Un produs Blogger.

duminică, februarie 17, 2013

SCMD-istii au dus la Comisia de Aparare a Senatului un mesaj stupid: vechimea in cariera militara genereaza discriminari (!!!)

0 comments



Participanții la intîlnirea de la Senat
Din stufosul comunicat al celor care au participat la întrunirea de vineri 15 02 2013, la Senat, cu domnul Corneliu Dobrițoiu, am reținut doar argumentele greu de acceptat de instituțiile serioase ale statului, prezentate de stimabilii negociatori pentru a susține necesitatea elaborării unei noi legi a pensiilor militare:
-militarilor din România li s-ar interzice drepturi civile garantate de Constituție; (???)
-vechimea în cariera militară ar fi generatoare de discriminari și nedreptăți în calculul pensiei; (???)

Domnilor,
Actualul calcul, potrivit Legii 263/2010, în puncte de pensie, funcție de  veniturile militarilor din întreaga carieră militară, îmbină just importanța activității desfășurate cu durata carierei militare. Importanța activității se reflectă în mărimea soldelor din întreaga carieră, solde care constituie baza de calcul a  punctajului general de pensie. 
Cu astfel de propuneri incurajați instabilitatea în cariera militară.
Pentru disponibilizații, numai pentru ei, cărora li s-au micșorat pensiile prin recalculare, soluția este emiterea OUG  de completare a OUG nr.1/2011 prin care să se introducă principiul  cuantumului mai avantajos la revizuire.
De ce vorbiți d-voastră în numele celor peste 80% dintre militarii care au avut de cîștigat prin recalculare/revizuire? Cine v-a mandatat?
De ce au fost greșeli în aplicarea legii numai la CSP a MApN. De acord că trebuie îndreptate greșelile și sancționați cei care au greșit. Asta nu justifică o nouă bulversare a legislației pensiilor.




Iată un fragment din Comunicat:

1.      Elaborarea unei noi legi a pensiilor militare şi ale celor din Sistemul Naţional de Apărare care lucrează în sistem militarizat, poartă grade militare şi se supun unor obligaţii, rigurozităţi, privaţiuni şi restricţii deosebite, care ţin de interzicerea unor drepturi civile garantate Constituţie şi de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, interziceri şi privaţiuni asumate prin natura profesiei. Am dori ca noua lege să nu mai conţină discriminări, să respecte întrutotul prevederile Constituţionale şi principiile de drept, prevederile legislaţiei europene, să se aplice tuturor pensionarilor indiferent de momentul ieşirii la pensie (acest lucru este posibil dacă la finele legii se specifică expres acest lucru) pentru a evita diferenţele de pensii dintre cei ieşiţi la pensie cu o lege sau alta. În felul acesta ar dispărea actualele discriminări sau nedreptăţi care ţin cont de vechime fără a ţine cont de gradul, pregătirea, responsabilităţile şi importanţa socială a activităţii pensionarului. De asemenea în calculul pensiei să se ţină cont de toată legislaţia în vigoare inclusiv aşa zisele legi secretizate (este cazul HG1019-2010), ceea ce impune desecretizarea acestora şi punerea lor la dispoziţia celor interesaţi. Realizarea şi prezentarea unui plan de acţiune şi punere în aplicare a procesului de realizare a acestei legi, care să cuprindă CU TERMENE CLARE :
•        Realizarea proiectului. Propunem (pentru scurtarea perioadei) consultarea şi chiar completarea proiectului început de comisia doamnei Simona Sîrbu având în vedere că reprezintă punctul de vedere al coaliţiei, prevăzut în programul de guvernare al USL, a fost realizat cu concursul reprezentanţilor ministerelor interesate ca şi al reprezentanţilor ministerelor muncii şi finanţelor  şi ai asociaţiilor şi sindicatelor pensionarilor sau militarilor activi  care au fost anunţate şi au dorit să participe la elaborarea proiectului.
•        Consultarea acestuia de către cei interesaţi, atât cei din rezervă cât şi activi;
•        Revederea şi revizuirea în funcţie de amendamentele sau propunerile făcute;
•        Discutarea şi aprobarea în guvern;
•        Înaintarea spre analiză şi aviz în comisiile camerelor parlamentului;
•        Supunerea aprobării camerei decizionale;
•        Înaintarea spre promulgare - termen 20 de zile înainte de terminarea sesiunii parlamentare.




Anunturi ale reprezentanților ministerului, participanți la întrunire:

Conform celor spuse de domnul Vasile Costea, Secretar de Stat în M.Ap.N., există trei variante de lege în discuţie, varianta finală fiind decisă de Comisia ce va lucra la elaborarea legii;
3.            Va fi analizată şi varianta legii la care a lucrat Comisia Sîrbu;
4.           Domnul secretar de stat Vasile Costea a mai menţionat că este totuşi pregătită şi o Ordonanţă de Urgenţă sau Hotărâre de Guvern care să fie introdusă până la apariţia legii, în varianta în care decizia politică va fi luată pe această idee;
7.           Conform declaraţiilor domnului colonel Cornel Luca, şeful Casei de pensii a M.Ap.N.,se vor emite noi decizii de pensie pentru acele pensii asupra cărora auditul s-a pronunţat că au fost au fost calculate eronat sau fraudulos, pentru repararea greşelilor. În baza celor spuse de domnul colonel, Auditul şi-a încheiat activitatea, urmând a se înainta documentul final.

Niciun comentariu: