Un produs Blogger.

vineri, aprilie 28, 2023

CCR a decis că polițiștilor nu li se aplică normele răspunderii materiale a militarilor

122 comments

După 25 de ani de aplicare a OG nr. 121/1998, o polițistă la IJ Brașov, din anul 2021 judecător la Sinaia, a obținut o decizie CCR potrivit căreia polițiștii nu răspund material după normele care reglementează răspunderea materală a  militarilor,  pentru prejudiciile aduse unităților MAI. Dacă nu sunt militari,  răspunderea lor matereială este reglementată de Statutul polițistului sau de normele  civile privind răspunderea  delictuală. 


Dosarul nr.2574D/2019, excepție ridicată la Tribunalul  Dâmbovița într-un proces cu IJP Brașov și Ministerul de Interne, s-a dezbătut la CCR pe data de 04 04 2023. Probabil că domnișoara polițistă a plecat din Poliție înainte de împlinirea stagiului minim impus absolvenților Academiei de Poliție. La începutul acestui an, Academia de Poliție a intentat un alt proces în pretenții față de domnișoara judecător.




 CCR

COMUNICAT DE PRESĂ, 27 aprilie 2023

I. În ședința din data de 27 aprilie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.9 teza finală din Ordonanța Guvernului nr.121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt constituționale în măsura în care nu se aplică în privința polițiștilor.

În esență, Curtea a constatat că Ordonanța Guvernului nr.121/1998 se adresează personalului militar, în timp ce polițiștii se încadrează în categoria personalului civil, potrivit Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului, fiind funcționari publici cu statut special, astfel că aplicarea acelorași reglementări pentru stabilirea răspunderii materiale a polițistului nu justifică în mod obiectiv instituirea egalității de tratament juridic. Ca atare, sintagma „precum şi salariaților civili din structura instituțiilor publice prevăzute la art.2” din cuprinsul art.9 al Ordonanței Guvernului nr.121/1998 este neconstituțională prin raportare la categoria socioprofesională a polițiștilor.


https://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=17286

Art. 2. - Răspunderea materială este angajată, în condiţiile prezentei ordonanţe, pentru pagubele în legătură cu formarea, administrarea şi gestionarea resurselor financiare şi materiale, provocate de militari din vina acestora şi în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuţiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerului Justiţiei.

Art. 9. - Prevederile prezentei ordonanţe se aplică şi militarilor aflaţi în misiune în afara graniţelor ţării, precum şi salariaţilor civili din structura instituţiilor publice prevăzute la art. 2.

122 de comentarii:

anonim spunea...

Mda banuiesc ca ce e de bine se aplica la politai si ce e de rau ,la militari.Daca se face o retrospectiva o sa constatati ca asa a fost inca de la "militarizarea politiei" DAR NUMAI LA DREPTURI DE PENSIE. La DREPTURI CA ACTIVI sunt civili bineinteles cu toate drepturile ce deriva de aici
Adica nu v-am spus nimic nou!....si tot nu se ajung cu shpaga(a se vedea presa si cea mai veche si cea de acum, actuala)
PS O sa zica unii ca "bag batul", sa invrajbesc armata cu politia.Potoliti-va baieti ca stiu si CINE si DE CE spune asta.Stiti si voi care va sunt interesele.

anonim spunea...

Aici vorbeste pe alta tema(dar asemanatoare ca nedreptate) un om avizat, cu calculele la zi

https://m.dcnews.ro/nedreptate-cu-pensia-minima-dumitru-costin-bns-am-zis-ca-nu-se-poate-asa-ceva-ce-raspuns-a-primit-de-la-ministerul-muncii-video_914087.html

Xman spunea...

Asta o fi solutia agreata in dosul usilor inchise?Adica eliminarea politistilor din legea 223 pentru ca sunt prea vocali si de fapt singurii care pot fizic (mitinguri etc) exercita un factor de presiune ?Asta fiind primul pas...Al doilea pas va fi trecerea jandarmilor la man si civilirea pompierilor?Al treilea pas,pensii pe doua niveluri ca la magistrati(contributiva si adaos special)?Al patrulea pas eliminarea adaosului special?Pasi spre Doamne fereste!VaE ViCtIs!

dora spunea...

Ințeleg, așa: polițiștii, sunt funcționari publici cu statut special. De ce iau pensie militară? Când a avut loc demilitarizarea MI, pt.ca polițiștii să nu facă grevă, li s-au promis că vor avea in continuare, pensie militară. E corect? Au voie să facă grevă, au sindicat...... dar vrei să fii militar pt a avea pensie militară. Nu e corect! Părerea mea.

Calinmihaib12 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu norme sau fara norme, militar, politist sau grajdar la bălegar, daca ai infractiunea in sange, tot la bulău se ajunge! Totusi, cum se arata prin presa si retelele de socializare, politistii prea o fac de o(l)aie, primind șpăgăraie sa ajunga la parnaie! O data ce au ocupat, in stare de arest boxa ințeleg prea tarziu ca au ajuns acolo nu de-a moca, ci pentru ca nu i-au ajutat doxa: Ce pretentii sa ai de la o categorie nasoala, incadrati cu instruire precara si fara scoala? O instanta de judecata a anulat o amenda data, intrucat chitantierul fusese completat de un politist retardat ce obligat trebuia dat la alfabetizat, o realitate atat de revoltatoare incat nici nu mai trebuiau alaturati de cadrele militare, si foarte bine ca s-a dat aceasta legiferare de corectare... Ehei, daraghiii mei, unde mai sunt milițienii zmei paralei, de altadata, cand umblau in tandem cate doi, deodata, fiecare parte dotată, in foarte multe cazuri dese, cu cate patru clase, impreuna sa faca opt clase?! Si daca echipajul mai era complectat cu un elev si un soldat, aveau impreuna si liceul terminat, cu tot cu bacaleuriat!

reddog spunea...

Dora
Cam țineți cu ursu' și vreți să stricați armonia în marea familie a SNAOPSN.
Uniți suntem puternici!

Leon spunea...

@Akord, acest Dtru Costin, vorbeste prostii !
Indemnizatia sociala primeau in Trim.4/2022(INS):
-1.027.200 pensii de asigurati sociale de stat.
-118.200 pensii din randul agricultorilor.
-5.700 pensii MILITARE.
Aceste Pensii minime sunt platite din 2 surse:
1. De la BASS cf.Deciziilor de pensie calculate pe puncte.
2. De la BS ptr.Diferenta pana la 1.000 lei(in 2022).
Deci "pomana" (diferenta) o primesc de la Bugetul de Stat, NU de la BASS !
D-tru Costin sa puna mana pe Carte, ca nu Urzica..!!

Leon spunea...

https://www.snppc.ro/28-04-2023-comunicat-decizie-definitiv-a-ccr-poli-i-tii-nu-mai-r-spund-material-conform-og-121-1998-bd11198

GG spunea...

@Dora Ăsta e numele de scena sau cel adevărat?

Acum sa trecem la lucruri serioase.
Întreabă persoana cu numele(banuiesc) de scenă: "Polițiștii care sunt funcționari publici cu statut special,de ce au pensii militara?"
Dacă as fi un răutăcios,v-aș răspunde ce i-a răspuns Moromete fiului sau "Lilă" în sceneta cu salcâmul.
Dar am destulă onoare și demnitate care mă face să fiu gentleman.
Am spus și o mai repet odată ptr.o ....:
Polițiștii și mâine ar dori sa iasă din mocirla pensiilor militare înghețate și afundate în mocirlă,dar nu se poate din mai multe motive,pe care le știe oricine.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Si, uite asa, cu neglijenta si lenea marim la budget si mai mult gaura, cat despre fondurile financiare pentru uzante militare, la cat sunt de precare, putem deduce si de ce se duc pe apa sambetei banii care sunt pentru o majorare la pensiile militare, si fiti linistiti ca nimeni nu va face pentru aceasta crasa neglijare nici o zi de inchisoare:

stiripesurse.ro/video-exclusiv-sediul-romarm-aparatura-masti-dosar-dna_2894255.html

Apropo, si nu intreb cumva la misto, mo, daca copy paste, Hager Tîlhar, marele machăr plin in banci de leuștean si mărar, adicatelea sinistrul Vrancart brotac, daca nu-i cumva hușchit, decedat si imbălsămat sau impaiat intr-un cavou de sub luciul de lac, sau ingropat la radacina vreunui copac dintr-un parc cu fructele lui, Miciurin, adicatelea, mai pe scurt, zacand in țintirim, caci de cand a fost uns si sus pus nu l-am mai vazut sa mormaie stupului kaki ceva ca un urs, sau ceva sa fi spus, fiind total inert si ascuns, intrebandu-ma, ca un netot, cum poate hi condus un sinister de resort de catre un gușteroi atat de mort, chiar de tot?! Sa hie la mijloc un sistem de conducere cu ațe si sforicele, carele să se asemene precum cele de la papusile triste si vesele, de ventrilocie, cu comanda la ceanga si la mang(l)a la Mandea Mafalda, leșinat si aninat in inaltul prepeleac???!

Leon spunea...

Ce-i atata graba, mai avem de asteptat:
https://m.ziare.com/pnrr/marcel-bolos-renegociere-pnrr-mandat-guvern-1802120

mosmartin16 spunea...

Care dintre următoarele variante posibile la pensiile militare are probabilitatea cea mai mare aplicabilă : 1, 2, 3 sau 4 ?! 1. Impozitarea progresivă : nedorită de către un partid aflat la guvernare ; ea nu elimină inechitățile profunde existente si determinate de anul trecerii în rezervă ! 2. Aplicarea ratei de înlocuire de 45% ( propunere ce aparține Băncii Mondiale și care vizează - în esență - procentul aplicabil bazei de calcul a pensiei ) : presupune recalcularea ( implicit actualizarea ) pensiilor militare aflate în plată ! 3. Trecerea pensiilor militare pe contributivitate ( condiționalitate PNRR ) : implică recalcularea pensiilor prin algoritm similar sistemului public ! 4. Recalcularea pensiilor militare ( implicit actualizarea lor ) prin raportare la o bază de calcul formată - exclusiv - din elemente salariale atât comune tuturor militarilor, cât și specifice, dar definitorii unei structuri militare ! S-auzim de bine !

dora spunea...

