Astept si alte opinii!


...dpdv personal o consider o tampenie pentru ca:
exista sisteme automatizate de trimis mail-uri dar oricumm mai adaugi o munca pt alt/alti oameni care trebuie sa le trimita.....adica un fel de munca de chinez in duplicat
Pe de alta parte legea prevede clar: Are 𝗮𝗰𝗲𝗲𝗮𝘀𝗶 𝘃𝗮𝗹𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗷𝘂𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮,ca si exemplarul tiparit in fata institutiilor organelor bla,bla,bla.....
Pur si simplu ii dai un fwd din mail catre cine te intereseaza sau din whatsapp sau ti-l tiparesti singur inclusiv din whatsapp....
Asa ca domnu Leon daca vreti unul tiparit vi-l tipariti singur....da mai bine nu faceti cerere si e problema rezolvata. Eu prefer sa imi fac un folder cu toata arhiva decat sa-mi umplu un biblioraft....chit ca pana acum pastrez/am pastrat doar doua in permanenta ,unul pe luna in curs si unul pe luna trecuta.In rest au ajuns toate la gunoi dupa ce le-am facut fasiute mici,mici
In concluzie chestia asta cu "unul electronic,altul pe hartie" mi se pare o chestie tare "olteneasca"....si cam tampita desigur
Toti incercam sa scapam de "dosarele cu sina" si sa nu mai "depunem actele onlain sus,pe scari, la etajul doi"😁 si trosc!! ne mai trebo niste hartoage in loc sa ne descotorosim de ele.
Pana acum era.... "ca de ce nu e "degetalizare" dom'le????" Acuma e ,ca daca e, de ce e ?😁
Si eu ma asteptam sa am "contre" cu P**a Puiu sau Paul P**a.....nu stiu cred ca i-am incurcat 😁
Si P**a Puiu sunt sigur ca face ca mine: Primesc toate facturile de utilitati electronic si le platesc in 5 minute la o cafea si o tigara. ....ba chiar si intretinerea instant
Bani sa fie,ca restu-i simplu !
deci: gazu',buleftrica,telefoane/cablu tv/net(all inclusive,aceeasi "paybill"),intretinere la hotii de la asociatie 😁 si alte chestii ocazionale...Uite ca tocmai talonului ii duceam io lipsa sa ma incurce.Si musai pe hartie ! 😁
Scuze azi sunt cam nevorbit.Tot din cauza lu' net(otu) asta
Hai pa ca 𝘀𝗰𝗮̆𝗽𝗮𝗿𝗮̆𝘁̦𝗶 de mine(stil huhurezian) Mie imi place cand zice de fiecare data
"ale 𝘁𝗲𝗹𝗲"🤣 .....mai ca la țara asa.😊

akord 75 spunea...

@Dora
Pai cea mai stabila adresa este cea de e-mail.O ai cu tine peste tot pana la antipozi
....intr-un buzunar,poseta sau de la orice terminal aflat aiurea in lume. Nu trebuie sa va faceti probleme daca ajungeti la "domitzil". Vine el dupa dvs....cu cupon cu tot😀 👩‍🦰👳‍♂️💂‍♀️🕵️‍♂️

akord 75 spunea...

Huhu Rezea spunea...
@Dora
-Dacă ai cerut talon în format electronic nu mai primești talon in format fizic la domiciliu decât dacă soliciți printr-o nouă cerere.

Poate il apuca pe unu "razgandeala" o data pe saptamana....sau de 2 sau 5 ori😁
sincer nu tine "figura". Prea e lumea plina de tampiti !
Asta o bagasi din "top" huhule .De regula se merge pe perioade de un an(cel putin)....daca se face chestia. La pensii e la fel....poti aduga stagiu dar doar o data pe an .....nu in fiecare zi.Cum am zis: De tampiti nu ducem lipsa.
Oare ce-o mai fi facand P**l Puiu? Mi-e cam dor de el(in afara de subiect)😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, scaderea pensiei de 5000 lei sa nu fie, ehei, ca si la alti jmecherei sa se umple de lei, nu pulei ca la unii din noi, fiind poate rodul unui control audit la dosarele care au ciupit si jmecherit prin fapte intentionate, cu parte la parte ca sa aiba baban parte din dosarele falsificate, si despre care Daogarul dzicea acum anul, sărmanul, ca sunt cu carul facute si falsificat concepute, adicatelea cam fro 19.500???!Cumva, cuiva hakana si parpalea, ii tremoră clopoțeii in clinchete cu vaiete si bocete si nu prea vesele, ce-s agatate la izmene ca aceste audite, o sa le lase si or pnziile ciuntite???! Grija mare la dosare, alea de pensionare, ca nici o fata umblatoare pe picioare nu mai este, in zilele noastre, fata mare!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akoarde, are dreptate, frate, conul @Leon, cand se refera la cupon, cu mixtura mail-poșta !

akord 75 spunea...

Multi care,comenteaza nu s-au prins ca baiatului NU i se trage de la bec ci de la nerespectarea hot. judecatoresti si acum a devenit penala nasolia.Oricum info e proaspata,mai vedem
https://www.bacau.net/tanar-de-25-de-ani-din-bacau-maistru-militar-la-o-unitate-obligat-sa-presteze-munca-in-folosul-comunitatii-pentru-ca-a-furat-un-bec/

akord 75 spunea...

@Leon
Ati citit formularul? Daca nu,cititi-l!....mai ales ultima completare pe cre o aveti de facut
Hai ca i-am facut dever lu' Huhu chiar pentru un "nimic"
...ca e plina lumea de tampiti(ce-o mai fi facand Paul Puiu?)-off topic

mosmartin16 spunea...

