Un produs Blogger.

miercuri, ianuarie 08, 2020

A intrat în conturi indexarea de 4,6%

84 comments
Pensiile militare au fost indexate din oficiu de la 01 01 2020, conform art. 59 din Legea 223/2015 modificat prin OUG 59/2017 și art. 84 din OUG 114/2018, cu 4,6%, rata inflației corespunzătoare anului 2018.
Pentru cei pensionați după 15 09 2017, pensia indexată este plafonată corespunzător art. 60 din Legea 223/2015 modificat prin art. 84 din OUG nr. 114/2018.
Pensia indexată a și fost virată în carduri de unele bănci.


84 de comentarii:

Elisav spunea...

Praf in ochi!

Huhu Rezea spunea...

138 lei la o pensie brută de 3000 lei
230 lei la o pensie brută de 5000 lei
460 lei la o pensie brută de 10 000 lei
Este praf?

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

MApN cred ca vireaza pensiile militare la banci pe data de 10 ianuarie.
Maine intra in vigoare Legea nr.6/2020, legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020, care prevede:
-87,3 miliarde lei(76 miliarde CAS+11 miliarde de la Bugetul de stat)pentru pensiile civile.
-Castigul salarial mediu brut = 5429 lei ; aceasta suma reprezinta si Ajutorul de Deces.
-Un procent de 1,1% primit de Posta romana pentru plata pensiei la domiciliu.
-O suma de 2,15 lei primit de Posta romana pentre fiecare Talon adus la domiciliul pensionarului care primeste pensia in Cont bancar si/sau Card.
-INDICELE de CORECTIE, conf.Art.170/ L.263/2010, este de 1,41..!
Acest indice de corectie MAJOREAZA Punctajul mediu anual cu 41% in acest an.
Imi permit sa sugerez colegilor care au in familie persoane care indeplinesc conditiile pentru DESCHIDEREA dreptului de Pensie pentru limita de varsta(Art.52), sau Pensie Anticipata(Art.62) sau Pensie Anticipata partiala(Art.65), sa-si depuna dosarul de pensie in acest an, deoarece va obtine un PUNCTAJ MEDIU ANUAL MAJORAT cu 41%..!!

Leon spunea...

Sa nu uitam anul 2018, cand pensiile militare BRUTE au primi ZERO lei !

cr.1 spunea...

Buna ziua! Huhu celor care au iesit dupa 15.09.2017 le este inedexata pensia cu 4,6?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorel, de aia ne si vut astia cu praf in ochi, pentru astia cu atitudini multumitoare de milogi umili, ce se bucura la toate buruienile aruncate de stapani ca la animalele din grajd, nu drepturi de militari care au servit Patria sub Drapel in cele mai cumplite conditii insuportabile, fara libertati si drepturi! Iti dai seama cat ia un camarad cu pensie de invalid de doar 600-1000- lei, ca mine cu 1078 lei, si au necesitati de medicamente si alte necesare? Ce fac astia cu acesti bani de rahat, cand toti invalizii n-au luat majorari din 2010 decat maruntis din asta si civilii ne intrec pe toti la un loc, dublandu-se pensiile fata de noi? In 2010 aveam, cu vlei sub 1000 lei, azi am 1087, si sa fiu exultat si excitat pentru astfel de ,,majorari,'' cand cel fara o zi de munca ma ajunge din urma cu ajutorul sa social, acum de 740 lei, si eu avand si ani vechime? Ca mine sunt atatia amarati in armata, schiloditi in misiuni la ordin, care ne taram ca animalele prin viata din cauza neglijentei si atentiei celor responsabil doar pe pensiile uriase! Iti place pensia medie de la noi, 3.500 lei, fata de civili, cand un Sef de Stat major General ia cat o balerina? Sunt Lt Colonei, nu majuri, sau Maiori sub 2000 lei, mai in varsta si sunt discrepante uluitoare per armata de-ti pui mainile in cap si ei ne manjesc cu stir ca pentru porci! Sa te uiti la fostii clocari gulerati ce pensii au ca tremuri de furie, prin inginerii mafiote care au luat cu japca de la noi, in general! Asta nu e o bucurie, este de plans la ce majorari de preturi sunt acum si bruma asta nu acopera nici macar 5% din majorarile de preturi si inflatia reala! Ma chichi pe aceasta suma derizorie si inutila total! Sa le fie de lumanari adormitului din cort, puturos si umflat, si mafiotilor gulerati din ministerul satanelor!

brenda spunea...

SI PENSIA UNEI VADUVE AL CARUI INTRETINATOR A FOST DE 1200 CUM E? DESPRE ACESTIA AR TREBUI SA SE FACA ALTFEL ,ASA CA MAI GANDITI SI ALTII ....

brenda spunea...

CAM PRAF INRAPORT CU CE TREBUIA SA SE FACA ,ASTA E INFLATIA CU CARE NU SE VA ACOPERII CRESTERILE DAR TOTUSI E CEVA VOM MAI VEDWA

Huhu Rezea spunea...

Da, dar pentru a stabili noul plafon al pensiei indexate, potrivit art. 60 se indexează și baza de calcul cu 4,6%

Ein Stein spunea...

46 lei pentru o pensie bruta de 1000 lei
92 lei pentru o pensie bruta de 2000 lei
Cei mai defavorizati primesc si cel mai putin si e greu de crezut ca le acopera cheltuielile suplimentare generate de cresterea preturilor. Daca e praf in ochi sau e o ticalosie sa-i intrebam pe cei cu pensii de 1000 si 2000 lei.
Preturile au crescut pentru toti la fel, indexarea se face diferentiat. Rata inflatiei la ce se raporteaza? Un parlament responsabil ar fi raportat inflatia la o constata, salariul minim, salariul mediu, cosul minim de cumparaturi sau orice altceva si ar fi indexat cu acea valoare toate pensiile. E o mizerie a statului mafiot, dar ce stiu eu, sunt un comunist sau socialist.
Indexarea se acorde de stat pentru a compensa intr-o oarecare masura cresterea preturilor, o masura sociala, nu un motiv de imbogatire. Oare cat primeste indexare ala care are pensia de 50000 lei brut.

