Un produs Blogger.

miercuri, octombrie 05, 2022

Veterani militari ruși care se opun războiului din Ucraina

16 comments

Articol preluat din The Moscow Times


 "După ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovsky s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei.a

Acum, el este un oponent puternic al invaziei Ucrainei și a fost reținut în repetate rânduri pentru că a fotografiat mormintele soldaților morți. 

„Putin a distrus resursele de mobilizare militară ale țării cu propriile mâini și acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume”, a declarat Votanovski pentru The Moscow Times. 

„El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga.”

Unul dintre puținii veterani militari care au criticat public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezervelor militare, Votanovski și alții ca el au fost vizați de legile de cenzură din timpul războiului și de a primi furia din partea foștilor camarazi. 

„Noi [veteranii] toți vorbim și discutăm despre ceea ce se întâmplă”, a spus Nikolai Prokudin, un veteran de 61 de ani al invaziei sovietice a Afganistanului, care se opune războiului din Ucraina. 

„Există oameni cu opinii identice cu ale mele, alții sunt mai puțin radicali... Dar majoritatea oamenilor sunt păcăliți de propagandă”, a spus el pentru The Moscow Times. 

Prokudin a fost coautor al unei petiții anul trecut împotriva „escaladării războiului” în Ucraina, împreună cu colegul veteran Serghei Guliaev, care a servit ca ofițer de informații sovietic în Afganistan. 

Deși petiția a fost ulterior nesemnată de mulți veterani care i-au susținut inițial, Gulyaev nu și-a eliminat numele.

„Nu știu dacă voi fi mobilizat”, a spus el pentru The Moscow Times. „Dar cu siguranță nu voi merge să lupt împotriva Ucrainei. Mai bine să fii închis.” 

Unul dintre motivele pentru care Gulyaev este atât de puternic față de războiul din Ucraina este că un soldat sovietic din Ucraina i-a salvat viața în Afganistan. Fiul acelui bărbat, un soldat în armata ucraineană, a fost ucis în 2014 într-o luptă cu separatiștii susținuți de Rusia. 

„Un soldat care m-a scos dintr-o situație foarte gravă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit în timp ce apăra aeroportul din Donețk... Singurul său fiu”, a declarat Gulieev pentru The Moscow Times. 

Gulyaev a aflat despre tragedie în timpul unei reuniuni din 2016 a veteranilor de război afgani, care a avut loc în Belarus. 

„Puteai simți frigul și era clar că a existat o mulțime de resentimente față de ceea ce a făcut Rusia cu Crimeea și Donbasul... Mi-am dat seama că stăm împreună, dar țara mea i-a ucis fiul”, a spus el.

Mai mulți veterani au fost amendați pentru că au vorbit în temeiul legilor de cenzură din timpul războiului adoptate în martie, care au fost considerate pe scară largă ca parte a eforturilor Kremlinului de a reduce la tăcere criticii invaziei.

În luna mai, un tribunal din regiunea Vologda din nordul Rusiei l-a condamnat pe căpitanul pensionar Nikolai Smyshlyaev, în vârstă de 64 de ani, pentru „discreditarea armatei ruse”, postând imagini împotriva războiului pe platforma de socializare VKontakte. 

Ulterior, Smyshlyaev a fost obligat să plătească o amendă de 30.000 de ruble (496 USD). 

Iar ofițerul pensionar Andrei Prikazchikov a fost acuzat în iunie de o infracțiune similară de către un tribunal din orașul central rus Orenburg. 

Fostul ofițer al Forțelor Aeriene Votanovsky a fost reținut de mai multe ori de la invazie. 

