Un produs Blogger.

marți, octombrie 04, 2022

Eduard Hellvig, director SRI: un naționalism moderat și echilibrat ar trebui reasumat și de cei cu gândire democratică

54 comments

 Merită să ascultați ce spune Hellvig despre SRI, dar mai important este să luați seama despre ce spune despre România și despre democrație.

Eu consider acest discurs  de astăzi, în fața studenților de la Universitatea Babeș-Bollyai din Cluj-Napoca, ca punct de lansare a domnului director în viitoarea carieră politică în România.

Discursul complet al directorul SRI


Eduard Hellvig a mai vorbit și despre pericolul polarizării societății, naționalismului și extremismului în contrast cu valorile europene.

"Una din provocările prezentului se referă la discuția despre identitate. Despre cine suntem, ca oameni dar și ca popor, și despre cât de mândri suntem în legătură cu identitatea noastră. Nu vreau să vă dau lecții, și vă rog să luați frazele următoare drept gânduri pe care vi le transmite un absolvent de științe politice. Creșteți deja într-o societate în care se construiește o teză falsă a unei dispute artificiale între identitatea națională și cea europeană sau globală. Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie la fel ca și apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale.

Pentru că ambele sunt cele care ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în fața legii, libertățile economice sau libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești.

În această lume, naționalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci și un tip de instinct pe care să-l aibă și cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții.

Dar, așa cum spun și gânditorii liberali moderni astăzi, nu ar trebui să facem asta. 


„Societățile liberale, democratice, sunt măcinate mereu de diviziuni interne. Iar democrația uneori dă impresia de haos, de dezordine, de lipsă de perspectivă. Dar democrația este cea care permite libertăți și proiecte de viitor pe care nicio societate iliberală nu o poate asigura.

Și toate lucrurile care ne-au permis să ne afirmăm în ultimii 30 de ani ca societate liberă, pro-occidentală, democrată și cu o economie în creștere sunt legate și de identitatea noastră națională. De aceea, nu cred că trebuie să existe o separație atât de mare între mândria națională și susținerea principiilor democratice universale. Datorită acestor principii, societățile europene au reușit să fie modelul de dezvoltare la care aspiră atât de multe milioane de migranți. Iar cultivarea mândriei naționale nu ar trebui lăsată doar pentru abordările extremiștilor sau populiștilor.

Ca o părere personală, cred că un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv în România viitorului.

.

Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă.

O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea.”

54 de comentarii:

Viorel spunea...

Deci, ați citit ce spune Hellving raportândune la noi / zilele noastre: „Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă”. Deci: Bunicii noștri au luptat, noi trebuie să muncim până cădem în genunchi până ne curge sângele din nas ca la boii care trag la jug (vorba unui general în viață) și deabea copii noștri au dreptul la viață / a mânca. Bravo Hellving. Dar în 1989 când România era singura țară din lume fără datorii și cu mari creanțe financiare și de altă natură în special în țările arabe, inclusiv Cuba, nu era deajuns ca să mâncăm și noi și copii, nepoții noștri ? Nu. Pentru că s-a vândut totul pe nimic și furat cât s-a putut. Ține lecții copiilor tăi dacă ai.

GO spunea...

Discurs libidinos, alunecos, sorosist.

ifrim spunea...

La mine e mai simplu,bunicu a luptat,tata a muncit deci eu trebuie să mănânc!

Huhu Rezea spunea...

Hellvig a depășit perioada sorosistă. Ai auzit tu vreun sorosit vorbind despre identitatea națională?

Huhu Rezea spunea...

N-ați înțeles!
La ardeleni, fiecare se consideră făcând parte din prima generație, generația care luptă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fanaticii nationalisti nu pot fi nicidecum convinsi, nici macar din spate impinsi! Racilele bolsevice, legionare si fasciste nu se lasa ele invinse, avand si aici captivi si naivi idealisti, dintre vechii comunisti, ancorati in ideologii si teorii conservatoare, cu viziuni reformatoare ale granitelor statale, care sunt stabilite prin tratate internationale, insa lor nu le convine situatia in sine, si ca ar fi mai bine pentru noi sa intram mai degraba intr-un razboi sa luam ce-i ,,al nostru'' inapoi, fara a tine cont ca militar si economic suntem goi in păpușoi! Sa nu vrei sa stai in NATO sau sa te rupi ca un gunoi de Europa, e ca si cum ai vrea sa-ti sapi in fata Rusiei singur groapa, langa raposatul tata, cu lopata cu care ti-ar stâlci, la sfarsit si cu o ,,spasiva, daraghia'' toată moaca!

GO spunea...

@ HH. Pai ai subliniat chiar tu cu rosu. "Creșteți deja într-o societate în care se construiește o teză falsă a unei dispute artificiale între identitatea națională și cea europeană sau globală".

Libidinosul vrea sa spuna ca se suprapun nationalismul si globalismul, dar ca nu inteleg fraierii de nationalisti. Asa ca traiasca globalismul!

HH! Daca inainte SRI mai avea lideri intre 2 ape, incepand cu Maior tradarea intereselor Romaniei este pe față. Astia ca Hellvig cu globalismul in simtiri, au fost arestati toti in Turcia de cand a preluat Erdogan haturile. Si bine le-a facut! Gandeste-te doar la vanzarea gazului romanesc in afara, prin contracte incheiate pe viitorii 3 ani. Sub ochii SRI. Astia ca Hellvig sunt aparatorii globalismului, nu au nimic in comun cu identitatea nationala.

MIȘU spunea...


.... Budai zice ca toate pensiile se vor indexa cu 11%.
Pe Realitatea TV, trebuie sa apară pe sticlă,și Ciucă, sa anunțe și el cu cât cresc toate pensiile.
Întrebare: și cele militare cresc cu 11% ?

Brenda spunea...

Ciuca este o figură care ma umple de scârbă

Huhu Rezea spunea...

UE trebuie să fie o Europă a națiunilor,teorie cu care actuala Comisie Europeană, cam progresit-globalistă,

Laleaua neagră spunea...

Serviciile noastre sunt penetrate de kgbisti și spioni cia..ca în mai toate tarile ...trabucel poate fi și el un spion...sau chiar dublu...


Viorel spunea...

Mișu. Pentru militari, indexarea va fi de 5,1%. Depinde de Cornel. Poate dă o derogare cași în 2015 și indexează la toți pensionarii cu același procent, sau face ca anul trecu și împarte: una ție, una-două mie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Mișu, Scandalul pensiilor speciale a luat o asemenea amploare in societate, in sanul PNL, dar si a PSD, caci au promis liberalii la electorale desfiintarea acestora in cateva zile, prin Rares Bogdan, dar nu s-au tinut de cuvant, trecand ani, apoi ministrul Bolos este suspectat de dribling sa nu se face nimic concret, incat contributiva se va impune ca o necesitate PNRR imediata si cu efect devastator la cuantumurile care depasesc salariile in plata, asa cum cer toti sa fie toate pensiile din Romania in aceasta recesiune economica foarte grava. O sa vedeti ca nimeni nu va scapa de contributiva, dar magistratilor tot li se vor lasa hartanele cele grase si intangibile, poate ca vor avea o scadere simbolica, la fiecare, la valoarea unui pachet de tigari ordinare!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa lasam ce zice Budai, Ciolacu sau Ciuca, deja sunt inspaimantati de furia pensionarilor pentru majorarile mici preconizate, dupa ce au dat slugilor din teritorii sume uriase la salarii de au infurat media si societatea civila, dar si fiind in pregatire manifestatii uriase ale pensionarilor, cu un risc major de scadere in sondaje amembrilor monstruoasei coalitii, opozantul USR deja crescand electoral usor cu impunerea procentului de 27%, si se discuta pe furis de cei 27% stipulati legal prin PNRR, bani pe care USR ii vor acordati la pensiile contributive. 27% nu cred ca vor fi acordati, desi sunt bani cacalau in vistierie, caci trebuie sa ramana si pentru furat, dar deja se mârâie timid pe tv-uri din partea puterii ca suma nu e batuta in cuie, probabil ca11% a fost aruncata la brodeala pentru testarea opiniilor si nervilor pensionarilor, stiind si ei ca real inflatie este peste dublul acestei sume ridicole. Timpul ni le va pune pe tava la timpul potrivit, sper ca si ca intelepciunea si ratiunea se vor impune, doar pace si sanatate sa fie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, chiar asa, draga mea, ca si eu il gasesc pe malacu,' Mardel Colacu, ca fiind un libidinos alunecos, neserios si mincinos, made in Simileasca dă Buzău, haoileu cocardeu paradeu, deci un mare cocalar, interesat doar de propriul madular si buzunar!

