Un produs Blogger.

vineri, iunie 19, 2020

Solda de merit fuse, dar se duse din pensie militară recalculată în anul 2016. OZU nu face nici 2 bani!

23 comments
De ce o fi purtat pe drumuri acest pensionar militar, dacă la dosarul de pensie există o Adeverința în baza căreia solda de merit a intrat în baza de calcul a pensiei calculate și plâtite până la 31 12 2015?
Este adevărat că CMZ nu a avut acea adeverința când a întocmi Fisa de pensie pentru recalcularea potrivit Legii nr. 223/2015, dar documentul justificativ al introducerii soldei de merit în calculul pensiei militare exită la doasarul de pensie de la CPS a MApN?  Ne ascundem în spatele birocrației ?

Material, de la "trimisul special" la Craiova







23 de comentarii:

VIOREL spunea...

Toate frumoase şi bine documentate în expunerile dumneavoastră, dar eu cred că suntem prea candizi, având în vedere experienţa de viaţă.
Pe scurt, iată căteva din inocenţele recente:
-. Le tot reamintim (CUI?)câte articole, paragrafe şi legi nu respectă. Credem că legea şi cutumele vor triumfa. Dacă modul nostru de exprimare rămâne la fel nu vom reuşi altceva decât să fim priviţi ca cei care comandă ocuparea scărilor.
-.Luăm prea în serios, comparativ cu alţii, controalele şi concluziile Curţii de conturi. Anual, rapoartele lor anunţă fraude de zeci de miliarde de euro, uneori, între 50 şi 75% din bugetul naţional. Chiar aşa? Nu este întâplător faptul, că în procese, nu prea sunt luaţi în serios şi se apelează la experţi independenţi sau la controlul fiscal. Tare au mai ,,tremurat” cei de la CPS când au fost controlaţi!
-.Neindexarea sau nerecalcularea sunt din vina unor ,,scăpări” sau ,,erori” ale finanţiştilor militari. Fals! Nimeni n-a făcut nici o greşeală, elaborarea şi execuţia bugetară sunt chestiuni politice şi s-au înfăptuit întocmai... Acum doi ani, referindu-se la recalculări, se recunoştea într-un conext privat, că nu se va întâmpla pe timpul vieţii acestei generaţii de rezervişti. ,,Nu sunteţi nici mulţi şi nici la modă din punct de vedere electoral...spunea un cinic.
-primul planton este şi salvatorul mesianic! Angajamentul lui a fost clar, nu dezamăgeşte pe cei care l-au selectionat pentru competenţa sa fenomenală de a eluda problema. Aşa se clădeşte o carieră lungă.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Noua generatie de conțopiști a Armatei sufera de demență senilă, probabil fiind un virus cu mutatii care se cuibareste in cerebel si le afecteaza capacitatea de judecata si discernamant! De ce nu sunt pensionati de Psihiatrie, pe caz de invalizitate, si sa fie scosi din randurile Armatei, mai ales ca aduc pagube incomensurabile rezervistilor militari? Toti guleratii sufera de acest virus-sindrom periculos, care, in plus, le-au dat si capacitatea motorie, negativa, de a se asocia intr-o fratie mafiota... Alo, 112, sa vina SMURDUL sa-i care pe toti cu izoleta la Spitalul Nr. 9 pentru tratament, carantina si apoi la SMC pentru Comisia de pensionare pe caz de invaliditate! Pot sa afirm cu dupa aceste actiuni, lucrurile la pensiile militare se vor reaseza pe fagasul lor normal si pensiile militare isi vor recapata toate drepturile de recalculare si actualizare! Blestemat virus, mai oameni buni! Eu deja i-am gasit si un nume: ,,CARAMBA CLOCARII DIN ARMATA!''

