Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 07, 2020

CA Bacău trimite sporul OMM/SOSP spre dezlegare la ICCJ... dar dă cu nuca în perete prin opinia sa ca orice spor adăugat pensiei are și el statutul juridic de pensie militară.

49 comments

 Intreaga Decizie a CA Bacău cu privre la sesizarea ICCJ pentru a dezlega problema de drept... dacă cuantumul net al pensiei militare la care face referire noul art. 60 al L 223/20 include și sporul OMM/SOPS poate fi citită AICI .

In primul rând felicitări avocatului care a asigurat asistență pensionarului militar din Bacău. El a subliniat și statutul juridic distinct al sporului OMM față de pensia militară. Dreptul de pensie derivă dintr-un drept de asigurare socială pentru militari, a se vedea art. 1 din L 223/2015, pe când sporul OMM este o recompensă numai pentru cei care au o vechime în serviciu de cel puțin 15 ani. 

Singurele legături ale acestui drept cu pensia militară sunt că se naște numai pentru cadre militare, veterani și sgp-iști în momentul când li se deschide un drept de pensie și că sporul OMM se calculează și se adaugă la pensia primită conform legii pensiilor. 

Nu trebuie uitat că sporul OMM nu s-a inclus nici în cuantumul pensiei pentru miliatari, calculat în puncte de pensie potrivit L 263/2010, în perioada 2011-2015. El s-a calculat procentual din cuantumul final al pensiei contributive și s-a adăugat la acesta.  Nu a avut nimeni curajul să spună atunci că și Sporul OMM are caracterul de pensie contributivă... doar pentru că se impoziteaza laolaltă cu pensia. Chiar și în prezent, pensiile militare rămase în plată din vremea pensiei contributive au sporul OMM adăugat cuantumului, nu inclus. 

Cu siguranță că instanța adaugă la lege când opinează că orice spor care se atașează la cuantumul pensiei militare devine si el pensie militară si nu poate fi adăugat peste plafonul net stabilit de art. 60, introdus în lege prin OUG nr.59/2017. Să le spună cineva judecătorilor de la Bacău că la cuantumul pensiei militare se poate adăuga și un spor de 50% pentru membrii uniunilor de creație potrivit Legii nr. 8/2006. 

Dar, mai întâi să ne spună Casele Sectoriale la care cuantum net adaugă acest spor, la cel stabilit înainte sau la cel de după plafonarea reglementată de art. 60?

Unde mai punem că la momentul adoptarii Legii 80/1996 pensiile militare aveau un singur cuantum. Pensionarii militarii nu plăteau impozit, nu plăteau contribuții. Nu s-a gândit atunci Legiuitorul că pensiile vor fi impozitate, ba și plafonate.

UPDATE

Pensia netă definită de art. 3 lit. m) este pensia militară dedusă, prin impozitare, numai din brutul bazei de calcul.

Soluția ICCJ ar trebui să statueze că netul din articolul 60 este cuantumul rezultat din baza neta de calcul, iar cuantumul net definit de articolul 3 lit. m) este cel rezultat din impozitarea baza brute de calcul, ambele cuantumuri neincluzând sporul pentru OMM/SOSP. 

Ca atare, sporul OMM/SOSP se calculează și se adauga din/la cuantumul net al art. 60, întocmai ca și sporul de 50% pentru ziariști și cântăreți. Impozitarea lui se va face intocmai ca  a sporului acordat pe L 8/2006.





49 de comentarii:

Unknown spunea...

Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem!
Principiu de Drept, călcat în picioare de gulerați, cu referire la OMM/SOSP!!!
Ei "cântă" acum "după ureche"=după cum vor mușchii lor, nu după "partitură"=Lege, deci, să vedem cum dă ICCJ "tonul"...
Până atunci însă, sunt și eu unul din cei mulți, care, referitor la OMM/SOSP...am luat un... "La"...de sus...




Periamu lucica spunea...

