Un produs Blogger.

luni, iulie 12, 2021

Unionismul, ca alternativă politică la sărăcia și mizeria din Moldova, va exista mereu.

46 comments


 La alegerile parlamentare anticipate de ieri, după ce președintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul R. Moldova, s-au înregistrat următoarele rezultate, raportat la numărul mazim de 101 parlamentari:

-63 deputați- Partidul Acțiune și Solidaritate(PAS) al Maiei Sandu, partid de origine ONG-istă.

-32 deputați- Blocul Socialiștilor și Comuniștilor

-6 deputați - Partidul Șor din Orhei, al  oligarhului Olan Șor,  implicat în devalizarea miliardului din bancile Republicii Moldova, fugit în Israel.

Partidele prounioniste nu au obținut pragul electoral de 5%.

Maia Sandu poate investi un guvern monocolor al PAS.

La o primă analiză rezultă că a invins mișcarea ong-istă care promovează un moldovenism europenist, detașat atât de Rusia, cât și de România.

Ziaul Timpul.md încearcă prin editorialul de astăzi, semnat de Silviu Tănase, să identifice rolul românilor din R.Moldova și al unionismului în victoria PAS de ieri și în evoluția ulterioară a R. Moldova.

  "Paradigma campaniei electorale: oameni cinstiți vs hoți

Explicația acestui fenomen este mult mai complexă și nu se poate banaliza prin chestiuni de genul „sezonul estival” sau amorfitatea campaniei electorale. Pentru a înțelege mai bine motivele, este cazul să ne întoarcem ceva timp înapoi, imediat după validarea mandatului Președintelui Maia Sandu. Acolo de fapt a fost construită paradigma viitoarei confruntări: oameni cinstiți versus hoți. Dacă toate campaniile electorale anterioare au avut ca paradigmă confruntarea ideologică geopolitică, Rusia vs. Occident/România, actuala campanie s-a desfășurat completamente după logica „oameni buni vs hoți”. Aceasta paradigmă a fost transformată în instrument de delimitare dintre partidele politice. Președinta Maia Sanda declara într-un interviu că oameni buni sunt în PAS, sugerând că cei care nu sunt în PAS sunt hoți. Urmând logica acestei confruntări, era evident că alte linii ideologice, cum ar fi de exemplu unionismul, nu aveau cum să încapă.

Miza PAS pe un mesaj simplu: oameni buni vs hoți și lupta cu bandiții, s-a dovedit a fi câștigătoare, iar restul mesajelor i-au transformat pe ceilalți concurenți ai Maei Sandu în agenții săi electorali. Faptul că societatea nu a înghițit linia de confruntare geopolitică pe care încerca să o impună Igor Dodon, (dar care în mod cert va renaște imediat după învestirea Guvernului PAS) a însemnat un vot de blam vechiului regim, un vot împotriva sistemului corupt și banditesc din ultimii ani. Cu acest scrutin se încheie definitiv epoca prezenței fizice a oligarhiei în politica activă. Desigur că sacii de bani, diverși sforari care stau în umba, vor contiuna să influențeze politicele promovare de stat, dar aceasta va fi altfel de influență față cea pe care am cunoscut-o până acum. De fapt, Igor Dodon și ”omul secolului” - Vladimir Voronin au fost agenții electorali numărul 1 ai PAS. Însăși prezența acestor doi pe lista electorala, era cel mai bun argument că singura alternativa reală este PAS.

În același timp, chiar dacă PAS nu va recunoaște acest lucru, în această campanie cele mai vehemente atacuri împotriva socialiștilor și comuniștilor au venit din zona pro-românească, rezultatul cărora a fost capitalizat până la urmă tot de PAS. Astfel, partidele pro-rusești au pierdut lamentabil aceste alegeri, iar victoria PAS este într-o mare măsură o victorie a românilor din R. Moldova. Chiar dacă mesajul general al AUR a fost unirea Basarabiei cu România, campania în sine a țintit demolarea sistemului cleptocratic controlat de forțele pro-rusești. Despre ce fel de perspective reale de unire se poate discuta, dacă R. Moldova era condusă de bandiți care primesc indicații de la Moscova.

