Un produs Blogger.

sâmbătă, iunie 27, 2020

Sentință care stabilise că HG nr.1/2017 abrogă cuantumul compus al soldei/salariului de funcție, desființată de Curtea de Apel Galați .

32 comments
a
Spuneam anterior că soluțiile în cauzele privind aplicarea HG nr.1/2017 vor fi orientate de jurisprudența relevantă a Curților de Apel și de Decizia nr. 15/2020 a ICCJ. 
In expunerea de motive a respingerii ca inadmisibilă a unei cereri de dezlegare a unei chestiuni de drept, ICCJ a apreciat că nu este cazul să dea o solutie prealabilă câtă vreme s-a conturat soluția, dată deja de instanțele relevante,  că salariul de funcție are un cuantum compus și că stabilirea prin HG a valorii salariului de funcție la o llimită minimă, echivalentă cu salariul minim pe economie, nu influențează cu nimic   compoziția stabilită prin legislația de după anul 2009. 
Structurile asociative ar face bine să nu mai dea speranțe pensionarilor militari că prin demersuri epistolare vor determina instituțiile militare să accepte că salariile/soldele de funcție mai mari decât salariul minim pe economie sunt cele din 2009, exprimate în relația vrs x 197,33 lei.
Asemenea cereri nu nu au nicio baza legală.
Soldele/salariile de funcție pentru activi vor redeveni unitare, pierzându-și actualul cuantum compus, abia în anul 2022, când se va intra pe coeficienții și valoarea de referință de 2500 lei(în fapt salariul minim) din grila de salarizare a Legii nr. 153/2017, Anexa VI, capitolul I, valabilă pentru  anul 2022. 

Soluția corectă dată ieri de Curtea de Apel Galați

665/113/2019*
26.06.2020
Ora estimata: 8:30
Complet: Complet 1 R- CAF
Tip solutie: Modifică sentinţa
Solutia pe scurt: nr. 441/Respinge excepţia nulităţii recursului, ca nefondată. Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare: Respinge acţiunea ca nefondată. Definitivă. Pronunţată astăzi 26.06.2020, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  441/2020  26.06.2020


Tribunalul Brăila
665/113/2019
04.12.2019
Ora estimata: 09:00
Complet: F6 COM+CA
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea ca fondată. Obligă pîrîtul la calcularea şi acordarea salariului de funcţie începînd cu data de 01 02 2017 prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară garant în plată, în sumă de 1450, lei stabilit prin HG nr 1/2017, fără alte sporuri sau adausuri, respectiv calcularea şi acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu (adausuri) prin raportare la salariul de funcţie stabilit la 1450 lei Obligă pîrîtul la calcularea şi acordarea salariului de funcţie începînd cu data de 01 01 2018 prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară garant în plată, în sumă de 1900, lei stabilit prin HG nr 846/2017, fără alte sporuri sau adausuri, respectiv calcularea şi acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu (adausuri) prin raportare la salariul de funcţie stabilit la 1900 lei Obligă pîrîtul la calcularea şi acordarea salariului de funcţie începînd cu data de 01 01 2019 prin raportare la salariul de bază minim brut pe ţară garant în plată, în sumă de 2350, lei stabilit prin HG nr 937/2018, fără alte sporuri sau adausuri, respectiv calcularea şi acordarea sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu (adausuri) prin raportare la salariul de funcţie stabilit la 2350 lei. Obligă pîrîtul la actualizarea sumelor datorate de la data scadenţei fiecăreia şi pînă la plata efectivă cu dobînda legală penalizatoare. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare Recursul se depune la Tribunalul Brăila Pronunţată în şedinţă publică azi 04 12 2019
Document: Hotarâre  495/2019  04.12.2019

32 de comentarii:

 1. Pai daca la activi, Curtea de Apel acorda credit Ministerului, pentru pensionarii militari, nicio sansa de reusita in Instanta ..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pardon!
   Aplică legea corect! Cine a mai auzit ca o lege să fie modificată pein HG, așa cum decisese Tribunalul Brăila!

   Ștergere
  2. MAESTRE ,
   Parcă a vorbit un PĂDUREAN .........

   Ștergere
  3. @Leonard
   De când citești acest blog, ai văzut un atac nejustificat la adresa Caselor Sectoriale sau la adresa instanțelor care au judecat corect?
   Problema cuantumului compus am înțeles-o și eu ceva mai târziu, dar îmi pierdeam orice credibilitate dacă persistam în greșeala în care văd că și mulți judecători cad...în legătură cu HG nr.1/2017.