Domnule, GG, cu un asemenea răspuns, numai gentleman nu te numești. Prost educat, în mod sigur.

Relu spunea...

@dora: daca ai sa citesti statutul ai sa intelegi de ce.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viitorul premier tuns șpicker la frize, un fost găzar țuțer si jmecher dă cartier, dă babuin dă palmier, cu diplome incerte, cadorisite de la nește facultăți pe bogi dă pregait si ridicat viitori crocodili ștăbi pe sfintele si binecuvântatele șpăgi, azi bossoi de partidoi balșoi, izvorât de dinainte de Marele Razboi, continuat cu mare scofală si dupa Marea Rascoală Națoală, conservat in condimente cu usturoi si fiind prea ocupat si decuplat din șteckeroi de ceea ce s-a intamlat nasol cu noi, cei instruiti pentru pace si razboi, porecliti rezerve brotacare cu cele mai damblagite pensii injositoare, asadar a gasit de cuviința sa ne traga de atentie si cu stiință la cunoștință, cu o atitudine prefacut dură si juma' de gură, ca sa nu-l prindă pulimea, dobitocimea si ștăbărimea dură in dușmănie si ură, si anume cu bănat ca budgetul e falimentat, ca s-a agiuns la fundul de sac si ca institutiile de stat s-o cam termine cu abuzurile si cheltuielile, daca se depasesc necesarurile, dar si cu angajarile, adicatelea sa ramana in parametrii doar cei mai incuscriti cumetrii si artisti ai delapidarii, apoi cei mai șpăgari socrii, versati in jmecherii si escrocherii, cei mai jmecheri soti care-i nășesc pe cei mai periculosi mafioti, sau cei mai duri gulerați clocari, cei mai ordinari samsari ministeriali, dar si fara sa li se faca fro nedreptate celor mai languroase, relaxante si botoxate amante, cu rolul de a induce armonie si creativitate, cu salarii duble pe ștate, cu a lor spontaneitate pedeșelate sporind situatia grea de la productivitate! Pai, cum sa nu votez un asemenea om cu har, barbierit barbar cu păr la grătar, luptand heroic pe toate sticlele de la toate televiziunile si spikerele, promitand in dreapta si in stanga ca ne da punga dublă cu baluba cu banii, cum ne-au dat fofeii cu kănceii userist-lăbăreii?!
Nota bene, bre, nene ,dar si tu, Guverne:
Bai, geolgăi, daca vreti voi austeritate adevarata, dati-va afara toata mafia din partide adunata, toate neamurile si toate legaturile si sistemele cu cumetriile, ca alea sug en gross de la stat fondurile, care aduc peste tot falimentarile, bre!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane, Leoane, e prea tarziu sa se mai duca la Europa cu plocoane, cu lins cănțăuri si milogit pentru niste drepturi care nu sunt restrictionate si in alte granturi si PNRR-uri, hopa, hopa Penelopa in toata Europa, care mai toti ne cam sapa cu cate ceva groapa!
Acum abia s-au trezit pentru renegociere, si de ce nu de la prima constatare care necesita o remediere cu a Europei mediere, si asta măcar in preajma trecutului sfarsit de an?! I-au durut pe ei in sculă cu ce ne-a zdrobit pacaliciul si useristul ăl de Durlă! Nu prevad nici o nici schimbare sau o cumva o aprobare, caci e stampiat la bani e pentru cincizeci de ani!
Luati jamboane, neamule, pe deșelate si pe spete sa va umpleti frigiderele, sa le aveti cu sanatate!

dac55 spunea...

@DORA,
Fara sa iau apărarea cuiva si departe de a fi eu însumi un gentleman ,am o mică precizare;
sunt polițist cu state vechi atât ca activ cât si pensionar;
eu am purtat o perioada destul de lunga si cizme treisferturi de așa-zisa piele si centura cu diagonala si potharta;dacă si Dvs le-ați purtat înseamnă ca suntem chit!
Sa fiți sănătoasă si sa va bucurați de pensie cât este ea de”militară”

GG spunea...

@Dora Prost educat? V-am dat un răspuns în limita decentei,
apelând la unele scene dintr-un film,
capodoperă a cinematografiei românești inspirat după romanul marelui scriitor M.Preda fără a-l reproduce.

Pentru știința d.voastră,polițiștii nu au voie sa facă grevă,le este interzis,în schimb pot să facă miting,ceea ce este altceva.Asta o aflai de la o cunoștință sindicalist.

Și...pt.a vă convinge ca nu îmi cad galoanele,îmi cer scuze dacă comentariul meu anterior a fost jignitor în concepția d.mitale!

Skoda 4x4 spunea...

Observ fara nici-o surprindere ca numarul de frustrati de pe acest blog este direct proportional cu ministerul din care provin (majoritar MApN), pacat pentru ca unii au obtinut anumite drepturi si pentru ceilalti,si invers,dar de...,,intortocheate sunt caile Domnului", eu personal optez doar ptr.situatia ca militarii sa aiba pensie militara, recte politistii sa aiba drept la greva. Si vedem atunci cum iese treaba. Cu scuzele de rigoare pentru cei care vor contrazice afirmatia mea...multa...UE! Ca tot e la moda in SNAOPSN in multe privinte.
In rest sanatate si pensie lungaaaaa TUTUROR.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ialomiteanu, ca milițianu', a propus o solutie olteneasca si medical omeneasca, pentru ca bugetul sa creasca, si anume ca toti angajatii la stat sa... slăbească!
Cat va fi Petrov in viață, lucruri bune ne invață, din plin, de la tătuca Stalin si prin, onor, cozile lui de topor!

mosmartin16 spunea...

Iată care-i "soarta" pensiilor militare din perspectiva reglementărilor prezente ! Sunt argumente - SCRISE - care contravin celor care vor fi menționate și rezultate din reglementări și care să conducă la o altă concluzie ?! Așadar : 1. Deciziile Curții Constituționale a României sunt obligatorii pentru toți cei aflați sub incidența lor ! În acest sens, în art.147 (4) din Constituție se precizează : "Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general OBLIGATORII și au putere numai pentru viitor." 2. Pensiile militare de stat sunt pensii de serviciu, dar au totodată și caracter special ! În Decizia Curții Constituționale nr.900 din 15 decembrie 2020 - punctul 118 - se menționează explicit : "De altfel, în cazul pensiilor militare nu există componenta contributivă, întregul cuantum al pensiei SPECIALE se plătește de la bugetul de stat." 3. Pensiile speciale vor fi revizuite / recalculate în baza algoritmului contributiv ! În acest sens, in Planul Național de Redresare și Reziliență ( n.n. - acesta poate fi analizat și căutând pe Google : monitor PNRR ) se menționează : Jalon / Țintă : Nume = Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale ; Număr secvențial = 215 ; Descriere = Noul cadru legislativ VA REVIZUI pensiile speciale și le va alinia la PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII. 4. Nu există impedimente de natură constituțională prin care pensiile militare de serviciu să nu poată fi retrecute în sistemul public de pensii, cum au fost și în perioada 2011 - 2015 ! În acest sens, în Decizia Curții Constituționale nr.900 / 2020 - punctul 115, cu trimitere la Decizia nr. 784 / 2018 se precizează următoarele : "...SUPRIMAREA, prin intermediul unor legi cu regim special a pensiilor de serviciu pentru anumite categorii de beneficiari sunt conforme cu dispozițiile Constituției". 5. Principiul contributivității - utilizat în sistemul public de pensii - implică algoritmul de calcul pe puncte, din intreaga perioadă de activitate ! În legătură cu aceasta, în capitolul IV, secțiunea a 6-a din Legea nr. 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice se menționează : art. 96(2) : "PUNCTAJUL LUNAR se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică." În aliniatul 1 din același articol se arată : "PUNCTAJUL ANUAL al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv". Așadar, sunt argumente - SCRISE - care contravin reglementărilor susmenționate și care să conducă la o altă concluzie ?! Gând bun, oameni buni ! Weekend minunat ...cu bere și mici pe grătar de 1 de Mai ! Doamne ajută cu bine !

anonim spunea...

@GG
"Polițiștii și mâine ar dori sa iasă din mocirla pensiilor militare înghețate și afundate în mocirlă,dar nu se poate din mai multe motive,pe care le știe oricine."
Hai nu zau ca ma omorasi cu "argumentele"
1-care sunt motivele pe care "le stie oricine"Da! stiu eu unul....cel,mai cel!💰💲💳
2-Oare de ce nu sunt politisti(civili) cu pensie militara nicaieri in lume??? De ce? Sunt aia "bolnavi cu capu'?" sau mai curand te trimit GG, inapoi la punctul 1 ?
3-Oare de ce au disparut toti politaii de pe blog tocmai la acest topic?
Mai sa fie!!....ca pana azi erau supermajoritari asa "lejerescu".De aseara am fost curios sa vad traficul de azi la topicul asta? Deja ma gandeam ca discutiile vor lua alta turnura iar prezenta va fi ff scazuta din parte "afacerilor"interne.Acum s-au ascuns in papusoi ca alaaa .....cum ii zice ca uitai

anonim spunea...

@Huhu ca tot o luaram pe olteneste
Doua oltence la cursurile pt permis auto.Zice una catre cealalta usor ingrijorata:
-Auzi tu,nu mi-e clar la problema asta cu vitezele.Cât fu T1 la tine ?

anonim spunea...

