Un produs Blogger.

marți, aprilie 18, 2023

Demonstrație... cum se autoaprind lumânările cu fosfor alb

81 comments

 


În anul 2005 , într-o demonstratie live la o televiziune greacă, Michael Kalopoulos a înmuiat trei lumânări în fosfor alb. 

Lumânarile s-au aprins spontan după circa 20 de minute, din motive binecunoscute de oricine știe proprietătile fosforului în contact cu aerul. Criticul a arătat că dacă fosforul este dizolvat într-un solvent organic potrivit, autoaprinderea este întârziată până când solventul este aproape total evaporat. 

Aprinderea poate fi întârziată până la o jumătate de oră sau chiar mai mult, depinzând de densitatea soluției și de natură solventului folosit.


81 de comentarii:

Cezar spunea...

😂🤣😂🤣😂🤣😛😜🤪😝🤑
Mare minune...s.a POGORÎT
LUMINA...DAR NUMAI la ...ORTODOXI...

GO spunea...

Faza este că în diverse medii, apar 'jde mii de filmări care demonstreaza ceva ce nu explică nici fosforul alb, nici nimic.

1) Lumânările aprinse direct de la lumina sfântă sau de la făclia primului preot care ia lumină, nu au temperatura de ardere, în sensul că în primele vreo 30 minute de la aprindere, poți să pui flacăra pe față sau pe păr și nu se întâmplă nimic. Nu te frig, nu iei foc. Sunt sute de filmări în acest sens, si incă actuale.

2) În trecut, au încercat evreii o dată să împiedice preoții orodocși să ia lumină sfântă de la Mormântul Sfânt. Atunci însă s-a întâmplat ceva consemnat, iar urmele sunt vizibile și astăzi. Lumina a disecat zidul pentru a ajunge la lumânările preoților ortodocși. Filmările actuale arată spărtura creată si încă printr-um tâlp de susținere. De atunci, nimeni.nu a mai încercat sa impiedice preoții orodocși să ia lumină din Sf. Mormânt.

Cam aceasta este procedura de a lua lumină la Sf. Mormânt.

https://stirileprotv.ro/stiri/international/mii-de-ortodocsi-au-fost-martori-ai-miracolului-petrecut-in-biserica-sfantului-mormant-si-au-primit-lumina-sfanta.html

GO spunea...

Pentru sceptici. Procesul de coborâre a luminii sfinte, este verificat de ... politisti israelieni si de martori din alte religii. Pentru a impiedica ... inscenarile. Va dati seama, ca oricare alta religie ar incerca sa rastoarne un eventual mit daca ar exista. Dar nu pot.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26207224-live-video-aprinderea-luminii-sfinte-biserica-sfantului-mormant-din-ierusalim.htm

GO spunea...

Asadar, minunea principala nu este aprinderea lumânărilor, ci coborârea de sus, dinspre cupola Bisericii Sf. Mormânt, a acelei lumini care se indreapta spre lespedea Sf. Mormant. In prezenta martorilor.

https://doxologia.ro/10-informatii-despre-sfanta-lumina-de-la-ierusalim


Niky spunea...

Asta, nu înseamnă că tot așa se aprinde și lumina de Paște! Ea se aprinde de vreo 1700 de ani și contestatarii nu au putut să demonstreze că ar fi o înșelătorie. Hristos a înviat!

Huhu Rezea spunea...

GO
Cu astfel de mituri preoții și imamii au decredibilizat creștinismul și mahomedanismul. Invățăturile biblice sau coranice sunt utile ca norme morale pentru comportamentul oamenilor. Nu este nevoie să le atribui unor divinități.

akord 75 spunea...

Oare cum s-o fi descurcat biata omenire si in general planeta pana acum 2000 de ani??
Cand ma gandesc de "ereticii" aia greci,chinezi, fenicieni si alte culturi a caror existenta e dovedita de peste 6000 de ani.Saracii de ei!!! Arhimede,Ptolemeu sau Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi(parintele algebrei) au fost lipsiti de "lumina" ortodoxismului si a catolicismului
Pffff!!!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Al-Khwarizmi
Popii nici macar nu stiu sa raspunda la o intrebare simpla: De ce pica Pastele (invierea) in fiecare an,la alta data.
Doar "tinerelul" asta Isus care nu prea se stie ce a facut pana la 33 de ani, se stie cu exactitate data Nasterii,de fiecare data aceeasi dar in fiecare an Invierea respectiv moarte este la o cu totul alta data.Ceea ce inca nu s-a mai intamplat nimanui
In rest doar basme pentru adormirea prostilor iar smecherii popi isi umplu buzunarele si servesc INTOTDEAUNA stapanirea oricum s-ar numi aceasta
La iarna daca vreti apa sfintita trimiteti un popa la izvoarele raurilor principale si veti avea apa sfintita la robinet.....plus ca deja are "garantie" doar de un an de zile "sfintirea asta a peretilor" ca de asta o repeta in fiecare an.Pana si laptop-ul meu are garantie mai mare,oricare dintre ele
povesti povesti povesti......
PS Si de unde stiti ca dumnezeu e caucazian batran si are barba alba.....poate e negru sau poate e femeie....ca si "Mos Craciun" era verde pana in 1920 cand firma Coca-Cola "l-a vopsit in rosu"
Asteptati sa ajungeti in rai??? Va imbatati cu apa rece(sfintita eventual) O sa ajungem cu totii acolo unde ajung toate formele de viata de pe planeta inclusiv cele care nu sunt ortoxe sau catolice.
Restul se bazeaza pe escrocarea fricii de moarte a tantalailor cu doua picioare.....moarte,care e oricum inevitabila
Hai las ca de maine incepeti iar cu injuraturile "ca la usa cortului"
In rest multa ipocrizie si moace lungi si smerite in biserica,dupa care urmeaza crapelnita si bautura ca alearga salvarile inebunite pe strazi, urmand reintrarea in "ritmul firesc" de a doua zi precum, lacomia,banii,invidia si injuraturile obligatorii inclusiv alea cu "pastele...." si "cristosii...."
Hai ca pariul asta n-am cum sa-l pierd.Care te bagi la pariu???

akord 75 spunea...

pe scurt pentru credinciosii de pretutindeni: "Hai sa ne 💩 pe noi"
Si nu uitati! Religia???....cel mai mare asasin al tuturor timpurilor(fapt dovedit de mii de ori) si asta bineinteles in numele "iertarii"
La ora actuala: 326 de religii si peste 4300 de secte....si sigur nu le-au numarat pe toate 😄😄😄

Lenovi spunea...

Un singur lucru nu inteleg, cum de martorii de alte religii nu se trec in secunda doi la ortodoxie, fiind de fata la un miracol asa de evident. In rest, nu cred ca e corect sa le luam oamenilor credinta si speranta. Ne fac mai buni pe multi dintre noi.

GO spunea...

@ HH. Nu incerc sa te conving altfel. Zicerile pretind că toti ateii isi schimba brusc convingerile, in ceasul ăla ultim. Rămâne să verifici. Cei care au trecut pe langa moarte in timpul vietii, printr-o imprejurare sau alta, stiu despre ce vorbesc. Ceilalti veti realiza in acel ceas ultim.

Credinta nu se limiteaza in niciun caz doar la a respecta niste norme morale, asa ca robotii. Faptul ca crestinii sarbatoresc Invierea, aceasta este esenta. Aceasta inseamna ca miliarde de oameni nu cred ca sufletul moare. Si de aici, restul. Culmea ca toate religiile au aceasta convingere, doar modul de interprerare difera.

