Un produs Blogger.

marți, aprilie 04, 2023

Militarii pensionați după 15 09 2017 în baza art. 19 și 26 din L 223/2015 chiar sunt impozitați din suma primită ca pensie?

148 comments

https://politicaapocalipsei.net/2023/04/03/contabilii-care-au-
bulversat-armata-doctori-in-stiinte-militare/

 Art. 99 din Codul Fiscal definește astfel veniturile din pensii.

"(1) Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii ."

Militarii pensionați înainte de 15 09 2017 primesc ca pensie cuantumul brut care nu poate fi mai mare de 85% din baza brută de calcul. Doar sporul pentru OMM poate depăși acest plafon, dar el nu este stabilit din baza de calcul ci din pensia brută.
Militarii pensionați după 15 09 2017 primesc ca pensie cel mult 58,5% din baza brută de calcul, sumă echivalentă cu venitul net din soldele componente ale bazei de calcul.  
Altfel spus, 58,5% este venitul net din soldele ca activ, nu venitul net din pensie. 
Să analizăm ce se întâmplă, raportat la fiscalizare,  cu sumele primite ca pensie militară de către militarii care nu ajung la plafonul de 58,5% , datorită vechimii mici în serviciu. Situația este frecvent întâlnită la cei la care au solicitat pensie militară, după 15 09 2017,  la împlinirea limitei de vârstă potrivit L 223/2017, nu Legii nr.  263, în baza art. 19 și 26,  pensii la care  punctajul este calculat proporțional din 65% pentru vechimi cumulate mai mici de 25 de ani, potrivit art. 29 alin. (3) din Legea nr.  223/2015.
Să luăm exemplul unui militar care la împlinirea vârstei de 60 de ani solicită deschiderea dreptului de pensie militară pentru o vechime în  serviciu de 12 ani lucrați în condiții speciale de muncă, dintr-o baza de calcul actualizată la 8 000 lei.
-Vechimea cumulată potrivit art. 3 lit e), art. 24  și  art 29 este de 12+ 6=18 ani
-Procentul de pensie brută calculat proporționl este  65 x 18/25 =46,8%
-Baza brută de calcul  8 000 lei
-Venitul net din soldele actualizatez; 8000 x 58,5% =4 680 lei---> limită maximă pentru cuantumul net al pensiei brute fiscalizate cu 10%
-Venit primit ca pensie =pensie militară brută 8000 x 46,8%=3 744 lei< decât plafonul de     4 680 lei  rezultat din aplicarea procentului de 58,5 %  la baza de calcul de 8000 lei, potrivit  OUG 59/2017
Cum  sunt impozitate aceste pensii și cine suportă  impozitul? 
🤔


148 de comentarii:

nastyboy spunea...

La procentul stabilit de 46,8% se mai adauga si 3% adica pensia suplimentara. Asadar, din 49,8% raportat la baza de calcul de 8000 roni se opreste 10% impozit pe venit. Respectiv, din venitul din pensie se stabileste pensia neta.

mosmartin16 spunea...

Cu scuze de nu-i pe subiect ! Pe lângă varianta actuală de stabilire a pensiilor militare ( cu unele mici-mari modificări)...e cel puțin la fel de ok și cea din care să rezulte o pensie cu două componente, respectiv una contributivă ( doar ea e drept câștigat - Decizia CCR 900/2020 - pct.105 ) și un supliment procentual stabilit corect și determinat de restricțiile, interdicțiile, riscurile și pericolele din timpul carierei militare !

RD spunea...

Amendamentele la Legea pensiilor speciale, trimise la Banca Mondială

Amendamentele la Legea pensiilor speciale au fost discutate în comisiile de specialitate din Senat, iar propunerea legislativă a trecut de acest for. Varianta actuală a legii a fost trimisă la Banca Mondială, pentru analiză, a anunțat astăzi (adică ieri), la Iași, ministrul Muncii, Marius Budăi.

El a mai spus că, după analiza Băncii Mondiale, rezultatele vor fi transmise către comisii. Ulterior, dialogurile vor continua cu reprezentanții Comisiei Europene:

Marius Budăi: Acele amendamente au fost discutate în coaliție, s-au depus la Senat. A trecut de Senat propunerea legislativă. Am avut discuții cu doamna Celine Gauer și am hotărât ca după ce facem încă o analiză cu Banca Mondială, cu amendamentele aprobate, să trimitem analiza la Comisia Europeană, astfel încât, dacă vor fi necesare din partea miniștrilor de resort alte amendamente, să le discutăm cu Comisia. Deocamdată, așteptăm analiza Băncii Mondiale, o retrimitem la Comisie și dialogul continuă. Este important faptul că suntem în continuu dialog cu Comisia Europeană și nu adoptăm nimic decât atunci când agreăm împreună.

Aici e și audio:

http://www.radioiasi.ro/stiri/national/audio-amendamentele-la-legea-pensiilor-speciale-trimise-la-banca-mondiala/

Leon spunea...

@Huhu Rezea, Casele de Pensii Sectoriale solicita Bugetul pentru Pensiile Brute ale beneficiarilor !
Orice Decizie de pensie militara are calculata Pensia cf.preved.L.223/2015, adica: baza de calcul bruta x procent (max.85%) plus OMM si se obtine Pensia BRUTA!
Acest cuantum se IMPOZITEAZA cu 10% (deducere 2000 lei) si se obtine Pensia NETA!
Pentru pensiile stabilite dupa 15.09.2017, aceasta Pensie Neta este limitata la nivelul mediei soldelor Nete !
Dar, Casele de Pensii RESTITUIE LA BUGET IMPOZITUL DE 10% RETINUT DIN PENSIILE BRUTE STABILITE DE L.223/2015, Nu de OuG.59/2017...!

nastyboy spunea...

@nastyb0y Evident, din cei 49,8% raportati la baza de calcul de 8000 roni se opreste impozitul pe venit, adica cei 10% din ce depaseste 2000 roni, eventual si cass sau 15% la suta din ce depaseste 7000 sau cum se va stabili dupa ce L4 va trece de Senat. Numai ca impozitele pe venitul din pensii ar trebui reglementate de Codul Fiscal, parerea mea. Desigur, chiar si pragul de 2000 roni ar putea fi ridicat la 3000 roni. Multe s-ar putea schimba. Chiar la ora aceasta, pe surse, se discuta in coalitie amendamentele la L4 din Camera Deputatilor.

mosmartin16 spunea...

Huhu, pe exemplul luat, calculele : pentru vechimea cumulată de 18 ani rezultă 65% minus 7% ( 25 - 18 ), adică 58%. La acest procent se mai adaugă un 3% ( pentru pensia suplimentară conform celor 12 ani de vechime de serviciu efectivă). Rezultă 61%. Pensia brută = 61 % din 8000 = 4880 lei. Pensia netă = 4592 lei. Solda netă = 4680 lei.

mosmartin16 spunea...

Nastyboy, ai încurcat puțin "calculelele" !🤣 A se vedea - again - ce spune "lejea" și...dacă-i la îndemână...câteva decizii de pensie emise de casele sectoriale !

bogdan spunea...

Din nou marea problema (aici) o reprezinta pensiile rezervistilor (adica a celor care inca se pot duce la razboi pe sleau) dupa 2017 , eu cred ca impozitul se plateste din pensiile celor ,,vechi,, de aceea au pensiile mici, curios la indexare nu am vazut in topicul aferent indexarii suparare ca brutul este mare si nu se primeste indexarea suplimentara. Ce sa mai spun, propun sa nu mai treaca nimeni in rezerva sa ramana rezervisti doar cei BEFORE CHRIST pe noi sa ne impuste vorba lui Dogaru iar ceilalti sa se poata desfata netulburati in calcule si prognoze. Dar asupra cui o sa mai baloseasca plini de ura si venin ? Asta ar fi o problema......
A da....activii sa iasa la pensie pe contributivitate neaparat....lasa nu conteaza ca ies puncte putine si au solde mici ...gata ce atata vaicareala....ei nu conteaza si gata. ( FARA SUPARARE)

mosmartin16 spunea...

Scuze, Huhu și colegu' ! Omisesem că e vorba de art.19 ! Deci, proporțional ! Zi faină !

mosmartin16 spunea...

Scuze, Nastyboy ! Omisesem că-i vorba de art.19 și-mi era gându' la articolul cu pensia anticipată parțială unde se valorifică tot numai vechimea în serviciu, dar în alt mod, nu proporțional ! Zi faină !

Sorin spunea...

Corina Creţu a mai spus că nici acum nu ştie cine este echipa de negociatori a României cu Comisia Europeană pentru PNRR.

Creţu a arătat că ”dacă nu se îndeplineşte acest jalon din PNRR legat de pensiile speciale se vor pierde 700 de milioane de euro”.

”România are în momentul de faţă în vistierie, din PNRR, 13 % cofinanţarea, aproape 3 miliarde, cu încă vreo 3 miliarde prima tranşă. Noi tot vorbim de a doua tranşă. (..) Nici 10% nu s-au cheltuit din ce am primit”, a completat Corina Creţu.

Încet, încet aflam adevăruri. .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mafia din MApN trebuie sa se astepte la ce este mai rau din partea mea, pentru ca, in baza Legii avertizorilor publici, pot informa Uniunea Europeana, Banca Mondiala si NATO despre actiunile penale ale acestor mafioti care, prin inginerii financiar contabile, ordine de ministru secretizate si alte dispozitii, aparent legale, in baza unor intelegeri cu guvernantii corupti si departe de ochii romanilor si presei, deturneaza sume uriase de bani care sunt virate in cluburile sportive ale Armatei, si pentru ca spagile uriase sa aiba o acoperire ele sunt acordate, chiar la vedere, sub forma de salarii, prime si alte stimulente grase unor personaje in uniforma militara, dar siputini civili, numite in numeroase si inutile functii din aceste cluburi, dar care functii au luat fiinta si inventate de mafioti sa castige niste bani, pentru ca cei numiti acolo sa incaseze aceste sume-spagi, fiind salarii, prime si stimulente, indiferent de rezultatele sportive obtinute de catre sportivi, de obicei foarte proaste si dezonorante, important fiind ca fiecare beneficiar al acestor prime si stimulente sa ,,doneze'' din ele si fiecare cate o suma foarte importanta nasilor famigliei mafiote, aflati in umbră si in conducerea Ministerului Apararii cat si in Casa de Pensii Militare. La o cercetare atenta se pot descoperi numiri pe functii stufoase, inventate aiurea in acest scop si multe ca numar in schemele de incadrari, dar si inutile practic, si asta doar pentru a taia frunze la caini, numitii neavand nici o legatura cu sporturile si fiind simpli incasatori de salarii si prime de speriat, caci numirile in aceste functii sunt conditionate si de obligatia mafiota de donare a unor cote substantiale de bani din aceste salarii-solde- de nevrednici catre Mafie.
Si, ca sa realizezi aceste ordinarii, iti trebuie si bani foarte multi, aparent la vedere si legal, insa un grup mafiot de la pensii lucreaza intens si prin politicieni corupti sa ramana pensiile mici si medii inghetate, fiind 70-80% astfel de pensii din total, caci a le majora acestor amarati ar ramane mafiotii din functiile din sport fara bani si astfel nasii de famiglii mafiote fara spagile date in ascuns, insa pot fi prinsi foarte usor de catre DNA-ul european si controalele europene cu mâța in sac datorita sumelor enorme virate in sport, mare parte virate in salariile, primele si stimuletele catre numitii din aceste functii inutile, ei fiind colectorii si intermediarii de spagi grase pentru sine si nasii Armatei, clocarii gulerati cu ștaif fiind beneficiarii nomber one. Eu, fiind zdrobit tot de ei la pensia mea amarata, le promit ca vor avea zile grele si negre cu mine, in fapt eu stiind ceea ce eicred ca nu stie nimeni, dar o sa afle Europa toata, pentru ca ei fac ce faceau de ani si ani de zile cei care sunt cercetati astazi penal la Aeroportul Otopeni, si sa nu se bazeze ca vor fi acoperiti ca un scut de magistraturile militare, intrucat voi avertiza conducerile institutiilor internationale, amintite mai sus, si despre asta, asa cum au acoperiti generali corupti care au furat pe rupte si s-au ales doar cu suspendarari de pedepse pentru milioanele furate, nu ca cei care fura o gaina sau o paine si se aleg cu cinci ani de puscarie! Eu voi fi protejat de Legea avertizorilor publici si le propun sa nu se agite cu axare pe mine, mai ales ca sunt dat dracului de capos si de dracos si scot asul din maneca cu cei care primesc bani de la agenturile rusesti sa distruga Armata prin atacarea pensiilor prin inghetare si cu solde cat mai mici ca sa devina Armata neabordabila sineatractiva pentru recrutari si crearea de revolte in sanul Armatei, active si rezerviste, pe baza acestor nemultumiri, invrajbirea si dezbinarea intre generatii si tot felul de masuri sabotoare sa fi Armata depopulata numeric, cu achizitii de tehnica si armamente vechi, necorespunzatoare si ineficiente, ca parte din sabotajele cerute de agentii rusi, etc, tradatorii in schimb primind sume de bani care acum se reflecta in conturile lor bancare prin Elvetia...

