Un produs Blogger.

luni, februarie 01, 2021

Translatarea procentelor soldelor de comandă din legile anterioare în procentele cuvenite potrivit Legii 153/2017

184 comments

Reglementarea soldei de comandă în Anexa VI a Legii 153/2017

Art. 8. -

(1) Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care îndeplinesc funcții de comandă beneficiază lunar de solda de comandă/salariul de comandă de până la 25% din solda de funcție/salariul de funcție.

(2) Funcțiile pentru care se acordă solda de comandă/salariul de comandă, mărimea concretă a procentului, precum și normele de acordare/suspendare se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite.


Procentel soldei de comandă sunt stabilite prin ordine ale instituțiilor militare, minimum fiind 0 și maximum 25%.

In tabelul de mai jos, domnul preda s-a inspirat dintr-un Ordin care a stabilit procentele soldei de comandă între limitele 10 și 25procente din solda/salariul de  funcție.


 In exemplul 2, în care anterior procentele soldei de comanda variau între 10 și 50 așezam  coeficientul din deciziile de recalculate, actualizare din anii 2016 și 2017 pe un segment care la capete are notate cifrele 10 si 50. 

10                                                                                                   45            50
/- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -/ - - - - -/

Pentru a afla cu cât este mai mare procentul avut față de procentul minim   de 10%,  facem 2 operațiuni de scădere:

In primul rând aflăm diferența dintre maxim si minim
50-10=40
In al doilea rând aflăm diferența dintre procentul real avut și procentul minim. In tabel, procentul real a fost 45,
Diferentă dintre procentul real si minim este
45-10= 35
Calculăm ce procent din 40 reprezintă 35?
(35 x100) :40= 3500: 40= 87, 5 %
Același procent, dar din 15, adăugam la minimul de 10% al soldei de comandă din ordinul emis în baza L 153/2017.
15 x 87,5%= 13,125
Solda de comandă corespondentă din L 153/2017 este 10 + 13, 125= 23,125% 
Diferența fatâ de tabel rezultă din rotunjirea procentelor operata de domnul Preda
Translatarea în L 153/2017 

10.                  23,12        25
/- - - - - - - - - - - - - -/ - -/


184 de comentarii:

 1. Toate calculele astea sunt ca miscarea pentru diabetici, ca sa nu le creasca glicemia prin arderea caloriilor! Miscare multa, glicemie mica. Real si de fapt, si o spun cu tot respectul pentru autorul tabelului si pentru admin, consta in ce se afla real in continutul oug 199 si cum se va aplica acesta: pe contributiva sau pe Lg 223/2015? Sau nici una sau alta, ci pe o lege noua, clocita in secret si dezvaluita noaptea, ca hotii, la talharit? Eu stau cu gandul numai la acest lucru, stiind ce le pot capatanile alea naziste, in toti acesti ani moșmolind intruna la paradeli cu manecile suflecate si storurile trase, ca banditii, iar clocarimea e calare pe parlamentari sa le iasa tot lor malaiul, ca nu cred in nici o Lege sau oug sa nu fie paradite de catre acesti odiosi fara suflet! Cei dintre noi, de buna credinta si sufletisti, se chinuie pe acest blog sa etaleze la modul cinstit diferite situatii, presupus legale si reale din legile existente, insa realitatile din obscurul clocarimii si ale politicului pot da peste cap toate aceste calcule si asteptari indreptatite. Felicitari pentru eforturi, insa tragedia este ca nu stim ce ne asteapta de la aceasta guvernare neo marxista-#Rezist, insa a practica calcule virtuale pe presupuneri existentiale, nu strica pentru a nu va iesi din mana si din rutina de o viata de a tot calcula si iar calcula viitoarele pensii, care in realitate raman ciorne pe hartie, neîmplinite... ,,Nemo Jude in Causa Sua,'' ceea ce inseamna ca ,,Nimeni nu poate judeca in cauza sa,'' asa cum CCR s-a obisnuit sa-si judece cauzele pe dreptate si sa si le castige ipocrit, ceea ce nu este cazul si la noi cu aceste presupuse a fi drepte calcule... Doamne, ajuta sa ne fie bine si sa scapam de umilinte!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iti recomand CorneliunSSon ..sa fredonezi impreuna cu frumoasa spaniola Sabrina.._ULA..._ULA _ULAAAAAAAAAA..un refrende milioane de dolari si care vine ca un timbru postal pe o ilustrata ...pe situatia ta..
   Asta este....
   NB
   O intrebare retorica
   Totusi cum de te-ai ingrasat ca porkul....???!!!

   Ștergere
 2. @Cezarica, m-am ingrasat mancand din tainul tau berbec in pârci de la GAZ, insa nu si din acelasi troc! Pai, cum sa nu ma ingras daca am doamna mea bolnava la pat, mai ales ca are atacuri generalizate de panica, nu admite o clipa de singuratate, este total dependenta de mine, trebuie sa stau langa ea permanent si nu fac miscare? E un chin sa ies la cumparaturi, ca trebuie sa ma milogesc de vecini sa fie cu ochii pe ea in lipsa mea sa n-o gasesc moarta! I-a paralizat degetele de la maini de la coloana vertebrala-cifoză si trebuie s-o spal, s-o imbrac, s-o toaletez, s-o duc la wc, etc... Si cand ies si cu gunoiul, nu pot iesi din casa pana ce nu ma asigur si ma rog de cate un vecin daca este acasa, ca ea daca stie ca cineva de pe hol este acasa nu se panicheaza. Eu am sa termin cu subiectul acesta defintiv in viitor, dar ca sa stii ca ea de la spaime face imediat criza epileptica, si daca nu este cineva langa ea sa-i scoata limba de pe gat moare asfixiata, totodata face tensiunea peste 20 si trebuie sa-i administrez rapid captopril sa nu faca accident vascular cerebral. Eu te-as ruga s-o lasi mai moale cu mistocareala la adresa dramelor mele, ca nu ma dor umilintele unui om in sevraj etilic, sau stare bahica, ci expunerea publica la aceste remarci care sa ma umileasca, insa eu nu dau 2 bani pe marlaniile si mitocaniile tale de soldat, ca Maior nu esti decat pe niste hartii. Am vazut ca-ti pretuiesti familia, ca-ti lauzi plozii si nimeni nu te-a mistocarit si umilit, ar fi bine macar sa-i copiezi pe camarazi in a fi cat de cat de educat, ca educatia militara si cei 7 ani de acasa ti-au fost de prisos... Esti de fapt un bufon si-un mascarici de 2 lei, iar eu nu dau 2 bani pe tine, ca om si militar! Trezeste-te din starea bahica si realizeaza ca nu ai nici un camarad sa-ti fie aproape sau sa te sustina, ba din contra...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @/CorneliunSSon..
   Crezi tu ca nu am...?? Am pe toti cei care lupta pentru dreptate , cam 85 % din efectivele de pensionari militari !
   NB..
   Tot nu am inteles : e bolnava doamna ..acum i-ai trasferat dumneaei tot nomenclatorul de boli ..si TE_AI INGRASAT TU ??
   Si doi la mina :
   Cind ai mers fuga fuguta la intilnirea cu HOOOOprea si apoi fuga fuguta sa belesti fasolea prin Gara de Nord.sperind ca un prost ca vei vota...cum ai facut...????
   Hai bai ca te incurci in minciuni mai ceva ca ..Pisicutul Ponta...
   Te-ai invatat cu SIRVUPLE MADAME...asta-i si incerci sa prostesti pe unul sau pe altul
   Iti doresc succesuri de la basistul Valerian Vreme...dar la mine NU TINEEEEE !!

