Un produs Blogger.

vineri, februarie 16, 2024

Cui ne adresam in cazul interpretarii gresite de catre Casele de Pensii a dispozitiilor de lege privind impozitarea progresiva

29 comments


Pentru ca s-au ivit unele neintelegeri in privinta  competentelor de solutionare a interpretarii textelor de lege care reglementeaza impozitarea progresiva a veniturilor din pensii, din intamplare, ieri , CCR a publicat o decizie in care spune ca sunt inamisibile exceptiile care nu privesc textul de lege aplicabil cauzei deduse spre judecare ci interpretarea acelui text.

Competenta de interpretare a legii revine instanțelor, la cerere, iar daca acestea dau interpretari diferite, aplicarea unitara a legii de catre instante este asigurata de ICCJ prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.


 D E C I Z I A Nr. 598 din 21 noiembrie 2023 a CCR, publicata in MO nr. 131 din 15 02 2023

referitoare la excepția de neconstituționalitate a sintagmei „acțiunilor îndreptate împotriva actelor administrative care nu mai pot fi revocate întrucât au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice” din cuprinsul dispozițiilor art. 7 alin. (5) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004


.............

28. Având în vedere aceste critici, Curtea reține că interpretarea normelor de lege este operațiunea de stabilire a conținutului și a sensului la care acestea se referă și este o etapă absolut necesară în vederea aplicării corecte a legii situației de fapt concrete din cauză, instanța de judecată fiind ținută să aplice în acest scop metodele de interpretare a normelor juridice. Așa cum a stabilit Curtea Constituțională, în mod constant, în jurisprudența sa, interpretarea legilor este o operațiune rațională, utilizată de orice subiect de drept în vederea aplicării și respectării legii, având ca scop clarificarea înțelesului unei norme juridice sau a câmpului său de aplicare. Instanțele judecătorești interpretează legea, în mod necesar, în procesul soluționării cauzelor cu care au fost învestite, interpretarea fiind faza indispensabilă procesului de aplicare a legii. Oricât de clar ar fi textul unei dispoziții legale — se arată în Hotărârea din 22 noiembrie 1995, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în Cauza C.R. împotriva Regatului Unit, paragraful 34 —, în orice sistem juridic există, în mod inevitabil, un element de interpretare judiciară (a se vedea, în acest sens, și Decizia nr. 600 din 14 aprilie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 11 iunie 2009, sau Decizia nr. 360 din 25 martie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 317 din 14 mai 2010). 

29. În consecință, problema de drept invocată de autorul excepției de neconstituționalitate și dedusă spre soluționare Curții Constituționale — referitoare la stabilirea momentului intrării în vigoare a actelor administrative și al producerii efectelor juridice — este în realitate una de interpretare și de aplicare a normelor de lege aplicabile cazului concret dedus judecății instanței care a sesizat Curtea Constituțională. În cazul în care practica judiciară vădește o interpretare neunitară, Constituția, prin art. 126 alin. (3), atribuie Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar nu Curții Constituționale, competența de a stabili interpretarea și aplicarea unitară a legii de către celelalte instanțe judecătorești.

30. Având în vedere că, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituțională se pronunță numai asupra constituționalității actelor cu privire la care a fost sesizată, excepția de neconstituționalitate a sintagmei „acțiunilor îndreptate împotriva actelor administrative care nu mai pot fi revocate întrucât au intrat în circuitul civil și au produs efecte juridice” din cuprinsul dispozițiilor art. 7 alin. (5) din Legea nr. 554/2004, astfel cum este formulată, este inadmisibilă.


29 de comentarii:

xmax spunea...

La cum stau lucrurile in tara nu cred ca exista vreo sansa reala pentru a sesiza eventualele elemnte inconsistente sau eronate in ceea ce priveste interpretarea gresita a procedurii de impozitare

GG spunea...

Cui ne adresa? Cred ca nici Dumnezeu nu ne mai ascultă pe noi rezervistii! Datorita lașitătii!!!

Claudiu Marin spunea...

GG
Lasitatea vine din nepricepere, nedocumentare, superficialitate, comoditate, analfabetism functional etc.

Cezar spunea...

Gresit !
Se datoreaza inechitatilor existente in cadrul sistemului de pensii militare
Multora le place ,
mimeaza lupta..dar sa nu se schimbe nimic
Ati sustinut cumva pozitia domnului Dîncu..in aplicarea Plx-199??
Ma indoiesc !

Claudiu Marin spunea...

@ Capusa lui Cezar
Corect se spune din cauza inechitatilor legiferate dupa anul 2015.
Nu administram acest blog cand s-a discutat Pl x 199.

Viorel spunea...

Don Cezare. Prin ce acțiuni l-am fi putut susține pe domnul Dîncu în calitate de ministru al Ap. pentru a putea implementa Proiectul PLx-199/2020, când în ședința de guvern domnul Dîncu i-a propus domnului Ciucă în calitate de prim ministru să voteze acest proiect iar domnul Ciucă i-a spus din mers. Lăsăm pentru ședința următoare când o să votăm și noul proiect al Statutului cadrelor militare. Ok zice Ciucă ? Ok zice Dîncu, neștiind că i-a tras plasă rămânând la stadiul de promisiune iar domnul Dîncu și-a dat demisia constatând că nu va fi ajutat de nimeni privind eliminarea inechităților dintre pensile militare sau alte legi sau OUG date în folosul MAp.N.

GG spunea...

PLx 199,se poate reface,se făcea trimitere la L.salarizării,se punea în aplicare în 3 etape.Prima etapa se poate pune și acuma,celelalte...

Viorel spunea...

Fiind flăcău din Moldova, regiune în care s-a nascut Moș Ion Roată (com. Câmpuri / Putna), zic și eu ca dânsul. „Ba eu, drept să vă spun, cucone, n-am înțeles!” Adică eu și Cezar suntem niște bagabonți din aceeași zonă la fel ca Pic și Poc din desene animate, băieți veseli și zglobii să vă-n veselim copii ?

CEZAR spunea...

Ce-mi place !
Actualul manager al blogului i-a dat reject lu HUHUREZU..:D :D;;
Sper sa fie de bun augur ...si manipularile...sa nu mai reziste pe acest blog asa cum au rezistan ani buni....
Stafia lu Huhurez...numai bine pe acolo pe unde circuli..cu cercul...

Claudiu Marin spunea...

Cezar
Mai bine te-ai preocupa sa te delimitezi de Cezar-ul moldovean, care iti strica reputatia.

GG spunea...

Universul blogherilor
,al pensionarilor militari,era mult mai sărac fără acest Blog. Bine ați revenit! Bine,ați fost tot timpul aici,dar fără postări,fără a se asculta și păsul celor care urmăresc blogul,a fost ca o nuntă fără lăutari.
Dumnezeu să vă dea sănătate!

Luc 3 spunea...

Bună ziua! Văd că acum ,se discută,pe la asociații,actualizarea salariului de grad! Eu unul nu mai stiu valorile actuale! Ce părere aveți?

Huhu Rezea spunea...

@anonim
D-ta nu stii care este deosebirea intre anonim si pseudonim. Aici dta ti-ai dat pseudonimul de anonim.

@Luc 3
Citeste articolele de pe blog scrise sub eticheta solda de grad de pe prima pagina a blogului.
Sunt tot Claudiu Marin, chiar daca scriu de pe adresa blogului.

Leo spunea...

........

Leo spunea...

Dragul nostru HUHUREZ,
Ai dispărut brusc din gazetă pe 13.06.2023 pe la miezul nopții.
Acum ne bucurăm că ai revenit la cursurile de drept.
Este și un semn că ești bine sănătos.
DOAMNE AJUTĂ și te pupăm toți cei din Horezu și periferii....

Huhu Rezea spunea...

Leo
Huhu Rezea a incheiat brusc socotelile cu aceast blog la jumatatea anului trecut in urma unui eveniment pe care nu sunt abilitat sa-l public. Cu putin timp inainte mi-a comunicat ca sunt nominalizat ca Autor si pot posta si seta independent pe blog. Nu sunt sanse sa mai revina.
Am mai spus ca am pastrat adresa veche a blogului pentru a asigura continuitate. Postarile sau comentariile care sunt publicate de pe adresa blogului, cu avatarul H imi apartin tot mie, Claudiu Marin.
Poate peste cativa ani voi reusi sa readuc blogul la audientele din timpul lui Huhu Rezea.
Claudiu Marin.

Leo spunea...

MULȚUMESC Claudiu,
1. Eu cu HUHU am avut o relație interpersonală deosebită, pe noi legându-ne multe cunoștințe comune din zona Horezului.
Te rog , spune-i lui HUHU dacă poate și dacă vrea , ca să-mi dea un mesaj pe e.mailul meu, deoarece îl știe , căci am noutăți din zonă.
2. Eu cred că în căteva săptămâni audiența va fi ”erectă” ( ca pe timpurile lui ”HUHU cel BUN”) având în vedere că ai schimbat în bine formatul de interacțiune cu cititorii/scriitorii blogului.

CEZAR spunea...

Luc 3 spunea...
FRECTIE CU APA CHIOARA LA UN PICIOR DE LEMN...
Se mai fac si ei ca ..lucreaza ..gen Daogaru....

csej spunea...

Putini din generația mea mai sunt in viata.Sunt militar calificat care am purtat pe umeri si stele si trese.Fiecare dintre noi avem probleme comune dar si particulare
Dacă continuam sa ne hartuim reciproc cei ce dețin astăzi si in viitor destinul nu ne vor trata cu respect

.

GG spunea...

Huhurez "a murit",Trăiască Huhurez! Cum îi spunea nepotul lui Mircea-Voievod,chiar voievodului:"Măria-Ta,tu nu vei muri niciodată"!
S-au: Vei fi iarăși ce ai fost și mai mult decât atât!✌

Luc 3 spunea...

Multumesc Claudiu pentru raspuns! Sunt câteva sute de lei diferență la solda de grad,400-500 lei! Ar fi buni dacă o să primim și noi la pensie! Mult succes în continuare,toate cele bune!Salutări lui Huhu,și numai bine!👍

Claudiu Marin spunea...

Luc3
Legea 153/2017 împuterniceste Guvernul sa actualizeze anual soldele de grad pentru activi prin HG.
Pentru ca HG-ul sa se aplice și pensionarilor militari este nevoie de o lege care sa reformuleze art. 60 din L 223/2015

Viorel spunea...

Domnule Claudiu Marin. Dacă aveau de gând să ne acorde și nouă majorarea Soldei de grad o făceau prin Legea nr. 282/2023 pe care tocmai au emis-o.
La art. XIV pct. 10 unde ar fi trebuit scris: După art. 60 (cel scris de ei) se introduce un nou articol, art. 601, cu următorul cuprins: Ori de câte ori se majorează Solda de grad la cadrele militare active, se majorează și Solda de grad pentru pensionarii militari. O pot face și acum dar cad în ridicol pentru că rezultă că nu știu astăzi ce trebuie să facă mâine.

Claudiu Marin spunea...

Viorel
Prin L 282/2023 era interzisa cresterea vreunei pensii speciale. Asa cerea PNRR.

Viorel spunea...

Sunt de acord cu dumneavoastră per ansamblu și nu strict pe subiect până la nivel de punct sau virgulă, dar mă întreb și vă întreb. HG nr. 28/2023 era cuprinsă în PNRR ? O să-mi spuneți că HG nr. 28/2023 nu are tangență cu pensile militare, numai că, prin exodul de pensionări a cadrelor militare CU SOLDA DE GRAD MAJORATĂ, a crescut și fondul de pensii din cadrul MAp.N., deci o creștere și nu o stagnare sau reducere a acestuia.

Claudiu Marin spunea...

Pentru stabilirea pensiei militare se iau in calcul valorile soldelor de grad si funcție actualizarte la data deschiderii dreptului de pensie. Dupa stabilirea pensiei militare, potrivit legii pensiilor militare, opereaza numai indexarea.Cei pensionati in anul 2024 nu vor benefici nici ei de cresterile soldelor pentru activi din anii 2025 si anii urmatori.

Claudiu Marin spunea...

Pornograful de pe blogul lui Cezar(doar nu te astepti sa vezi pe un blog serios expresii porno chiar sub forma de pseudonim)

a scris

"Cei pensionati in anul 2024 nu vor benefici nici ei de cresterile soldelor pentru activi din anii 2025 si anii urmatori."
Inteleg eu de aici ca ori de cate ori va apare cate o majorare a soldelor indiferent de componenta si/sau valoare tot de atatea "n" ori va mai apare o noua categorie de pensionari.Bine ca nu e inflatia din 2001-2003 cand se majorau soldele in fiecare luna ,de ordinul "zecilor de mii"ROL
20 de "generatii" anuale de pensionari militari, posibil cu 20 de valori ale pensiilor diferite si toate astea la grade functii si vechimi identice
Ce "logica"...ce "logica"!!!!
...si ca sa-l parafrazez pe Dragnea
"Si cu ce dracu' ma ajuta pe mine asta,domnisoara?"
pese: Poate mai vad si aia din OTAN si importa "modelul".Sau la ei, deja este asa???"

Viorel spunea...

Pornogrful vorbește despre logică într-un comentariu fără logică. În mintea lui, majorarea soldelor se face în ROL. A dispărut moneda națională. 20 de „generații anuale”, rezultă că pentru el anul are 20 de luni dacă ne raportăm la „Bine ca nu e inflatia din 2001-2003 cand se majorau soldele in fiecare luna”, inflație minoră comparativ cu cea din perioada 1991-1994, 1997-2000 când în unii ani a depășit și 256%. Dar ce știe pornulică, când servește una mică!

xmax spunea...

Buna dimineata
Cred ca trebuie emisa o noua OUG pentru "comasarea" inteligentei (daca au asa ceva) a celor din arcul guvernamental. Numai asa poate vor reusi....Ha ha ha.... Logic!!!! Nu???
Ca doar se pricep la emiterea unor OUG "pro-fund" neconstitutionale.
Sa le fie rusine.....niste analfabeti increzuti