Un produs Blogger.

luni, octombrie 24, 2022

Pensiile militare sunt cuprinse în jalonul privind pensiile speciale, declară Budăi după primirea Raportului Bancii Mondiale

133 comments


 "Astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale"

"Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon".
"Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal."
Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR",
"Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an", a explicat Marius Budăi.

Din documentul publicat de DiGi 24:


„Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va aduce în linie cu principiul contributivității.

- Toți participanții contribuie cu 25% din venit către sistemul general de pensii, ori în cazul militarilor către bugetul de stat;

- Definiția de venit brut în această propunere este egalizată între pensiile de serviciu (altele decât cele militare) și sistemul general de pensii;
- Beneficiile variază în funcție de salariu și anii de serviciu pentru toate pensiile de serviciu. Cei care participă mai mult timp și contribuie cu mai mult primesc beneficii mai mari;

- Veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu vor fi calculate la media veniturilor pe perioadă mai lungă de timp, fiind astfel redusă posibilitatea de abuz;

- Ratele de acumulare pentru fiecare an de serviciu sunt egalizate și reduse, având în vedere că beneficiul în cazul serviciului complet este redus, perioada de timp de îndeplinire a criteriilor de eligibilitate pentru a primi beneficiul este mărită iar beneficiile pentru cei care au mai mult decât serviciul minim necesar și mai puțin decât serviciul complet necesar primirii beneficiului sunt acum reduse în proporție cu durata serviciului;

- Vârstele de pensionare vor fi aceleași precum în planul general de pensii iar condițiile pentru pensionarea mai devreme ca urmare a condițiilor de muncă sunt aceleași pentru angajații din planul general de pensii și pentru cei cu pensiile de serviciu.

Nu vor fi create noi categorii de pensii speciale iar actualele categorii vor fi raționalizate. Această propunere nu creează noi categorii iar, după o perioadă de tranziție, egalizează termenii și condițiile pentru pensiile speciale în cazul tuturor celor șase categorii. Astfel, pensiile speciale sunt raționalizate. Este responsabilitatea Parlamentului să se asigure că nu sunt create noi categorii.

Actualele pensii speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de venitul obținut. Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea aplicată în fondul public de pensii. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivității. Cei care lucrează mai mult timp vor primi pensii mai mari iar ratele de acumulare din toții ani de contribuție sunt egalizate. Aceasta este conformă cu principiul de vechime. Procentul din venitul obținut la pensie a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerinței. Perioada propusă pentru contribuția minimă în cazul pensiilor de serviciu este mai lungă decât perioada minimă în sistemul general de pensii.

Protecția deciziei Curții Constituționale se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele explicite în argumentele Curții. Această propunere reduce beneficiile, crește vârstele de pensionare și mărește durata necesară de serviciu pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele pentru judecători și procurori. Decizia Curții Constituționale mai stipulează că beneficiul judecătorilor și procurorilor ar trebui să fie apropiat ca valoare de ultimul salariu. Considerăm că beneficiul de 65% din salariile brute îndeplinește cerința deoarece are ca rezultat o pensie netă de 95% sau mai mult din salariul net. Este aproape de un întreg salariu.

Nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de contribuție. Există o prevedere în propunerea noastră ca nicio pensie la momentul pensionării să poată depăși 100% din venitul net la momentul pensionării”, arată raportul trimis Guvernului de către Banca Mondială, cu propunerile de reformare a sistemului de pensii.

133 de comentarii:

Ionel spunea...

https://www.snppc.ro/24-10-2022-comisia-european-r-spuns-oficial-pentru-snppc-salariile-i-pensiile-dumneavoastr-nu-sunt-stabilite-la-bruxeless-concluzia-ne-mint-guvernan-i-bd11046 "24.10.2022 - Comisia Europeană, răspuns oficial pentru SNPPC: ,,salariile și pensiile dumneavoastră nu sunt stabilite la Bruxeless”! Concluzia: ne mint guvernanții atunci când invocă Directive UE sau PNRR-ul drept piedici pentru salarii și pensii decente (?)!"

kostas spunea...

Bravo Banca Mondiala! Acum trebuie sa ne calculeze si noua partea contributiva, sa se indexeze si la noi la fel ca la toata lumea, sa nu mai fie pensie mai mica decat contributiva, Daca Banca Mondiala nu includea pensiile militare la contributivitate era jale, mai stateam vreo 10 ani cu ele inghetate si toti latraii de la TV ne faceau in continuare nesimtiti cu pensii nesimtite.

kostas spunea...

Cred ca de aceea Dancu si-a dat demisia. A aflat de raportul Bancii Mondiale si nu a vrut sa se faca de rahat ca ce a promis intr-una, luni de zile, nu mai poate face.

Leo spunea...

Raportul a fost trimis simultan și CE , iar când va ajunge dottore acolo la CE pe 26 , 27 oct. se va hotărâ. Sunt presați și de elaborarea bugetului pe 2023.

Burebista spunea...

Iată ce spune ministrul Budăi.....

Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul
Ministrul Marius Budăi a mai declarat că proiectul prevede ca pensia să nu fie mai mare decât salariul, subliniind și că aceasta nu va putea fi mai mult de 65% din media ultimelor 12 salarii primite înainte de ieșirea la pensie.

Șeful de la Muncă a precizat că prevederile proiectului sunt, de fapt, și jaloanele cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României.

”Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a mai spus Marius Budăi.

În prezent pensia militară nu depășește salariul avut în activitate, ba chiar reprezintă decât 58,5% din media salariilor ( baza de calcul). Dacă ar fi 65% din baza de calcul ar fi un câștig pentru pensionari pentru că s ar elimina plafonarea.... Deci singura speranța e Plx 199 cu aplicare imediata... Vedeți ca cei de la banca mondiala ai spus ca pentru obținerea pensiei speciale este necesar un anumit număr de ani de vechime în specialitate, probabil 25 asa cum era prevăzut în plx199...

Viorel spunea...

Turcan, Cîțu și Ghinea ar trebui dați în judecată sau trași în țeapă (țepele domnului Băsescu care nu au mai apărut în Piața Victoriei). După cum am scris într-un comentariu anterior, să prezinte public (conferință de presă în grup / toți trei) documentul oficial sau precizările CE unde scrie că procentul pentru capitolul pensii (dacă exisă), este de 9,4% sau că pensiile militare intră în acest jalon. Dacă nu există nici un document, cei ce vor fi păgubiți, prin Sindicate, Asociații și Ligi să deschidem procese împotriva acestora solicitând daune morale și material, inclusiv condamnări pentru neglijență în serviciu.

Viorel spunea...

Don Cezare. Adio PLx-199/2020 pentru că vine CONTRIBUTIVITATEA lui Cornel solicitată și adresată în scris Băncii Mondiale și UE care au decis că merităm MU.E. În concluzie. Chinea, Cîțu și Turcan și-au bătut joc de noi și de Ciucan (ca fost militar).

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandru spunea...

https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cum-vrea-psd-sa-ii-taie-lui-ciuca-pensia-militara-dupa-ce-premierul-a-dat-mai-mult-la-pensii-decat-anuntasera-social-democratii-2128311
Vin vremuri câcăcioase.

Huhu Rezea spunea...

Budăi nu amintește niciun procent de pensie. Deocamdată, zice că pensia nu poate depăși baza de calcul.
Pensiile militare au în prezent procentul minim e pensie 65% din baza de calcul iar pensiile magistraților au limita minimă 80% din baza de calcul, la un stagiu de cotizare de 25 ani.

Relu spunea...

Pe Ciuca il doare la basca , o sa aiba pensia aia babana de ministru. Mai bine ar incerca actualizarea pensiilor cu soldele activilor dar sunt niste frustrati care in loc sa-si doreasca sa ne fie bine tuturor doresc raul tuturor.

nr. 1 spunea...

