Un produs Blogger.

marți, aprilie 11, 2023

Elementele salariale ale bazei de calcul și rata de înlocuire în calculul pensiilor militare din Federația Rusă

56 comments

La ruși, în baza de calcul intră numai solda de funcție, solda de grad și gradațiile. 
 
Cam așa au fost recalculate și pensiile militare în România, în anul 2001, în plus fiind numai indemnizația de dispozitiv. Procentul de pensie era de 60%  pentru o vechime de 30 ani. Se adăuga un spor de 2% pentru fiecare an peste 30, fără a depăși 100%. Sporul pentru condițiile de muncă s-a adăugat la vechii pensionari abia în 2008, la cerere. Din lipsă de informare, pe mulți pensionari militari i-a prins calculul contributiv din 2010... fără sporul pentru condițiile de muncă. 


 HG 1188/2001, de aplicare a art. 79 din Legea 164/2001 privind recalcularea pensiilor militare.
Articolul 3
Solda lunară bruta ca baza pentru efectuarea recalcularii pensiilor militare de stat se determina potrivit Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţionala, ordine publică şi siguranţa naţionala, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza următoarelor date:
a) solda de grad corespunzătoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezerva;
b) solda de funcţie la maximum prevăzută pentru gradul militar avut la data trecerii în rezerva;
c) gradatiile acordate în raport cu gradul militar avut la data trecerii în rezerva, după cum urmează:
   
- militar angajat pe bază de contract gradaţia I;
- sublocotenent, aspirant gradaţia a II-a;
- locotenent, maistru militar clasa a IV-a, sergent-major gradaţia a III-a;
- căpitan, maistru militar clasa a III-a, plutonier gradaţia a IV-a;
- maior, locotenent-comandor, maistru militar clasa a II-a, plutonier-major gradaţia a V-a;
- locotenent-colonel, căpitan-comandor, maistru militar clasa I, plutonier adjutant gradaţia a VI-a;
- colonel, comandor, general, maistru militar principal, plutonier adjutant-şef gradaţia a VII-a;
d) indemnizaţia de dispozitiv.

56 de comentarii:

GG spunea...

Numai cele trei elemente formează BC?
Fără sporuri? Posibil!
Dar,căt o fi solda de functie,de grad? Să fie ca la noi vrs 193,xxxx? Dar...Oscarul....cat o fi Oscarul?

Dromihete spunea...

HH.Esti nostalgic?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ne rad rusii de pensiile ce le avem aratand cu degetul la cioata de brebenel!
Adineaori, in CSAT, exultat, Ciucălan a strigat disperat, ca un candidat care-si vede locul electoral periclitat: ,,Glorie Armatei romane! Glorie militarilor romani!'' Si eu eu ii strig acuma lozinca cu cutuma care dictează turma: Glorie Armata care nu te vota!

GO spunea...

Pana una alta, au dat si in presa noastra. Documente capturate de ucraineni la Izium, au aratat ca un sergent rus incasa o solda de ... 3300 dolari. De la stat, nu de la grupul privat Wagner. Nu mai verific daca sergentul este primul grad de subofiter sau ultimul de gradat.

La noi, in razboi, dupa legea salarizarii, militarul castiga cu ... 25% mai mult decat pe timp de pace. Ca si cum ar lupta doar vreo 10 ore pe zi, apoi merge la SPA. PDL si PSD, prin legile salarizarii i-au boxat pe militari ca pe ultimii sclavi. Dovada este ca pe grila, un politist are aceeasi leafa ca un militar. Dar pe militar l-au pacalit de l-au rupt, deoarece solda lui este atribuita la zile ... calendaristice, iar politistului la zile lucratoare. Pe de alta parte, militarii pot fi obligati dupa Constitutie sa presteze munca fortata, nu si politistii sau alti cetateni. Asta inseamna ca militarii pot fi obligati sa lucreze oricand si oricat, pe aceleasi lefuri egale cu ale politistilor pentru 8 ore/zi si maxim 40 pe saptamana. Iar politicienii marsavi au stabilit ca salariile si soldele militarilor trebuie sa fie egale in grila cu salariile politistilor, indiferent cat ar fi obligati sa lucreze militarii. Este adevarat ca Constitutia prevede ca militarii pot lucra fortat - practic oricat si oricand, dar in niciun caz si neplatiti in functie de timpul de munca efectiv prestat. Astfel ca politicienii la faza asta au fost complet ... orci!