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Doamna judecator, Garbovan, propusa de PSD ministru al Justitiei, si probabil in viitoarea guvernare PSD v-a ocupa aceasta inalta functie, intr-o recenta alocutiune a subliniat clar ca Justitia trebuie reformata din temelii, magistraturile sa-si intre in roluri pe litera si spiritul Legii si Constitutie, cat si celelalte institutii, asa cum sunt Avocatul Poporului, CCR, si Curtea de Conturi sa aplice cu severitate sanctiunile legale acolo unde se incalca legile statului... Intr-un cuvant, as putea spune ca, daca Curtea de Conturi a calcat pragul MApN, trebuie sa dezvaluie public ce neregului s-au gasit acolo si sa-i traga la raspundere pe toti vinovatii, si sa nu le fie cu mirare clocarilor daca se vor trezi ca si acolo am sa le fac plangeri, ca de abia m-am obisnuit cu astfel de actiuni, si ar fi pacat sa nu cer conducerii acestei institutii sa aplice Legea in cazul acestor controale la MApN, pentru ca voi sesiza in paralel si DNA pe aceasta speta, sa controleze daca Curtea de Conturi, in urma controalelor si a unui Raport si-au indeplinit obligatia de a fi sesizat organele judiciare pe spețe de infractiuni. MApN, de 1 an tac, dar asta nu inseamna ca si dorm, si sunt cu ochii si calare pe voi la orice actiune sa va dau in gat la orice miscare gresita sau iesire din front, si asta am s-o fac pana cand o sa va faceti datoria cinstit si corect fata de rezervisti si pensiile militare, nu ca infractorii de drept comun!

constantin spunea...

Mai sunt 11 zile si trece semestrul 1,ce facem cu oug Ciuca de reglementare a inechitatilor din domeniul pensiilor militare,ca doar a fost prins in planul de masuri m.ap.n.din ianuarie 2020?

Nea Nicu spunea...

" Întâmplător" cunosc cazul. Nu iau partea nimănui dar întreb: știți că solda de merit se și retrăgea? De unde atâta vehemență in articol? Dacă la adeverințele trimise de CMJ ( CMS) au fost atașate extrase de arhivă (copii după statul de plată ), oare de ce la respectivul nu apare solda de merit ? Răspuns: pentru că nu a primit-o ! De fals în acte ați auzit? De ce oare nu se găsește la unitate copia adeverinței? Nu cumva pentru că a fost dată " pe barba " cuiva ? Dacă in lege și norme scrie că baza de calcul o constituie drepturile PRIMITE, ce nu e clar? Nu sărea domnul respectiv în sus din prima? Ca fapt divers, cei care l- au cunoscut, nu prea îl categorisesc drept " domn"... Nu mai știți că atunci (2007 ) s- a mers la CMJ și s- a făcut cerere, unde a scris fiecare ce a vrut? " Primă de comandă ați avut, domnul gradu'"? " Daaaa, am avut ! " " Salariu de merit?" " Sigur că da !". Și CMJ a făcut documente pe genunchi și le- a trimis la Secția Pensii Militare. Nu or fi chiar toți niște proști, hoți sau nemernici la Casa de Pensii ! Deja depășiți o limită ! Au procedat corect atât Casa de Pensii cât și CMJ ( CMZ).In rest, vorbim pe text până la 23 august...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Constantin, dar si @ Leonard, care si el asteapta cu sufletul la gura ca ministrul Apararii, Ciuca, sa se tina de cuvantul dat ca se va elabora un proiect de oug, lege sau ce-o mai fi care sa indreptateasca rezervistii, se merita ca, daca nu se va tine de acest cuvant de om, de militar si General al Armatei romane, care conform traditiei este sfant, sacru si de neîcalcat, sa-i declaram razboi mediatic acestui ministru, care de ani si de ani de zile isi tot da cuvantul ca v-a iesi din cortul nesimtirii si indiferentei criminale fata de camarazii care l-au ridicat in ierarhia militara, l-au pretuit si chiar l-au sprijinit intr-o perioada cand politic se dorea matrasirea domniei sale, daca tineti minte cazul Dragnea cand l-a vrut terminat, si rau nu facea ca azi nu mai era ministru, pentru ca stia ăla ce stia ca n-are onoare si cuvant! Acum sa vedem daca a gresit sau nu Dragnea, cand s-a indoit de calitatile si onoarea militara ce ar trebui sa-l caracterizeze si l-a facut praf si pulbere cu cateva afirmatii acide! Atunci, tin minte, i-am luat apararea pe blogul lui Gelu Olescu, cat si aici! Daca am facut-o atunci, nu stiam ca Dragnea ii descoperise o latura sumbra a caracterului, si anume aceea ca ii place mai mult la umbra cortului, decat munca, onoarea este un moft trecator si de aia, daca as pune laba pe acel cort al nesimtirii si indiferentei, l-as da la casare! Sa avem rabdare inca alte cateva zie sa ne convingem de caractelui acestui General, si, daca nu se va tine de CUVANTUL DE OM SI MILITAR, eu am sa-l consider un General de PAIE SI O NULITATE ABSOLUTA, UN ZERO BARAT! E dreptul meu militar crestin sa cred asa ceva despre un om lipsit de ONOARE!

