Un produs Blogger.

Ce inseamna actualizare?

Prin actualizarea soldelor de grad si funcție nu primim toti - cei cu acelasi grad si aceeasi functie - cresteri egale. Fiecare primeste in baza de calcul doar ceea ce ii lipseste din valoarea actuala a soldelor de grad si functie pentru activi.

joi, ianuarie 05, 2023

Dana Budeanu: o nație se unește în jurul instituțiilor militare

178 comments


 Un perdaf pentru cei care declanșează campanii de presă împotriva militarilor, polițiștilor, pompierilor etc.

Cere reintroducerea stagiului militar obligatoriu. 


178 de comentarii:

Alkan spunea...

Felicitări!

bogdan spunea...

Nu credeam ca aceasta zi se poate incheia asa de fain, urmarind ceea ce simplu a spus aceasta doamna.
Multumim admin.

Sensei spunea...

BRAVO! RESPECT!

Nico.tnt spunea...

Pentru a putea fi praduita tara, sunt lovite sistematic categoriile de forte. Am fost foarte apoape de un dezastru! Praduitorii acum sunt in asteptare!

Viorel spunea...

Mulțumesc domnișoarei Dana BUDEANU (tiza mea) pentru criticile aduse la adresa unora și aprecierile aduse militarilor, polițiștilor, pompierilor, jandarmilor, etc.

Huhu Rezea spunea...

@Viorele, dar d-ta n-o urmărești deloc pe influencerița creatoare de modă, Dana! A fost căsătorită cu ziaristul Radu Budeanu cu care are două fete, recent devenite majore.

Known spunea...

Dana Budeanu: Ridică-te, rezervistule! Rezervistul: Ce să mai ridic, taică?

Alex spunea...

Tot acest dispret a plecat de sus in jos,de la mizerabilii care conduc aceasta tara.Ei care au facut o lege a salarizarii in care un general ,sef al M.St.M.are clasa de salarizare cat a unui secretar de primarie,ei care zi de zi au urlat ca militarii au pensii prea mari si trebuie rase ,dar nu au incetat nici o secunda sa pupe cururile strainilor.Ei continua sa-si bata joc de rezerva armatei ,lucru ce nu sa mai intamplat nicaieri in lume.Doar ei au putut face din curve si plagiatori ministrii si acum ne miram ca suntem aratati cu degetul.I-am numit ei ptr.ca-i consider obiecte de mobilier,nu fiinte umane ptr.a fi dansii.

Viorel spunea...

Cum să nu domnule Huhu Rezea. Am numit-o domnișoară pentru că a fost și nu mai este căsătorită. I-am citit CV-ul, dar o urmăresc și pe Yutube pentru că prezintă faptele sub o altă formă, mai direct, mai pe înțelesul tuturor, direct și la obiect, uneori chiar hazliu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Un de-al de Budeanu a fost patron al blocului in care stau, murindu-i sotia de cancer dupa ce a divortat de ea, avand unfiu care i-a preluat multe afaceri, un milionar de lux bacauan, fost onestean de fapt, care a luat blocul in care locuiesc cu japca de la Primarie, cand se afla temporar in PNL, prin anii '90, si apoi l-a vandut actualului pe bucati, in doua transe, si bine facand, caci actualul l-a transformat intr-o bijuterie de lux; are fundatia culturala ,,George Calinescu,, in Onesti, patron al unui hotel si al mai multor imobile si afaceri banoase, plimbat prin Parlament si pe la toate partidele si esichierele politice, in functie de afaceri si interese, doar prin partidele aflate la putere in acele momente, mai mult sau ma putin oneroase in Bacau, dar si patron al celui mai mare mall din Bacau, fiind si filotti pe teme umanitare totusi, deci aschia nu sare departe de trunchiul Budenilor, si cred ca fiind neam cu jurnalistul Radu Budeanu din Bucuresti, eu stiind ca e un mosneag venerabil de cateva sute de ani lumină ca varsta venerabilă, fost jurnalist secular pe la revista comunista, Lumea, fost in timpurile rosii corespondent de la Washnington Citty, acest fost sot al jurnalistei de mare coma ilară, Dana! E tare, ce mai! E flebetea mea de suflet! E buna fatuca la clanță, e patriotă, antisistem, anti #rezist, anti glonț, anti gripa, panaceu universal si anti toate si tare-n căprioare si antricoate, nepoate, fiind de fapt o fata barbată purtata la stil si curată, care stie s-o traga golanimii politice in barbă printre spițele de la roată!

GG spunea...

Dana Budeanu,Respect!Atât!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Clipul asta merita atasat la o petitie nationala si internationala, pe bune, si am s-o fac, Stelica!

Huhu Rezea spunea...

Cornel
Distribuie clipul, nu-l băga în petiții!
Celebra prezentatoare TV, Delia Budeanu, a fost soacra Danei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, wooow! Nu stiam de inrudirile astea imbarligate! Incep sa inteleg situatia, da, si in plus n-o trimit haiticului intern-extern, ci o sa-mi fac timp sa-l trimit blogurilor cazone si politiste.

Viorel spunea...

Alex. Obiecte de mobilier este prea mult spus pentru că dacă vă arăt obiecte de mobilier din nuc, cireș, paltin, stejar făcute de mine și socrul meu, scluptate și finisate de mână, sunt adevărate obiecte de artă. Ăștia pot fi numiți țoale / boarfe second hand.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Am trimis-o pe toate blogurile militar si politiste, cele mai importante...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, mai corect se spune sculptate-sculptura-sculptor, nu scluptate-scluptor-scluptura. Nu e o crima, nu-i un bai grozav, pentru ca in popor este un termen uzual si uzitat adesea, dar asa e corect literar-gramatical. Avand frate pictor, artist practicant, talentat si cu patalamale, rareori si sculptor, sunt familiarizat cu termenii acestia artistici si lumea lor de visatori romantici, inca din copilarie, impulsionat de catre individul frate geaman, bineinteles ca la un afon practic ca mine neprinzandu-se prea multe, decat foarte multe nume de artisti plastici si sculptori renumiti si cateva din operele lor celebre... Faptul ca ai acest talent artistic, extrem de rar practicat in lume si numai de catre persoane nascute cu acest har, nu de catre oricine, e laudabil si de apreciat, pentru ca cere rabdare, migala si extrem de mult talent, este un lucru minunat si cu mare pretuire pentru cei care stiu sa aprecieze arta, in general, ca nu-i de colea sa dai cu ciocanul in dalta si sa-ti iasa din maini adevarate bijuterii artistice, trebuind sa ai, pe langa talent, si multa tenacitate si imaginatie artistica, cerand eforturi deosebite, fizice, imaginatie artistica si multa sudoare! Succes in continuare, si sa nu fie un prilej de suparare ca am lamurit lingvistic un termen, repetand ca termenul folosit de tine este practic unul uzual in randul majoritatii romanilor, nefiind un bai sau motiv de critica!

John spunea...

Desființarea Școlii Militare de Artilerie după 141 de ani 07.04.1881 - 01.08.2022
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=612510593732063&id=100049193824486&set=a.127497558900038&source=57&__tn__=EH-R

Paul Puiu spunea...

Ptr Soldatul: daca tot faci investigatii stabileste daca dupa intrarea in vigoare a OUG 59/2017 s-a adoptat o noua metodologie de calcul a pensiilor militare si daca actul normativ a fost publicat in monitorul oficial!! Daca nu gasesti raspuns, puneti intrebarea: in baza carui act normativ se face calculul pensiilor militare dupa data de 15.09.2017, in conditiile in care nu exista adoptata o metodologie de calcul??? Apropo de birul cu titlu PLAFONARE aplicat pe pensiile militare vezi daca se gaseste in Codul Fiscal, act normativ care reglementeaza toate taxele si impozitele aplicate persoanelor fizice si juridice din Romania sau tuturor platitorilor de taxe si impozite!!! Concluzia: dupa 15.09.2017 pensiile militare se stabilesc fara a exista o metodologie de calcul legal adoptata si toate pensiile militare de dupa 15.09.2017 sunt impozitate dublu, respectiv 10% impozitul pe venit si impozitul denumit plafonare de 41,5%, rezultand o pensie neta de numai 58,5%!! O discriminare marca PSD acceptata de toti politrucii, CCR si ICCJ pentru ca se aduc bani la buget prin insusirea pe nedrept legiferata a veniturilor aferente pensiilor militare!!!🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮🤮

magda spunea...

Imi place la nebunie cum le zice dar si postura...cred ca din cauza capotelului la inceputul clipului a facut O deosebire hazlie intre armata si militari( sau poate nu) insa pe parcurs si-a revenit. Si a mai zis ceva mai catre final ..ca oricine vorbeste urat despre militari in alte tari ajunge la mititica...da, in tara lui Putin de exemplu,ti se da ordin de mobilizare direct pe strada...In timp ce Putin declara mobilizari si paramobilizari( ca stagiul militar il aveau oricum) ai nostri ca brazii nu stiu ce naiba asteapta...ce alt semnal de pace perpetua mai vor sa auda? Asa a inceput si Hitler...reinarmarea Germaniei,introducerea serviciului militar obligatoriu,alea,alea...iar Chamberlain et company ascultau stirile la BBC si beau vin de Porto...Cica Ucraina ,cu ajutorul UK si US,isi specializeaza oastea in noua tehnica ce au primit-o sau o vor primi...Alo,la Bucale in ce ne specializam...in shparanghel?

Huhu Rezea spunea...

PP
OUG 59/2017 nu a schimbat cu nimic algoritmul de calcul al pensiei militare brute. A stabilit doar că al său cuantum net nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul. Nu se impunea nicio metodologie de aplicare.

Viorel spunea...

Cornele. Nici o critică pertinentă nu o consider jignire. Mă deranjează acele observații făcute cu tentă de miștocăreală, un fel de, dute bă dacilea. Corect se scrie de la dreapta spre stânga sau de sus în jos ca și la coreeni par example.

avianyc spunea...

Zice bine Dana ,în profunzime si pe direct . !

Și dacă tot e sarbatoare ,luati un pahar cu ceva de degustat si ascultati ce spune Dana despre războiul Ruso-Ucrainian;
O încântare incepând cu min 1.46

https://youtu.be/A7aGIc1A-PY

Mă aștept ca după vizionare unii să o facă praf si să o trimită pe centură.

Paul Puiu spunea...

Huhule, e punctul tau de vedere, pe care eu nu il consider temenic!!! Despre birul sau impozitul denumit PLAFONARE care nu se regaseste in Codul Fiscal, care e identic ca o taxa sau un impozit legal, in opinia ta Huhule, nu ar fi trebuit nicio metodologie de calcul!!! Vorbesti prostii crede-ma, modalitatea de calcul a pensiilor militare s-a schimbat fundamental sau este total diferita incepand din data de 15.09.2017 si se impunea a fi adoptata o noua metodologie si creata o noua baza legala pentru impozitarea sau taxarea intitulata plafonare!!Din cauza ca toate veniturile din Romania sunt impozitate cu 10% daca s-ar mai fi introdus un NOU impozit suplimentar DENUMIT PLAFONARE ne aflam in situatia stabilita de CCR!!! Politrucii nu au gasit solutia legala si retin suma din pensie ca stopaj la sursa, numai ca nu platesc nimic din aceasta suma retinuta!!! Practic suma plafonata si retinuta din pensiile militare e un stopaj la sursa care nu este impozitat sau taxat pentru ca numai reprezinta un venit al rezervistului si pentru ca ramane la stat, statul nu si-l impoziteaza, insa suma retinuta cu titlu de plafonare nu e o suma redusa sau neglijabila!!! Chiar nu vrei Huhule sa intelegi ca metodologia de calcul a pensiilor militare in cazul plafonarii intra in contradictie cu prevederile codului fiscal!!! Toti rezervistii de dupa data de 15.09.2017 platim impozit de 10% pe venitul din pensii dupa ce mai suntem ,,suprataxati sau supraimpozitati” de OUG 59/2017 prin PLAFONAREA cuantumului brut care se retine la bugetul ministerului ilegal ca o taxa sau impozit neconstitutional!!! Daca notiunea de plafonare era o taxa sau un impozit legal trebuia sa fie reglementat corespunzator in codul fiscal!!!Asta e motivul pentru care nu sa adoptat metodologia de stabilire si de calcul a pensiilor militare dupa data de 15.09.2017!!!! Toti stiu asta, nu iti trebuie sa fii mare expert ca sa intelegi asta!!!!Dupa tine Huhule nu e discriminare ca unui rezervist sa ii calculezi pensia plafonata si la alt rezervist de acelasi rang sa nu i-o calculezi neplafonata??!! Adica cum, un rezervist datoreaza la buget din pensie mai mult impozit sau taxa si altul mai putin??!! Pai daca PSD introduce si impozitarea progresiva in 2023, tot ce s-a primit in plus in baza L 153/2017 se va recupera ori returna la buget sau se va restitui statului generos de catre toti beneficiarii!!!!! 🤬🤬🤬🤬🤮🤮🤮

Cezar spunea...

Militianule P.P.- NU TE MAI SATURI😛😜🤪😝🤑

marvas66@yahoo.com spunea...

De ce nu trebuie serviciu militar obligatoriu: 1. Sunt suficienti tineri care trec printr-o perioada financiara dificila și apelează, pentru perioada limitata la serviciul militar, ulterior intrând în rezervă armatei...2. Cei care fac pregătirea militara voluntar asimilează mult mai bine cunoștințele și sarcinile militare...3. In caz de conflict iminent, cmj-urile, prefecturile, primăriile, trebuie să aibă situația la zi cu tot personalul incorporabil, pe categorii de stare...4. Pregătirea intensivă a unui soldat durează o lună...fiecare grad in plus presupune încă o lună pe grad...5. Am rezolvat-o cu primele 6 luni, in care putem instrui 2 milioane de militari, soldat-plutonier, in aceste 6 luni putem obține prin pregătire intensa orice tip de ofițer de comanda...6. Important că pentru astea 6 luni, statul trebuie sa-si motiveze rezerviștii și activii existenți, să investească în înzestrarea armatei si upgradarea periodica a rezerviștilor pe specialitățile care suferă actualizări...7. Pentru ce am avea nevoie de armata obligatorie??? Să existe iar GAZ-uri, militari măturători de frunze pe alei, să curate cartofii la cuțit în bucătărie...Eu, că ofițer, consider că femeia care a generat discuțiile astea să rămână la ce se pricepe, să nu dea sfaturi despre organizarea SNAP, iar cei care au fost de acord cu ea să treacă din nou sorturile nevestelor și să facă ce zic ele...