Ceea ce am spus, a fost adus la cunostinta PE. Iar din unele date aparute deja public, M.Ap.N. are deja pregatita o noua lege de salarizare exclusiv pentru militari. Despre care eu zic ca va iesi la pachet cu o lege a pensionarii tot pentru militari. Plus alte legi ale apararii. Despre aceste legi spun ceva si niste parlamentari care in trecut au fost in armata.

Acesta este nivelul la care s-a ajuns! Repet inca o data! Un militar, pe front, beneficieaza de o leafa mai mare cu 25% decat daca pe timp de pace. Ca si cum ar lupta 10 pe ore zi, apoi pleaca din transee si mai revine dimineata. Daca nu cumva a 2-a zi e sambata sau duminica. Acest element spune totul dspre nivelul jegos al clasei politice romanesti vizavi de armata!

raul spunea...

Huhule ,se vede ca tii post si n-ai mancat si asta face sa ai ameteli!Am ajuns sa ma compar cu rusii????Haida bre!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, Ioi, ioi dar cine mai e prost de la noi sa mearga la razboi, cu mațele goale chiorloi, sa apere banii si averile unor boi?!

Pacala spunea...

Vreme trece, vreme vine
VRS-ul creste iara
Și de la pășune, iaca
Tacticoasa.... magistrata
Nu mai vrea doar 600
Ci ne-o taie
Ioc... VIRTUTE
De... sa moara "capra" lui
"Capra" militarului!!!

DOREL spunea...

Dati idei la politicieni si o sa aveti pensie ca in armata rusa.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O dedicatie cu tentație de penetrație pe o temă de rânjeală cu flegmoase la vrăjeală, cântată de guriste haordele despre cele incălzite iepe cu apucătura lor zurlie de a scăpa la harmasari in herghelie , in loc de masini Popede din locuri leningrădene din acele timpuri grele cand dictau sovietele, deci o manea dintre sute de manele cu potcoave slobozite din caiele pentru țarul, Venin Putin, marele hipist călărist divin si jokeu echilibrist de la Kremlin, sa-si ia iapa si cu trupa din Slawenskaia Ukraina, sa se duca drept la naiba, tooocmai in Sibera-Kamceatka, unde si-a dus dracul soacra, câinele din lanț si capra sa le pecetluiască soarta! Foaie verde flori de mur, mie-mi place cai sa fur ca sa fug pe jos călare cocoțat pe calul sur si sa ajung la muierea lată-n gur si șele s-o trantesc pe dușumele ca s-o scorciolesc cu toate cele la potcoave si caiele, până mijesc zorile!:
youtube.com/watch?v=ULYqmWsHnao

csej spunea...

Asta cu sporul de 25% la război e tare.Daca e asa(eu unul ma indoiesc)cine a făcut legea salarizării nu-i întreg la minte.Mai lipseste hranirea contra cost si e tacamul complet.De cand a aparut zicerea ca armata e sub control civil lucrurile au luat-o la vale.Eu unul nu dau vina pe civili.Am impresia ca la MApN există un grup robotizat.

Petrut spunea...

Buna ziua ,observ ca in Federatia Rusa un Colonel cu functia avuta de mine are pensia dubla in acest tabel la vechimi in Armata similare ...

benji spunea...

Dragii mei, nu mai comparaţi armatele unor ţări independente cu armata unui stat clientelar privit de stăpânul imperial, destul de jos şi care şi când icneşte de durere şi năduf nu are voie să strige decât ,,slava...

csej spunea...

Kis@la cat de zgârcit era Ceausescu nu e de mirare.In 1989 trebuia sa fiu avansat la termen.Stateam pe functie echivalentă gradului la care trebuia avansat din 1980.Ca mine erau multi.Imediat după fuga lui Ceausescu am fost avansat.
.Sa nu ne înbatam cu apa rece.In decembrie 1989 nu eram in stare de război.Ne cam băteam noi cu noi.Fara sa fiu financiar ,parca era o lege separată cu salarizarea personalului armatei pe timp de război.Din aducerile aminte,si familiile primeau o compensatie.

bogdan spunea...

Pentru participarea la ,,activitatile ,, din 1989 ar trebui sa se acorde titlul de VETERAN si sa se acorde indemnizatia de 1000 de lei pentru TEATRU DE OPERATII. Nu stiu daca cu un avocat bun.......

