Un produs Blogger.

sâmbătă, noiembrie 06, 2021

Curtea de Conturi susține că Decizia sa nr.4/2020 se bucură de prezumția de legalitate.

33 comments
Așa rezultă din răspunsul dat unui petent în dosarul nr. 4241/2/2020 aflat pe rolul Curții de apel București.
Curtea de Conturi recunoaște că numai instanța de contencios administrativ ar putea răsturna această prezumție.

Putem spune ca intreaga decizie ar fi chiar legală, nu doar prezumat legală, dacă pct.1/iii din ea nu s-ar aplica așa cum s-a aplicat la CPS a SRI... cu complicitatea CC.

Ar fi legală dacă pct 1/iii s-ar interpreta în sensul că indexarea se calculează și se adăugă din/la cuantumul pensiei militare rezultat din aplicarea procentului de pensie calculat potrivit articolului nr. 29 din Legea nr 223/2015, procent care nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul a stabilirii, recalculării, actualizării pensiei militare, potrivit articolului 30 din aceeași lege. 

Altfel spus, indexarea, ca măsură de protecție socială, se aplică deopotrivă și pensiei militare care are procentul de pensie minim de stabilire/recalculare/actualizare, de numai 65%,  dar și pensiei militare care are procentul de pensie maxim de stabilire/recalculare/actualizare, de 85%.

In condițiile concrete ale actualizării pensiilor militare din 30 06 2017, prin majorarea soldei de funcție în cuantum compus cu 15%, potrivit Legii  nr. 152/2017, când indexarea de 5,25% aferentă anului 2017 a fost mai mică valoric decât majorarea soldei de funcție, valoarea indexării din anul anterior nu se pierde, cum greșit au stabilit Casele Sectoriale ale MApN și SRI,  ci se adaugă la cuantumul actualizat al pensiei militare, cuantum rezultat din aplicarea procentului de 65-85%, diferențiat funcție de mărimea vechimii cumulati și mărimea sporului pentru pensia suplimentară,  la noua bază de actualizare a pensiei militare. 

Or, din modul cum s-a aplicat Raportul de control al Curții de Conturi la CPS a SRI rezultă că punctul 1/i și punctul 1/ii din Rapoartele de Control, respectiv adăugarea valorii indexării din anul 2016,  s-a aplicat numai pensionarilor SRI care aveau in deciziile de pensii procente de pensie sub 85%, din cauză că dispozițiile art. 30 din Legea nr. 223/2015 s-au interpretat greșit, atât de CPS a SRI cât și de Curtea de Conturi, în sensul că  indexările se acordă doar in limita plafonului de 85%.

Aplicarea similară a deciziilor Curții de Conturi  la Casa Sectorială a MApN  ar insemna că numai pensionarii MApN cu vechime incompletă, cu procentul de pensie sub plafonul de 85%, ar putea să recupereaze parțial sau integral valoarea indexării din anul 2016, suprimată ilegal de CPS a MApN după 30 06 2017, cum corect a decis Curtea de Conturi la pct.1/i și pct.1/ii din Decizia nr. 4/2020.

Pentru pensionarii militari, nu și pentru cei cu statutul de polițiști sau penitenciariști, ai CPS a MAI,  o asemenea aplicare ar fi de-a dreptul dramatică, ei trebuind să restituie  valoarea indexării din anul 2016 pe care au continuat s-o primească și după actualizarea din anul 2017. Scapă de o asemenea obligație doar cei care nu au primit un leu în plus peste cauntumul actualizat potrivit art. 60 alin(1) din fostul articol 60, calculat cu procentul maxim de 85% din noua bază de actualizare.

Să nu mai discutăm despre o asemenea inerpretare greșită a articolului 30 din L nr. 223/2015 și in cazul indexării pensiilor militare stabilite sau recalculate, operațiune care se repetă aproape anual. Ce ar însemna să se indexeze numai pensiile neterminaților și disponibilizaților , adică ale celor care nu au putut ajunge la procentul de pensie de 85%?

