Un produs Blogger.

marți, aprilie 25, 2023

Remarcă din presa maghiară: România va deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO.

21 comments

 David Nagy, analist politic, expert în politica de securitate și apărare. A studiat la Universitatea Națională a Serviciului Public din Budapesta și la Universitatea din Haifa. După ce a absolvit Politica Internațională de Securitate și Apărare, a început să lucreze la Institutul Dunării ca cercetător. În prezent, lucrează ca analist senior la EuroAtlantic Consulting & Investment Plc. Principalele sale domenii de cercetare includ geopolitica și politica de securitate în Europa Centrală și în Orientul Mijlociu, cu un accent special pe Israel. A publicat pe un ton neutru  articolul de mai jos, în "Hungarian Conservative".

Atrage atenția asupra propunerii premierului polonez Mateuz Morawiecki ca Polonia, România și Ucraina să formeze o comunitate economică.



"Cu un program de achiziții de arme la scară largă și o cooperare mai strânsă a SUA, România va deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat un punct de cotitură istoric, așa-numitul „Zeitenwende”, pentru Europa Centrală și de Est în multe zone. Din cauza agresiunii Moscovei, regiunea nu mai este capabilă să-și mențină rolul de legătură de decenii între Europa de Vest și Rusia. În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO s-au angajat în programe majore de modernizare și achiziție de arme și caută să devină gardienii de descurajare militare ai Europei. În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a decolat cu mare avânt și, deși Polonia ia lumina reflectoarelor în acest sens, și România depune eforturi serioase pentru a-și spori consolidarea apărării la un nivel superior.

Dezvoltarea Forțelor Române

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de arme pentru Comisia Mixtă de Apărare a Ministerului Român al Apărării, cu un buget de cheltuieli combinat de aproximativ 10 miliarde de dolari.. Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD / VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari. Forțele aeriene vor primi 16 baterii, trupele terestre 25 de baterii. Proiectul va fi derulat în două faze, prima dintre care se va derula din acest an până în 2031. Ministerul român al Apărării intenționează să cheltuiască 2,995 miliarde de euro pentru achiziționarea a 298 de vehicule de luptă blindate pe șenile, dintre care 246 vor ajunge în următorii patru ani. Programul de achiziții, cu un buget de 1,923 miliarde de dolari, ar oferi cinci batalioane de trupe terestre cu câte un tun autopropulsat de calibrul NATO de 155 mm fiecare.

Bucureștiul ar urma să achiziționeze, de asemenea, 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, ghidate de radar AIM-120 AMRAAM pentru aeronava de luptă F-16 a Forțelor Aeriene, printr-un acord interguvernamental cu Statele Unite, pentru o sumă suplimentară de 372 de milioane de dolari . Acordul va include, de asemenea, achiziția a 299 de rachete aer-aer AIM-9X SIDEWINDER cu rază scurtă de acțiune, ghidate în infraroșu, în valoare de 239 de milioane de dolari.


General Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente a Ministerului Apărării, a indicat că. multe programe de achiziții se desfășoară în paralel pentru a spori capacitățile de apărare ale țării în umbra agresiunii ruse.

„În ceea ce privește programele de echipare, vorbim de 40-50 de programe live. Adică, dacă vorbim de achiziții și contracte în derulare, vorbim de 40 de programe care rulează în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt în faza de achiziție și altele care fie sunt în așteptare. pentru aprobări suplimentare după aprobarea prealabilă de către Parlamentul României, sau care au fost aprobate și așteaptă să înceapă faza de achiziție ', a spus el.

Bucureștiul a lansat o inițiativă cuprinzătoare de apărare în 2017, în principal pentru achiziționarea de echipamente militare americane, cum ar fi avioane de luptă F-16, rachete Patriot și sistemul HIMARS. Ca răspuns la războiul din vecina Ucraina, parlamentul de la București a decis să majoreze bugetul de apărare al României de la 2% din PIB la 2,5% în acest an.

În luna martie, România a anunțat și achiziționarea a 54 de tancuri M-1 Abrams din Statele Unite pentru a înlocui tehnologia sovietică învechită. În plus, președintele Klaus Iohannis a anunțat în aprilie că va cumpăra F35 Joint Strike Fighters pentru a consolida securitatea aeriană a țării sale împotriva agresiunii. Într-o declarație postată pe site-ul său, președintele a scris: „A avea capacități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente… ca parte a angajamentelor noastre ca stat NATO și UE este esențială pentru ca România să își atingă obiectivele politicii de apărare”. Nu se știe încă câte  aparate din generația a cincea ar cumpăra Bucureștiul.

