Un produs Blogger.

vineri, noiembrie 27, 2020

"Neterminaților" din ultimii 3 ani le-a convenit că au primit cuantumul net întreg, nu calculat proporțional cu vechimea în serviciu.

182 comments

 Voi aborda un subiect destul de sensibil. Știu că-mi va aduce multe critici, dar îl abordez pentru că, după recalcularea preconizată, se intenționează ca toate pensiile militare din trecut să fie aduse la plafonul cuantumului net calculat potrivit art. 60, modificat prin Ordonanțele 59/2017 și 114/2018.

Conform noului articol 60 al L 223/2015 toți cei care s-au pensionat în ultimii trei ani au fost uniformizați la nivelul cuantumului net din cele 6 luni alese, pierzând vechimea, sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru pensia pensia suplimentară, sporul OMM. Este adevărat că militarii cu vechime mică nu au prea avut ce pierde, grosul bazei lor de calcul fiind dat de sporurile salariale. Pensiile fiind suficient de mari, noii pensionari nu s-au prea văitat decât de pierderea sporului pentru OMM; mai mult cei care s-au informat pe re'elele de socializare  De celelalte drepturi, fiind elemente constitutive ale bazei de calcul și ale algoritmului de calcul instituit de L 223/2015, unii s-au mai văitat ... dar nu puteau să conteste  în instanțe includerea lor în plafonul cuantumului net.

S-a întâmplat ca media soldelor nete alese să fie egală sau aproape egală pentru un militar care a avut vechimea efectivă de 15-20 de ani, la fel ca la alt militar care a avut vechimea de 20-30 de ani. Ambii au rămas după plafonare cu o pensie egală sau aproape egală.

Pentru echitate, nu ar fi cazul ca și acel cuantum net plafonat potrivit art. 60 să fie acordat doar celor care au cel puțin vechimea în serviciu  de 25 de ani, ceilalți primind cuantumul proporțional, așa cum plănuiesc să facă pentru cuantumul minim net? 

Normal ar trebui să se acorde bunus sau malus la 25 ani vechime în serviciu. Nu se poate da  bonus pentru că s-ar depăși solda netă ca activ.

Exceptați de la acest calcul proporțional ar trebui să fie doar disponibilizații reali, care sunt protejați de Ordonanța nr. 7/1998.

O astfel de dispoziție ar preveni în viitor exodul de cadre din sistem. O vor păți și cei care s-au grăbit în ultimii 5 ani să devină tineri pensionari militari, dar și cei activi care plănuiesc acum să părăsească sistemul. 

Celor intrați pe filiera indirectă, de ce să li se aplice proporționalitatea doar pentru cuantumul minim net, cum spunea recent, confidențial, proaspătul general Roșu, și de ce nu și pentru cuantumul calculat potrivit art. 60?

182 de comentarii:

mosmartin16 spunea...

..normal !!...vis-a-vis de ce ai spus in titlu ! Revin cu ...taxarea ce se poate pronunța...peste 11 zile !! Numai bine, Huhu !

mosmartin16 spunea...

Huhu, e foarte ok ce spui !

mosmartin16 spunea...

....îți dau un exemplu ce trebuie trimis...neapărat la ICCJ !

mosmartin16 spunea...

...eu scriu la el de ceva zile...

mosmartin16 spunea...

...iar când...ICCJ se va pronunța ...pe 8 februarie...

mosmartin16 spunea...

...o să înțeleagă....următorul exemplu ! Legat de modul abuziv...discriminatoriu..de interpretare și aplicare a Legii 223 de către casele de pensii !

mosmartin16 spunea...

...deci...doi rezerviști militari...de anul ăsta !

mosmartin16 spunea...

...ambii cu pensie anticipată parțială! Primul...12 ani vechime în serviciu, al doilea..dublu...adică..24 de ani !

mosmartin16 spunea...

....ambii si-au desfășurat activitatea...în condiții speciale !!....ambii, au avut calificative de "bun" și "foarte bun" pe timpul activitătii

mosmartin16 spunea...

...baza de calcul a celor doi e identică, respectiv....5551 lei !

mosmartin16 spunea...

...dau o bere celui / celor care îmi poate/ pot spune...ce pensie netă ( pe card )...are primul, respectiv al doilea pensionar..după modul de calcul al Casei de pensii ( care evident e discriminatoriu si abuziv) !

mosmartin16 spunea...

...și încă o bere...pentru cel / cei care spune / spun...care e cuantumul net legalal celor doi !!!

mosmartin16 spunea...

...Am peste 20 de pagini concepute în ăst sens...ce tre' neapărat trimise la ÎCCJ...

mosmartin16 spunea...

...pentru că...în foarte multe cazuri....justiția e...din păcate..literatură...mai puțin...matematică !!! Gand bun !!!

Margarit Fernand spunea...

Lasă că o să ne dea USR-ul niște recalculări mai ceva ca Boc, o să avem pensii ca de femeie de serviciu!

Adi 4 you spunea...

Domnul H, va trimit lista cu cele mai noi stelute! Toti au -muncit- pentru ele ! https://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decrete-semnate-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1606487941

vosi spunea...

DREPT MULȚUMIRE PENTRU GRIJA FAȚĂ DE PENSIONARII MILITARI:
Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Roşu Valeriu din Ministerul Apărării Naționale;

mosmartin16 spunea...

În afară de a folosi cuvinte...politicos spus...nepotrivite...ai argumente ? Numai bine !

Huhu Rezea spunea...

Ce ai pâțit de scrii așa sacadat?
Proporționalitatea cuantumului net din vechimea de 25 ani nu are legătură cu ce trebuie să dezlege ICCJ în sesizarea CUrții de Apel Bacău.
Inalta Curte trebuie să le spună judecătorilor dacă acel cuantum al pensiei militare, plafonat la media netă a soldelor din baza de calcul, definit în art. 60 include și dreptul acordat de L 80/1995 sau acel drept se acordă peste cuantumul net. Adică dacă se acorda peste..... cum propun, vinovați, și gulerații în Plx 199/2020
Dacă ar fi reglementată, proporționalitatea nu ar fi o problemă de legalitate pentru a fi tranșată în justiție.

mosmartin16 spunea...

Huhu, eu am înțeles exact ceea ce ai spus despre proportionalitate ! Ceea ce spuneam eu era legat de un exemplu concret din care rezulta abuzul caselor de pensii prin neacordarea OMM la cuantumul net plafonat ! In fine ! Numai bine !

Huhu Rezea spunea...

De acord, dar ne trimiți și nouă materialul și îl poți trimite și la ICCJ la dosarul nr. 2970/1/2020... ca opinie.
Demersul nu este interventie in dosar deoarece acest dosar nu are caracter contencios.

Burebista spunea...

Mos Martin, presupunând ca toți la ambii toți anii sunt în condiții speciale adică primul are vechime de 12+6=18 și al doilea 24+12=36. La pensia anticipată parțială nu se iau în considerare și anii de vechime civila. Toatusi nu ai dat date exacte pentru ca s ar putea ca in vechimile lor sa fie și armata sau școală militară unde nu au grupe... Dar sa facem asa cum ai spus dumneata...
1. Cel cu vechime 12 ani în serviciu și 6 grupe beneficiază de o pensie Bruta de (65%-7%=58%) 58%x5551= 3220lei
3220 - 122(10% ipozit pe ce depășește 2000) = 3098 lei net.
2. Cel cu vechime 24 ani în serviciu și 12 grupă are o pensie Bruta de (65%+11=76%) 76%x 5551 = 4219 + 15% Omm =4852 lei. 4852 - 285(10% impozit pe ce depășește 2000) = 4567 lei pensie netă.
Pentru ca pensia netă este mai mare decât media salariilor nete de 3247 lei atunci acesta primește pe card 3247 lei pensie în plată.
La primul pensia netă de 3098 este mai mica decât media salariilor nete și atunci rămâne cu cea netă pe card.

CEZAR spunea...

https://fb.watch/21PBrOq4iG/

CRED CA MERITA !!! Sa vada Si CORNELIUNSSO..diferenta

Huhu Rezea spunea...

Pensia neta limitată la plafonul de 85% nu poate fi mai mare decât media soldelor nete. Per a contrario, rămâne în plată dacă este mai mică.Nu este ridicată la media soldelor nete.
Ar mai fi ieșit la pensie militară anticipată parțială primul, cel cu 12 ani vechime în serviciu, dacă stia că va primi numai 3220 x 12/25=1546 lei? Nu cred!

Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
nastyboy spunea...

D-le Burebista, mi se pare ca faceti o greseala destul de grosolana. Domnul Huhu ar putea fi mediator neinteresat in aceasta speta. Odata cu OUG Ciolos 57/2015, la neterminati se calculeaza altfel. Si anume, din baza de 65% nu se scade 7, asa era in Legea 223 originala, ci se va aplica un procentaj proportional, adica se va vedea cat reprezinta in procente 18 (adica 12+8) din 25, in procente, si aceste procente se vor aplica la baza de 65%. Dl.Huhu stie mai bine, eu poate nu m-am facut bine inteles. In cazul celui cu vechime 24+12 mi se pare ca ati calculat corect. Asadar, mai taiati coada vulpii din buzunarul celui neterminat. Sau de pe card, desigur.

Iullian spunea...

PNL a luat 2 mld de lei de la Armata ca sa mai dea un spor de 85% personalului medical, ca nu aveau destul. Au ajuns medicii romani sa aiba printre cele mai mari salarii din Europa. Bani de la Armata pentru Institutul Cantacuzino, bani de la Armata pentru spitalele regionale,iar acum, bani de la Armata pentru sporurile imense ale personalului din sanatate, in conditiile in care li s-au triplat salariile in ultimii ani, iar sumele uriase alocate ministerului sanatatii intra numai in buzunarele lor, nimic pentru dotarea spitalelor, cu alte cuvinte, nimic pentru pacienti. Toate astea, in conditiile in care pensiile militare sunt blocate de 4 ani, iar civilii, dupa nenumaratele mariri, au toti pensii mai mari decat salariile pe care le-au avut, iar uneori au chiar pensiile anticipate mai mari.

Burebista spunea...

Vedeți ca nu poți ieși la pensie anticipată parțial nu mai asa ca nu mai ai tu chef sa mai rămâi în serviciu... Trebuie sa îndeplinești condițiile stipulate în articolul respectiv..
Articolul 18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.

Deci e cam ca la cei disponibilizați..
Pana și Cornelius va câștiga pe legea actuală dacă i s ar recalcula pensia azi prin echivalare a salariului avut cu a unui plutonier activ din prezent. Ar avea tot 58% din baza de calcul ca și primul din exemplul de mai sus numai ca baza de calcul a lui Cornelius ar fi mai mica puțin..

Cezar spunea...

😜😜🤣😜🤣🤣😎😎

Cezar spunea...

😜😜🤣😜🤣🤣😎😎

Cezar spunea...

Lucica...îi cea mai tare securista de pe blog..agent.00008
Ati remarcat cite pseudonime si.a tras...nici m.Alul nu o mai recunoaste
Ca sa o ...ia ..la Maldive...
Doar cu gramatica a ramas la fel...🤣🤣🤣😜😜😜😎😎😎
Se vor intreba inamicii...toate securistele.s anal..fabete?
🤣🤣🤣😜😜😜😎😎😎

Burebista spunea...

Și încă o completare. Când vor împlini vârstă legala de pensionare vor beneficia și de anii lucrați ca civil înainte de a întra în armată (dacă au avut) precum și procentele pentru pensia suplimentară , ceea ce le va creste pensia bruta /netă însă doar primul va câștiga ceva și va ajunge la aceeași pensie netă în plată plafonata la nivelul soldei nete ca și al doilea.
Dacă s ar aplica sporul pentru OMM la pensia în plata atunci al doilea, cel cu 24 ani va avea pensia mai mare cu 15% decât primul.

Huhu Rezea spunea...

@nasty
Citiți art.29, ultimul alineat.
Numai pensiile stabilite în baza art. 19 și 26 se calculează proporțional Pensia anticipată parțială este totuși pensie de serviciu

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Mos Martin a tras un bășânoi de s-a întins pe tot topicul, si o sa ne gripam rozetele la mausuri! Onorabile, bagati ventilatorul ca ne sufocam!
@ Cezarica, Oprea are protocol cu AUR pt a lupta impreuna pt pensiile militare, asa cum are si cu generali de la USR. Ponta, nolens volens este implicat prin promisiunea ca si el o sa faca ceva pentru noi. Mereu postez un colaj cu aceasta alianta, cu Chelaru, Coarna, Oprea si altii...E gasaca mare, asa ca PNL nu mai are nici o sansa sa mai tina pensiile militare inghetate cu guvidul Ciucălău! Vreti scorul PNL la actualele alegeri? Maxim si cu indulgenta 15%, dar in inima mea e sub 10%!

E. Cristescu spunea...

Pai cand va trebui sa va taiati prostata duceti-va la un general de artilerie, nu la un putoi de doctoras de 30 de ani cu salariu la jumate din pensia primului.

ifrim spunea...

Dacă stăm în casă când # rezistenții merg la urne este și normal că ne-o merităm.Nu-ți poți apăra opțiunea politică din fotoliu cu telecomanda.De-o fi corect ori greșit nu trebuie împrăștiate voturile ,în viață mai trebuie și să riști,să-ți asumi.Eu merg pe måna cârlanului!

Burebista spunea...

Moș Martin.... Aștept berea 🍺🍻🤣

mosmartin16 spunea...

Burebista era cat pe ce să primească una din cele două beri !!...ha,ha,ha ! A greșit undeva, poate vede unde ! Gand bun !

Periamu lucica spunea...

Mai Cezar esti o hahalera obraznica.

Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Asa...asa! Ce mai face STS-istul?

Burebista spunea...

Dacă ești asa de deștept explica tu unde este greșit. Treaba cu berea era o gluma..

Gigi spunea...

Eşti tare mosulemartin👍

Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Legea s a aplicat la fel și în 2016.
Ca să ieși la pensie anticipată parțial cfm. art 18 trebuie sa fii în activitate la data pensionarii, sa fii în unul din cazurile în care se poate acorda și sa ai minim 20 ani vechime în munca chiar dacă anii civili nu ți se pun la calculul pensiei decât când vei împlini și vârstă de pensie cfm legii.
După cât am înțeles din postarea dvs, de fapt deduc pentru ca nu se înțelege ce a-ți scris sau a-ți fi vrut sa scrieți, persoana care și-a dat demisia în 1994 avea 12 ani militar +6 pentru condiții speciale 18.
Pentru ca la recalcularea din 2016 nu mai era activ dar îndeplinea condițiile de vârstă pentru acordarea pensiei militare i sa acordat pensie militară NUMAI PENTRU VECHIMEA MILITARA PROPORȚIONAL CU SCĂDEREA DIN 25 ANI.
PRACTIC A PRIMIT 18/25 X 58 = 41,76% din baza de calcul de atunci.

Viorel spunea...

Domnule E. Cristescu, acel puțoi de doctoraș cum afirmați dumneavoastră are vârsta de 30 de ani, Gl. de Art. are 60 de ani. Când va ajunge la vârsta dumnealui (60 de ani) va arăta ca la 40 pentru că de, viață de artist (exceptăm această perioadă). Acasă lângă copilași și nevestică, nu mai vorbesc de alte daruri primite de la Dumnezeu comparativ cu militarul. Domnul Gl. de Art. va arăta ca la 80 de ani pentru că în toată viața dânsului de militar a stat prin poligoane, tabere, vânt, ploaie, zăpezi. Și-a luat valiza în mână și familia după dânsu și s-a mutat din garnizoană în garnizoană, a stat câte 1-2 ani în Economia Națională construind Casa Poporului, Canalul Dunăre - Marea Neagră, în mine, pe șantiere, în agricultură. Dacă nu și-a luat familia după dânsul, venea acasă la familie / copii pentru 3 zile o dată la 45 de zile și atunci dacă putea. Vine iarna și zăpezile. Domnul puțoi de doctoraș iese la lopată, la dezăpezit sate și șosele. La inundații cară saci cu nisip pentru a forma diguri. Nu, pentru că dânsul are diplomă de „doctor”. Și să mai știe un lucru domnul doctoraș, fără profesori care să-l înveșe carte și să-i arate drumul în viață, era un simplu om. Oricum, prea multe privilegii pentru dânșii în ultima perioadă. Iar cum eu ca militar am semnat când am intrat în Școala Militară un contract pe 9 ani iar dacă renunțam sau din vina mea (încălcând anumite regulamente) plăteam toate cheltuielile de școlarizare, inclusiv uzura bazei materiale, cartușele trase la trageri, etc., tot așa și domnul doctoraș când o ia la sănătoasă să plătească cei 6 ani de Facultate. Stai 6 ani și profesezi în țară după care pleacă tată unde vrei dacă te-ai săturat de România. Vedeți cazul Bulgariei, mai deștepți decât noi pentru că au impus acest lucru în 2019.

M spunea...

@E. Cristescu

Faptul că sistemul medical este foarte bine plătit e o realitate. Nu spun că e rău! Foarte bine. Dar vă întreb: de ce behăie că vor eliminarea pensiilor militare? Dacă vor sa fim egali păi să fim egali! La aceleași studii, să zicem masterale (ca să nu intrăm în discuții privind doctoratul) atunci salarii egale! Când o asistentă șefă are salariu mult mai mare decât un colonel ceva nu e corect! Sau un dentist are coeficient mai mare decât Șeful Statului Major, funcție unică. Sau egalitatea se pune numai la pensie?

Postarea dumneavoastră este jignitoare. Iulian a spus o realitate. La fel și Viorel. Doar constată. Nu au cerut tăieri de salarii, nu i-au atacat statutul medicului.

Da, cei din sănătate au primit privilegii. Militarii în ultimii 3-4 ani au primit mai nimic... a, da, câteva bilete la tratament pe care civilii le primesc de mult.

Așa că să vă temperați un pic.

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

..Din topic..și din lege(art.60)
..dacă se aplică.."intenția" de TAXARE cu 41,5% a BAZEI de CAL CUL..stabilită conf. art.28..,
întreb:.
1. ="SOLDELE din cele 6 luni
alese".."VOR FI ACTUALIZATE"..? .. = LA CE DATĂ..:.REPER..?? :
"31.12.2009"..? sau LA DATA.. "APLICĂRII..INTENȚIEI DE TAXARE"
2.deci: PENSIILE NETE de PLĂTIT vor fi egale cu NETUL BAZEI de CALCUL ,adică = 58,5% din BRUTUL
BAZEI de CALCUL..!
3.dacă: "..PENSIA AFLATĂ ÎN PLATĂ"=la data aplicării NOII RECALCULARI,fiind=MAI MARE decât pensia de la pct.2,=..rămâne ÎN PLATĂ..?.conform legii 223..?
Dacă răspunsul la toate între bările e: "DA",..dar chiar și fără răspuns: dacă se va aplica "INTENȚIA"..,MÂRȘAVĂ..,HOȚEASCĂ ..ATUNCI..SE CONFIRMĂ..ceea ce scriam de mai mult timp = AICI.. pe blog..:EXACT DESPRE ACEST SCOP al modificării art.60 din lege:..de a IMPOZITA PENSIILE.. prin impozitarea SOLDELOR BRUTE- BAZĂ de CALCUL:ca la activi..!;
"OPERAȚIUNEA",.."gata elaborată"
..STĂ..în "stand-by"..până..DUPĂ ALEGERI..,când va primi.:"ON"..!

Periamu lucica spunea...

Despre ce statut al rexervistor militari ar fi aproat azi guvernul? Am citit pa bi tv pe burtiera asta ce mai e?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Lucica, sanatate si fericire! Convinge-ti nepotelul prospețel pensionar sa intre si el in hora mare pe Huhu Rezea.com. Mai afla una, alta, fara sa te mai deranjeze, sau sa-i explici una si sa inteleaga alta. In rest, camara plina si sufletul impacat ca intram intr-o noua criza economica, a doua zi dupa votare, desi de 1 an suntem in ea, ba chiar hotarata de PNL sa ne bage pe toti in țintirim!

mosmartin16 spunea...

Burebista, nu întâmplător am dat acel exemplu ! Nu e vorba că-s deștept ori nu, doar că....pentru a te ajuta puțin...îți spun doar că...ai omis ceva în calculul tău ! Iar asta ți-o spune nu numai cineva care a studiat atent legea, ci...și care a văzut zeci de decizii în baza Legii 223 / 2015, cu modificarile și completările ulterioare ! Iar acele decizii nu au făcut decat să îmi confirme ceea ce știam vis-a-vis de modul de interptetare și aplicare discriminatorie și abuzivă a dispozițiilor legale de către casele de pensii ! Si culmea, chiar în art.2 din lege se face trimitere la principiul egalității, ce vizează tratamentul nediscriminatoriu pentru persoane aflate în aceieasi situatiejuridică ! Dacă rezolvi speță...cu încă ceva ce ai omis...nu numai ca dau berea ( n.n. - eu am înțeles gluma ta )...dar vei vedea de unde rezultă discriminarea !! Tot binele !

Burebista spunea...

Moș Martin 16, ai făcut calculele?? Aștept răspuns la întrebarea, unde sunt greșite calculele mele? Cu explicații dacă le ai... 🤣

mosmartin16 spunea...

Burebista, calculele le am demult ! Doar ca...mai aștept puțin ! Fie că sesizezi omisiunea, fie o face altcineva ! Că altfel, cum "mai dau berea" ? Ha,ha,ha...Numai bine !

Leon spunea...

https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/11/LG-3.pdf

Periamu lucica spunea...

Sperantele nu.pier

Leon spunea...

https://m.jurnalul.ro/stiri/observator/mai-multi-bani-pentru-rezervistii-militari-861277.html

Burebista spunea...

Spune dumneata unde este greșit calculul și ce am omis? Eu zic ca nu am omis nimic...
Discriminarea este ca cel cu vechime militară de 24 ani are pensie netă în plată doar cu 149 lei mai mare decât cel cu 12 ani. Însă și cel cu 12 ani are obligatoriu încă minim 8 ani lucrați ca civil înainte de a fi militar altfel nu putea primi pensie anticipată parțial.
Când vor împlini vârstă de pensionare pentru limită de vârstă cu scăderea numărului de ani pentru grupe în funcție de anul nașterii pensia lor va fi recalculata și dacă nu se schimba nimic pana atunci vor avea pensie egală.
Cel cu 12 ani militar ca avea ca 8 ani peste cei 18 adică 26 ani vechime cumulată + 6 pentru pensia suplimentară 32 ani cumulativ și deci 72% din baza de calcul pensia bruta cel puțin... Poate are mai mulți ani lucrați ca civil...
Pentru a obține o pensie Bruta din care sa rezulte o pensie netă egala cu pensia plafonata ai nevoie decât de 21 ani vechime cumulată și un procent de 61% de pensie din baza de calcul.... Ce e în plus e la pierderi.
Vechimea mitara de peste 25 ani contează doar dacă se va acorda sporul pt OMM peste pensia plafonata iar anii suplimentari pentru grupe doar pentru scăderea vârstei de pensionare cu maxim 13 ani din 60...

Burebista spunea...

Cred ca ai calcule greșite mai demult... Sau ai calcule pentru altfel de pensie nu cea anticipată parţial.. 🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Miercuri, 2 Decembrie lansarea primului volum de memorii ,,Confesiuni din sufrageria lui Oprea,'' in strada Bratianu nr 7, in aceeasi curte cu PSD, fiind sediul Uniunii Militarilor si Politistilor ,,Mihai Viteazul, in prezenta maestrului Ion Cristoiu. Va invita Dl General Gabriel Oprea, cu cea mai mare placere si prietenie, care vreti, care puteti! Va spun ca o sa va simtiti foarte bine in prezenta domniei sale, fiind o gazda deosebit de ospitaliera! Poate asa unii isi vor schimba atitudinea, dupa ce il vor cunoaste personal, si chiar puteti sa-l intrebati, si chiar si de aceea va invit, ce are de gand sa faca pentru pensiile militare! Onorabile, incercati sa va duceti si sa ne scrieti si noua impresiile pe un topic. Eu nu ma pot duce, dar cei din Bucuresti o pot face cu usurinta, si le multumesc tututor, din partea Dlui General Gabriel Oprea, celor care nu vor refuza invitatia.

mosmartin16 spunea...

Te pripești, Burebista ! Răbdare....

Burebista spunea...

Moș Martin, dacă respectam în totalitate ce scrie în art 18 alin 2, calculele făcute de mine sunt corecte..

