Un produs Blogger.

sâmbătă, octombrie 15, 2022

Cântecul de lebădă al lui Vasile Sebastian Dincu

112 comments

Iată ce a postat astăzi, Vasile Dincu înainte de a decola de la Bruxelles spre bucurești, unde ciucanul îl așteaptă să-i ceară demisia.

 

Paradisul ascuns din mijlocul orașului

După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților,  linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici. 

De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că  există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează. 

Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei  nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.

In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint. 

Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!



112 comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intelepte cugetari, vibrand de inteligenta, si cu subtile trimiteri catre guzganii rozalii, tintele fiind nu neaparat doar un colac cu lumanare, un dulap spanzurat sau alt ciumpalac de rahat! Omul este pe o insula bine delimitata din mlastina politica cu monstrii sacrii ai analfabetismului functional, cei care il vor asasinat politic, nu pentru ca si-a exprimat liber o opinie, cat pentru stralucirea diamantului sau intelectual, care le-ar putea periclita ascensiunile politice visate, care le umbresc fatal cadavrele sterse, sau care ii pun intr-o inferioritate jenantă. O spune pe un șleau mascat, cu o directie bine tintita, pe o realitate care si doare dar si revolta omul intelept, care il intelege, de fapt este o critica asupra unui closet puturos, un genunchi dat ingura unei adunaturi dezgustatoare si care repugna societatii care e satula de existenta lor distructiva si morbida, ceea ce este azi clasa politica din Romanistanul bananier! Dumnezeu sa-i acorde sansa sa pluteasca deasupra acestei mocirle puturoase, sa nu fie absorbit in vartejul ei ametitor, mentinandu-se acolo, sus, in varful piscului elitelor, neatinse de metastaza politicilor dezastruase care ne-au ruinat Țara! Doamne,ajută!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Arde acoperisul Episcopiei de la Constanta! Coincide cu marsul LGBT pentru drepturi strambe, contra moralei crestine, impotriva unei initiative legislative, in care se cere prin Lege ca societatea majoritara sa nu fie implicata sau combinata in aberatiile lor egoiste, impudice, imorale si care le-ar dori ca reguli pentru majoritari, inclusiv ca reguli de baza in invatamantul romanesc! Ceva o sa ardă, dar nu va mistui credinta unui intreg popor si nu va carboniza dorinta de a ne trai vietile intr-un mod corect, de decenta si moralitate, inclusiv crestina!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Dîncu nu-i presedinte de partid si nici Prim ministru s-o poata face, @Șacalule. Cum poate el, ca ministru, sa curete un guvern format din trei partide? Asemenea menire nu exista in carnetul sau de sarcini, sau atributiuni. Si de cei incadrati in clanul mafiot din sistemul militar nu se poate atinge, acolo fiind colonei si generali protejati de reguli nescrise, pe langa regulamente si legi, oamenii numiti acolo fiind pe criterii mai mult politice, mascate cu maiestrie, apoi pe factori de cumetrii si nepotisme, cu grele proptele din partea unor sfere de influenta si factori politici de decizie, si mai grei ca nasi mafioti , acesti generali si colonei fiind deci protejati cu tot cu amante si rude, deci pe clanuri mafiote traditionale, din tata-n fiu, interzise de la controale si verificari ale activitatilor subterane si incadrate in sistemul ,,omerta,'' iar cu mafia nu te poti pune niciunde, in orice tara, caci o data umblat la aceste butoane protejate, fara a avea in spate o sustinere totala a tuturor institutiilor statului, automat dispari din peisajul politic, in cel mai fericit caz, caci poti ajunge acolo unde a adastat Dragnea si altii ca el, in hotelul Jilava, cand au incercat sa-si arate muschii capilor mafiei si au incalcat legea omertei, adica a tacerii. Dâncu este uns cu toate alifiile, dar daca va fi lovit in aripa sa traditionala a PSD, care nu zboara dar loveste, va ingenunchia partidul dintr-o pozitie retrasa la Cluj, pe muteste, totodata va lasa partidul fara voturile Ardealului, in corpore, caci gasca de acolo il va sustine, si nu se va lasa pana ce nu i se va asterne la picioare capatana paroasa a colacului peste pupăză, si peste care i s-a pus ca palarie o coliva cu o bomboana rosie, un semn al triumfului razbunarii totale pe tot closetul care a acaparat PSD-ul de dupa Dragnea!

Slivă spunea...

D-l Dancu este,, păpat"! Nu apuca pe,, funcție" ziua de 1 Decembrie 2022! Amin! Nu poți fi sociolog și filozof, când porți - arma!

Paul Puiu spunea...

Dincu in calitate de ministru a respectat întocmai sarcinile trasate de coalitie si nu a facut mai nimic pentru rezervisti si in retragere, cu exceptia indexarii de 10% pentru cei cu pensii militare foarte mici, in rest nu sa opus introducerii CAS in Ianuarie 2022 si acordării indexarii derizorii in cazul pensiilor mai mari de 2500 de lei!!!Face-ti o analiza a activitatii lui Dincu si vezi constata ca starea pensiilor militare a ramas la acelasi nivel la sfarsitul mandatului sau!!! Schimbarea s-a decis ca urmarea a opiniilor sale legate de Rusia si nu de ce a facut el ca ministru!!!Problema cea mai acută e ca vine Tudose care are alta viziune fata de pensiile militare si va urgenta finalizarea procesul de elaborare a noii legi a pensiilor militare cu orice pret, in sensul diminuarii lor pentru a atrage bani suplimentari pentru buget intrucat s-a concluzionat de politruci ca OUG 58/2017 si OUG 114/2018 nu ar diminua suficient pensiile militare! Amintiți-va de luna August 2017, cand existau voci atunci ale unor naivi sau creduli care au pus botul la vrajeala lui Tudose cand acesta a susținut ca el nu a stiut ca nu ar fi intrat in calcul pensiilor si militare ordinul 50 si contravaloarea uniformei si ca ar fi fost dezinformat, de parca nu ar fi avut consilieri si ca OUG 59/2017 va fi declarată neconstitutionala de CCR!!!! Din pacate am vazut cu totii pana in prezent masurile si urmările reformei PSD realizată de LOV si Tudose in cazul pensiilor militare!!!!

nastyboy spunea...

Pe dl. Cornelius il stiu din vremuri imemoriale, de cand versifica la inainte, ii cunosc foarte bine metaforele versificate duse in plan oniric. De data asta, postarea este plina de substanta, ancorata in realitatea tripartinica omertică actuală. Sunt de acord şi akiesez, cum se zice mai nou, la concluziile întristătoare ale domniei sale. Asa este, din pacate, dl.Dancu nu poate schimba mai nimic prin fruntea capilor miscarii pesediste de astazi, dar poate schimba totul. Dancu a invatat ceva in toti acesti ani. Ca poate deveni mult mai periculos daca este lasat de capul lui, in retragere, alaturi de hienele, sacalii dumbraveni si colzii de codru des si umbros. Pe termen scurt, sa nu ne asteptam la nimic bun, asadar. Vor veni, probabil, vremuri mai bune si pentru noi atunci cand situatia o va impune. Inclusiv atunci cand cei din jurul nostru, al patriei mama, vor crea conditiile obligatorii care vor impune masuri obligatorii de bagare in seama a armiei de azi si de ieri.