Vitali Votanovski
Cel mai recent, el a fost oprit de poliție la începutul acestei luni în timp ce filma noi morminte militare în orașul Tikhoretsk, din sudul Rusiei. 
„Experiența mea în politica de opoziție îmi spune că totul în țara noastră se bazează pe minciuni”, a spus el. 
Foștii membri ai armatei intervievați de The Moscow Times au invocat diferite motive pentru a se opune războiului: în timp ce unii îl numesc un atac „nedrept” asupra unui vecin mai mic, alții s-au îngrijorat că ar provoca dureri nespuse Rusiei. 
„Am văzut toate acele case ruinate în Grozny”, a spus Igor Knyazkov, un veteran al războiului Rusiei în Cecenia și fost polițist, care a fost condamnat pentru „discreditarea” Forțelor Armate în iunie pentru că și-a înlocuit fotografia de profil de pe rețeaua de socializare VKontakte cu o fotografie. citind „fără război”.
„Luând în considerare ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment și modul în care încearcă să preia teritoriile... folosind banii noștri, ai poporului rus... [este clar că] vom plăti pentru ideile lor nebune”, a spus Knyazkov. 
Toți foștii militari au fost de acord că corupția endemică și incompetența comandanților superiori înseamnă că succesul pe câmpul de luptă din Ucraina este puțin probabil. 
„Nici Putin și nici [ministrul Apărării Serghei] Șoigu nu au servit o singură zi în armată, așa că au doar o idee slabă despre starea și capacitățile forțelor noastre armate și ale forțelor armate ale Ucrainei”, a spus Gulieev. 
Votanovsky a spus că reformele militare sub fostul ministru al Apărării Anatoly Serdyukov „practic au distrus” armata rusă, dar că adevăratul prim pas pentru „distrugerea” puterii militare a Rusiei a fost reducerea duratei serviciului militar obligatoriu în 2007. 
„Războiul modern este, în primul rând, războiul tehnologiei, cunoștințelor și abilităților. Nu este posibil să predați unui recrutat vreo abilități de înaltă tehnologie într-un an”, a spus Votanovsky. 
Pentru Gulyaev, opoziția sa față de invazia Ucrainei a dus la pierderea președinției unei organizații de veterani afgani din orașul său natal, Sankt Petersburg. 
Jumătate dintre membri s-au opus realegerii sale din cauza opiniilor sale împotriva războiului.
„Le-am spus: „Băieți, nu voi merge cu el [Putin] în luptă. El nu conduce trupele noastre călare pe un armăsar alb, ci stă într-un buncăr din Kremlin sau într-un palat din Gelendzhik cu iahturile și curvele sale”, a spus el.
Colegul veteran din Afganistan, Prokudin, consideră, de asemenea, că opunerea ordinelor „criminale” nu încalcă codul militar de onoare.
„Ei [ucrainenii] sunt prietenii și camarazii mei, așa că sunt profund revoltat de ceea ce se întâmplă”, a spus Prokudin.  
„Desigur, aș apăra țara noastră de ucraineni, de belaruși, de turkmeni, de kazahi”, a adăugat el. „Dar numai când suntem atacați."

16 comentarii:

Cezar spunea...

Las ca vine..G.O.si Akordeonul fara clape si ne demonstreaza ca astia sînt niste tradatori...

anonim spunea...

@CEZAR
"N-are cum bre n-are cum" .... tu ai tradat tzapul pentru o capra

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Articol croit excelent si pe realitati pentru reala si autentica denazificare a unor camarazi rusofil si rataciti in doctrinele putiniste, insa ma indoiesc ca s-ar lipi ceva de ei. Sunt trist si disperat de situatia din Ucreaina, sunt revoltat si inlacrimat de cate crime savarsesc invadatorii rusi, ucigand de la prunci, femei gravide si batrani, chiar si bolnavii din spitale, si pana la tot ce misca viu in calea lor, in stare de betie porceasca sau drogati, si imi vine sa urlu ca sunt civili nevinovati violati, schingiuiti, maltratati si jefuiti, acesti camarazi ai nostrii fiind entuziasmati, poate ca si orgasmic, de aceste fapte oribile, sustinand agresiunea fascistilor rusi, sub pretextul unor teritorii fantoma, pierdute istoric la decizii si conjunturi istorice, internationale, si care nu justifica sustinerea actiunilor rusesti, de o cruzime inspaimantatoare! Sa le fie rusine pentru actiunile publice cu opinii de sustinere si autorizare (i)morala, ceea ce ii injosesc si degradeaza iremediabil in fata celor chibzuiti, realisti si cerebrali!

anonim spunea...

Ce se mai intampla pe la noi
"Armata Română, păcălită de o rețea de escroci: Avioanele MiG-21 Lancer, puse pe butuci cu kerosen de proastă calitate"
https://www.7media.ro/11832?fbclid=IwAR1Xjgs02h8VwkyPkLWgtfnjsMU-3MVginHf9BfPHaLFJPsK9yBDMTrMBE4

corcodel 1 spunea...

Peste tot fostii aviatori sint cazuti in cap!

csej spunea...

El cel puțin suge la o capră tu in schimb sugi in cel mai fericit caz la țapul lui daca iti aproba. Dacă el nu e domn cu tine iti dau eu ceva sa sugi.

Huhu Rezea spunea...