Exemplu concret din care rezultă că - prin impozitare progresivă - efectele pot fi similare, indiferent că vorbim de pensie limitată ori nu la media soldelor nete! Exemplul vizează - nu întâmplător - două pensii nete, dodoloațe, ambele de 18000 lei ! Spun asta doar pentru înțelegerea mecanismului, pragurile de impozitare, procentele și cuantumurile supuse impozitării putând fi oricând vizate de alte valori ! Așadar : primei pensii nete îi corespunde un cuantum brut de 19778 lei (n.n. - cu impozitul adăugat ) ! Pentru cealaltă pensie netă - tot de 18000 lei, dar limitată la media soldelor nete - corespondentul brut este de 30769 lei ! Nu intru în detaliile de calcul ! Cine cunoaște...știe ! Luăm ca ipoteză o impozitare progresivă pe 5 praguri cu procente aferente, astfel : pragul 1 = 0 - 2000 lei, cu impozit 0% ; pragul 2 = 2000 - 7000 lei, cu impozit 10% ; pragul 3 = 7000 - 10000 lei, cu impozit 30% ; pragul 4 = 10000 - 20000 lei, cu impozit 50% și pragul 5 = peste 20000 lei, cu impozit 90% ! Pentru prima pensie brută, de 19778 lei, cuantumul ei se regăsește în pragul 4 de impozitare ! Calculul îl fac prin prisma a ceea ce am arătat și ieri ca mecanism, mecanism pe care l-am aflat de la o persoană care - în perioada anilor 2004 - a lucrat efectiv pe situații care au fost în realitate atunci reglementate pe praguri și care vizau venituri salariale ! Așadar : 19778 lei - 2000 ( neimpozabili ) = 17778 lei ! Impozitarea acestei sume se realizează astfel : se aplică procentul aferent pragului anterior ( în cazul prezent 30% ) la suma maximă a pragului anterior ( în cazul de față 10000 lei ) ! Rezultă 3000 lei ! Pentru diferența rămasă ( 17778 - 10000 ) se aplică procentul aferent pragului pensiei brute de 19778 lei ( = pragul 4 ) adică 50%, rezultând un impozit de 3889 lei ! Așadar, pensia netă rezultată după impozitarea progresivă este de 12889 lei ( 19778 - 3000 - 3889 ) ! Pentru cea de-a doua pensie brută de 30769 lei - regăsită în pragul 5 de impozitare - urmând aceieași pași arătați ca mecanism, dar aplicați la cazul dat...rezultă o pensie netă, după impozitarea progresivă, de 12877 lei ! Deci...aproape identice ( o diferență de...12 lei ! ) ! Ce ziceți ?! Seară faină, tuturor !

Camaradul spunea...

@Huhu și stimatii colegi,

În exemplul dat, referitor la acea diminuare a pensiei nete în plata si adăugarea acelei sume restante, evidentiate pe taloanele de pensie începând cu luna martie 2023 lucrurile stau astfel: 300 lei (4700+300) reprezinta CASS -ul oprit nelegal pe parcursul anului 2022, care acum este "restituit" beneficiarului. Cum plata CASS a fost una "fictiva" (din acel brut fictiv) în cazul celor pensionati dupa 2017, restituirea CASS nu putea fi decât tot "fictiva"/pe hartie și nu prin adăugarea la pensia neta incasata. Ar fi însemnat sa mărească pensia fără temei dacă adăugau acest CASS restituit la pensia neta incasata (care trebuie sa fie egala cu media soldelor nete plus indexarile anuale). De aceea calculul este unul fictiv, iar netul încasat nu este afectat, fiind identic cu cel din ianuarie-februarie 2023.
Fiecare din cei pensionati dupa 2017 poate verifica ca suma restanta este de fapt CASS retinut lunar in 2022.
Interesant este sa ne spuneți cum au procedat în cazul celor pensionati înainte de 2017.

akord 75 spunea...

"A inviat Budai" si a inceput sa vb.Vreo doua chestii chiar ai importanta
Acum 3 ore:
https://www.bugetul.ro/noua-lege-a-pensiilor-ministrul-muncii-marius-budai-detalii-de-ultim-moment-despre-cresterea-pensiilor-noi-trebuie-sa-fim-foarte-atenti-la-cifre/

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
Ordonanța nr. 4/2023 de restituire a CASS, prevedea în articolele 6 și 7 ce operațiuni trebuiau să facă CPS-urile în situația ciucanilor.
Cum plățile de CASS pentru CIUCANi au fost efectuate din bugetul de stat, nu din venitul primit ca pensie, banii restituiți de Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuiau să se întoarcă tot la bugetul de stat, nu să se simuleze o scădere a cuantumului net al pensionarului pentru a-l completa cu banii primiți de la Casa de Sănătate.
Ce a mai restituit CPS a MApN la bugetul de stat, dacă banii primiți de la Casa de Sănătate ... chipurile, i-a folosit pentru acoperirea găurilor fictive create în cuantumurile nete ale ciucanilor?
S-or fi dus la CSA-Steaua?
Cum de CPS a MAI a putut să opereze restituirea de CASS potrivit OUG nr.4/2023?
La cei pensionați înainte de 15 09. 2017, banii primiți de la Casa de Sănătate au fost adăugați acolo de unde au fost luați, adică in pensiile brute ale pensionarilor. și, după impozitare, au ajuns ca sume nete în pensiile primite de neciucani.

Camaradul spunea...

@Huhu,

Nu stiu detalii despre destinația sumelor ce trebuiau virate la bugetul de stat sau alte inginerii ad-hoc ale CPS a MApN (sa dea socoteala Curții de Conturi!)

Insa in OUG 4/2023 se precizează restituirea CASS esalonata:

"Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024...."

Adica sa inteleg ca CPS a MAI a restituit altfel decât eșalonat?

Mi s-a parut interesant ca unul din motivele invocate în OUG 4/2023 (pe lângă Decizia CCR) este și nr.mare de pensionari care s-au adresat instantelor pentru recuperarea sumelor reținute.
De când tine cont la noi statul de vrerea multimii?
Cert e ca cei pensionati dupa 2017, nu vor primi nimic în plus la pensia neta (fiind doar o reglare fictiva/in hartii)

Camaradul spunea...

@Huhu,

La art.1 alin.6 din OUG 4/2023 chiar se subliniaza ca prin exceptie fata de prevederile art.1 alin.1 nu se restituie (efectiv) CASS celor pentru care sunt aplicabile prevederile OUG 59/2017

Adica, mutam banii doar pe hartie.
Ce nu mi se pare în regula e cu scăderea arbitrara a cuantumului pensiei nete fără temei legal doar ca să între și acest CASS. restituit. Adica în final pensia neta incasata efectiv sa nu fie afectata.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Terminat-am si fasolea, vedeti ora, obosindu-mi insomnia, dar pana la ora cinci sau șase, dimineața, nu mă culc că-i ruptă ața somnului, așa ca mă dedic cititului... Somn usor, vise frumoase cu căldură multă-n case!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si, daca n-am dormit toata noaptea, pana la ora asta, hop si-așa cum zice vorba sa ma pun sa fac si ciorba, caci, după aia, ca potaia cand afară bate ploaia, pot dormi si toată ziua! Iac-așa! Domniile voastre, domni, doamne si asa zise domnisoare de onoare, ingalonați cu eghileți si epoleți pamponați cu macaroane care nu va tin de foame, ocupati-va in continuare de cupoane, insotitoarele de pensioare, ca isteți descurcăreți ce sunteți, ca băieții de băieți, sa le strangeti in ocoale de porcoaie natantoale si date prin poștalioane sa le folosesc de Craciun la invelitul de sarmale din săpun cu măligă si majun, destinate cu mare onestitate, onoare si demnitate domnului Mălai Ciucale, nassirianul cu isprava, sa le papa in celulă la Jâlava!

Ein Stein spunea...