Outlander spunea...

Actualul președinte PNL și prim ministru va fi trecut în plan secund, din primăvară când va urma rotația și va prelua pentru o perioadă președinția senatului.
E. Hellvig poate să fie un viitor candidat la președinția României.
Nu că ar fi dorința mea. Nu neapărat.
Sunt convins că aveți tot dreptul să nu fiți de acord.
Cred că este loc și de mai bine.
Geoană, Ciucă, Kovesi nu pot constitui modele de prezidențiabili, nu au ce căuta acolo.
Rămâne de văzut ce urmează, pentru că, se pare că se lucrează la ceva!

Outlander spunea...

Următorul la aparat!
Cătălin Boboc și-a dat demisia din Partidul Național Liberal, după ce a fost acuzat recent că s-a branșat în mod ilegal la rețeaua de energie electrică.
Tot felul de găinari!

Outlander spunea...

Nu că ăsta a fost mai breaz, dar trebuie să îi dau dreptate!

Florin Cîțu a vorbit despre viitorul premierului Nicolae Ciucă în fruntea partidului PNL după rotația premierilor din 2023 și despre varianta partidului pentru alegerile prezidențiale din 2024. În ambele situații, fostul premier s-a arătat nemulțumit de Ciucă, spunând că pe el nu
l-a convins până acum.

Mihai spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

La MMSS în locul lui Boboc demisionarul (fiindcă a fost prins furând curent ) , a fost pus un polițist , subofiţer la bază şi cu facultatea de renume mondial de drept de "la Drăgan".
Iată cum s-a întărit GRUPUL DE LUCRU pt. JALONUL 215 din MMSS.
SĂ "STĂTEM" LINIȘTIȚI !
GRUPUL DE LUCRU DELA MMSS LUCREAZĂ PT: NOI.

M spunea...

Discursul lui Hellvig este clar foarte bun!
Cea mai bună dovadă e că propagandiștii ruși fac spume criticându-l. Dacă era un discurs slab nici nu îl băgau în seamă.

Omul a constatat polarizarea vieții politice. Dacă în anii 80-90 partidele se buluceau pe politici de centru acum se duc spre doctrine radicale sau extreme.

Pentru a da exemplu din viața noastră politică AUR, extrema dreaptă, creștinism, națiune, familie, iar USR, extrema stângă (chiar radicală) e antibiserică, subordonarea față de UE, drepturi LGBTQ....

Hellvig vine cu propunerea ca USR să adopte idei naționale. Asta ar duce, în opinia sa, la un echilibru doctrinar.
În plus ar elimina influența pro-ruSSă evidentă în activitatea celor de la AUR.

Am zis că USR să adopte idei naționale ca fiind cea mai simplă rezolvare. Concomitent însă și liberalii care au o doctrină preponderent de dreapta ar putea să își adapteze obiectivele politice.

M spunea...

@Cornelius Flavius Ifrim

USR face un joc bazându-se pe ignoranța sau îndoctrinarea propriilor suporteri.

