Un produs Blogger.

vineri, ianuarie 31, 2020

FORUMUL zorește MAI-ul să dea aviz pozitiv pe Ordonața cu pensiile militare minime de referință

163 comments
Este vorba de proiectul de Ordonanță pe care l-am analizat aici
Au ieșit vorbe în piață că MAI ar intenționa să dea aviz negativ, din cauză că a sa Casa de Pensii Sectorială zice că nu are bani.
Este de apreciat că domnul general Băhnăreanu și Forumul Structurilor Asociative ale militarilor se implică în definitivarea inițiativelor care au drept scop înlăturarea inechităților din actualul sistem legislativ al pensiilor militare de serviciu.
Imagine din Insulele Seychelles, Oceanul Indian


FORUMUL
STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SECURITATE NAȚIONALĂ
COMUNICAT
Aducem la cunoștința structurilor componente ale FORUMULUI că, în data de 27.01.2020, la sediul MAI a avut loc o întâlnire care a avut ca subiect armonizarea punctului de vedere pe proiectul de OUG privind modificarea și completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, remis ministrului de interne de către ministrul apărării naționale pe 30.12.2019. La întâlnire au participat reprezentanții MAI, respectiv domnii Norocel STROE – secretar de stat, Traian BERBECEANU – șeful de cabinet al ministru și Ionel BABUS – consilier al ministrului și reprezentanții FORUMULUI STRUCTURILOR ASOCIATIVE – președinții ANCMRR „Al. I. Cuza”, AORR, ROMIL, AMPTO și SNPPC.
La această întâlnire s-au purtat discuții pe marginea proiectului de interes comun, elaborat de M.Ap.N. cu consultarea Forumului, privind unele măsuri reparatorii, proiect deja apărut în mediul on line, pe pagina sindicatului polițiștilor din penitenciare.
Legat de proiectul de OUG care privește unele măsurii reparatorii, s-a discutat și analizat poziția oficială a MAI, având în vedere că până la acea oră exista, pe surse, un aviz negativ din partea CPS a MAI care susținea că nu deține fondurile necesare pentru aplicarea acestui proiect. Reprezentanții Forumului au încercat să convingă conducerea MAI că impactul financiar al MAI ar fi infinit mai mic decât la MApN, solicitând o reevaluare a acestui impact și un eventual aviz pozitiv pe cererea M.Ap.N. La final s-a obținut promisiunea că subiectul va fi reanalizat și cererea va primi avizul cerut de MApN.
La această oră, nu deținem detalii privind punctele de vedere de la celelalte ministere/servicii, fapt care ne-a obligat sa întârziem informarea oportună a membrilor structurilor asociative. În continuare, vom solicita MApN informații privind răspunsul celorlalte instituții cărora li s-a cerut punctul de vedere, pentru a solicita, în caz de nevoie, discuții și cu alte structuri, astfel încât proiectul să poată fi supus aprobării Guvernului, cât mai repede.
Președintele FORUMULUI
Gl.lt. (rtr.) Neculai BăHNAREANU

163 de comentarii:

Călugărul spunea...

Mai durează cu avizele cel puțin încă doi ani. Peste doi ani nu va mai ști nimeni de acest proiect de OUG. Singura soluție pe care toată lumea o știe rămâne impozitul progresiv care va lua șunca din fasole celor cu pensii grase de peste 7000 RON. Problema este că banii economisiți în loc să fie folosiți pentru îndreptarea nedreptăților și inechităților vor fi furați de clasa politică ca de obicei.

instalatoru spunea...

Doamne ajută să fie DA!

Leon spunea...

Este foarte bine ca reprezentantii Forumului au avut aceasta intalnire cu oficiali din MAI !
Si au dreptate cand sustin ca fonduri mai mari sunt necesare pentru MApN, mai putine pentru MAI, iar la SRI mult mai putine.
Tinand cont ca valorile din Anexa cuprind Soldele Functie si de Grad, iar o mare parte a pensiilor au cuantumul in plata peste aceste valori, este posibil ca aceasta Ordonanta de Urgenta sa intre in vigoare in a 2 a parte a acestui an, dupa o rectificare pozitiva in luna iulie.
Nu cred ca guvernul Orban are curaj sa adopte aceasta Ordonanta inaintea alegerilor din iunie, mai ales sub presiunea publica a eliminarii pensiilor de serviciu..!

Huhu Rezea spunea...

Pentru ca Guvernul, oricare va fi el, să aibă curajul să promoveze această Ordonanță, ar trebui ca Anexa 2 să fie completată cu o nouă rubrică în care să fie reglementat cuantumul maxim de referință al pensiei militare corespunzător fiecărei funcții.
Ar lua maul tuturor cârcotașilor din politică și media.

Leon spunea...

Foarte Buna aceasta Propunere..!

Călugărul spunea...

După ce se termină abureala cu acest proiect de OUG va începe altă vrăjeală cu un alt proiect de OUG. Militarii rezerviști nu se mai satură de basme și povești cu zâna măseluță. După ce trec alegerile totul e uitat de mult.

Gigi spunea...

Aşa este,Anexa completatã cu cuantumul maxim al fiecãrei funcţii.Dar si atunci vor mai fi voci care sã menţinã climatul de urã,în special din #,morsa şi alte reptile.

"CSP MAI,n-ar fi de acord cu acest proiect pe motivul cã nu sunt banii necesari!" Au fãcut ei simulãri în acest sens? Sau le e fricã cã-i pune la muncã? E treaba lor asta cã ar fi sau nu bani?

Unknown spunea...

foarte bine si la concret ar trebui!, "situatia pensiilor militare", ca Anexa 2 să fie completată cu o nouă rubrică în care să fie reglementat cuantumul maxim de referință al pensiei militare corespunzător fiecărei funcții deoarece majoritatea sefilor din armata, datorita deficientelor de interpretare a Legii 223 si posibilitatiilor de umflare a sporurilor si grupelor de munca si-au umflat pensile de 2 - 3 ori!.. "DE CE NU FACETI NIMIC cind lucrurile se cunosc de toata lumea si sunt clar "VIZIBILE SI DE CEI CU 10 clase?.. (bine inteles care au invatat in cele 10 clase)!
remediati erorile astea odata!!?....

Leon spunea...

Sa incercam sa facem o SIMULARE cu Nivelul Maxim al unei pensii militare de stat, tinand cont de urmatoarele elemente:
-scadem din Cuantumul brut de referinta din Anexa, cuantumul Soldei de Grad prevazut in Anexa 6/Legea 153/2017, si obtinem cuantumul Soldei de Functie.
-La acest cuantum adaugam, 23% procent pentru Gradatia a 7 a (maxima); mai adaugam 25% pentru Solda de Comanda(maxim); mai adaugam 30% spor maxim pentru conditiile de munca( in acest caz ,,Alte conditii,,).
Si cam atat, nu mai introducem in calculul pensiei nici Sporul de 7,5% pentru realizarea prerogativelor constitutionale, si nici alte sporuri de care am beneficiat cand am fost in activitate.
Exemplu de calcul pentru Gradul si Functia de Locotenent Colonel:
5803 lei - 340 lei(Gradul) = 5463 lei, cuantum solda de Functie in 2020;
5463 lei + 1257 lei(Gradatii) + 1366 lei(S.Cda) + 1639 lei(Sporuri) = 10.065 lei ar fi pensia maxima bruta pentru un Locotenent Colonel.
Nu introducem aici procentele de 10-15-20% pentru OMM/SOSP, care sunt prevazute de o alta lege ( presupun ca nici in Anexa 2 nu sunt luate in calcul).
NOTA: Chiar cu aceste limitari multe pensii ar avea o crestere de 2-3 ori fata de ce avem in plata..!??

M spunea...

Orice valoare maxima ar trece tot nu ar fi pe placul celor care vor sa critice (poate doar daca trec valoarea maxima egala cu 704 lei, pensia minima).

Nu uitati de ura si legendele care circula INTRE NOI! Eu am pensia mai mica decat cea din tabel dar asta nu inseamna ca un idiot nu poate sa urle pe aici ca am zeci de mii pensia, lucru care ii creaza ulcer si icter (acu' daca stau bine si ma gandesc chiar imi place!)

Si asta din partea unui camarad care stie cum merge treaba.... ce sa mai spui de butoiul de untura de la DC News sau unul ca Dide sau Ceausescu?

Impozitarea este o solutie buna. Credeti ca nu vor da vejnic exemplul lui Dumitru Chirilă, politistul pensionat la 39 de ani cu o pensie de 91.200 de lei (scris apoi cu litere micute... "brut pe an").

Cazurile de abuz trebuiesc lamurite!
Nu se poate sa ai pensia mai mare decat solda celui care ti-a luat locul!

Daca se fac modificari la formula de calcul (zic "daca" nu ca proiectul prevede asta) atunci trebuie sa ne dea dreptul sa alegem o alta perioada, convenabila dupa ultima formula.

M spunea...

Cuantumul maxim e simplu de gasit. Sa zicem ca impricinatul mai are "specialist de clasa", Oskarul si inca un spor. In total ii aduc vreo 30% la pensie. Minimul + 30% = Maximul

OMM si pensia suplimentara fac parte din minim?

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Nu vezi că și dintre ai noștri sunt veșnic nemulțumiți?
Mă uit cu milă la unul de-și zice Cezar, dar el este sărac cu duhul, vai de capul lui!
Kiar mă mir de ce și-a ales acest nume, specific celor de etnie și nu Televizor, Justiție, Intersecție, Semafor, Lingurar, Penar, Mătăsar sau Cârpaci! Fraierul..., Că cel mai bine i se potrivea Debilul, Petre Minune sau Prostea!

Iulian Mareș spunea...

Nu ar trebui, însă în mintea LOR, sigur DA!