Huhu Rezea spunea...

@PP
M-am obișnuit cu lipsa de rigoare juridică a comentariilor pe care le scrii aici. Ce ai vrea să explice în metodologie, cum se calculează 58,5% din baza brută de calcul?
Pensia care ți se cuvine este cel mult 58,5% din baza brută de calcul. Punct. Calculul pensiei brute ar mai fi necesar numai pentru situația că acel cuantum net fiscal ar fi mai mic de 58,55 din baza de calcul, situație care s-ar putea întâlni la cei cu vechime foarte mică în serviciu.
Eliminarea inechităților se poate face numai prin recalcularea tuturor pensiilor militare, atât dintr-o bază de calcul de 12 luni consecutive, cât și în varianta contributivă. Atunci ar fi nevoie si de o Metodologie de recalculare pentru cuantumul pensiei militare. Pentru calculul contributiv nu mai este nevoie de altă Metodologie pentru că este deja HG 257/2011 de aplicare a L 263/2010.

Huhu Rezea spunea...

@Marva
Ce sa mai faci cu neinstruiții după șase luni de la declanșarea agresiunii? Ești deja ocupat.

M spunea...

Dana Budeanu, analist militar de profesie croitoreasă! 😂
Domnul Marvas66 are dreptate!

Acum, serios! Madame Budeanu este de extremă dreaptă. Spre deosebire de AUR ea atinge inclusiv dimensiunea legată de apărare, ordine publică și siguranță națională!
Personal, având idei de dreapta, aș simpatiza cu AUR dar două campanii ale lor îmi sunt de neacceptat: campania împotriva vaccinării/măsurilor anticovid și campania pro-nazistă, mă rog, pro-Rusia.
Înțeleg că fiind de extremă dreaptă e normal că sunt de partea naziștilor (aici se vede clar că ucrainenii nu sunt naziști pentru că atunci extrema dreaptă din România și cea mondială ar fi de partea lor și nu de partea rușilor).

DUMITRU FERARU spunea...

OUG 59 ,mai prevedea in mod expres ,calculul pensiei se face din media celor sase solde ,neactualizate,ci la data deschiderii dreptului de pensie,Concret,In anul 2000 cand eu am iesit la pensie ,solda de grad si functie in banii noi,adica in roni,a fost de 660 lei{ron},iar pensia de 366 ron undeva la 62% din brut.Cand mi s-a aplicat legea 223/2015,solda medie era de aprox.600 ron si s-a inmultit cu acelasi coeficient.Rezultatul a fost catastrofal ,pensia mi s-a micsorat cu 1500 ron.Noroc ca s-a mentinut la aceiasi valoare dupa contributivitate,dupa principiul stabilit de CCR.Si a ramas inghetata pana azi marita cu aprox.100 lei pe parcursul a 6 ani.

marvas66@yahoo.com spunea...

Huhu...Daca rezervă noastră ar fi motivata și pregătită, poate ține piept 12 luni la un conflict gen Ucraina cu armata rusă de la nivelul 24 februarie 2022... Cu armata de acum a Rusiei, putem rezista și mai mult... Eu am vrut sa puncteze că trebuie pus accent pe motivare și calitate, nu pe volum și indroctinare ca-n Rusia...

Marian spunea...

Urmăresc cu interes acest blog de vreo 3 ani,sunt de acord cu dvs în ceea ce privește recalcularea pensiilor militare pentru eliminarea inechitatilor între diferite pensii. Totuși, o recalculare fără actualizare nu ar rezolva nimic iar, actualizarea ar presupune cheltuieli foarte mari la buget.Dupa recalculare cu actualizarea pensiilor nici o pensie nu poate sa scadă indiferent de principiul după care se calculeaza. Credeți că " onor" guvern nu si-a făcut calculele.

Unknown spunea...

Încercați să îi testați adecvat mai ales la admitere. Personal,am trăit destule pagube. Dar, vă pot povesti si dovedi multe din data de 14.09.2020. Pagubă totală 3.000 lei. Plătite oalele sparte de mine, din salariu,pe durata stării de alertă.
Eu ajung la Tribunalul București pentru salarizarea la maxim. Pentru amenzi ajung la Parchet cu agentul constatator, care a scos cătușele sub camera video a instituției unde lucram, în curtea unui alt parchet. Declarațiile de avere și impozitele ne sunt publice.

Paul Puiu spunea...

Huhule, dupa capul tau de inginer, de ce trebuie sa aiba un rezervist plafonata pensia militara la 58,5% ca si un bir sau tribut sau o taxa sau impozit suplimentar denumit PLAFONARE fata de alti rezervisti???Huhule irice suma retinuta unei persoane cu un titlu trebuie sa aiba o reglementare juridica!!! Plafonarea prnsiei brute nu are nicio legatura logica juridica cu fiscalitatea de aceea nu sa intocmit metodologia de calcul a pensiilor militare dupa data de 15.09.2017!!! Adica la tine 38% din pensia bruta care se evapora pur si simplu cu titlu de PLAFONARE la tine e zero???

Boby spunea...

Domnule Huhu Rezea,
poate este corect cum vedeți Dvs., și calculul contribuția, dar după 31.12.2020 nu a mai fost legiferat, iar între 01.01.2016-31.12.2020 la întocmirea cererii sfătul era să nu mai bifezi și acest calcul, motiv pentru care mulți de după 01.01.2016 nu-l au calculat.
In activitate nu am fost egali in drepturi cu civilii și pensia trebuie să fie conform interdicțiilor suportate în activitate
Sper ca în dezbaterea parlamentară să fie găsită o soluție la brutul bugetat și să se prevadă la fel ca pentru magistrați

bogdan spunea...

Domnilor atentie ce ne dorim. Sa nu plangem TOTI pe aici.

Cezar spunea...

Imi place Dana!
Are o..pozitie fata de Armata super !
Se vad chiloteii...😜😜😜😜😜

monteoru spunea...

Marva tu esti militar calificat sau salariat la RER?Mai ai putin si spui ca civiliii s-au nascut militari.Ca sa formezi un soldat ai nevoie de cel putin 4 luni.Soldatul nu e un bou la care ii dai directia si un branci.La nivelul de tehnica militara de azi si 4 luni e cu semnul intrebarii.
Spre stiinta.In cazarma SGV fac curat.Nu au femei de serviciu.
12 luni rezistenta in fata rusilor si fara ajutor strain ma mai gandesc.
Atitudine Budeanu vis a vis de armata joc de imagine.Mai mult decat sigur ca o vedem pe doamna ca aplica in 2024 la un loc de parlamentar.Nici Sosoaca nu va lipsi din peisaj.Daca am ajuns ca Budeanu junioara sa pozeze in salvatorul nostru am ajuns rau.

Relu spunea...

Ii baga 1 luna la CoD intens si apoi sunt special forces.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viorel, pace si camaraderie sincera, in rest sunt toate trecatoare, din categoria palavrelor pe care le emanam sa ne mentinem tonusurile ridicate si testosteronul acumulat la parametrii fecunzi, insa lupta sindicala comuna sa ne uneasca pe toti, fara ura, patimi si inversunari egoiste, care ne destrama coeziunea si prietenia! Doamne, ajuta!

totoiany48@gmail.com spunea...

Dl.P Puiu a rămas de ...căruță! Nu are pic de logica în ceea ce susține,dar mai ales prin întrebările de slaba consistenta .Dl H se obosește degeaba sa l lămurească cu unele exemple.Banuiesc ca a funcționat în structuri de mai mica importanta,cât a fost activ,alta explicație bună nu vad .

Mihai f. spunea...

Felicitări ...soldatul..
Sunt șanse de reușită ? Vă dați seama ce impact ar fi ?se va vb mult de dvs.

Viorel spunea...

În afara subiectului, simplu ca bună ziua. Președintelui TB i s-au luat anumite drepturi, cea mai mare doamnă din politica românească Mona M s-a retras cu demnitate. Alții se laudă. Bravo.
Monica Tatoiu a colaborat cu serviciile secrete românești. „Am făcut-o pentru că mi-a plăcut”
https://www.impact.ro/monica-tatoiu-a-colaborat-cu-serviciile-secrete-romanesti-am-facut-o-pentru-ca-mi-a-placut-467336.html?utm_source=Antena+3&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Mihai f. spunea...

Soldatul ...doamne ajuta ...de OMM...daca trece ?se va acorda separat ?

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
Și rămân în vigoare și modificările pe care OUG 59 le-a adus articolului 59 din lege. Noul articol 60 introdus de OUG 59, reluat de OUG 114/2018, va primi o nouă numerotare prin legea de punere în acord a Legii nr. 223/2015 cu Decizia CCR.
Să nu mai aud spunându-se că ar trebui declarat neconstituțional și art. 84 din OUG nr. 114/2018!

monteoru spunea...

Stelica@ esti singur in ring.Unul zero pentru tine.Mai ramane sa te bati cu cu tine insuti si sa iesi pe locul doi.
0,9 puncte×12 luni=ai vrea tu punctaj pe an!
Cezar@aEu vad ca nu are chilotei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Soldat, hai caesti tare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Gata, s-a dat pe Romania tv, am auzit in amanuntime si foarte clar la orele 20.17-20.20: Guvernul pregateste un oug care va majora TOATE pensiile militare, in jur de 200.000, deci numarul il stim toti acum cati suntem cu ceilalti impreuna, prin majorarea soldelor de grad, deci la toti si nu la cei care ies anul acestasi de acum incolo! Asta va fi, dragi camarazi, cu siguranta, in noul oug in pregatire la guvern! De dataasta nu m-am mai lasat inselat!

bogdan spunea...

PENTRU SOLDATUL

Nu prea urmaresc foarte atent comentariile ,,tehnice,, daca e permis sa spun asa dar...

,, GARANTEZ 100% CĂ , CURTEA CONSTITUȚIONALĂ VA ADMITE NECONSTITUȚIONALITATEA ART.59/2017 ART.VII .pct 3 ,,

Nu credeam sa scriu asta/ nu intreb pe ce va bazati...intreb doar...cand stiti SIGUR, o data anume vreau sa o vad si pe asta ( am intrat in jocul asta care cred ca e singurul care conteaza art.59. multumesc pentru efort .)
Cu ce efecte imediate in spatiul legii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Monteoru, am rupe cu bikinii aia blogul bagati pe pintenogul care ocupa budigailor locul, si ce ne-am mai sterge noi lentilele la toate bicicletele sa ginim optarii langă nouari pe luna noua sau dimineata pe roua din pozitia de lupta 89!

M spunea...

@Soldatul

Eu pot fi oricând Judecător dar un Judecător nu poate fi niciodată MILITAR

În cazul unei mobilizări generale a doua zi judecătorul e făcut militar!

Totuși, eu vad și în altă chestie!
Ia gândiți-vă că PSD ar fi eliberat pensiile magistraților și pe cele ale militarilor!

A doua zi vuia Europa că e un atac las independența justiției, Comisia de la Veneția își tăia venele în semn de protest și mai luăm un MCV pe 200 de ani!
Nu mai zic că Stoltenberg ar fi "regretat decizia care slăbește flancul estic al NATO!"

Dodo spunea...

Pt soldat...o intrebare. De unde aveti atata incredere cand afirmati..." garantez ca voi castiga in instanta neconstitutionalitatea. oug 59?..si chiar daca a-ti castiga, credeti ca la noi se va crea un precedent? Poate in America.... PS. eu imi doresc din suflet sa fie rezoata problema asta cu oug 59.

reddog spunea...

Se poate observa că unii camarazi sunt cam perverși.
Cezar are astfel de tente încă de când a luat ajutoarele dar Monteoru e chiar o surpriză.

GG spunea...

Să vă fie RUȘINE boșorogii va uitați pe sub fusta femeii!😄
Și cine,Iceparu și responsabilul de la GAZ😀

Huhu Rezea spunea...

@Stelică
E foarte bine!
Ești printre puținii dintre cititorii blogului care au înțeles despre ce îmi bat eu gura în ultimul an:

contestați eliminarea actualizării pensiei militare prin OUG nr. 59/2017, nu noul text introdus în lege prin ordonanță!

Viorel spunea...

Cornele. Bravo că ești vigilent ca un adevărat militar la tot ce se spune pe difuzor. Să nu te iei după Don Cezare care urmărește chiloței, mestecând elasticul de la ei.

bogdan spunea...

A mai vazut cineva ceea ce spune domnul Ifrim eu nu am gasit si cu tot respectul nu prea cred.

Huhu Rezea spunea...

Cornele
Iar o dai în bară, răspândind stiri aiuristice de pe televiziuni.
Parcă nici n-ai citi ce scriem pe blog că actualizarea soldelor de grad se face prin Hotărâre de Guvern nu prin OUG și că este valabilă doar pentru activi.

Sense spunea...

@soldatule, nu vrei contributiva?
Hai nu serios!?
Pai destupa-l și pe "fratetu" Cornel care crede ca pe contributiva va incasa mai mult de 5-600.
Sau nu, roagă-l sa mai trimita vreo 1000 de petiții la Bruxelles, poate ne trec ăștia pe contributiva. Eu mi-aș dori maxim.
Cel mai fericit as fi sa fie exclusiv contributiva și sa nu se mai acorde niciun ajutor nimănui, cu excepția copiilor amărâți.

GG spunea...

