Un produs Blogger.

joi, februarie 07, 2019

Propunere de modificare a Legii 223/2015 înregistrată la Senat

72 comments
 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 
24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările 
ulterioare 
Număr de înregistrare la Senat
B14/2019

Inițiatori:
Brăiloiu Tit-Liviu - senator PSD
a


72 de comentarii:

gigi 2 spunea...

Foarte bine , unii au iesit la pensie la 30 si ceva de ani si cu ce pensii. Oameni buni de munca.

Iulian Mareș spunea...

O bascalie ce se perpetueaza!

L-ati auzit cumva pe KWI ca are un pdv cat de mic despre asta?
Cat de mult rau a facut LOV militarilor, devenind mana altora, eu nu pot sa nu apreciz totusi o remarca...

Radu Herjeu, membru CNA, comentează afirmația președintelui Iohannis care a motivat refuzul numirii ca minstru a Olguței Vasilescu din cauza faptului că aceasta nu ar avea pregătirea de specialitate necesară.

"Nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propus(ă)".

Înlocuiți ”minister” cu ”funcție” și veți înțelege chiar de la el de ce emițătorul frazei de mai sus e președintele României!

Din fericire, în înțelepciunea sa milenară, poporul român are o sănătoasă și lipsită de orice îndoieli dublă măsură!"

Abureli puerile si autiste....ministrii si secretarii de stat sunt numiti politic si nu dau examen, nici macar la mecanica fluidelor!

M spunea...

Pai nu are Johannis dreptate ca psd-eii ii pun pe astia aiurea!!! Ce competente are domnul vicepresedinte la comisia de aparare si ordine publica? Zice chiar el: "Experienta buna in managementului organizational, domeniul fiscal si managementul turismului"

Leon spunea...

Senatorul Liviu Brailoiu in calitatea sa de Presedinte al Comisiei de Aparare, ar trebui sa fie mai atent cand vine cu un proiect de lege de modificare a Legii nr.223/2015:
1. Propune eliminarea pensiei anticipata PARTIALA, dupa modelul proiectului de lege privind sistemul public de pensii, proiect aflat la CCR contestat de parlamentarii din opozitie.
2. Modificarile propuse se refera numai la militari si politisti nu si la Functionarul public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
3.Propunerea cu ramanerea in activitate inca 3-5 ani dupa varsta de pensionare este prevazuta si in alte proiecte de lege, de exemplu in L705/2018, proiect aflat pentru raport in comisia pe care o conduce, si amanat pentru a 3 a oara, ultima data in sedinta din 05.02.2019, iar sporul de 2% pentru fiecare an lucrat in plus adaugat la pensia militara de stat este fara folos atata timp cat raman in vigoare OuG.59 si 114.
4. In Expunerea de motive sunt argumente care nu vor convinge.
In concluzie, din punctul meu de vedere,acest proiect de lege nu cred ca are cum sa treaca de parlament in aceasta forma..!

M spunea...

Aseara Cristoiu a observat MAREA calitate a lui LOV! "Femeia asta poate induce ura fata de cineva!"
Exact! Olguta e capabila sa induca foarte usor ura fata de cineva sau ceva. Declaratiile ei au facut enorm de mult rau. Cui sa ii explici ca a avea 26 de ani NUMAI in conditii speciale e foarte greu? Ca se scad tot felul de perioade.
Apropo! Initiativa e de mai multe luni dezbatuta pe culoare. Am intrebat: cum dati voi 2% pentru fiecare an in plus daca ati plafonat pensiile? Cum va asigurati ca "cererea" de prleungire a activitatii este reala in conditiile unui sistem care functioneaza "la ordin"? Nu e discriminatoriu? Deja femeile militar au aceeasi varsta de pensionare ca si barbatii si nici nu beneficiaza de posibila reducere in cazul in care au facut 3 copii.
Rasunsul? Un ranjet - nu va place mergeti la opozitie!

CEZAR spunea...

Trebuie sa fi idiot ce tinde spre infinit...daca poti crede ca KlauSS..este interesat de calitatea (sic) ministrilor din guvernul Aliantei !!
Nu mai dezvolt pentru ca nu vreau sa jignesc inteligenta ..Adminului sau a unor colegi cu judecata si bun simt..!

BONIFATIE spunea...



D-le Gigi!
Exagerați, unii au fost pensionați chiar și la 25 de ani... vechime!
Să mai și glumim, în mod serios, că azi e vineri.
Varianta cu „parțial anticipată”, a fost și este cam trasă rău de coadă pentru că încurajează leneșii frumoși și liberi.
Este valabil sau ar trebui să fie și pentru sistemul public de pensii (vezi Art.51 alin.(1) lit.c) din Legea nr.263/2010).

