Un produs Blogger.

Ce inseamna actualizare?

Prin actualizarea soldelor de grad si funcție nu primim toti - cei cu acelasi grad si aceeasi functie - cresteri egale. Fiecare primeste in baza de calcul doar ceea ce ii lipseste din valoarea actuala a soldelor de grad si functie pentru activi.

duminică, noiembrie 21, 2021

In timp ce pensia medie contributivă a magistraților este de 3 689 lei, bugetul suportă în medie 19 000 lei pentru fiecare magistrat pensionar

80 comments

 


Din Comunicatul CNPP privind pensiile medii speciale plătite prin casele sale teritoriale în luna octombrie 2021, așa cum este preluat de Capital.ro

Total pensionari speciali=9729 din care

Categorie de pensionari speciali

Pensie medie specială

Din care pensie  medie

contributivă

Din care pensie medie de la buget

Număr beneficiari



Magistrati

20 079 lei3 689 lei18 791 lei4 441

Diplomați, consuli

5 735 lei3 009 lei2 026 lei799

Funcționari parlamentari

4 847 lei2 264 lei2 583 lei755

Personal aeronautic civil

11 313 lei3 803 lei7 510 lei1 411

Curtea de Conturi

8 357 lei4 603 lei3 754 lei578

Grefieri

4 839 lei

2 192 lei

2 647 lei

1 745 lei
















Doar diplomații au pensia contributivă mai mare decât partea bugetară a pensiei speciale.
Spre comparație, Casa Sectorială a MApN plătește 65 000 pensii militare de serviciu, 15 000 pensii de urmaș și cca 900 pensii de invaliditate.
Valoarea medie a pensiei militare era  de 3 900 lei in luna august a.c.
Pensiile militare, din considerente care doresc să ascundă realitatea că multe dintre ele, în special cele mici și mijlocii, au un cuantum  sub valoarea cuantumului lor contributiv, calculat potrivit legii pensiilor civile, sunt reglementate fără  a se evidenția și care ar fi cuantumul lor contributiv.  Sunt plătite în întregime de la bugetul de stat, deși cei cca 75 000  militarii activi din MApN plătesc  o Contribuție Individuală la Bugetul de Stat de 25% din solda lunară brută, nicăieri evidențiată transparent. Prin această caracteristică, pensiile militare se deosebesc de cele cca 10 000 de pensii speciale, pensii de dată recentă care își justifică existența prin pensiile militare  cu o tradiție de 150 de ani. 
Pentru cele 10 000 pensii speciale oprobiul public este canalizat spre pensiile militare a căror valoare medie este mult sub cuantumul pensiilor speciale.

80 de comentarii:

Huhu Rezea spunea...

Pentru influencerii Caselor Sectoriale!
De câte ori trebuie să repet că de la 01 01 2022 va fi, potrivit art. 59 din L nr. 223/2015, o indexare din oficiu, fără să se mai dea alta lege, cu 2,6%, adică ultima rata definitivă cunoscută la 01 01 2022.
Numai dacă, între timp, se dă un act normativ derogatoriu de la art. 59 din L 223/2015, indexarea din 2022 a pensiilor militare va fi mai mare, mai mică sau anulată.
Doar am discutat de atâtea ori despre indexarea din 2016 dată prin derogare prin OUG 57/2015, indexare despre care gulerații au mințit instanțele că ar fi fost valabilă numai în anul 2016. Atât i-a dus pe ei mintea că ar însemna sintagma prin derogare, deși tot ei au plătit acea indexare și în 2017 până la 30 06 pentru pensiile recalculate în 2016 și o plătesc și astăzi la pensiile rămase în plată cu cuantumul contributiv.
Repet asta pentru toți ageamii influenceri ai Caselor Sectoriale, până când C A București se va pronunța în contenciosul dintre Curtea de Conturi și Casele Sectoriale.

sky-zone spunea...

Se pare ca Bode si Ciuca au cerut la negocieri ca se indexeze si pensiile militare cu 10%, ca si celelalte. Raresica a fost impotriva, pe motiv ca nu sunt bani, in schimb au fost sustinuti de Ciolacu, Stanescu si Kelemen.

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Rog sa-mi nominalizezi măcar o singura victorie, un rezultat cât de mic, în folosul țării, al puterii judecătorești!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aseara, Ciuca a vrut sa faca apel la haita politica, scrie Stiri pe surse, sa se majoreze pensiile militare la fel ca la civili, s-au opus cu mare indarjire Rares Bogdan si Kelemen Hunor, insa Ciolacu si PSD l-au sustinut vehement pe Ciuca. Inca nu se stie care este deznodamantul

cr.1 spunea...

Dacă se introduce CASS, indexarea cu 2,6 practic nu va exista.

Alexandru spunea...

https://www.g4media.ro/nicolae-ciuca-si-lucian-bode-au-cerut-la-negocieri-indexarea-pensiilor-speciale-odata-cu-restul-pensiilor-rares-bogdan-si-kelemen-hunor-s-au-opus-surse.html
M-am uitat un pic pe comentarii dar m-am lăsat repede. În opinia multor, dar multor civili, singurii militari buni sunt cei morți. Sau cei morți la datorie. Dar tot morți.

Huhu Rezea spunea...