Huhu Rezea spunea...

@leon
Cum interpretează Jianu și LUca impozitarea pensiilor militare țtiam și eu, dar eu voiam să întreb care este venitul primit ca pensie de cei pensionați după 15 09 2017, respectiv venitul brut sau venitul net din solde ca activ?
Eu zic că diferența dintre 100% din baza brută de calcul și 58,5% nu se acordă, asa cum nu se acordă nici diferența dintre 100% și 85% din baza brută de calcul, nu că ar avea regim juridic de impozit.
Cu ce drept instutuțiile militare și mai nou și cele de justiție includ în cheltuieli bugetare cu pensii sume care nu se acordă beneficiarilor, pentru ca apoi să le restituie la buget cu titlu de impozit sau sume pur și simplu necheltuite?
La aceaste întrebări va răspune Ministerul de Finanțe.
Am prezentat pensii militare care nu ajung nici în cuantum brut la venitul net din solde, ce să mai vorbim și de cuantumul net, pentru a observa că 58.5% din baza de brută de calcul este venitul primit ca pensie, asa cum 65-85% din baza de calcul, pentru cei pensionați înainte de 15 09 2017, și 46,8% pentru exemplul dat în topic, sunt adevăratul venit primit ca pensie, din care ar trebui reținut impozitul și supraimpozitul.
Cum impozitul pe pensie este un impozit personal, înseamnă că la venitul net din solde/salarii, venit care se acordă cu titlu de pensie, printr-o interpretare interesată, unor beneficiari de pensie li se acordă, în plus, cu titlu gratuit, valoarea obligațiilor de impozitare.
De ce saracul care primește cu titlu de pensie numai 48,5% din venitul brut salarial este obligat să plătească 10% din ce primește?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu cred ca este un drept legal si constitutional sa tăbărăști un Minister, cum e cel al Apararii, cu controale europene anticoruptie, dat fiind marile vandalizari de la pensiile militare, soldele extrem de mici, achizitiile de vechituri care nu pot fi exploatate eficient in lupte reale, fiind de fapt niste sabotaje instrumentate si planificate in prealabil la Moscova, sau plecarile masive din sistem, conflictele severe intre activi si rezervisti, care pot ajunge la antagonisme grave, cat si alte aspecte care pot avea origini prin patrunderea serviciilor de informatii rusesti in sanul conducerii Armatei, bineînteles ca pe spagi grase! Sa ne spuna noua Dl Jiganu ce motive serioase are sa ramana pensiile mici si medii inghetate, doar ca asa vor muschii domniei sale, sau la poruncă si că asa vrea stapanul, Putin?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Huhurez o tine tot pe a lui... 🤣 Danga langa, Langa danga..🤣
Ia zi mare maestru internațional, unde scrie în legea 223 ca venitul din pensie pentru cei pensionați după 15.09.2017 este 58,5% din baza de calcul.. Dar cu articole din lege.. 😱 😎
Ești încăpățânat, sau doar mimezi, pentru a face cât mai multe comentarii... Citește legea 223 modificata la zi în 2023. Ți-am explicat de jdemii de ori cum se calculează pensiile militare stabilite după 15.09.2017, ți-a explicat mai sus și Leon dar tu o ții una și bună. Am înțeles scrii doar pentru CFI.. Ca doar el poate crede ceea ce scrii.. Spor la reclamații le UE, CCR, CC, NATO, ONU și pe unde mai doriți voi!
CFI, ia întreabă-l tu pe domnul Oprea, dacă cei pensionați după 15.09.2017 plătesc impozite din pensiile lor?
Huhu Rezea tocmai tu ai dat răspunsul în topic...
Pensiile militare se calculează pentru toți LA FEL. După ce se stabilește pensia brută / netă după impozitare, pensia NETĂ SE COMPARA CU MEDIA SOLDELOR NETE CORESPUNZĂTOARE MEDIEI SOLDELOR BRUTE DIN BAZA DE CALCUL. DACĂ PENSIA NETĂ ESTE MAI MARE SE PUNE ÎN PLATĂ SUMA EGALA CU MEDIA SIKDELOR NETE. DACĂ PENSIA NETĂ ESTE MAI MICA SE PYNE ÎN PLATĂ PENSIA NETĂ.

Skoda 4x4 spunea...

https://music.youtube.com/watch?v=f4LKlOyC-To

M spunea...

Azi a mai venit o țară în NATO, Finlanda!

Curios din fire am întrebat și eu daca finlandezii au pensii militare. Răspunsul e cam așa (tradus cu Google translate)

În Finlanda, pensia militară se calculează în funcție de numărul de ani de serviciu militar și de nivelul soldelor și al altor beneficii primite în timpul serviciului. Pentru a calcula pensia militară, se ia în considerare o anumită proporție a soldelor primite în timpul serviciului militar, în general între 40% și 60% din solda medie din ultimii ani de serviciu, în funcție de numărul de ani petrecuți în serviciu militar.

Este important de menționat că pensia militară este o parte importantă a veniturilor pensionarilor militari din Finlanda, dar nu este singura sursă de venit. Pensionarii militari pot primi și alte beneficii, cum ar fi alocații de familie și subvenții pentru cazare, în funcție de situația lor individuală.

De remarcat că pensia militară nu permite beneficiarului să primească și alte tipuri de pensie de stat. Spre deosebire de militari, polițiștilor li se calculează pensia la fel dar au dreptul să o cumuleze cu o eventuală pensie de stat.

Skoda 4x4 spunea...

Pacat....

https://music.youtube.com/watch?v=f-GMYDoTfI0

Cu asta..basta !

Paul Puiu spunea...

Huhurez spune:
,,Cu ce drept instutuțiile militare și mai nou și cele de justiție includ în cheltuieli bugetare cu pensii sume care nu se acordă beneficiarilor, pentru ca apoi să le restituie la buget cu titlu de impozit sau sume pur și simplu necheltuite?
La aceaste întrebări va răspune Ministerul de Finanțe.”

HUHUREZ, de atatea ori ti-am spus ca sintagma PLAFONARE dupa data de 15.09.2017 este o reglementare ilegal adoptata prin OUG 59/2017 si preluata de OUG 114/2018, care in realitatea nu este prevazuta de Codul Fiscal ca un impozit sau taxa suplimentara, dar care in realitate reprezinta o supraimpozitare sau suprataxare asupra pensiei brute militare in care se include si OMM sau SOSP si care se vireaza la bugetul de stat in acelasi cont si acelesi conditii tot unde se vireaza si impozitul de 10% retinut tot din pensiile militare plafonate!!!🤬🤬🤬🤮🤮🤮
Incet, incet începi sa intelegi sau sa pricepi mecanismul ilegal adoptat de 👹PSD 💩💩💩pana la urma Huhurez!!!!😎😎😎
Așadar dupa plafonarea aberanta a pensiei brute nu este normal ca si impozitul sa se aplice tot pe pensia bruta pentruca daca se impozita cei 10% pe pensia neta de 58,5% atunci erau pensiile si mai reduse!!!!
In opinia mea si a multor trecuti in rezerva dupa 15.08.2017 cei mai bătuți de soarta sunt acesti rezervisti care contribuie la buget cu o parte din pensiile lor ciuntite ilegal de algoritmul marca 👹PSD💩💩💩, fara a exista norme metodologice adoptate pana la intrarea in vigoare a OUG 59/2017 si OUG 114/2018!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡

mosmartin16 spunea...

Huhu și dragi camarazi ! În seara asta am avut o discuție "cu scântei" cu un interlocutor și acesta îmi tot spunea că-n PNRR - atât în document, cât și-n adresa unui răspuns de la CE - nu este menționat termenul de pensie militară ! Știu Huhu că tu ai postat ceva în sensul ăsta, dar nu-mi mai aduc aminte unde să caut ! Please, help ! Thank you !🤣 Seară minunată !

Huhu Rezea spunea...

@PP
Codul Fiscal nu stabilește nici cuantumul pensiilor si nici procentele de pensie. El definește doar ce înseamnă venitul impozabil din salariile stabilite de legea salarizării si venitul impozabil din pensiile stabilite de legile pentru pensii.
Se profită de coincidența că plafonarea pensiilor militare stabilite după 15 09 2017 este calculată cu un procent echivalent cu suma procentelor de fiscalizare a salariilor și soldelor lunare pentru activi, pentru a spune că veniturile primite ca pensie sunt deja fiscalizate. De ce nu sunt scutite de fiscalizare și veniturile primite ca pensie în procent de 85% din baza brută, dar si veniturile primite ca pensie mai mici decât plafonul de 58,5%.
OUG 59/2017 nu face altceva decât să elimine cuantumurile brute și nete stabilite de art. 28-30, 108 din Legea 223/201, când acestea sunt mai mari decât venitul net din salariile/soldele ca activ.
Inițial, în anul 2017 s-a mers pe logica potrivit căreia 58,5% este mult prea mic decât 85% din baza brută de calcul și nu mai este cazul să mai si impoziteze venitul din pensie, dar bulversatorii de solde si pensii au găsit în numai 5 ani soluția prin care 58,5% din baza de calcul să devină de 2-3 ori mai mare decât 100% din baza de calcul neactualizată din anul 2017.

mosmartin16 spunea...

Ce spune M vis -a-vis de pensiile militare în Finlanda spuneam și eu într-o postare recentă : a se lua în calcul numai vechimea în serviciu ( civilia de dinainte și după "cătănie"..."înainte marș" către sistemul public ! ) și calcul al pensiei ținând cont de întreaga activitate profesională din "cătănie" !

mosmartin16 spunea...

Deci, io spuneam de toată perioada de "cătănie", nu de ultimii ani ! Dar ...orice e de analizat !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Bure, Nu mai dialoghez cam de mult cu Dl general, Oprea, pentru ca mi-a cazut cu mare grețoi fb, care e Meta, acum, caci ma spamuia de-a împulea pentru orice rahat minor sau imi bloca si sabota trimiteri si postari, dar iti pot spune ca a luptat in instanta si a obtinut, pe langa pensia militara, si pe cea de parlamentar. Domnia sa are rang inalt si poate obtine orice, oriunde si oricand, dar un parlit ca mine n-ar avea nici o sansa, chiar Tribunalul considerand ca sunt prea insignifiant sa-mi permit sa-mi cer drepturile pe la CCR si hotarand sine die ca n-am dreptul de a ma prezenta intr-un proces la CCR, desi legal nu este Tribunalul indrituit sa-mi suspende un drept legal pe aceasta spete de accesibilitate, chiar daca inclusiv si o Hotarare a CCR imi permite asta, ca si Constitutia si Codul Civil, speranta ramanandu-mi in Curtea de Apel! Traim in cea mai corupta tara europeana si plina de agenti ai lui Putin, strecurati peste tot ca sa bulverseze societatea si institutiile statului, de aceea nici nu ma mai mira nimic de ceea ce se intamlahaotic injurul meu... Acoperirea pentru sabotaje fiind zicerea ca se judeca pe criterii sociale..