Sa trimiteti la camera deputatilor la guvern la presa la televixune cace antena rtc si lui Malai Mare Iohanis baci .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta va ajuta multi pensionarI, sau ar trebui sa ajute, insa tot CA Bacau nu a tinut cont in Dosarul meu, pe speța CCR-recalculare, ca am exemplifiat o droaie de Hotarari judecatoresti, ignorandu-le si dand o Hotarare nedreapta, drept pentru care voi face plangere completului la ICCJ

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eu zic asa, si am sa-i propun asta si Dlui General Oprea, daca intra in Cam. Deputatilor, dupa alegeri, ca sa faca o echipa de juristi sa clarifice punct cu punct fiecare Art din Lg. 223/2015 ca sa nu mai fie interpretabila si sa se dea definitii clare la solda de functie si solda de baza, la OMM, la pensia suplimentara, etc, pentru care sunt aglomerate tribunalele. Domnia sa are toate calitacileincisive sa profite la modul fericit de conjucturile politice schimbatoare ca sa aceeada la Interne sau Aparare, de acolo sa dea lovitura decisiva guleratilor, pe care domnia sa nu-i inghite, stiiind toate magariile lor! De aia zic sa-l votam masiv, pentru ca altul ca domnia sa nu mai gasim sa ne indreptateasca, toti fiind cu sculele pe noi, cu ura si dezinteres total! Nu-l votati, aceste pensii de azi ne vor fi perna de insomnii a viitorului, pana la moarte!

HALA spunea...

Sunt atât de supărați rezervistii de la Bacău și din toată tara, ca de cel puțin 10 ani protestează în fata instantelor judecătorești pentru eradicarea mafiei. Dacă nu e adevărat, înseamnă că le trebuie și mai rău.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Lucica, nu ne baga nimeni in seama, in afara de Gen. Oprea, la toate matraplazacurile de la pensiile militare. Doar domnia sa ne intelege si poate sa mai faca ceva pentru noi, fiind inrait acumpe toate partidele pentru tradarile la adresa noastra, pentru toate paradelile si umilintele, jurand ca nu se lasa pana ce nne va vedea cu dretatea pe masa, rezolvata! Acum nu omai face din pozitie politica de aliante, ci ca independent, si se va folosi de toate tertipurile legale, prieteni si fosti colaboratori sa-l ajute sa ne scoata la liman! Alta sansa nu mai exista, pur si simplu, iar mie cand mi-a spus-o, cu o voce foarte grava, m-a facut sa inteleg ca impotriva noastra exista un adevarat complot de sabotare, evitand pe direct sa-mi spuna clar si sabotorii, intrucat sunt lucruri care nu le poate afirma oricum si oricui, dar acest complot de sabotari exista si functioneaza, chiar cu acordul partidelor, de aceea si indiferenta acestora fata de noi!

Unknown spunea...

Da domnule Ifrim! Așa trebuie să procedeze toți nedreptățiți! Cât mai multe plângeri, față de cei care înfăptuiască o nedreptate!
Din sursă sigură, vă spun că și la ei se contabilizează plângerile de gen și nu le pică de loc, bine!
În bilanțurile lor, de "juzi", sunt ridicați în picioare și întrebați de ce înregistrează atât de multe plângeri, urmare a soluțiilor date, și aleatoriu, discută pe diverse spețe (adică și un fel de formare profesională) dar se iau și măsuri.
Tot din sursă sigură mai știu, că mulți sunt apostrofați de către șefi să-și pună materia cenușie "la treabă" și să nu mai lase tot greul pe grefieri, care se chinuie să facă copy-paste după hotărâri/decizii pe spețe similare.
Așa că, în concluzie, acolo unde-i nedreptate... cu ei de gât la Inspecția judiciară!!!

Leon spunea...

Judecatorii au ramas cu nostalgia Legii nr.92/1992, in vigoare pana in anul 2004, cand pensia magistratilor cuprindea si Sporul pentru Ordinul Meritul Judiciar:
"Art.109.Magistrații pensionari, decorați cu Ordinul "Meritul judiciar" clasele a III-a, a II-a și I, beneficiază de o majorare cu 10%, 15% și, respectiv, 20% a cuantumului pensiei, fără a se depăși salariul de bază actualizat"

Burebista spunea...