   Ștergere
  2. Domnule Cornelius Flavius Ifrim (lăsațil pe Ave Cezar pentru că dânsul a avut 3 soții și peste 300 de amante și culmea, tocmai soțiile prietenilor lui), cu scuzele de rigoare pentru că sunteți puțin mai în vârstă decât mine, astăzi îmi permit să vă muștruluiesc (pe moldovenește) pentru că, atât de mult îl iubiți pe domnul Gl. Oprea încât ați uitat să-l felicitați cu ocazia Zilei de 1 februarie – Ziua intendenței militare. Rușinică. V-o spune un Intendant. Încă nu a trecut de ora 24, puneți mâna pe telefon și urații viață lungă.

   Ștergere
 3. Constat că din ce în ce mai mult se transmite ideea că trebuie să trăim fie în intervale ( de orice natură) fie în procente.
  Simplificat , algoritmul d-lui HuhuRezea este :

  PSCL153=(PSC1-PSCmin1)*(PSCMaxL153-PSCminL153)/(PSCMax1-PSCmin1) + PminL153, unde

  PSCL153= procentul mediu nou al soldei de comandă corespunzător Legii 153/2017 în cele 6 luni alese pentru determinarea bazei de calcul a pensiei ,
  PSC1= procentul mediu al soldei de comandă din cele șase luni alese pentru determinarea bazei de calcul a pensiei ,
  PSCMax1 / PSCmin1= procentul maxim / minim al soldei de comandă din perioada celor șase luni pentru determinarea bazei de calcul a pensiei ( valorile sunt date în tabelul dat ca exemplu) ,
  PSCMaxL153 / PSCminL153= procentul maxim / minim pentru solda de comandă din L153/2017 ( 25 /10) .
  Exemplu : pentru valorile PSC1=45%, PSCMax1=50% , PSCmin1=10% , PSCMaxL153=25% , PSCminL153=10% , se obține :
  PSCL153=((45-10)*(25-10)/(50-10)+10=35*15/40+10=23,125.
  Sau , dacă , pentru un caz concret , se cunosc procentele minime și maxime , formula de calcul are două forme :
  1) Pmin1=8% și Pmax1=12% , PMaxL153=25% și PminL153=10 , formula simplificată este :

  PSCL153(%)=3,75*(PSC1-8)+10.

  2) Pmin1 = 10% și PMax1=50% , PMaxL153=25% șiPminL153=10% , formula simplificată este

  PSCL153(%) = 0,375*(PSC1-10) +10.

  În ambele situații, trebuie să se cunoască limita minimă și maximă a procentului soldei de comandă ( în funcție de aceste valori se apelează la formula 1 sau 2) și valoarea medie a procentului soldei de comandă de care s-a beneficiat.

  RăspundețiȘtergere
 4. @Huhu Rezea, Translatarea procentelor SC par corecte, dar am o singura Observatie: cu siguranta procentul de 0% este numai in caputul Mosului(Alecu) si procentul la Ministerul Justitiei este intre 10%-25%, dar la MApN este posibil sa fie sub 10%, poate chiar 8%, doar stim ca in Armata soldele sunt mai mici in comparatie cu MAI si mai ales cu Min.Justitiei.
  Hotararea de Guvern nr.0610/23.08.2017 este SECRETIZATA, si sunt convins ca si la MAI si la MApN sunt emise ORDINE privind aplicarea salarizarii cf.L.153/2017, cred ca Secretizate.
  Daca sunt colegi activi care citesc acest blog, ar putea sa ne comunuce procentele pentru SC-da aferente Soldelor de Functie din prezent..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Are dreptate moș curbă de nivel. Legea stabileste limitele între 0 și 25.
   Limitele pentru fiecare instituție militară sun stabilite prin Ordine interne, care ar trebui să fie publice.

   Ștergere
  2. @Huhu Rezea
   Nu poate fi stabilita SC intre 0 si 25 pentru ca cei cu SC = 8% pe legislatia de pana 2005 si cei cu SC = 10% pe legislatia mai recenta ar avea SC = 0(zero) pe Legea 153 conform simularilor.
   In plus, daca SC/L 153 nu ar incepe de la o limita minima rezonabila diferentele de cate un procent intre SC(8% - 12%), de exemplu, ar fi de 6,25% astfel: 8% => 0%, 9% => 6,25%, 10% => 12,50%, 11% => 18,75%, 12% => 25%.
   Ce spor este acela de 0%(!!!), mai este spor sau nu?

   Ștergere
  3. @Ochilă
   Te-ai împotmolit în propria formulă? Se poate?
   In cazul că limitele soldei de comandă sunt 0 și 25, segmentul corespunzător căruia ii aplici propoertionalitatea este mai mare decât 15. Este 25%.
   In cazul fracției de 77,5% proporția din 25 este de 19,375.
   Deci, cel are a avut 45 pe vechea lege, are pe L 153 solda de comanda 19,335% din solda de funcție.

   Ștergere
  4. Huhule, cand citesti un Ordin al Ordonatorului principal (MApN, MAI, SRI, etc.) in care S.C-da are procent 0% sa ne anunti si pe noi..!!

