Un produs Blogger.

vineri, aprilie 14, 2023

Judecătorii și instituțiile care înfăptuiesc justiția dau sentințe și ordine care înfrâng legea salarizării în favoarea lor

45 comments

O sentință pronunțată de o instanță din Dâmbovița, rămasă definitivă după respingerea recursului de către CA Ploiești, care a stabilit că plafonarea salariilor judecătorilor și asistenților judiciari, potrivit art. 38 alin (6) din L 153/2017,  se aplică numai drepturilor salariale stabilite potrivit acestei legi, nu și drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești în baza legislației anterioare, a fost temei pentru ministrul liberal,  Cătălin Predoiu, să emită anul trecut un ordin prin care a dispus calcularea salariilor tuturor judecătorilor și asistenților judiciari cu valoarea de referință de 600 lei, reglementatà de abrogată L 284/2010.

Ordinul emis recent de președinta ICCJ este de fapt o actualizare a Ordinului emis de Predoiu.

Dacă Guvernului îi e teamă să aplice uniform Legea salarizării, reîntronarea disciplinei salarizării in instantele de judecată trebuie impusă prin viitoarea lege a salarizării, reformă cerută pentru cererea nr.4 de plată PNRR.

Artificiul este evident tras de păr pentru a eluda Legea 153/2017. Astfel că, judecătorii sunt singurii salariați din România care-și calculează salariile cu valoarea de referințà dintr-o lege abrogată, în loc de valoarea salariului minim pe economie, și cu coeficientii din L 153/2017.





45 de comentarii:

Leon spunea...

"Parlamentul României a aprobat Bugetul de stat pentru anul 2023. Ministerul Justiţiei va avea pentru anul 2023 un buget de 4,669 miliarde lei credite de angajament și 2,946 miliarde lei credite bugetare. Cu titlu de NOUTATE, în temeiul prevederilor art. 142 din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, fondurile aferente cheltuielilor instanțelor judecătorești nu mai sunt incluse în bugetul Ministerului Justiției, fiind transferate în BUGETUL Înaltei Curți de Casație și Justiție. De aici, a rezultat suplimentarea bugetului ÎCCJ cu suma de 2,521 miliarde lei. Astfel, bugetul alocat Justiției are o creștere în termeni reali de 7% față de anul 2022."..!

Fosila Nervoasă spunea...

Am onoarea sa vă salut!

Noi, militarii, suntem percepuți de opinia publică drept inamicii societatii. Nu interesează pe nimeni daca suntem activi, in rezerva sau in retragere. Suntem considerați o categorie socială balast, care beneficiază doar de privilegii și care nu contribuie cu nimic din punct de vedere economic. Suntem supuși oprobriului public în mod nemeritat, cu sprijinul tacit sau pe față al mediului politic și al unor ONG aservite. Au reușit performanța de a ne antagoniza si de a ne învrăjbi chiar între noi, vad acum categorii care nu ar trebui sa existe - varsovosti, natoisti, neterminați, activi... Trebuie sa ne amintim faptul că suntem o singura categorie profesionala/sociala: militari. Nedreptățile și inechitățile trebuie sa fie remediate. Din păcate, este evident că "specialiștii", fie din parlament, fie din MApN nu sunt capabili sa înțeleagă acest lucru. Singurul lucru pe care îl putem face este sa ne organizam noi, cei afectați. Și să ripostam.

mosmartin16 spunea...

Tot cântărind variantele posibile la pensiile militare, înclin să cred că, într-un final, din motive de timp și ușurință a punerii în practică...se va apela la o impozitare progresivă, cu totul alta decât cea rezultată din Senat ! Vedem ce-o mai fi !

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Ce este greu de înțeles că impozitarea nu înlătură inechitățile și nici nu micșorează bugetul brut destinat plății pensiilor.
Doar aducerea tuturor pensiilor la momentul T0 prin recalculare face dreptate, dacă nu se acceptă calculul dual.

Leon spunea...

http://m.luju.ro/atat-vor-castiga-procurorii-seful-parchetului-general-cu-peste-20-de-ani-vechime-in-magistratura-va-avea-un-salariu-net-de-5-800-euro

akord 75 spunea...

mos martin16
O impozitare/supra/extra/ultra, oricum i-om zice este orice numai reforma nu....adica e si asta un mod de ai da "Mariei" o alta palarie.Un mod asa de "sustenabil" ca in 3-5 ani totul va fi luat de la capat.Si in logica asta,iar va trebui "o noua palarie la aceeasi Marie"
O frectie cu galbenele la un picior de lemn 😆
Ca sa nu mai luam in calcul,ca si "supra" aia isi va gasi antidotul in max un an.Pai ce nu se pricep ei la misculatii ??... "baietiiii..se pricep,cum sa nu!" Doar au dovedit-o de atatea ori ☝️.

akord 75 spunea...