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/comunicat-12-04-2023-csat-acorda-i-aten-ia-cuvenit-i-resursei-umane-din-ap-rare-ordine-public-i-securitate-na-ional-bd11189

GO spunea...

@csej. Asa este! 25% spor salarial la razboi. Pentru a nu face gafe si pt. a nu induce in eroare PE si alte institutii, am cerut personal oficial si legal, info la Dir. Mobilizare. Mi-au spus ca au fost abrogate prevederile secrete care majorau soldele de 3 ori in caz de razboi. Si mi-au confirmat ca la acest moment, la razboi, militarii beneficiaza doar de 25% majorare salariala. Plus o prima de campanie acordata o singura data la inceputul razboiului.

Mi-a sarit mustarul rau de tot pentru inconstienta politicului, fapt pt. care am luat la ștanga MMPS, comisiile de aparare si de munca din Parlament etc. Si care tac mâlc, nici nu se agită sa imi raspunda.

Le-am cerut franc sa incheie cu sclavagismul si fie sa majoreze soldele cu minim 50% pe timp de pace (ca sa acopere cat de cat timpul de lucru efectuat frecvent peste 8 ore si in week-end) si cu minim 300% pe timp de razboi, fie sa inlocuiasca "soldele" cu salarii calculate la tarif orar, fel ca la ceilalti "oameni" ai muncii. Sa lupte si armata cu ora, daca tot nu e platita proportional cu timpul de lucru efectuat.

csej spunea...

Sunt niste structuri subordonate direct ministrului care ca să-și justifice existenta nu au alta preocupare decât să realizeze economii.Ca realizeaza economii nu e criticabil dar sa nu o faca umblând la buzunarul activului si pensionarului.
Imi amintesc ca dupa 1990 cel ce era președinte filiala județeană ANCMRR venea la TO ,il contacta pe Vasile Ionel care era seful cancelarii lui Ion Iliescu și la câteva zile mai erau salutare pensiile militare. După debarcarea lui Vasile Ionel s-au prostit lucrurile.In timp ce pensiile militare băteau pasul pe loc salariile activilor creșteau.Se pare ca si acum se cam intampla la fel.
Am retinut ce zice Lenta Cobuz.Personal nu o cunosc dar din auzite am retinut ca este angajată la Cotroceni in urma intervenției lui Gorgheasca.Tind sa cred ca e documentata cand zice sa nu avem parte de ce li se coace magistratilor.


magda spunea...

Pe noi trebuie sa ne intereseze putin spre deloc cum se calculeaza la rusnaci pensiile militare. Mai degraba ar trebui sa ne intereseze modul de calcul in statele blocului Nato de care apartinem( inca). In plus nici rusii si nici o alta tara nu sunt conditionate de vreun document gen penerere. Unde naiba s-a mai pomenit ca militarii sa fie inclusi in acelasi tomberon asa la gramada.. cu gunoierii...nu ca as avea ceva cu aceasta din urma categorie socio-profesionala/Apoi,revin cu intrebarea..cine a vazut ca scrie ceva de militari in PNRR?... nu vreau explicatiile ulterioare venite prin nus'ce adresa care spun ca in gramada cu pricina ar intra si militarii.Respectam ad literam ce scrie si nu ce se interpreteaza...avem noi destui judecatori care la interpretat o depasesc pe Irina Loghin sau Romica Puceanu...Eventual,interpretarea ar trebui sa o dam noi ca autori ai documentului sau s-a dat dreptul cu cracii-n sus? Ca sa vedeti cat de idioti suntem,tot noi am intrebat CE daca si militari,politistii,etc ,intra in categoria ,,pensii speciale'' o alta gogorita care legal nu exista.Singurul lucru pe care trebuie sa il negocieze la maxim actuala coalitie si in mod special peneleul (ca reprezentant al monstruoasei coalitii ce a aprobat PNRR) este rezolvarea problemei inechitatilor.Atat,nu alte mariri sau preamariri.Daaaar, nici asta nu ar fi unica problema pe capul nebunilor...mai este si legea salarizarii care ...din punctul meu de vedere incalca orice bun simt...auzi la ei ,cel mai mare sef din armata pe aceeasi treapta cu nus'ce balerin in strampi. Astia din NATO oare isi dau seama ca bucata asta de 237500kmp nu poate fi aparata nici macar o ora daramite 48 de ore fara activi si rezervisti bine motivati?Bineinteles ca stiu..de aia s-au si prepozitionat pe aici.Ei stiu ca s-a terminat demult cu patriotismul revolutionar iar cele cateva batalioane care au activat oleaca prin irakuri si afganuri sunt fie decimate de plecarile din sistem fie( cu toate completarile de efectiv) nu ajung nici pentru o riposta de o ora-doua...Sau avem de a face cu un nou experiment...cum sa iti aperi tara in boxeri mestecand paine goala?...si sa mai si invingi/Tare de tot,nu? Urmeaza Pastele apoi Saptamana Luminata.Sa ne dea si sa le dea Dumnezeu mai marilor nostri Lumina cea Sfanta si nu pe cea a trasoarelor venite de nu mai stiu unde. Doamne Ajuta/