Asa ca pregateste-te si tu ca si noi toti, sa fii judecat. Nu dupa legile pamantesti, desigur. Si daca nu ne pregatim, tot vom fi judecati.

Xman spunea...

Tastati pe google:
Marturia monahului Mitrofan,cel care s-a ascuns in podul Sfantului Mormant ca sa vada Sfanta Lumina.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
akord 75 spunea...

Basme pentru prosti si betivani
Sa-mi spuna si mie cineva(de preferat dintre betivanii din locul "de unde se agata harta")
Daca dumnezeu a facut TOTUL in sapte zile "cine-i ala" care a fost martor si a scris apoi toate astea 😄😄😄
Din nou ipocriti prosti si betivi! Tipic putorilor de moldova.
...........................
Asemanarea dintre popa si proxenet :
Amandoi zic: "Mergi cu domnul!"
PS Unii nici nu mai zic.O fac ei insisi!
............................
Si vedeti ca Papa de la Roma iar e bolnav(tocmai el trimisul Domnului) Credeti ca s-a dus in catedrala sa se roage???
Neee!! s-a internat in cel mai tehnologizat si scump spital din Roma.....urmeaza sa fie transferat la un spital de top in Germania.Bineinteles ca acest spital si tomografele respective exista numai cu voia Domnului.....ca si bomba atomica de exemplu
E clar!! de atata frica unii devin idioti(cei care nu erau din nastere deja.Nu e cazul aici)
😄
Si de ce mancati ba miel? Ai, de ce? de crapelnita ba,de aia nu de iluminare sufleteasca blabla...ca asta va tine maxim o ora doua
Si ca sa termin cu inceputul de moldav. hot, prost, putoros si barfitor
Ipocritilor!! Mars la bodega! sau mai luati un kil de vin de surcele de la supermarket.Ca s-a deschis "dreptcredinciosilor"
Voua nu va e mila cand vedeti zecile alea de miei atarnati in carlige prin toate pietele?
Mi-e imi piere cheful doar cand ii vad .
Hai ca va fac o "dedicatie" imediat

akord 75 spunea...

De la Ciuzar care si el o are de la.... ca si eu am mai citit-o
@Viorel(in special)

Portretul falsului credincios Falsul credincios este acea persoană care pe tot parcursul anului nu are nicio problemă să mintă, să înșele, să înjure, să se scarpine în fund, să-și bage plua și să-l doară în cur de toți ceilalți din jur. Activități întrerupte doar de cele trei cruci largi pe care și le face atunci când trece pe lângă o biserică, gest adeseori însoțit de cuvintele magice menite să-l ducă spre porțile raiului: Doamne ajută! Falsul credincios nu a citit și nu va citi vreodată în această viață Biblia. Tot el, vreme de 365 de zile pe an (366, în cei bisecți), nu calcă nici picat cu ceară prin vreo biserică pentru că nu are timp „de prostii din astea”. Apoi, cu șapte zile înainte de ceea ce creștinii numesc „sărbătoarea Paștelui”, falsul credincios are o revelație profundă: „coaie, am intrat în săptămâna mare”. Chestie care acționează ca un fel de declanșator spiritual pentru falsul credincios. El o să continue să mintă, să înșele, să se scarpine în fund și să-și bage pwla în oricine și orice, numai că toate acestea vor fi însoțite de pioasele cuvinte: „Doamne, iartă-mă, că suntem în săptămâna mare”. În aceeași perioadă, falsul credincios consideră că e de datoria lui să-ți atragă atenția, cu aproape orice prilej pe care-l găsește nimerit: „ai grijă că te vede Dumnezeu, e săptămâna mare”. Fiind convins, probabil, că în toate celelalte zile ale anului Bărbosul e orb ca o cârtiță bolnavă de cataractă. Dacă înainte de Paști este doar deosebit de evlavios și cu dragoste de Dumnezeu, în perioada dinaintea celeilalte mari sărbători a creștinătătii, Crăciunul, falsul credincios este cuprins subit și de o dorință de nestăvilit de a fi mai bun. Nu că l-ar fi oprit cineva să fie mai bun și până atunci, dar, după cum ziceam, era ocupat să mintă, să înșele, să se scarpine în fund și să-și bage pwla în oricine și orice. Lucruri pe care va continua să le facă, dar cu mult mai multă bunătate. Falsul credincios ține și post. Nu știe de ce o face, nici măcar nu-l interesează, iar dacă-l întrebi ridică din umeri și-ți servește una dintre cele două explicații clasice. Prima, e varianta mai cinstită: „măcar în săptămâna mare am zis să postesc și eu”. Iar a doua e mizeria aia cu „lasă că e bine, măcar se mai purifică organismul”. Ca și cum n-ar putea să și-l „purifice” și-n august sau noiembrie. Cert este că începe să bage în el cantități industriale de pate vegetal, șnițele de soia, brânză tofu, covrigi și cartofi prăjiți. Totul în numele Domnului, desigur. Apogeul spritualității și pioșeniei falsului credincios este atins în noaptea de înviere. Atunci când pleacă spre cea mai apropiată biserică fix cu zece minute înainte de miezul nopții ca să „ia lumină”. La douăsprezece și cinci a luat deja lumină și este înapoi în casă unde începe să baloteze drob, miel, pască, ouă roșii, cozonac și sarmale. Totul în cantitați impresionante, pentru că, să nu uităm, este după măcar o săptămână de post, da? Nici nu s-a ridicat bine de la sfânta masă cu cele cuvenite, nici n-a digerat bine sarmalele, că falsul credincios începe din nou să mintă, să înșele, să înjure, să se scarpine în fund, să-și bage pwla și să-l doară-n cur. Cam atât.

CEZAR spunea...

Vlad Apostolescu
eodSrontpsmm72a932f62988t5491
h
7lh
7
tm9c30tgtcu4g28a8g32u1717t
·
CÂT DE VECHE
==============
Este credința noastră ortodoxă?
Dacă sunteți romano catolic , este bine sa știți că până în anul 1054 Biserica dumneavoastră a fost una cu cea Ortodoxă. În acel an Papa de la Roma s-a desparțit de cele patru Patriarhate apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim) și a început să facă schimbări dogmatice.
Astfel Biserica dumneavoastră este veche de 1000 de ani.
Dacă sunteţi un luteran, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către Martin Luther, un fost călugăr din Biserica Catolică, în anul 1517.
Dacă aparţineţi Bisericii Anglicane, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către regele Henric al VIII în anul 1534, deoarece Papa nu i-a acordat dreptul de a divorța și a se recăsători.
Dacă sunteţi un prezbiterian, religia dumneavoastră a fost înființata de John Knox în Scoţia, în anul 1560.
Dacă sunteţi congregaționist, religia dumneavoastră a fost iniţiată de către Robert Brown, în Olanda în anul 1582.
Dacă sunteţi protestant episcopal, religia dumneavoastră a fost o ramură a Bisericii Anglicane, înfiinţată de către Samuel Senbury în coloniile americane, în secolul 17.
Dacă sunteţi baptist, îi datorati principiile religiei dumneavoastră lui John Smyth, care a lansat-o la Amsterdam în anul 1606.
Dacă apartineti Bisericii Daneze Reformate, îl recunoaşteţi ca fondator pe Michelis Jones, deoarece religia dumneavoastră își are originile în New York, în anul 1628.
Dacă sunteţi metodist, religia dumneavoastră a fost fondată de către John şi Charles Wesley în Anglia, în anul 1774.
Dacă sunteţi mormon, bazele religiei dumneavoastre au fost puse de catre Joseph Smith în Palmyra, New York, în anul 1829.
Dacă sunteti membru al Bisericii Armata Salvării, secta dumneavoastră a fost inițiată de catre William Booth, în Londra, în anul 1865.
Dacă sunteti membru al Bisericii Scientologice, anul în care aceasta religie s-a născut este 1879, iar cea care a fondat-o este Mary Baker Eddy.
Daca aparţineti uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele „Biserica Nazarineanului”,”Evanghelia Penticostala,” „Biserica Sfânta” sau „Martorii lui Iehova”, religia dvs. este una dintre sutele de noi secte fondate de oameni în ultima sută de ani .
Dacă sunteti Creştin Ortodox, religia dumneavoastră a fost fondată în anul 33 de către Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu s-a mai schimbat din acel moment.
Biserica noastră are acum 2.000 de ani vechime şi, din acest motiv, Ortodoxia, Biserica Apostolilor şi a Sfinților Părinţi, este considerata cu adevărat ” Una Sfântă Sobornicească şi Apostolească Biserică.”
Aceasta este cea mai importantă moștenire pe care putem să o transmitem tinerilor acestui nou mileniu.
Pr. Dr. Miltiades Efthimiou