Mihai spunea...

Încă un priceput la toate.
Exact in spiritul cerintelor de la mitingurile din ianuarie si din 7 februarie.
Treaba activilor. Daca ii mai potolea si la sporuri inventate nu era chiar rău.
Ce le-ar putea spune Olguta ca si cunoscatoare in litere si cultura ca ”ministru european al transporturilor” europenilor?
Să fim seriosi ! Mahalaua tine pâna la abordari profesioniste pe domeniu.
Ati vazut cum i-a dat pe spate ministrul agricol profesionist până la cormorani.
Problema mea cu profesonistul de la agricol consta in faptul că ”in cel mai bun an agricol” nu gasesc in magazine o leguma romaneasca in afara de ceapa ,ardei iute si poate ceva varza.
Ce o sa raspundă mireasa daca o intreaba aia din comisie ce impozit plătește pe banii din nunta cu care vrea să achite conacul?
Noroc ca CCR a anulat dezincriminarea abuzului in serviciu (motivatie aparuta si devastatoare) si poate, zice ea, din prima ”să-i faca plângere penala ” presedintelui ((((((((??????? Să vedem daca mai aprofundeaza ce iese.
Poate nu se lasa nici Dogaru cu plângerea sindicatului ((((

Huhu Rezea spunea...

@AVIanyk
Daca nu bte potolești cu comentarii aiurea pe topice despre pensii te blochez.
Du-te d le si fă politică pe numeroasele topice politice de pe blog.
Esti vizibil la cpmentarii recente și dacă pui comentariul pe un topic de acum cinci ani.

Mihai spunea...

Pensionarea anticipata partiala era/este profitabila atat timp cât mai functioneaza posibilitatea cumularii pensiei cu salariului ca angajat la stat (bugetar),sau alte scheme de cumul.
Daca nu ar functiona aceasta posibilitate nimanui cred nu i-ar conveni sa parasesca sistemul inainte de 50 ani.
Se pare ca legea propunerea este discriminatorie fata de L263 care se opreste la doar conditii speciale ,6 luni la an ,inclusiv pilot av comerciala.
@ Huhurez
Scuze ! Am înteles ! Să trăiti !

Cristian Dumitru spunea...

Va rugam sa ne tineti la curent cu privire la posibilitatea acestor propuneri de modificare a legislatiei privind pensiile militare. Ms

M spunea...

Constat diferența de abordare :
-deficit de medici = le mărim salariile, le dăm case, le dăm drepturi.
-deficit de militari și polițiști = le tăiem drepturile, le plafonăm pensiile și dăm legi să nu mai poată pleca.
Probabil că nu o să treacă de plen dar constat o atitudine a partidului de guvernare. Cum s-au anunțat proteste c-un au sărit să ne bage pumnul în gură.

Gigi spunea...

@gigi
Tizule,unde ai văzut d-ta militari, polițiști ieșiți la 30 de ani la pensie?
Nu d'aia,dar vede vreun civilesco și ia foc.

2% pentru fiecare an lucrat în plus? Nu văd rostul,dacă pensia este plafonată la 85%.
De ce nu modifică și celelalte art.
Ex.pensia suplimentara să fie adăugată după plafonare.Sau cel mai corect,vechimea în plus,să fie valorificată în totalitate eliminând plafonarea.
În schimb,nu văd cine ar mai prelungi durata de serviciu în plus după 60 de ani, după ce a lucrat în operativ ațâția ani.Poate cei care a frecat menta știu eu prin ce locuri călduțe,ex.GAZ,
cazarmare etc.

Leon spunea...

Pe 13.02.2019, CCR decide obiectiile de neconstitutionalitate formulate de parlamentarii PNL+USR la proiectul de lege privind Sistemul public de pensii..!

danutmg spunea...

Ce rost mai are sporul de 2%? Incepand cu 45 vechime cumulata ti se taie sporul de vechime si pensia suplimentară.

Dan spunea...

Vad ca pensia de invaliditate nu mai apare ca pensie militara de stat.Ce face guvernul rosu cu invalizii militari raniti in Irak ,Afganistan etc ?Le da cianura ? Cu politistii pompierii imbolnaviti si raniti in misiuni ce face ? Le da cianura la toti ? Oricum foarte putini mai sunt in viata . Atunci propun psd care ''uita''de inalizi sa oblige familia sa plateasca contravaloarea cianurii date inalizilor daca tot desfinteaza pensiile militare de invaliditate. Asa pot face economii si pentru cele cateva miligrame de cianura.Ce e vina psd ca militarii,politistii si pompierii s-au lasat raniti in misiuni ? Sa plateasca familia cianura nimic nu e gratis. Vorbesc foaete serios nu e oamflet.Stima pentru toti camarazii .

