Un produs Blogger.

miercuri, noiembrie 11, 2020

Curtea de Conturi nu a publicat Raportul de control la CPS a MAI

23 comments

Controlul la CPS a MApN s-a finalizat printr-o decizie de obligare a CPS să actualizeze cuantumul pensiilor militare în anul 2017 cu păstrarea în el a indexării de 5% din anul 2017, dar, complet pe lângă lege, numai în limita plafonului de 85% din baza de calcul. Decizia a fost contestată în luna august la Curtea de Apel București,  dosarul nr. 4241/2/2020  neavând nici astăzi fixat primul termen de judecată.  

La CPS a SRI care, de asemenea, ca și lCPS a MApN, actualizase pensiile în anul 2017 fără menținerea în cuantum a indexării de 5% din anul 2016, nu s-a mai emis Decizie, pentru că s-a ajuns la un troc de remediere a greșelii de actualizare, dar numai pentru pensionarii care lucraseră așa de puțin în SRI că nici nu ajunseseră la procentul de pensie, dat de vechimea cumulată, de 85% din baza de calcul. A informat Curtea de Conturi, nu CPS a SRI, că s-au emis cca 500 de decizii de revizuire în baza Raportului de Control acceptat fără comentarii, deși numărul păgubiților este estimat spre 1/2 din pensionarii acelei case sectoriale.  

Auditorii Curții de Conturi nu au înțeles că atât timp cât indexările anuale nu sunt incluse în bazele de calculare/recalculare/actualizare ele nu pot fi incluse nici în plafonarea de 85% din baza de calcul, reglementată de art. 30 din L 223/2015. 

La data la care Curtea de Conturi a informat cele de mai sus  se finalizase controlul la CPS a MAI, dar încă erau in derulare procedurile premergătoare emiterii unei decizii. Nu știm ce s-a întâmplat, dar nici la Curtea de Apel București nu a apărut vreo contestație a CPS a MAI împotriva vreunei decizii a Curții de Conturi.

Soluția Curții de Conturi este mai greu de aplicat la CPS a MAI, deoarece această casă chiar a respectat fostul art. 60 din L 223/2015, impunerea ei presupunând recuperarea unor sume acordate necuvenit militarilor pensionari din MAI, nefiind cazul polițiștilor  pensionari care nu au beneficiat de actualizarea din 2017.

Să fi făcut și CPS a MAI vreun troc în valorificarea Raportului întocmit de Curtea de Conturi?

Oricum, au cam fost epuizate toate termenele de obiecțiuni și contestare la raport și la o eventuale Decizie obligatorie a CC, potrivit Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților specifice curtii de conturi, înainte de contestarea deciziei la Curtea de Apel București.

Sindicatele polițiștilor nu au fost interesate de acest Control a Curții de Conturi pentru că actualizarea din 2017 nu s-a adresat și polițiștilor pensionari.



PROGRAM DE ACTIVITATE A CURȚII DE CONTURI PE SEMESTRUL II AL ANULUI 2020

Entitate.                                            Denumire misiune                             Perioada        Dep care efect.                                                                                                                                                       misiunea

 CASA DE PENSII SECTORIALĂ

 A MINISTERULUI AFACERILOR 

INTERNE                                                Verificări cu privire la aspecte

                                                        legate de gestionarea elementelor

                                                        patrimoniale ale entității                 august-septembrie  Dep 12.  Dep 12

23 de comentarii:

CEZAR spunea...

Singura solutie:
- pensie militara numai pentru perioada de “militarie”, cu “majorarea” vechimii pentru conditiile de munca
- baza de calcul numai SF+SG+Gradatii+S.C.da.
- spor pentru pensia suplimentara numai pentru perioada in care s-a platit acea contributie pina in apr.2001
- eliminarea sporului pentru OMM/SOSP, concomitent cu procentul de calcul de 80%-100%
- limitarea pensiei nete la netul bazei de calcul.
By mos Alecu!
QED!

