Un produs Blogger.

vineri, decembrie 24, 2021

Conflict major între CJUE(Curtea de Justiție a Uniunii Europene) și Curtea Constituțională din România

25 comments

 Hotărârea din 21 decembrie 2021 a Curții de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg, dată  ca urmare a sesizării de către  entități din România nemulțumite de deciziile CCR care au stopat abuzurile din justiție... pe vremea de tristă amintire a protocoalelor cu SRI,  poate fi citită, integral, AICI


Curtea Constituțională a României a răspuns că decizia CJUE, care îndeamnă instanțele din România să lase în nelucrare o decizie a CCR, apreciată a fi contrară Dreptului  Uniunii, poate fi aplicată în România doar după ce va fi revizuită Constituția.

Comunicat de presa, 23 decembrie 2021

Având în vedere Hotărârea pronunțată în data de 21 decembrie 2021 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauzele conexate C-357/19 Euro Box Promotion și alții, C379/19 DNA- Serviciul Teritorial Oradea, C-547/19 Asociaţia «Forumul Judecătorilor din România », C-811/19 FQ și alții și C-840/19 NC, care a generat dezbateri în spațiul public cu privire la impactul acesteia asupra Curții Constituționale a României, facem următoarele precizări:


Prin Decizia nr.685/2018, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat nelegala compunere a Completurilor de 5 judecători organizate la nivelul Înalta Curți de Casaţie şi Justiţie. Constatând că acestea au fost nelegal constituite, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în art. 503 alin. (2) pct. 1 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia hotărârile instanţei de recurs pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când au fost date de o instanţă cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei și art. 426 lit. d) din Codul de procedură penală, conform căruia se poate face contestaţie în anulare împotriva hotărârilor penale definitive, atunci când instanţa nu a fost compusă potrivit legii


Prin Decizia nr.417/2019, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Constatând că acestea, contrar legii, nu au fost constituite, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în art. 421 pct. 2 lit. b) din Codul de procedură penală, conform căruia atunci când există cazul de nulitate absolută referitor la necompetență, instanța apel dispune rejudecarea de către instanța competentă, respectiv, în cazul analizat, de completurile specializate.


Prin Decizia nr.51/2016, Curtea a constatat neconstituționalitatea sintagmei „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, ceea ce înseamnă că mandatul de supraveghere tehnică poate fi pus în executare de procuror şi de organele de cercetare penală, care sunt organe judiciare, conform art. 30 din Codul de procedură penală, precum şi de către lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în condiţiile în care aceştia pot deţine avizul de ofiţeri de poliţie judiciară, în condiţiile art. 55 alin. (5) din Codul de procedură penală.


Prin Decizia nr.26/2019, Curtea s-a pronunțat asupra unui conflict juridic de natură constituțională care a vizat încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a unor protocoale de colaborare. Constatând că acestea nu puteau fi încheiate între cele două autorități publice, Curtea a stabilit conduita constituțională de urmat, conduită ce se regăsește în pct.3 al dispozitivului deciziei, respectiv „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, precum şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi unităţile subordonate vor verifica, în cauzele pendinte, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispoziţiilor referitoare la competenţa materială şi după calitatea persoanei a organului de urmărire penală, şi vor dispune măsurile legale corespunzătoare”.


Astfel cum s-a arătat mai sus, aceste decizii au antamat probleme punctuale referitoare la:


–   compunerea Completurilor de 5 judecători la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie;


–   la constituirea completurilor specializate în materia infracțiunilor de corupție la nivelul Înalta Curți de Casaţie şi Justiţie;


–   punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică;


–   la competența Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a încheia protocoale de colaborare cu Serviciul Român de Informaţii.


Prin urmare, niciuna dintre aceste decizii nu a vizat nici crearea unei impunități cu privire la faptele ce constituie infracțiuni grave de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție și nici înlăturarea răspunderii penale cu privire la aceste infracțiuni.


Subliniem faptul că, potrivit art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt și rămân general obligatorii.


De altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare. În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României.


Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol

25 de comentarii:

micutzul spunea...

Vă doresc tuturor CRĂCIUN FERICIT!

Skoda 4x4 spunea...

Sarbatori cu bine !

SorinDaniel spunea...

OPINII - COMENTARIICele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragiPublicat acum 17 ore în 23 decembrie 2021De Ziarul Unirea


10
Shares
facebook sharing buttonmessenger sharing buttonwhatsapp sharing buttontwitter sharing buttonemail sharing button
Cele mai frumoase mesaje de Craciun 2021 • Texte cu urări și felicitări de Crăciun pe care le puteți trimite celor dragi.
MESAJELE DE CRĂCIUN sunt dovada că nu uităm de nicio persoană dragă în seara de Ajun. Vă punem la dispoziție câteva idei de mesaje de Crăciun pe care le puteți trimite prietenilor și părinților.

Cand ultimele zile cad din miile de calendare, se-aprind stelutele-n crengi de brad,ca semn de mare sarbatoare,cand toti ureaza celor dragi cuvinte de iubire, la fel iti urez eu tie Multi ani iubitul meu si multa fericire!

In ziua de Craciun , cand magi pornira steaua , Isus s-a ridicat, si cand, oameni au vrut sa il ucida , el a fost puternic si s-a ridicat.



CRACIUN BINECUVANTAT SI PRUNCUL DIN IESLEA BETLEEMULUI SA SE NASCA IN INIMA FIECARUI ROMAN Dumnezeu sa va binecuvinteze. Anul care vine sa aduca multa prosperitate si binecuvantare tuturor pensionarilor meletari.

Viorel spunea...

