Un produs Blogger.

vineri, iulie 15, 2022

Nici asociația cadrelor de informații și protecție în rezervă din MAI nu prea este de acord cu reforma legii pensiilor militare

79 comments
Vă las vouă cititorilor plăcerea de a evalua adresa ACIPIRR din MAI către ministrul muncii, Budăi.



 


79 de comentarii:

M spunea...

Bun documentul. Ce pot sa vă spun e că dl. Glință (care semnează) e un tip deștept cu care am lucrat foarte bine.

Documentul subliniază exact legalitatea solicitării din fițuica UE. Ce însă am înțeles eu e că punctul respectiv din PNRR e mai mult legat de capacitatea României de a da înapoi miliardele de euro primiți ca împrumut și nu ei reformă strict din planul de reziliență.

Să vedem răspunsul lui Budăi (pe care îl intuiesc că va fi o bălmăjeală penibilă)!

Huhu Rezea spunea...

Cătalin
Mai și citește ce distribui! Nu vezi că acel articol este din anul 2020?
Unele pensii militare sunt chiar nesimțite:.

Sorin spunea...

Prea multe expresii de politețe excesiva: va rugam sa binevoiți, cu deosebită considerație, mulțumiri anticipate.....
Ministrul muncii este membru csat?
Nu vreau sa mai aud politisti zicand: va rog frumos. Va rog e deajuns

Lenovi spunea...

Și procentul ăla de unu la suta vor face orice sa nu se schimbe nimic.Tot o tragem cu pensii Nato, cu Europa. Unde dracu s a văzut în Europa să ieși la pensie militara cu vechime la vulcanizare, la Peco, la firma lu tata..sau și mai tare, pensie militara in Romania cu vechime in munca prin Italia sau Spania.Pensie militara cu zece ani vechime in serviciu.Si nu vorbim de orice pensie..vorbim de 5000, 5200 la un subofițer. Deci, fiecare cu bafta lui,sau cum mai spun unii: ghinion

Alexandru spunea...

@Catalin
Eu aș spune lejer 3% și garantat nu doar în MApN. Au fost/sunt astfel de "băieți deștepți" peste tot și până nu li se pune frână nu se vor opri din a băga mâna până la cot, cel puțin, în "borcanul cu miere". Nesimțirea nu doare, din păcate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lecții, lecții... Toti cu mofturi si pretentii, totusi militarii in drept la pensii sunt la toate aceste lecții corijenții, repetentii! Noi vrem multe la punguță, statu-i mic la pușculiță, iar PNRR-ul cere sa se faca o taiere din putere pensiilor care au osânză in burdihane sa se poata majora cele inferioare si cocosate in schinare... Dracul stie ce scrumbie afumată o sa fie pana-n luna Dechembrie, sa ne spărie in opi cu paie in Ianuarie! Gata si reteta mea cu inima, care cred ca in curand mă va salva! Iac-asa!

Unknown spunea...

5000-5200 pensie subofiter?
Sunt ofiter cu 26 ani vechime si am 4700 lei pensie. Pensinar din anul 2020.

Lenovi spunea...

Pare incredibil 5000 de lei pensie un subofițer, nu? Credeți mă că știu foarte bine ce spun. Problema nu e că iau așa pensii, ci că sunt diferente prea mari. Și dacă se mai dădeau diferențele conform legii salarizării, se duceau la 6000.

GO spunea...

Sinteza afirmațiilor judecătorului Viorica Constiniu - preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistratilor din România, către Guvernul României și întreagă clasă politică, via ministrul muncii, referitor la posibila trecere a militarilor la pensii contributive: "Și cum compensează statul român, interdicțiile și restricțiile impuse militarilor de a contribui la pensii în sistemul public?"

Judecătoarea face referire la faptul că în cazul trecerii la contributivitate, militarii trebuie despăgubiți de stat, pentru că nu au avut dreptul să contribuie la fel ca cetățenii civili, din activități precum: a administra o firmă, a deține o funcție de primar/parlamentar/ministru/europarlamentar/președinte al României, de a presta oricare a 2-a profesie (statutul cadrelor militare interzice practicarea unor ocupații numite "nedemne", deși pot fi legale), de a desfășura activități sindicale sau de a uza de dreptul la grevă (două elemente care contribuie la obținerea unor venituri mai mari, respectiv contribuții la pensii mai mari, și pensii mai mari).

Extras din textul scrisorii transmise de judecătoarea Viorica Costiniu, ministrului muncii:

„Memorandum pentru schimbarea unor reguli de la Cuza încoace pentu soldatul român cu sau fără trese?

Pensiile de serviciu sunt chemate la Ordin, să se înlăture echitățile, cică!
Cum înlăturați și inechitățile făcute celor cu pensii de serviciu, cărora li s-a spus că drepturi de care se bucură titularii acestor pensii nu au avut voie să le exercite în timpul activității? Cum echivalați riscurile, incompatibilitățile, interdicțiile, restrângerile de beneficii de care toți ceilalți au avut parte sau chiar au abuzat?
Și câte alte întrebări se nasc din motivarea dată de Ministerul Muncii că, după o viață muncită și restricționată, să te alegi doar cu o explicație de doi bani că nu este o restrângere a a sumelor stabilite prin legi și decizii, ci o măsură pentru situația unui buget care este deficitar.

În ce țară, acum, se operează înfierarea proletară a celor care pentru munca și interdicții devin moneda electorală doar să nu se piardă jilțurile călduțe pentru nulitățile care țin sub ocupație ditamai Parlamentul?!"

https://www.qmagazine.ro/de-la-cristian-ghinea-cu-dragoste-pentru-militari-poliiti-i-sri/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Telegrafic: Iata ce am facut azi: Mers la Kaufland, vazut tot felul de storcatoare, de la 99 lei la 169 lei,avut bani la mine, dar vazut la raionul carne masini de tocat electrice de 200 lei la 149 lei oferta, toc si carne si produse pentru retete naturiste,excelent,apoi cumparat, apoi am luat lamai, ghimbir, otet mere, usturoi, oregano, turmeric, cuisoare, miere aveam eu 2 borcane mari, acasa am stors si rasnit tot cu acea masina multifunctionala proportional, din ochi, cu masurare cu castronel, fara sa fierb nimic, pus in fix 2 borcane de 800 gr, seara am luat deja 1 lingura pe stomacul gol, ustura al dracului dar bun rau de tot, aromat, dupa 30 minute am mancat. Voi lua doza de atac prin consumul unui borcan cate trei linguri/zi, al doilea borcan cate 2 linguri pe zi, seara si dimineata, urmatoarele borcane dimineata cate 1 lingura. Dupa 6 luni, sau Decembrie, ori Ianuarie, fac analize si va spun rezultatul! Am incredere ca ajung la zero cu colesterolul si ca o sa curat de funingine slaninoasă instalatia, fratilor! Stiu eu ce stiu!

Viorel spunea...

