Un produs Blogger.

miercuri, iunie 17, 2020

Legea taxării pensiilor de serviciu în forma pentru promulgare

167 comments
Proiectul va fi supus astăzi votului Plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, pentru a se respecta principiul bicameralismului și prevederea constituțională privind modificarea legilor statutelor magistraților și parlamentarilor care reglementează pensiile și indemnizațiile lor speciale.


Câteva precizări după o primă lectură.

-Venitul taxabil este cuantumul brut al pensiei din care se scade impozitul de 10% .
Dacă pensia netă este cel puțin 7001 lei întreaga sumă devine venit taxabil și se taxează cu 10% diferența dintre 7000 și 2000 lei și cu 85% tot ce depășește 7001 lei.
Dacă pensia netă este cel mult 7000 lei întreaga sumă este netaxabilă.
 -In cazul pensiilor care au și componente contributive, nu este cazul militarilor, venitul netaxabil este egal cu pensia contributivă, dacă pensia contributivă este mai mare de 7000 lei. 
 -Primele 2000 lei din venitul taxabil au o taxă 0, practic sunt și ele netaxabile. 
 Sumele nete mai mari de 7000 lei se taxează cu 85%

Exemplu
La o pensie brută de 10 000 lei, avem un venit taxabil de:

10 000 - 800 lei impozit = 9200 lei.
9200> 7000, deci întreaga sumă de 9200 lei este venit taxabil.

-Primele 2000 lei au taxa )
-Următoarele 5000 lei,până la 7000 lei, au taxa 10%
Taxă din 5000 lei=500 lei
Diferența dintre 9200-7000 = 2200 lei se taxează cu 85%
2200 x 85%= 1870 lei
Total taxă la un brut de 10 000 lei = 500 lei + 1870 lei =2370 lei




*************************************************
Exemplu de calcul venit taxabil, preluat din Expunerea de motive a
proiectului L 489/2019 depus de Teodorovici la Senat.
Diferă doar procentul de impozitare pe tranșe.



***********************************

Text preluat din Raportul Comisiei de finanțe, băncii a
Camerei Deputaților cu privire la Pl x 396/2019. Nu a fost
publicată încă forma pentru depunere la Secretariat in
vedere controlului de constituționalitate


Textul oficial al Legii adoptate în Camera Deputaților
poate fi citit. AICI

167 de comentarii:

Lenovi spunea...

Deci de luna viitoare mai putini bani la pensie, da? Indiferent de data iesirii la pensie. Cam asta inteleg. Acum fiecare isi face calculele.

Ein Stein spunea...

Cred ca Huhurez ar trebui sa ne traduca ce inseamna asta, pentru mine sunt prea multi de si/sau. Spre exemplu eu am inteles ca vor fi taxate numai pensiile pentru limita de varsta, mi se trage de la acel si/sau, cei cu anticipat partial sau anticipat nu prea ar profita de binefacerile acestei legi. Cu transele, iar nu imi e foarte clar, cu prima transa e limpede, 0%, dar cu a doua e foarte ambiguua, daca ai peste 2 000 lei, se taxeaza toata suma sau doar ce depaseste 2 000. A treia transa e clara, se precizeaza ce suma va fi taxata in schimb la transa doi e cam ceata.

Ein Stein spunea...

Din pacate cum am mai scris fondul de pensii este jefuit prin aceasta taxare, banii vor merge la tot felul de ciubucuri mafiote, acum vor avea mai multi bani, pentru spitale zic ei, se pot face mult mai multe achizitii fara licitatii, sau mult mai multe studii de fezabiltate. Daca banii din taxare ar fi ramas la fondul de pensii ar fi existat surse de finantare pentru indreptarea unor inechitati sau marirea pensiilor foarte mici si mici, insa pe ei nu asta i-a interesat ci doar sa-si atraga cat mai mult electorat si nu in ultimul rand sa aibe un fond unde sa-si moaie ciocul. Deci sanse ca minunea sa se intample, zero. Nu sunt bani!!! Cred ca nu mai poate sa pretinda cineva ca la anul se va suplimenta fondul de pensii cu cateva miliarde de lei doar de dragul corectitudinii si dorinta de a indrepta niste dezechilibre si aberatii aparute intre pensionari.

Militar de la 14 ani spunea...

Practic, venitul lunar taxabil este netul pensiei. Conform modificării codului fiscal, toți care au pensie mai mare de 2010 lei net, vor fi încondeiați (de la 1 leu, la sute sau mii). Cred că deja CPS-ul rulează programul de impozitare. Sper ca cei de la ICCJ să sesizeze CCR (au programată întâlnire mâine la orele 15.00).

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Partea din venitul total cuvenit pensionarului, ce reprezintă OMM/SOMM se ia în calcul la supraimpozitare?

*Nu cred că legea va trece de CCR întrucât se impozitează progresiv doar pensiile nu și toate veniturile cetățenilor.

Ein Stein spunea...

Singura solutie de a-i lasa cu buza umflata pe politruci este o noua lege a pensiilor dupa modelul neomarxist neobolsevic egalitarist occidental, conform acelor principii, rezultand pensii asupra carora impactul taxarii sa fie cat mai mic sau zero. Cred ca asta i-ar mania foarte tare, in special pe Vipera Rosie. Eu totusi sper ca anexa minune a lui Ciuca si promisiunea ca se lucreaza la o noua lege a pensiilor militare, sa reprezinte fundamentul acestei noi legi. Sa nu uitam ca lacomia ne-a adus in starea asta si nu in ultimul rand idei crete de genul "Sa se modifice dar sa nu se taie de la nimeni". Ultima idee cred ca a fost plgiata de la Caragiale.
Parerea mea e ca procentul maxim de taxare putea fi rotunjit la 90%, cred ca l-au fixat la 85% doar pentru diversitate.
Repet, totul se rezuma la bani, si de aici fiecare sa traga concluzia.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Se aplica pana im 2025, dar intra in vigoare de luna viitoare... Cam nu prea inteleg siretlicul! Partea contributiva se taxeaza, dar celelalte elemente, nu. E pe Constitutie si asta. O sa descopar detalii din discutii, asa ca soro, Sorina, nu dispera, ca nu-i dracul chiar asa de negru! La mine, ce sa mai taxeze? Paduchii?!

hankook spunea...

Exemplul tau e corect, insa baga o editare ca ai cateva rateuri( no offence!)...la o pensie bruta de 6000 lei, impozitul este de 400 de lei, deci pensia neta este de 5600 lei...taxarea de 10% se aplica la suma de 3600 lei, deci pensia neta va fi de 5240 lei...in concluzie pensia va fi mai mica cu 360 lei.

Călugărul spunea...

Se pare ca impozitul progresiv e spre final. Dupa intrarea in vigoare a lui, nu mai exista motive sa nu se treaca la actualizarea pensiilor militare , la acordarea separat a pensiei suplimentare indiferent de cuantum si la celelalte masuri de eliminare a nedreptatilor si discriminarilor!

Sebi spunea...

"La o pensie militară brută de 6000 lei avem venitul taxabil de 6000 lei-400 lei
impozit. Din 5600 venit impozabil lei se plătește taxă de 10% doar pe ce
depășește suma 3600 lei.
Taxa=360 lei."
Nu inteleg de ce. Orice pensie neta pana in 7000 de lei ar trebui sa ramana intacta. Altfel, cum sa intelegem:
"(2) Taxa este datorată NUMAI în situația în care venitul lunar din pensie şi/sau
indemnizație pentru limită de vârstă, de la unul sau mai mulți plătitori, după caz, din care se deduce impozitul pe venit aferent stabilit potrivit prevederilor Titlului IV, este mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 lei, lunar."
Reiese ca taxabile sunt doar diferentele dintre cuantumul net (cel necontributiv unde exista aceasta demarcatie) si suma NETAXABILA de 7000 de lei. Huhu, stiu ca sunt ageamiu dar paragraful e-n limba romana, ce-mi scapa?

Alex spunea...

Cu un singur vot impotriva a unui fost p.s.d.-ist si 307 pentru ,impozitarea pensiilor speciale a trecut da Camera Deputatilor.Singura bucurie este aceea de a-l vedea si pe acel individ,cu aproape optsute de milioane vechi pensie ,coborat cat de cat printre noi muritorii.Dupa intrarea in vigoare a acesteia se poate face ceva si cu actualizarea pensiilor noastre.Ar fi al doilea motiv de bucurie ,mai puternic decat primul.

Huhu Rezea spunea...

Cuantumul net al pensiei, după scaderea impozitului de 105, din ce depășște 2000 lei, se cheamă venit taxabil.
Tranșele de taxare se aplică numai venitului taxabil.
Operațiune se numește taxare, nu supraimpozitare si nici suprataxare.

sindicatulcmdfagaras spunea...

Cu tot respectul, o să vă contrazic domnule Ifrim.
Punctul nr. 46 din anexa nr. 1 cu amendamentele adoptate este următorul: ,, 46. Art.1344.- Perioada de aplicare
Prevederile prezentului titlu se aplică până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv.”- ,, Se elimina ,,. Astfel eu înţeleg că nu mai are o perioadă limitată în timp.
Cu stimă, GS

Arthur spunea...

Eu am înțeles din art.134 (2) că se vor taxa suplimentar doar veniturile din pensii speciale care depașesc 7000 de lei, astfel: intre 0-2000 cu 0%, intre 2001-7000 cu 10% și peste 7000 cu 85% , suplimentar față de impozitarea de 10% a sumelor de peste 2000 lei care se aplică în continuare

Sebi spunea...

Din alineatul citat de mine reiese ca venitul TAXABIL este numai cel care depaseste cuantumul de 7000 de lei, aceasta suma fiind numita "NETAXABILA". Deci nu sunt supuse taxarii pensiile nete mai mici de 7001 lei.

Huhu Rezea spunea...