Cea mai răsunătoare victorie de care îmi amintesc și de care s-a vorbit mult pe acest blog, când d-ta erai activ, este cea obținută de Asociația cadrelor militare din MAI care a contestat in contencios administrativ ordinul MAI de aplicare a HG 1188/2001 privind Metodologia de recalculare a pensiilor militare potrivit Legii nr. 164/2001 și HG 1294/2001 privind condițiile de muncă.
Potrivit ordinului la recalculare pensionarii militari nu beneficiau de sporul pentru condițiile de muncă, in tump ce noii pensionari beneficiau.
In baza hotărârii judecătorești definitive, CPS a MAI a fost obligată să revizuiasca toate pensiile MAI în anul 2003, adăugând sporul pentru condițiile de muncă ,2% adăugați la procentul de 60-64% pentru fiecare an vechime cumulată peste 30 de ani. Asta în timp ce la CPS a MApN si SRI același spor a fost aplicat abia începând cu anul 2008, după ce guvernul Tăriceanu a modificat expres L 164/2001.
HG 1294/2001 prevedea că doar beneficiarii de pensii stabilite potrivit noii legi beneficiază de condiții de muncă deosebite,speciale și alte condiții.
Mai sunt și alte victorii, cum ar anularea parțială a HG nr. 735/2010 de aplicare a legii de contributivizare a pensiilor militare de către Curtea de Apel Cluj Napoca, si drept urmare Guvernul Boc a fost nevoit să emitâ OUG nr. 1/2011 pentru revizuirea deciziilor de recalcualare a pensiilor militarilor potrivit L 119/2010. Meritul aparține unui grup de rezerviști clujeni, grup care deseori a fost pomenit pe acest blog.

Huhu Rezea spunea...

Dacă Codul fiscal va fi completat în sensul ca CASS se aplica la veniturile din pensie mai mari de 4000 lei, atunci vor fi obligați să plătească CASS și cei pensionați după 15 09 2017

Iulian Mareș spunea...

Asta era Î.Chr.

Leo spunea...

😂 😂 😂

Andrei Cosmin spunea...

CASS probabil vine la pachet cu indexarea de 10%. Daca nu se inteleg pe 10%, se amana CASS-ul. Eu cred ca vor fi 2.6% acum + 8% de la 1 ianuarie 2023 adica inflatia pe 2021, dar tot de la 1 ianuarie 2023 intra si CASS-ul fiindca au nevoie de minim 6 luni ca sa introduca taxe noi sau sa modifice taxele existente (conform CCR).

@Huhu Rezea

Cunoasteti vreun dosar pe rolul instantelor in care pensionari militari sa fi cerut actualizarea conform cuantumului contributiv? Adica numarul de puncte (avut inainte de 2015) x valoarea punctului de pensie?

Suntem 3 colegi care am vrea sa deschidem actiune in instanta, dar nu stim daca nu cumva exista deja un astfel de dosar care sa poata fi studiat.

Andrei Cosmin spunea...

Unde ati citit asa ceva? Toate se refera numai la cele contributive, adica inclusiv partea contributiva a "specialilor".

Leon spunea...

Probabil se va face un artificiu de calcul si Netul sa ramana la fel!

monteoru spunea...

Sa nu fim siguri pana nu vedem negru pe alb.Voi nu va-ti saturat sa fiti considerati cetateni de mana a 2-a.Eu unul da.E cazul sa abandonam metodele folosite pana acum si sa intrebuintam alte mijloace sa iesim din aceasta situatie.Nu va puneti speranta in militarii care au devenit politicieni.Acestia au devenit slugile partidelor din care fac parte.


Laleaua neagră spunea...

Dar inflatia pe 2019 4.6% ce trebuia data la 01 01 2021 amanata la 01 092021 si iar amanata cand se va da... Cumva la pastile cailor...

ifrim spunea...

Dacă vor bani la buget,în loc să dijmuiască pensiile de ce nu renunță la subvenționarea partidelor politice cu bani de la buget și acestea să se autogospodărească din cotizațiile propriilor membri?

M spunea...

@Alexandru

In principiu aveți dreptate. Nu uitați însă că v-ați uitat pe un site apropiat grupării infracționale "rezist" și a brațului său politic, USR.

Nu spun că dacă știrea era pe DCNews de exemplu sau pe Antena 3 ar fi fost comentarii pozitive la adresa militarilor dar nici nu era valul de pișat aruncat de ăștia (din dosarul "10 august" procurorii au stabilit că asupra militarilor jandarmi s-au aruncat pungi cu pișat, la propriu).

M spunea...

@Cătălin

Dacă media pensiilor civile nu ar fi "trase" în jos de tot felul de bețivi, rromi fără un serviciu și alții care au preferat să lucreze la negru atunci aceasta (media pensiilor civile adică) ar fi mai mare decât media pensiilor militare.

De aceea Huhurez are dreptate când zice că trecerea pe contributivitate ar avantaja pe multă lume!

Din nefericire actuala lege a salarizării (și mai ales neaplicarea ei) a redus catastrofal punctajul potențial al celor activi.
Scad mai trec câțiva ani așa atunci o să ceară ei să iasă la pensie la 70 de ani ca să aibă ce mânca!

Suntem de batjocură! 😁 Cum zicea unu': "noi fraieri! În 89 am pus botul la Armata e cu noi! Dacă treceam cu șenilele peste ei și acum ne dădea Ceaușescu prime și medalii!" 😂

Huhu Rezea spunea...

Nu s-a amânat sau suspendat indexarea în anul 2021. Ordonanța a spus sec că în anul 2021 pensiile militare nu se indexează. Aici nu este ca la salariul minim, in care salariul minim din anul următor include și creșterea din anul anterior.

M spunea...

@Andrei Cosmin

În baza la ce? Ce lege să invocați,?

Eu va sfătuiesc, dacă îmi permiteți, să plecați de la decizia CCR cum că pensia specială poate fi mai mare decât pensia contributivă cu cât vrea mușchiul guvernului dar nu poate fi mai mică.