Leon spunea...

Cornele, Solutia morala si mai corecta ar putea fi: Indexarea pensiei militare medii din SNAOPSN, cu Inflatia medie cunoscuta, iar suma obtinuta se adauga la Cuantumul pensiei.
Pentru acest an:
4000 lei(pensie medie) x 4.6% = 184 lei.
Aceasta suma o primeste si cel cu 1000 de lei dar si cel cu 10.000 de lei, mentinandu-se aceeasi diferenta..!
PS. Daca ajungi la ministrul Ciuca, sustine aceasta varianta !

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

E normal sa dai indexari la pensiile de sute de milioane, ca aia sa mai ia alte sute de milioane? E normal sa tii invalizii si pensiile mici si medii in foame si sa dai indexare egala cu sutele de milioane ale acestora? Chiar acum a anuntat Isarescu ca civilii nu vor primi acea majorare de 40% la pensii, si poate asa daramam anarhia liberala! Liberali ati vrut? Liberalii o sa va puna pielea in saramura!

M spunea...

Când vorbim de indexare (adică de dat) mereu se ridică problema că unul va lua mai mult ca altul.
Când vorbim de impozitare iar discuții!

Ein Stein are dreptate!
O propunere echitabilă ar fi ca și indexarea și impozitarea să se facă în sumă fixă.
Ăla cu 12.000 pensie ia la indexare 552 de lei. Atât să îi dea și ăluia cu 2000 pensie.
Ăla cu 12.000 pensie plătește 1000 de lei impozit. Atât să plătească și ăla cu 2000 pensie! 😁

Glumesc evident! Dar fiecare vede din unghiul lui problema. Dacă pensia lui X e e două ori mai mare, după indexare rămâne exact tot același raport.

Indexarea cu inflația trebuie făcută procentual că așa e calculată aia. Dar trebuie să ne gândim și la o creștere mai rapidă a pensiilor mici dar prin alt mecanism.

CEZAR spunea...

De la domnul tehnockrak...Hurziceniul se mobilizeaza la ordinul unvhiului Sam !
Urmeaza si tractoarele cu Helice
Himaginea a fost sparlita chiar de la intrarea in Hurziceni !!!

https://kmkz.ro/de-ras/si-romania-se-pregateste-de-razboi-convoi-militar-la-intrarea-pitesti?fbclid=IwAR301Re1FExP_4u7hpQB_dc7Q12d6Fkjd1Y8dRnSobTsDz1ok4BE_zOhDKU

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum poate sunt inteles si cred nu se mai rade pe seama mea ca scriu sute de petitii ca un disperat si ajuns in pragul sinuciderii, pentru ca pur si simplu cu banii astia nu mai pot plati macar facturile, daramite sa mai si supravietuiesc, iar aia cu sutele de milioane aduna banii in banci, pastrandu-i sa putrezeasca si tot lupta sa le mai creasca, dintr-o lacomie de neanteles si inspaimantatoare pentru oameni normali la cap, iar noi daca aveam sa primim in plus mai multi ii rulam in cel mult trei zile!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Ein Stein spunea...

Asa e depinde de unghiul din care privesti, al tau e unul obtuz, amesteci politicile sociale cu politicile fiscale. Dupa mintea ta de militian un individ care e platit pe salariul minim sau unul care are pensia minima garantata, daca sufera de vreo boala al carei tratament e scump trebuie lasat sa moara si sa fie tratat numai in spitale darapanate pentru ca nu a platit impozit mare.
Sper sa se desfiinteze toate pensiile "speciale" fara pastrarea cuantumului avantajos, poate asa ajungi si tu in secolul 21.
De fapt ce dracu cauti tu pe aici printre militari?

Unknown spunea...

Indexarea cu procent fix e praf in ochi sau e o ticalosie sa-i intrebam pe cei cu pensii de 1000 si 2000 lei.
Preturile au crescut pentru toti la fel, indexarea se face diferentiat. Rata inflatiei la ce se raporteaza? Un parlament responsabil ar fi raportat inflatia la o constata, salariul minim, salariul mediu, cosul minim de cumparaturi sau orice altceva si ar fi indexat cu acea valoare toate pensiile.

Alex spunea...

Foarte buna ideea d.lui Leon cu indexarea tuturor pensiilor cu o suma fixa.Diferentele ar ramane oricum si cresterile nu ar "sari calul" d.p.v.financiar ptr.bugetul M.Ap.N.Acest lucru ar fi potrivit ptr.moment ptr.a mai "indulci" putin soarta miliarilor cu pensii pana in 2000 de lei ,la care daca s-ar indexa doar cu 4,6% ar rezulta sume infime.Este adevarat ca nu reprezinta mai nimic ptr.cei cu pensii mici ,dar estemai bun decat "nimic".Spunea cineva in comentarii ca vom ajunge sa ne multumim si cu 1% ,numai sa vedem ca primim ceva.Sa dea.d.zeu sa nu fie asa.Am ajuns cobaii guvernantilor ptr.ca nu avem un reprezentant ,care uneori sa mai dea si cu pumnul in masa.Ma gandesc di la faptul ca dl.Ciuca ar face ceva dar ,conducerea politica nu-l lasa ptr.moment.A intrat intr-un joc ale.carui reguli le stabilesc altii.
Daca va insista mult pe.problema pensiilor militare,nu mare ar fi mirarea sa fie schimbat din functie in timp foarte scurt.

Iulian Mareș spunea...

"omul venit din sistem și pe care îl cunoaște din copilărie"...aici m-ai pierdut!
Ar trebui sa ai argumente, dar ma indoiesc ca le ai!

Huhu Rezea spunea...

Nu se poate indexare cu sumă fixă, indiferent de cuantum, și impozitare procentuală!

Gigi spunea...

