Un produs Blogger.

joi, noiembrie 12, 2020

Contraspionul Ioan Gocan din Cluj a fost "condamnat" printr-o sentință civilă... cam la fel cum a fost "condamnat" Werner în procesul civil cu casele

7 comments

Zilele trecute a decedat col(r)  Ioan Gocan de la Cluj, ofițer care a lucrat în contraspionaj înainte de 1989. Nu e lăsat să se odihnească nici dincolo de moarte de activiști post-comuniști de aceeași factură cu cei care i-au trimis în pușcării sau în CM-uri, în anii 50,  pe foștii ofițeri ai Armatei  Regale, pe ofiterii de poliție, siguranța sau ai serviciului secret din perioada  interbelică.

Printre dosarele lucrate de acest ofițer, cei de la CNSAS au găsit și un dosar pe numele celebrei dizidente Doina Cornea, despre ale cărei rude la Paris s-a tot scris în presa post-comunistă că aveau legătură cu DST-ul francez. 

CNSAS a întocmit un Raport de constatare că ofițerul a desfășurat activitate de poliție politică, in sensul definit de OUG nr.24/2008, ordonanță emisă de guvernul Tăricesanu, după ce L nr. 187/1999 fusese declarată neconstituțională de CCR. 

Raportul CNSAS a fost validat prin Sentință judecătorească de către CA București  prin Sentinţa civilă definitivă 7238/02.11.2011, procedură impusă de o decizie a CCR. 

Rudele ofițerului și, probabil, o asociație de  rezerviști de la MAI sau SRI au solicitat cermonial de înmormântare cu onoruri militare. Jandarmeria din Cluj-Napoca a trimis o formațiune care a prezentat onorul militar.

Un activist #rezist, consilier CNSAS, pe nume Mihai Demetriade, s-a revoltat pe contul său fb, dezinformând că ofițerul ar fi fost condamnat definitiv, pentru ca necunoscătorii să înțeleagă că Jandarmeria ar fi prezentat onorul unui condamnat penal. Sentințele civile constată, obligă . In niciun caz nu condamnă, așa cum nici Johannis nu a fost condamnat prin sentința civila care a anulat contractul de dobândire a unei case din Sibiu, pe motiv de fals și uz de fals.

Scandalul nu s-a terminat aici. Un reporter DW, de unde putea fi 😕, a ridicat problema chiar la o conferință de presă a lui Werner, pentru a-și da cu părerea despre  gestul Jandarmeriei de a prezenta onoruri unui fost torționar. Wernerul s-a angajat să ceară explicații Jandarmeriei.

Răspunsul Jandarmeriei, prin inspectoratul Cluj,  este elocvent:

"În conformitate cu O.M.A.I nr.64 din 2014, cadrele militare ale M.A.I. au dreptul, la cererea familiei, la o ceremonie de înmormântare cu onoruri militare.

În condițiile în care nu a existat o măsură complementară de degradare militară, persoana la care se face referire avea dreptul la onoruri militare. Facem totodată precizarea că la respectiva înmormântare nu a participat niciun reprezentant al conducerii instituției noastre".

Rapoartele CNSAS și sentințele de aprobare a lor de către Curtea de Apel București susțin că securitii din regimul comunist au încălcat, țineți-vă bine!, chiar Constituția RSR, care formal asigura drepturi și libertăți cetățenești. Bineînțeles că acuzele prezente nu se puteau raporta decât la cadrul legislativ din acea perioadă. Au inventant prostia că acea Constituție era democrată, dar securiștii au încălcat-o prin abuz.

Articolul 3 din Constituția RSR înlătură orice sofism juridic despre drepturile și libertățile garantate de statul comunist.

ARTICOLUL 3

"În Republica Socialistă România, forța politică conducătoare a întregii societăți este Partidul Comunist Român."

Mai poți vorbi de pluralism politic, mai poți vorbi de partide de opoziție, mai poți vorbi de alte libertăți civice în afara celor asigurate de forța politică conducătoare?

Dacă Demetriade are dreptate că Col. Gocan a fost condamnat, acea condamnare nu ar putea fi decât una politică, pentru că el a servit statul român în alt regim politic.

Asociația Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă din SRI nu are nicio reacție? In acea asociație activează mulți  contraspioni care au lucrat pentru statul român indiferent de regimul politic.