Huhu Rezea spunea...

@Unknown alias Aldea Vezi foarte prost. Când ai vedenii nu sta în fața calculatorului. Citeste mai întâi art. 14 din L 223/2015

Dan spunea...

Vad ca sintagma discriminatorie ''in activitate "" care face diferenta intre rezervisti si activi privind varsta de pensionare a ramas.Degeaba ai vechime militara mai mare si grupe mai grele daca esti rezervist nu esti ''activ '' nu poti cere pensie militara inainte de varsta standard 60 de ani cand majoritatea politistilor si militarilor rezervisti sunt demult in cimitire (datorita sperantei mici de viata a militarilor si politistilor) Vad ca pensia de invaliditate nu mai apare trecuta la pensii militare de stat.O sa vedem si mitingul invalizilor bolnavi si raniti adusi pe târgi si scaune cu rotile ? Huhurez mult respect pentru informatii. O sa distribui linkul. Maior Dan Aldea

Dan spunea...

Huhurez citeste cu atentie articolul 15 modificat.E chiar pe pagina asta. Pensia de invaliditate de stat nu mai apare.Respect. Sti cine sunt.

M spunea...

Olguța nu îți mai face probleme că mâncăm prea multă pensie!
Teodor Stanca, fost șef SIAS a murit, în urma unui infarct.
Ieșise anul trecut la pensie.
Să îi fie țărâna ușoară fostului nostru brav camarad!

Nu am date de la alte categorii dar speranța de viață a polițiștilor este de 62 ani (informatia este data de Casa de Pensii MAI pe baza mediei varstei la care se face iesirea naturala din sistem). Casa de Pensii a MAN a refuzat sa dea aceste date!

@Leon Statutul politistului de penitenciare e pe traseul legislativ. Probabil ca receptionerul se gandeste ca o sa iasa pana la urma!

BONIFATIE spunea...


Corect, d-le HUHU! Mai ales că art.14 este pe lângă 15.
Cred că unii colegi, din comoditate, citesc pe diagonală și „sar” peste pensia de invaliditate și pensia de urmaș. Observați că art.14 lit.a) (pensia de serviciu) este detaliat în art.15.

„Capitolul II - Sistemul pensiilor militare de stat
Art. 14
În sistemul pensiilor militare de stat se acorda următoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmaş.
Secţiunea 1 - Pensia de serviciu
Art. 15
Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limita de vârstă;
b) anticipata;
c) anticipata parţială”.

Huhu Rezea spunea...

@Aldea
Art 15 enumeră pensiile militare de serviciu, din care propunerea scoate pensia anticipată parțială. Pensia de invaliditate face parte din pensiile militare alături de pensiile de serviciu și pensiile de urmaș.
Ca sa nu mai ai dubii, pensiile militare de invaliditate și pensiile militare de urmaș nu au făcut niciodată parte din pensiile militare de serviciu.

hankook spunea...

S-a publicat de catre INS , inflatia pe 2018: 4,6%.....deci de la 01.01.2020 , pensia bruta va creste cu acest procent ( asta in cazul in care guvernantilor nu le trece prin cap vreo "trasnaie", ca de ceva bun nu-i cred in stare !).

Dan spunea...

Huhurez:Cu atat mai grav dupa 23,7 de ani ca scafandru de lupta grupa AC decorat si ranit in misiuni( clasificat) si 4 boli foarte grave inerente misiunilor avute trebuie sa astept varsta de 60 de ani ca sa primesc pensie militara de stat (in loc sa cersesc anual prin revizuiri obligatorii prelungirea pensiei de invaliditate).Am 49,7 de ani varsta vechime cumulata de peste 51 de ani (din care 2,4 ani civilie tot scafandru grupa AC). Asta e raspunsul CSP MAI cand am cerut transformarea pensiei de invaliditate in pensie de serviciu la limita de varsta.Medicii mi-au spus sincer (dupa multe insistente) ca nu am nici o sansa sa apuc 50 de ani . Anul asta kaput. Asta e statul mafiot pe care l-am slujit (ca boul) cu credinta.Stima.

Andrei spunea...

Ce-mi plac mie cohortele de huhureze militienesti. Cand vine o magarie de la PSD dam link si print la „docoment”, nu? Obiectivi, care v-a sa zica!

Daca vine de la „Statul paralel” ne luam de case, de dosare, de neamuri, de copii, de alea-alea, tot o iesi de o manipulare ordinara. Subiectivism cat casa!

Sa-ti fie rusine, mai militiene!

PS Si comentez aici de ciuda ca s-a inchis blogul celalalt unde mai gaseai o postare a catarii.

Cezar spunea...

Unkn......
Deci asa bolnav ai iesit de la MAI...CA AI MAI PROFESAT INCA 2.7 ANI IN CIVILIE..TOT SCAFANDRU????
ORI EU NU AM INTELES ORI MANIPULEZI LA GREU....
Poate te.ai îmbolnăvit in civile....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E DISCRIMINATORIU:Daca ai iesit sub 15 ani vechime, ca te-ai accidentat in timpul misiunilor, nu ma ai dreptul la pensie militara? Acesti oameni s-au accidentat la Armata, nu la civili,
Armata trebuie sa-i plateasca la pensii.

Leo spunea...

Ceva se coace in laboratoarele MFA.
Sunt ciuliti , deoarece au inceput sa fie comunicate de catre CCR , încheierile prin care instantele au sesizat CCR-ul privind ar. 7 din oug 59. Apoi, se pare ca sunt multe sesizari la MFA privind diferentele de metodologie de calcul pe l 223 fata de MAI. Nici nu vor sa stie diferentele de abordare fata de servicii. Gogoasa se umfla si nu mai are mult pana sa plesneasca. Probabil la solstitiu...

un oscar = o pensie spunea...

cat de rapid se poate aproba aceasta modificare?
daca nu este in procedura de uegenta se poate aproba in 2-3 luni?

Dan spunea...

Sa-i explic si retardatul forumului caprarul Cezar .Vechimea in civilie am avut-o inainte de a fi recrutat in trupele speciale.Atat ca nu intru in polemica cu retardatii forumului .Scuze camarazi oentru limbaj dar nu-i suport pe habarnistii cu sinapsele goale care se baga in discutie inutil . Respect camarazi .

iceparu spunea...

Unkn nu-l baga in seama pe crescatorul de capre.El s-a pensionat la 45 ani in urma pierderii unui TAB.Lucru confirmat de fostul lui cdt.,gl.Paul.

M spunea...

@Cezar - adică nu putea și invers? Adică întâi ca civil? Omul a spus "Am 49,7 de ani varsta vechime cumulata de peste 51 de ani (din care 2,4 ani civilie tot scafandru grupa AC)"
@Leonard - in principiu cei din MAI spun că MApN calculează în avantajul pensionarului iar cei din MApN viceversa! 😁 Mereu iarba e mai verde în curtea celuilalt. Dacă vorbești cu pensionarii din MAI ei fac reclamații dând exemple de calcul "corect" de la MApN (cineva spunea că un exemplu anexat la o plângere era luat chiar de pe site-ul asta).

Huhu Rezea spunea...

@shulpha
Dacă citești si expunerea de motive, dă click pe numărul de înregistrare al proiectului,vei înțelege că proiectul este o comandă a instituțiilor de apărare pentru a opri hemoragia de cadre ca urmare a nesabuințelor comise prin ordonanțele 57 și 59.
Să nu credeți că inițiatorul parlamentar a introdus acest proiect de capul lui.
Proiectul va fi adoptat până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Huhu Rezea spunea...

Celor care mi-au cerut sfatul, eu le-am recomandat sa nu iasă la pensie până nu prind creșterile de solde de functie pâna in anul 2020 si, daca mai raman ai lui Dragnea și Olguta la putere,pot ramane păna in 2022.

Leon spunea...

Huhu Rezea, prin eliminarea din legea pensiilor militare, a dreptului de a te pensiona anticipat partial, eu cred ca din contra, va urma o avalansa de solicitari a activilor pentru pensionarea anticipata partiala.
Pentru acest proiect de lege inca nu este cerut avizul de la Guvern, de la CES si de la Consiliul legislativ, si nu este repartizat la comisiile Senatului pentru dezbatere..!
Asa ca personal recomand colegilor activi sa mai astepte si sa urmareasca parcursul legislativ al acestui proiect.

Ein Stein spunea...

https://www.bugetul.ro/vesti-mari-o-parte-din-aceasta-categorie-de-angajati-ar-putea-lucra-si-dupa-varsta-de-pensionare/

Ein Stein spunea...

Interesant e cum se vor acorda cei 2% pentru fiecare an lucrat peste varsta standard de pensionare. Probabil li se vor acorda dupa care li se va lua inapoi prin plafonarea la 85%. Asa nu poate sa zica nimeni ca nu au primit cei 25%/an. Vorba mea, sindromul prostului harnic.

Mihai spunea...