Nu sunt niciun expert. După cum vezi mă informez si eu in timp ce încerc să vă informez si pe voi.
Am dat titlul generic de pensii de serviciu pentru a se înțelege că si pensiile militare întă in taxare.
Această lege se cheamă lege de taxare, nu lege de supraimpozitare.
Ca să te dumiresti citeste exemplul din preambulul topicului.
Pensia anticipată si pensii anticipată partială sunt si ele pensii de serviciu.
Sunt taxabile toate pensiile militare reglementate de L 223/2015.

nick spunea...

La cei care s-au pensionat cu oug.59/2017 pe decizie sunt doua pensii nete; pe care o impoziteaza?!

Leon spunea...

Huhule, sunt doua corectii la Forma prezentata:
1. In loc de 2000 se va scrie intre 2001-7000 de lei,...
2. Se ELIMINA Articolul cu Perioada de aplicare,...anul 2025..!

raul spunea...

Corlatean la Radu Tudor ,spunea ca nu e vorba de dubla taxare!Acum om vedea,ca toti sunt habarnisti pe acolo la fel ca la noi la CPS!
ACUM E MOMENTUL PT MINISTRUL CIUCA ,sa dea ORDONANTA PT REGLEMENTAREA PENSIILOR MILITARE!Sa zica ,fratilor ,acum ca le vom impozita pe cele mari ,trebuie sa reparam si inegalitatile!Acum e momentul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@SindicatulFagaras: Chiar adminul, @ Huhu Rezea, admite ca trebuie sa se familiarizeze cu detaliile. Uitati-va atent si o sa vedeti ca e conceputa, poate in aparenta, cam alambicata si lasa loc de interpretari, adica se sparge in figuri, ca orice Lege ce se emite in Romania, ca sa dea batai de cap si sa se dezvolte noi procese in tribunale! Pentru CCR, daca au o cat de mica portita o zboara de nu se vede! Presimt ca are in componenta capcane ascunse, pana una, alta! Un ochi bun de jurist ne va dezvalui si ce este in neregula, in detaliu si in totalitatea ei. Multumesc pentru pertinenta observatie! Cu stima si respect!

Leon spunea...

Iar s-a,suparat Orlando pe Ciolacu:
https://m.dcnews.ro/impozitare-pensii-speciale-teodorovici-initiatorul-legii-arunca-bomba-toate-motivele-sa-pice-la-ccr_754555.html

Sebi spunea...

Concret, ceea ce rezulta din moment ce 7000 este suma netaxabila:
- pensiile militare nete de pana in 7000 de lei ramnan intacte;
- la pensiile nete intre 7001 si 9000 de lei se taxeaza cu 10 procente acea "transa de venit taxabil" de pana la 2000 de lei;
- pensiile nete peste 9001 lei se taxeaza suplimentar cu acel 85%.

Alexcta spunea...

Motiv de neconstituționalitate:

Art. 56 – Contribuţii financiare (Constituție)
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale.

Cezar spunea...

Pe amîndoua...

Iulian Mareș spunea...

Discursurile lui Corlățean și V. Balaceanu au fost FB însă tardive; când Vasileasca se exhibiționa pe la TV au tăcut complice!
Acum lucrurile li se întorc în mufă! Și este bine așa!
Că se bucură pe aici prostul Armatei României, nu-i nici o problemă! El râde de ceea ce nu pricepe, proband capacitatea redusă a percepției pericolului!
În În r...și cei Neprecauti trebuie să lingă un blid!

Cezar spunea...

...si ti.o da in mîna oe cea mai mare..cu conditia sa nu dea cu virgula!

Huhu Rezea spunea...

Am rectificat calculele.
In concluzie, pensiile militare brute mai mici de 9700 lei sunt netaxabile

Lenovi spunea...

Sa n ai surpriza sa ti calculeze taxa din pensia mare si sa ti o ia din pensia mica.

Sebi spunea...

Titan Ice. Alta viata.

Huhu Rezea spunea...

Eliminarea termenului de aplicare va cântări mult la CCR.
Prin faptul că taxarea nu afectează partea contributivă a pensiilor magistraților ar putea fi echivalată cu o plafonare admisă, de altfel, de deciziile CCR.

vasile iosif spunea...

Puteti fi mai clar?
Un exemplu de calcul?
Cu multumiri,

BONIFATIE spunea...


După textele și în forma prezentată de d-l HUHU, d-l SEBI este primul care a intuit corect.
Este vorba de două instituții diferite:
- suma NETAXABILĂ, până la 7000 lei (vezi alin.2 de la art.134 ind.1);
- suma TAXABILĂ,
(2) Taxa se calculează prin aplicarea următorului barem lunar asupra venitului lunar taxabil, determinat potrivit art.134 ind.2 alin.(1) sau (2), după caz:
Transe de venit lunar TAXABIL:
-până la 2000 lei, inclusiv, 0% taxă (7000 + 2000);
-între 2000 -7000 lei,inclusiv 10% taxă (7000 + corect este între 2001 și 7000);
-peste 7001 lei 85% taxă din ce depășește 7001 (de fapt 7000+7001).

Huhu Rezea spunea...

Pentru că astăzi Camera Deputaților a votat eliminarea acelui articol.
Am precizat că acesta incă nu este textul oficial al legii.

hankook spunea...

Interesanta interpretarea, se califica in finala la Romanii au talent...golden buzz...

hankook spunea...

S-a modificat, este pe termen nelimitat.

BONIFATIE spunea...



Legea nu distinge.
D-l HUHU v-a spus corect, se taxează toate pensiile, în ceea ce ne privește pe noi militarii, stabilite/calculate/recalculate pe Legea nr.223/2015.

BONIFATIE spunea...


D-le HUHU! Este o problemă cu postarea plx-ului publicat. Art.134 ind.1 apare de două ori la texte de lege diferite. O să caut plx-ul original.

ghurse spunea...

@Sebi: Legea spune asa:
- toate pensiile brute se impoziteaza ca si pana acum, cu 10% ceea ce depaseste 2000 lei;
- toate pensiile nete (dupa ce s-a scfazut impozitul de 10%) care depasesc 7000 lei se taxeaza astfel:
- 10% suma cuprinsa intre 2000 si 7000 lei;
- 85% suma ce depaseste 7000 lei.
CONCRET- pensie 10000 lei brut:
-10% impozit = 800 lei; ramane 9200 lei pensia neta care reprezinta baza de calcul pentru taxare:
- 10 % petru suma de la 2000 la 7000 lei = 500lei;
- 85 % pentru suma de 2200 lei = 1870 lei
TOTAL impozit+taxa= 800+500+1870= 3170 lei
RAMAS DE PLATA - 10000- 3170 = 6830 lei
Ce credeti, este o dubla impozitare mascată?

BONIFATIE spunea...


Da, este art.134 ind.3

ghurse spunea...

@Huhu- Mai verificati o data dispozitiile legii. Cred ca ati gresit la rectificare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Deci, pana acum au iesit la iveala ,,avantaje'' pentru unii, ca nu-s parliti prea urat, si dezavantaje pentru altii ca le ia de la 7000 in sus 85%, dar @Onorabilul zice ca ar fi de la 9500 lei in sus, se pare, la pensiile militare, si asta-i inceputul controverselor. ICCJ maine baga boceala la CCR, iar CCR pune botu' ca de fiecare data la aceasta mireasa morgana, si parca vad o mortaciune in păpușoi cu Legea impozitarii. Faca borș cu ea, pentru altii important este sa se aplice actualizarile, care pentru peste 70% reprezinta o mana cereasca! Dupa o noapte de meditatii si conspecte, maine vor iesi la lumina minunile ascunse din aceasta Lege...Bafta, sa fie bine pentru toti!

Dan spunea...

Nu văd nicio logică in ce spui.Ce actualizare? Ce motive de bucurie? A, că scad pensiile comandanților voștri? O sa primiți actualizare când o să-și vadă generalii pensiile înapoi 🤫

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Leonard, ce zici: Legea asta o sa mai dezghete completurile de judecata sa ne mai dea si noua dreptate? Cat despre clocari, adio si, pa, planuri sa mai umble cu siretlicuri sa mai ia de la prapaditi ca sa-si puna lor, ori sa mai vina prin comisii cu emisari trimisi de adormitul din cort sa bage cotite! Chiar ca i-ar lua la huiduit cei din comisii si i-ar scoate in suturi, afara din sali!

Cezar spunea...

.m.Ale..nu fi trist
Punem mîna de la mîna si dam cîte un leu sa revi pe plus..
Huhi..va deschide o pagina Teledon..pentru cei care vor contribui
Dr la mine sa nu speri...😛😜😛😜🤣🤣🤣😎😎

Huhu Rezea spunea...

@Ghurse
Transele de taxare se stabilesc după ce ai scăzut din cuantumul brut al pensiei impozitul si suma netaxabilă de 7000 lei sau egală cu pensia contribtivă, daca aceasta este mai mare 7000.
Din 10 000 lei brut mai rămâne venit taxabil 2200 lei, din care prima transe de 2000 lei este taxată cu 0%

Huhu Rezea spunea...

ti-am raspuns, dar d-tale ti-e mai usor să intrebi decăt să faci un efort să citesti toată legea.
Se taxează tot ce înseamnă pensie militară cu un venit taxabil mai mare 7000 lei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, Iata care ar fi si motivatia CCR sa fie respinsa Legea aceasta, si se pare ca cineva, mai inainte, a anticipat sau a intuit asa ceva, iar Moș Zegrean a confirmat: Ori se impoziteaza si salariile la pachet cu pensiile, ori ioc impozitul pe pensii! Cred ca tine de discriminare sau alte principii. Zicea bine un politician ca pana la urma se va interveni politic sa se modifice Constitutia, altfel CCR o tine langa la nesfarsit cu amanarile si respingerile dupa muschiul lor. Chiar ca magistraturile au ajuns sa se creada niste mici dumnezei si fac ce vor, in toate domeniile, asa cum pe mine m-au respins cei de la Apel sa acced la CCR, si abia astept motivatia, desi eram beton armat, blindat cu toate determinarile, probatoriile, argumentele, exemplele, notele si Cererea, genial conceputa de niste specialisti de clasa, si am cativa martori care imi cunosc tot continutul dosarului, pe care-l credeam invincibil! Pe aceeasi Cerere s-au castigat toate procesele la Apel de catre alti camarazi din Țară! Pana ce nu se creaza si un Control Judiciar sever, cu acordul tuturor partidelor, asa o s-o haraim cu totii cu aceste magistraturi abuzive si partinitoare! O noua respingere a CCR pe speta aceasta a impozitarii pensiilor va scoate lumea in strada!