Domnule Președinte Col. (Rz.) ȚICĂ Sandu Tim Devy. Petiții de genul acesta adersați în numele ACIPIRR, membri pe care îi reprezentați și nu vă generalizați și la MApN. Credeți că pe domnul ministru Budăi îl interesează Tratatul de la Lisabona, PSAC și pui de DRAC. A spus clar domnul ministru (nu ca și LOV). Nu am nici o treabă cu pensile speciale sau cele din SNAOPSN, fiecare ministru să vină cu propriile propuneri și apoi în comun să vedem cum putem rezolva problema, analizând și solicitând CE modificarea procentului de 9,4% din PNRR. În loc să trimiteți această solicitare, mai bine ați fi făcut o Cerere de intervenție principală în Dosarul nr. 4241/2/2020, dacă în procesul cu Curtea de Conturi CPS a MAI a dat-o de gard. Văd că nu v-ați sinchisit nici Recurs să faceți în acest dosar încercând să apărați drepurile pensionarilor din Asociația pe care cu onoare o conduceți. La noi, ca la nimeni. Afară plouă și noi udăm grădina.

Huhu Rezea spunea...

Viorel
Cum să intre cei de la MAI în proces cu CSP a MApN? Aaa... că puteau să facă cerere de intervenție in dosarul nr. 7095/2/2020, contencios CPS MAI- Curtea de Conturi la Curtea de Apel București,... da, acolo era posibil. Cred că nu au avut habar de acel dosar care le atinge drepturile.

Viorel spunea...

Scuze domnule Huhu Rezea. Recunosc. În acea parte a comentariului am dat-o eu de gard. Totuși. Domnule Președinte Col. (Rz.) ȚICĂ Sandu Tim Devy ar fi trebuit să se consulte cu doamna judecătoare Viorica Constiniu - preşedinta de onoare a Asociaţiei Magistratilor din România care a înaintat acea scrisoare ministrului Muncii după cum afirmă domnul GO în comentariul dânsului. Este de 100 de ori mai pertinentă și pe subiect decât cele scrise de către domnul Președinte al ACIPIRR. Deci, mai sunt și judecători care țin cu Armata României.

M spunea...

@GO

Mai zice doamna judecător și de măririle de salarii pensii care mereu se găsesc bani iar pe B1 ministrul educației anunță glorios o creștere de 43% a salariilor din învățământ până la o medie de 9.300 lei. Să fie primit!

Mă bucur pentru îmbuibați. Normal că au nevoie de bani. Ce dracu sa facă în alea 4 luni de vacanță? Bine că sunt bani!

Pentru SNAOPSN și jumate dintr-un sfert pe legea 153 a fost o problemă să se dea.

Voi spune mereu: pensia se naște din salariu. Un salariu special înseamnă și o pensie specială. PUNCT.

M spunea...

@Sorin

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul economiei, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.


Cu politețea însă nu pierzi nimic.

Dar "mulțumesc frumos" nici nu cred că e prea corect. 😂 E cam egal cu "vă rog frumos".

Liviu PO spunea...

Avem o șansă cu dl.ministru DANCU.Daca ar fi fost unul dintre cei din trecut,oare ar fi fost asa hotărât?Problema e ca nu ar fi trebuit "agatat" acest împrumut (mulți dintre noi credeam ca sunt bani gratis...) de pensii,fie ca sunt civile sau militare.Acest procent ar trebui sa dispară,iar individul ar trebui sa fie deferit celor in drept,ieri, pentru abuz în serviciu.PUNCTUM

Alexandru spunea...

@Unknown
@Lenovi
Funcție de minister, vechime, grupe de muncă, lucru în ture/weekend-uri plătite, oskar etc, cazuri și cazuri. Puțintei subofițeri ies acum cu 5000+. Dar de ce nu vă comparați cu ofițeri în echivalentul dv.? Ăia știți cu cât ies? Acolo diferențe... Câinele moare de drum lung.

Alexandru spunea...

@Go
Perfect logic și corect, cum ar spune cineva. Și frumos argumentat.

ifrim spunea...

@Corneluș.Confirm că rețeta de pe blog dă rezultate.După 6 luni redus valorile LDL,trigliceride 50% după încă 6 luni sunt în limite normale.Dă-i bătăi.

Leo spunea...

@Lenovi,
Da , exemplul viu este cristinu-că-sa lui dottore cu pensia ei care sare de 6000 lei lunar NET.
ATENȚIE NET.
Pă cum să vrea dottore ĂĂĂ...ÎÎÎ..și banda lui de mafioți ca să se schimbe ceva ,când totul este perfect pt. MAFIA lor.
Dottore și mafia lui , VA FI CEA MAI MARE FRÂNĂ în a se soluționa echitabil problema pensiilor militare.

Paul Puiu spunea...

Asa si care e relevanta acestei adrese, oare era necesară sa i se reintereze din nou politrucului Budai ceea ce se stie de toti din 2018 cand prin OUG 114/2018 a abrogat definitiv actualizarea pensiilor militare, el fiind continuatorul si executantul politicii PSD-iste pe care a pus-o inaintea sa in practica Olguța Vasilescu cand a plafonat la 65% pensiile la media salariilor brute si 85% din media salariilor nete???????🤮🤮🤮🤮Daca a-si in locul lui Budai a-si încerca sa repar greselile PSD-ului ca sa mai dreg busuiocul, insa el a denunțat public pozitia MAN si MAI care abia acum au realizat ca prin introducerea contributivitatii nu vor putea stăvili exodul a celor care vor trece in rezerva sau isi vor da demisiile!!! Eu cred ca aceasta manevra sau joc de glezne a fost realizat de fatada ca sa se arate cum sprijină ministrii pe rezervisti si in retragere cat si pe activii din MAN si MAI si cum le protejează drepturile tuturor pentru pensiile militare, insa decizia finala va fi luată definitiv in septembrie 2022 dupa ce vor renegocia PNNR-ul!! Am curaj sa pun pariu ca CE nu isi da acordul de modificare a PNNR-ului si guvernul va sustine ca nu poate gasi alte solutii intrucat deficitul bugetar se va adânci si mai mult si in acest context in decembrie 2022 se va adopta in regim de urgenta sau peste noapte modificarea legii pensiilor, asa cum s-a dorit de politrucii, profitând inca odata de faptul ca toti sunt deconectați de la realitate datorita sărbătorilor de iarna si se va trece mai usor cu vederea aceste masuri aberante, care vor fi puse in practica din Ianuarie 2023, ca si in cazul CAS-unui sau înghețării indexarii in 2021!!!!! Pun pariu ca in decembrie 2022 ca va fi o noua luna a cadourilor sumbra pentru rezervisti si in retragere pentru ca marea contributivitate si supraimpozitarea va diminua tuturor cuantumul pensiilor militare!!!!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮 Si uite asa inechitățile in loc sa fie inlaturate, asa cum sa precizat in obiectivul PNNR-ului, se vor adânci si mai mult si dupa ce rezervistii si in retragere vor ajunge o mare parte la nivelul îndemnizațiilor sociale politrucii vor trebui sa gaseasca alte solutii de muls bani de la altii iar noi vom ramane pana in 2070 un stand by!!!!!! Ascultați-ma numai fraierii pot crede ca contributivitatea va aduce cresteri ale pensiilor militare, tentinda politrucilor fiind doar de diminuare a cuantumului pensiilor noastre!!!!