Interpretarea dată de instanta este și din cauza formulării nefericite din legea 180 ,, beneficiază de un spor la cuantumul pensiei...." . Pentru că legiuitorul de la acea vreme nu s-a gândit și nu a anticipat că în viitor pensiile vor fi impozitate,ba chiar și plafonate. Cred că era mai bine să fie scris clar ,, ..beneficiază de o indemnizație sau o sumă procentuala suplimentara in funcție de cuantumul pensiei nete...."
Plus că ministerele ar fi trebuit să emită un ordin comun de aplicare a legii 223 dupa , OUG 59 sau chiar sa ceară guvernului sau Parlamentului să modifice legea 180 pentru a fi mai clar unde se aplică acel spor pentru medalia OMM/SOSP..

Huhu Rezea spunea...

Nu Legea 80 trebuie schimbată ci definiția pensiei nete introduse la art. 3 lit. m) prin OUG nr.59/2017.
Cum se descurcau cu litera m) dacă în Pl x 199/2020 au propus acordarea sporului OMM la cuantumul final, calculat potrivit art. 60 nou?
Si pentru veterani introduc sporul OMM în plafon, dacă L 238/1998 prevede?
Art. 4. - Pensionarii militari, veterani de război, decoraţi cu Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I, beneficiază, în condiţiile prezentei legi, de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, de 20% din cuantumul pensiei.

Mihai spunea...

Domnule Burebista.
Textul corect al art 11 din L 80 este ;
" un spor de 10,15,20% AL cuantumului pensiei"
Dacă ar fi spus LA cuantumul pensiei ,juridic era cu totul altceva.
Asa ca prin interpretarea art 11 OMM nu reprezintă altceva decât o majorare a cuantumului pensiei cu acel spor.
Mai trebuie sa inteleaga si dnul Huhurez acest lucru si este in regulă.
Vinovată este textul si nu judecătorii care nu interpretează cum vrea dnul admin.
Avocatul sustine ce-i cere reclamantul si îi ia banii.Putin il intereseaza daca castiga sau pierde.
Dar sa așteptat verdictul ICCJ daca tot s-a decis să i se ceara parerea.

Burebista spunea...

Chiar daca prin plx 199 din 2020 s-a propus sa se acorde sporul pt OMM la cuantumul pensiei plafonate de art.60 ,in continuare acel spor se va acorda și la pensia brută unde va fi și impozitat odată cu aceasta. Pensia netă plafonata + procentul pt OMM nu va mai fi impozitata inca odată.

Calinmihaib12 spunea...

AVIA: te joci cu cuvintele, fără rost:
PRACTIC: să zicem :le un cuantum al pensiei de 1.000 de lei,în ambele tale formulări,rezultă un OMM de: 200 de lei..adică o pensie militară de 1.200 de lei!

Calinmihaib12 spunea...

Disputa asta e generată de "nebunia" și ILEGALITATEA emiterii OUG.59/2017 prin care OMM se adaugă la PENSIA de SERVICIU rezultată din S.L.B.-
Bz.C.× 85 %= Ps.SERV.
Ps SERV.×..20 %=cuant.Ps.SERV.
...care e IMPOZITATĂ cu 10 % , ..iar Ps. SERV. "NETĂ" rezultată =NU E PLĂTITĂ..!,pensionarul luând o PENSIE "netă"(=S.L.NETĂ)
calculată direct din S.L.B.Bz.C.
IMPOZITATĂ cu 41,5 %! =< "MICĂ"!
PENSIA "netă" rezultată..ba NU a primit..,ba A primit OMM-ul..după..15.09.2017..!= așa cum rezultă din multele comentarii de pe BLOG..!= până la apariția lg.149/2018..!

Mihai spunea...

Doctore ,sunt convins ca stii medicina mai mult decat interpretari juridice si mai ales sensul unui pronume posesiv (AL) intr-un text de lege. ca sa nu mai vorbesc de influenta virgulei ..........

raul spunea...

Cand va spuneam de judecatori habarnisti ,intrati pe pile in sistem...!

Leo spunea...

Dottore , este o eroare care denotă necunoaștere , faptul că spui că oug 59 este "ILEGALĂ". O OUG NU POATE FI DECÂT NECONSTITUŢIONALĂ, dat fiind rangul de lege al legiuitorului delegat , care nu intră în competența nici unei instanțe de ai judeca legalitatea.

Mihai spunea...

Scuze doctore ,articol posesiv.
Era vorba de un raspuns la o insiruire gresita a textului art 11 de catre domnul Burebista.

Mihai spunea...