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
In PNRR nu sunt menționate expres pensiile militare, Ghinea neștiind că ele nu fac parte din categoria pensiilor speciale civile calculate și contributiv, menționate în Jalonul 214. Dar, în documentele de răspuns și în negocierile cu oficialii români, CE a răspuns ferm că în reforma pentru pensiile de serviciu reglementate de legi speciale include si pensiile militare.
Vezi toate articolele scrise sub eticheta PNRR din lateralul dreapta al primei pagini a blogului.

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc mult, Huhu !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, bomba mare raspunsul ce i l-ati dat lui Burebista! Eu adaug la bomba asta si o alta bomba super exploziva: S-a intrebat cineva daca avem in ministerele cheie oameni cu inalte functii de decizie cumparati de Moscova sa compromita pensiile militare, sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, ca un act de sabotaj care sa bulverseze, imputineze si sa puna in incapacitate de lupta Fortele Armate si Politia in ansamlul lor? ,,Roadele'' actiunilor lor se vad in marile vandalisme la salarii, solde si pensii, golind practic sistemele de oameni, dand peste cap operationalitatea sieficienta acestora in mod grav, cat si revoltele nemaivazute pana acum din interiorul aceste institutii de forta, sa nu mai zic de sabotaje la uniforme si echipamente, chiarcuscoaterea tricolorului de pe masinile de politie, sabotaje cu intarzierea publicarii statutelor, care si alea sunt desfigurate total, prin neacordarea de medicamente gratuite rezervistilor, fiind alte surse de revolte, apoi sabotaje prin importuri de gunoaie, fier vechi, vechituri si rebuturi la armamente si echipamentede lupta, etc, si Ukraina a descoperit treaba asta la ei, cam tarziu, ca Putin a întesat intreaga Ukraina si institutiile statului cu agenti rusi, inca dupa 2014 cand si-au pus in cap sa atace Ucrainaintr-un viitor relativ, si care s-a siprodus anul tecut, fara a uita ca sa faca asta si in toate statele europene, mai ales est europene inconjuratoare, de prima linie, si in Romania corupta si esuata a gasit cel mai proprice teren pentru o asemenea implementare, in Ungaria fiind o bagatela, si doar uitati-va la toate actiunile contras a lui Orban, care nu se sfieste sa execute pe față ordinile lui Putin, in Moldova fiind pe cale de a o smulge catre ei, inAustriavazandu-se pefata ca au pus-o cubotu' spre Moscova, doar in Cehia & Slovacia, cu amintirea ocupatatiei din 1968, nu le-a mers bine, ca si in Polonia, unde rusii le-au impuscat 32.000 de ofiteri in padurea Katilin in 1940, apoi tara a fost impartita intre rusi si germani, ca ocupanti ilegitimi, cat si interventia in marile demonstratii ale Sindicatului ,,Solidaritatea'' din Portul Gdansc si numirea generalului pro rus, jarujelski, in anii '80 la carma statului, a carei amintire in randul polonezilor i-a inversunat impotriva rusilor si acolo rusiineavand nici o sansa! Ministerul cu ginitori cu irisi albastrii doarme cu sforaituri, sau Major isi joaca cea mai mare carte a vitii sa-i prinda in capcana pe toti tradatorii (,,la un semn deschisa-i calea''...), un act de inalta bravada eroică si care sa-i aduca jiltul de Presedinte? Aceasta-i mare intrebare!
Tradatorilor, cumva au inceput sa va tremure izmenele pe capriorii gururilor de ceea ce scriu eu aici?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

1.Comunismul s-a instaurat si a fost sustinut numai cu analfabeti harnici, fara scoli inalte si diplome, care au reconstruit Romania din temelii, si astia de acum nu sunt capabili sa zugraveasca ce au realizat acei analfabeti, si tot cei din ziua de azi demoleza si distrug tot in jurul lor, inclusiv pensiile militare, pentru ca sunt analfabeti functional cu o biblioteca de diplome:
politicaapocalipsei.net/2023/01/10/un-analfabet-functional-in-fruntea-apararii/?amp=1
2.Un insectar, ca si toate celelalte, din care nu lipsesc voracele, ftiraptere, generatoare de tifos exantematic:
politicaapocalipsei.net/2023/04/03/contabilii-care-au-bulversat-armata-doctori-in-stiinte-militare/

vasile iosif spunea...

Este foarte periculos ca se vorbește deja public despre actiuni impotriva SNAparare de sabotaj, inalta tradare, subminare, scadere a capacitatii de lupta, afectarea moralului trupelor,
etc.fara a se înregistra reactii de verificare si combatere.
Doarme cineva in cizme?
Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

@Corneliu
Sari prea departe cu presupunerile.
Nu este vorba decât de interesele grupărilor financiaro-juridice din fruntea ministerelor si instituților militare.

Liviutatarush spunea...

Mincinosul mincinosilor!!! Domn' doctor de la Casa de Pensii
https://i.postimg.cc/rFKSTtDX/Ziar-41-2015.jpg

nr. 1 spunea...

Multi comentatori considera ca L4/2023 este ca si aprobata si publicata in Monitorul Oficial in forma la aceasta data-in fapt o forma care nu rezolva nici o inegalitate, nedreptate ori discriminare din multele existente! Se fac ca uita bravii komentaci de analiza la Camera Deputatilor -Camera Decizionala si unde e obligatoriu sa fie respectate Avizele Consiliului Lwgislativ si ale Consiliului Superior al Magistraturii. Si mai e un mare HOP -la Presedinte! Care a spus:# Cand ajunge legea la mine o sa va spun daca e suficienta sau daca trebuie sa mai lucreze o data. Trebuie sa avem grija sa reformam sistemul astfel incat sa fie ECHITABIL si SUSTENABIL.# Acum, putem oare vorbi de sistem echitabil atat timp cat , la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii lor iesiti din sistem cu 10-20 ani in urma? Putem vorbi de sistem echitabil cand militarii au cele mai multe restrictii in activitate si cea mai mica medie la pensie din tot sistemul SNAOPSN? Putem vorbi de sistem echitabil atat timp cat (date din martie 2022 , acum diferenta e si mai mare) media pensiilor la ofiterii din MApN este de 5351 lei iar la ofiterii din MI este de 7251 lei? Atat timp cat media pensiilor la subofiterii MApN este de 3282 lei iar la MI este de 4549 lei? Putem vorbi de un sistem echitabil atat timp cat cei cu vechime militara mare nu beneficiaza de zeci de ani de contributii proprii la fondul pentru pensia suplimentara? Putem vorbi de un sistem echitabil cand multi rezervisti cu vechime militara mare nu beneficiaza de contributii consistente facute la fondul pentru pensiile civile , anulate pe NEDREPT printr-un algoritm de calcul defectuos si partinitor? Putem vorbi de un sistem echitabil care include in Baza de calcul pensii militare sporuri conjuncturale gen OSCAR si anu7leaza pe NEDREPT sporuri permanente legate strict de indeplinirea atributiilor functiei?

Mitica Olteanu spunea...

Comandor (rtr) Trofin Vasile
Aflăm cu tristețe că ieri 03.04.2023 camaradul nostru a decolat la ,,Escadrila din Cer”. A fost un ,,om” care se definea printr-o ,,blajinitate” deosebită, suportând cu demnitate sechelele profesiei. A fost comandantul escadrilei a 2-a, respectat și admirat de camarazi.
ZBOR LIN CĂTRE STELE COMANDANTE !

Caro spunea...

Nr.1, foarte corect comentariul dvs.

Huhu Rezea spunea...

@nr.1
TOȚI ciucanii tresaltă de bucurie că proiectul a trecut de Senat fără ca pensiile militare să fie recalculate precum cele ale magistraților.
Doar duzinarii vor fi puțin zgâriați la baza de calcul.
Inainte ca proiectul să ajungă în faza de raport la Camera Deputaților, trebuie să treacă testul CE care va evalua în ce măsură sunt respectate cele 3 principii privind sustenablitatea, contributivitatea si echitatea.
Recalcularea pensiilor militare ar unifica modul de calcul al pensiilor militare, eliminînd actuala segregare în trei categorii:
-vechii pensionari,
-ciucanii
-duzinarii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze pe camaradul nostru drag, Trofin Vasile! Pacat, mare pacat ca a murit inainte de a-si fi trait viata pana la capat! Sa-i fie tarana usoara, si sper ca linistea din ceruri sa-i aline dezamagirile, suferintele sufletesti si tristetea cauzate de crimele fasciste de la pensiile militare, sperand ca justitia il va razbuna si ii va infunda pe toti vinovatii tradatori in puscariile patriei!

I. David spunea...

nr. 1 spunea...

Diferența o face sporurile diferite, funcțiile și cel mai probabil orele suplimentare lucrate. Un agent de poliție judiciară are sporuri diferite față de un subofițer MApN. Nu mai menționez spor de comandă (șefi de post, de grupă, etc) plus că unii și-au asigurat și salarii de excelență. Nu cred că este ok să aliniem ca in comunist salariile doar după echivalentul gradului. Nu o luați ca un atac personal cum văd că se obișnuiește pe acest blog de către unii care au rămas la mentalitatea și percepția că polițiștii sunt doar "milițieni" Va înțeleg frustrările in acest sens eu mi-am exprimat părerea că poliția trebuie să aibă o alta salarizare și pensionare specifică alta decât militarii dar statul asta român îl doare fix la piciorul de lemn de o reformă structurală adevărată.

mosmartin16 spunea...

Huhu, io cred că cele 3 principii de care vorbește CE și pe care le-ai enunțat ( sustenabilitatea, echitatea, contributivitatea ) vor fi puse-n practică addliteram - le place ori nu - de către ai noștri guvernanți !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, in vamile romanesti este intr-o desfasurare o vasta ancheta asupra spagilor si a altor porcarii cu ramificatii pana la varfurile ministeriale si guvernamentale, cat si o ancheta pe aceeasi tema la Aeroportul Otopeni. Aceste anchete nu se produceau, daca nu erau oameni inversunati si decisi sa sparga buboiul coruptiei endemice, ca si mine in viitoarele mele actiuni de informare a institutiilor european-internationale, care sa sesizeze instituriile europene, WB, NATO asupra marii coruptii de la Aparare, vandalizarile apocaliptice de la soldele si pensiile militare, care sa goleasca sistemul de luptatori si sa produca intentionat non combat, in caz de razboi, cu achizitionari de vechituri militare,ineficiente combativ incaz derazboi, cu tradarile si vandalizarile generale pe care le banuiesc ca ar fi din ordinul agenturilor rusesti prinintermediul unortradatori spaguiti, si sper sa se dovedeasca, pana la urma, ca asa este! A te duce sa te plangi autoritatilor romanesti, trebuie sa-ti avertizezi familia ca poti fi gasit impuscat si cugatul taiat intr-un canal de catre rachetii din slujba acestora! Nimic nu se intampla in anchetele de mai sus pomenite, daca informatorii cu bune intentii nu sesizau aceste institutii din afara granitelor, caci in interior o mana spala pe cealalta si coruptia endemica este generalizata in toate structurile statului mafiot! O sa-i sparg pe toti cu vestea ca vreau sa informez si CIA & FBI si, daca pot, voi apela si la serviciile M-1 UK, aici fiind la mijloc sabotarea sistemului de aparare a Romaniei si a flancului estic al NATO... Bai, sabotorilor, nu mi-e frica, nici de voi, nici de rachetii vostrii si nici de moarte, pentru ca am pierdut absolut tot si fereasca-va Dumnezeu de cel care a pierdut tot si numai are nimic de pierdut! Nu ma las pana ce nu va voi vedea bagati adanc in puscarii! Pe toti.

mosmartin16 spunea...