Daca în 2016 o pensie militara de mijloc intre pensii in marimea cuantului era mult peste salariul mediu brut pe economie(aprox 1/2) momentan raportul a devenit 0.8 -1 iar la anul SMB va trece peste pensia militara de mijloc.
La SMB din 2019 =5136 lei pe sistem civil raportul intre SMB/Punct pensie scade de la 26% (2018) la 21.41% (5136/1100 )pâna in septembrie 2019 ,dupa care va creste la 24,33% (5136/1250).
La un SMB pe economie preconizat pentru 2022 la 6000-6500 lei pensiile militare de mijloc in ierarhia cuantumurilor ajung bataie de joc.
Si pe masura ce se avanseaza in timp cuantumurile se degradeaza drastic fata de SMB chiar si pentru pensiile considerate mari.
Asta va fi rezultatul daca acesti doi ,”unul mire si una mireasa mâine -poimâne”, dusmani de moarte ai millitarilor prin ricoseu de la ”ochi albastri” , mai stau pe scena politică în primul rând la butoane.Cred ca psd are si oameni onesti iubitori de patrie si cei care o apara.
Salariul mediu pe economie in mediul bugetar 2019= 6847 lei, medicii si alte categorii scutiti de impozit.”Localii cu grade” de la primarii pe salarizare autonoma ,militarii si politistii în grilă de salarizare la periferie.
Preturile cresc ,nu gasesc nicaieri in Ro un medicament de inima ,iar cu inlocuitorul nu merge bine fiindca are actiune in timp mai redusă. Trebuie sa rog pe cineva sa mi-l aduca din Ungaria sau Austria.
Tara lui Papură Voda. Stat in stat toti ,nu stie stânga ce face dreapta si pomeni pentru voturi cu nemiluita.

Pop Iuliu spunea...

In opinia mea, adoptarea modificărilor legislative in sensul limitării la maximul 10 ani a reducerii vârstei standard de pensionare este neconstituțională, întrucât alți cetățeni romani care contribuie la sistemul public de pensii au reducerea vârstei de pensionare, pentru condiții de munca, de maxim 13 ani!
Îmi permit sa cred ca aceste propuneri de modificare a Legii pensiilor militare sa făcut, la inițiativa conducerii instituțiilor militare, in scopul de a genera un nou val de solicitări pentru trecerea in rezerva a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare conform actualei forme a legii!

CEZAR spunea...

LOV...candidat la Presedentie !
Vivat ..LOV......

CEZAR spunea...

I"Teparu,
L-am gasit baaa...e pe fundul Muresului !!
De ce dezinformezi oamenii.....???
Cu cuantumul cel mai avantajos (mare hotie !)..e asa cum ti.am raportat ..adio muica si un praz verde!
Ordine si disciplina se va face si la pensiile militare !
Cat priveste ,,Onoarea si demnitatea "..ramane sa se lupte ..Daogaru ..pentru indexarea cu ..gamela..!
Oricum tu esti sarit ...ce onoare ..ce demnitate...langa bateria de cazane ....!!!

M spunea...

Eu tot am sa spun ca ramanerea in activitate se bazeaza pe crearea de conditii mai bune de munca, o salarizare mai buna si nu prin interzicerea (sau prin masuri care sa faca netatractiva) pensionarea.
Ex. pentru medici = salarii atractive, constructia de spitale, locuinte gratuite, scutire de impozite.
Pentru militari si politisti = salarii proaste, oprirea programelor de constructie de locuinte, impozitarea si a ce nu se impozita dar ingreunarea pensionarii.
Pentru ziaristi = pensii speciale si mai nou scutire de impozit. Dar vedeti domniile voastre? nimeni nu vorbeste de pensiile nesimtite ale ziaristilor. Un 50% in plus din pensia pe contributivitate mi-ar fi mai mult decat SUFICIENT

radu spunea...

O noua masura discriminatorie avand in vedere ca contribuabilii la sistemul public de pensii au reducerea vârstei standard de pensionare pentru conditii similare pana la 13 ani!
Poate se vor gandi sa stopeze iesirea la pensie sa zicem si a balerinilor, instrumentistilor suflatori dar mai ales a personalului minier din exploatarea subterana...

Mihai spunea...

Nu va dati in stamba cu reducerea varstei de pensionare vizavi de civili.
La civili siderurgistii sunt in grupa condii deosebite,minerii de subteran si pilotii de aviatie comerciala,linie ,etc sunt in grupa conditii speciale- 6 luni la an.
Asta pe cand la miliitarie sefii de birou alimente ,CH-IZ,contabilitate,plus inca o puzderie de birocrati sunt la CS.
La civili se scade de la 65 ,la militari de la 60.
Varsta de 50 este rezonabila pentru iesirea la pensie.
Asa ca fiti siguri ca efectiv nu-i nicio discriminare desi seamana a fi la prima vedere. Sa mai stea si la munca daca le-a placut armata.
Pe vremuri ,inainte de 89 ,inclusiv pilotii de Mig 23 ,29 ieseau la pensie la minim 50 de ani.Nu era decat pensie de invaliditate sub 50 de ani.
Acum toata lumea este in grupa chiar daca invarte trei hartii prin birou sau scrie OZU.