Huhu Rezea spunea...

@Puiu și @Ferdinand
Trebuie să fiți turci să nu înțelegeți că la acest moment, când voi citiți aceste rânduri, sunt zeci de mii de pensionari, câți au mai rămas în viață după păcăleala cu L 223/2015,au pensiile in plată mai mici decât cuantumul calculat contributiv?
Plafonul de 85% a fost introdus de guvernul Ciolos.

magda spunea...

Din toate comentariile de mai sus reiese un singur lucru anume acela ca pesedeul e in tot si in toate...in alea rele nu in alea bune.Ei au masacrat ambele sisteme de pensii ( publice si militare)asta dupa ce in prealabil au zis ca fac revolutii domne nu altceva.Acum buda i zice ca el nu are nici o treaba ,ca e treaba MAI et MApN,de parca el ar fi neutru in guvern( poate eventual un neutron).Asta un prim aspect.Al doilea se refera la PNRR...Dl Glinta in solicitarea sa adresata ministrului Budai trebuia sa puna doar o simpla intrebare: PNRR odata semnat mai poate fi modificat UNILATERAL doar de una din parti? Acolo scrie clar ...reforma sistemului public de pensii ori militarii nu au fost si nici acum nu sunt laolalta cu cizmarii(scuze daca am suparat prin exprimarea mea pe cineva dar am vrut sa zic ceva de duh mai de la firul ierbii mai ales ca in scoala militara un cismar mi-a cam facut zile grele).ATENTIE MARE MARE/ Daca Comisia a notificat printr-un email schimbarea la schimbare si un destept ca Ciuca sau altul, habar nu am, a confirmat schimbarea,atunci se va trece la recalculari.Insa cred ca nu s-a facut asa ceva caci altfel nu mai ieseau public sa zica ,,vom renegocia la toamna cu Comisia pentru a lamurii bla bla bla...Totusi,actualizarea pensiilor a ramas si ramane deocamdata cea mai la indemana varianta pt a micsora ecartul dintre generatii....asta daca chiar se vrea.Budai e destept taticule ,nu vrea sa se bage ca Olguta in lucruri care nu-l privesc( asta chiar daca i-ar surade o masacrare in domeniul pensiilor din SOSP).Pesedistii cred ca dupa ce ultimul oltean din guvern cu putere de decizie va disparea de la haturi( oltenii se imputinara in ultima vreme...mai de voie mai de nevoie) vor face tot ce le trece si nu le trece prin cap in dorinta de a acapara voturi.Ce stiu ei si nu stim noi( ba stim da...) este ca tot ce vor face va avea la baza indatorarea generatiilor viitoare....nici nu vreau sa ma gandesc la ce dobanzi.Apropos mr.Ciolacu( mister nu maior ) luptator cu merite deosebite in T.O.Buzau 89....3 pasi inapoi-MARS/

monteoru spunea...

Activii-politisti-spun ca situatia geopolitica actuala impune ca legea 223/2015 sa ramana asa cum este.Pe cale de consecinta boierul ramane boier,saracul ramane sarac.Pe scurt imbuibatul Mares si M merg inainte,Spiritul lui Haret undeva pela mediu ,Cornelus si Palagheanu belesc sula si berbecul.

Huhu Rezea spunea...

Magda
Dacă erai receptiv la ce se scrie pe acest blog, realizai că reforma pensiilor militare o cer zecile de mii de pensionari cu pensiile 1/2 sau 1/3 din pensiile militare ale unor neterminați pensionați ca inapți sau apți limitat în ultimii ani, beneficiari ai degringoladei salariale din perioada 2010-2017.
Nu este nevoie să ceară PNRR cum și când să se reformeze legea pensiilor militare. Dacă nu vor s-o reformeze atunci să intervină CE prin PNRR.

magda spunea...

UPTDATE de pe stiripesurse....dl.Dancu afirma ca,,niste functionari au spus ca in PNRR intra si pensiile militare NU SI COMISIA''. Pai ...mai baietasi,ia spuneti voi tot ce stiti,cine si cu cine fac oculta si dati-le la temelie . Deci,daca maria sa Comisia nu a spus si nu a scris nimic negru pe alb,indiferent cum, atunci spor la treaba...ce mai asteptati? Aaaaa,nu e acum momentul...am inteleeees. Dar poate ca nici voi nu veti mai prindemomentul( ala care va intereseaza),la asta nu v-ati gandit?

Huhu Rezea spunea...

68% din pensiile militarilor aflate în plată la 31 12 2015 au primit un cuantum mai mic după recalcularea potrivit articolelor 109 și 110 din Legea 223/2015.
Potrivit art. 111 din aceeași lege au rămas în plată cu cuantumul contributiv, cuantum care a crescut potrivit indexărilor din art. 59, inclusiv cu 5% din anul 2016, nu potrivit majorării valorii punctului de pensie.
Aceste pensii nu au primit niciun leu după actualizarea cu 15% din 2017.

magda spunea...

Huhu Rezea spunea...
Magda

Nu este nevoie să ceară PNRR cum și când să se reformeze legea pensiilor militare. Dacă nu vor s-o reformeze atunci să intervină CE prin PNRR.

hUHULE dragutule,Comisia nici nu are competente in domeniul apararii,pot da cel mult recomandari dar MAI ALES IN VREMURILE ASTEA,nu se vor amesteca.Trebuie sa iti dau dreptate ca circul asta cu cu uite ce zice Comisia sau Comisia nu a zis ca...este pur si simplu o bataie de joc,O PIERDERE DE TIMP( ori poate un castig pt cineva).Daca vrei sa faci ceva,FACI.Cred ca nimeni nu a spus sa ii taie lui Ciuca pt.ca sa-i dea la Huhu,Rambo,Mambo sau mai stiu eu cui.Trebuie pusa o frana undeva si acel undeva nu poate fi decat SUS.sI NU DOAR LA MILITARI,ATENTIE SA NU NE DUCEM DUPA FENTA.Daca nu intervin acum legislativ,va fi vai si amar...la panda stau primarii(de ordinul miilor),consilierii de toate marcile( zeci de mii),aia din administratiile locale pensionati anterior( alte regimente) basca cresterile anuale de lefuri la categoriile speciale in activitate,etc.Oare ne mai facem bine?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Tizule, sanatate! Azi am fiert reteta caci cruda ma ardea la mațe, iesea flacari din mine! 100% am incredere in ea! Macar prin metoda Placebo, dar parca ma simt deja mai bine, tensiunea de 16, dar nu 20 sau 21! Doamne, ajuta!

Huhu Rezea spunea...

@Flavius
Nefiartă... nici nu ține mult timp compoziția. Face floare în frigider.

M spunea...

Concluzia e simplă: îndreptăm o nedreptate printr-o altă nedreptate?

Mărim pensiile unor mii reducând pensiile unor zeci de mii? Asta pentru că unii au gura mare și jignesc în stânga și în dreapta?

Huhurez zice mereu că pentru unii e mai bine pe contributiveală. OK! Niciodată, dar chiar niciodată, nu a fost de acord ca cei care se cred nedreptățiți de L223 să poată să ceară să treacă pe multiubita lor contributeală.