(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.
Dacă însă CPS urile au adăugat la pensia anticipată parţial și procentul pentru pensia suplimentară deși în art 18 spune ca restul de vechime cumulată se acorda abia la limita de vârstă....
Cu procentul de pensie suplimentară 3%, primul cu 12 ani va avea 61% din 5551 = 3386 brut și 3386 - 139(10% impozit pe ce depășește 2000 ) = 3247 lei pensie netă care este egala cu pensia netă plafonata la nivelul soldei nete dici va fi și în plată.
Pentru cel cu 24 ani vechime face 76% +6% pensie suplimentară si ajunge la 82 % din 5551 = 4552 +15% omm = 5235 lei
5235 - 323 impozit = 4912 pensie netă.
Cum 4912 este mai mare decât media soldelor nete 3247 va primi pe card pensie netă în plată plafonata la 3247 lei...
Dacă va primi sporul pt OMM și la pensia netă plafonata ar câștiga 15 % și va ajunge la 3247+15%= 3734 lei...
Dacă nu rămân cu pensiile egale și acum și la recalcularea pe virsta când o sa mai crească puțin cea brută/ netă a celui cu 12 ani vechime militară dar pe card vor avea în continuare la fel..

Burebista spunea...

E bine acum Moș Martin?.. Aștept berea 🍺 🍻 🤣.

calin spunea...

Foarte interesant! Și Coarna de ce are 20000 ? Sugerez sa buchisiti cazul lui...sau cazuri de la 5000 in sus!Asa, și de la 10000 in sus! Cred ca e deajuns! Toți bateți apa in piua! 1+1=2 2+2=4....Ati uitat de principii, ați uitat de viata de militar și tot ce implica asta. V-ati refugiat in calcule...ca sa ce? Intre timp toți își bat joc de noi iar activii dorm in cizme. Halal armata! Vai de resturile ei!

Leon spunea...

Coarna are o pensie militara de stat de aprox.5000 de lei !
Diferenta o primeste pentru functia de Presedinte al SNPPC, din cotizatiile politistilor activi si in rezerva, membri de sindicat, functie din care-si va da demisia daca va fi ales deputat!

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

Calculele dau sens cuvintelor revendicative.
Mulți nu știu ce să ceară pentru că nu știu calcule.
Nici nu pricep calculele care li se prezintă.
Ce poți să discuți cu niste domni, unii chiar cu funcții de reprezentare pentru rezerviști care nu înțeleg proprietățile operațiunilor elementare de matematicăcă.Ei nu înțeleg nici că a indexa un cuantum plafonat de pensie este același lucru cu a indexa baza de calcul din care apoi se extrage cuantumul plafonat. Din rândul acestora apar "specialiști" care indexează doar in limitele plafonului.

anonim spunea...

te repeti!!

anonim spunea...

CFI
eu credeam ca te duci....cu ocazia asta ramaneai pana la vot ,il si votai,cum? nu stiu...poate te "lua in...aaa😄...in spatiu"(locativ)

calin spunea...

Da,Huhu,ai dreptate! Da, n-ar fi rău sa fie farmacie peste tot. Din rahatul in care ne-au băgat ăștia crezi ca ieșim calculând traiectoria? Nici măcar n-ar merita asta, pentru ce ne-au făcut! O explozie ar merita cu prisosință! Dar cine sa o mai facă?

anonim spunea...

Pai cam de aici
Dumitru Coarnă a criticat public faptul că mulți pensionați din MAI au fost reangajați în minister și au ajuns la venituri cumulate, din pensie și salariu, de peste 30.000 de lei.

Numai că și sindicalistul a făcut la fel! El s-a pensionat la 45 de ani (în 2009, se pare) și s-a reangajat, fiind salariat ca președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

În declarația de avere pe 2019, depusă în acest an, Dumitru Coarnă a menționat venituri anuale de 207.955 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 17.330 de lei (3.600 de euro).

Aceste venituri provin din trei surse:

113.773 de lei ca lider sindical al polițiștilor (9.481 de lei pe lună);
64.800 de lei din pensie (5.400 de lei pe lună);
29.382 de lei ca membru în Comitetul Economic şi Social (CES) – calitate dobândită tot prin poziția de lider sindical (2.448 de lei pe lună).

https://ziaristii.com/inca-un-profitor-va-fi-deputat-psd-dumitru-coarna-politistul-pensionat-la-45-de-ani-pentru-cumula-pensia-cu-salariul-castiga-3-600-de-euro-pe-luna/

sau de aici

Dumitru Coarnă este președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). De la sindicat a primit anul trecut un salariu de 156.682 de lei, la care s-a adăugat pensia de 64.800, adică un total de 221.482 de lei, echivalentul a 46.162 de euro pe an. Recent, PSD a anunțat că sindicalistul se află pe prima poziție în județul Călărași pentru alegerile parlamentare din decembrie.

https://romania.europalibera.org/a/pensionarii-speciali-reangaja%C8%9Bi-la-stat-ajung-la-venituri-de-zeci-de-mii-de-euro/30907365.html

PS ma cam plictiseam.Adevarul este ca IL DOARE PE EL LA BASCA...
Pierzi timpul Cataline cu "revolte" de astea de 2(doi) bani.Capisci??

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
anonim spunea...

@catalin
Vezi ca in link-ul ala e doar o lista,de fapt sunt cu miile 😄... peste tot

HALA spunea...

Foarte bine le face la militari, pentru ca suntem tantalai guralivi și atat

Xman spunea...

Burebista nu a introdus proportionalitatea in calculele domniei sale...Respectiv 5,551*12/25 si 5,55,*24/25.Prin comparatie cu cei 58 sau 58.5% rezulta pensiile incasabile.

Huhu Rezea spunea...

Nu operează proporționalitatea la pensiile anticpate.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akord 75, votez independentul, Gabriel Oprea, pozitia nr 39 pe buletinul de vot, in Bucuresti, pe data de 6 Decembrie!

mosmartin16 spunea...

Burebista, precizarea mea - ,,pentru prima bere,, - era de a spune care e pensia neta ( pe card ) dupa modul de calcul - evident, abuziv si discriminatoriu - al Casei de pensii ( poti verifica ) ! Vechimea cumulata precizata in art.29 (1) din 223 ( modificat prin OUG 57 ) face trimitere la art.3 lit. f) din lege, in care se arata...,,vechime cumulată = perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în vederea obținerii unei pensii în condițiile legii,,. E adevarat ca pentru pensia anticipata partiala se ia in calcul numai vechimea in serviciu, la care se adauga sporurile pentru conditii speciale ( pentru exemplul luat ), dar procentele pentru pensia suplimentara nu au legatura cu vechimea cumulata, cum eronat precizezi mai sus ! Conform art.18 (3) din lege, cand pensia anticipata partiala devine pensie la limita de varsta, ea se recalculeaza, iar vechimea cumulata calculata la data trecerii in rezerva poate include - suplimentar, daca a fost cazul - anii de vechime in munca ( civilie ), perioade asimilate ( de exemplu - facultate ), stagiu de cotizare ( pentru perioade de timp in care s-a datorat / platit CASS ( art.3 lit.i ) din 223 ) ! In rest, calculul tau - ,,pentru prima bere,, - e ok, dar nu a fost facut din prima, eu ,,ajutandu-te,, cand am spus ca ai omis ceva ! Asa ca ...,,nu pot da berea,,...nu ca as fi zgarcit !...ha,ha,ha...Si inca ceva...de ce crezi ca am ales acea baza de calcul de 5551 lei ? ,,Dau berea,, daca imi spui ! Element ajutator ! Din acea baza de calcul se pot concluziona toate aspectele abuzive de interpretare si aplicare a legii de catre Casa de pensii !!! Cat despre ,,cea de-a doua bere,,...astept sa imi spui..care sunt cuantumurile nete ale pensiilor celor doi, dar nu dupa modul de calcul abuziv al Casei de pensii, ci dupa interpretarea si aplicarea legala a dispozitiilor aferente pensiilor militare de stat ! Seara faina !!!

mosmartin16 spunea...

...i-am răspuns lui Burebista...dar...nu vad mesajul transmis...

Catalin spunea...

Stimate Domnule Huburez,

Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Este normal ca um militar care are o vechime efectiva de 15 ani realizata integral, de exemplu la Casa de Pensii Sectoriala a MApN (program 8.00-16.00), unde singurul pericol la care este expus este acela de a se taia intr-o hartie, sa aiba aceeasi pensie cu un militar care are o vechime efectiva de 15 ani realizata integral in alte conditii, perioada in care s-a aflat in cea mai mare parte in misiuni in strainatate unde era expus 24 din 24 ore la pericole reale? Multumesc.

raul spunea...

Pai si 5000 pt un plutonier e putin?V-am mai spus si eu ,ca mai am prieteni si printre politisti,fata de ofiteri noi suntem prosti,dar fac misto si subofiterii!Si noi ca prostii tacem si ne ducem la tara sa muncim pamantul si ei se plimba!Cat de ....putem fi?Cica sa nu te uiti in curtea vecinului dar pana cand?Bai Ciuca ,bai Rosule chiar nu va doare ca rad tablagii din politie de noi ,ofiteri ai armate romane?Rusine sa va fie!

GO spunea...

Surpriza! Un nou proiect de lege privind pensiile militare sta la secret in sertarele M.Ap.N., via ... DMRU. Culmea ca proiectul este de prin 2015, dar abia in perioada urmatoare va fi scos la lumina. Este o combinata intre legea pensiilor militare din SUA, Polonia si Marea Britanie.

Principiul de baza: se acorda 2,5% raportat la ultima solda de baza, actualizata la zi, pt. fiecare an in serviciul militar (exclusiv in serviciul militar). La care se adauga 25%, 50 si 100% pt. grupele de munca. Vechimea minima 20 ani. Dispare limita de varsta si ramane doar vechimea in serviciul militar. Cuantumul maxim poate depasi solda, doar daca ce iese peste 100% provine din adaosul pt. grupa de munca.

Spre deosebire de legea actuala, in viitoare lege dispar dintre beneficiarii pensiilor militarez toti functionarii publici civili, mai exact acei politisti si penitenciaristi care nu au apucat sistemul militarizat sau nu au avut 20 ani in sistemul militarizat. Este evident ca dintre politistii si penitenciaristii aflati acum in sistem, niciunul nu mai poate indeplini conditiile de pensie militara.

Vechimea in afara serviciului militar, se valorifica in sistemul public.

Cei fara 20 ani in serviciul militar, vor beneficia de o indemnizatie de pensie de 2.5% pt. fiecare an in serviciul militar, plus adaosul pt. grupe, dar numai la varsta de 65 ani, ca supliment la pensia contributiva.

Regula anterioara se aplica si cetatenilor care au fost obligati sa efectueze stagiul militar, acestora urmand a le fi acordat si un bonus de 100% pt. ca au fost obligati sa efectueze serviciul militar.

Bafta!

Burebista spunea...

Ți-am refăcut calculele și cu procentele de pensie suplimentară.
Vezi mai sus.
Conform oug 59 ambii primesc pe card 3247 lei.
Dacă nu ar fi fost oug 59 primul ar fi primit tot 3247 iar al doilea 4912.

mosmartin16 spunea...

Corect, Burebista ! Ce concluzii ai tras din modul de abordare a Casei de pensii ? Eu am cel puțin 6 argumente care scot în evidență discriminarea facută celor doi ! Aștept cele două cuantumuri nete ale pensiilor celor doi...după o interpretare în literă și spirit a legislației aferente pensiilor militare...ca să dau...berea 2 ! Ha,ha,ha...Gand bun !

Iulian Mareș spunea...

Gelu,
DMRU a fost custode al acestui draft, caci nu stiam ca are ca domeniu de activitate si pensionarii militari, cu pensii cu tot?
*Principiile sunt bune...

Leo spunea...

Este exact ceea ce vă spuneam și eu acum câteva zile , dar fără să detaliez.

Periamu lucica spunea...

Da scuze scriu de pe tabletă si nu sant atenta la redactare si apare cu multe greșeli Dar dl Cezar este o loaza

Periamu lucica spunea...

Dle Corneliu Aveti memorie buna.dar acela ate vteo 62 de a i si a demisionat in 1994 ca se saturase de hartuiala noilor veniti dar nu este o problema .Se pune problema doar de faptul ca aplicarea unei legi nu este respectata . Eu ma gandesc ca la o vechime mica fie ea si 10 ani conf art 19 din lege si cu grupa speciala muncind 12 cu 24 ore într-un stres enorm ziua noaptea este mult mai impirtant decat cei cu 25 ani in armata ca cei cate stau la birou si dupa 8 ore plecau acasa Nu credeti ? Dle h.si altii care santeti pe aci Din punctul meu de vedere este altceva deoarece sotul meu are 70 ani pe ultima decizie de pensie pentru toata activitate in grupa AC si procentul acordat la pensie este ca acelor de la speciala Atunci cum sta treaba?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Mie mi-ar conveni! Cred ca nu este o solutie proasta! Bravo, Gelu Olescu, pentru scormonitul eficient, spre ciuda lor! Daca afla Rosu, o sa-i cada tinichelele de pe humerusi, luate tocmai ca si-a batut joc de noi si ne-a talharit cu Jianu si ceilalti clocari! In 2016 Maior, azi Jeneral de baloți de paioase? Rusine pentru tradare si crimele de la pensiile militare!