Xman spunea...

Din ce am citit am inteles ca taxarea se aplica asupra pensiilor nete pe trei paliere.La exemplul dat cu pensia de 10,000 brut,netul e 9,200.Ei bine, primii 2,000 nu se taxeaza,de la 2,000 la 7,000 taxa e de 500 de lei,iar de la 7,000 la 9,2000 taxa e de 2,200*85%,adica 1870 de lei.Prin urmare impricinatul va avea pensie de 9,200-500-1,870=6,830 lei.Asadar se pierd la oscar 2,370-800=1,570 de lei,dar se castiga la umanitate.

Iulian Mareș spunea...

Ar fi fost si mai bine ca procentul sa fie 99,9(9)%!

*Sunt curios daca stii cum arata acel model "modelul neomarxist neobolsevic egalitarist occidental"?

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Calculul folosit de dumneata ca exemplu este corect?

Exemplul tau:
La o pensie brută de 10 000 lei, avem un venit taxabil de:
10 000 - 800 lei impozit - 7000 venit netaxabil = 2200 lei.
*800 provine din 10% X (10.000 -2.000/suma fara impozit)
*7.000 este o constanta = suma fixa prevazuta de lege
*Se plătește taxă doar taxa de 10% din 200 lei, pentru că primii 2000 lei din venitul taxabil se taxează cu 0%.
Taxă=20

Daca este o greseala sau poti explica mai aplicat, mai in detaliu, te rog sa o faci pe pagina topicului!
Astfel se vor elimina ambiguitatile!

** Daca eu expediez unui cioban 20 de lei, de pe mobil, prin George sau Ing Home si el are cont la Banca Agricola, mi se percep 4-5 lei comision interbancar, adica 20-25%! nu inseamna ca sunt supraimpozitat?
Atunci trimit 12 luni X 20 lei = 2400 si platesc comision tot 4-5 lei! Cu o conditie: sa inteleaga ca banii rezultati nu se vor regasi in posibila marire a pensiei lui, in veci! Banii colectati nu raman la MApN...etc ci la Citzu/MF!

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Orlando are 100% dreptate!
"Eugen Teodorovici susține, într-un interviu pentru Lumea Banilor, că Legea, în forma adoptată de deputați, va pica testul constituționalității pentru că ”orice impozitare care depășește 50% se va considera confiscare de venituri”, dar și că ”are aplicabilitate doar pe pensiile speciale, lucru care este neconstituțional.

”Vor impozita cu 85% pensiile, spun ei, speciale. Este o palmă dată peste obrazul pensionarilor din România. De ce spun asta? Am spus-o public de foarte multe ori, le-am spus-o și colegilor mei din partid: orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri și va cădea la Curtea Constituțională. (...) Pe de-o parte, trebuie să impozitezi toate veniturile, nu te poți referi doar la pensii, adică dividende, chirii și așa mai departe, tot ce este venit trebuie să il impozitezi în acelasi fel. În al doilea rând, nu te poti referi la pensiile speciale, pentru că iar este un motiv pentru Curtea Constituțională să declare legea neconstituțională” a spus Teodorovici pentru sursa citată."

Iosif spunea...

Dle H,

De ce nu se scot din pensia militara "speciala" atat pensia suplimentara contributiva cat si pensia civila contributiva pentru stagiul civil adaugat, daca regimul juridic si fiscal de tratare pensii contributive vs. pensii speciale se schimba?

Apoi angajatorul militarilor a fost Statul Roman, deci el era obligat sa plateasca contributiile la Bugetul Asigurarilor Sociale si nu militarul. Ca urmare, daca nu a platit este problema sa si nu a militarului.

Mergand mai departe, ar fi obligat daca ne-au bagat in categoria pensiilor 'SPECIALE' sa stabileasca si pentru noi, ca si pentru magistrati, diplomati, etc.., cat este partea contributiva - mai ales ca multi militari platesc si acum, efectiv, contributii la bugetul de stat , ca toti salariatii, - si cat este bonusul special acordat de stat ca "speciali", supus noului regim de taxare.
Ce parere aveti?

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Păi nu spune clar că din pensia netă se scade suma netaxabilă de 7000 lei, sau chiar mai mult, daca partea contributiva este mai mare de 7000 lei, si ce rămâne se imparte în trei tranșe de venit taxabil?
-0-2000 lei taxă )=0%
-2000- 7000 lei taxă 10%
peste 7000 lei taxă 85%
Uite aici un exemplu cu o pensie brută de 15000 lei
Venitul taxabil este
15000- 1300 impozit- 7000 venit netaxabil =6700 lei

Primii 2000 lei din venitul taxabil se taxează cu 0% si restul de 4700 lei cu 10%.
Taxa este numai 470 de lei.

Huhu Rezea spunea...

Ai și uitat ce ti-a răspuns CCR la aceeasi observație privind pensia suplimentară si corelarea cu art. 31 din lege?
Nu contează cum ai platit contribuția, contează cum este calculată pensia.
Să stii ca nici magistrații nu au o parte contributivă mai mare de 7000 lei, venit netaxabil, pentru că majoritatea au până la 25 punctaje anuale de pensie.

Leo spunea...

Flavius , eu cred că va "îngheţa" judecarea proceselor cum a fost prin ianuarie (grevă mascată.
Când nouă ne respingea pe fond acțiunile împotriva oug 59 ne spunea că PARLAMENTUL este suveran să stabilească veniturile . Acum ne spun altceva. Ai văzut-o pe madam , parcă Costiniu cum se exprima la tv ? Parcă era venită direct de la Patarâc de CJ...

Leon spunea...

Iulica, eu am urmarit in direct dezbaterile la acest proiect in sedinta de ieri din CD. Initial s-a dorit punerea pe ordinea de zi a Pl x nr.449/2019, al senatorului Liviu POP (impozitare cu 90% ce depaseste 10000 de lei), dar Comisia de buget a discutat in MARE GRABA (in acelasi timp cu dezbaterile din plen...) si a modificat proiectul senatorului Teodorovici, Pl x nr.396/2019 !
Dar cum graba stica treaba, au preluat acest proiect in forma adoptata de Senat, si au modificat doar GRILA DE TAXARE ( unde pensiile sub 7000 de lei NU erau afectate, cele intre 7001-10000 de lei = 30%, si peste 10000 de lei = 900 lei + 50% peste 10000 de lei.) celelalte articole ramanand la fel !
La dezbaterea proiectului, presedintele Comisiei de buget a intervenit de 2 ori pentru a corecta doua erori de redactare ( Graba si Superficialitatea..), una cu cuantumul de la 2001 lei.. si al doilea cu eliminarea unui punct trecut de doua ori..!
Sa vedem totusi Forma finala pentru promulgare a proiectului (maine ar trebui sa apara..), mai ales ca astazi se va discuta in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor , modificarea unui articol din Statutul senatorilor si deputatilor..!

ghurse spunea...

@Huhu: Insist a va spune ca gresiti;
-Baza de calcul= venit lunar taxabil=pensie bruta-10% impozit.
- Acum intervine suma de 7000 lei netaxabila care este doar pentru comparare; daca baza de calcul este mai mica decat 7000 lei, nu e taxabila, daca e mai mare, e taxabila si asupra ei se aplica transele de taxa de 10% (intre 2000 si 7000) si 85% ce depaseste 7000 lei.
Asadar, pensiile mai mari de 7000 lei net vor fi, in plaja 2000-7000 o data impozitate cu 10% si o data taxate cu 10%

Iosif spunea...

Dle H,

E adevarat ce spuneti, numai ca datele problemei s-au schimbat.
Daca se fac aceste diferentieri majore de taxare intre pensiile generate de contributii si cele asa zis speciale atunci se impune, macar din considerente de moralitate si etica juridica, despartirea apelor.
Nu se poate sa fi taxat ca "special" si in interiorul pensiei sa ai confiscate elemente contributive.

Apoi nu poti ca Stat sa ai comportament de angajator infractor care nu ai platit contributiile cuvenite la Bugetul Aigurarilor Sociale pentru militarii pe care I-ai angajat sa te apere si acum sa-i sanctionezi tot pe militari pentru hotiile pe care le-ai facut.
Cat la suta din pensia actuala a militarilor se cuvine pentru contributiile pe care Statul ar fi trebuit sa le plateasca in contul lor si cat la suta reprezinta "bonusul special" suprataxat?

Cu stima,

Mai mult, militarii platesc de o buna perioada de timp contributii individuale in aceleasi conditii cu ceilalti angajati.

Pana unde poate merge abuzul impotriva militarilor? Si f.... si cu banii luati.

Cu stima,

Huhu Rezea spunea...

Eroare gravă de redactare a articolului 134 indice 2, față de definiția dată în articolul 134 indice 1 alin(2).
Conform definiției de la art. 134 indice 1, baza de calcul, denumită și venitul taxabil, este dată de venitul brut minus impozitul minus 7000 lei venit netaxabil.
Astăzi ar trebui să îndrepte eroarea în plenul reunit al camerelor.

ghurse spunea...