Solicitarea unei prezențe sporite a SUA

Mai mult, Bucureștiul și-ar aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu Washingtonul, și nu exclusiv prin achiziții de arme. La 30 martie, ministrul apărării naționale, Angel Tilvar, a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, la Washington DC. În cadrul întâlnirii s-a abordat necesitatea unei strategii cuprinzătoare pentru securitatea Mării Negre, în care, după cum a spus ministrul român al apărării, Statele Unite ar trebui să aibă un rol de lider.

„Considerăm că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori cheie din regiune. Aceste eforturi vor crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unei conduceri active a SUA în regiune”, a menționat Tilvar.

Statele Unite și-au demonstrat deja angajamentul față de regiunea Mării Negre anul trecut, când și-au suplimentat trupele staționate în România cu soldați din Brigada 2 de pușcași a Diviziei 101 Aeropurtate, a adăugat Tilvar. România are aproximativ 3.000 de personal din Statele Unite dislocate în mai multe baze militare din toată țara. La Summit-ul NATO din iunie de la Madrid, Washington a anunțat, de asemenea, că va avea sediul unei echipe de luptă a brigadei rotative (BCT) în România.


Cooperarea militară româno-polonă

Bucureștiul ar întări și cooperarea în domeniul apărării cu Varșovia. Cele mai mari două țări din regiunea Europei Centrale și de Est construiesc cele mai puternice două armate, cu un accent puternic pe interoperabilitatea dintre forțele lor armate. F-16, F-35, Himars și Abrams, printre altele, vor oferi celor două armate mijloacele pentru exerciții comune, împărtășirea experienței și o cooperare mai profundă pe flancul estic al NATO. Acest lucru a fost discutat și de viceprim-ministrul polonez Mariusz Blaszczak și Angel Tilvar la 28 martie, la București, în cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române.

'În ceea ce privește trupele terestre, polonezii și românii le echipează și ei cu echipamente foarte asemănătoare. Am comandat HIMARS. Așa au făcut-o și românii, motiv pentru care discutăm despre utilizarea în comun a acestor arme tocmai prin cooperare între forțele noastre armate. Cazul este destul de asemănător în privința Patrioților. Și românii au decis să cumpere Abrams. Și îl vom avea pe Abrams pe echipamentul armatei poloneze deja anul acesta', a subliniat viceprim-ministrul polonez.

La același eveniment, pe lângă aprofundarea cooperării militare, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut și dezvoltarea unei noi comunități economice.

Premierul polonez ar stimula cooperarea economică cu România și Ucraina pentru a face mai bine auzită vocea regiunii.

Noua comunitate economică din Europa Centrală și de Est pe care Morawiecki are în vedere nu numai că ar ajuta la reconstrucția și integrarea Ucrainei, dar ar putea echilibra centrul de greutate economic din Europa între Est și Vest"




21 de comentarii:

GG spunea...

Toate bune și frumoase! Să ne mândrim ? Nu aș fi asa de mândru,din punctul de vedere al unui rezervist și referitor la modul de trai al nostru.Deja se vede sacrificiul de ani buni ptr.a fi la înălțimea NATO.
Pregatim gamelele și sufertasele?Eu zic că ,da.

Huhu Rezea spunea...

CG
Dacă povara dotării armatei se împarte egal și puterea de cumpărare să menține la nivelul actual, cine să nu fie dispus să facă sacrificii?

csej spunea...

Trebuia făcut de mult.Asa se intampla la noi.Suntem experți în hairup.
Ai nostri foști guvernanti au crezut ca marea nu va mai avea valuri.
E bine totusi ca s-au trezit la realitate.Mai bine mai tarziu decat niciodata.Cea mai mare slăbiciune este ca strategia de apărare după intrarea în NATO a ajuns poezie.Multa,multa vorbărie.

ifrim spunea...

Dacă meseria armelor nu mai este atractivă datorită disproporționalității între solde și privațiuni și mai există și reticența privind situația de conflict din zonă cine va opera atâta amar de tehnică?Tineretul pleacă pe salarii duble triple în UE!

Liviutatarush spunea...

Pe hartie, totul arata bine! Tehnica noua inseamna totusi si personal calificat! Daca toata insiruirea aia de tehnica ar veni intr-un an, doi, trei, mai mult ca sigur ca nu va avea cine s-o exploateze! Dom presedinte, trebuie sa investiti mai mult in factorul uman, in luptatori cu adevarat profesionisti, dedicati si impulsionati nu numai de dragostea de tara! Trebuie si ceva in plus! Pe langa plusul ala, care trebuie sa fie consistent, ganditi-va si la PREDICTIBILITATEA SI STABILITATEA armatei! Pana acum, restructurarea, reorganizarea, dotarea, pe cat s-a putut, s-a facut pompieristic! Strategia Nationala de Aparare mai exista? Se respecta? S-a imbunatatit cu ceva? Sau este doar o brosurica buna de aratat la defilari?