Mihai spunea...

Sa te duci cu el de capastru pana unde a intarcat mutu iapa!

M spunea...

O lege ce vrea sa rezolve o problema, mai ales una de natura sociala are DOUA posibile rezolvari: cea sociala si cea liberala. Rezolvarea sociala se bazeaza pe dreptul de grup, pe egalitate iar cea liberala pe dreptul individual si pe libertate.

Acum ramane ca legiuitorul sa se decida!!!

Ce spune teoria?

Legea sociala, de stanga = se va baza strict pe elementele comune, va ajunge la dezideratul de egalitate a pensiilor pentru grad, vechime si functie similare.
➕Este buna pentru ca elimina frustrarile si aduce o uniformizare. E buna pentru militari ca sunt obisnuiti cu "uniforma". 😁
➖E rea pentru ca, pastrandu-se actuala lege a salarizarii bazate pe sporuri, contributia individuala se pierde la pensie. Cei care vor "sta cu capul la cutie" vor fi avantajati. Multi vor gandi: de ce sa fac ceva in plus daca in final voi fi egal cu nevolnicul care nu face nimic. Unl care a fost 10 ani pe functie X de comanda o sa aiba pensia EXACT egala cu unul care a "prins" functia respectiva pe ultimile 6 luni.
Deci: grupul din care faci parte e mai important decat valoarea ta ca individ!

Legea liberala, de dreapta = se va baza strict pe performanta individuala, pe libertatea de a iti face o cariera de succes. Sporurile obtinute vor fi importante.
➕Este buna pentru ca incurajeaza competitia si cariera.
➖Este rea pentru ca acordarea sporurilor nu este corect reglementata. In plus pot aparea situatii in care un subofiter merituos sa aiba pensia mai mare decat un ofiter slab (aici eu zic ca este OK dar unii din domniile voastre ati putea vedea altfel)
Deci:valoarea ta ca individ este mai importanta decat grupul din care faci parte!

Legea generala, pe contributivitate = care se bazeaza pe un mix dintre cele doua: ia in considerare impozitul platit, indiferent de sursa de venit dar inmulteste punctajul cu o valoare UNICA, egala pentru toti.
➕Este buna pentru ca incurajeaza competitia, cariera. Rezolva situatia in care unul a scazut in ultimii 5 ani, sau unul a crescut in ultimile 6 luni.
➖Este rea pentru ca se nu tine cont de caracterul "special" al profesiei dat de Statutul special (al Cadrelor Militare sau al Politistului). Mai este rea pentru cei care din motive independente lor nu au terminat cariera.

Considerente personale:

1. Amuzant cum cei mai infocati sustinatori ai dreptei sprijina la fel de infocat teoriile socialiste. Vad in jurul meu cum un fan al PNL cand e vorba de pretioasa lui pielicica devine un simpatizant feroce al Ciumei Rosii.
2. Egalitarismul dus la extrem a fost promoivat de comunism. Si stim cu totii cum s-a terminat acest experiment!
3. Brambureala de tipul: "sa ramana asta ca imi foloseste mie dar sa se taie aia ca eu nu o am" arata lipsa de viziune si o ingustime de vedere induiosatoare!
4. Scuze pentru ca am intervenit cu "teoria" dar cred ca e buna pentru limpezirea optiunilor.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, Ai uitat si de legea fascista, dar nu e nevoie, pentru ca seamana cu cea liberala! Asemenea judecati de valoare discriminanta sunt pe placul ocultelor mondiale, dar sa nu ne facem griji, pentru ca o sa ajungem cat de curand si acolo, intrucat sunt destui sustinatori din taberele de dreta, cu osebire liberale! Ce sa ne obosim sa mai avem stanga si dreapta politica, dupa doctrinele libertatilor mondiale si al dreptului la asociere, cand la indemana avem Main campf, care indeamna la eliminarea totala a stangii sociale si a cazurilor sociale prin exterminare, nu? Asa e la moda azi, si Bidon al uncle Sam este unul din acesti sustinatori infocati de doctrine oculte, asa ca nu ma mai mir de nimic! Credeam ca militarii nici n-ar incerca vreodata sa aduca in disutii si sustineri asemenea doctrine discriminatorii... Multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a dat zile sa apuc sa observ adevarata gandire a unor oameni, pe care odinioara Romanaia si romanii se bazau ca vor fi aparati!

ifrim spunea...