Ce spune asta? Că scopul lor nu e neapărat să le crească lor pensiile ci să le scadă celorlalți. Apoi, ipocriți, se plâng că ceilalți nu sprijină proiectul lor bezmetic!!!!! 🤬

Fiecărei legi a salarizării îi corespunde în mod normal o lege a pensiilor!

Acum le cresc salariile cu 43% dascălilor, deci crește și Salariul Mediu Brut, deci scade și mai mult punctajul fraierilor din SNAOPSN.

Calcul simplu: pensia contributivă e acum cam 40-45% din salariu. Adăugăm 20% de la OMM rezultă 60-65% din salariu. La cât e limitată pensia față de netul soldei? Aud??????

Huhu Rezea spunea...

@M
Stiam că la Pompieri sunt băieți destepți, cărora le merge mintea... foc!
Citești de o groază de vreme acest blog și tot n-ai înțeles că prin calculul contributiv, concomitent cu calculul pe algoritmul legii pensiilor militare, pensia ta militară nu scade dar știi cît din ea este parte contributivă garantată constituțional și cât este suplimentul adăugat de la bugetul de stat.
In schimb, celor care au mai rămas în viată din cei 68% din anul 2016, care au pensia militară recalculată mai mică decât pensia contributivă, pensia în plată se va ridica la nivelul acesteia.

Cine n-a înțeles să ridice furtunul!

M spunea...

@Huhurez

Aha! Când spuneam eu asta acum un an jumate, când ziceam: "cum dracu știm dacă se respectă decizia CCR dacă noi nu avem evidențiată partea contributivă" dumneata îmi răspundea-i cu:

"Ce prost ești! Nu ai înțeles nimic...."

PS - vezi însă aberațiile pe care le tot mestecă cei pe care îi iubești atât de mult încât lor le lași toate jignirile și lăturile aruncate pe aici!!!!

Lenovi spunea...

Pt Alexandru. Nu mor de grija altora, să știi. Sunt subofițer in rezerva, de ce m ar interesa pensiile ofițerilor? Nu mă uit unde nu i treaba mea și nu vorbesc despre lucruri pe care nu le știu, după asta m am ghidat în viața. Și pensiile subofițerilor despre care știu sunt majoritatea in jurul valorii de 4500. Cei descurcăreți, cu Oscar , sar de 5000, 5200. Și sunt destui.In rest , așteptam 31 decembrie, ceva trebuie sa se întâmple.

Leo spunea...

Flavius, la poțiunea respectivă poți să pui și puțină mătasea broaștei sau o mesteci separat.

monteoru spunea...

Cei batuti de soarta,infirmi inainte de 2010 in timpul si din cauza serviciului militar cu pensii de mizerie sunteti fericiti ca dupa 2010 unii deveniti militari si politisti pe filiera indirecta si cu o vechime infinit mai mica decat a voastra dar cu sporuri de sporuri au pensie dubla sa tripla decat a voastra?
Asta a facut legea 223/2015 si tocmai de aceea trebuie o lege care sa lichideze cu anomaliile.La munca egala trebuie pensie egala.
Dancu e imbrobodit.Nu va misca un deget pentru reforma sistemului de pensii in aparare ordine publica siguranta nationala.Numai Budai presat de PNRR va misca.Daca vreti pensie egala cu cei pensionati dupa 2010 adresativa ministrului Budai,presei neaservite si UE.Daca nu o veti face veti ajunge sa va fie rusine sa spuneti ca sunteti SGP,subofiteri,ofiteri.
Analizati spusele mele.Cei ce se opun reformei sistemului de pensii in general si a celui militar in special sunt cei ce stau calare pe un purcoi de parai.Nu de dragul vostru se opun ci de frica ca li se rupe sacul.

spiritul lui Haret spunea...

Reforma sistemului de pensii este o necesitate de bun simt.Nu e drept ca tu X sau Y sa ai o pensie de n ori mai mare decat similarul tau care a avut nesansa sa se nasca mai devreme.
Cei care se opun reformei sunt invartitii.Poate ati observat ca le vine cu sifon si cand aud de impozitarea progresiva.Cei batuti de soarta printr-o reforma a sistemului de pensii chiar nu aveti ce pierde dar cel putin aveti satisfactia ca nu sunteti dispretuiti.
sustineti reforma prin orice mijloc.Nu aveti asteptari dela cei doi ministri sa sustina reforma.E lesne de inteles dece.Nu le cade bine sa aiba nemultumiri in ministere.Tusesc.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Eu am inteles, @Onorabile, avand dreptate, si am ridicat ridicat tevile la aruncatoare pe verticale sa le vada cei cu vederile slabe!

Sorin spunea...

@M 15.07 23.39
Am întrebat despre apartenenta la csat pt ca asa spune pct. 4 din document.
Întrebarea a fost retorica, se pare ca problema în discuție nu a fost sesizata. Poate e informat semnatarul.

Unknown spunea...

Am onoarea,
Concret, rezervist aug.2016, pensie 2475 lei, actualmente 3165 lei, va rog. ați putea sa aproximati la ce sumă aș cobori!!?
Cu deosebit respect!

Negritoiu spunea...

Domnule Huhu Rezea,
Pentru a nu-l tine pe M prea mult cu furtunul ridicat,va rog sa explicati ce inseamna(dupa parerea dvs.) ''calculul contributiv,concomitent cu calculul pe algoritmul legii pensiilor militare''. In explicatia dvs.va rog sa luati in considerare urmatoarele:1-in anul 2012 o pensie a fost revizuita in baza OuG nr.1/2011. A fost stabilit punctajul mediu anual care,inmultit cu valoarea punctului de pensie la 1.01.2011 a dat cuantumul brut al pensiei militare de stat. Va rog sa precizati:este calcul contributiv sau pe algoritmul legii pensiilor militare. 2-In anul 2016,aceeasi pensie a fost recalculata luindu-se in calcul veniturile pe sase luni,la alegere,din cinci ani de activitate.(rezultatul il cunoasteti).V rog sa precizati:Denumirea calculului folosit. Si dupa lamurirea acestui aspect va rog sa explicati cum se separa din calculul contributiv suplimentul adaugat de stat sau,cum se separa din calculul pe algoritmul legii pensiilor militare partea contributiva. Dar am o rugaminte:dati un raspuns concret, nu ceva la modul n-ai citit,n-ai inteles,ridica furtunul.

Huhu Rezea spunea...

Negrițoiu
Ca la magistrați, la care calculul pensiei de magistraâi este reglementat de Legea specială, adică de Statutul magistraților, iar calculul contributiv este cel din legea cadru a pensiilor din sistemul public, indiferent care este ea. In prezent este L 263/2010.
La militari ar rămâne valabil calculul din actuala L 223/2015 sau din cea rezultată după reformarea ei, dar se face și calculul contributiv după legea cadru a pensiilor civile în vigoare, în plată rămînănd acel cuantum din cele două, care este mai mare.
In felul acesta, cei 68% dintre pensionarii care au rămas în plată cu pensiile contributive de la nivelul anului 2015 nu vor mai fi înjosiți cu pensii numite militare dar care nu echivalează nici cu cuantumul calculat contributiv după legea civilă în vigoare.
Cei care vor rămâne în plată cu cuantumul militar, mai mare decît cuantumul contributiv, vor ști cât din pensia lor este drept garantat.
In prezent, pensiile militare, neavând evidențiată componenta contributivă, vor putea fi reduse potrivit deciziilor CCR până la limita apreciată a nu-i face muritori de foame.

spiritul lui Haret spunea...