Iulian Mareș spunea...

M,
Ieri mie mi-a calculat-o C, prietenul comun: cât 2 palme și 5 porumbei! 👍😜👮😂
*Al 6-lea porumbel sarea într-un picior...
Il mai kem si maine, caci tare bine masoara..🤣😂

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Simularea este mai complexă!
Pornind de la definiția soldei funcției de bază din L 284/2010, cuantumul soldei funcției de bază are mai multe părți componente, toate determinate din solda de funcție stabilită în coeficienții de ierarhizare și VRS=197,33 lei, indicatori valabili la 31 12 2009.
Ghidează-te după Nota de calcul a pensiei!

Leon spunea...

@Huhu, stabilirea/recalcularea/actualizarea fiecarei pensii respecta metodologia cunoscuta din L.223 si OuG.57.
Eu incercam sa gasesc o limita maxima pentru gradul si functia de Lt.col. avand functie de cda, gradatia a 7 a si ,,alte conditii"..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Eu ți-aș propune să stabilești un cuantum maxim al pensiei de Lt col, respectând Metodologia de calcul din deciziile de recalculare/actualizare, dar cu solda de funcție pentru Lt col din Tabelul din Anexa IV din Legea 153/2017, valabilă pentru anul 2022.

Gigi spunea...

Minim 50% este OSKARUL.Esti cam indulgent,mister M!

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Voi stiti ca sunt colonei pensionati inainte de 2010 care au pensia recalculata conform legii 223 si nu trece de 3000 lei?O fi corect ca un colonel pensionat prin 2002 sa aiba pensie de 3000lei si un colonel pensionat prin 2015 sa aiba pensie de 7000 lei?Cu ce o fi mai deosebit colonelul din 2015 fata de colonelul din 2002?Eu nu sustin sa se reduca pensia colonelului din 2015 dar trebuie sa se gaseasca o solutie privind colonelul din 2002.Parasiti contra argumentul salariilor compensatorii.Inainte de 1998 nu s-au dat salarii compensatorii iar cei care au primit nu au valorat mai nimic avand in vedere deprecierea leului in acea perioada.

CEZAR spunea...

Litlle M...minte ca o gazeta...in legatura cu Oscarul....
Este lesne de inteles ..DE CEEEE...
Nu ne spune ce scoala militara a absolvit..!!
Lesne de inteles ..DE CEEE....!!

CEZAR spunea...

OMULE FARA UMBRA..ESTI JALNIC !
Nu intelegi ca vremea ta - a hotiei si imposturi a apus..??
Garantez ca fiind intrat pe filiera indirecta ..nu ai VECHIME MILITARA NICI CAT capra mea RAIOASA ..si vei avea asa multe si placute (mie) surprize ..surprize ..penalizari ..penalizari ...

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
50% din SF! Atât!

M spunea...

@Gigi

😁 50% din ce stimabile?

M-am uitat pe decizie și am văzut că îmi aduce 18%.

La mine a fost mișto. În ultimul an nu am mai avut Oskar dar aveam IC. După calcule am preferat o perioadă mult mai din urmă când am avut 50%. De aceea știu exact cât aduce "Oskarul".

M spunea...

Mult stimate domnule cezar, chiar credeți că este cineva interesat de obsesiile dumneavoastră?

Eu cred că suntem aici să vorbim despre pensii nu să facem terapie cu persoane frustrate. Serios! Vă rog să vă calmați!

Leon spunea...

Asa este, Recalcularea si Actualizarea pensiilor cf.L.223/2015, le-a scazut pensiile coloneilor de la 6-8.000 de lei brut( Revizuite prin L.119/2011..) sub 3000 de lei, dar au ramas in plata la nivelul cuantumului mai avantajos, iar indexarile s-au facut la acest cuantum.

Călugărul spunea...

Cea mai mare nedreptate la pensiile militare este Oskarul care a umflat din pix cu 50% cuantumul pensiei militare!

Ein Stein spunea...

Nicio plafonare, nicio impozitare, nicio taiere, nimic.
O noua lege, calculul pensiei din solda de grad, functie, vechime doar pentru perioada cat ai fost militar, ca la NATO ca doar suntem si noi in NATO.

Gigi spunea...

Nu,nu este corect!Tocmai asta se doreşte acum cu acest proiect.Ce nu este corect,dupã pãrerea mea,este cã termenul de recalculare,actualizare este pre mare,2022,
respectiv 2023.

Cezar spunea...

Tot filiera indirecta..tot?
Cum te.ai găsit cu m.Alul..
Vechime militara..zlabut..zlabut???😛😜😛😜😛😜😂😂😂😂😎

Unknown spunea...

Un raspuns pt.Mitica Tocilarul;Colonelul pensionat in anul 2002 s-a bucurat si a beneficiat de un nr.de ajutoare conform legii+ordonanța conf.legii,la momentul respectiv pachetul a fost foarte consistent dar colonelul pensionat in 2015 a compensat prin sporuri si salariul de excelență fiindcă din 2o11 ianuarie nu s-a mai oferit nimic.

Călugărul spunea...

Dacă vrei să afli în orice unitate cine e pupincurist , pilos și fuge de muncă ca dracul de tămâie vezi cine ia Oscarul.

Ein Stein spunea...

Astia de la MAI sunt rationali, nu trebuie sa fii geniu sa-ti dai seama ca nu sunt fonduri pentru anexa minune. De unde sa dublezi/triplezi pensiile la 80-90% din pensionari atat timp cat bugetul e acelasi si e greu de crezut ca se va dubla bugetul de pensii doar pentru a satisface toanele unor contopisti terorizati ca-si vor pierde beneficiile. Am convingerea ca nu ne prinde toamna cu pensii militare, desfiintarea lor sunt pastrate ca asul de atu pentru viitoarele alegeri indiferent care vor fi, anticipate sau la termen, in campanie vor iesi toti, indiferent de culoare politica, si vor da in noi din toate directiile, voturi sa iasa.
Daca nu intervine licuriciul cel mare in scandal putem sa punem cruce pensiilor militare si sa multumim smecherilor pe care nu i-a mai saturat Dumnezeu, inclusiv astora care ne aburesc cu anexe minune.

Sorina spunea...

De ex la pensia lui Flavius?

Viorel spunea...

Cel puțin în ceasul al 12-lea ar trebui să evităm fel de fel de calcule și presupuneri având în vedere că toată lumea este cu ochii pe noi.
Cine simte nevoia pentru a se calma sau a nu intra/evita depresia cu plăcere le pun la dispoziție: - Depakune Chrono 500 mg, Cipralex 10 mg și Xanax 1mg.
Mi-am făcut provizii până spre sfârșitul anului.

Dan V. spunea...

Ce e bine cu acest proiect de modificare a L223/2015 e că pare gândit de militari pentru militari.
E îmbucurător că se consultă cu sindicatele din ordine publică şi siguranță națională,cu sindicate ale cadrelor militare în rezervă,dorindu-se rezolvarea unor inechități ale pensiilor militare obținute în ani diferiți de ieşire la pensie.Una e pensia unuia ieşit în 2017 şi alta e pensia a unuia ieşit în 2007,să zicem,acestia având aceeaşi funcție,acelaşi grad şi aceiaşi vechime.
Alt lucru bun e că s-a stabilit ca perioadă de 25 de ani vechime ca militar să se considere,,foaia completă de parcurs"a carierei unui militar fără să se penalizeze.Cei care ies sub 25 ani vechime ca militar sunt penalizați cu 2%/an.Un lucru bun.Vechimea ca militar ar trebui să conteze pentru a ieşi la pensie anticipată,nu vârsta la care se iese.
Cu un militar pe la 50 de ani nu ai unde-l scoate din operativ şi să-l încadrezi la vreun birou.Cu unul la 50 de ani nu mai are forța de a se lupta pe front,de a salva persoane,de a se cățăra pe frânghii sau de a se lupta corp la corp cu un răufăcător pe stradă.Nu e o soluție de a-i lega în lanțuri pe cei vechi ca militari de 26 de ani(47 ani vârstă)că au experiență zică-se,dar nu mai au forță fizică,când trebuie întinerit lotul în armată.Dacă tot sunt mulți pe un loc la şcolile militare.Asta legat de proaspăta cerință de a se modifica vârsta minimă de pensionare amticipată care azi este 47 de ani,pentru cei născuți după anul 1970.Acestă vârstă e corectă pentru că un militar care a intrat în armată la vârsta de 21 de ani,au trecut peste el 26 de ani ca militar,i s-au redus din vârsta standard de pensionare de 60 de ani acei maxim 13 ani de grupa I(grupa specială),ajungând la această vârstă minimă de pensionare anticipată de 47 de ani.
În 25 ani de militărie parcurgi toate perioadele aferente acordării gradelor militare.Brevetele militare(fostele OMM-uri)se acordă pentru 15,20 sau 25 de ani vechime ca militar.Dacă se doreşte mărirea vârstei minime de pensionare de 47 de ani,se mai inventează un grad militar?La OMM-uri se inventează şi OMM-ul de 30 de ani?Ar fi cam fără logică.Şi în an cu alegeri.Se doresc nişte scheletoni cu grade pe stradă în lupta cu infractorii?Sau în teatrele de operațiuni?Nu prea merge.Că zic cei din alte armate NATO că îi încurcăm cu militari de 49 de ani vârstă lângă ei.Cine vrea să mai stea în armată în operativ,să stea benevol,nu legat în lanțuri,dacă starea de sănătate le permite.
Toate astea că au ciudă unii pe noi militarii.Cu ce am greşit noi că am luat calea şcolilor militare acum mulți ani?
De reducerea vârstei minime de pensionare beneficiază la Legea pensiilor unitare şi alte categorii(circari,acrobați,balerini,lucrători în medii toxice etc).Acestora li se reduc maxim 12 ani din vârsta de pensionare.Perioada de cotizare la fel li s-a redus acestora la 25 de ani.E un circar mai valoros ca un militar?Un militar salvează vieți,îşi apără țara,având un jurământ depus.Circarul face spectacol,amuzând/impresionând spectatorii cât timp e în putere angajat la circ.D-aia ies la pensie mai devreme unele categorii.Că nu mai pot face în forță munca de la 25 de ani la vârsta de 48 de ani.Cam aşa stau treburile.Iar când nu mai pot face față nu îi arunci din serviciu,că nu mai pot.Îi pensionezi,ca să aibe din ce trăi.Valabil şi la circar şi la militar sau cel care a lucrat în mediu de iradiere,de toxicitate sau a altora care nu i-am specificat.
Să sperăm că acest draft va fi avizat pozitiv în această formă,că nu va mai exista ură pe militari,plecând urechea la masmedia,la unii ofticoşi că de ce avem pensie de serviciu şi nu avem pensie pe contributivitate.Ce bine ar fi fost să nu fi avut multele restricții din timpul carierei şi să fi avut şi noi libertățile unui muncitor din civilie!Să nu mai fi existat azi ura afişată la adresa pensionarilor militari sau a militarilor activi.Nu merităm aşa ceva.