Dacă sunteți în situația asta puteți ataca!

Dacă nu, ați putea cere ca, pentru respectarea deciziei CCR, cuantumul potențialei pensii contributive să fie trecut pe fiecare talon (nu e treaba dumneavoastră să calculați și recalculați punctajul după fiecare modificare legislativă și nici să înmulțiți cu punctul de pensie).

Huhu Rezea spunea...

Cosmin
Opțiunea pentru calculul contributiv s-a exprimat numai la pensionare după 31 12 2015 până pe 31 12 2020. Dacă nu ai contestat decizia de pensionare înseamnă că ai făcut opțiunea.
După pensionare nu mai poți opționa.
Nu ai baza legalâ pentru a formula o acțiune în instantă.

Huhu Rezea spunea...

@M
Numai pensiile militare pot avea un cuantum mai mic decât cuantumul calculat contributiv. Asemenea pensii sunt tot mai multe cu fiecare an în care se amână reluarea actualizării.
Mă intrigă foarte mult că și mulți cititorii ai acestui blog nu constientizează ce impact are actualizarea pensiilor militare.

ifrim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ifrim spunea...

Și-n toți acești ani de incertitudini,nesiguranță,procese pe indexări,actualizare mulți dintre noi tiptil,tiptil,pâș,pâș "plecăm" în liniște fără a deranja pe nimeni.De la 14 ani în slujba țării mertăm o soartă mai bună!

Ionel spunea...

Si grupul de peste 600 de ofiteri rezervisti din capitala/din tara care l-a avut avocat pe Piperea a obtinut anularea HG nr. 735/2010 de aplicare a legii de contributivizare a pensiilor militare la Curtea de Apel Bucuresti. Celor din grup nu le-au fost recalculate pensiile incepand din ianuarie 2011 pana la aparitia OUG 1.

Huhu Rezea spunea...

Ionel
Celor din grupul celor 600 le-a luat banii degeaba Piperea. A cerut ca un diletant suspendarea OUG nr. 1, cerere declarată inadmisibilă de CA București
Vezi
https://www.huhurez.com/2011/03/asa-cum-am-prevazut-curtea-de-apel.html
Dacă a cerut si anularea HG 735/2010 a fost o cerere care nu se mai justifica după anularea dispusă de CA Cluj Napoca.

M spunea...

@Huhurez

Așa este! Dar CCR spune că asta nu se poate! (Greșesc? Așa îmi amintesc! Ceva de genul: pensia specială poate fi cat de mare sau de mică o vrea legiuitorul dar nu-i poate fi mai mică decât pensia contributivă cuvenită).

Opțiunea pentru calcul contributiv este neconstituțională. De ce? Pentru că la momentul pensionarii poate că pensia militară era mai avantajoasă. Dar dacă ăștia nu o indexează/actualizează timp de încă 5 ani iar cea contributivă crește tot cu 50% .... cum mai e?

Normal ar fi ca pe talon să am trecut atât pensia contributivă (potențială) dar și cea militară și să pot opta când are chef mușchiul meu! 😁

Andrei Cosmin spunea...

@Huhu Rezea

Cuantumul contributiv e o creanta asupra Statului, adica proprietatea noastra. Dupa cum au retinut si CCR si CEDO. Deci teoretic el trebuie sa fie garantat, indiferent de optiune. Optiunea nu ar trebui sa poate duce decat la un cuantum mai avantajos, iar artificiile "pana la data de..." nu cred ca pot fi luate in considerare la o analiza serioasa.

Acel articol cred ca poate fi contestat la CCR. Nu stiu daca l-a contestat cineva pana acum.

Faptul ca Statul ne-a oferit posibilitatea alegerii unui alt sistem, fara sa ne prezinte o garantie a mentinerii cel putin a cuantumului contributiv e culpa Statului. Noi am plecat cu totii de la premisa de buna credinta.

Legea 223/2015 nu prevede sub nicio forma faptul ca noi am renuntat la proprietatea noastra, prevede doar faptul ca Statul ne propune temporar altceva la schimb. Ceva ce cu totii am plecat de la premisa ca va fi mai bun. Deci optiunea de reintoarcere la cuantumul contributiv nu cred ca e posibil sa fie ingradita pentru ca Legea 223/2015 nu reprezinta o nationalizare a proprietatii noastre, iar pensia militara nu reprezinta o compensare pentru nationalizarea proprietatii! Dovada stau deciziile CCR care arata ca pensia militara poate fi oricand modificata si e la mila Statului!

Iar aici jurisprudenta CEDO sigur are ceva care sa confirme.

Sunt convins ca argumente juridice si precedente gasim, dar ar fi fost interesant de vazut daca a existat pana acum o astfel de actiune in instantele din Romania.

Daca nu se stie de o astfel de actiune, poate vom incerca sa stabilim un precedent.

Andrei Cosmin spunea...

@M

Problema s-ar mai pune si astfel: daca dreptul meu de a ma intoarce cu pensia in sistemul public e sau nu inalienabil.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

AKORD 75, Vai de viata mea, de a noastra! Parca suntem blestemati!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In iarna asta chiar ca falimentez!

raul spunea...

Cu alte cuvinte o luam in barba pe romaneste,sau ,sa fim la moda ,dupa 2007 ,luam mUE!Prosti am fost in '89 si dupa ,cand am avut incredere in clasa politica ,pisa-m-as pe ea!😡😡

Cezar spunea...

Sa le dam cu borhotul in cap...
🤣🤣🤣😛😜🤨😝🤗

Cezar spunea...