Leon
Cand vrei s-o lungesti pana la "calendele grecesti",aranjezi de o negociere dar ai grija sa o lungesti inca inainte de a incepe.....Incepuse Budai inca din octombrie sa spuna ca trebuie facut si dres si bla,bla....In martie aia de la UE spuneau ca ei inca nu au primit nimic de la guvernul "Cioaca"Acum dupa sapte luni situatia e aceeasi!....si va mai ramane cat de mult vor mai putea....o sa treaca si sept 2023 si ramanem la fel.Cica pana la jalonul 4(aprobare) nu mai au nici o tb cu jalonul 3 ca sa faca cererea de plata
Jmek... nu?? guvernul Cioaca urmand apoi o alta Cioaca.
Am mai spus-o.Nu misca nimic pana dupa prezidentiale(noiembrie tarziu) in 2024
Pana atunci, sunt specializati in "vaucere" si ajutoare....si uite asa o lalaim si o baltim(adica ei)
Moaaaammm 4 randuri de alegeri!!! prafu si pulberea se alege.In afara de bugetari trimisi la ordin nici dreak n-o sa mai vina dupa o tura-doua.Eu in nici un caz! Ca sa stiti!

Calinmihaib12 spunea...

CITAT din "Călinmihai12b spunea...":

A."Calinmihaib12 spunea...Acest comentariu a fost eliminat de autor.28 aprilie 2023 la 12:10
....................................
B. "Calinmihaib12 spunea...

1.Al cui e "comunicatul" din topic ?
2.CCR se referă..în art.9, teza finală
la PERSONALUL CIVIL = din MAI, dar= subînțeles= NU ȘI la civilii din alte structuri militare (din SNAOPSN..),nu la polițiștii..militari..!
Ca atare, din topic rezultă că poliți știi militari..RĂSPUND MATERIAL..pt. prejudiciile produse = în baza acelei Ord.121/1998, iar personalul civil din MAI = NU RĂSPUND..în baza Ord.121/1998 , ci în baza NORMELOR CIVILE..!

PS: @rambo2021= cred că a postat din greșeală pe al topic comentariul său !

28 aprilie 2023 la 12:11
Încheiat CITATUL ("citatele" din comentariul inițial = ȘTERS și apoi republicat,..!
..............................

● COMENTARIUL corectat într-o ERATĂ:

1.Al cui e "comunicatul" din topic ?
2.CCR (?) se referă..în art.9, teza finală la PERSONALUL CIVIL = din struc turile SNAOPSN, NU la polițiștii militari..!

Dar care e "nr." Deciziei CCR (..?) care se referă la cele scrise în topic ..?, căci cele scrise în topic..pare a fi o :DECLARAȚIE..DE INTENȚII" (ale CUI..?)

Ca atare, din topic rezultă că poliți știi militari..RĂSPUND MATERIAL..pt. prejudiciile produse = în baza acelei O.G.121/1998, iar personalul civil din toate structurile militare ale SNAOPSN ="NU"AR RĂSPUNDE..în baza Ord.121/1998 , ..ci în baza NORMELOR CIVILE..!

PS.1.: @rambo2021= cred că a postat din greșeală pe alt topic comentariul său !

PS.2 = ERATĂ :
Comentariul de mai sus este forma corectată a unui comentariu initial greșit..! (și șters..ulterior)
(finalizat: 28.04./14:38')
.....................................

PS.3️⃣ :
● HUHU:

...Acum, care e MOTIVUL cenzurării... "eratei" și REPUBLICĂRII comentariului inițial = GREȘIT, pe care l-am șters eu, în jurul orei 12:xx, precum și
la..21:57''..?

"Culmea"/ sau nu (?), la acest TOPIC, care "spune"..cam ce scriu în COMENTARIUL CENZURAT.., sunt publicate
cam multe comentarii care..NU PREA AU LEGĂTURĂ CU subiectul din "TOPIC".!??

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu puțină intarziere, pentru mine, dar si asa este bine:
Inprimul rand, multumiri, @Onorabile, pentru postare si, ca atare, permiteti-mi o scurta evaluare si considerare pentru onorabila Doamna Judecatoare:
Trebuie felicitata doamna judecatoare implicata, caci fosta politista si cu cuostinte juridice garnisita a apelat la Curtea Constitutionala in aceasta speță specială, caci impunandu-se bataios si castigand un litigiu spinos a desprins raspunderea de parte materiala de cea militara, in cazul politistilor care au raspunderea civililor, sau pe speta institutiei lor, a Ministerului Internelor, si nu a militarilor, probabil domnia sa capatand inspiratia, sau vocatia la CCR de a se judeca, avand legaturi legalitare, sau cunostinte extraprofesionale din care se pare a aflat despre aceste contradictii legale, care se bateau cap in cap si trebuia cineva sa le vina de hac. O doamna bine pregatita si documentata, care trebuie neaparat apreciata si laudata, si pentru ce face profesional in instanță, cat si pentru aceasta prestanta!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Meritati si asa ceva, mai hakana la,la,la peste manea, iac-așa:
Si kantik baru saja membuka mulutnya- Penuh cinta, made China in mandarina, 2 piese gigea:
youtube.com/shorts/pvS4RoXFx7I

youtube.com/shorts/VUdUDZt5bi0

Alex spunea...

In 2019, comisia parlamentara condusa de Solomon zis Saorma, a fost la un pas sa scoata toate celelalte categorii de personal din Legea pensiilor militare, si pe politisti si pe aia din penitenciare si pe toti ceilalti ! Din punctul meu de vedere, toti ceilalti sunt functionari publici, unii la interne, altii la justitie, s.a.m.d. Referitor la ce spunea mosmartin 16, eu cred ca o lege a pensiilor in care sa apara distinct militarii, cu o formula de calcul putin diferita de a civililor, ar inchide toate discutiile la Bruxelles. Ceva in genul L 263 / 2010. Asta ar readuce in calcul si acordarea OMM, conform statutului. Da, vor fi si pensionari militari dezavantajati : generalii, toti cei iesiti cu OSCAR-ul si alte sporuri de ultima ora bagate in baza de calcul, si cei iesiti cu ani putini de vechime efectiva ... In schimb, calculul contributiv ar indemna pe cei activi sa mai ramana in activitate ani buni, pentru ca orice diminuare a vechimii efective duce automat la o pensie mult mai mica ... Anul trecut de Paste am fost la tara unde m-am reintalnit cu un fost coleg de scoala generala, dupa 44 de ani ! Omul iesise la pensie dupa ce muncise ca subofiter la o inchisoare din Dambovita. Eu colonel rezervist, el subofiter la maxim, pensiile aproape la fel ! Va las pe voi sa spuneti daca e bine asa... Am spus lucrul asta ca sa vedeti care e realitatea ... E inutil sa va spun, cred ca va dati seama ca am iesit fara OSCAR, sau alte sporuri inventate de unii ... Inchei, dar nu inainte sa va spun ca se plateste acum si transportul la si de la domiciliu... A nu se confunda cu vechile foi de drum pentru CO, transformate in bani. Au ramas si acelea ...E de bine ...

Xman spunea...

@calinmihaib12
Cineva v-a speriat rau daca de o buna bucata de vreme nu mai comentati pe blog,iar cand o faceti va stergeti comentariile imediat.Sa stiti ca ne este dor de comentariile dumneavoastra domnule doctor!Nu bagati in seama toate parerile, pentru ca acest blog e pe undeva si o supapa pentru refularea atat de necesara...

Leo spunea...

Numai INCOMPETENȚI dar și hoți.
A ajuns la putere clasa politică prima generație de absolvenți de Spiru Haret la învățămînt la distanță cu examene date prin telefon.
Buze moi ăsta de la funduri europene, are sarcina preluată de la băietu , ca să facă într-un fel să se renunțe la Jalonul 215 , că oricum nu sunt în stare să elaboreze proiecte pt. a investi fondurile europene.
Nu credeam să ajung vreodată ca să o consider pe veorica un FAR al competenței.
Vin vremuri grele.
Cine nu moare o duce greu cu astfel de SAVANȚI.
La MFA este la fel.

Leon spunea...

29 Apriie, Ziua Veteranilor de Razboi:
https://www.mapn.ro/cpresa/17915_mesajul-ministrului-apararii-nationale--cu-prilejul-zilei-veteranilor-de-razboi

GG spunea...

Asa este,@Leo,vai de capul nostru,avem o combinație între cei studiosi la facultatile de la mare distanta și cei care le place linsul clantelor,plus multi frustrati care nu prea le-a plăcut armata și acum spun ca este sau a fost pierdere de timp,este un loc care au învățat sa coasa
nasturi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Eroii nu mor niciodata, vesnica noastra recunostință fiind cea mai meritată răsplată!! La multi ani celor care au mai ramas in viață!
stiripesurse.ro/premierul-nicolae-ciuca-cu-ocazia-zilei-veteranilor-de-razboi-urari-de-sanatate-viata-lunga-si-urmasi-care-sa-fie-mandri-ca-sunt-copii-si-nepoti-de-veteran-_2895145.html

Vali spunea...

Salut camarazi,
Tot o lalaim cu pensia militara ! Care pensie militara ? A ofiterilor...poate, dar in niciun caz a celor cu grade mai mici. Culmea este ca pensiile militare mai sunt catalogate si pensii speciale...care pensii speciale ? Alea de 800 lei, 1350 lei sau cele de 3000 lei ???? Pai frate, SPECIALE sunt toate pensiile civile care depasesc lejer majoritatea pensiilor militare !!!Cunosc pensie de sofer, in valoare 5700 lei, sunt multe altele mai mari decat pensia soferului de care va spuneam ! In curand pensiile militare vor ramane insignifiant de mici de tipul ajutoarelor sociale in conditiile in care maresti la civili cu procente net superioare iar la militari le dai 2,6 % sau deloc...tot sa lucrezi in armata ...nu ??????????????????? Drepturile rezervistilor le apara careva ???????????????