@Alexandru
Tot militian si dvs?
Ia explica cum pensia, neta sau bruta, a lui Badalan e mai mare ca a lui Ciuca.
Ce plati comepnsatorii sa primesti tu si paznicul de puscarie? Ce sa va compenseze aceste plati? Lipsa de creiere? Platile compensatorii s-au acordat cadrelor militare de la ARMATA, prin OUG 7/98, pe perioada restructurarii armatei, pentru intrarea in NATO, si rostul acestor plati era de a-i ajuta sa se integreze in societate, ca civili.
De ce nu mergeti voi militienii pe blogurile voastre?

PLopelu spunea...

Toate comunicatele astea nu sunt decat subiecte de spritz. Primeste cineva talon de pensie scris de mana?...Talonul , pe hartie, este deja procesat electronic...un click si pleaca toate pe link-urile atribuite...asa ca , fara bataie de cap, taloanele ar trebui sa ajunga atat fizic, cat si electronic, ca (de) la banca; restul este gargara CPS (mai mult de munca, sa ne mariti salariul, poate un spor de apasat tasta "enter", cred ca nici nu fac ei -au contract externalizat)

Leon spunea...

@Akord, te rog sa-mi restitui Formularul si Comunicatul CPS a MApN, de ce mi le-ai furat din Telefon ??

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Pentru o pensie neta de 18 000 lei la ciucani ... suma de 30 769 lei este baza brută de calcul, nu pensia brută. Sau... ar putea fi și pensia brută, dacă procentul de pensie ar ajunge la 100% cu sporul OMM.
Nu există nicio relație matematică între pensia brută si pensia netă a ciucanilor. Ambele se raportează la baza brută de calcul, dar pentru determinarea pensiei brute, cea care nu se acordă, trebuie să stii vechimea și procentul de pensie corespunzător vechimii.

Nu legea pensiilor este proastă. Indisciplina financiara din salarizare a permis ca soldele activilor să crească necontrolat, pentru a compensa plafonarea cuantumului la netul soldelor din baza de calcul. Au eludat OUG 59/2017 prin acordarea de sporuri.
Nu acceptă nimeni impozitări de 90% din pensia bruta.
Revenirea la normalitate ar fi considerarea pensiei de 58,5% din baza brută de calcul ca pensie brută, iar impozitarea suplimentară să se aplice prin procente decente la această pensie brută.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu înțeleg ce spui tu, dar considerarea pensiei de 58,5% din baza de calcul drept pensie brută nu are cum a se face ! Sau nu văd eu asta posibil ! Tot varianta impozitării progresive e mai plauzibilă, chiar dacă nu rezolvă problematica toată ! Iar procentele de acolo - pe lângă faptul că sunt exemplificative - pot fi și aplicabile ! Sunt multe variante, inclusiv - de exemplu - pragul 4 cu 40% și 5 cu 80% ! Cât despre acel 30769, da, ai dreptate...a fost viteza, dar nu exclude și o pensie brută de 100% din BC ( cu OMM ) ! Vedem ce va fi !

DOREL spunea...

@Ein Stein. Nu faci onoare numelui pe care ti l-ai conferit . Schimba-l, pt ca nu stii decat sa jignesti. Nu santem nici militieni nici paznici de puscarii.Mai studiaza sa vezi denumirile corecte. Chiar daca citim si acest blog nu cred ca este o tragedie, poate doar pt tine si unii frustati. Daca va dati asa destepti, voi din MAN,nu vedeti ca toate porcariile referitoare la pensii pornesc de la casa voastra sectoriala? Asta nu se intampla la MAI ,desi ne crezi inferiori!!! Pacat ca toata legislatia o creati voi, MAN-ul, cu desteptii vostri, si ceilalti o urmam . Eu as prefera sa fim separati, dar din pacate facem parte din aceasi familie ocupationala ,fie ca iti convine fie ca nu.

akord 75 spunea...

@Leon
😁👍 A fost usor.Am pus calcaiul ca sa nu poti inchide browserul.
Cu ing home'bank al meu pot sa ti-l ofer la schimb din telefon.Te rog serveste-te!!😄

Si pentru ca "patriotii" pe model "sclava Ukrainii" s-au dat la fund(nu stiu la al cui...)
hai sa vedem ce se mai intampla prin vecini.
https://www.libertatea.ro/stiri/viktoria-siumar-parlamentara-opozitie-kiev-lumea-e-divizata-sunt-doua-ucraine-4519334

sa vezi ce ma "baneaza" huhu acum ca la el stirile astea sunt"verboten"
Adica nu poti sa vezi,odata ce ma baneaza(asta-i gandire P**a Puiu) sau @Alexandru care "stie el" ca cei care au OMM in pensie ,aceasta e in MOD SIGUR MAI MARE decat cei care nu au(dupa 2017 sa zicem) Io l-as intreba cata aritmetica stie si daca are habar ce-i aia baza de calcul.....La pensia mea de 3200 net mai ca imi doresc sa am o pensie "limitata la net" la vreo 7-8000.Nici nu ma mai gandesc ca probabil @Alexandru a fost "agent super sef" iar eu doar lt col.
Asta am zis-o ca poate citeste ca de convins,n-am pe cine....e clonat in gandire pe model P**a Puiu 😁

akord 75 spunea...

@Leon
L-am trimis deja prin Fan Courier. Luni il aveti.Plata este ramburs 500 euro
Sa ma anuntati cand suna curierul ca vine cu plicul 🚚 📦 ✉

nr. 1 spunea...

Pentru cei care mai si gandesc nu numai muncesc , din ceea ce se vrea prin PNRR la pensii (toate si civile si militare)rezulta in mod indubitabil ca obiectivele sunt: Sustenabilitate pe termen lung , Echitate si Contributivitate! Sustenabilitatea e ceruta de faptul ca in momentul de fata statul roman este supraindatorat si se imprumuta sume imense pentru plata unei parti importante a salariilor si pensiilor !Echitatea e ceruta deoarece Organismele Europene au fost informate asupra numeroaselor inechitati si nedreptati existente atat la pensiile civile cat si la pensiile de serviciu , inechitati si nedreptati ce trebuie eliminate , altfel nu vin banii de la PNRR, cca 30 mld euro , cca 50% nerambursabili si cca 50% rambursabili insa cu dobanzi foarte mici in comparatie cu dobanzile platite de statul roman la imprumuturile masive ce se fac acum. Contributivitatea este ceruta deoarece institutiile europene au considerat ca nu este normal sa beneficiezi de pensii obraznice fara contributii consistente la bugetul de stat (sau la bugetul de pensii), nu este normal sa ai 6 luni sporuri foarte mari care sa intre apoi in calculul pensiei! Cum vor fi eliminate inechitatile si vor fi respectate cerintele PNRR ramane de vazut (recalcularea TUTUROR PENSIILOR IN PLATA, impozit progresiv , interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat ori de la companii la care statul este actionar samd), cert este ca REFORMA PENSIILOR (civile si militare) trebuie efectuata. Nu cred ca isi permite cineva , in situatia grea a statului roman supraindatorat ,sa dea cu piciorul la peste 30 miliarde de euro!

mosmartin16 spunea...