Articolele din Legea 223/2015 care au aplicabilitate în speță sunt:



Articolul 29

(1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:a) militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.Articolul 30Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.Articolul 591) Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică

33 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Motanul cu capul greu, adicatelea eu, m-am uitat ceacâr si fara habar ca intr-un calendar, miaaaau, si vreau sa inteleg ca din ce-am capturat daca as avea ceva de castigat, dar bag sama ca m-as bucura degeaba, aici fiind drepturi pentru oricine, in afara de mine, si de aceea toate aceste hotarari civile ale instantelor imi sunt si straine! Hai, pa, ca mai am de facut si altceva decat sa ma extaziez degeaba!

Calinmihaib12 spunea...

..deși s-a tot dezbătut..subiectul, cei care AU APLICAT ABUZIV,(cu sco pul de a "sustrage"..din drepturi legal cuvenite)..legea 223...,dar și
..AUDITORII" se fac" că "nu înțeleg" ..textele articolelor: 23-25, 28-30, 59-60, 108, în formularea în vigoare până în 15.09.2017..!,(chiar dacă unele din ele par "sibilinice" după modificarea legii de către guvernul CIOLOS"..!)
Din textule acestor articole, coro borate, rezultă:
= Vechimea max.de 85 % NU INCLUDE..
% de: 3-6-9 % ale PENSIEI SUPLIMENTARE..!,ci numai vechimea cf. art. 23-25 și 29..!
= art.30..NU INCLUDE operațiunea de "indexare"(art.59) a pensiei ÎN LIMITAREA de 85 % din baza de calcul ..!(art.30 se referă la:..pensii.. stabilite,recalculate și "actualiza te"..NU.."INDEXATE"..!
TOTI..cei implicați..în proces, adică CPS-urile si CC.."nu știu" cum sa iasă din impasul generat de situația că trebuie să INAPOIEZE pensionarilor militari..o groază de
bani= DREPTURI LEGAL CUVENITE..=
FURATI..prin încălcarea legii 223..!
..și trag de timp..?!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Foarte tare! Valceanu, care pare etern la MF, va colecta ”restantele deja” de la pensionarii militari si se va mai si mandri cu asta prin statistici!
DPV al meu aceasta gandire lombrosiana a ”inteleptilor” din CC si Instante seamana izbitor cu neavansarea din 89 a militarilor superiori in grad!
Sa fie primit si executat!

Leon spunea...

Se pare ca si CC recunoaste greseala facuta la pct.1.lit.iii si parca si-ar dori ca Decizia Curtii de Apel sa anuleze acest punct !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa fim seriosi: Precum ,,Ursul pacalit de vulpe,'' Albă ca zapada'' si alte basme pentru năpâstorcii de copchii, iac-așa si Curtea de Conturi sustine niste teorii, iar Casa de Pensii Militare sustine doar cu o curea pantalonii sa nu-i cada boțoliți in vine ca sa-i vedem boșoalca-ceatârna si goliciunea din sine si din negrele-i intestine, deci nu-i pasa ca sula o impunge in coastă, si luand orice hotarare ca falsă face tot cum stie ea mai bine sa se faca de rusine cu nașpa chestii clocare sa lovească-n pensiile militare, ca doar ea e buricul pamantului din fundul găurii gurului si numai ea fixeaza valoarea cuantumului, pentru ca Legile si Hotararile de Instanță nu au nici o importanță si relevanță de bine sau din principii creștine in fața clocărimii mitocane si cretine si, tocmai de aceea, niciodata eu n-am sa pot vreodată sa inteleg dintr-un intreg exponential ce e normal si ce este anormal sa ma pot clarifica principial si edifica daca am sau nu de castigat ceva, asa ca sa nu fiu facut idiot ca niciodata n-am sa inteleg tot din ce se posteaza cu bunavointa si empatie despre tot ce se stie cu catare despre actiunile juridice la pensiile militare, mai ales ca de acasa si pana la izvoare se poate rasturna caruta cu ulcioare, adica de la hotarare si pana la aplicare dreptatea poate fi rupta la picioare, iar noi s-o luăm in mânuri tremurânde, din trei, pe a cea mai mare si tare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Plină de elan, Raluca Turcan a declarat cu sinceritate ca pensiile speciale nu pot fi atacate si vor ramane intregi pe mai departe, trebuind aici facute socotelile sa se elimine deocamdata inechitatile, si chiar daca au o latura contributiva, sa poata sa li se mai taie bomboana de pe coliva, va trebui mai intai o stabilitate politică si o perioada antemergatoare, pregatitoare si de informare pentru aceasta categorie indestulatoare, fiind consultata cu precadere cu parerile si CCR care ar fi consecintele si efectele, deocamdata fiind limpede ca sa se astepte timpul potrivit pentru a vedea ce este in viitor de facut. In consecita, s-a facut cunoscut ca, deocamdata, la pensiile speciale nu este nimic de facut! Stiau ei aceasta socoteala si in campania electorala, cand promiteau mincinos si cu ragete de magari pe gura casca pensionari, dar dorinta de a ajunge pe cai mari a fost mai mare folosindu-se de aceste minciuni ordinare ca vor face dreptate prin echilibrarea pensiilor speciale, caci in politica pana nu mananci kkt cu ghiotura nu ti se voteaza candidatura!