Nu,nu,nu sunt de acord,exclus.Mu ie bine.La vechime minimă nu mă avantajează.Dacă din pensia brută îmi face pensia netă scăzând 41,5% atunci să-mi meargă vechimea.Mulți dintre noi nu apucăm să vedem puse în practică aceste vise erotice deoarece este lungă perioada de la proiect pân' la publicarea în M.O.timp în care se schimbă președinți,guverne,Carta Albă a apărării,doctrina militară,tratatele de alianțe internaționale....Doar dacă votăm PMPul lu' Băse și ajunge chiompalăul drojdier PM se vor mișca lucrurile pe repede -nainte...

Viorel spunea...

Domnule Cezar, o întrebare de bun simț cred. Sporul de dispozitiv de ce să nu fie introdus având în vedere că după cum știm și afirmăm pe acest blog cât și domnul Col.(r.)dr. Mircea Dogaru când apare pe la Tv. menționează tot timpul că programul nostru este de 24/24 și 7/7. Dați timpul înapoi și aducețivă aminte că în urma serviciului executat vineri/sâmbătă, sâmbătă/duminică, duminică/luni nu se dădeau zilele de recuperare care se dau acum ca urmare a intervenției unei echipe de audit (sesizare pe timpul controlului) că nu se respectă prevederile Legii nr. 53/2003 actualizat. Nu pot da detalii despre efectivul din fosta unitate dar la un moment dat nu aveam cu cine executa serviciile în unitate solicitând prin eșalonul superior, apoi la domnul Ciucă pe atunci Cdt. D. 2 I să ne detașeze subofițeri și S.G.P. din alte unități ale diviziei pentru că nu mai făceam față. Se ajungea și la 240 ore lucrate pe lună (cadrele militare și S.G.P.) din pază obiective speciale din structura unității (pază în ture de 24/24, rar 24/48). Sâmbete și duminici chemați la program 3-4 ore (cu drum dus/întors=toată ziua) și cu liber la Paștele cailor.

Huhu Rezea spunea...

Sporul de dispozitiv a fost scos din calculul soldei/salariului brut lunar încă din 2010, dar a fost menținut doar ca sumă compensatorie în interiorul soldei/salariului de funcție, aia pe care mulți o contestă. Zic că nici nu ar exista.
In afara soldei de funcție, indemnizația de dispozitiv este zero, fără valoare.

CEZAR spunea...

@ /Viorel
Faptul ca mi-l dai exemplu pe Dogaru...care nu a incaltat un bocanc militar..care nu are o scoala militara absolvita...care nu a ratat niciodata ora 16..in cel mai rau caz...care nu a trecut prin poligon decit sa arunce si el citeva cartuse...cu scirba si profund vexat ca-i deranjat din prestigioasa lui activitae de mare cercetator si istoric...etc..etc..MA DETERMINA SA NU MA MAI OBOSESC SA_TI DAU VREUN RASPUNS..
NB
Sa-mi explice de ce au trebuit SA MOARA..o mare de oameni la OARBA DE MURES..pentru a cuceri un deal..impinzit cu cazemate ! Eu il ocoleam....
@/Tanti IFRIMA
CSF - NCSF...filiera indirecta...asta este ! Nu poti sa fii si popa si hot si in PRO.fund..cu doi concomitent-chiar tot timpul !
@ /M
O analiza de tot risul....absurda...etc...
Tot timpul confunzi salariul - solda cu PENSIA ! Pentru gaurile pe care NUMAI TU le-ai dat in beton...ai fost platit...!!
Pensia este cu totul altceva.
PS
Ai cistigat vreun razboi SINGUR ..tu MERITUOSUL..?? Nici macar NAPOLEON....
Mai spuneam tot pe aici...cind combateam includerea SM si IC..in pensie ca se va ajunjuge ca cei fara SM SI IC..militari activi-peste 85% din efective , sa lase ARMA LA PICIOR si sa-i invite pe cei care le incaseaza sa intre primi in lupta ! Nu a trecut mult si asa s-a intimplat..
Acum si Cdt GRUPA are SM inclusa in salariu si IC ..batman..batman...
BASCA FAPTUL CA ERAU SPORURI NEPERMANENTE si la pensie NU MAI COMANZI PE SCARA BLOCULUI si NU MAI ESTI MERITUOS PENTRU ASTA!!