Are..mares Oskar
Ce crezi cînd vad politicienii cuponul astuia..ce zic?
Ce - Ula mea mai vor si militarii astia?
Porcii ..nu le ajunge...?

Alexandru spunea...

Cine e rares bogdan?! Să fim serioși.

Iulian Mareș spunea...

Mai puțin de la Guvern, mai mult de la Dumnezeu, poate!

Huhu Rezea spunea...

@Cosmin
Pensiile militare, spre deosebire de toate celelalte pensii speciale din tabelul din topic, nu au nicio componentă contributivă plătită din Fondul de pensii care să fie privită ca limită minimă sau ca drept garantat, în sensul evidențiat de numeroasele decizii ale CCR.
Art. 122 a fost o rezervă pe care și-au creat-o gulerații eligibili a fi pensionați în următorii 5 ani după intrarea în vigoare a legii pensiilor militare în situația că algoritmul de calcul din media soldelor celor 6 luni alese îi defavoriza.
Din modul de aplicare a art. 122 s-a înțeles că pensia astfel calculată era tot pensie militară, asemenea cu pensiile mai avantajoase rămase în plată după recalcularea potrivit art. 109 sau 110. Creșterea ulterioară a valorii punctului de pensie nu mai este aplicabilă si pensiilor militare stabilite si calculate potrivit art. 122.
CCR a spus că nu se poate substitui dreptului legiuitorului de a reglementa calculul pensiilor de serviciu, dacă aceleași reguli se aplică tuturor beneficiarilor unei categorii de speciali.

Huhu Rezea spunea...

Eu am înțeles că la discuțiile despre pensiile militare Rareș gălăgiosul a rămas în mioritate cu cele de la udemereu.Maghiară este defectivă de gen.

M spunea...

@Andrei Cosmin

Ați marcat foarte bine punctele de discuție mai sus.

Trebuie ca instanța să definească dacă acceptarea restricțiilor s-a făcut având o așteptare îndreptățită ca statul, în cazul nostru angajatorul, să își respecte partea sa cu alte cuvinte respectarea quid pro quo.

Ce se întâmplă dacă statul de exemplu va proroga sine die orice fel de indexare sau actualizare? A pune un termen de opțiune este în primul rând o chestiune birocratică (adică să nu se permită ca 150.000 de oameni să își schimbe zilnic opțiunea) dar este justificată doar în cazul în care legea respectivă nu este alterată și se aplică.
Cu alte cuvinte nu poți să îmi iei dreptul de a opta câtă vreme tu, legiuitor, îți rezervi dreptul de a îmi schimba unilateral termenii legali.

Deci, dacă legea ar fi fost respectată așa cum a fost ea la momentul în care am făcut opțiunea atunci POATE se putea discuta despre interzicerea unei opțiuni ulterioare!

😁 Ca să merg mai în amănunt: în orice contract, schimbarea termenilor se face cu acordul părților! Schimbarea unilaterală poate ducem la ruperea contractului dar nu pentru situațiile deja onorate (să zicem că furnizorul deja v-a trimis marfa. O veți plăti la valoarea înscrisă în contract iar modificarea contractului va privi numai marfa ce urmează a vă fi livrată.)
În cazul pensiilor noi "am vândut" către angajator o anumită cantitate de muncă. Angajatorul la rândul său s-a obligat la o recompensa prin plăți lunare pe perioada activă și prin suplimentarea pensiei pe perioada după trecerea în rezervă. "Marfa" noastră a fost deja livrată. Eu nu pot să îmi iau munca înapoi. De aceea în jurisprudența internațională modificarea legislației pensiilor se face numai pentru viitor (atât în ce privește prestarea muncii cât și a beneficiilor post pensionare). La noi se încearcă în mod greșit, zic eu, acreditarea ideii că pensia de naște din neant la trecerea în rezervă și deci modificarea modului de calcul ar fi fost legată de viitor. Asta ar fi acceptabil în cazul unei prestații de ajutor social în care beneficiarul nu are obligația să fi îndeplinit o condiție prealabilă.

Greșeala făcută de mulți camarazi care au dat în judecată e că au mers pe "discriminare" ceea ce este complet stupid. În realitate este vorba de un proces civil, în contencios cu obligarea angajatorului să respecte termenii per care i-a propus la începerea activității.

PS - este doar un punct de vedere personal. Nu înseamnă că e perfect. E modul în care văd eu lucrurile comparându-le cu situații similare din țări cu o democrație avansată.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bulan Bogdan, un mitocan si un dobitoken, scos de Muilă din joben sa fie măscăriciul PNL, rujat, fardat si epilat numai bun de bagat in hârdăul cu găgat la fezandat! Iete ștoi, ca la 10.000 de euroi, ca parlamentar european, il doare pe el in bulan ca n-avem noi ce baga la burdihan, dar nici Ciolacu si Budai n-or fi mai prejos sa se lase invinsi de acest jegos slinos si libidinos codoș!

Iulian Mareș spunea...

”SIMULARE PENSII CASS

O persoană care avea 4000 lei brut pensie (2,77 puncte de pensie) primea net 3800 lei (impozit 10% pe ce depășește 2000 de lei).

De la 1 ianuarie punctul de pensie crește la 1586 lei.

Persoana va avea pensia de 4393 lei brut.

La suma care depășește 4.000 de lei se va reține CASS de 10%.

393*10% = 39,3 lei CASS

Suma rămasă va fi de 4353,7 lei. La această sumă se va plăti un impozit pe venit de 235 lei. (10% din ce depășeste 2.000 de lei).

Astfel, suma netă rămasă pensionarului va fi de 4118,7 lei net. Prin urmare, pensionarul va primi net cu 318,7 lei mai mult decât primea în decembrie.