Eu,nu spun cã e bine sau nu.Noi luãm inflaţia din 2018,sã nu uitãm asta.În 2019 am luat inflaţia din 2017 care a fost de 1,3%.Acest procent de inflaţie este pentru anul 2018,recuperat în 2020.Sã nu uitãm faptul cã,recuperarea cu 50% a creşterii S.Med.Brut E nu se aplicà datorita OUG 59,stiţi cine a dat-o,nu mai e cazul sã amintesc.Aş spune ceva de dulce- acrişor,dar mi-e cã se supãrã MS LOV!
Dacã asta e bine cã luãm procentul de infl.cu doi ani din urmã fãrã procentul de 50% de creştere a S. med.B.E,nu mai zic nimic,doar atât:compara cresterea preturilor din 2018 cu cele actuale,dupã aceea discutãm.Valabil în special pt.dl@ Viorel."Sã trãim bine!"

Huhu Rezea spunea...

Nu este nicio legătură de cauzalitate între plata pensiilor militare pe luna ianuarie și intrarea în vigoare a legii bugetului. Totul depinde numai de organizare.
In lipsa bugetului, în primele luni ale anului se operează conform begetului anterior.

Leon spunea...

Observ ca pana la aceasta ora, 20.00, nu este publicata in MO Ordonanta de Urgenta care modifica OuG.114/2018, aprobata de Guvern acum 3 zile, poate la Senat nu era nimeni s-o inregistreze..!
Asa ca soferii trebuie sa evite amenzile in trafic, valoarea punctului de amenda este de 223 lei !

Leon spunea...

"De-abia ieșit din bârlog, Isarescu spune ca nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, pentru ca e deficit bugetar, si nu surplus.
Dar cum de sunt bani, mai precis 314 mil euro, pentru ca Eximbank sa cumpere Banca Romaneasca de la actionarul grec?
Cum de sunt bani, mai precis 330 mil euro, pentru ajutor de stat pentru multinationalele energofage (la care se adauga o scutire de la plata certificatelor de CO2 cifrata la 500 de mil euro anual)?
Daca nu sunt bani, pentru ca e deficit, si nu surplus, atunci de ce s-a renuntat la taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, la taxa pe lacomia bancilor si la taxa pentru licenta de telefonie 5 G, venituri cumulate estimate chiar de guvernul Orban la 8,5 mld lei (1,7 mld euro)?
Daca nu sunt bani, pentru ca e deficit, si nu surplus, de ce a crescut intr-o luna datoria publica rezultata din imprumuturi la banci cu 1% din PIB (10 mld lei, adica 2,2 mld euro)?
In fine, de ce bancherilor centrali, in special dlui Isarescu si colegilor sai pensionari din CA, li se permite cumulul pensiei cu salariul? De ce pensia, salariul si alte sinecuri publice ii aduc dlui Isarescu cca 26.000 de euro lunar?
Cum va place tupeul "de dreapta" al acestor functionari publici eterni?
Ma adresez mai ales celor care, ca si mine, platesc cu varf si indesat taxe, impozite si contributii sociale. Nu va deranjeaza deloc modul in care se cheltuiesc banii nostri in ultimele 2 luni?", scrie Piperea pe Facebook

M spunea...

@Cornelius
Indexarea nu are nimic de a face cu echitatea. La fel ca și impozitarea.
Sunt două mecanisme procentuale.
Ce facem? Dacă zicem indexare in sumă fixă facem și impozitare în sumă fixă?

Normal ar fi sa intervină actualizările.
Eventual ar trebui și o pensie minimă pentru fiecare grad.
De recunoștința față de cei răniți în țară comparativ cu cei răniți prin alte zări nu mai vorbesc, știți poziția mea fermă în acest domeniu.

Leon spunea...

@Huhu, eu primesc pensia de la MApN, si CEC-ul o vireaza, de regula, pe data de 10 ale fiecarei luni.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că dacă se va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru bugetari, atunci el va renunța la pensie.

'Eu va anunt ca anul acesta ma indrept spre 50 de ani de activitate neintrerupta in campia muncii, cum se zicea inainte de '89, si daca luati toate concediile medicale nu cred ca depasesc doua luni. Asta a fost viata mea. Am fost numit de Parlament. Daca legea va trece asa, renunt la pensie, bineinteles. Mai ales ca anul acesta banca implineste 40 de ani de la infiintare”, a zis Isărescu.

Huhu Rezea spunea...

Ordonante de urgenta nu poate sa dea cât timp Parlamentul nu este în sesiune iar ordonanță simplă cu un asemenea obiect nu a fost abilitat sa dea pe perioada vacantei parlamentare

Huhu Rezea spunea...

Toate Casele sectoriale au contracte și cu CEC.

ifrim spunea...

@Leon.Confirm!Mi-am luat eu 2pc. pt.centura si trebuie sa decartez 223 in 15 zile!

Gigi spunea...

Bani,au fost tot timpul.Dar,din cauza nehaliţilor,nu o sã fie niciodatã pt.amãrâţi!
Alţii au prioritãţi,
aleşii,bãncile şi alţii.
Cine este de vinã?Noi,cine alţii,cã ne mulţumim cu firimituri!
Grivei,zice ceva când îi aruncãm o coajã de pâine?Da,mai latrã,dar pânã la urmã...tace.

Huhu Rezea spunea...

@Viorel
Daca domnii de la casele sectoriale SRI și MApN luau in calcul si varianta egalitatii valorice intre indexarea si actualizarea dintr-un an calendaristic, nu mai făceau prostia să elimine indexarea din 2016 pe care nu au avut cu ce valoare a actualizării să o compare.
Intr-o asemenea eventualitate rămânea în plată cuantumul recalculat în 2016 și indexat în anii 2016 și 2017, la fel ca și cand actualizarea era valoric mai mică.
Solutia era... nu sa aștepti ci să contesti decizia sau să ceri revizuirea ei. ei.

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Legea nr.262/2019, privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonante, permite si modificarea OuG.114/2018, iar la Art.2, spune:
"In conformitate cu dispozițiile art. 115 alin. (3) din Constituția României, republicată, ordonanțele emise de Guvern în temeiul art. 1 vor fi înaintate spre aprobare Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanței"
Deci in eceste zile aceasta Ordonanta se va publica in MO, iar Dul Ifrim sa mearga la Bancomat, sa scoata banii de amenda..:)).

raul spunea...

