Un produs Blogger.

marți, decembrie 07, 2021

Cîțu comunică în păsăreasca sa despre milestone-ul din 2022 pentru pensiile contributive.

57 comments


Florin Cîțu a transmis marți, 7 decembrie 2021, că toate pensiile în România ar trebui să fie bazate pe contributivitate

 „Noi susţinem ca toate pensiile în România să fie bazate pe contributivitate, pentru că există anumite categorii în România unde există restricţii pentru care nu pot să aibă venituri(???- nm) şi atunci bineînţeles că trebuie să ducem pe toată lumea pe contributivitate. Este un criteriu de la care nu abdicăm. În acelaşi timp, reforma pensiilor este în PNRR. Va trebui să fie implementată în 2023. Deci, tot sistemul de pensii, toate pensiile – în PNRR scrie foarte clar ‘pensiile speciale sau pensiile de serviciu, toate vor trece pe sistem de contributivitate’ – şi atunci se rezolvă această problemă pentru toate aceste categorii”

„Trebuie să găsim o soluţie. Aşa cum avem acele pensii pentru persoane care au lucrat, de exemplu, în anumite sectoare în economie, unde nu aveau contributivitate… Această reformă a pensiilor are mai multe obiective: să fie sustenabilă, să fie echitabilă şi să aibă acea limită de cheltuieli din buget, ca procent din PIB. (…) La Ministerul Muncii exista o echipă care se ocupa. Acum, Ministerul Muncii a trecut la PSD. Vom vedea cum să fie accelerată această reformă. Cred că în 2023 trebuie să fie implementată, atunci este milestone, deci avem tot anul viitor pentru a face reforma pensiilor”

57 de comentarii:

Militar de la 14 ani spunea...

Cât timp era Ciucă ministrul apărării nimeni nu se atingea de pensiile de serviciu ale militarilor.
Să-l vedem acum ca premier dacă poate influența adoptarea PLX199.
Cât despre Câțu, cu contributivitatea lui, în câteva luni va fi o istorie tragi-comică a PNL-ului. Merită din plin și el și idioții care-l adulau.

Iulian Mareș spunea...

Hai sa nu ne dam după copaci...dar idiotule care l-a promovat?...El nu este om?

Simdum spunea...

Inainte de 01.01.2001, nu a avut nimeni CAS inclus in salariu, iar contributeala asa cum ar vrea cacatu, a inceput abia in 01.01.2018. Sunt tare curios sa vad cum va face echitabila contributeala asta pentru cei care au perioada lucrata inainte de 31.12.2017...
NE FURA IAR CA IN 2010-2011???

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Neneacă, nu are cum sa treaca, doar ca i se năzare, pensiile militare pe contributivitate aceasta extrema nulitate, cu cazier penal si tragator cu paiul de prăfării făinoase pe nazal, care bea pâna-si varsa intestinele la canal, nestiind Câța havuza, plesni-ar buza, ca avem pensiile de la Cuza! Se balegă si el in seamă cu cate o bravada de toata panarama, doar, doar lui Muilă de el nu-i va mai fi silă, chiar daca stie, câța nenorocită, ca soarta lui este pecetluită! Si eu as subscrie la contributivă, dar cand ma gandesc ca vor impune masura restrictiva a unei vechimi de 30 de coti si ca raman in chiloti, mai bine urlu la luna cu burta infometată, decat sa ma trezesc cu pensia sfasiată si ferecata, cum au mai facutară deja de fiecare dată! Apropo si mare mișto: Cand Cața pe cioc emaneaza si epateaza cu mitraliera, se gaseste cineva sa-i desluseasca si traducă torboseala?

M spunea...

USR îi cere primarului lor, Plicușor Dan, să caute sponsor pentru Stadionul National, care să dea și numele arenei (după modelul Allianz Arena).

Cică se va chema "Stadionul George Soros". 😂

Xpert 86 spunea...

Ce treaba au pensiile militare cu ministerul muncii????!!!Budai cu specialistii sai va stabili reglementarile privind calculul pensiilor militare, este cumva competenta sa????Marii specialisti de la casele de pensii MAI si MAN si de la directiile financiar contabile lasa la mana celor din ministerul muncii lasa ca sa stabileasca noua lege a pensiilor rezervistilor??? Pai dupa ce se va abroga L. 223/2015 si se va stabili pensiile militare pe contributivitate sa desfiinteze casele de pensii sectoriale ale MAI si MAN si marii specialisti sa mearga frate unde or vrea ei atunci ca numai e nevoie de ei!!!!Daca nu se vor desfiinta atunci acesti mari specialisti sa puna mana si sa treaca la munca in beneficiul rezervistilor nu in detrimentul lor ca ne-am saturat sa faca jocurile politicienilor!!!!