Iulian Mareș spunea...

Meștere,
Ai uuzit de piloți militari pe aeronave cu reacție, supersonice sau nu, peste 50 ani?
După 50 ani, treceau pe aeronave de transport sau elicoptere sau în alt domeniu!
Daca scrii ceva, scrie tot adevărul!

cr.1 spunea...

Corect ar fi ca grupele de muncă să se acorde celor care lucrează cu adevărat în aceste condiții. Mulți dintre cei care
beneficiaza de condiții speciale nu le merita.Este discriminare clara față de cei din sistemul public de pensii civile care beneficiază de o reducere de 13 ani. Trebuie să ne raportăm și la speranța de viață.

M spunea...

@ Tigri - eu in 30 de ani nu am auzit de șef de la alimente în CS dar nu te contrazic.
Și apoi reglementarea ai dreptate nu e catastrofală. Singura situație este aceea a desființării unor posturi. Militarii au unic angajator de drept statul român. Adică dacă ești profesor te duci la o universitate privată, dacă ești medic la o clinică privată, secretară la primărie la o firmă dar dacă ești ofițer de artilerie antiaeriană??? cunoaște cineva o firmă interesată? Iar dacă asta survine în jurul vârstei de 50 de ani nu mai ai nici timpul unei reconversii profesionale.
Nu?

Iulian Mareș spunea...

M,
Nu-i kiar așa,....el a rămas pe rit veki! La nivel mic nu exista șef asigurare cu alimente cu IC!
Exagerează!

Iulian Mareș spunea...

M,
Ofițerii de RaAA sunt înalt calificați... știu matematica, fizica și electronică, ceva meteo de nu-ți inkipui!

Marin spunea...

Toți lucrătorii de penitenciare au grupa CS și același spor de pericol, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea!

Mihai spunea...

@ M
Daca nu ai vazut nicodata sau citit cu atentie HGR 1294 nu zice nu. Rubrica ,sefi birouri ,sectii,etc ,contabil sef inghite tot spectrul la CS. Vârfurile întotdeauna s-au pus dupa patania cu contributivitatea in capul listei atât la grupe cât si la sporuri ( de merit ,de audit financiar ,etc.).
Eu am 21 ani batuti pe muchie AC (vazuti de R26500) plus 4 ani zbor scoala in fiecare vara la Boboc fara grupă de munca ,plus 8 ani de copilot pe linie aeriana comerciala externă -grupa CS -6 luni la an,plus 2 ani pregatire si cunoastere B737 fara grupă de munca.
În civil grupele de munca se acorda strict pentru timpul cât desfasori activitatile stabilite de comisiile de expertiza ca se incadreaza in anumite conditii.
Expertizarea locurilor de munca in civil se face anual. Daca conditiile care au generat acordarea grupei au fost inlaturate salut ,nu mai pupi grupa. Si asta este interesul majoritatii patrioniilor. La stat este cam tot la fel.
Un civil nu are dreptul la pensie momentan decat peste 52 de ani ,daca a fost continuu in CS. Lucru mai rar.Abia acum s-a modificat la civil calculul puctului de pensie cu 25 la numitor pt CS in loc de 35 si 30 pt CD in loc de 35.
@ Mares
Ai dreptate . Am omis. Daca starea de sanatate si erai declarat apt la vizita medicala peste 50 mai puteai zbura subsonice de genul L 29 ,39 sau Iar 823 ,An 2...
In rest elicoptere ,invatamânt ,munca de birou ,etc.
Sub 50 nu se iesea la pensie.Iar grupa de munca era grupa I = CS.
Ai auzit de ”Air regional School ” Tuzla ?

Leon spunea...

T3, conform Art.56 din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, inca in vigoare, minerii pot iesi la pensie la 45 de ani, balerinii si acrobatii la 40 de ani Femeile si 45 de ani Barbatii, iar personalul din aviatia civila 50 de ani pentru Femei si 52 de ani pentru Barbati( poti consulta si Legea nr.221/27.07.2018).

Mihai spunea...

@ Leon
Eu m-am referit la piloti aviatia civila si nu la minerii din subteran care la 20 ani subteran se pot pensiona.
Locuri de munca foarte periculoase = CS

Iulian Mareș spunea...

