Un produs Blogger.

duminică, noiembrie 21, 2021

In memoriam, Benone Sinulescu.

10 comments

 Născut în Siriu, județul Buzău, în urmă cu 84 de ani. 

A murit în comuna Bârzava, lângă Lipova, județul Arad, acolo unde si-a întemeiat o gospodărie împreună cu  șoția sa Elena, o ardeleancă  cu care s-a căsătorit în anul 1981. Va fi înmormântat la Arad, departe de  Siriul și Buzăul pe care le-a cântat în melodiile populare cu care s-a lansat prin anii 1950.

Cine din generația noastră nu-și amintește melodia " Cât e Siriul de mare"


10 comentarii:

Unknown spunea...

Un mare artist ...ar fi trebuit înmormântat la buzău ...toate cântecele sale se învârt în jurul Buzăului și ale Siriului ....rămas bun maestre !

BONIFATIE spunea...

Domnul să-l aibă în pază!
Trupul său va rămâne tot în pământ românesc, undeva la limita dintre Banat și Țara Crișurilor, iar sufletul, cu dorința sa și voia Lui Dumnezeu, veșnic va călători și va privi Siriul din înaltul cerului.
Să nu uităm, totuși, că a petrecut o viață alături de soția sa (40 de ani) și poate că au hotărât ca trupurile lor să fie alături și în eternitate. Au trăit o mare parte din viață în com. Bârzava, un loc udat de maiestosul Mureș, la poalele munților Zarandului, un plai ca o gură de Rai, asemănător cu ținutul Buzăului. Să respectăm înțelegerea intimă a celor două inimi.
Și da, va rămâne veșnic un reper al folclorului românesc, unic și inegalabil în felul său.
Condoleanțe, compasiune și respect!

ifrim spunea...

Dumnezeu să-l odihnească!

merlot spunea...

Nu inteleg dece cel ce tine locul sau va fi ministru in structurile sistemului aparare,ordine publica si siguranta nationala trebuie sa ceara aprobare pentru indexarea pensiilor cu 10%?Pensiile se platesc din bugetul acestor structure sau nu?In opinia mea cerutul aprobarii reprezinta o metoda de a se justifica sau cu alte cuvinte arunca pisica moarta in curtea altcuiva.
@ Mares tu ai ramas cu sechele dictatoriale.Trezeste-te baiete.Daca in afara blogului te manifesti in acest fel ti-o iei de nu te vezi.Tu nu intelegi ca nu te mai afli intr-o UM unde ai subordonati si poti sa te comporti dictatorial cu ei si sefi pe care ii perii?In democratie cat timp nu aduci prejudicii semenului tau poti sa vii cu orice ideie.Mai termina cu globalismul,nationalismul si neomarxismul ca oricum sunt notiuni pe care nu le intelegi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

,,Cât e Siriul de mare,/ Numai floare laga floare,/ Mai Buzău, Buzăuuu!'' Din acest mirific peisaj al Siriului natal, cel pe care l-a cantat de mii de ori cu lacrimile-n ochi de dorul meleagurilor sale, va lipsi floarea intruchipata a maestrului, Benone Sinulescu, Siriul fiind mai sarac si mai pustiu de acum inainte... Drum lin catre stele, maestre al inimilor noastre, triste si indurerate la disparitia a inca unui mare artist din colectia bijuteriilor din etno folclorul romanesc! Dumnezeu sa te ierte si sa te binecuvanteze intru eternitate! Amin.

Mihai spunea...

Rezervisti se trezesc si scriu doar daca se dă ceva la pensii.
De adus in cuvinte un ultim omagiu marelui ,logevivului si inegalabilui Benone Sinulescu ,un simbol care pleaca dar lasa in urmă un tezaur inestimabil de trăire si spiritualitate pur românească.
@ Huhurez
Din cate vad ,chiar dacă ceremonialului se desfășoară la Arad ,organizarea si onorurile pentru marele artist sunt pe măsură.
Aradul l-a onorat in viata si cu titlul de cetățean de onoare.
Trist este ca la Buzău nu au deschis macar o carte de condoleante in memoria marelui artist legat trup si suflet de meleagurile buzoiane de pe Siriu mai la vale.
Sa-i fie țărână ușoară!

Iulian Mareș spunea...

Lungul drum de la Sibiu până
la ultima zi a lui Beni printre noi....!

Ca de atâtea ori în istorie Armata României si-a asumat rolul de a salva Ceremonialul înmormântării lui Nea' BENI!
Poate dv ati văzut și eu nu, un singur demnitar prezent, care sa aducă un omagiu sincer, întrucât rapsodul avea distincții de stat!
*Pentru românii iobagi o fi mai importanta dezvelirea statuii unui baron austriac, nimicitor de iobagi?
Iobagilir, prosti v-am lăsat și idioți ati devenit în 2021!
*Meritați mutarea anusului în cavitatea bucală!...iar primul la operație va fi forma aia de viață saprofită și cosmopolit-idioată din naștere și mai apoi prin involuție, al cărui nume vomit dacă-l scriu!

Calinmihaib12 spunea...

..Spiritul lui.."zburdalnic"..l-a făcut să-și aleagă plaiurile.. BARZAVEI,având în vederere că..e o zonă de vis, pe pofta sufletului,
minții,..și INIMII..sale..!
..Nu e nimic de judecat..în acest sens..!
A fost un mare artist,..DUMNEZEUEU să-l odihnească în pace..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Buzoienii sunt suparati ca i-a parasit-tradat, probabil. Zona asta Buzau-Ploiesti, marcata de gazari-păcurari-smolari, cu buzunarele pline de usturoi, ceapă si salată, sunt cam dintr-o bucata si cam pastreaza dusmania in suflete, conform culorii acestor gudroane si contrar sufletului maestrului, 'nea Beni! Asta nu stirbeste cu nimic din genialitatea talentului marelui artist...

BONIFATIE spunea...

Revin cu o completare la postarea din 21.11.2021...
Pentru cei care nu-l vor uita pe BENONE SINULESCU, versurile și cântecele sale, redau cele de mai jos, copiate de pe NET.
Eu nu am făcut altceva decât să adaug diacritice, cu respect și pentru LIMBA ROMÂNĂ.
„Cât e Siriul de mare
N-are drumuri mergătoare,
Și-ai Buzău, Buzău,
N-are drumuri mergătoare,
Numai apă curgătoare,
Și-ai Buzău, Buzău.

Apa curge printre dealuri
Dorul mândrii-l duce-n valuri,
Și-ai Buzău, Buzău,
Du Buzău și al meu dor
La mândruța în pridvor,
Și-ai Buzău, Buzău.

Și îl lasă în gradină
Că mândra cu el s-alină,
Și-ai Buzău, Buzău.
Și îl lasă în cerdac
Mândruții să-i fiu pe plac,
Și-ai Buzău, Buzău.”