Xman spunea...

@rambo2021
Lamuriti-ma va rog ce e chevronul la elicoptere?

Huhu Rezea spunea...

@valy
D-ta nu vorbești de pensii militare pentru limită de vârstă ci de pensii de neterminați, bolnavi sau urmași.
Nu exista pensii militare pentru limită de vârstă atât de mici.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...


Vii tu, dupa un an calendaristic, sa ne prostesti mioritic carpatinic si artistic ca te duci la stapanii verzei Bruxellesului pentru modificarea țintelor jamboanelor PNRR-ului, cand puteai cu grabire s-o fi făcut cu țintire inca din Mai-Septembrie, sau maxim pana in Decembrie anul trecut cand schimbari s-ar fi putut?!

stiripesurse.ro/pnrr-ul-romaniei-se-schimba-din-temelii-vesti-uriase-pentru-pensionari_2895460.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, pe palpabile, scuzati: La neterminati li se implantează cozi de hulpe ca sa fie finisați si, fiind si-o problemă de erectie, li se monteaza si cate o pompă de injectie; iar la cei bolnavi, mai mult sau mai putin gravi, sau cu handicap li se dă cate un hap, sau o scară, o sfoară groasa din păioase de secară cu săpun de liliac si un crac de la copac, ca altceva ce pot sa dea, daca s-au dus naibii hakana chiar si banii din saltea de la această guvărnea-piază rea?!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Xman, nu-i ceva sa-l cumperi din Kaufland sau Dedeman, chevronul la elicoptere e platforma de apuntare, cat si acea structura dură la coada de libelulă;
@Rambo, doar 1096 de veterani eroi au mai ramas printre noi!

Leon spunea...

@Rambo, daca citeai mesajul ministrului Tilvar, ai fi aflat ca:
"În Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de dispăruţi, decedați, prizonieri, răniţi şi invalizi.

În prezent, mai sunt în viaţă 1.069 de veterani de război, 24 de văduve de război şi în jur de 20.700 de văduve de veterani de război.

 Puținii veterani de război rămași printre noi, mărturii istorice vii, reușesc și astăzi să ne evoce momentele de mare cumpănă prin care au trecut pentru a-și îndeplini misiunea sacră, aceea de a elibera țara de sub ocupația străină."

 

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Rambo, ascultă acilea versurile cu oile care iși fată oule si refuza in corpore sa eclozeze ovalele:
Cirip, asculta, ciobane,
Si inchide-ti turmele:
Sta lupul ascuns intr-un tufis,
Venind târâș si pe furiș
Sa-ti pape oule,
Ce le clocesc in staule
Țapii si caprele!
Ce trist este la GAZ
Ca berbecuții si oile
Refuza clocitoarele
Sa eclozeze ouăle!





Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon, care sinistru a trasmis mesajul asta STAS? Cel propus pentru Parastas?

Leon spunea...

"Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că România va trimite propunerile de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în 30 aprilie, iar propunerea finală avansată de țara noastră va veni inclusiv în funcție de recomandările primite din partea Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă de sâmbătă. Printre schimbările anunțate sunt introducerea de vouchere pentru instalarea panourilor fotovoltaice, metrou spre Otopeni și eliminarea procentului de 9,4% din Produsul Intern Brut şi înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB."(G4Media)..!

raul spunea...

Huhu @15,12
Mai intereseaza-te!N-or fi la ,,voi",dar la ,,noi",la armata ,sunt destule pensii de rahat!Cu vechime COMPLETA!Dar ,bogatul nu crede pe sarac,ci cauta justificari,vechime incompleta,urmasi etc ,etc ca guleratii!Scrie in decizie ,pensie pt limita de varsta ,ce dracu alta justificare folositi,voi,care faceti jocurile javrelor de la CPS???

Xman spunea...

@rambo2021
Multumesc.Gasisem ceva mai apropiat de ce a spus cfi,dar nu mi-era clar.Nici pomeneala de ironii.Ce spuneti,o rafala de vant,pentru un elicopter aflat in procedura de aterizare pe o platforma chevron ,dar cu doua cladiri stanga drepta la circa 10 m si cu 7 m inaltime , ar putea fi o problema de necontrolat pentru pilot,adica ar putea rasturna un elicopter cu o greutate de circa 3,2 t ,sau sa-l tranteasca de una dintre cladiri?

Huhu Rezea spunea...

@raul
Când nu știi... vorbești prostii!
Prin L 119/2010 tuturor neterninaților li s-a transformat pensiile anticipate în pensii pentru limită de vârstă. Transformarea nu s-a soldat și cu creșteri de cuantum.
Pensiile acelea mici sunt în majoritate pensii de urmași sau invaliditate.

Relu spunea...

Partea proasta e ca aia pensionati acum 10-15 ani confunda cum era atunci fata de cum e acum. Conditiile nu mai sunt ce erau candva si inafara de aia care plimba hartii sau au posturi caldute nimeni nu mai sta 30 de ani. Aia care au intrat de tinerei sub ordin au facut 25-27 de ani de serviciu si au plecat pentru ca uzura e mare din cauza prostiei si incompetentei promovata politic.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Iaca-i seara si bag seama ca Sinistrul Fundurilor Grase-Europene tupilate in izmene, de la noi, Fleoașcă Blazat Buzemoi, iar ne baga inapoi in grajdurile cu indexarile, tari ca flatulările, unde aceste pițigăiate de idexari cu gunoi sunt ca mulsul cainilor paznici la oi: ce sa dai nimic din mâna si ce mucea sa rămână?!

Huhu Rezea spunea...

Nu se prea poarte scoate un profesionist în oricare domeniu, politic, tehnic, militar etc, în absența unui solid bagaj de cunoștințe generale. Google le dă multora impresia că sunt genii!

Xman spunea...

@rambo2021
Deci se poate,dar cu multa precautie.Multumesc mult.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Xman, la orice astfel de amenajare exista obligatoriu ca atare in acel ,,câmp''si-o girueta pentru vant, avertizoare, si nu se face nici o manevra de miscare in decolare, sau aterizare-apuntare, fara a se cosulte aceasta giruieta avertizoare, verificata si aprobata de catre un metrolog sau meteorolog ce au cotatii dupa un catalog. Pilotul stie cu exactitate ca in atari condii de dificultate ce poate sau nu poate, si daca se supune riscului o face doar pe pielea de raspundere a lui...
****Prin anii '90, sigur pe el, eu l-am l-am vazut pe Viorel aterizand in scari coboratoare si de asteptare din treaptă in treapta, in care se cerceteaza terenul si se asteaptă sa se vada efetul de viraj sau de vârtej din iarbă sau din stradă, in centrul onestean cu limitare a spatiului aerian intre cladirile ce puteau viclean curentii de aer sa-i amplifice turbionar prin toate acele efecte de respingere din paravan, in perimetrul limitat, dar garantat terenul de aterizare si solid fiind marcat si la distanta medie marcat de orice obiectiv ce l-ar fi incomodat, ori el a facut-o de mai multe ori, fara erori. Acum, nu ca il laud pe-o realitate si ma jur, insă asta-i adevarul pur ca fost pilot destul de foarte bun si de profesionist pe post, dar eu va spun pe bune si la toti ca asa a fost!

mosmartin16 spunea...

Făcui niscaiva simulări cu privire la viitorul VPR aplicabil la punctele adunate în perioada de activitate ! Sunt aproape sigur că se va merge pe 59,5 lei ( punct pensie cu 30 stagiu mediu ) și nu pe 71,4 ( pentru 25 )...din două motive : a) mai puține cheltuieli cu pensiile ! b) ce rezultă mai puțin din recalculare rămâne cu ce era ( drept câștigat pe contributivitate ) ! Pensiile militare - în urma trecerii pe contributivitate - nu vor beneficia de cuantumul avantajos, decât în situația în care ar fi existent un articol expres în această privință ! Dar aceasta e exclus, deoarece s-ar menține inechitățile și totodată cheltuielile cu pensiile militare nu ar scădea, ci ar crește !

Outlander spunea...

@Leon
„Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la posibilitatea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență al României, urmare a dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene, MIPE, în calitate de coordonator național, vine cu următoarele precizări:

Data de 30 aprilie 2023 a fost prezentată ca dată orientativă până la care România va trimite propunerile de modificare pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, în baza căruia țara noastră beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro.
(...)
„Totodată, în comunicare sa, Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.”

Deci...”nu mai târziu înainte de 31 august 2023”!
Nu-i așa că ne apucă 2024?

https://www.g4media.ro/ce-vrea-romania-sa-schimbe-la-pnrr-ministerul-fondurilor-europene-propune-vouchere-pentru-panouri-fotovoltaice-metrou-spre-otopeni-si-eliminarea-procentului-de-94-din-pib.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, treburile, e-he-heee, sunt ca nu se cred geniali, ci ambițioși studiosi si bucurosi supermani ca nu-s superficiali, precum doctoranzii copy paste avansati jenerali dintre oportunisti si gulerații de clocari!

csej spunea...

Natarau.Iti spun eu militar calificat.Datorita polițiștilor se pot exprima si militarii.Stii foarte bine ca militarii au interdicție să-și exprime public nemulțumirea.Cu ce te deranjează că polițistul primește pensie militara?Crezi ca daca ar scade numărul celor cu pensie militara o duci mai bine? In raspund eu.Nu.

CEZAR spunea...

https://meta-defense.fr/wp-content/uploads/2020/06/1600px-RNLAF_AH-64_Apache_at_the_Oirschotse_Heide_Low_Flying_Area_36693386206-840x480.jpg

CEZAR spunea...

https://img.performancegunworks.com/img/mill-2019/8-9.jpg

CEZAR spunea...

Si magarusul pe care calarea Domnul Kiss si beat ...mai mult beat !