@Huhu; Nu scrie nicaieri asa ceva. Din 10000 lei brut venitul taxabil este 9200 lei. Spune clar ca baza de calcul, adica venitul lunar taxabil este brutul pensiei - impozitul de 10%.

Dan spunea...

Ghurse are dreptate. Toate pensiile nete peste 7000 de lei vor fi taxate. Asta dacă contributivitatea nu depășește 7000, caz în care aceasta devine limita. Întrebare pt MAPN, aveți toți pensiile calculate și pe contributivitate și pe 223? Dacă nu le aveți, oare cum se va aplica legea, înseamnă că trebuie calculate toate din nou și oe contributivitate....

Lenovi spunea...

Eu zic c o sa dispara sintagma de 7000 venit netaxabil. Ramasese acolo de la proiectul lui orlando. Ca daca ramane ca in exemplul dvs, taxa de 20 de lei la o pensie bruta de 10.000 e de ras ca s au mai complicat sa adopte prostia asta.

Aurel spunea...

Buna ziua,
Nu cumva ați face mult mai bine să așteptați varianta care va fi trimisa spre promulgare la președinte decât să faceți magie neagră pe aici.
Dacă ,prin absurd, legea o sa fie declarată constituțională ,prin retezarea vârfurilor de pensii umflate cu toate sporurile inventate in ultimii ani și incluse in baza de calcul este posibil a se deschide calea spre actualizarea pensiilor militare CF fostului art 60 din L223.
Fără acest artificiu ,actualizarea nu era posibilă cat timp fiscalitatea între pensii și salarii era net avantajoasa pensionarului.
Și așa rămâne până la 7000 în favoarea pensionarului ,însă de stopează pensiile mari peste 7000 ,nejustificabile in multe cazuri.
Totul depinde de vointa și dibăcia inca nedovedită a legiuitorului.
Greco-romanele dintre judecători și executiv-legislativ vor fi reglate tot pe cale legislativă chiar daca judecătorii dau decizii favorabile în cazul aplicării SOPP sau OMM la militari astfel încât pe viitor nicio pensie să nu depășească netul salarial din activitate,net plafonat prin Og 59 art 60.
De abia de acum înainte vor înțelege mulți efectele lafaielii bugetare generate de Liviu și Lov.
Pe cât de hei rupist electoral a fost lafaiala cu datul pe atât de hei rupist electoral va fi acum cu tăiatul ,restructurările,etc.
Dacă unii cred că banii cad in buget din tavan după voința lor , cât de curând vor înțelege că pentru a produce venit la buget cineva muncește din greu.Paradoxul că tocmai mare parte din aceștia nu au parte de lafaiala bugetară nici la pensii și nici la salarii.

Clawoodiu spunea...

Ce ne-o fi trebuit pensii de serviciu? Daca ramaneam pe cele stabilite dupa Legea nr. 263/2010, alea "ca si cum am fi platit contributii", nu aveam treaba cu pensiile speciale, asteptam sa creasca valoarea punctului de pensie cu 40%...

Iulian Mareș spunea...

C-ule,
Înțelegi cum este? Cumpără-ti funie și săpun Duru! 😂👍

lala spunea...

IaCa Ca murit si capra vecinului! Bucurie mare pentru poporul roman - s-a facut dreptate. Ce nu a reusit Basescu reusesc romanii Orban si Claus. Dupa 10 ani veniturile se scad din nou - a venit randul pensiilor. Multumesc clasei politice si, in special, presedintelui pentru grija pe care mi-o poarta - ma iau de prost, ma fac prost si ma trateaza ca pe prost!

BONIFATIE spunea...



Da, d-le IOSIF! Aveți dreptate. Statul trebuia să achite contribuțiile.
Statul s-a comportat(adepții plății CAS-ului și pentru militari spun că s-a achitat CAS-ul de către ministere din fondul total de salarii) și se comportă cu militarii exact cu unele Cooperative meșteșugărești care, având statute de organizare și funcționare proprii pe vremea lui nea Nicu, au aplicat în mod discreționar obligația de a plăti contribuțiile pentru membrii cooperatori iar membrii se gândeau numai la prezent, nu și la viitor. Nu la fel s-a întâmplat și cu avocații care, la fel, erau într-un sistem neintegrat dar se gândeau la pensie. Oricum, potrivit Legii nr.263/2010 acum contribuie toți.
Ajungem iar la vechea discuție dintre moralitate și legalitate dar și la redeschiderea discuției privind sintagma „contributivitate vs necontributivitate”, dezbătută pe acest site.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ati vazut, @Onorabile, ca, dupa o noapte de meditatie si cercetare amanuntita, cum spuneam eu aseara, incep sa iasa la vedere erorile si inadvertentele din Legea pur romaneasca? Stati asa, dar la aplicare o sa mai iasa cate ceva, asa cum s-a intamplat cu toate legile emise dupa 1989, adica un adevarat balamuc legislativ, cu origini de la amantele, numirile pe criterii politice, de fratie infractionala, cumetrii si nepotisme din toate ministerele, pentru ca tehnocratia, baza legalitatii si acuratetii in legislativ, a fost inlocuita cu mafia cumetriilor si amantlacurilor! Traiasca Republica Statului Mafiot! PS: Procesul in care am fost respins la CCR a intrat la Curtea de Apel, pentru ca este un proces in curs pe Recalculare si decizia de respingere pentru CCR izvora dintr-o actiune SEPARATA, desprinsa din acest proces. Hotararea de nu nu ma admite la CCR poate fi definitorie pentru Apel, ce poate influenta negativ judecatorii, care pot spune ca daca n-am fost admis la CCR inseamna ca si actiunea in sine trebuie sa pice in Apel. Dar eu merg inainte cu actele pocedurale ca poate sunt si judecatori cu scaun la cap, care nu tin cont de Hotararea de respingere la CCR si sa judece procesul in sine la modul normal ca orice actiune in desfasurare si tinand cont de Cererea sustinuta de probatoriu, note si exemplificari de dosare si procese castigate in alte instante de Apel din Tara. Clocarimea trebuie sa stie ca pana la ultima picatura eu voi lupta cinstit cu toate armele legale, si nu cu siretlicuri, ca ei, care au dus instantele in eroare facandu-le sa confunde recalcularea cu actualizarea, sa-i determine sa uneasca cele doua actiuni separate, chiar cu propunearea de a se unifica cele doua dosare intr-un singur proces, netinand cont ca subiectele actualizarii si recalcularii sunt total separate, ca de aici s-a pornit la un ,,confict'' si niste confuzii de am pierdut luta pentru CCR, pentru ca mi-am permis sa atrag atentia instantei ca sunt dusi de parate in eroare legislativa confundand cu intentie in fata instantei cele doua subiecte total diferite, actualizarea cu recalcularea, apoi le-am atras atentia ca se tergiverseaza nepermis procesul pe un subiect simplu pe durata aproape a doi ani, ca se intra in jocul paratelor de a duce instanta in eroare, si ei probabil m-au gasit obraznic ca le-am atras atentia ca se supun de acestui joc murdar al paratelor, in care instanta a pus botu' nepermis si cazand in plasa paratelor, si tocmai de aceea m-au taxat respingandu-mi accederea la CCR in acel proces desprins din procesul de baza al recalcularii.

Michel spunea...

Cum va fi în final vom vedea. Dar toși se ridică o întrebare privind contibutivitatea personalului militar la pensii.Toți am plătit, similar civililor același procent, CIBS acum în valoare de 25 puncte procentuale, de ce nu se consideră contribuții la pensie? Acest procent ne-a fost reținut lunar. Așa că revin cu aceeași întrbare, poate mă scoate cineva din ignoranța mea.

Cezar spunea...

m.Ale!
Hai nu mai plînge.Exista viata si cu bani mai putini
Mai culegi si tu fructe de padure..un borca..o sticlaa..si feer ba..cim fac astia din Hurziceni
Garantat vei iesi pe ..plus
NB
Din surse..sigureee..nu de la maKiss a lu Daogaru
A.2..plus alte prevederi buneee..sunt stampilate si parafate..Ciuca si MApN..intra tare pe turnanta!

Iulian Mareș spunea...

Doar așteptai.... până ți se împăienjeneau okii!

Iulian Mareș spunea...

Exact! .... Însă stampila de vot nu ți-a luat-o nimeni!
Încă...

Leon spunea...

Pe ordinea de zi a Sedintei comune a Senatului si Camerei deputatilor, astazi de la orele 13.00, la pozitia 8 este programat si Proiectul de impozitare a pensiilor.
Posibil sa apara modificari la unele articole ..!

Lenovi spunea...

Diferențe intre exemplul lui teodorovici si ce s a votat ieri: orlando propunea taxa 0 pana la 7000, ieri 10%,orlando 30% intre 7000 si 10.000 si 50% peste 10.000. Ieri 85% la tot ce este peste 7000. De aici confuzia cu pragul netaxabil de 7000. La orlando era zero, la baietii de ieri 10%. La calculul de mai sus, inlocuiti 30% ori 2200 cu 85% ori 2200 plus 10% din 7000. Tragem linie si vedem ce iese.

Alexandru spunea...

Total greșit. Mai studiați vreo doi ani!

hankook spunea...

Poate citesti legea si ai sa constati ca pierd la pensie si cei cu pensia neta intre 2000-7000 lei, exact 10 % denumita taxa, care se aplica dupa impozitarea cu 10% , deci dubla taxare.

Tepes spunea...

Buna ziua,
Avand in vedere declaratiile generalului (ma)Ciuca de la audieerea in comisia de aparare si cele dintr-un interviu, referitoare la faptul ca va indrepta nedreptatile facute pensionarilor militari, nu credeti ca aceasta mizerie de politruc ar trebui sa isi prezinte demisia. Nu de onoare, caci, mizeria nu are onoare.

Tepes spunea...