Da, e o diferență de 27% în buget dar acum, fără să luăm în calcul două aspecte:
1. Eliminarea inechităților din sistemul pensiilor contributive,
2. Introducerea în acest buget a pensiilor militare.

Amândouă ar duce la scăderea dramatică a marjei de manevră.

Dar susținătorii USR niciodată nu au fost percepuți ca fiind prea inteligenți!

VICTOR spunea...

Conform PNRR de la 01 aprilie 2023 va intra in vigoare noua lege a pensiilor.
Cu acest prilej apare indicele de referință
1586x1,11 = 1.760
1.769/25=70
Indicele de referință de 70 puteau sa-l obțină indexare punctul de pensie cu 27% ( cat spune USR-ul ca permite cei 9 4%din PNRR ) dar mărind numitorul de la 25 la 28 ( ca stagiu mediu de cotizare)
SI ATUNCI II LAUDA TOTI : 27% în loc de 11% Oau ...
E grea matematica !!!!

Huhu Rezea spunea...

Hellvig îndeamna mai mult naționalism la cei care au doctrine democratice. Se referă la social-democrați și liberali, nu la progresiștii cu care zici că ai rezonat la penultimele alegeri.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, un om ca Ciuca, ce poarta toate semnele unui individ cu foarte multe handicapuri functionale, timid, balbait, foarte greoi la lecturat, slugarnic si robotizat, fara initiative personale si paralel cu realitatle,autorulhaosului de la pensiile militare, mafiotizate pentru unii, nu are ce cauta la prezidentiale. Hellvig este omul americanilor, deci nesupus Europei corupte, asta fiind un atu bun, fata de ceilalti candidati, slugi supuse Europei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si ce de-a kaka el papa pe sticlele tv ca tara e saraca si prostii trebuie sa stranga cureaua!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ultimii trei sunt doar gunoaie si tomberoane, vestiti prin prostioare națoale, unele chiar ilegale si penale!

Lupul alb spunea...

Naționalism și drepturi globale? Un melanj de termeni de noaptea minții...! Un lacheu al ideologiei globaliste...

Outlander spunea...

Domnule Huhu, recenta postare este valabilă și pentru replica primită de CFI la ora 10.48, cu referire la ultima frază ce s-a vrut mai mult decât ironică!

Huhu Rezea spunea...

Da, naționalismul moderat nu exclude apartenența la UE. Vezi situația prezentă din Italia.

Brenda spunea...

Cine aude,

Brenda spunea...

Eu întreb degeaba că și dta

Stelian P. spunea...

@Huhu
Nationalism moderat. Ce frumos suna, chiar blind. Moderatia impune in mod obligatoriu o comparatie.
Un crminal poate fi moderat? Sigur, daca il comparam cu Stalin. E chiar un mielusel.
Un betiv poate fi moderat? Evident, daca ajunge pe picioarele lui acasa zi de zi.
Un curvar poate fi moderat? Ohoo. Daca isi schimba amantele lunar e chiar barbat adevarat.
Un hot poate fi moderat? Pai daca il comparam cu politicienii nostri e chiar fraier.....
MODERAT este parfumul care inlocuieste sapunul. Pute si el dar cred unii ca pute mai frumos.

Huhu Rezea spunea...

Stelian
Esti o bestie dacă d-ta poți să pui semnul de egalitate între națiune și crimă, beție, curvie, hoție.
Tie, un internaționalist globalist îți put noțiunile de națiune, national, patrie, patriot.
La voi face referire și Hellvig ca să nu mai fiți atât de cosmopoliți și snobi.

Stelian P. spunea...

@Huhu
V-ati face un mare bine daca inainte de a jigni pe cineva ati face un mic efort de gindire. Uneori dvs. scrieti fara sa ginditi. Eu am vorbit despre adjectivul MODERAT si modul cum este folosit de unii. N-am spus nimic despre natiune, national, patrie, patriot.