Ce vrea... CE o spune SEC, adică : sustenabilitate, echitate, contributivitate !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

David, am aceiasi parere, fiind doar o opinie personala si numai atat, despre separarea politistilor si militarilor la drepturi, pentru ca politistii au statut de functionari publici, civili, cat si particularitati salariale diferite, care nu se potrivesc cu ale militarilor, insa politicul analfabet functional vad ca ii considera combatanti in caz de razboi, si ma mira faptul, pentru ca noile generatii de politisti sunt incadrate doar cu buletinul, fara scoala si instructie militara. La noi, ca la nimeni, si nu s-ar justifica, in acest caz, pensia militara la politisti, ci mai degraba una care s-ar putea denumi ,,pensie politista.''E doar o opinie oarecare, lumească, nu o dorinta arzatoare, nu o necesitate sau impunere personala, ca asa vreau eu la mucii mei! Asta o hotarasc numai si numai mafiotii si nasii de famiglii din marea politica! Am un vecin care munceste in Anglia si imi zice, cand vine acasa, Don Corlelone, derivat alintat din numele meu, Conreliu, si eu mereu rad si-i spun ca niciodata nu-i pot lua locul de Naș al famigliei, rangul si numele Inaltului Spanzurat din cazutul Prepeleac!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Veste mare pentru unii camarazi, pentru mine, NU!
w.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-a-promulgat-legea-pensionarii-militari-pot-primi-taloanele-de-pensie-si-in-format-electronic-la-cerere_2864550.html?utm_medium=notification&utm_source=site&

mosmartin16 spunea...

Da Rambo, echitate la același tip de muncă ! Se poate detalia !

GG spunea...

Hei,hei,hei,ce n-ar da ei polițiștii sa se separe de "Marea mută" și lașă.Cornliusson baci,crezi ca în acest sens ti-ar creste pensia? Fals,cine ti-a băgat în cap asta,este un tâmpit! Știu bine,au încercat sa se separe,dar n-au putut.Nu mai înșir eu acuma de ce !

Sensei spunea...

Vești bune pentru pensionarii militari.
Legea a fost promulgată
Mara Ivan / 05 apr 2023, 13:11
Casele de pensii sectoriale transmit lunar la domiciliu sau, după caz, la solicitarea pensionarilor, la reşedinţa acestora din România, prin Compania Naţională 'Poşta Română' - S.A., taloanele de plată a drepturilor, potrivit alin. (1) şi (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care aceştia au optat. Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată în format electronic, pensionarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) în cont curent sau în cont de card, situaţie în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptăţite", se arată în lege.

Potrivit actului normativ, talonul de plată transmis în format electronic produce efecte juridice identice cu talonul de plată transmis lunar la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa pensionarului.

"Talonul de plată transmis în format electronic este acceptat ca document valid în relaţia cu toate instituţiile şi autorităţile publice. Instituţiile şi autorităţile publice care îl solicită nu vor condiţiona oferirea de informaţii sau de servicii de prezentarea talonului de plată în format fizic. Talonul de plată transmis în format electronic conţine toate elementele de identificare unică de pe talonul de plată emis pe suport hârtie. Casele de pensii sectoriale arhivează taloanele de plată transmise în format electronic în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naţionale nr.16/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în condiţiile tehnice stabilite de Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, republicată", se mai arată în lege

DUMITRU FERARU spunea...

Vreau sa aduc in atentia tuturor urmatoarele:1.legea 223/2015 "impuscata" cu oug 19 si legea 114,toti pensionarii iesiti la pensie inainte de 2005 li s-au diminuat pensiile foarte mult ,eu am avut brutul de 4400, si dupa aplicarea legii 223 ,pensia recalculata a fost de 2900. 2) Din 2017 legea avantajeaza numai pe cei iesiti la pensie dupa aceasta data. 3)Daca mai inaintati vreo idee,propunere va rog sa tineti cont si de cei dezavantajati,astfel,mai intai trebuie abrogata ordonanta 59 si recalculate toate pensiile cu soldele actualizate.Eu va intreb pe toti cei care postati,doriti echitate si dreptate? pai atunci capitanii sa aiba pensii de capitani nu de sergenti angajati,maiorii si respectiv coloneii ,sa aiba toti pensii cum aveti voi iesiti dupa 2017,nu egale cu ale plutonierilor iesiti dupa 2017.

nr. 1 spunea...

Dl. I David: va multumesc pentru comentariul dvs. Va asigur ca nu sunt adeptul egalitarismului la pensii si salarii.Va asigur si de respectul meu deosebit fata de cei din MApN si MI indiferent de situatia in care sunt(ACTIVI, REZERVA, RETRAGERE). Prin situatie juridica eu personal inteleg in principal: gradul avut in ziua pensionarii, functia avuta, vechimea in grad, vechimea in functie, grupe de munca, esalon, nu numai gradul. Cu privire la inechitati si nedreptati am specificat f clar unele dintre ele. Dvs ati ridicat problema orelor suplimentare. Nu am nimic contra sa fie introduse in algoritmul de calcul al pensiilor militare .Cred si sper ca veti fi de acord cu mine ca , totusi, zeci de ani de contributie la fondul pentru pensia suplimentara sunt si ei cu totul indreptatiti sa fie introdusi in algoritmul de calcul al pensiei militare(nu mai spun ca aceste contributii pe o perioada fff indelungata ar avea o mai mare INDREPTATIRE de a fi introduse la pensie nu cum se procedeaza acum , la cei cu vechime militara mare , sunt introdusi cf art 108 din lege si apoi scosi cf art 30 ). Cred ca imi veti da DREPTATE si pentru faptul ca toti care care au contribuit la fondul de pensii civile dupa iesirea din sistemul militar au dreptul sa beneficieze la pensie de aceste contributii prin sporirea cuantumului pensiei militare (dupa regulile de la civili deci calcul spearat)sau si mai corect, prin posibilitatea de a extrage aceste perioade si a le utiliza pentru a obtine o pensie civila(in momentul de fata multi au blocate perioade mari de contributii in niste Decizii de pensie militara si nu au nici un leu in plus urmare a art 30 din L223/2015! ).In acelasi timp sper sa cadem de comun acord ca atat timp cat in pensie se introduc orele suplimentare(repet, nu am nimic contra) cu atat mai mult ar trebui introduse si sporurile legate direct de indeplinirea atributiilor functiei ! Cu tot respectul permiteti-mi sa va doresc o zi cat mai buna si multa sanatate!

mosmartin16 spunea...

Huhu, o rugăminte ! Fac un studiu ! Care este sursa din care rezultă faptul că 68% dintre pensiile recalculate în baza lui 223 au rămas în plată cu cuantumul avantajos rezultat din calculul pe puncte ? Mulțumesc !

PLopelu spunea...

cu scuzele de rigoare, revin asupra calculelor si comentariilor. Dumnevoastra aveti dreptate, dar impreuna...

venituri brute: 8000
vechime 12 ani
vechime cumulata 18 ani
art.29, alin 2) 25 - 18 = 7 %; alin.3) procente baza calcul (65-7)x18/25 = 41,76 %
baza calcul pensie bruta (41,76+3)% x 8000 = 3580 lei
pensie neta pe decizie 3580-158 = 3422lei (158 impozit)
drepturi de plata art.28 3580 x 58.5% = 2094 lei

Actualizarea la solda similara in plata se face numai la solda, nu si la celelalte drepturi avute la momentul respectiv cu referinta procentuala la solda . In acest caz, 8000 de lei sunt mai degraba, 6000. ( zic si eu)
Cu stima...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

O stire, mai degraba, bombastica, decat bomba, pentru ca nu se vrea reforme la pensiile militare, ci taieri:

https://www.stiripesurse.ro/breaking-comisia-europeana-nu-este-de-acord-cu-legea-pensiilor-banca-mondiala-ne-da-directia-surse_2864750.html

Outlander spunea...

https://www.stiripesurse.ro/breaking-comisia-europeana-nu-este-de-acord-cu-legea-pensiilor-banca-mondiala-ne-da-directia-surse_2864750.html

xmax spunea...

... sa vedem sau sa nu vedem ce mai cere CE privind pensiile militare... iar apoi sa mai discutam...

Cine are informații cu privire la aceste date??

Liviu spunea...

Pe Stiripesurse.ro se spune ca a venit raspunsul CE si nu sunt multumiti de propunerile de la Senat pe Legea Pensiilor Speciale si coalitia se strange de urgenta sa vada ce decizie va lua!Oare ne paste 45% din intreaga perioada de contributivitate?

Leon spunea...

Stiati ca Varsta REALA (medie) la care Romanii ies la pensie este de 60 de ani si NU de 65 ani?:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://economedia.ro/unul-din-doi-romani-iese-la-pensie-inainte-de-a-implini-varsta-standard-varsta-reala-de-pensionare-din-romania-59-de-ani-pentru-femei-60-de-ani-pentru-barbati.html&ved=2ahUKEwjL_pLb1ZL-AhVGwAIHHW7hAWg4ChAWegQICRAB&usg=AOvVaw3Tm4bbrPAbguR80ZCoKrNq

gigi 2 spunea...

Se pare ca UE nu a acceptat legea pensiilor militare votata in senat, asa ca, sa vina contributivitatea plus ce o mai fi.

akord 75 spunea...


Chiar vroiam sa citesc asa ceva

https://www.stiripesurse.ro/predoiu-a-sters-pe-jos-cu-usr-la-scandalul-pe-pragul-in-serviciu-coalitia-a-facut-ce-nu-a_2864565.html

Leon spunea...

Graba, strica treaba:
https://www.stiripesurse.ro/breaking-comisia-europeana-nu-este-de-acord-cu-legea-pensiilor-banca-mondiala-ne-da-directia-surse_2864750.html

Burebista spunea...

CFI, Unde a răspuns Huhu Rezea la ultimul meu comentariu??? Ți-a trimis ție pe mail?? 🤣
La CPS MAI de aproape 2 ani există dosar sau cont pe site-ul lor precum și posibilitatea de a viziona sau descărca talonul de pensie lunar...
Pe niște site-uri cu litere mari pentru inducerea în eroare a cititorilor scrie în titlu ,, Noi beneficii pentru pensionarii militari... " de fapt beneficiul nu există!!! E un beneficiu pentru stat sau cps în cazul în care pensionarul militar renunță sa primească talonul de pensie în format scris trimis prin poștă și prefera sa primească talonul electronic pe mail sau în contul personal deschis pe site ul CPS... Civilii care citesc decât titlurile deja ai intrat în fibrilație... Iar le dă la ăia beneficii... De fapt statul este beneficiarul..

Burebista spunea...

Cam asta spun ăștia de la știri pe surse ca ar fi comunicat UE despre pensiile militare.. Deșire restul nu ne interesează...
,, Pensiile militare
În ceea ce privește pensiile militare, oficialii europeni consideră că „proiectul de lege prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, iar „acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”.