@Sensi,este simplu de aflat dacă pensia fiecăruia va fi mai mare,respectiv mai mica,dacă dispui de Punctajul Mediu Anual,te duci la Anexa 6a legii 263 ,la anul și luna când ești nascut,imparti la ce te incadrei acolo,după ce ai aflat punctul de pensie,îl înmulțești cu valoarea unui punct de pensie.Mai simplu ar fi pe noua lege a pensiilor,dar e trasă pe linie moartă,deocamdată.

E.P. spunea...

Soldatul, poate atacați în contencios administrativ și oug 226/2020 prin care guvernul condus de Câțu a anulat prin derogare de la prevederile legii 223 indexarea pensiilor militare cu rata anuală a inflației de 3,8%... Este același lucru că la cass.. prin OUG 226/2020 nu sa anulat un drept de indexare care ar fi crescut cuantumul pensiilor... Ori acest lucru trebuia făcut tot prin lege cfm ultimei decizii a CCR...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

MAJORARILE SOLDELOR DE GRAD LA TOATE PENSIILEMILITARE PRIN OUG DAT DE GUVERN:
@Onorabile, studioul era plin de invtati, scria mare si citet pe banderola: ,,LA PESTE 200.000 DE PENSII MILITARE SE VOR MAJORA SOLDELE DEGRAD,''iar in emisiune s-a zis: ,,Guvernul pregateste o oug pentru majorarea a peste 200.000 de pensii militare prin majorarea soldelor de grad,'' apoi au avut discutii, o reportera din teren a specificat spicuit ca Generalul va a lua 1000 lei (....) agentul de politie sau nu stiu ce grad va lua 625 lei, apoi s-a clevetit in studiou despre aceasta majorare la peste 200.000 de rezervisti, s-a barfit ca iar ni se dau chestii la ,,speciali'' ca din militari acumsuntem porecliti speciali, etc, o cucoana din Casa Pensii civile si un lider de sindicat invatamant ne-au sustinut cutarie ca de ani si ani noi suferim nedreptati si am primit nedrept blocari cu oug 57, ca noul oug ce urmeaza sa-ldea Guvernul curand este pregatit de Guvern sa fie in aceasta luna dat, etc! ASTA VA FI, DRAGII MEI CAMARAZI SI IN LUNA ASTA!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@SENSE, cu majorarile din Ianuarie mi se face pensia de la 1241 lei la fix 1400lei, iar dupa oug cu majorarile soldelor de grad mi se face total de 1793 lei pensia.
Desfasurator: Solda grad actuala este 257 lei, dar se majoreaza la 650 lei, diferenta fiind 393 lei pana la 650 lei. Deci 1400 + 393 = 1793 lei

Paul Puiu spunea...

Huhule, vis a vis de PLAFONARE, trage o concluzie cand ai timp dupa ce citesti art 101 din Codul Fiscal si vezi daca din punc de vedere juridic fiscal s-ar mai fi putut aplica inca un bir sau taxa pe pensiile militare!!!! Probabil cine va citi va constata ca plafonarea impusa de OUG 59/2017 e neconstitutional adoptata de PSD!!! Practic e dubla impozitare a unei pensii sau supraimpozitare!!!
ART. 101 - Reținerea impozitului din venitul din pensii

(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol. Norme metodologice
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se reține la data efectuării plății pensiei și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul reținut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.
(5) În cazul unei pensii care nu este plătită lunar, impozitul ce trebuie reținut se stabilește prin împărțirea pensiei plătite la fiecare din lunile cărora le este aferentă pensia.
(6) Drepturile de pensie restante se defalcă pe lunile la care se referă, în vederea calculării impozitului datorat, reținerii și plății acestuia.
(7) Veniturile din pensiile de urmaș vor fi individualizate în funcție de numărul acestora, iar impozitarea se va face în raport cu drepturile cuvenite fiecărui urmaș.
(8) În cazul veniturilor din pensii și/sau al diferențelor de venituri din pensii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează asupra venitului impozabil lunar și se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății, și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit. Norme metodologice
(9) În cazul veniturilor din pensii și/sau al diferențelor de venituri din pensii, sumelor reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație, stabilite în baza hotărârilor judecătorești rămase definitive și irevocabile/hotărârilor judecătorești definitive și executorii, impozitul se calculează separat față de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, impozitul reținut fiind impozit final. Venitul impozabil din pensii se stabilește prin deducerea din suma totală a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, datorată, după caz, potrivit legii în vigoare în perioada căreia îi sunt aferente și a sumei neimpozabile lunare, stabilită potrivit legislației în vigoare la data plății. Impozitul se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății veniturilor respective. Impozitul astfel reținut se plătește până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile.
(10) Impozitul pe veniturile din pensii se reține și se plătește la bugetul de stat.
(11) *** A B R O G A T ***
(12) Contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, potrivit legii, în conformitate cu reglementările art. 1231.

mosmartin16 spunea...

Iată ce ar presupune calculul pensiilor militare și pe contributivitate, ca și în cazul celorlalte pensii cu caracter special ! Pentru unele aspecte, recunosc faptul ca Huhu mi-a fost un sprijin si-i multumesc pentru aceasta ! Poate sunt si unele erori in cele expuse si scrise la cald, iar de-i asa imi cer scuze ! Asadar, acest proces implică stabilirea a două componente, respectiv cea contributivă și cea de la bugetul de stat și punerea în plată a cuantumului mai avantajos ! Pentru neîncrezători : a se vedea conținutul tuturor legilor speciale și din care decurg pensiile cu un astfel de caracter ! Așadar, stabilirea componentei contributive a pensiilor militare implică - din perspectiva Legii nr. 127 / 2019 - determinarea numărului de puncte din întreaga activitate ( cadru militar, elev sau student al unei instituții de învățământ militar, militar în termen, perioadele de muncă în viața civilă ( atât anterioare trecerii în rezervă cât și ulterioare ) ) ! În ceea ce privește determinarea acestor puncte - în esență - se are în vedere : a) se stabilește punctajul dintr-o lună prin împărțirea soldei / salariului brut avut la salariul mediu brut pe economie din acea lună / an ! b) se realizează această operațiune pentru toate lunile din acel an ! c) de adună punctajele din cele 12 luni ale anului, se împarte la 12 și se stabilește astfel punctajul aferent acelui an ! d) se adună numărul de puncte corespunzător fiecărui an, rezultând astfel punctele adunate în întreaga activitate ! Câteva precizări : 1. în luna în care ai avut grupă de muncă, la punctajul lunar se adaugă procentul aferent ( exemplu : pentru grupa I = + 50% ) ! 2. pentru perioada cât ai fost elev / student instituție militară ori militar în termen, punctajul lunar aferent este 1 ! 3. salariile medii brute sunt cele comunicate de INS ! 4. la punctele adunate în intreaga activitate se adaugă și cele aferente pensiei suplimentare ! Ulterior determinării numărului de puncte din întreaga activitate ( cu tot cu cele pentru pensia suplimentară ), acest număr rezultat se înmulțește cu VPR ( valoarea punctului de referință ) ! Atenție, nu vorbim de a se împărți acest număr de puncte la stagiul complet de cotizare ( care în prezent e de 35 de ani pentru bărbați, existând - în Legea 263 / 2010 - și excepții ) și care ar duce la stabilirea unui p.m.a. ( punctaj mediu anual ) ! Acest p.m.a. se regăsește in deciziile de pensie ale celor care au avut pensiile pe puncte în perioada 2011 - 2015, iar el a fost stabilit în baza Legii nr.263/ 2010 ! Așadar, ne raportăm nu la această lege, ci la 127 / 2019 și care are în vedere - așa cum spuneam - înmulțirea numărului de puncte adunate în toată activitatea cu acel VPR ! VPR ( valoarea punctului de referință ) se determină prin împărțirea valorii punctului de pensie ( în prezent acesta este de 1785 lei ) la stagiul mediu de cotizare ( 25 de ani) ! Rezultă implicit un VPR actual de 71,4 lei ! Înmulțindu-l pe acesta cu numărul de puncte adunate în toată activitatea se determină cuantumul brut al pensiei pe contributivitate !

mosmartin16 spunea...

În ceea ce privește componenta de la buget a pensiei militare, aceasta ar presupune următoarele etape : a) recalcularea tuturor pensiilor militare aflate in plată dintr-o bază de calcul de 12 luni ! Care sunt elementele salariale care nu se vor include în baza de calcul, de la ce procente aplicabile bazei de calcul se va pleca...sunt aspecte care pot fi aceleași ca și în prezent ori care pot implica modificări normative ! Elementele salariale din baza de calcul vor fi actualizate, adică aduse la zi și in concordanță cu cele ale activilor ! La pensia brută rezultată se adaugă procentele aferente OMM și rezultă pensia brută finală ! La stabilirea pensiei nete în plată se va avea în vedere faptul ca reglementarea existentă ( n.n. pensia netă nu poate depăși media soldelor/ salariilor nete ) să se aplice tuturor pensiilor ( deci și celor stabilite anterior reglementării prin OUG nr.59 / 2017 ) deoarece baza de calcul a tuturor pensiilor are fundament actualizat ! Din perspectiva celor menționate până aici, urmează ca pensia militară in plată să fie cea care are cuantumul mai avantajos dintre cele două componente stabilite, respectiv componenta contributivă și componenta de la buget ! Așa este în prezent la toate celelate pensii speciale, mai puțin la cele militare, acestea având numai componentă stabilită de la buget ! Variantele care pot apărea în urma aplicării celor susmentionate sunt - în esență - următoarele : 1. dacă in urma recalculării pensiei prezente ( de la buget ) rezultă un cuantum mai mic decât cel prezent, dar mai mare decât cel contributiv se păstrează cuantumul rezultat de la buget ! 2. dacă rezultă un cuantum mai mic decât cel contributiv se păstrează cuantumul contributiv ! Două concluzii : a) practic aplicarea PNRR-ului - unde se menționează de trecerea tuturor pensiilor speciale pe principiul contributivității - implică numai stabilirea și a componentei contributive pentru pensiile militare, deoarece toate celelalte pensii speciale ( magistrați, aviatori, diplomați, grefieri, etc.) au deja în prezent componenta contributivă stabilită ( rezultă explicit din legile specifice pentru fiecare categorie dintre ele ) ! Așadar, aplicarea principiului contributivității nu presupune - exclusiv - punerea în plată a componentei contributive a pensiei militare, ci a cuantumului avantajos dintre cel contributiv și cel stabilit de la buget ! b) stabilirea componentei contributive a pensiei militare are beneficiul garanției constituționale asupra cuantumului ei ! În repetate decizii, CCR menționează faptul că pensia reprezintă un drept câștigat, dar numai în ceea ce privește cuantumul contributiv ! A se vedea - cu titlu de exemplu - doar punctul 105 din Decizia CCR nr.900 / 2020 ! Acest cuantum contributiv nu poate fi micșorat nicicum, iar asta o reiterează CCR și în ultima decizie din decembrie trecut ! Iar cuantumurile care rezultă de la buget - o spune tot CCR ( punctul 116 din aceeași decizie ) - pot fi modificate / mărite / micșorate în funcție de politica bugetară și posibilitățile financiare ale statului ! Prin urmare, cuantumul contributiv și numai el, este protejat implicit de orice dorință ori posibilitate de aplicare a unei supraimpozitări ...tot mai vehiculată in ultimul timp ! S-auzim de bine, oameni buni ! Gând și an bun, tuturor !






Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sense, eu imi doresc oskarurile, primele si toate artificiile de la unele pensii sa fie duse lui Ciucă sa i se faca focul cu ele in soba de teracota in iarna asta, mai ales ca peste cateva zile vor fi minus 30 grade la munte, unde are el cabana! Hai fi sincer ca asta ti-e supararea! Dar nu scrie in jalonul 215, negru pe alb, ca sa fie reformate TOATE pensiile speciale pe contributiva, in care intra la malaxor si pensiile militare? Oare am scris noi asta? Aaaa, ca vrea Ciuca sa fenteze, asta este o alta mancare de peste, cum a fentat si cu acea 1000 de lei de ,,veterani-veterinari-spagari,'' pe care o iau si o multime de ciumegi, pe langa bravii luptatori externi! Dispar, tataie, veniturile din lichelisme artificiale, bagate de ciucanii din CSP! N-am zis mereu eu si clar ca n-am absolut nimic cu pensiile pana in 15 000 lei, chiar cu oskaruri, măscări, mime si prime, etc? Ca daca acesti oameni au reusit, au fost norocosi si nu ei le-au inventat, ci clocarii si ciucanii, eu ce sa am cu ei si sa-i invidiez, ca doar nu iau de la mine din traista, deci stai usor si cuminte ca nu-s cu capra vecinului, vere, si nici eu nu fac reformele, ci doar ce dicteaza de la mUE! Cum ne-ofi soarta lafiecare,dar nu noi ne-o facem prin acele jaloane cu perii stergatoare de tevi de tunuri!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rambo, felicitari pentru ATENTIE cat si Col Dogaru ca ati fost pe faza sa ma sustineti! Eu am fost tare de tot pe faza, cap coada, fara sa pierd o litera, un cuvant, si asa va fi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Soldatule, de ce le este frica la necșuleni si clocarii bouleni nu o sa scape! Alde ei stateau franari in spatele dorintelor noastre de majorari, BATAND MONEDA IMPOTRIVA CONTRIBUTIVITATII! Sa stie ca in engleza voi cere CONTRIBUTIVA IN CONTINUARE LA REFORME SI ASA VA FI CA M-AM AMBITIONAT ACUM, CAND DESCOPAR CINE SUNT FRANARII PENSIILOR MILITARE! Oricum, pana in 15.000 lei pe bune, contributiva nu prea are efecte, mai ales cei fara adaosurile pe ultimii 6 luni, la cei mai vechi. DEJA AM TRIMIS TORPILA LA MARILE ADRESE, BATAND IN CUIE CONTRIBUTIVA LA MARILE NUME ISTORICE DE LA BRUXELLES!
@Soldatule, repeta-ti isprava cu torpila, cu alte torpile, ca mine, si lasa tribunalele cu Neacsu, ca e mai dureroasa asta! Tu fa-o romaneste si eu pe englezeste ca asta pe dusmani si clocari ii ingrozeste!