Ionel spunea...

Pana in vara Catu va fi istorie in PNL. Poate va reusi si acest partid sa puna in fruntea lui un liberal adevarat pentru ca pana acum mai mult a importat din afara decat a promovat din interior.......

Huhu Rezea spunea...

Hei, vezi ce inseamnă să fii proaspăt!
Nu se creează o nouă lege pentru pensiile contributive ale militarilor. Legea există deja, urmând a fi completată cu câtecva articole specifice pentru militari.
Dosarele de pensii, chiar contributive, ale pensionarilor militari nu pot ajunge la casele teritoriale, Nici în perioada 2011-2015 nu au fost desființate Casele Sectoriale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stoica, puchinosul penelist, mare jagardist oportunist, care a inventat pensiile speciale de-au produs suferinte si jale si au compromis si pensiilșe militare, ii da lui Catu de trait in PNL pana in 2023! Vai de steaua lor cazatoare in haznale, ca pana atunci javra are deja vechime grea la Jâlava!

vasile spunea...

Asta cred ca nu a citit PNRR-ul. Unde a gasit el ca în PNRR scrie foarte clar ‘pensiile speciale sau pensiile de serviciu, toate vor trece pe sistem de contributivitate’ ? In PNRR la R6 scrie atat:O analiză a pensiilor speciale va fi, de asemenea, efectuată pentru a identifica soluții concrete, care vizează corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii sistemului public de pensii din punct de vedere al contributivității, ținând cont de jurisprudența Curtii Constituționale și va adopta o lege în acest sens.

Iulian Mareș spunea...

Sa deskida o licitatie cu strigare si cota de inscriere pt stabilirea sponsorului si numelui!

monteoru spunea...

E atat de usor sa fii trecut pe contributivitate cum nu-ti inchipui.Marea majoritate dintre noi avem calculat punctajul total fiindca am beneficiat de "bunatatea" legii 119/2010 si OUG 1/2011.Mai devreme sau mai tarziu pensiile speciale cu exceptia celor ale magistratilor vor fi istorie.Asta vrea populimea si asa va fi.Dupa cum se vede UE si toate partidele aplica pentru asta.

Iulian Mareș spunea...

Domnul general Filip Teodorescu ni se destainuie....

https://ceausescunicolae.wordpress.com/2021/12/07/george-h-w-bush-a-trimis-in-22-decembrie-1989-un-hercules-militar-c-130e-ca-sa-l-salveze-pe-nicolae-ceausescu/

M spunea...

Problema e că e cel mai prost moment din istorie pentru a trece pe contributivitate! De ce? Pentru că fondul total de pensii este limitat la 9,4% din PIB. Deja se consumă peste 8% (fără pensiile speciale). Cu o creștere de 10% de la 01.01 înseamnă încă un consum de 0,8% (adică 10% din 8%). Cu ridicarea pensiei minime înseamnă încă un 0,4%. Total 9,2% din PIB.

Dacă la legea precedentă nu era pus plafon și legiuitorul a putut lăsa ceva spațiu pentru prevederi favorabile de data asta acest spațiu nu mai există! În plus va fi absolut distrugător politic ca, după ce ai mâncat kkt că pensiile militare sunt un furt să îi bagi pe contributivitate și să descopere prostimea că de fapt îi costă mai mult!

UDMR vine cu propunerea ca pentru cei care au servit statul român să li se acorde în plus: "unul sau două puncte". Dracu' știe ce vrea să zică cu asta!
Eu înțeleg că se va abroga inclusiv sporul adus de OMM și, probabil, va extista un spor la punctaj (asemănător cu UK unde dascălii iau 0,2 în plus pe an, polițiștii 0,45, pompierii 0,45 etc.)

Un lucru e clar: după recalculare bugetul total al pensiilor militare trebuie să scadă. Prin deducție logică nu vor crește pensiile mici (mici dar multe) și vor scădea pensiile mari (mari dar relativ puține).

Huhu Rezea spunea...