CEZAR spunea...

csej spunea...om batrin si vorbesti prostii !!
Daaa..sau tot EXPRIMAT rezultatul ..majurul saf de post = 7000 !!
La aprobarea PLX-199..s-au exprimat .."MI"...TARA NU MAI ARE BANI SIC...!!!

Leon spunea...

@Rambo, într-un an de zile numarul celor ramasi in viata aproape s-a injumaratit; in aprilie 2022 erau in viata 1.748 veterani de război și 43 de văduve de război...!!

mega2005 spunea...

@mos martin
As fi interesat sa aflu de la dumneavoastra in temeiul caror acte care sa "adevereasca" veniturile din solda lunara se vor stabili drepturile ulterioare pe "contributivitate"(care e o vrajeala pentru fraieri)...tot acele "adeverinte" facute "la apelul bocancilor" acum vreo 10-12 ani???
Si da, pe Legea 223. toti au beneficiat la recalculare de " cuantumul mai avantajos"....acum ar fi cah, nu???...din considerente care sunt clare.

Cezar spunea...

@ Rambo
Legat de elicoptere !
Zice olteanca in miez de noapte lu barbat-su ;
- Neică puișor , ai pornit drona ?
- Nu !
- Atunci s-a desprins ventilatorul din tavan

Mă simt nevoit să aduc incă odata să aduc o mica-mare corectie comentariilor d-voastra pentru corecta informare a publicului. Prima a fost când din neatentie ati atribuit poetului Lucian Blaga versuri dintr-o poezie a lui Octavian Goga.
Acum ,deoarece administratorul si trupetii din jur suflecati până la coate si cu ochii beliti in variantele năucitoare ale lui moș martin nu au sesizat ca de fapt Slobozia Mandra ( jud. Ialomita) nu este totuna cu Slobozia Bîlci de lânga Onesti (Barajul Bîlci construit intre anii 1958-1962 pentru alimentare cu apa a Combinatului de la Borzesti, spart de viitura cu debit 3100m/s în noaptea de 28-29 iulie 1991 , 31 morti si 250 case luate de viitură).

https://youtu.be/7cqUdLbdm1w

Apreciez profesia dumneavoastra si efortul depus incomparabil rasplatita ca risc cu beneficiile trepădușilor pifanteri trimisi in slujba satanei prin diverse teatre de operatii pe cheltuiala statului roman.
De asemenea apreciez valoarea , profesionalismul si daruirea celor care si-au sacrificat tineretea si familia pe santierele patriei ( cules porumb ,aviochimice in agricultura , Canal D_MN , Transfagarasan , lucrari de irigatii , contructii si intretineri cai ferate , constructii hidrotehnice ,Casa poporului . poligoanele de la Cincu si Babadag , statiile de la Muntele Mare ,Sulina , Hateg etc ,etc).
Intr-o lume in care UE si aliatul ei de peste ocean a dictat ca nu doar femeia poate fi mama proștilor ci si tatal nu avem nicio sansă să ni se aprecieze la justa valoare meritele si realizarile.



raul spunea...

Te faci ca nu intelegi Huhule!Lasa-i pe invalizi si pe urmasi!Eu vorbesc de cei cu vechimea completa a acelor ani !Degeaba a avut omul vechimea ,degeaba a avut 102%,daca BAZA a fost de cacao!Cum sa aiba unul iesit in 90-2000 pensie mare cand baza era de doi lei si doar 2-3 sporuri si alea procente mici,fata de milioanele de sporuri de azi???Asa ca si pensia lor e mica si nu mai sustine tu contrariul!De fapt multi ti-au spus-o pe aici ,dar te faci ca nu vezi!

Huhu Rezea spunea...

Raul
Nu-i văita d-ta pe cei cu pensie pentru limită de vârsta. Ei au pensiile actualizate cu cât trebuia... până in anul 2017. Le lipsesc doar actualizarile pe L 153/2017.

Vali spunea...

Huhule,
Nu ma-am referit in mod special la neterminati sau pensionati pe caz de boala, ci mai mult am vrut sa scot in evidenta felul in care ne trateaza ai nostri guvernanti fata de civilii contribuabili care beneficiaza de cresteri ale pensiilor , in timp ce noua militarilor ne dau unele procente insuficiente pt a combate inflatia sau ne sare randul! De aceea multi civili, in cativa ani dupa ce au iesit la pensie ne ajung din urma si ne depasesc la pensie...
Ceea ce nu este corect! Ar trebui sa beneficiem de aceleasi procente de crestere a pensiilor.

mosmartin16 spunea...

Mega 2005, da bre, contributivitate pe baza soldelor din activitate ! Că or fi fost și adeverințe făcute la "apelul bocancilor" nu e exclus, dar regula generală a fost alta, nu cum îți închipui tu ! De parcă ai fi fost prin toate unitățile militare ale patriei să vezi cum e problema în ansamblu !🤣🤣🤣 Cât despre cuantumul mai avantajos, da bre, în baza lui 223 toți au beneficiat de el, doar că...numai unii, adică vreo 30%... au beneficiat de ..."beneficiile" rezultate din algoritmul lui 223, respectiv de creștere ! Capisci ?! Lege "bună" pentru cei mai mulți, atunci la recalculare, nu ?!🤣🤣🤣 Ca să nu mai continui cu consecințele reglementărilor "fătate" ulterior la 223 ! Capisci, bre ?!

raul spunea...

Pai nu pe ei ii vaiet ci pe toti!
Ei au pensiile actualizate cu cât trebuia... până in anul 2017.
Pai asta e durerea!
Ca nu-i putin lucru,cand la civili s-au dublat pensiile ,cand omologii iesiti dupa 2017 au pensiile cu 50-100 % mai mari ,cand inflatie e cum e ,sa nu ne ,,vaitam" in speranta ca va vedea cineva nedreptatea ,bataia de joc a decidentilor din minister?
In fine!Traiasca 1 Mai muncitoresc !Mergem inainte,ca inainte era mai bine!

mosmartin16 spunea...

Mega, ia răspunde tu acilișea, dar la "obect", fără divagații : dacă în PNRR spune că pensiile speciale trebuie aliniate la principiul contributivității, adică pe puncte și din întreaga perioadă de activitate, nu din 6 luni și acelea alese "pe sprânceană" și CCR spune - în scris - că și pensiile militare sunt speciale....cum o dai la întors bre ??!🤣🤣 Hai "luminează-ne" !🤣

Dan B. spunea...

Topicul în cauză nu readuce în discuție două problem majore, eludate de către Huhu în mai toate postările sale:

1.Zice că „Prin L 119/2010, tuturor neterminaților li s-a transformat pensiile anticipate în pensii pentru limită de vârstă.”, uitând că disponibilizarea din 1998 a statuat trecerea în rezervă cu drept de pensie militară tuturor celor care îndeplineau condițiile prevăzute în OG 7/1998, fără a fi fost penalizați pentru vechimea efectivă incompletă, aceștia fiind asimilați celor cu stagiu complet, nicidecum „neterminați”, așa cum aiuristic au fost catalogați de mintea lui bolnavă.
Și iată întrebarea întrebătoare privind tembelismul calculului contributiv al pensiei militare: punctajul total realizat pe întreaga perioadă se împarte la numărul anilor prestați în armată sau la 30 sau 35 ani? Opinia mea este aceea că, pentru „neterminații” lui Huhu, acel punctaj ar trebui raportat la anii de serviciu realizați în MApN, căci, in majoritate, au fost trecuți în pensie pentru „suplețea” sistemului militar dorit de yankei.

2.Eu, de la bun început, am promovat ca printre beneficiarii legislației pensiilor militare să se afle personalul militar al MAI și MJ, inclusiv polițiștii care, până în 2002, au avut grade militare, nicidecum cei care s-au angajat ulterior ca funcționari publici.
De ce susțin așa ceva? Pentru că funcționarii publici din MAI ș MJ, beneficiari ai unor pensii sensibil mai consistente în baza unei legislații favorabile și înglobați la categoria pensionarilor militari, afectează imaginea publică a militarilor get-beget.

GO spunea...

@mos martin 16. Mare pledoarie pentru contributivitate la militari! CCR bla ...bla!

Îti pun si eu o intrebare! Două!

1) Ti se pare corect, egal etc. ca un profesor (de exemplu) sa aiba dreptul sa contribuie dimineata din activitatea de profesor, iar dupa amiaza si din activitatea de administrator de firmă? Propria firma? Ca militarul nu are voie sa contribuie si din ultima activitate, pe langa profesie de baza. Si automat militarul este ..utut la principiul contributivitatii.

2) Similar. Ti se pare corect ca o croitoreasa (de exemplu) sa aiba dreptul sa contribuie dimineata din activitatea de croitoreasa, iar dupa amiaza si din activitatea de dansatoare la bara? Iar femeia-militar sau politista sa nu aiba voie sa contribuie si din ultima activitate, pe langa profesie de baza? Femeia-militar sau politista fiind faultate exact la principiul contributivitatii?

Asadar, ti se pare corect, constitutional etc. ca in cazul principiului contributivitatii, unii sa aiba dreptul sa contribuie si din gunoi si in curul go - pe langa profesia de baza, iar militarii doar din lefurile de la armata?

GO spunea...

@ mosmartin 16. Apropo de PNRR si de ceea ce am spus inainte. Nici CE nici BM nu li s-a adus la cunostinta ca in cazul adoptarii propunerii de trecere a pensiilor militare la contributivitate, militarii romani nu au dreptul sa contribuie in volum nelimitat ca ceilalti cetateni!

Ei, acum cunosc si CE si BM. Prin prisma unor militari care au informat corect cele 2 institutii. De aia au devenit nervosi, nu doar USR-istii, dar si ipocritii de Budai, Bolos etc. Si nu numai, inclusiv magistratii CCR au intrat in vrie, care trebuie sa dea explicatii cum e cu ingradirea dreptului la munca pt. militari, adica si la contributie! Lucru interzis chiar de Constitutie.