Leon
Adica pe langa celelalte din ordinul in speta,am citit-o bine pe asta sau mi s-a parut??(retoric)

"...sa fie fie calculate retroactiv, incepand cu 2018 ".Vreo 5 ani juma??? Oaiii o sa le crape conturile bancare,nu doar pe la "colturi",o sa explodeze de-a dreptul 😲🧐👀
PS Si daca-i "ordin" nu-i tocmeala,ce daca f**e Legea ???...ete na "lege"!!

akord 75 spunea...

Si ca sa inchei:
Ciucaaaa ce facusi Ciucaaaa!!!. Acu' te bat si stagiarii?? Fusasi degeaba ierou la pod??
Ca soldatii te batura la solda de grad....sau mai e putin,foarte putin...😄

Huhu Rezea spunea...

Când e vorba de primit din urmă nu mai protestează că este retroactiv?

Leon spunea...

Pai daca aceste restsante le primesc in ultima luna de activitate, cred ca le este rusine sa grabeasca pensionarea!

Fosila Nervoasă spunea...

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu – o analiză critică

https://www.juridice.ro/673006/proiectul-de-lege-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-pensiilor-de-serviciu-o-analiza-critica.html

Iată ce spune doamna Alma Ciornei despre pensiile magistraților, după ce cu câteva paragrafe mai devreme a "desființat" pensiile militare:

<< Nu voi relua aici considerentele care justifică acordarea unei pensii de serviciu acestei categorii socio-profesionale, mulţumindu-mă doar să punctez că, aşa cum a reţinut Curtea Constituţională în repetate rânduri, „instituirea pensiei de serviciu […] este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună […] magistraţii. Astfel, aceste statute speciale stabilite de Parlament prin legi sunt mult mai severe, mai restrictive, impunând […] magistraţilor obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au. Într-adevăr acestora le sunt interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii” >>

Va rog sa înlocuiti termenul "magistrați" cu "militari", și veți observa că aceleași restricții le avem, le-am avut.

basescu spunea...

Sarbatori Pascale fericite alaturi de cei dragi voua ! Cred ca este cazul sa faceti o pauza in comentarii pana dupa PASTELE CRESTIN ! Cat despre CIUCA, LASATI-L ACUM, DATORITA EVENIMENTELOR NEPLACUTE PETRECUTE IN FAMILIA SA.

mosmartin16 spunea...

Stați, Huhu, Acord ! Nici io nu îmi doresc ca "rezolvarea" să vină din impozitarea progresivă ! Sigur că inechitățile nu se înlătură, sigur că bruturile actuale ar rămâne astfel "reformate" ! Poate m-am grăbit în cele afirmate ! Sper încă în recalculare...fie prin soluția actualizării la o anumită compunere a bazei de calcul...fie prin contributivitate cu supliment ! S-auzim de bine !

Arfy spunea...

Rambo, stai foarte prost cu natematica, în special cu probabilitățile! Pune 32 de numere pe hârtie, unul după altul, fără sa joci pe "calculatorul" lor, și vezi câte îți ies! Pe urmă vorbim! Nu dezinforma prin necunoaștere!

bogdan spunea...

La topicul anterior am scris ce spunea ALMA CIORNEI despre pensiile militare....interesant, vrea recalcularea cu aplicarea OUG 59 referitor la limitarea la net si la pensiile dinainte de 2017.

Dodo spunea...

Fie ca INVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS,sa aduca PACE SI LINISTE IN SUFLETELE TUTUROR! SARBATORI BINECUVANTATE!

mosmartin16 spunea...

P.s. Nu e exclusă nici actualizarea și recalcularea plecând de la...45% la baza de calcul ! Sunt vremuri "trepidante" !

Pacala spunea...

Ne învârtim în jurul cozii!
De ce complicam lucrurile aducând în discuție " scenariul" care ne convin?
Dacă nu s-ar judeca "lucrurile" după " efortul" bugetar, am putea avea:
1.Aplicam VRS în cuantumul celui " oferit" magistratilor
. Respingem OUG 57 și OUG 59
3.Recalculam ca urmare al respingerii oug-urilor toate pensiile
4.Introducem impozit progresiv astfel încât pensiile rezultate sa poate fi suportate de buget, echitabile ( col 90=col 2023),..... se micșorează ecartul
......
Simplu
Sărbători fericite și binecuvântate!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Arfy spunea...

Da tinere, Rambo! Fă ce ți-am zis și după vorbim! Pune numerele pe blog pentru conformitate! Să le țină Huhu, ascunse până după cele două extrageri! Ai două șanse! Facem pariu pe o șampanie de 200 de lei?

raul spunea...

Justitie cu javre!Sau o porcarie de justitie!Cand spuneam ca nu poti da puteri de...vest ,unor potai educate si cu mentalitate ca-n est, fara control,multi mi-au spus ca sunt ,,anti"!Acum ,ei au devenit ,,anti"!