Fost parasutist spunea...

Aceasta inarmare masiva, la preturi astronomice, mai ale in conditiile in care noi nu producem aproape nimic in domeniu, cu mare parte din bani in avans, cu imprumuturi la dobanzi nemaintalnite pentru un membru NATO si UE, cu un deficit cronic al balantei de plati este o reteta sigura pentru falimentul de tara. Amintiti-va de Grecia! Si inca ceva: avioanele, submarinele si toate celelalte, odata achizitionate nu produc bani, ci, dimpotriva, cer si mai mari cheltuieli pentru intretinere, instruire si functionare.

Marcell spunea...

În primul rând, nu cred că asta este o veste bună pentru pensionarii militari. Ba din contră. Este logic și de ce.
În al doilea rând, devenim o țintă tot mai "legitimă" în situația în care "cei mari" vor să-și arate mai tare mușchii unul-altuia. Oricum, după Polonia, noi suntem ținta nr. 2 în caz de escaladare.

Relu spunea...

@Marcell: numai ca Polonia are o industrie de aparare care a fost sustinuta si modernizata.

GG spunea...

@ HR Dacă mi-a luat mințile cineva as putea spune că,da,asa este ca d.voastră,dar nu e asa.Din 2018 de când unii ne-au înghețat pensiile preturile sau dubat,la unele produse triplat,pensiile sunt cam la fel.Inca nu mi-a luat guleratii și mintea.Ne facem ca nu vedem? Înseamnă că am discutat atâția ani degeaba pe aici Pt.ce și pt.cine ne facem ca nu este asa?
Puterea de cumpărare va rămâne la Fel? Hai ca ma faceți sa râd,mai ceva ca Stelică,fără frică!

A spunea...


@
Intrutotul de acord cu fostul parasutist.
Mai specific.....NU vom fi in faliment de tara pentru ca....urmeaza definitia>>>>>
"Colonialismul este o formă de dominație ideologică, politică sau culturală a unui stat asupra unui teritoriu (numit de obicei „colonie”), care atrage după sine și o stare de dependență economică a coloniei respective.

Colonialismul constă în dobândirea, organizarea, exploatarea, menținerea și expansiunea de colonii într-un teritoriu de către o putere politică dintr-un alt teritoriu. Reprezintă un sistem de relații inegale între puterea colonială și colonie și deseori între coloniști și populația indigenă."
Pentru ca in era moderna sa obtii o "colonie" trebuie sa-i acaparezi resursele naturale,sa-i "stergi" identitatea,sa-i creeezi dependenta fata de tine!Nu ramane decat forta de munca si piata de desfacere!!!!!Recunoasteti colonia?....
PS:Parerea presei ungare e fix ZERO!Lauda-i pe fraieri sa se simta bine.Investiti baieti in defence,noi investim in economie.Jucam in aceeasi tabara insa cu interese diferite,cred ca ati observat....!!!
Mai nou,observ ca Budai o da cu "neinterventia" in actuala lege a salarizarii si trimiterea la CE a noii legi(spre aprobare) !!!Sa ma bata mama daca nu suntem sclavi!Astia de ne conduc joaca rolul Postei!

https://www.bugetul.ro/marius-budai-iesire-de-ultim-moment-nu-e-vorba-de-inghetari-de-salarii-dar-avem-nevoie-de-o-perioada-de-neinterventie-pe-legea-salarizarii-fie-in-parlament-fie-in-guvern-pentru-ca-sunt/

Dan B. spunea...

Nu aveți impresia că încercăm să ne băgăm în seamă?

Cu atâtea cheltuieli, uriașe în opinia mea, multe cu plata în avans și fără offset, cu produse achitate, dar nesosite de ani buni, nația asta este înhămată brusc la mai mari cheltuieli, care generează costuri ridicate pentru exploatarea ulterioară.
Aveți idee cât offset a condiționat polonezul pentru admiterea înarmării sale de către americani? Știți ce chirii încasează polonezul pentru terenul bazelor militare yankee sau ce condiții au impus la angajarea localnicilor pe funcții administrative?
Aici, totul a fost cedat moca, ba chiar au fost subvenționate lucrările de investiții, menite să asigure operativitatea și condițiile de trai ale militarilor străini de la M.Kogălniceanu și de la C. Turzii. Îmi aduc aminte că Trump a inițiat campania pentru plata către bugetul american pentru serviciul de apărare solicitat, ba chiar cu o marjă oarecare de profit. Altfel, n-ai fi văzut picior de yankeu pe aici, căci „America-first”!
Chiar crede cineva că Rusia ne-ar fi băgat în seamă, dacă n-ar fi existat „lătrăii” politicii dâmbovițene și „preșul” partinic, așezat la primirea yankeilor și aliaților acestora?
Și cam știți ce se întâmplă când „dai chiloți la vacă”, exemplul elocvent fiind cel al tehnicii de luptă NATO, cadorisit Ucrainei, cu care „amicii” ne-au doborât un Mig-21 și un IAR-330.
Așadar, va trece multă apă pe Dâmbovița până când Armata României va beneficia de tehnică de luptă modernă și exploatabilă în condiții de perfectă siguranță de către personal calificat.