Nu o mai tot intoarceti si pe stanga si pe drepta ca sa deturnati adevarul si sa umpleti de minciuni totul! A spus si ministrul Apararii in mai multe situatii: la aceeasi situatie juridica unii au pensii de 3 ori mai mari decat similarii lor, iesiti din sistem cu mai multi ani in urma. Aceasta e una din marile hibe! Si nu e singura! In clusiv dl ministru Bolos s-a referit la cuantumurile excesiv de avantajoase care trebuie un pic mai mult recalibrate, nu s-a referit la pensiile mici si medii (de pana prin 8000-8500 lei) care nu vor fi afectate ori de vor fi afectate , modificarea in + sau - va fi mica! plx 199 de va fi aplicat va cuprinde un tabel cu cuantumurile minime nete si un tabel cu cuantumurile maximale nete .Aceasta va fi de fapt noua formula de calcul in cadrul PNRR si ce va rezulta va intra rapid si eficient in plata! Deci adios pensii de 5 cifre pentru smecheriti !

Viorel spunea...

Ovidiu. Întreabă-l pe acest reporter (nu am auzit până acum de reporter pe surse, am văzut reporter pe schiuri făcând un reportaj pe pârtie la Predeal) dacă este atât de informat, de ce nu a spus nimic despre procentul magistraților care este în present de 80% și merge până la 100%. Nu știe sau e secret. Poate magistrații au și de data aceasta 4 coaie comparativ cu noi. Din astea că mi-a spus X sau Y, fără a prezenta un interviu luat celor în drept care iau anumite decizii pe domeniu am mai văzut și auzit pe la radio șanț Moldova.

Sensei spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandru spunea...

@Huhu, Budăi nu spune, dar spune B.M.
Aici dovada
@Burebista, este vorba de 65/ brut și nu net
https://economedia.ro/exclusiv-propunerile-bancii-mondiale-pentru-reforma-pensiilor-speciale-categoriile-actuale-de-pensii-speciale-vor-fi-rationalizate-fara-noi-categorii-de-pensii-speciale-nicio-pens.html#.Y1aumahDNkx

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leonard, ai auzit cum sună porunca cum sa taie Ciomu din aia lunga s-o faca scurtă pe dungă? Dau pariu ca, dupa (re)calculare, diplomele si doctoratele copy paste ale gheneralilor de paie nu mai fac doua parale si va fi pentru ei mare jale!
Clocarilor ciumati, care ne-ati facut pensiile medii si mici bucati ca sa va luati voi hălci, ce parere aveti, baieti? Cum e mousiu, Jiganu? Cum e madam fostă pe scari cu pianul? Cum e barosane, Padureanu, care stii sa dai pe la spate cu buzduganul? Cum va va fi, clocarime gulerata, sa fii cu pensia taiata si bocind cu jalbele pe la Inalta Poarta, cum ne duceam noi pe la voi o data si ne dadeati afara pe poarta cu promisiunea ca pensiile nu vor mai creste niciodata? Mai rau ca mine sa ajungeti, si sa plangeti cata viață o sa mai traiti ,,bine,'' as cum voi m-ati nenorocit pe mine, grup mafiot si neomenesc, asta in veci va doresc!

mosmartin16 spunea...

Pensiile militare sunt super speciale ...încă de la Cuza Vodă ! Și că sunt cuprinse în jalon...nimic surprinzător ! Vedem ce o să rezulte din legislația națională în domeniu, legislație care trebuie "periată la greu"...pentru că-i "VARZĂ" !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bulă Budigăi a promis azi ca are idei ca cifra de 9,3% mai sus s-o ducă, daca nu cumva este o conspiratie tacută pe la spate sa ne rupă si vută!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cătălin, mi-ai stricat seara cu urâtania de la Brăila!

RD spunea...

Deja am citit aici variante diferite în legătură cu ce se va întâmpla cu pensiile militare. Deci până nu vom vedea ceva oficial și decizia coaliției, vor rămâne discuțiile și nimic mai mult.

florin spunea...

https://economedia.ro/exclusiv-propunerile-bancii-mondiale-pentru-reforma-pensiilor-speciale-categoriile-actuale-de-pensii-speciale-vor-fi-rationalizate-fara-noi-categorii-de-pensii-speciale-nicio-pens.html#.Y1ax-nZBxD9

Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul obținut de Economedia și G4Media, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.
Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia cu principiul contributivității, conform propunerii:
Toți participanții contribuie 25% din venit, fie la sistemul public general de pensii, fie la bugetul de stat în cazul pensiilor militare
Definiția venitului brut în conformitate cu această propunere se egalizează între pensiile de serviciu (altele decât cele militare) și sistemul public general de pensii
Beneficiile variază în funcție de salariu și perioada de vechime în serviciu pentru toate pensiile de serviciu. Cei care participă o perioadă mai îndelungată și contribuie mai mult vor primi pensii (beneficii) mai mari
Veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp, reducând astfel posibilitatea de abuz.
Ratele de acumulare pentru fiecare an de serviciu sunt egalizate și reduse, având în vedere că pensia cuvenită pentru perioada completă de vechime în serviciu este redusă, perioada de timp pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a primi pensia completă este crescută, și pensiile cuvenite pentru cei care au o vechime mai mare decât vechimea minimă în serviciu pentru a deveni eligibili sau pentru cei cu o vechime mai mică decât stagiul complet necesar pentru obținerea pensiei complete vor fi reduse proporțional cu vechimea în serviciu.
Vârsta de pensionare va fi aceeași ca și pentru sistemul public general și condițiile pentru pensionare anticipată datorită condițiilor de lucru sunt aceleași pentru pensiile de serviciu ca și pentru pensiile publice generale.
Nicio categorie nouă de pensii speciale nu va fi creată, iar categoriile actuale vor fi raționalizate, propune Banca Mondială. Această propunere nu creează nicio categorie nouă și, după o perioadă de tranziție, egalizează termenii și condițiile aplicabile pentru pensiile speciale din toate cele șase categorii. În acest mod pensiile speciale sunt raționalizate. Este responsabilitatea Parlamentului să se asigure că nicio categorie nouă nu va mai fi creată.
Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute. Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune Banca Mondială. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivității. Cei care lucrează o perioadă mai îndelungată vor primi pensii mai mari și ratele de acumulare din toții ani de contribuție sunt egalizate. Acest lucru răspunde principiului vechimii. Procentul din venitul obținut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerințelor. Perioada minimă de contribuție propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.

florin spunea...


Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curții, mai arată Banca Mondială. Această propunere reduce beneficiile, crește vârsta de pensionare, crește vechimea în serviciu necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor. Decizia Curții Constituționale protejează dreptul judecătorilor și procurorilor la pensie de serviciu și propunerea menține acest drept. Deciziile Curții Constituționale stipulează de asemenea că pensia trebuie să fie apropiată de ultimul salariu al judecătorilor și procurorilor. Banca Mondială consideră că o pensie care reprezintă 65% din venitul brut îndeplinește cerința deoarece rezultă un raport de 95% sau mai mult între pensia netă și salariul net. Acest lucru este în conformitate cu asigurarea unei pensii apropiate de salariul complet.
Nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăși 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată Banca Mondială.

florin spunea...

Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală și citează riscurile războiului din Ucraina – SURSE
Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arată un documentul obținut de Economedia. Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an, iar Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Detalii despre propunerile de reformă ale Băncii Mondiale AICI.

„Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, arată Banca Mondială, în propunerea sa.

Conform instituției internaționale, orice propunere de reducere semnificativă a drepturilor și/sau a beneficiilor planului de pensii militare ar putea declanșa cu ușurință un exod al ofițerilor experimentați și al altor cadre militare.

„Există o cohortă mare de militari activi care au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și care ar putea alege să se pensioneze și să își înceapă pensia în orice moment. Orice reducere ar putea, de asemenea, să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Acest lucru este deja mai dificil decât la începutul anului 2022 din cauza amenințării sporite a unui război regional sau global. Ar fi extrem de nerezonabil să ne așteptăm ca orice stat membru care se învecinează cu Ucraina să propună o reducere a beneficiilor de pensii militare care ar putea declanșa o scădere a pregătirii militare”, arată instituția.

Banca Mondială mai arată că un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că, spre deosebire de alte pensii de serviciu, au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, deși acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început să plătească o contribuție de 25% la buget pentru a contribui la finanțarea pensiilor lor.

De asemenea, instituția mai arată că trebuie remarcat faptul că mulți militari sunt eligibili pentru a se pensiona cu până la 13 ani înainte de vârsta standard de pensionare în sistemul de pensii militare. Articolul 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prevede reducerea vârstei pentru personalul militar care lucrează în condiții speciale. Încadrarea locurilor de muncă cu condiții speciale, precum și a celor cu condiții speciale și alte condiții se realizează pe baza criteriilor și a metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar în activitate, cu modificările ulterioare. În fine, există Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, precum și a condițiilor speciale și a altor condiții, specifice polițiștilor, cu modificările ulterioare.

Huhu Rezea spunea...

Cred că ăsta e un fake news redactat de un gulerat care se opune reformei pensiilor speciale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorele, si peleixul ala de rachat era strambat cu dedicatii speciale se ia si mai mult belfăriile cu pensiile cat clăile, ca am vazut eu ca din ce rezulta din acest pulex-pixulex, pensiile mici si medii aveau s-o ia iarasi in plex!

Huhu Rezea spunea...

Acum sunt citate din jaloanele 214 și 215 și destepții cred că au pus mâna pe raportul Băncii Mondiale .

Brenda spunea...

DLE H , spuneți ceva

Sense spunea...

Domnule @huhu, autorul articolului de pe economedia este o jurnalista care 24/ 24 visează doar la desființarea pensiilor militare. Deci pare a nu fi fake, prea multa durere a provocat în redacție.

CEZAR spunea...

Daaaaaa....,

akord 75 spunea...

"Periat la greu" e aproape imposibil.Asta inseamna de fapt o noua lege cf principiilor enuntate
Uneori pur si simplu nu mai ramane nimic de periat....

Laurentiu spunea...

UPDATE Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală și citează riscurile războiului din Ucraina. de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început să plătească o contribuție de 25% la buget pentru a contribui la finanțarea pensiilor lor.
De asemenea, instituția mai arată că trebuie remarcat faptul că mulți militari sunt eligibili pentru a se pensiona cu până la 13 ani înainte de vârsta standard de pensionare în sistemul de pensii militare. Articolul 21 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat prevede reducerea vârstei pentru personalul militar care lucrează în condiții speciale. Încadrarea locurilor de muncă cu condiții speciale, precum și a celor cu condiții speciale și alte condiții se realizează pe baza criteriilor și a metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții speciale și alte condiții, specifice personalului militar în activitate, cu modificările ulterioare. În fine, există Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă și activităților cu condiții deosebite, precum și a condițiilor speciale și a altor condiții, specifice polițiștilor, cu modificările ulterioare.
„Guvernul ar trebui să aibă în vedere o revizuire atentă a condițiilor în care militarii și polițiștii pot ieși la pensie anticipată, precum și modificări ale acestor hotărâri de guvern”, mai arată Banca Mondială.
În concluzie, recomandarea Băncii Mondiale este să nu aibă loc o schimbare a pensiilor militare.
Reamintim că, anterior, Comisia Europeană a cerut României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RD spunea...

Nu ar fi rău să fie postat documentul oficial de la BM. Sunt multe versiuni, nu toate ideile scrise acolo sunt la fel, doar unele. Pensiile militarilor sunt de 'vină' pentru sărăcia multor români.

M spunea...

Că acum vreo 3 luni vă scriam că la Bruxelles s-a decis ca pensiile militare sa nu fie ciumpăvite din nou ziceați că bat câmpii! OK!

Unii se agață cu disperarea înecatului de o decizie din afara României! 😁

Totuși, confirm parțial că nu e "bătut în cuie" și că vom afla cum rămâne după vizita domnului Ciucă la Bruxelles. Deci mai aveți o speranță.... Mai aveți un pai de către să vă agățați!

Paul Puiu spunea...

Cand eu am tot sustinut ca cel mai indicat ar fi sa fim multumiti cu cuantumul cel mai avantajos, pe care il avem in prezent, intrucat vointa politica e doar de a diminua toate pensiile militare, unii au sarit in sus!!!!!! Cei care nu inteleg ce vor politrucii prin contributivitate le traduc eu: toti rezervistii si in retragere trebuie sa contribuie la buget cu o cota parte din pensie la bugetul de stat, ca si un tribut, pentru cresterea pensiilor mici: ajutoare sociale, de colectiv sau CAP, medicale, etc!!! Efortul statului roman in vederea realizarii acestei obligatii asumate in PNNR se poate realiza doar din anvelopa pensiilor militare!!! In opinia politrucilor reducerea cuantumului pensiilor militare ar constitui o sursa sigura pentru buget din care se poate indeplini respectarea obligației asumată din PNNR!!! Din nou s-a ajuns la concluzia de catre politruci ca pensiile militare sunt suficient de mari pentru beneficiarii lor si ca pot fi inca ajustate intrucat prin OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu s-au diminuat suficient sau considerabil cuantumul acestora!!!!!Aceste concluzii au rezultat si din comentariile tendențioase ale unor rezervisti si in retragere care si-au exprimat tot felul de opinii tendențioase, sustinand eronat ca mai toti cei pensionati dupa data de 15.09.2017 ar avea pensii militari mai mari decat înaintașii lor, cu toate ca in realitate nu toti au fost sefi, împuterniciți sau au avut Oscaruri sau alte sporuri, care le-ar fi marit baza de calcul!!!!

luchy19 spunea...

Pe de altă parte dacă se calculeaza 65% procent din brut cine are acum o pensie de 4200 lei va avea 4700, deci va crește.

Cezar spunea...

Sa.ti fie gura haurita !

Huhu Rezea spunea...

Până în prezent nu a publicat nimeni Raportul Bancii Mondiale.
Nu extindeți mai mult interpretările decât spune Budăi.
Nu vă luați după ce spun unele site-uri care au trancănit numai zicerile guleraților în ultimii ani.
Budăi nu avansează nici-un procent de pensie.
Spune că Banca Mondială a recomandat ca toate pensiile speciale să aibă o componentă contributivă, să aiba un stagiu minim realizat si să nu depășească ultimul salariu.
Zilele următoare vom avea si Raportul de consultanță.
Unele site-uri de stiri au tras concluzia gresita cum că Banca Mondială a recomandat desfiintarea tuturor pensiilor speciale.

Militar de la 14 ani spunea...

Indiferent de decizia care se va lua, o nouă lege a pensiilor militare nu va scădea cuantumul aflat în plată pentru cei pensionați și va păstra sintagma ca viitorul pensionar să nu depășească ultimul net.
E ultima problemă pe care și-ar dori-o clasa politică. Acel PLX199 poate fi un adjuvant pentru cei ieșiți la pensie cu mult timp în urmă și ar beneficia de un plus de 30-40%, poate în cursul anului viitor. Să nu uităm că acest procent poate deveni convenabil pentru aprobarea acestui PLX având în vedere inflația care va eroda aproape orice mărire.

Mihai spunea...

"Mondialu" doar propune ,si atat.
Curvenul insa trebuie sa calculeze punctajul pentru pensie a luptatorului angajat pe baza de contract a carui solda bruta nu depaseste ,sau este mult sub SMBE.
Nici subofiterii nu stau mai bine raportati la SMBE.
Si nici ofiterii pana la gradul de cpt.
nu prea depasesc SMBE.
Asa ca " Mondialu " doar propune , iar altii vor spune ,ori salarii peste SMBE pentru a realiza un punctaj supraunitar si o pensie rezonabila ,ori adio arme .

Sense spunea...

Site-uri care au trancanit numai zicerile guleratilor? Economedia? Ești în eroare domnule huhu.
Nimeni din România nu poate fi mai credibil când spune ca, pe surse, BM a cerut..... Nimeni altcineva decât doamna redactor șef economedia. Nici măcar Ghinea. Cu siguranță au cerut surselor sa verifice de 10 ori:" bai sunteți siguri!? Mai citiți o data poate v-a scapat ceva". Dacă BM ar fi cerut contrariul ar fi ieșit chiuind la universitate apoi ar fi facut bairam în redactie. Acum e înmormântare.

reddog spunea...

