Sirenele au sunat astăzi în multe localități din Romînia în cadrul exercițiului lunar „Miercurea Alarmelor”
Se urmăreşte verificarea mijloacelor de alarmare, îmbunătăţirea timpului de răspuns din partea autorităţilor publice şi, nu în ultimul rând, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare.
Populația României cu vârsta sub 75 de ani nu a trait spaima alarmelor aeriene reale.
Iată in ce condiții populația Bucureștilor a luat contact cu primul bombardament american din 04 aprilie 1944, atac care a produs 5000 de victime, morți și răniți.
Bombardamentul a picat cum nu se poate mai prost, la două ore după un exercițiu de verificare a măsurilor de apărare pasivă, exercițiu dintr-o nesfârșită serie, în care bucureștenii erau obligați să lase ceea ce făceau și să se ascundă la cel mai apropiat adăpost antiaerian. Dacă la ora 11:00, ora exercițiului, cetățenii s-au adăpostit conform instrucțiunilor, la ora 13:30, ora când primele bombardiere au apărut deasupra Bucureștiului, oamenii au ignorat complet sirenele, sătui de atâtea exerciții.
Pe traseul Calafat - Rosiori - București aviația de vânătoare a României nu a putut să se ridice la plafonul la care zburau bombardierele americane. Cu atât mai puțin pe drumul de intoarcere. După lansarea bombelor asupra Bucureștilor, bombardierele s-au ridicat la 8000 m înâlșime.
Au fost grav avariate Gara de Nord, Atelierele Grivița și Triajul Chitila
Fotografii cu momentul bombardarii Garii de Nord în 04 aprilie 1944.