   Ștergere
  5. Dacă procentul soldei de comandă este 0,01% se emite ordin, dacă e 0 nu mai e cazul.

   Ștergere
  6. Huhu Rezea 1 februarie 2021, 15:48
   Sa facem calculele pentru SC = 8% - 12% pentru translatarea la SC/L 153 = 0% - 25%:
   1. Pentru SC = 8%
   *8 - 8 = 0; 0:4(intervalul 8-12) = 0;
   *translatam in intervalul 0-25 => 0x25=0.
   2. pentru SC = 9%
   *9-8=1; 1:4(intervalul 8-12)=0,25
   *translatam in intervalul 0-25 => 0,25x25=6,25
   3. Pentru SC = 10%
   *10-8=2; 2:4=0,5
   *translatam in intervalul 0-25 => 0,5x25=12,5
   4. Pentru SC = 11%
   *11-8 = 3; 3:4(intervalul 8-12)= 0,75 => 0,75x25=18,75
   5. Pentru 12%
   *se poate obs. ca rezultatul este de 25.
   Daca originea intervalului 0-25 este evident 0(zero), atunci 8 devine 0(zero).
   8--------------12
   0----------------------------------25

   Ștergere
  7. Devine 8 zero, dar 9 devine 6,25%.
   Vezi de ce au luat-0 de la zero? Ca sa nu se mai piardă procente la o viitoare translatare 🤣

   Ștergere
  8. Mai oameni buni... Unde scrie în legea 153 ca solda sau salariul de comanda este între 0 și 25%... Scrie până la 25%...
   Dacă cei de la MJ au stabilit de la 10% - 25%, însemna că și la Mapn, SRI, SPP și MAI sunt aceleași procente.

   Ștergere
  9. Bure
   Si 0,01% este... tot până în 25%
   Nu crezi?

   Ștergere
  10. Solda/salariul de comandă presupune ca cel care o primește sa aibă în responsabilitate și sa conducă un colectiv sau mai mulți subordonați...
   Nu se poate acorda un procent de 0,01 % ca și solda de comandă... 🤣
   În prezent cele mai mici solde de comanda la subofițeri sunt de 10% însă raportate la soldele din 2010 cu creșterile de 10%+10%+25%....inyrucat fu ctia de comanda are o alta responsabilitate, trebuie și recompensata salarial... Ori o recompensa de zero % aduce și o implicare în actul de conducere de zero barat...

   Ștergere
  11. @Burebista 1 februarie 2021 18:45

   Corect!
   Restul sunt pareri de bodegă.

   Ștergere
 5. Întrebare pentru cei care cunosc : de unde s-a scos procentul minim de 10% pentru solda de comandă corespunzătoare Legii 153/2017 fiindcă în lege ( anexa nr.VI , art. 8 ) se vorbește de un procent de până la 25% din solda de funcție ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exemplul este luat din ordinul de aplicare a L 153/2017 pentru penitenciaristi

   Ștergere
  2. http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/225236

   Ștergere
  3. Așa este între 0 și 25% conform legii! Dacă nu ai avut niciodată ic ...

   Ștergere
 6. Nu discuta nimeni despre acordarea un stagiu potential al celor in invaliditate, care nu au putut sa-si faca o vechime cat de cat, fiind vorba despre cei invalidanti in timpul serviciului-misiuni, dar si despre cei care au fost epurati din sistem cu ordonanta, impotriva vointei lor, si care nu poti sa-i batjocoresti cu pensii ale umilintei. Oare de ce nu se deschide un subiect si pe aceasta tematica sa sensibilizam politicul si clocarimea?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. BA da Flavius , a mai precizat Stelica ( LEGIONARUL MAX), despre acest aspect . Roaga-l pe el sa te consilieze ca stie bine problematica... Da-i e.mailul tau sa te ajute..

   Ștergere
  2. In prezent sunt 800 de invalizi militari .Deci numai eu ii voi stringe de coaie pe cei de la MApN si pe cei dinfruntea statului .Am dreptul asta de a ma lupta cu mafia .Semnul meu zodiacal este DIAVOLUL .800 de invalizi militari nu au nici o valoare in sistem .La multi le-au dat bani ca sa le inchida gura cei din teatrele de operatii
   la restul le-a dat RESTURI .
   Domnule Flavius am sa va spun ca la un camarad . Ați avut stagiu potential cat ati fost pensionar militar pana la 25 ani vechime .Cand ati trecut la pensia pentru limita de varsta din oficiu ,ati renunțat la pensia de invaliditate intrucat atunci pensia pentru limita de varsta era mai mare .Inapoi la pensia de invaliditate NU vă mai puteti intoarce .Cand ati trecut la pensia pentru limita de vârstă va acordat Perioada asimilata ,ce a determinat cresterea vechimii cumulate .Dar nu vedeti ca hoții in prezent merg pe Vechimea in seeviciu care este mică pentru ca ei stiu că au iesit zeci de mii de militari cu Ordonanta 7 si nu au 25 ani vechime de serviciu .
   Singura dumneavoastra sansa este sa va adresati cu sotia la DGASPC BACĂU si cu o cerere la care anexati toate bolile obtineti amandoi incadrarea in grad de Handicap. Dupa cum spuneti sotia se oncadreaza conform Ordinului in Handicap grav cu insotitor sau Asistent personal unde indemnizatiile si bugetul complementar ajung la 2000 lei .Eu am Incadrare definitiv Mediu dupa de am rastururnat in instanta 3 hotarari ale Tribunalului si doua a Curtii de Aoel anul trecut. Iau 60 leu lunar permanent si in crestere pana la moarte ,cu handicap Mediu.Dar in cazul sotiei si al dumneavoastră puteti obtine drepturi care va completeaza veniturile .Eu eram gradul doi invaliditate si din 2020 am cerut sa trec la gradul 3 si am luat si Art.40 din Legea 223/2015. Dar la mine este o alta situatie .Am cerut ministruluu sa acorde tuturor pensionarilor de invaliditate acea indemnizatie ca cei din TO.Azi au expirat cele 30 zile de raspuns .Ma duc la Bucuresti dar nu ca Dogaru cu creanga cu o batista in ea ci cu ranga .Eu nu am Lege cand vine vorba de tradare.
   In concluzie aruncate la Handicap cu o Cerere si daca te refuza castigi in Contencios la Tribunal si

   recurs la Curtea de Apel .