Leon spunea...

Nimic despre Pensiile militare:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bugetul.ro/raluca-turcan-despre-eliminarea-pensiilor-speciale-acest-lucru-nu-poate-fi-realizat-au-si-o-componenta-de-contributivitate/amp/%3F_url%3D/raluca-turcan-despre-eliminarea-pensiilor-speciale-acest-lucru-nu-poate-fi-realizat-au-si-o-componenta-de-contributivitate/&ved=2ahUKEwirj-n91oX0AhVENewKHZMiBlkQlO8DKAB6BAgYEAE&usg=AOvVaw3xaKu8mqUKiGCS8a9cnVCL&ampcf=1

Alexandru spunea...

Mă pensionez începând cu 1 ianuarie. 27 ani și 5 luni vechime militar. Mai e ceva de dat în judecată privind anumite drepturi, eventual cu sorti de izbândă, sau să-mi văd de treabă? Mulțumesc.

Huhu Rezea spunea...

Ce să dai în judecată inainte de a primi decizia de pensie?

Alexandru spunea...

Evident, după primirea deciziei, scuze.

luchy19 spunea...

De ce ai ales 1 ianuarie? Adică nici nu prinzi o posibilă indexare a pensiilor militare, trebuia să fii pensionar la 31.12.2021, dar nici o posibilă marire de salariu dacă se acordă de la 1 ianuarie 2022, trebuia să ieși la 1 februarie. Deci cine va îndrumat să ieșiți la 01 ianuarie?

Huhu Rezea spunea...

Prinde majorările soldelor de funcție aferente anilor 2021 și 2022.

Iulian Mareș spunea...

2022, dacă vrea Ciolacu! 🤣🤪

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Păi, saracu' @Alexandru, stie dumnealui ce stie ca bine n-o sa-i fie, si cred ca incearca cu anticipatie sa intreprinda o prestatie judiciara, ca toti cei care astapta sa primeasca prima pensie militara, intrucat, prin practicile murdare si anormale de la drepturile brotacare, clocarimea ne-a invatat, la munte si la Mare si in orice imprejurare, de la soldat si pana la ultimul gradat ca, nici o pensioara, facuta de ocară, nu trebuie sa scape de o actiune judiciara, indiferent cum e vremea pe afara, timpul chierdut prin tribonale si risipite căcălăuri de parale pe celebrii advocati, niste arbitrii ratati si impotenti intre cele doua părți! Eu ma judec acum si pentru ca in săpun nu-i parfum, pentru apa din sticlă ca nu-i virgină si din fântână, pentru faina râncedă din smantână, pentru crema de dat pe ten si cocoșmen ca ma ataca la epiderm, pentru aerul prea rarefiat ca-mi da dureri de cap si stomac, sau pentru anafura de la Duoamne-Duoame ca-i acra si-mi da frezoane si foame, dar toate procestele la un loc au doar ca unic scop sa nu-mi ies din mana nici o zi sau saptamana pentru a ma judeca cu vână in instantele celeritare cu boaitele clocare de la penziile brotacare, caci antrenamentele in actiuni judiciare intaresc caracterele si vointa rezervelor brotacare in statul Romanistan de tip boicot si mafiot la drepturile de peste tot!

ovidiuzid spunea...