„Două opțiuni analizate de Banca Mondială par mai semnificative: rata de înlocuire a veniturilor de 45 % și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, propune Comisia Europeană"
La începutul articolului mai spun cei ce la comisia Europeană ca vor sa le explice guvernanții cum vor implementa impozitul suplimentar de 15% atâta timp cât CCR a decis în 3022 CA PENSIILE ÎN PLATĂ NU POT FI DIMINUATE... 🤣

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Procentul de 68% pensii militare rămase în plată cu cuantumul contributiv este mentionat în expunerea de motive de la punctul 9 al Raportului Preliminar intocmit de Comisia Raportoare a Camerei Deputaților în Pl x 199/2020. Modificarea și motivarea de la pct. 9 au fost formulate de MApN și MAI.
Vezi aici Raportul Preliminar la Pl x 199/2020
Extras pct 9
https://www.huhurez.com/2023/01/ce-se-mai-discuta-despre-pensii-la.html
Intreg Raportul preliminar
https://plano10.files.wordpress.com/2021/01/adresa-drp-9345-2020-1-1-1.pdf

@plopelu
Alin (2) și (3) DIN ART. 29 NU SE APLICĂ SIMULTAN; ORI UNUL ORI ALTUL.

VICTOR spunea...

Asa cum era de așteptat:

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/surse-comisia-europeana-respinge-reforma-pensiilor-speciale-facuta-de-coalitie-proiectul-adoptat-de-senat-trebuie-refacut-2305939

mosmartin16 spunea...

Pe Digi tv, în startul știrilor : răspuns al Comisiei europene : reforma pensiilor speciale nu se discută, ci se aplică ! De urmărit știrile !

Leo spunea...

Mitică Feraru ,
Scrie ce ai exprimat mai sus și la CE , la CAMERA DEPUTAȚILOR , la Guvern , și peste tot pe unde scrie Flavius și alți câțiva varșoviști.
Vrei adresele ? Imediat ți le dă Flavius.
Nu utați , că JALBELE primite la CE i-au pus pe gânduri pe cei de la Bruxeles

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Ganditi ca tot ce se va intampla va afecta ACTIVII, comisia se poate duce d......i din punctul meu de vedere.
Chiar credeti ca guvernantii nu stiau ca onor BAUBAU COMISIA nu va fi de acord ( am mari indoieli ca totusi comisia este interesata de noi , o parere personala), pe bune era de asteptat asa ceva . Cred ca se va merge cu ce va ajuta ACTIVII .Deocamdata au sodele prea mici pentru alta lege. Un calcul pe toata activitatea ajuta pe cei cu ani putini si scoate pensiile la jumatate. Nu se va intampla.

Relu spunea...

@Rambo: Zlin 50 sau 142?

Sensei spunea...

Daca mergeai la spital, pana la intrarea in vigoare a legii care modifica si completeaza legea 223 din 2015 privind taloanele de pensie, era necesar la SPITAL talonul de pensie in ORIGINAL, acesta avea si rol de adeverinta doar in original la spital, daca tot in acea luna mai aveai nevoie de talon puteai sa duci un talon mai vechi, daca era acceptat. De acum sunt valabile si taloanele electronice, copii. Este un lucru foarte bun. In sistemul public de pensii acest lucru este de cativa ani. Noi eram in urma , ca de obicei.

Viorel spunea...

Moșul, CAP-ul și pensia. Măi tovarăși, da ce înseamnă colectivizarea ? Moșule, ca ex. O grămadă mare de cartofi din care fiecare cetățean se duce și își ia exact cât îi trebuie pentru familia lui în ziua respective. Dar mie nu îmi pla, cartofii! O SĂ-ȚI PLACĂ! O SĂ-ȚI PLACĂ!
Exact așa o să vă spună cât de curând CE și BM. Dragă CE și BM. Dar mie nu-mi convine pensia mea pentru că este mai mica decât înainte. O SĂ-ȚI PLACĂ! O SĂ-ȚI PLACĂ! PENTRU CĂ ȚARA ESTE SĂRACĂ, PENTRU CĂ V-AȚI ÎMPRUMUTAT ȘI AȚI CHELTUIT CA PROȘTII.

Sensei spunea...

Comisia Europeană nu este de acord cu modificările trecute prin Senat la legea pensiilor, ne-au precizat surse guvernamentale. În aceste condiții, coaliția PSD-PNL-UDMR trebuie să o ia de la capăt și să respecte toate indicațiile din raportul Băncii Mondiale.
UPDATE - 5 aprilie, ora 15.00: Comisia Europeană cere Guvernului să clarifice de ce impozitarea cu 15% a părții necontributine din pensiile speciale sunt compatibile cu decizia CCR 650/2022, care prevede că nicio pensie aflată în plată nu poate fi tăiată.
De asemenea, Bruxelles-ul cere în legătură cu pensiile militare să îi fie oferite lista tuturor bonusurilor și beneficiilor prevăzute de legislație.
În ceea ce privește interdicția de cumulare a pensiilor speciale, experții CE solicită Guvernului român să explice dacă se aplică inclusiv pensiilor speciale ale parlamentarilor și indemnizațiilor pentru limita de vârstă.
UPDATE - 5 aprilie, ora 14.40: Experții europeni invită miniștrii români la discuții pe tema legislației în privința pensiilor de serviciu (pensii speciale), după ce Banca Mondială va realiza o evaluare de impact a formei adoptată de Senat. Continuarea aici.
Conform surselor noastre, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a văzut cu reprezentanții Comisiei Europene care i-au transmis că în varianta actuală a legii nu se respectă jalonul din PNRR și România riscă să piardă fondurile.
Coaliția de guvernare se va reuni de urgență pentru a veni cu noi măsuri, în așa fel încât să respecte ceea ce a cerut Comisia Europeană.
”Vom face așa cum ne-a cerut Comisia”, ne-au precizat surse politice.

Sensei spunea...

Ce a cerut Comisia Europeană
Comisia Europeană a transmis Guvernului Ciucă un punct de vedere, consultat de ȘTIRIPESURSE.RO, în care afirmă că proiectul de lege privind pensiile de serviciu (inclusiv pensiile militare) ar avea ca rezultat „doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea”. În plus, nu îmbunătățește decât în mică măsură caracterul contributiv al sistemului, potrivit experților Comisiei.
Evaluarea preliminară a Comisiei Europene este că, în forma sa actuală, proiectul de lege privind pensiile de serviciu (pensii speciale) nu îndeplinește cerințele necesare, iar oficialii europeni „recomandă cu tărie” să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament până nu sunt integrate evaluările din studiul de impact al Băncii Mondiale.
„Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, spun experții europeni.
„Proiectul de lege prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani”, conform observațiilor Comisiei Europene.
Pensiile militare
În ceea ce privește pensiile militare, oficialii europeni consideră că „proiectul de lege prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, iar „acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”.
„Două opțiuni analizate de Banca Mondială par mai semnificative: rata de înlocuire a veniturilor de 45 % și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, propune Comisia Europeană.
Pensiile magistraților
Cu privire la judecători și procurori, experții europeni consideră că deși deciziile Curții Constituționale limitează modificările care pot fi aduse pensiilor judecătorilor/procurorilor, „ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistraților la principiul contributivității și pentru a face sistemul mai echitabil”.
„Cu toate acestea, în proiectul de lege există încă diferențe substanțiale între categoriile de pensii speciale în ceea ce privește criteriile de eligibilitate propuse, prestația țintă și baza de calcul pentru prestațiile de pensie. Înțelegem, de asemenea, că în Senat sunt introduse amendamente (de exemplu, reducerea vârstei de pensionare pentru diplomați de la 65 la 60 de ani), care ar exacerba diferențele dintre categoriile de pensii speciale. Reiterăm faptul că raționalizarea categoriilor de pensii speciale înseamnă armonizarea criteriilor de eligibilitate, a cuantumului pensiei (ratei de înlocuire a veniturilor) și a bazei de calcul (definiției veniturilor luate în considerare) între diferitele categorii”, a mai transmis Comisia Europeană.

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc încă odată, Huhu !

raul spunea...

Bai ,suntem in Kafka!Nu se gaseste un om destept in tot guvernul sulii ,sa le explice cretinilor de la UE,ca aceste cheltuieli mai mari pt pensiile militare sunt date de nr mare de pensionari existent MOMENTAN ,din cauza RESTRUCTURARILOR tot de ei si NATO,comandate????Ce dracu e greu de priceput ?In cativa ani se regleaza,ca si asa crapam pe capete!Ce pm ,vor sa murim toti maine,cretinii dracului?Guvernanti dobitoci,habarnisti!Peste 10 ani vor fi 50 000 de pensionari militari ,sa fie ei fericiti!Sa dea dracu in creierul lor de cretini!Nu putem da legi actuale ,conjunctuale si sa stricam viitorul actualilor militari activi,ca n-o sa mai apere nici dracu tara asta!

Burebista spunea...

Citesc și ma minunez cum unii dintre cei care comentează cred ca UE cere sa le crească pensiile lor sau ca prin trecerea pe principiul contributivitatii se rezolva inechitatile... 🤣
O sa vedeți ce o sa spună UE și despre noua lege a pensiilor publice....
UE cere ca eliminare a inechitatilor între pensiile speciale și cele publice nu în cadrul aceluiași sistem cum e cefl militar... UE vrea SCĂDEREA TUTUROR PENSIILOR ȘI CELE SPECIALE ȘI CELE PUBLICE...
UE AR DORI PENTRU MILITARI PENSII LA NIVELUL DE 45% A MEDIEI SOLDELOR DIN ÎNTREAGA CARIERA ȘI PENTRU O VECHIME ÎN SERVICIU PROBABIL DE 30 ANI... E ușor de aflat media din întreaga cariera cu aproximație... Se aduna solda unui Sublocotenent (cu toate sporurile) cu solda unui colonel (cu toate sporurile) se împarte la 2 și rezulta media pe întreaga cariera... Din asta UE acordă 45%.. 🤣 La unii se face media cu generalii.. 🤣
La subofiteri se face media dintre sergent și plt, adj, princ. 45% și gata.. Sa sgv între soldat și caporal...
Practic conform gândirii UE toți sgv vor avea pensii egale, subofiteri vor avea pensii egale iar ofițeri vor avea pensii EGALE.. Va fi democrație, ECHITATE ȘI LA TOȚI PENSII MICI ȘI FOARTE MICI.. 🤣

Outlander spunea...

Kelemen Hunor:
„Dacă am băgat în PNRR, dacă acesta este deadline-ul, trebuie să găsim o soluție până expiră acest termen. Este o situație extrem de complicată și nedreaptă, dar aici ne-au adus demagogia și populismul de 12 ani. 80% din populație nu vrea corecția pensiilor speciale, vrea anularea lor”.
”...baza pentru reforma pensiilor speciale trebuie să fie contribuția, așa cum o spune și Comisia Europeană și un lucru cu care el este de acord.”
https://evz.ro/kelemen-hunor-avertizeaza-ca-romania-risca-pierderea-banilor-din-pnrr-daca-nu-e-gasita-o-solutie-pentru-pensiile-speciale.html

John spunea...

Vineri,se livrează sâmbria

https://cps.mapn.ro/news/18

Ein Stein spunea...

@David
Ai perfecta dreptate, sporurile, de toate felurile, fac diferenta, astfel se ajunge ca solda/salariul de functie, adica componenta salariala de baza, a ajuns sa fie un apendice nesemnificativ la solda/salariul lunar. Sporurile nu ar fi trebuit, conform legii, sa depaseasca 30% din cuantumul soldei/salariului lunar. Eu cred ca asta ar fi trebuit sa scoti in evidenta, daca erai un tip care vrea sa para corect si care spune lucrurilor pe nume, in fapt, bag mana in foc, nu esti decat un alt profitor indignat de valurile care se fac si risca sa va strice jocurile. Apropos, majoritatea pensionarilor MAI sunt fosti militieni, cred ca si tu esti unul dintre ei. Incearca sa nu ne iei de prosti iar daca nu-ti convine modul de comentarii nu te forteaza cineva sa treci pe aici.

bogdan spunea...