Ma repet.Cei declarati inapt serviciul militar la pace si razboi in timpul si din cauza serviciului militar chiar daca infirmitatea sau incapacitatea a survenit in poligon sau in prestare in economia nationala nu va deosebiti cu nimic cu cei raniti in teatre de razboi.In poligon precum si la munca in economia nationala ati mers la ordin.
Pentru aceasta trebuie sa aveti pensie egala si cu aceleasi sporuri precum cei pensionati in ultimul timp.Statul roman nu trebuie sa fie pentru unii muma si pentru altii ciuma.Dancu si Bode nu vor reforma sistemului de pensii de teama ca vor avea miscari de protest din partea celor super multumiti.Eventualele nemultumiri in curtea proprie le scade ponderea in guvern si partid si atunci ne duce cu zaharelul.Numai la presa, USR,Budai si UE gasim sprijin daca il cerem.Vreti ca la munca egala sa aveti pensie egala atunci sustineti reforma.

Unknown spunea...

Domnule @huhu,
Sunteți într-o mare eroare când afirmați ca suplimentul necontributiv va fi calculat și aplicat ca în cazul magistraților. Magistrații sunt o categorie aparte. Justiția și politicul se "controlează" reciproc prin mijloace și pârghii specifice. Nimeni niciodată nu se va putea atinge de drepturile lor. Nu e greu de înțeles.
Armata nu are nicio astfel de pârghie.
Acel supliment se va acorda fix cum se acorda acum multe din drepturile activilor: în fiecare an în legea bugetului găsești articole care spun ca aia și cu aia nu se acorda sau se amână sau se suspenda. Fix la fel cum s-a aplicat legea unitara de salarizare. Un pic greu este pana la prima neacordare/amânare. Apoi devine regula. Nu o sa spună nicio lege sau ordonanta ca se anulează dreptul respectiv ci doar ca din motive de deficit bugetari anul respectiv se amână.

Michel spunea...

Dle Huhu, sunteți sigur că se va aplica un sistem de calcul similar celor din magistratură?
Dar dacă rămânem numai cu pensia calculată pe "contributiviteala" fără niciun supliment, iar pma se va calcula pentru 25 sau 30 de ani??? Această ipoteză nu ați dezbatut-o niciodată!!! Cei pesionati anterior să nu creadă că vor rămâne cu vechile pma sau se va aplica formula din legea 127, tinandu-se cont de numărul total de puncte, nu nici vorba.
Da, se impune reformarea legii 223 dar in avantajul tuturor rezerviștilor!










luchy19 spunea...

Pentru unknow și lenevi
Când faceți referire la valorii ale pensiilor subofițerilor în valoare de 5000 lei precizați ca dumnealor sunt din MAI,SPP,STS,ANP.
Subofițerii din MAPN nu ajung la 4000 lei.
Cat despre cei cu vechime de 10 ani și pensie militară, asta I legea PROASTĂ, bineînțeles că aici este vorba în Marea majoritate a cazurilor de pompieri care s au angajat în anii 2006, 2009 în urma suspendării stagiului militar.

M spunea...

@Sorin

Eu v-am confirmat și am informat mai departe.
Nu am primit răspuns (până acum).

Eu văd însă valoarea scrisorii care vine cu argumente juridice de nivel european în contextul în care multe dintre cele spuse pe subiect până acum sunt simple păreri. 😂 Recunosc, faptul că și eu am atras atenția asupra acestor argumente mă face să le apreciez subiectiv.

Am impresia că guvernul României a acceptat putea ușor solicitarea UE privind pensiile militare. Ori au dat dovadă de slugărnicie, ori de mișelie!

Sunt convins că nu s-a întâlnit întreg CE ca să aprobe acel punct de vedere ci a fost redactat de un funcționar care a spus punctul lui de vedere.

😂 Cum ar fi să trimită și Guvernul României o scrisoare la UE:
"Știți, chestia aia cu PNRR? În viziunea noastră trebuie să ne mai dați 1.000 de miliarde. E obligatoriu!"

SorinDaniel spunea...

DESFIINȚAREA „ȘCOLII MILITARE DE ARTILERIE”

Temerile exprimate într-un articol publicat relativ recent în Revista „Artileria Modernă Română”, cu prilejul celebrării a 141 ani de existență a învățământului de artilerie s-au adeverit. Prin ordinul șefului Statului Major al Apărării, Centrul de Perfecționare Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din Sibiu – instituție denumită generic de-a lungul timpului Școala Militară de Artilerie – urmează să-și înceteze activitatea la 1 august 2022. Această măsură, parte a transformării învățământului militar din Forțele Terestre, este în ceea ce mă privește rezultatul unei decizii insuficient fundamentată, bizară, hazardată, a unor decidenți lipsiți total de expertiză în ceea ce privește învățământul militar autohton, nepersuasiv consiliați sau poate reticenți la consiliere...Paradoxal, în contextul conflictului militar din Ucraina ce relevă o dată în plus rolul artileriei clasice și reactive în lupta armată, ca mijloc fundamental de lovire a adversarului la mare distanță, decidenții autohtoni, în loc să asigure evoluția învățământului acestei arme iau măsuri bizare cu efect contrar. Pe scurt dispare singura intituție de învățământ militar de artilerie, destinată formării profesionale în armă, urmând ca învățământul de artilerie să se regăsească într-o formă compilată, fantezistă, alături de cel al altor arme de sprijin (deși artileria nu este o armă de sprijin, așa cum am susținut de nenumărate ori și cum viața o demonstrează o dată în plus în Ucraina, ci o armă de luptă). Conform "viziunii" gânditorilor militari reformatori, în Forțele Terestre va exista o Școală de Aplicații (cu sediul la Pitești) ce va avea în subordine un Centru de Instruire pentru Forțe de Manevră (la Făgăraș) și un Centru de Instruire pentru Forțe de Sprijin (la Râmnicu Vâlce). Cele două centre de instruire vor asigura pregătirea ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor din Forțele Terestre pentru cursurile de carieră, în timp ce cursurile de specializare în armă, de cunoaștere a tehnicii militare se vor desfășura în baze ce se vor înființa pe lângă mari unități operative. Pe scurt, se constituie o structură ierarhică (excesiv de piramidală) și implicit birocratică prin verigile sale (școală de aplicație-centru de instruire –bază de instruire), se amalgamează aiurea învățământul mai multor arme în același centru și se separă în același timp învățământul de armă în cel desfășurat în centru de cel din baza de instruire. Artileriștii se vor pregăti prin urmare la centrul din Râmnicu Vâlcea și la Brigada 8 ROT din Focșani. Transferul unei părți a procesului de învățământ către o mare unitate operativă este o eroare. Probabil că s-a păstrat nostalgia școlilor de gradați de odinioară...
1 august 2022 va marca sfârșitul existenței Școlii Mlitare de Artilerie, cea de-a doua instituție de învățământ militar românesc și totodată prima instituție de învățământ tehnic militar românesc! Această dată va marca încheierea eforturilor admirabile ale înaintașilor artileriști de a avea o instituție de învățământ de sine stătătoare, temeinic creuzet de specialiști, formatoare de servanți ai artileriei , Oștirii și națiunii.