Brenda spunea...

Îl invidiază, el nu a fost lăsat să facă nimic.

akord 75 spunea...

Ce "subtile" trimiteri?
Doar ca nu le-a zis-o in fata cu nume,prenume, CNP si adresa....INCLUSIV enumerand categoria "...soaptele mieroase ale ticăloșilor"(astia nu sunt politicienii)
Mai clar de atat nu se poate!!

Leo spunea...

Dîncu nu a reușit să treacă de grupa mică din clasa dirigintelui Jiganu și a decanului RED.
deși din imagine apare chipul de cărturar al acestuia.
Dîncu a avut șansa istorică și unică de care și-a bătut joc , ca să condiționeze demisia lui de eliminarea inechităților de la pensiile militare pe care le tot jelea pe la interviuri. Ar fi putut demisiona la un moment dat , invocând faptul că nu este lăsat să facă nimic. Nu a demisionat deoarece el făcea MIMĂ cînd jelea pensiile militare.
În loc de o demisie onorantă pt. motivul expus mai sus, acum este ÎNBRÂNCIT pe scările palatului Victoria ca un bagaj inutil rămînînd în istoria MFA-ului ca un politruc lăsat repetent de LICHELELE GULERATE din MFA.
Așa-i trebuie .

Lorem Ipsum spunea...

Salut

magda spunea...

Guvernul Ro este o U.M....participi dar nu poti lua decizii de unul singur. Parerea mea si nu doar a mea este ca marele emanat,revolutionar ot Buzau este cel mai periculos om din cadrul coalitiei...daca i-a fost discipol lui Omar si Haisam asta spune multe...oricum americanii il asteapta la cotitura,nu-s fraieri...Ceea ce face acum Cholaku este santaj pe fata..

Leon spunea...

Ioha si Ciuca sa ceara de urgenta si demisia Papei Francisc, care de la inceputul razboiului, la fiecare predica, indeamna la dialog si instaurarea PACII in Ucraina !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Nasty boy, multumesc frumos pentru aprecieri! Aceleasi aprecieri, cu sinceritate, si din partea mea! Asa este, Domnule, ca daca Dancu va fi odios si abuziv indepartat, astfel Ciolacu aratand cu satisfactie o veche si tainica slugarnicie fata de Iohannis, si fata de vataful PNL-Iohannis, măcelarul Ciucă, atunci Dancu va pune pietrele de moară ardelene sa macine PSD la relanty, el desavarsind opera in plan intelectual, astfel incat sa fie demascati mafiotii partidului, banii devalizati din visteria statului, metodele de mintire si inselare a electoratului, uzufructul relatiei ,,spontane'' dintre PSD si PNL, mimele masurilor sociale si secretele tergiversarii pensiilor civile si militare si, o data informat electoratul despre toate aceste mârlanii si golanii mafiote, din cadrul partidului-stat, de stanga, cu siguranta ca PSD se va prabusi ca un castel de nisip, caci oricum electoratul roman a inceput sa miroase vrăjelile pesediste cu iz puternic de metode de austeritati basaniste, furate de la liberali, primul iz aparand de pe vremea Olgutei Vasilescu, cand amana periodic si repetat pana la nebunie elaborarea noii legi a pensiilor, sau atacul mârșav si mafiot a cuplului Tudose-Olguta Vasilescu la pensiile militare, acum aceeasi metoda fiind folosita la aplicarea noii legi a pensiilor, si stati sa vedem si cum o vor aplica pana la urma, din Ianuarie, caci o pot pune de o revolutie in strada cu ghioagele, din partea pensionarilor, care nu mai pot tolera golanelile pesediste spalate in zămârcă de rahati liberali, cat si intr-o cardasie de linsare sociala a acestui popor deja falimentat!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa e, surioara, @Brenda!

akord 75 spunea...

Dancu a avut o pozitie inacceptabila si inadmisibila
In continuare trebuie pus gaz pe foc(si paie) ....$ creste de nu se mai opreste,industria "duduie" depozitele se golesc prin vanzari "en gross" la preturi "en detail".In consecinta standardul de viata creste de nu se mai opreste.....
Nu va bucurati prea tare,nu la noi :)
PS Biden nu uita niciodata sa specifice alaturi de cuvantul "ajutor militar" si suma corespunzatoare.Nu de altceva dar oamenii aia trebuie sa stie de la inceput cat vor avea de platit la un moment dat pentru respectivul ajutor...ca doar nu e donatie e ajutor
Pana vor avea banii, sunt bune si dobanzile "la principal"
Era sa uit >Si noi mai avem de facut cumparaturi dar trebuie sa ne asteptam randul.Acum e coada prea mare

Leon spunea...

"Am avut discuţii foarte multe cu experţii Băncii Mondiale, care au apreciat în esenţă legea 127 şi mai ales formula de calcul, care rezolvă inechităţile. Plecăm de la acea formulă de calcul. Din analiză sunt câteva comentarii asupra unor prevederi din legea 127 şi lucrăm acum pentru îndreptarea lor. Dar în esenţă, aşa cum am spus noi cei de la PSD atunci când am acceptat să intrăm la guvernare, baza de plecare este legea 127. (…) Pe parcursul derulării acestei reforme şi acestui contract de asistenţă tehnică vă asigur că partenerii sociali vor fi parte în această discuţie”, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV."(bugetul.ro).

micutzul spunea...