Dincolo la Cezar Rambo deja prezintă noua formula de calcul a pensiei. 😁
Deja i se adresează protocolar-cazon lui Cezar. 😁
Zici că a venit circul în oraș.
Absolut fascinant! 😁

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ce spune Raportul, acolo sa se puna botul, nu ce viseaza inainte de Ignatul de Craciun porcul ca-si impodobească cu bunătățuri bradul si padocul!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa vedem ce zice Raportul Bancii Mondiale daca o sa avem toti pensii sociale!

RD spunea...

Așa gândesc și eu.. Ai dreptate! Dar cu toții știm cum e presa. Fiecare scrie ce vrea, ce interpretează și ce partid reprezintă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Daaaaaaaaaaaa! E fake dilimake!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, fara Raportul Bancii Mondiale n-are nimeni ce sa concluzioneze, ca doar ala ne va lamuri concret. Acum citim si comentam doar din jaloane si tromboane! Trebuie neaparat renegociat PNRR si scos de la secretizare, unde l-au bagat PNL-USR -Câțu, Turcan si Ghenea, si de scoatere a fixistului de 9,3%, inlocuit cu cel putin 11,5% sa aiba de unde sa majoreze pensiile mici si medii. Soro, doar pensiile gusterilor de paie, cu copy paste la doctorate vor fi dramaluite la oua, ca pupăzoaia lui Ion Creanga!

Huhu Rezea spunea...

In loc să rumege ce spune Budăi, el în mod sigur a citit Raportul Băncii Mondiale, ciucanii se leagă ca spânzuratul de frânghie de ce spune Ecomedia.ro, contrar afirmațiilor lui Budăi.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Yeeeeeeeeeeeeeeees! Asta am inteles! GO, nu-i mișto, draga nene, caci ai ras cam devreme: Raportul Bancii Mondiale cu propuneri ,,imorale'' poate aduce ranjetul sa-ti mai stearga zambetul! Bucura-te, Fecioară Maria, ca Raportul o sa-ti dubleze, ca si mie, pensia! Nu-iasa?

Xman spunea...

Din informațiile primite de la persoane fizice,specialiștii băncii au concluzionat ca mulți indivizi,sa spunem consilieri juridici la o primărie sau un minister,prin transfer pe o poziție de procuror,judecător asistent etc,au ajuns sa încaseze pensii de magistrați fără a avea și vechimea necesara.Daca e real,procentul de 65% o sa le cam dea peste nas multora.De asemenea au fost atenționați de cei din NATO sa lase în pace militarii .Constat ca cei de afara au mai multa minte decat cei care vor sa salveze România.Si când te gândești ca si-au făcut încălzirea pe București...Așteptăm un om energic la minister.Domnul TUDOSE dacă nu se va lăsa mințit va face treaba buna și pentru rezerviști,dar nu e compatibil deloc cu Joha...Nu va rezista pana în primăvara...



Pop Iuliu spunea...

@All
Sa nu uitam ca și prin noul Statut al magistraților, in partea care tratează pensiile acestora, se stipulează ca cei cu 25 ani in magistratura/functii asimilate magistraților beneficiază de pensie de serviciu stabilită in procent de 80% din salariul funcției îndeplinite, inclusiv sporurile (astfel fiind eliminate acele venituri pe care cei in cauza și le programau sa le încaseze retroactiv in ultima luna, ex.: concedii de odihna restante, diverse sporuri obținute prin decizii judecătorești.
In acest context putem observa ca Legea pensiilor militare in forma actuala Răspunde aceluiași deziderat vizat de către consultanții Băncii Mondiale.
Ca sa nu avem discuții cu privire la procentul de pornire de 80% in cazul magistraților fata de militari care este de doar 65%, trebuie sa nu uitam ca in cazul nostru se mai Adaugă și OMM astfel încât ajungem undeva la 85%.
Problema este ca actuala Lege a pensiilor militare a generat o crasa discriminare între generațiile de pensionari, cei care sunt tare Vitregiți fiind cei pensiinati inițial pe legile anterioare Legii 223/2015, chestiune care trebuie urgent eliminată!!!!
Eliminarea acestei discriminări s-ar putea realiza prin diverse modalități, dar cea mai practica și care poate fi pusă aproape instantaneu in aplicare, ar fi o OUG care sa oblige CPS sa reia toate deciziile emise înainte de 30.12.2015 și care sunt calculate pe baza de puncte de pensie și sa calculeze cuantumul după aplicarea tuturor majorărilor aplicate punctului de pensie începând cu 01.01.2016 pana la momentul aplicării și aceste cuantumuri sa fie puse in plata dacă sunt mai mari decât cele reculate in baza actualei legi.

Burebista spunea...

Huhurez, chiar Budăi a spus de procentul cu 65 % din venitul brut iar pensiile nete nu vor mai depăși salariul sau venitul net din activitate.....
Din restul postafilor se înțelege ca legile actuale speciale de pensii vor fi ajustate pentru a se respecta ce scrie mai sus și Atenție se vor aplocanumai pentru viitor.. La fel s a întâmplat și cu oug 59 din 2017 care s a aplicat numai noilor pensionari....
Pentru speciali deja pensionați sau care ies la pensie pana la noua lege probabil vor fi ceva introduceri de impozitari diferențiate valabile și la pensiile publice..... Ca sa fie constituțional...
Adio contributivizare pentru pensiile militare....

kostas spunea...

Viorele, eu, in 2016 mi s-a calculat pensia militara cu 700 lei mai mare decat contributiva si am ramas cu ea. Acum, pensia militara este mai mica cu 700 lei dacat pansia pe care as fi avut-o pe contributivitate. Diferenta 1400 lei. Ia zi mai desteptule, ce e mai bine: sa raman cu asta militara vesnic neactualizata, sau sa mi-o calculeze pe contributivitate? De ce vrei sa fii nesimtit cu pensie nesimtita, dar mica?

ifrim spunea...

"Să aibe un stagiu minim"dar situația disponibilizaților pt.intrarea în NATO a pus-o cineva pe tapet BM?""Să nu depășească venitul din timpul serviciului" În cazul meu din timpul serviciului din 2002 sau din timpul serviciului echivalentului din 2022?

kostas spunea...

Florine, asta-i compusa de tine.

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Leneșule! Se vede treaba că tu nici n-ai ascultat ce a zis astări Budăi.. Poți să indici minutul în care pomeneste de procentul de 65%? Refuză. să comenteze procente și cînd un intervievaci îl întreabă.

akord 75 spunea...

"Mondialu" a incasat o carca de bani pe niste generalitati pe care le stim toti.
Le livram zilnic de ani intregi in format"moka"
Ma amuza ca "unii" zburda de fericire ca au spus "ei" candva ca nu vor fi modificate pensiile militare.......nu pricep ei si pace ca modificarea asta nu are nici o legatura cu cuantumul pensiilor si nici nu inteleg rationalizarea(de la ratiune) Sunt fericiti ca nu cad in 4 cifre din cinci.Atatea poa' sa priceapa niste capete de... ma rog "infierbantate":))
Atat au inteles din "Nu se va umbla la pensiile militare"
gulerati cu girofar rosu

Petronel Costy spunea...

de acord...vreau plata orelor suplimentare,timp de 30 de ani,8 ore pe zi,max.48 pe săptămână...sărbători legale,sâmbăta,duminica...dublu...mulțumesc UE și Guvernului României...!...desființați pensiile speciale...!

akord 75 spunea...

reddog
Zau ??? unde..??
sa nu zici ca pe ala cu "space" un metavers mai uschit:)))
deh se banuieste existenta universurilor paralele.Cred ca deja asta-i primul:)

kostas spunea...

Pensiile militare se vor calcula si pe contributivitate si dupa o lege asemanatoare cu 223 cu OUG 57. Diferenta dintre pensia contributiva si pensia militara ( pensia speciala) se va impozita cu 45%.

Mihai spunea...