Sta-i-ar in gat!Mananca cu doua guri fosila asta bilderberghista???

Dan spunea...

H-ule,

Pentru ca tot ai introdus cenzura, te rog sa-i comunici lui @Viorel ca acel calcul făcut de el ar trebui sa arate cam asa:
Indexarea (nu cresterea) se face cu 50% din ”cresterea REALA a salariului mediu brut pe economie” la care se adauga ”100% din rata anuala a inflatiei”.
Cresterea REALA a salariului mediu brut pe economie pe anul, se calculeaza prin scaderea din cresterea salariului mediu brut a ratei inflatiei pe anul respectiv folosind datele comunicate de INS (Institutul National de Statistica), adica cele de aici http://www.insse.ro/cms/ro/content/câștiguri-salariale-din-1938-serie-anuală-0 si de aici http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc–serie-de-date-anuala , astfel avem:
4.357 (salariul mediu brut pentru anul 2018) – 3.223 (salariul mediu brut pentru anul 2017) = 1.134, rezulta o crestere a salariului mediu brut pe economie de 35,15%. Din 35,15% scadem 4,6% (rata inflatiei pe anul respectiv) si avem ”cresterea reala” a salariului mediu brut pe economie pentru anul 2018 de 30,58%.
50% din aceasta crestere inseamna 15,29% la care adaugam 4,6% (rata inflatiei) si obtinem INDEXARE 2020 = 19,89%.

M spunea...

@Leon

Cu respect dar amestecați lucrurile.

Inflația se compensează prin procent. Asta și pentru că câștigul se impozitează tot procentual.

Creșterea soldei medii poate fi calculată în sumă fixă (anul trecut a fost 4000 lei, anul asta e 4400. Deci o creștere de 400 de lei care se poate da EGALĂ și celui cu pensia 1000 și celui cu pensia de 100.000)

Nu vreau să fiu Gică Contra dar e vorba de logică economică.
Cum zice Viorel este corect!

M spunea...

@Leon

Hmmmmmm.... Dacă doar de asta e nevoie să respectăm legile eu zic sa e rămână asa punctul de amendă. 😁

M spunea...

@Huhu Rezea

👍 Exact!

M spunea...

@Dan
Spuneți :
4.357 (salariul mediu brut pentru anul 2018) – 3.223 (salariul mediu brut pentru anul 2017) = 1.134

Până aici e corect. Mai departe eu cred că greșiți!
Da, se scoate inflația de 4.6% adică vreo 52 de lei și rămân 1082 lei.
Se ia apoi 50% și rămân 504 lei care se dau apoi în sumă FIXĂ și ăluia cu 1000 lei pensie și ăluia cu 10.000

Calculele pot să nu fie corecte dar ideea e că e face o indexare procentuala cu inflația și una fixă cu creșterea salariului mediu.

Iulian Mareș spunea...

Acela este un transport de tinte false, ce fac parte din planul mascarii!

Iulian Mareș spunea...

Dsoldei de gradcu valoarea in pacate, prin buget, nu au fost alocate ministerelor resursele financiare necesare sustinerii unor actualizari ale pensiilor! Cel mult actualizarea potrivit noii valori a soldei de grad!
Asta ca sa stim de ce unii tac sau fac spagat cu tot felul de comisii si comitete!
Intre marirea soldei activilor cu 25% din rest si actualizarea/ekilibrarea pensiilor, voi ce ati alege?

*nu va mai puneti problema celor 50% pt cantareti, atat timp cat la Ministerul muncii, cel mai tare secretar de stat este un gurist de petrecere!
**daca mai aud un demnitar folosind expresii "am marit salarii/pensii/alocatii" il injur peste tot, caci el doar a elaborat/promovat/aprobat un act normativ care prevede asta si nu a adus el banii din dodoasca ma-si! Sunt banii tarii ce trebuie redistribuiti!
Cum si in ce fel ii redistribuie, asta este o cu totul alta poveste!
***astia s-au kitit sa ne desfiinteze si elitele: Beuran, Arafat! Ca maine urmeaza si Cezar! :))

Dan spunea...

@M

Cred ca dumneavoastra faceti referire la indexarea punctului de pensie, care intradevara asa se calculeaza (o parte fixa + inflatia), insa dupa stabilirea noii valoari a punctului de pensie acesta se inmultumeste cu numarul de puncte pensie corespunzatoare fiecarei pensii in parte, procedura valabila la pensiil calculate pe contributivitate si unde calclulu se face in functie de numarul de puncte pensie.

La pensiile militare, incepand cu 01.01.2016 nu se mai are in vedere numarul de puncte pensie (chiar daca acestea apar pe talonul de pensie) modalitatea de calcul fiind cea prezentata de mine. Retineti ca pana la 31.12.2020 pensiile militare se pot calcula dupa contributivitae cat si dupa media celor 6 luni consecutive din ultimi 5 ani, si se alege cuantumul cel mai avantajos, insa dupa stabilirea cuantumului (chiar daca este ales cel stabilit dupa contributivitate) toate pensiile militare se supun acelorasi principii si nu se mai actualizeaza in functie de valoare punctului de pensie.

CEZAR spunea...

NB
Isi va mari salariul desigur ..pentru a cuprinde si valoarea pensiei.....!!!

M spunea...

@Dan

Da, domnule Dan! Eu am vorbit de aplicarea corecta a art. 59 din L223 fara modificarile facute de OUG 57.
Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Afirm ca:
- rata medie anuală a inflației = este indicator procentual
- creșterea reală a câștigului salarial mediu brut = este parte fixa

Dupa cum vedeti partea fixa, cea care ar fi dus la o crestere EGALA valoric a fost eliminata, situatie ce ii afecteaza in principal pe cei cu pensii mici!
O crestere fixa de 1000 de lei ar fi insemnat o crestere cu 100% a celui cu pensia de 1000 de lei si o crestere de 10% a celui cu pensia de 10.000 de lei.