Daca iese la pensie cu data de 1 ianuarie 2022, dreptul de pensie se deschide conform legii cu 01 ale lunii următoare adica 02.02.2022.

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu
Mai citește d-ta art. 63 din lege. Deschiderea dreptului de pensie(stabilirea) depinde de data încetării plâții soldelor.

M spunea...

Deci are de ales între o iluzorie indexare a pensiilor dacă iese cu 01.12 și o iluzorie majorare a soldei dacă iese începând cu 01.01.

Adică la întâi ianuarie ori e activ ori e în rezervă.

Personal mă îndoiesc că vor crește soldele, cel puțin nu de la 01.01.
Văd că vor face un buget prudent, cu creșterea punctului de pensie și ceva pe la alocațiile copiilor.
😂 Ce e mișto e cum vor mai da vina pe "greaua moștenire"!?!

Iulian Mareș spunea...

M,
Timpul de reactie, fara informatii din interior tinde spre 0 absolut! Definitoriu este OUG pe domeniul financiara ce se da la sfarsitul fiecarui an, pt anul urmator, insa au fost situatii cand ea a fost emisa si publicata in MO exact pe 30.12!
Asa ca sfatul meu pentru Alexandru si altii ca el este: Țineți aproape, ca pe aici mai apare pus in dicutie cate un DRAFT!

M spunea...

@Iulian Mares

Corect!!! Daca ai toate actele in regula mai mult ca sigur ca o sa apara draftul!

Huhu Rezea spunea...

Pentru indexarea potrivit ar. 59 nu mai este nevoie de niciun act normativ. Din oficiu se indexează pensiile militare cu inflația definitivă cunoscuta la 01 01 2022. Numai dacă se derogă de la art. 59 se emite un act normativ.

M spunea...

@Huhu Rezea

Evident ca nu dar daca tot dau astia derogari....

M spunea...

Astăzi la ora 18:00 pe Realitatea o să fie Olguța și o să ne spună ce vrea PSD-eua să facă în domeniul social.

😂 Bine că rămâne primar și nu vine la Ministerul Nemuncii...

Huhu Rezea spunea...

M
Ai ramas setat pe ideea indusa ca Olguta este vinovata de eliminarea actualizarii, nu Tutuianu, nu Fifor, si continui sa livrezi clișeul.

Viorel spunea...

Ora 12:30. Antena 3. Sorin Grindeanu în direct (nu Dan Deaconescu). Majorarea /indexarea pensiilor cu 11% de la 01 decembrie 2021. Despre majorarea/indexarea pensiilor special nu a spus nimic. La întrebarea unui reporter despre eliminarea pensiilor special, Grindeanu a afirmat. Noi am propus acest lucru cu ceva timp în urmă, PNL-ul este cel ce a întârziat/tergiversate.

valy spunea...

�� Lăsați căci va veni Firea la ministerul Nemuncii.... vor fi toți câinii cu colaci în coadă.
�� A trasat sarcini CIUCĂ să mărească soldele, dar numai la GENERALI!!!
�� Bine că OLGUȚA rămâne primar LA OLTENI și nu mai vine la Ministerul Nemuncii... a fost singura care a distrus la 80% soldele și pensiile militare, în special subofițerilor.
Foști colegi Ceferiști (mecanici de locomotivă) ieșiți la pensie la 50 de ani au pensie mai mare ca mine care am ieșit la 52 de ani.
Dacă rămâneam pe puncte pensia era cu 70% mai mare ca în momentul de față cu pensia calculată pe legea 223-COVITATĂ.