Minte de subofițer găurit în palmă!😬


Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sunt convins ca acesti sabotori, dupa ani si ani de procese amanate, timp in care niste judecatori vor avea brusc si peste noapte, de la matusile Tamara, vile si masini scumpe, dosarul va avea una bucata soarta, astfel:
1.Achitare din lipsa de probe, sau
2.Clasare de dosar pentru depasirea termenului de prescriptie de 10 ani de taraganari prin instante, sau
3.Condamnare cu 1 sau 2 ani de bulău, cu suspendare...
Siktir, ,,dreptate!''

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Intreb ca prostul: Mai avem Procuratura militara functionala in Romania? Mai exista Justitie militara? Mai avem servicii secrete militare in Ministerul Apararii? De ce intreb? Tunul dat de un general, oarecare, care s-a lasat cu o delapidare uriasa, si autorul, de fapt infractorul cu epoleti auriti, a savarsit fapta in timp indelungat si nu a fost depistat in timp util, apoi s-a savarsit un simulacru de ancheta proteguitoare asupra delapidatorului, cocolosindu-l sa nu fie deranjat cumva din puf, ancheta careia eu ii spun circ judiciar, astfel incat infractorul penal a primit cam doi sau trei anisori cu suspendare, cand nici gainarii de doi lei nu scapa fara 7 ani de de parnaie, daca a furat o varza nenorocita de la vecin din gradina, sau o baba flamanda primeste 5 ani grei de bulau ca a furat din cauza foamei o paine de pe raft! Trai pe vatrai, neneacă, sa mai lucrez eu azi in Armata, sa fur aruncatorul de rachete si sa-l vand ucrainienilor, dar sa am grad de general sa scap basma curata, ca daca as fi subofiter as lua 20 de ani puscarie, daca as fi capitan as face munca in folosul comunitatii la un liceu, sa invat elevele in ultimul an sa traga cu pusca Geco, plus clipe de amor nebun in particular, iar daca as fi colonel as lua un an cu suspendare, caci generalul ar primi mustrare verbala si avansat in grad si functie!
Nota bene: Acel general infractor, ca si cei ca el, au ramas cu gradele, pensiile si drepturile uriase intregi, in plus au intrat si in politica sa suga si de acolo mormane de parai, dar si sa bage strambe sa ramana pensiile militare inghetate! Traiasca generalii infractori dovediti pentru ca sunt mandria si aleTarii mandre flori, usca-li-s-ar vrejurile!

Huhu Rezea spunea...

Ministrul Dîncu vine imeiat pe Realitatea TV

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, Sa fim calmi cu Dancu: Moderatoarea il intreaba teme din rezumate din stirile tv, anterior formulate in aceasta dimineata si trimise laMApN la boss, iar acesta, adica Dancu raspunde din ce stie si el din Stiri pe surse, ca si noi, despre razboiul lui Putin:
,,Dle ministru, da nebunul cu nucleara peste Ukraina?'' ,,Nu da, doamna, ca daca ar da s-ar iradia cartofii din care se fabrica vodca rusilor, asa ca n-or s-o faca, doamna!'' Si alte banalitati plictisitoare, ca deja am iesit de pe Realitatea... asa ca e cu kanci subiecte de pensii militare!

Sebi spunea...

Ca peste tot in lumea asta, exista si militari cu scaun la cap.
Spre deosebire de politicieni, unde scaunul la cap se confunda, semantic si nu numai, cu cacatul la creier.

monteoru spunea...

Stelica pe mine era sa ma impuste un subofiter asa ca ce spui tu nu e o regula.
Nici tanarul inginer cand vine din facultate practic nu stie prea multe.In timp imbina teoria cu practica.
Hai ca exagerezi cand afirmi ca ofiterul cere informatii dela subofiter.De cate ori ai confruntat harta cu taranul.

Militar de la 14 ani spunea...

Foarte bine! Și România dacă ar intra într-un război (care nu este de apărare) ar avea mulți militari care gândesc la fel. Nicio noutate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Sebi, Sustin ideea, care este una reala si potrivita in tara inapoiata si salbatica in care traim, doar sa ne chinuim vietile, iar politicienii sa ne calce in picioare!

GO spunea...

Ar fi de apreciat ca s-a exprimat liber. Si in Ucraina exista si alte opinii decat ale lui Zelensky si Washingtonului. Si inca multe! De exemplu, pe un video din Donbas, locuitorii "ocupati" de rusi, i-au luat la stanga pe "ocupanti" pe care ii asteptau cu paine si sare, reprosandu-le ca de ce nu avenit mai devreme, ca ii asteapta inca din ... 2014 sa vine sa ii elibereze. Na, cum este?