Un produs Blogger.

duminică, ianuarie 28, 2024

Art. 101 din Codul fiscal a fost exceptat la aplicare prin art. 101^1 pentru pensiile ocupationale si cele facultative

4 comments

 


Dacă și pensiile militare ar fi pensii ocupationale, cum i-au ametit pe rezervistii mai creduli sloganul lansat de cei care se straduiau sa scoata pensiile militare din reforma pensilor de serviciu, intrau si ele in exceptia de a nu fi supraimpozitate, exceptie introdusa prin OUG nr. 115/2023 la  art. 101 alin. (2) din Codul fiscal, asa cum abia fusese el modificat prin Legea nr. 282/2023.

Ordonanta trebuia sa le atraga atentia si Caselor de pensii de toate categoriile, cat si avocatilor lor din online, ce inseamna venitul impozabil din pensii determinat potrivit art. 100 din Codul fiscal.


67.
 După articolul 101 se introduce un nou articol, art. 101^1, cu următorul cuprins:Articolul 101^1Prevederi speciale la calculul impozitului pe venitul din pensiiPrin excepție de la prevederile art. 101 alin. (2), pentru drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 1/2020, cu modificările și completările ulterioare, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil din pensii determinat potrivit art. 100 alin. (2)-(5).

4 comentarii:

Claudiu Marin spunea...

Marcel Orzan
21:22
către eu

Stie cineva care e explicatia pt. care pensiile stabilite conform:
- Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor,
- Legii nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România
sunt impozitate doar cu 10% (sigur, verificat!), adica sunt considerate Venit lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității (art. 101 (2) lit. a). Astia nu au platit CAS la BASS ci la bugetele lor separate! Care e smecheria?

Raspuns
Articolul 101 indice 1 pe care l-am publicat in topic, introdus in Codul fiscal prin OUG nr. 115/ 12/2023, este baza legala pentru care pensiile avocatilor nu sunt supraimpozitate. Aceste pensii nu sunt considerate contributive; ele chiar sunt calculate ca si pensiile din sistemul public.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
dum., 28 ian., 22:22
către eu

Foarte fain ceea ce ai punctat, Claudiu ! Pentru cei "pe câmpii"...comparați articolul.din ordonanță privitor la impozitarea pensiilor ocupaționale ( menționat în topic ) cu cel din art.101 alin.(2) lit.a) și o să vedeți că, indiferent de formulare...în ambele cazuri e vorba de venitul impozabil rezultat din art.100 alin.(1) Cod fiscal !

Claudiu Marin spunea...

Daniel Sandu
a spus

Oare exista posibilitatea (logică și echitabila - raportat la spiritul legii) de a obliga cps sa deduca (evident mai intai să determine cuantumul) partea contributiva din pensie (fie ea și/doar PENSIA suplimentara ). Cel puțin P.Supl este și certă/determinată deja (e adevărat doar procentual 3-6-9% dar simplu de transformat in suma certa) Multumesc pentru orice idee/ajutor/explicatie in acest sens!

Răspuns
Nu! Spre deosebire de OMM, pensia suplimentară este parte a cuantumului pensiei militare determinat procentual din baza de calcul

Claudiu Marin spunea...

Mitica
14:31 (acum 2 ore)
către eu

AȘADAR, UN ALT ARGUMENT AL APLICĂRII SUPRAIMPOZITĂRII - IN MOD ILEGAL - DE CĂTRE CASELE DE PENSII SECTORIALE ! Care e concluzia rezultată din următoarele trei articole din Codul fiscal ?!
1) Art.100 alin.(1) : "Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei..." ; 2) Art.101 alin.(2) lit.a) : "...pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%" ;
3)Articolul 101^1 : "Prin excepție de la prevederile art. 101 alin. (2), pentru drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 1/2020, cu modificările și completările ulterioare, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil din pensii determinat potrivit art. 100 alin. (2)-(5)". Prin prisma celor menționate la finalul acestui ultim articol, rezultă cumva și faptul că - pentru pensiile prevăzute la art.101 alin.(2) - cota / cotele de impunere trebuie aplicată /aplicate la venitul impozabil rezultat din art.100 alin.(1) ?! Acest venit impozabil - reglementat în art.100 alin.(1) - este o SUMĂ strict determinată și rezultată dintr-o banală operațiune de scădere și nu o sumă "de la...până la" din venitul din pensie. Gând bun, oameni buni !

Raspuns
Fara nicio alta interpretare legala, teoria contabilitatii spune ca venitul impozabil este venitul asupra caruia se aplica procentele de impozitare, impozitare unica sau diferentiata.