Huhu, am mai făcut ceva calcule ! Întradevăr, pensiile astea "ciucane" cu acea bază de calcul și pensie brută..."kilometrice"...încurcă al naibii ! Unele pensii nete dintre acestea, chiar cu impozitare progresivă...nu scad de nicio culoare !🤣 Mai analizez ! Zi faină !

C.L. spunea...

HR
58,5% din brutul bazei de calcul este de fapt netul din activitate. Brutul pensiei este calculat conform legii iar netul acesteia(pensiei) nu trebuie sa depaseasca netul din timpul activitatii. Asa zice legea.
Asadar tu vrei sa se mai calculeze un brut al pensiei dupa ceea ce intelegi tu ca este "normalitate". Oare de unde atata preocupare din partea ta asupra pensiilor acordate din 2017 incoace? Toate exemplele tale au invedere pensii cu valori extreme. Realizezi ce efect au prostiile astea ale tale?

Leon spunea...

@Akord, am vrut sa le salvez din nou de pe site-ul CPS al MApN, dar se pare ca le-ai furat si de acolo, cel putin Samsungul meu nu le gaseste astazi..:)).

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Pe ciucanii ăștia, neterminați si apți limitat, pe deasupra și obraznici, ai un exemplar mai sus, @CL, nu poți să-i afectezi prin impozitare decât dacă le pui cote mai mari de 41,5% pe întreaga bază brută de calcul.
Pensia de 58,5% primită de ei nu este pensie netă, ci o plafonare a veniturilor din pensie la nivelul bazei nete de calcul din activitate, bază în care au intrat majorările acordate prin L 153/2017 plus sporurile pentru te miri ce.
Trebuie să aibă mare tupeu, ca de infractori, socotitorii de la CPS a MApN, care și-au permis să falsifice calculele pe zeci de mii de taloane de pensie, numai să nu restituie la bugetul de stat CASS-ul venit, conform OUG nr. 4/2023, de la Casa Națională de Sănătate.
Pot paria că din luna mai vor renunța la ingineria de sifonare a banilor publici. Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi sunt speriate de Front, dacă nu sunt sesizate de cei care s-au trezit cu cupoane de pensie măsluite.

Burebista spunea...

Ce ai făcut Bobita huhurez... 😇 S a modificat cumva art 60???? Eu zic ca nu... Ia de citește...
Articolul 60
(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
Scrie aici ceva de plafonare??? Nu Bobita.. Plafonare folosim noi în comentarii 🤓.
Eu zic altceva... Pentru voi cei pensionați înainte 31 decembrie 2015 în calculatoarele cps urilor exista baza voastră de calcul actualizata pana în iunie 2017... Sa va adauge majorările primite în procente s-o de către cei din activitate pana în prezent, sa va stabilească media netă corespunzătoare mediei brute și zdrang veți avea pensii nete calculate ca pentru Ciucani.... Bineînțeles fără păstrarea cuantumului avantajos...asa ar fi normal. Fără indexarile din 2016, 2017,2019,2020,2022,2023... Exact ca și cum ați fi trecut în rezervă azi.. Fără Omm la net.. Doar la brutul ala al cps ului cum spui tu.. 🤣 Eu zic ca mulți dintre voi o sa ieșiți pe minus.. 🤣 😱

Huhu Rezea spunea...

@Burebisto
Pe noi ne-ar interesa numai actualizarea soldelor de funcție și grad conf L 153/2017, nu și sporurile pe care gulerații vi le-au introdus în solda lunară.

De acord și să ne considere trecuți azi în rezervă, să ne plafoneze pensia primită în plată la nivelul netului soldelor din baza de calcul... actualizate dar și cu sporurile acordate vouă.

Ochilă spunea...

@Mos Martin 21 aprilie 2023 la 23:04
Impozitarea pe praguri(eu le denumesc SERTARE) nu se face cu deduceri din sumele anterioare. Iata cum arata impozitarea pensiei brute de 30.769 lei: din SERTARUL 1(0-2000 lei) fiscul nu ia nimic(0%); din SERTARUL 2(2.000-7.000 lei) fiscul ia 10% => 5.000x10%=500 lei; din SERTARUL 3(7.000-10.000 lei) fiscul ia 30% => 3.000x30%=900 lei; din SERTARUL 4(10.000-20.000 lei) fiscul ia 50% => 10.000x50%=5.000 lei; din SERTARUL 5(suma peste 20.000 lei) fiscul ia 90% =>(30.769-20.000)x90%=10.769x90%=9.692 lei. TOTAL IMPOZIT = 16.092 lei => PENSIA NETA = 14.677 lei. Dupa cum se observa, suma care reprezinta TOTAL IMPOZIT depaseste PENSIA NETA, ceea ce ne conduce la concluzia ca o impozitare exagerata(ca si cea de 90% din sertarul 5) reprezinta un fel de confiscare si nu o impozitare, hai sa zicem, decenta. L.E.: in cazul Pensiei brute de 19.778 lei rezultatele arata astfel: Pensia bruta = 19.778 lei; Pensia neta = 13.489 lei; Total impozit = 6.289 lei(sertarul 1 = 0 lei; sertarul 2 =500 lei; sertarul 3 = 900 lei; sertarul 4 = 4.889 lei; sertarul 5(este gol) = 0 lei).

Leo spunea...

Legea 153/2017 are 2 aspecte pt. militari și police mans.
- Primul vizează anul 2018 și este menționat Art. 38 alin (3) lit. a)
- Al doilea vizează perioada 2019 - 2022 inclusiv și este menționat ANEXA VI Capi. I
Legea 153 a lui loV a produs un haos de și acum nu i-au dat de cap și vor să facă alta.
Nelu de la guvern cu neuroni siliconați, tot așa pe silabe vorbește ?

mosmartin16 spunea...

Ochilă, io înțeleg ce spui tu ! Așa e la prima vedere, dar...când s-a aplicat așa cum spui tu ?! Concret ! Io spun că s-a aplicat - așa cum am arătat - din ceea ce mi-a comunicat cineva implicat direct în problema cu pragurile, problemă de cu mai mulți ani în urmă și care viza venituri salariale !

mosmartin16 spunea...

Bre CL, prostii sunt în țeasta ta !🤣 Ai nițică răbdare și o să te și convingi ! Dacă te uiți în oglindă - chiar și acum - o să te vezi...confirmat în astă privință !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

CL, o să revin - poate o să pricepi, cu toate că am mari îndoieli că ai o astfel de capacitate - cu exemple concrete de impozitare progresivă "la greu"...pentru pensiile brute "kilometrice" de după 2017 ! De ce îți țâțâie curu'...nu scapi bre Cap Lacom !🤣🤣🤣

Burebista spunea...

