Un produs Blogger.

duminică, ianuarie 07, 2024

Ce spunea Dragnea despre pensiile militare cu o luna inainte de a fi condamnat, in mai 2019?

11 comments

Poate ca si de la acest interviu si de la demersurile initiate i s-a tras condamnarea si arestarea pentru o infractiune minora. Specialii care apucasera in 2019 pensii neverosimil de mari, constatarea lui Dragnea, se simteau amenintati de intentia liderului PSD de a inlatura inechitatile din sistemul pensiilor militare. Dupa Dragnea nu s-a miscat un deget in cinci ani pentru reforma pensiilor militare.



 Cati militari se simt vinovati de rezultatul alegerilor europarlamentare din mai 2019 care au premers deciziei de condamnare a celui care promisese reforma?

Se pare ca pensionarii militari sunt dispusi din nou sa voteze partiduletele care au in program desfiintarea pensiilor speciale, din care cele militare nu sunt excluse.



11 comentarii:

Claudiu Marin spunea...

CR
spune:

Domnul Claudiu, dvs. nu reprezentati toti pensionarii militari din Romania! Ati scris 'Se pare ca pensionarii militari sunt dispusi din nou sa voteze partiduletele care au in program desfiintarea pensiilor speciale, din care cele militare nu sunt excluse', sa nu credeti ca nu vor mai fi mii de militari care vor vota cu PNL sau PSD! De ce? Pentru ca aceasta coalitie a marit cel mai mult de cand exista legea 223/2015. In plus zeci de mii de politisti si militari au iesit pe aceasta lege, iar pe legea din sistemul public multi stiu ca ar avea pensiile mult mai mici! In plus pe o eventuala trecere in sistemul public de pensii, nimeni nu stie ce fel de recalculare ar fi.. Sa nu uitam ca in 2011 beneficiarii de pensii militare au avut tot un calcul diferit fata de restul, nu erau tot speciali? Acum veti spune, domne sunt Ciucan. Nu sunt nici Ciucan, dar nici nu scriu in numele tuturor pensionarilor militari asa cum faceti dumneavoastra. Apropo, schimbati la blog ca au trecut 7 ani de cand nu s-au mai actualizat pensiile militare si sunteti liber sa votati cu USR crezand ca va fi 'parfum' pentru pensionarii militari! USR a avut in trecut chiar un militar in partid, ciudat, nu?

Ia un pic ce nu va place..

“În calitate de fost militar, precizez că pensiile militarilor sunt pensii ocupaționale și se supun deciziilor CCR 20/2000 și CCR 29/2011. Pensiile rezerviștilor sunt un drept constituțional. În discuțiile avute cu reprezentanții rezerviștilor, i-am asigurat că au în USR un aliat care susține plafonarea unor pensii exagerate, și nicidecum eliminarea pensiilor rezerviștilor, nici acum și nici în viitor”, a conchis deputatul USR Dumitru Lupescu.

Raspuns
Multe confuzii!
Aici scriu opiniile mele si ma adresez doar cititorilor blogului.
Cititi pe retelele sociale si constatati si dvs ca foarte multi pensionari indeamna sa nu se mai voteze cu PNL si PSD.
Primesc pe adresa blogului zeci de manifeste, initiative si indemnuri sa nu se voteze cu PNL si PSD. E drept ca nu spun cu cine voteaza, dar se subintelege.
In anii 2011-2015 pensionarii nu au avut pensii de serviciu ci pensii contributive in sistemul public.
In 2016, cand s-a revenit la pensiile militare, recalcularea a fost atat de proasta ca 68% dintre pensii au ramas in plata cu cuantumul calculat contributiv, mai avantajos.
Incepe campania electorala si sa vedeti cum incep partidele populiste, care le frang inimile multor rezervisti, sa clameze ca printre primele masuri pe care le vor lua daca ajung la putere a fi desfiintarea pensiilor speciale.
Daca nu era arestat Dragnea, pana la alegerile parlamentare din 2019 reintroducea actualizarea pensiilor militare. Cine l-a arestat? Acei speciali cu pensii de serviciu neverosimil de mari.