Diferenta dintre cele doua pensii ar fi fost initial de 10 ori iar dupa indexare de 5 ori. Indexarea cu inflatia pastraza diferenta procentuala intre pensii.

OK?

M spunea...

Indexarea cu inflatia pastreaza puterea de cumparare. NU este o operatiune de nivelare a pensiilor. Cel cu pensia de 500 de euro (echivalent) ramane tot cu 500 de euro. Valoarea banilor din buzunar este relativa ea se exprima in cantitatea de bunuri ce pot fi cumparate.

M spunea...

Spre marea nemultumire a lui Ciutacu si a butoiului cu osanza de la DCNews aseara, Ciolacu, a continuat sa sustina pensiile militare. El a mai spus ca pensiile militare sunt in cuantumuri decente singurii cu pensii pe 223 cu cuantumuri exagerate fiind magistratii militari.
Ciolacu propune deci o impoziatre cu 90% a pensiilor ce depasesc salariul Presedintelui.

A spus si ceva aiurea: ca el nu are acces la cuantumurile pensiilor militare. Cred ca se referea la nume si prenume pentru fiecare pensie. Ma rog! Cei doi idioti, jurnalisti, au intrebat ca niste tampiti: "dar nu aveti ORNISS?" 😁😁😁😁
In mintea lor daca ai "ORNISS" stii tot, faci tot!
Ciolacu a zis cu tristete: "Ba da, am ORNISS dar tot nu stiu.... asta e Romania!"

Deci trei idioti care confunda secretul de stat si confidentialitatea datelor personale! Asta e cu civilii - nu au habar dar au microfoane si tupeu!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

@Gigi, am in fata ultima pagina din OuG nr.59/4 august 2017 si vad urmatoarele Semnaturi: Prim-ministru MIHAI TUDOSE, si la Contrasemneaza:
-ministrul muncii si justitiei sociale Lia-Olguta Vasilescu.
-ministrul afacerilor interne Carmen Daniela Dan
-ministrul apararii nationale Adrian Tutuianu
-ministrul afacerilor externe Teodor-Viorel Melescanu
-ministru transporturilor Alexandru-Razvan Cuc
-ministrul finantelor publice Ionut Misa
Fiecare ministru a contrasemnat numai pentru ministerul de care raspunde, iar Tudose a aprobat-o, chiar fara semnatura ministrului justitiei..!!

Adi 4 you spunea...

La multi ani, Huhu! In primul numar al Observator-ului Militar pareri despre pensiile noastre, interesant poate deschizi un topic cu noi comentarii si pareri. http://www.presamil.ro/ultimul_nr/files/assets/basic-html/page-8.html

Dan spunea...

@M

Si eu spun ca acel calcul, unde se adauga suma fixa, se refera la actualizarea PUNCTULUI DE PENSIE, dupa ce acel punct de pensie este actualizat, pentru a se aplica fiecarei pensii in parte, se inmulteste cu numarul de puncte aferente fiecareia dintre aceste astfel se ajunge la situatia ca pensii avand la baza calculului numar de PUNCTE DE PENSIE diferite va avea aceea ”suma fixa” diferita... Deci in final aceea suma fixa va fi diferita de la pensie la pensie in functie de acel nr de puncte pensie, deci in final nu este o suma fixa.

Ca exemplu vom lua doua pensii calculate pe contributivitate unde calculul se face prin numarul de PP (puncte pensie);
La 31.12.2018 avem valoare PP de 1.000 lei (www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/protectie_sociala/pensii/2018_Evolutia-valorii-punctului-pensie.pdf );
Valoarea salariului mediu brut pe economie in anul 2017 = 3.223 lei;
Valoarea salariului mediu brut pe economie in anul 2018 = 4.357 lei;
Rata medie a inflatiei pentru anul 2018 = 4,6%;
Pensia 1 = 1,71359 PP calculata astfel PP X 1.000 (valoarea punctului de pensie) = 1,71359 X 1.000 = 1.713,59 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 1.714 lei pensie bruta;
Pensia 2 = 2,36497 PP calculata astfel PP X 1.000 (valoarea punctului de pensie) = 2,36497 X 1.000 = 2.364,97 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 2.365 lei pensie bruta;

In situatia expusa de dumneavoastra am avea urmatorul calcul:

Cresterea reala a salariului mediu brut pe economie este diferenta dintre salariul mediu brut pe economie din anul 2017 si 2018 din care se scade rata inflatiei, 4.357 – 3.223 = 1.134 – 4,6% (rata inflatiei) = 1.134 – 52,16 = 1.081,84 de aici luam 50% si avem 540,92 rotunjim si avem suma fixa de 541 lei.

Pentru pensia 1 avem 1.714 (pensia initiala) + 4,6% (rata inflatiei) + 541 (suma fixa) = 1.714 + 78,84 + 541 = 2.333,84 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 2.334 pensie bruta.

Pentru pensia 2 avem 2.365 (pensia initiala) + 4,6% (rata inflatiei) + 541 (suma fixa) = 2.365 + 108,79 + 541 = 3.014,79 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 3.015 pensie bruta.

In realitate, calculul pentru pensiile calculate in functie de PP, este urmatorul:

Se calculeaza 50 % din cresterea reala a salariului mediu brut pe economie este diferenta dintre salariul mediu brut pe economie din anul 2017 si 2018 din care se scade rata inflatiei, 4.357 – 3.223 = 1.134 – 4,6% (rata inflatiei) = 1.134 – 52,16 = 1.081,84 de aici luam 50% si avem 540,92 rotunjim si avem suma fixa de 541 lei.

Se calculeaza noua valoare a PP adica 1.000 (valoarea initiala) + 4,6% (rata inflatiei) + 541 (suma fixa) = 1.000 + 46 + 541 = 1.587 noua valoare a PP.