Huhurez, caută în arhiva mailurilor primite pe adresa blogului tău ca ți-am trimis mai demult ordinul mai cu salarizarea personalului atât pentru polițiști cât și pentru militarii din mai la trecerea de la salariile din 2010 la cele din 2011 când multe sporuri au întrat în SF în cuantum compus. Îl găsisem pe Facebook ori la spr diamantul ori la polițistul ala de la Hunedoara. Acolo se poate vedea clar ce sporuri erau înainte de 2011 și care au rămas după precum și cuantumul compus al Sf. Nici atunci când ți l am trimis nu ai publicat toate tabelele. Ca sa nu mai trăiești cu impresia ca în ultimii ani sau după 2011 Oprea sau alții ne au introdus mii de sporuri... Singurul introdus după 2011 a fost cel pentru orele lucrate în SDSL care a fost introdus nu de miniștri sau gulerati ci de sindicatele din politie care au câștigat procese în instanțe și datorita acelor hotărâri judecătorești s a introdus plată acelor ore...cred ca prin 2015 au început să se plătească acele ore lucrate în SDSL ca spor pe baza de pontaj la fel ca și sporul de noapte... Dar pana în 2015 câte zile de sdsl am lucrat fără sa fim plătiți??? Ținând cont ca aveam liber în weekend doar 2 zile din 8,9 lunar în medie... Plus toate sărbători legale sărbătorite prin muncă....
Cauta frumos în arhiva, postează tabelele ca să terminam odată cu prostia ca cei din prezent au alte sporuri decât cei de dinainte de 2010... Sporurile sunt diferite de la o arma la alta și de la un minister sau serviciu la altul dar asta tine de specificul fiecărei activități... Salariile și soldele au fost întotdeauna diferite la fel vor fi și pensiile... DIFERITE... Aveți pe blog exemplul pensiei fostului colonel de securitate și alte exemple..

mosmartin16 spunea...

Nr.1...exact și la obiect ! Respect !

akord 75 spunea...

@Leon
Le-am furat de peste tot.Fara exceptie!
Daca totusi doriti un exemplar in alb vi-l pot trimite pe orice cale doriti.....inclusiv prin CFI 😄
Daca-l doriti completat (cu orice fel de date va costa "doar" 80euro+TVA,daca doriti cu datele dvs va costa doar 172 euro +TVA la cursul BNR din ziua platii care se va face tot in ziua livrarii pana la ora 24(ce darnic sunt azi)
Hai sa facem bani ii lasam pe domnii "sa bata campii si campiile"😄

Relu spunea...

@Huhu: ati avut sporurile alea ca sa le ia in seama? Ca asa si o secretara poate cere sporurile avute de un miner cand isi deschide dreptul la pensie.

Huhu Rezea spunea...

@Relu
Mă refeream la obiecțiile lui Burebista.
Dacă nu pot să-mi dea sporurile actuale, să-mi considere soldele nete raportându-se la fiscalizarea din perioada în care am ieșit la pensie.Numai să știu că nici eu nu plătesc impozite din pensie.

Huhu Rezea spunea...

Foarte puțini ciucani vă încumetați să protestați la bărbierirea și apoi innodarea cuantumului net al pensiei, începând cu luna martie, de către socotitorii CPS a MApN. Posibil și de la SRI, că merg în tandem cele 2 case.

C.L. spunea...

Mosmartin
Jenanta exprimarea dumitale de bodyguard de serviciu al lui HR. Nu-ti face cinste. Presupun ca nici in timpul activitatii nu le-ai avut cu bunul simt si respectul fata de ceilalti. Tragi concluzii prostesti si apoi bati campii in baza lor. Nu ma intereseaza niciun fel de discutie cu dumneata, dar cineva, totusi, trebuia sa va trezeasca. Nu e cazul dumitale, poti rame in barlog. Voi, desi aveti o anumita varsta, inca nu stiti cu cine trebuie sa luptati. Noi suntem colegii vostri, terminati cu cearta asta si impartirea rezervistilor in categorii tampite.

GG spunea...

@Leon...zicea:"Nelu de la guvern cu neuronii
Siliconati....."
Păi asfel cum,si-a luat chipul și asemănarea stapînului@😂

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabilke, de ce va faceti atatea griji pentru ca se elimina niste elemente din niste dosare falsificate de pensii militare?! O sa vedeti ca si altii vor pati la fel, dar mucles hacanaua sa chițcuie ceva, stiind ei si ce le zac in dosare cu ilegalitati, in lacomia de aavea pensiile majorate artificial, ca nu degeaba mereu Col Dogaru a spus asta despre ei! Prima data am auzit de la @Tehnocrat, care a afirmat-o public pe aici, auzita din surse sindicale.Bine ca nu le ia si din urma cat au incasat ilegal!

Camaradul spunea...

@Huhu,

Prin "barbierirea" arbitrara a cuantumului net al pensiei și innodarea cu CASS-ul restituit din 2022 se incalca L223/2015 (procedura de calcul a pensiei stipulata la art. 28-30 raportat și la art.60 modificat prin OUG 59/2017).
Mare parte dintre noi au cel puțin 25 de ani vechime sau peste și nu vad temeiul legal pentru care cuantumul pensiei nete in plata este diminuat arbitrar, fiind mai mic decât media soldelor lunare nete prevazut de art.60 din L223. Pentru cei cu vechime mai mica de 25 ani exista în L223 o diminuare de 1% pentru fiecare an lipsa, însă aici nu e cazul.
E clar ca nu se mai respecta L223 în vigoare chiar și în forma modificata de OUG 59.

Exista vreun act normativ care a permis un astfel de calcul pentru CSP a MApN sau este creatia lor? Cum au ajuns la acel cuantum net diminuat, prin ce formule magice (dacă exista)?
Trebuie trimise mai multe sesizări Curții de Conturi, Ministerului Finantelor, bineînțeles si la CSP a MApN pentru a afla punctul lor de vedere raportat la prevederile L223.

mosmartin16 spunea...

Bre CL..."Cap luminat"🤣 ...tocmai tu te-ai găsit să vorbești de bunsimț ?! Păi bre...cine împrăștie vânt...culege furtună ! Nu ai fost tu ăla care ai început afirmând că spun prostii ?! Chiar dacă am greșit bre'...oricine se poate înșela ! Indirect bre "cap leneș" m-ai "gratulat" !🤣 Bre "dășteptule"..."cilivizat"..învață să dialoghezi spunând întâi cuiva că nu are dreptate, nu asociindu-l cu prostul prin afirmația că respectivul a spus prostii ! Ai capacitatea de a vedea finețea ?! Nu cred, nu te duce ce crezi că ai tu ! Și încă ceva, bre' "căpățână leneșă"...nu o da cotită cu bodyguardu' lui Huhu ! Faptul că uneori avem păreri comune, dar și în destule situații contrare...nu înseamnă nicicum că-i "țin isonu' " ! Pricepe țeasta ta ?!🤣🤣🤣 Ia lecții de dialog civilizat și logică...apoi scoate baliverne din țeastă ! Fii sănătos !

Camaradul spunea...

