Un produs Blogger.

joi, octombrie 13, 2022

Domnule Ciolacu, nu ajutați cu nimic pensionarii militari cu afirmația neargumentată juridic că pensiile militare nu ar fi pensii speciale.

80 comments

 Conform teoriei dreptului, orice raport juridic reglementat de o lege specială,  este un raport juridic redglementat special, derogatoriu de la legea generală. 

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare este o lege specială, derogatorie de la legea cadru, respectiv de la Legea nr. 263/2010. Concluzia este că, așa cum a decis și CCR în Decizia nr. 900/2020, pensiile militare sunt pensii speciale de care beneficiază un număr restrâns de bugetari, respectiv cei care au lucrat ca militari în structurile de apărare, polițiști în MAI și penitenciariști în MJ.

Cine vrea să afle regimul juridic al pensiilor ocupaționale să studieze  legea pensiilor ocupaționale AICI. Pensiile militare nu au nicio legătură de reglementare  cu Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale.

Găselnița cu pensiile militare nu sunt pensii speciale a fost lansată în mass media de cei care se opun oricărei reforme a pensiilor militare, în cadrul aplicării Jaloanelor 214 și 215 din PNRR, în frunte cu cei care au creat dezechilibrele în sistemul pensiilor militare după anul 2017. Nu este străin de crearea acestor dezechilibre actualul premier, Nicolae Ciucă. 

Soluția pentru înlăturarea dezechilibrelor este actualizarea bazei de calcul din care se calculează în prezent  pensiile militare și concomitent să fie calculate și în sistemul contributiv, precum sunt calculate toate celelalte pensii speciale, astfel încât și pensiile militare să aibă o componentă asigurată și protejată  constituțional, potrivit deciziilor CCR și CEDO.

Recomand tuturor politicienilor, ziariștilor și structurilor asociative  care spun nejustificat că pensiile militare nu sunt pensii speciale să citească punctul 109 și următoarele din Decizia CCR nr.  900/2020.

PNRR nu propune modificarea regimului juridic al pensiilor speciale ci raționalizarea cuantumului lor.


80 de comentarii:

Leo spunea...

Topicul se poate corobora f.b. cu
https://www.huhurez.com/2020/12/decizia-ccr-care-fixeaza-pensiile.html

Leon spunea...

Presedintele Ciolacu este bombardat din toate partile cu zeci de variante de modificare a legii pensiilor militare, si mai mult il zapacesc dacat il lumineaza !
Principala problema si care nu mai trebuie amanata este REZOLVAREA INECHITATILOR DIN SISTEMUL PENSIILOR MILITARE, D-le Ciolacu !
O rezolvare partiala, dar rapida, este la indemana Presedintelui CD, care ar trebui sa finalizeze adoptarea Pl x nr.199/2020 , cu intrarea in vigoare de la 1 Decembrie 2022 !
ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE IN FUNCTIE DE CRESTERILE SALARIALE ALE ACTIVILOR ELIMINA DIFERENTELE MAJORE INTRE PENSIONARII MILITARI IESITI LA PENSIE IN PERIOADE DIFERITE..!!

Huhu Rezea spunea...

După 5 ani de neaplicare a actualizării, acum li se pare mare efortul bugetar. Dar nu se gândesc câte economii pentru astuparea altor găuri din buget au făcut în cei 5 ani pe spinarea rezerviștior pensionați înainte de 2017.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pana nu va fi indepartat, exclus, detronat sau scuipat din cuibarul prea inalt si larg, sabotorul rau intentionat, Malaimare Ciucălaie Laie Bucifale, de care rad ziaristii care fac mistouri copioase de el, sustinand, ca si rezervistii militari si societatea civila romana ca e agramat, balbait, greoi la vorba si analfabet functional, va fi vai de capul nostru... Rau a facut Dragnea ca nu l-a scos pe faras din Armata, cand a avut cu el un conflict deschis, poate ca acum era un simplu controlor de bilete prin autobuze si tramvaie, sau lacheu hotelier de carat bagaje pe bacsisuri de slugă! E capabil cumva de mai multe, ca sa aspire si la funcțiile de portar sau liftier?

Leon spunea...

Li se pare, bine zis, dar nu cred ca este un efort bugetar foarte mare, pensiile mari vor necesita fonduri mai putine sau deloc , deoarece deja sunt la nivelul Functiei maxime prevazute de L.153, mai ales ca activii au primit numai 50% (plus sfertul din acest an) din Diferenta.
Cresteri mai serioase vor avea pensiile mici si medii..!

mosmartin16 spunea...

Chiar nu e niciun jurist competent să-l facă să priceapă pe Ciolacu de faptul că pensiile militare sunt super speciale ??! Vai mama noastră ce tiriflici ne decid viețile ! Pfuuu...

mihaighiba@gmail.com spunea...

Întreb:legea veteranului este o lege specială ?

Relu spunea...

Daca erau in continuare actualizate nu mai erau probleme cred. Nu mai tipa nimeni.

Leon spunea...

Ce facem nene Ciolacu, o luam de la capat , la Aparare ??
https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-demisie_2604000.html

Alexandru spunea...

Începe să miroase rău pe aici a naivitate. Eu îmi mențin părerea, și o să revin pe 01.01.2023 cu întrebarea: Cum e, ce s-a mai schimbat la pensiile militare? Cine nu s-a prins măcar la momentul actual că politicienilor ăstora, inclusiv"speranța" unora- generalul & premierul lui zero barat, le pasă foarte puțin spre deloc de militari, scuzele mele, a cam trăit degeaba. Inclusiv "ieșirea" cu declarația lui Dâncu e tot teatru, se cheamă "tulburarea apelor". Dar, mă rog, speranța moare ultima. Dar despre continuare, s-a întrebat vreodată cineva? Înseamnă că tot moare și ea. Și atunci nu mai rămâne nimic.

marvas66@yahoo.com spunea...

