Un produs Blogger.

miercuri, februarie 26, 2020

Observațiile CES și ale Consiliului Legislativ la L38/2020, proiectul Leș de modificare a L 223/2015

48 comments
Consiliul Legsilativ invocă absența sursei de finanțare din Fișa actului, discriminări față de alte categorii de pensionari "înghețați" prin OUG 59/2017 și semnalează o mulțime de greșeli de tehnică legislativă de redactare. Comisia raportoare are serios de lucru la acest proiect.





48 de comentarii:

Sorina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Observatiile sunt corecte, ar fi bine sa introduca si observatia CES cu grupele de munca cf.L 215/2019 !
Zilele astea o sa trimit Presedintelui Comisiei de Aparare , dlui senator Tit Brailoiu, un Email in care propun inlocuirea Articolelor privind Indicii de corectie din L 38/2020 cu Anexa nr.2 din proiectul Ciuca..!

Iulian Mareș spunea...

Te plimbă pt că ești fudulă!

Cezar spunea...

Formuleaz.o cumva sa rezulte fara echivoc..ca este dorinta a peste 90% dintre pensionari , singura modalitate in care marile inechitati se mai atenuiaza!!
NB
Am crezut ca ai trimis ..pana acum!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

ERA MAI BINE ERA CA ACTUALIZARLE SA SE FACA DUPA 2015, CAND NU MAI EXISTA ,,OBIECTUL'' SAU OBIECTELE MAJORARILOR PRINTRE CEI VII! Lacomia initiatorilor de a majora tot celor cu pensiile foarte mari va duce, intr-un final, la alte discriminari si poate prabusirea intregului sistem de pensii militare! Nu se arata concret, negru pe alb, ca pensiile mici si medii din armata sunt cam 70% si trebuiesc acolo interventii ferme de a elimina discrepantele, dicriminarile si ramanerile in urma a cuantumurilor. Se trage de timp si se taraganeaza, eu nevazand nimic bun in aceasta ordonanta care nu rezolva chiar nimic! Drepturi acordate dupa ani, si nu acum in plina criza economica si a euro crescut la naiba, si acelea nesimnificative cu scumpirile zilnice. S-au cacait de pomana! Tot asa voi ramane de caruta, ca si majoritatea...

Gigi spunea...

I.Mares
Stiţi ce fac cei fuduli!

Huhu Rezea spunea...

@kis
Tie nu ți-e rușine? Mai îndrăznești să comentezi aici? d
Dacă nu te potolești n-ai să mai poți nici să citești blogul.

Iulian Mareș spunea...

Gigi,
Eu știu....
Este legat de rimă!

Iulian Mareș spunea...

Tu ai palmele în ghips?
Folosește comenzile vocale pt scriere!

Leo spunea...

Zi-ne şi nouă, de ce te-ai aprins așa....

Leon spunea...

Astazi sunt ocupat cu Palinca(52°) de Caise(5 vedre.!)..:)).
Diseara ma ocup si de..Scrisoare..!!

CEZAR spunea...

Eu am trimis demult lui Ciuca si nu numai ...

Huhu Rezea spunea...

@Cezar
Eu l-am blocat pe hurzicaru ...ca să-i răspândești tu inepțiile?

Iulian Mareș spunea...

Atunci o să-ți de-a... oIo sau 🖕!

Cezar spunea...

Huhu
Eu nu.l popularizez
Vreau sa.l fac de ras si sa.l demasc....
Multi ii cad in plasa
NB
La postarile lui am adaugat un comentariu scurt pentru a sublina tocmai acest aspect
El si Daogaru..mint cum respira..si sunt cativa interesati sa.l creada..si sa agite valurile..

nastyboy spunea...

Nu stiu daca sunt in asentimentul userilor acestui forum sau nu. Este doar o parere. Mi se pare ca proiectul legislativ, care ar fi si pacat sa nu devina lege, al d-lui ministru Ciuca este una dintre cele mai elegante cai de a se spulbera, in mare, inechitatile sistemice din zona pensiilor militare. Nu sunt un mare fan al d-lui general, dar o asemenea rezolvare a unei probleme spinoase ar trebui premiata de Parlament. Daca va uitati mai cu atentie, orice problema, cat de mica, din societatea noastra, are o rezolvare, sau chiar ˘n˘ rezolvari, incat, peste ani s-a si uitat care este legea sau articolul de lege care o rezolva, de fapt. Sunt atat de stufoase actele noastre normative, incat un om simplu nu are nicio sansa sa inteleaga mare lucru, daca e de bine sau de rau pentru el. Desi nu am votat galben niciodata, trebuie sa recunosc ca rezolvarea Fifor este incredibil de romaneasca, ma si mir ca au aparut numai atatia coeficienti de corectie in lege. Si este sustinuta de un numar enorm de parlamentari. O lege de o asemenea importanta ar fi meritat un compendiu de coeficienti, radicali, ridicari la putere sau decaderi din drepturi. Hai cu Legea Ciuca de indata, asadar, altfel se va iesi din sistem fara a se mai gasi usa de la intrare. In general, orice rezolvare ar fi buna, chiar si calea Lupescu, numai ca a lui Ciuca, rezolvarea, este mult mai eleganta. E de general.