@Huhu,

OUG 4/2023 dispune la art.1 alin.6 doar sa nu se restituie CASS, prin exceptie, celor pentru care sunt valabile prevederile OUG 59/2017 și care în urma retinerii CASS în 2022 nu le-a fost diminuata pensia neta.
Nu exista prevedere pentru diminuarea cuantumului net al pensiei nete cu aceasta operațiune de asa-zisa restituire a CASS.

E un precedent periculos, mâine ne putem trezi cu alte manevre si inginerii financiare marca CPS a MApN împreună cu CPS a SRI.

mosmartin16 spunea...

Mă gândeam acum ! Avem : 1. pensie brută rezultată din baza de calcul ! 2. pensie brută cu procent maxim plafonat la 85% ! 3. pensie brută majorată cu OMM ! Dacă avem pensie netă plafonată la media soldelor nete ( din 2017 încoa')...de ce "inginerii financiari" nu vin și cu "inovația"..."pensie brută cu impozit deductibil, corespunzătoare pensiei nete plafonate" ?!🤣 Iar apoi..."liber" la impozitare progresivă în mod similar pentru toți !🤣

Burebista spunea...

Cornelius, smecherii în dosare sau făcut în 2011 când pensiile au fost calculate pe legea Oprea cu împărțirea la 20 ani stagiu complet de cotizare și când pentru unii (marea majoritate cu grade și funcții mici) atunci când nu sau mai găsit statele de plata în arhive li sa trecut salariul mediu sau minim pe economie pentru calculul punctajelor din acei ani iar pentru alții mai jmecheri salariile sau soldele au fost umflate artificial pentru ca oricum erau secrete... Cum au putut unii alții sa ajungă la peste 150 puncte de pensie chiar și în 30 ani de activitate???
Tu câte puncte ai adunat în cei 12 ani efectiv lucrați??? Cred ca nici măcar 20...
Spunei lui huhurez sa publice tabelele cu salariile și soldele din 2010 și din 2011. Astfel se va demonstra mitul ca în ultimii ani sau acordat sute de sporuri... Dar nu vrea ca astfel s ar contrazice singur...
Dar ar fi interesant pentru mos Martin, savantul Einstein, nr 1, csej și care or mai fi... Eu am mai scris, la baza de calcul de la recalcularea sau actualizarea din iunie 2017 adăugați 25 %, apoi încă aproximativ 2500 lei și apoi totalul brut înmulțiți cu 58,5% și gata pensia voastră netă calculata în 2023...
Eu zic sigur ca pentru mulți din cei 68% rămași în 2016 cu cuantumul avantajos va fi din nou de avantajoasa actualizarea la zi... Comparați rezultatul net de mai sus cu ce aveți în prezent net în plată...

Burebista spunea...

Mos Martinel, a fost bre un brut fictiv inventat tot de către specialiștii cps mapn corespunzător netului încasat de către cei pensionați după 15.09.2017 pana în decembrie 2020...
Dar curtea de conturi când au făcut construi au găsit tâmpenia inventata și din ianuarie 2021 cps mapn au început să treacă buturile reale alea mari... Dacă au indexat în 2019 și 2020 brutul fictiv cei pensionați după 15.09.2017 pana la sfârșitul anului 2019 au pierdut la indexarile de 1,3 și 4,6... Sau este posibil sa le fi indexat netul corect și abia după sa calculeze brutul fictiv.. 🤣
Sunt putini militari din mapn care sa se fi pensionat după 15.09.2017 pana la sfârșitul lui 2018 dar ar pute sa ne spună cei pensionați în 2019 care aveau un brut fictiv pe talonul de pensie cum li s au indexat pensiile în 2020..

Huhu Rezea spunea...

@Camaradul
Cuantumul unei pensii nu poate fi diminuat decât printr-o decizie de recalculare sau printr-o decizie de revizuire.NU A fost cazul aici.
Operațiunea de restituire a CASS-ului din anul 2022 nu viza în niciun fel recalcularea sau revizuirea cuantumului net în plata al celor pensionați după 15 09 2017.
Pare mai degrabă o găselniță mizerabilă de contabil șmecheraș prin care drenează în scopuri necunoscute bani care trebuiau să ajungă la bugetul de stat. Cum să măsluiești zeci de mii de taloane de pensie, speriind ciucanii că li s-a diminuat cuantumul primit în plată ca pensie?

Huhu Rezea spunea...

Burebisto
Credeam că după ce am dat exemplele cu militarii care au și pensiile brute mai mici decât 59,5% din baza brută de calcul(art. 19 din L 223/2015) ai înțeles că în cazul ciucanilor nu se indexează cuantumul net ci baza de calcul, tocmai pentru a nu se pierde și indexările precum sporul OMM.
Ai dovedit cât de neștiutor ești în calculul contributiv al pensiilor, așa că lasă-te păgubaș și nu mai vorbi de cum s-a aplicat L 119/2010. Stagiul complet de cotizare de 20 ani a fost aplicat tuturor celor aflați în plată la 31 12 2015 cât și celor care s-au pensionat. in luna februarie 2016.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mail de la un prieten drag, catre mine:
,,Cornele, transmite-i ,,prietenului meu, Huhu Rezea,'' ca saptamana viitoare, sau cat de curand, toate OUG-urile care auciuntit Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, VOR FI APROBATE PRIN LEGE. In conluzie, au rezolvat si problema neconstitutionalitatii OUG!
Adio procese pe aceasta speță!''
SS indesifrabil

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deci, luptele din toate instantele, inclusiv la CCR, se vor sfarsi, cat de curand! GUVERNUL ACTUAL NE VA ZDROBI CU O LEGE NENOROCITA, CAT DE CURAND...

mosmartin16 spunea...

Bre Burebisto ( n.n. - văd că mă "plagiezi" cu acest bre' !🤣 Glumesc ! )...io auzisem de acest brut fictiv și inventat...dar mă gândeam...s-o facă "legiferat" !🤣 Iar atunci Curtea de conturi..."îi va felicita" !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

Bre Bure, ce spui tu mai sus, adică : la baza de calcul adaugi actualizarea din 2017, apoi un 25% și mai apoi încă vreo 2500 și astfel ajungi la baza de calcul din 2023...e departe bre de realitate ! Eu cunosc cazuri concrete bre ...care plecând de la ce avea înainte de actualizarea 2017... se duc mai sus decât ce ar rezulta din ce spui tu !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

https://stirilebzi.ro/ies-la-iveala-minciunile-lui-nicolae-ciuca-vor-fi-afectati-toti-bugetarii-8193

Burebista spunea...

Mos Martin, este simplu... Se modifică articolul cu 85 % după cum urmează :
La stabilirea pensiei militare de stat inclusiv sporul pentru Omm, pensia BRUTĂ NU POATE FI MAI MARE DECÂT 62,8% DIN BAZĂ DE CALCUL... BRUTUL CARE PRIN IMPOZITARE CU 10% PE CE DEPĂȘEȘTE 2000 DA NETUL PENSIEI EGAL CU MEDIA SOLDELOR NETE... APOI RECALCULARE PENTRU TOATĂ LUMEA FĂRĂ PĂSTRAREA CUANTUMULUI AVANTAJOS...