@M
Actualul CIBS plătit de militari, 25% din solda brută, care nu știm unde se duce, va deveni CAS și va merge la Fondul de pensii al CNP.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Sa-ti trimit prima varianta a L.119/2010 in care NU EXISTA CONCEPTUL DE CSP, totul trecea la CNPP/casele teritoriale civile, cum ar fi fost si normal daca se realiza o “integrare adevarata a pensiilor militare in sistemul public”, singura responsabilitate a MApN si celorlalte structuri fiind refacerea documentelor cu veniturile in cariera a pensionarilor militari si trimiterea la CNPP/casele teritoriale! Eram de fata cand dna. Gl. Lupu a plans zgomotos ca nu “a scapat de pensile militare”, stiind ce balamuc urmeaza cu refacerea situatiilor cu venituri si sarabanda de procese si toate cele!
Sansa noastra, sau ma rog, a fost CNPP care s-a opus vehement (dar cine putea sa spuna asta lui petrov?!) intrarii militarilor in sistemul public si cand au vazut ca nu au ce face au insistat sa existe o departajare, in sensul sa existe o gestiune separata a militarilor, respectiv infiintarea CPS si evidentierea separata a stagiului de cotizare a acestora (acea celebra “conventie”, cum ii spui!) ca “stagiu de cotizare în specialitate”, iar pe deciziile de pensie sa fie evidentiat separat stagiul de cotizare IN SISTEMUL PUBLIC de stagiul de cotizare IN SISTEMUL MILITAR.
Si la: “Dosarele de pensii, chiar contributive, ale pensionarilor militari nu pot ajunge la casele teritoriale,”, nu fi chiar asa sigur, si acum militarii sunt in evidenta CNPP/ casele teritoriale civile, dar fara evidentierea veniturilor, perioadele din armata aparand la “SistN”, vezi in doc. Dlui Iosiv pe care ti le-a trimis si tie!

Iulian Mareș spunea...

Nene,,,,nu trecerea este grea! Garantezi mata ca o lege a pensiilor civile nu poate fi violata in grup si repetat,

Ionel spunea...

Hopa, s-a trezit asta ! Pai asta este veche,a mai vehiculat-o in urma cu ceva ani. Imbatranim si trebuie sa avem grija ca si noi o sa ne repetam....

Leo spunea...

DAAA , pe savantul Ionel

M spunea...

@Huhu Rezea

Actualul CIBS nu acoperă nici măcar bugetul de pensii al nostru.
Ideea e că media europeana e aproape de 13% din PIB dar fără a include pensiile speciale (25 de țări UE au pensii speciale).

Eu am înțeles că acesta este tot Bugetul de Pensii și nu partea de echilibrare de la Bugetul de Stat. Aducerea CIBS va reprezenta deci doar o diminuare a părții de echilibrare și nu o creștere în valoare nominală a bugetului (acesta rămânând a fi plafonat la 9,4%)

De altfel un economist avea trei observații zdrobitoare pentru ilegalitatea acestei părți din PNRR:
- tratatul de aderare lasă la latitudinea statelor politicile de protecție socială deci impunerea unor asemenea condiționalități nu trebuia acceptată,
- dacă în baza libertății politicilor fiscale România decide de exemplu să crească CASS la 30% acest lucru nu ar mai fi posibil pentru că bugetul CNPP ar depăși 9,4%
- un asemenea tratat (care instituie obligații și condiționări pentru mai mulți ani) ar trebui trecut prin Parlament pentru a se considera adoptat de România, așa cum sunt trecute și multe alte contracte semnate de guvernul României.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Iulian, taman după râtan, cine l-a promovat nu e om si nici domn, căci dupa vorbă, după port e CAP DE PORC, numai bun de răcitură ca-i casat de la friptură!

Leo spunea...

Corect.
Termenul este până la anul pe vremea asta.
Markerele vor fi croitoreasa și scârbu dacă ce va fi va fi RĂUUUUUUUUUUUU