   Ștergere
  3. Din punctul meu de vedere a discuta pe marginea legii 153/2017 e pierdere de timp.Indiferent cine va fi la putere ea reprezinta un vis.
   Cornelius@ e greu sa fii inteles.Nu e treaba mea dar in ceeace te priveste sunt semne de intrebare.Te superi degeaba pe Cezar.E felul lui de a se exprima mai bolovanos .Nimeni nu va incalca legea de dragul tau.Pierzi timpul prin salile de judecata.Gaseste-ti ceva de lucru care iti indexeaza pensia.Ea exemplul Huhurezului
   .


   Ștergere
 7. Dacă se...dezgheața ..creșterea salariilor...se recalculeaza pensia pentru cei ieșiți în ianuarie 2021 ? Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se dezgheata afara mai repede decat salariile .Daca pensiile militare au fost înghețate in 2017 acum urmeaza salariile.
   A trecut o luna din anul 2021 si vrei să-ți recalculeze pensia ??????
   hahahaha
   Poate prin 2030 daca mai prinzi ceva .Au de recalculat pensiile celor din 1980

   Ștergere
  2. Vangogh@
   Anul acesta,precum şi anii care urmeazã slabe speranţe.
   Dacã se "dezgheta"şi cuprinde şi luna respectivã in care aţi ieşit la pensie,primiti.
   Dar,dupã cum a spus noua stãpâna de la M.M,d-na blonda,uite cã,sincer, imi scãpa numele acum,a spus cu subiect şi predicat cã legea actuala a Salarizãrii Unice se va schimba,modifica....
   Dacã şi legea noastrã 223 se schimba, atunci dai bataie,cã altfel....
   Aşa sunt ãştia,intr-o ureche,ca cel al carui nume îl folositi sã postati😀

   Ștergere
 8. Mai bine ati fi pus titlu la topic ”Translatarea către o lume normală ” !!!!
  Nu ati fi dat atat de mult de furcă ”abonatilor ”!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 9. In 3-4 luni L 153/2017 va fi istorie!!!!Nu va mai bateti capul ca are grija PNL de bugetari cu o noua lege a salarizarii pentru inlaturarea discriminarilor in spiritul austeritatii!!!!

  RăspundețiȘtergere
 10. Azi 1 Feb. este sărbătoare. Se Împlinesc 4 ani de când a apărut HG 1/2017 care a creat o problematică întreagă privind SF și salariul minim brut.
  TRĂIASCĂ 1 FEB 2017 !
  a se vedea și
  24608/3/2020

  RăspundețiȘtergere
 11. ..în exemplul din tabelul d-lui Preda s-a strecurat o "mică" greșeală: 45 % din maxim 50 % e egal cu=90 %(= 0,90) din 50 %,și nu 0,88= 88 % din 50 % maxim..!; totuși:acele % diferențe pierdute..pot conta,..la sume mari...!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Câlin
   Dacă nu te leneveai și te învredniceai să citești topicul cu graficele, nu făceai gafa de mai sus.
   Pâi... nu compari 45 cu 55 pentru ca limita de jos este 10.
   Trebuie comparate diferențele, adică 40 cu 35.

   Ștergere
 12. Ludovic Orban si-a stabilit Prioritatile actualei Sesiuni a CD :
  ,,Principalul subiect de discuţie a fost legat de priorităţile pentru actuala sesiune parlamentară. Priorităţile PNL, evident, alături de colegii noştri din coaliţia de guvernare. Ne-am stabilit câteva obiective.
  În primul rând, vom realiza o asanare a proiectelor legislative. Respingem toate proiectele legislative din legislatura trecută, depuse în special de principalul partid de opoziţie şi care afectează posibiltiatea de punere în practică a programului de guvernare.,,
  Pl x nr.199/2020, este initiat de fostul ministru Gabriel LES si sustinut de parlamentarii PSD..!!
  Cred ca ati aflat deja de la Premierul PNL, CATU, ca in acest an si PENSIILE CIVILE RAMAN INGHETATE la nivelul VPP de 1442 lei..!
  Un inceput promitator, la fel ca in 2010..!!!

  RăspundețiȘtergere
 13. Dacă nu-mi da SOLDA DE MERIT mă sinucid .
  MĂ ARUNC UN URMA TRENULUI SI MA RIDIC IMEDIAT CA SA NU VINA ALTUL.
  SOLDA DE COMANDA este ca si SOLDA DE MERIT .adica O MERIȚI sau O MERLITI.
  Dupa fix 25 de ani de IASI ma intorc acasa la PLOPENI SUCEAVA Singur asa cum am venit . Predau stafeta fiicei mele care este studenta la medicina. Mă retrag la munca pamantului ,la codrul nesfârșit,la apa de izvor si la o hrana sănătoasă. Vreau sa aud cum șuieră coasa in iarba diminetii plina de rouă,să dorm in carul de 150 de ani care mă așteaptă să-l scot afara dupa 25 de ani si sa-l umplu cu mirosul florilor si al ierbii uscate de la prima coasă.
  VIAȚA SI ACORDEAOANE.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca muti si Humulestiul mai la nord ... chiar esti un om pe deplin multumit.

   Ștergere
  2. In sfarsit.Plotonere ai luat si tu o hotarare inteleapta.E cam tarziu dar niciodata nu e prea tarziu.Spune-i si i stetului de Ifrim sa vanda apartamentul ,cu parte din bani sa-si cumpere o casuta si ceva teren.

   Ștergere
  3. @ monteoru Nu cred că m-ai înțeles
   Mă retrag în zona mea de antrenament și pregătire pentru lovituri împotriva mafiei din SISTEM .Eu mor cu dușmanul de gât .
   Nimeni nu-mi spune plontonere ci COLONELE dar știi de ce ???? Pentru că am băgat mulți colonei la bulău și fug numai când aud că vin într-o anumită zonă spre ei .


   Ștergere
  4. LEGIONARULE MAXX, în codru să nu dai de mafia lemnului pentru că te întorci din nou la Iași la Spitalul de Neurochirurgie. Dacă e nevoie îți pun o pilă la un Prof.dr.universitar. Om te face, te pune pe picioare, numai că după operație te trezești că piciorul drept se află în partea stângă și cel stâng în partea dreaptă. Asta cică să te înveți minte și să nu o mai iei pe drumul drept ci să mergi așa cum merge șă societatea, o parte spre stânga, alta pe dreapta iar cei din mijloc stau pe loc și așteaptă trenul de Verești.