Vorba cuiva " Parca a venit circul in oras " mai precis pe blog.
🤣🤣🤣🥳
Fiecare cu cel doare.

Șoimul spunea...

Se pare că există o nesiguranță în comunicare, ori contributivitate, ori procent din baza de calcul !?

akord 75 spunea...

Io-te de ce-i trebuia bmw lui Nea P....Puiu
https://www.libertatea.ro/stiri/comisar-sef-din-cadrul-ipj-vaslui-fotografiat-gol-pusca-langa-masina-politiei-dupa-o-partida-de-sex-4323216

Burebista spunea...

Intervieva iul ala despre care spui dumneata îl întreba dacă și pensionarii militari se vor pensiona la 65 ani... Dacă vor mai fi pensionari speciali militari care sa se pensioneze la 40 de ani și apoi sa se angajeze tot la stat pe funcții babane sau pe la politia locala și sa cumuleze salariul cu pensia... Budăi a răspuns ca nu îl privește oe el vârstă de pensionare pentru militari ci pe cei responsabili din ministerele de resort și ca nu va introduce niciodată o prevedere prin care să se interzică cumulul pensiei cu salariul indiferent de tipul pensiei atâta timp cât este o pensie civilă sau specială pentru limita de vârstă... Pensiile militare conform art 21 parca din Legea 223 sunt pensii pentru limita de vârstă chiar dacă sunt obținute mai devreme cu maxim 13 ani... Apropo nu prea am văzut pe nimeni sa se pensioneze pe la 57 ani.. Media este pe la 49-50..

Paul Puiu spunea...

Pop Iuliu tu vrei o marire de 65% a pensiilor militare a celor trecuti in rezerva pana la 01.01.2016?!!!🤣🤣🤣🤣Asa ceva, adica actualizarea lor, nu se va intampla niciodata!😂😂😂

Leon spunea...

Pe TvR1, se bat 2 rezervisti, un Jandarm si un Politist , la Castiga Romania...:))

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa traiti, Dle General, Pop Iulius! Va apreciez postarea si va doresc sanatate intr-o viata lungă! Cu pretuire si respect pt Dv!

mosmartin16 spunea...

Akord, când am spus legislație "periată la greu" m-am referit la varianta pensiilor militare calculate prin algoritmul actual ! În schimb, trecerea pensiilor militare pe contributivitate ( o componentă din cele două ) impune - bineînțeles - o cu totul altă legislație ( pensii calculate pe puncte) !

akord 75 spunea...

@Xman
Cunosc personal fost procuror, trecut in avocatura vreo 18-20 de ani(ca era malaiul mai mult) si revenit in randurile magistratilor(din nou procuror pe functie barosana) fix in ultimele 7 luni inainte de pensionare
O luna de zile, si-o fi luat-o de rezerva omu':)....acum are pensie ....de pensie

raul spunea...

Trebuia sa vina un strain sa citeasca legea romaneasca a pensiilor militare!Ca toti ziaristii de cacao din Rromanica vorbeau dupa ureche
!Bai habarnistilor cand in lege scrie la noi de max 85% ce ma tot amesteci cu tot nesimtitii?Prostii si prpoagandisti de cacat!

GO spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Brenda spunea...

Dâncu îi arată bufnițele pe care i le dădea lui KOVESI mai ales că dobra a venit taman înainte de demisia lui DÂNCU... CIUDAT

csej spunea...

Ati face bine sa studiați legea 119/2010

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

STIRI PE SURSE: De azi, s-au incarcat cardurile cu cei 250 lei pt alimente pt lunile Nov.-Dec pentru peste 2,5mil. de romani, urmand ca pana la jumatatea lui Noiembrie sa primeasca toti beneficiarii. Pe la jumatatea lui Noiembrie vor primi acele ajutoare (europene) cu 12 produse alimentare persoanele cu acest drept, in speta cei cu incadrare in grade de handicap.

Michel spunea...

Aberație mai mare nici că se poate!

Huhu Rezea spunea...

O nouă lege nu poate anula dreptul de pensie recunoscut de legile anterioare. Disponibilizații au primit pensii pentru limită de vârstă prin hulita pe nedrept L 119/2010.

csej spunea...

Ati face bine sa studiați legea 119/2010.Observ ca habar nu aveti cum se calcula punctajul si pe cale de consecinta cuantumul pensiei.
Cand faci afirmații vino documentat.Vezi ce elemente se iau in calcul si nu veni cu prostii de genul precum ca soldele erau mai mari înainte de 2010 sau al 13-le salariu.Specificul militar se reglează prin grupele de muncă specifice,procentul pentru OMM precum si contributia la pensia suplimentară.
Numai o lege de tipul legii 119/2010 realizeaza echitate fără să aducă daune bugetului de stat.

Viorel spunea...

Kostaș. Nu fi lăbar pentru că eu nu te-am făcut nesimțit. Citește comentariul meu, fă aprecieri sau critici pe el, dar nu te lega / jigni autorul pentru că nu ești mai deștept decât mine. Și eu am ieșit la pensie tot în 2016 pe 30 noiembrie. Nu mi s-a calculat pensia pe contributivitate pentru că nu am solicitat conform art. 122 din Legea nr. 223/2015, deci nu știu care lege mi-ar fi fost mai avantajoasă. Având în vedere că Legea nr. 223/2015 (promulgată în iulie 2015 cu termen de aplicare de la data de 01.01.2016) tocmai apăruse, am crezut (eu și alți colegi din unitate, inclusiv comandantul / 8 la nr.) că legea este făcută în favoarea noastră, neștiind că în decembrie va fi modificată de către OU nr. 57/2015 (inainte de intrarea în vigoare), apoi de celelalte OU nr. 99, 9, 59, 114, 130. Din noiembrie 2016 și până în present mi-a crescut pensia cu exact 800 de lei. Colegi care au ieșit începând cu 2020 (identic grad, funcție / procent 85%) au o pensie cu 450-650 mai mare dect a mea. Un așa zis „nesimțit”, pune o întrebare unui adevărat nesimțit. Cam ce pensie pe contributivitate aș avea la o Vechime în serviciu = 35 ani, 2 luni, 10 zile; Vechime efectiv realizată = 36 ani, 4 luni, 4 zile; Vechime cumulată = 50 ani, 3 luni, 25 zile. Știi ceva kostaș. Mă doare în pu.ă de comentariul tău (pentru jignirea repetată), îmi este indifferent ce fel de pensie voi avea. Cea de acum îmi convine iar dacă pe contributivitate va fi și mai mare, cu atât mai bine. Spre știința ta. Nu mi-a trecut niciodată prin cap ca în momentul când ies la pensie să mă angajez undeva pentru că nu-mi ajunge pensia și nici nu am de gând să mă angajez. Am muncit din greu peste 36 de ani, merită să mă relaxez atât cât voi mai trăi.

Huhu Rezea spunea...

Ciucanii sunt mai speriați de contributivitate decât disponibilizații.
Vine Bulai și le spune că Raporrtul Bănciii cere ca toate pensiile speciale să aibă o parte contributivă și ei nu înțeleg că se referă la pensiile militare pentru că celelalte pensii speciale au și în prezent o parte contributivă.

Burebista spunea...

Tot ce se specifică în acel raport al BM se va aplica numai pentru viitor prin modificarea actualelor legi speciale de pensii. Nu se desființează nicio lege și nicio pensie în plată. Pensiile în plată nu vor întra sub incidenta noii legi și nu vor fi recalculate. Vor fi eventual raționalizate prin supra impozitare.
Pensiile din noile legi modificate nu vor mai putea depăși 65% din brutul mediei pe 12 luni și nici nu vor putea venitul net avut în activitate. Adică exact oug 59. Probabil peste 65 : nu se va mai putea trece decât dacă vechimea în serviciu ca depăși efectiv 25 ani de activitate sau chiar mai mult fără scoli, sau grupe... Sporul pentru Grupe va fi necesar doar pentru reducerea vârstei de pensionare...
Dacă prin noua lege nu se specifica ca se recalculează și vechile pensii nu se va face... Pentru ca oricum numai dacă condițiile din noua lege va aduce un plus la pensia în plată se va aplica. Dacă este nefavorabila, nu se aplica.
De aceea sunt toți morcovii, pe ca BM l ea spus clar ca nu pot desființa sau modifica pensiile în plată ci diar suprataxa dar atunci trebuie sa duorataxeze toate pensiile chiar și pe cele calculate pe asa zisa contributivitate.... Apropo, dacă o pensie calculata pe contributivitate iese mai mare decât 65% din media salariului pe ultimele 12 luni ale cetățeanului o sa i dea mai puțin??? Pentru ca s ar putea ca în ultimul an cetățeanul sa lucreze pe salariul minim pe economie chiar dacă toatea viata a fost director...