Dâncu ne-a explicat clar cine sunt cei care îi dau cu coasa la picioare . Șefi de partide , puliticieni și...mieroși cu grade care toată viața lor asta au făcut...au urcat pe umerii colegilor și apoi le-au dat cu ''picioru-n gură ''!
Daca Dâncu pleacă să vedeți bucurie pe nelegiuiti. Vine Tudose și în afară de cafea o să servească și altceva....
Dar deh...e mai important să fi băgat în seamă decât să fi un adevărat camarad.
Noroc că Olguta nu e in grații . Dar de Hapau ce spuneți? Că dacă vor licuricii....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Haideti sa ne reamintim de niste actiuni de cardsie de tip clan politic mafiot ale celor care acum detin guvernarea:
-Noua Lege a Justitiei, in principiu ramane aceeasi, desi PSD urla despre nedreptatile si abuzurile din Justitie, reîncercandu-se chiar traditionala imixtiune a SRI in anchete, ignorarea Hotararilor CCR prin anularea lor de catre ÎCCJ, criminala neraspundere a magistraturilor in fata Legii pentru actele de injustitie vadite, acordarea de venituri fara limite si discriminatorii fata de celelalte categorii din Stat, etc;
-Acordarea in mod repetat si prin surprindere subita de majorari salariale, doar categoriilor politice privilegiate, numai anul acesta acordandu-se trei astfel de majorari preferentiale, in dauna si dispretul fata de celelalte categorii sociale, de la Presedintele statului, parlamentari si pana la administratiile locale;
-Angajarile la stat fiind oprite prin lege din motive de criza conomica, criza energetica si razboiul din Ucraina, ele continua sa se faca, numai in ultimul timp ajungandu-se la peste 400 de angajari, constatandu-se ca se fac doar la comenzi politice, pe nepotisme, amantlâcuri si cumetrii;
-Mentinerea in functie a celui mai corupt si controversat ministru al Energiei, cel care a consfintit si exportul de energie produsa in țara pe o perioada de trei ani, fiind implicat si in exportarea zacamintelor de gaz de la Marea Neagra, desi necesitatile interne nu sunt acoperite total;
-Desi nu era necesar, s-au importat 400 de limuzine pentru Politia romana, extrem de scumpe, astfel dandu-se o lovitura crunta productiei autohtone de Dacii;
-Neimplicarea politica in toate scumpirile de la toate nivelurile, si chiar daca este o piata libera, totusi existand mecanisme legale care sa stopeze abuzurile nejustificate, insa cei de la varful politicii avand implicatii economice refuza sistematic s-o faca, mai ales ca sunt detinatori de actiuni la aceste societati;
Refuzul politicienilor de a reglementa actiunile abuzive ale bancilor, metodelelor mafiote de a ridica indicele Robor si ale dobanzilor;
-Taraganarea la nesfarsit a reglementarii pietei de energie pe gaz si electricitate, aducand populatia la faliment si disperare;
-Taraganarea, luni de zile, de a renegocia la Bruxeless coeficientul PNRR de la 9,3% la 11,5%, pentru posibilitatea de majorare a pensiilor,sichiar daca azi seafla o delegatie a nasilor de famiglie la Bruxeless, nimeni nu poate sti real daca ei s-au dus acolo pentru asa ceva, sau sa-i convinga pe cei de acolo ca coeficientul sa ramana batut in cuie, motivul real fiind ca, daca ar majora pensiile, n-ar mai ramane bani mafioti sa indoape partidele aflate la putere, bani necesari pentru sustinere si spagi electorale;
-Taraganarea aplicarii Legii pensiilor si nerezolvarea gravelor probleme de la pensiile rezervistilor militari;
-Incercarea de a-l destitui pe ministrul actual Apararii, Dâncu, pe motivatii pueril nejustificate, in realitate fiind pedepsit ca doreste sa faca dreptate la pensiile si soldele militare.
Ma opresc aici, dar macar cu o parte din aceste insiruiri mi-am justificat criticile la adresa actualei guvernari tripartit-mafiote,iar ceea ce nu am adaugat eu aici, poate orice camarad sa complecteze, mie acrindu-mi-se sa le mai reamintesc!



Brenda spunea...

Nu înțelegi că nu au vrut Ciuca și PSD

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, esti foarte dur si corect! Ai ghicit perfect cum stau treburile! Toata stima mea! Poate ca din acest scandal sa iasa la lumina niste dezvaluiri lamuritoare, izvorate din razbunare pe Ciolacu si partid, sau poate nu i se va da branci pe scari de teama ca Dancu sa nu scoata porumbei negrii pe gura! Asa ceva l-ar arunca pe Colac din coada cainelui de la Corcoceni, si PSD nu l-ar mai insuruba Prim sinistru, ba chiar si-ar pierde cursa pentru Presedintie! Vezi ce frumos ti-am explcat cum poate mafia sa se elimine unul pe altul din interor, pe santaje si actiuni politice de tip jăg?!

Militar de la 14 ani spunea...

Una peste alta, a fost unul din cei mai slabi miniștri ai apărării. Practic, nu avea ce căuta în funcția asta. Un habarnist în probleme de apărare. Cât de jos a ajuns țara asta!

avianyc spunea...

Decat cu simfonia lebadei mancata de " ai nostri" cu palarii mari si mustăți mai bine imi limpezesc vederea in fiecare dimineata cu ce vad de pe terasa la iesirea din casa.

https://www.facebook.com/reel/829410385080602?sfnsn=mo&s=F5x8gs&fs=e

Viorel spunea...

Leo. Ce garanția avea că prin demisia lui, Ciucă și mafioții din MApN ar fi eliminat inechitățile dintre pensile militare. Marele Gl. Ciucă nu a fost în stare să-și respecte (am să repet de N ori poate îi va intra la cap că este un om de nimic și fără cuvânt) propriul Plan de măsuri la nivelul MApN, întocmit, semnat, ștampilat (pe 17.01.2020) și prezentat public pe 19.01.2020 cu termen de finalitate 30.06.2020, cu 22 de puncte dintre care, punctele 1, 2, 21 și 22 realizau acest lucru și chiar mai mult decât ne-am fi așteptat. UN MINCINOS ȘI CA MILITAR ȘI CA POLITICIAN.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ha, etc!

Viorel spunea...

Militar de la 14 ani. Eu știam că: Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior apărării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare. În caz de agresiune armată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţa Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii. (Articolul 92 - Constituția României).
Dacă un habarnist (care ignore militarii active și pensionarii military, deci, nu poate fi numit comandantul forțelor armate) a numit un alt habarnist, asta e vina lui. Vorba domnului Băsescu. i-a verificat mapa profesională la numirea în funcție sau l-au pus pe post de pion și când au văzut că nu le merge păsărica (nici lui nici lui Ciucă), îl exmatriculează pe un motiv de ra..t.
Vor să arate UE cât de drastici sunt ei în a lua măsuri. Să fim noi cu două perechi de co..e. La fel ne-am dat mari și la achiziția de vaccinuri și acum îi cere doamnei Laura Codruța Kovesi să ancheteze problema și să găsească vinovații din USR. La fel ne-am dat mari și cu PNRR trecând din proprie inițiativă capitolul PENSII în acest program deși nu ni l-a cerut nimeni sau dacă tot l-ai trecut ca prostul, trece dracului un procent de 13% ca în UE. Și câte și mai câte.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pai, nu e casa, frate, cred ca ai un mini bloc! Numai cu smaltul gresiilor poti sa cumperi o garsoniera!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai ca ai deja un votant in persoana mea, @Onorabilul va rezolva cu ceilalti, Aur cu restul!

akord 75 spunea...

All
De interes pt cine n-a aflat inca
De urmarit si tutorialul
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/constatarea-amiabila-va-putea-fi-facuta-de-pe-telefon-de-luni-cum-vor-proceda-soferii-2119605

spiritul lui Haret spunea...