Corect Leonard,
O OUG pe masuri fiscal bugetare justificate de regula este constitutionala. OG 59 poate sa aiba doar articole neconstitutionale .

Calinmihaib12 spunea...


1.LEONARD:..și totuși:vă înșelați:
.."NECONSTITUȚIONALITATEA" sau "ILEGALITATEA" unei O.U.G.."=..O CONSTATĂ:..big surprise:..:
JUDECĂTORUL..din "justitție".. "sesizat"..prin "chemarea în judecată" de către reclamat..!.
Deci: NU e relevant că am scris "ilegal",în loc de "neconstitu țional"..despre o O.U.G. care ÎNCALCĂ articole de LEGE, cu EFECTUL:tăierii = FURTULUI= unor
DREPTURI LEGALE CUVENITE:..cum SUNT :
: TĂIEREA SOLDEI DE GRAD AVUT..!
: TĂIEREA SOLDEI DE FUNCȚIE
AVUTĂ..în dec.2015..!
: TĂIEREA SOLDEI DE COMANDĂ..
AVUTĂ..în dec.2015..!
:TĂIEREA PENSIEI SUPLIMENTARE..!
...etc.
Am scris că OUG 59/2017 e ILEGALĂ =NECONSTITUȚIONALĂ pt. că..din start ANULEAZĂ art.60,
ORIGINAR,schimbă "sensul".. altor articole: 28,29,30, 108,109..ș.a...!, NEMODIFICATE.. CONCOMITENT..și..CONCORDANT..!= deci legea 223..cuprinde artico le care se CONTRAZIC..!în PAGUBA PENSIONARILOR..!!
2.RAUL:..prima suspiciune = privind un judecător care "dă".. hotărâri..AIUREA = E CĂ..E un =
ESCROC..!!(..și abia..apoi că e
un INCOMPETENT..!
3.LEONARD..și AVIA:
P.S.:..vedeți constituția:
art.146,alin. d)..!= sesizați..
diferența..!..și..competența
TRIBUNALELOR și CURȚILOR DE APEL..etc...!= privind sesizarea " excepțiilor de neconstitu..."!

Huhu Rezea spunea...

O lege, aici incluzând și ordonantele, nu poate fi ilegală. Este o greșeală de exprimare. Legea poate fi imorală, abuzivă, discriminatorie, neconstituțională etc, dar toate acestea nu pot fi exprimate prin cuvântul ilegal.

Calinmihaib12 spunea...

..Repet:..a se citi cu ATENȚIE, cu..bunăvoință..și cu.. IMPARȚIALITATE..artic. amintit: 146,alin.d. din constituție..! .și în general..orice referință =aici pe blog la ÎNCĂLCĂRI de LEGE..!(ori cum ați numi-O acea "incălcare"..!)
Dacă un text de lege,.sau orice altă "reglementare".. PUBLICĂ ..,ORICARE..ar fi aceea: ..într-o ȚARĂ cu ADMINISTRATORI ("poli ticieni".) NORMALI și RAȚIONALI ..!=ar fi:"NECONSTITUȚIONAL"(Ă). =care ar fi "SOARTA" lui(ei)..?;
.ar mai PRODUCE EFECTE "ILEGALE" ..ANI DE ZILE.??!

Huhu Rezea spunea...

Ca să vin pe terenul d-tale, a spune că legea e nelegală e ca și când ai spune că moartea e nemortală.

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHU:..& Co.: ați luat-o pe un drum..greșit.: INCHIS= fără întoarcere..!=folosind OXIMOROANE..EXTREME(="FINALE"),.când puteai alege calea DREAPTĂ ..: DESCHISĂ:..aceea de a recunoaște..ADEVĂRUL..din cele scrise..!
..Așa procedează și "gulerații" incriminați de mulți comentatori de pe blog..!,într-un fel= fiind
"încurajați" de astfel de atitudini..de unde nu te-ai aștepta...!(..vorba vine..!?!
P.S.: ERATĂ: în loc de:greșit = "bunăvoință".., corect este:
= "bună-credință"..în comentariul anterior..!

Huhu Rezea spunea...

UPDATE

Pensia netă definită de art. 3 lit. m) este pensia militară dedusă, prin impozitare, numai din brutul bazei de calcul.