Huhu Rezea spunea...

@Cornele
Când comnpari cele auzite la televizor cu cele citite în documente oficiale redate pe blog, dai crezare documentelor, că acei ziaristi și invitați nu sunt specialisti în pensii militare. Uită-te la ziaristul de la Craiova, care cât de cât este inițiat, că doar și el este pensionar militar, ce prostii poate să scrie despre demersul lui Stelică la Comisia Europeană. Nici el nu știe că toate pensiile speciale, în afara celor militare, sunt deja aliniate la contributivitate, adică au cuantumul calculat atât în baza legii speciale cât în baza L 263/2010, iar în plată rămâne cuantumul mai avantajos. Unii prostesc rezervistii că alinierea pensiilor militare la contributivitate ar însemna desfiintarea pensiilor militare. Lasă că multor rezerviști le place să fie prostiți!
Uite că pensiile magistraților, grefierilor, diplomaților, aviatorilor etc sunt de ani de zile aliniate la contributivitate și nu mai tremură ca ignoranții că li se desființează pensiile speciale!
In plus, așa cum remarcă în al nouălea ceas și @mos martin, calcularea pensiilor militare și in cuantum contributiv ar permite valorificare integrală a sporului pentru condiții de muncă, a pensiei suplimentare si a stagiilor ulterioare blocate in pensia pensia specială
NU ȘTIU dacă la celelalte pensii speciale sunt situații în care cuantumul contributiv este mai mare decât cuantumul procentual din baza de calcul, dar la militari vor fi zeci de mii de situații, în special pentru cei mai vechi si care au mai lucrat după pensionare, care vor avea cuantumul contributiv mai mare decât cel calculat potrivit L 223/2015.
Chiar dacă vor rămâne în plată cu cuantumul calculat în varianta contributivă pensia lor va fi tot pensie militară.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ONORABILE, FRUMOASA SI PE DESLUSITE EXPUNEREA DV SPRE INTELEGEREA SITUATIEI PE PARTEA CONTRIBUTIVA, IAR @MOJULICĂ MARTINICA ESTE UN CAMARAD INTELIGENT SI PRACTIC, CARE A INTORS PE TOATE PARTILE SITUATIA SUSTINUT DE DV, FIIND UN MINUTIOS SI INSISTENT SA AFLE ADEVARUL ADEVARAT, SI A INTELES, INTR-UN FINAL, CA TREBUIE SA-SI SCHIMBE CALIMERA SI OPTIUNEA, DREPT PENTRU CARE IL FELICIT DIN TOATA IMINA CA II POATE INSPIRA SI PE CEI LA FEL DE INTELIGENTI, DAR NEÎNCREZATORI IN REALUTATE! ASA ESTE CUM DOMNIILE VOASTRE ATI PREZENTAT ADEVARUL,SI ROG CAMARAZII SA VA STUDIEZE POSTARILE DE MAI SUS, LA AMANDOI!
DL POLONIC, PARDON, POLCOVNIC, NEINSPIRESCU AFONESCU NECȘULESCU DE LA BANIA CRACOWIA, FIIND CIUCAN SI APARATOR DE CLOCARI, LE FACE JOCUL FARA SA JUDECE LA RECE ADEVARUL, SI NU O FACE PREA DIN LICHELISM SI SLUGARNICIE, CAT DINTR-O INCAPATANARE PE CHEIA FRANCEZA DE SCOS PRAZUL DIN GLIE, REALITATI CU PARTEA PE CONTRIBUTIVA CARE NU POT FI NEGATE, CACI SUNT EVIDENTE, INSA PUTIN IMI PASA DE PLOCONEALA UNORA CU CAPUL PANA LA ASFALT LA CAT O FACE DIN PROSTIE, FOLOSIND TASTA SI NU CREIERUL SA JUDECE, DESI TALENT LA SCRIS ARE CU PARUL, PARDON, CU C(OC)ARUL DAR NU SI INTELIGENTA LUI MOJULICA MARTINICA SAU ALTI CAMARAZI ISTETI, CA SA INTELEAGA CE SI CUM! SA FIM REZON CU FLOȘTOROACELE PRAZULUI CARE-I ATARNA DIN PAPORNIȚĂ, UDATE DIN BELSUG CU ZAIBAREL TULBUREL, CARELE NU TOATE AJUNG INTREGI IN DRUMUL DE PE TREN PE MASA LUI MALAIMARE CIUCALAIE BUCALAIE, ATUNCI CAND ESTE ZIUA DE DAT RAPORTUL SITUATIEI DE PROSTIT SI FENTAT CATANELE BATRAIOARE CU O BLOAGĂ NĂROADĂ SI SUPUSA CIUCALIMII, CA O MILOAGĂ!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La ora 02.10 A.M. din 07.01.2023 s-a reluat emisiunea cu majorarea soldei de grad la toti rezervistii. ESTE ASA CUM AM AFIRMAT MAI SUS CA SE VA EMITE DE CATRE GUVERN O OUG PENTRU ACEASTA MAJORARE, SI D.NUL IALOMITEANU SI D.NA BARCARI, REPREZENTANTA PENSIONARA DIN MIN. MUNCII NE-A SUSTINUT, DAR DANSA A MAI SPUS CA TOATE PENSIILE SA FIE AMESTECATE LA UN LOC, NU SEPARATE, BLA, BLA BLA!

Leon spunea...

Pentru E.P. si nu numai, din Septembrie avem deja Legea nr. 274/2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020...!

Leon spunea...

Pentru @MosMartin:
"Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. b), c) şi f) punctajul lunar este de 0,25 puncte."(L.127/2019) !

Dodo spunea...

Ok....am inteles...desi sunt rezervat...mai ales ca totusi su trecut 5 ani de cand cu OUG 59...si nimeni nimic ,in sens pozitiv. Dar vorba aia...speranta moare ultima.

Polman spunea...

Da. Am vazut emisiunea pe rtv cum sustine cfi dar ma intreb ce influenta reala are cresterea in netul pensiei militare.Ca la unii sa nu depaseasca 85%, altii sunt plafonati la net.Cine stie?..Ca fiecare casa sectoriala socoteste cum ii taie capul.Deci ? Castigam ceva la net sau iar ne pacalesc?

Leo spunea...

@FLAVIUS,
Comentatorii îia sun niște HABARNIȘTI.
Este vorba despre faptul că solda de grad majorată , va influența BAZA de calcul a celor ce se vor pensiona după intrarea în vigoare a acestei majorări a soldei de grad.
REZERVIȘTII sunt sub incidența Art. VII din OUG 59/2017 și Art. 84 din OUG 114/2018.
Deci nu ne impactează pe noi măsura.
Acum toate croitoresele și bucătăresele + analiștii vorbesc despre pensiile militare fără a avea habar.
PS
Până la urmă i-ai jălbărit ( colindat) pe cei de la UE, că așa te lăudai ?

avianyc spunea...

Măi deșteptilor , nu mai troncăniti pe aici aberatiile spuse de niste haidamaci din televiziunea lui Ghită precum ca pensiile militare cresc odata cu majorarea soldei de grad pentru activi.
Ba mai teoretizau prosteste fenomenul de-ți venea sa-i scuipi intre ochi.
Nu se face nicio actualizare a cuantumului pensiei cu cresterea soldei de grad fiinca nu exista baza legală. Cresterea soldei de grad se aplica doar cadrelor militare active.

avianyc spunea...

Huhurez
Principiul contributivitatii nu se va aplica niciodata la pensiile militare cat timp el poate in foarte multe cazuri genera neturi mult mai mari decat netul activilor similari in functie ,grad ,vechime ,etc. Si asta se poate intampla in multe arme ,specialitati .
In alta ordine de idei contumul contributiv este batut in cuie doar prin mentinerea in plata a cuantumului avantajos.
Asta nu exclude ca la o recalculare pe o noua lege printr-o alta formula un cuantum contributiv rezultat sa fie mai mic decat cuantumul contributiv in plata, Regula in acest caz este ca acel cuantum avantajos in plata sa nu se indexeze/majoreze până la echilibrare prin indexare/majorare cf legilor in vigoare a cuntumului mai mic rezultat după noua formula de calcul.
Inclusiv acum la recalcularile din sistemul civil prin luarea in calcul a vechimii standard de cotizare de 25 ani atat pentru femei cat si pentru barbati unele pensii pot rezulta mai mari sau mai mici decat cele in plata .
Regula de indexare/majorare va fi cea expusa mai sus.
Drept rezultat si cuantumul contributiv recalculat poate diferi in sus sau in jos fata de cuantumul contributiv in plata.
Fenomenul s-a mai intamplat si la trecerea prin recalculare de pe L19 pe L263 cand multe cuantumuri au rezultat mai mici decat cele in plata ,cuantum in plata care a stat pe loc pana indexarile au adus cuantumul recalculat la nivelul cuantumului in plata.

Asa că daca ”mos martin” si alti au muscat momeala cum ca cuantumul contributiv este batut in cuie , eu vă spun că o fi batut in cuie dar dar numai după regulile mai sus mentionate.

Polman spunea...

Eu am pus intrebarea, ce influenta ar avea o astfel de masura de actualizare a gradului, asupra unei pensii nete calculata in diferite forme adica <2018 si dupa. Ca nu s-a dat nicio h.g. in sensul asta, stiu.Ca CCR a deschis cutia pandorei cu ,,oug nu pot influenta cuantumulpensilor stab.din legi organice,, , stiu.Ca instantele cu juzii, acum f.nervosi de schimbarile anuntate, s-ar degreva de mii de dosare vechi pe rol, stiu. Si asa poate incep sa faca si ,,justitie pentru oameni,, cum suna reclama aia care se tot plimba pe teveuri.

Paul Puiu spunea...

M-am uitat la unele comentarii hilare, nu mai vreau sa dau nume ca nu mai are rost si datorita lehamitei intrucat nu mai vreau sa intru cu nimeni in discutii contradictorii sau polemica inutil, dar constat acceptarea cu seninatate sau tacit de catre unii, probabil datorita lipsei de perceptie a notiunilor simple de fiscalitate sau juridice, sau pur si simplu pentru ca nu sunt afectati, considerand o normalitate PLAFONAREA in suma de 38% a pensiilor militare, dupa ce sunt si impozitate cu 10%, reglementare inexistenta in cazul altor categorii de pensii!!!! Am incercat sa gasesc o modalitate de a se percepe ca aceasta decizie politica este abuziva fiind savarsita de politrucii de la PSD printr-o ordonanta de urgenta 59/2017, fara ca sa fi existat vreo situatie de criza sau urgenta la data respectiva, prin care s-a modificat dintr-o lege modul esential de calcul a pensiilor si numai a unei singuri categori de bugetari, adica doar pensiile militarilor si politistilor, singurii bugetari care au fost alesi pentru sacrificiu de catre politruci!!! Cu toate ca veniturile din pensiile din Romania ale tuturor cetatenilor care intrunesc conditiile de pensionare sunt impozitate cu 10%, potrivit prevederilor art 101 din Codul Fiscal, pensiile militare sunt suprataxate sau supraimpozitate fara nici un temei legal si in conditiile in care L 153/2017 nici macar nu s-a aplicat integral ca in cazul altor categorii de bugetari!!!PLAFONAREA este o masura politica adoptata care nu are legatura cu constitutionalitatea si care a fost creata abuziv doar pentru ca se aduca bani la buget din drepturile legal dobandite prin efectul legii de salariatii militari si politisti pentru clientela politica si pentru cumpararea electoratului!!! M-a intreb de ce nu s-au plafonat si pentru alte categorii de bugetari veniturile din pensii in conditiile in care li sa aplicat integral salarizarea din L 153/2027 si li s-au acordat cuantumuri salariale exorbitante, exemplu fiind medicii sau magistratii si cei din curtea de conturi, finantele publice, autoritatea locala, judeteana sau din prefecturi??!! Nimeni nu intelege sau se prefac nu inteleag ca politrucii isi bat joc din 2011 de pensiile militare jongland dupa propriile lor interese, acceptand pomana aruncata de acesti politruci si obedientii lor!!! Oare pasivitatea asta tacita se va manifesta in continuare si atunci cand politrucii vor inventa o noua formula de recalculare a tuturor pensiile militare si le vor diminua cuantumul numai ca sa se includa in jalonul PNNR-ului ??? Probabil unii dintre se vor trezi la realitate atunci doar atunci cand o sa constatate diminuarea cuantumul pensiilor lor dar din nou va fi prea tarziu ca in 2010!!! Atunci poate si cei pasivi vor simti cu adevarat prigoana Ciumei Rosii!!!!!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, se majoreaza la circa 200.000 rezervisti, la toti, caci asa suna anuntul cu 200.000 bucati suflete, ca n-avem cifra asta la cei noi iesiti de anul asta, pentru ca nici toata armata nu mai are atatia, precum in comunism, deci nu numai la cei care ies acum, fii fara grija! Racheta e pe rampa de cateva zile, cu dedicatie de infarct si speciala pentru bloaga indărătnică si catâră a lui Neacsu, o trimit pana luni caci fiind zile de sarbatori n-avea sa se initieze focosul nuclear. Vivat partea contributiva pentru pensiile nesimtite cu coliva, o pleșca pentru Neacșa si gașca! De ce le e frica si cu intrigă si cleveteli ne imbarliga n-o sa scape ca magarul la cotigă!
Atentie la gripa, tuturor, pentru ca a inceput sa se mierleasca din chestia asta si nu exista medicamente, aflandu-ne in Romanistanul bananier si cocotier condus de un scatofag belfer, fost peste brotăcari mosier si de penzii bărbier!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Avianyc, nu abera: Baza legala va fi o OUG emisa de Guvernul Ro!