Dan spunea...

DAN V
Cei de pe legea contributiva, balerini, acrobati, etc, ies dupa 20 de ani de activitate la 40 de ani varsta... nu ca militarii la 47.

Gigi spunea...

M@
Oscarul, este 50% din toate,se adaugã la sporuri(g) Solda de merit(care automat dacã ai oskarul o ai şi pe asta),are rubricã separata si se calculeaza din funcţie,dupã aceia se adaugã şi procentul din sporuri.
Dacã îmi spui functia,gradul,gradaţii,îţi calculez cât ai în plus fatã de cum nu ai fi avut acest oscar.
Dar,este logic:Una este sa fi avut,sã zicem,30% sporuri,alta este sã-ţi adauge încã 50% oscarul,adicã 80% în total,iar aceste procente,30%,respectiv 80% sã se adauge la solda de funcţie compozitã.Ia faceti mãtãluţã un calcul dupã aceia mai discutãm.

hankook spunea...

INS a publicat inflatia/2018 : 3,8% !

Huhu Rezea spunea...

Anexa 2 din Ordonanța lui Ciucă ar trebui completată, pentru fiecare funcție, cu cuantumul maxim al pensiei militare calculat cu solda de funcție din anul 2022, din Anexa VI a Legii 153/2017, sub care trebuie aduse toate pensiile militare care îl depășesc la data intrării în vigoare a Ordonanței și la care vor ajunge în anul 2022 restul pensiilor.
Asta ar însemna că, la data intrării în vigoare a legii/ordonanței, unele pensii militare vor urca la cuantumul minim de referință, iar altele vor coborî la cuantumul maxim de referință.

Anonim spunea...

Deci disponibilizatii care nu au minim 25 de ani ca militar si au pensiile cele mai mici, sa mai fie loviti inca odata! Bravo, dragi camarazi! Felicitari! Atunci sa dea D-zeu sa va impoziteze si voua pensiile de la 4000 lei in sus, ca ale noastre ale disponibilizatilor NU depasesc acest plafon!

Cezar spunea...

QED
😂😂😛😛😍..m.Alul si Litlle M

M spunea...

@Dan V.

Corect si echilibrat!

Poate si cei care depasesc 25 de ani sa fie recompensati cu 2% pe an - pentru a incuraja ramanerea in serviciu si pentru a opera in oglinda (daca ma sanctionezi cu cate 2% atunci si recompensa sa fie tot de 2%)

Pe de alta parte sistemul cu OMM era pentru o varsta de pensionare de 55 de ani. Acum a crescut la 60. Am dreptate?

In multe tari pentru munca in birouri au prioritate "veteranii". La noi tocmai acolo se incadreaza pilele!

Lenovi spunea...

Sunt destui si anticipat partial cu 10 ani de armata si 10 civilie. Cu astia cum ramane? Daca ati fost disponibilizat, probabil ca aveati in jurul la 40 de ani. Daca ati fost sanatos, ati putut face vechime si in civilie, ca n ati stat intr o pensie de mizerie, nu? Cineva trebuie sa rupa pisica. Pensie militara pentru vechimea ca militar, asta i viata. Pentru restul, sanatate sa fie, ca de munca se gaseste.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, mai intai haideti sa stabilim ELEMENTELE care intra in BAZA DE CALCUL a pensiei militare, elemente care sa fie aceleasi si pentru Stabilirea, si Recalcularea si Actualizarea acestora; in Veniturile lunare intra si Indemnizatii, Compensatii, Prime, Sporuri, etc, dar in Baza de calcul a pensiei militare sa intre NUMAI:
1. Solda de Grad,
2. Solda de Functie
3. Vechimea ( influenteaza Gradatiile, dar si cate 1% pentru fiecare an peste
25 de ani, sau 1% in minus..)
4. Solda de Comanda; trebuie o departajare intre Functiile de comanda si
Functiile fara comanda( sunt raspunderi diferite..)
5. Spor pentru activitatea desfasurata in ,,Alte conditii,,= 30% din SF;
Conditii speciale = 20%; Conditii deosebite = 10%.
Si cam atat..!
Daca se recalculeaza/actualizeaza toate pensiile aflate in plata la un moment dat, SE ELIMINA diferentele intre doi pensionari trecuti in rezerva in perioade diferite ..!

IulianC spunea...

2019

Dan V. spunea...

Din păcate treaba cu penalizarea a 2%/an a celor sub 25 ani vechime e stipulată în L223/2015.Nu e ceva nou în acest proiect de modificare a L223/2015 legat de penalizări.
Noutatea în acest draft e anexa 2,de aducere/ridicare a pensiilor mici la acele valori,în funcție de gradul avut,funcția deținută ori a vechimii.
Trebuie fâcut studiu de impact,văzut de câți bani e nevoie.
Să se identifice sursa de finanțare,pentru a intra în vigoare.Bine,sunt mai multe faze(ani) de a intra în vigoare.

Neacsu spunea...

Noi suntem in NATO? Glumesti. NATO E IN NOI.....PANA IN PRASELE!!!

IulianC spunea...

Oskarul este de pana la 50 % din solda de functie, dar mai recent se da si 25 %, si pe 3 luni, asa ca mare sfaraiala nu mai este.

Dan spunea...

OMM este pentru 15, 20 si 25, nu are legatura cu varsta standard de pensionare.

Cezar spunea...

@/Ein Stein,
Se pare ta te.ai prostit..la cap!
Ceva probabil nu.ti pica pe felie si atunci ii tragi cu contrele
Probabil Nu ai vechimea militara de 25 de ani
Nu- motivul MAI este altul
Toti depasesc la cunantumul in plata..ceea ce apare la cuantumul de baza
Pe de alta parte foarte multi au origini..de tractorisi si drept urmare vechime militara mica
Asta este...au fost destul..si popa si hot...
Bine ar fi sa se retraga din l.223...sau sa fie dati afara...
Ramane jandarmeria si pompierii...

IulianC spunea...

Dar Dane, de egalizarea adusa de anexa 2, la cei care au 27-30 ani vechime in serviciu, cateva sute de parasutari sau ore de zbor sau scufundare, cu primele de clasificare aferente nu este pacat? Ca sunt egalizati toti doar dupa gradul functiei, indiferent de conditiile de munca?

M spunea...

@Gigi

Bine stimate coleg! Cum doriti dumneavoastra!
Pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, se acordă o majorare de până la 50% calculată la solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază.

V-a spus si domnul Mares dar dumneavoastra....

Nu ma mai contrazic cu dumneavoastra. Bun, sporul ala mi-a triplat pensia acum am 50 de catralioane de lei. Este OK, asa?
Vedeti ca citesc si altii ce scriem noi pe aici si chiar cred....

Apropos, sporul se acorda la 5% din personal - adica la 10% pe an (perioade de cate 6 luni cum zice la L223). In 5 ani (conform tot L223) se poate acorda la 50% din personal (5x10).
Daca domnia ta va lua L153 va constata ca sunt o groaza de sporuri care va pot da insomnii! 😁

Ce ciudat! Niciodata nu mi-am mancat ficatul cand altii au avut sporuri (eu a trebuit sa caut 5 ani in urma sa gesesc o perioada cu Oskar). Nici acum nu am nici o problema ca sunt zeci de mii de camarazi cu pensii mai mari decat mine!
Sunt sigur ca au dovedit o capacitate mai mare de adaptare!

Dan spunea...

@IulianC
Eu am inteles ca aceea anexa 2 e tranzitorie, valabila pana in 2022 când se va recalcul cf legi 223/2015 modificata cf ordonantei respective.
Gresesc???
Spune repede data ultimei parasutari executate, raionul de imbarcare, raionul de parasutare, functia ideplinita la start si conditiile de parasutare?

Geo spunea...

Daaaaaaaa👍!!!!

Viorel spunea...