Sfârșitul partidelor unioniste nu înseamnă și sfârșitul unionismului

Scorul obținut de unioniști nu poate și nu trebuie identificat cu sprijinul popular pentru ideea unionistă. Rezultatul obținut mai degrabă reflectă calitatea liderilor. Dacă liderii unioniști au măcar un dram de bun simț ei trebuie să-și asume acest rezultat și să se retragă din politică. În cazul în care unionismul va fi în continuare reprezentat de aceștia, niciun fel de campanie, indiferent de mesaj nu va putea schimba această stare de lucruri.

Eșecul unioniștilor în alegeri nu trebui înteles ca și un sfârșit al unionismului. În ciuda promisiunilor generoase făcute de PAS, dar și al așteptărilor nerealiste ale societății de la această schimbare de putere, situația economică nu are cum să se schimbe radical în următorul deceniu. Astfel, unionismul, ca alternativă politică la sărăcia și mizeria din Moldova, va exista mereu. Mai mult, el va continua să să se fortifice, pe măsură ce dezamăgirile vor surveni. Populismul poate genera o victorie în alegeri, dar nu va aduce un litru de lapte în plus în frigiderele moldovenilor. Să creezi o emoție și să câștigi alegeri este ușor, să construiești o economie fiabilă într-un stat depopulat, fără resurse naturale, cu teritorii aflate sub controlul structurilor mafiote este o iluzie.

Astfel, unionismul va rămâne a fi alternativa cea mai fezabilă a ieșirii din mizeria în care ne aflăm. Rezultatul de ieri, de fapt, înseamnă sfârșitul epocii Iurie Roșca, când unionismul ajunge un ultim refugiu pentru cei care au o singură „calitate”, sunt... unioniști.

Unionismul are nevoie de o schimbare generațională, dar mai ales de o susținere directă și pe față din partea Bucureștiului, iar partidele specializate în „comercializarea” unionismului nu mai au viitor în politica din R. Moldova. "

46 de comentarii:

Iulian Mareș spunea...

Nu am încredere în politicianul Maia Sandu!

Calugarul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu PO spunea...

Pare un om bun totusi...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E multa vrajeala electorala, chiar si imorala, caci ei sunt cu limba rusă in gura, cu un ochi la friptură, adusa din Siberia din tundră, si cu unul la făină, adusă Romania naivă, prin AUR, PMP si tradatorul si sef de pompe funebre, cu un trecut plin de tenebre, Băsescu Petrov, scolarizat securist la KGB si Universitatea Lomonosov! Maia Sandu este un fel de userist lăbărala si Plus, deci cu fundul in sus si la bataie care o arde mai tare sa-i aduca pe tava friptane si sarmale din a Europei promisiuni financiare, sa-si mai faca si ei niste viloaie, precum politicienii de paie si lut de peste Prut! Daca o dau in bara cu guvernarea si evita europenizarea, facandu-se din furaciuni ca o căpușă cu gușă, data viitoare o sa castige gruparea pro rusa de o sa se mentina la putere pana o sa faca plopul pere si rachita micsunele! Declar ca nimic nu se va schimba si curand o sa inceapa si panarama, instrumentata de serviciile rusesti cu ajutorul conationalitatilor fratesti, care nu vor sa auda de Europa si Bucuresti, adicatelea rusii, tatarii, turcii, bulgarii, găgăuții, lipovenii, armenii, georgienii si toti pro rusii! Sa facem pod de flori peste apele Prutului si sa galgaie vinul moldovenesc pe jgheabul gatului, dar Marea Unire trancanita nu-i decat o lozinca electorala, politică si de-acum falită, sa avantajeze ambele tabere ale liberalilor cu ajutorul votului prostilor!

y spunea...

Vai de mama lor! I-a nenorocit și pe ăștia. După ce că sunt săraci lipiți, o să le dea userista aia de maia sandu să înghită europenism cu polonicul, până o să le stea în gât.
Observație: „Oameni buni” ... dar și ... cinstiți :)))
P.S. Mai pianno cu himera unionistă, pentru că nu se va face!

Gigi spunea...