Huhu Rezea spunea...

@avy
După aplicarea L 127/2019 evident că va fi un alt cuantum contributiv al pensiilor din sistemul public.
Noul cuantum contributiv va fi de referință și fată de componenta contributivă a pensiilor speciale.

@Cornele
Lasă emisiunile RTv și bagă la cap că soldele de grad actualizate care vor fi aprobate săptămânile viitoare prin HG nu se vor aplica pensionarilor decât dupa ce se reintroduce actualizarea pensiilor militare sau dacă se dispune recalcularea pensiilor militare în plată, racalculare de care fug toți ciucanii dar si multi din ceilalți, din motive de frică față de necunoscut.

Huhu Rezea spunea...

@Stelica
Pe 10 01 se judecă la ICCJ recursul vostru, al tău și al lui Goldic, la Sentința CA București de respingere a cererilor de intervenție în conntenciosul dintre CPS a MApN si Curtea de Conturi.
Recursul declarat de Curtea de Conturi la Sentința pe fond nici nu a fost înregistrat la ICCJ. Este lăsat în așteptare. Semn bun.
Dacă ICCJ admite recursul vostru va fi anulată Sentinta CA București, cauza urmând a fi repusă pe rol cu voi intervenienți admiși. Păcat că @Viorel s-a speriat de trimișii guleraților și și-a retras intervenția.

mosmartin16 spunea...

Avyanic, iar ești în zona cu aerul rarefiat și "prinzi fluturi" !🤣 Ce spun io și ce spui tu ! Io zic de faptul că ce e pe contributivitate e drept câștigat ( mai exact spus, o zice CCR) și chiar dacă "din recalcularea contributivității după o altă formulă" (cum glăsuiești tu ) ar rezulta un cuantum mai mic contributiv, tot pe cel anterior îl păstrezi, deci dreptul câștigat rezidă din primul cuantum ! Èști dus rău cu pluta, adică de la lipsa aerului ai trecut la riscul de a te îneca !🤣🤣🤣

Marcel Orzan spunea...

Pt. mosmartin:

Cam imbarligat cum zici dta. mai sus, in ultimele 2 postari. Eu propun o varianta si mai simpla! Ia uite aici, propuneri de completare a Proiectului legii de completare si modificare a actelor normative din domeniul pensiilor de serviciu a fost înregistrat la Senat cu nr. B871/2022:

Proiect
Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative
din domeniul pensiilor de serviciu
Art. IX. - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 556 din 27 iulie 2015 se modifică după cum urmează (in plus de ce e acum):
PCT. n. La Articolul 2 se se introduce litera g) cu urmatorul cuprins:
g) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat si de la Bugetul de stat prin bugetele Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite;

PCT. n1. La Articolul 5 alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat și a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură din contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat si de la bugetul de stat, prin bugetele instituțiilor prevăzute la alin. (1).

PCT. n2. La Articolul 31 se introduce alineatul (3) cu următorul cuprins:
(3) Evidenta contribuţiilor datorate de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare asigurati la sistemul pensiilor militare de stat se certifică asiguraților, din oficiu, anual, de către casele de pensii sectoriale, in conditiile prevazute de art. 35 din HG 257/2011.

PCT. n3. Articolul 109 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu ale magistraților, aflate în plată, se recalculează prin aplicarea prevederilor prevăzute la art. 28 din Legea nr. 233/2015 privind pensiile militare de stat, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei militare de stat și ținând cont de vechimea în serviciuutilizată la stabilirea sau după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, beneficiarii drepturilor de pensie militara de stat au obligația de a depune cerere la angajator pentru a alege baza de calcul a pensiei, respectiv perioada de 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate înainte de data pensionării. În situația în care beneficiarul de pensie de serviciu, nu depune cerere de opțiune pentru baza de calcul, angajatorul va stabili baza de calcul aferentă ultimelor 12 luni de activitate anterior eliberării din funcție. Angajatorul are obligația de a transmite casei de pensii sectoriale adeverința cu cele două elemente necesare recalculării pensiei, baza de calcul reprezentată de media media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază şi sporurile cu caracter permanent din 12 luni consecutive precum și media veniturilor nete corespunzătoare veniturilor brute care au constituit baza de calcul al pensiei militare de stat.
(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se plăteşte de la data de întâi a lunii următoare expirării perioadei de recalculare prevăzute la alin. (1).
PCT. n4. Articolul 110 se abroga.

Ce zici,nu e ok!? Simplu si direct, nu?! Sanatate

mosmartin16 spunea...

Leon, m-am uitat la art.14 (1) lit.b), c) și f) din 127 ! Acolo se vorbește de facultate, militar in termen și de perioada de cresterea copilului ! Unde scrie de 0,25 puncte ? Mulțumesc !

Dodo spunea...

Din ce inteleg eu....un simplu fost pompier ...imi dau seama ca pe acest blog exista rezervisti cu pregatire juridica la un nivel mare. In cazul asta vreau sa va spun ca aveti toata aprecierea mea de " simplu pompier"....macar atat...si de respectul meu pt dvs...cei care intr-adevar va luptati cu HOTII PENSIILOR NOASTRE. Sper sa rezistati in bataliile dvs. Va sustin moral cu toata puterea mea. Toata stima.🤝👍🙏

Leon spunea...

@MosMartin, citeste si art.88, al.(2) din L.127/2019..!

Marcel Orzan spunea...


Corectie pt. mai sus:
PCT. n3. Articolul 109 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile militare de stat, aflate in plata ......

reddog spunea...

Dodo
Mă rog, părerile sunt împărțite.
Pe dincolo Moș Alecu zice că sunt niște ageamii.
Că mai întotdeauna adevărul e undeva la mijloc.

Vali spunea...

FELICITARI DANEI BUDEANU !
RUSINE CELOR CARE AU CEVA DE COMENTAT IMPOTRIVA EI !
CATE PERSOANE PUBLICE AU LUAT APARAREA PE BUNA DREPTATE A MILITARILOR ???

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Articolele 109 si 110 din Legea 223/2015 sunt deja epuizate prin recalcularea care a avut loc in anul 2016.
Introducerea unei noi recalculări nu poate inlocui cele 2 articole ci se poate integra în lege eventual după articolul 30 sau la capitolul dispoziții finale.
Ai făcut aceeași greșeală care s-a strecurat si in forma finală a L 223/2015 in care s-a spus că recalcularea se va face potrivit art. 28, înțelegându-se recalculare retroactivă la momentul deschiderii dreptului de pensie. A trebuit să vină OUG 57/2015 să precizeze ca recalcularea se va face potrivit elementelor salariale din art. 28 dar actualizate la momentul recalculării.

Sorin spunea...

Referitor la discuțiile calcul pe l223 sau calcul pe contributivitate:
Calcul pe l223
-în proiectul legii de modificare, depus la Senat, în forma inițiatorului, scrie explicit "baza de calcul este media sondelor lunare brute realizate la functia de baza în 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, actualizate...". Aceeași expresie privind soldele o regăsesc pe decizia mea de recalculare din 2017, la anexa 1, pct 1.
Cu alte cuvinte algoritmul de calcul utilizat în 2017 cred ca va fi menținut. Probabil ca se va actualiza, cu gradul, eventual și funcția.
-exceptiile, adica sporuri, prime, premii, ore, etc sunt cele din l223 cu ceva adăugiri. Se includ sporurile pt specialist de clasa, ambarcarea în staționare și marș.
Tot ce a fost primit în valuta, diurne sau salarii conform MAE, nu intra. Aici au de pierdut foștii atașați militari, doar la calculul pe contributivitate.
Calcul pe contributivitate
-o parte dintre noi are decizii de recalculare din anii 2012, 2013, cu anexe: salariile lunare pe toată oerioada de activitate, punctajele anuale, punctaj pentru grupele de munca, punctaj suplimentar pt pensia suplimentara.
Nu știu dacă deciziile celor ieșiți pe l223 conțin cele arătate mai sus, dacă nu ca anexe la decizie, măcar în baza de date a CSP. Dacă nu, le vor trebui cel puțin 1 an pt adunarea datelor, verificarea lor, calcule.
-partea buna este ca se iau în calcul toate veniturile, cu excepțiile cunoscute. Aici vor avea de câștigat mult cei detașați în economia națională pe funcții de conducere în companii cu producție civila și militara. Vor pierde mai mult cei din atasatura și mai puțin cei în funcții la nato (pt ca salariul in tara a fost doar g, f si vechime).
-pe blog exista un Excel făcut de Trofin. Nu știu dacă are venitul mediu brut pe economie adus la ianuarie 2023. E simplu. Dacă aveți brutul lunar va puteți calcula eventuala contributivitate. Inclusiv cu plusurile datorate grupelor de munca.
-suma finala bruta e calculata apoi conform celor aratate de @ovidiu și @mosmartin. Calculul a fost inițiat de LOV, perioada de cotizare ceruta era 25 ani, iar VSR era 75 (1875 valoare punct pensie estimat pt 2022 în 2017, împărțit la 25 egal 75).
-câștiga cei cu vechime completa, cu venituri mai mari, armele tehnice... Pierd toți viitorii pensionar. Aceștia nu vor pierde dacă la partea contributiva va fi reliefata in rezultatul pe l223. Sau, pe model britanic, se va adaugă o indemnizatie corespunzătoare vechimii, gradului și funcției. Probabil și eșalonului.
Doar pe contributivitate, cuantumul pensiilor nu va mai fi similar piramidei funcțiilor. Asa ca nu va fi convenabil dar e și mult mai costisitor. Pentru guvern.
În final, vor exista mulțumiți și nemulțumiți.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Mă repet. Nu m-am retras pentru că m-a speriat moș martin, lupul sau scufița roșie. M-am retras pentru că m-am săturat să fiu faultat de 6 ori și tot eu să primesc, cartonaș galben și roșu. (în ședință din 29.06.2021 mă pierde pe drum, 26.10.2021 îmi schimbă cererea de intervenție principală în accesorie, fac cerere de îndreptare eroare materială iar pe 09.11.2021 mă omite iar, și iar de 3 ori, ca pe 24.05.2022 să spună că-mi respinge cererea. În plus. La ÎCCJ îmi trimite recursul și finalul de la completare cerere intervenție principală. Atunci mi-am băgat piciorul în el de proces.)

Marcel Orzan spunea...

@Huhu:

Ok, de acord, greseli, sunt ele greseli in legi promulgate, darminteri in niste opinii. Dar pe fond esti de acord?
Nu e mai simplu asa?
Militarii contribuie si daca legiuitorul accepta si pune in lege chestia asta, totul e rezolvat, nu?
Asta trebuia sa fie lupta noastra, nu "civilizarea" si "pe pucte" ca tata Aglae, femeia de serviciu de la dispensar, far a avea ceva cu munca si pensia ei, dimpotriva!

Leo spunea...

67/99/2023 BRAVO Stelică.
Vine și Flavius în viteză pe turnantă.......

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Stii ce mă miră? De ce Comisia Europeană nu i-a răspuns mai întîi lui @Flavius, că el s-a îngrijit să traducă în engleză petiția către CE?
@Stelica doar s-a semnat si a adăugat lista cu pensiile în plată la MApN.
Am o bănuială. Petițiile lui @Flavius primesc IGNORE pentru abuz de dreptul de petiționare.

reddog spunea...

Huhu

Poate Ursula von der Leyen s-a uitat și la pozele petiționarilor.
Sau Rossi ăla.
E doar o ipoteza.

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

@Câne roșu
Spune-i tu lu' mos Curba de nivel că este corect calculul CPS a MAI privind indexarea succesivă a pensiilor militare pentru cei pensionați după 15 09 2017.

avianyc spunea...

Dacă Ursulei (adică unui oarecare Rossi) nu i s-a adresat prin ”Scrisoare deschisa ” cu semnatari Cezar & Rambo & Akord nu se i-a nimic in considerare !!!

Dodo spunea...

Zicea cineva de pe blog,din sursele lui cum ca
va fi bine pt cei cu pensii mici si medii dupa recalculare. Daca va fi asa... vom trai si vom vedea.
Oricum ar fi ...daca nu se va face recalcularea(ceea ce nu ar fi chiar atat de greu...la 200.000 de oameni...fata de 4.000.000) inseamna ca ...trebuie sa facem toti plangeri...petitii...procese..sau orice trebuie pt a putea fi auziti.
Eu cred totusi ca norocul nostru ar putea veni de la UE...sau BANCA MONDIALA...sau cine stie ...poate chiar de la NATO????(Aici am dubii)



Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, sunt tare in parcare si ale mele rachetoaie cu vibratoare la durligele goale care lovesc pă nasoale sub cingătoare intre gioale la locul cu fantasme si miasme sa produca numeroase orgasme pentru organul cu priapisme spasmodice! (Cată vrajeală pă tine, bă, nea' Ifrime care dă jmecherii si fomele cu origini si orgii latine te ții bine!)

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Soldat, dar am trimis CNP si uite ca o sa bag si Cartea se Identitate

avianyc spunea...

@ mos martin
Lasa sorcova ca ce sorcovesti scrie in lege.
Daca tot vrei sa lamuresti cum sta treaba cu cuantumurile stabilite pe contributivitate spune in clar oamenilor ca un cuantum contributiv stabilit pe L263( si sunt multe pensii calculate la alegere intre 223 si 263) este doar un cuantum avantajos in cazul in care s-ar recalcula pensiile pe L127 pe o cu totul alta formula care este deocamdata in curs de negociere ar fi mai mic decat cel stabilit prin L263.
In aceste cazuri se mentine in plata cuantumul avantajos stabilit pe l263 pana cand prin indexari/majorari succesive al cuantumului stabilit prin L127 se depaseste cuantumul avantajos.
Mai pe intelesul dta , CCR garanteaza doar cuantumul contributiv in plata ca si cuantum avantajos ,nu spune ca el nu poate fi ca rezultat mai mic in cazul unei recalculari pe o noua lege contributiva.
Asa este pe contributiva la trecere de pe o lege contributiva pe alta lege contributivă.
Asta poate insemna pentru multi in cauza neidexari sau majorari ani la rand pana când depasesc cuantumul avantajos in plata.
Nu-i exclus ca legiutorul sa aplice aceasi formula si la o eventuala trecere de pe speciala pe contributivă.
Bine totusi ca nu ne mai bati la cap cu calculul dintr-o baza de calcul formata din doar cateva elemente salariale comune tuturor militarilor care plafonata la 58,5% din brutul bazei de calcul pe care o induci ar fi un dezastru pentru marea majoritate a pensionarilor.