Claudiu Marin spunea...

cr
18:20
către eu

Domnul Claudiu, citesc postari pe acest blog de peste 1 an (nu stiu sa spun exact) asa cum se intampla si pe diferite surse de pe Facebook ori alt blog sau alte bloguri si e normal ca parerile sa fie diferite.

Dar trebuie sa recunoasteti anumite lucurir.. Cum ar fi ca singura metoda de a nu avea mii de pensionari mlitari care sa aiba pensiile mult mai mici decat le au acum este sa fie actualizate, ceea ce este foarte greu, mai ales cu reforma din PNNR cand scrie clar ca pensiile nu trebuie sa fie mai mari decat au avut ultimul salariul din activitate (de exemplu).

Iar in sistemul public de pensii nimeni n-are de unde sa stie cum ar fi recalcualte, mai ales ca zeci de mii de pensionari au iesit pe actuala lege cu 25 de ani vechime efectiva pentru a iesi la limita de varsta. In plus de peste 15 ani salariile militarilor si politistilor sunt foarte mici si mici, va dati seama ce putine puncte ar avea in sistemul public de pensii? Ce a fost in 2011.. A fost! E vorba de trecut, nu ar garanta nimanui ce pensie ar avea. Si cu siguranta cei mai multi ar pierde multi bani daca ar fi ce se intampla acum! S-a vazut clar ca pensionarii militari sunt 'tari' pe tastatura, nu si la proteste! Din aproximativ de 200000 de pensionari militari, mai mult de cateva mii care au iesit la anumite proteste de sustinere, restul au ramas la butoane, pe tastatura! Pe retele de socializare, mail, nu stiu ce! De aceea si-au permis ca pensiile militare sa fie trecute dintr-o parte in alta.

AUR, PSD si PNL nu vor trece pensiile militare pe contributivitate, eu vorbesc de prezent. Iar USR are probabil 10-15% (maxim) si nu are puterea de a decide soarta pensiilor militare!

Claudiu Marin spunea...

@cr
Desfiintarea pensiilor de serviciu este o tema cu impact electoral major, mai ales la alegerile parlamentare din acest an.
Mi-e greu sa cred ca partidele populiste, cum este si AUR, nu vor apasa cu tarie pe acest punct de program aducator de voturi.
Vad ca ai remarcat pe prima pagina a blogului deviza lasata de HR: " Decât pensii militare neactualizate de 6 ani, mai bine pensii pentru militari în sistemul public."
Cei 68% ramasi in plata in anul 2016 cu cuantumul contributiv, dar cu regim juridic de pensie militara, nu se tem de o eventuala contributivizare exclusiva sau in paralel cu calculul procentual dintr-o baza de calcul.
E mai rau de ciucalatii care au iesit sau au de gand sa iasa la pensie cu pensie anticipata partiala din motive de calasare ca apti limitat.
Dar, pana la urma trebuie sa se intample ceva, ori actualizare, ori contributivizare la ajungerea la limita de varsta cu plata tot de la bugetul de stat, nu de la Bass, pentru ca pastrarea legii in actuala forma mareste decalajul dintre noile pensii si vechile pensii cu fiecare indexare anuala. Culmea, supraimpozitarea despre care vorbim zilele aceste loveste tot in pensiile mai vechi si mai mici.

Claudiu Marin spunea...



cr
19:38 )
către eu

AUR a spus de pensiile speciale, nu si de cele ale militarilor. Simon:

'"Aţi spus aici poliţişti, militari care au pensii de 3.000 - 3.500 de lei şi teoretic ar fi speciali. Acelea sunt pensii de serviciu şi nu faceţi ce ar trebui să faceţi, nu tăiaţi pensiile nesimţite de 7.000, 8.000, 10.000 de euro. Cu asta avem a ne lupta şi asta trebuia să faceţi dacă voiaţi să vă luaţi rolul în serios", a încheiat Simion.