La fraţii noştrii de peste Prut,a venit la putere un nou.....,uite cã mã apucai de scris şi am un lapsus,nu stiu cum îl chema pe acel preşedinte de prin anii'90,nu conteaza,vreau sã spun cã actualul preşedinte este acelasi din '90,dar cu altã palarie.Doar cã se crede Pro EU!?
In schimb,partidele unioniste,nu conteazã,nu intrã in vederea electoratului moldovenesc.Am mai spus: fãrã aprobarea Ursului din Est,nu se misca nici mãcar o ramurica acolo,nici dacã bate cel mai puternic vânt din vest.

un oscar = o pensie spunea...

dar nu inteleg,
cine ar dori uniunea cu acea colonie saraca?
de ce am supara rusul gratuit?
alta belea NU ne mai trebuie la cat de amarati suntem!!!!

Huhu Rezea spunea...

Eu am dat aici analiza recentă din presa moldoveneasca ca să citiți și să mai iesiti din părerile preconceput negative despre românii din Basarabia.
Sunt aci câțiva care cultivă ura intre ardeleni și regățeni, intre olteni si români din alte regiuni ale tării, așa că nu mai miră indiferența răutăcioasă fată de românii lăsați sub stăpâniri străine.
Să mai ziceți că nu este de actualitatea balada Miorița!

Huhu Rezea spunea...

Nu întelegi pentru că nu simți românește, fricosule!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, unionismul exista in capul si voința romanilor patrioti, a intelectualilor de moda veche si politicenilor cu stofa si patrioti din partide gen PSD, Romania Mare, AUR sau UNPR, (excluse maimutarelile unor fugiti de acasa in tenisi din partidele de dreapta, pe genul electoral amintit mai sus) iar din gubernia sovietica, Moldova, doar a catorva romani neatinsi de ADN-ul stalinist prin amestecare etnică. Cu generatia asta si inca cel putin trei sau zece generatii nu se va putea realiza Marea Unire, intrucat: Ii stiu prea bine pe moldovenii stabilizati aici, care toti asculta posturi de radio rusesti, lauda si fac numai haleala ruseasca pe baza de varza, sfecla, arpacas, slaninoase, barabule si maioneza in toate cele, au vrafuri de carti in rusa, asculta muzica ruseasca, vorbesc intre ei pe limba lui Puskin, ii urmaresc discursurile lui Putin si-l elogiaza, ca si pe Rusia, in toate discutiile, ii simti cu ostilitate fata de romani si romanism, si acum dau nume copiilor de Natasa, Sașa, Alioșa, Ivan, Nikalai, Vasiliev, etc, tin toti evenimentele religioase pe stilul vechi, ortodox sarbatorile, sunt extrem de romantici dupa vremurile vechi, sovietice, au si acum in ei spiritul de gineala sa stie tot ca sa toarne oricand unei autoritati tot ceea ce stiu ca sa franga un gat, cat si alte apucaturi pur sovietice, adica niste racile pe care nu ai cu ce sa le scoti din tartacute la acesta generatie cramponata in trecutul sovietic! Unionismul in masa si Marea Unire nu le vom apuca, dar pe aceasta tema sensibila ei ne vor stoarce si ne vor exploata atata timp cat este haleală de pmanana si vin dulce in ploști de la prosti, caci, al naibii sa fiu, ei vor face tot ce stiu, adicatele frate, frate, dar rusul imi este camasa cea mai de aproape!

Viss spunea...

Dacă nu are Mareş, ofițer făcut la apelul bocancilor, încredere în Maia Sandu... păi, Maia Sandu a eșuat, chiar dacă a câștigat cu 60%. Păcat, părea să promită,

Viss spunea...

Ești absolut pe lângă adevăr. Ne-am săturat să îți derulăm fără să citim aberațiile pe care le postezi. Vezi-ți omule de viață. În plus, ce cauți aici? Pentru că ai fost doi ani cu diribau la mină?

Iulian Mareș spunea...

dar nu cultiva nimeni doar ura dintre regateni si ardeleni ci, pe fata, secesiunea. Si sunt zice-se oameni cu oaresce pretentii in domeniul juridic, tehnic, economic, altii kiar intelligence, caci nu degeaba ”această categorie de operatori de informații, cunoscută drept „ilegali”, este antrenată pentru a asimila felul de viață al societății în care se infiltrează și a accesa *poziții care să le permită, în perspectivă, accesul la informații de interes. În descrierea plastică oferită de responsabilii FBI, „ilegalii” duc existențe banale, își întemeiază familii și participă la petrecerile .... (data unei sarbatori nationale a US este neconcludenta aici) vecinilor, fără ca nimeni să suspecteze vreodată că ar putea fi spioni”, unii kiar dubli!

https://intelligence.sri.ro/ghost-stories/

Calinmihaib12 spunea...