CEZAR spunea...

HOOOOOOOOOolescule
Dac MINTI ..te caut si te string de git
Hai sa traiasca.....!!!

CEZAR spunea...

Raul....
Capre bai creste capre.....
Pamintul chiar ii rusinos sa dai cu sapa si sa te salute saful de post ..agent.....hai spor la treaba ..colonele..!!!!

anonim spunea...

Pun pariu ca nu!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:.pensionarul cu 18 ani vechime(12+6)..NU PUTEA SĂ IA O PENSIE MILITARĂ,dacă nu a mai lucrat ca civil..INAINTE,..decât ..la vârsta de pensionare civilă de 65 de ani(=..cu art.19 din legea 223..!);
..dar în nici o împrejurare: pensia lui militară (BRUTĂ sau) NETĂ:..NU putea fi EGALĂ cu aceea a pensionarului cu vechime
de 36 de ani (24+12)..!
Pensia netă: la..cel cu 18 ani ..=2.772. lei,
Pensia netă: la..cel cu 36 ani:
1..este:=4.912 lei( la vechime =
82%=76 + 6% :din P.SUPL.)
și cu OMM = 15%..!;
2...cu art.60..: = 3.734 lei, .cu 15 % = 0MM..,și fără P.SUPL.
= 6 % = FURATĂ..!
(S.L.N.=5.5551×58,5% =3.247 lei)
3.247×15%=487+=3.734 lei

Alin spunea...

D- le Huhu mai terminati cu "neterminatii" nu mai bagati batul prin gard, doar suntem camarazi sau sa inteleg ca asta ati facut pana sa fiti" terminat".

Periamu lucica spunea...

Eu deja o primesc ce sa mai fie in plus?

Periamu lucica spunea...

Adica mult mai mult sa moara de necaz cezar

Huhu Rezea spunea...

D-ta ești neterminat pentru că ai rupt porțile unității înainte de vreme. E bine că acum te rușinezi în fața celor care au servit țara până la limita de vârstă. In mod sigur ți-ai asigurat o clasare de apt limitat sau inapt.

mosmartin16 spunea...

Calinmihaib...esti total pe langa ! Pune mana pe carte si citeste !

mosmartin16 spunea...

Pentru exemplul luat, din moment ce am spus ca ambii pensionari au pensie anticipata partiala, se subantelege faptul ca ei indeplinesc conditiile impuse de art.18 din 223 ! Capisci, Calin ? Ia lumineaza-ne...cum ai ajuns mneata - pe varianta Casei - la acea pensie neta de 2772 lei ?!

m.m.m. spunea...

Buna ziua! Desi va aparea ca m.m.m,ma numesc Marcel Manea si sunt lt.col in rezeva din 2006...am trecut prin tot ce se putea ,,trece" in armata..armata,scoala,cdt.pl.,cdt.cp.,stat major..29 de ani..!...26 de gr.1..Nu am o pensie mare..4500 de lei...pentru 41 de ani cumulati,plus vreo 5 adaugati la o firma privata( care bineanteles nu se regasesc nicaeri). Itrebarea mea,este de ce toti cei care posteaza in blog,nu-si declara numele,gradul si vechimea..ca sa facem comparatii..ar fi interesant...cine si ce au fost Huhurez,Burebista,Cornelius...si mai stiu eu ce ,,ascunzisuri "...!???E secreet.. !? Poate altfel s-ar interpreta situatiile...Nu credeti d-le Huhurezea. !???

Teo Braileanul spunea...

De ce e dictatura militată?
Numai așa de florile mărului?
Doar pentru bani.

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:.la RIGOARE,calculul CPS,( după modelul DECIZIEI "CAPORALULUI"),la pensionarul cu 18 ani vechime(12+6)..este:
•5.551×58,5%=3.247 = SLN.
•3.247×49,8%=1.617 =P.SV.
(46,8%+3%=49,8%=%de calc.art.29
..incluzând ILEGAL:..P.SUPL...)
•1.617×10 % =162(OMM)+=1.779 =
= P.MILIT.NETĂ..(neimpoz.)
=..NEPLĂTITĂ..?
...............................
•5.551×49,8%=2.765=P.S(+P.SUPL)=
(="CUANT.P.BRUTĂ"="P.MIL.STAB.")
(46,8% de Vech.+ 3% de Ps.Supl.=
=includerea P.Supl.=ILEGALĂ..!)
•2.765×10%=277(OMM)+=3.042=P.MIL
•3.042-104(IMP.)=2.938=P.MIL.N.=
=P.MIL.CUVENITĂ..!↗️
................................
•5.551×46,8%(art.29)=2.598=P.SV.
•2.598×3%(art.108)=78+=2.676=
=P.SV.+P.SUPL.
•2.676×10%(OMM)=268+=2.944=P.MIL
•2.944-94(IMP.)=2.850 lei = ↘️
= P.MIL.NETĂ CUVENITĂ..!=
= ..STRICT LEGAL..!)

mosmartin16 spunea...

Eu te-am intrebat altceva ! Eu spun de pere, iar tu îmi arăți mere ! Răspunde la ce am intrebat !

Dan spunea...

Buna ziuad-lor,as dori o informatie de la specialisti,m-am pensionat in 07.11.2016 la 48,2 ani anticipat partial,motive medicale,cu procent vechime 65%+6%contributie=71%,intrebarea este cand-la cati ani -beneficiez de pensie la limita de varsta..? la 65 ani sau din 65 se scade..multumesc anticipat !

Huhu Rezea spunea...

Scrie în anexa la L 223/2015. Urmărește după data dumitale de naștere.

Burebista spunea...

Din 60 ani se scad anii pentru grupe de muncă și atunci pensia anticipată parțial devine pensie pentru limită de vârstă și se recalculează ținând cont de toată vechimea efectiva în muncă.

Dan spunea...

Multumesc,si doar atunci se recalculeaza pensia ?.mai am 15 ani civil grupa normala..

Calinmihaib12 spunea...

MOȘMARTIN:..dacă ai privi pro blema cu bună-credință, NU ai amesteca.."merele cu perele" ,..făcându-te că "nu înțelegi" că:.. ți-am răspuns DIRECT la problemă (.invoc..lipsa ta de..bună-credință din..felul în care TE "adresezi".?.unei persoane "..necunoscute"..!!=AȘA .."din:...prima")..,
ȚI-e..GREU (?)..SĂ DEDUCI:.. că din PENSIA NETĂ: calculată "STRICT LEGAL"..!=FĂRĂ..cele 3% de PENSIE SUPLIMENTARĂ rezultă 2.772 lei.!
In comentariul NEPUBLICAT de administrator(..întreabă-L.!) am făcut calculul 3 din ACEST comen tariu fără: PENSIA SUPLIMENTARĂ de 3%..!, rezultând 2.772 lei PENSIE NETĂ,astfel:
5.551×46,8%=2.598 lei = P.SV.
2.598×10%=260(OMM) + = 2.858
2.858-86(IMPOZIT 10%) = 2.772 =
= PENSIE NETĂ =..!..="merele și
perele"..din..livadă..!
Dacă NU EȘTI LĂMURIT cu:"46,8 %"
..= % de CALCUL..corespunzătoare la cei: 18 ani de VECHIME..!,la care:..CPS.."LIPEȘTE"..cam:..
ILEGAL, % de pensie suplimenta ră REALIZATE..!!(65×18÷25=46,8)

M spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

m.m.m.=.Marcel:..răspuns direct:
pt. că: "LUMEA"(.."exterioară") ..E "REA"..!!?..!
..AI..înțeles..?..!(..si în acest..context..) numele real e "irelevant"..!, mai ales că CEI interesați..au AZI posibilitatea să AFLE..REALITATEA.."reală"(?) ..dacă VOR.! Și să-ți..COTROBĂIE
..prin TEHNOLOGIE..!!

Burebista spunea...

Articolul 18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu.
Asta este articolul din lege.
Depinde de câți ani din cei 25 cumulati sunt bonus pentru grupe. Și în funcție data nașterii scazi din vârstă necesară anii pentru grupe.
Numai ca la recalculare s ar putea sa se aplice legea actuală sau care o fi atunci iar în prezent se calculează în funcție de soldele brute și se plafonează la soldele nete..
Dacă dădeai mai multe detalii despre vechimea în munca era mai ușor de calculat data când pe SUA ta va deveni pentru limită de vârstă... Ca vârstă ta am înțeles-o ai 52 și 2 luni.. 🤣
Vârstă la cere trebuia sa te pensionezi tu era 59 ani și 4 luni.
Din ăștia scazi câți ani ai vechimea pentru grupe (îi găsești în decizia de pensie) și rezultatul este data când poți cere recalcularea pensiei în care o sa ți se pună și vechime civila de dinainte de a fi militar, dacă nu ți se va recalcula din oficiu.
Ar fi bine sa faci o simulare pentru ca în 2016 nu exista plafonarea la net.. Dar pentru asta e nevoie de grad, funcție, salariul avut, sporuri..

mosmartin16 spunea...

Călin...îmi pare rău...ești setat pe o interpretare greșită ! Hai, poate pricepi ! Deci, vorbesc acum de modul de calcul al pensiei din pdv al Casei, pentru primul pensionar ! Vechimea cumulată a acestuia este de 18 ani ( 12 + 6 pentru condiții speciale ) ! Conform art.29 din OUG 57, procentele aplicabile bazei de calcul sunt de 58 % ( 65 % - ( 25 - 18 ) % ) ! La acest 58 %, Casa adaugă și cei 3 % pentru pensia suplimentară ! Rezultă...61 % ! Tot conform art.29, rezultă pensia de serviciu de 3386 lei ( 5551 ( baza de calcul ) x 61 % ) ! Acest cuantum este unul brut, deoarece procentul de 61 % se raportează la baza de calcul care e constituită din media soldelor brute ! Din acest cuantum de 3386 lei brut se stabilește cuantumul net, neimpozitand ce e sub 2000 lei ! Rezultă pensia netă de 3247 lei ! Repet, asta a fost prima mea intrebare pusă și pentru care am spus că dau o bere ! Reiau...poate pricepi ! Intrebarea mea era așa: care e pensia netă - pentru primul pensionar - din perspectiva modului de calcul al Casei de pensii ? Înțelegi? Dacă vii iar cu bazaconii...imi rezerv dreptul de a nu pierde timpul cu tine ! Fii sănătos !

Burebista spunea...

Nu știe dastea... 🤣 😊

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Nu deruta omul!
Dobândește pensie pentru limită de vârstă la 59 ani si 4 luni,
Nemaifiind in activitate, nu mai beneficiaza de reducerea vârstei standard prevăzută în articolul 21.

Burebista spunea...

Vedeți ca s a modificat legea și beneficiază de reducerea vârstei de pensionare toți militarii chiar dacă nu mai sunt în activitate dacă trecerea în rezervă nu sa produs din cauza lor, cu alte cuvinte nu au fost dați afară din motive disciplinare, când s a introdus aliniatul 3 :

3) De reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la alin. (1) beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) și care se regăsesc în una dintre următoarele situații:
a) au fost trecuți în rezervă în conformitate cu art. 45 alin. (1) lit. a),b), e), g) și h) din Legea nr. 384/2006, cu modificările și completările ulterioare;
b) au fost trecuți în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile acestora, ca urmare a reorganizării unității militare sau a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ori nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.
(la 01-06-2020, Articolul 21 din Sectiunea 1 , Capitolul II a fost completat de ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 69 din 29 mai 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 457 din 29 mai 2020 )

E cum am spus eu ?

Leon spunea...

Legea nr.69/2020 a completat art.21, cu al.3, a) si b), si are dreptul la scaderea varstei ( in anumite conditii ) datorita grupelor de munca..!

Huhu Rezea spunea...