Stelian P. spunea...

@Huhu
Vreti dovada ca scrieti fara sa ginditi? Unde vedeti dvs. ca am pus semnul de egalitate intre natiune si crima...?

Huhu Rezea spunea...

Nu ai spus că naționalismul, adică iubrea de propria națiune, nu poate fi moderat?
Ești un internaționalist globalist de modă progresistă la fel cum GO este un internationalist proletar de modă putinistă.

Stelian P. spunea...

@Huhu
In primul rind nationalismul nu inseamna doar "iubirea de propria natiune" asa cum simplificati dvs.,se vrea mai mult, nu se confunda cu patriotismul. Sunt doua notiuni diferite.

Stelian P. spunea...

@Huhu
How to use patriotism vs. nationalism

When using these words, it’s important to keep context, and connotation, in mind:

Patriotism generally has a positive connotation. It’s used for various positive sentiments, attitudes, and actions involving loving one’s country and serving the great good of all its people.

Nationalism generally has a negative connotation. It’s used for political ideologies and movements that a more extreme and exclusionary love of one’s country—at the expense of foreigners, immigrants, and even people in a country who aren’t believed to belong in some way, often racial and religious grounds.
https://www.dictionary.com/e/patriotism-vs-nationalism/

Mihai spunea...

Puneti mai bine ”Moderat” in context international si o sa vedeti ca indemnul este la moderatie in randul conducatorilor statelor , oamenilor politici cu putere de decizie , organizatiilor statale , ONG-uri , alte forme de influentare a deciziilor politice ,strategice ,etc.
Azi parca toti si-au pierdut judecata limpede , domina interesul privat in favoarea interesului national .
Democratia autentica a adus progres si initiativa privata liber exprima prin care lumea civilizată a evoluat social si tehnologic. Gandirea libera in libertate de exprimare a produs valori materiale ,culturale prin care lumea a evoluat . In schimb autoritarismul si dictatura ,pe langa ca au avut si parti bune ,au tinut popoarele in stagnare tehnologica pierzând teren in fata natiunilor democratice in care initiativa privata a dus tehnologiile la nivel pe care-l vedem azi.
De aceea sunt de admirat statele dezvoltate tehnologic unde tehnologiile avansate au adus si un grad vde civilizatie avansat.
In schimb tehnologiile necesita resurse ,resurse care se imputineaza pe zi ce trece la nivel planetar.
Politicile globaliste ascund si tendinta de acaparare a resurselor si fortei de munca ieftine in favoarea statelor dezvoltate care uneori recurg sub diverse pretexte la forta pentru a ajunge la resurse.
In acest cazuri cine isi vinde resursele si forta de munca ieftin nu face altceva decat umple cu profit imens firmele mama din statele dezvoltate si totodata pierd din suveranitate ,devenind pas cu pas un fel de colonii la cheremul diriguitorilor globalismului in care sentimentul national si patritic se pierd vizibil sub povara nemultumirilor de tot felul fata de clasa politica conducatoare ,institutii cheie ale statului ,etc
De aici curente si state detinatoare de resurse care se opun acestor politici pentru a-și proteja suveranitatea insa in cele mai multe cazuri prin proceduri de amestec in treburile interne puterea globalista isi impune la putere in statele respective oameni servili care le pun la dispozitie tot ce li se cere.
Iar cand puterii globaliste i se face opozitie puternica se gasesc tot felul de pretexte de a porni tot felul de miscari sociale contra puterii de stat mergandu-se in multe cazuri pana la interventii armate in scopul democratizarii statului rebel.
Moderatia -intelepciunea oamenilor care conduc lumea ar putea elimina aceste fenomene prin prin diverse metode care sa aduca pace si stabilitate.
Insa ,parca nu se vrea , au luat-o cu totii razna.
Cu cat resursele planetei pentru sustinerea economiilor tarilor avansate tehnologic se vor imputina cu atat se vor bate ca chiorii direct sau prin interpusi pentru a le obtine. Din pacate acesta va fi viitorul apropiat si indepartat. Caz elocvent si de actualitate Ucraina bogata in resurse si invadata de interesle tuturor. A existat cumva moderatie in abordarea problemelor din jurul acestui stat ? Absolut deloc .Din contră , fiecare si-a sustinut ideea pana s-a ajuns la conflict armat.