Pentru pensia 1 avem 1,71359 X noua valoare a PP = 2.719,47 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 2.720 pensie bruta;

Pentru pensia 2 avem 2,36497 X noua valoare a PP = 3.753,21 rotunjit la leu in favoarea pensionarului 3.754 pensie bruta;
(Mentionez ca acesta este calculul corect la aplicarea normala a legi pensiilor bazate pe contributivitate in cazul in care valoarea punctului de pensie nu este stabilit arbitrar, din burta, de catre guvern prin ordonante si de regula mai putin decat stipuleaza legea).

Iulian Mareș spunea...

Ca fost detinator de certificat ORNISS, national si NATO, le aduc aminte tantalailor si gogomanilor, de la TV, ca nu poti incalca principiul nevoii de a cunoaste: adica in mintea lor neteda daca ai ORNISS poti avea acces la documente operative? Cel care le elaboreaza intocmeste si lista de distributie!
Boilor, pt necunoasterea legislatiei pe domeniu, eu vi l-as retrage a 2 a zi!

Leon spunea...

Astazi s-a publicat in MO nr.11/ 09.01.2020, Ordonanta de Urgenta nr.1/06.01.2020, privind unele masuri fiscal-bugetare,..!

Samaritean spunea...

Adică cei pensionați dupa 15.09.2017 nu beneficiaza de indexare? Puteti fi mai explicit va rog. Multumesc!

Leon spunea...

https://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Plate_pensii_militare_ianuarie_2020.pdf

Huhu Rezea spunea...

Ba da, dar in condițiile art. 60 modificat de art 84 din OUG 114/2018. Mai ăntâi se indexează baza de calcul cu 4,6% pentru a stabili noul plafon maxim al pensiei nete.

corcodel 1 spunea...

Pentru M si Dan care dau lectii de care poate spune mai multe prostii:
- nu exista nici o "suma fixa" in stabilirea cresterii valorii punctului de pensie... totul se prezinta in procente
- valoarea punctului de pensie la 31.12.2018 era de 1.100 (nu 1.000)
- pentru stabilirea valorii punctului de pensie in 2019 se folosesc: cresterea reala a salariului mediu din 2017 fata de 2016 si rata medie anuala a inflatiei din 2017

Pentru Samaritean...
B) pentru cei cu pensii stabilite intre 15.09.17 si 31.12.18
----- la aceleasi venituri ca cel de mai sus (majorate in 2018 si 2019) beneficiarii au pensie neta de 2.075 (“Drepturi de plata pentru luna curenta” = 2.075)
----- se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2019
-------------- 2.075 x 0,013 = 27 lei (in 2019 au avut pensie neta de 2.102)
----- se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2020
-------------- 2.075 x 0,046 = 95
-------------- se aduna cuantumurile celor doua indexari la pensia neta stabilita in 2017-2018 2.075 + 27 + 95 = 2.197 (in 2020 vor avea pensia neta de 2.197)

C) pentru cei cu pensii stabilite in 2019
----- la aceleasi venituri ca cel de mai sus (majorate in 2018 si 2019) beneficiarii au pensie neta de 2.075 (“Drepturi de plata pentru luna curenta” = 2.075)
----- se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2020
--------------- 2.075 x 0,046 = 95 lei (in 2020 vor avea pensie neta de 2.170)

Samaritean spunea...

Pai baza de calcul e media soldelor lunare brute, ma rog 85% din acestea. Apoi pensia e limitata la media soldelor nete. Se indexeaza cu 4,6% media soldelor nete, sau baza de calcul?
Multumesc!
Si inca ceva. Cei care se vor pensiona in anul 2020 vor beneficia de aceasta indexare?

Dan spunea...

@Corcodel

Cu valoarea punctului de pensie la data de 31.12.2018 sunt de acord, era 1.100.
Calculul s-a vrut unul demonstrativ, lucru care as vrea sa-l faci si tu presupunând ca trebuie sa indexesezi pensia la 01.01.2020 cu cresterea reala a salariului mediu brut si rata medie anuala a inflatiei, pentru cele 2 exemple de pensie brute (aflate in plata la 31.12.2019), de 1.714 lei si respectiv 2.365 lei.
Astept demonstratia ta explicita.

Huhu Rezea spunea...

Se indexează ambele, pentru ca, astfel, cuantumul indexat al pensiei să nu depășească baza de calcul netă indexată/
Ce i pensionați în 2020 nu primesc indexarea de 4,6%.
Nu este destul că primesc majorarea soldei de funcșie prevăzute pentru anul 2020 în art. 38 a L 153/2017? Plus un posibil coeficient de corecție

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
M spunea...

@Corcodel 1
Puteți să precizați unde am spus eu că există o "suma fixa" in stabilirea cresterii valorii punctului de pensie.

După ce îmi arătați unde am zis eu asta, vorbim și despre "prostie" 😁

Și că veni vorba : vedeți că indexarea cu 4,6% se face la cuantumul din anul 2019. Dar ce știu eu? Dau doar lecții! 😁

Gigi spunea...

@Viorel
Col.Dogaru,a vrut sã sperie lupul cu blana de oaie.Nu este abuz în serviciu!La cât rãu ne-a fãcut aceastã doamnã aş dori sã reuşeascã cu acţiunea în penal,dar mã îndoiesc.Am spus si la timpul respectiv.
@Leon-Asta e procedura,sã semneze şi sã contrasemneze fiecare,probabil,nu cunosc,dar sã fim serioşi,stim cine ne-au purtat sâmbetele!Cu toate cã a încercat sã dea vina pe alţii.

corcodel 1 spunea...

Pentru Dan
Valoarea punctului de pensie, in 2020, ar trebui sa fie de 1.339,3 lei (venind cu aplicarea legii 263/2010 din 2011 pina in prezent). In realitate, daca se va respecta calendarul de cresteri, va fi 1265 (de la 01.01.20) si 1775 (de la 01.09.20) ... medie anuala de 1445.
Valoarea punctului de pensie se aplica la fel la toate cele vreo 5 milioane de pensii, nu numai la cele doua exemple.
Pentru 2020:
- rata medie anuala a inflatiei in 2018 = 4,6%
-crestere salariu mediu 2018 fata de 2017 = 35,18%
- cresterea reala salariu mediu 2018 fata de 2017 = 30,58%
- 50% din crestere salariu mediu 2018 fata de 2017 = 15,29
- majorare valoare punct pensie = 19,89%
- valoare punct de pensie in 2019 (calculata conform legii incepind cu 2011) = 1117,08

corcodel 1 spunea...