Domnule Unknown, nu induceți lumea în eroare, “Oskarul” poate fi în procent de până la 50%, se acordă pe categorii de personal (Gl., Of., M.M., Sof., P.c.c.), pe eșaloane, în procente diferite în funcție de eșalonul din care faci parte (în unele cazuri (evenimente nefericite) / mai rar întâlnite, comandantul poate propune și trece cu vedrea unele criterii permisibile totuși privind acordarea “Oskarului”).
Nu tot personalul iese la pensie dintr-o unitate în aceeași zi, lună, an. Iar dacă după 30 sau 35 de ani de muncă cu bune și rele primești ca răsplată (corectă zic) un mic stimulet din partea ministerului în care a-i lucrat pe lângă acea urare, pensie lungă, cât mai mare și mai tare (alții se bucură pentru funcția vacantă), este ceva greșit ?
Cunosc comandant care în corectitudinea lui a propus și a acordat câte 3 luni la fiecare categorie, pentru a mulțumi încet, încet pe toată lumea în funcție de ieșirea din sistem.
Ne conducem după legi și regulamente, dar în adunările fără ordine de zi pe categorii de personal, comandantul trebuie să de un răspuns la problemele ridicate și nu cred că la întrebarea de ce un pilos ia și unul care muncește nu, cred că nu ar avea răspuns și nu riscă (,) critici pe la colțuri ca și atunci când în luna februarie se stabileau soldele de merit.
Lăsați ajutoarele, nici eu nu le-am primit (m-am supărat, dar mi-a trecut), probabil în următorii ani, dacă nu eu soția sau copiii (dacă țara e săracă / frumoasă țară bogată). Situația critică este cu cei ce au ieșit în 2011, 2012, etc. și nu le-au primit încă. Vă cam contraziceți în comentarii, unii au luat ajutoare că prevede legea, alții au primit sporuri și Oskar că prevede lege, atunci unde este problema ?

Ein Stein spunea...

M-oi fi prostit nu zic nu, da nu de acu ci de cativa ani de cand tot spun ca trebuie o noua lege ca la NATO, pensie doar din grad, functie, vechime si doar pentru perioada cat ai fost militar. Tie vad ca nu-ti convine, abia astepti sa fii miluit cu "media" din anexa lu Ciuca. Intr-adevar m-ai citit, nu probabil ci sigur nu am vechime militara 25 de ani, am doar 31 ani efectiv si 51 de ani cumulati, doar de catanie, mai am si vreo 6 ani in privat, dupa, nu inainte. Eu nu vreau decat ce mi se cuvine nu tot felul de ciubucuri. Dai dovada de o naivitate iesita din comun, de unde dracu crezi tu ca vor lua miliarde de lei sa aplice anexa minune? Daca cei cu pensiile foarte mari si mari isi pastreaza cuantumul iar pe toate alea mici si multe le maresti, majoritatea se vor dubla, cum faci sa le pui in plata daca banii sunt tot aia. In situatia in care toti stau cu ochii pe noi il vezi pe Orban facand rectificare de buget, sa-ti fie tie bine? Am convingerea ca pensiile militare vor disparea cat de curand. Eu eram multumit pe L263 dar nu m-a intrebat nimeni daca vreau pensie "militara".

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Pentru parasutari,scufundari etc au primit suplimentari pe timpul cat au fost activi.Tie ti se pare mici sumele din anexa?Mie nu si nici altora egali cu tine.

calin spunea...

@Leon. Nu te inteleg! Mie mi-a crescut pe 223 fiind in pensie din 2004...vorbiti de sume duble, Sunt colonel si am brutul putin peste 5000...Nu cunoasteti toata gama de prostii ce s-au facut in privinta pensiilor. Nu au fost toti comandanti dar nici cei care i-au sprijinit sa-si mentina statutul nu pot fi tinuti la jumatate de cuantumul lor!

IulianC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Dan spunea...

Pai atunci ar trebui sa facem o pensie unica pentru miltari indiferent de grad, functie, vechime, conditii de munca... ca asa fiecare a primit ceva in plus la salariu, pentru toate astea, cat au fost activi.
Propun ca toti militarii sa aiba pensia unica de 5.000 de lei... cred ca asa e cel mai corect, nu-i asa lmMT?

Gigi spunea...

M@
La recalcularea din 2022(daca se va face)atunci se va bãga si acel 1% de care vorbiţi.Deocmdatã,se stabileşte minimul la gradul functiei deţinute.
Tocmai asta este ideia.Cã nu ar fi corect pt.cei care au sub 25 ani de serviciu militar,asta e altã poveste.

IulianC spunea...

Domnul meu, banii primiti in activitate si conditiile de munca se transpun in pensia care este mai mare la personalul navigant (aero-naval), diferenta care este egalizata de anexa, nu cred ca e greu de inteles. Este foarte bine ca se face o reparare a celor care au iesit mai demult la pensie, dar nu este foarte corect pentru cei care au conditii diferite de munca , nimic mai mult.

Cezar spunea...

Ein Stein
Scuza.ma😀😀😀..tot timpul am fost de acord cu tine si am tipat dupa lege noua
Ai si dreptate..dar..eu mizez sa vina si o impozitare la pachet..si chiar o disparitie a cuantumului avantajos
Si eu eram mulțumit pe L.119...
Sa speram..ca cineva mai gandeste pe acolo
Pe asta eu o vad ca lege militara pentru militari..nu tractoristi..salutare

IulianC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Einstein

Polonia e în NATO?
La ei se iau și sporurile.... La fel ca România nu își permite să plătească pe toți la maxim.

Iulian Mareș spunea...

Asta-i părerea dumitale și sunt de acord cu faptul că ai dreptul sa ți-o exprimi! În rest scrii prostii! Oamenii nu sunt egali...te deranjează 5-10% din efectiv, este?

Iulian Mareș spunea...

Dacă se vrea asta, atunci ecartul între grade și funcții trebuia să fie consistent....

Dan spunea...

IulianC
Deci imbarcare pe Boboc, C-130 sau C-27, sa inteleg ca nu ai indeplinit functie la start in ziua aceea, ce parașuta ai folosit?

Iulian Mareș spunea...

*Comandanții adevărați iau hotărârea în timpul și după consultarea celor care participă la Ședința de lucru, nu la cele fara ordine de zi, pe categorii de personal! Deh, majurul crede că îl poate influența pe șef...

M spunea...

@IulianC

La noi regula era că cei cu funcții de comandă erau recompensați prin IC.
Doar accidental mai luau și "Oskar".

De aceea eu am spus că am luat la pensie o perioadă din urmă cu aproape 5 ani ca să prind lunile cu "Oskar", în ultimii ani finid pe funcție de comandă.

M spunea...

Dacă luam doar:
1. Solda de Grad,
2. Solda de Functie
3. Vechimea
4. Solda de comandă
5. Spor pentru activitatea desfasurata în alte conditii
Atunci mai bine trecem pe contributivitate că ieșim mai câștigați!

Iulian Mareș spunea...

Hai sa te lămuresc sa nu mori prost...mai ales Cezar!
O UM are 100 cadre și 3 PCc!
Anul acesta nu dau niciunuia din PCc!
U are dreptul deci la 5 locuri, din care 1 este rezervat pt Cdt, la nominalizarea Es. Sup.
Rămân 4!
Șef st MJ și locțiitorul log, merita?
Dar șeful BOp?
Mai rămâne 1 loc! Se da celui mai destoinic sof!
Care mama dealului este pupincuristul?
Logica: dacă ceilalți ofițeri erau mai buni, atunci erau ei în pozițiile nominalizare de mine! Este clar?
*Am reală impresie că singurul document elaborat de voi a fost programul zilnic de activitate!

Iulian Mareș spunea...

Poți opta pt Pilonul 2,3 și 4! 👍😜😂🤣

F16 spunea...

Cat imbecilism si rautate prosteasca cazona!Mosi naivi,anexa2 e o vrajeala pt prosti.Si voiva certati ca uniiau fost parasutisti sau scafandri si sa nu aiba si altii limita minima pe grade.Politicul se pisa pe noi cu bolta.Prin noi se va refula problema pensiilor nesimtite. Si voi visati cai verzi.Cufurezea va arunca niste nade si voi va dati cu parerile competente ca niste copii tampiti.Mi-e mila de voi dar mai ales de mine!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Spre FB analiza!
Eu as mai adaugă un ecart mai mare intre soldele de grad și funcție!

Iulian Mareș spunea...

Cezar a inebunit deja, este numai in sevraj...👍😜😂🤣

mega2005 spunea...

Fiti mai concret,...ca legea are deficiente,cu recalculari si actualizari pe minus,o stim doar cei din rezerva...cum e cu "umflarea" de 2-3 ori a pensiilor??? Pe bune!? Luam din zbor ce auzim de la unii si altii fara sa dam macar un exemplu concret!? Nu e ok...

Iulian Mareș spunea...

Ce mă bucur!
Pt traseul banilor economisiți...
Așa va trebuie!

mega2005 spunea...

Corect...si doctoratul, sa nu uiti.Inteleg sa-l platesc/primesc cat sunt in activitate. Sunt doctor si la pensie...??? da-o dreaq de treaba. De -aia a-nflorit doctoratul ca raia la capre.....

raul spunea...

Sunteti doi rataciti!Degeaba 30!De solidaritate ,de camaraderie ati auzit ?Taria unei armate in asta consta!CONSTA, pt ca vad acum a intervenit nenorocita aia de roza!De scleroza!Mai jucati sah si scrieti mai putin pe aici!Nu o sa simta nimeni lipsa unui ,,imparat'' si a unui ,,nobelist'' ,va garantez!

mega2005 spunea...

Treaba aia cu comandantul care a dat prin rotatie oskarul este oglinda fidela a unde s-a ajuns in armata!! Toata lumea sa merite, domnule,...prin rotatie, e tare de tot!!! Daca dai la cine merita si esti corect, te-njura subordonatii asa ca mai bine rotesti plevusca la placinte si dormi linistit. Faina treaba!!! Si totul e...le-gal.

calin spunea...