Huhu Rezea spunea...

@Bure
Te credeam un om mai informat, dar constat că nu poți interpreta decât rolul distribuit de gulerați.
După interviul lui Budăi, trolii găștii care nu dorește reforma pensiilor militare a ieșit la atac.
Deocamdată seamănă doar confuzie.

Burebista spunea...

Numai timpul ne va arăta vine are dreptate în interpretări... Dar atunci sper sa recunoașteți dacă a-ți greșit... Apropo ce ma tot puneți lângă guleratii dvs.? Eu nici măcar nu am lucrat în aparatul central și nici nu am nicio legătură cu vre o CPS...

Huhu Rezea spunea...

Nu dați crezare altor informații în afara celor transmise de Budăi în videoclipul din topic.
Până și A3 și-a modificat seara stirea despre pensiile speciale.
In zilele următoare va fi publicat și Raportul de consultanță al Băncii Mondiale.

Retineti cele trei principii sugerate de Banca Mondială pentru pensiile speciale, în cadrul cărora sunt incluse și pensiile militare
1. să aibă o parte contributivă
2. să aibă un stagiu minim în specialitate
3. să nu depășească veniturile din perioada de activitate

RD spunea...

Ar trebui să se precizeze la 'punctul 3' ori să nu depășească venirile din perioada de activare atunci când a ieșit la pensie ori cu toate indexările avute în trecut și în viitor să nu depășească veniturile din perioada de activitate. Se poate interpreta într-un fel sau altul, mai ales în România.

RD spunea...

Nu este exclusă varianta scrisă de Economediaa BREAKING Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală și citează riscurile războiului din Ucraina – SURSE https://economedia.ro/breaking-banca-mondiala-propune-guvernului-sa-pastreze-pensiile-militare-in-forma-actuala-si-citeaza-riscurile-razboiului-din-ucraina-surse.html deoarece am văzut că Digi 24 a pus două pagini din proiect Recomandările Băncii Mondiale pentru sistemul de pensii: Nu vor fi create noi pensii speciale. Cele din prezent vor fi raționalizate
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/recomandarile-bancii-mondiale-pentru-sistemul-de-pensii-nu-vor-fi-create-noi-pensii-speciale-cele-din-prezent-vor-fi-rationalizate-2128649

Sigur o să fie întrebați politicienii de la guvernare despre ce a scris Economedia.

Oricum, mi se pare că treaba cu 'ajutorul' Băncii Mondiale a fost cerut și făcut de USR și PNL pe acea vreme cu ele la guvernare deoarece voiau să fie (aproape) sigure că vor fi tăiate și mai mult pensiile militare. Nu era de ajuns ce se întâmplase cu PSD-ul. Pentru că e bine să dea bine la alegeri în fața cetățenilor..
Pensiile speciale cu contributivitate la pensiile publice erau și sunt cu un număr mic de aproximativ 10 mii de pensii. Iar cele ale militarilor de peste 150 mii. Intenția a fost către pensiile militare..
S-au dat bani degeaba pentru marea consultanță. A dat un raport pe care politicienii din România îl făceau pe gratis și până la urmă sunt niște recomandări.
Ce s-o fi gândit și ăia de la Banca Mondială. 'Băi dar proști sunt și politicienii aia din România, nu sunt în stare să se ocup de pensiile din țara lor?'
Dar Banca Mondială a luat bănuții, nu s-a supărat.

Leon spunea...

A castigat Jandarmul 3200 lei si vine diseara la o noua runda( ora 21 pe TvR1) , iar Politistul 400 de lei..!!

Leo spunea...

Via Digi...........
"Social democrații, gata să umble la pensia militară a lui Ciucă Într-o declarație de presă susținută luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că pensiile militare sunt incluse în jalonul din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor la principiul contributivității. PSD ar vrea astfel să taie și pensiile militare, la pachet cu celelalte pensii speciale, folosindu-se de un raport al Băncii Mondiale cu cerinţele pentru îndeplinirea jalonului din PNRR referitor la pensiile speciale. „După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. (...) Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale. Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon. Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului”, a declarat luni Marius Budăi. Documentul redactat de Banca Mondială recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate, iar perioada minimă de contribuție să fie similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii."


Huhu Rezea spunea...

RD
Nu ți se pare că articolul din Economedia, de care se agață toți ciucani cu pensii de 5 cifre, este complet în contradicție cu ce a spus ieri Budăi, după ce a citit Raportul Băncii Mondiale

Huhu Rezea spunea...

Ziaristii care au cântat aria desființării pensiilor speciale nu au realizat că ele, în afara celor militare, sunt deja calculate și în varianta contributivă.
Acum, zburdă pe câmpii că Budăi ar fi spus ieri că Banca a decis desfiintațrea tuturor pensiilor speciale, mai puțin cele militare, prin simpla calculare a componentei contributive.
Băi analfabeților, pensiile speciale plătite de Casele Teritoriale au deja, de la înfiintarea lor, calculată componenta contributivă. Deci au. componentă contributivă și rămân tot speciale, dar raționalizate.

cr.1 spunea...

La multi ani, armatei Române! La multi ani militarilor și rezerviștilor! La multi ani Huhu!https://www.capital.ro/se-taie-aceste-pensii-este-informatia-momentului-in-romania-au-facut-anuntul-chiar-acum-document.html

Leon spunea...

Cornele, vroiam sa te trimit la emisiunea lui Virgil Iantu, "Câștigă ROMANIA " dar nu mai este cazul !
Budai spune ca in aceasta saptamana se alimenteaza Cardurile de 250 lei ptr.Septembrie si Octombrie, iar ultima transa ptr.Noiembrie si Decembrie sa fie alimentata ceva mai devreme, probabil pe la jumatatea lunii Decembrie 2022..!!

Sense spunea...

Articolul ala care da frisoane unora nu e scris de ziariști care au cantat aria desființării pensiilor speciale. E scris și semnat de un jurnalist care a cantat doar aria desființării pensiilor militare. Nimic despre cele ale magistraților,nimic despre cele ale celorlalte categorii, inclusiv a categoriei profesionale din care face parte. Și când se referea la pensiile militare se referea aproape invariabil la cele ale militarilor. Inclusiv fotografiile atașate tuturor articolelor scrise pe aceasta tema erau cu militari. Polițiștii și jandarmii nu prea au apărut în articolele sale. Deci, cea mai zeloasa luptătoare pentru desființarea pensiilor militare, nu speciale, referindu-se aproape exclusiv la militari, nu și la personalul MAI/STS/SRI/etc ... ar lupta acum pt drepturile guleratilor,cică. Comic.
Aici https://adevarul.ro/economie/pensiile-speciale-vor-fi-recalculate-pe-baza-2215136.html aveți detaliata raționalizarea unor pensii speciale. Luam doar un exemplu, magistrații. 21k pensie, 4k contribuțiva și restul raționalizat.0

Trofin spunea...

Ar trebui să se cunoască că printre funcționarii Băncii Mondiale sunt și mulți români , trimiși de statul român. Documentul care a parvenit în presă , zis de la BM , are o coloratură pur românească.

akord 75 spunea...