Dan B. spunea...

Huhu Rezea spunea...
„CG
Dacă povara dotării armatei se împarte egal și puterea de cumpărare să menține la nivelul actual, cine să nu fie dispus să facă sacrificii?”

Dacă n-ar fi comentariul dtale unul de plâns, ar candida la premiul anului pentru umor!
Când s-a împărțit povara dotării Armatei în mod egal asupra românilor și/sau constitutorilor SNAOPSN?
Sau când puterea de cumpărare a cetățenilor acestei țări s-a menținut pe perioade lungi?
Nu realizezi că România și cetățenii săi, cei mulți, au fost vârâți într-o nouă curbă de sacrificiu, doar pentru a face pe plac altora, doar pentru a le înlesni, în mod direct, majorarea bugetelor producătorilor de armament, tehnică de luptă și de muniție? Desigur, conflictul militar ulterior mai aduce beneficii și industriilor farmaceutice, alimentare, etc.

Huhu Rezea spunea...

люди au ieșit la produs.

Huhu Rezea spunea...

hurzicarul și otopenistul...moșnegi fără minte și fără spirit al responsabilității față de țară!
In UE si NATO România nu dispare, nătângilor.

Huhu Rezea spunea...

hurzicare, tot fără minte ești. Asiaticii și africanii au invadat deja Occidentul. Fug de estul Europei. Ai ceafă lată de cultivator de castraveți....

Arfy spunea...

Rambo, vezi că încalci regulile CNCD!

Arfy spunea...

Rambo, e treaba ta! Eu nu-ți pot da sfaturi! Doar ți-am spus că încalci reguli! Dă-i în judecată! Pierzi, dar câștigi!

Marcell spunea...

@Relu
Numai că dacă le trimite rusul o nucleară tactică sau mai mărișoară, nu prea mai ajută industria aia de apărare. La fel o să ne ajute și pe noi aceste "inteligente" investiții în apărare. Se cam screm rușii cu ucrainenii, clar nu-i văd plecând la atac terestru spre Polonia sau/și România. Despre alt nivel și mod de atac vorbim.

Calinmihaib12 spunea...

Nu "departe" de subiectul topicului, acum,(13:38') la Sriblea= Radio Europa FM se vorbeste despre "scandalul".. SCHENGEN..!; în care se tot caută.. "vinovați" (..?)
"Realitatea"= ESCAMOTATĂ de cei "interesați",care "SE LEAGĂ"cu subiec tul din TOPIC (!) este..că"noi"=.. autoritățile române, facem "jocul" AUSTRIECILOR..& CO...!, care NU NE VOR (pe NOI, și nu atât pe imigranții asio -africani, cum se pretextează..!) în zona "AIA"..!

Nico.tnt spunea...

Prima faza pana 2031!? Dupa incheierea razboiului prima faza se va finaliza in 2091! Care fie vorba, FAZA 1, e cam "subtire"! Cu tot respectul, domnul Incicas sa mearga la pensie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Păi, băi, ciongorei pulei mărunței, care ravniti sa deveniti hardelenei hongorei, inarmarea lui Rumunika de fapt e ochinca de la grinda din primăria din Bodaprostea, prin care curge Dunubiana, si pe care Rumunika in 1918 totalmente o ocupa, ca pe o piaza rea, uite asa, si daca va mai ridicati, ca cioclul cu oful si cu ciocul sa ne ingroape mortul, va mai agatam si un pork belit de șorik, uns cu paprika sa va treaca pohta de a mai ocupa voi ceva cu stirpea de piază rea, adusa pe sub șea, ca pe-o oghea, din Mongolika sa alunge pacea peste Transkarpatika, care e a lui Rumunika in vecilica, si care are pentru voi, fiecare, un dikton de nemtudom pentru al vostrum autonom, decat daca din acele zcule cu traiștile de barabule o sa sariti cu stuchitul din trombon iar sus in pom!