Bre, portarii si liftierii sunt cititi si stiu sa converseze pentru a obtine un bacsis consistent... balbaitul e prea prost pentru astea doua functii... asta are aptitudini de mancator de ca--t...

M spunea...

Orice lege care zice ceva de genul "Legea învățământului" (care acordă drepturi "speciale" cadrelor didactice ce depășesc cadrul Legii salarizării sau Codului Muncii), Legea mineritului, Legea producătorilor de lapte de cuc... 😁 toate sunt "legi speciale" pentru că reglementează un anumit domeniu diferit prin anumite caracteristici de situația generală.
Vedeți pe cineva că se dă cu curul de pământ că legea învățământului zice: "Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanțelor școlare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare..." Ăștia în PLM nu mai sunt "speciali"???????????

În țărișoara asta despicăm firul în șaișpe și pierdem esența! Sunt două legi ale pensiilor, mari și late: pensiile "civile" și pensiile "militare". La ele se adaugă prevederi din alte legi/statute.

Administratorul acestui blog dorește evidențierea părții contributive în pensia militară. Culmea e că și eu doresc asta! 😂 Dar domnia sa face din asta o problemă de semantică.
Ce ziceți de completarea Legii 223/2015 cu:

(1) Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, acordată potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice, considerându-se îndeplinite condițiile necesare deschiderii dreptului de pensie. La determinarea punctajului mediu anual se are în vedere stagiul complet de cotizare corespunzător anului, respectiv lunii în care se deschide dreptul de pensie, prevăzut de legislația în vigoare pentru sistemul de pensii publice pentru familia ocupațională Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională (Anexa Y).
(2) În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice, se acordă cuantumul cel mai avantajos.
(3) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul de pensii publice se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informații după caz.


Dacă nici acum nu e domnul Huhu Rezea mulțumit, eu mă duc să mă înscriu în USR! 😂😂😂😂

Leon spunea...

https://www.antena3.ro/actualitate/masuri-pregatite-guvern-2023-653630.html

Viorel spunea...

Domnule Leon. Nu pentru declarații va fi demis ministrul Dîncu (dacă va fi demis), ci pentru că atât președintele Iohanis, Ciucă, Ciolacu (cred, pentru o declarație nu poți schimba un ministru) se tem de Dîncu. Eu în locul dânsului, dacă m-ar demite sau mi-ar forța demisia, aș pune presei pe faraș tot ceea ce știu din sistem (inclusiv toate matrapalzâcurile făcute în timp până a fi numit ministru, sub tutela predecesorului / mă informez că doar sunt ministru iar Ciucă nu prea are prieteni prin armată, nu mai vorbesc de pensionari), vreau să fac și nu sunt lăsat.

anonim spunea...

@marvas66
Si ce va nemultumeste domnule? L-a pus KWJ conform "aptitudinilor"
perfect normal!!

Huhu Rezea spunea...

Bună propunerea, numai că acel cuantum contributiv va fi calculat potrivit legii pensiilor din sistemul public în vigoare la data stabilirii dreptului de pensie. Vezi algoritmul din art. 85 al L 127/2019 sau al celei care îi va lua locul după consultanța Bancii Mondiale.

Mihai spunea...

Din capitolul ” Un barbat beat dat disparut s-a alaturat echpei de salvatori care il cautau”!
Pe A3 _ Turda –Cluj N singur ,singurel in amiaza mare. Semn ca economia nu merge cu motoarele turate.
Cand roata se invarte ,semn ca economia merge.
Asta-i Romania ,la fel ca si capitolul de mai sus. Gargara multa in jurul incompetentei.
Camera fata ;
https://youtu.be/l4e2hXjArOo
Camera spate;
https://youtu.be/1Eatc5XBvGk

Viorel spunea...

Alexandru. Speranța rămâne încuiată pe veci în cutia Pandorei, ca moștenire pentru toate generațiile.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Imi este o greață cumplită si imi vine, cum zice olteanul, ,,sa fomit'' pe guvernarea asta de anus contra naturii! Nu vedeti ca fac miștouri golănești de toți romanii? Adică, atunci cand a fost vorba de majorarile lor, cu 2000 lei pe cap dă ghițăl politic, zilele trecute, sau in Mai-Iunie o primă tranșă grăsoaie de majorari, s-a putut foarte rapid, azi propus-maine acordat, si pe noi ne paseaza si ne amana golaneste la calendele grecesti! Spun pensionarii civili ca, atunci cand au iesit in strada, acum cateva zile in urma, s-a dus o delegatie de protestatari la Ministerul Muncii si nici macar de la femeile de servici si pana la consilieri nu le raspundeau la buna ziua, se uitau cu ura si dispret la ei, daramite sa le mai deschida usa si sinistrul ala căpătânos si dual, ca o gurva de traseu pe Bulevard, dar mereu si mereu vine alde ăsta, Poponei in Budigai, lingaul si mincinosul ordinar, pe sticlele tv sa se prefaca ca plange de soarta pensionarilor, miorlaind caraghios si cu glanda si gandul la voturile viitoare, sa nu mai zic si de botosul ala păros, Lumanare pe Colac, cu atitudine de bulibașă de șatră, mintind pensionarii cocălărește, cum o facea tac-su in comunism, cand mintea la pulănelile la tălpi de la Miliție despre aurul ascuns, din inimile oistilor de la magari in vaginurile pirandelelor... Ce scârbe, alaturi de Laie Bucifale castrat crunt la gogoloaie, alt ratat fatal si distrus total!

Mihai spunea...