@Burebista si Leon
@Dan este deja pensionar anticipat partial din anul 2016 si nu i se mai poate aplica art. 21 pentru reducerea vârstei standard de pensionare.
Modificarea introdusă de L 69/2020 la alin.(2) al art. 21 se referă la cei care la data trecerii in rezervă nu îndeplineau condițiile pentru obținerea unui drept de pensie ori nu l-au cerut, dar au continuat să muncească pentru a completa vechimea efectiva de 25 ani;
Alin (1) se aplică celor care la data trecerii în rezervă aveau vechimea efectivă de 25 de ani, iar alin, (2) se aplică doar celor care la data pensionării, asta înseamnă sintagma la data depunerii cererii de pensionare,indeplinesc condiția vechimii efective de 25 ani.
Am disecat pe larg problema pe blog, când a fost adoptată L 69/2020.

Dan spunea...

Insist,vechime serviciu 17 ani,15 zile/total vechime munca,stagiu cotizare 13ani3luni23zile/vechime efectiva 30ani4luni8zile/spor conditii de munca 7ani6luni/vechime cumulata 37ani10luni8zile.August 1968 nascut,dupa tabel la 59/3. Se mai scad 7 ani ? sau..

Burebista spunea...

Dacă a-ți mai disecat problema înseamnă că nu a-ți disecat-o bine.. 🤣
La aliniatul 3 al articolului 18 spune clar, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, pensia anticipată parțiala devine pensie pentru limită de vârstă.
Haideți sa vedem ce înseamnă pensie de serviciu pentru limită de vârstă..
Iar aliniatul 3 al art 21 nu face vre-o diferența în mod expres pentru vre-un militar... Singura cerință este cea legata de modul în care s a făcut trecerea în rezervă dacă s a făcut din vina militarului sai din motive neimputabile lui. Ori pensia anticipată parțial nu se acordă decât în condițiile art 18 care sunt identice cu cele ale art 21 alin 3.
Singura diferența între trecerea de la pensie anticipată și cea anticipată parțial este ca la cea anticipată trecerea la limita de vârstă se face automat iar la cea anticipată parţial cred ca trebuie sa o ceara pensionarul.
Asa ca domnul Dan poate depune o cerere la CPS sa i se recalculeze pensia când îndeplinește condițiile de scădere a vârstei din cei 59 ani și 4 luni..
La fel și pensiile medicale sau de invaliditate se transforma în pensii pentru limită de vârstă când se îndeplinesc condițiile vârstă cu scăderea anilor pentru grupe..

Articolul 45
(1) Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au dreptul la pensie de invaliditate pot opta, la deschiderea dreptului de pensie, pentru pensia mai avantajoasă dintre pensia de invaliditate și pensia de serviciu anticipată sau anticipată parțială, după caz, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege pentru acordarea acestora.
(2) La împlinirea vârstei prevăzute de prezenta lege pentru obținerea pensiei militare de serviciu pentru limită de vârstă, beneficiarii pensiei de invaliditate pot opta pentru pensia care îi avantajează.
Deci pot opta pentru pensia care îi avantajează...

Huhu Rezea spunea...

@Dan
Rămâi cu pensia anticipată parțial cum scrie ân finalul articolului 18, adică pănă împlinești vărsta de 59 ani și 4 luni. Atunci, din oficiu Casa îți transformă pensia în pensie pentru limită de vârsta, dar cuanumul se calculează tot ca pentru pensia anticipată, plus pensia suplimentară.

Dan spunea...

Multumesc frumos. La multi ani !

Burebista spunea...

Nu mai aduceți dvs completări care nu sunt cuprinse în legea 26...

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
La articolul 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
(3) De reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la alin. (1) beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) și care se regăsesc în una dintre următoarele situații:
a) au fost trecuți în rezervă în conformitate cu art. 45 alin. (1) lit. a),b), e), g) și h) din Legea nr. 384/2006, cu modificările și completările ulterioare;
b) au fost trecuți în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile acestora, ca urmare a reorganizării unității militare sau a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ori nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ION-MARCEL CIOLACU
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
Robert-Marius Cazanciuc
Alin 1 și 2 ale art 21 nu au legătură cu legea 26 si cui i se splica alin 3.
La alin 2 spune ca trebuie sa ai vechimea necesară conform art 16 adică 25 ani munca din care 15 în serviciu, ori Dan are deja în plus 15 ani civil + 25 cumulatii militar. Rămâne de văzut dacă cei 25 cumulativ militar sunt măcar 15 în serviciu cu tot cu armată sau școală militară. Eu cred ca a avut vre-o 16 dar poate sa ne spună chiar el sa nu o bai zguduim aiurea pe aici..🤣 .

Huhu Rezea spunea...

Ca sa scurtam discutiile, legea 69/2020 a permis reducerea vărstei standard și pentru militarii care la data trecerii în rezervă nu au beneficiat de niciun drept de pensie, nici de serviciu și nici de invaliditate, și care ulterior au completat vechimea efectivă de 25 de ani. A fost dată în special pentru sgp-iști.
Eu nu adaug nimic la lege, dar văd că d-ta ignori complet sintagma " la data depunerii cererii de pensionare" din cuprinsul alin (3).
@Dan a depus cerere de pensionare în anul 2016 si a și obținut o pensie de serviciu. Alta nu mai depune.
Una este vârsta standard de pensionare din Anexă și alta este vârsta standard redusă reglementată de art. 21. De asta interpretezi greșit si art. 45.

Burebista spunea...

Acum am văzut ca ai pus și vechimea în serviciu. Poți sa faci lejer cererea de trecere la pensia pentru limită de vârstă conform art 21. Puteai sa o faci cam de la 51 ani și 9 luni... Pentru cei 7ani și 6 luni de grupe...
Nu îți recalculează nimeni pensia dacă nu ceri, ca doar nu or avea aia la CPS niște alarme care sa i anunțe când îndeplinește un militar condițiile de vechime.
Domnule Huhu Rezea, Dan nu a putut beneficia la data ieșirii la pensie de o pensie pentru limită de vârstă chiar din cauza vârstei 48 ani și 2 luni, vechimea o avea de peste 15 ani în serviciu și peste 25 ani în muncă...
Totuși trebuie să-ți faci un calcul sa nu-ți iasă pensia plafonata mai mica decât cea din 2016 indexata... Până azi.
Nu costă nimic sa faci cerere

Liviub spunea...

Aaaaaa, se vede ca e problemaaaa! Peeeee Seeeee Deeeee e de vinaaaa! nici o urare de " La multi ani, ROMANIE, La multi ani ROMANILOR"!!!!! pe aceasta pagina, normal! Va o adresez eu! Sa fiti bine,sanatosi, si mai ale optimisti! Se poate si mai...rau! Precum Mafalda, va (spun) scriu,ca toate cele spuse de majoritatea candidatilor contribuie la intarirea definitiei "gargara = vorbe multe, spuse in scopul ametzirii prostalailor, pentru obtinerea de urari si voturi". Nenorocire mare, pen ca este prostalai multi pintre noi, de care cauza cei cu adevarat prosti, insa cu diplome luate la vremea cand cei seriosi erau bunici, dar benificiind de darul "prostirii altora", ne-au aflat, pe toti, in toate partile! Cand ma uit inapoi, constat: slabe sanse sa ni se implineasca visul - pensie corecta-. Cei care fac parte din Armata RO, mai ales R, ori Rtg., nefiind referenti, Nu pot beneficia de drepturile pentru care au semnat in contractele cu Institutia! "Referent" (a) inseamna sa activezi foarte "activ" in mai (cu litere mari) si sa fii decorata de presedintele Romaniei. Nu pot defini activitatea in cele 6 luni de activitate ca referent in mai, privind pe decorata cu prilejul de 1 decembrie 2020.
STIU CA, IN OCTOMBRIE 2019, LA ADMINISTRATIA PREZIDENTIALA A AJUNS INFORMATIA REF. LA UN EVENIMENT DEOSEBIT IN VIATA COMUNITATII ROMANESTI: Maestrul NICOLAE SABAU implineste 90 de ani! N-am avut placerea (si onoarea, bineinteles) pentru un raspuns, macar, "am luat la cunostinta", nici de la guvernul RO, nici de la presedintele RO, nici premergator si nici pe timpul manifestarii initiate in plan local. Nu ma astept sa vad vre-un semnal in 7 decembrie 2020, la 91 de ani, pentru maestrul NICOLAE SABAU. Tuturor VOUA, La multi ani! Sanatate si spor in cele ce le faceti!

Burebista spunea...

Domnule Dan, dumneata fa o cerere și în funcție de răspunsul primit de la CPS, ne spui care dintre noi a avut dreptate. Pensia anticipată parțial o fi ea de serviciu dar nu este pentru limită de vârstă.

Dan spunea...

D-lui Burebista ,armata 21.01.1989-30.03.1990, 1 an si 2 luni, angajat in 01.01.2001 - 07.11.2016 militar cu grupa speciala, .Am 17 ani militar, 13,3 civil , Spor 7,6 ,vechime cumulata 37,10 .

Leon spunea...

@Dan, daca procentul in Decizie este de 77%, nu mai primiti in plus decat, eventual, SOSP pentru 15 ani vechime in serviciu, deci o majorare cu 10%..!
Ar trebui sa vedeti pe unde este acest SOSP cls.3 a !

Burebista spunea...

Leon, procentul din decizie a fost de 71 doar cu vechime militară + grupe + procentul de 6% pentru pensia suplimentară.
La recalculare la cei 71 îi mai adaugă și vechimea civilă care spune Dan e de 15 ani.. Deși din ce ne spune el ar fi doaraptoape 11 din 1990 în 2001.
Sa zicem 15 plus 71 deja 86%. Plafonat la 85., + 10% omm dacă l a primit. Ar fi trebuit să primească omm pt 15 ani.
Numai ca la recalculare în prezent s ar putea s ai aducă toate drepturile din decizie la nivelul 2020 însă o sa i pkafoneze pensia netă la nivelul salariului net corespunzător bazei de calcul actualizata.
Depinde ce pensie netă are în plată în prezent pentru ca aici la recalculare nu mai merge cu cuantumul avantajos rămâne cât iese după recalculare.

mosmartin16 spunea...

Dane, ai iesit la pensie in 2016, in noiembrie !...cu pensie anticipata partiala ! Aveai atunci...48,2 ani ! Asa o spui tu ! Asadar.. esti nascut in septembrie 1968 ! Conform anexei la Legea 223 / 2015 varsta ta standard de pensionare este de 59,4 ani...adica in ianuarie 2028 ! Intrebarea ta se refera la... cand poti beneficia de pensie pentru limita de varsta ! Raspunsul e simplu...in ianuarie 2028...adica peste 7 ani si o luna ! Pana atunci ai pensie anticipata partiala ! Iar atunci ( in ianuarie 2028 )...pensia ta devine pensie la limita de varsta ! Si tot atunci ti se vor lua in calcul si cei 15 ani de vechime ca civil ( grupa normala ) !! Restul vorbelor spuse de unii...altii...sunt doar vorbe !! Crede-ma ce iti spun...am studiat zeci de decizii de pensie !! Numai bine !!!

Huhu Rezea spunea...

@Dan
La trecerea în rezervă aveai 17 ani vechime în serviciu. Iti mai trebuiau atunci 8 ani vechime efectivă în civilie ca să indeplinești condițiile pentru a beneficia de reducerea vârstei standard.
I-ai avut, dar pentru 15 ani lucrați în condiții speciale , vârsta standard de 59,4 se putea reduce cu numai 7,6 ani, în condițiile art. 21 din 223.
Trebuia sa ai atunci vârsta de 59 ani si 4 luni- 7 ani si 6 luni=51 ani și 10 luni.
Nu ai beneficiat de reducerea vârstei standard pentru ca ai trecut în rezervă la 48 ani si 2 luni.
De aceea ți-au acordat pensie de serviciu anticipată partial, probabil cu clasare de apt partial sau inapt. Trebuia să mai lucrezi cel puțin 2 ani.
Fiind deja pensionar, nu mai poți beneficia de pensie pentru limită de vârstă decât la vârsta de 59 ani si 4 luni.
Consoleaza-te că nu prea mai au ce să-ti adauge la pensie militară pentru limita de vârsta.
Pentru stagiile civile astepți împlinirea vârstei de 65 ani când îți poți deschide un drept de pensie în sistemul public.

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Dă o erată!
Cuantumul pensiei militare nu se calculează pentru stagii civile nici atunci când acestea contează pentru stabilirea dreptului de pensie militară.

Burebista spunea...