Huhu Rezea spunea...

@magda
Decât pensie militară mică, mai bine pensie civilă decentă.
Jumătate dintre actualii pensionari militari sunt batjocoriți de actuala lege a pensiilor militare. Nici d-ta nu ești de acord cu reforma actualei legi?

Huhu Rezea spunea...

@icepar și tigos
Personajul despre care discutati are o noua funcție:

Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Lenuța Cobuz în funcția de membru în consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

“Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 23 august 2022, decretul pentru numirea doamnei Lenuța Cobuz în calitate de membru în Consiliul de administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Xman spunea...

Da' indemnizatia de comanda inde-i?,ca de,rezervistul nost inca mai e mare comandant de osti...Da' halatu,unde-i halatu?

Huhu Rezea spunea...

@Xman
Indemnizația de comandă și solda de merit au fost introduse în baza de calcul a pensiilor recalculate abia prin HG 691/2004 care a completat HG 1188/2001.
Se introduceau în bază numai daca le-ai daținut la data trecerii în rezervă. Din 2010 solda de merit a fost introdusă în componența soldei de funcție ca sumă compensatorie.

Marcell spunea...

@Magda
Perfect de acord, din nou.
@Huhu Rezea
Într-un mare hal am ajuns dacă promovăm și ne dorim (unii "militari") pensii calculate ca la civili. Cred că v-am mai spus, militarul adevărat face două lucruri: luptă sau rabdă. Prea mare parte dintre noi miaună, scriu epistole sau vor ca civilii. Punct.

Huhu Rezea spunea...

@Marcell
Dacă jumătate dintre pensionarii militari au pensia mai mică decât dacă le-ar fi calculată potrivit legii din sistemul public, și d-ta te-ai număra printre ei, nu ți-ai dori ca pensia primită să nu mai fie numită și militară?
Eu înțeleg că gulerații discriminează vechii pensionari, dar nu înțeleg ce este în capul vostru,ca și voi, ciucanii, să vă urâți foști colegi. Asta faceți când actualizarea nu v-a interesat, pentru că nu vă privea pe voi, iar de recalculare vă temeți ca dracul de tămâie, pentru că nu ați făcut prea mulți purici prin armată, poliție și servicii.
La tine este și o obraznicie nemăsurată.

Huhu Rezea spunea...

@Huezicar
Păi... dacă tot pierzi ca pensionar militar, cel puțin să câștigi ca civil, cum zice reclama lui Mizil.

mosmartin16 spunea...

Marcell, dar cum e varianta : Solde mari - pensii mari rezultate ?! Și stabilite prin același algoritm de calcul ca la civili, adică din întreaga perioadă de activitate ! Dar până aceasta se va vedea în cuantumurile pensiilor viitorilor rezerviști, dacă - pentru cei actuali - la pensiile calculate din întreaga activitate se adaugă un supliment corect și rezonabil...unde e buba ?! Ia luminează-ne bre...Marcell- ino, ino, ino !🤣🤣🤣

Marcell spunea...