* creșterea punctului de pensie impactează doar pensiile pe contributivitate.

** CASS se va aplica la toate pensiile de peste 4.000 de lei, indiferent de sistemul de pensii aplicabil.

*** reintroducerea CASS este în fapt o eliminare a unei excepții introduse la Codul Fiscal, iar aplicarea ei la veniturile din pensii mai mari de 4.000 de lei este o chestiune de justiție socială, având în vedere necesarul de fonduri pentru sănătate.” arată propunerea obținută de DCNews, pusă pe masa negocierilor de PSD și acceptată de PNL, UDMR și Minorități.
Liderii partidelor au decis că nu vor fi taxe suplimentare, iar Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost întrebat ce se va întâmpla cu pensiile peste 4.000 de lei și dacă măsura care se aplică celor care primesc o pensie peste această sumă nu reprezintă tot o taxă. ”Înseamnă exceptarea - până acum exista un capitol de excepții în Codul Fiscal, nu înseamnă taxă nouă. Cred că este normal, într-o țară, să nu existe deloc excepții, să fie reguli foarte clare și să nu intervină niciodată Executivul cu excepții” a răspuns Marcel Ciolacu.”

Iulian Mareș spunea...

Te ții de goange? :))

Iulian Mareș spunea...

Așteptând pensia din ianuarie 2022!!!
Actualul program de guvernare, negociat intre titularii unor politici total opuse (exceptand cea care ii uneste – nimicpentrupopulatie), ne trimite........unde?

Cand rapsodul spunea: Comunistii tin prelegeri si ne cheama la alegeri. Sa alegi, vrei sau nu vrei, tot pe cei alesi de ei. Si uite asa s-a nascut coalitia acum si programul lor de guvernare.

Huhu Rezea spunea...

Ciolacu își însușește niște sofisme care-l descalifică a fi un lider social-democrat. Un liberal poate să spună așa ceva. Cum, adică, nu este o taxa nouă pentru pensionarim?
Dragnea a introdus acele excepții în Codul fiscal ca măsură de protecție socială a unei categorii defavorizate.

Huhu Rezea spunea...

Din ianuarie, la o pensie de 6000 lei se adaugă majorare de 10% = 600 lei și se reține CASSS 200 lei. Crestere efectivă de 400 lei

M spunea...

@Huhu Rezea

Cum ziceati? "Unii sunt in degringolada si confunda stanga cu dreapta?" 😂

Va aduc la cunostinta ca STANGA introduce taxe!
Totodata taxarea sau suprataxarea veniturilor peste un anumit prag face parte din strategia de egalizare specifica partidelor de stanga!
Pragul ales este cu atat mai jos cu cat bazinul electoral este identificat a fi mai la periferia veniturilor (daca PSD identifica de exemplu ca pensionarii din clasa medie ar fi votanti PSD ar fi ridicat pragul la 6.000 de lei).

Pensia medie in Romania (limita de varsta si pensie anticipata) este de 2.000 de lei.
Pensia medie in SNAOPSN este undeva peste 4.000 de lei. Daca luam in calcul ca si veniturile medii au fost undeva tot la 2xSMBE atunci se justifica. Cu cat trece timpul si legea salarizarii isi produce efectele cu atat e mai grav.
SMBE este acum de 5732 lei, adica pentru a acumula 2 pct. de pensie ar trebui un venit brut de 11.464 lei. Acesta trebuind sa fie venitul mediu in SNAOPSN pentru a se conserva diferenta la pensie.
Da, o sa imi spuneti ca Olguta ne-a iubit pana la moarte ....

Deci, stimati domni, suntem in kkt pana la gat. Noi ne indreptam spre groapa si eterna liniste, cei activi se vor duce spre cantina sociala si supa din mila publica!

Sorin spunea...

Cazuri cunoscute:
-pensionar cu 31 de ani de muncă, salariu mediu, pensie 1200 lei azi. Pensionar cu 17 ani de munca, salariu minim pe economie, pensie 800 lei azi, 1000 de la 1 ian. Merita sa muncești legal încă 14 ani pt o diferenta are de mica?
-in tabel scrie diplomați, consuli. De fapt se refera la corpul diplomatic si consular. Adică toți cei cu pasaport diplomatic din misiunile diplomatice (ambasador, ministru plenipotențiar, ministru, secretar I, II, III, atasat). În ambasada mai sunt cei din personalul tehnico-administrativ: lucrator consular, finanțist, administrator, secretara, de paza, de curățenie, șofer. Cu pasaport de serviciu. Stiu cel putin un caz, a lucrat numai in aceasta ultima categorie, cu pensie speciala. Pensionati din MAE. Cei cu peste 18 ani de misiune externă din Ministerul Economiei, au deasemenea pensie speciala, fiind asimilați celor din MAE. Cand se vorbește despre acești pensionari, in media, se vorbește doar despre ambasadori si consuli. De ce se ascunde, se evita, se spune doar jumătate de adevăr?
-un aparițiile media, cei din justiție afirmă că referirea la independența lor din Constituție, inseamna actualul sistem de calcul al pensiei, unii chiar au afirmat că ei au fost primii si singurii îndreptățiți la pensie speciala, având restrictii mai multe decât militarii. Nu comentez. Atzi văzut militari cu banderole albe, in greva, pe treptele ministerului apărării? Ma opresc aici

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
remarca nuanța, taxa era, numai ca scutirea de la perceperea ei pt pensionari constituie o exceptie! Acum exceptia va dispare!
Nu stiu cine i-a bagat asta pe gat si gura, dar nu cred ca Reîncarnatul Blogului, care exceleaza in prostie nativa, generata de inhalarea ruginii de calorifer timp de 45 de ani!