Până cănd GO mai cercetează dece nu s-a prăbușit podul peste stramtoarea Kerci permiteti-mi doua fraze.
Am spus-o si o repet ;
Fara un ANAF si DNA bine ancorate pe pozitie nicio speranta de imbunatatire a situatiei la pensii.
Am spus si o repet ; Legea 127 o fantasma inventata de Olguta si Dragnea in călduri. Bine ca nu au stabilit CIBS 50% in loc de 25 % fiindca tot atata pensie incasam dupa actualele formule de calcul . In ritmul asta bani pentru ea vor fi doar poate dupa al 3-lea razboi mondial. Oricum si cu doar 25% a avut grija de neturile activilor viitori pensionari.
Asa-i cu omul beat dat disparut care s-a amestecat printre salvatori. Face treaba buna mai ales daca intra intre salvatorii din politica care mimeaza plansul pe umarul necajitilor.
Pe legea civila in 2005 faceam 4 puncte lunar , acum in aceleasi conditii as face 2-3 puncte lunar.
Si mai si vorbesc unii ” Pensie functie de cat ai contribuit” !!!!!!((((((( Poate ne spun si care formula din L263 sau L223 tine cont de valoarea contributiei.

Viorel spunea...

Victor Ciutacu / România TV: Ministrul Dîncu nu-și dă demisia, probabil va fi demis fiind înlocuit de George Maior. Regele a murit. Trăiască regale! Puli..a face ce vrea în țara aceasta. O fi bine stimați colegi ? Îi schimbă din an în an ca să nu mai ducă nici un proiect la capăt. Singurul minister de care își bat joc toți inculții.

Sensei spunea...

Pentru a afla pensia contributiva, suma punctajelor anuale se imparte la stagiul complet de cotizare. Care este stagiul complet de cotizare pentru militari, pentru ca daca impartim la 35 de ani este jale rezulta un punctaj mic adica o pensie contributiva mica.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aia cu betivul, @Avianyc, e pur made in Romanistan! Rasul lumii! De aia n-o sa mai intram in spatiul Schingiuiților europeni!

anonim spunea...

@ Huhu
Si retin perfect cand spuneai(le spuneai) acum 4 ani, ca cu cat vor intarzia punerea in aplicare a actualizarilor cu atat va fi mai mare efortul bugetar.Chestie simpla de "artimetica" pe care tractoristii veniti in politica n-o pot intelege....acum o sa incerce s-o amane/atenueze pe motiv de "oportunitate" crize,seceta,razboi bla,bla si asta pana cand ceva undeva va face bum societatea si se vor caca pe ei de frica.Dar o sa fie cam tarziu
Deocamdata nu vad mai departe de lungul nasului si interesele politice de a doua zi

anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sensei spunea...

Revin cum s-a calculat pensia contributiva cand au fost transformate pensiile militare in pensii civile de catre guvernul Boc, formula de calcul a fost la fel, tot legea 263, care a fost considerat stagiul complet de cotizare pentru militari, am inteles ca nu a fost 35 de ani ci 25 de ani, din auzite.

anonim spunea...

Nu cred ca pe ciolac(n)u il poate convinge vre-un jurist....capatana lui nu e facuta sa priceapa...deh pepene de Brailita.I-a explicati-i cate voturi ar castiga daca ii f*te pe militari fata de pulime si o sa vedeti ca pricepe imediat

RD spunea...

'Domnule Ciolacu, nu ajutați cu nimic pensionarii militari cu afirmația neargumentată juridic că pensiile militare nu ar fi pensii speciale.'

Dar unde scrie că sunt o pensii speciale?

Pensiil de stat bazate pe legi speciale, e una.. Iar pensiile speciale care nu există în România e pentru masa media și civilii.

Cât de repede se uită de pensiile magistraților (partea necontributivă) și de cum au fost arătați toți cei car beneficiază de pensiil militare (indiferent că sumele sunt mici sau mari).

Ionel spunea...

Ciolacu nu are nicio vina saracul. Asi fi curios daca are in preajma sa un rezervist, consilier pe probleme de ordine publica, aparare si siguranta nationala si cine este acesta. Si eu consider ca pensiile militare sunt pensii speciale. Consider ca ar fi normal ca pensia militara sa fie acordata pentru vechimea militara, contributiile celor in activitate fiind virate la bugetul statului, iar pensia civila pentru vechimea civila, contributiile fiind virate la bugetul asigurarilor sociale, adica la bugetul din care se platesc pensiile civile. In acest mod, orice indexare a punctului de pensie se va face la partea civila.

Huhu Rezea spunea...

Ovidiu, d-ta vrei să enervezi cititorii cu stagiul complet de cotizare? Citește art. 85 din L 127/2019 și ieși di ignoranță. Budăi a explicat de zeci de ori pe toate televiziunile.

Huhu Rezea spunea...

Un student care a absolvit numai anul 1 la drept știe să deosebească legile generale de legile speciale.
Legat de această clasificare există și principiul de drept Specialia generalibus derogant , specialul derogă de la neneral, nu invers, fără de care instanțele ar putea aplica legea generală și în situațiile reglementate special.
Constat că și rezerviști care au absolvit întreaga facultate au uitat ce au învățat și le cântă în strună politicienilor și șefilor de structuri asociative, care au preluat fără să gândească lozinca cu pensiile militare nu sunt pensii speciale.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Aia e!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

La momentul aplicarii unei majorari la Aparare, mereu si mereu au fost schimbati acei ministrii pe un motiv oarecare. De ce oare, indiferent de guvernare!?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Baga ei un calcul de o sa se ia cam in jur de 50 lei, cu indulgenta, motivand ca bugetul este in insolvență!

Liviutatarush spunea...