Sorina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

ASA ESTE...!

giuliano@gmail.com spunea...

Dle Leon
Nu stiu daca după o zi atat de încărcată mai aveti timp si de aceea scrisorica, foarte necesara pentru multi dintre noi! Sa aveti succes!

Huhu Rezea spunea...

Așa zisul Proiect Ciucă este doar un document anonim aruncat pe net spre testarea opiniilor.

ifrim spunea...

Am înțeles,nu sunteți fan al domnului general,dar mă întreb căt de fan veți fi al unui ministru al apărării civil oarecare.Decât să mă .uta un tămâios prefer să mi-o tragă unul cu sânge kaki deoarece nu a fost tot timpul general ci și Lt.,Cpt.,Mr.l-a bătut portharta la fund,in câmp,cort,ploaie,viscol,ninsoare,caniculă,ziua,noaptea știți despre ce scriu iar el după o carieră COMPLETĂ de militar știe cu ce se mănâncă armata.Fiecare ,are dreptul la propria-i opinie ,a mea este că-l respect!

nastyboy spunea...

Este foarte interesant faptul ca acest document care ar putea deveni macar o parte de lege, daca sunt bine informat, a avut un traseu foarte interesant. A fost transmis spre consultare, de la MApN, catre Ministerul Justitiei si MAI. Ministerele respective l-au transmis spre consultare la FSANP, sindicat din penitenciare mai degraba de orientare anti PSD, iar la MAI s-a transmis catre sindicatul lui Coarna, FSNPPC, un sindicat, de asemenea, mai degraba anti PSD. Adica, s-a incercat, sa zicem, obtinerea unui raspuns pozitiv, ca intre prieteni. S-ar putea sa gresesc, desigur.

Gigi spunea...

Da,aşa este proiectul Ciucã,este mult mai rezonabil.Plus cã termenul de recalculare,respectiv actualizare,ar fi mai apropiat,faţã de cel a lui Leş.
Oricum,chiar dacã voi fi acuzat de pesimism,nu vor avea sorţi de izbândã niciunul dintre ele prea curând!Bine ar fi sã mã înşel eu!

Leon spunea...

Acum cateva minute am trimis un Email domnului Presedinte al Comisiei de Aparare din Senat, in sensul inlocuirii Indicilor de Corectie prevazuti la art.110 din L 38/2020 cu Anexa nr.2 din proiectul ministrului Ciuca..!

maiag spunea...

l a numit pe catu,asa ca nu trece nici asta,vor fii anticipate probabil sau ramane guvernul asta de kakat pina in toamna

Iulian Mareș spunea...

Leon,
in scrisorica te-ai gandit si la cei cu indice 1? Asa, sa moara de necaz "C" si sa fie satisfacuta Brenda?
Eu zic asa: Ciuca nu va promova nicio OUG!

Iulian Mareș spunea...

Parca LES era cu indicii de corectie?!!

M spunea...

Vela insista pe cresterea varstei de pensionare.
ORICE proiect de modificare a legii 223 trebuie sa ia in considerare o varsta de pensionare de minima de 55 de ani.

CEZAR spunea...

CORECT...!

CEZAR spunea...

m-Ale
DAU INDICELE DE 1,35 ( Tu 1,00000000000..ce nedreptate ! Tot tie iti da....:D ) PE ANEXA 2 CIUCA CEL MARE...!Asa va ramana in istoriografia militara !

Iulian Mareș spunea...

De mah "C", dacă nu am fost colegi de grupă, unde trebuia...
Știi Dealul Țăcăliei?

Iulian Mareș spunea...

Pt C, 42!

Leon spunea...