Iulian Mareș spunea...

*La o pensie civila!
**Pentru un magistrat de cel puțin 3 X! ... sau iar ne explica CCR ceva?
***Nu avem inca date pt o pensie din sistemul militar!

Huhu Rezea spunea...

Mares
Sofismul se doreste a fi eludarea dispozitiilor care permit introducerea de noi taxe doar dupa 6 luni de la anuntare.

Andrei Cosmin spunea...

@Huhu Rezea

De acord, pentru ce s-a intamplat dupa 2015. Dar cei care au prins recalcularea din 2010 au avut pensiile integrate in sistemul public si transformate in puncte. Acele puncte au rezultat din contributivitate fiindca s-a considerat ca Statul a contribuit pentru ei (au fost pusi oamenii sa umble pe la unitati sa-si aduca adeverinte ca sa-si demonstreze veniturile).

Si intrebarea se pune: daca am avut o pensie calculata si integrata in sistemul public (reiesind un anumit numar de puncte de pensie), am sau nu un drept inalienabil de a ma reintoarce in sistemul public (desigur, la acelasi numar de puncte de pensie)?

E adevarat ca pentru cei iesiti la pensie dupa 2015 nu e aplicabil fiindca ei n-au avut niciodata pensia integrata in sistemul public. La fel, nu poate fi obligata casa de pensii din sistemul militar sa actualizeze in vreun fel pensiile raportat la sistemul public (am pus problema gresit in primul comentariu).

Insa in Legea 119/2010 scrie asa:

Art. 1 Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii [...] DEVIN PENSII IN INTELESUL LEGII 19/2000 PRIVIND SISTEMUL PUBLIC DE PENSII, CU MODIFICARILE SI COMPLETARILE ULTERIOARE.............

In mod normal, cine s-a aflat sub incidenta Legii 119/2010 se poate intoarce oricand in sistemul public (aici intervenind intr-adevar dreptul de proprietate, conform deciziilor CCR).

Daca ma gandesc bine, chiar e posibil sa nu mai existe jurisprudenta de asemenea natura nici macar la CEDO. Nicaieri in Europa nu s-a mai vazut ca Statul sa traga in piept o categorie de oameni la modul asta.

Huhu Rezea spunea...

@Cosmin
Dreptul de pensie subzistă, dar cu regim juridic schimbat.
Iată ce a stabilit art. 109 din L 223/2015:
1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010......devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi....

Chiar dacă potrivit art. 111 se păstrează în plată cuantumul contributiv, regimul pensie este cel de pensie militară de stat.
Nu are niciun temei legal cererea de a reveni pe contributivitate.

M spunea...

@ Huhu Rezea

Cum mama naibii ați calculat?

6000 + 10% = 6600 lei

CASS 10% din ce depășește 4000 însemna = 260 lei.

Rămân 6340 lei.

Impozit de 10% din ce depășește 2000 = 434 lei.

Net rămân 5906 lei.

Acum are 5600 lei.

Câștig net 306 lei. Deci la o inflație anuală de 8% rezultă o pierdere a puterii de cumpărare de 480 lei din care PSD compensează doar 306 lei. Nu mai adaug și inflația de anul trecut!

În curând în ziua de pensie o să venim cu bani de acasă.
E vina lu' bunicul meu, să îi fie țărâna ușoară, și a tatălui meu, să îi fie și lui țărâna ușoară care mi-au zis că o carieră militară este o carieră onorabilă și sigură!


Din fericire banii astfel colectați se duc în salariile de mii de euro ai celor din sănătate asigurându-le astfel confortul financiar pentru a sta pe Facebook și la televiziuni criticând "campania criminală de vaccinare".

Andrei Cosmin spunea...

Ei, daca ar fi asa inseamna ca Statul ar putea alege la intamplare orice categorie din sistemul public (mecanici de tren, vanzatori etc...), i-ar putea muta pe o lege speciala (cu regim juridic schimbat), dupa care le-ar taia pensiile pe legea speciala si i-ar lasa fara nimic.

In ce fel se mai respecta dreptul la proprietate, in conditiile astea!?

Huhu Rezea spunea...

@Cosmin
Pentru a vă ieși din părerile despre dreptul de proprietate in privința cuantumului pensiei militare, citiți vă rog Decizia nr. 900?2020 a CCR.

https://www.huhurez.com/2020/12/decizia-ccr-care-fixeaza-pensiile.html

Deocamdata vă dau acest citat din ea:

"Curtea a statuat că dreptul la pensie vizează pensia obţinută în sistemul general de pensionare, neexistând un drept constituţional la pensie specială, deci la suplimentul financiar acordat de stat."

M spunea...

@Andrei Cosmin

Corect! Daca as fi legiuitor si as avea boala pe .... dascali, sa zicem, as da o lege de pensii speciale pentru ei (100% din venitul pe ultima luna), as lasa recalcularea si apoi le-as da un termen de 3 luni in care sa opteze.
Dupa trecerea termenului le-as baga niste supra-taxari si as deroga de la indexare pe urmatorii 100 de ani.

Cam asa am patit noi:
1. va facem coeficientii mai mici la salarizare dar va lasam pensiile speciale - per total-viata iesiti bine! OK!
2. Va mai reducem o data coeficientii de salarizare dar va bagam sporuri sa comensati, per total iesiti bine! OK!
3. băăăăăă - cum își bagă militarii sporurile în pensie!!!! Limitați pensia!!!!!
4. băăăăăăă ce sporuri babane au militarii - taiati-le!!!!!!!!!!
5. băăăăăă ce pensii nesimțite au 7% din militari!!!! Înghețați-le la toți!!!!!