Buna ziua,

Pe surse se spune ca legea va fi declarata neconstitutionala deoarece indtoduce discriminari in privinta impozitarii. Intre noi fie vorba, si taxarea este tot o forma de impozitare.
Astfel va fi declarata necondtitutionala deoarece salariile raman cu grila de 16%, in conditiile in care in Romania, majoritatea bugetarilor, au venituri ce trec de 10.000 lei, si aici vorbim de salariile parlamentarilor, presedintelui, ministrilor, etc.

daniel sandu spunea...

foarte corecta obsrvatia dl. Iosif Ar fi logic si necesar determinarea partii contributive potentiale si deducerea ei din calculul taxarii! De asemenea pensia suplimentara, cert contributiva, sa fie clar inscrisa in Decizia de pensionare atat ca procent cat si suma rezultata (oare de ce CPS evita sa treaca cuantumul pensiei suplimentare in Decizie si ne spune ca la Radio Erevan ...ca nu poate spune ca nu ne-a dat dar nici ca ne-a dat!?! chipurile efectele nu se pot vedea in unele situatii - vezi comunicatul CPS )

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@lala: Capra asta sa mai manance si iarba, nu numai roșcove si portocale! Si cam prea multe capre imbuibate printre alte lighioane flamande! Nu ti separe?

daniel sandu spunea...

NU vor face nicio 'fapta buna' de buna voie si o sa fim iar nevoiti sa apelam la instante....(alta institutie care ne 'iubeste')

GO spunea...

Așa, Nae! ScoateAScoate capupocapup! niciodată! Ca la Nassiriya! Nu poate fi mai rău ca atunci!

https://www.stiripesurse.ro/ciuca-pensii-speciale-militar_1476273.html

Huhu Rezea spunea...

Te-am prins că iar postezi fără să mai citești topicul.

DOREL spunea...

Din pacate eu asa inteleg si sper sa gresesc:
-10000 brut-2000=8000
8000x10% IMPOZIT=800
10000-800=9200 NET
Acuma : 9200-2000suma ce nu se TAXEAZA=7200 suma TAXABILA
Legea spune ca intre 2000-7000 TAXA 10%
Deci:5000x10%=500 odata si ce depaseste 7000 se TAXEAZA cu 85%
Deci: 200x85%= 170
In concluzie: 10000-800 IMPOZIT-500 TAXA pt ce suma cuprinsa intre 2000-7000)-170TAXA pt suma ce depaseste 7000=8530.
Cum spune-am sper sa gresesc.
Acum fiecare se poate uita pe cupon din net scade 2000 si ce ramane taxeaza cu 10% vezi ce ramane si adauga inapoi cei 2000 lei.
Daca va fi atacata de cei in drept la CC eu cred ca pica si va ramane tot asa .

Anonim spunea...

Cei care nu au 5 ani de la data stabilirii pensiei militare mai pot face cerere pentru trecerea la pensie conform legii nr.263 din 2010. Parca asa prevede actuala lege a pensiilor militare. Cu rămânerea în plată a cuantumului mai avantajos. Stau si ma intreb daca nu ar fi mai bine având in vedere ca pensiile civililor se măresc anual, pe cand ale militarilor au fost înghețate prin ordonanta de guvern.

Huhu Rezea spunea...

Sunt mulți analfabeți funcționali care nu înțeleg că suma de 7000 lei din pensia netă este venit netaxabil.
Eroarea prin contaminare pleacă de la cele trei tranșe ale venitului taxabil, din care una este de peste 7001 lei peste suma netaxabilă.

Leon spunea...

:)). Eu am precizat si ora inceperii Sedintei comune !
Cred ca va fi si transmisie LIVE..!!

Leon spunea...

99% dintre Votanti asa au inteles, ca pensiile peste 2001 lei se impoziteaza cu 10%, si ce depaseste 7001 lei se impoziteaza cu 85% !
Sunt convins ca si majoritatea deputatilor tot asa au inteles ca voteaza, nici n-au avut timp sa citeasca Raportul Comisiei de Buget, dar sa-l mai si priceapa..!

Huhu Rezea spunea...

Nu stiu ce au înțeles, dar au votat că pensiile nete mai mici de 9000 lei nu se taxează nici cu procentul de 10% si nici cu cel de 85%.
Este un soi de zgârietură ca să se bucure naivii.

Anonim spunea...

Adică, ce depășește 7000 din net se taxează conform celor trei tranșe, adică 2000 nu se impoziteaza, apoi 10 la suta până în alți 7000 Si 85 la suta dupa aceasta suma? Ca nu mai intelegem nimic...

Leon spunea...

https://www.senat.ro/PDFOrdineDeZi/760aba99-3789-4d9f-8e74-f87a9f88f9f7/pct%208.pdf

Marivaldan spunea...

Art.134'.- Categoria de contribuabili și sfera de cuprindere a taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă
(2) Taxa este datorată numai în situația în care venitul lunar din pensie şi/sau
indemnizație pentru limită de vârstă, de la unul sau mai mulți plătitori, după caz, din care se deduce impozitul pe venit aferent stabilit potrivit prevederilor Titlului IV, este
mai mare decât suma netaxabilă de 7.000 lei, lunar. În situaţia în care, ca urmare a
aplicării principiului contributivității, cuantumul pensiei din sistemul public depășește
plafonul de 7.000 lei, suma netaxabilă reprezintă nivelul cuantumului rezultat din
aplicarea principiului contributivității
Art.134'.- Calculul, reţinerea, plata și declararea taxei pe veniturile din pensii şi indemnizații pentru limită de vârstă
(2) Taxa se calculează prin aplicarea următorului barem lunar asupra venitului lunar taxabil, determinat potrivit art. 134 2 alin.(1) sau (2), după caz:
Transe de venit lunar taxabil:
-pâna la 2000 lei, inclusiv, 0% taxă
-între 2000 -7000 lei, inclusiv 10% taxă
-peste 7001 lei 85% taxă din ce depășește 700

Lenovi spunea...

Nu stiu cine ar putea sa se bucure. Oricum raman la parerea mea ca pragul netaxabil de 7000 era valabil la proiectul lui orlando. Odata cu amendamentul introdus de simonis si roman pragul dispare ca netaxabil. Ramane sa vedem ce se modifica azi in plenul reunit, daca va trece de curte, etc. Deocamdata batem apa in piua, ne dau astia subiecte sa facem polemica pe blog.

Iulian Mareș spunea...

Uite, că tot a reușit să mă enerveze lingăul asta,.., care postează doar pe Facebook, ca orice politician găinar:

https://m.mediafax.ro/politic/nicolae-ciuca-ministrul-apararii-sustine-mentinerea-pensiilor-militarilor-nu-sunt-pensii-speciale-19304253

*Atât poate, atât arată! Când era destul cu legea salarizării, făcea sluj la orice tâmpit(ă) din parlament, azi postează că și cum abia a aflat!
Nici la nivelul de *șofer nu se ridică...! Are mai multă coloană vertebrală, kit că a stat o viață în fund!
*Asta o știam din 93!

daniel sandu spunea...

Foarte frumos a zis, dar...tind sa cred (din motive de ..inactivitate a sa pe temele pensionarilor) ca este o reactie calculată - calcul politic (si foarte probabil si cu acordul impărăției/premierului) pentru a mima in fata activilor solidaritatea sa. Mare pacat

Huhu Rezea spunea...

In Plenul Comun se discută numai daca decizia de taxare se aplică si legilor care modifica Statutele în care sunt reglementate unele pensii speciale, asa cum sunt indemnizațiile pentru parlamentari, pentru a respecta procedura constituțională pricind adoptarea legilor. Cu alte cuvinte, Plenul Comun intărește forma legii adoptate sau eliminarea acelei prevederi din lege.

Burebista spunea...

Corect... Au modificat doar tabelul cu taxarea dar au lacăt în textul legii și articolul care spune ca venitul din pensie de pana la 7000 lei este netaxabil...

Iulian Mareș spunea...

Huhu, d
nu scade ci crește!
Cezar și-a pus ștreangul....

Burebista spunea...

Domnule H nu ar trebui ca pentru această lege sa facă și normele de aplicare??

Lenovi spunea...

Corect, nu se poate vota de doua ori aceeasi chestiune. Daca ramane formulata asa, cu nivelul netaxabil de 7000, dar cu 10% taxa pe pensiile intre 2000 si 7000, e inca o mostra de incompetenta a clasei politice, care face legi doar ca sa se afle in treaba, legi inaplicabile sau cu impact de nimic. Adica se vor taxa cu 10% pensiile peste 9000 net, si cu 85 % cele peste 14000 sau in jurul acestei sume, ca nu mai stau sa fac calcule. Adica exact o zgarietura, vb dvs

Leon spunea...

Aoleu, pai cand or afla deputatii, Florin Roman, Olguta, Simonis, Barna, s.a. ca pensiile NETE de pana in 9000 de lei NU se taxeaza si nu aduc bani la bugetul de stat, chiar se zgaraie rau ( si intre ei..!), cand speranta Guvernului era de cel putin un miliard de lei !

Leo spunea...

On vera,
AMR 12 zile

Viorel spunea...

Da, dar robotul care numără și stabilește votul a rămas. (Am patrticipat la toate votările de după 1989, am votat din entuziasm la început, în funcție de cum înțelegeam adevărul și mânărelile momentului și în final alegând din două rele pe cel mai puțin rău și ce am câștigat. Nimic.). Tot robotul: Nu vom tăia pensii și salarii. Vom respecta legea, etc., etc.

Burebista spunea...

Pana și președintele Johannis întrebat de reporteri, a răspuns ca nu se poate pronunță deocamdată dacă va promulga legea sau o va retrimite în parlament, pentru ca a spus că nu a citit forma finala... A spus însă ceva ce am remarcat... A spus clar ca PNL a susținut încă da acum mulți ani faptul ca fiscalitatea trebuie sa fie egala pentru toți și sa se facă pe toate veniturile.... Sau asa am înțeles eu din ce a spus..