Huhu Rezea spunea...

In 2016 solda de merit nu mai era element salarial de sine stătător... ci doar sumă compensatorie întrodusă în compunerea soldei de funcție, nu?
Dacă Fișa de pensie întocmită în anul 2007 nu a mai fost recunoscută în anul 2016, deși Adeverința este la dosar, trebuia să se rețină și drepturile acordate în ultimii 3 ani pe legea 263/2010.
Solda de merit putea fi dedusă și din Adeverința cu soldele brute din întreaga activitate care iâau intrat în baza de calcul a punctajului mediu, pentru recalcularea/revizuirea care s-a efectual în anii 2010-2011 potrivit Legii 119/2010.

Nea Nicu spunea...

Elementele salariale din adeverințele trimise la CPS au redat fidel statul de plată și au fost grupate corespunzător fostei solde lunare ( funcție, grad, gradații, comandă, merit, dispozitiv- se înțelege, care câte a avut ) , respectiv "g"-urile, adică feluritele sporuri, indemnizații, prime. La emiterea deciziilor de recalculare pe Legea 223, acestea au fost reașezate, conform noii " filozofii" salariale și așa a apărut cuantumul compus. Vorbim cred de lucruri diferite... Aici spuneam că e agitație mare pentru un furtișag mic, in popor zis găinărie. In altă ordine de idei, dacă noul colaborator de la Craiova e cu fustă, reziliați repede contractul !

Huhu Rezea spunea...

Să înțeleg că din Adeverința intocmită în anul 2010, pentru recalcularea potrivit L 119/2010, voi ați dedus că beneficiarul oltean nu a avut solda de merit la data trecerii în rezervă sau în lunile alese pentru recalcularea potrivit L 223/2015?
Este un "colaborator" mai vechi, pe care-l cunosti și d-ta, dar nu l-am dibuit că are și port scoțian. :):):)

Nea Nicu spunea...

La recalcularea pe legea unitară am lucrat foarte puțin, cu întreruperi și nu pot dezvolta. De reținut că la recalcularea pe Legea 223 s- au preluat din precedenta decizie doar vechimile, OMM, pensie suplimentară. La 75.000 de oameni nu s- a putut lua fiecare dosar de la deschiderea pensiei la zi...Așa că mențin ce am zis mai devreme... elementele salariale efectiv primite.

spiritul lui Haret spunea...

Cred ca Nea Nicu e pe felie.Salariul de merit era rubrica in statul de plata.Nu cred ca e cu putinta ca financiarul sa fi gresit in cazul persoanei in cauza.
Catalin@nu ti se pare ca o pensie justa trebuie sa se sprijine pe cat a contribuit fiecare?
Se excepteaza militarii si politistii motiv pentru care statul are dreptul sa le ia sau le dea dupa cum sta la buget.Vezi
Legea asta de taxare a pensiilor speciale va cade cu succes la CCR in primul rand ca cei care decit sunt si arbitri si jucatori.

Viorel spunea...

Nea Nicu, soldele de merit se stabileau la sfâritul lunii februarie pentru perioada 01.03 a anului în curs - 28/29.02 a anului viitor. Având în vedere că în fiecare an apăreau INTERVENȚII ALE PILOȘILOR=TRÂNTORILOR, Cdt. ca măsură de prevenire a unor neînțelegeri și pentru a nu cădea în ridicol (astăzi sunt dat în O.Z.U. cu soldă de merit, mâine nu mai sunt, mi-a luat-o și a dat-o altuia) acest lucru se făcea până cel târziu pe data de 10 a lunii martie. Având în vedere că Adeverința eliberată redă O.Z.U. nr. 45 din 06.03.2005, consider că întradevăr ofițerul respectiv este beneficiarul soldei de merit și că nu este un fals. Fals ar fi fost dacă apărea un O.Z.U. din altă lună, dar și atunci ar fi avut o posibilitate numai dacă ofițerul ar fi fost mutat din altă unitate și în Certificatul de alocare la drepturi bănești ar fi apărut că deține soldă de merit (alocarea la drepturi se dă în O.Z.U. conform Certificatului).