Iulian Mareș spunea...

Nu gândirea Olguței contează ci limba ei de vipera, care a reușit să irite toți militarii!
Nu te-ai prins încă?

M spunea...

@Huhu Rezea

Daca imi spui ca ai informatii ca Țuțuianu și cu Fifor stăteau în spatele ei cu pistolul și o amenințau că o împușcă dacă nu își pișă ochii la Antena 3 de grija pensiilor militare atunci imi schimb parerea!

Dacă îmi spui că era în zona ei să se plângă că militarii ies la pensii la 40 de ani cu pensii de 120% din brut... atunci zic și eu că e o sfântă!

Dacă îmi spui că în legea salarizării este normal ca Șeful statului major să aibă coeficientul SUB un procuror debutant (ZERO ani vechime) atunci îi ridic o statuie în fața blocului!

Huhu Rezea spunea...

M.
D-ta si altii ati uitat că se Dobritoiu incoace toti ministrii apararii s-au căinat ca nu au bani pt in estitii din cauza pensiilor militare... care, auzi nesimtirw, trebuiau și ele actualizate.

M spunea...

Nu gândirea Olguței contează ci limba ei de vipera, care a reușit să irite toți militarii!

EXACT!!!!!!

Lasa ca nu ii iubesc nici pe ailalti dar acum sunt ... cum sa zic?... in afara jocului! Olguta a vicepresedinte la PSD (cred ca nu gresesc). Asta, dobritoiu... pe ce dracu mai e?

Nu uit nici ca Firea a atacat jandarmii dupa 10 august. Probabil ca are si ea tendinti ciolosiste ("pasnicii" demonstranti au aruncat cu pungi cu urina in jandarmi Deci: urina -> Bivolaru -> spirala -> Ciolos....) O fi zis si ea alaturi de usr-isti ca e o irosire nejustificata a lichidului pretios! 🤮

Iar Firea e Prim-vicepreședinte.

valy spunea...

Acești oameni ne conduc!!!

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unui apartament de serviciu la preț subvenționat, de 27500 Euro cu suprafața de 115 metri pătrați în 2016.

El a rămas cu sentința definitivă de condamnare după ce Curtea Supremă a respins ca inadmisibil recursul acestuia.

Acest impostor a insinuat anumite cercetări că generalul OPREA A MĂRIT PENSIILE MILITARE ILEGAL.
Nu-i este rușine acestui impostor să apară pe la toate televiziunile.

Leon spunea...

@M, Lia Olguța Vasilescu, este si Vicepresedinte PSD si are in coordonare zona de Muncă și Protecție Socială..!
PS. Este un Comunicator important al PSD, iar de regula acestia apar mai des pe "sticla"..!

Iulian Mareș spunea...

1-nu a akizitionat apartamentul incriminat in 2016, in 2016 i s-a luat o casa, aproape furata, altuia! Stii cui?
2-activitatea lui Oprea de acordare de grade militare din sacul lui Mos Craciun a fost cercetata si nu marirea pensiilor!

M spunea...

@Leon

Domnu' Leon.... Daca o auzeam macar o data spunand: "Trebuie sa vedem ce facem cu salariile profesorilor si cu faptul ca acestia nu platesc impozit pe meditatii de ajung sa stranga averi impresionante, de exemplu sa isi cumpere 6 case..." sa zicem ca o intelegeam."

Trebuie sa recunoasteti ca a lansat o campanie de ură și de atacuri la adresa oamenilor în uniformă! De aceea cer ca polițiștii să nu mai fie băgați în pensiile militare! Eu îi accept ura Olguței, specifică și altor mici burfași care au fost cercetați de organele judiciare... dar cu militarii ce ai avut Olguțo?

Nici acum nu și-a cerut scuze pentru mizeriile aruncate! Dacă mă înjura pe mine, M, pe persoană fizică poate o iertam dar a aruncat o flegmă pe uniforma militară și pentru asta nu o iert. Nu în viața asta!