Asta va fi rezolvarea...Mosul Alecu si ..cu mine desigur NU GRESESTE !

Laleaua neagră spunea...

Se visează frumos în continuare.... Pana nu vor fi 30_40 de mii de rezerviști la guvern și Cotroceni.... Și peste 10 ani vom dezbate legi și ordonanțe ostile noua....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aliati strategici pt Parlament, jurati sa faca dreptate la pensiile militare: Gabriel Oprea, Coarna, Dumitru Lupescu si AUR-Chelaru!!! Fiecare candidat in judetul lui! Rezervistii ii pot vota in judetele respective! Acum au poster comun de strategie electorala, toti fiind de mare incredere!

Calinmihaib12 spunea...

CEZAR:.."limitarea pensiei nete la netul bazei de calcul"= DEJA EXISTĂ..și E contestat "pe bune"..!= produce PAGUBE..!
..la fel:..ce ai împotriva OMM--ului..?= care trebuie : LEGAL, să-l primească TOȚI MILITARII..?

Pop Iuliu spunea...

http://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2020/09/Raport-Control-CPS-MApN-20201.pdf

Călugărul spunea...

Apocalipsa coloniei de sclavi lași și inventatei mușcături a guvidului condusă de fiara globalista șase șase cu slugile ei nazistul, arabul și bozgorul o să vă facă dreptate la pensii când o să o vedeți din trei pe cea mai lungă!

mega2005 spunea...

Oare de la 1 ianuarie 2021 vor fi mai bani pentru asigurarea pensiilor militare de stat?...intreb si eu. Nu stiu,...am un presentiment ca la anul va fi un dezastru total pe buget.

Huhu Rezea spunea...

S-a deranjat ANCMRR să formuleze INTERVENTIE la Curtea de Apel București în Dosarul nr. 4241/2/2020?
Mâine, poimâine fixează Curtea primul termen si pierde termenul de a face intervenție principală.

Leo spunea...

Pag. 5 , colțul dreapta jos = MIMĂ ELECTORALĂ prin trompeta MFA-ului
http://presamil.ro/ultimul_nr/index.html#5/z

CEZAR spunea...

Coarna..PSD...chiar va putea sa faca ceva !
Ceilalti pe margine vor ..face pe..ca fetele alea cu pompoane - majorete!

Pop Iuliu spunea...

@Admin
Sunt convins ca ANCMRR nu a-nceput sa fie intervenient, asta doar pentru ca acolo nu exista nimeni in staff care sa priceapă cât de important era ca Asociația sa devină intervenient, chiar și numai pentru a informa contributorii cu privire la actele depuse de către părți.
Sa speram ca Dan Bazavan a solicitat sa fie admis ca intervenient și astfel sa aflam și noi Întâmpinarea Curții de Conturi, respectiv Răspunsul la întâmpinare al CPS, asta doar ca sa ne clarificam care dintre părți ne vrea binele.
Tot in domnul mr.dr.ing. îmi este speranța ca va obține și va mediatiza Raportu Curții privin controlul la CPS MAI, asta ca sa vedem dacă auditorii Curții au aplicat dubla măsura!

