Un produs Blogger.

marți, iunie 16, 2020

Ministerul Muncii și Curtea de Conturi au ajuns la un acord de interpretare a dispozițiilor din L 153/2017 privind salariul de funcție

15 comments
Soluția convenită este ca salariul de bază minim garantat pe țară, stabilit prin hotârâri de Guvern, să fie comparat cu salariul de funcție care cuprinde potrivit legii și alte sporuri și indemnizații.
Altfel spus, salariul de funcție în cuantum compus se compară cu salariul minim de 1450 lei din anul 2017 si cu celelalte valori anuale ale salriului minim... până în anul 2022.
Cine vrea să se documenteze și în privința altor aspecte care țin de aplicarea L 153/2017 poate studia toate cele 46 de soluții propuse AICI.
Mai jos vom analiza doar soluția nr. 45.15 comentarii:

dumitru62 spunea...

Decizia ICCJ nr. 15/2020. Stabilirea salariului de bază minim al polițiștilor.
Categorie: Monitorul Oficial nr. 512 din 16 iunie 2020
ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE Șl JUSTIȚIE

COMPLETUL PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT

DECIZIA Nr. 15

din 17 februarie 2020

Dosar nr. 3.029/1/2019

tehnocrat spunea...

### Scartz-scartzi pana martzi(ea) viitoare ,deputatul Mocioalca(comisia de aparare ) in spital , a suferit o operatie...mai asteptam ca sigur atunci vor aparea alte probleme.

vasile iosif spunea...

Ce calitate au Ministerul Muncii si Curtea de Conturi sa interpreteze Legea?
Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei 51/2020 statuează clar ca nici un drept de salarizare secundar nu poate fi introdus in dreptul de salarizare fundamental, este superioara oricărei alte decizii, fie si a ICCJ si OBLIGATORIE erga omnes.
Cu stima,

monteoru spunea...

Huhurez Cu ce influenteaza pensiile noastre acordul de interpretare?Vorba lui Kis.Uite scart pentru actualii pensionari.Bucuria nebunilor.Marirea pensiilor militare este si va fi functie de marimea inflatiei.

genu nicola spunea...

La pensionarii M.A,I, care au avut hotarari judecatoresti, li s-au recalculat pensiile obtinand dublarea lor, cunosc cativa agenti de politie pensionari care au ridicat pensii mai mari de 6.000 lei, implicit mai mare decat a mea care am avut gradul profesional de comosar sef si functia de sef birou.

Leon spunea...

Pe langa Tema, dar de interes pentru unii colegi pensionari:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.capital.ro/ce-pensionari-trebuie-sa-depuna-declaratia-unica-in-2020-si-unde-se-poate-depune-documentul.html&ved=2ahUKEwiGismi24bqAhVRmMMKHVykArcQqOcBMAB6BAgIEAQ&usg=AOvVaw3kmNo5IpjAjOdQqnLZLIiX&cshid=1592323524595

Huhu Rezea spunea...

Dacă nu se ivesc ceva incidente procedurale, care să facă definitive Sentințele pronunțate de Tribunale, vor trebui sa restituie sumele primite în plus.

Huhu Rezea spunea...

Păi cine este inițiatorul legii salarizării, domnule, nu ministerul Muncii.
Cine controlează modul de cheltuire a banilor din buget cu bugetarii, nu Curtea de Conturi?

Huhu Rezea spunea...

@Iosif
Aici ai opinii subiective.
prin Decizia nr. 51/2020, CCR a declarat neconstituțională Decizia ICCJ prin care stabilise că sporul pentru doctorat se acorda sub forma se sume compensatorii si celor care au obținut acest titlu după 01 01 2010, desi sporul pentru doctorat fusese abrogat prin L 284/2010.
Sporul de doctorat a mai rămas ca sume compensatorii în soldele/salariile de funcție ale militarilor, ca care îl aveau deja în anul 2009.

ifrim spunea...

Bun așa,dacă au stabilit ca săptămânal prin rotație să-și gipseze în falsh picioarele precum Victor Atanasie Stănculescu ne duc cu actualizarea la termen în 2022.Să-și programeze intervențiile în timpul învoirilor de S+D!

Unknown spunea...

Vă rog să mă iertați pentru deranj! Pentru că este cel mai recent articol, îndrăznesc să vă întreb,chiar dacă nu are legătură cu acest subiect, dacă art.21 alin.2 din legea 223/2015 face trimitere la aplicarea altor acte normative în vederea reducerii vârstei standard de pensionare; am lucrat 8 ani în grupă a doua de muncă în sistemul public și îndeplinesc condițiile minime de vechime 25 ani efectivă din care cel puțin 15 ani de serviciu...reducerea v.s.p. pentru ce am lucrat în civilie este de 4luni/ an din primul an a.i. să beneficiez de 2 ani și 8 luni reducere a v.s.p.

Huhu Rezea spunea...

Anii lucrati in civilie contează pentru deschiderea dreptului de pensie militară în condițiile art. 21, completat de Legea 69/2020, dar niciun an de civilie nu intra si in calculul pensiei militare. Pnsia militara se calculează numia pentru vechimea în serviciu plus vechimea pentru condițiile de muncă, conf art. 24 din L 223/2015.
Pentru anii lucrati în civilie îți deschizi un nou drept de pensie la Casele Județene la vărsta standard din L 263. Condițiile de muncă în civilie contează pentru reducerea vărstei pentru pensia civilâ, în condițiile art 55 din L 263/2010.
Vezi că te confunzi cu alt Necunoscut, dacă nu-ți dai un nume.

Unknown spunea...

Marin;Vă mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde! Art.21 alin 2 din legea223/2015 ,,reducerea v.s.p. se face potrivit alin.1 SAU IN ALTE CONDITII PREVAZUTE DE ACTE NORMATIVE nu poate fi mai mare de 13 ani .Locurile de muncă din poliție sunt încadrate în grupe de muncă conf.H.G.1822/2004 care se refera strict la locurile de muncă din poliție; am lucrat în civilie în loc de muncă încadrat în grupă a doua in baza O.M.P.S. nr.50/1990 pentru care reducere v.s.p. se face potrivit art.55 alin.1 din legea 263/2010 sin nu se poate face echivalarea pentru aceste tabele de reducere a v.s.p. din grupa a doua a.i. 3 luni/an în minim 6 anisă fie echivalent cu 4 luni/an din primul an . Dacă aș avea nr. de telefon al dumneavoastră aș detalia mai clar ; am trimis , mai amplu , un raționament ( opinia mea , pe care vă rog să o verificați) pe adresa dumneavoastră. Mulțumesc frumos ! Să trăiți !

Unknown spunea...

Greșit.Atenție la art. 25 din L 223/2015.

Iulian Mareș spunea...

Omule, trimite-i pe mailul oficial!