@Huhu Rezea
Asta cu "jumătate dintre pensionarii militari au pensia mai mică decât dacă le-ar fi calculată potrivit legii din sistemul public" este ceva oficial sau părerea dv. personală? Aș merge pe a doua variantă. De aceea ne invidiază civilii, că e mai bine la ei, pe contributivitate, nu-i așa? Eu m-aș hazarda, așa, ca părere personală și subiectivă, să afirm că dacă Doamne ferește (dar sunt convins că nu va fi niciodată cazul) am fi calculați pe contributivitate, tot ce este sub Lt. Col. am cam fi muritori de foame. Desigur la o vechime "decentă " în sistem, de minim 20-25 de ani să zicem, sub, nici nu mai vorbim. Iar aia cu contributivitate plus OMM plus etc, "la mila" statului", e iar o fentă ieftină pe care iarăși nu aș merge, suplimentul ar fi derizoriu, părerea mea, au unii grijă.
Și eu nu urăsc vechii colegi, să știți. Din contră. Îi compătimesc și sunt perfect conștient că peste ani, voi ajunge și eu în situația lor, foarte probabil, la cum merg lucrurile. Am în schimb o "simpatie" deosebită" pentru niște dobitoci de șefi din cauza cărora a trebuit să plec la pensie după doar 27 de ani și 5 luni în sistem, toți în operativ, cu 52 și ceva de ani vechime cumulată. Nici ciucan nu mă consider, chiar dacă am ieșit în ianuarie 2021. Corect, cinstit, fără "adaosuri". Dorm foarte liniștit.
N-am idee de unde "obrăznicia". Țin însă să repet: militarul luptă sau rabdă. Alte variante sunt pentru civili.

Bruno Simba spunea...

Vreau sa spun ca eu nu miaun dar nu inteleg un lucru.Cum pensia militara sa-mi fie mai mica cu 1500 lei decat daca ar fi calculata contributiv,in puncte de pensie.Daca e pensie militara,speciala sau cum o mai fi ea nu trebuie sa fie mai mica decat calculata la fel ca in sistemul public.Stie cineva o pensie a altor categorii de speciali mai mica decat calculul contributiv.Tare ma tem ca daca nu se intreprinde nimic, nu se actualizeaza pensiile militare in timp o sa mieunam toti si acei care sustin ca sa nu se schimbe nimic sa ramana asa ca acum cand 68% dintre noi avem pensii mai mici decat calculul contributiv.Mai cititi fratilor deviza blogului pana va lamuriti.Mare dezbinare in ostirea romana,luati domnilor lumina de la magistrati.

Huhu Rezea spunea...

@Marcell
Cu 28 ani lucrati în armată nu ar trebui să te temi de contributivitate. Inseamnă că nu prea ai habar cum se calculează.
DE mai multe ori s-a subliniat pe acest blog consemnarea făcută de MApN, în propunerile de amendamente în Pl x 199/2020, că actualizarea s-ar impune pentru că în anul 2016 după recalcularea și revenirea la pensiile militare 68% dintre cei recalculați potrivit L 223/2015 au rămas în plată cu cuantumul contributiv.
Inițial, în 2017 s-a dorit ca actualizarea să fie suspendată până in anul 2022, nu să fie eliminată definitiv.
Dacă actualizarea nu se mai face, cei 68% ar recupera pentru viitor pierderile din cei 6 ani... numai prin calculul contributiv.
Deci, nu e părerea mea personală!

Viorel spunea...

Bogdan. Legea nr. 168/2020 trebuie abrogată iar pensia militară trebuie Recalculată și Actualizată. Art. 60 din Legea nr. 223/2015 să revină la forma lui inițială (prin abrogarea art. din OUG nr. 59 și 114 ce modifică legea) iar pensionarii militari să beneficieze de prevederile celor 3 puncte ale art. 60.

Marcell spunea...

@Huhu Rezea
Aș fi vrut să fie măcar 30. Dar chiar nu se mai putea. Au ajuns mari șefi tot felul de incompetenți, frustrați și combinatori, totul e pe bază de cumetrie sau pupincurism. Nu mă tem de absolut nimic. Dacă m-aș teme, ce aș putea schimba? Nimic. Țara oricum se duce la vale și noi odată cu ea. N-am vrut să deranjez pe nimeni cu afirmațiile mele. Dar suntem dezbinați și până când nu vom înțelege că drepturile se câștigă/păstrează cu gălăgie, cu impact media etc situația va fi tot mai rea. Noi să fim sănătoși.

Huhu Rezea spunea...

@Marcell
Blogul acesta promovează acțiuni pentru menținerea cuantumului pensiei pentru militari la un nivel ridicat, pentru toți militarii, proporțional cu gradul, funcția și vechimea fiecăruia, indiferent de felul în care este denumită pensia: militară, specială, ocupațională sau contributivă.
Este straniu cum mulți rezerviști au căzut în capcana activismului care a creat o falsă dispută despre denumirea pensiilor pentru militari, in loc ca disputa să vizeze eliminarea discrepanțelor dintre pensionarii cu aceeasi vechime, același grad și aceeași funcție.