   Ștergere
 14. Pâna ne mai calculam SC,care ar trebui introdus in PMPM cnf.P.l.x199,citiţi şi asta:

  https://playtech.ro/stiri/pensii-2021-propunere-socanta-de-la-guvern-vesti-proaste-pentru-milioane-de-pensionari-271466

  Aşa ca un PS://credeţi domniile voastre cã taietorii ãştia din guv.ne va da nouã ceva la pensii,iar la civili doar 3%,când se preconiza cresterea pensiilor lor cu 40%,ci le-a acordat numai 14% + înca 3% anul acesta?
  Pãi,dacã aude Ţugulanul cã ne da nouã ceva,atunci ia foc,iar toate tembeleviziunle îşi fac Programe speciale in acest sens.
  Mai ales sindicalistul ãla din invatamant care îi reprezinta pe cei cu 4 luni/an vacante etc,etc,etc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Noua NU trebuie sa ne dea !~
   Noi avem din cei 2% ,,,de mai dam si inapoi ..pentru campanii electorale...clar ??

   Ștergere
  2. Fantoma din Dealul Copoului(02033) te mai bântuie...

   Ștergere
  3. Ce treaba are bugetul MAPN cu bugetul pensiilor civile? Ciuca a spus clar ca au bani suficienti pentru PLx 199, totul este calculat deja, de asta a spus ca va intra in vigoare cu 1 aprilie.Conform acordului NATO, MAPN are 2% din PIB, iar dam exemplu pensiile civile?

   Ștergere
  4. UM 02033 este cazarma 398 .
   Eu sunt FANTOMA acelei unitati militare .Eu i-am dat viața

   Ștergere
 15. Eu nu prea am inteles ca ar fi asa:
  UN NOU SUCCES IN JUSTITIE AL S.C.M.D.

  - In atentia tuturor celor interesati –

  Tribunalul Bucuresti, Sectia a II- a, Contencios Administrativ si Fiscal, admitand calitatea procesuala a S.C.M.D., a admis si actiunea solicitata de acesta in dosarul nr. 24608/3/2020, de actualizare a pensiei militare de stat, conform HG 1/2017 privind luarea in calcul a salariului minim de 1.450 lei, plus sporuri. Dand castig de cauza petentului, membru de sindicat din provincie, a obligat Casa Sectoriala de Pensii implicata sa emita o noua decizie de pensie, care sa cuprinda actualizarea acesteia conform salariului minim pe economie de 1.450 lei, cu plata din urma a diferentelor, incepand de la o1 februarie 2017.

  Va reamintim ca S.C.M.D. a formulat actiuni de acest tip, pentru egalitate de tratament juridic la rezervistii proveniti din toate structurile Sistemului de Aparare, Ordine Publica si Securitate Nationala, nu numai din M.A.I.

  Honor et patria! Vae victis!

  Presedintele S.C.M.D.

  Col. (r) dr. Mircea DOGARU

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri

  1. Ba da, a fost admisă acțiunea în contradictoriu cu pârâtul IPJ Argeș! Am verificat pe portal.just.ro.
   A câștigat dar la instanța de fond (Tribunalul Argeș). Să-i urmăm succes în apel pentru că pârâtul IPJ Argel va formula apel.
   „Nume Calitate parte
   SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE Reclamant
   MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Pârât
   VLĂDESCU MARIUS DĂNUŢ Reclamant
   INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN ARGEŞ Pârât
   CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE Pârât
   Şedinţe
   18.01.2021
   Ora estimata: 13:00
   Complet: C9 Fond-CA
   Tip solutie: Admite cererea
   Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâ?ii Ministerul Afacerilor Interne ?i Casa de Pensii Sectorială a Ministrului Afacerilor Interne, ca neîntemeiată. Admite cererea formulată de reclamantul Vlădescu Marius Dănu? prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poli?ie Jude?ean Arge?. Obligă pe pârâtul Inspectoratul de Politie Judeţean Argeş să emită pe numele reclamantului Vlădescu Marius Dănu? o adeverin?ă din care să rezulte nivelul soldei lunare brute realizate la funcţia de bază în valoare de 1.450 lei (fără sporuri ?i alte adaosuri incluse în acesta), începând cu 01.02.2017, conform H.G. nr. 1/2017 ?i care să fie comunicată Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne în vederea valorificării drepturilor de pensie ale reclamantului. Obligă pe pârâtul Inspectoratul de Politie Judeţean Argeş să emită pe numele reclamantului Vlădescu Marius Dănu? o adeverin?ă care să cuprindă actualizarea punctului 7 din fi?a de pensie cu elementele actualizate, conform O.U.G. nr. 75/2020 ?i deciziei ÎCCJ nr. 51/2019. Obligă pârâtul Inspectoratul de Politie Judeţean Argeş să plătească reclamantului Vlădescu Marius Dănu? diferen?ele salariale neachitate de la data de 01.02.2017 până la data trecerii sale în rezervă, respectiv 01.02.2020 ca urmare a actualizării nivelului soldei lunare brute realizate la funcţia de bază în valoare de 1.450 lei (fără sporuri ?i alte adaosuri incluse în acesta), conform H.G. nr. 1/2017, precum ?i la plata dobânzilor legale şi indicele de inflaţie aferente sumelor datorate până la plata efectivă a acestora. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la sediul Tribunalului Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 18.01.2021.
   Document: Hotarâre 206/2021 18.01.2021.”

   Ștergere
  2. Uite așa mai află și niște judecători cu facultatea la privați că o hotărăre de guvern nu poate modifica sau completa niciodată o lege.
   La CA Pitești sunt judecători profesioniști în cenzurarea aplicării legislației în domeniul pensiilor militare.

   Ștergere
  3. 15 zile recurs si La cel e la Arges Apel .
   NU treci de acesti magistrati nici daca te dai cu curul pe razatoare.

   Ștergere
  4. Încă o flatulență de la felcerul in istorie Dogaru, care e pe mână cu politicienii si cu alti dusmani ai pensionarilor militari.
   Altfel, n-ar tine-o ca gaia mațu' cu Legea 223 nemodificata, adica sa fi fost activ pana la 31 ian. 2021 pe 5.850 lei solda net si sa primesti o pensie de la 1 febr. 2021 de 13.080 lei brut si 11.972 lei net.
   P.S. Liderij asociatiilor pensionarilor militari ne indeamna sa mergem sa ne cautam dreptatea in Justitie.
   Merci, măi, dragă, dar asta o stim si noi fara sa mai fim nevoiti sa va platim cotizatia aia de membru, chiar daca e insignifianta, dar nu ne luati de fraieri.

   Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  6. Da, conflictul de asigurări sociale a fost judecat de Tribunalul București pentu că reclamantul din Arges a fost reprezentat de Sindicatul din București cu sediul social în București. ICCJ a decis că în asemenea situații competența teritorială este a instanțele de la domiciliul organizatiei sindicale.
   Competentă să judece recursul este CA București.

   Ștergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  8. - BRAVO Ochilă ! Excelentă concluzia.
   - Speța de la AG este de salarizare și a fost judecată de complet de contencios ad&f. Hotărîrile date de aceste instanțe sunt atacabile numai prin RECURS. Cele de asigurări sociale sunt atacabile prin APEL.

   Ștergere
  9. @tehnocrat și @teo
   Transmiteți-i voi lui Mirciulică să nu mai vorbească de analfabeți funcționali, când el nici să citească Sentința cu care se laudă nu poate.
   Tribunalul a respins calitatea procesuală pasivă a CPS a MAI si el spune în comunicat că acea casa ar fi fost obligată să recalculeze pensia.

   Ștergere
 16. LEGIONARUL MAXX(15:11'): 👍
  ..imaginile sugerate,aerul curat
  iarba verde= de acasă ("green, green grass of home"..,and clean starea..),șuieratul coasei prin otavă.ș.a.as..!+hrană sănătoasă, naturală și consistentă,cu fructe și legume naturale, de grădină,fără otrăvuri,mai ales că:cositul ierbii, grâului ..etc. e o activitate cu unul din cele mai mari consumuri de efort fizic, energetic=caloric: peste 6.000 de calorii, (comparativ cu un SOLDAT în termen din trecut,de la trupele de infanterie,care avea cam 4.300 de calorii..).
  Așa că:..sănătate și..s-auzim de bine..!( că și "hoții" rămân tot HOȚI..!).

  RăspundețiȘtergere
 17. ..HUHU:nu e vorba de lene ci de principiul de calcul care mi se pare ERONAT,(dacă ideea era să se recalculeze pensiile plecând de la procentele plătite la recalcularea din 2016 și mare atenție:"transpuse"în"prezentul" ..viitor(=care nu se știe când va fi..!?); deschid o paranteză mai lungă:(..termenul"TRANSPUNERE"=foarte "drag":"guleraților, este o mare "găselniță" = a tuturor celor din 0PSNAJ,cu care au "înlocuit" termenul potrivit și adevărat:
  "actualizare"din art.28 și..60, alin.1,lit.a=din legea 223/2015, =în "Ordinul lor comun: 31/M.25/..//2016", cei 2 termeni nefiind sinonimi,nici superpoza bili,..și prin care: și-au permis să taie ILEGAL baza de calcul plătită în pensie până în 31.12.2015..fără măcar să aibă bunul simț să explice cumva, gestul ILEGAL făcut..!!).
  Eu am avut până în 2015, în pensie: 40 % (din maxim 50 %) solda de comandă;calculul din tabele eu cred ca e principial greșit:
  dacă:50 %(maxim.....=100 %
  40%...............X
  X= 80 %..!(OG.56/2006)
  "Cât ar trebui să primesc pe
  legea 153..?": Răspusul meu:
  25 %=(maxim)......100 %
  X % de s.c-dă.....80 %,
  X= (25 × 80)÷100= 20 %..!
  Deci:S.C-Dă de LT.COL.=20% /S..
  P.S.: și la Timișoara: la/ în "PALATUL DICASTERIAL"..e ca la PITEȘTI..!= NU EXISTĂ JUSTIȚIE ADEVĂRATĂ..!(..și când nu există JUSTIȚIE...E..DICTATURA BUNULUI PLAC..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule călinmihaib, ați greșit în comentariu. Solda de comandă în procent de 40% ați avut-o până la data de 30.06.2017 pe Legea nr. 284/2010 privind salarizarea …. etc. (chiar dacă s-au schimbat legile pensiilor militare, trecând de pe Legea nr. 263/2010 pe Legea nr. 223/2015).
   Am în fața Decizia de pensie / 2016 și Decizia de actualizare / 2018 a unui Col. ieșit la pensie în anul 2016 pe Elemente salariale (cuantum actualizat) lit. d) Soldă de comandă (cod 25) = 40%. din solda de funcție (coeficient 4,60 = 908 lei) și care era în sumă de 363 lei pe Legea nr. 284/2010.

   Ștergere
  2. Viorel,
   Dl.col., la care te referi, avea coeficient de functie 4,6? Adica de Ofiter 5 intr-un birou? Atunci nu mai avea IC!
   Fa-ma sa inteleg....parca functiile de col sunt de la 4,90 - 5,50!

   Ștergere
  3. Viurel Tarabostes ,
   saf peste hirtiile cu RU...
   Un doctor nu greseste ! Pacientul ii prost !
   Te si vad pe mina unui Ciomu......HI HI...

   Ștergere
  4. Domnule Iulian Mareș, (funcție Lt.col. conform stat, avansat Col. la trecerea în rezervă).
   Vă trec doar câteva elemente în ordinea exactă de pe Decizia de pensie / actualizare:
   - Soldă de funcție = 4,60 = 908 lei;
   - Soldă de grad = 1,70 = 336 lei;
   - Gradații = 42% = 751 lei;
   - Soldă de comandă = 40% = 363 lei;
   - Soldă de merit 20% = 182 lei;
   - Indemnizație de dispozitiv = 25% = 635 lei, etc., etc.,
   În Armata României, sunt doar 3 U.M. de acest gen cu următoarea specificație. Deși toate 3 au și execută aceleași misiuni, la 2 dintre ele funcția de Cdt. este de Col. și de aici derivă în jos și celelalte funcții, singura la care funcția de Cdt. a fost de Lt.col. a fost cea specificată de mine pentru că așa a vrut un bos de la București în anul 2010 când au fost emise state de organizare pentru cele 3 structuri. Deși s-au cerut lămuriri și solicitare de modificare a statului de organizare cu argumente, activități identice, efective, anexe la statul de organizare pe care celelalte U.M. nu le aveau, etc., răspunsul a fos NU (vor mușchii mei datorită unor polițe mai vechi). Nu mai intru în amănunte. Dacă îmi trimiteți adresa de email vă trimit fila nr 3 din Anexa nr. 1 a deciziei.