Andrei Cosmin spunea...

@Huhu Rezea

Pai asta e ideea: cei care au beneficiat de prevederile Legii 119/2010 au fost integrati in sistemul general de pensionare si teoretic au dobandit drept de proprietate asupra cuantumului rezultat dupa recalculare. Cuantum exprimat in puncte de pensie.

Anonim spunea...

http://sindicatulcmd.blogspot.com/2021/11/scrisoare-deschisa_22.html?m=1

Iulian Mareș spunea...

Huhurez,
Eu doream de mult timp doar impozit pt CNSS aplicat pensionarilor, mari consumatori de rețete și hapuri!
&Păi, de unde domnule, sa facă și băieții ăia câte un șmen, nu?

Iulian Mareș spunea...

Huhu!
Ca sa spunem lucrurilor pe nume:
1-Ciolacu a înfrânt deliberat, întrucât trebuiau băgați în kkat toate rapandulele PNL, începând cu Autistul!

2-Toti oamenii Președintelui pica precum muștele și ii arata obrazul Mutului: Oana Pellea nevorbita, Kirila cântaciosul, toți useriștii bolșevici, Manole actorul ambulant, Avianyck, Dide-Șterge cur de cai, Angi-Zdupița și urmează prietenul de ședințe foto Ceaușescu Padina!

M spunea...

@Sorin

Azi dimineața am găsit in cutia poștala următorul anunț:

Lucrător depozit - perioada nedeterminata

- studii minim 10 clase (liceul si diploma de bacalaureat constituie un avantaj)
- zero ani vechime - zero ani experiență

Oferim:
- 2600 ron salariu net.
- spor de performanta 650 ron/luna net.
- 400 ron tichete de masa/luna net.
- bonus anual.
- tichete cadou în valoare de 250 ron/3 ori pe an net.
- spor de weekend.
- 20 de zile de concediu plătit + 2 zile de învoire plătite pe an.
- preturi speciale oferite angajaților pentru achiziții de la noi (după 3 luni vechime)

Continua cu telefoane de contact si acte dosar.

Acum, la sfârșit, comparați cu soldele de la noi!!! Nu spun ca e un salariu fantastic dar si condițiile de angajare sunt sub nivelul mării!

M spunea...

@Alexandru

Rareș Bogdan este vicepreședinte PNL la fel cum Olguța Vasilescu este vicepreședinte PSD.

Deci răul făcut de Olguța poate fi egalat de răul ce poate fi făcut de Rareș Bogdan!

Sincer? Eu nu văd nicio diferență între cei doi!

Amândoi proveniți din presă, amândoi au o ură oarbă pe oamenii în uniformă, amândoi au un discurs bazat pe minciuni sau exagerări despre pensiile militare, amândoi folosesc în exces rujul și fardurile! 😂

avianyc spunea...

2600 +41,5% / 5380 = muritor de foame la pensie

Alexandru spunea...

@M
Voiam să spun că i se acordă, în general, mult mai multă importanță raportat la reala lui influență în pnl. Eu cred că o să se stingă mai repede decât cred unii, împreună cu echipa câștigătoare.

M spunea...

@Alexandru

Am înțeles!

În engleză e o rimă cântată de copii:
"Sticks and stones may break my bones,
But words shall never hurt me."

Din păcate cuvintele pot face mult rău! Nimeni nu verifică, nimeni nu pune în context.
Olguța a lansat ideea "pensionării la 40 de ani". Deja e înșurubată în mentalul colectiv și nu mai poate fi scoasă.
Tot așa și zicerile lui Rareș Bogdan pot face rău pe termen lung.

Eu sper să dispară asemenea idioți din viața noastră politică! Până atunci.....

M spunea...

Hauleu doua lovituri pentru USR!!! Dide arestat si nu mai poate sa furnizeze "material de studiu" pentru rezistenti!

Miss Piggy a fost dezlipita cu greu de scaunul pe care il ocupa. Cum dracu un partid votat de 5% din romani sa se cramponeze atat de patetic de putere? Miss Piggy era toata in lacrimi ca poporul e lasat de izbeliste daca ea nu mai are SPP-ist, limuzina de serviciu, fond gras de protocol si salariu imens!!!

Huhu Rezea spunea...

Anca Dragu va fi repusă în funcție de CCR, dacă va fi sesizată.
Seful Senatului este ales pe 4 ani la propunerea unui grup parlamentar. Inițiativa demiterii trebuie să vină de la același grup parlamentar, adică de la USR.
Cineva vrea să-l umilească și mai rău pe Bibilică

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Asa scrie în Regulamentul senatului? Are în spate vot popular?

Huhu Rezea spunea...

Este prevedere constituțională:
Art. 64
2) Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Ceilalţi membri ai birourilor permanente sunt aleşi la începutul fiecărei sesiuni. Membrii birourilor permanente pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului.

Leon spunea...

Regulamentul Senatului:
Articolul 29
"(1) Revocarea din funcție a președintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puțin una dintre următoarele împrejurări:*
* Prevederile fostului art. 30 alin. (1) au fost declarate neconstituționale prin Decizia Curții Constituționale nr. 601/2005 privind constituționalitatea dispozițiilor art. 4 alin. (5), art. 12 alin. (1), art. 30 alin. (1) și (2), art. 31, art. 32 alin. (1), art. 38 alin. (1), art. 121 alin. (1) și ale art. 170 alin. (2) din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea nr. 28 din 24 octombrie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.022 din 17 noiembrie 2005.
a) încalcă prevederile Constituției;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.
(2) Revocarea din funcția de președinte al Senatului poate fi propusă și de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.**"

M spunea...