Pentru M care continua sa spuna prostii...
Pentru cei pensionati dupa 15.09.17 indexarile (toate) se fac la cuantumul net (egal cu netul mediei soldelor din cele 6 luni) de la data stabilirii. Pentru a afla marimea indexarii dintr-un an se aduna toate indexarile facute in anii anteriori (de dupa 2017).
Indexare de 4,6% la cuantumul din 2019 se face numai la cei pensionati in 2019. La cei pensionati anterior indexarea se face asa cum am aratat in exemplul dat.

Ein Stein spunea...

Rata inflatiei este un indicator general folosit in statistici, predictii, calcule economice, etc. Nu ar trebui sa aibe vreo legatura cu indexarea pensiilor si salariilor in paradigma pastrarii puterii de cumparare. Daca rata inflatiei este pozitiva nu inseamna ca au crescut preturile la bunuri si servicii ci ca moneda s-a devalorizat cu acel indice. Daca consideram anul 2018 anul de inceput iar in 2020 rata inflatiei raportate este 4.6 insemana ca leul din 2020 este mai slab cu 4.6 bani fata de cel din anul 2018, atat, nimic altceva. Asta nu inseamna ca au crescut preturile la bunuri sau servicii cu 4.6%, nimeni nu a aplicat inflatia la paine, zahar sau coafura ci la moneda. De ce e ticaloasa aplicarea ratei inflatiei ca masura de compensare a scaderi puterii de cumparare? Daca in 2018 o paine costa 1 leu, in 2020 aceasi paine ar trebui sa coste 1,046 lei, insa si pentru cel mai indaratnic individ ar trebui sa fie evident ca lucrurile nu stau asa. Leul din 2020 in comparatie cu cel din 2018, in logica guvernul, este mai slab cu 4.6 bani, adica puterea lui de cumparare e de doar 95.4 bani fata de cel din 2018. Aici vine guvernul si indexeaza salariile si pensiile pentru a aduce leul la puterea lui din 2018 si adauga, artificial, 4.6 bani, cu alte cuvinte leul ar trebui sa aibe 104.6 bani, ori realitatea arata ca nu poti cumpara aceleasi produse, in aceleasi cantitati cu leul pacalit in 2020 pe care le-ai fi cumparat in 2018 cu leul fara steroizi. Compensarea pierderi puterii de cumparare trebuie calculata serios pe criterii reale si nu aplicand tot felul de inventii doar pentru faptul ca nu pune presiune mare pe buget. Eu am mai scris ca cea mai buna si fireasca masura e aceea de a compensa cu diferenta dintre costul cosului minim de cumparatori din anul curent si cel din anul anterior, in valoare concreta nu prin inventarea altui coeficient. Aplicarea ratei inflatiei la o marime concreta cunoscuta, salariul minim, mediu, valoarea cosului de consum, etc. si acea suma fixa pentru toti pensionarii e mult mai aproape de realitatea zilnica, leul e la fel de depreciat si la cel cu pensia de 1000 lei si la cel cu 10000 numai ca pentru cel cu 1000 lei e o chestiune de viata si de moarte. Rostul indexarii cu rata inflatiei, chiar daca e o masura talamba, e aceea de a te ajuta sa pastrezi puterea de cumparare nu de a te pricopsi. Daca vrei sa faci avere poti foarte simplu sa te angajezi sau sa te faci afacerist. Trebuie o noua lege a pensiilor militare, cunatumul bazat doar pe functie, grad si vechime, numai pentru perioada cat ai fost militar, ca masura de acualizare, un mecanism care iti pastreaza standardul de viata pe care l-ai avut in momentul iesirii. Ca la USA.

Iulian Mareș spunea...

Fals!
Legea 223 are cu totul alte principii...
omul este in eroare, mai ales cu al 13-lea salariu, care se numeste premiu anual!

M spunea...

@Viorel
Am înțeles! Dar, ceva de munte, de mare?
Că eu văd că tot de pensii, de beneficii.... vorbește și Domnia Sa!

M spunea...

@Corcodel

Sa o luam pe rând!

Unde am zis eu de "suma fixa" in stabilirea cresterii valorii punctului de pensie.
La matematică trecem după ce luați testul la limba română! 😁

PS - vedeți că am stabilit să nu ne mai jignim pe aici. Sper că sunteți capabil de o conversație civilizată!

M spunea...

@Ein Stein

Dar soldele nu sunt calculate ca în SUA. Noi avem modelul polonez. Ideea e bună dar trebuie plecat de la legea de salarizare.

M spunea...

@Corcodel
Întrebare ajutătoare :
Ăla ieșit în septembrie 2017 a avut anul trecut indexare?

Haide, stimate coleg că o să vă prindeți până la urmă!! 👍

Dan spunea...

@Corcodel

Se pare ca spui acelasi lucru ca si mine... citeste a 22-a postare de pe aceasta pagina...
Apropos... valoarea punctului de pensie se mai aplica si altor pensii decat cele doua exemplificate de mine?!?!?! N-as fi crezuta asa ceva...pe bune...

M spunea...

Să mai încerc să lămuresc cum e treaba cu sporurile.
Guvernul Orban a vrut să acorde de v anul asta sporul de pericol în loc de 15% din salariul funcției să fie în sumă fixă de 25% din salariul minim.
Citu a spus ca treaba asta îl costa câteva miliarde.

Da, e mai mișto ca toate sporurile să fie incluse în sfb dar asta înseamnă o cheltuiala imensă, mai ales dacă vrei să nu scazi nici o solda. România nu își permite, nici Polonia.

Ar fi super sa fie așa! Nu e!