Stelica ia numeste tu un subofiter care a condus la victorie intr-un razboi soldati .Hai ca sunt curios.Am luat cartile de istorie si ce sa vezi, afurisitii de istorici nu vor cu nici un pret sa respecte adevarul invocat de tine.

akord 75 spunea...

Leon
Pai "din coada suna bine":)
Na! uite cum se duce dracu credibilitatea! ca ajungi sa nu crezi nici daca vezi.
Eee nu se incurca politrucii cu "fineturi de astea" de genul "credibilitate" O sa afle ei ce inseamna cand le-o arde terpentinu la c_r

akord 75 spunea...

Militar de la 14 ani
Desigur un habarnist dancu nu contest
Dar ma/ciuca a fost un profesionist nu-i asa ? militar de cariera nu-i asa?
Daca ma gandesc bine dintr-un anumit punct de vedere chiar a fost profesionist(acum vomit)....nu ma intrebati ca stiti!:)

spiritul lui Haret spunea...

Avianyc cei cu palarii mari si mustati sunt sunt specifici mai mult zonei tale.Au ceva staif daca ii compar cu cei din Muntenia si Moldova.

Brenda spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Lasa ca am trimis azi niste nucleare la Banca Mondiala, UE si NATO sa zguduie din temelii mafia MApN, la sefii cei mai rasunatori sa fiu tinut minte: Decent si cu probe!

Viorel spunea...

spiritual lui Haret. Citiți întreg textul.
Peneș Curcanul, erou al războiului de Independență.
Peneș Curcanul este porecla cu care a intrat în cultura română Constantin Turcanu pe numele său real, acesta s-a născut în Vaslui pe data de 1 martie 1854.
A fost singurul copil al lui Gheorghe Turcan și a Mariei, care-l alintau Costache și care la numai șapte ani s-au hotărât să-l ducă la niște rude înstărite de la Huși pentru a face școala primară, deoarece era printre puținii copii din mahala care știau să scrie și să citească.
La data de 15 mai 1875 acesta intră în rândurile Regimentului 13 Dorobanți, iar dacă la începutul războiului avea gradul de caporal, în anul 1877 avea să ajungă sergent.
În anul 1878 Principatele Române participă la Războiul de independență și cum suntem obișnuiți eroii români nu au lipsit nici de această dată luptând pentru neatârnarea țării. Unul dintre aceștia fiind sergentul Peneș Curcanul care a luptat eroic în acestă bătălie.
Pentru că faptele sale au rămas nemuritoare în istoria României, poetul Vasile Alecsandri a adus un plus pentru rămânerea în veșnicie a sergentului scriind o poezie „Peneș Curcanul” care se găsește în volumul „Ostașii noștri”.
Acesta a surprins înflăcărarea și eroismul ostașilor români în luptele grele de la Grivița, Plevnei, Rahova sau Smârdan, în planul central fiind chiar Peneș Curcanul alături de camarazii din Vaslui.
Puțini sunt cei care știu despre Constantin Turcanu că nu s-a oprit la gradul de sergent ci a reușit să înainteze pe treptele ierarhice, datorită vitejiei, până la gradul de plutonier adjutant. Și mai puțin cunoscut este faptul că a trecut prin patru campanii purtate de armata română precum războiul de independenţă 1877 – 1878, al doilea război balcanic 1913, primul război mondial 1916 – 1918 şi campania din Ungaria 1919.
La data de 30 decembrie 1877 eroul participă la defilarea ținută în cinstea încheierii războiului, făcând parte din detașamentul de paradă al regimentului. În anul 1880 este trecut în rezervă, iar în 1913 pe când avea 59 de ani acesta se prezintă voluntar pentru a lupta în cel de Al Doilea Război Balcanic.
După alți trei ani pe când avea 62, Peneș Curcanul se prezintă voluntar în Primul Război Mondial pe câmpul de luptă – Oituz. În anul 1919 participă la campania de pe Tisa, de această dată cu gradul de plutonier adjutant.
Datorită celor patru campanii militare la care a participat eroul Peneș Curcanul s-a bucurat de mai multe onoruri, cum ar fi păstrarea între cadrele active pe viață ( asemenea marilor generali ) și nenumărate decorațiuni ce i-au umplut pe merit pieptul acestui brav soldat. Tot în cinstea lui a fost ridicat și un Mausoleu ce-i poartă numele.
https://editiadedimineata.ro/penes-curcanul-erou-al-razboiului-de-independenta

Viorel spunea...

Tot pentru spiritul lui Haret. Primul comentariu este din istorie. Tot pe același link găsiți și Poezia lui Vasile Alecsandri: „Peneş Curcanul”. Nu o postez pentru că are 24 de strofe a câte 8 versuri și nu-mi permite programul.

Viorel spunea...

Atenție spiritul lui Haret. Redau din text pentru a nu omite ceva când citiți:
După alți trei ani pe când avea 62, Peneș Curcanul se prezintă voluntar în Primul Război Mondial pe câmpul de luptă – Oituz. În anul 1919 participă la campania de pe Tisa, de această dată cu gradul de plutonier adjutant.
Datorită celor patru campanii militare la care a participat eroul Peneș Curcanul s-a bucurat de mai multe onoruri, cum ar fi păstrarea între cadrele active pe viață ( asemenea marilor generali ) și nenumărate decorațiuni ce i-au umplut pe merit pieptul acestui brav soldat. Tot în cinstea lui a fost ridicat și un Mausoleu ce-i poartă numele.
DECI, PLT.ADJ. AJUNGE ÎN RÂND CU GENERALII, ÎN PLUS I SE RIDICĂ ȘI UN MAUSOLEU. CĂȚI GENERALI MORȚI DUPĂ 1989 SAU CHIAR ȘI ÎNAINTE AU VREO STATUIE ?

RD spunea...

În afară de faptul că nu este important ce face nea Dîncu în librărie, nu este pagina oficială a dansului. Pagina verificată (de Facebook) este cu numele de Vasile Dîncu. Acum vorbind serios, ce mai face nea Dîncu cu alea două fronturi legate de pensiile militare? Le mai tăiem ceva? Le mai băgăm câte un ONG? Sau îi mai băgăm și noi în seamă pe amărâții aia ce au pensii mici și medii? Cică e inflația și pentru ei.. Nu doar pentru civilii cu indexări de câteva ori mai mari decât pensiile militare..

Huhu Rezea spunea...

"Poate să fie oricât pensia mea, numai să fie militară" este dorința trufașă a multor militari.

Luka spunea...

https://www.national.ro/dezvaluiri/ciuca-atac-la-baioneta-chifu-in-locul-lui-dincu-777471.html

mosmartin16 spunea...

Trufia e sora apropiată a prostiei !

Andrei spunea...

Dacă Dâncu va fi schimbat cu Iulian Chifu, atunci mutarea este a Cotroceniului, prin serviciile secrete.

Dacă însă va fi schimbat cu Tudose, așa cum se spune, atunci schimbarea va fi politică, fără a exclude și o încărcătură a serviciilor.