Huhu Rezea spunea...

@ Cornel
Spune-i expeditorului că au rezolvat, pentru viitor, prin lege modificările introduse prin OUG 59 și art. 84 din OUg 114, dar nu au rezolvat nimic în privința art. 60 inițial.
Pentru trecut nu pot rezolva nimc, dacă o singură excepție va fi formulată prin procedura art. 9 alin 1 din Legea 554/2004. In acest caz vor curge zeci de mii de acțiuni în despăgubire în baza art. 9 alin (4) din L 554/2004.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, va multumesc frumos pentru raspunsul care m-a edificat si pe mine, dar si pe camarazi!

mosmartin16 spunea...

Bure, la prima vedere...e o idee de analizat...cu acel 62,8 !

Leo spunea...

Să-i spună cineva lui Mircea că dacă pensia lui de cam 6000 lei i s-ar recalcula pe puncte de contributivitate , atunci s-ar mări la peste 8000 lei , că tot repetă pe la tembelizuiuni că pensiile militare sunt contributive, făcând astfel jocul sistemului MAFIOT din MFA controlat de ciu.

Leo spunea...

ANONIM-ul (necunoscutul) ADIȚĂ M. să se grăbească să se miște în instanță cu OUG 59 + 114 că se ventilează ideea că parlamentul vrea să emită legi de aprobare a oug 59 + 114.
ADIȚĂ , mișcă ceva nu doar vorbe ...

Burebista spunea...

Bineînțeles ar trebui modificat și art cu procentul de 65 % probabil la 45-50... Astfel anvelopa bugetara necesară pentru plata pensiilor brute ar scădea foarte mult pentru ca indiferent de ce gândește huhurez, pensiile militare stabilite după 15.09.2017 sunt bugetate și plătite în conturile cps ale pensionarilor în cuantum Brut chiar dacă pensionarii primesc în contul bancar sau prin poșta pensii plafonate la nivelul net avut.. Cred ca media pensiilor militare brute o sa scadă sub 3 - 4000...
Suma pentru Omm ar putea fi acordată ca o recunoștință a vechimii în serviciu activ fără scoli, armata de minim 15,20,25 ani in procente ceva mai mici tocmai pentru a nu se depăși netul activului foarte mult stabilit în cuantum fix pentru toți pensionarii indiferent de grad, ceva de genul legii 168. 10,15,20% din salariul minim brut pe economie... Dacă pentru 121 zile în to se acorda 1000 lei pentru 15 ani vechime în serviciu ar putea acorda 10% din salariul minim brut pe economie neimpozabil.. Adică 300 lei..20 ani 450 lei .. 25 ani 600 lei ...

Margarit Fernand spunea...

Poate explica cineva de ce în proiectul de ordonanță, capitolul referitor la cumulul pensie salariu este identic cu cel al lui Boc, declarat neconstituțional în 2009? Oare chiar nu-și amintesc faptul că așa ceva nu poate fi reglementat prin OUG? Și culmea, a dispărut și chestia cu ”aleșii”, adică din câte înțeleg eu proiectul ăsta, primarii, parlamentari și chiar membrii Curții Constituționale trebuie să aleagă între salariu și pensie, cine va aproba așa ceva????

Inginerul spunea...

Multumesc pentru info cu talonul on line. Deja am trimis cererea. In principal motivul a fost ca nu mai locuiesc la adresa din buletin si CPS nu accepta sa trimita talonul la alta adresa.
Ca vad ca se discuta colateral cu subiectul. Nu ma astept la nimic bun in ce ne priveste o luuunga perioada, daca voi mai apuca acele vremuri. Suntem pe lista neagra a celor care trag sforile, mafie, servicii, stat paralel, cum i-om zice. Ciuca, Rosu, Jianu si alti cativa de care se vorbeste, sunt doar niste exponentii la vedere. Cine nu subsrie, pateste da Dancu.
Separara pensiilor militare, prezentata ca un favor, e de fapt o smecherie ca sa ne lase inghetati iar magistratilor sa li se tot umfle.
Si indexarea doar cu inflatia e putin, pentru ca inflatia reala e mai mare deca cea data de INS, fiind in cardasie cu cine i-a pus acolo, mai marii statului. Si fata de civili va fi nedrept, pentru ca lor li se va mai da din cand in cand in plus fata de asa zisa inflatie, asa cum a fost si pana acum.

Relu spunea...

Aseara intrun interviu la un tv seful casei de pensii spunea ca sunt discrepante mari intre oamenii care au iesit la pensie in ani diferiti dar au acelasi punctaj. Asa ceva....

csej spunea...

Cu modificările la legea 223/2015 Nu se mai aude nimic.Le-au inchis într-un sertar sub cheie.Eu unul pot trăi si fara ele cat timp nu-mi afecteaza pensia in plata.
În altă ordine de idei observ ca stirista le plâng românilor de mila ca sunt săraci dar marile magazinele alimentare sunt supra aglomerate,parcurile sunt pline de autoturisme care mai de care mai bengoase,șoselele aglomerate plus statunile turistice straine.Asta da saracie.Ma suntem nebuni sau asa e constructia romanului de a se vaita?
Eu nu contest existentă a si unor oameni săraci dar nu poti generaliza ca Romania este o tara de săraci.

mosmartin16 spunea...

Kelemen Hunor, ieri : cei de la Comisia Europeană cer ca 45% să fie maxim din salariu pentru pensie !

mosmartin16 spunea...

Să dea Dumnezeu ca acel ... 45% ( pe care și eu îl interpretasem ca posibilitate maximală )...să nu se și materializeze !

xmax spunea...

@Relu
Este evident! Deoarece sunt angajați tot felul de "nenorociti" care și-au cumpărat tot felul de diplome, dar au uitat ca formulele matematice la un moment dat ii va da de gol.
Gunoaie ordinare!
Ce ziceti de ideea faptului ca saptamina viitoare guvernul are în intenție a emite o Lege prin care se va preciza ca toate OUG-urile emise în ultima vreme sa fie perfect legale!
Ce ziceți??
Deci OUG 59, 114... etc... cite or mai fi TOATE vor fi perfecte

Huhu Rezea spunea...

Mai băieți, dacă voi credeți că se poate da o asemenea ordonantă impotriva deciziilor CCR, păstrați snoava pentru voi...dar nu o plescăiti și pe blog.
Numai dacă CCR decide că o reglementare nu putea fi adoptată prin ordonanță, parlamentul poate înlătura neconstituționalitea prin emiterea unei legi cu același conținut precum cel din ordonanța.

mosmartin16 spunea...