Cei 68% de atunci au avut un calcul favorabil, stiti bine. Nu se imparteau punctele la 35 de ani, se acorda si OMM. Nu inteleg de ce spuneti acest lucru cand n-aveti de unde sa cunoasteti o eventuala formula pentru pensiile militare pe contributivitate in sistemul public de pensii. Eu consider ca singura solutie este actualizarea lor! Orice alta varianta, va aduce nemultumiri. Fiecare cu pensia lui, dar ca faptul divers si eu am iesit la pensie pana la OUG59 si nici nu am iesit anticipat, dar pe contributivitate as avea pensia mai mica! In fine, una peste alta fiecare isi vede interesul deoarece nu mai exista solidaritate intre beneficiarii de pensii militare. Politicienii au reusit asta, din pacate!

Raspuns
Cum sa nu se stie modul de calcul pe noua lege a cobntributivitati? Abia a fost publicata in MO Legea nr. 360/2023, cu aplicare de la 01 09 2024?
Suma punctajelor anuale se calculeaza cam la fel ca pe L 263/2010.
La peste 39 de punctaje anuale nu este greu sa. aduni 100 de puncte de pensie. Fiecare inmultit cu CF-ul de referinata de 81 lei, ai dintr-un foc o pensie de 8100 lei +sporul OMM. Pe calculul dual, la atingerea varstei standard, pensia contributiva ar fi mai mare decat pensia calcutata procentual si in plus intreaga pensia ar fi impozitata numai cu 10%, dupa deducerea de 2000 lei.

Claudiu Marin spunea...

B V
19:53 (acum 1 oră)
către eu

În anul de grație 2024 sunt 4 rânduri de alegeri. Le amintesc pensionarilor militari că în anul 2020, singurul politician și președinte de partid care a promis public prin presă și emisiuni TV că va elimina inechitățile dintre pensile militare a fost domnul Victor PONTA. Ceilalți lideri de partid băteau apa în piuă și tocau pensile speciale, lucru pe care l-au realizat în actualul mandat ce va să treacă. În efervescența discuțiilor de pe blog în acel an electoral, i-am trimis o petiție pe care a primit-o și în care l-am rugat să continue acest discurs pentru că noi, pensionarii militari vom fi alături de dânsul. Nici o Asociație, Sindicat sau Ligă nu a ieșit public să promită susținerea acestuia. Pensionarii militari s-au înghesuit la vot ca și copiii la mămăligă, adică mai deloc sau alături de partidele ce le-au promis an de an că, „Coșul minim de consum pentru un trai decent” va fi și mai plin și mai decent. Să-mi spună pensionarii militari sau cei activi deveniți pensionari în această perioadă [nu cei care au profitat și profită și acum de naivitatea acelor politicieni care la îndemnul unui mare războinic (printr-un interpus) au propus și votat Legea nr. 168/2020 art. 12 lit. (b) și (c), strategie bine calculată, sau mai nou, Guvernul prin HG nr. 28/2023], ce le-au dat în plus această guvernare 2020-2024 ? Nimic! Dimpotrivă, le-au luat CASS-ul dar nu le-a mers, îi supraimpozitează pentru că le merge. Dar pentru pensionarii militari cu pensii mici și mijlocii ce au făcut ? Nimic! Partidul de pe primul loc în sondaje putea să rezolve inechitățile ? Da! S-au rezolvat ? Nu!

Partidul de pe locul doi putea să rezolve inechitățile ? Da! S-au rezolvat ? Nu! Mai ales că marele războinic putea printr-o OUG să anihileze prevederile din OUG nr. 57, 59, 114 iar Actualizarea / Recalcularea pensiilor să intre pe făgașul corect, inclusiv Solda de grad. PNRR / USR. S-au trimis petiții la UE. Ne-au promis și ne-au dat UIE.