@Huhu
"Ciucanii sunt mai speriați de contributivitate decât disponibilizații."
Aici chiar ca ai nimerit-o:)
Pe de alta parte poti recunoaste linistit ca de ieri pana azi ,din spusele lui Bud(ion)ai toti am inteles un singur lucru .Ca nimeni nu a inteles nimic
Acum joac-o p'asta.
Ministrul Muncii spune că scoate din PNRR „măsura antiromânească” referitoare la pensii. „Noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie seniorii”
„După deplasările pe care le-am avut ca ministru în UE, în urma unor discuții cu domnul comisar pe muncă, în urma discuțiilor lui Marcel Ciolacu le-a avut cu familia social-democrată, aproape sigur acel procent de 9,4%, acea măsura antiromânească din punctul meu de vedere, acel an 2070 ales aleatoriu pe care nici CE nu îl întelege, va fi scos cu siguranță din PNRR."
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25862605-ministrul-muncii-spune-scoate-din-pnrr-masura-antiromaneasca-referitoare-pensii-noi-eram-singurii-care-condamnam-saracie-seniorii.htm

Huhu Rezea spunea...

Toți spun că vorbesc după document, dar niciunul nu-l publică.
Dacă are cineva documentul Băncii Mondiale să-l trimită pe adresa huhurez2013@gmail.com pentru a-l publica ca să fie citit de Oștirea Rezervistă.
Pe acest blog informațiile sunt susținute de documente.

akord 75 spunea...

@Huhu
deci pe puncte
1. să aibă o parte contributivă
-este deja prevazuta
2. să aibă un stagiu minim în specialitate
-15 ani cf legii-prevazuta
3. să nu depășească veniturile din perioada de activitate
-ramane de interpretat dar e absurd sa aplici veniturile din 1999 "toamna"...
...sau poate e bine ca atunci solda avea multe "milioane",pana la denominare (01.05.2005)...:))))
pai daca pentru atata lucru a incasat BM o carca de bani e clar ca iar suntem prosti....oare a cata oara??
Ma asteptam sa vina cu formule,proceduri kakatisuri dastea nu cu "piatra filozofala" dupa atata scremut. de genul"Hai sa fie bine sa fie corect dar faceti cum vreti voi"
Au facut "munca de 2 ore" pentru milioane de parai !!

Andrei spunea...

@HUH

Corect, așa este: ce nu ne convine, vrem probe, ce ne convine, nu este cazul, o dăm și pe surse, ideea e să adunăm mai mulți prozeliți ai contributivității.

Mare caracter!

akord 75 spunea...

@Huhu
"Pe acest blog informațiile sunt susținute de documente."
Serios? Ia intreaba-l si pe ala cu cap de furtun si pe CFI :)

akord 75 spunea...

Aici inca nu e publicat nimic.Si am cautat nu gluma!
https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/
In rest toti stiu totul:)

kostas spunea...

Viorele, imi pare rau daca tu crezi ca am intentionat sa te jignesc. Nici nu te cunosc, de ce as face asta?,, Nesimtiti cu pensie nesimtita,, asa ne-au etichetat civilii si toti comentatorii TV, chiar daca sunt foarte multi cu pensii foarte mici. Asa o sa fim considerati si in continuare, daca nu ne calculeaza pensia si pe contributivitate. In alta ordine de idei iti spun ca eu am iesit la pensie inainte de 2016, am avut si pensie contributiva si de aceea stiu exact care e diferenta. La vechimea ta cred ca o sa-ti iasa o pensie pe contributivitate destul de buna, dar cel mai mult conteaza ce salarii ai avut pe timpul carierei, deoarece se pun toate salariile lunare din toti anii lucrati.

Huhu Rezea spunea...

@akord
1. Pensiile militare nu au în prezent o componentă contributivă. Ar urma să li se calculeze și această componentă.
2. Pensiile militare au stabilite stagii minime in specialitate
3. Să nu depășească veniturile din perioada de activitate. Desigur că se referă la veniturile actualizate la data stabilirii dreptului de pensie actualizate permanent cu veniturile unui activ cu aceleași grade și funcții.
Numai forma inițială a legii 223/2015 greșise recalcularea la art. 109 și 110 prin actualizarea la data deschiderii dreptului de pensie. Unii căscălăi cer aplicarrea formei initiale a L 223.

Huhu Rezea spunea...

Andrei
In acest topic am publicat interviul cu Budăi, nu am dat informații pe surse.

Lenovi spunea...

Scrie clar acolo ca pensiile magistratilor si ale militarilor nu vor fi modificate. Care au mai ramas, alea 9220 de pensii care erau vânturate prin presa cand se spunea de pensii speciale? Iar mult zgomot pentru nimic? Adica aia care au 3000 raman asa, care au 13.000 raman tot asa. Bravos natiune, am mai facut o reforma pur romaneasca. Banca Mondiala stie sau nu de discriminarile din sistemul pensiilor militare?

Leon spunea...

Digi 24, publica si niste Anexe in limba engleza:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/social/recomandarile-bancii-mondiale-pentru-sistemul-de-pensii-nu-vor-fi-create-noi-pensii-speciale-cele-din-prezent-vor-fi-rationalizate-2128649&ved=2ahUKEwje3cq-8Pr6AhXLxQIHHRoMC_cQFnoECCIQAQ&usg=AOvVaw2-Rld_fXQ6JIguoQwsgW-s
Acum imi explic mai bine plecarea masiva la pensie a magistratilor( si vor fi din ce in ce mai multi!) deoarece noile modificari la pensii sunt mai putin favorabile:
-creste varsta de pensionare la 65 ani
-scade procentul bazei de calcul la 65%
-creste perioada aleasa, la 12 luni
- nu toate veniturile intra in baza de calcul
- este necesara o perioada mai mare numai in magistratura.

Petrut spunea...

Acum vin Piata Victoriei ,de la Protestul diferitelor sindicate inclusiv Sindicatul militarilor in rezerva si disponibilizati . Sant putini sindicalisti militari vreo 50 poate mai vin ceva mai tarziu . Sant din Brasov dar a meritat sa vad ca totusi cineva dintre noi participa acolo si-si manifesta sentimentele pentru cei ce ne-au desconsiderat si inca ne disconsidera ca rezervisti ..

Burebista spunea...

La mulți ani tuturor militarilor activi, în rezervă sau în retragere!

Lenovi spunea...

Cine are rabdare sa asculte interviul cu Budai vede clar ca nu se pune problema excluderii pensiilor militare din jalon. Restul e cancan

M spunea...

Cu respect dar cum ziceți că pensiile militare nu au "parte contributivă"????

Cum să nu aibă dacă se plătește CIBS?

Nu au componenta contributivă evidențiată separat..... Asta e altceva!
Banca Mondială a plecat după fenta USR cum că militarii nu plătesc impozit și de aceea au zis să aibă și contribuție!

Sunt însă de acord că evidențierea cuantumului contributiv potențial ar fi de folos unora!

Mă mir că nu vă deranjează eliminarea actualizărilor (cel puțin temporar).
Indexarea numai cu inflația pe o perioadă apreciată la următorii 10 ani cred că ne-ar afecta pe toți!

Eu aveam informația că creșterea vârstei de pensionare se va face cu o lună la 3 luni (adică 4 luni la un an). Se pare că se merge pe varianta de 1 lună la 2 luni, deci 6 luni la un an. Cei 5 ani diferență la vârsta de pensionare s-ar acoperi în 10 ani (nu în 15).
Abia după aceea se va putea da nu numai inflația dar și 50% din creșterile de venit ale activilor.

M spunea...

La legislația pensiilor militare sunteți cel mai tare! La psihologie socială sunteți vraiște! 😂

M spunea...

Din articolul citat de domnia ta subliniez:

PSD ar vrea să taie și pensiile militare, la pachet cu celelalte pensii speciale, folosindu-se de raportul Băncii Mondiale.

Partidele de stânga, PSD și USR au fost, sunt și vor fi dușmanii militarilor!

Burebista spunea...