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

La “Actualul CIBS plătit de militari, 25% din solda brută, CARE NU ȘTIM UNDE SE DUCE…..”.
Ei, asta titlu de topic rasunator pe blog sau chiar de CAMPANIE DE PRESA, pentru a le arata celor de la CCR (tractoristul zegrean sigur nu stia ca si MILITARII CONTRIBUIE PT. PENSIE!) si celorlalti care o tin langa cu “Contributeala” sa ca “militarii nu contribuie”!, tampenie inceputa de CCR’zegrean cu Decizia 871/2010, cu celebra bazaconie “pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente, ……, si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului”, care nu are nicio intemeiere in prevederile Constitutiei, repetata in peste 650 Decizii CCR pana in prezent si desavarsita cu Decizia 900/2020, care spune: [121. În concluzie, referitor la pensiile militare, reperele constituționale fixate de Curte coincid cu cele stabilite în privința pensiilor reglementate prin legi speciale, cu mențiunea că, în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat.].
Adica, bai nene, nicio muratura de militar activ sau politist samd, nu sesizeaza ca el PLATESTE CONTRIBUTII, conform:
- Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:
Art. 31 - (1) Cota de CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat ESTE EGALĂ CU COTA DE CONTRIBUȚIE DE ASIGURĂRI SOCIALE prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Termenele de declarare și de plată a sumelor reprezentând contribuțiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislația fiscală pentru declararea și plata contribuțiilor de asigurări sociale.
si mai inainte:
- Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat
Art. 78 - (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, pentru prestatiile prevăzute la art. 4.
(3) Cota de CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.
si nu merge si el in instanta si chiar la CCR sa intrebe ceva de genul: “ Oameni buni, de ce-mi opriti CONTRIBITII LA PENSIE cand CRR spune ca [în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI]”!? MACA ASA, CA POATE DACA CASTIGA SA-I CREASCA NETUL SOLDEI CU 25% SAU PE ACOLO!!
Si chiar pensionarii militari dupa 2017 carora li se aplica:
L.223/2015 Art. 60(1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
de ce nu reactioneza si nu intreaba: “Bai, de ce-mi scazi tu din soldele lunare brute contributia de 25%, ca eu NU AM CONTRIBUIT/ în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI”!!
Pai nu!?

Stima,

Huhu Rezea spunea...

Orzan
Acesta este paradoxul! Deși militarii plătesc de 10 ani CIBS=CAS, în calculul pensii militare nu există nicio componentâ contributivă, așa cum pe bună dreptate constată și deciziile CCR. Asta a fost hotărărea Legiuitorului pe care CCR nu o poate schimba.
Eu tot scriu aici de vreo câțiva ani despre această anomalie, dar nimeni nu înțelege situația, ba mă mai și apostrofează cititorii că vreau pensii contributive pentru militari.
Eu cer să se evidențieze in pensia militară și componenta ei contributiva, asa cum este evidențiată la magistrați.
Suntem în situația stranie că mai toate pensiile militare vechi ar avea acea componentă contributivă mai mare chiar si decât actualul cuantum in plată... neactualizat de 4 ani.
Calculul contributiv nu se face pe baza valorii contribuțiilor plătite ci pe baza veniturilor salariale brute din intreaga carieră raportate la salariul mediu pe econime. De aceea au fugit și fug neterminații de calculul contributiv al pensiei pentru militari.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

Revin cu ce am mai postat in trecut tot aici: “Sa stii si tu ca in perioada 2000-2001, cand s-a elaborat Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat (am lucrat personal, chiar daca doar ca tehnoredactor), care a fost scrisa exclusiv in MapN (la DFC si DMRU), s-a pus in discutie foarte ardent CARACTERUL CONTRIBUTIV LA PENSIEI MILITARE (si pentru a contracara o posibila discutie in linia asta precum incercarea de eliminare prin proiectul initial al Legii nr. 19/2000 a pensiei magistratilor – aspect reglementat ulterior de CCR prin Decizia nr. 20/2000) si de aceea in Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat au fost clar subliniate urmatoarele art.:
Art. 1 - (2) PRINCIPIILE GENERALE (adica si pct. e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII) prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se aplică în mod corespunzător şi pensiilor militare de stat, exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.
Art. 78 - (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, pentru prestatiile prevăzute la art. 4.
(3) Cota de CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ este de 5% . Baza lunară de calcul pentru care se va determina contributia individuală o reprezintă solda lunară brută.

Daca vrei, o sa-ti trimit discursul lui Boc in Parlamentul European (scris tot pe la noi la DMRU) in care se lauda cu reforma sistemului de pensii din Romania si punerea acestuia pe baze CONTRIBUTIVE, INCLUSIV A PENSIILOR MILITARE!”