mosmartin16 spunea...

Ce părere aveți ?! Sunt argumente concrete și scrise care pot să infirme cele menționate mai jos de către Cristian Tudor Popescu ?! Dumnezeul pântec

Nu sunt fan făină de greieri și nici de lăcuste, cum sunt înjurat, întrucât n-am mâncat niciodată preparate pe bază de așa ceva. Dacă se va ivi prilejul, voi gusta și mă voi lămuri.
Sunt însă, de când mă știu, flămând de a înțelege. Din reacțiile de „presă” și postările de pe fbk la afirmația-citat a subsemnatului că Sf. Ioan Botezătorul se hrănea cu lăcuste, am desprins o idee care nu-mi era clară până acum. Încercările creștinofanilor de a contrazice pasajul novotestamentar se situează între prostie și blasfemie. Ei neagă ce scrie negru pe alb în cartea fundamentală a religiei în care pretind că cred, contrapunându-i argumente de tipul „am auzit eu că erau lacuste, nu lăcuste, adică plante, nu insecte”. Faptul că acest cuvânt, „lacuste”, nu există în limba română, pur și simplu îl ignoră. Nu există niciun text religios aprobat de BOR care să conțină acest cuvânt și această „explicație”. Dar, poate că e vorba de lacustre sau Lacoste, crocodilul, cum observă cititori cu umor.
Mai mult, cititorii bine documentați au semnalat și că Dumnezeu Însuși, în Levitic, 11, 22-24, le recomandă evreilor lăcustele ca alimente „kosher”.
Dar creștinofanii ortodocși sunt, bag de seamă, gata să-i doară-n tastatură de Biblie și de Biserica Ortodoxă Română. Ca să nu mai vorbim de limba română. Credința lor nu e în cuvântul ortodoxiei, ci în pântecul personal. Îngrijorați prostește că ar putea să-i oblige cineva să devoreze insecte și nu hălcile de miel și alte vite ale Domnului, care atât de mult le plac, sunt gata să-l scoată și pe Iisus carnivor...
E tot mai multă vremea de când îmi doresc să stau de vorbă cu un credincios care să nu fie nici puțin la minte, nici fățarnic, și nu-l găsesc.

CEZAR spunea...

https://scontent.fclj3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/336901702_742548157515229_7396814788249693013_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=5UkXOh5S4d8AX94Um_c&_nc_ht=scontent.fclj3-1.fna&oh=00_AfCyzsoOvvtqgx3E4Ihkoy7bEAFeK8lkKc4WpoYWo9Nklg&oe=6443A445

Leo spunea...

Nu vă mai înțepați între voi , că ziua de 20.04.2023 VINE.
Iar onorabilul nostru camarad 4 x 4, are feedback încurajator pt. mulți dintre noi cu pretenții de PENDINTE.
AMR 1 zi și restul ore....

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Fosila Nervoasă spunea...

Am onoarea sa va salut!

Între cele două poziții ireconciliabile, religiozitatea militantă și ateismul manifest, etalate pe acest blog cu evidente excese grobiene, va rog sa luați în considerare și un curent filosofic pe care eu îl consider mai apropiat de conceptele rațiunii și ale metodei științifice: agnosticismul.

Doua curente agnostice mi se par relevante.

1. Agnosticismul puternic (numit și „dur", „închis", „strict" sau „agnosticism permanent”):

Poziția conform căreia problema existenței sau nonexistenței uneia sau mai multor zeități, precum și adevărata natură a realității, nu pot fi cunoscute datorită inablilității naturale a oamenilor de a verifica o experiență prin comparație cu altceva în afara unei alte experiențe subiective. Un agnostic puternic ar spune, „Nu pot ști dacă o zeitate există sau nu și nici ție nu îți stă în putință”.

2. Agnosticismul slab (numit si „moale”, „deschis”, „empiric” sau „agnosticism temporar”):

Poziția conform căreia existența sau nonexistența vreunei zeități este momentan necunoscută, însă nu este neapărat imposibil de aflat; prin urmare, o astfel de persoană își va reține judecata până când vreo dovadă va deveni disponibilă. Un agnostic slab ar spune „Nu știu dacă vreo zeitate există sau nu, însă poate într-o bună zi, când vor exista dovezi, vom putea afla”.

In altă ordine de idei, nu trebuie sa omitem că atât în numele religiei, cat si in numele ateismului s-au comis fapte cumplite. Niciuna dintre părți nu este imaculată.

Cu respect, va urez o săptămână calmă și luminată de rațiune.

Fosila Nervoasă spunea...

Religia și ateismul, o dualitate mai veche decât religiile moderne:

http://liber-cugetatori.ro/index.php/2021/03/05/istoria-ateismului-1-ateism-si-religie/#.ZD6rVD2Ea3N

Sorin spunea...

https://m.ziare.com/pensie-speciala/categoria-romani-pentru-care-a-fost-retrasa-tacit-pensia-speciala-1800230

Act normativ în dezbatere privind retragerea pensiei militare pt lucrătorii din fosta securitate, cadre sau civili.

Marin spunea...

Dezacord, o intrebare simpla: afla in ce an a fost descoperit fosforul alb si din ce an a venit lumina la Sfantul Mormant?

mosmartin16 spunea...

Akord, continuând ceea ce spui ! Eminescu : "Religia...o frază de dânșii inventată..."

Fosila Nervoasă spunea...

Politice...

https://www.stiripesurse.ro/usr-nu-renunta-si-anunta-amendamente-la-legea-pensiilor-speciale-fac-exact-ce-si-a-asumat-romania-prin-pnrr-si-cere-comisia-europeana_2879625.html

GO spunea...

@akord 75. Nu prea ai înțeles nimic din religie. Tu ai retinut doar frica de moarte. Fals. Moartea nu poate fi evitata. De fapt, credinciosilor le este teama (sau nu) de ca va urma ... dupa moarte. Aici nu intelegi tu. Credinciosii (din majoritatea religiilor) cred ca exista viata si dupa sucombarea hoitului. Ca viata in hoit este doar o etapa e existentei noastre. Si ca sufletul este de fapt nemuritor. Element care nu poate fi infirmat de nicio stiinta sau cercetare.