Cel mai sigur este că nu va fi înlocuit cu prearusofilul Teodosie Șpagoveanu, că atunci am fi vorbit de o implicare a BOR, și în acest caz neexcluzând serviciile.

Ce doream să spun este că indiferent cine va fi nu va reprezenta militarii, decât cu vorbe și promisiuni, precum Dâncu.

Îi va reprezenta pe cei ce l-au pus ministru. La fel ca măCiucă.

Brenda spunea...

Ministru finanțelor a zis ,, cuantum suplimentar și la APĂRARE,,. ????

Leon spunea...

Se refera la faptul ca Bugetul MApN va fi SUPLIMENTAT cu 0,5% din PIB de la 2 la 2,5% si va fi folosit NUMAI pentru CUMPARARE DE ARMAMENT( din Import binenteles)..!!

akord 75 spunea...

spiritul lui Haret
hitler(nu l-ar mai rabda Iadul)
Ala a fost si mai tare ca a inceput de la caporal(gefreiter- in WW1) dar a ocolit corpul "unteroffizier".S-o fi gandit ca pierde timpul degeaba acolo:)))
Hitler a fost combatant pe frontul de vest, în Franța și Belgia,[51] în regimentul bavarez Reserve, în calitate de furier al regimentului.[52][50] A fost prezent la un număr de bătălii majore, între care prima bătălie de la Ypres, Bătălia de pe Somme, Bătălia de la Arras și Bătălia de la Passchendaele.[53] Hitler a fost de două ori decorat pentru vitejie. A primit Crucea de Fier de clasa a doua în 1914[53] și Crucea de Fier de clasa întâi pe 4 august 1918 - o decorație acordată foarte rar pentru un militar cu gradul de caporal (Gefreiter).

PS A fost pastrat Penes Curcanul( Constantin Țurcanu numele real)in cadrele active dar doar ca plt adj si atat...
"Peneș Curcanul (născut Constantin Țurcanu), (n. 1 martie 1854, Vaslui - d. 15 noiembrie 1932), este numele unui erou al Războiului de Independență din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți.[1] Țurcanu a participat ulterior ca voluntar în al Doilea Război Balcanic și în Primul Război Mondial, deși avea o vârstă înaintată.Constantin Țurcanu, s-a născut în Principatul de atunci al Moldovei, la 1 martie 1854, în ținutul Vasluiului, fiind singurul copil al lui Gheorghe Țurcanu și Mariei. La vârsta de 7 ani, părinții l-au dus la Huși la niște rude mai înstărite. Aici a urmat cinci clase primare, fiind printre primii copii din mahala care știa să scrie și să citească. La 15 mai 1875 a intrat în rândurile Regimentului 13 Dorobanți, iar la începutul războiului avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent. Constantin Țurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independență 1877 – 1878, Al Doilea Război Balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 și campania din Ungaria, 1919.}}[2][3]

În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență (1877- 1878) și Primul război mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz. Este opera sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto.
....restul e poezie

akord 75 spunea...

@Viorel
Vrei Mausoleu?...sau statuie?sau ambele?
Cica pe aia de la BDS/CDC ii impaiaza direct,e mai ieftin:)))

akord 75 spunea...

@ Viorel
Imi cer scuze referitor la impaiat.Am facut o confuzie
Pt subofiterii cu "oscar" s-ar putea chiar sa le faca statuie.E normal ! doar ai "revolutionat" tactica si strategia militara."oscarul" din contul bancar este dovada de necontestat.....pacat ca n-ai prins si "o tura" de TO....tot ca BDS/CDC desigur...ca nu isi permite statul sa te puna in pericol.Nu stricau inca 1000 neimpozabili suprapusi peste oscar.Pacat ca n-a fost sa fie!
Regrete profunde....

akord 75 spunea...

Luka
absolut pertinent articolul

akord 75 spunea...

...adica,ca deobicei pe DoD

akord 75 spunea...

Brenda
"... la APĂRARE" nu inseamna obligatoriu si "...la PENSII" inseamna doar,ce inseamna adica "niste cumparaturi" probabil ca si pana acum
N-am nimic impotriva lor de n-ar fi asa de vechi si de scumpe,ca de offseeet.......
Pardon am gresit interlocutorul

M spunea...

@Leon

Când aveți timp verificați cam ce industrie de armament au polonii (că doar nu o să ne comparăm cu Albania!)

Ce vreau să spun e că industria de armament românească este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire!

Leon spunea...

"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dincu-a-fost-chemat-de-ciuca-la-guvern-pentru-o-discutie-dupa-zvonurile-despre-demitere-2120089

Leon spunea...

"...De asemenea, liderii celor două partide din coaliţia guvernamentală au analizat la rece cele spuse de ministru Apărării şi au ajuns la concluzia că trebuie mai multă atenţie la declaraţii în această perioadă.
Astăzi, Vasile Dîncu pleacă pentru două zile în Georgia la invitaţia omologului său."(infoactual)
PS. Cred ca s-au speriat de tonul agresiv al lui Cornel..:)).

Leon spunea...

Doljenilor stati acasa :
https://www.stiripesurse.ro/unii-rezervisti-din-romania-chemati-la-unitatile-militare-incepe-un-amplu-exercitiu-de-mobilizare_2609090.html

Alkan spunea...

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-a-scapat-de-remaniere-nicolae-ciuca-doar-l-a-calibrat-si-nu-i-a-cerut-demisia_2609055.html

Brenda spunea...

Dar acea suplimentare pentru Armată , spus-o in contextul majorărilor PENSIILOR in general vom vedea

Brenda spunea...

Nu cred că era momentul da îl remanieze pe DÂNCU ,dar îl vor urmării

Viorel spunea...

Alkan. Ciucă mai bine și-ar recalibra vocea și discursul.

akord 75 spunea...

Leon
astia acum chiar "calibreaza " tot pana si "comunicarea" A intrat michidutza in ei.
Imi cam sta el in gat dar cand e?....e!(daca aveti timp)
https://www.youtube.com/watch?v=07y_0jYmlyU

PS La mine zice vecina de la etajul "ics" ca altfel credeati ca sta la 10, ca s-a cam "decalibrat" au ramas mica pe ghinturi dar pe teava lisa inca merge...:)))

Leon spunea...

Deci, LA LOC COMANDA D-le Dâncu !
Noi te iertam (Ioha&Ciuca&Ciolacu), dar s-o lasi mai moale cu Majorarea salariilor la nivelul maxim din grila, cu Actualizarea Gradului si deasemenea cu Pl x 199/2020...!!

M spunea...

Concret, care e greșeala lui Dîncu? Ce a zis greșit? A zis ceva ce nu a mai zis nimeni din NATO/UE?

Brenda spunea...

Ha ha , chiar așa

Leon spunea...