Huhu Rezea spunea...

@Michel
Pensiile magistraților sunt așa de mari pentru că ele derivă din salarii foarte mari.
Si pensiile brute ale militarilor pot să ajungă la 100% din baza de calcul, dar acel 100% al militarilor este mult mai mic.
La magistrați pensia medie contributivă este abia 30% din pensia medie brută.
D-ta si cei ca d-ta nu vreți să înțelegeți că, la pensionarii militari, 68% dintrew ei au rămas, în anul 2016, după recalcularea pe această mizerie de lege 223/2015, cu pensia militară brută calculată sub valoarea pensiei contributive.

Leo spunea...

Șc de Aplicații de la Pitești este în locația fostei școli de ofițeri de Tc. și Au. UM 01261.
Șc de Aplicații de la Pitești s-a înființat acolo odată cu desființarea și acelei șc. militare de ofițeri de tc. și auto , cam în urmă cu vreo 12 ani dacă nu mai mult.
Au fost bune la timpul lor. Acum sunt alte politici.
Arma artilerie este considerată armă tehnică deoarece lampasul era negru dare era și armă tactică deoarece epoletul avea culoarea galbenă.
Armele TEHNICE pure sunt numai cam 2 sau trei , acelea care au avut culoarea albă pe epolete și lampasul negru. ( Ing. , Au , Cazarmarea )

spiritul lui Haret spunea...

Unk..@.esti glumet cand spui ca te-ai pensionat in august 2016 si intre timp ti-a crescut pensia cu aproape 600 lei.Ai incercat o manipulare dar ti-a iesit prost.
XXX ti-a dat-o sa i-o tii in mana.
- Baieti de baieti -actionati pentru reforma sistemului militar de pensii.Voi cei cu pensii mici nu aveti ce pierde.Pierd cei ce stau pe un porcoi de bani.Astia se opun reformei de frica ca pierd.Sunt cateva exemplare si pe aici.

M spunea...

@luchy19

Cat despre cei cu vechime de 10 ani și pensie militară este vorba în marea majoritate a cazurilor de pompieri care s au angajat în anii 2006, 2009 în urma suspendării stagiului militar.

Sunteți greșit informat!

Cei angajați la suspendarea stagiului militar au fost PAC adică sergenți cu contract (pe 5 ani). În 2011 pe timpul Ciumei lui Băsescu, pentru a reduce cheltuielile contractele nu au fost înnoite.

Deci 2011 - 2006 = 5 ani vechime. De unde ați scos 10?

De altfel numai un număr infim au reușit să ocupe cele câteva locuri de subofițeri libere pentru care s-a făcut concurs.

Și eu pot să arunc vorbe! Să fim totuși riguroși! A fost o mare tragedie cu acei oameni care s-au trezit șomeri, în plină criză și cărora li s-a promis că după ce trece năpasta vor fi reangajați. Nu au fost!

Deci, să nu ne batem joc de ei, zic eu!

Ei au făcut tot felul de petiții, acțiuni dar au fost ignorați.
Ex. https://disponibilizaripompieri.wordpress.com/2017/11/02/reincadrare-in-mai-2018-colegi-disponibilizati-in-2011-pompieri-jandarmi-politie/

Meriam spunea...

Eu am o singura intrebare pentru administrator Dacă aveți pensie pe contributivitate( care contributivitate?), de ce nu lăsați pe altcineva să scrie despre legea pensiilor militare ?. Toate armatele din Europa au astfel de legi dar Huhurez vrea contributivitate.

Huhu Rezea spunea...

Meritam
D-ta ești pensionar sau vrei sa fii in viitor, că prea nu înțelegi despre ce vorbim?
Pai daca am spus că eu su alți 68% din pensionarii existenți în anul 2015 am rămas in plata cu cuantumul contributiv de atunci, pentru că recalcularea pe mizerabilă lege a pensiilor militare ne stabilise un cuantum mai mic, d-ta mai pui întrebarea despre care cuantum vorbim?
Cuantumul contributiv al civililor a crescut pe când al nostru a stagnat.Acum înțelegi de ce noi preferam calculul contributiv dacă nu se actualizează pensiile militare?

Nea Nicu spunea...

Prea luminate învățător, iar mă bag in seamă, deși nu prea mă înghiți și când ești supărat mă trimiți la plimbare;
Domne, de câteva zile e director nou ( plin ) la Casa de Pensii Sectorială a MApN.
Să leșini, e tot din categoria " funcționarilor cu mânecuțe", cum desconsideri dumneata această specialitate militară.
Deci un finanțist cu multă carte și minte, ce a luat la rând treptele ierarhiei militare.
Sunt convins că va aduce un suflu nou in Casa de Pensii.
Dacă nu mă înșel, cred că e la această dată șingurul ofițer de specialitatea " finanțe" din casă .

Lenovi spunea...

Pt luchy19. Aveți perfecta dreptate. Eu sunt pensionar MAI și vorbesc în cunoștință de cauză.E vorba de cei angajați 2006,2007. Și ca sa fie treaba și mai buna, mare parte din ei au fost și MAC la MApN și au adeverință de veteran in teatrele de operații și primesc și cei 1000 de lei pt asta. Dar să fiu clar, pe mine nu mă interesează că primesc ei banii ăștia, pt că îi primesc in baza unei legi, nu i au furat . Pe mine mă interesează să se schimbe legea și să beneficiez și eu de actualizare. Nu m ar încălzi cu nimic sa le taie lor.

Leo spunea...

Acum , dacă nu venea L 223 aveam pe legea lui GĂBIȚĂ cu aproape 70% pensia mai mare decât la începutul lui 2016.
Acestea sunt faptele. Restul sunt vorbe ventilate de profitorii de după 2016 ai legii 223.
Istoria pensiilor militare de până acum se împarte în două. Prima parte înainte de 01.01.2016 și a doua parte sunt pensiile de după 01.01.2016.

Gigi spunea...

@ Anonim Daca d.ta ai iesit in 2016,vara,cu numai 2464 lei,eu atunci ma fac popă! Daca ieseai prin 2011-2015,pe actuala lege civila 263,te credeam.Nu ma intereseaza,dar asa ca fapt divers ca prea n3 iei de creduli.Pai,noi dezbatem pe aici de multi ani despre cum sta treaba cu pensiile.In schimb,nu poate nimeni spune până nu cunoasteti toate soldele/sal.brute din luna angajării,pana in ultima luna iesirii la pensie!