Si acum de relaxare. Cum viata de dupa moarte este putin cam vesnica (cel putin pana la Inviere), una este sa arzi in cazane cu smoala pentru lipsa de credinta si greselile din timpul vietii. Si alta sa stai ca musulmanii, inconjurati de 40 de fecioare. Nemaidiscutand de inviere, cand va veni, tu asumandu-ti riscul sa ramai vesnic in cazan.

Cert este, pornind de la faptul ca planeta cuprinde cca. 7 miliarde de credinciosi (indiferent de religie), restul minoritatii atee de 1 miliard devine ignisifianta. Si stii cum e vorba: daca 7 miliarde zic sa mergi la culcare, precis este pe langa evenimente.

Cătălin spunea...

COLABORATORII SECURITĂŢII (VEZI MARINARUL NR.1) ÎŞI PIERD PENSIA DE SERVICIU (MILITARĂ), DACĂ PRIN ACTIVITATEA LOR AU CONTRIBUIT LA ÎNGRĂDIREA UNOR DREPTURI. DETALII AICI: https://www.stiripesurse.ro/colaboratori-securitate-pensie-lege-senat_2880005.html

GO spunea...

Pareri diverse. Eu unul interpretez mai simplu. Ca in viata orice ai face sau nu ai face, oricine ai fi sau nu ai fi, tot hoit ajungi la mal. Astfel ca in acest context, viata devine un non-sens. De aceea eu cred ca dupa moartea trupeasca, viata continua, dar in forme pe care doar religiile încearca sa ni le explice, cât de cât. Ca daca noi am fi fost in stare sa pricepem, apoi in mod cert ca viata pe pamant ar fi cu totul altfel.

Ca si crestin, nu acuz alte religii. Toate au la baza credinta in ceva existent deasupra omului.

GO spunea...

Vedeti mai jos ce s-a intamplat in 1579 cand turcii au impiedicat accesul la lumina sfanta.

https://m.crestinortodox.ro/religie/coloana-despicata-sfanta-lumina-149273.html

csej spunea...

Unui popa i-am apus ca nu m-am închinat 30 ani si nu mi-a intrat în obișnuință sa o fac.Raspunsul popii a fost ca o voi face cand voi avea probleme.Dupa ceva timp cand am avut probleme m-am închinat .Surprins de gest am analizat si am ajuns la concluzia ca m-am închinat din instinct.A fost ceva spontan . A te închina la necaz este moștenit.E o tradiție la ortodoxi.
Akord de acord cu spusele tale dar obiceiul de a ne închina este moștenit de mos strămoși.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Articolul cu o conotatie vetustă alimentează vehemența anti crestinistă din hoardele atee si @Rezistă, cei mai gălăgiosi calarindu-i pe catolici sau pe ordodoxi cu diferite teze si teorii de-a dreptul hazlii, pline de inepții si dilii, de parca subiectii in cauză n-ar avea la bază o nastere din parinti cu o religie si un crez si au trecut printr-un crestinesc botez. Mă rog, aici fiind apriori vorba de liber m(c)ugetători trebuiesc aceste comentarii acceptate si contemplate ca facand parte din societate, cea care vesnic se imparte pe toate subiectele discutate. Lumina Sfanta e o taină atat de adanca incat niciodata nu va putea fi aflată, ascultată sau vazută. Restul sunt taclale, dupa ultimile sarmale si pahare, dupa un Paste sarbatorit cu temei si de catre atei, caci crestinismul si ortodoxia innascute si interioare din sufletul fiecarui român si dupa moarte raman, declaratiile de ateism fiind doar un sofism, sau fariseism, ori fetișism cu care unii dintre noi exterior ne impodobim, cum se impodobesc cu haine mobilele-șifonierele, sau ca florile sorcovele!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, la o adică, un camarad isteț n-a fost discret si ne-a tradus ca lacosta-lăcusta e de fapt roșcova, din limba aramanică in ebraică si apoi in romanică...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, vom auzi in urma pronuntarii hotararii mișto ale celor cu mens sano incorpore sano si strigarea-salvarea, Evrika?!, sau ca in verbis latina dici, ,,Veni,vidi, vici''?!

GO spunea...

@ Cătălin. Ai căzut în capcana a milioane de români în frunte cu E. Udrea. Marinarul nr. 1 nu are pensie militară. Din simplul fapt că nu a fost niciodată marinar militar, ci barcagiu civil.

Urmare a asemănării uniformelor fostei MM, cu uniformele marinei civile, mulți români au crezut că Bețivul nr. 1 a fost in Marina Militară. Confuzia mai pleaca si de la faptul ca atat marinarii civili, cat si cei militari studiau in cadrul aceluiasi institut. Numai ca sectiile erau diferite. Betivul a urmat marina la sectia comerciala, adica civila.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Gelu Olescu, felicitari si consideratie pentru toate postarile de pe acest topic: Cerebrale, echilibrate, documentate si fara patima, ale unui om cu doxă si citit!

Huhu Rezea spunea...

Cornel
Numai oamenii slabi și nesiguri pe ei cred în mituri.
Ateismul este tot o religie, numai că adepții săi nu cred în mituri ci în materialitatea lumii.

Ifrim Flavius Corneliu spunea...

Onorbile, fiecare cu ,,crezul, sau! 🙏👍😀

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, comentariul delaorele 22.50 nu-i @Unknown, sunt eu, CFI, care am trimis de pe telefonul lui @Anilu, care de fapt e si al meu caci abonamentul e tot pe numele meu, ca si telefonul luat in rate si in Iunie termin plata, si mamir ca a aparut @Unknown! Nr.telef. incepe cu 076657...,fost in Romtelecom, acum in RCS & RDS. Cum de a aparut comentariul pe numele de @Unknown?

Huhu Rezea spunea...

@Logheza-te cu contul d-tale Google și pe telefonul nevestei.

GO spunea...

@ HH. Eu zic ca din contra. Slab este cel care inoata in toate directiile, si la final ajunge hoit la mal. Imparat sau cersetor,invins sau invingator, tot hoit ajungi la mal. Diferenta este ca omul slab/banal este convins ca dupa ce moare nu mai este nimic. Si prin urmare, se comporta in viata dupa modelul sobolanilor sau a altor specii asemenea. Un om puternic procedeaza insa altfel, convins ca dupa mal mai urmeaza ceva. Isi face ordine altfel in viata, stiind ca nu se termina totul cu moartea fizica. Si asa se naste diferenta intre oameni: credinciosi si (voi) ceilalti.

HH. Nu stiu daca stii, dar sunt 24 de vămi. Impresia mea este ca nu vei trece nici macar una.

GO spunea...