Raspuns
Partidele care vor declara ca sustin public pensiile de serviciu vor pierde electoral in fata majoritatii care este impotriva pensiilor speciale.

Claudiu Marin spunea...


B V
20:07
către eu

68% pe contributivitate = mulțumiri domnului fost președinte Traian BĂSESCU / BOC pe care tot cei 68% i-au urât, bârfit și jignit până a apărut Legea nr. 223/2015 (bună, dacă nu apăreau OUG nr. 57/USR, 59 și 114/PSD). Despre PNL, nu am cuvinte. Exact ca și tatăl care și-a abandonat copiii.
Raspuns
Intentia lui Basescu si Boc de a matrasi pensiile militare prin L 119/2010 a fost deturnata de Oprea Interes National.

Claudiu Marin spunea...

B V
20:24 (acum 2 ore)
către eu

Domnule Claudiu Marin. Nu formula de calcul este grea ci faptul că, noi cei pensionați începând cu data de 01.01.2016 nu avem trecut (ca și dv. sau cei pensionați anterior și care ați trecut prin formula contributivității) pe fișa de pensie punctajul aferent vechimii/Soldă/SMBE. Eu spre exemplu am SVRL-ul din prima zi de elev militar (12.09.1981) și până în 2010 emis de CMJ. Mi-au lipsit unele perioade dar am trimis adresă la U.M. 02405 Pitești și am primit răspunsul / situațiile solicitate. Ce fac, cu perioada 2011-2016 ? Am început calculul și pentru primii 10 ani mi-a luat două săptămâni de mă durea capul și ochii. Am renunțat când am constatat că Legea nr. 282/2023 (Legea UE+BM+PSD+PNL) ESTE O BĂTAIE DE JOC LA ADRESA PENSIONARILOR MILITARI.

Raspuns
Celor pensionati pana in 2020 calculul contributiv trebuia efectual de organele financiare si sa vi-l prezinte ca sa alegeti care este mai avantajos.Baza de date pentru toate datele privind soldele din arhive se pastreaza la MApN. Citeste OUG nr.1/2011 de revizuire a deciziilor de pensii militare.

Claudiu Marin spunea...

cr
20:25
către eu

Normal ca se stie legea doar ca in ultimii cel putin 15 ani, salariile politistilor si militarilor sunt foarte mici si mici. Si pe viitor probabil ca asa va fi. Iar cei iesiti la pensie, mai ales pe legea 223/2015 ar avea pensii foarte mici si mici pe contributivitate. Poate cei care au iesit la pensie de vreo 15+ cand tot poate salariile era foarte bune pentru politisti (+ perioada de militieni si militari), dar cu siguranta nu si pentru cei mai noi. Nici OMM nu ar fi sigur pe noua lege. Politistii si militarii nu au putere, nu ca profesorii care primesc salarii mari pentru ca ei n-au interdictii si nici riscuri! Nici cu medicii nu mi-e rusine! Nu multi ar avea pensiile de 8000 brut asa cum ati scris, iar majoritatea ar avea pensiile mai mici pe contributivitate. Dar aproximativ, nimeni nu stie toate dosarele de pensionare pentru militari si politisti. Si dumneavoastra stiti ca pe contributivitate ati avea pensia mai mare (probabil) de aceea sustineti asa ceva, insa va garantez ca nu toti vor pe contributivitate. Aveti interes personal, alaturi de altii, insa sunt si mii de exceptii!

Raspuns
Spre deosebire de Huhu Rezea, eu nu sustin trecerea obligatorie pe contributivitate ci aplicare si la militari, ca la celelalte pensii de serviciu, calculul procentual la momentul pensionarii si calculul dual, concomitent, atat contributiv cat si procentual, dar numai la implinirea varstei standard de pensionare pentru militari, si pastrarea in plata a cuantumului mai avantajos dintre cele doua.

Claudiu Marin spunea...


