Un produs Blogger.

miercuri, februarie 20, 2013

Desant mediatic pe tema recalcularii pensiilor militarilor.

0 comments
Este o realitate că prin aplicarea Legii 119/2010 și a OUG.nr.1/2011, de recalculare și revizuire a pensiilor militare, peste 80% din fostele pensii militare au crescut  și mai puțin de 20% au fost micșorate.
După încheierea procesului de recalculare/revizuire, la sfîrșitul anului 2011, a rezultat că sunt  cca 26 000 de pensionari din apărare, ordine publică și siguranță națională, toți cu stagii incomplete în cariera militară, care au pensiile diminuate.
Pînă în prezent demersurile lor au fost legitime și oneste, în  sensul că nu au atacat decît arareori drepturile cîștigate de cei peste 80% dintre colegii lor.
După ce au parcurs fără succes toate etapele de contestare a celor două legi, inclusiv la CEDO, disponibilizații, așa cum sunt cunoscuți generic, au schimbat tactica în ultimele zile, tonul dîndu-l domnul general Dobrițoiu, fost ministru al Apărării, unul dintre favorizații fostei Legi 164/2001 și unul dintre dezavantajații noului sistem de calcul al pensiei, sistem care ține cont atît de mărimea soldelor din întreaga carieră, dar și de durata carierei militare.
Atacul la lege se produce acum prin ricoșeu; nu ne vorbesc de cauzele pentru care noua lege i-a penalizat pe dînșii la cuantumul pensiei ci de o creștere nejustificată, chiar frauduloasă, a pensiei la cei peste 80% dintre colegii. Se invocă cazuri reale descoperite la Casa Sectorială de Pensii a MApN unde s-a aplicat greșit sporul pentru condițiile de muncă.
Se încearcă atragerea opiniei publice în acțiuni de contestare a  actualului sistem de calcul a cuantumului pensiilor pentru militari. 
Cîțiva realizatori de emisiuni TV sunt tot atît de vehemenți împotriva pensiilor revizuite ale  militarilor ca și emisarii sindicatului disponibilizaților.
Domnul Dobrițoiu este și inconstant în informările pe care le oferă presei. Dacă a văzut că nu a impresionat prin prejudiciul de 200 000 lei,  a venit spre seară, pe televiziuni, cu enormul prejudiciu de 500 000 euro lunar. 
Proporțiile creșterilor  neconforme legii, la MApN, din greșeală sau cu intenție, nu pot fi la dimensiunea cu care au ieșit, zilele acestea, pe ecran, maiștri ai manipulării, pentru că îi contrazice formula de calcul și verificarea cu rezultatele de la casele sectoriale de la MAI și SRI, care au aplicat aceeași formulă de calcul.
De bună seamă că erorile, cîte or fi ele, de la Casa Sectorială a MApN trebuie dezvăluite și îndreptate potrivit procedurilor deja existente în orice lege a pensiilor, dar nu trebuie folosite meschin pentru a pune sub semnul întrebării drepturile a peste 80% dintre pensionarii militari.
Ar fi un  comportament necamaraderesc să speri în revenirea la o lege care te-a avantajat cîndva, contestînd drepturile obținute de semenii tăi pe noua lege. 
Domnilor, soluția este rezolvarea  problemei pensiei disponibilizaților reali pe Ordonața 7/1998,  nu contestarea pensiei obținute legal, nu prin fraudă, pe Legea 119/2011 și OUG  nr.1/2011.
Se pare că premierul Ponta a înțeles corect situația și nu reacționează emoțional.
Citiți aici si aici situații statistice complete ale pensiilor recalculate/ revizuite la MApN.


UPDATE
Surprinde faptul că Gabriel Oprea nu răspunde campaniei mediatice declanșate de Cornerliu Dobrițoiu. Se teme cineva că se rupe USL-ul din aceasta dispută?
De asemenea, de ce nu  dau replica, în fond ei sunt arătați cu degetul, cei de la Casa Sectorială de Pensii a MApN. De ce s-ar teme? Nu ei au introdus datele  în baza informatică care a stat la originea revizuirii pensiilor.
De ce nu folosesc site-ul Casei pentru informarea pensionarilor? 

Niciun comentariu: