Un produs Blogger.

vineri, februarie 02, 2024

Asociatiile rezervistilor se implica in aplicarea corecta a impozitului progresiv pe pensiile militare

21 comments

 Cateva observatii fata de continutul misivei:

-Articolul XVIII din Legea nr. 282/2023 nu aduce nicio modificare legilor care reglementeaza pensiile de serviciu. Modificarea se adreseaza exclusiv Codului Fiscal, in articolele care reglementeaza impozitarea veniturilor din pensii.

Aceeasi eroare a facut-o si Ministerul dr Finante pentru a se deroba de obligatia de a emite o noua metodologie de impozitare, pasand totul la ministerul Muncii sub motivatia ca legea a modificat dispozitii care privesc pensiile de serviciu. Nicio lege referitoare la pensiile din sistemul public sau militar nu are dispozitii privind impozitarea pensiilor. Sediul materiei este Codul fiscal.

Baza legala a categorisirii pensiilor militare drept pensii necontributive este chiar Legea 223/2015 care stabileste algoritmul de calcul procentual dintr-o baza de calcul. 

O pensie este contributiva sau necontributiva in functie de modul de calcul, nu daca se platesc sau nu contrubutii pentru pensii. Pensiile contributive se calculeaza din veniturile brute din intreaga activitate. Denumirea este adoptata inca din anul 2001 cand s-a aplicat Legea nr. 19/2000.

Foarte tare este aceasta subliniere din textul scrisorii:

"Astfel sintagma se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de 1ei este echivalenti

cu excluderea sumei de 2000 de lei din brutul pensiei militare de stat."





21 de comentarii:

Claudiu Marin spunea...


B V
13:00 (acum 24 de minute)
către eu

Scurt și la subiect. În sfârșit se merge pe drumul cel bun. Sper să fie și alte inițiative gândite în comun pentru reglarea inechităților dintre pensile militare. O inițiativă de apreciat.

Claudiu Marin spunea...

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentd necontributivd, din
care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 200'0 de /ei,

Prima parte a articolului XVIII lit c)este o reluare a articolului 100, care defineste baza de calcul.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
către eu

Demersul, cu privire la ce se cere în final : 1) Nu există temei legal pentru recalculare ! Eventual, se putea solicita aplicarea art.65 din 223 care vizează revizuirea ! Dar și așa, casele de pensii, e posibil să invoce - în lipsa unor norme prevăzute de art.5 Cod fiscal - faptul că au aplicat legal prevederile art.101 ! "Buba" e la Finanțe, deoarece prin însăși faptul că două case sectoriale li s-a adresat pentru clarificări...denotă, în opinia expeditorilor, că aspectele sunt interpretabile ! 2) Există și temeiul constituțional prin care pensiile militare nu au componentă contributivă ! A se vedea punctul 118 din Decizia CCR nr.900 / 2020 !

Raspuns
NU se cere recalcularea pensiei ci recalcularea impozitului, asa cum glasuiesc articolele 100 si 101 din Codul fiscal.
Baza legala a deciziilor CCR cu referire la pensiile militare este tot L 223/2015.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
2 feb. 2024,
către eu

Claudiu, eu știu că intenția a fost de a cere recalcularea impozitului, dar cele inserate se referă - explicit - la recalcularea pensiilor militare...ceea ce nu are fundament legal ! Cât privește faptul că pensiile militare nu au componentă contributivă...aceasta rezultă din 223 ( unde nu e niciun cuvânt despre contributivitate și nici nu avea cum fi ), dar și din ceea ce spune CCR ! Voi reveni curând și voi demonstra - neinterpretabil, explicit și cu argumente de la sursă - de ce art.101 l-au aplicat ilegal casele de pensii sectoriale !

Raspuns
Totul porneste de la confuzia ca art XVIII ar modifica legile pensiilor.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
01:17 (acum 6 ore)
către eu

Claudiu, în ceea ce e în acea adresă...se cere chiar "recalcularea" pensiilor militare ! E cel puțin...fără fundament legal ! Apoi...fundamentul legal al necontributivității pensiilor militare e în 223 și e "apăsat".. de cel constituțional și unde se zice ...de CCR ( Decizia 900 ) că pensiile rezrviștolor sunt..zero componentă contributivă ! Pot detalia, cu logică..cum e cu...contributivitatea !

Raspuns
Vechea meteahna a celor din conducerea asociatiilor. Lipsa de documentare juridica. La 9 ani de la intrarea in vigoare a legii pensiilor militare este pierdere de timp sa ceri explicatii de ce pensiile militare sunt necontributive. Necontributivitatea nu se refera la neplata contributiilor pentru pensii ci la modul procentual de calcul al pensiilor militare.
Cati generali si sefi de asociatii s-au intrecut in a da explicatii inepte ca si militarii au platit contributii si ca ar fi nedrept ca pensiile lor sa nu fie considerate contributive.

Claudiu Marin spunea...

Marcel Orzan
Ataşamente
10:12 (acum 2 ore)
către eu

La: "Necontributivitatea nu se refera la neplata contributiilor pentru pensii ci la modul procentual de calcul al pensiilor militare"

Iata ce raspundea DGFC/SectPMil MI (la fel am adresa si de la MApN ) in 2009, referitor la acest aspect:
"Potrivit art.1 din Legile nr.164/2001 şi nr.179/2004, principiile generale prevăzute de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, se aplica şi legilor menţionate, acestea fiind cele în baza cărora s-a organizat şi a funcţionat sistemul public de pensii, iar printre principiile de bază se regăsea şi PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public.
Ţinând cont de faptul că în conformitate cu art.5 alin.(2) din legile sus-menţionate fondurile pentru plata pensiilor militare de stat, pensiilor de stat ale poliţiştilor şi alte drepturi de asigurări sociale se asigura de la bugetul de stat, contribuţia individuală la bugetul de stat prevăzută la art.78 alin.(2) reflectă aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII în sistemul pensiilor militare de stat şi pensiilor de stat ale poliţiştilor."

S-or mai fi desteptat si astia intre timp, cine stie!

MO

Raspuns
In 2009 baietii lucrau la draftul Legii 119/2010 prin care pensiile militare au devenit contributive si prin modul de calcul.
Multi ar vrea ca pensiile militare sa fie considerate contributive dar sa nu se renunte la calculul procentual. Si popa si hot...

Claudiu Marin spunea...

Marcel Orzan
către eu

O fi cum zici, desi si CCR in Decizia nr. 872/2010 se transeaza fara echivoc problema:
"Prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, AFECTEAZĂ SUBSTANŢA DREPTULUI LA PENSIE.”

E adevarat ca CCR "azi asa, maine invers", singura lor grija fiind salvarea pensiilor lor speciale de magistrati, restul cum o pica.
Oricum, trist e ca multi dintre noi contribuie la tampenia asta si asa am ajungs singurii fraieri, adica "si baturi/supraimpozitati si cu banii/contributiile luate"!
Bravo noua!

Claudiu Marin spunea...

Pentru Iulius Popa care mi-a trimis o actiune mamut in care mesteca vorbe pe 30 de pagini!

Imi pare rau de efortul dvs de a redacta inutil 30 de pagini. Art. 101 nu este neconstitutional ci incorect aplicat.
Actiunea dvs ar trebui sa se reduca in a cere Casei de Pensii sa aplice acel articol in corelare cu art. 100. Deducerea de 2000 lei se scade din brutul pensiei nu numai din prima transa de impozitare.


iulius popa
15:17 (acum 49 de minute)
către eu

Nu este concepută de mine ci de către un fost judecător militar și astfel se vizează sesizarea CCR.
Eu îmi voi face propria acțiune în care sigur pornesc de la art 100 care definește venitul impozabil din pensii.
Raspuns
Ma bucur pentru dvs, dar nu si pentru domnul judecator.

Claudiu Marin spunea...

Stelian Palagheanu
a spus

VREI PENSII PE CONTRIBUTIVITATE ??????? LA MUNCĂ

În realitate însă, în numele principiului contributivităţii, s-au săvârşit numeroase şi grave inechităţi, discriminări şi abuzuri în stabilirea pensiilor speciale , şi aceasta din cauza faptului că exorbitantele pensii speciale s-au acordat fără să aibă vreo acoperire (cât de mică) în plata de contribuţii de asigurări sociale.

Efectiv şi în mod real, exorbitantele pensii speciale , de până la 41.000 de lei lunar, s-au acordat (1) fără să se fi plătit contribuţii pentru constituirea unui fond din care să se acorde acestea, şi (2) fără ca acestea să se stabilească şi să se acorde în funcţie de contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Aşa după cum am mai arătat, în stabilirea pensiilor principiul contributivităţi se realizează doar în cazul în care pensia unui salariat se stabileşte numai şi numai în corelaţie directă cu contribuţiile pentru pensie achitate de acesta pe parcursul anilor de muncă, sau, altfel spus, acordarea pensiei fiecărui salariat se face numai şi numai din contribuţiile pentru pensie plătite efectiv, şi în mod real, de beneficiarul pensiei respective.

Aceasta presupune folosirea contului individual de pensie , cu ajutorul căruia se asigură cunoaşterea, clară şi precisă, a fondului individual de pensie pe care îl are fiecare salariat, în orice moment

Claudiu Marin spunea...



Marcel Orzan
Ataşamente
20:23
către eu

Pt. Palagheanu:

La : „...... folosirea contului individual de pensie, cu ajutorul căruia se asigură cunoaşterea, clară şi precisă, a fondului individual de pensie pe care îl are fiecare salariat, în orice moment”.
Confunzi lucrurile. In Romania nu exista asa ceva, cu exceptia sistemelor private de pensii. In Romania sistemele de pensii sunt organizate pe PRINCIPIUL SOLIDARITĂŢII SOCIALE (Solidaritatii intre generatii), conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege.
Adica, contributiile celor in activitate sunt utilizate pentru plata pensiilor, urmand ca dupa pensionare contribuabulii de azi sa primeasca pensia din contributiile celor care atunci vor fi in activitate.
Oricum, ideea e f. buna, asta cu conturile individuale. Ma gandesc ca si in armata s-ar putea implementa asta, adica fiecare militar sa primeasca lunar/anual o informare oficiala cu sumele care i-au fost retinute cu titlul de Contributie individuala la bugetul de stat – CIBS, conform art. 31 Legea 223/2015 si acumulate in Contul individual. Ceva similar cu cerfificarea stagiului de cotizare in sistemul public.

Si cand apar toti nebunii astia care ne omoara cu contributeala, ca e, ca nu e, tu sa scoti simplu din buzunar informarea cu contributiile din contul personal si sa-i scuipi in gura! Frumos, nu?

MO

Claudiu Marin spunea...

Marcel Orzan
Ataşamente
20:45 (acum 57 de minute)
către eu

Continuare pt. Palagheanu:


Haios e ca, incepand cu 01.01.2011, dupa integrarea pensiilor militare in sistemul public cu recalcularea pe L. 119/2010, chiar L. 263/2010 (forma initiala) impunea asta prin:
„Art. 50 - (1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor, din oficiu, o dată la 2 ani, de CNPP şi de CASELE DE PENSII SECTORIALE.
(2) Stagiul de cotizare se certifică şi la cererea asiguraţilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileşte anual de CNPP şi casele de pensii sectoriale.”
Da’, nu s-aimplementat, ca asa e la noi, pt. ca a fost un smeker undeva sus care a zis el ‚”Hai bai, ce ne mai batem capu’ cu asta ca si asa fraierii de militari nu inteleg nimic, ce sa faca ei cu asta!”
Iti dai seama ce dovada beton am fi avut noi militarii ca sa combatem tampenia asta cu contributeala si supraimpozitarea!
Ma rog, poate generatiile viitoare se vor destepta un pic, da’ noi nu mai apucam sa vedem asta.

MO

Raspuns
Ba, chiar s-a aplicat cativa ani comunicarea stagiilor de cotizare.
Magistratii au si pensii necontributive pana la varsta de 65 ani. Nu se supara nimeni ca dupa 65 ani pensiile lor au componente necontributive si contributive. Doar militari ar dori ca si pensiile lor sa fie considerate contributive dar sa fie calculate tot procentual dintr-o baza de calcul.
Am atras atentia in perioada de adoptare a L 282/2023 ca va veni o vreme cand vom regreta indaratnicia de a nu accepta ca si pensiile militare sa fie calculate dual dupa varsta standard de pensionare.

Claudiu Marin spunea...

Marcel Orzan

05:33
către eu

La: „.... dar sa fie calculate tot procentual dintr-o baza de calcul. ... ”
Asta este inventia ta, ar trebui sa mergi la OSIM sa o inregistrezi, ca e ceva ce nu o sa o mai gasesti srisa in alta parte.
Si ca sa nu o mai lungim, ca o facem deja de ani, ia uite tu ce ne spune Platforma IA Bing, ca tot e la moda acum, despre chestia asta! Dupa ce i-am indicat (nici nu trebuia, gasea singur!) sa gaseasca L.263/2010, L.164/2001, L.223/2015, „principiul contributivitatii” si Decizii CCR cu „principiul contributivitatii”, am pus urmatoarea intrebare:
„Au dreptul militarii din Romania de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII?”
Raspuns Bing:
„Da, în conformitate cu principiul contributivității, asigurații din Sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, care au plătit contribuții la bugetul de stat, ar trebui să aibă dreptul la o pensie care reflectă nivelul contribuțiilor lor. Acest principiu este subliniat în Decizia Curții Constituționale a României nr. 872 din 25 iunie 2010, care afirmă că „contributivitatea ca principiu este de esența dreptului la pensie”.
Înainte de 2016, conform art. 78 din Legea 164/2001 privind pensiile militare de stat, contribuția pentru pensia suplimentară a devenit contribuție individuală la bugetul de stat, iar cota de contribuție individuală a fost de 5%. După 01.01.2016, conform art. 31 din Legea nr. 223/2015, cota de contribuție individuală la bugetul de stat a devenit egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale.
Prin urmare, pe baza acestor contribuții, asigurații ar trebui să aibă dreptul la o pensie care reflectă nivelul veniturilor realizate în perioada activă a vieții, în conformitate cu principiul contributivității. Cu toate acestea, vă recomand să consultați un avocat sau un consilier juridic pentru a înțelege mai bine situația și pentru a vă asigura că drepturile dvs. sunt respectate. Sper că aceste informații vă sunt de ajutor și vă doresc mult succes în rezolvarea acestei probleme. Dacă aveți alte întrebări sau aveți nevoie de mai multe informații, nu ezitați să mă întrebați. Sunt aici pentru a vă ajuta!”
Mai pe scurt, si termin, ca vad ca n’ai cu cine, daca am fi intregi la cap am vedea singuri urmatoarele:
1. L. 263/2010 art. 3 c):
„PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII, conform căruia fondurile de asigurări sociale SE CONSTITUIE PE BAZA CONTRIBUŢIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE şi juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUŢIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE PLĂTITE; - bifat ca ADEVARAT si la militari samd/sist. pensiilor militare!
2. L. 360/2023 art. 25:
(4) Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt prevăzute în Codul fiscal.
3. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, art. 76 - norme metodologice, art. 137 si art. 138:
“SOLDA LUNARA BRUTA este in categoria veniturilor din salarii sau asimilate salariilor supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE”.

Hai, gata, ca m-am saturat! Puteti sa va supraimpozitati cat vreti voi intre voi, daca sunteti fraiei!

Raspuns
Vrei sa spui ca un ciucalete care pentru o vechime in serviciu de 15-20 ani primeste o pensie anticipata partiala de 15 000 lei, aceasta este in concordanta cu nivelul CIBS-ului platit?
Esti complet ilogic!
Daca pensia lui s-ar calcula functie de soldele lunare din intreaga activitate pentru care a platit CIBS, adica potrivit principiului contributivitatii din sistemul public, cuantumul ei n-ar depasi 5000 lei.
Actualii si viitorii ciucalati se tem de contributivitate si ar vrea ca si colosalele lor pensii sa fie considerate contributive, desi sunt calculate din media a sase luni de activitate.

Claudiu Marin spunea...


none none
13:43 (acum 4 ore)
către eu

Buna ziua
Intrebare: Pe cind Asociatiile rezervistilor se vor implica in mod categoric serios in vederea rezolvarii acelor OUG-uri 59/2017 respectiv OUG 114/208???
Este o intrebare care cred eu, ar fi trebuit sa fi existat din prima secunda de cind au fost elaborate aceste ANOMALII legislative.
Au fost prezentate inechitatile majore (pe intervale de ani corespunzatoare unor legi diferite) la emisiunile TV in sistemul de Aparare si Ordine Publica(militari si politisti)????? Asa cum o prenzita Leontin (in cealalta "gradina")????
Trist dar adevarat!!

Raspuns
Nu au primit aprobare de la institutiile care le patroneaza.

Claudiu Marin spunea...

Stelian Palagheanu
catre eu
.................Nu admit exprimari vulgare.
MINTI LUMITATE .
DACĂ VOI VA UITATI PE DECIZIILE DIN 2010 SI VEDEȚI ACOLO CA AVETI 10 PUNCTE , CREDEȚI CA DACĂ LE ÎNMULȚIȚI CU VALOAREA PUNCTULUI DE PENSIE DE AZI = VA REZULTA PENSIA VOASTRĂ?????/
DA AȘA ESTE DAR IMPĂRȚITI LA 35 ACELE PUNCTE SI PE URMĂ STERGETI-VĂ CU DECIZIILE DIN 2010 LA FUND .

Raspuns

Nu ai citit sau nu poti sa intelegi modul de calcul contributiv din sistemul public!
Pai, daca in 2011 avea PMA=10 puncte de pensie, inseamna ca suma punctajelor anuale era 10 x 20=200 puncte.
Cu 200 de puncte pensionarul ar avea din septembrie o pensie de 200 x 81 lei (valoarea punctului de referinta in anul 2021) =16 200 lei.
Ministra muncii, argeseanca Oprescu, a declarat ca inca din luna aprilie, deci inainte de primele alegeri din acest an, cei peste 5 milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare potrivit L 360/2023, astfel incat sa cunoasca cuantumul pe care-l vor primi din septembrie.
Sotiile noastre care au o vechime in munca de 40 ani, vor primi un punctaj suplimentar de stabilitate de cca 10 puncte, echivalent cu 810 lei peste actualul cuantum al pensiei.

Claudiu Marin spunea...

AORR- o asociatie respectata, totusi, distribuie o actiune menita sa deturneze rezervisti de la un demers simplu si eficient pentru indreptarea erorii de interpretare a articolelor care reglementeaza impozitul progresiv.
Redactorul acelui material, despre care se spune ca a fost judecator militar, comite eroare de a sustine ca impozitul progresiv introdus prin lege ar fi neconstitutional.Face confuzia cu CASS-ul impus prin OUG.
Intr-adevar, un drept constitutional nu poate fi afectat prin ordonanta de urgenta, art. 115. alin(6) din Constitutie. Fiind reglementat prin lege organica, nu este cazul sa spui tampenia ca impozitul progresiv ar fi ilegal.
Chiar si CASS-ul poate fi reintrodus constitutional pe pensii daca va fi reglementat prin lege si nu prin OUG.
Eforturile trebuie canalizate pentru obligarea Ministeruliui de Finante sa elaboreze o noua metodologie a impozitarii progresive, in concordanta cu art. 100 si 101 din Codul Fiscal, metodologie care sa inlocuiasca pe cea care a aplicat acelasi impozit progresiv pe pensii pana in anu 2005.
Nicio institutie platitoare de pensii nu este indreptatita de Codul Fiscal sa aplice discretionar impozitarea pensiilor.

Claudiu Marin spunea...

Paul Puiu
a spus

Au văzut politrucii și cei de la finanțele publice, cat și cei de la casele de pensii sectoriale ca le-a mers treaba în 2017 cu plafonarea și cu noul algoritm de calcul al indexării pensiilor militare fără ca să existe norme actualizate metodologice actualizate la măsurile adoptate prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018 precum și fără ca să existe adoptate reglementări în codul fiscal în legătură cu plafonarea, care e de fapt tot o supraimpozitare a pensiilor militare și s-au gândit ca pot să o facă în continuare tot așa cu impozitarea progresiva!!!
Rezerviștii au ajuns să fie tratați de politrucii și magistrații din ziua de azi ca așa cum o făceau boierii de pe vremea lui Alexandru Lapusneanu ca să-și poată păstra privilegiile și pentru a-și crea și altele în plus!!!
Asemănarea dintre boierii și politrucii și magistrații actuali este prezentată în nuvela Alexandru Lapusneanu și a rămas celebră cu fraza:

Citatul „Proști, dar mulți” face parte din capitolul trei al nuvelei „Capul lui Moțoc vrem” și evidențiază mojicia boierilor care ar fi omorât o mulțime întreagă de oameni doar ca să își mențină privilegiile.
Se poate deduce ca rezerviștii și în retragere sunt considerați de politruci și magistrați pentru ca sunt mulți ca oameni de sacrificiu, drepturile acestora fiind reglementate sau interpretate de CCR, ICCJ după cheremul și pofta acestor în funcție de dispozițiile clasei politice și a intereselor acestor găști!!!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤬🤬🤬🤬🤬

Claudiu Marin spunea...

paul puiu
catre eu

De ce asociațiile reprezentative ale rezerviștilor și în retragere nu au contestat punerea în aplicare a prevederilor OUG 59/2017 și OUG114/2018 prin care s-au plafonat ilegal pensiile militare și s-a înlăturat actualizarea pensiilor militare??!! 🤔🤔🤔🤔Chiar nimic din prevederile acestor acte normative nu le-au afectat acestor reprezentanții din cadrul asociațiilor rezerviștilor și în retragere?!🤔🤔🤔🤔 Nu uitați ca prin OUG 59/2017 și OUG 114/2018 pe lângă plafonare s-a introdus și noua reglementare privind indexarea pensiilor militare!! După intrarea în vigoare a OUG 59/2017 și OUG 114/2018 asociațiile reprezentative nu au contestat lipsa actualizării normelor metodologice reglementate de ORDINUL M24/2016, stabilirea pensiilor făcându-se în continuare fără un algoritm de calcul oficial, publicat în monitorul oficial, ci din baza unor artificii financiar contabile inventate numai de cei de la Casele de Pensii Sectoriale?!🤔🤔🤔🤔 Normal legal daca nu exista norme metodologice adoptate de Ministerul Finantelor și nici reglementări ale plafonarii pensiilor militare în Codul Fiscal,pentru ca plafonarea reprezintă o operațiune fiscală prin care se atrag bani la buget prin reținerea acelor sume de bani din pensiile militare, nu știu cum finanțele publice au putut înregistra aceste sume în conturi când sunt virate de casele sectoriale!! Fiecare cont unde se virează banii trebuie să aibă un cod și să aibă o reglementare urmarea unui ordin emis de Ministrul Finanțelor!! Atât timp cat nu există reglementare în normele fiscale cum oare se pot încasa la buget niște bani fără nici un titlu care să aibă baza legală sau să fie reglementat de legislația fiscală, adică de Codul Fiscal??!

Raspuns
Te rugasem sa incetezi cu traznaia ca plafonarea pensiilor de serviciu este o masura fiscala.
Plafonarea nu este dispusa prin Codul Fiscal ci chiar prin legile care reglementeaza pensiile de serviciu.
Actualizarea din 2017 trebuia reglementata prin modificarea Ordinului M25/2016, Anexa II.

Claudiu Marin spunea...

none none
21:39 (acum 2 ore)
către eu

Buna seara
Pe cind se vor trezi maestrii ce conduc sindicatele atit din MaPN cit si MAI sa inceapa sa ne reprezinte pe noi cei care inca mai respiram??? De ce nu sunt precizate clarificari in ceea ce priveste cuantumul pensiilor militarilor si politistilor???? De ce nu sunt evidentiate inechitatile majore in calculul cuantumului pensiei aici in MaPN si MAI??
Stim bine ca deja au aparut inechitati extrem de mari datorita (sau din cauza :) ) legislatiilor emise de diversi analfabeti functionali.
In septembrie se vor rezolva aceste inechitati?
Nu sunt capabili?Nu au curajul? Nu stiu? Nu se pricep?Nu li se da voie???Nu au agenda configurata cu astfel de subiecte?

Totusi adresez umila intrebare: Nu le este rusine acelora care se prezinta la emisiunile TV si sofraie in studio (ma refer la maestrii sindicalisti)....stau si se uita ca manechinii (sa nu zic altefel) la Leontin care le-o da pe la bot cu VPR in sus si in jos.
Si vreau sa precizez, ca nu vreau sa se raspunda in mod steril ci poate aude cineva ca lucrurile devin grosolane si ne putem astepta ca cineva analfabet "se va baga cu bocancii plini de noroi in sufragerie"

Daca cineva de pe aici ii cunoaste personal pe acesti magnifici sindicalisti sa le transmita doar atit RUSINE!


Raspuns
Legea 360/2023 care va intra in vigoare din septembrie nu are vreo dispozitie care imbunatateasca situatia in domeniul pensiilor militare. Ea se aplica numai pensiilor calculate contributiv, in puncte de pensie, din sistemul public.
Atat institutiile militare cat si asociatiile de rezervisti s-au opus ca Legea 282/2023 sa includa dispozitii care sa inlature inechitatile din sistemul pensiilor militare. Din contra, prin supraimpozitare inechitatile s-au adancit.

Claudiu Marin spunea...

B V
5 feb. 2024, 22:46
către eu

Domnule Paul Puiu. Cine ar fi atacat în instanță OUG nr. 59/2017 în anul 2017-2018, următoarele entități ar fi spus prin Întâmpinare:
1. Guvernul României = prematur introdusă, în plus, Guvernul nu-și permite din punct de vedere financiar pentru că, începând cu 01.01.2018 intră în vigoare Legea nr. 153/2017 cu un impact bugetar considerabil (afirmație validate și de CCR=când Guvernul nu poate=nu poate și gata);
2. MAp.N. și CPS a MAp.N = prematur introdusă;
3. Pentru perioada 2018-2019 ar fi spus exact același lucru cu referire și la OUG nr. 114/2018;
4. În 2020, Guvernul, MAp.N. și CPS a MAp.N ar fi motivate în instanță că, în Parlamentul României sunt în dezbatere două proiecte de legi, respectiv PLx-199/2020 și PLx-221/2020, care vor elimina aceste inechități prin recalculare / actualizare;
5. Mai apare public și domnul ministru Vasile Dîncu care confirmă acest lucru după care, datorită presiunilor politice își dă demisia și pleacă.
Rămân pensionarii cu buzunarele goale pentru că așa au vrut politicienii decidenți în frunte cu domnul Ciucă și Ciolacu care, deși au putut, nu au vrut să rezolve problema PLx-199/2020.
Nu CE sau BM le-a spus să facă această lege fără sens și valoare (pentru noi), Legea nr. 282/2023, ci MAp.N și MAI cu de la sine putere prin proiectele cerute de N ori de către fostul ministru al MSS domnul Marius Budăi.

Claudiu Marin spunea...

none none
14:27 (acum 1 oră)
către eu

Intrebare:
Are oare cineva habar de ce ..."institutiile militare cat si asociatiile de rezervisti s-au opus ca Legea 282/2023 sa includa dispozitii care sa inlature inechitatile din sistemul pensiilor militare"

Am adresat intrebarea aceasta nu pentru faptul ca nu inteleg de ce s-au opus, ci pentru faptul ca poate are cineva detalii clare cu privire la aceasta ură manifestata atit de Guvern si Parlament cit si de reprezentantii sindicatelor din MaPN si MAI fata de pensionari.

Raspuns
Daca la cele spuse la comentariul anterior adaug ca si ciucalatii s-au opus reformarii pensiilor militare, din teama ca-si vor pierde privilegiile, vei gasi si raspunsul la intrebare.

Claudiu Marin spunea...

B V
7 feb. 2024, )
către eu

Citiți și analizați golăneala din Legea nr. 282/2023 privind mărirea bazei de calcul în momentul ieșirii la pensie prin modificarea celor două articole din Legea nr. 223/2015.
Art. 28. -
(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, stabilite conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ:".

10. La articolul 60, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Art. 60. -

(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele preţurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie."


Raspuns
Reluarea in art. 60 este prima reglementare prin lege organica a plafonarii cuantumului pensiei militare la nivelul bazei de calcul nete. Era pericolul ca plafonarea sa cada prin declararea ca neconstitutionala in ansamblul sau a OUG 59/2017. Intre timp, CCR Enache s-a scremut sa inventeze pseudo-argumente constitutionale pentru a respinge o exceptie extrinseca destul de evidenta si potrivit jurisprudentei CCR.
Decizia care urmeaza a fi publicata va ramane o pata neagra in istoria CCR.