Soluția ICCJ ar trebui să statueze că netul din articolul 60 este cuantumul rezultat din baza neta de calcul, iar cuantumul net definit de articolul 3 lit. m) este cel rezultat din impozitarea baza brute de calcul, ambele cuantumuri neincluzând sporul pentru OMM/SOSP.

Ca atare, sporul OMM/SOSP se calculează și se adauga din/la cuantumul net al art. 60, întocmai ca și sporul de 50% pentru ziariști și cântăreți. Impozitarea lui se va face intocmai ca a sporului acordat pe L 8/2006.

Calinmihaib12 spunea...

..adică: in cazul CAPORALULUI:
Ps,NETĂ =3224×85%=2741
= 741×10%=667
=2667×10%=2401 lei Ps.NT
(impozitată 10 %)
=2401×20%=2882 lei=
= Ps.MILIT.STAT =?
(..÷ OMM 20%) !
..cum rămâne cu impozitarea BZ.de CALCUL cu cele 41,5%..?= deja aplicate..?

Huhu Rezea spunea...

Mai citeste o data!
Pensia neta a caporalului, calculată potrivit art. 60, era sub 2000 lei.

Calinmihaib12 spunea...

P.S...adică: "modificăm" lg.223 ..așa..de "ochii..lumii"(?).. =care nu prea înțelege ce li se întâmplă..si SALVĂM..."TĂIERILE" ...și APARENȚELE..!

Calinmihaib12 spunea...

Art.3,lit.l:în cazul CAPORALULUI
SLN=1.889lei
P.N.=3.224×41.12%=2741
2.741- 2.000= 741×
10%=74-=666,9+2.000=
Ps.NETĂ=2.667 lei= > 1.889 lei=
P.N.PLĂT.=1.889=pensia plătită
=la pensionare,în 2018..!
.. Ăsta-i calculul pe legea
actuală..!
ICCJ..nu cred că poate modifica direct situația =adică LEGEA.., decât prin..intervenția parlamen tului..!

Huhu Rezea spunea...

Asa calculeaza ei acum, nu că legea ar spune ca sporul OMM se adauga la cuantumul brut. Legea 80 spune că sporul se adaugă la cuantumul pensiei, în cazul caporalului acesta fiind de 1889 lei.
Dacă tot este amator de calcule, să presupunem că acel caporal a fost toboșar la muzica militara si are drept la un spor de 50% din cuantumul pensiei, cum ii calculezi pensia?

M spunea...

@Huhu Rezea

Asa este!

Legea 80: Art. 11 alin (3) Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.

Legea 223: Art. 29 Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul....80% din baza de calcul.... etc.

Toate OUG subsecvente au modificat DOAR Legea 223. Legea 80 insa e clara: faci ce vrei tu pana stabilesti "cuantumul pensiei" (pe media soldelor, pe contributivitate, pe numarul de nasturi de la uniforma) il limitezi, indexezi, actualizezi, scazi si imparti DAR DUPA ce ai stabilit, abia atunci adaugi intre 10% si 20%.

Daca Olguta - PSD vroia sa includa si OMM in plafonare trebuia sa modifice si L80.

Ca sa dau un exemplu din matematica: e ca in cazul operatiilor matematice dintre paranteze. Cuantumul pensiei rezultat din aplicarea L223 cu modificarile si actualizarile ulterioare se determina ca si cum ar fi in paranteza. Apoi se efectueaza toate celelalte operatii.

Din pacate in Romania educata matematica nu prea mai e la moda.

M spunea...

@Huhu Rezea

legea e nelegală e ca și când ai spune că moartea e nemortală....😂😂

Am sa folosesc asta!!!!

M spunea...

@Burebista

Legiuitorul a zis corect ce a zis. Pastrand proportiile:
Fiule, te indoiesti de cuvantul Domnului?
Nu, parinte, ma indoiesc numai de ce au facut oamenii din el!


Sporul este OK, si este bine prevazut. Nu se intelege insa momentul aplicarii lui respectiv DUPA ce s-au terminat toate operatiiunile de calcuare a cuantumului pensiei. Plafonarea se adreseaza STRICT pe legea 223 deci NU interfereaza cu alte legi. Matemnatic formula ar fi:

(cuantum pensie L223) + (cuantum pensie L223)x20/100 = venit impozabil

Daca ai mai avea si alte venituri, din alte surse ele nu s-ar adauga automat la cuantumul pensiei calculate conf. L223 pentru a fi plafonate. E o suma de drepturi, e adevarat unele raportate la altele.