Mda...am văzut puțin site-ul! Subțire...cursuri scurte, maximum 220h! O afacere pt doritorii de brevet pt bondari!
De baza este Sc. Superioară de Aviație!
Așa, au mai făcut unii o școală de navigație maritimă prin Giurgiu, parcă, la 2 ani!
Trebuie văzută programa analitica!
Kiar dacă mai știu ceva despre aviație și marină, nu sunt un expert! Important este să-i învețe cf standardelor și siguranței aeriene ale EU!
Tipul de avioane pe care-l brevetează zboară VFR, la vedere, instrumental mai puțin spre deloc!

Mihai spunea...

@ Leon
Eu m-am referit la piloti aviatia civila si nu la minerii din subteran care la 20 ani subteran se pot pensiona.
Munca de balerin si acrobat este o munca supergrea si nu se poate face peste anumite limite de varsta.
Locuri de munca foarte periculoase si munca grea cu efort deosebit = CS

Mihai spunea...

@ Mares
Mai nou ,dupa 90,detinerea unui brevet de pilot av usor cu motor de la aerocluburi ,scoli private,scoala civila de aviatie ,te poate duce usor spre pasul pilot de linie.
La aerocluburi ,scoli private,scoala civila de stat, limbajul in comunicatii este cel civil uzual in orice companie aeriana. La militari este diferit fiind un limbaj pe coduri.Scoala superioara civila de av nu te scoate pilot de linie.
Nu lungesc ,iti dau doar cateva exemple de piloti de linie propulsati de la aerocluburi ,avioane usoare; Prunariu,cdt ATR la Tarom,Tomita cel amendat la Londra pentru consum de alcool format la aeroclub,pilot de linie Tarom, M STurzu ( fost psd)- pilot linie WizzAir si mai sunt multi la companii straine.

Iulian Mareș spunea...

Posibil sa fie de bine!
Oricum pt pilot și copilot aeronave de linie îți trebuie licență/brevet, care se obține în urma unor cursuri acreditate și costă binișor...cam 20000€, parcă!
Nu-i ușor de obținut!

Unknown spunea...

Daca trece legea , la mine la serviciu vor pleca imediat la pensie mai mult de jumatate din cadre.

Unknown spunea...

Exemplu: civil- varsta 49 ani, trecut in corpul ofiterilor cu gradul de maior, cu siguranta la 60 ani-varsta standard de pensionare, va avea nevoie de prelungirea perioadei de activitate pentru a beneficia de pensie militara. Pentru ei este acea prevedere.

M spunea...

@Tigri - Nu stiu stimabile, poate asa o fi! Ce stiu e ca de cate ori am fost in o comisie pentru stabilirea posturilor ce se incadreaza in CS sau CD au fost analizate FOARTE atent. Am avut situatii in care tot personalul avea CS iar seful de birou/sectie nu avea. Sau in care dintr-un birou toti lucratorii aveau mai putin unul. Ma rog! Sub "protectia anonimatului" dat de acest site nu am de ce sa mint! Nu am vazut NICIODATA pe cineva de la popota/alimente/cazarmare care sa fie mai mult de CD (si aia ii numar pe degetele de la o mana).
Repet insa! Specificul muncii in ordine publica si siguranta nationala este cel al unicului angajator. De aici si o anumita protectie de care trebuie sa sa bucure angajatii.

Mihai spunea...

@ M
@ Mareș
Accesati pe blog la ”comentarii recente” comentariul meu anterior care va duce exact la varianta modificata a HG 1294/2001.
La varianta modificata a anexei 1 la cap II (6 luni la an) pct 5 gasiti negru pe alb subiectul in discutie.
Daca nu mai este vizibil comentariul incercati calea;
Reper arhiva blog : rubrica ”ETICHETE”, capitolul ”DIVERSE” - gasiti HG 1294/2010 -accesati topicul HG 1294 /2010 -dati clic pe ”AICI” (gasiti varianta originala si in subsol la dimensiuni mai reduse varianta modificata valabila).
Lectură placută!

Huhu Rezea spunea...

De ce complici lucrurile!
Hg 1294/2001 cu variantele secrete din anii 2001 și 2019 ale Anexei 1 se găsește pe prima pagina a blogului la POPULARE

Mihai spunea...

@ Huhurez
Multumesc !
Nu am observat.

Leon spunea...

T3 & Leonard, in urma modificarii HG.nr.1294/2001 cu HG.nr.40/30.01.2019, care modifica din nou Anexa nr.1 si Anexa nr.5 , ministrul Apararii o sa emita cat de curand un ORDIN de aplicare a acestei ultime HG. si care va fi trimisa la unitatile militare, inclusiv la CMJ-uri; daca aveti ceva relatii in aceasta zona, poate ne oferiti amanunte..!

Iulian Mareș spunea...