Huhu Rezea spunea...

Da, dar si taxa de 85% la ce depășește 14 000 lei este suficientă pentru ca Câțu să strângă ceva fonduri. Strânge ceva fonduri si din 10% din pensiile mai mari de 9700 si mai mici de 14 000 lei.

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Lasă că-i dau eu Olgutei 3-400 lei!
... Dimineața!

Huhu Rezea spunea...

Proiectul legii impozitării pensiilor de serviciu a trecut fără nicio modificare si de Plenul reunit al celor doua Camere, procedura fiind numai pentru încuvințarea taxării pensiilor parlamentarilor.
Așadar rămâne venitul netaxabil de 7000 lei, dedus din pensia netă.

Iulian Mareș spunea...

Ciucă nu are pensie! Încă!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Dar nu este corect!
Ar trebui sa se aplice veniturilor tuturor cetățenilor!
Iar război numai cu pensionarii?

Lenovi spunea...

Cred ca de fapt totul a fost premeditat. S au făcut ca taie pensiile speciale ca sa si ameteasca alegatorii, pensiile mari au ramas aproape la fel de mari. Toata lumea e multumita. Tipic romanesc.

Leo spunea...

Această lege , este o veste prostă pt. agenții și subofițerii care au ieșit la pensie anul acesta , cu pensii duble față de cele ale coloneilor MFA din 2000.
ESTE o RUȘINE NA"IONALĂ ce se întâmplă.
SĂ VĂ FIE RUȘINE LICHELELOR GULERATE !

Leon spunea...

O, Pasa, cat de darnic esti..!

vasile iosif spunea...

Dle H,
Cu scuzele de rigoare, faceti va rog o simulare la o pensie de 10.000.lei brut care sa fie orientativa pt.colegi, conform ultimei forme adoptate
Cu multumiri anticipate,

Huhu Rezea spunea...

Hai să calculăm cu cât este taxată pensia specială cea mai mare din România, cea de 77 000 lei, a sefului de penitenciar din Argea
77 000- 7500 impozit-7000 netaxabil+=62 500
Transe din 62 500 lei
transa I. 2000 lei taxa 0
transa II 7000-2000=5000 x10% = 500 lei
transa III 62500-7000=55500x 85% = 47 175 lei
Total taxă = 47 675 lei

Huhu Rezea spunea...

Nici d-ta nu mai citești topicul, dacă ieși cu o asemenea cerere!

Burebista spunea...

Și tot rămâne cu 21825 lei net...
62500-47675=14825 + 7000 netaxabil..
Cam 20 de pensii ale domnului Ifrim..

Lenovi spunea...

N are nimic pe contributivitate? Cazuri ca asta sunt putine. E bine ca marea masa a pensionarilor militari n a fost afectata. De restul chiar nu ma interesează.

Lenovi spunea...

Sa vad daca mi am facut temele. Taxa =20 de lei. Mari si lati

Leon spunea...

Si Coarma doreste sesizarea CCR :
https://www.snppc.ro/18-06-2020-memorii-adresate-pre-edintelui-rom-niei-avocatului-poporului-i-pre-edintei-naltei-cur-i-de-casa-ie-i-justi-ie-pe-tema-legii-adoptate-ieri-d-bd10337

Burebista spunea...

Te înșeli... Cei care ies anul acesta la pensie au pensii brute / nete foarte mari care nu se plătesc dar au pensii plafonate la nivelul mediei salariilor nete...
Taxa se va lua din pensia netă rezultata după impozitare.... Nu din cea în plată plafonata. Numai dacă pein plată este aproximativ egala cu pensia netă sunt afectați... Ori asta ar însemna să nu aibă vechime militară de nici 15 ani ceea ce nu prea cred....

vasile iosif spunea...

Nu am inteles nimic.
Militarii nu se afla in aceasta situatie.
Poate revenim la exemplul solicitat.
Cu multumiri,

Leo spunea...

MAESTRE ,
Dacă-i așa , atunci nu sunt semne bune.
Trebuie să formulezi mai vesel "topicele"...

monteoru spunea...

Nici nu stiu ce ma bucura sau ma intristeaza?Ca am pensie sub 7000 lei sau ca se impoziteaza cu 85% cele peste.
Nu va mai agitati cei cu pensii peste 7000 lei.Daca CCR va hotara ca este neconstitutionala o va face numai la capitolul magistrati.


Dan spunea...

Pensia bruta:10.000
Impozit:800
Neta:9200 acum
Taxa:500 lei (10% din 7000-2000) + 1870(85% din 2200)
=2370
Rest plata : 9200- 2370 = 6830.
De unde scoateți aia cu 7000 netaxabili domnilor?

Dan spunea...

Nu fiți în aceeași eroare ca moșul Zegreanu! Impozitul pe venit este de 10 % de prun ianuarie 2018, nu 16 😅

Huhu Rezea spunea...

@dan
Ia d-ta un creion chimic, muaie-l între buze si conspectează articolul 134 indice 1, alin(2) până dai de "suma netaxabilă de 7000 lei lunar".
Ca să nu te mai întrebi.
Ai si exemplul dat de Teodorovici, fostul ministru al Finanțelor, inițiatorul proiectului. Reține de acolo doar modul de calcul al venitului taxabil, cel care intra în tranșele de taxare ...cu alte valori la momentul depunerii initiativei.

Lenovi spunea...

Art. 134'Al.2. Citeste si o sa vezi de unde o scoatem.

Leon spunea...

"Conform MApN, pensia medie a unui militar este de 4.000 lei, existând aproximativ 65.000 de pensionari militari.
6% dintre aceștia au pensii cuprinse între 7.000 şi 10.000 lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 4.000 de pensionari militari ar urma să fie în situaţia în care să fie impozitaţi cu 85% pentru sumele ce trec de 7.000 lei.
Totodată, există aproximativ 1.700 de pensionari militari (2,6%) care primesc pensii de peste 10.000 lei lunar.
În principiu, este vorba de foşti magistraţi militari sau foşti aviatori."(dcnews)

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/impozitare-pensii-speciale-florin-roman-evident-ca-se-va-ajunge-la-ccr_754721.html

radud spunea...

Impozitul de 85% este o minciună, au încercat-o și în Franta și a fost respins de Curtea Constituțională. Nu există impozit de 85% ăla e de fapt o confiscare a unui venit. O să pice la CCR, e o chestie populistă. Nu poți să îi iei omului 85% din ceva.

Viorel spunea...

Monteoru, dând timpul înapoi m-am bucurat de fiecare data când Cdt. a primit primă în bani de 100 lei (ex.) pe motiv că dacă dânsul a primit 100 poate o să primesc și eu 10 lei. Comentariul tău nu prea are logică, normal că trebuie să te întristezi că nu ai pensia peste 7.000 lei. Ce mai contează cu cât se impozitează pensia peste 7.000, bucurăte cu cât câștigi ca să ajungi la 7.000 și tot este ceva pozitiv.

Leon spunea...

https://www.stiripesurse.ro/breaking-iccj-a-decis-sesizeaza-ccr-cu-legea-de-supraimpozitare-a-pensiilor-de-serviciu_1476443.html

Huhu Rezea spunea...

E de rau daca nici dta nu intelegi, dupa o zi de la publicare, ca pensia neta cuprinsa intre 9000 lei si 14000 lei se taxeaza cu 10 %, nu cu 85%.
Sub 7000+2000 este netaxabilă sau taxa 0.

vasile iosif spunea...

Dle H,
Eu am urmarit calculele dv.
Din pacate, Sunt si alte opinii potrivit cărora la un net de 9000 de lei, după taxare mai raman 6900 lei.
Unde este ADEVARUL?

Leo spunea...

O DEFINITIVĂ interesantă și "caldă"...
http://portal.just.ro/32/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11000000000097810&id_inst=32

Ein Stein spunea...

In sfarsit o lege dreapta, cinstita, romaneasca, se face dreptate si pensionarilor civili care nu mai puteau de grija noastra si fata de incalzirea globala si de foametea care bantuie Africa. Saracu ala de are pensie 9 000 lei pur si simplu va fi distrus, va fi fortat sa plateasca o taxa de zece ori, da ce zic eu de zece ori, de o suta de ori mai mare ca profitorul cu o pensie de sub 2 000 lei. Acum sper ca nu mai are cineva dubii despre forta Mafiei. I-am mirosit de la prima aruncare de ochi pe lege ca ceva nu e in regula, d-aia l-am rugat pe Huhurez sa traduca. Poate acum se intelege de ce sub nicio forma nu vor sa accepte o lege egalitarista occidentala, cu copy/paste, lucrurile acolo sunt extrem de clare si fara tot felul de potlogarii cum se petrec in legea taxarii sau cum dracu ii zice.

Ein Stein spunea...

Balaceanu aseara batea campii, la A3 parca, cum e cu onoarea, sacrificiile, cum s-a prezentat el la ordin si fortat sa preia comanda la nu stiu ce brigada, si a acceptat ca era ordin, cum a oprit inundatii, dezastre, etc. O epopee ce mai. Probabil consilierii juridici, ai asociatiei, sau mai degraba a agentiei, s-au ingrozit de ce are sa li se intample, tocmai din cauza competentei in materie. Daca stia ca nu va pierde niciun leut nici el nici altii de-ai lor, cu certitudine nu se ostenea sa explice moartea caprioarei. Apropos, la sfarsit inainte de a inchide conversatia a amintit in treacat, la si altele, si depre discrepantele si inechitatile intre pensionari, adica ce nu prea ii intereseaza pe ei.
Ciuca la fel, a iesit si el cu onoare, Cuza, sange, altar, la fel ca Balaceanu, taxarea suplimentara e bad si dezonoare, fara sa priceapa ca legea in cauza de fapt le consfinteste pensioarele grasute rezultate din duiumul de sporuri. In rest numai de bine, taxarea e rea, celelalte probleme nu exista, si chiar nu exista pentru ei.
Mai ramane sa apara Dogaru sa spuna si el adevarul, al lui evident.
Am mai scris si repet, suntem noi si ei, fara o vointa politica, reala, uriasa lucrurile nu au cum sa se schimbe, NU SE POATE.