@Akord, are dreptate Nastase, demonstreaza ca stie politica cu mult peste cei 3 la un loc (Ioha&Ciuca&Ciolacu)!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-l mai remaniaza pe Dancu. Daca ar face-o, s-ar lasa cu urmari nasoale pt PSD

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Nu-si lasa ei, oltenii, bunaciunea de zaibar nepazita si in mainile muierilor! Bașca si pastrama!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Traiasca Dancu!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doamne, ajuta! M-am, linistit! Slava,Dancu! As fi vrut o ejaculare din fonctie a lui Malaimare Ciucalaie, dar pare ca e iubit de uncle Sam pentru ca de mult timp jegmanesc in tandem Romanistanul din contracte deochete pe mana gângavului, specialist in achizitionat gunoaiele si feru' vechiu din arsenalele lor!

reddog spunea...


Opinia academicianului Balaceanu-Stolnici despre conflictul asta. 👍

Omul chiar e o personalitate și știe ce spune.
Nu doar că a studiat mult dar a și trait in timpul unor evenimente pe care multi dintre noi le știm doar din cărți.

„Se va aranja incetul cu incetul, nu acolo este pericolul. Pericolul este ca in secolul XXI este o problemă geopolitică care se putea aranja prin negocieri, dificile, cu concesii de ambele părţi, se rezolva acum prin violenta petru că din intamplare seful statului rusesc este un violent.”, este de părere istoricul Constantin Bălăceanu-Stolnici.



Întrebat dacă consideră că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut ce i-a stat în putinţă pentru evitarea sau oprirea războiului cu Rusia, Bălăceanu Stolnici a spus că „nu sunt neutru pentru că pentru mine Ucraina nu este stat agreabil, ne-a luat sudul Basarabiei, Insula Şerpilor, Bucovina de Nord şi este un stat construit artificial prin fragmente luate din alte parti, dar situaţia actuala, soluţia adoptata de Putin nu este una care corespunde cu reperele morale ale secolului XXI”.




În opinia, academicianului, „trebuia mai multa îngăduinţă, solutie, dar suntem intr-o poziţie in care marile puteri se freaca pe maini pentru ca isi vand armele, isi intrebuinteaza autoritatea ca sa diminueze puterea Rusiei fara sa trimita un om”.

„Este proces de diminuare politică, economică si militara a Rusiei exercitata prin ucraineni, ca niciun soldat european sa nu mearga acolo, doar prin arme, pe undeva este si ideea „sa se manance ei intre ei si le dam armament sa nu ne coste vieti omeneşti”, mai spune istoricul.

Întrebat dacă Ucraina va dispărea după acest război, Bălăceanu Stolnici a explicat că Ucraina este „artefact creat in 1922 de Lenin, in istorie nu exista, a aparut atunci republica inclusa in URSS si care s-a extins datorită lui Hrusciov cu Crimeea, care nu are nicio legatură istorica cu Ucraina si care sta ca un spin in piciorul lui Putin care vrea sa construiască imaginea de mare imperator ca Petru cel Mare şi si-a cerat doar imaginea de Ivan cel groaznic al sec XXI”.

Leo spunea...

Seby a scăpat , dar e castrat.
Nu mai are nici o autoritate pt. vre-o inițiativă contrară lui dottore.

RD spunea...

@Huhu Rezea, sunt fel si fel de oameni, gandiri diferite.. Pe mine ma intereseaza ca pensia sa nu fie scazuta si sa fie indexata/marita/actualizata cum vrea fiecare sa-i spuna in fiecare an. Nu-i doresc nimanui sa aiba pensia scazuta, dar nici nu sunt de acord ca din cauza unora care primesc mai mult decat merita, sa fie afectata si a mea sau toate pensiile mici si medii. Nu am pensie de 8000-10000-15000 si asa mai departe ca sa fie considerata mare. Dar pensiile militare sunt bataia de joc a politicienilor, a presei si a civililor. Au ajuns multe pensii care nici nu au muncit 25 de ani, sa fie mai mari sau la fel ca cele militare. De ce? Pentur ca unele sunt marite (adica milioane, cele civile) cu 10-14%, iar altele (cele militare), cu 2,6, 4,9 sau deloc (exemplu: 2021). Nu ma intereseaza cum se numeste pensia mea (in prezent militara). Poate fi considerata speciala sau semi speciala.. Sa nu fie scazuta! Inflatia este pentru toti! Si pensiile militare trebuie sa fie marite, nu doar cele civile!

Huhu Rezea spunea...

Dacă a scăpat ieri acele vorbe și nu este demis, ciucanul îl așteaptă la cotitură după ce se întoarce din Georgia.
Mare minune dacă nu mai cujetă și pe acolo ceva despre cretinii și idioții care cred că pot arunca cu pietre în cetatea de dincolo de coperțile cărților din bibliotecă.

Huhu Rezea spunea...

RD
Cred că glumești!
Cum să fie pensiile militare pensii semispeciale?
Pensiile militare sunt cele mai speciale și se deosebesc de celelalte prin tradiție și prin modul de calcul.
Modul de calcul, exclusiv procentual dintr-o bază de calcul, fără nicio componentă contributivă, le face mai vulnerabile în situații de criză comparativ cu celelalte pensii speciale calculate și contributiv.

akord 75 spunea...

Asta cum a zis-o Leon asa e.....i-au aratat pisica
Dupa o luna n-o sa mai stiti cine e ministru la aparare...poate doar asaaa vag:) O sa ne intrebam unii pe altii. Cum ziceai ca-l cheama p'ala? Mai traieste?.... e interimar sau e plin?

Leo spunea...

AMABILULE , lui dottore îi convine un Seby vulnerabil și vulnerabilizat (castrat), în locul unuia ca TERENTE care l-ar înfrunta fără jenă , sau unul precum Chifu care l-ar pune în inferioritate intelectuală prin talentul lui de analiză exprimată la nivel de catedră.
Eu cred că Ciolacu voia să-l schimbe , de aceea dottore s-a grăbit să-l "calibreze" fără să discute cu Ciolacu înainte de "calibrare."

akord 75 spunea...

@sacalul
Pai a facut el maCiuca un plan de masuri cu tot ce trebuie (nr crt si rubrica obs.) cu planuri, masuri, termene "dedlain" cum se zice acum pe americaneste
Ba a si semnat cu propria manuta!
Asa si? Ce-ai facut?
Macar Dancu doar a dat din gura si asta "nu se coase la dosar" si tu il dai in judecata?....
hahahahahhahahah
hahhhahahah
hahah
Ha... !!!!!!:)))))

reddog spunea...

Leo
Interesanta analiza.
Magistrala aia cu "calibrarea" 😁

Outlander spunea...

La RTV acum o oră și ceva, reprezentantul PSD, Zetea, a afirmat că de la 01.01 2023 Nu se va indexa nici-o pensie specială!
Reprezentantul PNL l-a complectat și a adăugat că va fi indexată doar partea contributivă a pensiei speciale!
Zetea a confirmat!
Deci...?

Outlander spunea...