Huhu Rezea spunea...

@Dodo
Care recalculare?
Uită-te pe acest blog câți rezerviști tremură de frica reformei pensiilor militare prin recalculare!
Dacă mergi pe conturile FB, unde comentează rezerviștii, te îngrozești câți analfabeți funcțional în înțelegerea legislației pensiilor militare sunt. Sunt unii care au pensii sub 5000 lei, cu vechime mai mare de 30 ani, dar care țipă să nu se recalculeze pensiile militare.
Nu știu ce este aia alinierea pensiilor militare la principiul contributivității, o confundă cu dispariția pensiilor militare, dar țipă și ei, imitând niște formatori de opinie care au ce apăra, care nu-și doresc vreo reformă a pensiilor militare de teamă că dispare mia de lei pentru veterani în teatre străine, 50% din pensie pentru cântăcioși, scribălăi și hatriști, sporurile ciucane... etc.

Huhu Rezea spunea...

@Avy
N-ai răspuns la comentariul privind conservarea pensiilor mecanicilor de aviație prin alinierea pensiilor militare la contributivitate sau la valorificarea completă a sporului pentru condiții, a pensiei suplimentare, stagiilor ulteriosre pensionării.

reddog spunea...

Huhu
Sunt și unii care tremura la gândul că se vor acorda ajutoarele și salariile compensatorii celor în drept.
Deci sunt mai mulți cu tremuriciul. 😁

mosmartin16 spunea...

Leon, ai dreptate ! Pentru militar în termen, facultate = 0,25 puncte după 127/2019 ! Viteza, bat-o vina ! Mulțam' fain !

reddog spunea...

Huhu
I-am transmis lui Moș Alecu mesajul dvs dar se pare că nu a trecut de cenzura.
Se mai întâmplă chiar și la dvs.
Asta e, blogurile sunt proprietate privată, fiecare cu regulile sale.
Că așa e in viața și blogosfera, puține genii și mulți analfabeți funcționali. 😁
Prosti dar multi parca zicea cineva.
Lăpușneanu parca. 😁
Deci nu trebuie desconsiderați.
În democrație nu votează doar geniile (mai ales alea neînțelese) 😁

GG spunea...

@P.Puiu 07.01 ora:10,26 Hei,asa da,vezi d.le ca se poate atunci când nu exista interes propriu? Foarte bun comentariul și f.pertinent!Asta cu "ciuma rosie",nu prea am inteles,ca pe noi ne-au afectat mai multe ciume,cea portocalie a început
prin 2010,continuând cu cea roșie și albastra.Toti au contribuit ptr.bataia de joc la pensiile noastre.De departe a contribuit și se detașează LOV și"ciuma"gulerată.

avianyc spunea...

Huhurez,
Las'că te lamureste ungro-valahul (Ungrovlahiskoi) nomad aghiasmat Rambo că doar nu i-a injurat degeaba in stil hurzicar pe motiv că au pensii mai mari ca si el.

Leo spunea...

După ce bârfește "păsărica" pe la vîscu suge sevă , mai dă o tură și pe aici, ca şi când este un bun camarad cu "păsărică".

mosmartin16 spunea...

Avy, ești irecuperabil !🤣 Te compătimesc, dar și te înțeleg : atât poți !🤣 Bre "cap pătrat", dacă ai un cuantum pe contributivitate de "x" lei și printr-o altă formulă ( cum spui tu ) rezultă un alt cuantum "y", mai mic decât "x", dar "x" se păstrează în plată până când indexările, bla,bla ( cum "descoperi tu apa" )...îl duc pe "y" la "x"...nu înseamnă că s-a păstrat dreptul câștigat anterior pe contributivitate ?? Dăăăă....🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, UE nu-i tribunal sa le trimiti buletinul, le trimit oricum CNP-ul, si eu le-am trimis mai mereu si cu documente insotitoare cu probatorii. Pur si simplu ei le primesc, citesc, noteaza si verifica sau iau masuri ulterioare, onsinderandu-le informari pretioase
caci sa mai si raspunda miilor de petitii le-ar lua tot timpul. N-am primit nici un reject de la nici unul, adica UE, World Bank sau NATO. Vorba lui @Leo, stiu ei totul din aceste petitii, hiclenii, nescapandu-le nimic si consemnand tot!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Stelica, sa-mi fac timp sa fac si asta, macar in ciuda polonicului ,,jurnalist'' ciucanist, Necșulescu Neinspirescu, cel cu proptea-spam pe blog cu gărdescu!

mosmartin16 spunea...

Și tot pentru cel "cu capu-n nori", Avy ! Ia "luminează-ne" cum se îndreaptă inechitatea "cât casa" între doi rezerviști care au fost "gemeni" în activitate ( identici la virgulă în ceea ce privește tot, solda de grad, funcție, vechime, condiții de muncă, etc., etc.), dar au trecut în rezervă în ani diferiți, iar cel de-al doilea a avut în plus un purcoi de sporuri incluse în baza de calcul, sporuri pe care primul nu le-a avut incluse pentru că nu erau reglementate pe vremea lui ! Hai, vino cu idei "din puțu" gândirii" tale, ținând cont de faptul că legea civilă se aplică pentru viitor și că nu-i poți da primului ceva compensat pentru ceva ce nu a avut ! Hai, spune-ne ..."far luminos" !🤣🤣🤣

GG spunea...

@Leo, Anonimul de pe la MosA.nu sunt eu de aici.Am văzut ca este un anonim care bârfește la greu! Eu,cam as bănui cine ar fi,dar ma abțin sa dau nume pana nu sunt sigur.Dl.H cam știe cine sunt.Ma intreb de ce com.apar ca"Anonim",dar e mai bine asa.

M spunea...

@moșmartin

Și cum se rezolvă inechitățile dintre ăla care nu a avut sporuri dar i-a dat statul apartament, care a mâncat la popotă cu 3 lei pe zi, care a primit ajutor la trecerea în rezervă cât să își ia o mașină, care a avut o soldă de 6 ori cât salariul mediu brut, care a avut o viață liniștită zi de zi?

Dar cum se rezolvă față de înaintașul lui dintre cele două războaie? Care a avut 2 ordonanțe și o vilă la șosea, trimis la studii la Saint Cur și primit de rege cu onoruri, cu o soldă cât zece profesori?

Înțelege că au sporuri pentru că au solda de funcție redusă! Dacă nu înțelegi asta atunci să știi că ăsta e motivul pentru care nu meriți pensie mai mare!

Cum voiau unii pensionari?

Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie.

Și

Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Adică nu creștea solda activului dar era inflație.... Hopa! Primea bani!!!!!

Creștea solda activului dar nu era inflație.... Hopa! Alți bani!

Era inflație negativă? Hopa.... Să nu i se ia bani!!!!

Nu domnule! Ți s-a stabilit o pensie pe baza venitului avut ca activ! Apoi puterea de cumpărare este menținută prin indexarea cu inflația! Gata! Punct!

Vrea statul să tripleze salariile militarilor nu înseamnă să îți tripleze și ție pensia!

Vrea statul să reducă la jumate salariile militarilor.... Nuuuuuuu .... Mie îmi rămâne pensia, nu mai vreau să se actualizeze cu solda activului!

Vedeți-vă poziția REALĂ în societate! Nu mai suntem importanți! Gata!

Ce e smiorcăiala asta?

Huhu Rezea spunea...

@M
Toate frustrările tele, care trădează teama de reformă, se rezolvă foarte simplu!
Se face recalcularea tuturor pensiilor militare, ca la magistrați, și ,după aceea, numai inedexări, fără actualizări.

Sebi spunea...

M,
Saint Cur este o licenta poetica livrata la nervi. U este langa Y pe tastatura, corect, dar mie Sovata mi se pare, pentru Nicu, locul cel mai sigur pentru chestia aia nasoala, acolo trebuia ridicata o academie de prestigiu a flancului estic.
Acuma... iertati-l pe mosu' daca mai spune si prostii, uneori varsta doare mai rau ca mictiunea. Da-mi aduc aminte asa... ca prin ceata, cum am descoperit minunea internetului acum vreo douazeci sau nouazeci de ani.
Ca ieri a fost, cu tastatura in fata, cand trimiteam raspuns distinsei doamne care imi botezase o nepotica, la o superba poza ce-mi trimisese cu niste ingerasi care tundeau iarba prin rai. Emotionat si fiindca mi s-a parut misto, i-am raspuns "Muisto!"
Tarziu, dupa ani de zile, s-a prins fi-miu ala mare ca-mi alunecase destu de colonel intre "u" si "i".
Eh, distinsa murise cu muia-n suflet saraca, noi sa fim sanatosi.
Va pupa tata.

avianyc spunea...

@ mos martin
Nu v-aș dori sa fiti in situatiile enumerate cu ” y„ mai mic decat ”x” si vreo 4-5 ani sa nu vedeti indexare/majorare sau mai bine zis cresterea cuantumul avantajos contributiv ”garantat” de CCR. Atunci să vezi ”emocioane” !!!!!(((((( Si ati și intelege in mod sigur ce anume garanteaza CCR.
Inalta ordine de idei , nu exista situatii identice ca sa calculezi pensia doar din câteva elementele comune plafonate le net invocate de dumneata.
Fiecare persoana fizica ,in mod ideal , trebuie actualizatala un anumit stadiu de salarizare functie de valoarea veniturilor din activitate ,altfel este discriminate cu intentie. Daca nu se poate in mod ideal ,atunci actualizare dintr-o baza de calcul care sa reflecte cat mai aproape nivelul veniturilor. Ca doar de aia unii ne riscam viata iar altii consuma creionul chimic.
Na , uite că ti-am dat peste cap sorcova !!!

Leon spunea...

@Huhu Rezea, in proiectul de lege, la magistrati, se mentine ACTUALIZAREA pensiilor( un procent de majorare !?)..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Dacă tot nu se face actualizarea până obține @Stelica neconstituționalitatea eliminării actualizării prin ordonanță, să ne mulțumim dacă în acest an se face doar recalcularea pensiilor militare.

M spunea...

@Huhu Rezea

Iar cu "frica"? Mai terminați să îi atacați pe absolut toți care nu sunt exact in aceeași situație cu dumneavoastră!

Ăia sunt neterminați, ăia sunt îmbuibați, ăia sunt ciucani, ăia sunt mercenari. Nu putem să fim toți perfecți!

Eu am frustrări?????? Dumnevoastră nu aveți postări în care sa nu vă legați de sporuri sau prime de veterani!

Ca ce chestie să fie actualizată pensia cu solda de funcție? Solda funcției pe care am avut-o a crescut cu 20%. Să fie sănătos ăla care o ocupă! După ce iese el la pensie iar o să crească!

În 2021 inflația a fost 5,1%. În 2022 inflația a fost 15,9%.
Dacă nu ne-ar da ăștia indexarea cu un an în urmă ar trebui să primim 5,1% + 15,9% = 21%

Adică dublu decât primesc activii anul ăsta și mai mult decât a crescut solda de funcție a fostului meu loc de muncă în ultimii 5 ani!


Medicul activ acum are salariul cu 300% mai mare decât a avut un medic aflat acum la pensie. Deci contribuie de 3 ori mai mult deci o să aibă o pensie contributivă, așa cum îți place dumitale, de trei ori mai mare!
Vedeți un medic pensionar zicând: nu domnule, să îmi actualizeze și mie pensia după salariul unui medic de acum!!!!!

Politica de salarizare nu are nicio legătură cu ceea de protecție socială sau pensii!


@Sebi 👍

Corect! Scriu de pe telefon și nu mai văd nici eu ca la 50 de ani.... 😁

M spunea...

Na, drace, că sunt de acord cu Avianyc!!!

Unii ar vrea sa fie stabilită o singură pensie: PENSIA! O bagă apoi pe aia cu "aceeași carieră". Nu există două cariere identice în două perioade de timp diferite!

Iar după cariere identice, pentru doi militari ieșiți la pensie în aceeași zi, pensia este perfect egală.

Doi oameni ieșiți la pensie in perioade istorice diferite nu pot avea aceeași pensie!

Paul Puiu spunea...

Huhule, asa cum pensiile militare au ramas plafonate pot ramane si neactualizate si gata si basta, vorba ta!!!! Asa e echitabil in opinia politrucilor, cu asta mergem inainte, adica doar cu indexarile!!!Imi place sau e nostim cum unii contesta plafonarea pensiilor si altii lipsa actualizarii lor!!!Da daca am face o analiza tot varsovistii care au pensii mai mici au iesit in rezerva pe plus: compensatorii, pensii relativ bune de la trecerea in rezerva pana in prezent in comparatie cu cele civile si atunci care e rostul contributivitatii, tot pentru ca varsovistii sa intre pe plus pentru ca au cea mai mare vechime pana in 1989 acumulata pe vremea comunistilor si care au stat pana la varsta maxima de pensionare bine mersi!!!! Plafonarea pensiilor militare e o nimica toata Huhule, vorba ta, ce e un minus pentru tine de minus 38% din pensie, o nimica toata!!!! Ar fi fost ideal sa se fi recalculat la toti rezervistii pensiile dupa 15.09.2017 tot cu mica plafonare de 38% in afara impozitului de 10% si poate asa ar fi inteles toti cu adevarat cu ce pensii barosane au ramas toti cei trecuti in rezerva dupa data de 15.09.2017 care nu au avut functii de comanda sau sefi ca Ciuca!!! Exemplu: ai o pensie bruta 10.000 de lei si in urma plafonarii cu 38% si a impozitarii cu 10% sa mai ramai cu maxim 5200 de lei ca fost ofiter superior cu peste 30 ani de vechime in serviciu cam cat un colonel care are aceiasi cuantum de 10-15 ani!!!!
Huhule, hai sa nu ne mai amagim, stim cu totii ca nu se vor actualiza pensiile militare pentru ca bugetul de stat este limitat si obligatiile asumate de guvern pentru PNNR impun doar reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale si nu cresterea lor!!! Unii rezervisti si in retragere cred ca politrucii sunt prosti si se afiseaza cu deciziile de pensionare de acum 20-30 de ani si nu cu cupoanele de pensie care au alt cuantum actualizat sau indexat de N ori!!!!Eu zic ca e bine sa fim multumiti in continuare cu ce primim indexare de stat si sa nu ne mai plangem decat sa ajungem cu pensiile diminuate urmarea recalcularii lor dupa noua formula de austeritate a guvernului!!!!