Art. 85. - (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
Cum se calculeaza, la momentul asta, numarul total de puncte realizat? Cat am contribuit in toti anii dinainte de Revolutie si pana in 2006? Calculul facut pe genunchi de pe timpul lui Oprea este desuet! Nu am contribuit cu nimic la sistemul public de pensii! Al 13-lea salariu se pune? Premierile se pun? Faptul ca am facut filme pentru M.Ap.N. si am fost premiat cu sume de bani, se pun? Cine le calculeaza, acum, in 2022? Tot aud de contributivitate? Unde este si cum se aplica, ca sa mi se plateasca mie ceva, din fondul national de pensii?

RD spunea...

Vorbind din punctul meu de vedere, persoană care a ieșit pe limită de vârstă, cel mai mult mă interesează pensia mea și e normal pentru oricine, să gândească așa ceva. Nu cred că există pe aici persoane care au pensii de 8000-13000-15000 și așa mai departe. Așa că le doresc celor care le au mici (2000) și medii (5000), să nu fie micșorate, dimpotrivă, ci să fie indexate ca la toate pensiile în 2023. Nu cu 5,1% doar militarii și civilii cu minim 10% așa cum se întâmplă de mai mulți ani. Sau mai grav, fără indexare, ca în 2021. Politicienii zic multe, fac puține.. Iar ce fac.. Fac doar de le convine! Faptele contează, nu vorbele. Așa cum spune Ciucă. Marcel. Sau nu știu cine. Corect e pe două părți: una pe contributivitate și cealaltă de la stat drept recompensă pentru ce știm cu toții

anonim spunea...

Cum era aia? ....."Eu tu si-o umbrela"
Inseamna ca merge si" Ciolacu,Stanescu si-un tractor"
De Catzu si alea 128 mld imprumutate mai stiti ceva? Ca toata lumea e mucles!!...las ca are cine le plati.Noi si urmatorii....
Il doare ca Catzosu la .....p

anonim spunea...

Uite asa fac bani "civilii"...si pe net "banu sa iasa" ca daca intreaba fiscul ceva zice ca face "educatie rutiera"
https://youtu.be/M6LzxOtusPE
Si mai are episoade!

anonim spunea...

Vreti sa vedeti cine o sa-i sparga pe rusi pana la ultimul siberian?
Aveti aici si niste poze de la Agerpress.Daca nici astia nu arata tot ce avem mai performant atunci nu stiu cine o poate face(oricum partea de comunicatii e "crema")
In prima poza sunt cei mai inspaimantatori:)
https://www.agerpres.ro/social/2022/10/13/reportaj-vrancea-treizeci-de-soldati-gradati-rezervisti-voluntari-aproape-de-finalizarea-programului-de-instruire-la-focsani--995817

anonim spunea...

CFI
E sarakie mare bre
Bucureștiul acordă Chișinăului 10 milioane de euro pentru depășirea crizei energetice
https://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/bucurestiul-acorda-chisinaului-10-milioane-de-euro-pentru-depasirea-crizei-energetice-2115195?fbclid=IwAR2uP6esK0M99YYqTMRxDsXvBvf12R4Fymm9z7qguUmlIOLDPcO7Lb2Zor0

Petrut spunea...

Rezervistii mei de la Spitalul de Linia 1 -a erau fiorosi tare pe langa cei din poza ...

Huhu Rezea spunea...

@Liviu
D-ta n-ai înțeles cum ti-au calculat pensia pe L 223/2015.
Ar fi o pierdere de vreme să-ți mai explic ce inseamnă calculul contributiv al pensiei când ai sute și mii de articole și comentarii pe blog despre calculul pensiei în funcție de soldele lunare brute și salariul mediu pe economie din întreagas perioadă în care ai lucrat, nu numai din 6 luni.
Te-a cuprins grija... unde găseste guvernul bani pentru plata pensiilor contributive!

Paul Puiu spunea...

Cand au fost adoptate OUG 59/2017 si OUG 114/2018 si s-a abrogat actualizarea s-ar fi impus ca legiuitorul sa fi prevazut ca calculul indexarii pensiilor militare sa fie egal sau la acelasi nivel cu pensiile civile de stat la aplicare si nu cum se practica in prezent in mod discriminatoriu!! Ciolacu probabil stie rezultatul negocierilor PNNR-ului, adica ca va fi zero si deja sa antepronunțat cu privire la viitorul calcul al pensiilor militare in sensul ca se va realiza pe contributivitate, adica in traducere sa mai ciupească ceva din pensiile militare ca sa se mai obtina niste bani in plus pentru o noua infuzie acolo unde considera ca au ei nevoie, de exemplu pentru plata pensiilor demnitarilor, primarilor, magistratilor care se mentin la un cuantum mare si pe care nu se vrea a fi reduse!!! De ani de zile se fac jonglerii financiare cu banii de la buget, fiind direcționați catre clientela politica si asta nu e o noutate!!! Au considerat ca OUG 59/2017 si OUG 114/2018 nu sunt acte normative sufieciente pentru diminuarea sau reducerea cuantumului pensiilor militare si s-au gandit ca sa mai introducă inca o stratagema denumită contributivitate!!!!!Eu zic ca ar fi bine sa fim multumiti cu nivelul de calcul actual al pensiilor militare si sa nu ajungem mai rau!!! Nimeni nu intelege si nu accepta ca se doreste de catre politicieni doar acordarea de majorari pentru cei asistați sociali sau cu pensii foarte mici si menținerea cuantumurilor actuale ale pensiilor militare si eventual o reducere a pensiilor militare cu cuantum mai mare, gen Ciuca si etc!!!!

Leon spunea...

@Avia, ai uitat ca, de exemplu, in anul 2009, Codul fiscal avea prevazute retineri mai mari ca in acest an!
Pentru conditii normale de munca:
-CAS: 31,3%(20,8+10,5)
-CASS: 10,7%(5,2+5,5)
-Impozit!: 16%.
Total: 58%, Retineri..!
Dragnea sa mearga iar la Puscarie, pentru ca si-a permis sa reduca POVARA FISCALA SALARIALA la 41,5%..!!

