Un produs Blogger.

vineri, decembrie 22, 2023

Ordonanta trenuletul pentru anul 2024 a fost publicata in MO. Pensiile militare....

5 comments

... nu sunt exceptate de la indexare. In consecinta, se indexeaza din oficiu cu 13,8%, inflatia anuala cunoscuta la data de 01 01 2024, potrivit art. 59 din Legea 223/2015 cu modificarile si completarile ulterioare. 

Potrivit art. 60 alin(2) din lege, pentru pensiile acordate dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 59/07 08 2017, cuantumul acordat dupa indexarea cu 13,8% nu trebuie sa fie mai mare decat baza neta de calcul indexata si ea cu 13,8%. 
In cazul indexarilor succesive, la suma rezultata dupa indexarea cu 13,8% a bazei nete de calcul  se adauga suma valorilor indexarilor din anii anteriori potrivit. art. 60 alin.(3)  

 

5 comentarii:

Claudiu Marin spunea...


Stelian Palagheanu
10:33 (acum 5 ore)
către eu

Concret ce și cum se indexează cu 13 8 %
Dați un exemplu ca să înțeleagă ,omul .
Indexarile nete ,baza de calcul , indexare succesive , etc .
Avem doua BAZE DE CALCUL LA STABILIREA UNEI PENSII .
Prima este baza de calcul stabilita în anexa 1.
A doua este baza de calcul pentru stabilirea pensiei plafonate la 85 % . Care duce spre pensia netă la final .

Raspuns
La tine este simplu! Se indexeaza brutul pensiei de pe Tolonul din luna aceasta.
Vrei sa-ți fac si calculul cat face "brutul x 13,8%"?

Claudiu Marin spunea...

Mitica
16:23 (acum 4 minute)
către eu

Ziua bună, Claudiu ! Mă bucură faptul că ai reamintit - în topic - de modalitatea legală de indexare a pensiilor incidente art.60 din 223 ( modificat prin OUG 114 ) ! Poate, cine știe...până vine Curtea de Conturi peste ei ( n.n. - peste Casele de pensii )...li se va lua vălul de peste ochi și s-or dezmetici ! Oare - la ei - e în zona analfabetismului funcțional să nu priceapă faptul că a aplica rata inflației... la media soldelor nete corespunzătoare celor brute din baza de calcul înseamnă - totdeauna - a o aplica la prima medie, aceasta reprezentând - totdeauna - 58,5% din cea de a doua medie, respectiv cea a soldelor brute din baza de calcul ! Vorbim de indexarea succesivă și de pensiile care au cuantumul acordat ( pe card ) la nivelul mediei soldelor nete ! Bineînțeles că, în cazul acestor indexări succesive se adaugă și intervenția ratei în operațiunile de indexare anterioare !

Claudiu Marin spunea...

Stelian Palagheanu
16:55 (acum 55 de minute)
către eu

Am văzut ulterior ca se referă la cei pensionați după ce a apărut OUG 59./2017
La mine este simplu .
Pensia buta = 2470 lei X 13,8% = 2470 + 341 lei = 2811 lei BRUT
PENSIE NETĂ = 2811 LEI , conform codului fiscat subsemnatul NU PLĂTESTE IMPOZIT 10% PENTRU PENSIE DE INVALIDITATE DIN CAUZA SERVICIULUI MILITAR .

Claudiu Marin spunea...

Budeanu Viorel
17:07 (acum 47 de minute)
către eu

Mitică. Curtea de Conturi nu se va mai duce niciodată în control la CPS A MApN pentru că, o instituție importantă în statul român cum este Curtea de Conturi, a fost pur și simplu ridiculizată de către CApB în Dosarul nr. 4241/2/2020. Dacă vă trimit Recursul, Întâmpinarea, Răspunsul la Întâmpinare depuse de Curtea de Conturi, o să constatați destul de ușor cum CApB și ÎCCJ și-au bătut joc de ei. Cred că vor refuza solicitând să meargă în control DNA-ul. Așa ar trebui să facă domnul Mihai Busuioc în calitate de Președinte al CC.

Raspuns
In 2020, sesizarea Curtii de Conturi a intervenit in urma unei interpelari a parlamentarului Dumitru Lupescu caruia HR i-a multumit pe blog. Vezi https://www.huhurez.com/2020/02/multumim-domnule-deputat-dumitru.html

Claudiu Marin spunea...


Ovidiu Stefan
19:07 (acum 2 ore)
către eu

Bună seara.

Am vrut să scriu un comentariu pe site, dar nu am reușit. Textul este următorul:



Am observat de mai multe ori pe aici că mulți consideră greșit modul în care se face indexarea pensiilor militare plafonate la netul bazei de calcul. Eu consider că procedează corect casele de pensii sectoriale, pentru că, în accepțiunea generală, indexarea presupune creșterea cu un anumit procent al pensiei actuale, iar procedura tehnică trebuie să ducă la același rezultat. Dacă pensia a trecut prin indexări anterioare, atunci acestea sunt conținute în cuantumul actual al pensiei și indexarea curentă se aplică acestui cuantum. Dacă s-ar indexa doar netul corespunzător bazei de calcul nu ar fi o indexare a pensiei (în cuantumul actual), ci doar a unei componente a cuantumului acesteia (s-ar indexa doar cuantumul pensiei nete de la data stabilirii acesteia).

Art.60 alin.3 din Legea 233/2015 actualizată se citește așa:

(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăşi suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflaţiei, în condiţiile art. 59 alin. (1), asupra [:]

(mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenţia ratei medii anuale a inflaţiei, în aceleaşi condiţii, din operaţiunile de indexare anterioare).

Am pus niște paranteze în text care au același rol ca în matematică, adică să evidențieze că indexarea se aplică totalului obținut din adunarea mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei cu suma reprezentând intervenţia ratei medii anuale a inflaţiei, în aceleaşi condiţii, din operaţiunile de indexare anterioare. Aceasta deoarece textul “la care se adaugă suma reprezentând intervenţia ...” nu este precedat de virgulă.

Cine știe gramatică și se pricepe să calculeze expresii matematice care conțin paranteze va înțelege de ce este corectă modalitatea aceasta de calculare a indexării.



Cu respect,

Ovidiu Ștefan

Raspuns
Gresiti atat in interpretarea gramaticala a textului cat si in calculul matematic.

Ca sa verificati chiar dvs ca nu este adevarat ce spuneti, comparati va rog pensia acordata in luna decembrie(care contine probabil si indexari anterioare), indexata cu 13,8% cu baza initiala neta de calcul, indexata si ea cu 13,8% si vedeti daca respecta dispozitia din art. 60 alin (2)ca pensia neta indexata să nu fie mai mare decat baza de calcul neta indexata.Ia vedeti dvs cu cat este mai mare pensia neta acordata in decembrie 2023 indexata cu 13.8%.
Cu alte cuvinte, indexarea pe care v-a facut-o Casa de Pensii Sectoriala nu rezista la proba verificarii corelarilor care trebuie sa existe intre pensia acordata indexata si baza neta de calcul indexata.
Daca OUG 114/2018 nu permitea si indexarea bazei nete de calcul, pensia dvs nu ar fi putut fi indexata niciodata. O pierdeati in plafonul net al bazei de calcul asa cum ati pierdut sporul OMM si pensia suplimentara.