LEONIDA: ... pensia e başca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanţiunea tuturor drepturilor.

Mihai spunea...

Pentru necunoscatori :

Art. 109 din L223/2015
(1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările și completările ulterioare, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Huhu Rezea spunea...

@avia
D-ta ești necunoscătorul!
Art. 109 se referă la la pensii sociale acordate in baza l 80/1995, nu la sporul celor decorați cu OMM.

Mihai spunea...

Alo,domn Huhurez, iar ciordesti ( de la ciordaci pesede)comentarii care sa lumineze oamenii .
Stii dta dece in mod sigur 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🙈🙈

Huhu Rezea spunea...

Doctore, tot nu ai reușit să calculezi sporul pentru trombon al caporalului? 😂
Intră sau nu în plafonul net?

Mihai spunea...

Domnule Huhurez ,nu mai buimaciti lumea.
Ati vazut vreo decizie pentru ""Trombonisti si creatori"
Ei eu am vazut.
Acel drept se evidentiaza si pe decizie si pe cupon separat la rubrica ""ALTE DREPTURI""
Sporurile altele decat cele prevazute in L138 ,284 ,153 , L80/95 nu sunt si nu fac parte din sistemul pensiilor militare de stat. Ele doar se calculeaza ca procent din pensia civila sau militara in plata.
Conform decizie ICCJ din 2014 pronuntata la sesizarea CA Galati pensii de serviciu ,inclusiv in sensul art 51 din L263 sunt doar pensiile pentru limita de varsta ,pensiile anticipate si anticipate partial.
Legea 223 /2015 a tinut cont de aceasta decizie si a stipulat dom doctor in clar acest aspect..
Art 109 din L223 nu transforma in pensii militare de stat pensiile sociale de pe L80 despre care faceti vorbire pe aici in alt comentariu ci doar sporurul care majoreaza cu 10,15,20% contumul pensiei de serviciu ,devenind astfel pensie militara de stat.
Doctorul a vazut multe la viata lui mai ales cand asculta la stetoscop si belea ochii printre sanii familiei.Si din cate vad nu -l prea poti tromboni......

Xpert 86 spunea...

Dl profesor AVIA ati lucrat sau inca lucrati la una din casele de pensii MAI sau MAN, ca sunteti tare vehement in tot ce sustineti??!! Dumneata , sustii pe plafonarii din PSD sau drepturile rezervistilor??!! Toate sustinerile dumitale pastreaza-le pentru dumneata si lasa ca ICCJ sa clarifice chestiunile de drept ca nu esti magistrat!!!

Huhu Rezea spunea...

Nu este decât un analfabet funcțional. ICCL a interpretat art. 20 din L 284/2010 în sensul că ajutoarele la pensionare sunt obținute numai de cei care primesc pensie militară de serviciu, nu și cei care au primit pensie militară de invaliditate sau pensie de urmas. El a înțeles de aici că nu legea, nici Decretul 214/1997, ci ICCJ a stabilit că pensiile militare de serviciu sunt:
-pensiile pentru limita de vârstă
-pensiile annticipate și
-pensiile anticipate parțiale

Viorel spunea...