Toți cei care au în stat începutul funcției cu șef sau comandant au în afară IC și CS, fapt perfect justificabil și în conformitate cu argumentele inițiatorilor actului normativ! Asta face diferența între militari; situația este valabilă și pe perioada împuternicirii legale!
Eu nu am dubii...și nici întrebări!

Mihai spunea...

@ Leon
Cu parere de rău ,nu cunosc despre ce ar fi vorba.
@ Huhurez & Leon& Leonard
Securizarea acestui HG 1294 cu incadrarea in grupe ar trebui sa fie un document neclasificat la indemâna beneficiarilor de pensii ,in special pensii de urmaș.
Chiar in urma recalcularii cf L223 si aplicarii modificarilor la HG 1294 sunt multi urmasi care practic nu au cum cunoaste daca incadrarea in grupe s-a facut corect si ca decizia este in regula.Nu cunosc multi militari prevederile acestei HG,darmite urmașii.
Prin analogie cu declararea ca neconstitutionale a unur articole din regulamentele militare (recompense ,pedepse,etc) ma astept ca tot ce-i atasat la lege prin ,norme ,regulamente ,ordin de ministru sa fie declarat neconstitutional.
Doar am zis !

@ Mares
Diferenta intre militari se face prin salarizare si nu prin grupe de muncă acordate pentru functii.
Grupele de munca se acorda cf legii pe criterii exacte ,gradul de pericol ,vatamarea sanatatii ,etc la locul respectiv de munca. Probabil ca si grad de pericol la seful biroului alimente -echipament si vatamarea sanatatii ar fi sa-i pută salamul iar la seful biroului resurse ”verzii”,etc.
Asta-i încă o gaselnita găsită de sefii din esaloanele superioare pentru a-și aranja inca un avantaj substantial la pensie. Doar de astea au avut grijă , grupe ,sporuri grase de excelentă ,audit,etc. Pentru restul lupta sindicala ,justitie.
Daca acestea ar lua calea legii organice in mod sigur în HG 1294 se schimba multe si se aduce la normalitate.
Să fie ......pe lânga multe altele.
Daca ai brevet de pilot av cu motor de la aeroclub drumul spre licenta linie este mult mai simplu si putin costisitor.Examene la autoritate si compania angajatoare urmat de program de pregatire le firma pe cheltuiala firmei.

Leo spunea...

T3 & Leon,
Ziceti repede ce anume va intereseaza.
De ex.
- Vanatorii de muste au AC
- DIA are AC
- Scafandrii Ac
- Aviatorii AC
- "Padurenii" au AC
????
PS
Le clasifica , prevalandu-se de faptul ca sunt descrise functii/pozitii si structuri.

Leon spunea...

Leonard, sigur n-o sa gasesti SGP-istii in HG.1294/2001..!
Cred ca in acest sens a fost modificata Anexa nr.1 prin HG.nr.40/2019 !

Leo spunea...

Desigur Leon,
Nu o sa gasesti niciodata "PADURENI" in "corpul" SGP-istilor.
Universitatile de renume de la Corabia , Petrosani , Zimnicea , Caracal , Balti etc... livreaza pe banda rulanta savanti pt. care gradul de mr. este o jignire.
Deci , formuleaza repede întrebarea concreta daca voiesti un raspuns concret.

Leon spunea...

Leonard, am deja 44 de ani vechime cumulata prin adaugarea a inca 7 ani conform ordinului M123/2015, care chiar nu m-au ajutat deloc la cuantumul pensiei recalculate, deoarece mi-a ,,mancat,, 8 procente din pensia suplimentara prin limitarea la 85%. Asa ca personal nu-mi trebuie alte grupe de munca..!

Unknown spunea...

Va rog sa ma lamuriti daca, in situatia rezervistilor care beneficiaza de pensie militara de serviciu si care lucreaza cu contract de munca de peste un an, se retin contributii pentru fondul de pensii si de somaj. Potrivit modificarilor aduse codului fiscal, inteleg ca pensionarii militari nu mai au dreptul la nicio recalculare a pensiei si nici a unei alte pensii in alt sistem. In acest caz, care este baza legala prin care pot solicita restituirea contributiilor la fondul de pensii si somaj, care mi-au fost retinute, in mod eronat.
Va multumesc!

Huhu Rezea spunea...

"Necunoscutule, dă-ţi un nume pentru a te identifica. Sunt mai multi unknown.
Pentru anii lucrati după 01 01 2016 îţi deschizi un nou dosar de pensie la Casele civile, indiferent câţi ani ai lucrat, 1-20.
Nimeni nu-ţi restituie CAS plătit. Asta inseamna principiul solidaritaţii.