Huhu Rezea spunea...

@PP
Bine că ai revenit la sloganul de non combat " Să ne mulțumim cu ce avem!"
Nu ți-e jenă să spui asta unor colegi care au pensia pe jumătatea celei pe care o primești, deși au vechime și funcții mai mari decât ai avut d-ta?

Relu spunea...

@mosmartin: la civili sunt multi care isi recalculeaza pensia pentru simplu fapt ca au avut niste sporuri care la data deschderii dreptului la pensie nu erau luate in calcul dar le erau platite si impozitate ca atare. Pe viitor , din ce spuneau nijte "specialisti" pe la tv ca cica se lucreaza si la o alta lege a pensiilor, se va largi si mai mult baza de calcul si la pensiile civile cuprinzand depasiri de plan- daca mai exista in viata oameni care au prins asa ceva- acord global...Asadar daca respectivul "geaman" care a iesit mai devreme si a avut sporurile respective, va putea cere sa-i ia si lui in calcul acele sporuri chiar daca la data deschiderii dreptului la pensie nu i-au fost luate in calcul, asta sa permita legea ceea ce nu e greu sau nu ar trebui sa fie greu. Daca vrei sa-l ajuti pe ala care are pensia mica solutia nu e sa tai de la ala care o are mai mare ci sa-i dai aluia care are mai putin. Pentru ca daca tai de la ala care are mai mult - nu vorbim de alde 10000 + dar si aici e de discutat- si ii dai lu ala cu mai putin tot un putin nu se cheama ca ajuti. Nu vei mai avea unul ci 2 oameni cu pensii mici sau putin marite. Daca celalalt "geaman" a avut sporurile respective care au fost impozitate si la care s-au luat si contributii de ce sa nu le iei in calcul? Si revin: in lumea civilizata spre care teoretic tindem, sambetele, sarbatorile legale si noaptile nu sunt considerate sporuri. Sporuri sunt oskar, doctorate.Faptul ca unul alege sa munceasca noaptea sau de sarbatori cand altul doarme sau chefuieste trebuie platit mai mult. Plus ca sunt sectoare in care nu poti pune lacatul pe usa la 15 si sa revii a doua zi la 7.
Si da M are dreptate, cu greu vei gasi 2 oameni intrati in sistem in acelasi timp care sa aiba acelasi traseu profesional si care la pensionare sa aiba pensia egala.
Daca am fost alambicat sarbatoarea e de vina. La Multi Ani sarbatortilor de azi!

Toto Iany spunea...

Dle M , ati pierdut vremea prin Armata . Nu ma simt comfortabil sa aud asemenea idei . Sunt curios sa stiu ce functii inalte ati avut in activitate de v a adus intr o astfel de stare de ...handicap logic .

monteoru spunea...

Observ ca faceti observatii,propuneri etc pe aici de parca s-ar uita cineva la ele.Eu unul cred ca ati gresit adrisantul.Va nemultumeste sistemul dati in judecata statul si institutia la instantele din Romania si dupa parcurgerea tribunal si CA in cazul litigiilor de munca fuga la CEDO.Acolo fiti siguri de un proces corect.Daca dreptatea va apartine statul cat e el de stat sigur ca o ia in barba.

monteoru spunea...

PP ,ma esti de coma.Sa ramana ca acum! Adica tu ,comisar sef cu aia mare ca te-a fatat ma-ta mai tarziu si eu colonel cu aia mica ca am avut nesansa sa ma nasc mai devreme.Tot tu in mod subtil imi reprosezi ca nu am parasit mai de mult pe cale naturala sistemul.
Nu.Pensie egala la munca egala.Daca stau bine sa ma gandesc voi politistii in afara ca purtati pistol nu aveti nici o tangenta cu armata militara.Incet dar sigur va ia locul politia locala.In prezent sunteti niste fantome.

M spunea...

@Toto Iany

Știți care e diferența dintre a argumenta și a jigni?

Eu nu îmi permit să spun nimănui "handicapat" chiar și "logic"! Trecând peste asta, ce nu vă convine mult stimate coleg?

@Relu

Sunt SDSL-uri pentru că instituția nu angajează suficienți oameni. Era situația unuia de pe la RU care și-a trecut nu știu câte ore suplimentare.
L-a dar în judecată instituția și omul a câștigat!
A dovedit că îi lipseau 54% din personal, că el lucra peste program în mod frecvent, și în alea 6 luni alese dar și în lunile dinainte și că dacă instituția permitea angajarea personalului el nu ar fi fost nevoit să facă pe suplimentare!!!!

Reacția "colegilor" de pe forumurile rezerviștilor? "Să i se taie pensia porcul dracului! Sper să moară curând!"

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

CTITI SI VA CRUCITI CE SCRIE CANIBALIC AICI:
bugetul.ro/ministrul-muncii-marius-budai-a-facut-anuntul-momentului-despre-noua-formula-de-recalculare-a-pensiilor-am-descoperit-cateva-aspecte-si-le-vom-indrepta/

mosmartin16 spunea...

Avyanic, tare, tare greu pricepi ! Bre aerianule...tu știi din ce era formată baza de calcul pe timpul Legii 164 ?? Și cum s-a putut atunci...vreo 10 ani ?? Te suspectez de analfabetism funcțional în fază avansată !🤣🤣🤣 Dar stai, nici nu mai trebuie să o fac...cred că deja e o certitudine !🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Las, @Mojulică, frate, ca o sa ne dea astia niste baze de calcul la recalcularile urmatoare de o sa ne punem mainile in cap!

Brenda spunea...

Budai umblă cu fofârlica, ce tot spune,cum adică a găsit ,ce a găsit , el știe formula și nu o spune, va fi o formula alta decât se speră , vom vedea , își pune în cap pe toți pensionarii, la militari ,numai vorbe goale

Silviu spunea...

M.Budai spune că pensiile militare au fost reformate odată cu oug 59 din 2017,dar nu spune ca doar cei pensionati după aceasta data sant plăcinte la net. Si mai spune o minciună ca pensiile militare sant aliniate la principiul contributivitati

Cătălin spunea...

M, SUNT ABSOLUT DE ACORD CU CEEA CE CRITICAI LA DOMNUL ADMINISTRATOR AL BLOGULUI MAI PUŢIN LA UNA DIN PRECIZĂRI ŞI ANUME LA ACEEA CARE FACE REFERIRE LA ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE. ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE ESTE ABSOLUT NECESARĂ DEOARECE A FOST PREVĂZUTĂ ÎN LEGE (L223 DIN 2015) IAR DIN CÂTE ŞTIU EU O LEGE TREBUIE RESPECTATĂ ÎN ORICE ŢARĂ ŞI ÎN NICIUN CAZ PRIN ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ. CU ALTE CUVINTE CEI CARE AU ÎNCĂLCAT PREVEDERILE LEGALE MODIFICÂND O LEGE PRIN OU AU SĂVÂRŢIT UN ABUZ ÎN SERVICIU ŞI AU PREJUDICIAT DE UN DREPT PENSIONARII MILITARI. ÎN ACESTE CONDIŢII AVÂND ÎN VEDERE CELE EXPUSE, VINOVAŢII TREBUIE ANCHETAŢI ŞI TRAŞI LA RĂSPUNDERE PENTRU ACEST ABUZ (INFRACŢIUNE).

Leon spunea...

"Noi vorbim de un calcul. Principiul de bază este cel anunțat, și anume să nu mai depășească nicio pensie, salariu. Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.

Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor."(de la Marius Budai, citire) !
Deci la pensiile de serviciu, in urma recalcularii, dispare mentinerea in plata a cuantmului avantajos!!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Este important ce spune Budăi.
Recalcularea pensiilor speciale deja aliniate la principiul contributivității nu va afecta cuantumul contributiv sau componenta lor contributivă. Dacă cuantumul net recalculat va fi mai mic decât cuantumul contributiv... rămâne în plată cuantumul contributiv ca drept câștigat.
Pensiile militare nu sunt aliniate la contributivitate și nu vor beneficia, în caz de recalculare, de protecția cuantumulului drept câștigat.

Coman Doru spunea...

Comunicat din data de 28 decembrie 2022 al Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N. referitoare la aplicarea Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României

28.12.2022 COMUNICAT al Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.

Leon spunea...

@Huhu Rezea, ministrul Budai se refera, in principal, la cele 6 categorii de pensii de serviciu, unde cu siguranta noul Cuantum obtinut cf.legilor speciale, va fi sub cel aflat in plata si care va fi platit in continuare !
Cuantumul contributiv, deocamdata are o pondere mica si nu va fi afectat !
Pentru pensiile militare, a fost informat ca nicio pensie nu depaseste veniturile brute !
@Rambo, VRS nu va fi nici 75 dar nici 60, in acest an se va opri la 66-67 lei..!

kostas spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai f. spunea...

Și atunci au tot interesul să nu pice OUG 59...care au reformat pensiile ?mă întreb...daca pica prin intervențiile colegilor noștri ce se va întâmpla ? Ptr guvernanti.

kostas spunea...

Rambo, cum crezi tu ca la militari valoarea punctului de pensie se va imparti tot la 30 ca la civili, pe cata vreme la militari stagiul maxim de cotizare era de 30 ani, nu 35 ca la civili. Acest stagiu trebuia realizat de cei nascuti dupa 01.01.1970. Alta diferenta este varsta de pensionare, care la militari era si este de max.60 ani(obligatorie doar pentru cei nascuti dupa 1970), iar la civili de 65 ani. Cum vii tu acum si imbarligi lumea ca la o calculare a pensiei pe contributivitate o sa ne bage pe toti in aceeasi oala si o sa fie impartirea punctului de pensie la 30 la toata lumea?

Viorel spunea...

Stimați pensionari. Deși am Vechime în serviciu = 35 ani, 2 luni, 10 zile; Vechime efectivă realizată = 36 ani, 4 luni, 4 zile și Vechime cumulate = 50 ani, 3 luni, 25 zile, pensionat la 55 de ani, TREABA E NASOALĂ. Am făcut o simulare pe contributivitate pe un singur an și mi-a ieșit un punctaj de 0,88 la infinit, Probabil și pentru ceilalți ani punctajul este la fel. Dacă se împarte la 30 (la unii s-a împărțit la 20) îmi iese 1 punct și ceva. Ce pielea cucului fac eu cu un punct și ceva ? O laie, cu păr de oaie. Deci, adio PD, adio PDL! Eu astăzi m-am lecuit definitive de contributivitate. Nu o să-mi ia nimeni pielea de pe cuc pentru că, vezi doamne, pensia mea nu este un drept câștigat. Una este să am o pensie de 2.000 și alta de 4.000 (ca ex.) și să mi-o impozitezi cu 15% ce trece de 4.000.

Viorel spunea...

Am uitat. Sg.maj./Plt.adj.șef pe 23.august 1983 – Plt.adj.pr./Plt.adj.pr. pe 30 noiembrie 2016.

avianyc spunea...

@Huhurez
pensiile militare se vor calcula cf proiectului de lege trimis in parlament ,eventual cu unele ajustari de catre parlamentari. Cuantumul avantajos ramane in plata , legea se aplica pentru viitor. Pentru cuantumurile obraznice vor căuta formule constitutionale de micsorare iar pentru cele mici formule de aducere la valori rezonabile.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Dacă nu vrei să înțelegi ce înseamnă alinierea pensiilor militare la contributivitate, stai la locul dumitale pe site-urile pe care ciucanii de 5 cifre flutură pentru creduli pericolul reformei pensiilor militare, de teama că se vor micșora pensiile lor nesimțite.
Cu ce te deranjează alinierea la contributivitate dacă îți rămâne în plată cuantumul special al pensiei militare, dacă acela este mai avantajos?
Din cîte rețin, și dta faci parte din cei 68% dintre pensionarii militari care au și acum în plată cuantumul contributiv mai avantajos, cu regim juridic de pensie militară din anul 2016, cuantum care în ultimii 8 ani a crescut prin indexare cu vreo 22%, în timp ce valoarea punctului de pensie a crescut de la 830,2 lei în 2015 la 1 784 lei în 2023. Inainte de a îmbârliga d-ta lumea cu ce ai auzit de la ciucani, ți-ai făcut calculul ce pensie contributivă ai avea acum, funcție de suma punctajelor de pensie din deciziile din perioada 2011-2015?

Coman Doru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
avianyc spunea...

Domnule Huhurez, cât timp pensionarii militari in plata detin cuantumuri avantajoase dupa patru legi distincte , L164 , L119 , L263 , L223 este greu sa reformulezi o lege de echilibru care nu ar face altceva decat sa creeze inca un set de cuantumuri avantajoase .
Drept urmare deocamdata ”Proiectul de lege” trimis in parlament si aplicabil pe viitor va fi noua lege.
Daca ii mai adauga in parlament doua ,trei fraze cu prevederi din OG 59 si 114 in privinta actualizarii si indexarii lasa cele doua ordonante fara temei.