Relu spunea...

Armata la noi:
- la inceput era bine ca nu se lupta Romania cu nimeni si munca era agricultura si cateva aplicatii ;
- NATO au inceput sa plece la razboi , se dadeau spagi sa se transfere in unitatile care plecau ca erau banii buni, au inceput sa moara militarii;
- dupa ce au inceput sa moara oamenii se cautau metode sa se scape de plecarea la razboi, chiar si asa erau unii care ca sa citam un criteriu de selectionare in unele structuri "se simteau bine in situatii incerte ";
- acum cu razboiul din Ukraina avem asta, nu ca ar fi fost alte asteptari https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/tot-mai-putini-elevi-aleg-sa-mearga-la-o-scoala-militara-care-sunt-beneficiile-si-riscurile-in-domeniu.html .
La noi in tara unde s-a votat mereu contra cuiva, s-a perpetuat ideea ca daca cuiva ii merge bine, in loc sa facem sa ne fie bine tuturor facem in asa fel incat sa ne fie mizerabil tuturor, nu sa moara si capra vecinului ci sa moara toate caprele.

Sensei spunea...

Momentul în care Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare a fost amânat, potrivit OUG 8/2021, până la data de 1 septembrie 2023. Legea apărută în 2019 ar fi trebuit să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice (Legea 263/2010) urma să fie abrogată
Pana la intrarea in vigoare a Legii 127 sau alta lege a pensiilor in sistemul public, SE VA APLICA ACTUALA LEGE 263 CU MODUL EI DE CALCUL. Am inteles ca noua lege a pensiilor are termen sfarsitul primului trimestru din 2023 deci de la 01.01.2023 se va aplica tot legea 263, in ignoranta mea.
CU RESPECT, DOAR RESPECTUL A MAI RAMAS INTRE NOI, FARA ALTE EXPRESII.

Totodată, actul normativ stabilește atât amânarea majorării programate pentru acest an a punctului de pensie, cât și modificarea modului în care se face majorarea acestuia.

M spunea...

@Huhu Rezea

Norme tranzitorii dacă este nevoie. Eu am mers pe prevederile legale la acest moment. Acum, azi, se stabilește încă PMA.

M spunea...

Azi Consiliul Uniunii Europene analizează situația Spațiului Schengen, într-o reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

USR este în criză pentru că admiterea României în Schengen ar însemna că "dracu îi mai scoate pe PSD-PNL-UDMR de la putere!"

De aceea tot tărăboiul făcut de presă cu declarația lui Dâncu (de altfel corectă și spusă cam de toți liderii politici ai lumii), cu achiziția de BMW-uri (unde cred că și-o iau în bot pentru că e trasă rău de păr) și cu modificările la legile justiției.
Sunt țintite exact cele 3 puncte pozitive ale României: implicarea noastră în contextul războiului, îndeplinirea condițiilor tehnice, progresele în justiție!

Sensei spunea...

Este aproape ziua şi propunerea privind majorarea pensiilor românilor. Iar cea mai nouă variantă luată în calcul este, acum, ca pensiile să crească anul viitor în două tranşe. După lungi discuții, coaliția de guvernare ia în calcul să crească pensiile în două tranșe, anul viitor. Așadar, de la 1 ianuarie, o prima creștere, dar doar cea prevazută de lege. Una care să acopere creșterea inflației pe 2021, plus creșterea economică, adică o creștere în jur de 6 procente pentru punctul de pensie. Restul de până la 10 la sută ar putea fi dat la mijlocul primăverii, în luna aprilie, anunţă Antena 3.

Sensei spunea...

După lungi discuții, coaliția de guvernare ia în calcul să crească pensiile în două tranșe, anul viitor. Așadar, de la 1 ianuarie, o prima creștere, dar doar cea prevazută de lege. Una care să acopere creșterea inflației pe 2021, plus creșterea economică, adică o creștere în jur de 6 procente pentru punctul de pensie. Restul de până la 10 la sută ar putea fi dat la mijlocul primăverii, în luna aprilie.

”Minimum, minimum de la care pornim este legea. Rata inflației de anul trecut, așteptăm construcția bugetului. Este o abordare și asta, să aplici legea, și pe urmă, când închizi anul fiscal în februarie, cel târziu în martie, să vii cu diferența. Vom lua decizia cea mai sustenabila”, a declarat Marcel Ciolacu.

Leon spunea...

Mai sunt si civili care respecta haina militara:
https://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/veteran-si-gentleman-onoare-si-respect-912020.html

Relu spunea...

Are aceleasi restrictii ca si altii.Ia bani de le YT? Plateste taxe si aia e.Sunt destui militari care sunt instructori auto sau profesori de legislatie rutiera.Care e problema? Macar nu stau cu mana intinsa.

Andrei spunea...

Este îngrijorător cum un corp de specialiști în domeniul militar și al siguranței, aflat în rezervă, nu face diferența între vorbele politrucilor și faptele lor.

Spre exemplu ministrul Dâncu a promis nave pentru marina militară, inclusiv un submarin. S-a cumpărat ceva? S-a semnat ceva? Nu?

A promis și că reduce inechitățile din sistemul de pensii militare. S-a întâmplat ceva? Măcar un draft de lege. Nici asta?

Ori Ciolacu. A ajuns din cărătorul de valiză al teroristului Haissam și barcagiul infractorului Dragnea în insula Belina marea speranță a pensionarilor militari. Cum este posibil așa ceva?

Ajungem să ne facem idoli de carton și purtători de speranță niște nimicuri sau niște trădători precum Ciucă, individ care și -a amanetat bărbăția și camaraderia când s-a vândut pentru o funcție politică?