Leo spunea...

Au "muncit din greu" maciu + zanfir &co

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Cezar spunea...

Zburatorule
Ce are IMPOZITUL..cu pensia?
Trebuia sa platesti C.A.S😜😛😜😛

Călugărul spunea...

Ce facem acum apărăm pupincuristii cu Oscaruri? Nu mi se pare corect.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Onorabile, @Nea Nicu, fiind din sistem, a mirosit ca ceva e putred la mijloc. Are dreptate ca prin 1995, de fapt anii 1993-1998, multi s-au capatat cu niste drepturi pe declaratii false si s-au bucurat de niste sume nemeritate. Asa-i cu cuantumul compus, care a rezultat din aceste drepturi introduse sa umfle jmecherii in pene, dar de ele au beneficiat numai de la Statul Major de Unitati in sus, nu toata suflarea unitatilor sau, ma rog, din sferele de influenta si gasti. Nu-i asa, @ Nea Nicu? Asta nu-i iarta pe clocari de alte manareli dubioase, mai ales date prin Ordin de Ministru, secretizate si puse la dispozitie, tot asa, doar unora cu patru cofraje de ovale, de s-a ajuns ca unele pensii militare sa intreaca orice masura a realitatii si nesimtirii, iar o majoritate zdrobitoare, printre care si eu din 2010 sa ramanem inghetati la actualizari si majorari, cei cu pensii militare intre 400 lei si 1500-2000 lei! Poate ne spune Nea Nicu cum de unele pensii militare au fost actualizate si de 5 ori pe an, cinci ani de-a randul, pana acum trei ani, presa relatand pe larg ca s-au produs aceste anomalii la unii Generali si Colonei, au dat si cateva nume, dar nu au putut explica si cum, pentru ca fiind Ordin de Ministru s-a bagat secretizarea. Despre asta am ridicat problema cand m-am dus in audienta la Ministerul Apararii, nu au negat ca nu s-au produs aceste discriminari si abuzuri, si au zis ca sa fac petitie sa fiu lamurit, daca sunt interesat de subiect. Cine o fi prostul din Minister sa faca asa ceva ca activ, si mai ales fiind si documente secretizate sa ma informeze? Dar cate astfel de abuzuri nu s-au facut, acoperite de Procuratura militara, iar Curtea de Conturi se face ca ploua, de s-a ajuns la niste discrepante, discriminari, decalaje intre generatii si nedreptati strigatoare la cer! Iesiti, macar sub pseudonim, fratilor, care ati lucrat in clocarime, obligati sa faceti crimele astea impotriva vointei personale si camarazilor, si povestiti despre toate nelegiuirile de acolo, daca vreti ca Dumnezeu sa va ierte pacatele si sa va duceti la El cu sufletul curat si impacat!

Viorel spunea...