Am formulat un raspuns pentru Leon...mai sus. Am zis cam asa:
Mie mi-a crescut pe 223 fiind in pensie din 2004...vorbiti de sume duble, Sunt colonel si am brutul putin peste 5000...Nu cunoasteti toata gama de prostii ce s-au facut in privinta pensiilor. Nu au fost toti comandanti dar nici cei care i-au sprijinit sa-si mentina statutul nu pot fi tinuti la jumatate din cuantumul lor!
@all...sunt pe blog din timpul cand purta titlul Plano10. Mi-a fost de mare ajutor sa-mi rezolv incet, incet problemele. Am facut-o amiabil cu CP si nu am apelat la justitie...poate am fost un caz aparte. Poate m-a speriat colegul care s-a aventurat in procese interminabile - a albit complet si nu a obtinut nimic. Voi, in majoritate, ce comentati acum, erati activi cand generatia mea se lupta pentru drepturi...Voi, acum discutati tot felul de chichite cu referire la sume care pe mine ma sperie. Atat va cer: sa nu fiti ipocriti! Si sa va ganditi ca ar trebui sa fim mai uniti, sa nu uitam ca suntem produsul aceluiasi sistem, ca suntem, poate, printre putinii care mai avem puterea si determinarea sa mai facem ceva pentru tara asta! Ma doare ca, la ordin, legatura de suflet cu activii a fost interzisa. Ma doare ca trombonistul fanfarei, pensionat recent, ma compatimeste, ma doare ca ca am fost tradat de comandantii mei, ma doare ca am fost furat de subordonatii mei care mi-au cules datele pentru stabilirea primei pensii....ma doare, ma doare! Nu va mai dati mari in cunoasterea legilor! Ati rezolvat ceva? Nu mai adunati spuza pe voi...mai sunt si alti camarazi care habar nu au de acest blog, care s-au izolat si lehamitea de viata nu mai au nicio reactie. Daca vreti sa faceti ceva, militati pentru tot corpul armatei romane! Ma plec in fata celor care, si sunt printre noi, au reusit sa mentina pe linia de plutire, cu multa apa la bord, acest vas care a inceput sa rugineasca in bataia valurilor.

Iulian Mareș spunea...

Analfabet funcțional!
Garantează pt tine fraiere, că nu valorezi nici cât cutia de patru!
Cred oaie cu gălbează relații la instituții!
Oricum când aveam 35 ani comandam un B/Bg și tu tot pe burta prin poligon!...apoi ai luat drumul GAZ sa faci instrucție de front cu 🐷, 🐑, 🐹,🐴,🐮,🦌,🐎,🐃,🐏,🦃,🦆,🐓,🐔,🐥

Iulian Mareș spunea...

Te-ai înfierbântat puțin!

Iulian Mareș spunea...

Tu nu ai nume?

Iulian Mareș spunea...

Tiz,
Care era UN/MU cu 1000 de cadre și PCc?
Funcțiile nominalizate de tine erau incadrate cu cei mai buni ofițer! Atunci de ce sa nu merite Oskar?

Gigi spunea...

@Neacşu

Numai d-ta puteai sã o spui aşa de bine!
Adevãrul iese din cuvitele pline de mor.

Gigi spunea...

@M
Domnule M,este al d-voastrã,nu îmi pare rãu,sã nu credeţi lucrul ãsta,eu doar am spus cum se calculeazã.
Aveţi toatã stima mea!

Gigi spunea...

https://www.finzoom.ro/calculatoare/calculator-de-pensii

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Impresia mea este ca acest blog este populat in majoritate de cei ce nu au cunoscut perioada in care se executa accentuat restructurarea armatei dar nici sistemul militar in ansamblu.Cati dintre voi ati lucrat inainte de 1990 la esaloane precum Marele Stat Major,comandamente de arme,comandamente de armate sau de divizii?Intrebarile nu le pun ca repros ci in scopul a va determina sa intelegeti ce a insemnat pentru ofiteri retrogradarea pe o functie inferioara gradului sau punerea la dispozitie pentru incadrare.Intrebati-l pe hulitul Kis Viorel ce a insemnat pentru el desfiintarea unitatii de elicoptere?Aveti ideie cati ofiteri au trait insecuritatea zilei de maine?Luati-va masuri de securizare a viitorului.Controlul civil executat de unii care nu au efectuat o zi de instructie militara nu aduce nimic bun militarului de cariera.De aici si necesitatea mentinerii in functie a lui Ciuca cu bune si rele.Intrati in politica daca nu vreti sa fiti condusi de tot felul de nepregatiti profesional.Poate nu stiti cum se obtinea pana nu de mult o diploma de licenta la o universitate particulara.Voi nu vedeti ca ajung parlamentari si ministri oameni care in viata lor nu au condus nici macar o trotineta?Nu ma refer numai la situatia de azi ci si la cea de ieri.Gresala noastra a celor mai in varsta este ca ne-am lasat incalecati de tot felul de sforari si acum platim tribut.Singurul mod de a scapa de ei este sa ii invingeti politic.

Iulian Mareș spunea...

Dan,
OMM nu este pensie!!!!

Iulian Mareș spunea...

Pt Televizor,

https://youtu.be/l29Sg5tdRUc

CEZAR spunea...

IulianC,
Probabil AI UITAT ca vorbesti despre PENSIE NONCONTRIBUTIVA....
Ca urmare ..nimic din partea salariala Nu se transpune in pensie !
Statul Acorda o PENSIE MILITARA ..proportionala cu cativa parametrii...grad ..functie..vechime....ceva sporuri universal valabile ..punct !!

Mihai spunea...

Oskarul rotit la 3 ,6 luni in ultimii ani de activitate si sporurile fara relevanta inventate de eșaloanele superioare au dus L 223 in derizoriu si in dezavantajul celor care si-au desfasurat activitatea in cele mai grele si periculoase locuri de munca din armată.

CEZAR spunea...

Si foarte multi de la MAI...adica meliteni ..!

IulianC spunea...

Conteaza pt pensie raspunsul?

CEZAR spunea...

Spune-i personal lui m-Al si Litlle M......!!!

Claudiu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Calin, am incercat o Formula care sper sa multumeasca pe majoritatea dintre noi si raman la parerea ca cele 5 elemente sunt suficiente pentru a obtine o pensie decenta
Sporul maxim de 30% este pentru cei care au beneficiat de grupa de munca "alte conditii "
Si da, multe pensii fata de sumele din ultima decizie vor creste de 2-3 ori.
In calculul de mai sus am folosit gradul si functia de Lt.col.( pe care le detin si eu) si a rezultat o pensie bruta max.de 10 000 de lei, si daca mai inmultim cu OMM-20% obtinem pentru anul 2020, o pensie de 12 000 de lei, exact de 3 ori mai mare decat am in plata..!
Dupa algoritmul de mai sus incearca si dta un calcul ptr.Colonel !
PS.Pentru mine personal, trebuie sa refac calculul, deoarece procentul ptr.grupa de munca este de 20% (cond.speciale) nu 30%.

IulianC spunea...

@Cezar nu știu in ce an ai ieșit la pensie, sau cat cunoști din legea actuala a pensiilor militare, fără sa am intenția sa te jignesc, dar legea pensiilor militara actuala transpune absolut toate elementele salariale cu excepția normei de hrana și unor venituri temporare (parașutări, ore de zbor, scufundare, diurne de deplasare sau compensația de chirie). punct.

Iulian Mareș spunea...

@mega2005,
*Găselnița cu rotația s-a practicat din 2016 încoace, că efect social al atacurilor inepte din OUG cu atingere gravă a L 223!
Ce sa sa f comandantul?
Ajuta foștii subordonați, pt că este și creștinește!
Am lămurit speța?

Dan spunea...

@Cezar
Când spui ”sporuri universal valabile” ma gândesc ca faci referire doar la sporurile ce le-ai avut tu, sporurile de care tu nu ai beneficiat sa fie exculse din aceasta categorie, corect?

M spunea...

Cei care spuneti de reducerea bazei de calcul faceti un singur experiment:
Luati o solda de functie (fara sporuri, curata) si transformati-o in dolari (la cursul din luna respectiva) sau impartiti-o la salariu mediu (tot din luna respectiva).

Sa va fie clar A+B+C+D+E+F > A+B+C

Intelegeti ca salarizarea a evoluat. In anii 90 alta era pozitia noastra in grilele de salarizare, alta in anii 2000 si alta acum. A fost redusa ponderea SF si a crescut ponderea sporurilor. Practic, am luat modelul tarilor est-europene membre NATO. Personal cred ca a fost o greseala dar SA NE ADAPTAM LA REALITATE!!!

Pentru cei care s-au pensionat in anii 90 este misto sa iei doar SF + SG + gradatii dar pentru cei activi acum sau cei pensionati dupa 2010 ar fi o mare problema.

In loc sa va luptati sa ne intoarcem in trecut folositi-va energia pentru a realiza o actualizare.

Daca noi ne luptam sa ne faultam unii pe altii ce pretentii sa mai aveti de la civili!?

Iulian Mareș spunea...

Printre lucruri bune scrii și prostii!
Nu te retrograda nimeni, era o măsură de a rămâne în sistem, pe o funcție mai mica, cel mult un an, cu drepturile Fi anterioare!
Apoi FM funcții încadrate de unii au căpătat cerință ce A/ULD și respectivii nu corespundeau cerinței...
*Și așa mulți erau pe funcții cu A/ATh cu dispensă, neavând studiile necesare!
***Indici in eroare intenționat! Cu mine nu țin smekeriile de GP!

IulianC spunea...

Sau ca sa fie si mai clar, am luat cele 6 fluturase de salariu din lunile alese pentru pensie, am adunat suma neta, apoi am împărțit la sase și a rezultat pensie neta....la leu, deci cum este cu partea salariala care nu se transpune in pensie?

Iulian Mareș spunea...

Intersecție,
Ai contribuit din greu la fondul de pensii, însă nu ții minte! Deci nu este adevărat ce scrii...

Iulian Mareș spunea...

F corecta, mai ales ultima afirmație!

Huhu Rezea spunea...

avianyk nu se poate abține! Țurcaniștii nu-l slobodizează..