Nimic mai greșit și asta este îngrijorător pentru oameni cu pregătire, că nu cred că este cineva pe aici care nu a terminat măcar liceul.

Ceea ce avem rezultă din legi și din deciziile fiecăruia de pensionare. Restul sunt zgomot de fond, dorințe diferite și câteva vagi idei despre ce înseamnă reforma pensiilor.

Spun asta pentru că, dacă facem un RESET la toată vorbaria de până acum, poate vedem în sfârșit unde suntem și ce putem face împreună.

M spunea...

@RD

Din punct de vedere juridic pensiile militare sunt pensii speciale.

Din punct de vedere politic sunt sau nu sunt speciale în funcție de interesele de partid. (dădeam exemplu cu roșia care dpdv al botaniștilor intră la fructe dar noi îi zicem că e legumă).

La noi sunt 3 feluri de pensii:
1. Pensii provenind exclusiv pe prevederile sistemului unitar de pensii publice.
2. Pensii provenind exclusiv pe prevederile pensiilor militare de stat.
3. Pensii provenind pe una dintre cele două legi de mai sus la care se adaugă prevederile altor legi sau statute.

După cum vedeți LEGI în adevăratul sens al cuvântului sunt numai primele două. Cele de la punctul 3 de fapt sunt articole în cadrul altor legi sau extinderi ale prevederilor primelor două. De exemplu pensiile magistraților sunt stabilite într-un singur articol din statutul magistraților. Cele militare au o lege proprie cu peste 120 de articole.

De aceea eu afirm că numai cele de la punctul 3 sunt cu adevărat "speciale"!

Vedeți dumneavoastră, caracterul "special" este dat de cât de extins este domeniul reglementat, de cât de specific este în mod natural.

Marcel Orzan spunea...

Exact, asa spune si art. 15 L. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative. Adica L.223/2015 ca lege speciala cuprinde REGLEMENTARI CARACTER SPECIALE fata de REGLEMENTAREA-CADRU IN MATERIE – L..263/2010. In plus, REGLEMENTAREA-CADRU IN MATERIE L..263/2010 isi pastreaza caracterul sau general obligatoriu pentru toate celelalte cazuri/aspecte, nederogate de L.223/2015, referitoare la drepturile de pensii ale militarilor. Asa e corect.

Outlander spunea...

Am postat pe 7 octombrie 2022, 12:09, pe un alt topic.
Pot să confirm că la decizia de pensie din 25.08 2015 am atașate un număr de file ștampilate și semnate, care conțin toate soldele/veniturile lunare și gradul deținut începând cu 01.09 1982.
Am verificat și pot să vă asigur că pe acestea se regăsesc inclusiv primele și al 13-lea salariu, atât timp cât au fost acordate.
Filme nu am făcut!
Nu există nici-o lună care să aibă ”lipsă date”.
Acestea au fost luate în considerare la calculul punctajelor anuale.
Dacă eu am aceste documente ca anexă la decizia de pensie, cu siguranță că și ceilalți care au ieșit la pensie ulterior anului 2015 ar trebui să le aibă, excepție făcând, probabil, cei care au ieșit începând cu 2017, cuantumul pensiei fiind calculat după altă formulă corespunzător celor 6 luni.
Astfel, CPS nu a mai fost nevoită să anexeze la deciziile de pensie veniturile lunare din toată cariera, dar, cu siguranță acestea există în baza de date.
Atât Dâncu sau următorul care va prelua sarcinile MApN, să nu mai persiste anacronic în această minciună afirmată în răspunsul ministrului, iar deputatul COZMA ADRIAN-FELICIAN, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la Camera Deputaţilor ( topicul având ca subiect ”Solicitare de clarificări privind reforma pensiilor militare de stat în contextul angajamentelor asumate prin PNRR”), să nu se mai lase manipulat atât de ieftin :
” Actualul cadru normativ care reglementează pensiile militare de stat, respectiv Legea nr. 223/2015, cu modificările si completările ulterioare, a fost generat de nemulțumirile majore manifestate de beneficiarii drepturilor de pensie din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională față de dificultățile întâmpinate în identificarea cu acuratețe a veniturilor de care aceștia au beneficiat în perioada in care și-au desfășurat activitatea ca angajați, dificultăți care au fost de natură să conducă Ia diminuarea drepturilor de pensiC stabilite conform legislației anterioare.
Acest act normativ nu a avut ca scop majorarea pensiilor, ci realizarea unui echilibru între veniturile realizate din pensii de către beneficiarii proveniți din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, pe deoparte, precum și menținerea unei ierarhii echitabile, pe corpuri și categorii de personal și după trecerea în rezervă/încetarea raporturilor de serviciu.
Acestea sunt argumentele pentru care Ministerul Apărării Naționale nu a avizat revizuirea pensiilor după principiul contributivității, așa cum este propus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”.

Ce ”ECHILIBRU” între veniturile realizate din pensii și cum s-a realizat ”menținerea unei ierarhii echitabile, pe corpuri și categorii de personal și după trecerea în rezervă/încetarea raporturilor de serviciu”, am văzut și am simțit cu toții!
”Astfel, pensiile stabilite în perioada curentă, conform legislației în vigoare, au cuantumuri mai mari în comparație cu pensiile stabilite în anii anteriori, conform legilor aplicate în acel moment, pentru pensionarul militar care a ocupat aceeași funcție, a îndeplinit aceleași atribuții și a deținut același grad”.
Păi, nu ați afirmat că L223/2015 este infailibilă?!
”Tocmai de aceea ne propunem realizarea unui sistem de pensii echitabil, dar nu prin plafonarea pensiilor sau prin tăierea acestora, ci un sistem în care, pe cei care au fost nedreptățiți în ultimii ani, să îi aducem la un cadru normal, predictibil”.
Domnule ”sociolog” de la CFR Cluj: Fractură de logică, contradicții în termeni!

magda spunea...