Fila 1.
România
Ministerul Apărării Naționale
Casa de Pensii Sectorială
București
Nr. mandate: 07-xxxxxx (nu am trecut nr.)
DECIZIA
Nr. xxxxxx/1 din xx.yy.zzzz
Pentru stabilirea indemnizației prevăzute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare.
Ca urmare a cererii și a examinării documentelor din dosarul înregistrat la nr. P. xxxx din xx.yy.zzzz pentru acordarea indemnizației lunare în baza art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006, se admite cererea solicitantului Plt.maj.(r). X Y. Z, CNP. 1234567890123, beneficiar al pensiei de serviciu, născut la data de XX.YY.ZZZZ, și se stabilesc următoarele drepturi lunare începând cu data de XX.YY.ZZZZ.
- Indemnizație lunară de 1.237 lei.
Plata drepturilor se va face către Plt.maj. (r). X Y. Z, CNP. 1234567890123, la adresa: X, str. Y, nr…., bl…., sc…., ap…., jud…..
Decizia poate fi contestată în condițiile Legii contenciosului administrative nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.
Data……..
Director….. Numele, prenumele tatălui, prenumele și adresa beneficiarului.
Fila 2
Din nou antet plus Anexă la Decizia……
BAZA DE CALCUL
pentru stabilirea indemnizației prevăzute de Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare
Plt.maj.(r.). X Y. Z.
1. Cuantum pensie 2.474
2. 50% din pensia cuvenită titularului 1.237
3. Două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată (2x1.450) 2.900
4. Indemnizație lunară 1.237
Verificat Întocmit
Asta este o decizie de pensie pentru „Tromboniști și creatori” copiată cuvânt cu cuvânt domnule Huhu Rezea. Transmiteții domnului avia că nu apare nicăieri: „ Acel drept se evidentiaza si pe decizie si pe cupon separat la rubrica ""ALTE DREPTURI""”.

Calinmihaib12 spunea...

D-le HUHU: iată opinia mea:
.CAPORALUL..dacă era muzicant= nu știu dacă avea "regimul" unui..cadru militar=SUBOFIȚER MUZICANT..,dar să prezumam că acest regim..ar fi..identic:
=atunci ar avea 100 % de vechi me pt.ieșirea la pensie(1an/1an) cu posibilitatea reducerii vârs tei de pensionare:la "LIMITĂ DE VÂRSTĂ".,și 50 %=ca la C.S.= pt. = % de CALCUL(art.29,23-25..!) =din S.L.B.-Bz.C(art.28.,până la max.85 %(art.30)..!
SPORUL "ăla" de 50 % de care pomenești:..dacă este ALTUL (.conf.:.. nu-știu-cărei OUG.)..
decât cel acordat conform art. 24 din legea 223: pt. condiții de muncă = fiind MUZICANT = "SUFLĂTOR"(trompetist, tubist, flautist.,etc.)..după părerea mea = e AVUZIV..!(= dublând A.C.=acordate deja..!).
Deci:cele 50 % =conf.art.24, ..intră în cele maxim 85 % de calcul din BAZA de CALCUL (din art.: 28,29,30,23-24-25)..!=pe legea în vigoare..!=ABSOLUT LEGAL = fără INCLUDEREA PENSIEI SUPLIMENTARE în cele 85 de procente din BAZA DE CALCUL A PENSIEI BRUTE..!=pt. calculul PENSIEI DE SERVICIU BRUTE,(..la care apoi se calculează: % de PENSIE SUPLIMENTARĂ..,apoi se adună.., și..spoi:din nou se calculează:..OMM-ul= rezultând "PENSIA MILITARĂ DE STAT"..!!= ASTA E CALEA = ABSOLUT = LEGALĂ ..dacă "HOȚII" din:..ce-o fi..?, nu FURAU..!= în VĂZUL LUMII..
TĂCUTE..!!



Mihai spunea...

Domnule Huhurez
Ca sa nu mai pescuiti in balta fara peste va fac urmatoarele precizari .
1.Art 109 din L223/ 2015 face referire la transformarea prin recalculare a drepturilor de pensie prevazute pe legile 164,L119,L284 ,L263 si L80/95.
2.La data publicării în MOf a legii 223 din 2015 prin art 109(r) din L263 art 11(1)(2) respectiv 24 din L80/ 95 singurele care făceau referire la drepturi de pensii pentru militari și urmasi( pensie sociala) erau abrogate.Si abrogate au rămas.
Art 109 din L223 nu le repune in functiune in L80. Pensiile de invaliditate și urmasi urmând a se acorda cf L223 .
Ca atare art 109 nu mai avea efect asupra lor.
3.În acest context in conflictul iscat de un pensionar militar de invaliditate ICCJ la sesizarea CA Galați a dezbătut cazul si a stătută ca in contextul L164si 284 ,art 51 din L263 ,lege pe care era pensionat militarul se interpretează ca pensii militare de serviciu sunt doar pensiile pentru limita de varsta ,anticipată si anticipată parțială, pensia de invaliditate nu da dreptul la ajutoare si nu se încadrează la pensie de
serviciu asemenea cum nu se încadrează nici pensia de urmaș.
Ca atare la recalculare ele urmează prevederile L223 capitolul pensii de invaliditate și pensii de urmaș, art 11(1)(2) respectiv 24 din L80/ 95 fiind abrogate prin art 196( r) din L263.
Drept pt care art 209 nu poate avea efect asupra unui text de lege abrogat..
, pensiile de invaliditate urmând cursul firesc al acestei categorii pana la împlinirea vârstei standard prevazute de lege.
4 .L80/ 95 nu stabilește pensii ,respectiv cuantumuri de pensie sau calcul de pensii decat intr-un singur caz art 11(3).
În rest stabilea doar drepturi derivate din legea generala.