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun sau Nașterea Domnului nostru Iisus Cristos, urez pensionarilor militari, inclusiv domnilor Viorel Kiss (tehnocrat), Padina (Cezar), X (un oscar = o pensie) cu care am avut divergențe (deși toți am fi trebuit să fim mai ponderați în afirmații și să discutăm doar pe subiect) tuturor românilor din țară și pretutindeni, multă sănătate, fericire, liniște și pace. Sărbători fericite. Iar politicienilor, doar gânduri bune la adresa poporului român.

Liviu PO spunea...

Nu e nici un conflict:pur si simplu le-a dat peste partea care trebuia pleznita mai de mult

Leon spunea...

https://m.ziare.com/mesaj-aur/aur-catalogheaza-decizia-cjue-privind-ccr-drept-atac-independenta-romaniei-1716999

Dan 65 spunea...

Craciun fericit, cu pace si bucurie, va doresc la toti!

Viorel spunea...

In order to give you a correct and pertinent answer, I should know who Brendy is in her nineties sau Ahhoz, hogy helyes és releváns választ adjak, tudnom kell, ki az a kilencvenes éveiben járó Brendy

Leon spunea...

Dupa cum ati aflat, prietenii nostri de la USR au atacat astazi la CCR, proiectul Bugetului de Stat ptr.2022 !
CCR va da o Decizie ( de Respingere, cred eu!) in Sedinta din 29 decembrie..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Craciun fericit si, LA MULTI ANI!
Neamestecul in treburile interne ale altor state este stipulat in Carta ONU, si justitiarii din Luxemburg sa-l intrebe pe tovarasul Nicolae Ceauseascu de acest deziderat international, ca le da numai cu Constitutia in capatani pa li se ingroapa intre humerusi! Nu va e rusine, băi?! Ori Romania e sat fara caini si raia europeana? Pasol na turbinca, bre!

raul spunea...

Dragilor ,CRACIUN FERICIT!Multa sanatate si sa fiti iubiti!LA MULTI ANI!🎅🎅🍾🍾☃️☃️🥂🥂

Leon spunea...

Sarbatori linistite si Multa Sanatate urez si eu celor care acceseaza acest blog !
La Multi Ani !

Luc 3 spunea...

La mulți ani! Crăciun fericit tuturor! Multumim domnule administrator pentru munca depusă și în acest an,pentru informarea noastră,a pensionarilor militari! Toate cele bune,sanatate maximă!👍

Viorel spunea...

Frumoasă apreciere motiv pentru care o includem și pe dânsa în clubul nostru. Mândra și tânăra noastră Brenda.

Simdum spunea...

Sarbatori binecuvantate cu multa sanatate!!!

Clawoodiu spunea...

Cand am intrat in UE ne-am asumat ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare - art. 184, alin. (2) din Constitutie. Asadar deciziile CJUE trebuiesc respectate ca atare, si nu contestate. Acum au la indemana un mijloc foarte dur - fondurile PNRR. Dovada sunt Polonia si Ungaria, cu planurile inca neaprobate. Asa ca mai incet cu pianul pe scari.

Huhu Rezea spunea...

Clowd
Nu înțelegi deloc care este obiectul disputei.
Ai avut ceva tangențe cu DNA-ul Codruței?
Unde scrie în legislația esențială a Uniunii Europene că se pot alcătui ilegal completele de judecat sau că organele de conducere din justiție încheie protocoale cu Serviciile de informații?
Dispozițiile MCV emană de la organismele politice europene si sunt obligatorii pentru instituțiile politice ale româniei nu si pentru instanțe.
Polonia si Ungaria au incalcat legislația esențială a Uniunii.

Unknown spunea...

Sărbători fericite.

Iulian Mareș spunea...

Ia uite.....! Aveti pretentii de la Brenda? Este in Malta, cu mine!

Iulian Mareș spunea...

Incet, incet, dar sigur, filozofia constituirii UE si principiile pe care au aderat statele EU la Uniune s-au modificat, tinzând spre o dictatura birocratica fara precedent in lume!

Dancapitandeplai spunea...

Sarbatori linistite, cu sanatate maxima, tuturor! La multi ani!

Ion Oblemenco spunea...

CRĂCIUN FERICIT SI UN AN NOU PLIN DE BUCURII ȘI PROSPERITATE !

Niky spunea...

Sărbători binecuvântate! Și afară din România cu dictatura și tirania europeană! CE nici măcar nu sunt aleși de poporul european, ci de cercurile oculte, dar vor să impună tirania lui Moș Gerilă……și multe altele…..dar altă dată ca azi e Crăciunul!

M spunea...

Pe 17 decembrie primul ministru al Bulgariei a anunțat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen că în 2-3 săptămâni bulgarii vor modifica PNRR!!!! 😂
Slinosuleeeeeeeeeee!!!!! Urmează și PNRR-ul României! Afară cu șpăgile din PNRR!

Viorel spunea...

Viața de muncitor în cea mai dezvoltată țară din UE.
ŞTIRIASTĂZI, 09:43
Sclavi în Germania, mărturii terifiante din abatorul miliardarului cu afaceri și în Botoșani.
Intrați pe link și vedeți de ce avere dispune, mii de hectare de pământ în Iași și Botoșani în fotografie râde ca prostul iar muncitorii români și bulgari plând noaptea în dormitoare din cauza durerilor reumatice. Germania văd că nu se dezice de la vechile obiceiuri. La noi mai treacă meargă deși este la fel, totuși ei se consider o țară civilizată care respectă OMUL și drepurile acestuia. https://www.botosaneanul.ro/stiri/sclavi-in-germania-marturii-terifiante-din-abatorul-miliardarului-cu-afaceri-si-in-botosani/