Ion Oblemenco spunea...

Pentru Băsescu :: Dumnezeu nu doarme .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Basescu e o porecla de betivan notoriu, sau care e betiv si-o asumă sa se mandreasca cu ea, dar Petrov este numele real!

Arfy spunea...

Viorel,dacă ești creștin, de ce atâta ură? Ce legătură are Petrov cu pandemia și altele? Psd a fost și este la putere și decizie și va fi încă mulțumiți ani! Fii rezonabil, elegant și inteligent în ce expui, altfel de descalifica ca om, nu ca militar! Militar rămâie viață!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dodo spunea...

HRISTOS A ÎNVIAT!

Huhu Rezea spunea...

Burebista a adăugat un comentariu nou la postarea dvs. „1 Mai, în anii '70, la Barajul Lotru”:

Hurez, cum se poate ca pentru magistrați sa se recalculeze salariile din 2018 adică din ultimii 5 ani iar pentru polițiști prin oug 75 s au calculat numai pentru ultimii 3 ani din februarie 2017 deși deciziile instantelor supreme ci salarizarea la nivel maxim atât pentru polițiști cât și pentru militari erau din 2015...
Parca drepturile salariale nerecuperate se acordau numai pentru 3 ani.. Nu pentru 5.. Deci la magistrați și ceilalți din justiție în afara de faptul ca se va folosi un VRS de 605 lei fata de militari și polițiști 198 lei li se vor da și retroactiv pe ultimii 5 ani... Vad ca ka ăștia nu trebuie neapărat un oug... Se da decât un ordin alunui conducător de instituție, parchet, iccj, etc și gata VRS 605...
Pai sa facă și la armată și politie VRS 605 lei.. Practic salariile nete se vor tripla dar și pensiile.
Acum sigur vor fi de acord și cu legea pensiilor speciale din parlament chiar și cu plafonarea la net..
https://www.g4media.ro/in-plina-criza-magistratii-si-au-marit-salariile-retroactiv-cu-25-la-suta-si-solicita-sumele-restante-pe-ultimii-5-ani-au-pus-poprire-pe-masinile-de-serviciu-cer-recalcularea-pensiilor-speciale.html

Huhu Rezea spunea...


Burebista
00:52 (acum 1 oră)
către eu

Burebista a adăugat un comentariu nou la postarea dvs. „1 Mai, în anii '70, la Barajul Lotru”:

Cornelius, maestrul emerit Huhu Rezea nu a citit cu atenție... Pentru orice salariat sau militar din România în cazul în care ar avea de recuperat diferențe salariale din ani anteriori indiferent de motiv ( graseli de calcul, hotărâri judecătorești, etc) nu se acorda decât pentru maxim 3 ani în urma de la stabilirea acestui drept restant... Pentru magistrați și ceilalți care lucrează în domeniul justiției... Se dau pentru 5 ani în urmă??? O fi corect?? O fi legal??
Dar cine va stabili dacă este legal??? Ai ghicit... Tot un complet de MAGISTRAȚI.. 🤣
EU SPUN CA ASTA SE NUMEȘTE AMESTECUL PUTERII JUDECĂTOREȘTI ÎN DOMENIUL PUTERII LEGISLATIVE... ÎN CONSTITUȚIA ROMÂNIEI POATE SE SPUNE CA JUSTIȚIA ESTE INDEPANDENTA ÎNSĂ ACEASTA SE EXERCITA CONFORM LEGILOR VITATE ÎN PARLAMENT.. ORI EU NU CUNOSC CA ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI SĂ SE FI VOTAT O LEGE CARE SA STABILEASCĂ NUMAI PENTRU MAGISTRAȚI ȘI CEILALȚI SALARIAȚI DIN DOMENIUL JUSTIȚIEI UN VRS DE 705 SAU 480 LEI...
Oare CJUE o fi de acord ca judecătorii își pot stabili singuri majorări de salariu care nu sunt prevazute de legi votate în parlament???
Dacă fiecare conducător de instituție care este și ordonator de credite poate ca printr-un simplu ordin sa majoreze salariile subordonaților sau ale angajaților atunci ce rost mai au legile salarizării???
ACESTA SUBIECT MERITA UN TOPIC SEPARAT ȘI CHIAR NIȘTE SCRISOR ȘI RECLAMAȚII LA TOATE FORURILE NAȚIONALE SAU INTERNAȚIONALE..

Leon spunea...

@Bure, citeste si art.107 din L.263/2010 modificat:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/241928

Burebista spunea...