GG spunea...

@rambo ora:ora 15,52 De acord cu tot ce spui,inclusiv cu versurile poetului Lucian B.
Da,niște idioti își bat joc de cătanele bătrâne care au armata cât tor neamul lor la un loc.
Asa este,păcat ca ne-am sacrificat tinerețile pentru un neam de tîmpiti.Sau cum spunea Brâncuși: "Românilor, când am plecat din tara v-am lăsat proști și săraci,acuma la întoarcere v-am găsit mult mai săraci și mult mai prosti"

E. Cristescu spunea...

@Marcell: Întru totul de acord cu cele pe care le-ati scris. Coincidenta - si eu am iesit tot in ianuarie 2021. Din aceleasi motive cu dvs. Avand in vedere asta si corectitudinea limbii romane in care va exprimati, e posibil sa fi fost colegi de institutie. :)

Marcell spunea...

@E. Cristescu
Este posibil. :)
Doar că am greșit, cu totul involuntar, eu în ianuarie 2022 am ieșit. Nici percepția timpului nu mai e ce era odată 😇.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Alin
Ce faci d-le, tocmai pe vremurile astea vrei să ieși neterminat și apt limitat din armată?
Stai d-le la muncă!
Dacă ești pe aceeași funcție, de ce sa alegi din urmă cu 4 ani? Ca sa pierzi gradul și funcția?
Dacă treci in rezervă nu mai poți repara ceva.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Alin
Citește Ordinul M 24/2016, acolo scrie cum se întocmește dosarul.
Mai sus am vrut să spun că pierzi o gradație la vechime.

Viorel spunea...

Alin. Cât îți iese media celor 6 luni de acum 4 ani și cât îți iese media celor 6 luni de acum ? Comisia de expertiză medico-militară, te-a încadrat cumva în art. 40 din Legea nr. 223/2015 ?
Pentru mai multe detalii pe care să încerc să le obțin de la foștii mei colegi (Personal / Financiar), m-ar interesa ce vechime în serviciu (elev+cadru) și vechime efectivă (civil+elev+cadru).
Să-mi spui la ce art. te-a încadrat Comisia de expertiză medico-militară.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Alin
Ordinul M24 te trimite să citești Ordinul M25/2016 că sa vezi cum se face actualizarea la deschiderea dreptului de pensie.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@alin
Toate elementele componente ale bazei de calcul se actualizează la momentul deschiderii dreptului de pensie, dar in condițiile stipulate de M 25. După decizia de pensie nu se mai actualizează nimic, doar se indexează.

Eu îti recomand să renunți la pensia anticipată parțială si să astepți majorarile viitoare ale soldelor de grad si funcție.
Nu este obligatoriu să te pensionezi la art. 18 lit. b), daca ai apt limitat. Anual trebuie să mergi la comisie.

Calinmihaib12 spunea...

PS: ● Alin:
1. Probabil ai greșit: ai trecut în rezervă cu art.17,al."b" din L.223.., pt.că art.18..are aliniate: "cifre", nu "litere"..!
Dacă ești clasat: "INAPT..", și cu "gradul III de invaliditate","citeș te" articolele: 32-46 din lg.223/2015 ,înainte de a face orice cerere de trecere în rezervă..în orice condiții ..!
2. Dacă starea de sănătate: adică: eventual ești "APT LIMITAT..si îți permite, ascultă sfatul d-lui blogger/ administrator HUHU și NU te pensiona anticipat.., dacă nu ai o variantă civilă "sigură" și,eventual,"mai avantajoasă" mai ales dacă nu ai TOATE INFORMAȚIILE UTILE ȘI NECESARE pt.a face acel "pas",..posibil ireparabil.!
3...INAPT "P"/A.L.="R" și "gradul III de invaliditate" poți lucra ca pensio nar.."angajat"=maxim 1/2 timp= normă de muncă..!
4.Sfatuieste-te eventual cu un AVOCAT BUN și de încredere..!

Arfy spunea...

Huhu, este chinul dracului în comise dacă ești întadevar bolnav! Dacă ești inchipuit, șpagă etc. Ca militar bolnav, ești la mâna lor! Nu vrei să ieși, dar te scot necondiționat! Pentru varice, pentru vedere, pentru colesterol, pentru auz etc! Aut! Medicina muncii, cu personal tânăr, pregătit, te scoate! Știu ce zic!