Și in fine , sunt multe pensii calculate in cei cinci ani de gratie pe L263 ,avand drept rezultat cuantumuri destul de mari.
Ce ziceti daca de exemplu mecanicii de bord pomeniti anterior calculati pe L263 vor ramane cu cuantumurile avantajoase in plata mult mai mari ca neturile generalilor si coloneilor calculati la netul bazei brute de calcul???
Lucrurile nu sunt simple si nu pot intra cu hei rupul in viata oamenilor dupa vor vor unii ,atata timp căt au respectat anumite legi.

kostas spunea...

Huhule, nu stiu cum citesti tu, dar vad ca nu prea intelegi ce am vrut sa zic. In primul rand nu am pensia pe contributivitate in plata, in 2016 la recalcularea pe 223 am trcut la pensia militara deoarece era mai mare decat contributiva. Acum insa, cea contributiva ar intrece-o pe cea militara. Nu inteleg de unde ai ajuns la concluzia ca nu vreau sa-mi calculeze si contributiv pensia? Chiar vreau si am sustinut mereu acest lucru, sa avem si noi parte contributiva. Eu nu am facut altceva decat sa-i arat lui Rambo ca nu poate imparti punctul de pensie la 30 si la militari si la civili deoarece sunt varste de pensionare diferite si stagii de cotizare diferite( au fost pentru militari pe 263)La noi la militari ar trebui impartit la un nr. mai mic de 30, eventual la 25. Atat am spus si nimic mai mult. Concluziile tale sunt total eronate. Eu am fost intotdeauna de acord cu tine cu privire la pensia pe contributivitate.

Coman Doru spunea...

Am dat link-ul pentru Calcul Cuantum Pensie Miltara la 12:19.
La 12:48 deja l-ați bulit!

mosmartin16 spunea...

Totdeauna a fost așa : în cazul oricărei recalculări - pe contributivitate - rămâne în plată cuantumul avantajos ! În cazul oricărei recalculări a pensiilor plătite de la buget, rămâne în plată cuantumul avantajos NUMAI dacă în textul noului act normativ este prevăzut aceasta ! Dacă nu, nu ! Asta o spun pentru leneșii în lectură și analfabeții funcțional !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rambo, cum mi-o fi soarta si norocul, dar eu nu cred ca se vor preta ca pensiile mici sa le faca si mai mici, adica cei cu 58 lei, 60 lei, 100 lei sau tote cele sub 1000-1500 lei practic sa ramana fara cuantum la modul total sau injumatatite. Ai crede asa ceva? Chiar tu ziceai acum cateva zile ca astia cat si neterminatii vor fi avantajati. Nu iti dai seama ca s-ar ajunge la un dezastru social care ar scandaliza intreaga armata si se va ajunge la zero incadrari noi in armata cat si in politie? Statul nu vrea sa agraveze situtia celor sub 1500 lei si nici jaloanele din PNNR, iar azi presa si tv-urile au pus mana pe situatia pensiilor la MAI, vehiculata si pe topicurile de aici, criticnd dur acele pensii de 22.000 lei cat si gravitatea situatiei la pensiile acelea de 58 lei si similarele mici, deci scandalurile bat la usa guvernantilor si obligatoriu vor gasi solutii si pentru pensiile mici. Adica tu vii si dai indexare de 12,5%, dai cupoane de saracie extrema ca si celelalte indexari din urma si vii dupa aia sa le razuiesti pe toate dintr-un condei, lasand mii de rezervisti intr-o situatie de saracie extrema si exterminare fizica prin lipsa totala a venitului din pensii? Ai crede asaceva? Eu nu cred ca se vrea prin reforme sa se ajunga la un dezastru social, mai rau ca in basism si in prag de an electoral! Recalcularea ne va demonstra ca va fi o reforma de echilibru, si nu una de crunta nedreptate sociala, si nu degeaba a fost draftul de lege dat pe mana Parlamentului pentru dezbateri, ajustari si corectii de echilibru social. Altfel se vor trezi scosi din Parlament cu voturile si inlocuiti cu altii, ori ciolanul pentru ei e cu mult mai important decat razuirile de care noi ne speriem amagitor ca s-ar aplica. ,,Dezastru'' pentru pensiile nesimtite ar fi, desi nu cred cu tarie asta, decat sa le maitaie din perciuni si bretoane sa nu se observe, dar nici sa vad pensiile mici si medii puse la pamant dintr-un condei, caci nu toti din Parlament sunt si nebuni!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mojulica, iti subscriu! Asa este, tataie!

mosmartin16 spunea...

După Legea nr.164 / 2001 privind pensiile militare de stat, baza de calcul era formată - exclusiv - din : SG, SF, G, SC, SM și DL ! În decursul timpului, ultimele două au fost incluse în SF ! Deci se poate și cu o bază de calcul ( actualizată) și formată - exclusiv - din primele 4, cum dealtfel a și menționat-o - în scris și în mai multe rânduri - Departamentul de relații publice din MApN ! Iar alături de această pensie militară stabilită de la buget va fi și cea determinată contributiv, rămânând în plată cuantumul avantajos ( așa cum e la toate celelalte pensii speciale ) ! Hai că se poate și se elimină inechitățile ! Iar pensiile rezultate sunt chiar decente ! Că sunt ăia cu cuantumuri prezente "cât casa" și o să-i vedeți cum mârâie...e fix pix problema lor !🤣🤣🤣

Negritoiu spunea...

Huhu Rezea 12:18,
Ai dreptate,dar numai in cazul mentinerii punctajelor initiale! Cine garanteaza ca nu se modifica metodologia de calcul? Eu am facut calculul si,conform rezultatului obtinut,nu-mi vine sa cred ca se va aplica. Imi doresc sa se termine odata cu reforma pensiilor militare pt.a inceta raca intre diferitele categorii de rezervisti. Luati fiecare in parte,toti au dreptate: si cei pensionati cu multi ani in urma,care beneficiaza de un raport solda/salariu mediu pe economie bun (dar n-au beneficiat de nenumarate sporuri si indemnizatii) si cei pensionati dupa 2016 care beneficiaza de nenumarate sporuri dar au raportul solda /salariu mediu mai mic. Nu este vina noastra pentru ca am iesit in rezerva in ani diferiti,pe baza reglementarilor din vremea respectiva. Vina este a celor care au modificat reglementarile in vigoare pentru a obtine avantaje personale la trecerea in rezerva.

Leon spunea...

@MosMartin si in Legea 127/2019(Art.157,al.3)dar si in L.263/2010 se mentioneaza expres ca dupa Recalculari se mentine cuantumul avantajos:
"Articolul 82
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situația prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizația pentru însoțitor prevăzută la art. 77 se menține și pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă."..!!

kostas spunea...

Viorele,dupa noua lege a pensiilor pe contributivitate nr. total de puncte, ( adica punctajele obtinute in fiecare an, adunate, da nr. total de puncte),se inmulteste cu o constanta, valabila pentru toata lumea, pentru a nu se mai crea inechitati.Aceasta constanta poate fi 60 lei,65,70, 80, etc. si va fi stabilita printr-o formula care inca nu se stie cum va fi, deocamdata fiind niste zvonuri. Deci daca valoarea punctului de pensie va fi sa zicem, 1800 lei, si s-ar imparti la 30, constanta va fi 60 lei. Pensia unuia cu 50 de puncte va fi: 50 x 60 = 3000 brut, la care se adauga OMM Dar e posibil ca la militari sa nu fie impartirea la 30 ci la 25 si-atunci pensia ar iesi mai mare. Deci nu va mai conta anul iesirii la pensie ci numarul total de puncte pe care le aduna fiecare in toata cariera.

Huhu Rezea spunea...

@kostas
Corect, numai că nu se va mai admite în L 127/2019 stagii complete medii diferite. Dacă valoarea punctului de pensie se va împărți la 30 de ani, pentru a obține valoarea punctuliui de referință, apoi se va împărți la fel pentru toată lumea, ca să nu mai fie diferențieri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Kostas, ar fi bine sa fie asa

mosmartin16 spunea...

Leon, eu mă refeream la altceva, nu la cuantumul avantajos între diferite forme ale pensiei ( la limită de vârstă, anticipată, de invaliditate, de urmaș ) !

mosmartin16 spunea...

Tot pentru Leon ! Deci...io m-am referit la noul act normativ ce implică recalcularea... pentru aceeași categorie / formă de pensie și nu la trecerea dintr-una în alta ! Duminică faină !

mosmartin16 spunea...

Kostaș, păi asta spuneam și io ( despre acel VPR) în postarea mai amplă din topic !

GG spunea...

Dacă se va imparti la 30,și rugați sa nu fie asa,cei 68% + cei ieșiți la pensie cu vechime de sub 30 de ani,vor fi dezavantajați,Aproape toți vom fi.Ar fi cea mai mare magarie ca P.de pensie.sa fie împărțit la 30.In schimb e binișor sa fie împărțit la 25.
1800:25=72.In schimb,pe mulți iar aduce cu piciorele pe oamânt știu ei care.Adica cei care din cauza lor nu se fac actualizări.

Leon spunea...

Mosule, nu fi comod !
"Art.157(L.127):
(3) In cazul in care prin aplicarea prevederilor alin. (1)(RECALCULAREA CU VPR !) rezulta un cuantum al pensiei mai mic decat cel aflat in plata sau cuvenit, se pastreaza cuantumul avantajos"..!!

mosmartin16 spunea...

Ai dreptate Leon, dar... e o nuanță aici ! Ceea ce e prevăzut în ceea ce ai arătat tu pleacă și din perspectiva impusă de CCR potrivit căreia pensia contributivă e un drept câștigat și o noùă reglementare din care ar rezulta un cuantum contributiv mai mic ...impune păstrarea celui anterior ! Pe când în cazul pensiilor de la buget...alta e situația !

RD spunea...

In comparatie intre forma actului normativ postat pe site-ul Ministerului Muncii pe 20 decembrie cu cea modificata pe 28 decembrie apare la recalcularea pensiilor magistatilor la art.III alin. 5:

'Recalcularea prevazuta la alin. (1) nu aduce atingere drepturilor de pensie stabilite pe baza principiului contributivitatii, potrivit legislatiei sistemului public de pensii.'

Concluzia? Nu pot sa-ti scad pensia bazata pe principiul contributivitatii, dar pot sa-ti maresc sau micsorez partea de la buget. Iar magistratii nu prea au contribuit la bugetul sistemului public de pensii in comparatie cu ce primesc de la bugetul statului.

S-a adaugat acest alineat pentru ca magistratii tot spuneau pe anumite cai de dialog ca nu pot fi micsorate pensiile aflate in plata!

Cum pot ataca magistratii acum? In prima forma era de inteles, dar s-a modificat si s-a adaugat acel alineat ca sa se clarifice situatia in legatura cu acest aspect.

luchy19 spunea...

Atâtea jigniri și vorbe urâte între oameni pe acest blog nu prea am găsit altundeva.
Atâta ură !? De ce și pentru ce ? Încerc să întru cât nai rar ....!

M spunea...

@Cătălin

Eu nu spun că e corect! Viața în general nu prea e corectă!
Să luăm exemplul Marelui Licurici!

🔴 Cei încadrați până la 01.01.2018 primeau ca pensie

- 2,5% x număr de ani x solda din ultima lună

Exemplu 2.5% X 20 years X $8,500 = $4,250

🔴 Cei încadrați începând cu 01.01.2018 au pensia

- 2% x număr de ani x solda din ultima lună

Exemplu 2.0% X 20 years X 8,500 = $3,400

Deci o diferență de 20%

Pe ce această diferență? Pentru o singură zi diferență în data de încadrare!!!!!!!

Discriminareeeeeee! Inechitateeeeeeee! Să moară ciucaniiiiii! Să moară îmbubațiiiiiiiii!!!!!


Cei încadrați după 01.01.2018 mai primesc și o contribuție la un Pilon 3 (pensii ocupaționale) în care militarul contribuie benevol din solda lui cu 0% - 5% iar DoD vine și el cu 1% - 5%. Asta creează un fond administrat privat (asemănător Pilonului 2 de la noi) iar militarul poate opta pentru 6 niveluri de risc investițional (gen "riști mai mult poți câștiga mai mult dar poți să și pierzi"). Deci e al dracului de complicat!!!

Fiecare rămâne pe legea și formula de calcul pe care a ieșit la pensie!
Nu există actualizări cu solda activilor!!!!!!

Ajustarea pensiilor în SUA pe baza indicatorului de cost al vieții pentru 2023 este de 8,7% iar salariile militarilor cresc cu 4,6% după doi ani de scădere!

Repet: dacă ni s-ar da acum inflația pentru 2021 și 2022 am avea 5,1% + 15,9% = 21% adică dublu decât cât primesc activii!


Sursa: https://blog.streetshares.com/legacy-vs.-blended-retirement-system-brs-how-your-pension-is-calculated-as-a-military-member

dana spunea...

Daca duamna asta avea baieti, eram curioasa daca mai sustinea armata obligatorie. Si ca sa o parafrazez, "mars"! Despre restul discutiei nu comentez.

Viorel spunea...

Cu scuze, dar mă revoltă. Ori ești prost, ori ești corupt, altfel nu-mi explic, cum de OMV Petrom face ce vrea în România. Și nu numai ei ci toate firmele austriece. Ne fură și ne fu.e de ne îndoaie ca pe niște fraieri iar statul român tace.
Compania austriacă OMV Petrom spune că nu ar trebui să plătească taxă de solidaritate României.
În schimb, cu privire la aceeaşi contribuţie de solidaritate decisă la nivelul UE, şi transpusă în legislaţia din România prin OU din 29 decembrie 2022, grupul austriac consideră că "OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022.
https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/motivul-pentru-care-compania-austriaca-omv-petrom-nu-ar-vrea-sa-plateasca-taxa-de-solidaritate-a-romaniei.html