   Ștergere
  5. Ave Cezar, lăsați-l pe Ciomu, intrați într-un magazin second-hand și cumpărațivă ceva de îmbrăcat. Trece iarna și tot la bustul gol sau în trișca goală umblați. Știți ce este aia o trișcă ? Un fel de fluier domnule Cezar numai că aveți grijă când suflați în el, să suflați prin capătul ce are un fel de cep doar pe jumătate nu cumva să suflați pe găurile din lateral pentru că devine nai. În plus, după cum vă văd dezbrăcat cred că mi-ați luat-o înainte, îl așteptați pe Ciomu.

   Ștergere
  6. Viorel, este clar! Colonel prin efectul regulamentului...🤣, omul nu a semnat nimic cu gradul de col. Sunt mulți asa...

   Ștergere
 18. P.S.:LEGIONARUL MAXX..ERATĂ: corect era:.."clean waters"..!

  RăspundețiȘtergere
 19. Rasu'plansu'!

  https://www.cotidianul.ro/csg-un-mare-nesimtit/

  RăspundețiȘtergere
 20. Ptr.dl.Huhu si dl.Legionar ,C.A.Pitesti a dat o hotarare clara si unica referitor la OMM/SOSP ,de ce nu ar putea sa-i dea dreptate reclamantului? Sa asteptam si decizia ICCJ din 8 februarie(ptr.omm/sosp),aici(1450 si etc) mai sunt precedente cu hotarari definitive la C.A. nu toti judecatorii au botnita...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In cazul OMM, CA Pitești a dat o decizie conforma cu L 80/1994.
   In cazul de mai sus , tot CA Pitești, potrivit L 285/2010 și OUG nr. 1/2010, dar si Deciziei nr. 15/2020 a ICCJ, va desființa sentința Tribunlului si va respinge cererea ca neîntemetată

   Ștergere
 21. Așe de mult se grăbește Sovaială că a uitat de urjența lu' Ciucă al nost'. Practic, guvernul lui Ciucă nu i-a trimis avizul pentru Plx 199.Mai trece o saptamână...cum a mai trecut un an.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Șovăială nu e de capul lui. El face ce-i zice măciucă care încă nu știm dacă se ține de cuvânt având în vedere antecedentele....

   Ștergere
  2. Ludovic Orban, este cel care taie si spanzura, Nu al nostru Ciuca :
   ,,Respingem toate proiectele legislative din legislatura trecută, depuse în special de principalul partid de opoziţie şi care afectează posibiltiatea de punere în practică a programului de guvernare.,,
   Ieri am trimis din nou solicitarea noastra de a urgenta adoptarea Pl x 199, la 3 lideri importanti din Comisia de Aparare ( Presedinte, Vice si Secretar) si dupa cum vedeti, astazi Sovaiala a programat Sedinta de lucru cu un singur Proiect si acela nu este Pl x 199/2020, asa ca sperantele noastre se cam naruie..!

   Ștergere
  3. Comisia de Aparare din CD a depus un Raport Favorabil cu Amendamente admise la Pl x nr.522/2020, privind si DIURNA militarilor in teatrele de operatii:
   http://www.cdep.ro/comisii/aparare/pdf/2021/rp522_20.pdf

   Ștergere
  4. Ca doar nu vor sa meargă pe 2 lei...vorba Presedintei Senatului!

   Ștergere
  5. Iulica, acum vor merge pe 3 lei( se va majora cu 50%) , dar aceste diurne vor fi platite de Structurile sub comanda carora vor fi in teatre, ONU, NATO, OSCE, etc.; daca ai timp citeste totusi linkul de mai sus ( eu l-am vizitat in graba)

   Ștergere
 22. Si atunci dl. H ce se intampla cu sentintele definitive in cazul 2242/117/2018 sau 17/84/2019 ???

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. SUNT DEFINITIVE și GATA .Nimeni niciodată nu mai poate judeca acea speță .Autoritatea Lucrului judecat și automat Puterea lucrului judecat .
   În România fiecare magistrat judecă după facultăți .
   La mine se judecă după GOAGĂL și după PADURE PADURE EU MA DUC DUPA MURE.

   Ștergere
  2. Stelică , nu-i chiar așa.
   Acele 2 dosare, ajută mult pe cei care sunt în apel I Claudiu , Iosif , etc..) sau recurs ( 448 IALOMIȚA) pt. a se invoca intervenția ÎCCJ pt. practică neunitară și dezlegarea unei probleme și anume cum....Nu contează că sunt doar 2 dosare contra 40 (putea fi numai unul) că tot practică neunitară se numește. Deja Claudiu a formulat cerere de seizare a ÎCCJ . Iosif se mai gândește dar este singura șansă . Nu mai există alta . Dar trebuie jucată că nu se știe niciodată...........

   Ștergere
 23. Colonelul Ctin SOVAIALA are programata maine sedinta la Comisia de Aparare:
  http://www.cdep.ro/co/docs/F1258560599/oz2%20februarie.pdf

  RăspundețiȘtergere
 24. Prea multe calcule, multe iluzii... Nu observați ca nu contam și pe noi se fac tot timpul strategii de campanie pentru alegeri.... În rest amăgiri, amânări etc.... Singura izbândă e atragerea activi lor la lupta și vom avea câștig de cauza.... În rest doar vorbe de fumoar....

  RăspundețiȘtergere
 25. să nu mai preluăm ca proștii atitudinea de iobagi pe care o pună parte dintre români încă o mai are în sânge. Rețineți: fugiți de cei cu iobăgia-n sânge! Sunt mulți și toxici! E bine să știm unde suntem, dar e mult mai bine să înțelegem că istoria e lungă și un proiect pe termen lung e singurul care ne poate lega. Iar acest proiect nu poate fi început decât între cei care sunt români, își asumă asta și vor mai mult decât orice ceea ce au dorit și marii noștri strămoși: să aibă pământul lor pe care să fie stăpâni. Până nu vom înțelege asta vom rămâne în bătaia vânturilor, permanent tranzacționați la fel ca niște animale.
  V-o spun cât se poate de sincer și îngrijorat: încă dormiți, dragii mei, iar ceea ce urmează e crâncen. Treziți-vă!
  Dan Diaconu/Trenduri Economice

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. L-am citit de câteva ori pe Dan Diaconu și mi-a plăcut logica și capacitatea de sinteză, paralele și legăturile pe care le face, modul cum vede lucrurile. Scoate neuronii din amorțeală :) Chiar am salvat unele din articole, lucru înțelept, având în vedere că „ministerul adevărului” a intrat în acțiune.