   Ștergere
  4. Corect MAESTRE.
   Totuși având în vedere confuzionările judecărorilor prin diversiunile utilizate de LICHELELE PĂDURENE în procese și care dau roade , eu din spirit de breaslă cu pensionarii m-aș fi prefăcut că este cum spun Tribunalele. Nu aș fi lărgit breșa pe care o lărgesc continuu cu spor PĂDURENII. Eu sunt sigur , că pădurenii au preluat de la tălică "metoda" prin care răstornă în Apeluri sentințele Tribunalelor.Justiţia nu este o Mânăstire de maici , ci este o structură în care minciuna şi şmecheria fac legea.

   Ștergere
  5. @Leonard
   Până în anul 2022, mai este numai un an, obișnuiește-te că solda de funcție în cuantum compus trebuie să fie mai mare decât salariul minim.
   In anul 2022 toți activii vor avea din nou solda/salariul de funcție unitar/ă, în care salariul minim devine valoare de referință.
   Pensionarii militari vor avea și ei solda/salariul de funcție unitar numai dacă se reia ACTUALIZAREA.

   Lăsați prostiile și concentrați-vă pe reluarea ACTUALIZARII!

   Ștergere
 2. Mers prin tribunale si prin CA pierdere de timp,castig de stres.Tot mai bun e buzduganul la sediile partidelor parlamentare,ministere,guvern,presedinte.Palavrageala multa egal prostie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am asteptat prea mult timp un Comunicat din partea CPS a MApN sau chiar al ministrului Ciuca, in urma controlului Curtii de Conturi, si nimic..!
  Luni 29 iunie voi trimite prin Email, solicitarea de Revizuire a pensiei prin care sa fie adaugat si cuantumul ce reprezinta majorarea de 5% din anul 2016.
  O sa solicit si restituirea sumelor neacordate pentru cele 36 luni( o sa trec exact aceste sume pentru fiecare an )..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai un model?
   Îl poți posta?

   Ștergere
  2. Inca Nu, deocamdata numai in gand !
   Pana Luni gasesc eu o varianta..!

   Ștergere
  3. Așa începe...
   Mai întâi lucrezi cu gândul.
   Apoi cu degetul....

   Ștergere
 4. Eu unul am inteles de mult ca orice actiune ce are ca subiect pensia militara se inpotmoleste la CA.Ce nu inteleg eu e cum Tribunalul are o solutie si CA alta.Instantele nu inteleg legile ce reglementeaza pensiile noastre si nici nu-si bat capul sa le inteleaga.
  Ma repet.E ca un facut.Parca intentionat sunt facute legile ca sa pot fi interpretate dupa cum vrea fiecare.In dau dreptate unuia care a afirmat ca cea mai clara lege a fost 164.Nu spun ca si cea mai convenabila.

  RăspundețiȘtergere
 5. O sa chicăm cu totii in instante, ca sarmalele in farfurii, la pomana! Iac asa! Nu-i nimic: Mersul in instante ne innobileaza si impodobeste cu hartii, ca pe sorcove vesele! Ihaaai! Doar nu o sa-mi bag gheara-n gârleaja, ca ciocârlanul, ca altii pierd si imi vine, curand, si mie randul! Pana atunci, noi sa fim sanatosi si frumosi, ca de belele suntem acriti, ca de mere padurețe si păsărici crețe și fâșnețe! Cu foamea m-am obișnuit, asa ca o sa-mi pun de pe acum, pentru iarna, la camara, rabdari prăjâte! Pam-pam! Hai, anul 2022, care o mai ramane viu dintre noi!

  RăspundețiȘtergere
 6. @Onorabili camarazi, Un prieten de bine si stimabil mi-a dat vestea ca Luni, Col. Dogaru si o intreaga delegatie formata din reprezentantii tuturor organizatiilor rezervistilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala, se vor prezenta la Presedintie pentru a-si prezenta punctele de vedere referitoare la pensiile militare. Punct. Probabi ca, dupa intrevedere, se va elabora un comunicat oficial, comun, in acest sens. Punct. Mai mult de atat nu pot sa va informez, pentru ca doar atat stiu. Punct si respectele mele, onorabililor!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. MaKiss...ni ne spune nimic..nimic
   Sau l.au expulzat..pe..butoias..🤣😛🤣

   Ștergere
  2. In anul 2003, pana n-a pus pe Ordinea de zi a CSAT, Presedintele Iliescu, rezolvarea recalcularii pensiilor militare aflate in plata la data aparitiei L.164/ aprilie 2001, Nu se rezolvase nimic.
   In scurt timp a aparut Legea nr.479/2003 care a rezolvat in mare parte recalcularile pensiilor militare avand aceleasi elemente: solda de Grad, de Functie, de Merit, de Comanda, Gradatii si Ind.de Dispozitiv..!
   Ar fi un exemplu de urmat si de Presedintele Iohannis !