Petrut spunea...

Buna Ziua ,

Intreb va rog -Pensia militara de acum incolo nemaifiind "Speciala " ne vom intoarce la sistemul de Pensie continand "Puncte de Pensie " ca ceva timp in urma..?

Multumesc anticipat de raspuns .

Ein Stein spunea...

Adevarul e ala pe care-l spune Huhurez, celelalte, intr-adevar, sunt doar opinii.

Leon spunea...

https://m.jurnalul.antena3.ro/stiri/politica/avocatul-poporului-a-atacat-la-ccr-impozitarea-pensiilor-speciale-848601.html

NELU spunea...

Art. 1342
. – Stabilirea bazei de calcul din pensii şi
indemnizaţii pentru limită de vârstă
(1) Baza de calcul, denumită venitul lunar taxabil, se determină
prin deducerea din venitul din pensie sau indemnizaţie pentru limită de
vârstă, a impozitului pe venit aferent, stabilit potrivit prevederilor
Titlului IV.

Art. 1343
. – Calculul, reţinerea, plata şi declararea taxei pe
veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă
(1) Plătitorii de venituri din pensii şi/sau indemnizaţii pentru
limită de vârstă au obligaţia lunară, de a calcula, reţine, declara şi plăti
taxa la bugetul de stat.
(2) Taxa se calculează prin aplicarea următorului barem lunar
asupra venitului lunar taxabil, determinat potrivit art. 134² alin. (1) sau
(2), după caz:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Ein Stein: Aplauze la scena deschisa! Toata pretuirea si respectul meu pentru postarea tare de tot! Bravo, si felicitari, camarade! Acum simt si ei ce simtim noi, unii de prin 2010, adica suferinte pentru un drept furat, dar pe cand ei inca pot huzuri cu ce au, unii dintre noi murim de foame! Eu ma refer la personajele ingamfate, precum cele din postare si haita lor ipocrita, nu cei de-ai gastii noastre de oameni de rand! Ciuca, ce maciuca erecta avea el cand dzicea ca are pensia de la Cuza, dar eu cand m-am dus la el in audienta, slugile mi-au spus ca asa voi muri cu pensia, CIUNTITA, ca ei nu ma ajuta cu nimic, si sa-mi caut singur dreptatea unde voi vrea si cum ma voi edescurca prin instante, razandu-mi cu dispret in nas! Acum le rad si eu in bornau cu dipret ca se dau de ceasul mortii ca victime! Nu el este cel care trimitea emisari in comisii sa nu se majoreze cu un leu macar pensiile amarastenilor disperati? Acum sa fie si ei disperati, ca noi ca sa radem de ei! Ehei, cate lumanari le-am aprins eu sa fie facuti praf si pulbere pentru nedreptatile si chinurile la care m-au supus!

Viorel spunea...

Nu se va rezolva nimic cu acest proiect de lege și sincer, sper să cadă la CCR, nu pentru că eu am pensia aproape medie și alții mare sau foarte mare (mă refer la magistrați militari), ci pentru cele spuse de Avocatul Poporului la RTV. acum câteva ore: De ce nu ați gândit un proiect de lege fără nici o fisură sau motiv de a putea fi atacat la CCR (asta este și părerea mea la alte legi ale noastre, salarizare / pensii). Fac o lege de 1 filă (2 pagini) și 299 file modificări și completări la lege (ca să fie dosarul comple=300 file) de nici dracul nu le mai dă de capăt. Ca și acum, toți ne dăm cu presupusul, cum și cât se impozitează, de la cât pînă la cât. Deși se contrau de luni de zile pe eliminarea pensiilor speciale PSD (toate pensiile speciale) pe o variantă, PNL (cu excepția celor ale militarilor, polițiștilor, angajațiilor din penitenciare și din serviciile speciale), proiecte căzute la CCR, apare minunea. Cele două partide ajung la un consens și de la eliminare trec la impozitare. Bat palma și problema se rezolvă. La 3 ore după (11.51) intervine CCR: „Decizia CCR care DISTRUGE impozitarea pensiilor de peste 7.000 lei / Este un drept câștigat, etc.” Asta fiind ca un fel de invitație pentru cei ce pot contesta la CCR și uite așa apare aseară Contestația Avocatului Poporului, astăzi Contestația ICCJ, poate mai urmează și alții. Totul bine și frumos. Contestațiile vor fi primite, înregistrate și se va stabili un termen de soluționare. Acest termen sigur va fi stabilit pentru luna septembrie având în vedere că în baza art. 178 pct. (1) din „Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești” în perioada 01. Iulie - 31. August 2020 aceștia intră în vacanță judecătorească. Întrebare: CCR va judeca înainte sau după alegerile locale și care va fi impactul asupra votanților ?

Viorel spunea...

O întrebare pentru domnul prim ministru Ludovic Orban care îl are în subordine pe ministrul Ap.N. domnul Ciucă, președintelui Camerei Deputaților domnul Ciolacu, pentru ceilalți domni senatori și deputați, președinții de Comisii Parlamentare, etc., cum se face domnii mei că atunci când este vorba de interesul dumneavoastră personal (ELECTORAL) ați reușit să cădeți de acord și în 24 / 48 de ore să gândiți, redactați și aprobați în forma finală un proiect de lege ce urmează a fi trimis spre promulgare la președinte iar când e vorba despre noi, PENSIONARII MILITARI, vă chinuiți de cel puțin 4 ani să abrogați niște articole din OUG care să elimine inechitățile din Legea nr. 223/2015 sau ce vă oprește ca, nu în 24/48 de ore ci până pe 30.06.2020 să rezolvați cele promise de domnul ministru Ciucă și recunoscute și de dumneavoastră cu diferite ocazii. Concluzia: Când se vrea, se poate. La noi de ce nu. Aveți vre-o ură (care ar fi motivul) asupra Armatei României și nu știm noi ? Dacă da, atunci spuneți despre ce este vorba și remediem problema imediat nu în 4-5 ani.

Dan spunea...

Dl H, pun mana pe calculator, nu pe creionul chimic (ca sunt din alta generatie) si sustin urmatoarele:
- referinta la suma aia netaxabila de 7000 de lei este doar pentru comparatie. Astfel incat o pensie neta de 6900 nu va fi taxabila, iar una de 7100 va fi! oricum, termenul netaxabil e cam nefericit ales.
- 134 cu 2 stabileste clar ca venitul lunar taxabil este pensia neta! fara sume netaxabile in componenta!
deci o pensie neta de 6900 ramane asa, iar una de 7100 pierde 585 lei!
Nu ma indoiesc ca pot exista si interpretari de genul sustinerii dvstra, dar intreaga fraza se refera la un cuantum fix, pt o comparatie, care e netaxabil! dar numai in situatia in care pensia neta e sub el, iar daca depaseste devine taxabil!
Logica mea de economist asta zice. Logica juristilor e de multe ori altceva. Dar in cazul asta pot pune pariu dle H!
Daca aveti dreptate cine a facut asta e un geniu! Si ziceti ce vreti!
Daca nu, imi faceti reclama pe blog 3 luni :) ?
Sper sa nu avem niciunul dreptate si sa-i trimita CCR-ul la plimbare cu prostiile lor cu tot!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Viorel, FELICITARI CU NOTA 10! Buna, foarte buna intrebare! Sclavule, sau sluga guvernamental-ministeriala, pus de ministrul Apararii sa ne spionezi blogul, ai curaj sa-i raportezi stapanului tau aceasta intrebare de nota 10, pentru ca domnia sa, somnoroasa in cortul adormirii, sa ne raspunda tot de nota 10? Este o intrebare a unui Ofiter al Armatei romane, si cred ca merita sa primeasca un raspuns de la un ministru platit din bani publici s-o faca, fiind tot un ofiter, si mai ales ca ne-a ,,plans'' de mila ca suntem discriminati!

Huhu Rezea spunea...

Am înțeles logica de economist:
Dacă cuantumul net este 7000 lei inclusiv, nu se aplică nicio taxare.Esti scutit de taxare.
In schimb, daca ai nenorocul să ai un cuantum net de cel putin 7001 lei, întraga sumă intră în venitul taxabil si se taxează cu 10% tot ce dăpseste 2000 lei sau cuantumul contributiv până la 7000 lei.

Burebista spunea...

Până la urmă nu știm exact cum se va aplica aceasta lege, dacă va mai exista după ce a fost atacată la CCR...
Iată un exemplu de calcul făcut de fosta șefa a Casei de Pensii..
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/calcule-cu-cat-vor-scadea-pensiile-speciale-dupa-impozitarea-progresiva-votata-de-parlament-1325246

Iulian Mareș spunea...

(W)C_ule,

reciteste exemplul de calcul:

"-0-2000 lei taxă )=0%
-2000- 7000 lei taxă 10%
peste 7000 lei taxă 85%
Uite aici un exemplu cu o pensie brută de 15000 lei
Venitul taxabil este
15000- 1300 impozit- 7000 venit netaxabil =6700 lei

Primii 2000 lei din venitul taxabil se taxează cu 0% si restul de 4700 lei cu 10%.
Taxa este numai 470 de lei."

*Sa-mi dai contul IBAN! Eu pe tine te-am ales! Am facut deja memorandum cu MF si-ti trimit banii, numai sa spui cum vrei, lunar trimestrial, semestrial sau anual!
**Pot opera si aici, numai sa-ti deskizi cont:

https://pro.bitcoinromania.ro/?gclid=Cj0KCQjwoaz3BRDnARIsAF1RfLdc_DUlY6tbD06xlf8eaBCzUxZdPVSifFqzQGUcwTYiR6E_PL91rAYaAr0OEALw_wcB

Iulian Mareș spunea...

