Un produs Blogger.

joi, aprilie 13, 2023

Creșterea economică a României, în ultimii 20 de ani, remarcată în Libertade din Portugalia

13 comments

 


Economia românească ajunge din urmă  economia portugheză

"🇷🇴🇵🇹 Potrivit celor mai recente date de la Eurostat , economia românească a ajuns din urmă pe cea portugheză în 2022. Această creștere este deosebit de impresionantă pentru că în urmă cu puțin peste două decenii România era o țară foarte săracă în context european și PIB-ul său per  cap de locuitor, în paritatea puterii de cumpărare, a reprezentat aproximativ o treime din PIB-ul portughez pe cap de locuitor (27% din media UE, comparativ cu 85% în Portugalia). În 2022, ambele țări au înregistrat un PIB pe cap de locuitor corespunzător cu 77% din media UE.

Primul deceniu al acestui secol a fost marcat de un val puternic de migrație românească în Portugalia, precum și din alte țări est-europene.  Venind din țări mult mai sărace, au căutat condiții de viață mai bune și locuri de muncă mai bune. Între 2000 și 2010, aproximativ 37.000 de români au intrat în Portugalia. De atunci, migrația a încetinit, iar în 2021 erau deja cu 8.000 de români mai puțini în Portugalia decât în ​​2010. Economistul

Zsolt Darvas , de la think tank -ul Bruegel , spune că „de la începutul anilor 2000, România  a devenit o economie convergentă, condusă de reforme orientate spre piață și a beneficiat de investiții străine directe și de modernizarea tehnologică” . Investițiile au crescut, la prețuri constante, cu 101% din 2000 (în Portugalia s-a înregistrat o scădere de 13%). De asemenea, s-a concentrat mai mult pe sectorul industrial, care reprezintă 22% din economia românească (17% în Portugalia).


În consecință, în România s-a înregistrat o creștere de 579% a valorii exporturilor (Export Value Index) din anul 2000, în timp ce în Portugalia aceasta a rămas la 153%. Marja de profit corporativă reprezintă în prezent 53% din VAB (37% în Portugalia), iar salariul mediu, ajustat pentru inflație și paritatea puterii de cumpărare, a crescut cu 62% din 2008 (doar 5% în Portugalia).


„ Lipsa unor evoluții majore nesustenabile (cum ar fi creșterile foarte rapide ale prețurilor locuințelor, datoria publică ridicată și datoria externă ridicată, ca în multe țări din sudul Europei) a contribuit la stabilitatea macroeconomică, care a ajutat creșterea”, a concluzionat Darvas . Datoria publică românească, ca procent din PIB, nu a depășit niciodată 50% .

13 comentarii:

Leo spunea...

A spune (indirect) că Portugalia este tigrul Europei , este ca şi cum ai spune că Ferentari este centrul cultural al Europei.

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Pierzi din vedere că ambele țări sunt comparate cu venitul mediu pe cap de locuitor din UE.
Presa portugheză a vrut să remarce descreșterea economiei portugheze.
Hai să nu fim așa de prăpăstioși precum hurzicarul și alții ca el, care consideră România o colonie!

Leon spunea...

Huhule, avem 2 colegi, @PP si @GO, care o sa ne spuna ca meritul este al lui Basescu si Iohannis, doar au condus Romania in ultimii 20 de ani..!!

GO spunea...

Nu există crestere economică atât timp cât datoria externă a unei țări raportată la PIB, crește gradual. Șibdatoria din PIB a România sw îndreaptă spre punctul critic.

Problema României este pe cât de simplă, pe atât de gravă: nu exportăm, deoarece nu producem. Din cauză că nu exportăm (suficient) pentru a aduce mai mulți bani în Români, statul nu are suficienti bani sa intretina aparatul bugetar. Și așa apar împrumuturile. Și care se acumulează până la punctul în care un stat nu mai poate plăti nici împrumuturile. Atunci urmează falimentul de țară.

Soluțiile sunt evidente:

1) Pentru stabilizare. Românii trebuie să își consume cu preponderența, propriile bunuri și servicii, pt. a nu mai scoate bani din România ca să achite bunuri și servicii din import.

2) Pentru prosperitate. România trebuie să ia banii strainilor, adică să exporte cât mai multe bunuri si servicii.

Nu există variante alternative.

GO spunea...

Legat de cele spuse anterior, fiecaruia dintre noi ne revenea in noiembrie 2022 o datorie de ....8290 dolari.

https://cursdeguvernare.ro/tarile-cu-cele-mai-mari-datorii-top-30-pe-ce-loc-e-romania.html

csej spunea...

Cand vrei sa ai siguranta ca o informație are un sâmbure de adevăr cauti mai multe surse.Corespunzator acestui principiu am intrat atât pe blogul lui Huhu dar si pe blogul Mos Alecu.Uite asa m-am ales cu un "prieten".Mi se rupe in paisprezece ce are de împărțit el cu Huhu.Ma deranjează ca e neam prost si ca improsca cu laturi.

Huhu Rezea spunea...

@Iceparu
Nu e neam prost Maciu Biluță. E suge vâsc, cum îi zice @Leo. Dacă se închide acest blog, el nu ar mai avea subiecte de discutat.
Audienta artileristului în 10 ani este acoperită de cea de pe acest blog într-o lună.

nr. 1 spunea...

Sa incepem cu inceputul. PIB-ul unei tari= consum+investitii+exporturi-importuri! Pe ce se bazeaza cresterea PIB la noi? PE CONSUM ! Investitii putine , exporturi mai mici decat importurile ! Pe ce se bazeaza CONSUMUL? Pe imprumuturi externe masive cu dobanzi din ce in ce mai mari! Cat este DATORIA EXTERNA A ROMANIEI ACUM? Peste 150 miliarde de euro! Cine va plati DATORIA EXTERNA ? Copiii si nepotii nostri , cu varf si indesat, cei care vor ramane in tara! Cei cu conturi grase acum , posibil o vor sterge @ englezeste@ la un anumit moment ca soricelul urmarit de celebrul motan Arpagic! In aceasta situatie reprezinta o iresponsabilitate crasa sa sustii ca nu ai nevoie de banii din PNRR pentru a salva pensiile excesiv de avantajoase !

GG spunea...

Dacă crește economia ROU ajungând să o prindă pe cea a Portugaliei,atunci oricare om care mai are un pic de materie cenușie,se întreabă pe bună dreptate,dacă pensiile cetățenilor patriei,se aproprie de pensiile cetățenilor lusitani!!!Și deoarece nu este greu de aflat,am sa aflu curând.

benji spunea...

GO, mai sunt soluţii, una dintre ele o constituie optimizarea pesiilor militare(printr-o ablaţie consistentă, satisfăcătoare pentru popor). La aceasta se lucrează acum, concomitent cu presiunea pe pensionabilii slabi de înger să nu părăsescă sistemul.

raul spunea...

Atat timp cat aproape jumatate din PIB,se ,,scurge" in strainatate ,vorbim discutii!De aia suntem saraci!Va spun in cunostinta de cauza ,daca n-ar fi intrarile cunoscute dar mai mult necunoscute de BNR,ale stranierilor,cetatenii obisnuiti ar fi vai de curul lor!Restul ...sunt cifre ...frumoase pt statistica!Realitatea e alta !Lumea nu se hraneste cu acele cifre!

Pacala spunea...

Trăim ca portughezii?
Mai degrabă vorbim " braziliana", vorba unei persoane publice, alta decât " succesuri". Cumpărăm pt măreția armatei " second hand-uri" de la ei. După ce preturile din România vor atinge pragul celor din Portugalia, nu o sa mai vedem un asa "elan" al creșterii economice, în pix sau de la INS. Despre productivitatea muncii... nimic..... nimic? Cum o măsurăm pe cea a casierului de la OMV.... ca tare sunt curios de ce câștiga de 4-5ori mai puțin decât cel din Austria?

Calinmihaib12 spunea...

Statistica, în lipsa datelor concrete, RELEVANTE(!)..ECONOMICE,nu spune mare lucru..!
"Creșterea" economică a ROMÂNIEI, atâta cât e.., e rezultatul, în princi pal, al PRODUCȚIEI și EXPORTURILOR realizate de INVESTITORII INDUSTRIALI STRĂINI, care realizează produse..cu valoare..MARE..= ÎN VALUTĂ,dar care VALUTĂ..nu prea se vede în..BUGETUL NAȚIONAL=la capitolul"VENITURI" și sau CHELTUIELI (ale Guvernului ROMÂNIEI!); acea VALUTĂ e "repatriată"in țările producătorilor și/sau ajunge în.."off-shore-uri"..![cel puțin = așa se plâng guvernanții noștri..= cum că nu prea au de unde să susțină cheltuielile esențiale privind CREȘTEREA NIVELULUI DE TRAI (!??)]
Cât timp exportăm MASIV.."PRODUSE" CU "VALOARE ADĂUGATĂ MICĂ"(?):
=FRUCTE și LEGUME..românești,
=CEREALE,
=animale VII și CARNE/produse lactate
=textile (produse în.."loan")
=și alte "mărunțișuri"..,etc.,
..mai ales că multe din cele de mai
sus,nu prea găsesc în magazinele noas tre,cel puțin cele din"provincie"..!
..nu ne putem aștepta la o CREȘTERE
AUTENTICĂ..românească, a "pib"-ului/ cap de român..!