Greșit și la Moș și la Huhu....
Chiar dacă ar fi așa cum spuneți voi ca nu-și poate transforma pensia anticipată parțială decât la vârsta de 59 ani și 3 luni , atunci la calculul pensiei militare se vor pune și anii lucrați ca civil între armata și întrarea în activitatea pentru ca vechimea respectiva este trecuta di în decizia de pensie anticipată dar nu a fost luata în calcul la stabilirea cuantumului pensiei brute în procent de 71%... Deci la recalculare pensia lui bruta va ajunge la 86 % cfm vechimii, plafonat la 85 % din baza de calcul. Dacă a primit și omm 15 ani va primi încă 10 % la brut. Net plafonat la media soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul.
Ce a lucrat după ce a ieșit la pensie în 2016 valorifica în sistemul civil la 65 ani...
Și dacă nu i s ar acorda acum pensie pentru limită de vârstă atunci renunță la pensia anticipată parțial pentru și la câteva câteva zile după ce ii vine decizia de anulare a pensiei anticipat parțiale face cerere sa i se acorde pensie pentru limită de vârstă cfm art 21...🤣
Cred ca cel mai bine e sa facă cerere de acordare a pensiei militare pentru limită de vârstă și CPS ul îi va da un răspuns..

mosmartin16 spunea...

Gresit !!! Cand pensia anticipata partiala devine pensie de serviciu pentru limita de varsta ( art.18 alin. (3) din 223 ) cuantumul ei se recalculeaza prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ! Iar acea vechime cumulata la data trecerii in rezeva include nu numai vechimea in serviciu ( care se lua in calcul - exclusiv - pentru pensia anticipata partiala ), ci si ...mai bine vezi art.3 lit.f)...ca doar nu e trecuta acolo....,,de flori de cuc,, !!! Mai analizeaza...iar daca iti e neclar...iti trimit vreo 10 decizii de pensie !! Sper sa nu reactionezi...disproportionat...ori ...lovind...subtil...sub centura !! Noapte buna !!!

mosmartin16 spunea...

Nu ai inteles ! Dan spune asa...vechimea in serviciu = 17 ani , spor pentru pentru conditii de munca = 7 ani si 6 luni ! Concluzia de aici o poate confirma chiar Dan, adica...el are 2 ani scoala militara ( fara conditii de munca ) + 15 ani in domeniul apararii, ordinii publice ( grupa I / conditii speciale ) ! Rezulta de aici o vechime cumulata - utilizata pentru pensia anticipata partiala - de 24,6 ani...iar prin aplicarea art.25 alin.(3) din 223...de 25 de ani ! Chiar Dan o spune....procent vechime = 65 % ( adica, primeste procentul de la art.29 (1) lit.a), pentru ca...pentru lit.b)....25 - 25 = 0 ) ! Casa adauga la cei 65 % inca 6 % pentru pensia suplimentara si de aici...cum o spune si Dan...71 % !!! Cand pensia anticipata partiala devine pensie la limita de varsta, vechimea cumulata a lui Dan va fi...vechimea in serviciu ( 2 ani scoala militara ( fara conditii de munca ) + 15 ani in domeniul apararii, ordinii publice + 7,6 ani spor conditii speciale pentru cei 15 ani ) + 13 ani si 3 luni vechime in munca ( in conditii normale, cum o spune si Dan ) ! Total vechime cumulata = 37 ani si 9 luni,iar conform art.25 (3) din lege = 38 !! Procentele care vor fi valorificate atunci cand Dan va avea pensia pentru limita de varsta - conform art.29 (1) - sunt 65 % + ( 38 - 25 ) % = 78 % ! La acestea - dupa modul de abordare al Casei de pensii - se adauga nu cele 6 % pentru pensia suplimentara ( art.108 raportat la cei 15 ani vechime pentru pensia anticipata partiala ), ci cei 9 % ( art.108 raportat la cei 28 de ani de contributie efectiva la pensia suplimentara, adica 15 ani in domeniul apararii + 13 ani ca civil ) ! Rezulta un procent de 87 % ( 78 + 9 ),dar Casa de pensii limiteaza procentul la 85 %, facand trimitere la art.30 din lege ( modificat prin OUG 57 ) ! Aplica pocentul de 85 % la baza de calcul si stabileste pensia bruta ! Ulterior, pentru cei 15 ani in domeniul apararii, ordinii publice, aplica un procent de 10 % pentru OMM la pensia bruta si stabileste pensia bruta finala ! Cate decizii de pensii sunt necesare pentru a arata faptul ca asa procedeaza Casa de pensii ?! Tot binele !!!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin:.."surprise"..!
Recunosc faptul că..AM GREȘIT..! ..dar nu pt.că.."sunt setat pe o interpretare greșită"..!;
..Principial:NU AM GREȘIT..!, algoritmul de calcul e cel apli cat de CPS..!
GREȘEALA mea e..NEATENȚIA la ..citirea art.29 din legea 223: care spune referitor la PENSIA ANTICIPATĂ PARȚIALĂ (art.18),.. cu VECHIMEA sub 25 de ani (25 de ani = pt.65 % de calcul): că se SCADE CÂTE = 1 %/an LIPSĂ..!,iar eu AM SCĂPAT..din vedere acest mic=MARE AMĂNUNT..!= [ M.Ap.N.= a REGLEMENTAT =AȘA (.!.) pt. ca să-i "AJUTE"..pe "pensionabilii" cu vechime mai MICĂ,.inclusiv cu INSERAREA..% de PENSIE SUPLIMEN TARĂ..până la limita de 85 %..!]
Din cauza acelei GREȘELI..eu am luat în CALCUL: 46,8% (=în siste mul"proporționalității") în loc de 58 % (65%-7%=58%),cum ERA CORECT (=corespunzătoare diferen ței aritmetice 25-18 =7 ani)..!
Astfel calcul devine:
5.551 × 61 % = 3.486 =P.SV.
3.386 × 10 % = 339 + = 3.725
= P.SV.+ OMM = P.MIL.B.
3.725-2.000(DED.)=1.725(P.IMP)
1.725 × 10 % = 173 - = 1.552 +
+ 2.000 = 3.552 lei = Ps.NETĂ.
= > 3.247 = S.L.N.(art.60)..!=
.. deci P.N. NEPLĂTITĂ..!
................................
5.551 × 58,5 % = 3.247 lei = 🦴
..= S.L.N. = P.NETĂ PLĂTITĂ..!
................................
(3.247× 3% (P.SUPL)=98+=3.345=
=P.SV.
(3.345×10%(OMM)=335+=3.680
=P.MIL.B.)
+/-..?(3.680-168(IMP)= 3.512 =
(= 3.512 =P.NETĂ = 2 ORI IMP..?)
..chiar NU știu ce fac CSP-urile
..?= în situația simulată aici.?

Huhu Rezea spunea...

@mosmartin
Cu surprindere constat că ți-ai ieșit din mână.
Esti complet pe dinafara dispozițiilor din articolele 23-25 din L 223/2015.
Probabil că acele 10 decizii anticipate au fost calculate pe legislația anterioară și au trecut la pensie pentru limită de vârstâ după 01 01 2016, adica pe L 223/2015.
Art. 23 reglementează că pensia militară se stabilește numai pentru vechimea în serviciu și pentru vechimea pentru condițiile de muncă.
Alte stagii intră în calculul pensiei militare numai dacă au fost recunoscute ca atare pânâ la intrarea în vigoare a L 223/2015.
Altfel spus, stagiile civile râmân în calculul pensiei militare recalculate potrivit L 223/2015 numai dacă au intrat si in calculul din deciziile de pensie anterioare Legii 223/2015.
@Dan nu a avut vreo decizie de stabilire a pensiei pe legile anterioare. Lui i s-a stabilit pensia anticipată de la început pe noua lege.

Huhu Rezea spunea...

Faci confuzie între moși.
Martin nu este colegul lui Trofin!

mosmartin16 spunea...

Huhu, am o curiozitate ! Ce înțelegi din prevederile art.18 (3) din lege ? Apoi putem detalia cazul lui Dan, fără a crede că vreunul dintre noi s-a "ramolit" !! Numai bine !!

mosmartin16 spunea...

Multumesc lui Dan pentru precizările făcute! Intr-adevar și eu am realizat faptul că activitatea lui a inclus perioada de militar în termen ( nu școală militară ), perioada de civil, iar apoi pe cea de militar !

mosmartin16 spunea...

Huhu - în cazul lui Dan - la trecerea în rezervă ( în noiembrie 2016 ;la 48 de ani și două luni ; cu pensie anticipată parțială) i s-a luat în calcul vechimea în serviciu ( cei 17 ani ) plus sporul aferent ( 7 ani și 6 luni ) ! Când pensia acestuia devine pentru limită de vârstă ( la 59 ani și 4 luni ), conform art.18 (3) aceasta se recalculeaza, luandu-se in calcul vechimea cumulată avută la data trecerii în rezervă, respectiv noiembrie 2016 ! Întrebare ! Dacă vechimea cumulată luată în calcul - cand Dan va avea 59 de ani și 4 luni - este tot aia din 2016, care mai este obiectul recalculării ?

Huhu Rezea spunea...

La stabilirea pensiei anticipate parțial a lui @Dan, în 2016, a fost nevoie de calcularea vechimii în serviciu și a vechimii efective. Pentru calculul pensie a mai contat pe lângă vechmea în serviciu doar vechimea cumulată cu vechimea pentru condițiile de muncă, nu și alte stagii care nu au fost recunoscute ca atare până la data intrării în vigoare a L 223/2015.
Prin urmare sintagma" vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă" din alin (3) al art. 18 se referă la vechimea calculată potrivit art. 18 alin(2), adică numai vechimea în serviciu si vechimea pentru condiții de muncă.
La cei pensionați anticipat potrivit L 164/2001 și L 263/2010 li s-au recunoscut ca vechime și stagiile civile, ele păstrându-se în calculul pensiei militare si prin recalcularea din 2016 și prin transformarea pensiilor anticipate parțiale în pensii pentru limită de vârstă potrivit L 223/2015.

Burebista spunea...

Obiectul recalculării este creșterea procentului de pensie Bruta care i se cuvine conform vechimii avute la data pensionarii și care Este cuprinsa în decizie. La trecerea pe pensia pentru limită de vârstă va avea procentul maxim de 85% din baza de calcul recalculata la data deschiderii dreptului de pensie militară pentru limită de vârstă care nu este aceladi lucru cu dreptul de pensie anticipată parțial...
Aici nu faceți diferența niciunul dintre dvs.
Nu a-ți răspuns la întrebarea mea pusa în alta postare.
Dacă face cerere ca renunță la pensia anticipată parțial, este dreptul lui, și după ce îi vine decizia de anulare a pensiei anticipată parțial la 2 zile distanta face cerere pentru deschiderea dreptului de pensie militară pentru limită de vârstă conform art 31.alin 3 i se va da pensia sau i se va refuza?
Pentru ca în momentul când o sa facă cererea nu va mai avea nicio pensie nici anticipată nici civila...

Burebista spunea...

Ia citiți art. 79 și spuneți cine trebuie sa anunțe CPS când se schimba ceva referitor la dreptul de pensie...
Articolul 79
Beneficiarii drepturilor prevăzute de prezenta lege sunt obligați să comunice casei de pensii sectoriale, în evidențele căreia se află, orice schimbare în situația proprie, de natură să conducă la modificarea condițiilor în funcție de care i-a fost stabilită sau i se plătește pensia, în termen de 15 zile de la data apariției acesteia.
Singurul lucru pe care trebuie să-l facă domnul Dan este ca dacă o cerere de acordare a pensiei militare pentru limită de vârstă conform articolului 21 alin 3 și sa o depună la personal la unitatea de unde a trecut în rezervă în 2016...

Calinmihaib12 spunea...

Burebista:.(te)..cam.."ÎNȘELI".!
..ȘTIU..(corect)..: "d'astea:..!
dar..te faci că NU vezi.. "rezolvarea"..din:..cel PUȚIN..
"ego"..și.."aroganță"..EXCESIVĂ .! (NEVĂZÂNDU-VĂ..propriile GREȘELI..atunci când..uneori,se mai produc..!)
..dar: fiindcă ați pomenit de mere și pere..în locul și momentul nepotrivit.!,ați găsit pe piața românească: mere și pere românești:naturale,aromate, zemoase,gustoase..?,căci în TIMIȘOARA.nu prea le mai vezi pe tarabe..!(..e valabil la toate fructele,legumele și zarzavaturi le "clasice"..!; nici nu mai vorbesc de pâinea "bună"..:care nu mai EXISTĂ..!;SIGUR:..grâul = pe bursa americană..depășește.. 600 de $/tona..!!?)