Anonim,
nu merge asa! 5 ani functioneaza optiunea de alegere, nu si skimbarea!

Leo spunea...

Păi dacă intră in vigoare această lege , atunci nu mai există nici o piedică pt. reluarea ACTUALIZĂRILOR
AMR 10 zile

Iulian Mareș spunea...

Nu pot sa nu-i dau dreptate lui Mircea, mai ales aici:
"........
......peste 10 ani veți constata că toată lumea, de la caporal și femeie de serviciu, la general, va avea aceeași pensie. Ăsta este comunismul!"

*Da, asta este curentul actional transmis de Globalisti, de Bruxelles! Iar "topoarele" (cozi avem noi destule) actioneaza prin orice forme si mijloace!

Dan spunea...

Dle H, referitor la interpetarea dvstra de calcul. La 10.000 pensie brută.
Teodorovici zice 9200 -7000 =2200*30%= taxa 660 lei. Asta deoarece in proiectul initial transa până la 7000 nu se taxa iar ce era peste se taxa cu 30%.
Păstrând aceeasi logică, acum vom avea 9200-7000=2200*85%= 1870 la care se adaugă si 500 de lei pentru suma ce depășește 2000 până la 7000. E foarte clar! Deci intenția este să taxeze ce depășește 7000 nu 14000!
Proștii au uitat acel cuvânt netaxabil din textul inițial, folosit justificat și corect atunci! Băgând acea taxă pentru cei 5000 de lei, cuvântul ăsta generează probleme de interpretare a legii. Iar ăsta e un motiv în plus pt CCR, sper...

CEZAR spunea...

Nu-i rau ..-ioara !
Sa avem toti cite 15000..cit ai tu acum!
Retine pensia NONCONTRIBUTIVA...nu-i legata de functie ..salariu ..gauri in asfalt
Asa a vrut Mircicica ..al tau !!

Alex spunea...

Lege facuta ptr.a castiga capital electoral.Daca totusi va trece si de C.C.poate numai noi militarii vom fi faultati,cei din C.C.avand grija ca pensiile magistratilor,adica si ale lor sa ramana neschimbate.Spuneam ca m-as bucura daca ar intra in vigoare,din doua motive:
1- sa-l vad taxat la sange doar pe cel care a fost magistrat in Calea Lactee,cu pensia mai mare /an decat bugetul unei primarii sarace(glumesc,dar.sunt pe aproape);
2-dupa aparitia acesteia sa inceapa actualizarea.Vom vedea la 01.07.daca ati facut sau nu a.m.r.-ul degeaba.Mi-e totusi teama ca magistratul galactic va ramane netaxat ca si confratii sai.

Iulian Mareș spunea...

C,
Dar de ce-i legată pensia militarilor daca nu de grad, funcție, vekime și unele sporuri?
De planificarea serviciului de zi la GAZ?
Au mai ras unii de tine când ai trecut acest cuantum! Repeți mereu și vrei alte efecte?
Atunci ești clar id_ _ _.
Trece și tu 17.500-18000, căci au mai fost indexări! 😂😜

Iulian Mareș spunea...

Așteaptă să vezi cum înțelege CSP...
Mă umfla râsul deja!

Ein Stein spunea...

@Mares
Daca Dogaru a ajuns sa fie citat nu e a buna. Eu consider obraznicie iesita din comun ca tocmai unul ca el sa dea exemplu negativ comunismul, tocmai el. Si fatarnicie. Exista un curent, atunci cand nu-ti cade bine ceva instantaneu e ba comunism, ba bolsevism, ba egalitarism. Daca ne luam dupa Dogaru si o femeie de serviciu sau soldatul va avea pensie egala cu a generalului, o gogorita evident, iar el o numeste comunism, atunci, intreb eu, ce este acum cand un agent de politie are 6 000 lei pensie iar un colonel are 3 000. Evident nu comunism. Atunci ce? Jigodism? Dreptism? Iti spun eu, mafiotism.
Pe de alta parte daca toata Europa, Bruxell-ul, e un ocean de globalism si comunist egalitarist, ce dracu ne indeamna sa fim o insula siguratica de mafiotism? Daca vrem sa avem un nivel de viata ca al nemtilor, francezilor, americanilor, atunci singura solutie e sa facem ca ei. Nu se poate altfel, e culmea prostiei sa faci acelasi lucru de mai multe ori si sa te astepti la rezultate diferite. Jos mafiotii si comunistii vopsiti! Traiasca neomarxismul bolsevic egalitarist occidental!

Burebista spunea...

Domnule Einstein.. Nu știu de unde tot scoți tu exemplul asta cu colonelul cu pensia de 3000 lei și o compari ba cu a unui militar angajat pe baza de contract sau cu a unui agent de politie, mai nou...
În primul rând.. Colonelul tău dacă există.. Ori nu a avut vechime militară completa de 25 ani, ori a fost făcut în rezervă ca alții, altfel nu ar avea cum ca după recalculare ori pe legea civilă aia din 2010, ori pe 223 sa fi avut pensie atât de mica.... Cat despre pensia unui agent șef principal de politie, echivalentul unui plutonier adjutant șef de armata de 6000 lei, aici te înșeli... Din cei care au ieșit la pensie înainte de 15.09.2017 nimeni nu depășește pensie militară bruta de 4800-5000 lei dupa indexarile de anul trecut și de anul ăsta...
Din cei care au ieșit la pensie după septembrie 2017 de exemplu anul asta sau anul trecut au într-adevăr pensii brute de 6000-7000 lei DAR SUNT PLAFONATE ÎN PLATĂ LA NIVELUL MEDIEI SALARIILOR NETE.. ADICĂ SA ÎNȚELEGI ȘI TU AU PENSII ÎN MÂNĂ DE 3600-4200...
un colonel care iese la pensie anul asta primește o pensie netă în plată de 6000 - 7000 lei și bruta de aproximativ 10000-12000 lei...
Dacă ți s ar actualiza ție pensia la nivelul de azi, dar ți s ar opri din ea taxe ca la cei ce se pensionează anul asta probabil ai avea o pensie în plată mai mica decât acum...

Iulian Mareș spunea...

Stein,
cand ti-am scris ca uneori scrii prostii te-ai suparat!
Germani a ajuns la nivelul actual prin comunism? EGALITARISMUL ESTE UN CURENT RELATIV NOU, luat in brate de anarhisti! Asta este pe scurt!

Ein Stein spunea...

@Mares
Ba eu cred ca ai inteles foarte bine ce am scris, dar ca sa risipim orice fel de indoiala, daca nu era evident, comentariul era un pamflet adresat unora ca tine sau Dogaru. Orice nu va pica voua bine e ori bolsevism ori comunism ori egalitarism, acum mai adaug una, anarhism. Tu ai adus toti acesti termeni pe blog. Cum a ajuns Germania la nivelul de trai si forta economica actuala, este evident ca nu prin reguli si legi dupa modelul romanesc. Ca tot vorbim de pensii militare, din simpla curiozitate, ai fii de acord ca actuala lege 223 sa fie desfiintata si sa se adopte o lege identica cu aia din Germania? Postura morala te lasa sa susti un model alogen, ticalos, neomarxist, anarhist, egalitarist, neobolsevic german? L-am categorisit asa, modelul german, pentru ca el este complet contradictoriu cu L223 si viziunea ta si a lui Dogaru si atunci nu poate fi descris in alte cuvinte.
Asta pe scurt, un pic mai lung!

Ein Stein spunea...

@Pompiliu
Eu sper sa pricepi mai mult fata de ce ai scris. Particular, chiar daca comentariul s-a vrut un pamflet, nereusit se vede, ia intreaba-l pe Huhurez daca pensia lui neta e de 4 200 lei.
Ca o chestiune generala, cat de imbecila sau buna poate fi legea 223 daca din calcule iti iese un cuantum care apoi el trebuie corectat prin tot felul de plafonari, limitari, corectii, etc. prin acte normative de rang inferior.
L223 este o lege ticaloasa, jegoasa, infecta, facuta cu dedicatie pentru tot felul de smecheri. Inclusiv nebunia cu noua lege a taxarii e generata tocmai de ticalosia acestei legi.
Ce spui tu cu colonelul care va..., asta se va intampla doar daca se reia actualizarea pensiilor, culmea, suspendata tot printr-un act normativ de rang inferior, mai mult de atat aceasta reluare a actualizarii nu se va petrece niciodata.
Ea trebuie sa dispara cat mai curand, ori desfiintata si trecem toti pe contributivitate ori o lege ca intr-o tara UE, numai pentru militari. Ma bucura faptul ca tot mai multi inteleleg cat de infecta este aceasta lege mafiota, printre care si huhurezu.

Anonim spunea...

Am o intrebare de profan, sper sa primesc raspuns. Am inteles ca se pleaca cu impozitarea de la netul pensiei,am inteles modul de calcul a taxei, dar ce nu inteleg este carei valori a pensii se aplica. Cea stabilita in decizia de pensionare sau cea care este in plata acum, după indexările anuale cu rata inflației?

Leon spunea...

Se Taxeaza pensia neta aflata in plata ..!

Huhu Rezea spunea...

Când pensia contributivă este mai mare de 7000 lei se taxează doar ce depășește pensia contributivă.
Ce facem, o luam de la capăt cu interpretarea legii?

Leon spunea...

Anonimul cred ca are pensie militara, iar pensiile militare nu au parte contributiva..!
Punctual, la intrebarea respectiva, cred ca am dat un raspuns corect !

Huhu Rezea spunea...

Se taxează cuantumul net înscris pe cuponul de pensie.
Dacă este 7001 lei, plătești taxă 10% din 5000 lei, adică 500 lei.
Dacă cuantumul net este 7000 lei nu plătești nicio taxă.