Îmi cer scuze, rog adminul să mute pe alt topic ultima mea postare dacă din grabă am postat unde nu trebuie.
Mulțumesc!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intr-o discutie complicata, un lăbăral a afirmat pe RoTv ca, da, se vor majora si pensiile speciale, dar numai partea contributiva! Buuun, dar care e partea mea contributiva din cei 1.241 lei ai mei, de exemplu? Cine poate stabili partea mea contributiva? Ca daca o aveam de 30.000 sau 50.000, acolo se mai poate stabili, dar din rahatul meu ce bici se mai poate stabili s-o iau doar in mana, in loc de majorare, sa zic ca de 10%? De ce nu 10% per total pensie si sa-mi dea o alta suma cu mult mai mica? Ce invoca de fapt liberalul cu tigva de bostan uscat? Astia sunt sanatosi la etaj cand afirma astfel de aberatii? Zice in lege o asemenea idiotenie, cand in Armata inca sunt pensii sub 900 de lei, si a afirmat asta si Dancu? Ala cu 900 lei,1000 lei sau 1200 e posibil sa fie supus la o asemenea aberatie?

Outlander spunea...

Da, dar pensiile militare NU E PENSII SPECIALE!
E OCUPAȚIONALE!
Cș așa le place unorasă li se spună!
Alo!... Oskar!
Electrik KAPUT!
”Domn Paraipan, Chirvase si cu Orheianu e morți!”

Outlander spunea...

Reprezentantul PNL se numește Guran Virgil Vicepreședinte Apărare şi Siguranță Naţională.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aha, Virgil Guran cu certificat medical de diliman a facut afirmatia de plăvan!!!!

Huhu Rezea spunea...

Guran știe bine legea. Majorarea punctului de pensie nu poate mari decât partea contributivă a pensiilor speciale plătite de Casele Teritoriale.
Or, pensiile militare nu au deloc în calcul vreo fărâma de pensie contributivă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ok, @Onorabile, ca bine ati mai afirmat si ne-ati lamurit!

mosmartin16 spunea...

În Legea nr.1 / 2020 privind pensiile ocupaționale nu e nicio referire la pensiile militarilor ! Așa că...nu vă mai lăsați manipulați de "binevoitori" !

RD spunea...

Fiecare a înțeles ce a vrut sau ce a putut din ce am scris. Mai departe, fiecare cu ce-l doare!

Outlander spunea...

În topicul cu Ciolacu la Interviul de la DC News, minutul 18:25:

”Avem anumite informații în acest moment, am făcut un draft întreg pe plafoane, NOMINAL, pe număr de câți pensionari se încadrează în diferite pensii, ce reprezintă din pensie contribuția, ce reprezintă anumite facilități pentru că ai avut anumite demnități și vom veni cu o soluție echilibrată.”

Nene Ciolacu, ești defect?
Ptiu! Să prinză!
Spunea cineva pe aici că ”Actualul sistem militar de pensii este o tâlhărie!”
Da, așa este!
Reforma PNRR trebuie să pună ordine în dezmățul pensiilor militare, să destrame și să dilueze cuantumurile stabilite pe 6 luni/5ani conform unui algoritm de calcul în care au introdus orice poate îngrășa nemeritat baza de calcul a pensiei, creându-se inegalități și inechități uriașe.
Da, cu siguranță, România a scăpat de sub control acest fenomen al incompatibilităților.
DECI, DACĂ ACEST SISTEM EXISTĂ, DACĂ EL URMĂREȘTE MENȚINEREA ACESTUI STATUS-QUO, OARE STATUL (CHIAR ACEST STAT EȘUAT) MAI ARE SUFICIENTE PÂRGHII "NECONTAMINATE", CA SĂ ȚINĂ SUB CONTROL ASEMENEA DERAPAJE?
Până acum nu au dovedit decât contrariul!
Jenant!
Aș propune, în aceste condiții de rezistență la schimbare din partea specialilor, ca tuturor pensionarilor din România să li se socotească pensia după salariile din ultimul an de muncă, sau ultimile 6 luni când se pot aduna la baza de calcul toate sporurile trăznite!
Ca să persiști să te faci că nu vrei să vezi asta, înseamnă să te întorci cu spatele la ceea ce este evident.
Și asta din lașitate și mai ales din lăcomie!
Am ajuns să cred că le este chiar greu să accepte că anumite drepturi chiar ni se cuvin, dar noi îi încurcăm!
Vom vedea peste ceva timp despre ce ”soluție echilibrată” este vorba!

RD spunea...

Ceva călduț..

Marcel Boloș: Am spus de nenumărate ori că nu se pune în discuție eliminarea pensiilor speciale, ci așezarea lor într-o anumită normalitate

„Eu am spus de numărate ori, cu toate că am fost poate şi aspru criticat, dar îmi asum acest lucru, că pensiile speciale nu se pune în discuţie să fie eliminate. Altceva se pune în discuţie: ca aceste cheltuieli cu pensiile speciale să fie aşezate într-o anumită normalitate. Şi, iarăşi îmi asum ceea ce şi cred cu tărie, că orice om de bună credinţă va achiesa la tipurile acestea de măsuri. Repet, sunt până la urmă lucruri care vor trebui asumate de Coaliţie şi de Guvernul României, dar sunt anumite măsuri de bun simţ”, a spus Marcel Boloş, întrebat de jurnalişti ce discuţii au avut loc la Bruxelles în privinţa reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale şi ce modificări s-ar putea aduce.

El a subliniat că pensia în plată nu ar trebui să depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale.

„Spre exemplu, pensia în plată să nu depăşească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilităţi, precum premiile sau nu ştiu ce prime de vacanţe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială. Mi se pare că acestea deja duc noţiunea de pensie specială într-o zonă în care depăşim limita normalităţii, ca să nu spun a bunului simţ”, a susţinut Boloş.

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a subliniat că „e nevoie de această aşezare în normalitate, lucru la care va trebui să găsim o formulă de rezolvare, pentru că este un red line din partea Comisiei, adică poate să ducă la blocarea PNRR-ului”.

Articolul întreg:

RD spunea...

Am uitat să completez la articolul întreg: https://www.economica.net/marcel-bolos-am-spus-de-nenumarate-ori-ca-nu-se-pune-in-discutie-eliminarea-pensiilor-speciale-ci-asezarea-lor-intr-o-anumita-normalitate_619723.html

Andrei spunea...

Guran nu e ăla care și-a votat mărirea salariului și zicea că el e bogat și cinstit? El e?

Păi când ați văzut voi ca un bogat parvenit să creadă unui sărac cinstit precum sunt militarii?

Leo spunea...

Iar deputata PSD Adomnicăi , spunea altceva în urmă cu o lună .
Cine minte ?

Leo spunea...