Burebista spunea...

De sâmbătă o sa le găsiți la piețe, pentru ca vor fi redeschise de guvern.. 🤣
Și,, nu știe d'astea! " a fost o glumă.
Continuați tot asa ca e bineeee! 🍾

mosmartin16 spunea...

Burebista, ceea ce am spus eu ...dacă ai fi fost atent...este legat de faptul că, odată ce pensia anticipată parțială devine pensie la limită de vârstă, procentele care se vor aplica bazei de calcul ( pentru Dan ) - din perspectiva Casei -
sunt plafonate la 85 % ! Eu numai despre asta am vorbit, nu despre celelalte aspecte de procedură!

Huhu Rezea spunea...

Legea 223 est o lege specială in favoarea neterminatilor. Buna intrebare! La calcularea pensiei s-a pus egalitate intre pensia pensia partială si pensia pt limita de varsta.
Toate plafoanele stabilite prin ordonantele 57 si 59 ii defavorizeaza doar pe cei cu pensii la limita de varsta.
In concluzie, Legea 223/2015 nu permite adăugatea nici măcăr a unei zile din stagiile civile la calculul cuantumului pensiei militare stabilite/deschise potrivit acestei legi.
Exceptie fac recalculările când, potrivit art. 109 si 110 se recunosc vechimile civile introduse in calcul potrivit deciziilor anterioare intrării in vigoare a L 223.

@Burebista
Este absurd ce spui, Legea nu prevede renuntarea la pensie ca modalitate de incetare a platii pensiei.
Si daca ai recalcula, nu recalculezi tot o pensie deschisa pe L223, care nu permite adaugarea stagiilor civile?

Burebista spunea...

Domnule Huhu Rezea, iar susțineți lucruri pe care nu le cunoașteți sau nu a-ți văzut nicio decizie devpensie pentru limită de vârstă stabilita după 1 ianuarie 2016 a unui militar care s a pensionat după aceasta data și căruia nu i a fost recalculata pensia.
Eu am văzut și una chuar recenta din 2020 și în decizie pe lângă vechimea în serviciu și sporul pentru grupe sau adăugat și procentele pentru vechimea civilă avută între armata și intrarea în sistemul militar pentru ca amgajarile directe se făceau prin transfer în interesul serviciului, apoi după ce deja erau avansați ca subofiter mergeau la un curs intensiv de 3 sau 6 luni....
Va chiar s a pus la calcul și vechimea civilă de dinainte de stagiul militar.... Poate nu mai țineți minte însă când terminau liceul cei care nu intrau la facultate se angajau o luna înainte de armată și apoi după terminarea stagiului militar după concediul de 2 săptămâni te reangajai de unde ai plecat ca să nu pierzi vechimea neîntreruptă în munca....
Cazul despre care vorbesc, lucrat 1 luna înainte de armată și armata exact ca și Dan septembrie 1988 aprilie 1990, cu revoluțiunea 🤣. Apoi angajat civil în minister mecanic la BATMMB.din mai 1990 pana pe 15 ianuarie 1995 când a fost angajat subofiter prin transfer în interesul serviciului... Deși avea vechimea necesară și vârstă sa iasă la pensie încă octombrie din 2018, cu reducere cfm art 21 nu a ieșit atunci mai ales ca se plafonarea pensiile ci a mai stat pana pe 15 ianuarie 2020, ca să facă și 25 ani vechime militară (pt OMM, chiar dacă știa ca nu va primi nimic la net, deocamdată, poate se va schimba în viitor....A ieșit la pensie în 29 ianuarie 2020...
Știți știți cât a avut procent de pensie Bruta în deciziei ???
Va spun eu...42 ani 6 luni și 15 zile vechime cumulată.
Vechime militară 26 ani și 3 luni din care 1 an și 3 luni militar în termen și 25 ani militar (toți în CS mai puțin câteva perioade de cursuri). 12.6 luni spor pentru condiții speciale.
Procent pensie 83 % plus 9 : pensie suplimentară =91%
Plafonare cfm art 30 85% din baza de calcul.
85% + 15% = Pensie militară de stat brută.. (OMM 15%, pentru ca cel pentru 25 ani i s a acordat abia ieri... Și anul viitor o s ai vina alta decizie cu OMM 20%).
Din pensia bruta s a retinut impozit și pentru ca pensia netă rezultata a fost mai mare decât media soldelor nete, în plată i s a acordat pensie egală cu media soldelor nete...
Deci cum e??? I s a pus vechimea de civil la calculul pensiei militare? Da, i s a pus cum o sa i se pună și lui Dan la recalculare, numai ca la fel ca prietenul meu despre care am scris mai sus la recalculare i se va aplica aceeași metoda de calcul cum prevede legea azi, brut/net și net plafonat fără opțiunea pe care au avut-o cei din 2016 care la recalculare au rămas cu cuantumul avantajos.
Dacă se schimba legea prin plx 199 atunci și Dan beneficia de cuantumul avantajos dacă pensia recalculata ieșea mai mică pe legea actuală .

mosmartin16 spunea...

Huhu, ești în eroare !! Soția mea, a trecut în rezervă - ca să vezi ! - exact în 2016 ! Pensie la limită de vârstă! Vechimea cumulată luată în calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este formată - cronologic - din : perioada asimilată ( facultatea ) + vechimea în muncă ( deci ca civil ) + vechimea în serviciu ( deci ca militar ) + sporul de vechime, datorită condițiilor speciale ! Raportandu-ne la situația lui Dan, care are pensie anticipată parțială,
pentru care - o spune legea, în art.18 - se ia în calcul numai vechimea în serviciu + sporurile de vechime ( n.n. - condiții speciale și la el ), putem observa faptul că...atunci când el va avea 59 de ani și 4 luni ( varsta sa standard de pensionare )...pensia sa - după art.18 (3) din lege - devine
pensie la limită de vârstă... și...se recalculează ....luandu-se in calcul....vechimea cumulată av ută la trecerea în rezervă, respectiv noiembrie 2016 !! Dacă și cand Dan va avea 59,4 ani s-ar lua în considerare numai vechimea în serviciu + sporurile rezultate din condițiile speciale, care mai e logica recalculării ??

Huhu Rezea spunea...

Cu alte cuvinte nu a contat vechimea, pensia suplimentara, sporul pentru conditiile de munca si nici Omm. A contat doar media soldelor nete
Dumnezeu stie care ar fi baza juridica a recunoasterii stagiilor civile.
Poate a renuntat la pensie pe vremea cand nu se permitea cumulul cu salariul bugetar.

Burebista spunea...

La ce pensie sa renunțe?? Ania anul acesta începând cu 30 ianuarie 2020 a devenit pensionar militar..

Leon spunea...

Da, cunosc si eu un Pompier militar, subofiter la data iesirii la pensie in anul 2016, si in Decizia de pensie militara are trecuta toata vechimea: pompier civil in localitate, MAC tot la pompieri, Sergent si ulterior Subofiter !
Zilele trecute a primit si Diploma pentru SOSP, cls.2 a, dar Decizia de Revizuire prin majorarea pensiei militare de la 15% la 20% a primit-o in primavara..!
Deci la data deschiderii dreptului de pensie de serviciu pentru limita de varsta( cu scaderea acordata de grupele de munca) este prinsa si activitatea civila anterioara militariei !

Burebista spunea...

Doar stagiile civile de după trecerea în rezervă nu sunt recunoscute la pensia militară. Sa luam un exemplu ca cel a lui moș Martin 1 an armata, 12 ani militar, 6 ani grupe, în total 19 cumulatidar fără vechime civila înainte de militar...
Un militar cu 19 ani vechime cumulată este trecut în rezervă din diferite motive precum cele de la art 18, mai puțin medicale pentru ca atunci poate beneficia de pensie medicala, motive neimputabile lui. Pentru ca nu are 20 ani vechime în serviciu cum spune la art 18 nu poate primi pensie anticipată parțiala. Părăsește sistemul si mai lucrează 10 ani civil. Când împlinește vârstă de 52 ani, primește pensie militară cfm art 21 doar pentru vechimea militara de 19 ani + 3 % pensie suplimentară
Fara sa i se pună vechimea civilă. Pentru cei 10 ani va primi o pensie civila la vârsta de 65 ani.
Decât vechimea civilă avută înainte de întrarea în sistemul militar se pune la pensia militară.
La recalcularea pensiilor militare în 2016 s a adăugat și vechimea civilă de după pensionare pentru ca acea vechime intrase și în calculul pensiei pe 263 pentru militari, știți ca în fiecare an se ducea o adeverință la CPS și pensia mai creștea puțin..
Pentru ca niciunuia nu i a trecut prin minte ca de multe ori acea vechime nu mai era necesara pentru atingerea plafonului maxim de 85 % cfm art 30 cred ca nimeni când a făcut cererea de recalculare cu soldele alese, cele 6 consecutive nu a specificat în cerere ca bu dorește sa i se ia în considerare vechimea aceea civila la calcule crezând poate ca o sa ka scadă pensiile. Doar cei care au câștigat la recalculare pe 223 ar fi putut scoate vechimea civilă însă doar cei care depășeau 36,cumulati plus 9 pentru pensia suplimentară... Ori pensionarii de la 31 12 2015 știind ca acei ani lucrați în civil după pensionare le au adus câștiguri la pensie au crezut ca o sa le aducă și oe 223...

Huhu Rezea spunea...

Să stii că nu mă mai miră nimic!
Dacă au putut ei interpreta că indexarea din anul 2016 a fost valabilă numai în acel an sau că oug 59 ar fi anulat art. 11 din legea nr. 80/1995, ce mai contează că introduc în calculul pensiilor militare și stagii civile?
Faci ca @avianyk: Sporul OMM face parte din cuantumul pensiei militare pentru ca nu este scris separat pe cupon!
Pentru recalculare avem text de lege care permire păstrarea vechimilor civile. Vezi în art. 109 textul "pensiile devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie"
Pentru pensiile militare nou stabilite, articolele 23-25 spun clar ce stagii intră si care nu intră, atat pentru stabilirea dreptului cât și pentru calculul cuantumului.

Leon spunea...

Dane, trimite domnule Decizia de pensie pe E-mailul lui Huhu, sa ne lamurim si noi..!

Calinmihaib12 spunea...

..am mai SCRIS..aici..că formula rea din art.60..ante: 15.09.2020 = aplicat în RECALC./ACTUALIZ...
"..valorificarea vechimii din
ultima decizie de pensie.."= ESTE..depășită,anacronică..și CONTRAZISĂ..chiar.în..INTERIORUL LEGII 223..:de art.: 23-25,29 ..! (și 30..).
.Și în DECIZIILE mele de Rc./Ac. ..din anii 2017-'18..,în anexe ..sunt trecute TOATE VECHIMILE REALIZATE:..cu total de: 42 ani CUM./32 ani=SERV (+.."ceva"civil
inclus).
La RECALC./ACTUALIZ.:% de calc. =85 %( adică 82% + 6%(P.SUPL.).!
CU alte cuvinte:vechimea cumula tă în DECIZIILE..amintite.NU MAI ESTE ACEEAȘI.cu cu VECHIMEA VALO RIFICATĂ în decizia anterioară.!
(..din mai multe motive:printre care și modificarea condițiilor de muncă în..2016!


mosmartin16 spunea...

Huhu, doar atât îmi doresc! Încearcă să comunici civilizat ...fără ironii...fără superioritate...fără jigniri...fără suficiență ! Iar așa...dacă vei putea asta...vom câștiga cu toții !! Gand bun !!

Huhu Rezea spunea...

N-a fost nicio ironie când am spus că am contat pe d-ta ca pe un om bine documentat în domeniul pensiilor, nu ca unele jăvruțe care sunt interesate numai de contrapropagandă politică, neinteresându-i eforturile care se fac pentru informarea rezerviștilor.

Leon spunea...

Cele doua dosare ar putea sa aiba Pronuntarea pe 8 decembrie,..alte dosare nu mai sunt in aceasta zi:
https://www.ccr.ro/wp-content/uploads/2020/12/Af-pron-8-decembrie-2020.pdf?occurrence=2020-12-08

mosmartin16 spunea...

Mulțumesc !!

Calinmihaib12 spunea...

Mosmartin: ceri ALTORA..să..TE "trateze"..AȘA cum e firesc, și ..cum ar trebui să fi..PRIMUL care să APLICE ACELAȘI TRATAMENT :..CELORLALȚI..,(fără "ego" și "aroganță" = exagerată ..!).
Ar fi Ok. dacă nu ne-am DA "cocoși"..pt.orice fleac..!