La proiectul B 586/2019( LUPESCU) este postat in data de 25 februarie, Avizul FAVORABIL al CES, cu 2 amendamente ale lui Coarna, anuland aiureala cu 80% prevazuta la art.28, al.(1) si (2-1). Dupa parerea mea trebuia corectat si Art.124 (Punctul 17 din proiect).
Ma surprinde totusi ca pana la aceasta data, Biroul Permanent nu a repartizat acest proiect la comisiile Senatului !

nastyboy spunea...

Am vrut sa spun ca, dupa mine, acest document nu este chiar o fituica, cu toate aparentele, nu este un fake news, nu este un document anonim aruncat aiurea pe piata. Este bazat pe niste calcule destul de profunde, cineva a avut acces la bazele de date cu valoarea pensiilor militare in plata, numar de beneficiari, valoarea salariilor in plata la activi etc. Vom vedea daca tot acest demers va aveat vreo finalitate. Si... vom trai, desigur, daca Cel de Sus va avea grija de noi.

Leon spunea...

De interes pentru pensiile de invaliditate care au trecut la pensii pentru limita de varsta:
https://www.cnpp.ro/web/guest/noutati/-/asset_publisher/FbjvUfJwDu7P/content/precizari-privind-decizia-ccr-nr-702-2019-referitoare-la-indicele-de-corectie-prevazut-la-art-170-din-legea-nr-263-2010-privind-sistemul-unitar-de-pen?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fweb%2Fguest%2Fnoutati%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_FbjvUfJwDu7P%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D3

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@LEON, se aplica si la mine ca fost invalidant aceasta corectie? Ce m-ar salva cat de cat!

Iulian Mareș spunea...

PRECIZĂRI

PRIVIND DECIZIA NR. 702 DIN 31.10.2019 A CURȚII CONSTITUȚIONALE A ROMÂNIEI

REFERITOARE LA INDICELE DE CORECȚIE PREVĂZUT LA ART. 170

DIN LEGEA NR.263/2010 PRIVIND SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE



Din dorința de a aduce clarificările necesare asupra modului unitar de aplicare a prevederilor art. 170 din Legea nr.263/2010 după data de 10 februarie 2020, data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei nr.702/2019 a Curții Constituționale, formulăm următoarele precizări cu caracter general:

Potrivit dispozițiilor art.147 alin. (4) din Constituția României, "Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai penstru viitor."
Decizia CCR are în vedere aplicarea indicelui de corecție prevăzut la art. 170 din Legea nr.263/2010 și în cazul persoanelor care au fost înscrise la pensie de invaliditate în temeiul Legii nr.19/2000 și care au îndeplinit, respectiv vor îndeplini condițiile pentru pensia de limită de vârstă în temeiul Legii nr.263/2010.
Valoarea indicelui de corecție care se va aplica la punctajul mediu anual, determinat în condițiile art. 95 din Legea nr.263/2010, este cea în vigoare la data la care s-au deschis, respectiv se vor deschide drepturile de pensie pentru limită de vârstă.
Pensiile de invaliditate acordate conform Legii nr.19/2000 și care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu. În situația în care cuantumul revizuit este mai mare decât cel aflat în plată, noile drepturi se acordă de la data de 10.02.2020.
În vederea aplicării întocmai a dispozițiilor Deciziei CCR, aplicația informatică de Stabiliri Prestații urmează a se modifica în mod corespunzător.

*Tu, fiind pe L223.....deci nu pe puncte, cred ca trebuie un OM (ordin de ministru) pt transpunerea in L 223!
*Mai mult si mai bine iti poate explica Huhu!

Leon spunea...

Cornele, numai dul Huhu Rezea ne poate lamuri dupa ce studiaza Decizia CCR nr.702/2019 !
Decizia se aplica pensionarilor civili care aveau pensie de invaliditate stabilita cf.L.19/2000 ( nu se acordau acesti indici de corectie) sau a L.263/2010, dar la trecerea la PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA, obtinuta cf.L.263 beneficiaza de Indicele de Corectie din anul emiterii acestei ultime decizii de pensie ; Casa de pensie teritoriala va emite, DIN OFICIU, o decizie noua cu valabilitate din data de 10.02.2020 !
Exemplu: Sotia are pensie de invaliditate din anul 2016, avand in decizie un IC de 1,09 si a trecut la pensie de limita de varsta in anul 2019, dar a ramas cu acelasi IC. Acum i se recalculeaza pensia, se emite o noua decizie cu IC de 1,20, deci o crestere a pensiei cu 11%
Parerea mea este ca si pensionarii militari cu pensia de invaliditate stabilita conform L.263/2010, si au trecut la pensia PENTRU LIMITA DE VARSTA STABILITA tot cf.L.263 ar trebui sa beneficieze de prevederile Deciziei CCR. nr.702/2019.
Incearca un telefon la TELVERDE de la CPS a MApN, sau trimite un Email la CPS.
Dar sa vedem ce zice si dul Huhu Rezea..!