Nea Nicu, văd că sunteți puțin înverșunat pe ofițerul respectiv (v-a fost șef cumva ?) și afirmați că cei de la CPS „Nu or fi chiar toți niște proști, hoți sau nemernici”, atunci vă întreb, când au greșit la mii de cazuri calcularea indexării de 5% din 2016 a pensiilor militare, unde erau acești deștepți, cinstiți și corecți colegi de breaslă ? Dacă aveau cinste, onoare și demnitate și nu voiau să participle la acest furt calificat, pe față, de ce nu au refuzat să execute ordinul și să sesizeze eșalonul superior conform M-101/2012 indiferent de consecințe. Vă deranjează solda de merit de 162 de lei a unui ofițer, pe Călugărul îl deranjează cei cu Oscar. Și în primul și în al doilea caz unii au luat pe merit alții nu. Vorbim de sume mici sau puțin mai mari raportat la funcție. De ce nu spuneți nimic de enormitatea Legii nr. 8/2016 susținută sus și tare de domnul Col.(r)dr. Dogaru. Vorbim de 50% din pensie domnule Nea Nicu. 75% dintre ei per ansamblu nu merită așa ceva (poate greșesc / procentaj / poate mai mult). Cum e posibil ca Sof. cu 5-10 ani vechime ca muzicant (2002 desființat Muz.Mil.) și 15-20 de ani (Plt.Cp., Adm.Cp., Casier, numai muzicant nu) să beneficieze de 1.800-2.000 lei indemnizație de mare artist. Calculați 3.600-4.000 pensia și cu 1.800-2000 indemnizația, cât dă Nea Nicu. Ca ofițer aveți la fel ? Va depășit sau aveți mai mult ? Foarte corect raportat la munca și răspunderea fiecăruia. Dacă a creat ceva sau a avut voie să presteze și alte servicii de interes public (lui îi dă voie) atunci înseamnă că legea se contrazice cu cealaltă Lege nr. 80/1995 art. 30 pct. 2, lit. (b)=mie nu-mi dă voie, dar de ce să nu-mi deschid și eu o societate comercială, să produc și eu 50% din pensie pe timpul activității ca militar activ ?

Liviu Floca spunea...

Să vă lămuresc cu acest nea Nicu. Col. rz. Rotaru Iulian. După ce a ieșit la pensie, cu peste 12.000 a fost încadrat la CSP pentru a recalcula, desigur pensiile. Avea un salariu de 5.000 și stătea ascuns la umbră. Când noi ne agitam cu cei 5% el râdea in barbă. De curând a fost expulzat de la CSP și a devenit revoluționar. Unde era el când se făceau abuzuri? La cașcaval.

george spunea...

Buna ziua ! Dupa noile calcule. pentru pensii militare Cat poate avea in prezent un colonel pensinat in anul 1998,ca in prezent este sub orice critica Am mai putin decat fostul meu sofer,care are o pensie aproape duble si exemple sunt foarte multe Multumesc

Viorel spunea...

Domnule Călugărul și Cătălin, nu fiți naivi, noi cerem clasei politice de 5 ani de zile să remedieze situația pensiilor militare (situație ce putea fi rezolvată din condei cum se mai spune), ne adresăm instanțelor de judecată din Tribunale, C.Ap., cerem sesizări la ICCJ, CCR și o luăm în mână pe românește pentru că nu s-a rezolvat nimic, primești un răspuns după luni sau ani sau nu primești deloc. Ne zbatem pentru niște sume fără importanță pentru ei dar mulțumitoare pentru noi și tot nu suntem băgați în seamă. Citiți postarea mea de pe topical anterior cu veniturile celor 6 judecători de la CCR și întrebați-vă, ce au produs pentru acei bani. Dacă domnul Valer Dorneanu primește 50.852 lei - salariu (pe an) pentru că predă 1-2 ore pe lună la Universitatea Nicolae Titulescu (mă mir când mai are timp sau poate că de asta durează luni de zile până se dau Decizii la CCR și ne mai mirăm că ministrul Sănătății lucrează duminica în Clinici particulare), atunci înclin să-i dau dreptate și domnului KWI că din meditații (poate cu soția și mult mai multe ore pe lună) se pot cumpăra 6 case. Mergeți la DNA cu argumente dacă aveți și depuneți o sesizare să vedem răspunsul.

Neacsu spunea...

Nea Nicu,
Fals ? Cine l-a comis? Daca aveti cea probe, daca spuneti ca stiti, va rog sa imi spuneti si mie, nu de alta, dar am verificat documentele. Dupa cum ati vazut, chiar CMZ si CPS confirma ca persoana a figurat in OZU ca beneficiar al soldei de merit, iar adeverinta data in 2008, nu mai exista la unitate pentru ca a fost distrusa, trecand termenul de 5 ani, insa ea exista la pensinar si in dosarul de pensie. Dumnevoastra faceti afirmatii foarte grave cand vorbiti de fals,si va sfatuiesc sa fiti foarte atent.

Huhu Rezea spunea...

@Liviu Floca
Ești răutăcios.
Chiar dacă a lucrat o perioadă la CPS a MApN nu avea putere de decizie sau de influențare a decidenților.
Si-a asumat răspunderea de a dezvălui cauzele neprofesionalismului guleraților.