Spunea cineva mai sus ca PMA pe care îl stim unii dintre noi,recalculati sau calculati pe legile 119,respectiv 263,ca nu se stie daca va ramâne asa cum a fost stabilit atunci.PMA nu-l schimba nimeni,poat respectivul a vrut sa spuna altceva,adica ca vor schimba anii de contributie,care mai mare de 25 nu are cum sa fie.Dar mai stii ? Atunci va saturati de contributivitate.Daca ramane cum a stabilit doamna cu parul de foc si se va mari Punctul de P.ar fi OK.Că nu le ies la unii,asta e alta mancare de peste!

Leo spunea...

La 2505 nu a fost numit până acum nici un savant în locul croitoresei.
Deci de aproape 3 săptămâni 2505-ul funcționează și fără croitoreasă. Vi se pare că este vreo problemă acolo că nu mai este croitoreasa pe post care sifona cam 20 000 lei salariu NET lunar ?
Dîncu să sparga MAFIA de acolo și de la 2544 , 2418 , 2580 ...
Pun pariu că dacă s-ar mai da încă 2 afară de acolo , tot la fel ar funcționa 2505-ul.
deci acolo sunt 3+1 posturi de savanți , adică de sinecuriști.

Huhu Rezea spunea...

Mulțumim pentru informație,@ nea Nicu!
Deciziile le ia șeful DFC-ului.

M spunea...

@Gigi

Ghinea insistă că și pensiile militare trebuiesc raportate la un ciclu complet de cotizare de 35 de ani. Că așa a fost gândit PNRR.

Alin spunea...

Salut camarazi,cel mai urat lucru este sa ne certam între noi,acesta fiind un preambul la ceea ce vreau sa spun, noi trebuie sa luptam ca pensiile noastre trebuie sa aibă cuantumul meritat în raport cu vechimea fiecăruia,nu cotează vârstă și anul care a ieșit la pensie, ca-i terminat sau nu.acum va dau ex: eu ieșit în 2018 cu 3000 acum, cu 22 ani armata și coleg cu 18 ani armata ieșit în 2021 cu 4700 este corect? PS am colegi prieteni mai în vârstă decât mine care au minus 1000 . dar nu ne supărăm uni pe alții nici nu ne certam, asta este statul roman. și mai va spun ceva dacă TARA are nevoie de mine cu placere.ps sper sa ma posteze HUHU

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La DFC , vrău sau nu vrău, cum a dzis odinioara un Bou ca *vrău Guvărnul mău,* poate sa vina si Satana sau Dumnezeu ca tot iadul guleratilor din borhot de prune se va numi si ramane! Acolo miroase a scroafă plecată sa-si faca pe comanda taior din scandura de brad lată, cu gandul sa ajunga la groapă sa i se traga peste ea pămant cu o sapă si o lopată, acea brazdă urmele-i de turbata gulerată sa-i stearga!

spiritul lui Haret spunea...

Mares si M@Zilele trecute am apelat la serviciile unui taximetrist cunostinta mai veche.Taximetristul ,pensionar militar,parasutist la activ cu multe salturi,trecut in rezerva cu gradul de adjutant sef .Trecerea in rezerva dupa anul 2005 din R.60 Pst.Imi spunea ca armata Romaniei l-a recompensat pentru activitatea prestata cu pensie mai mica decat a unui soldat pensionat de curand.O fi bine si corect Mares si M?
Voi cere permisiunea subofiterului sa fac cunoscut nr.de telefon poate veti avea curiozitatea sa-i cereti detalii.
Iata dece majoritatea pensionarilor nu agreiaza legea 223/2015.Cand spun majoritatea includ si pe cei disponibilizati.
Spre stiinta.Cei pensionati in 1998 toti dar toti aveau minim 30 ani vechime de militar.Dupa 1998 cei disponibilizati care nu au avut vechime de militar de 30 ani au fost penalizati.Salariile compensatorii au fost impozitate.Pana la aparitia legii 164/2001 pensia se ridica la valoarea" astronomica" de 60% din media a 5 ani din ultimii 10 pentru 30 ani vechime la care se mai adauga 2% pentru fiecare an peste 30.Nici un spor.
Cornelius@legea 223/2015 in forma actuala este opera unora cu interes personal.Tu si altii ca tine la schimbarea legii acasta paguboasa nu aveti ce pierde.O schimbare va da speranta ca veti avea un plus.La valoarea actuala a punctului de pensie eu cred ca va mai salvati existenta.Parerea mea este ca e spre binele vostru sa sustineti aplicarea PNRR in sistemul de pensii.Nu va lasati influentati de cei ce dorm pe o saltea plina cu bani.
In ceeace ma priveste pe langa pensie am si alte venituri.Sotia are si ea pensie suficienta. Reforma nu ma avantajaza si nici nu ma dezavantajaza.Ma revolta nedreptatea.

M spunea...

@spiritul lui Haret

Vreau sa îți fie clar domnule: înțeleg poziția domnului Huhurez și are dreptate privind evidențierea componentei contributive
dar persoane care gândesc ca domnia ta mă revoltă până la scârbă. Lasă-l domnule pe stimatul Cornelius în pace!!! Nu este pionul de care să te folosești! E mult mai deștept decât îl crezi și are mult bun simț!

Persoane obtuze ca domnia ta fac mult rău pentru că duc la extremă o discuție, iar extremele sunt MEREU nocive.

Îți tot zic dar nu vrei să înțelegi că au fost legi de salarizare diferite și legi de pensie diferite. Lipsa, înghețarea sau abrogarea mecanismelor de actualizare/indexare au dus la aceste diferențe!

Îți spun clar: pensiile militare nu vor trece pe contributiveală. Poți să te zvârcolești cât vrei! Nu sunt decât o voce dar voi face tot ce pot sa nu se întâmple asta nu pentru că aș pierde eu ci pentru că ar câștiga o lichea ca dumneata!

Să îți fie rușine cu obsesia asta a dumitale. Mereu mă pomenești, aproape la fiecare postare. Ești ros de ură și resentimente, un om mediocru care se crede șmecher!

Ai luat ca un fraier minciunile spuse de un mitoman dovedit privind pensia mea și le repeți ca un disc stricat.

Hai, gata! Nu socializez cu tomberoanele!

Unknown spunea...

Un punct de vedere pe care, ca fost militar de carieră, îl susțin în totalitate:

https://cuvantulnatiunii.ro/2022/07/15/hari-bucur-marcu-pensiile-militare-de-stat/

mosmartin16 spunea...