Calinmihaib12 spunea...

P.S.: ERATĂ: în comentariul despre "VECHIMEA valorificată în ultima decizie de pensie..",din GREȘEALĂ am scris:
"..85 %(adică 82% + 6% (P.SUPL.)
în loc de :"..85 % (adică 82 % + 3 % =P.SUPL.).."=cum era corect ..!

Burebista spunea...

Călin Mihai B.. Tu ești un băiat bun.. 🤣
Cu scrisul stai cam prost... 🤣
În sensul ca ești obositor, enervant.
Nu ar fi mai simplu sa scrii și tu cât de cât corect (mai pot fi erori de tastare) dar sa lași dracu prescurtarile akea aiurea, semnele de punctuație când nu își au rostul, litere mari aiurea etc, tec, etc.
Scrie și tu cursiv, nu te mai încăpățâna sa scrii ca și cum ai trimite o telegrama... Au spus de mult vremurile alea cu telegrame.. 🤣
Cred ca cel mai bine ar fi sa nu îți mai răspundă nimeni la comentarii pana nu începi sa scrii cursiv și cât de cât corect... 🥶🤕😷😡👹

Calinmihaib12 spunea...

Burebista: de acord cu..observa țiile,dar folosesc prescurtări
cunoscute din zona financiară: cu explicația în clar a semnifi cației prescurtărilor folosite.

mosmartin16 spunea...

Călin, vezi ca primul pensionar nu are OMM ! Numai de bine !

Dan spunea...

Am trimis fisier pe mail astazi la 09.01

mosmartin16 spunea...

Huhu, pentru a te edifica pe deplin cum e cu stagiile civile luate în calcul la stabilirea pensiei militare, mai citește odată art.25 alin.(1) din lege, modificat prin OUG 57 ! Acolo e foarte clar ! Numai de bine !

Calinmihaib12 spunea...

Tehnocrat:
1.nu sunt "setat"..pe ce spui.!
2."scrisul" meu nu are nimic particular,e un scris cu toate semnele diacritice și de punctua ție..ale limbii române, acestea din urmă având rolul de nuanța sensurile..!( în comunicarea vocală..nuanțăm prin:intonație, volum,..mimică,..etc.)
Cand scriu cu abrevieri: o fac în comentarii pe temele legate de..pensii,scriind abrevierea, acronimul: însoțit de "traduce rea" aferentă..!
A...!,motivele "enervării"..și ale "greutății de înțelegere",eu = spre deosebire de câțiva din " GRUPUL de ZGOMOT"(=ca să-i spun ..,asa) le pot.."întelege" UȘOR,..și având o.."fire senină"
..nu am "prejudecăți politice".. ..!(ASTA-i ADEVĂRATA VOASTRĂ PROBLEMĂ..și..CONSTRÂNGERE..!)
De aceea..:adesea ATACAȚI..OMUL
..și nu IDEEA..!( metodă clasică în..ARSENALUL de "luptă"..!)
..și în final: "tehnocrat"(..în ce..?)..NESIMȚIREA de care dai dovadă PUBLIC,fără JENĂ..și nu de azi de ieri..,ÎMI dau DREPTUL ..TOT PUBLIC:să-ți dau: REDIREC ȚIONAREA.."EVALUĂRII"..tale..!
(..dacă poți..să înțelegi..?)

mosmartin16 spunea...

Călin, nu fi supărat! Vezi că ti-am spus ...poate nu ai văzut...tre' să refaci calculele pentru exemplul meu ! Primul pensionar nu are OMM ! După ce faci calculele din nou...îți voi spune...care e esența acestui exemplu ! E cel mai edificator și care încalcă flagrant un principiu prevăzut în art.2 din Legea 223 ! Cu exemplul ăsta voi sesiza ÎCCJ în dosarul pe care Huhu mi l-a precizat...și căruia îi mulțumesc din nou ! Numai de bine...și...nu e ironie, dar...nu mai scrie cu litere mari ! Vei vedea....vei fi mult mai mult ascultat !

Huhu Rezea spunea...

Articolul 25
(1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condițiile art. 16-18 și 32 și perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condițiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(la 11-12-2015, Alin. (1) al art. 25 a fost modificat de pct. 2 al art. 40 din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 57 din 9 decembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 923 din 11 decembrie 2015. )
(2) Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se poate valorifica și în sistemul public de pensii sau în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia, în condițiile protocoalelor încheiate între entitățile implicate.

Ce înseamnă "și vechimile recunoscute... până la intrarea în vigoare a legii 223"?
La recalculare, potrivit art. 109, vechimile civile neintroduse în calculul pensiei până la intrarea în vigoarea a noii legi nu mai pot fi introduse ulterior.
Pentru similiaritate, acele stagii civile, chiar dacă au fost recunoscute de legislația anterioară ca vechime, nu ar trebui să intre în calculul pensiei militare nici la stabilirea noilor pensii militare.

Burebista spunea...

Huhu Rezea, vechimile lui Dan au fost recunoscute pana la 1 ianuarie 2016, pentru ca a beneficiat de gradații mărite de pe urma lor, număr de zile de co mărit cred ca și un grad superior la întrarea în sistem.
Normal ar fi fost sa i se recunoască și la pensia anticipată parțial, dar asa e în legea 223.. Dacă rămânea în vigoare legea 263 i s ar fi recunoscut și perioada civila și militară la pensia anticipată parțial dar ar fi fost și penalizat cu multe procente pentru anii lipsa de vârstă...
Numai vechimile realizate ca civil după 1 ianuarie 2016 nu mai sunt recunoscute la o eventuala recalculare, acestea se valorifica la 65 ani pentru pensia civilă.

Calinmihaib12 spunea...

MOȘMARTIN:..OK.!(..o altă "scăpare"a mea:..pensionarul cu 12 ani vechime(din cei 18) NU AVEA DREPT..de OMM cls.III..! Deci calculul cu cei 2 pensio nari e simulat= pe "algoritmul"= oricum eronat și "abuziv" al CPS..!
Nu cred că mai e cazul să refac socoteala pt. că: neavând dreptul la OMM,din pensia de serviciu brută =3.386 lei, scăzând IMPOZITUL de 10 %=139 lei.,rezultă =3.247 lei=pensia netă plătită = solda lunară netă(..din 5.551 lei Brut.!)
În rest, să fim cu toții SĂNĂTOȘI..! 🤝 !

Huhu Rezea spunea...

@Burebista
Pentru pensiile în plată la 01 01 2016, reconoasterea ca stagiu a perioadelor civile înseamnă inscrierea lor in deciziile de pensie anterioare, cum scrie în articolul 109. Nu au fost valorificate până la 01 01 2016, te trimite cu ele la Casa Județeană. De ce se aplică dublu standard pentru noile pensii?

Burebista spunea...

Pentru cei care erau deja pensionari la 1 ianuarie 2016 vechimile civile erau deja incluse în pensiile pe legea 263... Pensionarii duceau în fiecare an la CPS adeverințe și le creștea pensia.
Dan și alții ca el pensionați după 1 ianuarie 2016 aveau vechimea civilă recunoscuta la dosar cum v am scris mai sus. Numai ca la Dan în cazul pensiei anticipată parțial vechimea civilă a fost recunoscuta momentan dar ca vechime cumulată insa art 18 nu a permis sa fie aplicata și la procentul pensiei.
Dacă Dan a mai lucrat dupa 2016 ca civil acea vechime sa zicem de 4 ani nu îi va fi recunoscuta la recalcularea pensiei militare pentru limită de vârstă. O va putea materializa în sistemul civil...
În cazul prietenului meu care s a pensionat anul ăsta i s au recunoscut anii lucrați ca civil și la procentul pensiei pentru ca nu au fost realizați după 1 ianuarie 2016 ci înainte.
Dacă la dosarul de pensionare nu atașa copie după cartea de munca cu anii civili nu i se puneau la calcul. Și putea sa i valorifice la 65 ani în sistemul public de pensii. Eu i am spus ca nu mai are nevoie de anii civili la pensia militară pentru ca depășea plafonul doar cu anii militar 25 +12.6 +1.3 armată și 9 pentru pensia suplimentară, dar nu a vrut sa ma asculte.. Cei 4 ani civil putea sa i păstreze pentru pensia civila la 65 ani și poate până atunci mai făcea câțiva dacă mai avea chef de muncă..

Huhu Rezea spunea...

Ehee, sunt o mulțime de pensionari militari care au lucrat înainte de 01 01 2016 si nu au apucat să trimită documentele la Casele SDectoriale decât după acea dată, dar le-au fost respinse.

mosmartin16 spunea...

.deci...ai vazut Calin...ca...primul pensionar...are cuantumul net al pensiei...exact cat solda neta ?...nu intamplator...am ales o anumita baza de calcul !!...voi reveni cu argumente !!

mosmartin16 spunea...

Huhu...citeste iar art.25 (1) din 223 ( modificat de OUG 57 ) !! Vei intelege asa... 1.Legea 223 ( modificata prin OUG 57 ) a intrat in vigoare pe 01.01.2016 !! 2. cei care au iesit la pensie dupa 01.01.2016 ( nu vorbim de art.109 si 110 din 223 ...care se refera la cei care erau deja pensionari pana pe 01.01.2016 )...nu aveau...logic.. o decizie de pensie anterioara !! 3. pentru cei trecuti in rezerva...dupa 01.01.2016...se ia in calcul...vechimea in munca ( adica civilia )...perioada asimilata ( adica ..facultatea ) !! Asa o spune ..explicit ..art.25 alin. (1) !! Am dreptate ??!

Gigi spunea...

Pt.cei pensionaţi începând cu 01.01.2016 li s-a luat in considerare vechimea civilã din anii anteriori,e logic cã trebuia luata.Legea spune cã numai celor care erau pensionaţi şi au lucrat dupã 01.01.2016 nu mai putau sa-si valorifice acesti ani lucraţi ca vechime militarã.Deasemenea,şi cei ieşiţi dupã ianuarie 2016 dacã mai lucrau la civil nu mai Val.vechimea decât la pen.civilie.

Calinmihaib12 spunea...

MOȘMARTIN:
1..demonstrația din SIMULARE era aceea că 2 pensionari cu ACELAȘI VENIT LUNAR BRUT,dar cu vechimi diferite (18=36 de ani)..!pot avea PENSII NETE plătite = EGALE ..!,fapt aparent și TEORETIC: im posibil, imoral..și "eventual"= chiar.."ILEGAL"..!,date fiind situațiile juridice DIFERITE ..ale celor 2 pensionari..!(= încălcarea art.2,al.b: din legea 223,.și nu numai atât..!= având în vedere că pensionarul cu 36 de ani vechime are o PENSIE MILI TARĂ NETĂ de 4.912 lei NEPLĂTITĂ ..!)și e plătit cu: SOLDA NETĂ rezultată din SOLDA LUNARĂ BRUTĂ: taxată și impozitată cu 41,5 %..!
..Și totuși: PRACTIC: legea 223 modificată..astfel(=PERFID..!) poate duce la asemenea pensii ..!,în cazul în care un militar cu vechime mică ocupă o funcție cu VENITURI MARI în ultimii ani de activitate, din cei 12 ani de serviciu..!(venituri egale cu a altui pensionar cu vechime: chiar MAXIMĂ..!).
Situația asta și demonstrația ar trebui să EXISTE..în realita te..!=materializată într-o DECI ZIE DE STABILIRE PENSIE..,emisă de vreo casa de pensii sectoria lă,decizie care ar trebui publi cată..AICI..!
2..Așa cum am mai scris aici:și noi pensionarii anteriori legii 223..avem în DECIZIILE DE STABI LIRE a pensiei (la trecerea în rezervă)..un tabelaș cu toate VECHIMILE: civile, militar în termen,instituții și școli mili tare de învățământ,cadru, condi ții de muncă:adunate (și totali zate), TOTALUL fiind transformat în PROCENTE (%) și apoi adunate cu: 3-9 % de PENSIE SUPLIMENTARĂ constituind:așa-numita "vechime valorificată în ultima decizie de pensie" ca: "xx" % de CALCUL (maximum 100 %)din BAZA de CALCUL, care în legea 164/2001= era SOLDA LUNARĂ BRUTĂ: din ultima lună de activitate..!

Huhu Rezea spunea...

Nu am zis eu bine, încă din titlu, că doar proporționalitatea ar mai face dreptate, dacă se păstrează plafonul cuantumului net?