Vedeți ca BM spune în proiect ca pentru pensiile noi din legile speciale stagiul minim pentru accesarea pensiei sa fie mai nare decât stagiul minim civil. De ex la magistrați sa se obțină pensia după 30 ani de magistratură... Și pensia sa fie de maxim 65% din venitul brut pe minim 12 luni, precum și ca pensia netă în plată sa nu depășească venitul din activitate. Mai oe scurt vor fi introduși și magistrații în oug 59.
Aceste modificări se vor face numai pentru viitor la noile deschideri de prepul la pensie... Pensiile în plată nu vor ffi afectate decât de dupraimppxitari dacă asta va decide guvernul sau parlamentul
Ma uit pe la toate posturile TV și redactorii sunt fiarte dezamăgiți când li se spune ca pensiile militare nu vor fi afectate de PNNR.. 🤣 😱
Chiar și ialomițean a spus ca pensiile în plată nu nai pot fi modificate asa cum au făcut PDL istii în 2010... Ci doar suprataxare cu maxim 45% peste un anumit prag...

akord 75 spunea...

Propun ca in virtutea "indicătiilor pretioase" date de BM ref la varsta de pensionare in care militarul sa iasa la pensie la 65 de ani ca si contabilul sau aprozaristul,stimata doamna Nadia Comaneci sa-si reia urgent activitatea sportiva si participarea la competitiile nationale si internationale pana la implinirea varstei de pensionare.....
BM-ul ala(ptiu ca era sa zic BMW-ul) nu i-a intrebat nimic p'aia din "harmata americeasca"? ca doar sunt acolo bot in bot....sau sa zic "buchon-a-buchon"(bouche-à-bouche)

Brenda spunea...

Chiar acum BUDAI spune că se va da o ordonanță de urgență cu privire la tâmpenia asta cu pensiile speciale

Brenda spunea...

Uite că și americanii spun ce. a spus DL DÂNCU sa vedem ce face IOHANIS ,II DA AFARA ȘI PE EI???? H ȘI HA

Brenda spunea...

Uite că și americanii spun ce. a spus DL DÂNCU sa vedem ce face IOHANIS ,II DA AFARA ȘI PE EI???? H ȘI HA

Xman spunea...

Nu octombrie-noiembrie?

Leon spunea...

Deci urmeaza o Ordonanta de Urgenta?
https://www.stiripesurse.ro/banca-mondiala-a-trimis-raportul-catre-guvern-unda-verde-pentru-taierea-pensiilor-speciale-video_2622935.html

Relu spunea...

Cred ca numai pe la noi prin tara se mai poarta asa tare ordonantele de urgenta.

M spunea...

@Leon

Hmmmm! Posibil! Nu cred că au timp să propună o lege pentru ai intra în vigoare până la 01.01.2023!

Hai să vedem cui i-ar folosi!? 😁 Ce partid are drept unică platformă politică două idei: fără penali în funcții publice (rezolvată) și eliminarea pensiilor speciale, mai ales cele militare?
Cu ce ar rămâne USR?

Să fie clar! Dacă exclud pensiile militare din "reformă" atunci rămâne o temă de campanie!
Vă reamintesc o altă temă de campanie la fel de penibilă de care lumea a uitat dacă partidele nu au mai zgândărit subiectul: Parlament cu 300 de parlamentari!

Lenovi spunea...

N a aparut si anexa in care se recomanda ca pensiile militare sa ramana cum sunt? Formularea cu cohortele care stau sa dea navala la pensie mi s a parut geniala. Romaneasca 100%

Leon spunea...

Ba da, octombrie-noiembrie !!
"Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023."

Leo spunea...

NU. În acest caz trebuie LEGE prin parlament , deoarece nu este îndeplinită condiția de URGENȚĂ pt. OUG , atâta timp cât au lălăit-o până acum.
On vera.............

Leo spunea...

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/recomandarile-bancii-mondiale-pentru-sistemul-de-pensii-nu-vor-fi-create-noi-pensii-speciale-cele-din-prezent-vor-fi-rationalizate-2128649

Viorel spunea...

Domnule Leon. Citind conținutul linkului, vă rog să-mi spuneți, Legile nr. 8/2006 (indrmnizație de 50% din pensie pentru toboșari, pamfletari, etc.) și 168/2020 (indemnizații TO / acivi-pensionari) unde se încadrează. Ce se întâmplă cu ele după părerea dumneavoastră ?

Leon spunea...

"Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu, se arată într-un comunicat remis presei"(stiripesurse)..!

RD spunea...

@Huhu Rezea, nu știu ce să spun. Acest site a insistat în urmă cu mai multe săptămâni că Comisia Europeană a cerut să fie incluse și pensiile militare în jalonul cu pensiile speciale din T4 din 2022. Dacă nu greșesc, Economedia a fost primul site care a pus un document în care scria de acea cerere.. O întrebare dacă este adevărat ceea ce a ar fi recomandat Banca Mondială în legătură cu pensiile militare ne-ar lămuri. Dar nici nu voi spune că e adevărat sau nu. Adică atunci când a scris Economedia de jalon în care sunt și pensiile militare era bine și acum e pentru cei cu 5 cifre? Așa cum ați scris.

Viorel spunea...

Domnule kostaș. Luând la cunoștință despre comentariul dumneavoastră de moment și dându-mi seama că pe cel anterior l-am înțeles greșit (jignirea fiind o lozincă a civililor), îmi cer scuze pentru afirmațiile răutăcioase.

Relu spunea...

Cohorte intregi nu sunt punctual dar per total in sistemul de aparare si ordine publica cred ca sunt destui care stau la cotitura si pot pleca oricand.

RD spunea...

Nea Ciolacu, fiu de militar, zise dânsul:

Armata României, alături de Biserică, au fost întotdeauna în topul preferințelor românilor la capitolul încredere. Dar acest an ne-a demonstrat din plin cât de importantă este Armata, într-un moment în care nimeni nu mai credea că Europa mai poate cunoaște ororile unui război nelegitim și neprovocat.

Îi felicit pe militarii români pentru responsabilitatea, profesionalismul și implicarea de care dau dovadă în fiecare zi în asigurarea securității cetățenilor și țării noastre.

Așa cum Armata ne protejează pe noi toți și statul român trebuie să își facă datoria. Alocarea unui buget de 2.5% din PIB este importantă pentru dotarea Armatei Române cu tehnică modernă, dar este nevoie și ca militarii să aibă parte de respectul cuvenit din partea statului, așa cum se întâmplă în toate celelalte țări membre NATO.

De aceea, sunt convins că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de niște neaveniți prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale.

Ca fiu de militar, voi fi întotdeauna de partea militarilor. Și sper ca toată lumea să își facă treaba pentru ca militarilor să li se facă dreptate.

La mulți ani Armatei Române!

Leon spunea...

Dar Comandantul Suprem s-a referit cumva la Rezerva Armatei..??

RD spunea...

26 Octombrie, Ora 11:55
Întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen

26 Octombrie, Ora 12:50
Întrevedere cu Dan Neculăescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României la NATO

13:30
Întrevedere cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

14:10
Conferință de presă comună susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

RD spunea...

Mai din urma...

„Ca în fiecare an, pe 31 mai, de Ziua Rezervistului Militar, ne manifestăm respectul şi preţuirea faţă de femeile şi bărbaţii care au slujit patria sub drapelul tricolor pe parcursul carierei militare, dar şi faţă de cei care, în calitate de rezervişti voluntari, se pregătesc ca, la nevoie, să participe la apărarea ţării noastre, în cadrul structurilor aparţinând Armatei României. Este un bun prilej de a evidenţia competenţa, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul tuturor acestor militari, care au contribuit la creşterea prestigiului Armatei, precum şi al României în rândul aliaţilor şi al partenerilor ţării noastre”, arată preşedintele Klaus Iohannis.

„Protecţia şi apărarea cetăţenilor noştri include, totodată, şi un alt fel de contribuţie directă, cum este cea a militarilor rezervişti. Ei sunt puternic implicaţi în viaţa socială a diferitelor comunităţi locale, angajându-se cu spirit civic şi competenţă în soluţionarea diferitelor probleme de interes public cu care se confruntă acestea”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Gogu Pintenogu spunea...

Și totuși ce caută dottore acolo? Au nevoie de decor, tablouri de Grigorescu (Natură moartă)? Știm că este paralel și echidistant!