Y:..care "HIMERĂ"(= ființă fantastică rezultată din încrucișarea/altoirea a două sau chiar mai multe specii diferite ..!)..unionistă..?
Despre reunirea BASARABIEI INTREGI cu ROMÂNIA,se poate spune..că e greu de realizat..în absența voinței și a acțiunii ..bilaterale,ferme..!
dar nu că e o HIMERĂ =adică o iluzie..!
MOLDOVA..de la descălecarea lui DRAGOȘ..și apoi BOGDAN..,sute de ani s-a întins..de la CARPAȚI..și până la NISTRU și MAREA NEAGRĂ,până în anul 1812: când rușii au răpit BASARABIA românească..!

Leo spunea...

- primul pas , Parlamentul și Maia să adopte o rezoluție prin care să renunțe la Transnistria și să închidă granița cu ea.
- l doilea pas , este ca Parlamentul și Maia să adopte o rezoluție clară de însușire a valorilor și principiilor UE și formularea unei cereri de aderarare la UE și la NATO

Gigi spunea...

Aşa este,cã bine le zice @Leon,dar si alte rezolutii trebuiesc adoptate.
PS/
Dacã doriţi sã vizionati un videoclip,intrati pe :youtube "avertizarile colonelului Florin Sinca".

Huhu Rezea spunea...

Cornele, cred că vorbești de basarabeni cu origini rusești. Nu este normal să țină de nația lor?
Pun pariu că dacă te teleportează cineva la Chișinău, acum, după numai 30 de ani de la ruperea Uniunii Sovietice și obținerea independenței R.Moldova , n-ai să ghicești că nu ești undeva în România.
Cu asemenea păreri preconcepute am ajuns și eu la Chișinău, Orhei, Cricova, Milești, Castelul Mimi de la Bulboca, langa Tighina, in urmă cu 4 ani și, am mai spus-o, m-am simțit mai în România decât in câteva zone din actuala Românie.

Gigi spunea...

Ce sã se teleporteze,
sãracul,nu are bani nici de ratã! Şi nici nu se întrevede la orizont cã vor veni vremuri mai bune.Deja,am vãzut cã guv.a ajuns cu împrumuturile la un nou prag istoric,aproape de 50% din PIB. Iarãşi îmi pare rãu sã o spun,dar ce am spus acum 4 ani se adevereste.Nu doresc sã intretin panica pe aici sau prin alte pãrţi,dar ne aşteaptà zile grele!

Huhu Rezea spunea...

Leon
Cum să renunțe o țară la un teritoriu al său... așa pe degeaba? In favoarea cui să renunțe?
Eventual ar putea să negocieze cu Ucraina, Transnistria contra Sudului Basarabiei, Basarabia adevărată, formată numai din judetele Ismail,Cahul si Bolgrad, integrate de Stalin Ucrainei actuale.
Actuala Transnistria este fosta RSSS Moldovenească, creata în anul 1924 ca republica a Uniunii Sovietice, la care a fost realipită intreaga Basarabie in 1940.

M spunea...

Dacă luați istoria RSS Moldovenească veți vedea că actuala situație este influențată de "schimbul" de teritorii din 1940 cu RSS Ucraina.

Interesant punctul de vedere al lui Putin: "Ucraina să renunțe la teritoriile pe care le-a primit după intrarea în URSS."
Interesant!!!!

https://www.google.com/amp/s/m.ziare.com/amp/international/vladimir-putin-ucraina-crimeea-urss-1690181

M spunea...

@Huhurez

Sunt aci câțiva care cultivă ura intre ardeleni și regățeni, intre olteni si români din alte regiuni ale tării...

Publicați însă de moderatorul forumului!!! 😁 Deci, nu vă plângeți!!!! Tembeli și trădători sunt peste tot depinde doar dacă le dăm o tribună de la care să își verse veninul!

Vorbeam de ucrainenii care petrec în Bulgaria, Grecia și Muntenegru în timp ce militarii lor mor împușcați apărând țara iar alte națiuni, inclusiv România, participă la apărarea Ucrainei.