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Alin
Contează destul de mult la pensie să pierzi o gradatie, daca alegi baza de calcul din urmă cu 4 ani.
Pe d-ta te interesează doar acualizarea din art. 28.
Nu te interesează recalcularea din art. 109 si 110 dar te interesează Ordinul M 25 care reglementează si actualizarea de la art. 28 la fel cum s-a făcut actualizarea pensiilor în plată la recalcularea din 2016.

Calinmihaib12 spunea...

Arfy:
..nu știu care sunt "reglementările" actuale..,dar până prin anii 2004, dacă un cadru militar era clasat "Apt Limitat" putea rămâne angajat militar, (dar doar..?) într-o funcție care ii reducea riscul de agravare a bolii respective, pe de o parte, dar, pe de altă parte, nu mai putea ocupa, în principiu, o funcție de comandă..! (?= pt. că.."viața" are..meandrele și "căile" ei necunoscute, .,vorba vine..!)

Ar fi un non-sens să existe în BAREMUL MEDICAL..clasarea de "APT LIMITAT"=la pace..),clasare adresată unui MILITAR ACTIV și apoi "trecut"= AUTOMAT în rezervă fără voința militarului respectiv..!, MILITAR ACTIV care mai poate munci în calitate de..MILITAR (activ)..!, în anumite condiții de muncă, adaptate situației cadrului respectiv..!

Dacă "realitatea" este așa cum o prezinți: adică un MILITAR ACTIV, clasat APT LIMITAT, e trecut în rezervă= împotriva voinței sale (desi gur= fără a avea probleme disciplinare
..care ar genera o altă discuție..!), atunci cred că se comite pur și simplu ..= un ABUZ grosolan..!, dar, repet, numai în situația că BAREMUL MEDICAL actual nu prevede trecerea "automată" în rezervă a militarilor clasați "Apt Limitat".. !

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Alin
Citeste Anexa VI a L 153/2017.
Pierzi 3% din solda de funcție actualizată + suma gradațiilor anterioare.

Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alin spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcell spunea...

@Alin
Norma de hrană și echipamentul n-au nicio treabă cu pensia.

Calinmihaib12 spunea...

Alin:
..pe "FLUTURAȘII" cu SOLDE apar:
= SOLDA BRUTĂ: cu toate elementele
salariale componente "de bază"= din
Legea salarizarii,
= alte sume= de "natură" salarială ca
•sporuri, compensații, etc.
permanente și supuse impozitării
NORMA DE HRANĂ și cea DE ECHIPARE = în anii 1999-2004 = primii ani de aplicare a lg.138/1999= și de când au apărut și acei "fluturași".., NU ERAU INCLUSE în "textul" "fluturașilor" cu solde, iar sumele respective erau (logic !) NEIMPOZABILE, dar nici NU ERAU INCLUSE în BAZA DE CALCUL a PENSIILOR BRUTE (!), cum,de fapt, nu sunt incluse NICI ÎN PREZENT în BAZA
DE CALCUL A PENSIEI în textul tuturor legilor de salarizare și pensii SUCCESIVE..!
Sub o formă sau alta, și CIVILII primesc= SUME NEIMPOZABILE: "TICHETE de MASĂ",și în anumite profesii: "sume echivalente" normei de echipare militare sau chiar echipament ".."de serviciu",..de protecție..,etc. sume care nu intră în BAZA DE CALCUL a pensiilor civile.

În final: SOLDA NETĂ "relevantă" după data de 15.09.2017, cf. OUG.59/2017, pt...STABILIREA pensiei militare e cea din art.60 din L.223/2015, în formula rea în vigoare în prezent,din OUG.114/ 2018, este SOLDA LUNARĂ BRUTĂ din care se extrag/rețin:TAXELE și IMPOZITUL.. legale (CASS, CAS și apoi impozitul legal.!) total cam: 41,5 % din S.L.B., din care mai rămân: ~ 58,5 % = "SOLDĂ LUNARĂ NETĂ"= care e LIMITA MAXIMĂ a unei PENSII NETE..rezultată din aceea BAZA DE CALCUL DE..100 %..!(dacă sunt îndeplinite condițiile necesare de vechime..!), evident, fără "discuția" și luarea în ALT calcul..a "prezenței" ..OMM-ului în PENSIA "de PLĂTIT"= EFECTIVĂ,"în MÂNĂ"..!