Leon, acolo este vorba numai pentru pensiile stabilite în sistemul public de pensii, alea pe puncte, deci și la magistrați sau ceilalți speciali care au și o componenta calculata pe puncte, doar pentru acea parte nu se aplica prescripția. Pentru pensiile speciale calculate ca procent din salarii... Nu se aplica articolul din Legea 263... Deci la magistrați chiar dacă va creste componenta calculata pe puncte pentru cei care au depășit vârsta standard de pensionare și care din acel moment este plătită de casa națională de pensii, automat o sa scadă componenta de la bugetul de stat pana la 80% din brut... Însă acești magistrați ar dori ca și acea componenta plătită de la bugetul de stat sa fie recalculata din 2018... Ilegal zic eu... Atât pentru pensii cât și salarii.

Leon spunea...

Cred ca ati aflat deja ca, magistratii PENSIONARI au inceput sa solicite la vechile locuri de munca diferentele salariale si ADEVERINTE ptr.RECALCULAREA pensiilor de serviciu..!!

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Nu mai da lecții proaste. Ia citește art. 65 din L 223/2015! Tot în termenul general de prescripție de 3 ani se revizuiesc și pensiile militare.

Leon spunea...

Poate citeste acest blog un parlamentar, care printr-o initiativa legislativa modifica Art.65 din L.223/2015 in sensul art.107 din L.263/2010..!!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
De ce să modifice?
Sunt la fel!

Art 65 din L 223/2015

(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu ori la cererea persoanelor îndreptățite, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.
Art. 107 din L 263/2010
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

Leon spunea...

Huhule, avem si 2 prim:
"(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă."

Burebista spunea...

Huhurez, vezi ca articolul respectiv din Legea 263 a fost modificat...
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
La articolul 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), în cazul unei erori materiale, de calcul sau al oricărei greșeli de redactare, omisiuni sau mențiuni greșite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare și redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripție nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă.
Iar mai sus eu am scris că magistrații activi și pensionarii magisrati vor sa li ce tecalculeze salariile și pensiile din 2018, adică din urmă cu 5 ani...
Ori termenul legal în care se por recupera drepturi restante este de 3 ani. Acest termen este valabil și la salariile și pensiile militare. Magistrații și restul din justiție chiar și grefieri etc vor pe 5 ani..
E legal? Eu zic ca nu.. Plus ilegalitatea cu VRS 605 lei fata de 198 la restul bugetarilor inclusiv militari și polițiști...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Noul articol 107 se aplică numai în cazul unor erori materiale sau a aplicării greșite a legii de către Case de pensii, nu în cazul modificării prin lege a calculului pensiei.
Burebista face confuzie între plata salariilor magistraților si plata pensiilor pentru magistrați. Pensiile nu pot fi recalculate pe o perioada mai mare de 3 ani, dacă nu a a fost vorba de aplicarea greșită a legii. Ordinul ministrului Justiției nu a fost dat ca urmare a modificării legii ci ca urmare a unei decizii a Tribunalului Dâmbovița.

Leo spunea...

Da, dar se aplică.
Nu ca la Aret. 65 alin. (2) din faimoasa specială 223.
La unii se aplică la alţii nu se aplică deși toți sunt cetățeni ai aceeași Românii cu aceeași Constituție.
Nu va trece mult și se va rezolva și asta.........
Pe timpul lui TERENTE a lui Marcel

Leon spunea...

@Huhu Rezea, si nu ne-ar prinde bine si nouă o completare a L.223 in acest sens ? (de exemplu,a se vedea Dosarul 4241/2/2020 !).

Huhu Rezea spunea...

@Leon
De azi într-o săptămână se judecă recursul la ICCJ.

Leon spunea...

@Huhu, nr.Dosar si Sectie la ICCJ ??

Huhu Rezea spunea...

@Leon
https://www.huhurez.com/2023/02/contenciosul-privind-ultima-actualizare.html

Leo spunea...

Onorabile,
Pe Viorel l-ai suspendat , sau s-a supărat el și nu mai scrie nimic inclusiv despre aventura judiciară cu ÎCCJ , 2505 , CC ?

-Leoane , Leoane nu prea îți mai pică fisa.
Păi să se modifice și Art. 65 alin 2 cum s-a modificat 107 din Legea 263 prin Art. unic din Legea113/2021. Adică cum , unii pensionari sunt mai cetățeni decât alții ?
Să vină TERENTE să facă un proiect sau o inițiativă să avem și noi un identic simetric al lui 107..........

Leon spunea...

Sedinta :
09.05.2023 Ora 9:00.

"Numărul dosarului: 2389/1/2022 
-Data formării dosarului la ÎCCJ: 08.11.2022

Data inițială a dosarului: 13.08.2020

Materia juridică din care face parte obiectul dosarului: Contencios administrativ şi fiscalSecție: 

Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal

Obiectul dosarului: litigii Curtea de Conturi (Legea Nr.94/1992)

Obiectele secundare ale dosarului: 

-Stadiul procesual: Recurs"