Nu că ar rezolva în totalitate problema ori îmi place în mod deosebit ideea, dar cred că - din factorul presiune a timpului - dintre multele variante vehiculate ( recalculare, actualizare, bază de calcul restrânsă, contributivitate, supliment, 45% maximal, plecare de la 45%, etc., etc.)...se va opta pentru cea a impozitării progresive ! Praguri similare, dar procente diferite pentru pensiile de dinainte și de după 2017 !

Arfy spunea...

Inginerul, nu dezinformare! Casa ðe pensii îți trimite talonul la adresa scrisă în CI, dacă o schimbi, faci cerere la ea și-ți trimite la adresa nouă! Da, e nevoie de copie CI și de solicitare im acest sens! Cuponul online o sa vedem cum! Logic și legal dacă ai solicitat online, clar nu mai vine fizic prin poștă sau alte servicii de distribuție! E normal să nu mai primești fizic, dar și elegant! N-am nicio factură fizic de 10-15 ani! Dacă vrei socializare și miros de cefe nespălate... mergi pe fizic!

Skoda 4x4 spunea...

Dl.Arfy

Cuponul electronic este in cont de circa 2 ani(la MAI) cand si cand mai treceam pe la of.postal sa ridic cuponul letric(asa ca o scuza:).Acuma sunt curios daca vor schimba ceva in sensul :sa nu mai vina cuponul in format letric ,sau eu sa le trimit cerere:))?.Nu...o sa las lucrurile asa cum au fost ,vedem rezultatul in mai-iunie.Sanatate tuturor.

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din" Huhu Rezea spunea...":

" Mai băieți, dacă voi credeți că se poate da o asemenea ordonantă impotriva deciziilor CCR, păstrați snoava pentru voi...dar nu o plescăiti și pe blog.
❗❗Numai dacă CCR decide că o reglementare nu putea fi adoptată prin ordonanță❓, ❗parlamentul poate înlătura ⁉️neconstituționalitea prin emiterea unei legi cu același conținut precum cel din ordonanța. ⁉️ "

"23 aprilie 2023 la 14:03"

Încheiat CITATUL,

● COMENTARIU:

HUHU:

..E O variantă de.."soluționare"/ACOPE RIRE a "faptelor" guvernului de către Parlament dar ar genera O ÎNTREBARE SIMPLĂ: de ce a trebuit să treacă: 5-8
ani ca, de fapt, ceea ce scrii, adică APROBAREA prin VOT a acelor OUG-uri " de natura legilor organice, de către Parlament să "se înfăptuiască"..ACUM, în 2023,și nu ATUNCI: în perioadele"de urgență".., de "constituționalizare" a unor OUG-uri.."de natura legilor organice"..❓

..Ce scrii: ar fi fost posibil și relativ= mai fără probleme..în perioa da 1991-2003,pe VECHEA CONSTITUȚIE din 1991, cu art. 145, alin.1..!
Dacă CCR "decide" ce scrii în al 2-lea paragraf, MOTIVÂND temeinic și cu argumente juridice VALIDE, care EXCED ..prevederile/dispozițiile "motivațio nale",dar nu numai,din aceea ORDONANȚĂ asupra căreia s-a pronunțat în aceea "decizie", iar Parlamentul va emite o LEGE cu ACELAȘI CONȚINUT.."respins" de CCR..,aceasta (CCR) =nu-i așa, fiind "consecventă" cu sine însăși și cu motivarea deciziei..pe ordonanța de mai sus, va analiza și va putea decide
și motiva că chiar și o LEGE care va tăia DREPTURI FUNDAMENTALE din Consti tuție, este "neconstituțională"..!

Cu alte cuvinte (ca să "traduc" ceea ce ai scris..!) dacă, CCR decide că,de
ex.:OUG 59/2017 este neconstituțională
,Parlamentul va vota o LEGE cu ACELAȘI CONȚINUT ca al ORDONANȚEI decise ca fiind NECONSTITUȚIONALĂ; urmează o sesizare..de neconstituționalitate a celor în drept asupra acestei LEGI la CCR, iar aceasta va putea decide că LEGEA e neconstituțională, invocând ALTE ARGUMENTE VALIDE (legale și cons tituționale) decât cele care, parțial, au stat la baza motivației = în cazul ORDONANȚEI și care în esență: erau dispozițiile art.115, alin. 4-8 din Constituție..!

Arfy spunea...

Skoda4x4, din luna următoare,adică Mai2023, vine electronic pentru cei care au trimis mail, poștă etc . Singura lună rămâne decembrie pentru kkaturile de foi de drum ( în 6 ani nu le-am folosit) aici ar fi trebuit sa fie renumeerate în lei... pt benzină, motorină, gaz sau curent. Ma rog, și pt cal putere măgar etc pentru cei care folosesc aceste mijloace de transport. Or mai fi biciclete, tractoare, trotinete și altele!

Huhu Rezea spunea...

@Calin
Dacă OUG 59/2017 este declarată neconstituțională extrinsec și la fel art. 84, din acel moment sunt repuse în vigoare articolele 3, 59 și 60 din L 223/2015 în forma în care erau pe 7 08 2017. Nu contează dacă cele două ordonanțe au fost sau nu adoptate prin lege de către Parlament.
Deci, CCR a stabilit că a fost neconstituțională modificarea prin ordonanță a celor trei articole, nu că noile dispoziții ar fi neconstituționale intrinsec.
Ca atare, prin lege, fără nicio legătură cu ordonanțele, aceleași modificări pot fi făcute în L 223/2023 de Parlament, cu valabilitate de la data intrării în vigoare a noii legi.
De altfel, o parte din prevederile celor două ordonanțe au fost deja reluate în L4/2023.

Mircea spunea...

BRAVO!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, foarte corect!

Leon spunea...

@Akord, ieri am spus mai cu subînțeles, dar astazi o spun mai direct: de pe site-ul CPS al MApN, au disparut si Comunicatul si Formularul cu referire la Talonul de pensie on-line..!!

Clawoodiu spunea...

Pentru CPS MAI trebuie preluat Comunicatul din 21.04.2023, nu cel din 2021. Din el rezulta ca incepand din luna mai se vor transmite taloane pensie in format electronic NUMAI pensionarilor MAI care au trimis o cerere, dand si modelul. Cine opteaza pentru talon in format electronic, nu mai primeste si talonul rosu prin posta. https://casapensii.mai.gov.ro/comunicat-privind-transmiterea-taloanelor-de-pensie/

Leon spunea...

Formularul MAI pare ceva mai simplu, dar prin faptul ca trebuie sa trimiti si Copie dupa CI este putin mai dificil !!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Copia CI cerută la Casa MAI este o măsură birocratică inutilă prevăzută pentru situația când se cere talonul electronic pe e-mail. Păi, dacă omului i se plătește pensia în cont bancar are Casa Sectorială copii de pe actul de identitate.

IulianC spunea...

https://cps.mapn.ro/news/20
Au facut site de unde se poate descarca cuponul, cel de pe luna mai este disponibil.