Leo spunea...

După ce și unul ca dottore a ajuns premier , atunci și motanul meu Petecuț poate fi prim ministru.

Huhu Rezea spunea...

@Stelian
Si este așa mare deosebire între iubirea fața de patrie și iubirea fața de propria nație? Este ca și când ai spune că iubirea față de mamă nu face parte din iubirea față de familie.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, WOOOW!

VICTOR spunea...

Dacă nu se trece pe contributivitate !

Mihai spunea...

@ Huhurez
Ati iubi patria este pâna la urma o obligatie moral -sentimentala.
A fi român nu-i o garantie că îti aduce beneficii ((((((((

Huhu Rezea spunea...

Avi
Pari a fi un alogen nu un român, dacă te gândești la ghișeft.

Parafrazând cântecul oltenilor:

Român sunt, român îmi zice
Român sunt oriund' m-oi duce!

Stelian P. spunea...

@Huhu
Naționalismul tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis, în timp ce patriotismul se referă la Dreptul pământean care definește națiunile prin apartenența la același teritoriu și tinde a defini statele pe bază teritorială.
Cu alte cuvinte nationalistul isi iubeste etnia si ignora sau dispretuieste alte etnii pe cind patriotul isi iubeste tara cu toate etniile conlocuitoare.

Huhu Rezea spunea...

Român ești oriunde te duci în această lume și cât timp trăiești. Câți români au trăit sau trăiesc pe timpul vieții în mai multe teritorii numite patrii?
După teoria voastră sorosistă, Wilson a greșit când după Primul Razboi Mondial a lansat teoria națiunilor în baza căreia s-au constituit statele naționale europene pe ruinele imperiilor austro-ungar, țarist și otoman.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Camarazi, Contributiva darama tot!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Outlander, le satisfac placerea sa rada singuri, sau sa ajunga la orgasmele ce si le-au propus, eu razand de naivitatea prosteasca si rautacioasa care-i framanta si ii uzeaza sa-si gaseasca satisfactii, poate sado-maso-sexuale, sa ma tina intr-o presiune de tachinari rautacioase si contrari, doar de dragul de a nu lasa sa treaca ziua daca nu fac cuiva un rau maxim, conform pohtelor intime, care pot fi chiar niste acte de perversiuni la unii, ca daca pochii o fac cu indaratul si digestia cu botul, de ce n-ar face-o si ei, dar pe un alt new still subtil?!

Alexandru spunea...

Glumeț directorașul ăsta. Adică generațiile care "vor mânca" urmează să sosească? Probabil după ce datoria externă a țării va trece de 150 de miliarde? Sau după ce resursele naturale ale țării vor fi fost supte iar "investitorii" vor dispărea spre zone mai de interes? Da, viitor de aur țara noastră are... Un zâmbet amar din partea mea.

Huhu Rezea spunea...

Crin Antonescu, fostul lider PNL, a lăudat la SRI Tv îndrăzneala lui Hellvig de a ridica asemenea probleme politice pe care mulți politicieni n au avut curajul să le rostească.

E. Cristescu spunea...

Nu l-am mai vazut niciodata pe administrator atat de impresionat de aparitia publica a sefului vreunei institutii militare. Hmm.

Huhu Rezea spunea...

Am remarcat doar lansarea directorului într-un proiect de imagine pentru o viitoare carieră politică.
Alegoria cu elefantul din discurs ne arată și cine a fost principalul consultant politic al lui Iohannis pe vremea când acesta a descins tropâind în ședința de guvern prezidată de Grindeanu.