GO spunea...

Legat de material, in mod cert ca magistratii CCR pregatesc la ordin, terenul pentru excluderea din legea pensiilor militare, a politistilor.

Pacala spunea...

Am o curiozitate. Poate vreunul din seniorii de pe blog sa facă o comparație în dinamica evoluției pensiilor militare, sa arate/din care sa rezulte pana în ce an a fost mai " bună" legea ce stabilea pen mil in raport cu modul de calcul din sistemul public?
Poate mos Martin.... poate altcineva....

Huhu Rezea spunea...

@Buzescu
Nu-ți mai da cu presupusul! Toți disponibilizații au avut pensie anticipată sau pensie anticipată parțială plus ajutoarele si compensatoriile de care tot vorbeste @Câinele roșu, până la intrarea în vigoare a L 119/2010.
Suma punctajelor anuale, pentru perioada lucrată efectiv, se va înmulți cu punctajul de referință obținut prin împărțirea valorii punctului de pensie la media stagiilor complete de cotizare utilizate în calculul punctajului pe L 263, medie care mai mult ca sigur va fi de 30 ani.
@GO
Ție ți se pare normal ca un ofițer care are aceleași stagii de cotizare efective ca și un profesor să aibă o pensie, zisă militară, mai mică decât pensia contributivă a profesorului?

GO spunea...

In ultimele 2 unități în care am activat! Demisii în valuri. Nu pensionati, ci pur si simplu, demisii. Nu mai este dispus nimeni să lucreze sub salariile nete de 2000 euro încasate de zidarii necalificați de pe santierele patriei. Plus multitudinea de restrictii.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Dar tie-ți pare normal ca eu, fiind pensionat cu drepturi depline (nu anticipat!) după peste 25 ani de serviciu, să fiu considerat, de alde ca tine, ca fiind „neterminat”, chiar dacă am aproape 45 ani vechime cumulată.
De ce să fiu considerat „neterminat”, dacă legislația din 1998 m-a catalogat pensionar cu drepturi depline, cu vechime completă.
Și, atunci, de ce suma punctajelor se va împărți la 30 ani? De ce nu la 25 ani prestați în Armată, eu având vechimea completă la data trecerii în rezervă?
Am dispus eu „subțierea” efectivelor, nu statul, pentru a intra în grațiile lui Uncle Sam, cel care a și „sponsorizat” financiar aceasta?

GO spunea...

@ HH. Normal ca nu mi se pare normal. Eu am vrut doar sa atrag atentia ca cei cu contributivitarea, sa va puneti si in pielea activilor. Acestia nu concep contributitivitarea fara ridicarea tuturor restrictiilor de contributivitate. Pe asta cum o rezolvati?

reddog spunea...

Dincolo la Cezar sunt multi neterminati care au luat mormane de ajutoare.
Sunt tari in clonț că albina in buze. 😁
Mereu am dispute cu ei. 😁✌️💪🦅🇷🇴

mosmartin16 spunea...

Confirm ceea ce spune Huhu, respectiv faptul că acel VPR va fi un altul decât cel rezultat prin numitor de 25 ! Și eu cred că-i vorba de 30 ! Dealtfel, poate unii nu știu...chiar și în PNRR ( jalonul 214 ) se face trimitere la a nu se utiliza acel 25 !🤣 Căutați "aclo" și vă lămuriți....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Sa vă periez, ca pe patronul cărnii din Onești, Bunghez, ce s-a ridicat ca speculant din cereale făinoase si orez, apoi pe lung ca sa va ung cu alifie de simpatie si melancolie cu gâdilici si zgândarici pe la burici sa nu va mai bociți de colici si de vârcolici:
Ce frenezie si ce efervescenta constructivă, cu bombonica dulce amăruie pe coliva la domniile voastre cu ciripoielile pe aici măiastre, care v-ati lasat de sulele in coaste si impunsăturile si ciupelile bombastice ca sa aveti discutii constructive pe obligatele pensii militare super contributive, zisei eu incantat si dezîncrâncenat că bine v-am mai gâdilat si periat, de parca as fi bagat o stareță de mânăstire la mine-n pat s-o iau fentos la sarutat, caci doar si numai pensia pe contributiva ne mai poate scoate la lumină din hrubă, peșteră sau din colibă, in care zăcem sinistru si mortal inca din Paleolitic si Neanderthal! Ave, cu pace si prietenie, si doar contributiva pe puncte sa ne fie, in vecie!

Liviu PO spunea...

Cea mai buna varianta este in opinia mea,nu ca mi-ar apartine, e cea din legea servitutii militare,respectiv RENTA MILITARA VIAGERA (in care am apreciat ca inclusiv perioada de liceu militar de dupa 16 ani trebuie luata in considerare la vechime efectiva in armata,prin aceea ca activitatea de sectoare interioare,exterioare,bucatarie,activitati extrascolare etc sa fie considerata munca normata,2 ore pe zi-intocmindu-se in acest sens inclusiv un contract de munca part-time,daca se va cere) Punctum
In momentul in care un bobocel de liceu militar semneaza contractul cu MAN prin parintii sai,acesta sa contina macar doua documente in care sa fie stipulate clar si fara echivoc cel putin:1.Evolutia in cariera( salarizarea in fiecare etapa a carierei prin folosirea a cel putin doua etaloane:cotatia aurului si a graului la bursa)2.Evolutia post cariera (renta militara,varsta si vechimea in serviciu militar la care se poate obtine,valoarea acesteia,criterii de pierdere,modul de acordare a unui grad ulterior trecerii in rezerva si cresterea rentei in acest caz,drepturile urmasilor,aici ar trebui sa fie trecuti alaturi de copii si sotie inclusiv parintii,iar procentul sa fie cat mai apropiat de 100%-nu 50% cum este acum)

GG spunea...

Dragi tovarăși in ale armelor, dragi rezerviști,este bine ca ne arătăm și ne spunem păsul pe aici!Este bine ca acest Blog aparținând acestui om minunat ,ne da posibilitatea sa ne expunem liber părerile noastre de oameni răniți în onoare și demnitate de niște imbecili cocoțați în jilturile unde au stat atâția oameni de stat,mari oameni de stat.Marele român patriot care a dat demnitate acestui "neam de idioti",
spunea ca unii vor sa ne dea tara înapoi cu 50 de ani,ca a avut dreptate sau nu,putem constata fiecare acuma, nu peste 5o de ani.Vedem cu ochii noștri cum rezerva armatei este dusa în derizoriu de niște analfabeți în ale militariei,cum suntem la un pas ca 80% sa ajungem în situația de a fi asistați sociali.Nu v-ați întrebat niciodată de ce toate ăstea? Cred ca da,fiecare s-a întrebat măcar o singura data,cred.
Vad aici,niște imbecili,ca altfel nu pot sa le zic,cum îi interesează altceva,altele de ce ar trebui sa-i intereseze,cum nu le da peste Rît(gura porcului)atunci când prin unele lori de poziție defăimeaza armata și rezerva ei și pana la urma și ceorlalte arme.Ar fi multe de spus,nu vreau sa plictisesc,decât să ne plângem ca niște babe neputincioase,mai bine am lupta pe toate fronturile pt.a ne cîsiga,onoarea si respectul pierdut.

mosmartin16 spunea...

GO, da în 2011 - 2015 cum s-a rezolvat ?! Atunci nu erau...activi ?!

mosmartin16 spunea...

GO, contributivitate ( puncte x VPR cu stagiu mediu 30 ) + supliment de până 50 % ( pe praguri de vechime ca militar ) pentru restricții și interdicții din timpul activității ! Cum e ?!

Huhu Rezea spunea...

BUZESCU
IN 2001 ți-a recalculat pensia pornind din 60% pentru 30 ani vechime efectivă plus 2% pentru fiecare an lucrat peste. In 2008 ți-a dat 60-65% pentru 25 ani vechime, plus 2% PENTRU FIECARE AN PESTE.Puteai să ai pensie pentru limită de vârstă numai dacă aveai potrivit art. 12 din L 164/2001
b) vechime minimă în serviciu de 30 de ani bărbaţii şi 25 de ani femeile, din care efectiv ca militar 15 ani bărbaţii şi 10 ani femeile.


În 2010 ți-a recalculat contributiv pensia punctajul fiind calculat numai din cei 25 ani lucrați efectiv.

In 2016 ți-a recalculat pensia cu un punct de pensie de 85% + sporul OMM din baza bruta de calcul.

Dan B. spunea...

@Huhu:

Și cu Legea 119/2010 și cu Legea 223/2015, recalcularea mi-a adus cuantumuri diminuate, comparativ cu cel stabilit prin Legea 164/2001.
Îți explici de ce două legi consecutive m-ar fi adus diminuări, în condițiile în care mi-au trecut CF=5,5, sporuri de peste 100% și IC=20%? Sau legile în cauză ar fi fost menite economisirii la buget?

raul spunea...

Mai mosule ,tu tii cu ...martinul!Dupa ce logica sulii gandesti?Daca am iesit dupa o lege care imi cerea 25 de ani vechime sa ies normal la pensie ,tu vii ca ...lupul sa nu zic altfel si spui ,nu ,ca trebuie 30???dupa o mie de ani ca asa ti s-a sculat tie ca stat?Daca sunt si in minister ca tine m-am lamurit!Logica de ...!Ori o trebui sa cumparam vechime si noi???Las Fierbinti in actiune,,ba esti prost ,ba esti nebun?"Tara de kkt!

Leon spunea...

Huhule(pentru corectitudine!) art.12 din OuG 77/2007, a egalizat la 25 de ani ptr.B. si F. vechimea in serviciu:
"Art. 12
Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cadrele militare în activitate care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a)vârsta de 55 de ani;

b)vechime minimă în serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani.“
Iar procentul ptr.grupe era intre 60 si 64%..!!

Cezar spunea...