Teoria ca teoria ...da practica ne omoara. In viata de zi cu zi sintagma ,,pensionar special'' este asimilat cu ,,boier'',,,ciocoi'',,,hot'',,bandit'',etc.Chiar daca se trece exclusiv pe contributivitate,militarii vor ramane in mentalul colectiv la fel,nici daca vei merge pe strada cu talonul lipit pe frunte tot vei fi catalogat intr-un fel sau altul. Nenorocitii aflati vremelnic acolo in fotoliile statului roman au pervertit daca vreti,notiunea de pensionar militar,au extinso la categoriile profesionale cele mai dragi lor astfel incat s-a ajuns sa se spuna la oficioasele propagandei nici mai mult nici mai putin ca,,specialii sunt de fapt doar pana in 10.000 dar pensionarii rezervisti sunt de 15 ori mai multi.Pai ,sa se schimbe legea atunci si sa fie toti nataraii rezervisti pana la 60 de ani macar ca sa fim ,,speciali'' cu totii ori desfiintate toate interdictiile specifice sistemului militar. Apropos,cineva destept tare,imi spunea recent ca,,ce ma da magistratii nu au aceleasi restrictii ca si voi? I-am insiruit o multime de restrictii,interdictii pe care militarii le au iar unii superspeciali nu ...iar el imi returneaza ca le bag de la mine( dadeam un mic ex....un militar in uniforma pe strada vizavi de un procuror sau functionar de la Curtea de Conturi sa zicem...or fi ceva diferente macar in mimica,gestica,mod de expunere in general?).Mai tineti minte invatatura din scolile militare care spunea ca la restaurant militarul poa' sa duca oricat pe gatlej da pe masa tot timpul sa aiba doar o sticla plina pentru ca daca e goala face de rusine haina si institutia?Eheeei...

Huhu Rezea spunea...

Gulerații leneși i-au băgat în cap lui Dincu că nu s-ar mai găsi statele de plată din partea mai veche a carierei militare.
S-au găsit statele pentru 5 milioane de civili și nu se găsesc pentru câteva zeci de mii de militari?
Casele de pensii și organele financiare din unități au avut obligația să pună la dosarul de pensie și varianta calcului contributiv cât timp exista opțiunea de calcul potrivit art. 122 din L 223/2025, adică până la 31 12 2020.
Legea cadru nr. 263/2010 a avut în cuprinsul ei dispoziții speciale, aplicabile numai militarilor, dispoziții eliminate după adoptarea L 223/2015.

Nu se impune o revizuire a calculului pensiilor militare ci calculul lor și în sistem contributiv, așa cum sunt calculate toate celelalte pensii speciale.
Neterminaților ieșiți anticipat la pensie militară, prin clasare ca apți limitat sau inapți, le este jenă să se vadă cât din pensia lor este pensie contributivă, adică stabilită pe baza veniturilor brute din întreaga carieră.

Andrei spunea...

Un punct de vedere al unui jurnalist cu experiență pe care îl susțin și care poate să schimbe paradigmele în care unii politruci, unii „gulerați” cum le spuneți și unii dintre coemntatorii de aici gândesc problema pensiilor speciale. Adaug la cele spuse de Sabin Gherman, necesitatea actualizărilor anuale, așa cum era în legea 223/2015 și a fost anulat, ducând la diferențe între pensionarii din trecut și cei de astăzi.

https://www.youtube.com/watch?v=HV-iZj6PgJ8

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Colacu ne dă gaura covrigului din vârful pipirigului!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si noi ii respectam, dar si statul ii respecta cu acea sumă de 1000 lei acordata de catre excursionistul in Irak, Nicolae Ciucă, plus alte sume de recunostinta, solde si pensii foarte bune, dar si facilitati considerabile! Cinste si onoare lor, in afara de excursionistul cu Doctorat controversat, luat pe copy paste! Numai noi nu suntem absolut deloc respectati si suntem considerati niste ciumați! Urate mai sunt dualismul si discriminarile statului si guvernelor Romaniei, ce le aplica militarilor!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Submarinul galben a lui Dâncu navigheaza liber prin creierii aburiti de rusisme...

Leo spunea...

Ciolacu subminează sistematic ( zilnic) autoritatea lui dottore.
Bine îi face.
https://www.antena3.ro/meteo/crestere-pensii-1-ianuarie-2023-rata-inflatie-6-654406.html

Marcel Orzan spunea...

remember avianyc:

Economiile din Pilonul 2 de pensii au scăzut cu 8,5% au scăzut de la înce­pu­tul anului şi până pentru milioane de sa­la­riaţi. Asta după ce, toate cele şapte fonduri de pensii ale Pilonului 2 au ieşit, în urma investiţiilor făcute, pe minus, cu un procent cuprins între 3,5 şi 10%. "În ultimele zile, vedem din nou creşterea puternică a costurilor de finanţare ale statului. Deja au ajuns la peste 9%, ceea ce înseamnă că şi următoarea raportare va arăta tot o pierdere de valoare a fondurilor de pensii. Undeva la 60% din active sunt în titluri de stat. titlurile de stat româneşti au pierdut puternic din valoare în prima parte a anului, odată cu creşterea inflaţiei", a declarat Adrian Codîrlașu, CFA România.
https://observatornews.ro/economic/pilonul-2-de-pensii-ar-putea-incheia-anul-pe-minus-ar-fi-o-premiera-de-la-infiintare-ce-inseamna-asta-pentru-romani-492576.html

Nea Nicu spunea...