Nu uitați !
La 01.01.2023 pensiile militare sub 2500 lei vor fi indexate cu procentul cu care vor fi indexate pensiile din sistemul public.
Iar pensiile militare mai mari de 2500 lei , vor fi indexate cu 5,1%
Apoi, în 2023 vor urma recalculări de pensii militare pe noua lege a pensiilor

Huhu Rezea spunea...

Cu alte cuvinte, procentul cu care se va majora valoarea punctului de pensie pentru pensiile contributive se va aplica numai pensiilor militare mai mici de 2500 lei.

Burebista spunea...

Asta înseamnă că legea 223 în forma actuală nu va suferi modificări din cauza acestui PNNR, pentru ca spre deosebire de alte pensii speciale unde baza de calcul o REPREZINTA SALARIUL DIN ULTIMA LUNA DE ACTIVITATE CU TOT FELUL DE PRIME, PREMII SUME RESTANTE ETC, IAR PENSIA PLEACĂ DE LA 80% DIN ACELE SUME BRUTE ȘI NU POATE DEPĂȘI 100%, CHIAR DACĂ SUNT PLAFONATE LA NET CFOM OUG 59 DIN 2017 ( ÎN AFARA DE MAGISTRAȚI) AU UN NET UMFKAT ÎN ULTIMA LUNĂ.... La 223 cuantumul pensiei în plată este media pe 6 luni a soldelor/salariilor nete FĂRĂ PRIME, PREMII SAU DREPTURI RESTANTE DIN ALȚI ANI ȘI CARE SUNT PLĂTITE ÎN ULTIMELE 6 LUNI DE ACTIVITATE SAU CHIAR ÎN ULTIMA LUNĂ....
AŞA CA SINGURA SOLUȚIE ESTE SA SE ACTUALIZEZE PENSIILE MILITARE LA NIVELUL SOLDELOR PLĂTITE ÎN PREZENT PRIN ECHIVALARE, CA ȘI CUM NE-AM FI PENSIONAT ÎN 2022...

akord 75 spunea...

Cred ca Adomnicai e ultima care trebuie bagata in seama.S-a intamplat sa dau de ea intamplator "pe sticla" de mai multe ori siaparent "combatea "bine.Dar nu cunoaste nimic din nici un domeniu nici macar in limite vagi,in schimb respecta cu sfintenie "punctajul de partid",iar daca cineva are macar cea mai mica aluzie negativa la PSD devine brusc agresiva in limbaj,uita cele mai elementare norme sau argumente(oricum nu are niciodata asa ceva) si e de un oportunism feroce...sfarsind in ultimii pasi prin trecerea direct in "tzatzisme"Daca nu e intrebata nimic sau nu se deschide vorba de PSD e muta ca un peste
Parerea mea: o scandalagioaica de Moldova cu gura mare. Din acest pdv vine puternic din urma pe turnanta,in spatele sosoaicei.Nimic,niciodata ,nu se poate lua in serios din ce zice dar zice exact ceea ce vor sa auda telespectatorii.In rest o gaunoasa!

akord 75 spunea...

@Leo
La nivel guvernamental deputata Adomnicai = 0(zero)
Ei ii e foarte bine asa cum este.Singura grija e sa ramana in continuare eligibila pe listele de partid...nu ca ar fi singura dar e cea mai "transparenta" din acest pdv.Nici macar nu se oboseste sa faca MIMA...ca stiu ca va place cuvantul:)

Leon spunea...

Daca in Decembrie 2022 avem la Guvernare aceeasi coalitie din Decembrie 2021, inseamna ca vor da o OuG la fel ca 130, adica:
- Pensiile militare mai mici de 2500 lei vor avea o majorare de 10-11,91% la fel ca la civili.
- Pensiile militare mai mari de 2500 lei vor fi INDEXATE cu 5,1%.
- Pragul de NEIMPOZITARE a pensiilor va fi de 2500 lei.
Cel mai mult vor fi afectati cei aprox.5 000 de beneficiari ai pensiilor de serviciu (Diplomati, Grefieri, Aviatori,etc.), ale caror pensii NU vor fi Indexate cu 5,1%, asa cum nici in acest an n-au beneficiat de Indexarea de 2,6% !

Huhu Rezea spunea...

Andrei
Dacă vrei să nu-ți mai public niciun mesaj continua sa trolezui topicul cu spamuri.

Huhu Rezea spunea...

Leon
Ba, pardon, partea contributivă a tuturor pandurilor sociale, altele decât cele militare a fost majorată cu 10% în anul 2022.La cuantumul în plată nu au beneficiat de majorare cei exceptați la actualizări.

Leon spunea...

Pai si eu ce-am zis ?
Degeaba au beneficiat de 10% la partea contributiva, daca per total au aceeasi pensie bruta ca in Decembrie 2020; mai mult chiar, pensia neta, le-a scazut prin retinerea CASS de 10% in acest an..!!

Leo spunea...

Da zi-ne , zi-ne și nouă cum te spămuiește .........:)

Andrei spunea...

Vaaaaai, din 4 comentarii doar atât? Acoperim securiștii și îi facem eroi, demni de citate parcă scrise la Kremlin? Păi nu mai publica decât propagandă AUR - PSD, dacă ăsta este scopul blogului. Succes!

akord 75 spunea...

meeaaam!! ne-am dat dreak!! "trolez""topic"spam" la rand asa fara sa respire macar:))))

Huhu Rezea spunea...

Andrei
Stolnici este printre ultimii aristocrati ramaśi din perioada interbelicā. Nu prea e de nasul d-tale sā-i judeci activitatea.

Leo spunea...

Una e Stolnici , alta e LAURENȚIU.
Unul a fost doctor altul a fost "scriitor".
Despre care este vorba ?

Leo spunea...

Apropos , mai trăiește lebăda Seby Dîncu ?
Se fac peste 10 zile de când i-a mâncat pisica limba.
Cu un asemnea lebădoi castrat castrat politic , slabe șanse pt. pensionarii militari.
SĂ STĂTEM CALMI , JALONUL 215 VINEEEEEEEEEEEEEEEE.....

Huhu Rezea spunea...

Mai suspectă este tăcerea din ultimele săptămâni a lui Budăi.
De mâine va intra din nou în scenă, fluturând documentul emis de Banca Mondială
Va închide orice discuție cârcotasă despre necesitatea raționalizării pensiilor de serviciu

Leon spunea...

Leo, ministrul nostru sta mai mult pe acasa:
https://www.mapn.ro/cpresa/17656_spa%C8%9Bii-reabilitate-la-spitalul-militar-din-cluj-napoca

Brenda spunea...

Mai clar, dle H, de poate? CREDEȚI ca acela nu știe? Dece tocmai luni? trecem pe CONTRIBUTIVITATE

Leo spunea...

DAAAAAA,
totuşi Budăi este f. vorbăreţ faţă de lebădoiul SEBY castrat politic.
RAPORTUL BM , este coșmarul LICHELELOR GULERATE reprezentate de ani buni de către dottore ăăă..îîî...

Cezar spunea...

Sper ca nu....