Voi realizati ca guvernul NU MAI POATE DA INAPOI ?
A plecat cu legea 4 a modificat foarte putin din ea si a trecut de senat. Daca trecea tacit, daca o retrageau pentru ,,analiza,, etc, puteau introduce modificarile dorite de UE . Acum nu se mai poate.... o sa pice prea tare de PROSTI daca mai modifica ceva. Aproape au facut/o la PROVOCARE NU O MAI POT RETRAGE ar fi o dovada prea mare de slabiciune si pe plan extern si intern.
Repet daca o retrageau sau ...trecea tacit fara amendamente era usor. Nu merge faza cu ,,noi am vrut dar...,,
Parerea mea.

RD spunea...

@rambo2021,

Multi sunt atat de parsivi incat se prefac, ca nu vad realitatea si anume ca se numeste reTAIEREA pensiilor militare, nu altceva. CE nu spune nimic de faptul ca multi din CE, din tara de unde apartin, in tarile lor exista pensiile militare unde nu e bataia de joc din Romania, cu majoritatea pensiilor mici si foarte mici, nici cu 45% din intreaga cariera. In mod normal Guvernul n-ar trebui sa accepte ce spun jegosii din CE. In mod si mai normal, ii doare-n fund pe politicieni de pensiile militare!
In realitate si mai dureros, e ca sunt multi beneficiari de pensii militare care se alatura CE, asa cum pot, cerand rezolvarea inechitatilor militare, desi cu acest jalon nu poti face asa ceva, decat sa le scazi. Cu 45% nu se vor imbogatii beneficarii de pensii militare in acest moment. Nici sa aiba cuantumul marit cu 30-40%. In plus fara sa le pese de cei activi si o dau cu 'camarazii nostri', pensionari militari - falsi si ieftini.

A spunea...

CE vrea multe,sunt deacord,asa cum va spuneam vrea sa scada TOATE pensiile la sclavetii din est!Vorbeam de contributivitate,da,de acord insa vor scadea si pensiile civile pe noul jalon 214,ca asa vrea C.E.
Guvernantii stiu asta ,o ascund si se tem de alte lucruri mai periculoase,de aceea mint cu nerusinare la TV.
Cea mai mare e NU ce vrea C.E. ci ce spune CSM. azi!!!
https://www.stiripesurse.ro/csm-traseaza-liniile-rosii-in-materia-pensiilor-magistratilor_2865050.html
PS: E,acum sa vedem cum e cu gaura de 20mil in buget:)UOAU....de parca ar fi peste nopte....Incepe prin eliminarea pensionarior reangajati la stat.Sa vedem scandalul!

A spunea...

Hop,hop,hop,na ca ce unii nu au vrut sa creada se va adeveri...pe saracie!!!!!
Ministrul Transporturilor crede că e nevoie de o „soluție radicală” în ceea ce privește pensiile speciale: eliminarea totală a acestora.

https://www.digi24.ro/interviurile-digi24-ro/grindeanu-trebuie-adoptata-solutia-radicala-fara-pensii-speciale-nu-mi-se-pare-normal-ca-in-justitie-sa-iesi-la-pensie-la-50-de-ani-2306245

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciolacu a raspuns la o postare de pe blogul lui, unde ura viscerala a civililor, scapati de la zurlii, asupra pensiilor pensiile este ca un tunet de furtuna, promitand ca vor taia drastic din TOATE pensiile speciale, chiar si din alea mai mici!
@Burebista, nu stiu cu ce te-am suparat, nu stiu care postare e impricinata ca am multe, dar daca e un link e etalat pentru discutiisi afi cunoscut continutul.

Outlander spunea...

A trecut în neființă fostul meu coleg de Șc.Mil. și la M.Kog., Lt.cdor Iacob Crinu!
Dumnezeu să îl odihnească!

Cătălin spunea...

NU AVEM BANI DE PENSII ŞI SALARII, DAR AVEM BANI DE RABLE. DETALII AICI: https://www.g4media.ro/ultima-ora-romania-cumpara-54-de-tancuri-abrams-aflate-in-uzul-armatei-sua.html

John spunea...


Sebastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, a anunțat marți, 4 aprilie, că vârsta rezerviștilor militari va fi ridicată la 70 de ani pentru majoritatea soldaților. Care este scopul unei astfel de măsuri?
R: Până se cacă pe ei!😁😆
https://www.capital.ro/vor-fi-chemati-in-armata-decizie-pentru-toti-barbatii-sub-70-ani-s-a-dat-ordinul-chiar-acum.html

Viorel spunea...

Domnule Outlander. Are vreo legătură între ce vrea Ungaria cu ce declară Kelemen Hunor ? Vrea și el destrămare și învrăjbirea armatei ?
Ungaria condiționează susținerea Ucrainei în NATO de „restabilirea drepturilor maghiarilor în Transcarpatia”. https://www.mediafax.ro/externe/ungaria-conditioneaza-sustinerea-ucrainei-in-nato-de-restabilirea-drepturilor-maghiarilor-in-transcarpatia-21764995

Leon spunea...

Din Conferinta de presa, dupa Sedinta de Guvern de astazi, de la ministrul A.Caciu, am retinut:
-in acest Semestru nu vor mai fi majorari de Salarii si Pensii !
-vor fi facute economii cu cheltuieli de bunuri si servicii, dar si Eliminarea unor beneficii salariale.
-micsorarea numarului de Secretari si Subsecretari de stat la ministere.
-se studiaza varianta ca pensionarii "speciali" angajati la Stat sa-si suspende pensia de serviciu.
-se doreste ca pana la 30.06.sa fie legiferate, legea salarizarii, a pensiilor civile si a pensiilor de serviciu!

Relu spunea...

Stiu ca e bun de acrobatie, am vazut doar 50 si 142 la aeroclub, erau si acolo niste piloti buni.

Leon spunea...

@Bogdan, divergentele intre cele 2 Camere le poate rezolva Comisia de MEDIERE..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@John Winne, deci CSP a bagat pensiile in conturi, cu urari de Pasti! Primesc banii, dar ignor total urarile pornite din inimi de iude iscariotenesi tradatori! Ce rau sunt... si bine fac!

micutzul spunea...

Vezi că ți-am trimis un mail.

bogdan spunea...

Comisia Europeana solicita sporurile care intra in componenta PENSIEI MILITARE. Nu a magistratilor, nu a pilotilor. Acest lucru poate fi urmarea ,,petitiilor,, repetate a unor pensionari militari. Pensia lor CLAR nu va creste iar ei stiu asta nu va fi nici o recalculare PE PLUS la NIMENI.In schimb multi pensionari si activii au de pierdut.


Cum ei au gandit si au actionat in numele tuturor, la fel si eu le doresc LOR SI FAMILIILOR LOR tot ce au dorit noua si familiilor noastre. Asta este echitatea.

A spunea...

@john
Ce spune ministrul Apararii din Franta,Sebastien Lecornu,e in regula,pe hartie pot trece si 90,nimic nu ii impliedica.Acolo e un splil cu privire la ceea ce se intampla acum cu varsta de pensionare!
Asa se poate intampla si la noi,si ce?Te poate chema ca esti rezervist si ai 68 de ani DAR daca nu esti apt combatant DEGEABA!!!!
Batranelul vine cu un teanc de retete si scrisori medicale ,le lasa in copie si pleaca inapoi in parc la sah.Ce zici ...?LA fel poate face si unul de 55 daca e bolnav si inapt ce o sa-i faca ...? O sa-i ia caii de la bicicleta :):).
Mapn -ul se bazeaza pe rezerva armatei...uraaaa..pe dreacu,nici 50% nu mai corespund medical!!!

raul spunea...

Acum cateva saptamani au crescut nr de secretari de stat,acum cateva saptamani si-au dat masini ,acum cateva saptamani au crescut salariile alora cu fonduri UE,ca parca pana acum aia beau cafele si acum nu mai au bani!Ba esti prost?Ba esti nebun?Tara de kk!

GG spunea...

Civilii,da,au o ura fata de armata de nu ne putem închipui.Am zis civilii,nu civilele,ele au o impresie buna despre militari în marea majoritate a lor,garantat.Mai sunt și excepții,
bineînțeles,se știe.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@John Travolta, Franta va ramane fara armata in mai putin de 1 an de la promulgarea legii de pensionare la 70 ani. Legiunea si legionarii vor plange pe peronul garii cand vor trece de partea rusilor...
@Outlander, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l binecuvanteze pe colegul decedat atat de tanar!
@Leon, nu se mai da nimic ca majorari, pana la sfarsitul anului, si precis asa va fi, pana atunci guvărnantii strang cureaua sa adune bani de peste tot, pentru majorarile de la sfarsit de an, poate ca masive, caci la anul nu mai au voie sa mai majoreze nimic, fiind an electral. In acest timp, HAUR creste ca painea in care s-a scapat multa drojdie, guvernantii scazand, ca rachiul din budane in timpul zilelor de iarna, cu promoroaca la gura sobei si turturii la găoazele celor din colibele cu 10 etaje... Să-mi bat cânele cu sârma: E un misterios amor de ce samahoanca si trăscăul sunt mai bune decat țâghirul ghiurghiuliul, ca doar apa e atat de ieftină!

mosmartin16 spunea...

Cu pensiile speciale se va ajunge - în final - la următoarele : vrem banii din PNRR ?! Da ! Pentru asta vor fi puse în practică cele 3 condiționări ale Comisiei Europene și derivate din PNRR, respectiv : 1) contributivitatea ! Pensiile vor fi recalculate pe puncte, avându-se în vedere întreaga perioadă de activitate ! 2) echitatea - ea va fi o rezultantă a punctului 1 ! 3) sustenabilitatea ! La cuantumul contributiv rezultat se va adăuga un supliment procentual ( ca o reflectare a restricțiilor, interdicțiilor, riscurilor și pericolelor aferente carierei militare ) ! Acest supliment se va limita până acolo unde - urmare a aplicării lui - cheltuielile rezultate se vor apropia într-un anumit procent de cele actuale cu pensiile aflate în plată ! Pariez pe cele arătate ! Doamne ajută cu bine !

VICTOR spunea...

Mosmartin
Cum se va asigura cerința Comisiei Europeane de reducere a cheltuielilor cu "pensiile speciale " dacă suplimentul va asigura diferenta între pensia contributivă și pensia actuală în plată?

RD spunea...

@mosmartin16,

Cu PNNR nu se vor rezolva inechitatile, ci vor aparea altele. Pensiile avute acum vor scadea, vor creste, respectiv vor ramane cam la fel cu cele din prezent (depinde de cuantumul fiecaruia). Pensiile militare sunt o teapa in Romania si asa cum am crezut de la inceput si am spus pe aici, insa vom vedea ce se va intampla, suntem (politicienii) sclavii BM, CE, FMI, a strainilor in general! De ce in alte tari pensiile militare sunt respectate si sunt mari? Pentru ca cetatenii respecta sistemul de pensii ale militarilor (adica MAPN, MAI in Romania), politicienii nu se joaca cu ele si nu sunt sclavi la straini, spre deosebire de romani. Rezolvarea inecitatilor in sistemul pensiilor militare ar fi trebuit sa fie actualizate toate pensiile!

@Bogdan,

Nu credeam ca exista atata ura intre pensionarii militari si falsitatea la un nivel inalt. Nu trebuie sa-mi mai pese de cei care s-au dat drept 'drepti' si 'curati'!

Asa ca sustin ce ati spus dumneavastra...

'Cum ei au gandit si au actionat in numele tuturor, la fel si eu le doresc LOR SI FAMILIILOR LOR tot ce au dorit noua si familiilor noastre. Asta este echitatea.'

P.S. Vedeti ca s-a pus dobanda la salariile compensatorii, alea le stiti voi.. Dati-le inapoi statului! :)) Si acum vreti echitate!

Huhu Rezea spunea...