CEZAR spunea...

45....!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leon, m-am lamurit personal dand la Telverde, unde am discutat principial cu ofiterul responsabil, lamurindu-ma ca eu sunt pe 223-militara, aceea fiind 263-civila, si ca am dreptul sa lamuresc situatia discriinarii la CCR,CARE EU CRED CA VA AVEA O SINUOZITATE CU INCERTITUDINI, IN CAZUL UNEI ACTIUNI, DACA CINEVA CU CAP NU POATE LEGAL REZOLVA. CE E FACUT, BATUT IN CUIE RAMANE, DESI AU FOST CAZURI CARE S-AU REZOLVAT LA CCR, DUPA ANI...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, multmesc frumos! Deci cu un Ordin de Ministru ar fi posibil? L-as tatona pe Ministru

Iulian Mareș spunea...

Pai ce sa zic? La 40 eram deja colonel...

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Pensiile de invaliditate deschise potrivit l 263/2010 rămân cu același indice de corecție și după transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă. Altfel, unele pensii ar trebui să scadă.
Decizia CCR s-a referit doar la pensiile de invaliditate stabilite potrivit L 19/2000.
Pensiile militare de invaliditate stabilite în baza L 164/2001 au devenit pensii civile de invaliditate, potrivit L 119/2010, începând cu data de 01 01 2011. Conform art. 2 alin (3) din Legea 119/2010, pensiile militare de invaliditate sunt asimilate pensiilor de invaliditate reglementate de L19/2000.
La data de 01 01 2016 pensiile civile de invaliditate ale militarilor au devenit pensii militare de invaliditate si nu mai primesc indici de corecție dacă s-au transformat în pensii militare pentru limită de vârstă după data de 01 01 2016.
In schimb, pensiile de invaliditate ale militarilor stabilite înainte de 01 01 2011, când a intrat în vigoare L 119/2010, care au devenit pensii pentru limită de vârstâ, potrivit L 263/2010, până la data de 01 01 2016, data intrării în vigoare a Legii 223/2015, trebuie să primească indicii de corecție corespunzători anilor 2011-2015, indici care influențează, prin majorare, cuantumul pensiei militare rămase în plată după recalcularea din 2016, potrivit L 223.2015. Drepturile respective nu se acordă retroactiv ci numai de la 10 02 2020.
Sunt curios dacă onor casele sectoriale s-au gândit la această ultimă categorie de pensii militare de invaliditate.

Leon spunea...

Cred ca aveti dreptate!
Ar trebui ca si Casele de pensii sectoriale sa dea un COMUNICAT in acest sens..!
PS.1.Am in familie doua cumnate care au trecut anul trecut la pensia pentru limita de varsta de la pensia de invaliditate cf.L.19/2000; o sa le anunt .
PS.2. In cuprinsul dezbaterii Deciziei CCR se face referire si la PENSIILE ANTICIPATE !
Poate ca ar trebui sa urmeze acelasi drum ca si cele de Invaliditate..!

Huhu Rezea spunea...

@Leon
Decizia CCR nu poate fi extinsă și în cazul pensiilor anticipate sau partial anticipate deschise în baza L 19/2000, acestea fiind obținute la cererea beneficiarilor, pentru a prinde condiții mai bune de pensionare, spre deosebire de pensiile de invaliditate care sunt forțate de starea de sanatate.

Sorina spunea...

Dle Mares .multumesc de atenție

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, eu am iesit in limita de varsta in Decembrie 2015, de fapt din 15 Oct cand atunci am implinit 55 ani, si dupa cum spuneti Dv se pare ca am dreptul. Ce pot sa fa in acest caz?

Huhu Rezea spunea...

@Cornel
Ai nțeles corect!
Depui cerere la CSP pentru ca pensia rămasă in plată, de fapt cuantumul pensiei de invaliditate, pentru că nu aveai condițiile de vechime pentru pensie de limită de vârstă, din decizia primită in anul 2015, pensie pentru limită de vârstă, sâ fie majorată cu coeficientul de 1,07 din anul 2015.
Decizia s-ar pune în plată de la 10 02 2020, fără a primi drepturile din urmă.
Nu ar fi mare lucru. Incepând cu 10 02 2020 pensia în plată ar creste cu 1,07.
Ex: 1200 x 1,07 =1284 lei