Cezar spunea...

YEEES,
EU I.AM SOPTIT!

Leon spunea...

@M, discutia a plecat de la Anexa cu nivelul minim al pensiilor militare de stat, si Huhu a sugerat ca ar fi nevoie si de un nivel Maxim al acestora !
Pai daca stim cu totii ca Soldele de Functie si Grad au ramas pe loc avand si acum coeficientii din anul 2009, si colegii activi pentru a nu pierde din venituri au compensat prin aceste Sporuri, Compensatii,etc, de ce sa nu revenim la NORMALITATE, unde trebuie sa primeze numai Gradul, Functia, Vechimea, Responsabilitatea si Conditiile de munca..??

Mihai spunea...

😂🙋‍♂️

Ein Stein spunea...

Pentru faptul ca ai sarit cu parasuta sau ai facut scufundari ai fost platit cat ai fost in activitate si doar in lunile in care ai facut chestiile alea, ce vreti voi e includerea lor forever in pensie, ceea ce e ilogic si imoral. La fel si in cazul oscarului sau sporului de stampila sau alte bunatati. Asta cu IC in pensie e alta hotie, in primul rand ea nu trebuia sa existe, de ce sa primesti un bonus pentru ca-ti faci treaba pe functia pe care esti incadrat, daca functia e de comanda, aia faci si pentru aia esti platit. Sa nu uitam de rotirea cadrelor in ultimile 6 luni pe astfel de functii. Oare de ce? Se argumenteaza cu "raspunderea", mie mi se pare o insulta la adresa bunului simt, pai doar cativa alesi erau responsabili si nu puteau sa doarma noaptea de grija patriei iar ceilalti niste ticalosi si iresponsabili care abia asteptau sa faca vreo iresponsabilitate, noroc cu cei dintai si indemnizatia de conducere. Toate sporurile si indemnizatiile au fost platite doar pentru anumite perioade de timp, pentru smecheri chiar 6 luni, adica alea care conteaza, pensia in schimb o primesti pana ajungi pe campiile Valhalei nu doar 6 luni. De asemenea argumentarea ca pentru "anumite" sporuri s-au platit taxe si impozite si ar trebui sa faca parte din compunerea soldei, alt nonsens, modul de calcul al pensiei militare este altul fata ce cea contributiva unde ar conta. Cei care considerati ca e mai bine pe contributiva nu uitati ca "bunatatile" se impart la sute de luni nu doar la 6, dar daca asa doriti va urez sa va iasa.
O noua lege, pensia doar din grad, functie, vechime si doar pentru perioada cat ai fost militar, asta e solutia de bun simt. Insa cat e tata Ciuca la haturi e imposibil, dar sa traim cu speranta ca nu o sa ramana vesnic acolo.

Iulian Mareș spunea...

T-3,
Înca ești viu și mai scrii și prostii! Ești frate cu toanta aia de moldo-sibianca, ajunsă pe sub masă vicepremier?

*Am explicat ce și cum cu Oskar dar tu ești vulpea ce nu a ajuns la struguri!

* În plus ai scris că nu mai apari pe aici...ce faci acum?
Îl înghiți că-i cald?
Îți mai dau un hâldan?

ifrim spunea...

Crunt coșmar am avut!Se facea ca trecuse moțiunea de cenzură a PSDului.Și in noul guvern eram și eu general in MApN (cum doar in vise se poate-ntâmpla)iar ministrul apararii șefa mea ,nimeni alta decât vipera rosie.Eu in mâna cu anexa 2, LOV tragea de ea,eu trăgeam de ea zicea ca vrea să aduca niște corecturi la colonei.Noroc că m-a deșteptat cutremurul la 03.26 și când m-am trezit nu mai dormeam.O fi de bine,o fi de rău?

marvas66@yahoo.com spunea...

Nu se doreste actualizare in niciun domeniu de pensii... De unde sa-si faca rost de bani pentru reclama electorala, covoare fine la partide...si sa mai faca rost si de bani de investitii...

Dan spunea...

Si eu care credeam ca eu sunt cel mai pesimist si pragmatic de pe acest blog...

Viorel spunea...

1. În Ședințele de lucru ale comandantului participă șefii de compartimente, Cp., Șefi structuri anexă (dacă sunt), Șeful Formațiunii de cazarmare, medicul unității, etc. După discutarea din Planul cu Principalele Activități, activitățile pe săptămâna viitoare, se trece la cap. Diverse. Întreaga discuție din cadrul ședinței este redactată într-un registru special de către o persoană desemnată de Cdt. de regulă de la Compartimentul S. 3 Operații și Instrucție. Subsemnatul a participat 2 ani la rând la fiecare ședință, deci știu despre ce vorbesc.
2. Ședințele fără ordine de zi se țin separate pe categorii de personal, unde se ridică probleme de serviciu sau chiar probleme personale. Problemele ridicate sunt consemnate într-un registru special de către o persoană din cadrul Compartimentului S. 1 Personal, Cdt. dă răspunsul pe loc sau după o eventuală documentare.
3. Formațiunea de cazarmare (ca ex.) este condusă de un M.M. În foarte multe cazuri, Cdt. cere părerea și propune soluția emisă de acesta având în vedere că multe probleme (tehnice) nu sunt cunoscute de Cdt., M.M. de cazarmare în mare parte fiind aduși din viața civilă datorită specificului. Deci, da majurul îl poate influența pe șef (și nu este singurul caz).
4. Un adevărat Cdt. știe să asculte, să analizeze și să ia în calcul orice variantă de rezolvare a unei probleme indiferent de la cine vine, unii însă, dând timpul înapoi se cred atotștiutori.
Nu mi-ați răspuns la întrebarea, de ce Dumnezeu a spus “EU SUNT ALFA ȘI OMEGA / ÎNCEPUTUL ȘI SFÂRȘITUL” folosind literele din limba grecă și nu cele din limba ebraică ?


Viorel spunea...

Da, comandați batalionul 3, cel fără efective de m.t. sau m.t.r., încadrat cu 20-25 de cadre, scriați programul, temele în caietul de specialitate în cel de pregătire militară general, ceva trageri și servicii pe ici pe colo.

Iulian Mareș spunea...

Intersecție,
Parcă aveai alte simpatii politice?
Sau daca daca ți-au dat mielul cu o bâtă ai trecut la opțiunea politică plăcuța suedeză?
Atunci, mai cu spor....

Militar de la 14 ani spunea...

Cred că la pachet dacă se aplică de la 01.09.2020 pct. de pensie, anexa 2 din OuG, se pregătește și modificarea codului fiscal.
-10% cass din toate pensiile
-impozit din toată pensia, adică și cei 2000 lei
-plafonare
Astfel, s-ar reduce presiunea pe buget simțitor. Îi cred în stare pe acești pdl-isti. Deja se discută că pensionarii nu plătesc cass, ideea că tot cuantumul pensiei trebuie impozitat.
Sper să nu ajungem acolo. Nu știu dacă ar fi un rău mare sau mic, dar astfel creșterile de pensii ar fi compromise cum au fost și salariile cu acel 25% suportat de salariați. Dacă PSD-ul a gândit așa, imaginați-vă ce ar putea face PNL-ul.

spiritul lui Haret spunea...

Mares Iulian o fi Cezar cum o fi dar in ceeace te priveste are cu parere de rau dreptate.La tine in toata activitatea ta totul a trecut prin interesul buzunarului.A te consola cu ideia ca nu e nici o problema ca ai fost retrogradat din functie pe o functie inferioara gradului daca plata lunara nu este afectata arata limita ta in gandire.Asta e pozitie de om pe care cineva l-a luat de par si l-a aruncat in curtea Ministerului Apararii Nationale.Pe cine ai pacalit de te-a luat din Cocargeaua si te-a plantat in SMG?Bine ca nu te-am examinat la absolvirea sc. of. ca acum imi dadeam palme.Tu jignesti cu obstinatie pe cei ce ti-au pus creionul in mana.Ti s-a urcat fumul la cap??Numai in capul tau in armata romana s-a admis incadrarea pe o functie prevazuta cu studii superioare a unuia care nu le avea.Asta nu este singura timpenie care o spui.Vezi tu pe Milea,Voinea,Dandareanu,Rosu,Topliceanu si mai apoi cei ce i-au inlocuit sa aprobe plan de incadrare pe functii fara respectarea propriilor hotararii?Sa-ti scoti palaria in fata inaintasilor tai.Mea culpa.Dece ma incurc eu oare cu un extraterestru in sistemul militar sa-mi sara stentul din locasul lui?Raspunsul trebuie sa mi-l dau singur.

Alex spunea...

Adevarat! Civilii nu se lupta intre ei.Ca atare pensiile lor au crescut substantial.In cursul zilei de azi aflandu-ma la cumparaturi,m-am intalnit cu un bun amic mai tanar ca varsta.Are 25 de ani munca subteran dar nu are varsta de pensionare.Se gandeste sa plece cu ordonanta ,daca se mai da dar,ii pare ciudat si lui faptul ca pensia luata de toti cei mai in varsta decat el ,este mai mare decat salariul.Cand mi-a spus ca pensia unui fost electrician de mina ,este de 47oo de lei sm ramas blocat.Sunt pensii in minerit,in Valea-Jiului sl carui cuantum te pune pe ganduri.Partea contributiva nu de apropie absolut de valoarea pensiei incasate.Pensiile ptr.cei care au muncit in subteran si ptr.sefii lor sunt imense.Cei care mai au si salvare ,vechime integrala(20 ani) au di 6ooo si......Cum naiba se poate?!.La militari nu s-a.putut.
Aceasta este o problema cate trebuie rezolvata.La o categorie sociala se poate ..la noi NU.

Mihai spunea...