O singura CONCLUZIE
AI FURAT - GRASULE..ENORM PE JALNICA L -164 !

GG spunea...

Tocmai ce scrisesem ceva ce lăudăm efortul adminului acestui blog,despre demnitate,onoare,dar și de bătaia de joc a demnitarilor acestei nații fata de rezerva armatei.Se pare ca nu a stârnit interesul patronului.Mă intreb:Merită să alocam timp ptr.a posta dacă nu sunt luate în seama ? Sau măcar date explicații pt.ce și cum.In schimb,văd cum apar unele postări a unor frustati,care își varsă tot felul de elucubrații și a urii fata de unii camarazi din SNAOPSN,auzite,
probabil,la unele bodegi rău famate de prin mahalalele orașelor.Atâta am vrut sa arăt.

Leo spunea...

Onorabilule,
Recalcularea a pensiilor în plată la 31.12.2015 pe L 223 , s-a făcut prin raportarea BAZEI DE CALCUL la salarizarea din 2009 . De acea mie , sau lui Flavius sau multora practic li s-a înjumîtățit cuantumul cuvenit față de cuantumul în plată.
Asta este ORIGINEA MÂRȘĂVIEI , clocită de licheaua de maciu piciu & CO.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cu sufletul in Rai si cu burta plina pospai, daca ai muncit sa ai mălai, dar Pastile impreună bine nu sună si pochimea se adunară si anulară ideea anti seculară cu egoismul ca trebuie sa stea catolicii cu Pastile in afară! Ia sa cititi cata inversnunare pe o idee de reunificare:
https://r3media.ro/mesaj-clar-din-partea-patriarhului-daniel-pe-tema-petitiei-lui-papahagi-si-baconschi-toate-argumentele-invocate-sunt-incorecte-publicarea-petitiei-pe-internet-iresponsabila-bor

GO spunea...

@mosmartin 16. Intre 2011-2016 a fost la conducerea armatei, ultimul val comunist. Conducerea a fost inlocuita integral de noile generatii. La aștia nu mai tine si ...ututi si cu banii luati. Mai iesiti de pe bloguri si vorbti si voi cu ei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vreti pensii mai mari de la coalitie, cand se ingheata salariile la Armata si Politie?gazetarii.ro/proteste-pe-6-mai-dupa-ce-au-crescut-salariile-la-politicieni-guvernul-anunta-inghetarea-veniturilor-la-profesori-cadre-medicale-armata-si-politie

Leon spunea...

In aceasta seara la B1Tv, ministrul Marcel Bolos a spus ca in perioada 15-19 Mai, delegatia guvernului va merge la Bruxelles sa renegocieze PNRR lui Câțu si Ghinea..!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Azi, de 1Mai, Ziua Albinelor, sa percutăm lungi ace in dosul trantorilor-guvernantilor ca sa-i silim la aplicarea reformelor si actualizărilor, care sa excluda orice forma de discriminare la pensiile si soldele militare! La multi ani cu sanatate, mancati mici si beti bere pe saturate!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Adios, sanse electorale gastilor care au lovit criminal in pensiile militare:
stiripesurse.ro/sondaj-curs-cum-ar-vota-bucurestenii-la-alegerile-locale-psd-si-pnl-scad-urca-aur-si-usr_2896645.html

Huhu Rezea spunea...

@Leo
Păi din 2009 și până în 2016 nu au fost decât majorarea cu 10% din anul 2015 iar solda de funcție a fost inclusă în noua soldă de funcție în cuantum compus... valabilă și astăzi pentru activi... până se aplică definitiv L 153/2017.

Leo spunea...

H-ule,
Sunt RESEMNAT.
Nu se va aplica niciodată L 153 și nici ACTUALIZARE după cum apar evenimentele politice în desfășurare. Se vrea o altă lege a salarizării când nici L 153 nu s-a aplicat în totalitate.
Licărul de speranță este pe 30.05.2023 cu posibila admitere la CCR a excepției oug 59. În caz de admitere a vreunui dosar din cele 69 , atunci tot prin Instanțe va trebui să luptăm pt. restituirea diferenței pt. anul 2019 în care a fost în vigoare Pct.3 din art. VII.
pt. OUG 114 cu intrarea în vigoare din 01.01.2019 , presimt că trebuie luat de la capăt pt. declararea la CCR a art. 84. va mai dura cam 3 ani. Mulți nu or să mai prindă evenimentul.
acela.
dacă pe 30.05.2023 la CCR se face troc între CCR și politic și se vor respinge toate dosarele , atunci nu mai există nici o speranță pt. restituirea aferentă anului 2019.

Dan B. spunea...

@Cezar:

Este evident că lipsa științei de carte ți-a fost compatibilă exclusiv funcției de cioban la oi, sef peste saivane și grajduri.
Ai cumva idee cum că mi-aș fi emis propria-mi decizie de pensie? Căci, la puținătatea minții tale, nu-i de mirare!

benji spunea...

Minţile tuturor din grup strălucesc de măreţia propunerilor deştepte pentru calcularea pensiilor speciale. Mari oameni, mari creaţii! Întretimp, cârmuitorii au pus de o tăcere ascunzătoare pentru păcălirea activilor care mai pot scăpa de viitorul luminos al pensiilor militare. În câteva luni, capcana va fi închisă şi numai activ să nu fi.
Gospodăreşte judecând, de unde amarul lor să mai dea la pensiile militare, nu vedeţi cât de tare suflă vântul prin visterie?
Războiul este scump, dar este al nostru, şi îl plătim ca să ştie şi barbarii de reguli cum şi noi suntem sau am fost reg... Le-am dat carburanti de mai mult de un bilion, facem frenetic comenzi de mai multe bilioane pentru apărarea noastră, cu loc de livrare unde ne cere mândria, le găzduim populaţia, ne falimentăm agricultura şi industria şi vorba înţeleptului, dacă tot pierdem , să câştigăm,ştiţi ce! Deci nu mai fiţi meschini cu pensiile astea.

mosmartin16 spunea...

GO,spui că...la ăștia nu mai ține ! Și ce vor face, ies activii în stradă ?!🤣

mosmartin16 spunea...

Bre Raul ! Logica ta face "dinsticție" între ce înseamnă a crede și a dori ?!🤣 Sau ți-ai pierdut-o "în păpușoi" ?!🤣 Iar argumentele "tele" - dealtfel de bunsimț - cad ca popicele când e vorba de câți bani ai, câți poți da, câți vrei să dai ! Capisci bre ?!🤣🤣🤣 Și - înainte de a te arunca, cu capu' înainte - mai "cetește" bre și vezi ce e scris cu acel 25 în PNRR ! Repet, nu confunda dorința cu părerea ! Ai cum înțelege asta bre ?! Măcar încearcă și primești...aplauze "înflăcărate" !🤣🤣🤣

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, hai sa stam cuminti chitic ca nu se mai aplica nimic! Ce sa se mai aplice vreo majorare, sau corelare, cand ,,gaurile bugetare'' au ajuns acum la 23 de miliarde?! PSD are coborare la 29% si PNL la 17%, dar vor ajunge curand si la sub 10%, si sa nu uite, hienele, ca le vor tremura izmenele, cu tot cu piticot in chilot, pentru fiecare vot, pentru ca, impreuna cu prietenii si familiile le putem spulbera electoral ierarhiile, daca-si mai continua prostiile cu ignoranțele, indiferențele si inghețările catastrofale, acum halind en gross consecintele electorale...
Nu-i un accident sau neplacut si trecator incident ce ni s-a intamplat la portofele sa avem goluri in traiste si sa ni se faca vietile vraiște, prin Lola Fiola cu oug 57, 59 si 114, ca daca chestia era accidentala o reparau ei sa nu mai fie nasoală si nu era o mare scofală, dar aici este o chestie mafiotă, foarte bine organizata si orchestrată sa fim, inr-un final, distrusi total!
Avea dreptate pesedistul nănău, Mihalache, cand mi-a zis la masă si pe șuștache, la o bericea si o ,,peltea,'' de față cu gen, Oprea ca, in vecii vecilor si cat va exista Legea pensiilor, nimic nu se va mai acorda militarilor si politistilor, deci nici in 2023, nici in 2024 si nici in 2054 sau 2074! Dupa care, dupa un timp oarecare si tot cu Mihalache de față, dar la o altă masă, de data asta gen. Oprea si-a reiterat stirea cu sublinierea sa nu uit sa va spun si domniilor voastre că ce, de atunci incolo, pe toti ne va paște, intarind ideea unei vădite conspiratii mafiote, pe toti sa ne sape si ingroape cu lichelele PSD!...
Nu credeti aceste ziceri? Dar nu vedeti si nu simtiti, de ani si ani, ce cu noi se petrece?!

mosmartin16 spunea...

Păcală, nu am aprofundat Decretul din 1977 care viza pensiile militare, dar, dacă e să fac o comparație între cele două legi ale pensiilor militare, respectiv 164 și 223, consider că prima a fost mai corectă și spun asta în pofida faptului că "io" fac parte dintre cei 32% cărora le-a crescut pensia în urma recalculării din 2016 ! Ciudate vorbe...or spune cei care nu înțeleg ce înseamnă "prințip" și-s incapabili să vadă dincolo de propriul "bozonar" !🤣 În ceea ce privește raportarea la pensiile civile, comparația poate fi făcută doar pe medie, respectiv pe ani ...medie pensii militare / medie pensii civile ! Și de acolo poate rezulta unde a fost mai ok - în timp, pe ani - între cele două sisteme de pensii ! Poate o să revin și cu o astfel de comparație !

GO spunea...