Domn director, nu dați informații trunchiate !
După 01.01.2016, Casa de Pensii avea obligația de a calcula pensia in ambele variante dacă;
- optase pensionarul pentru așa ceva în mod expres ( pe cererea de pensie )
- primise de la unitatea care intocmise dosarul de pensie așa zisa SVRL - situația veniturilor realizate lunar de pensionar
Fără cele două, cum crezi tălică posibilă calcularea pensiei in ambele variante?
De aici incep discuțiile...
Unitatea care întocmea dosarul de pensie de regulă nu deținea aceste date.Si dura până le obținea, riscând depășirea termenului de trimitere a dosarului de pensionare
Pensionarul pe de altă parte, dorea rapid decizie de pensie.
Casa de Pensii , în aceste condiții și în cunoștință de cauză, pentru a- și " ușura" munca , a " statuat" cu de la sine putere;
" Pe Legea 223, calculăm pensia in termenul legal .
Dacă vreți și pe Legea 263/2010, trebuie să așteptați între 3 și 6 luni., că durează până obținem situația veniturilor. Altfel, nu vă calculăm doar pe Legea 223."
Și așa, constrânși, 75% din pensionarii ieșiți sub efectele Legii 223 NU AU pensia calculată și pe contributivitate.
Capisci?
Ca fapt divers, de la 1 octombrie, echipa de sinecuriști de la Casa de Pensii s- a " întărit" cu un nou " specialist": absolvent la Pitești, vreo 10 ani ciripoi, vreo 5 la relații cu publicul, vreo 3 pe la " Cultul Eroilor". Exact ce lipsea!
Să trăiască domn general Roșu, că că el nu mai ezistă

Huhu Rezea spunea...

Exact ce spuneam! Leneși.
Cum putea militarul să opteze dacă nu cunoștea calculul în ambele variante?

valy spunea...

Ciolacu nu subminează autoritatea lui dottore.
Ciolacu cu partidul din care face parte cu clica lui, OLGUȚA și alte ciume au adus în sapă de lemn toți pensionarii.
Votații impostorii în continuare.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ciolacu e mai liberal ca liberalii! Halal! Sa-i stea in gât!

Leon spunea...

@Nea Nicu, si dupa 3 luni de la vacantarea postului, tot fara Director la CPS intram in iarna ??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Astia atrag fraierii in Armata, mintindu-i ca Sergentul are 3.500 lei solda si Locotenentul 4000 lei! Bai, de cemintiti copiii? Nu va e rusine? Inseamna ca Plutonierul are 5000 lei si Capitanul 6000 lei? Ptiu, drace!

Viorel spunea...

Pentru cei care contest religia. Care partid politic a mai adunat atâta popor într-un singur loc ?
https://www.botosaneanul.ro/stiri/povestea-botosanencei-care-de-30-de-ani-vine-sa-se-roage-la-racla-sfintei-parascheva-cred-tare-in-ajutorul-cuvioasei-l-am-simtit-mereu-foto/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Onorabile, cine sa le zica de asta? Casa de Pensii e obligata, si asta in termen scurt, ca doar nu pensioneaza anual cu milioanele sa se intinda pe atatea luni!

Leo spunea...

Leon , lasă că ajung trei sinecuriști la 2505. Ți se pare că nu funcționează 2505-ul fără direcor plin ? Eu aș mai tăia doi și dintre adjuncți.
Unul dintre ei , cel mai nou , se declară inginer , dar deși nu rezultă din CV că ar avea studii de inginer. Iată cum IMPOSTURA la MFA , tot apare și apare după ce dottore ăăă..îîîî...a încurajat-o și a folosit instituțiile statului ca s-o protejeze.

Marcel Orzan spunea...

@M

La “La noi sunt 3 feluri de pensii:”

Mai sunt SISTEMELE DE PENSII NEINTEGRATE SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII (art. 49 HG 257/2011 – Norme L. 263/2010), astfel:
- Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor;
- Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România;
- Sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege.
Si astea par a fi tot SPECIALE, dar cine sa mai inteleaga! Pe timpuri, cand era in vigoare L. 164/2001 si Sist pensiilor militare era considerat “Sistem de pensii neintegrat sistemului public“. - https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/legislatie/pensii-asigurari-sociale/sisteme-de-pensii-neintegrate-sistemului-public

Nea Nicu spunea...

Leon*;
E împuternicit de la 1 iulie colonelul Livadariu, de la SMAp .
Muncitor, corect, deștept...
Dar după vreo 20 de ani in minister. ..
Nu a fost adus să facă ce vrea el
Îi spune Roșu care e mersul...
" Adevărul e dincolo de noi !"
Twin Peaks, serial prin 1992 ..

anonim spunea...

Cu cat tarile si locuitorii lor sunt mai saraci , invers proportional sunt mai numerosi lingatorii de moaste,consumatorii de alcool ,consumul de tutun si nu pe ultimul loc jucatorii la "pacanele" Din aceste categorii isi racoleaza si bandele "soldatii'' in criminalitatea organizata
Demonstrat statistic/ stiintific per 1000 de locuitori
Aparent e un paradox sa n-ai bani dar sa-i dai pe tampenii si vicii,dar numai aparent.Realitatea demonstreaza altceva

Brenda spunea...

Sânt nebuni,,?sau proști

Leon spunea...

Am retinut !
Mulțumim frumos !!

iulian spunea...

Am impresia ca cei cativa comentatori de meserie si formatori de titluri ale articolelor au deturnat cu 180 de grade scopul initial al blogului, care nu mai reprezinta un punct de vedere al majoritatii, ci o opinie/dorinta personala a câtorva oameni frustrați. Ma minunez sa descopar dupa ani de zile, ca ceea ce se discuta in 2017 sau 2000 ref la pensii, acum este deturnat . Miroase a tradare

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Stai asa, hakana, declina-ti identitatea, ca Mares nu gandeste asa! Care-i tradarea?