   Ștergere
  3. Da domnule Leon, dar vă rog să mai citiți o dată ce ați comentat. Deci în 2003, fostul domn președinte Ion Iliescu a pus în discuția CSAT rezolvarea recalculării pensiilor militare și apoi ce ați mai afirmat ? Că, în scurt timp a apărut Legea nr. 479/2003 care a rezolvat în mare parte actualizarea pensiilor militare. Repet „ÎN SCURT TIMP A APĂRUT LEGEA” (propune în 2003, apare legea în 2003). Nu se aseamănă ca rapiditate cu Planul de măsuri al domnului Ciucă ? Prezentat pe 15.01.2020 și probabil definitivat (ca să fie tot cu 3) în anul 2023 ? Cei de sub comanda donului Iliescu fac o lege în 6 luni și ăștia nu sunt în stare să emită o O.U.G. sau să cumuleze, să aleagă ce vor, dar să aleagă ceva din cele 2 proiecte ? Ăsta e guvern, ministru al apărării, promiți și nu te ții de cuvânt ? Așa faceți și cu promisiunile NATO domnule ministru ? Nu, acolo totul este ANTICIPAT ȘI CA PROIECT ȘI CA PLATĂ.

   Ștergere
 7. @ Leon, sa fac si eu, ca papagalul, sau maimuța care imita, o Cerere de revizuire? Sau imi dau cu tifla clocarii zgarciogari ca am cu ei procese pe rol?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce dracu, Flavius, nici nu stii ce procese ai pe rol?
   D-ta, care aveai in 2017 cuantumul compus al soldei de funcție mai mic de 1450 lei, erai îndreptâțit să ceri actualizarea pensiei cu solda de funcție de minim 1450 lei
   Ce ai făcut cu acel proces de la bacău, că nu am mai urmărit?
   In privința indexării din 2016 faci actiune numai dacă îl câstigi pe cel cu 1450 lei.Pănă atunci ai pensia în plată mult mai mare decât pensia actualizată și nu te ajută cu nimic indexarea din 2016.

   Ștergere
  2. Contează la număr pt a lovi Hidra cu manivela!
   Orice victorie contează fie că-i ciocnire, lupta, bătălie, operatie sau campanie!

   Ștergere
  3. L-a amânat pe 4 nov.
   şi mai are unul "RACHETĂ BALISTICĂ"

   Ștergere
 8. Haideți să vă arăt și să vă și demonstrez cum se pune problema în instanțele de judecată în Romania privind Pensiile militare din Fond și Apel .
  Prin Dosarul nr.5977/99/2018 din data de 24.09.2018 = Obiectul Dosarului Contestare decizie recalculare.Se poate constata cum Completul CM 6 trimite Dosarul Competului CM1 apoi îl conexează cu Dosarul nr.4956/99/2018 .
  Prin Dosarul nr.4956/99/2018 din 23.07.2018 Obiectul acestuia nu are nimic în comun cu recalcularea pensiei militare ci cu Contestarea Deciziilor de Debit ,Punerea în aplicarea a unei decizii medicale definitive conform Art.40 din legea 223/2015 ,calificarea evenimentului de împușcarea și daune morale de 500.000 euro conform legii 80 și Adresei MApN ,decizii de Debit rezultate din Dosarul 3622.99.2017 unde în Fond Sentița a fost favorabilă iar în Apel instanța a judecat ceea ce nu s-a cerut și mai grav s-a pronunțat asupra unor decizii de recalculare care aveau Efectele juridice încetate acestea fiind eronate întocmite unde CMJ Iași a trecut la refacerea Datelor ceea ce rezulta că recalcularea pensiei subsemnatului reîncepuse din nou în termenul stabilit de Ordinul M25/2016.
  Așa cele douiă dosare nu se puteau conexa având Obiecte diferite care nu aveau nici o legătură între ele .
  Deși am sesizat instanța aceasta le-a conexat
  Si uite așa Dosarul Nr.4956/99/2018 a ajuns un SCROB (omletă amestecată cu de toate )

  08.07.2020
  Ora estimata: 9:00
  Complet: civ CM 4
  Tip solutie:
  Solutia pe scurt:
  Document:

  24.06.2020
  Ora estimata: 10:30
  Complet: civ CM 4
  Tip solutie: Amână pronunţarea
  Solutia pe scurt: Amână pronunţarea la data de 08.07.2020, pentru când soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
  Document: Încheiere - Amânare iniţială a pronunţării 24.06.2020

  15.01.2020
  Ora estimata: 9:00
  Complet: civ CM 1
  Tip solutie: Amână cauza
  Solutia pe scurt: Dosar repartizat la CM4 361/13. 01. 2020 , urmare a desfiin?ării completului CM1
  Document: Încheiere de şedinţă 15.01.2020