Prin anii 90, niste deștepți și- au pus intr-un statut nou infiintat drept recompense ,sporuri ,etc sume fixe.
Altii si mai destepti au pus pentru ograda lor procente din......
La cativa ani dupa punere in aplicare a statutului unii luau tot acele sume fixe in timp ce partea cealalta lua procente din......anumite repere salariale care cresteau an de an.
Asta-i fapt real.
Pe urma cu interventii au modificat statutul transpus in L 138.
Asa ca fiti atenti ce cereti!

Meriam spunea...

Tu si mai unu Militari scrieti numai aberatii pe aici ,tot insistent cu egalitatea ta.

Alex spunea...

Sustin ultima afirmatie ca si d-l Mares.Imi pare rau ca ne iei drept prosti sau imbecili.Ce naiba cauti pe aici?!!!

Mihai spunea...

@ Sares
”Sperietoarea-n grâul cu ciumă” vă vine de hac !!
Sper sa abroge articolul din ”testamentul” lu Viorica cu ”reducem democratia ” !!!! Altfel .......

Iulian Mareș spunea...

Deci...nu a făcut modificările...
Asta-i de bine!

Leon spunea...

Conform Legii nr.221/27.07.2018, care modifica L.263/2010, personalul care a lucrat in in coditii speciale de munca( grupa I a de munca) un stagiu minim de 20 de ani(mineri,personal artistic-Anexa 4) sau 25 de ani(aviatia civila, CFR,-Anexa 2 si 3 din L.263), pe langa reducerea varstei de pensionare li se Calculeaza/Recalculeaza punctajul mediu anual prin impartirea nu la 35 de ani(B), ci la 20 de ani (mineri, personal artistic) sau 25 de ani(Aviatia civila, personal artistic, CFR, etc.)
Recalcularea acestor pensii (peste 100.000..) trebuia finalizata la 30.09.2019, iar diferentele de primit in plus s-au acordat de la data de 01.10.2018..!
Da, asa este , pentru civili a fost posibil, la militari, NU este posibil..!

Iulian Mareș spunea...

Moș Teacă,
Dacă nu înțelegi pleacă în parc! Înainte de 89 cat ca după s-au dat dispense de studii!
Nu este normal să muncești pe bani? Tu ai muncit pe dude?
Situația descrisă de mine era pe timpul restructurării și era o situație de excepție, pe timp de 1 an! Ești prost de nu înțelegi?
Poți fi și spiritul lui Buda că ești habarnist rău!
Cu regret îți spun că nominalizările tale, majoritar erau niște tractoriști la propriu, legați de PCR și niște prostani!

*Și nu te mai masca căci tot GP-ist rămâi!

Iulian Mareș spunea...

T-3
Nu la noi este decizia...
Noi doar comentam și poate dăm și idei. Atât!

Iulian Mareș spunea...

Alex
Ți-ai ratat vocația...
Uite, Corneliunsson la mina a patit-o!
Numai pe mineri nu-i invidiam!

Iulian Mareș spunea...

Ești rupt de realitate...cum adică, soldele au fost compromise cu cei 25%?
Nu este adevărat! Complet fals! Nici nu stau să-ți explic, întrucât ai devenit nu numai pesimist ci și negationist!
Eu știu cât ridică acum înlocuitorul meu...

Iulian Mareș spunea...

GP,
O fi Dide cum o fi, dar tu îl întreci!
Cred că tu câștigai postul la grajdul de cai!

Viorel spunea...

Nu “Oskarul”, sporuri sau mai știu eu ce ar trebui să fie subiectul comentariilor dacă tot vrem să comentăm ceva, privite vezi doamne ca facilități la adresa unor piloși, leneși sau cum vreți să-i mai numiți, ci Legea nr. 8/2006 în sine, la nivelul întregii societăți nu cu dedicație foștilor colegi din Muzici Militare și asta având ca argument următorul exemplu (dăm un ex. din M.Ap.N.):
Mr. (I.) pensionar / 2020 = 4.800 lei;
Plt.adj.pr.(Muz.Mil.) pensionar / 2020 = 3.200 lei + 1.600 indemnizație = 4.800 lei;
După cum vedeți, “grade egale”, “funcții egale” “ pensii egale”.
Vine Boc / Cîțu și taie 25 % din salarii și pensii (facem abstracție de decizia CC privind pensiile), pentru că vin vremuri și mai grele, pe timp de criză te împrumuți cu 20 miliarde E, pe creștere economică te împrumuți cu 10 miliarde E în 2 luni.
Mr. (I.) rămâne cu 3.600 lei; Plt.adj.pr. (Muz.Mil.) rămâne tot cu 3.600 lei.
Cine este în avantaj Mr. (I.) care de la 4.800 rămâne cu 3.600, sau Plt.adj.pr. (Muz.Mil.) care de la 3.200 ajunge la 3.600.
Priviți acesta calcul la nivelul tuturor celor care beneficiază de Legea nr. 8/2006 comparativ cu ceilalți pensionari din viața civilă sau alte structuri.

raul spunea...

Sunt nevoit sa reiau un comentariu pt tine piatra unica si pt un cezar fara lauri:Sunteti doi rataciti!Degeaba 30!De solidaritate ,de camaraderie ati auzit ?Taria unei armate in asta consta!CONSTA, pt ca vad acum a intervenit nenorocita aia de roza!De scleroza!Mai jucati sah si scrieti mai putin pe aici!Nu o sa simta nimeni lipsa unui ,,imparat'' si a unui ,,nobelist'' ,va garantez!

Dan spunea...

Calin
Dupa care lege ai stabilit aceste procente la sporul pentru conditii de munca?Din cate stiu eu sporul pentru ”alte conditii” si ”conditii speciale” e de 50% iar pentru ”conditii deosebite” e de 25%

Alex spunea...

Revin la ideea de mai sus.Sunt pensii de peste 6000 de lei la persoane care nu su avut functii de conducere in actualul Complex Minier.La civili actualizarea pensiilor a fost facuta.Vorbesc aici fe cei din minerit.Cei care au iesit la pensie in anii '90 au primit la.net intre 1200 si 1500.de lei.Nu are nici o legatura cu partea contributiva.Noi suntem fraierii fe de serviciu.

M spunea...

@Leon

Sunt de acord dar cine crede că se poate modifica acum L153?
Eu am văzut la lucru organizarea americană pe care o lăudăm.
Șmecheria cu sporuri este născută din două motive:
1. Potențiala motivare a unora (a celor din teren ca să mă exprim generic)
2. Reducerea efortului financiar general (nu explic, e clar, decât să t ridici toate soldele mai bine le lași jos și atunci câteva sporuri)
Am văzut și la americani șmecherii de tipul numirii pe o funcție înainte de pensie. Am mai povestit.
Varianta e bună propusă de domnia ta dar înainte trebuie să ridicăm coef. de ierarhizare (iar aici ne sar în cap dascălii: "un dascăl are salariu mai mic decât un tablagiu analfabet"

@Alex
Simplu! Unii îi atacă pe cei cu Oskar (știu și eu am) și atunci 20% din pensionari se simt atacați și refuză să lupte (mai ales că asta ar duce la tăierea pensiilor lor)
Apoi cei pensionați când SF avea putere și nu era nevoie de sporuri luptă să scoată sporurile (încă 40% care sunt atacați)
Alții îi atacă pe cei care au luat compensatorii (încă 20%)

Înțelegi?

De aceea eu tot clămpănesc: să terminăm cu atacurile între noi, să milităm ca nimeni să nu piardă, creșterea să înceapă cu pensiile mici!!!
Mă aude cineva? E cineva de acord? Că primesc doar înjurături de la nefericiți ca cezar sau avianyc!
Ați auzit dascălii să se manânce între ei? Credeți că un profesor universitar are salariu ca o învățătoare? Nu! Dar trag toți să le fie la toți bine!

Dan spunea...

Alex
E adevarat ca civili nu se lupta intre ei, in general civili nu se lupta cu nimeni. Si ei ca si noi nu suntem decat o mare masa de manevra pentru politicieni. O parte dintre ei, ca si o parte dintre noi, se lasa manipulati de politicieni in functie de minciunile acestora ce rezoneaza sau nu cu necesitatile fiecaruia dintre noi.

Dan spunea...

Ein Stein
Acelasi lucru e valabil si pentru indemnizatia de comanda, pentru sporul privind conditiile de munca. si altele.

Dan spunea...

Asta ar fi legala cat si moral, cred eu, doar daca se va aplica la toate, absolut toate pensiile indiferent de legea ce le asigura.

M spunea...

@Leon

La cat evaluati TOATE sporurile de care beneficiati?

Cele 5 ale dumneavoastra sunt OK dar va mai intreb: de ce sa renuntam la cerearea nostra la sporuri? Ati auzit vreo categorie profesionala care sa ceara: "Noi nu mai vrem sporuri!!!!!" Eventual sa faca si o greva?

Dan spunea...

M
Total de acord cu ce ai scris...
Si dascaălii se mananca si se bârfesc intre ei... diferenta e ca nu o fac in ”public”, o fac in cercuri restranse frecventate doar de ei si de aceea nu stim noi... si ei sunt romani... si ei au ADN ”moartea caprei vecinului”.

M spunea...

@spiritul lui Haret

Cred ca gresiti!
Toata lumea munceste pe bani! Acceptarea unei functii inferioare depinde de capacitatea de adaptare a persoanei respective, de interesele, motivatiile si circumstantele in care se gaseste.

Din pacate Mares are dreptate.