Apropo de credinciosi si necredinciosi. Aprolo de un user care zicea ceva de doctori. Cititi mai jos. Si nici macar nu este caz singular. A se vedea si ultima replica a femeii, care dupa doctori trebuia sa fie moarta.

https://www.doctorulzilei.ro/reteta-minune-cu-care-o-femeie-din-suceava-s-a-vindecat-de-cancer-in-faza-terminala-chirurgul-sorin-hincu-de-la-spitalul-judetean-suceava-spune-ca-in-intreaga-cariera-nu-a-vazut-nimic-asemanator/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cat despre slabiciuni, nu-i vorba de asta, ci de la credinta reala si sincera, preluata de la bunici, in mare taina si pastrata in secret, pentru ca tata era ateu declarat, el fiind cu bunic preot, si ne interzicea sa ne ,,prostim in dogme fantasmagorice ale innapoiatilor,'' neadmitand icoane in casa, de mic copil fiind indoctrinat fericit de bunicii dinspre mama, in vacantele la tara, zicandu-mi acasa, seara, Tatal nostru in gand si facandu-mi cruce cu limba in gura, cum ma invatasera batranii si cum procedam in anumite situatii cand eram militar activ, ca de pilda cand treceam pe langa un lacas de cult!E induiosator de adevarat, dar asta e, si o spun foarte sincer! Eu, cand cineva se deoache, unii chiar rau de tot, spun doar Tatal nostru, subiectul putand fi si la New York, nu conteazaunde se afla, doar sa-mi dea telefon si sa-mi zica ca e deocheat, cum mama ma suna de acasa de la ea sa-mi zica, sau Anilu, care se deoache si din,,vant,'' iar eu sa fiu in oras la cumparaturi si sa ma sune sa-mi zicaca e deocheata, eu spun Tatal nostru in gand, in timp ce vizulizez personajul afectat, si efectul este instantaneu si imediat! Unele deochiuri sunt extrem de puternice si atunci repet pana la 12 rugaciuni Tatal nostru, timp in care sunt dominat de ,,căscaturi'' de-mi trosnesc falcile si ma ia cu somnolenta, insa stiu sa-l scot afara din mine, caci deochiul se muta din subiectul respectiv la mine, in trup! In timp, am invatat asta de unul singur si ma descurc foarte bine! Pe unde m-am tot mutat, am dezlegat de diochi anumite persoane afectate, cu succes! Am descoperit intamplator asta cam prin 1988, dupa accidentul minier si cu totul intamplator, cand un copil plangea pana la invinetire, mama-sa il tinea in brate pe trotuar in asteptarea Salvarii, sa-l duca la spital, fiindu-mi vecina, iar eu, de mila si disperat de starea bebelusului i-am zis, mai mult la brodeala si susotit Tatal nostru, la finele caruia brusc bebelusul si-a revenit si n-a mai fost nevoie de Salvare, in timp urmand alte diochiuri ale copilului respectiv si isprava s-a repetat, hotarat apoi fiind ca am acest har sa dezleg la diochi si aplicand metoda in zeci de ocazii! Da, Dumnezeu exista!

Huhu Rezea spunea...

GO
Nu mai fi atât de trufaș încât să crezi că ești nemuritor. Trufia vine din slăbiciune. Tot ca o vertebrată vei muri și tu.
Atât de credincioși sunteți că nici nu credeți în acceași divinitate. Propăvăduirea că după moartea biologică te vei duce in iad sau în rai este ca și escrocheria de a vinde spații pe alte planete.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, ateii vad numai malul, ignorand realitatea de dicolo de mal, aici fiindu-le declic-ul! Haisa-i zicem Satan celui care produce opacitatea, dar dat Satan deoparte cu credinta, atunci se va ridica si cortina din spate, acolo fiind LUMINA, hai sa-i zicem Rai! Adica Lumina urmatoarei lumi, opusa lumii intunericului, hai sa-i zicem iad! Lucruri simplecarora nuletrebuiesc filozofii,ci doar sa CREZI CA MAI EXISTA CEVA ,,DINCOLO!'' Care acel ,,dincolo'' e de o realitate sfasietoare!

GO spunea...

@HH. Nu incerc sa te conving de nimic. Diferenta intre mine si tine, este ca eu nu pot arunca in derizoriu convingerile majoritatii rasei umane.

Cat priveste viata de dincolo, vom vedea! Instinctul primitiv zice omului la fel de primitiv, ca nu exista o astfel de viata. Dar si daca ... exista, trebuie sa admiti ca ai pus-o rau de tot.

Ce sa mai zic? Din moment ce tu nu realizezi diferenta intre om si celelalte specii, ce as mai avea de spus? Tu crezand ca omul este ceva similar sobolanilor ...

mosmartin16 spunea...

Două lucruri sunt certe în a noastră viață : 1. Că murim ! 2. Că ceea ce e sau nu e... "dincolo"...e doar în imaginația și-n asocierile noastre ! Până vine punctul 1...să fim sănătoși, că...pentru punctul 2 om tot vorbi, până vine...punctul 1 !

mosmartin16 spunea...

Eminescu : "Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ ! Dumnezeu e în inima noastră" !

akord 75 spunea...

Pai ce faci GO-ule. Ne dai linck-uri de genul ?...si le mai numesti si "dovezi"????😄

"GO spunea...
Vedeti mai jos ce s-a intamplat in 1579 cand turcii au impiedicat accesul la lumina sfanta.

https://m.crestinortodox.ro/religie/coloana-despicata-sfanta-lumina-149273.html"

E de ajuns sa citesti primele cuvinte din linck si ar fi ca si cum m-ai trimite sa citesc in
ziarul Scanteia despre PCR 😆

PS Si vezi ca lumina aia sfanta a cam afumat coloana...cam mult fum, cam mult la fel de mult ca in duhuful sfant care a lasat-o gravida pe Maria -Magdalena ....cu duhul sfant cu ce altceva
Fa-ti un abonament la TV Trinitas ! ca si asta-i o TV sfanta cu certitudine. Apoi dupa ce iti desfeti urechile cu miorlaiturile alora vorbim si despre "mertzanele" lor....si alte modele
Pana atunci in avanpremiera biserica din Ghimbav (film)
https://www.facebook.com/OFCR.Romania/videos/bor-are-%C3%AEn-ghimbav-o-biseric%C4%83-poleit%C4%83-cu-aur-1-milion-de-euro/978726705475016/

si poze
https://www.google.com/search?q=acoperis+aurit+biserica+ghimbav&rlz=1C1KNTJ_enRO1002RO1002&sxsrf=APwXEdeZwLMbZsfwsX9zM0vU8mAZz7J3tg:1681851936525&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwix6_bZqrT-AhVPgosKHUCTARoQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1302&bih=591&dpr=1.05#imgrc=piSMk_ypSw2cEM

PS din nou
La ora actuala in lume: 326 de religii si peste 4300 de secte(si fiecare pretinde ca-i cea adevarata)
Adevarul este ca "tortul" cu multime de prosti(sau mai bine zis, banii lor) s-a impartit in multe "felii" si culmea,inca mai e loc de imparteala.

akord 75 spunea...

"Citeste" si astea domnule GO!
Vechi pozele din 2015.Acum au modele mult mai noi si mult mai scumpe
https://morometia.ro/ofcr/clerici/preoti-inavutiti/masini-lux-preoti/

"Sfintenie" pe 4 roti si cearta intre popi pentru bistari.Numai la vijdurel moldohotu' se intampla asa ceva....si puturos si sifon la securici din 83 pana-n 90.De obicei astia devin cei mai ai dreak religiosi.
https://youtu.be/fBbm0Qbyeco

