Un produs Blogger.

marți, ianuarie 21, 2020

Rareș Bogdan, despre avocați cu pensie de magistrat. Uniunea Barourilor reacționează.

21 comments
Pe acest blog am criticat dispoziția legală din Statutul magistraților, care permite ...nu numai avocaților, ci și altor juriști, transformarea stagiilor din profesia de avocat, notar, politist, consilier juridic etc, în stagii de magistrat - vezi AICI.

Pe fondul discuțiilor despre pensiile speciale, în care, incorect, chiar asociațiile magistraților- vezi aici- acreditează ideea potrivit căreia ar exista decizii ale CCR care  nu permit plafonarea pensiilor magistraților, europarlamentarul Rareș Bogdan a ridicat, în această emisiune tv, problema unui avocat care a obținut pensia de magistrat cu numai un an stagiu de judecător.



Uniunea Națională a Barourilor, într-un comunicat țâfnos, a mutat fondul discuției, în stil avocățesc,  pe o afirmație colaterală, legată de exercitarea profesiei de avocat.


COMUNICAT

Uniunea Națională a Barourilor din România dezavuează afirmațiile făcute de dl Rareș Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În fața ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toți infractorii” să aibă aceeași pensie ca judecătorii.

Dincolo de dezbaterea asupra pensiilor speciale,  problematică sensibilă a societății românești, afirmația este de natură să aducă prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci și justiției în general, pentru că avocatul este partener indispensabil al justiției prin lege.

„Este regretabil că un  europarlamentar român lansează o atare idee cu privire la rolul avocatului în sistemul de justiție, cu atât mai mult cu cât a făcut aceste remarci într-un context în care vorbea de apărarea independenței justiției.

În primul rând, avocatul nu apără infractori sau infracțiuni, ci drepturile și libertățile cetățenilor.  Nu poate exista justiție independentă  fără avocați. Orice om are dreptul la apărare și niciun om nu poate fi numit infractor  înainte să fie condamnat în mod definitiv. Chiar și după acest moment, cel condamnat definitiv continuă să aibă drepturi în legătură cu modul de executare a pedepsei, cu condițiile de detenție, viața și sănătatea, drepturi care în mod legitim trebuie apărate într-o societate care se întemeiază pe statul de drept.

Avocatul nu poate fi un complice al clientului, el este dator să apere drepturile și libertățile legitime ale cetățenilor. Fără funcția apărării, exercitată de către avocat, eventuala pedeapsă nu ar avea fundament într-un proces echitabil.

Cine nu ține seama de aceste aspecte fundamentale ale legii,  nu cred că ar trebui să se pronunțe asupra problematicii sistemului judiciar!”, a spus av. dr. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Ne exprimăm speranța că aceste declarații au fost pur contextuale și din rațiuni de retorică, nereprezentând concepția reputatului politician asupra rolului și funcțiilor apărării în procesul penal.

Uniunea Națională a Barourilor din România analizează cazul și urmează să fie luate măsurile care se impun potrivit legii.

21 de comentarii:

liceu militar Mitica Tocilarul spunea...

Exemplu in cauza exploateaza slabiciuni ale unei legi.Sa-i dea pensie de procuror pentru cat a prestat in aceasta postura iar diferenta sa o ia din ce a contribuit la casa de pensii a avocatilor.
Din anexa 2 deduc ca la 30 ani vechime de purtat cascheta si porharta nu am pensia nici pe jumatate.Planul de masuri e bun in masura in care e pus mai repede in aplicare.

Alexcta spunea...

Ar trebui să vorbească și despre ziariștii din uniunile de creație.

Gigi spunea...

Pe acest subiect îmi permit sã fac un comentariu cât de cât pertinent.
Nu pot fi de acord în totalitate cu proaspãtul politician,din mai multe motive:
-Avocatul are rolul lui îtr-un proces penal.Nu dezvolt îl stim f.bine
-Cà,unii dintre ei stiu sã profite de lacunele,de greşelile comise în timpul U.P. de cãtre organele de urmãrire penalã şi sa le exploateazã în folosul clientului sãu,nu este el de vinã.
În ceea ce priveşte faptul cã,unii dintre avocaţi trec în magistraturã în ultimul an de activitate pentru aş lua pensie din acest domeniu,consider cã nu e corect şi îi dau dreptate proaspãtului intrat în politicã.Dupã pãrea mea,ca sã obţinã pensie de magistrat ar trebui sã activeze pe acest post,pe aceastã funcţie cel puţin 10-15 ani.
Şi aici,aş spune cã nu este vina lor,ci este vina celor care au fãcut legea,care lasã loc de a se profita.
Dar,întreb:Cine au conceput aceastã lege?Ce profesie au cei care de obicei contribuie la emiterea unor proiecte de legi?
Stiu cã intrã pe aici şi avocaţi,am prieteni şi cunoştinte avocaţi,dar adevãrul trebuie spus,fãrã vreun fel de tãgadã.