Gigi spunea...

C.C,nu s-a pronuntat sau mai bine zis nu a aruncat pe piata hotarârea luata la acel minister datoritã faptului cã MAN are in instanţã acea acţiune indreptata cãtre cei care au controlat_o.
Asta cred eu cã este motivul.Poate mã înşel!

Cine mai crede în îndreptarea prea curând a tot ce s-a fãcut in domeniul ce ne priveşte,înseamnã cã acela este un optimist incurabil.Toate guvernele din 2016 pânã în prezent,au fost contra noastrã,ne-au dus cu zaharelul cã pe nişte copilasi de gradinita.La aceastã acţiune a guv.au participat şi guleraţii,dar şi aşa zisi reprezentanti ai noştrii de prin forumuri in frunte cu ANCMRR. Dar,o vinã mare o avem chiar şi noi,motivul este acela ca suntem în amorteala,au reusit sã ne adoarma,de parca am intrat în somnul acela de fãrã trezire.
Sã fim sãnatosi,cã de asta avem acum nevoie.

Calinmihaib12 spunea...

CEZAR:..spun unii cunoscători că la "OARBA"(?) DE MUREȘ..armata română .."mânată"..de armata rusă...TREBUIA SĂ AIBA PIERDERI MARI...ca să "înlăture" trupele dușmani..,care nu trebuia ..să rămână..în SPATELE trupelor noastre..și..LOGIC..:..NICI pe TERITORIUL ȚĂRII NOASTRE..!
.Ar trebui să știm raportul pier derilor umane la cei 2 "aliați": noi=românii și ei=rușii, ca să putem aprecia "opinia" acelora care spun că noi trebuia să fim: "carnea de tun"..în ofensivă..!

Calinmihaib12 spunea...

.."motivele" sunt multe..,dar și NUMĂRUL..pensionarilor noștrii: OPSN+AJ..! contează..în "atitudi nea"..AUTORITĂȚILOR..față de NOI..de ani de zile..!

Viorel spunea...

Domnule Cezar, dacă prin simplul fapt pe care l-am menționat: Col.(r.)dr. Mircea Dogaru când apare pe la Tv. menționează tot timpul că programul nostru este de 24/24 și 7/7 asta înseamnă în gândirea dumneavoastră că îl ridic în slăvi, atunci chiar vă rog nici să nu-mi dați vreun răspun pentru că ar fi prea filozofic și cred că nu l-aș înțelege. În plus după cum afirmați, „nu mă mai obosesc să-ți dau vreun răspuns”. Aveți grijă, stresul și oboseala face rău la ficat (vă spun din proprie experiență). Ca o concluzie, oare pentru ce va mai dat armata pensie dacă până și scrisul vă obosește, nu mai vorbesc de munca fizică sau chiar puțină gândire în anumite situații tactice (aplicații pe hartă). Oare ați fost secretar de partid cu carnețelul sub braț mergând agale/„a lene” pe aleile unității?
Nu o spun cu răutate, îmi pun doar niște întrebări.

Viorel spunea...

Domnule Pop Iuliu, cei ce o vor lua în barbă vom fi tot noi pensionarii din M.Ap.N., la S.R.I. s-a dat la pace pe timpul controlului (nu s-a publicat concret nimic / indicații=remediați neregulile constatate pe timpul controlului și nu v-a mai apare nimic în Raport), la M.A.I. fiind de dat bani înapoi de către pensionari (nu le doresc) tac și cred că și aici au dat la pace (au clocit ceva), la M.Ap.N. pentru că s-a ajuns la proces și totul este public, singura siluție este cea propusă de domnul Huhu Rezea, acceptarea pct. 1i și 1ii și eliminarea pct. 1iii din Decizia nr. 4 a Curții de Conturi. Atunci nici una din cele 3 CPS, ministere și pensionari nu vom mai avea ce reproșa (pe moment).