@all
Pe acest topic aveați ca temă să răspundeți la întrebarea de la finalul textului. In afară de un singur răspuns care redă interpretarea guleraților, pe ceilalți v-a cam durut în spate sa va exprimați o opine de ce cel care primeste pensie de sub 58,5% din baza de calcul plătește și impozit din ea... iar cel care primește peste 58,5% din baza de calcul nu plătește din ea nici impozit de 10% și nici impozit de 15 %.
De azi înainte blogul va promova necesitatea RECALCULĂRII pensiilor militare, nu că până acum nu ar fi făcut-o, astfel încât și cei înghețati în anul 2017 să beneficieze de creșterile soldelor potrivit L 153/2017, să fie plafonați la 58,5% și să fie și ei scutiți de plata impozitului din venitul net al bazelor de calcul actualizate la nivelul anului 2023, venit pe care gulerații il interpretează a fi și pensie netă.


Pentru Comisia Europeană,
CCR nu a dat nicio decizie prin care să fi interzis diminuarea prin lege a cuantumului necontributiv al vreunei pensii din România.
CCR a sancționat diminuarea pensiilor prin ordonanță de urgență de impozitare. Dacă o făcea prin lege, diminuarea era constituțională

vasile iosif spunea...

In concluzie:
Se va merge pe contributivitate + supliment militar?

Cu stima,

RD spunea...

@Huhu,

Nu stim sigur ce a spus CE in legatura cu ce apare pe stiripesurse.. Si anume:

Comisia Europeană cere Guvernului să clarifice de ce impozitarea cu 15% a părții necontributine din pensiile speciale sunt compatibile cu decizia CCR 650/2022, care prevede că nicio pensie aflată în plată nu poate fi tăiată.

Ce a auzit autorul prin stanga si dreapta, a pus in acel articol. S-a spus clar ca nu se pot diminua prin OUG, dar se poate prin lege.

Ar trebui sa promovati recalcularea nu prin 45%, desi aici nu avem detalii.. Ce inseamna intreaga cariera? 20, 25 de ani? Ce se intampla cu conditiile speciale? Pensia suplimentara? OMM? Nimic despre asa ceva. Prin presa se arunca un chibrit si multi cred ca ia foc toata tara! Nu este de ajuns un chibrit! Asa si cu 45% pe intreaga cariera si.. Atat!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@RD
-Raportarea la întreaga carieră ar însemna calculul din media tuturor lunilor în care ai primit solde/salarii ca militar/ polițist, nu numai în 6/12 luni. Soldele din perioada cât ai fost slt sau lt. se actualizează la valoarea soldei de astăzi pentru slt și lt. In felul acesta se realizează principiul echității. Numai că acest calcul actualizat este mai greoi de realizat decât calculul contributiv din intreaga carieră, in care se face doar raportul lunar dintre solda brută și salariul mediu pe economie.
- In legătură cu procentele de pensie, în actualul articol 29 s-ar schimba doar 65% cu 45%, pentru 25 de ani vechime efectivă.
Asta înseamnă ca se adaugă procente pentru vechimea cumulată peste 25 ani (inclusiv pentru condițiile de muncă) și rămâne neatins art. 109 cu sporul pentru pensia suplimentară.
Vezi ce ușor se ajunge la procentul de 58,5% din media soldelor brute din întreaga carieră?
De ce îți trebuie mai mult de 58,5%, dacă tot ce trece peste se pierde prin plafonare?

6 aprilie 2023 la 00:49

RD spunea...

@Huhu,

Vom vedea cum va fi! Sunt cunoscute doar prin presa de 65% pentru intreaga cariera! Fara alte detalii. Nici de varsta (CE doreste 65 de ani ca in sistemul public de pensii). Eu stiu ca se ajunge usor acolo, la 58,5% dar sa nu uitati si sa nu uitam: se doreste reducerea cheltuielilor (prin PNNR)! Nu am crezut in aceasta treaba cu 15% pentru cei care au cuantumul necontributiv de peste salariul mediu pe economie!
E bine totusi ca sunteti atat de optimist fara sa stiti cum va fi forma finala! As vrea sa fiu si eu ca dvs. desi stiu ce scrie in PNNR!
Nu va mai fi mult timp de acum incolo si vor aparea si alte detalii despre pensiile militare si stapanii nostri (CE)!
Permiteti-mi sa va spun ca nu cred ca se vor actualiza pentru toata cariera! :)

RD spunea...

@Huhu,

Am omis ceva.. Cum credeti ca s-ar putea actualiza toata cariera de 25 de ani vechime efectiva? Asa cum ati spus si dvs... Numai că acest calcul actualizat este mai greoi de realizat decât calculul contributiv din intreaga carieră, in care se face doar raportul lunar dintre solda brută și salariul mediu pe economie.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@RD
Să spună contabilii cum s-ar putea realiza o asemnea actualizare pe intreaga carieră pensionabilă, de la 10 ani vechime în serviciu la ce vechime are fiecare la momentul pensionării.
Calculul contributiv este deja realizat până in anul 2020 inclusiv. In calculul contributiv nu este nevoie de actualizarea soldelor și a componentelor lor. Actualizarea se face prin valoarea punctului de pensie indexată in fiecare an.

RD spunea...

@Huhu,

Stiu cum e la calculul contributiv! Eu spun ca nu se va face actualizarea pe toata cariera la sistemul pensiilor militare, insa vom vedea cum va fi, deocamdata nu stim nimic decat 45% pe intreaga cariera si nimic mai mult.

RD spunea...

Viorel,

Nimeni nu știe pentru că nu s-a întâmplat până acum să se actualizeze pe întreaga carieră. Dar asta este una dintre probleme. Apare în public 45% pe întreaga carieră și atât. Politicienii tac. Un document oficial din partea CE nu există. Nimic despre condițiile speciale, OMM, pensie suplimentară.

Din punctul meu de vedere pe întreaga carieră se poate face doar în sistemul public de pensii! Și sistemul pensiilor militare nu ar mai exista.

mosmartin16 spunea...

Victor, nu prea ai priceput ce am zis eu ! Revin !

mosmartin16 spunea...

Comisie Europeană versus pensii militare ! Iată ce poate rezulta prin prisma a ceea ce-i în PNRR ! Vrem acei bani ?! Sigur că da ! Comisia Europeană ni-i dă... dacă respectăm - referitor la pensiile de serviciu cu caracter special și unde-s incluse și pensiile militare - cele 3 condiționalități frecvent evocate, respectiv : contributivitatea, echitatea, sustenabilitatea ! Din perspectiva pensiilor militare aceste coordonate vizează - în esență - următoarele : 1. Contributivitatea ! Ea implică recalcularea tuturor pensiilor militare aflate în plată prin aplicarea algoritmului de calcul contributiv, respectiv cel pe puncte și care vizează întreaga perioadă de activitate profesională și nu una de 6 luni consecutive și aceea aleasă din ultimii 5 ani ! 2. Echitatea ! Aceasta rezultă implicit din "reașezarea" pensiilor...prin prisma cuantumurilor rezultate din aplicarea algoritmului contributiv susmenționat ! 3. Sustenabilitatea ! La cuantumurile pensiilor rezultate - ca o reflectare a restricțiilor, interdicțiilor, riscurilor și pericolelor specifice carierei militare - se va adăuga un supliment procentual diferențiat ! Dimensiunea acestuia va fi corelată cu totalul cheltuielilor rezultate astfel cu pensiile militare, acest total rezultat urmând a fi - mai mic și într-un procent convenit de către factorii politici - în raport cu totalul cheltuielilor prezente cu pensiile militare ! Gând bun, oameni buni !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
bogdan spunea...

Uite ca eu nu vreau acei bani din PNRR. Scurt si clar.

bogdan spunea...

Exista o lege care a trecut de senat este in camera deputatilor. Restul sunt povesti ale noastre. Daca se vroia modificarea guvernul o facea inainte de a trece de senat. Nu vor mai fi modificari. Asa sa crape unii de ciuda macar (cunsultantii, corespondentii, sclavii stapanirii....UE din mijlocul rezervistilor) Parca ii vad cum se intoarce mucegaiul pe ei.

mosmartin16 spunea...

Pe cealaltă variantă...fără algoritm contributiv, procesul implică recalcularea pensiilor militare în plată, respectiv actualizarea și ulterior utilizarea acelui 45 % ! Înclin să cred că acel 45% este "omologul" acelui 85% de azi și aceasta pentru că, în varianta plecării de la acel 45% în sus, pensiile rezultate ar crea probleme serioase...sustenabilității de care vorbește CE !

Liviu spunea...

Vad ca sunteti in extaz unii pensionari pe aici tragand sperante ca o sa se schimbe legea pensiilor la Camera Deputatilor si vor fi calculate pe contributivitate!In naivitatea voastra credeti ca vreodata CE sau BM vor lua decizii incat sa creasca pensiile?Tot ce vor este sa ne termine sa ne distruga sa fie pensiile cat mai mici doar asta e scopul PNRR-ului si jalonului 215 sa se faca economii!Cu cata usurinta manipulati unii pe aici si incepeti sa aruncati unele calcule fara sa fie oficial un mod de calcul!Cum poate spune cineva ca ajungem la 58,5% foarte usor?Minciuna mai mare ca asta nu exista!58-5% se refera la salariul net acum,nu cum minte cu asa tupeu si spune ca 58,5% din toata activitatea nu poate fi depasit!Aveti grija sa nu faceti atac cerebrap sau infarct cand o sa faca o lege si o sa ne distruga pe toti!Voi care sunteti pensionari de 10-15-20 ani ati apucat cativa ani sa va bucurati de o pensie frumoasa dar cei care vor iesi din ce naiba sa se bucure?Realizati ca sgp-ii nu vor avea nici jumatate de punct si chiar nici subofiterii nu vor face 99% din ei nici un punct de pensie?Din ce vor trai acesti oameni?Cati vor mai sta in sistem dupa aparitia legii asa cum unii din voi in extaz o asteptati si o tot dati inainte cu aceasta nenorocita de contributivitate?Visati ca va actualizeaza soldele luate de voi acum 30-40 ani la soldele actuale?Am crezut ca aici sunt majoritatea intelectuali cu un anumit grad de inteligenta dar cred ca ati imbatranit si v-ati pierdut ratiunea!Visati in continuare si intr-o luna maxima doua o sa aveti socul vietii!

bogdan spunea...

Sigur ca da echivalam slt atunci cu acum, colonel atunci cu acum si gata, toate bune. Serios ? Va e dor clar de vremurile cand intrai Lt in unitate si ieseai la pensie din acea unitate Col. sef de birouas. Munca unui sef de birou este acum facuta de un Plt. sau Plt.maj. maxim. Dupa un Col dai cu tunul pe teritoriu. Unui Mr. ii pocneste capul cu cele 5 functii ( cand il ai si pe ecesta). De subofiteri nu mai vorbesc, majoritatea comisiilor de control sunt din Subofiteri ( nu mai are cine). Pe vremea unora pleca un autobuz de colonei in controale fiecare cu articolul din regulament invatat. Vreti echivalare acum cand un Lt.col este maxim intr/o garnozoana.
Da, echivalam gradele si toate bune. Hmmmm.

gigi 2 spunea...

Viorel. nu ai inteles nimic. Se ia in calcul solda si salariu mediu din anul respectiv. E foarte usor cu contributivitatea. Ce ar insemna sa iei in calcul solda de acum si salariu mediu de acum 30 de ani, ai lua pensie de general nu de subofiter.

Sorin spunea...