Leon spunea...

Astazi la ora 14,30, CEC ul mi-a virat in cont pensia militara(MApN).
Tot la ora 14,30, a sosit postarita cu pensia civila a mamei-soacre..:))
10.01.2020.

M spunea...

Acum sa explic si unde este in eroare stimatul Corcodel.
Zice domnia sa:
“Drepturi de plata pentru luna curenta” = 2.075
1. se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2019

2.075 x 0,013 = 27 lei (in 2019 au avut pensie neta de 2.102)

2. se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2020

2.075 x 0,046 = 95

3. se aduna cuantumurile celor doua indexari la pensia neta stabilita in 2017-2018

2.075 + 27 + 95 = 2.197 (in 2020 vor avea pensia neta de 2.197)


Cum e corect!!!

In primul rand se calculeaza la BRUT nu la NET!

1. se calculeaza cuantumul pensiei cu indexarea pentru 2019

BRUTUL 2018 + (BRUTUL 2018 x 0,013) = BRUTUL 2019

2. se calculeaza cuantumul pensiei cu indexarea pentru 2020

BRUTUL 2019 + (BRUTUL 2019 x 0,046) = BRUTUL 2020

Deci indexarea cu 4.6% se face la cuantumul brut DEJA indexat cu 1,3%.

3. Diferenta e minora de cativa lei dar matematica e "fixa".😁

PS. Am asteptat sa imi intre pensia pe luna asta si sa refac calculele ca sa fiu sigur! Nu e frumos sa spui ca unii sau altii zic prostii fara sa verifici de doua ori inainte.

PS 2. E ca la depozitele bancare. 😁 Depui 1000 de lei cu dobanda de 5% pe an. Dupa un an ai 1050 lei. Daca nu ii scoti si ii mai lasi un an vei avea 1102.5 lei si nu 1100 lei cum calculati dumneavoastra. Cu 2,5 lei.... ehheiii, iti iei o Eugenia!

corcodel 1 spunea...

Pentru M
Ramine cum am stabilit: spui numai prostii!

Nu intelegi ceea ce citesti si te apuci sa dai sentinte!
In exemplele date ca raspuns pentru Samaritean era vorba despre "Pentru Samaritean...
B) pentru cei cu pensii stabilite intre 15.09.17 si 31.12.18
...
C) pentru cei cu pensii stabilite in 2019"...

Adica era vorba despre cei cu pensiile stabilite dupa 15.09.17 in cuantum net egal cu cuantumul net al bazei de calcul!

Pentru ceilalti este alt fel de aplicare a indexarii:
A) pentru cei cu pensii stabilite inainte de 15.09.17
----- din ultimul cupon de pensie luati “Pensie” (cuantumul brut) ... de ex. = 3.000 (din care a rezultat “Drepturi de plata luna curenta” = 2.900 lei)
----- 3.000 x 0,046 = 138 lei
----- 3.000 + 138 = 3.138 lei (noul cuantum brut dupa 01.01.20)
----- (3.138 – 2.000) x 0,1 = 114 lei (impozit)
----- 3.138 – 114 = 3.024 (cuantumul net al pensiei dupa 01.01.20)

Ca sa nu uiti, repet: numai prostii spui!

M spunea...

Domnule Corcodel,
Pentru ultima data controlati-va limbajul!

Domnia ta a facut calculul indexarii pe 2020 luand drept baza pensia FARA indexarea pe 2019 - GRESIT

1. Ati mintit afirmand ca am vorbit de "suma fixa" in stabilirea cresterii valorii punctului de pensie UNDE?!?!? Precizati postarea!!!! Daca nu asumati-va minciuna!

2. Ati aratat un calcul gresit

----- se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2019
-------------- 2.075 x 0,013 = 27 lei (in 2019 au avut pensie neta de 2.102)
----- se calculeaza cuantumul indexarii pentru 2020
-------------- 2.075 x 0,046 = 95


Luand pentru indexarea pe 2020 tot 2.075 si nu valoarea rezultata DUPA indexarea cu 1.3%

Daca aveti un nepot in clasa a treia va poate explica!

In rest, sa aveti sanatate sa ii pacaliti pe cei care vor sa va creada. Ori va cereti scuze ori la revedere ca nu am timp de meditatii.
Cine vrea sa va creada e treaba lor!

Viorel spunea...

Nu este nici fals și nici nu este în eroare (poate nu m-am exprimat eu bine sau nu ați înțeles dumneavoastră greșit), “Omul” mi-a spus, am 6 misiuni, mă doare în 14 (ca să nu zic altceva) că vor să ne treacă pe contributivitate sau ne ține pe actuala Lege (223), singura dorință este să-mi acorde/includă în calculul pensiei prevederile specificate la art. 28, literele și celelalte detalii specificate în comentariu, prevederi ale articolului care nu se iau în calcul la stabilirea pensiei.
Când vor primii românii al 13-lea salariu. Miza e uriașă pentru Guvernul Orban.
Românii vor primii al 13-lea salariu? Când se va întâmpla asta? Mai mult, Guvernul are în plan să-l ofere și pe al 14-lea. Anul trecut a fost depus un proiect de lege prin care cetățenii români ar putea primi al 13-lea sau al 14-lea salariu.
Autor: Dana Cazacu - 23:15, 29 nov. 2019.
Domnule M, el se referea la noi, că de ce nu vorbim de munte sau mare, dar dacă eu am dus discuția tot spre pensii, “Omul” ce putea să-mi răspundă, despre păsări călătoare, nu, mi-a răspuns la ce l-am întrebat și că prea puțin îl interesează de ce hotărăsc politicienii cu pensionarii și-a făcut rezerve, are totul pus la punct, familie, copii, casă, sănătate își dorește.

Marcel spunea...

Buna seara, Indicele de corecție intra in vigoare la plata din 01.01.2020 pt.cei ieșiți la pensie in 2016? Pensia am să o primesc mărită și cu acel indice de corecție?

Huhu Rezea spunea...

Nu , pentru că vorbim doar despre niste proiecte de acte normative.