Nu vă faceți vise! Dacă Rusia anunță că și gurile Dunării unde trăiesc lipoveni ruși este teritoriul rusesc nu o să vedeți un rezistent că lasă ora de manichiură să pună mâna pe armă!!!!
Despre NATO... nu cred că o să convingem un texan din GN să vină să moară pentru brațul Sulina!

Dacă vă uitați la USR Cluj (parcă) au început să de-a afară membrii care sunt militari în rezervă pe motivul idiot că "poate provin din servicii" ca și cum asta ar fi o vină sau o mare trădare!!!!

Huhu Rezea spunea...

Dacă nu i-aș publica nici n-ați ști ce panarame antiromânești am avut in structurile de apărare.

Leon spunea...

Ce aveti fratilor cu mine, eu nu zisei nimic pana acum, deoarece de-abia terminai de stropit via..)).
Dar, sustin punctul de vedere al lui Huhu..!

M spunea...

@Huhu Rezea

Asta e adevărat!
Poate însă ar fi bine să nu se vadă. Nu de alta, dar mai intră și civili pe aici și unii dintre ei chiar mai respectă și mai au încredere în Armată! Nu?

De ajuns că orice idiot de polițist poate să facă de râs o instituție întreagă!

Mihai spunea...

@ Huhurez
Te informez ca " am dicutat" si eu cu niste indonezience si mi-au zis ca " au discutat " recent cu un " pompier Nato" din Ro care le-a asigurat că in caz că le ia foc _zda se pot baza pe profesionalismul domniei sale.

Calinmihaib12 spunea...

..M:
..ar(mai) putea fi..și varianta că Rossia..lui Putin..:NU S-AR OPUNE(?) REINTEGRĂRII TERITORIILOR răpite: POLONIEI..și..ROMÂNIEI(=cele..de la
NORD și EST..!,rămânând în suspensie ..SUDUL DOBROGEI: CADRILATERUL..?!);
..dar ACESTE MIȘCĂRI..: să se facă de CEI DIRECT INTERESAȚI..prin:(așa cum am scris dimineață)..VOINȚA și ACȚIUNI PAȘNICE..FERME..!(..ca să nu apară ca o..: "cedare"/"renunțare" din partea.."ursoaicei"..ROSSIA..?!!
(comentariul e scris..înainte de citirea..link-ului..!,dar după citirea lui, cred..ceea ce am scris..!).
Ce se întâmplă..dincolo de NISTRU.. și la NORD: între UCRAINA și ROSSIA .., E PROBLEMA LOR..SLAVĂ..!;
..de aceea:..nici EUROPENII..nu prea pot face mare lucru..să se amestece: ..NECHEMAȚI(pt.că nu pot..ALTFEL..!) ..ca..ARBITRII:..în "afacerile" lor ..milenare / multi-centenare..!

Iulian Mareș spunea...

Adica cine nu îl știe pe Golanul ala din SB?

Dan B. spunea...

Maia Sandu este absolventa „școlii” soroșiste!
Eșecul politicienilor unioniști, pentru mine, călător pe acele meleaguri, nu mă surprinde.
Este peste așteptări procentajul electoral obținut de Dodon, dar cum cale de mijloc nu există, ....

Huhu Rezea spunea...

Procentele opoziției de stănga sunt foarte apropiaye de procentul slavofonolor din Basarabia.

Iulian Mareș spunea...

Viss,
Dacă tu, școlit în cap, mai rău ca pisica, ai ajuns sa crezi prostiile unuia mai prost ca tine, ce vrei sa iti zic?
Dar îmi placi...nu poți comenta pe subiect, însă ești credul...

M spunea...

@Calinmihaib

Lăsați că România acordă sprijin militar Ucrainei.
La schimb, Ucraina persecută minoritatea românească.

BatistaPeTambal spunea...

@M: Daca sta Ucraina-n sprijinul nostru militar s-au dus pe p.la. Ca ne iubesc ca sarea-n ochi e intru totul adevarat. Antonescu a dus armata pe la ei, nu?

Mihai spunea...