Eu am inteles atunci, si te asigur ca asa e, ca ASTA A FOST HOTĂRĂREA LEGIUITORULUI (asta inseamna Lege), asa cum spui, ADICA CA PENSIILE MILITARE SUNT PENSII CONTRIBUTIVE/respecta PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII! Si lucrul acesta, la fel cum spui, “CCR nu il poate schimba”, numai ca la noi CCR’zegean.tractorist nu stia/nu s-a uitat si el in lege si de de aici tot tambalaul! Solutia, ar fi e ca toti militarii, activi sau pensionary, sa se uneasca si sa faca cunoscut lucrul acesta, dar cu cine?!

Stima,

MIHAI spunea...

Cea mai buna variantă este cea contributivă.In urma cu zece ani marea majoritate a pensiilor militarilor au crescut. Aveam la cabinetul medical pensionari din toată țara și erau toți supărați până la recalculare. După recalculare nu mai zicea cineva ceva. Dar în mod cert nu se va trece pe contributivității, cel puțin pt cei aflați în plata. Asta ar însemna să de-a peste cap sistemul actual de pensii civile. S-ar depășii cu mult fondul avut la dispoziție. Pt politicieni e mai ușor să impoziteze. Ne vor călca în picioare

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Spune-le și cititorilor de pe acest blog, care încă îi înjură pe Olguța, pe Cioloș și pe parlementari, cine scrie proiectele de legi si de ordonanțe care privesc pensiile militare.
CCR cănd spune că pensiile militare nu sunt contributive nu se referă la neplata CASS ci la modul de calcul al pensiilor militare

Ionel spunea...

"Cea mai buna varianta este cea prin care imi creste mie pensia " !!! Nu ma intereseaza de ceilalti ! Asta este modelul nostru si vedem paiul din ochiul altuia si nu barna din propriul ochi ! Dar de cei peste 27 000 carora le-au scazut pensiile ce ziceti !? Vreti contributivitate ? OK. Sa se faca o lege noua si cei care care se incadreaza de la data aparitie acestei legi sa primeasca pensii pe contributivitate. Noi cand am intrat in armata era alta lege....si nu aveam voie sa imi fac firma sau sa mai lucrez in plus..etc

Iulian Mareș spunea...

Așa și? Cum sunt calculate pensiile magistraților? Poți da un exemplu de text de lege?

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu:

La “CCR cănd spune că pensiile militare nu sunt contributive nu se referă la neplata CASS ci la modul de calcul al pensiilor militare”, nu, nu a spus asta, ci a spus, in Decizia Curtii Constitutionale nr. 871/2010 ca:
“Astfel, spre deosebire de acestea din urma, pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente, ……. Partea contributiva a pensiei de serviciu se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, pe cand partea care depaseste acest cuantum se suporta din bugetul de stat [a se vedea, spre exemplu, art. 85 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 sau art. 180^1 din Legea nr. 19/2000]. MAI MULT, IN CAZUL PENSIILOR MILITARE, INTREGUL CUANTUM AL PENSIEI SPECIALE SE PLATESTE DE LA BUGETUL DE STAT (a se vedea Legea nr. 164/2001).” Si considerentul acesta este ABERANT, mai ales dpdv LOGIC. In Finlanda, spre ex., nu mai treci clasa a VII-a niciodata daca la Logica vii cu un astfel de enunt!!!
Si nu exista nicaieri ceva care sa spuna ca “modul de calcul al pensiei” subliniaza caracterul CONTRIBUTIV sau NECONTRIBUTIV al acesteia!
Mai mult, exista un RIL al ICCJ, de prin 2012-2015 (nu gasesc acum, postez imediat ce gasesc) in care se spune, GENERAL si OBLIGATORIU pt. instante, ca inclusiv, pt. perioada de dinainte de 2001, “plata contributiilor la pensia suplimentara se subsumeaza caracterului contributiv al pensie”, in sensul, ceva de genul ca, “prin plata contributiilor la pensia suplimentara, indivudul a ajutat statul la plata pensiilor”! Si stim cu totii ca SI MILITARII AU PLATIT CONTRIBUTII LA PENSIA SUPLIMENTARA!!

Deci, PENSIA MILITARA ESTE O PENSIE CONTRIBUTIVA si ar trebui aplicata Decizia CCR 872/2010, care spune:
[Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE (Militarii au platit/platesc la BS, de unde iau si pensia!!), persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.
Aceasta nu înseamnă că legea nu poate în viitor să reaşeze sistemul de calcul al pensiilor, bazându-se, însă, tot pe principiul contributivităţii, pentru că, în caz contrar, s-ar ajunge la negarea evoluţiei în reglementarea juridică a acestui domeniu. De aceea, dacă prin reaşezarea sistemului de calcul al pensiei în sensul arătat mai sus rezultă un cuantum mai mic al acesteia, statul este obligat să adopte reglementări similare art. 180 alin. (7) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, şi anume să menţină în plată cuantumul pensiei stabilit potrivit reglementărilor anterior în vigoare dacă acesta este mai avantajos. ACEASTA ESTE O MĂSURĂ DE PROTECŢIE A PERSOANELOR CARE BENEFICIAZĂ DE PENSIE ÎN SENSUL ART. 47 ALIN. (2) DIN CONSTITUŢIE, CONSTITUIND, DE ASEMENEA, O SPERANŢĂ LEGITIMĂ A ASIGURATULUI, ÎNTEMEIATĂ PE PREVEDERILE LEGALE ÎN VIGOARE CU PRIVIRE LA OBŢINEREA ŞI ÎNCASAREA UNUI ANUMIT CUANTUM AL PENSIEI.]

Merci,

M spunea...

@Huhu Rezea

Constat cu nesfârșită plăcere că îl alăturați pe cioloș olguței în "lista" politicienilor inocenți, care se zvârcolesc de grija militarilor și care când îi înjură la TV o fac pentru că DIA și MOASD-ul sunt cu o dronă deasupra lor și îi coordonează telepatic!

Să fie clar! Liniile directoare le dă factorul politic. Aaaaaa.... că sunt printre noi tot felul de oameni fără coloană vertebrală care sar să le facă pe plac politicenilor pentru a lua o stea sau un ordin național asta e altceva.
Unii dintre ei sunt pur și simplu idioți de la natură! Pune-l pe "un oscar - o pensie" să scrie o lege și nu numai că va fi complet agramată dar și complet de idioată!

@Marcel Orzan

Vă rog din suflet să îmi spuneți și mie cum a luat naștere ideea de a scrie o nouă lege a pensiilor militare?
Stăteați așa ... în birou... și unul a zis: Bă eu mă gândesc să nu stăm de geaba! Hai să scriem o lege a pensiilor militare!

Iulian Mareș spunea...

Ionele,
Tata Filip a repovestit pt cei ce uita repede și înțeleg mai nimic...

Sorin spunea...

Mailstonul lui Câțu, zborul cancelat a lui Botezatu, bugetul balansat al multora, ș.a. ...pretiozitati verbale ale unor importanți jalnici.

Cezar spunea...

PLX..199..CEA MAI BUNA VARIANTA!

Huhu Rezea spunea...

@Orzan
Daca pensiile militare ar avea o componenta contributivă, numai acea componeâ ar avea statutul de dfept câștigat în sutuația în care pensiile militare ar deveni contributive.
Numai pensiile contributive sau componenta contributivă din pensiile speciale constituie drepturi câștigate, potrivit deciziilor CCR.

Simdum spunea...

Daca pensia militara nu are componenta contributiva, atunci nici solda primita inainte de pensionare, nu a avut CAS, cel putin inainte de 31.12.2000 in componenta soldei primite nu a existat nici CAS, nici CIBS. Din 2001 pana in 2010 a fost 5% CIBS, din 2011 pana in 2017 a fost 10%, iar din 2018 este 25%, inclus in salariu

Marcel Orzan spunea...

Pt. M:

La "Vă rog din suflet să....."???? Fii mai clar, nu inteleg ce spui! Sau esti si tu cu droda deasupra!

Viorel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Cred ca Voi toți uitați ca pensia militară nu mai are nicio componenta contributiva chiar dacă la un moment dat a fost asa.....
ACUM toate pensiile militare sunt DE STAT....
In cazul în care se vor recalcula vreodată.... Se va lua în considerare contribuția de minim 30 ani...... Sau vechimea efectivă în care s a cotizat... Fără școală..
Rezultatele vor fi pe minus.. 🤣

Burebista spunea...

Băi oameni buni... Treziți-vă.

Iulian Mareș spunea...

@ Nikk,
1-dupa cum se vede, de 32 de ani se intampla ceea ce aeu am spus, dar tu nu intelegi, pt ca te-ai obisnuit sau ai devenit masokist!
2-ia explica-mi mai pe inteles cum de sunt eu vinovat pt asta?

ion spunea...

Cum sa mergi pe contribuitate daca nu a fost contribuție?să meargă cei care au contribuit.

M spunea...