M, scoți toată voma din tine ! Să-ți fie rușine..."pomperule" cu pensia de 5 cifre ! Hai...pricepe...că principiul e peste interes ! Sau ...de nu poți...bagă capu'ca struțu !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Spiritul lui lui Haret, aveti dreptate ca prin PNRR vor creste pensiile mici si medii, dar mi-as dori sa fie majorate la un mod cinstit, sa nu taie de la altii pentru asta. Sa ma stiu salvat la pensie din furtul de la altii, m-as considera dezonorat si cu un sentiment de vinovatie, frustat de o manipulare cu o nedreptate impotriva camarazilor mei. Un drept castigat e pacat sa fie pangărit, cu toate deciziile CCR, pe care nu le consider corecte si cinstite. Mai critic pensiile militare mari, uneori, dar nu sunt mai mari ca ale unui Director de Regie de la stat cu 28.000 euro, de exemplu, care n-are nici 50% valoarea unui General militar, cu sau fara doctorat copy paste! Niciodata un civil nu va avea o valoare care sa-l considere deasupra unui militar, indiferent de gradul lui de pregatire sau specialitate, si o spun in modul cel mai serios, asa cum un politist comunitar nu va putea fi in veci ceea ce a fost un politist din vechea generatie de politisti, profesionisti, scoliti si instruiti, caci noua generatie de politisti, luati de pe strada si impodobiti cu uniforme si insemne, ca pomul de Craciun, peste noapte, nu poate fi comparabila cu nimic, fara nici o zi de scoala de politie, mai slabi decat vechii paznici din Paza contractuala
din comunism, care pazeau magazinele, fabricile si uzinele! Decembrie va fi pentru pensiile militare ca un loz in plic sau răzuibil, cand la deschidere sau razuire aflii sansa sau nesansa hazardului, caci norocul nu-i altceva decat voia acestui hazard, ori sa te aflii intr-o tara mafiota si ratata, ,,statul esuat'' care ofera sanse hazardate militarilor sau cetatenilor de rand, inseamnă ca deja se afla pe drumul destramarii si pierzaniei, visul suprem al neomarxistilor, ascunsi cu fundurile inflăcărate de calduri pohticioase sub faldurile drapelelor multicolore de curcubeu derbedeu... Ma intreb, adeseori, daca viata mea si ce se petrece in jurul meu sunt chiar o realitate dramatica, sau un vis urat, care nu se mai termina niciodata?!... Cred ca Dumnezeu a murit in 1989 si neispravitii de ingeri si heruvimi ne ascund adevarul, semnele clare ale acestei drame divine fiind pasii mari pe care ii face planeta catre prabusirea in prapastie, Romania fiind prima cazuta cu un picior in hăul fara de sfarsit, impinsa vartos de la spate de ultimile guvernari de dreapta, arza-i-ar focul gheenei de găinari nenorociti...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@M, sa lasam opiniile sa curga, si astfel vom avea niste izvoare care ne vor limpezi, ca pe undele lor, asupra caracterelor care ne inconjoara, caci doar asa se pot contura tablourile cu portretele personajelor nevazute, evidentiate doar nume proprii sau pseudonime... Pensiile militare se vor repitroci pe un sistem atat de ciudat incat ani intregi vom dezbate ce si cum au fost gandite si recalculate, caci va fi un amalgam pe o satura mixta de contributivitate, oug 199 si Lg 223, din gasca de operatori la ele facand parte FMI, generali de paie, politicieni, cozi de topor si gusteri cu mari interese, insa prevad ca bine pentru toti tot nu va fi! Ne-am nascut prea tarziu sa ne mai bucuram de binecuvantarea dreptatii! Sanatate!

Unknown spunea...

Lucrători din agricultură, industria alimentara și construcții cu salarii cuprinse între 3000 -30000 lei nu plătesc impozit pe venit și nici cass, întreb, lor cum le calculează pensia pe contributivitate?

Huhu Rezea spunea...

Măi necunoscutule, eu cred că plătesc CAS și li se calculează pensia potrivit L 263/2010. CASS este pentru asigurarea de sănatate.

Liviu spunea...

Director CSP a fost numit col. Livadariu

Paul Puiu spunea...

Huhule, pe cei 68% la care te referi i-a afectat nivelul de salarizare pe care l-au avut si nu prevederile L 223/2015!!! In viata exista avantaje si dezavantaje, unii ne naștem mai devreme, altii mai tarziu si fiecare iese la pensie in functie de legislatia care este in vigoare, asta e din totdeauna regula!!! Asta se numește evoluție, nu poti pune pune pe cei 68% la acelasi nivel cu diferenta ca bu s-au nascut toti odata si nu au iesit in pensie toti la aceiasi data!!! Asa ca poate pentru unii a fost contributivitatea dar in prezent numai e valabila aceasta regula, asa ca e mai bine sa ae termine odata cu contributivitatea!!!!

Viorel spunea...

Anonymous băiatul lui pește prăjit. Când nu știi, pune mâna și citește (pe google), unde nu înțelegi, întreabă.
Fluturaș puncta esențiale:
- Impozit pe venit = 10%;
- CAS (contribuții asigurări sociale) = 25%;
- CASS (contribuții asigurări sociale de sănătate) = 10%.
- Șomaj, etc., etc.
Li se reduce:
- 10% impozit pe venit;
- 3,5% CAS (doar pentru pilonul II de pensii);
- 10% CASS.
Plătesc la stat CAS (pentru pensii pilonul I) = 21,5%.
CITEȘTE LEGEA DUPĂ CARE PUNE ÎNTREBĂRI.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

Aveți dreptate dar uneori sunt așa că unii încearcă să se folosească de situația grea a altora.

Mă uitam mai ieri pe Realitatea TV și un domn antreprenor cu ceas Rolex și costum de 3.000 de euro se plângea de taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească cei cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro în timp ce pe ecran se derulau imagini cu o bătrânică ce vindea leuștean pe trotuar.

Înțelegeți ce vreau să spun!

A mâncat unul rahat că am pensia de 5 cifre și acum toți scatofagii se îngrijora înfruptă copios!

Aviz și lui mosmartin 16! Auzi bă: hai să ne vedem, îți aduc talonul de pensie și completezi tu, lunar, până la "5 cifre"?
Că în gură ești tare ... Mintea te-a lăsat! Ai uitat și tabla înmulțirii dar te bagi mereu ca musca in curul calului!

monteoru spunea...

Puiu,gresesti.Nu nivelul de salarizare ci sporurile si Oskarul.Subofiter dela jandarmi pensionat in 2020,pensie 3000 lei.Daca acesta nu a avut salarizare mare ce sa mai vorbim.Imi spunea zilele trecute ca la vremea respectiva si-a rugat comandantul sa-i bage ceva acolo pentru pensie mai mare dar a fost refuzat.
Cam asa merge treaba in cazul legii 223/2015.Pentru lichidarea excrocheriilor trebuie reforma.
Interesanta atitudine.Cand ne pica bine apelam la institutiile internationale,cand ne pica rau este incalcata suveranitatea nationala.E o vorba populara Cand e bine ne fata vaca.Cand e rau moare vitelul.
CFI@ nu esti manipulat doar ca cel ce doarme pe o salte de bani tine cu dintii de privilegii.

Arfy spunea...

Vreau să văd un duel în bastoane între moș martin16 și M. Putem paria maxim pe 4 mici(să nu facem indigestie) și 2 beri la pahar de 400 ml(să nu ne îmbătăm). Arbitru don Cornel- Ifrim! Eu spun să terminați cu atacuri de puștani ai mirc-ului anilor trecuți!

mosmartin16 spunea...

M, de ce nu arăți talonul aici ?! Cat despre celelalte "aprecieri" ale tale...te înțeleg...atat te duce "tărtăcuța" ! Ha,ha,ha...

Dromihete spunea...

Cum adica a luat mai mult decat trebuia?
Va rog explicati