Călugărul spunea...

Pensii speciale exact ca în UE doar pentru anii in care cei din structurile militarizate au lucrat in operativ adică militari și polițiști care si-au riscat viața ca operativi.Pentru cei care au lucrat in birouri și la logistica pensii normale ,cu suplimentele de rigoare , exact ca în toate tarile cu apa calda..

Huhu Rezea spunea...

Ei, câți avocați sunt în Parlament, și-au făcut și ei parte!!
Dacă trece legea asta ...se întorc la pensiile ocupaționale de avocați.

M spunea...

@Gigi

Rares Bogdan poate fi banuit de orice dar nu si de buna-credinta! Manipuleaza ca de obicei, e adevarat ca pe placul unora.
Mai spuneam ca legile nu sunt perfecte si ca deseori categorii intregi sunt atacate din cauza a 0,5% din ei care sunt profitori (vezi si la pensiile militare cei pensionati la 40 de ani sau cei cu pensii inexplicabil de mari).

Corectarea "scaparilor" este mult mai simpla si mai eficienta decat abrogarea intregii legi si proiectarea uneia de la zero.

Dar sa nu uitam ca Rares Bogdan a trait din invrajbirea oamenilor, Scopul lui in viata este sadirea urii.

Pe scurt: daca zicea ca Dumneavoastra: "unii dintre ei stiu sã profite de lacunele,de greşelile comise în timpul U.P...." si "este vina celor care au fãcut legea,care lasã loc de a se profita" nu isi atingea scopul de a revarsa ura si mizerie!

Călugărul spunea...

Cenzura fara limite?

Dan spunea...

Un avocat nu trece numai așa, că vrea el, în magistratură. Trebuie să dea un examen, la fel ca toți ceilalți cu o vechime de 10 ani parcă. Dacă îl ia, toată stima, e tare. Examenul ăla chiar nu poate să-l ia oricine....

Gigi spunea...

Foarte bine!

Gigi spunea...

Nu a spus nimeni cã este usor,dar dece în ultimul an?!

Huhu Rezea spunea...

Civilule, du-te la legea 303 și citește, dacă nu te-ai învrednicit să deschizi linck-urle din topic.
Trebuie pus în lege, dacă mai rezistă de vineri încolo, un stagiu minim în îctivitîteî de procuror sau judecător pentru a primi pensie de magistrat.

Leon spunea...

Art.82.al.2/L.303/2004 modificat: "....La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul de la Curtea Constituțională, judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult."
PS. Pe langa avocati aici intra si Consilierii juridici..!

ifrim spunea...

Salariul nr.1 și solemn al țarii este al președintelui.La brut pot avea orice salariu,solda,pensie dar la net toate se limiteaza la acesta.

mihaighiba@gmail.com spunea...

Discutați , discuții,dar am o întrebare către dumneavoastră ; stiți cumva dacă președintele țării și-a adus părinții din Germania să primească pensii în România.Daca nu de ce l-ar interesa pensiile românilor? De ce l-ar interesa tăierea pădurilor de către fasciști austrieci că vezi doamne li se cuvine lor! Îmi pare rău să spun ,dar o parte din ardeleni vor să devină din nou iobagi! Scuze încă odată pentru ce am spus ,dar dacă nu puteți vă ajutăm cum sa s-a întâmplat de multe ori în istorie! Dumnezeu să vă de-a gândul cel bun!

Leo spunea...

Planul din topic , va fi prins din urmă de justiție.......
http://portal.just.ro/39/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8600000000148291&id_inst=39

Iulian Mareș spunea...

Haida-de!
Dacă țiganul Portocală a făcut INM, cu o facultate de drept de căcat....

Iulian Mareș spunea...

Dar ce importanță are dacă un avocat a apărat infractori? Asta este o prostie....

Iulian Mareș spunea...

Nu este salariul Nr 1! Sunt altele și mai mari din Regii Autonome de Stat!

Iulian Mareș spunea...

👍👮💪👌

Daniel Craciun spunea...

a reînceput învrăjbirea categoriilor socio-profesionale...divide et impera...

Alex spunea...

Ea.nu a reanceput.Doar continua.