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulică, da, sunt cam 5000 de secte si religii, mai toti avandu-l ca figura centrala pe Dumnezeu, cu denumiri diferite, cum ar fi Buda, un Dumnezeu unic avand chiar si cei care se inchina la vaci, maimute sau penis, in India, in care ei vad acele animale sau pensisul ca zei-sfinti colaterali, ai fertilitatii si bunastarii! In crestinism, catolicismul, prin crimele seculare, savarsite de Inchizitie si cruciade in numele Lui Dumnezeu, cat si luptelor intestine pentru suprematie, au daunat grav crestinatatii, la inceput unicefală, prin Papa de la Roma, desprinzandu-se, prin edictul de la Nicea in anul 327, dupa Hristos , ortodoxia de catolicism, prin mama lui Constantin Cel Mare, credincioasa, Elena, mai intai, apoi prin fiu continuand lucrarea, si de aici ivindu-se protestantismul lui Martin Luther cam prin secolul 15 si continuand cu alti lideri, inSec 16, apoi in Secolul 18 o puzderie de secte protestante sau de sine statatoare nascandu-se, Ellen Witte punand bazele adventismului si editand unele dintre cele mai groase carti de dogme religioase, ,,Razboiul lumilor,'' cat si ,,Hristos-Lumina Lumii,'' dupa care au urmat toate sectele, ca si penticostalismul si Martorii lui Iehova, unele nascandu-se in Europa, multe in secret, apoi migrand din cauza persecutiilor, mai ales pe teritoriul SUA, apoi, ca alta idee, in Sec 15 Biserica Anglicana Autocefala renuntand la subordonarea de Papa din ordin regal.
Deci, pare un balamuc al religiilor, daunator omenirii prin unele dogme iesite din firesc,toateanomaliile rezultand dininterpretarieronateale Bibliei, dar mai ales din interesele personale, egoiste sifinanciare, ale ,,fătătorilor'' de secte religioase, de aici si neîncrederea in religii, in dogme si Biblie, curentul ateist ca ,,religie'' astfel nascandu-se din aceste contradictii, sumedenii de secte si religii,etc. @Onorabilul a afirmat clar si real ca ,,ateismul este o religie'' in sine, si va fac praf si pulbere daca afirm ca Dumnezeu accepta ateismul, cum si religiile le accepta, si se poate verifica, doar cu conditia ca ateul sa nu savarseasca fapte care contravin grav celor 10 porunci, cu osebire uciderea semenilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord, sincer iti spun, fara rautati sau patimi, ca cel putin chiar iti invidiez veselia sanatoasa, umorul, optimismul si seninatatea debordanta, cu vervă tinereasca, si chiar ma inveselesc si eu in atmosfera aceasta de lipsa totala de griji! Si asta e o forma de exprimare de ridicat moralul celor din jur! Bravo, pentru reusita! Eram cu moralul la pamant, si parca m-am mai inviorat si am ras de nazdravaniile postate! Deci, se poate si asa, mai cu optimism si voie buna!
Apropo, a trecut si Pastele... A fost foarte frumos si placut in acest Paste si m-am simtit, ca niciodata, mult mai bine! Ce-o mai urma ca sa ne fie bine? Decizia CCR? DA, DOAMNE, SA NE FIE BINE TUTUROR!

bogdan spunea...

Un lucru este cert, Dumnezeu nu este aici.

CEZAR spunea...

Voi Credinciosii lu peste prajit " vedeti doar viata Omului !!
Dar celelalte faptiuri..cu viata incepind cu ...microscopicele..viermii de toate felurile ...etc..etc...astea ce fac ?? In rai cu ..Olescuu..sau ..in iad....hi..hi..hi..!!

CEZAR spunea...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...
-------------------------------------
Apropo, a trecut si Pastele... A fost foarte frumos si placut in acest Paste si m-am simtit, ca niciodata, mult mai bine! Ce-o mai urma ca sa ne fie bine? Decizia CCR? DA, DOAMNE, SA NE FIE BINE TUTUROR!
---------------------
NB
Trebuie sa fi cel purin IMBECIL sa spui asta in timp ce peste granita Ortodoxia ..sau" Calea dreapta "..baga in pamint ..sute de mii de oameni ...distruge o tara care nu i-a facut nimic..
Dumnezeul Ortodoxilor se dovedeste orb surd si Mut din pacate!!!
A stiu
La tine s-au adunat pomenile de peste tot ...ai umplut matul si ..te simti bine.....sictir!!!

CEZAR spunea...

@/Huhu ..
am vazut pe la tembelizor..ca in senat s-au aprobat niste taieri de 60-85 % din pensiile babane ale magistratilor...
A fost o dezbatere intreaga cu exemple de cit se pierde ..a latrat baba Costiniu..si Pluna in Gula ministlu ..justitiei ....
Nimic nimic detalii...??

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Probabil că se discuta despre adoptarea de Senat a proiectului L4/2023. Ce detalii mai vrei despre acel proiect?

Cezar spunea...

Probabil!
Sincer nu stiu nimic despre L4....🤣😂🤣😂

Brenda spunea...

Este și un proiect la Senat cu o lege să le ia pensia foștilor securiști, milițieni , așa vor avea bani pentru pensiile civile...îi caută pe cei care mai șanț in viață poate și pe cei morți cu urmașii lor cu tot...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Cezare, haordar lingurar si ceaunar parpale, cum poti fi tu, al blogului prost si sac sac de box un credincios ortodox, cand esti nascut ceaunar si practicant avar ca văcar, cioban si sorbitor de bahic de pahar?! S-a chinuit statul sa te faca ofiter si tu te tragi tot la baliga, ca văcar si oier! Adica, eu, Corneliu, sa tin dupa capul tau sec doliu, pentru ca detin in stat un inalt portofoliu, doar ca Rusia ucide in Ukraina, in loc sa plang dupa teritoriile din Basarabia?! Nu mai bea samahoancă din cartofi rosii ca o sa turbezi precum rusii si o sa invadezi cu TAB-ul, cireada, turma si berbecii culturile de ardei, vinete si de rosii, crezandu-te ca esti Putina care cucereste Ukraina! Da, imi prieste pomana, care-mi satura burta si nu imi distruge creierul, precum samahoanca ta, si nu-mi spurca gura, ca la dobitocul care comanda cireada si turma de căcăreze de la GAZ! Daca esti lingator si pupator dual de dos a lui Mos Alecu, de ce-i mai spurci si blogul @Onorabilului, Huhu?!

GO spunea...

@ CEZAR. Omul este distanțat cu mult de oricare altă făptură. Altfel și broaștele fi dat replici pe internet acum. Dar nu dau, deși au zeci de milioane avans ca apariție înaintea speciei umane.

Acum, depinde și de tine cu cine vrei să te compari. Dacă tu te asemeni broaștelor și țânțarilor sau viermilor - că și ele sunt făpturi, este evoluția doar a ta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu nu pot minti, dar sincer va spun, si pot afirma ca aproape zilnic, sau sporadic, vorbesc la telefon, sau comunic prin mail, cu oameni de o foarte buna calitate, ofiteri si subofiteri, si pot afirma ca parte din acestia au afirmat ca vor sa-mi spuna opiniile telefonic sau mail, evitand astfek blogul din cauza unor indivizi de genul lui @Cezar-Padina Petre, acesta fiind cel mai repetat nume sub anatemă negativa, spus cu obida si repulsie, pentru ca acesti oameni onorabili si educati nu vor sa coboare la nivelul acestui individ lipsit de caracter, bun simt si educatie, astfel afland ca traficul redus de comentarii de pe acest blog se limiteaza negativ si datorita acestui individ neobrazat, fara interese comune pe aici, caci ca vacar si cioban are de toate si nu-i lipseste nimic, ci doar sa-lsaboteze prin potari idioate, pline de bascalie porceasca si sub influenta licorilor bahice de proasta calitate! Asa l-am pierdut si pe camaradul, @Iulian Mares, un ofiter superior educat si manierat, de o rara finete si calitati deosebite, la a carui carambi nu se va ridica @Cezar, in veci, nici daca ar absolvi 10 Academii!