  16.01.2019
  Ora estimata: 9:00Complet: civ CM 1
  Tip solutie: Amână cauza
  Solutia pe scurt: Dispune conexarea cauzei ce face obiectul dosarului nr. 5977/99/2018 la cauza de faţă. Amână cauza pentru comunicarea înscrisurilor către intimaţi.
  Document: Încheiere de şedinţă 16.01.2019

  31.10.2018
  Ora estimata: 9:00
  Complet: civ CM 1
  Tip solutie: Amână pronunţarea
  Solutia pe scurt: Amână pronunţarea cauzei la data de 07.11.2018 pentru când soluţia se va pune la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată în şedinţa publică din 31.10.2018.
  Document: Încheiere - Amânare iniţială a pronunţării 31.10.2018

  Se continuă cu Completul CM1 , intrari în pronunțare ,repus pe rol ,Greve ,Viruși ,VIN RUȘII , etc și la un moment dat BANG se desființează și se repartizează la Completul CM4 care acesta Aplică lovitura sub centură de intră în pronunțare .
  Dar oare când a cercetat acest complet două dosare conexate cu vreo 10 capete de cerere în Grevă și în 15 zile de stare de urgență .
  VERDICT stabilit de subsemnatul înainte de Hotărârea instanței .RESPINGE CEREAREA CA NEFONDATĂ sau NEFUNDATĂ .MOTIVARE =o abureală de-ți dau lacrimile ca la bobotează de RĂS.
  Subsemnatul ține foarte mult la RÂS, importantul este să nu te faci de RĂS.

  RăspundețiȘtergere
 9. Cel mai mult mi-a plăcut cum a judecat cauza Curtea de Apel Iași în Recurs prin DOSARUL Nr. 1446/99/2019 într-un singur termen .
  1.) Exista fapta ?= DA
  2.) Exista Actul administrativ de producerea invalidității ? =DA
  3.) Comisia este formată din cadre militare din care măcar unul a fost martor la evenimente? = DA
  4.) Actul este Certificat și de un medic militar? =DA
  Admise Recursul .
  Scurt și fără abureală unde 3 instanțe de judecată anterior Decizei de Recurs al lăsat-o în coadă de maimuță cu reevaluari cu respingeri Nefondate ,etc.
  Judecată DREAPTĂ .

  RăspundețiȘtergere
 10. Onorabile, am pe 04 Nov, si mai am o torpila șmecheră! Nu-mi fac probleme ca nu castig in Tribunal, de Curtea de Apel ma tem la Bacau, stiind niste precedente!

  RăspundețiȘtergere
 11. @ Stalio, asa am patit eu pe dosarul pe racalculare, cand judecatorul le-a amestecat la cerere pe amandoua, si daca le-am aratat ca este o chestiune eronata aceasta actiune, fiind subiecte total diferite si actiuni separate, m-au trantit in Apel ca NEFONDAT! Cred ca nici un batalion de petenti nu aveau Notele, Cererea si probatoriul meu, dar uite ca m-au trantit si nu mi-au acceptat ca dosarul sa se duca si la CCR. Am pe rol deci procesul de baza, in continuare, pe recalculare si altul pe actualizare, dar cei de la recalculare, unde desprinsesem o aripa pentru CCR, precis o sa ma tranteasca pentru ca i-am tras de urechi ca amesteca fasolea cu laptele batut. Aia pe CCR ajunsese in Apel, dar fiind cele doua corpuri de cladiri lipite s-a transmis guvidul de la Tribunal la Apel!

  RăspundețiȘtergere
 12. Bravo Stelică.
  Jos cu HUOnorius !

  RăspundețiȘtergere
 13. Asta înseamnă că din 2022 se vor recalcula toate pensiile militare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In 2022 doar se actualizează, dacă se reintroduce actualizarea pensiilor.
   Pensiile militare nu mai au nevoie de nicio recalculare.
   De aceea insist ca toate demersurile să fie intensificate pentru reintroducerea actualizării în forma pe care o citiți peprima pagină a blogului.

   Ștergere
 14. D-le HUHU!
  Chiar dacă sunteți „negativist” („Asemenea cereri nu nu au nicio baza legală.”), din viteză ați dublat particula „nu”, pe fond aveți dreptate.
  Nici unii colegi de-ai mei nu vor să înțeleagă că ne raportăm, când vorbim de aplicarea H.G. nr.1/2017, la valoarea de la primul asterix (*) din pag.2 a Anexei 1 (buletinul de calcul la decizia de recalculare) și nu la lit.a) „salariul/solda de funcție” de la pag.1 a buletinului de calcul (vezi deciziile emise de CPS a MAI).
  Azi sunt 32 grade, „la umbra nucului bătrân”.

  RăspundețiȘtergere