Acum m-am lamurit🤣🤣🤣🤣🐒
Cum sa fie pro europeni cei care călătoresc sa-si îmbogățească ce ?????in Republica asta Moldova cand coruptia si hotia i-a băgat si mai rau in saracie.
Si cand ma gandesc ca si altii de aceleași sentimente "nobile" precum Ciordache ( mana dreapta a sforarului pe justiție)si-a luat doctoratul la Bălți!!!!!
Păcat ca nu i l-a anulat Dodon. Sau poate intra Maia pe fir dupa niste recomandări.

Huhu Rezea spunea...

La Chișinău se trăiește in spirit românesc mai mult decât la Oradea.
Un venetic printre ciobanii din Mărginimea Sibiului nu poate înțelege unitatea dintre români.

Calinmihaib12 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

M.:..ce am scris în comentariu..are în vedere..și teritoriul BUCOVINEI și HERȚEI, cu locuitorii lor români..!

Iulian Mareș spunea...

Exista un articol sub semnatura proprie, insa evident ca la el au participat mai multi: economisti, finantisti, poate sociologi de substanta nu de circumstanta pe picioarele din spate:

Sorin Rosca Stanescu, 12.07.2021

Cu ultima ispravă a Guvernului Cîțu am depășit cota de avarie. Împrumutul de acum câteva zile, de 3,5 miliarde de euro, ne-a pus capacul. În total, datoriile României trec binișor de 100 de miliarde de euro, un munte de bani pe care nu l-am mai datorat niciodată în istorie și care depășește 50% din Produsul Intern Brut. Automat, intrăm în austeritate. Apoi într-o criză din care nu ne mai pot scoate decât asasinii economici. Care vor proceda ca la carte.

Mă întreb dacă nu care cumva aceasta a fost misiunea deloc imposibilă, dimpotrivă, îndeplinită cu mult succes de către Guvernul Ludovic Orban și Guvernul Florin Cîțu. Îndatorarea României până la un punct de la care să fim la discreția băncilor și fondurilor de investiții. La peste 50% datorie publică din Produsul Intern Brut totul se va scumpi, rând pe rând, de fapt viața se va scumpi, și putem să spunem adio pentru mult timp de aici înainte oricăror creșteri de venituri. Intrăm în mod obligatoriu în austeritate. Mai este necesar un singur pas, încă câteva miliarde, și România va depăși linia roșie. Începând din acel moment, care este foarte aproape, austeritatea va degenera în curbă de sacrificiu. Ce înseamnă asta? Asupra pericolului unei curbe de sacrificiu am avertizat și eu și alții cu mult timp înainte. În esență, curba de sacrificiu mută responsabilitatea restituirii uriașelor datorii contractate la bănci și fonduri de investiții exclusiv pe umerii cetățenilor.

Să fiu mai explicit. Băncile și fondurile de investiții nu vor sta cu mâinile în sân, așteptând ca noi să binevoim să ne plătim datoriile cu dobânzile aferente, în condițiile în care nu vom mai avea de unde să facem aceste plăți. Într-un scurt interval de timp, guvernele, oricare vor fi acelea, vor fi obligate să încerce pe toate căile rostogolirea datoriilor. Cu alte cuvinte, vor contracta noi împrumuturi pe termen scurt și la dobânzi din ce în ce mai mari, împrumuturi de urgență, pentru a încerca să plătească datoriile scadente. Rostogolirea într-un asemenea ritm a unor împrumuturi disproporționat de mari față de Produsul Intern Brut al unui stat conduce la colaps. Vine momentul când pur și simplu nimeni nu ne mai împrumută, indiferent de dobândă. Vine momentul când bancherii, fondurile de investiții și instituțiile financiare internaționale vor pune condiții draconice. Când ai datorii pe care nu poți să le plătești și ți-e foame, ce poți să mă faci pentru a supraviețui? Vinzi din casă. Urgent. Vinzi orice. Și la orice preț. Numai să-ți umpli burta încă o zi.

Acest sistem financiar bancar nu este cu nimic mai sofisticat decât în exemplul de mai sus. Sistemul va impune vânzarea masivă pe prețuri de nimic a activelor statului. Și a infrastructurii esențiale. Aici intervin așa-numiții asasini economici. Un stat care nu se mai poate ridica de la pământ este ștrangulat și forțat să-și cedeze toate resursele. Pe termen lung sau chiar definitiv. Statutul de colonie al României va fi astfel consacrat.
Iar colonie înseamnă o forță de muncă și mai ieftină. Mai multă pauperizare, dar și mai multă depopulare a României.