GO spunea...

@rambo 21. Dezvoltare spre ce anume? Din moment ce și românașul de Vaslui și Bill Gates, în final tot hoituri ajung? Indiferent de traseul ales în viată. Rezultatul final al evoluției pentru cei 2 fiind același: cadavre.

Mai mult! Bill Gates cel evoluat între sticle, betoane și scaune de birou, abia dacă stie cum arată iarba sau alte chestii naturale de pe pamânt. Pe când românașul de Vaslui, așa cum a fost el, a fost mai apropiat de natural decât Bill Gates.

GO spunea...

Legat de religii, este important a nu fi confundata practicarea reală a unei credinte, cu aderența doar formală la o religie anume. Aici este posibil ca românii să fie campioni la mimetism. Sau poate creștinii în general. Falși credinciosi cum zicea cineva

Eu am sesizat o faza la ... musulmani. Nu veti gasi la musulmani, om murind de foame sau fara adapost. Bogații ăia din Dubai (de exemplu), ii ajuta constant pe musulmanii aflati la ananghie. Este practica importanta a religiei islamice si functioneaza la scara larga.

Pe cand la crestini, desi in teorie si crestinii se ajuta, in practica rezulta cu totul altceva.

Cautati pe internet. Sunt sute si mii de cazuri de persoane in România - multi copii, care au nevoie de interventii medicale costisitoare efectuate in alte tari. Prima problema? Cum este posibil ca un stat sa asiste ca vita cand familia unui copil, incearca cu disperare sa stranga 50 000 euro pe net, sa isi opereze copilul in Israel, Turcia sau altundeva? Ca sa ii dea o sansa la viata?

A 2-a problema. Aceeasi intrebare pentru cei care se declara crestini, cu mare moralitate etc. Stai pe net, ai salariu sau pensie de 10 000-20 000 lei, BMW X5 si bagi la greu poze cum este in Tenerife sau in Grecia, dar nu esti in stare sa donezi 2 euro pt. acel copil din exemplu.

Dupa mine, insasi lipsa de credinta a condus la decaderea acestei natii. Mimetism exista in schimb la greu.

Cezar spunea...

@/ CfI..supranumit..Cirvouplaemadame...TE INFORMEZ CA LA PARIS NU PREA.I VREME DE CERSEALA!
ASA CA TRAGE TARE PE AICI...
NB
OAMENII AIA DE INALTA TINUTA MORALA..OFITERI SUBOFITERI GENERALI SI M..RESALI...TOT MILOGARI CA SI TINE..??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, Hristos a inviat, si este exclus ca in Romania se va intampla asa ceva cu pensia cuiva, sa-i ia la gramadă ca pe vite si pensiile sa le strice, mai ales ca majoritatea dintre parlamentari sunt fosti sau copii de militari, militieni si securani, si drepturile castigate sunt de catre legi si Constitutie asigurate. Asta vor alienatii de USR, dar cine le da credite sau le permite asemenea crima, mai ales ca au cea mai mare vina cu jaloanele care au rastignit pensiile, incotopanindu-le intr-o cotă scazuta de 9,4% cu putini bani pentru 50 de ani?! Stai linistita, surioara, ca nu asta ne omoara, ci viitoarea campanie electorala, ca nu vreau pe liste sa mai apara USR cu toate lichelele cu belele si taierile din toate cele! Sanatate!

Huhu Rezea spunea...

@Brenda
Ofițerii decedați nu mai pot fi chemați de CNSAS in contencios administrativ la Curtea de Apel București.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@GO, Asa e la musulmani, intr-adevar. La noi, la parte din ,,crestini,'' nu vezi cum este cu saritul de a ajuta saracii napastuiti, la ananghie? Vrea cineva sa sara sa-l ajute pe altul la ananghie si saracie si vine unul ca @Cezar sa-l porcaiasca si sa-l batjocoreasca țiganeste pe napastuitul bolnav, batran si sarac, sa-l umileasca public, otreapa, dar o face si cu acel sadism si cinism de ranjitor de fasole, stil a la proasta satului! Ma intreb daca la viata lui a dat macar 1 leu unui amarat, o paine sau un covrig, ori sa faca o pomana celor decedati! N-ar primi Dumnezeu de la Satana asfel de pomana de zgarciogar sadic! Cred ca ar boci banii consumati pe colaci si lumanari, ca pe o oaie mancata de lup!

Vali spunea...

Vad ca unii scriu gresit pluralul la ortodox ! In loc de ortodocsi (varianta corecta) scriu ortodoxi ! Ce sa mai vorbim de interpretarile lor ??? Fiecare om normal la cap a avut in timpul vietii anumite experiente care au justificat prezenta lui Dumnezeu in viata lui ! Lumina sfanta se pogoara din cer de 1700 de ani si ne intrebam ? Cunosteau acest truc stiintific oamenii de atunci ? Este mai mult decat logic ca odata cu trecerea in nefiinta a trupului, sufletul se inalta la Creator iar trupul se ingroapa in pamantul din care a fost initial cladit ! Cat despre greselile facute de adeptii unor religii, nu il putem incrimina sau nuliza pe Dumnezeu ! Sa ne aducem aminte doar de Inchizitie sau de de Cruciade care in teorie spuneau una si in practica alta, in functie de interesele financiare si de avantajele care puteau si au fost obtinute de promotorii acestora. Un lucru este clar Dumnezeu exista cu adevarat si bine ar fi sa ne ghidam viata dupa BIBLIE si maxima NIHIL SINE DEO (Nimic fara Dumnezeu) ! Altfel, sa aveti o zi linistita, stimati camarazi !

marvas66@yahoo.com spunea...

Asa cum ne pacalesc preotii cu lumina divina, asa ne-a pacalit iaitul nostru cu inteligenta sa si cu camaraderia lui... Tarfa asta ne-a pus in pericol mai mare decat au reusit psd si pnl, la un loc...

GO spunea...

@rambo21. Desi o minoritate, 26500 au avut succes in sustinerea propriei cauze. Problema de fond este ca acum exact majoritatea militara o ia in buci.

Gregg spunea...