Dacă se ia în calcul venitul lunar din întreaga activitate, actualizat, din care se extrage 45% din media veniturilor, medie considerata baza de calcul, pt calculul pensiei militare, CRED DAR NU SUNT SIGUR, ca brutul obținut va fi mai mic decât cel obținut prin contributivitate.
Dacă tot se vrea luarea în calcul a veniturilor din întreaga activitate, cum e la calculul pe contributivitate, de ce se aplica 45% și nu se continua cu raportarea venitului lunar la venitul lunar brut pe economie raportat de INS?
Care este scopul?
Procentul de inlocuire de 45%, la care se tot face referire, este o medie statistica. Cei care au avut activități în condiții speciale de munca, funcții cu importanra sociala mai mare, etc, au raport de inlocuire mai mare.
E posibil ca votul pe L4 din Senat sa fi fost doar un joc de glezna. Adică ceva de genul noi am vrut dar nu s-a putut.
Pentru mine calculul pe contributivitate sau pe L223 îmi aduce cam aceeași valoare a pensiei. Dar contributivitatea nu mai permite, pe viitor, discuții, inițiative, sterile și politicianiste.

GG spunea...

Mai deunăzi un sindic at al potiei din România,țară cu drepturi depline UE și NATO,a trimis o petiție(să-i spunem asa) petiție prin care vroiau sa afle ce considerente stau la baza adoptării și a modului de calcul a pensiilor militare.
În răspunsul,
diplomat,al acestui înalt forum european a fost transmis ca,ei nu se baga,pensia se stabileste la Bucale.
Ce vedem ieri? Pai ce sa vedem,ca m.UE nu sunt de acord cu legea,și că trebuie tăiat mai adânc în pensiile speciale.
Ar trebui atunci când mai vine prin colonie sa ne dea prețioasele indicații să-i luăm cu huidu și câteva vorbe de duh din galeria rapiduletului. Când spune adevărul?

Huhu Rezea spunea...

@RD si all
Ca să fie clar ce însemna 45% valoarea de înlocuire, vedeți că în prezent valoarea de înlocuire din art. 29 este 65%. Din acest procent se merge proporțional sau prin scadere în jos, ori în sus până la 85%.
@bogdan
Ești ca un dulău care a apucat un ciolan mare și nu-ți pasă că alții nu pot să roadă nici un oscior.
Constituția are proceduri de reglare înainte de promulgare a modificărilor care nu sunt de competența cemerei decizionale.Vezi art. 75.

Huhu Rezea spunea...

@GG
Nu vă mai apucați ca spânzuratul de sfoară de răspunsul primit de un sindicat de la CE.
Am mai lămurit acest aspect.
CE nu impune ci monitorizează aplicarea întocmai a angajamentelor pe care guvernul liberalo-userist-udemrist al lui Cîțu și le-a luat, în numele Româiei, pentru a primi fonduri din PNRR.

bogdan spunea...

ADMIN...daca si ciolanul meu e mare....dar e al meu muncit 32 de ani de mine si pentru MINE SI FAMILIA este SPECIAL .

Militar de la 14 ani spunea...

Din culisele "guleraților":
1. Contributivitatea iese din discuție;
2. Procentul de 45% din ultimele 12 luni rămâne valabil; exclus din toată cariera;
3. Cu grupe, procentul ar putea urca până la maxim 55% sau 65% în cazul în care nu s-ar lua în calcul anumite sporuri; limitare la netul în plată;
4. Pensie suplimentară 9%, OMM 15,20,25% conform noului statut;
5. Legea pensiilor militare se croiește pentru activi, nu pentru cei deja pensionați; interesul este să nu fie pensia mai mică decât netul;
6. Deocamdată nu se întrevede vreo recalculare a pensiilor aflate în plată. Exclusă orice creștere. Doar indexare.

bogdan spunea...

LIVIU de acord cu cele afirmate de tine, repet ce se va face se va face pentru activi noi nu contam.

micutzul spunea...

Ce dracu' oameni buni în azilu' ăsta nu se mai dau medicamentele? Dați-i un calmant la Bogdanel că iar are impresia că numai el a muncit! Explicați omului că nu sunt ofiteri superiori fiindcă nu e armată! Păi și noi mergeam cu autovuzul ''de colonei'' tată dar comandamentul Corpului de armată avea peste 80 de unități in subordine si alea cu unități și subunitati dislocate . Păi autobuzu' ăla cred că acum verifică toată armata in două săptămâni.
Daaa' am mai văzut din ăștia care duc toată armata pe umeri, din ăștia inteligenți că generalii ''e'' proști și norocul armatei că sunt ei pe Terra! Alo farmacia....
@ Huhule vezi că am un material dar nu ți-l pot trimte decât pe watsapp că mă blochează! Suntem muscati rau de cur și ne-o trag magistrații din nou. Ai un email....

kostas spunea...

Astazi este 65% din baza de calcul. CE vrea 45%.Foarte bine, nu e o mare nenorocire. Important este ca de la 45% + grupele de munca + pensii suplimentare + OMM sa se ajunga la 65 % din baza de calcul. Important e ca dupa aplicarea impozitului de 10% sa ramana peste 58,5% din baza de calcul, ca oricum e plafonata la 58,5% Cu ce ne incalzeste daca pensia ar fi de 100%, sau 65% din baza de calcul, daca pensia e plafonata la 58,5%, oricat de mare ar fi brutul. Cu plecare de la 45% ar iesi bruturi mai mici si ar parea si cheltuieli mai mici cu pensiile militare.Un exemplu: Baza de calcul 10000 lei.Vechime copleta, peste 25 ani. Cu plecare de la 65% cum e acum, pensie bruta max. 102,5%. Cu plecare de la 45%, pensia bruta ar fi max. 85% din baza de calcul. Insa, in ambele cazuri pensia neta este de 58,5% din baza de calcul. Deci nu se pierde nimic. In primul caz pensie bruta= 10250 lei, in al doilea caz pensia bruta bruta= 8500 lei. Dar in ambele cazuri pensia neta = 5850 lei. Ar parea o scadere a cheltuielilor bugetare cu aceasta pensie de 1750 lei, deci cu 17,5% insa pensionarul nu ar fi afectat cu nimic.

Marcell spunea...

@Liviu
Perfect de acord cu tine. Totuși, încă nu te-ai prins: pe aici se visează mult, propune fiecare ce-i trece prin cap, mulți "specialiști", care mai de care, o adevărată nebunie. Totuși, mulți au ceva in comun: par rupți de realitate. Și stai liniștit, nu le pasă nici lor de cei care ies acum sau care vor ieși în viitor. Au și ei dreptatea lor, evident, dar eu am mai spus, când au ieșit, la vremea lor, cu pensii militare babane și cocoloi de ajutoare la trecerea în rezervă, a fost bine. De alea au uitat. Acum, vor egalitate, contributivitate sau tot felul de năzbâtii, care i-ar avantaja numai pe ei, pe vremea lor leafa militarilor fiind mai consistentă decât în civilie. Prea lungă discuția dar să-i lăsăm să viseze în continuare. Fără supărare, administratorului, blog de visători.

A spunea...

@kostas
Nu e nici un beneficiu la bugetul consolidat acest 45% aplicat militarilor.😉
Acest procent face ravagii la cei care ne musca de cur,cum apune cineva mai sus,lucru care nu se va intapla niciodata(aplicarea procentului in cauza)
Ne invartim in jurul cozii INSA nu e vorba despre noi,aici e spilul 😂
Dupa cum a spus si militarul,pe noi(pensionarii) nu ne ia nimeni in seama!

Leon spunea...

@Kostas, zice @Nicu (cred ca @Nea Nicu) pe un alt blog, ca numai prin Eliminarea stagiilor civile din legea pensiilor militare, s-ar reduce fondul de pensii cu 15-20%..!!
O reducere care ar fi multumitoare si pentru CE&BM..!!

A spunea...

@leon
Nu cred ca e adevarat procentul,ar insemna ca jumatate din pensionari sa fie"blatisti".Imi pare foarte corect insa sa ai o pensie militara la cati ani vrei tu (cand iti permite legea)si la 65 sa deschizi un alt drept pe civil.Asa e normal!

Marin spunea...

Am onoarea, D-le H!
Este corect, ca ptr 2 perioade, lucrate în condiții speciale la 2 UM, de 15 ani și 7 luni respectiv 11 ani și 7 luni, Cps să acorde un spor de 13 ani în loc 13 ani și 6 luni(fracțiile de peste ani nu se adună, se pierd)? Mulțumesc frumos!

Sensei spunea...

MARIN
art. 21 din legea 223 din 2015
(2) Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau în alte condiții stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Deci si daca aveai 28 de ani in conditii speciale tot 13 ani primeai spor.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

@Viorel, știți care sunt problemele? Că noi am aflat de 45% din întreaga carieră doar din presă. Nu de la un oficial de la Guvern și/sau CE. Așa a fost și cu BM.. Până să vedem raportul oficial de la BM, luni de zile erau doar pe 'surse' din presă și atât. Pe ei nu-i interesează să aflăm și noi pensionarii militari detalii. Doar că nu ai cum să actualizezi pe întreaga carieră. Și nici nu știm oficial despre ce este vorba. Nici nu poți să nu iei în seamă condițiile speciale, OMM sau pensia suplimentară. Așa se întâmplă când oficialii nu vorbesc și aflăm din presă. Cum presa dă copy-paste de la un site la altul. Uneori erau și greșeli în articol, dar greșelile erau răspândite pe mai multe site-uri datorită acestui copy-paste.
Presa n-are loc de pensionarii militari. Nu văd și eu ce-a mai zis CE de restul 'specialilor'. Nimic! Tăcere! De aviatori, diplomați și așa mai departe. Adică la ăia se poate așa cum e acum? O nebunie pe capul nostru.

akord 75 spunea...


Gata problemele sunt aproape rezolvate
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4748811725214630&set=p.4748811725214630&type=3

Marin spunea...

Domnilor, Sensei și Viorel, mulțumesc tare mult, problema amicului meu nu o reprezintă reducerea vârstei, ci vechimea cumulată. Ce se întâmplă cu acele luni(lucrate în condiții speciale) de peste ani? Nu ar trebui să primească 6 luni de spor pentru cele 14 luni?
Doamne ajută!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
raul spunea...

N-ai rezonat cu ce ti-am scris aseara Huhule!Asta e ,tu esti seful!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...

Gigi 2. Așa rezultă din comentariul domnului Huhu Rezea la adresa domnului RD, dând ex. Slt. și Lt.

Burebista spunea...

Marin, acele 7 luni se întregesc la 1 an dar nu se mai acorda sporul. Deci amicul tău are 15 + 11 =26 +13 spor grupa 1 și +încă 2 ani pentru cele 2 fracții de 7 luni 41 vechimea cumulată. Sau este posibil ca pentru cele 2 fracții sa primească 1 an și 4 luni. Parca era o prevedere în care scria ca de depășește 6 luni se întregește la 2 an.
Cât are vechimea cumulată în decizia de pensie?

Marin spunea...

@Burebista
Mulțumesc pentru răspuns! Vechime cumulată 39,ptr cele 14 luni ar trebui să mai primească 6 luni și atunci, consider eu, (poate greșesc) să i se aplice art 25 alin 3 din L 223, adică din 39 ani și 6 luni să se facă 40 ani vechime cumulată.
Doamne ajută!

Burebista spunea...

Marin, Pentru fracții pana la 1 an nu se primește spor pentru grupă El are 15+11 26 ani întregi pentru care a primit 13 spor. Cele 2 fracții de 7 luni fac 1 an și 2 luni. Dacă cele 2 fracții se aduna atunci mai are decât 1 an și 2 luni. Dacă se iau separat atunci 6 luni se întregește la 1 ani și celelalte 7 la fel.. Totuși cred ca se vor aduna fără sa beneficieze de grupe. La fel ca vechimea asimilata, școală militara sau armată.

PLopelu spunea...

Domnule HUHU, eu asa interpretez art.29...cum scrie la alin.3)
(2) De pensie de serviciu beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în condițiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipsește din această vechime.
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 și 26 se determină proporțional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, IN RAPORT CU VECHIMEA PREVAZUTA LA ALIN. 2).