😂 Ete na!

Băsescu a scăpat de decizia CNSAS de turnător.

Miss Piggy să stea frumos în băncuța ei.
Eu zic că a încălcat grav regulamentul când a apărut cu moaca aia în Parlamentul României.

M spunea...

@avianyc

Vezi? Așa te faci tu de râs mereu!

Da, bă, că ăla o să rămână toată viața lui cu zero vechime, zero experiență!

Vai de capul tău că nu ești în stare să citești și să înțelegi un text!

3.600 lei net cu 10 clase la prima încadrare este FOARTE BINE!!!!

Hai că ești prost!

Leon spunea...

Mai degraba CCR, il ajuta pe Petrov sa ramana cu toate drepturile acordate unui fost Presedinte:
https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-23-noiembrie-2021/

Huhu Rezea spunea...

Neconstituționalitatea se poate repara în Parlament, legea putând intra în dezbatere ca lege ordinară. CCR nu s-a pronunțat pe fond. A respins sesizarea de neconstituționalitate a ordonanței din 98.
Nu-i ajută cu nimic, nici pe Isărescu și nici pe Băsescu.
Nici nu mai trebuia o nouă lege dacă au apărut date noi la CNSAS.

Leon spunea...

Daca sunteti curiosi :
http://www.cdep.ro/pdfs/guv202111/ListaCiuca.pdf

avianyc spunea...

@ M
Tu nu esti decat doar și teleleu în plus.
Ce treaba are ce am scris eu cu ce trâmbitezi tu ?
Sau inca nu ai aflat formula de calcul a punctajului lunar/anual la pensiile contributive.
Ș-apoi eu am vecin un depozit de materiale de constructie care aprovizioneaza/ distribuie marfa industriala-constructii cu autocamionete de 3,5 tone iar aprovizionarea o fac cu TIR-ul.
Lucreaza zi lumina pe orice vreme inclusiv ploaie ,iarna la minus 10-20 grade C de-i ia dracu numai sa-si scoata salariile.
Tatal patronului este angajat stivuitorist dar lucreaza in rand cu necalificatii la incarcat descarcat manual. La fel si patronul cand curg vale comenzile si nu fac fata. Dupa ce descarca 3-4 tiruri pe zi si distribuie 10-20 de camionete cu incarcat/ descarcat de marfa pe zi in plin sezon seara sunt terminati. 3600 lei sunt putin pentru astfel de munci.
Eu daca angajez un zilier cu ziua trebuie sa-i dau 100 lei/zi plus 3 mese ,cafea ,bautura. Si asta la munci simple. Daca sapa un sant iti ia acum 30 lei pe metru la 0,8 m adancime si o lopata latime. La 10 ml iti ia 300 lei intr-o zi.
Esti rupt rau de realitate.
Vizavi de mine s-a construit un mare supermarket în doua luni de la fundatie până la darea la cheie pentru folosinta de catre o echipa de 6 muncitori cu program zilnic de 7.30 -20.00 -inclusiv sambata pana la ora 16.00 plus patronul care lucra pe utililajele firmei (buldozer ,macara ,compactor mare ,motostivuitor ,camioane de transport de diverse dimensiuni in rand cu muncitorii.
La salariile brute ale muncitorilor rezulta un punctaj lunar de pensie sub 1.
Problema-i ca patronii sunt obligati sa ofere oricat fiindca nu gasesc forta de munca.
Ce ofera in ofertă si ce-i pe teren diferenta mare.
Sporul ”de performanta ”este o minciuna in privat ,performanta fiind munca pana la epuizare necuantificata si trecuta la obligatie de serviciu după angajare.
Cât esti rupt de realitati este bine sa nu te bagi in ce nu stapânesti .



avianyc spunea...

Asta cu "CONTRACTUL " zis @ M ,ne spui si noua ce scrie in el in privinta pensionarii - cuantum pensie 🤣🤣🦧

M spunea...

@avianyc

Vezi ca daca mai scrii prostii te spun lui Bolojan!!! 😂

Toti din zona aia sunteti asa grei de cap?

Ai facut ca o nulitate ce esti calculul pensiei! Du-te domnule in lumea reala!!!!

Tu nu stii pe ce lume traiesti! Din pacate am intalnit multi oameni ca tine care nu se pricep dar dau sfaturi, emit judecati!

Cati ani de drept ai facut? Apoi discutam! Razi ca un prost cand eu scriu de contract! Ia dracului Codul Civil si citeste ce e ala contract! Vai de capul tau!!!
Mintea ta, putina cata e, intelege prin contract ceva scris pe hartie A4, semnat cu creionul chimic.

Ai in cap aiureli cu Oradea, cu civilizatia dar esti varza cu carne! Nu ai bunul simt ca mai intai sa citesti ceva!

Hai, gata, esti plictisitor!

M spunea...

La mine scrie asa: "prostii care il ling pe Bolojan nu merita bagati in seama!"

Razi ca un afon! Ti-am mai demonstrat o data cand ai ras tot asa, aiurea si ti-am dat peste bot de ti-au clantanit dintii ca am avut dreptate!

Linge-ti ranile si taci dreacu din gura! Sau citeste ce e ala "consintamant" in Codul Civil!

Huhu Rezea spunea...

M
Te întreb serios. Dta ai auzit de Statutul cadrelor militare?
Daca ai semnat un astfel de contract, s-a respectat prin acordarea dreptului la pensie.