B V
22:37 (acum 26 de minute)
către eu

I. Marea majoritate a electoratului înțelege destul de bine că nu pensionarii militari sunt cei SPECIALI, ci, celelalte categorii socioprofesionale incluse în această tagma care întradevăr jefuiește bugetul Caselor de Pensii. Sunt conștienți de rolul armatei având ca exemple războaiele în desfășurare și tensiunile între alte state.

Până și o realizatoare de pe B1TV vorbea acum două seri de eliminarea tuturor pensiilor speciale cu excepți pensiilor militarilor care își au rolul lor bine determinat în societatea românească.

II. Mătrășirea pensiilor militare nu prea reiese din Legea nr. 119/2010:

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articolul 1

Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:

a) pensiile militare de stat;

b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;

c) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitateal instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea;

d) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular;

e) pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari;

f) pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor;

g) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă;

h) pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Contur

Făcând comparație între ce a vrut domnul BĂSESCU - BOC / OPREA și guvernele din perioada 2016 – 2020 și 2020-2024, îmi pun întrebarea! Ce ar alege acum cei 68% procent pensionari ? Legea nr. 263/2010 sau 223/2015. Dar din 100%, câți votează Legea nr. 263/2010 sau 223/2015 ?

Raspuns
Daca vrei sa intelegi L 119/2010 citeste istoricul acestui blog din perioada respectiva,
Cei 68% , care mai traiesc si sunt informati, ar alege calculul potrivit L 360/2023, cu valoarea punctului de referinta de 81 lei.

Claudiu Marin spunea...

B V
22:57 (acum 29 de minute)
către eu

În anul 2016 UM, MU, D din provincie nu aveau un program de calcul al pensiei pe contributivitate nici pe legea 223 (pentru legea 223 era mai simplu și se calcula din condei cu aproximație). Baza de date, adică SVRL o avea CMJ sau CMZ și nu se elibera (din ordinul DMRU) decât în baza unei adrese trimise de Cdt. UM în care era trecut nr. Ordinului de trecere în rezervă și data. Când să mai solicite și să calculeze cel de la Financiar (tot din condei) dacă Fișa de pensie trebuia trimisă cât mai rapid (nu-mi mai amintesc în câte zile) la CPS a MAp.N ? Ăia centralizau întreaga perioadă conform programului și stabileau pensia.

Dacă s-ar fi putut calcula și pe contributivitate (în cadrul UM) iar pensia ar fi ieșit mai mare decât pe Legea 223, pe care credeți că o alegea pensionarul ? Cum au făcut și cei 68% de altfel. Pe la sfârșitul lui 2017, pentru a-și ușura munca, cei de la CPS sau deșteptat și au trimis programul la toate UM.

Claudiu Marin spunea...

Mitica
15:04
către eu

S-A TRAS LINIE ! "Trăiască analfabetismul funcțional existent la casele de pensii" ! Cu ceva ani în urmă a fost reglementat și aplicat mecanismul de aplicare al impozitului progresiv ! Art.100 din Codul fiscal era și este în aceiași parametri, diferind doar cifrele, cotele de impozitare, pragurile și numărul lor ! Consecința aplicării "originale" a prevederilor art.100 și 101 Cod fiscal : pensiile stabilite după OUG nr. 59 / 2017 primesc "pe card" toți cei 13,8%, iar cele de dinainte...nu numai că primesc mai puțin cu cât cuantumul crește, dar...prin varianta "originală" și ilegal aplicată...primesc...și mai puțin ! Halal, dreptate ! Doar constatare : dacă din art.100 rezultă venitul impozabil, iar acesta este O SUMĂ, nu de la...la, este logic - așa cum dealtfel s-a mai aplicat în mod concret impozitul progresiv - ca la această SUMĂ să se aplice cotele de impozitare și pragurile stabilite, că doar de asta îi spune VENIT IMPOZABIL și el - rezultă din art.100 - este O SUMĂ, nu de la...la... ! Și uite așa...inechitățile la pensiile militare cresc...PROGRESIV ! Lehamite ...