@Marcel Orzan

Mie mi se pare clar ce am scris! Să repetăm!

"Vă rog să îmi spuneți și mie cum a luat naștere ideea de a scrie o nouă lege a pensiilor militare?
Stăteați așa ... în birou... și unul a zis: Bă eu mă gândesc să nu stăm de geaba! Hai să scriem o lege a pensiilor militare!"

😁 Am scos "sufletul" că poate aia va încurca!

Simdum spunea...

Intr o tara normala, sistemele publice mari de sanatate, educatie, pensii, aparare si siguranta nationala si altele cu impact major la nivel national, nu pot fi schimbate pe criterii de vot electoral si avantaje vremelnice pentru partide vremelnice ajunse in varful puterii politice. Este anormal ca cel care tipa mai tare sa impuna un mod de functionare a unui sistem public cu caracter national si care afecteaza iremediabil sau care produce efecte negative pentru viitorul unui numar imens de oameni.
STATUL are obligatia de a aduce prin aceste sisteme echitatea, echilibrul, eliminarea discriminarilor de orice fel, etc.

wolf spunea...

Revin.Contributivitatea militarului este data de.Gradele avute ,functiile indeplinite ,conditiile de risc al functiei,vechimea.Pentru fiecare grad ,soldat-general,acordat un coeficient valoric(negociat )inmultit cu anii cati au ,,stralucit'' pe umar.Suma =total coeficient grad (G).Pentru toate armele coeficientul grad este acelasi. Apoi se face suma coeficientilor valorici anuali(F) a tuturor functiilor indeplinite de la simplu student pana la comandantul armatei cu conditiile de risc aferente.In functie de numarul de ani (vechime)se mai adauga un coeficient (V) Suma acestor coeficienti G+F +V =C (contributivitatea)

CEZAR spunea...

@/ION ,
Nu ai contribuit ASAAA?? Bravo..eu zic ca pina prin 2001...si militarii au contribuit IDENTIC CU CLASA MUNCITOARE ! Adica ..di fondurile centralizate!
Credeam ca doar DAOGARU ii dus cu pluta...dar vad ca mai sint ! Macar ala este doctor docent ..ofiter fara o scoala militara cu 50% plus l;a pensie de la ..ziaristi etc!

CEZAR spunea...

Esti ramas in urma ! Nu se mai calculeaza asa pensia civila pe contributivitate !

CEZAR spunea...

NUUUUU..!
Contributivitatea II DATA DE CIT A INCASAT PE STATUL DE PLATA ANUAL INDIVIDUL...CIVIL SAU MILITAR !

Simdum spunea...

Dl CEZAR. Conditia esentiala pentru contributeala individului este ca procentul de CAS sa fie cuprins in solda bruta a militarului. Ori inainte de 2001 nu era inclusa.

Leon spunea...

Pe Fluturasul meu de salariu in Februarie 2000, am retinere de 7% CASS si 5% CPS..!!

Huhu Rezea spunea...

Plata CASS a fost impusă de ministrul liberal Emfiteoză prin proiectl de lege al sănătâții din anul 1996., adoptat de majoritatea de tristă amintire, CDR.
Nu stiu ce l-a apucat pe Dragnia să elimine CASS în februarie 2017, 19 ani s-a plătit CASS si nimeni nu a zis că ar fi neconstitutional.

Leon spunea...

Tot CDR, prin OuG.nr.87/2000, semnata de Mircea CIUMARA ( pentru Mugur Isarescu) a IMPOZITAT PENSIILE:
"2. La articolul 4 alineatul (1), după litera d) se introduce litera d^1) cu următorul cuprins:
"d^1) venituri din pensii, pentru suma ce depăşeşte 2.000.000 lei pe luna."..!!

Huhu Rezea spunea...

leon
Poți să-ți amintești cine era ministrul CDR Emfiteoză?🤣

Leon spunea...

"Hajdu Gabor
10.07.1998– 28.12.2000"..??
Eugen Nicolaescu a fost mai tarziu, de 2 ori, cu Tariceanu si apoi cu Ponta !

Iulian Mareș spunea...

Și ca "NETERMINAT" te avantajează? Precis o să te sature rectal...

Iulian Mareș spunea...

Wolf,
Corect...

Iulian Mareș spunea...

Ție îți plăteau serviciul de planton pe timp de noapte?
Faceai în fiecare noapte, în locul altuia...
Asa ai strâns mulți bani!..😂🤣