*Sa fie adevarat ca la fiecare imprumut semnat s-a incasat comision personal de 1% din valoarea acestuia?

Iulian Mareș spunea...

-continuarea-
ROMÂNIA CA O PRADĂ!
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează asasinatul economic, voi recurge la un exemplu la îndemână. În scurt timp, România va fi condamnată de Curtea de Justiție de la Washington la plata unei penalizări în cuantum de între 4 și 5 miliarde de euro către așa-zișii investitori canadieni, care au mimat intenția de a exploata aurul de la Roșia Montană pe bază de cianuri. Otrăvind și distrugând în mod ireparabil întreg mediul înconjurător. Aceștia au avut o licență de exploatare dată în condiții ilegale, dar nu au avut niciodată o licență de mediu. Victor Ponta, pe atunci prim-ministru, încercând să facă slalom printre miile de protestari pro și contra exploatării de la Roșia Montană, nu a avut încotro și a permis instituirea unei comisii parlamentare de anchetă. Aceasta a lucrat mai serios decât orice altă comisie parlamentară de anchetă din istoria recentă. A constatat în final, consultând toți experții disponibili, că exploatarea de la Roșia Montană pe bază de cianuri pune în pericol un sit arheologic de mare valoare și distruge iremediabil mediul înconjurător. Fără ca statul român să beneficieze la schimb de vreun avantaj. În final au fost descoperite și probate nu mai puțin decât șase infracțiuni majore, iar dosarul a fost predat spre cercetare procurorilor. Care, pe vremea faimosului binom, nu au acționat în niciun fel. Între timp, Băsescu, în calitate de președinte, Ponta, în calitate de premier și alți mahări ai statului român au jucat ping pong politic, lansând fel de fel de informații, care creșteau programat sau scădeau programat valoarea acțiunilor pe bursa din Toronto, îmbogățind o serie de persoane, care nu făceau numic altceva decât să lucreze într-o conivență secretă și perversă cu mai marii statului român. Iar punctul culminant l-a atins Victor Ponta când, în repetate rânduri, a afirmat public, în calitatea sa de prim-ministru, că, dacă statul român va fi acționat în judecată, va pierde miliarde de euro. Ceea ce s-a și întâmplat. Iar la Curtea de Justiție de la Toronto ce argument mai bun ar putea fi utilizat în procesul de acuzare al României, decât aceste afirmații ale unui premier în funcție? În concluzie, probabil vom amâna sau vom arunca chiar la gunoi procedura de recunoaștere a sitului de la Roșia Montană drept patrimoniu UNESCO și va trebui să oferim sumă colosală de bani unora care nu ne-au adus niciun fel de beneficiu. Este practic un asasinat economic încununat de succes. Multiplicați vă rog acest exemplu și veți înțelege unde este împinsă România.
Atâta vreme cât, în ciuda insistențelor opoziției și societății civile, cele două Guverne, Orban și Cîțu, au refuzat cu obstinație să explice de ce s-au împrumutat cu sume colosale de bani și ce au făcut cu acești bani, suntem îndreptățiți să-i acuzăm de complicitate la subminarea economiei naționale. Au acționat practic ca unelte ale prădătorilor de țară. Iar misiunea lor, iată, a fost îndeplinită. Finalul e doar la un click distanță. Iar clickul va fi dat pe bursele externe.

Leon spunea...

Iulica, stai linistit, Memorandumul "Romania educata", va fi aprobat in Sedinta de Guvern de astazi, sedinta patronata de Presedintele nostru, si vom intra in Normalitate:
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/07/MEMO.pdf

Boby spunea...

Unde este armata tarii?Ce spunea Cuza? Cred ca știți cu toții.

Leon spunea...

" Laurențiu Botin a prezentat în deschiderea emisiunii ”100” de la Realitatea, un nou "instrument de măsură a fericirii", pe care l-a numit "Cîțometru".