Mihai spunea...

@ expert
Textele de lege nu tin cont de ce sustin eu sau cine nu-i convine un text de lege.
Ele se interpretează conform textului.
Eu doar asta fac ,interpretez textul.
Nici mie nu-mi convine ,vinovat fiind cei care au antamat textul de lege atat din art 11 / L80 cat si din art 60/ OG 59 sau 30si 60 din L223 si nu eu.

CEZAR spunea...

https://www.facebook.com/groups/1162017880488203/

Il veti gasi pe Generalul in rezerva Roman !!
Ne cheama la unitate ....
Cred in el..!!

Mihai spunea...

Dotore pentru creatori in ale scrisului ,culturii ,artei ,trombonisti nu se acorda sporuri al cuantumului pensiei ci se acorda INDEMNIZATII calculate ca 50% din pensia in plata.
Pe cupoanele civile drepturile se evidențiază astfel:
Drepturi de pensie; pensia in plata
ALTE DREPTURI;
Exeplu;
- indemnizație cf L118 ( deținuți politici)
- indemnizație
legea..... creatori
- nevăzător,IOVR
- etc
Sporul de 50% din pensie este o INDEMNIZATIE care nu face parte din pensie,ea se stabilește in urma îndeplinirii unor conditii impuse de Uniunea scriitorilor, compozitorilor ,creatorilor sau cum ii spune.
Nu are tangență cu pensiile militare decat prin calculul procentului din pensie ,pensie care întâmplător este militara.
Ca atare nu confundați o INDEMNIZATIE cuvenita pentru activități extramilitare cu pensia militara de stat.
Indemnizația pentru creatori este un drept distinct care nu se include in pensia militara de stat.

Huhu Rezea spunea...

Avianykule, problema ta este că nu stii să citești un text de lege.
Articolul 109 a transformat mai întâi pensiile contributive, în cuantumul avut la 31 12 2015, în pensii militare urmând a fi apoi recalculate în următorii ani. Sporul OMM s-a aplicat și se aplicâ în continuare la acel cuantum, dacă prin recalculare nu a rezultat un cuantum mai mare al pensiei militare.
Râd dracu și caporalii de prostiile pe care le debitezi la comanda guleraților.

Huhu Rezea spunea...

Desteptule, și sporul OMM pentru militarii veterani sau pentru sgp-iști se include ân pensia militară?
Tu nu întelegi că sporul OMM nu derivă dintr-un drept de asigurare socială?
Mai lasă-ne în pace cu intoxicările prietenului tău de la Mediaș și Vâlcea!

Calinmihaib12 spunea...

AVIA:..ia mai CITEȘTE..încă o dată..CU ATENȚIE..Zsi cu ..creionul si hârtia în..față (căci din "ce spui": ..deduc ca nu ai inteles cele din comentariu:
=sporul de 50% despre care am scris eu = e conform lg.223/2015 ,lg.263/2010,lg.19/2000...și ordinului M.123..privind grupele de muncă : în care militarii(și civilii)=MUZICANTI=SUFLĂTORI(= Instrumente muzicale..prin sufla re:trompetă,tubă,flaut..etc.) au 50 % majorare la fiecare an de vechime,conf.art. 24 din legea 223/2015..!
INDEMNIZAȚIA de 50 % despre care vorbești..nu era cazul să-mi mi spui..mie..ce și cum..!= e în baza legii: 8/2006..!(.. și VIOREL:..ți-a arătat o DECIZIE a casei de pensii..privind indemnizația asta..!
În CONCLUZIE:..NU AM "CONFUNDAT" NIMIC..din ce spui..!