Am avut pana in urma cu 2 ani un vecin, nea Costica. A trait si a murit ca un crestin " fara durere, neinfruntat, in pace..."la 96 de ani. Un om cumpatat in toate, nu fuma si nu consuma alcool. Fara excese de vreun fel. Zecii de ani de pensie i-a petrecut cat de mult a putut in aer liber. Statea la parter si isi lucra mica gradina din spatele blocului fie ca era soare, ploaie sau vant. Cand nu era in gradina probabil se odihnea. Ma intalneam in unele dupa amieze cu el, dupa 90 de ani inca isi facea neinsotit plimbarea, si il vedeam inalt si uscativ cum urca inapoi dealul spre casa in pas egal. Nu a deranjat vreodata pe cineva, vorbea putin si i-am cunoscut vocea doar cand imi raspundea la salut. Nu am auzit sa il fi macinat vreo boala sau sa fie internat in spital. Spunea in familie in ultima perioada a vietii ca "s-ar cam uschi", simtea el ca se apropie...Dar mai spunea ca lui i-a placut viata pe pamant. Asta in conditiile in care a trait in acelasi apartament cu 2 camere de cand il stiu, nu a avut masina vreodata si nici haine scumpe nu purta. In cartier doar el nu si-a inchis balconul pentru mai mult confort. Cat l-au tinut picioarele, dimineata mai iesea la bustul gol sa se bucure de primele raze de soare din zi. Daca a vizitat cumva tari straine, eu nu am auzit. Adica a gasit o cale sa duca o viata lunga, echilibrata si sa fie multumit de ea pana la capat, fara a beneficia de resurse foarte mari.
Nea Costica nu a fost crestin, era musulman nepracticant. Chiar numele de familie pare de sorginte turca sau tatara si, din auzite, era originar din Basarabia. Pamantul il lucra inclusiv duminica sau in timpul altor (mari)sarbatori ortodoxe. Cu siguranta nu a participat la sfintele liturghii, nu se spovedea si nu se impartasea. In biserica intra la cate un priveghi ale vecinilor, de regula, mai tineri. Presupun ca nu citise Biblia. Dar era pasnic, blajin si traia in pace.
Daca omul asta a avut o lumina in viata, sigur a venit din alta parte decat se admite la noi la nivel institutional. Daca sunt mai multe surse, e de bine caci exista o sansa pentru fiecare. Pentru un cautator onest poate sa nu conteze cu adevarat cum e cu lumina de la Ierusalim. Daca ea iti aduce un sprijin de orice fel in viata, e adevarata, daca nu, lumina poate fi orice iti faciliteaza un salt de constiinta, iti aduce un plus de sanatate, sprijin sau impacare cu sine. Diferenta se face la nivel individual.
Practica religioasa poate fi benefica iar a-i urma lui Hristos poate de asemenea fi o alegere inteleapta. A face diferenta intre ele cere o anume libertate de constiinta. Avem biserici frumoase, cantarile sunt minunate iar picturile asemenea. Iti poti odihni cu adevarat sufletul sau gasi inspiratia acolo. Dar cand nu iti mai este destul poti pastra ce ai primit si merge mai departe. Orice cale in care investesti discernamant si responsabilitate este una buna. Un maestru adevarat, cum este si Iisus isi elibereaza elevul. Nu se va simti vreodata tradat pentru ca experimentezi sau gresesti pentru ca astfel inveti. Daca este adevarat ca nu suntem doar materie nu inseamna ca o anume religie detine adevarul ultim. Practicile spirituale, religioase sau nu, sunt complementare.
Multumesc fiecaruia in parte pentru atentia acordata textului!

akord 75 spunea...

mare pacat ca nu-i baga si pe "sifonari" la un pic de maciuci.
Aveam si eu o recomandare despre un mic securici moldohot si puturos care facea "sifoane" nu pentru ca tinea cu sistemul ci pentru a parveni si a se face "util" spre propriul interes.
tipic putorilor de moldova.....ceva costoboci imperechiati cu cumani

"Un alt istoric a arătat că Iașii au format un popor care a trăit printre Cumani și care a părăsit Caucazul după invazia mongolă terminată cu bătălia de la Kalka; de asemenea a arătat că numele este derivat din "Äs", un nume etnic din zona Osetiei.[13] În limbile sanskrită și hindi, care au origine comună cu limba sarmaților, "yash" înseamnă "faimă".

O inscripție astăzi pierdută pe o bornă miliară romană descoperită în apropiere de Osijek în Croația în secolul al XVIII-lea menționează existența unui Jassiorum municipium[14]. Numele maghiar al orașului (Jászvásár) înseamnă mot-a-mot "Piața (Târgul) Iașilor"; numele vechi românesc, Târgu' Ieșilor (și forma alternativă Iașii), ar putea avea aceeași semnificație[[15].

În Ungaria, iașii au lăsat denumirea de Jász unui comitat și mai multor localități; pe de altă parte, sarmații erau arcași reputați, ori în limba maghiară íjász înseamnă tocmai arcaș, de unde presupunerea că acest cuvânt s-ar trage tot de la iași[16]. Etimologie eronată totuși, íjász fiind derivat din íj (respectiv ív, ambele cu sens de arc) și sufixul de profesie -ász/-ész care dă spre ex. și cuvintele kertész ('grădinar'), halász ('pescar') etc.

În Cronica lui Nestor orașul apare menționat cu numele Askîi Torg, și este înscris în „Lista orașelor rusești îndepărtate și apropiate” din Letopisețul Novgorodului."
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ia%C8%99i

Va dati seama ce nasol e de "botseni" daca asta-i la Iasi? Nici nu vreau sa caut 😆
Bine macar ca pe acolo nu sunt multi de "arma" chiloti-izmene 😆

GG spunea...

@Gregg De obicei recunosc ca postările de pe blog(uri) nu le mai citesc cuvânt cu cuvânt de la un timp,ci cam pe sărite,nu mai am răbdarea necesara și dacă îmi dau seama cam ce vrea sa spună postatorul,nu mai citesc de loc.
D.ta ai darul povestitului,am citit tot,fără sa ma plictisesc.Felicitari!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mai, @Cezarica, se poate asa ceva, jăgărică-caloriferică? Ai plecat in Fracia si ce-ai facut cu curatenia si igiena din casa ta, luandu-ti si jegul in gură sa-ti tina de caldură cand faci p-acolo traseele pe bordură, lasandu-te mai prejos cu caloriferul ăla din bucatarie, jăgos?!!! Cerseste-te si tu pe la cineva sa-ti faca curatenia, si mai lasa zgarcenia, ca sa-ti poti intretine igiena, care ti-e de toata jena, doar ca ai grija mea si a altora!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Vali, foarte corect spus cu ortodocsii, la plural, m-a invatat si redactorul meu sef, cand scriam la ziar, fiind preot.Amfolosit uzualul comun, dar nu-i corect! Multumesc pentru valoroasa interventie de corectie!
@Greg, mi-a placut postarea, fiind un strop de nuvela, sincera si umana! Felicitari!

akord 75 spunea...

@Gregg
Nu stiu daca va apartine sau nu,textul.Asta are mai putina importanta,dar foarte important mi s-a parut bunul-simt ce razbate din fiecare propozitie.Pentru asa ceva nici nu e nevoie de nici un fel de "nene" intitulat popa sau oricare alt echivalent, a oricarei alte religii
Multumesc!

Relu spunea...

Ma asteptam la un moment dat sa o ia discutia spre daci, tuneluri secrete, lasere care distrug tancuri rusesti....

radu spunea...

Unul dintre cei mai titrați oameni de știință din România, Dumitru Constantin Dulcan, vorbește despre existența lui Dumnezeu. Acesta este cunoscut pentru lucrările, intervențiile și conferințele sale în care explică, cu argumente, exisența Divinității.
https://youtu.be/yaAx3JTtIq0

AEW spunea...

@Gregg
Frumoasa ideea transmisa prin povestioara. Nea Costica nu avea nimic cu nimeni de impartit. Daca a putut sa faca un bine- l-a facut, daca nu- nu. Era multumit cu cat avea si nu cauta sa adune averi materiale si se multumea cu cea spirituala. Nu-l deranja faptul ca unii se inchinau la Iisus, iar altii la alti idoli. Nu facea un caz din asta. El isi asumase ca reprezenta suma deciziilor luate de-a lungul vietii. La fel cum si noi suntem totalul deciziilor luate in viata. Pe Nea Costica nu-l tinea treaz noaptea si nici nu-i galgaia veninul in gat ca altul avea mai mult decat el. Era pasnic, blajin pentru ca asa a dorit el. Si el ar fi putut fi un carcotas, sa arunce cuvinte grele, sa jigneasca, dar nu a vrut. Sa fii bun sau rau este o alegere individuala.
Cel putin asta am inteles eu.