"În România, dragilor, a apărut un nou instrument de măsură a fericirii pentru că domnul Cîțu ne-a spus: ”Domnule, trebuie să fim fericiți”. Spuneam înainte că cel mai mare dușman al declarațiilor pompoase este chiar Institutului Național de Statistică care ne-a arătat într-un studiu cum au explodat toate în România. Vorbim despre viața de zi cu zi. Și avem așa: ulei-15,9%, citrice-8%, țigări-7%, fructe proaspete-6%, pâine-4,47%, iunie 2021, comparativ cu iunie 2020. Mai departe, energie electrică-17%, servicii aeriene-15%, combustibil- 12%, servicii poștale-5,53%, îngrijirea medicală-4,48%. Ce frumos instrumentul de măsură, mai în glumă mai în serios se numește Cîțometru. Iată, vedeți ce frumos arată? Fericirea e pe voi.", a spus Laurențiu Botin.(dcnews) .

Gigi spunea...

Da,asta a mai rãmas de fãcut,ROU.ED! Parca mai era un program,ROU Irigata,ce se mai aude de acesta? Se pare cã este sau era continuarea programului,ROU Morman de Fier Vechi,unde omul fãrã gât,dar şi fãrã minte,a fãcut sã termine sistemul de irigatii in anii '90 in sudul ţarii,atât de necesar acum când seceta a pus stapanire pe culturi! "Sã trãim bine",vorba matrozului!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ (pt.pos tarea de la 06:22' din 13 .07.a.c.)):
.."întrebările"legate de acei"ilegali"sunt:
="ai cui"..sunt..?
=dacă sunt și
plătiți pt...ceea
ce fac..?
=cine de la NOI îi
protejează..?
Întrebările= sunt oarecum RETORICE, pt. că:"ilegalii","trolii","manipulatorii",sunt din..zone mai mult ..stategice..geografice,nelegate strict de ideologii politce mărunte,de "partide" ..!
Adică sunt interese de fărâmițare..teritorială..oarecum opusă intereselor..din sec.XIX..!,când aici,la "GURILE".. DUNĂRII:..EUROPA VESTICĂ..avea ALTE INTERESE..în raport cu..ESTUL..!
Se pare..că și-au"dat mâna"..ȘI UNII,SI CEILALȚI..!,având INTERESE..oarecum COMUNE..!
..Cred că se derulează..INVERS..ceea CE S-A ÎNFĂPTUIT.. la început de secol XX..!..adică s-a început cu CEHOSLOVACIA,apoi IUGOSLAVIA( pe cale ..cu..violență: pt.că ei "nu au priceput".. și acceptat ce LI SE CEREA,..iar acum.."în termen scurt"..la scară istorică:.. URMĂM..NOI..!
În această "perspecti vă..cam tot ce ni se întâmplă de 31 de ani..:capătă..un sens unidirecțional..spre..secesiunea noastră TERITORIALĂ,dar întâi s-a început cu..cele: economico-politică, ..sufletești,culturale,spirituale,..etc..!
..DECI: întrebarea generică,retorică:..CINE..e"artizanul"autohton",mâna(..mâinile..)..conștientă.."trădătoare",..efectuare a planului..??..

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Tocmai aici mi-e frica!
Mi-e frica ca inepții aia va fi aprobata ca semn clar al nonvalorii!
...dar vin alții și vor arunca monumentul de maculatura la un cos de gunoi din sectorul 1!

Leon spunea...

Un Articol ce MERITA citit !
https://m.ziare.com/magazin/regina-maria-moarte-testament-83-ani-de-la-moartea-reginei-maria-maria-regina-romanilor-1690945

Iulian Mareș spunea...

Povestiri preluate!
”La o asemenea întrevedere (Petre Țuțea era periodic ”invitat” sa mai povesteasca), onor Securitatea i-a atras atenţia lui Petre Ţuţea că face prea multă propagandă cu Basarabia, afirmând că-i românească, că ar trebui să revină la Patria mamă etc.
*„De ce nu vă potoliţi, domnule Ţuţea?“
*„Dumneavoastră ce ţigări fumaţi, domnule maior?“ a răspuns Petre Ţuţea.
*„Nu se vede ce fumez?! Carpaţi!“
*„Şi de ce nu fumaţi Kent?“ a insistat nea Petrache.
*„Nu-mi permite leafa să fumez Kent!“ a răspuns ofțerul/DSS.
*„Păi, drăguţă, s-a înfoiat cât era de mare domn profesor, dacă Basarabia se întoarce la patria mumă, la România, să ştii că şi dumneata vei putea fuma Kent. Căci salariul dumitate este direct proporţional cu suprafaţa Ţării!…“