CNSAS a făcut și lucruri bune. A scos de la Secret  o broșură a Consiliului Securității Statului, editată în anul 1968, cuprinzând memoriile lui Eugen Cristescu, fostul șef al SSI al regimului Antonescu, până la 23 august 1944.

Doritorii pot citi Memoriile lui Eugen Cristescu AICI



 

  

7 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala sunt obligate, din punct de veder moral si al onoarei militare, dar si agatandu-se de orice portita legala, sa-si apere lucratorii, activi sau rezerva, asa cum se intampla in toata lumea, iar daca SRI n-o face, inseamna ca este plin de paduchi fara onoare, niste zdrente oportunist ariviste, fara coloana verticala! Acesti oameni au servit Patria in perioade istorice care le da sansa sa ramana nestirbiti si onorati, pentru ca nici o guvernare nu e mai breaza ca cealalta, dar actele de servire ale Patriei trebuie sa ramana definitiv incluse ca actiuni in slujba intereselor Romaniei si de aparare a valorilor ei! Nu-i permis ca acesti oameni sa sufere opresiuni si injosiri, ori de cate ori se schimba cate o guvernare decrepit-idioata, mai ales ca cele de dreapta, intesate de fapt de realii tradatori de Patrie! Sa le fie rusine institutiilor cu atitudini servile, abandonandu-i pe acesti oameni! Dizidentii au fost niste capușe ale serviciilor de spionaj straine, de fapt niste egoisti ce s-au crezut mai ,,speciali'' din cauza statutului de fosti bogatani asupritori, calai ai poporului de rand, care sub lozinca patriotismului au tradat ordinar guverne si stari politice, din lacomie si arivism, azi vazandu-i pe multi de ce doreau ,,democratie,'' doar ca sa revina la vechile practici de imbogatiri si spolieri ale romanilor de rand si statului! Cinste si onoare tuturor lucratorilor acestia, azi persecutati, care si-au servit Patria sub Drapel!

BONIFATIE spunea...

În toate țările, indiferent de regimul politic, din vremuri imemoriale, printre multe altele, se dă o luptă dură, de multe ori nevăzută, între patrioți și trădători. Unii își trăiesc viața în oglindă și astfel „îi văd” pe patrioți ca trădători și pe trădători ca patrioți.
D-l C.F.I. deja a exemplificat câteva „trăiri”.
Mulțumesc d-lui HUHU pentru cartea „desecretizată”. Deja am început să o citesc.
Vă doresc o seară liniștită și o viață fără covid!

Huhu Rezea spunea...

Foarte mic interesul cititorilor pentru lecturp, domnule BONIFATIE!
Abia 300 au deschis topicul.
Memoriile lui Eugen Cristescu este un document destul de rar, accesibil doar ofiterilor de securitate din anul 1968.

BONIFATIE spunea...

Am onoarea!
Ce să spun, apetitul pentru lectură este invers proporțional cu cel pentru „sacii în căruță”.
Și dragostea pentru lectură trece prin stomac.
Din nou, apropo de alegeri, afară plouă. Anul acesta, care este pe terminate, plouă printre/și cu viruși.

Ioan spunea...

Până la urmă este vorba despre simboluri. Vorbim despre onorarea unui om care, pentru o franzelă mai albă și un coniac mai scump pe masă, a luptat împotriva poporului - reprezentat prin vocea Doinei Cornea, un reper moral care a deranjat potentații și înainte de 1989, și după, fiind mereu de partea Adevărului. Iar Adevărul doare tare într-o ierarhie clădită pe Minciună și Falsitate.

Huhu Rezea spunea...

Clișee propagandistice @Ioane! Clișee!
Statul român este stat indiferent de regimul politic. Nimic nu învățâm din istorie.
Regimul Antonescu l-a arestat si apoi legionarii l-au omorât pe Moruzov, comunistii l-au arestat si a murit in temnitele comuniste pe Eugen Cristescu, post-comunistii l-au arestat si condamnat pe Vlad Iulian. Toți au fost acuzati ca au sustinut regimul politic anterior.
Despre ce vorbim? Să vezi câți ilegalistise dădeau loviți de Siguranța si SSI pentru a primii indemnizații de ilegaliști.

Leon spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.