O intamplare reala din 61-62 povestita de bunicul meu (ofiter). I-a strans in sala de Consiliu pe toti ofiterii pentru ca vine noul comandant. A intrat ala, unul mic, cu trasaturi aspre, ars de soare (a aflat ca lucrase inainte pe batoza, prin Arges) si care datorita succeselor in Colectivizare fusese facut colonel. A intrat deci tov. colonel in sala si i-a ridicat pe toti in picioare apoi a trecut printre randuri examinandu-i pe fiecare.
Pe unii ii trimitea in stanga pe unii in drepta. La sfarsit a anuntat:
- Aia din stanga raman aia din dreapta ii dam afara. Sunt blonzi, au ochii deschisi la culoare deci cu moacă tipică de burgheji!

Asa s-a facut o a doua epurare. Din cei scosi afară erau veterani de la cotul Donului, unii cu studii la Saint-Cyr sau in Germania.

Mihai spunea...

@ Alex
Minerii au primit bani in plus pe contributivitate datorita reincadrarii in grupe.La trecerea de pe L19 pe L 263 din eroare materiala multi care au activat in grupa I pe L19 au fost trecuti pe L263 in grupa a II a (adica doar + 25% in loc de +50% )
Si -au castigat drepturile in instanta iar acum se fac recalcularile pentru eliminarea acelei erori materiale facuta la treerea de L19 pe L263.

Leon spunea...

@Dan, daca intrebarea este pentru mine, iti spun ca aceste procente de 10%(CD), 20%(CS) si 30%(Alte conditii) sunt PROPUNERI personale si m-am limitat la Maxim 30% acordate de Ordonatorul principal cf.153/2017( am mai facut aceasta propunere pe acest blog..)..!

Ein Stein spunea...

@avianyc
Buna observatie din partea unuia care se da ardelean. Sa invatam de la hoti nu de la prosti si sa ducem hotia pe noi culmi.

Iulian Mareș spunea...

Doamne, iarta-ma! Invidiezi minerii acum?
Meseria cea mai grea și periculoasa...boli profesionale, etc!
Lasă-i in plata Domnului că au fost mermeliti de Ciorbea!

Mihai spunea...

@ M
Probabil ca dumneata nu ai luat cunostiinta inca de OG 57 lit a-p.
Să stii ca mare parte din cei de acolo merita pentru activitatea depusa un OSkar zilnic.
Cam stii ce pensie avea un pilot fara IC ,SM etc pe Legea 164 sau pe L223 cu 20-30 % sporori ,vizavi de niste jmecheri sefi de cerc militar ,muzeu ,sef la clubul unitatii ,si tot felul de alti sefi din birori umflati cu de toate,in timp ce niste jmecheri de biro si-au tras din pix ,grupe de munca ,Oskar ,antene ,confidealitate ,,lucru cu doc clasificate,radiatii ,batut in cap de neon,.etc.
De parca cei pensionati inainte de ........nu ar fi indeplinit aceleasi misiuni ,activitati ,etc cu riscuri majori incat unii nu mai sunt printre noi.
Mai stiti ca fapt divers ,că un pilot civil de linie (comercial) este incadrat la CS similar cu seful de la branză si izmene.
Pentru unii sunt bani,grupe ,sporuri ,pentru cei care au tras din greu nu sunt ......
Totusi ,daca atacati ,prin ce armă v-ati scăldat .......

Iulian Mareș spunea...

M,
Te kinui in van. El postează sub mai multe nume...habar nu are și spune din auzite! Ultimii ani i-a petrecut la GP, deci nu este ofițer de Armata!
Situațiile au fost exact cum le-am descris...
Să văd cine mă contrazice!
Oi fi fost eu tânăr pe atunci, dar nu și prost! Dacă la 35 ani comandam B/Bg îți dai seama că mă loveam și învățăm și probleme specifice resurselor umane, cadre cum se spunea odată!

Dan spunea...

Leon
Am inteles acum...

Militar de la 14 ani spunea...

@Mareș
Nu ai ce să-mi explici pentru că nu ai imaginea de ansamblu. O ai pe a înlocuitorului tău. E bine și așa dar nu suficient.
În 2018, creșterea reală, pe net a fost în medie 6-8 %. Nu lua în calcul sporul de fidelitate 20%, aplicat încă din 01.09.2017 (pe net cam 13-14%).
Una peste alta, la net, fără CNH, soldele au crescut în medie cu 25-30% (depinde de val. compozită a SF). Practic, anul acesta, cel mult 2021, pensiile celor care ies din sistem egalează, ca net, pe cele până la 15.09.2017.
Mai documentează-te și ai să vezi că a avea dreptate nu înseamnă să fii pesimist sau... negaționist conform dex-ului tău.

Niky spunea...

Si banii pentru “studii superioare” cu diplome obținute prin frauda,de la “Fabricile de diplome”! Trăiască sinecurile românești!

Viorel spunea...

Aproape corect domnule Militar de la 14 ani.
Am ieșit la pensie în 2016, coleg de la CDC a vrut să iasă în decembrie (speriat de zvonuri) dar i s-a sugerat să aștepte mărirea de anul acesta (la risc). I s-a calculat pensia dacă iese cu data de 30.06.2020. Diferența între mine și el = 46 lei. Cât va fi la anul dacă nu iese anul acesta ? Mă depășește pe ultima 100 de metri, chiar dacă este cu 9 ani mai tânăr. Plafonarea la 85% indiferent de vechime ne trage în jos.

Mihai spunea...

Până la juma sa zic ca am inteles. Mai departe nu prea.
Pe scurt;
Daca pui un minim 10 lei plus la SF de 100 lei si maxim 50 lei la o SF de 100 lei
peste 5 ani ,dupa obiceiul de la noi, s-ar putea sa incasezi tot 10 sau 50 lei la o SF crescuta intre timp cu ceva procente anual .
Daca insa pui minim 10% din SF de 100 lei si maxim 50% din solda de functie de 100 lei peste 5 ani posibil sa te trezesti cu un plus de 50 lei la minim la SF si un plus de 100 lei la maxim la SF ,daca SF creste anual cu 10% sa zicem.
Exemplul din comentariul anterior este dintr-o realiate intamplata la intocmirea statutului personalului aeronautic.
Unii au ramas cu suma fixa din 96 pana in 99 in timp ce cei care si-au pus procent din SF,etc au avut de castigat.

Dan spunea...

@Mdl14a
Cred ca e gresita aprecierea de cresterea reala a net-ului in 2018 cu 6-8%... sau cu media de 25-30%... Eu personal am avut o crestere de aproape 2% a net-ului.

Iulian Mareș spunea...

r x r,
mai vrei unul, ca-i cald?

Iulian Mareș spunea...

GP,
Netul inlocuitorului este de de 2,5X

Ein Stein spunea...

Pa daca stai pe pietroi nu ai cum sa intelegi. Ideea de baza e ca tu ca un autentic dreptaci apreciezi hotia si smecheria. Apreciezi faptul ca unii hoti au reustit sa stoarca mai mult de la buget fata de altii mai prosti. Dar nu uita ca la randul lor hotii sant impartiti in doua categorii, hoti prosti si hoti smecheri. Am tot scris despre situatie si am primit numai contre dar am sa reiau pentru tine.
Situatie ipotetica:
Spor de radiatie, sa zicem 30%.
Doi apevisti care lucreaza sub o antena de telecomunicatii, nu are importanta gradul sau functia, unul are o solda de 5000 lei iar celalalt 1000 lei. Aplicand cei 30% celor doi unuia ii reiese un spor de 1500 lei, celuilalt 300 lei.
Dilema mea: oare cei doi nu sunt iradiati la fel, nu au sanse egale sa faca tumoare la bibiloi? De ce unul primeste 1500 de lei si celalalt doar 300? Sunt radiatii de tip bio sau ecologice care il lovesc pe ala cu solda mai mica si radiatii rele care il ataca pe ala cu solda mare?
Sa nu spui ca ala care are 5000 lei e mai expus pentru ca sistemul lui imunitar e mai degraba orientat sa apere pamantul stramosesc decat sa-i apere propriul organismul ca nu te cred. Pricepi acu care e treaba cu hotia? Faptul ca grupul de hoti smecheri reusesc sa mulga la maxim bugetul lasandu-i cu ochii in soare si pe hotii prosti e o practica curenta la speciali. Important ar fi sa afli in care grup te regasesti, daca esti in grupul unu e bine pentru tine si iti inteleg sustinerea hotiei. Dar daca te regaseti in grupul doi?
Uite colea o propunere cu care poti se te afirmi in ochii lu Ciuca. Ca tot s-au modificat cuantumurile diurnei, in sume fixe, de ce nu ii propui lu ca acele diurne sa se dea in procente din solda. Sau norma de hrana sau norma de echipare.
Pricepi acu care e treaba cu hotii si prostii?

Leon spunea...

In sfarsit, proiectul senatorului Benjamin LES, a fost repartizat la comisiile din Senat, cu numarul L 38/04.02.2020. Comisia de Aparare are termen pentru depunerea Raportului 25.02.2020.
Aprobare tacita: 19.03.2020. Sunt 7 opinii trimise de colegii nostri, incercam sa urmarim parcursul acestui proiect, sper sa nu devina lege inaintea Ordonantei ministrului Ciuca...!

valica spunea...

Nu exista nici un risc, ca vreo OUG, favorabila rezerviști lor sa fie aplicata în următoarea 100 de ani. Noianul de proiecte au fost date la STO, ca să avem cu ce ne delecta. Conform Constituției, România este Republica, și totuși se aloca 8 milioane de euro anual Casei Regale. Partidelor politice li se aloca 37 de milioane de euro anual, referendumul de micșorare a parlamentului la 300 de parlamentari, a costat 20 de milioane de euro, fără sa fie aplicat. Și cât bănet nu se sifoneaza în România, fără număr. Militarii rezerviști vom avea parte la calendele grecești sau la Sfântu Așteaptă.

Sorina spunea...

Macar atat

Sorina spunea...

Adio ordonanta lui Ciuca