@mosmartin 16. Legat de propunerea ta. Merge, dar eu as face altfel si as pune punct pt. totdeauna zâzaniei privind pensiile speciale. I-aș face pe toți contributivi. Dar ... aș adopta lege separată care să compenseze la pensie, oricarui cetatean, fiecare interdictie in parte care i-a afectat contribuția in activitate. Un procent raportat la propriile venituri sau la SMB, alocat pentru fiecare interdictie. Si aici apar procente diferite, de la categorie la categorie. Pt. ca de exemplu, smecherii de consilieri la Curtea de Conturi (si care au pensii la fel de mari ca magistratii) au 2 interdictii mari si late care afecteaza contributia. Iar militarii au vreo 10 interdictii care afecteaza contributia.

Asadar, o "lege a interdictiilor". Cetateanul care nu a avut dreptul sa isi traga firma sa contribuie mai mult la pensia lui, sa zicem +2% pt. fiecare an de interdictie. Ceateanul care nu are voie sa candideze sa contribuie mai mult ca presedinte sau ca parlamentar, +2% pt. fiecare an de interdictie. Cetateanul care nu are voie la sindicat sa isi poata majora veniturile contributive,+2 pt. fiecare an de interdictie. Cetateanul care nu are are voie sa genereze venituri contributive din profesii suplimentare considerate nedemne - desi legale (dansatoare la bară), inca 2% pt. fiecare an de interdictie.

AȘA S-AR REZOLVA PROBLEMA ȘI DIN PUNCT DE VEDERE DEMOCRATIC. ȘI CEEA CE ESTE MAI IMPORTANT, NICIUN IDIOT NU AR MAI PUTEA CÂRĂI NIMIC. PT. CĂ O ASTFEL DE LEGE "A INTERDICTIILOR" NU GENEREAZA PENSII SPECIALE, CI REMUNEREAZA INTERDICTIILE DE CONTRIBUTIE. ALTERNATIVA FIIND DESFIINTAREA ORICAREI INTERDICTII DE CONTRIBUTIE, IAR REZULTATUL GENERAL AR FI O DESTEPTARE A TUTUROR IDIOTILOR CARE ACUM NU AU LOC DE PENSIILE MILITARILOR

Leon spunea...

Stiati ca:
"Zeci de mii de euro restanțe salariale pentru fiecare magistrat
Majorarea cu 25 % se aplică retroactic de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete(VRS=605lei).
Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.

Au solicitat recalcularea pensiei speciale
Potrivit unor surse judiciare, magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru RECALCULAREA pensiei de serviciu."(G4Media)..!!

Liviutatarush spunea...

Magistratii tocmai ce si-au tras inca 25% la salarii calculate retroactiv pe ultimii cinci ani! Tara lui papura Voda! https://romania.europalibera.org/a/magistrati-salarii-majorate/32377218.html

Leon spunea...

Un gest frumos din partea viitorului Premier:
"Președintele PSD, Marcel Ciolacu, mai are doar câteva săptămâni până când va deveni premierul României, iar de 1 Mai a ales să facă o vizită la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. El a spus că a preferat să fie alături de cei care muncesc în fiecare zi.
”Am ales ca de 1 Mai- Ziua Muncii să fiu alături de cei pentru care această zi este una obișnuită de muncă. Le-am mulțumit medicilor și asistentelor de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” pentru că sunt ca în fiecare zi la datorie, așa cum au făcut-o și în perioada pandemiei când au fost în prima linie a luptei cu virusul. Și mă bucur că am putut să fac asta împreună cu profesorul Adrian Streinu-Cercel.

La fel, trebuie să le mulțumim POLITISTILOR, POMPIERILOR și tuturor celor care astăzi muncesc pentru ca noi, restul românilor, să ne putem bucura de familie și prieteni."(Stiripesurse) !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ne-a pus in capul locului patronul blocului, dară, un grătar din elemente de tablă goală de sters talpile afară, pe jos la scară, fiind util nouă de sters noroiul de pe talpi cand plouă, dar nici pana la această oră locatarii nu se indurară sa-l incingă brici karici pentru prăjit cărnăciori firfirici si trihirica de mici, ceea ce denotă esential, dar nu si electoral pentru guvernul imoral, ca se asteaptă sezonul estival in care lichelele de la guvernare sa mai scada prețurile unitare la toate hangaralele alimentare, cât si sa mai crească pensiile pentru a putea fi achzitionate cărnăriile si berile, caci blocul abia terminat de renovat e ocupat predominant de pensionarii care au pensiile fleoștorogite rau tare si in foame, intre 1100 lei si pană in 1800 lei, si nu se pot ridica ei la mai mult decat zebrele unui grătar ștergar care onorează ușa precar, ca așa a vrut această lichea de pesedea, secondata de acea belea de penelea, sa fie așa ca sa aiba ei mai mult de unde fura, inșela si indesa la propria teșcherea! Sa mai zica cineva aiurea ca nu traim bine in perpulea Ieuropa, unde toate sunt kaka maka de mai nimica in groapa de gunoi, Romanicaca, adicatelea mai nașpa decat in Tanganica, Bangladesh sau Martinica, prin urmare si asa deci si cu gratarele foarte uscate, seci si reci si, ca sa-mi fie exemplul mai cu pardon, precum in Muzeul cadavrelor roz bombon, moroilor din silicon si moaștelor maron, I.C. Parhon!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane, Leoane, propaganda electorala n-o sa ne tina noua de foame, nici loc de carne pentru grătare, caci ea mai trebuie si concretizata la populatia falimentată si infometată! Mai bine transmite-i Ciolacului adevarul rezultatului inrăirii electoratului cand s-a reflectat in rezultatele sondajului, si asta e de la neglijarea maselor populare in mare infometare, cu insemnatate numere de locuri care aduc grosurile de voturi! Numai tin promisiunile desarte, daca nu sunt si concretizate si daca vrea electoral bune rezultate, ca si mie daca nu-mi fac dreptate nici nu pun mana pe clanța usii de la intrare la votare!!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Coane Leoane, uite aici, in completare:
https://www.stiripesurse.ro/sondaj-curs-cresterile-de-preturi-au-lovit-in-plin-9-din-10-bucuresteni-se-declara-afectati_2897320.html?utm_medium=notification&utm_source=site&utm_campaign=os

Leo spunea...

Mai bine se ducea la I Cantacuzino ca să-i povestească finul savantului vorbitor pe silabe , cum se toacă banii MFA -ului acolo din 2017 pe sinecuri grase puse pe nepotisme și cumetrisme.
Marcel , lasă Institul MB că nu acolo arde. Du-te la I. Cantacuzino dacă vrei să faci curățenie ca prim ministru pe țavă..........

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, dar Clubul sportiv, Steaua, din care se cară de acolo banii cu cârca si sarsanaua, si unde sunt mai multi mafioti angajati decat sportivi asa zisi performanti?!, caci salariile si primele, cat si ciubucăriile, fiind cu mult mai importante, intrec de departe rezultatele neperformante, cu acesti bani putandu-se rezolva soldele si pensiile celor sarmani si inca ar mai ramane multi saci cu biștari! Sa mai pun si protocoalele cu mese festive, repetitive, cu cu mariguristi si muzici selective, de mare lux orbitor, pentru mafiile si clocarii lor,in oponența si in bataia de joc a saracilor? De aia s-au dus naibii din buget cele 23 de miliarde si acum ii arde foamea de bani si nu stiu ce sa mai taie acesti golani, masluind ocaua sa acopere gaura...
Inconstientilor si repetenților in sondaje electorale, unde vă este cu durere si jale mare, mai aveti exact 1 an de zile si voi nu va mai reveniti in fire sa dregeti busuiocul cu risipelile, aiurelile, aburelile si datoriile ca sa nu pierdeti alegerile?, ca iar ne trezim cu PMP, USR PNL si alte lepre ca pun mana pe putere si acest popor urgisit iar o sa sufere de lipsuri saracie si foame!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca sa intaresc comentariul meu de mai sus, uite ce am gasit bun de pus:
https://www.stiripesurse.ro/escrocheria-aur_2897455.html

mosmartin16 spunea...

Raul, ce "logică a sulii" ai tu bre?!🤣🤣🤣 Acel 30 e stagiu mediu bre !🤣 Dar dacă al tău căpșor nu pricepe diferența dintre actualul punctaj mediu anual și viitorul VPR ...întreabă bre !🤣 Sau...nu știi ce și cum să întrebi !🤣🤣🤣

mosmartin16 spunea...

P.s. Raul ! Acel 25 e trecut în PNRR să nu fie aplicat ! De ce ?! Simplu : să scadă cheltuielile ! Că ne place, că nu ! Om vedea bre ce urmează !

mosmartin16 spunea...

Pe România tv numai prostii se debitează ! E acolo...satiră și umor !🤣🤣🤣

Leo spunea...

Crețuleasca + CO , fac valuri ca să le crească audiența.
Baciu a spus foarte clar că 35 de ani reprezintă stagiul complet de cotizare și nu că numitorul formulei este 35.
VPR va fi 750 lei. Deci vedeți ce pensii ați avea pe contributivitate
Eu aș avea 4700 lei în loc de 3800 lei în plată de pe vremea lui GĂBIȚĂ. Iar 2700 după recalculata lui maciu piciu & CO.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Extrem revoltati seniorii pensionari ca sunt ignorati de guvernantii bișnițari, protejand marile companii gușteroi cu salariile de 27.000 de euroi, ca acolo sunt risipile, nu pensiile, nenorocitele si saracele! Mai sunt si alte resurse bugetare din care se scurg cantitati financiare, extraordinare, in care se infing gusteroii de partid, si de cand s-a descoperit găuroiul bugetar nu mai vezi pe sticle tv in bazar, la ziar la interviuri publice nici un parlamentar niohoind promisiuni in zadar si care vor sa păcăleasca poporul asta sarac si falimentar, caci doar lor le intra sume colosale in buzunare, stiindu-se cu mustile pe caciuli caci n-ai cum sa furi decat sa te aflii in Șparlament intre colonade si balcoane, din caramizi sau pompate cu silicoane si cu laba pe butoane, fiind la guvernare!