   Ștergere
  2. m-Al
   Ce talent ai tu la copiat !
   De la multitudinea de diplome de licenta ti se trage ..nebunache....hi...hi...!!

   Ștergere
  3. De cele mai multe ori, prostii nici macar nu stiu de unde si ce sa copie!

   Ștergere
 26. Guvernul Cîțu, Guvern al Grofului, al Lăiețului Blond este pus pe tehnocrați, pe generalizarea concursului pentru ocuparea oricărei funcții de bugetar, după cum urmeaza:

  https://youtu.be/MhdHWGCNUNE

  RăspundețiȘtergere
 27. D-le VIOREL: îți spun că nu am greșit..!
  1.Dar ca să putem să ne înțele gem: trebuia să spui concret care e greșeala mea..!
  2. Exemplul cu Colonelul pensio nat in 2016 nu știu dacă seamănă cu situația mea,..și în plus nu ai precizat situația: concretă, care eu cred că e cam așa:..din datele pe care le-ai dat:
  b. S.G.= 356 lei(1,8×197.3387)
  a. S.F.= 908 lei(4,6×197,3387)
  e. S.M.= 182 lei(908x20%)
  d. Ș.C.= 363 lei(908×40%)
  c. Gd.= 2.569 lei(1.809×42%)
  f. I.D= 3.212 lei(2.569×25%)
  g.Sp.Rd.= 322 lei(3.212×10%)
  g.n:..?
  ..............................
  ..cam astea sunt elementele salariale ale"colonelului" care avea FUNCȚIA de:LT.COL.:la MAXIM pe legea 138/1999,(limitele:4,20 -4,60=din dec.2006,O.G.56)dar probabil avansat la gradul de colonel la trecerea în rezervă! ( cifrele sunt..aproape ca în cazul meu.dar eu am fost FURAT mai.."subtil"!; dacă nu eram FURAT după: 01.01.2016, cifrele ar fi fost foarte asemănătoare
  cu cele din pensia mea din decembrie 2015..! );
  ..pe legea 284/2010 nu putea avea COEF.de FUNCȚIE: "4,60", ci numai: minim..4,51 sau eventual 4,62..!
  ..deci mai vezi o dată: cu atenție și cu creionul în mână ( te rog să nu te superi pe mine că fac pe.."profesorul") DECIZIA de STABILIRE pensie din 2016, precum și DECIZIA de ACTUALUZARE din 2018 și compară DIFERENTELE, dacă sunt..și cum sunt.!și poate își va publica și deciziile..,cu "notele de calcul": aici..!


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule călinmihaib, când am afirmat că ați greșit m-am referit la afirmația dumneavoastră: „Eu am avut până în 2015, în pensie: 40 % (din maxim 50 %) solda de comandă”. Vă întreb acum, de ce până în 2015 și nu până pe data de 30.06.2017 dată până la care Legea nr. 284/2010 a fost în vigoare. Aveți dreptate la unele elemente din comentariu (Lt.col. avansat Col. la trecerea în rezervă). În plus:
   - Soldă de funcție = 4,60 = 908 lei;
   - Soldă de grad = 1,70 = 336 lei;
   - Gradații = 42% = 751 lei;
   - Soldă de comandă = 40% = 363 lei;
   - Soldă de merit 20% = 182 lei;
   - Indemnizație de dispozitiv = 25% = 635 lei, etc., etc.,
   Le-am trecut în ordine și exact după Decizie.
   După ce bază legală / ilegală ați fost furat, aici nu înțeleg.
   Adică până pe 31.12.2015 ați avut niște coeficienți iar după această data, începând cu 01.01.2016, alții ?
   Trecerea (pentru dv. pensionarul) de pe Legea nr. 263/2010 pe Legea nr. 223/2015 nu s-a făcut la fel ca și la Col. (viitorul pensionar din 2016) ?

   Ștergere
 28. Domnilor HUHU și BUREBISTA, le-ați zăpăcit de tot!
  În materia asigurărilor sociale (disjungerea este discutabilă dar fără relevanță în ce vă spun în continuare), conform procedurii civile, instanța de fond este TRIBUNALUL iar instanța superioară este CURTEA DE APEL care pronunță o hotărâre definitivă ( pe vremuri – fostul CPC, când se judeca și în recurs, îi mai spune că este și irevocabilă). Judecata, în această materie, se face numai în dublu grad de jurisdicție fără recurs.
  Dacă există motive temeinice și prevăzute punctual de CPC, se pot urma căile extraordinare de atac, contestația în anulare sau revizuire, după caz.
  Bănuiesc că SCMD-ul a formulat o acțiune comună, pentru mai mulți membrii reclamanți (se poate verifica) iar instanța de fond, Tribunalul București, a dispus că este competentă instanța de la locul de domiciliu al reclamantului, nu al reprezentantului în proces (unele instanțe au dat soluții diferite privind competența teritorială dar competent material este Tribunalul în litigii de muncă și asigurări sociale ca instanță de fond, sub acest aspect, pe procedură, soluțiile sunt unitare).
  Deci, fondul este la TRIBUNAL iar apelul la CURTEA DE APEL, competentă teritorial.

  RăspundețiȘtergere
 29. Daca nu aveti ce spune la translatarea soldelor de comandă, ar fi bine să vă abțineți de la poluarea topicului cu discuții diverse.
  Căutați topice adecvate.

  RăspundețiȘtergere
 30. Mai usor cu TRANSLATARILE !
  Solda de Comanda (un alt furtisag al guleratilor si alte cefe groase)..este pentru activitate ! Nu are treaba cu PENSIA
  De curiozitate cautati si veti gasi posesori de I.C...locatari ai unor "BIROAIE"..cu 2-3 scaune...si nici alea ocupate intodeauna!
  Ori articolul1.spune (1)" Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care îndeplinesc funcții de comandă beneficiază lunar de solda de comandă/salariul de comandă de până la 25% din solda de funcție/salariul de funcție".
  Cu alte cuvinte...COMANDA...IC...
  De la comandant de pluton si tot ce are titulatura dee COMANDANT..ar trebui ..automat sa primeasca acest bonus in ACTIVITATE....
  Realitatea insa bate filmul.....CERCETATI SI VETI AFLA...!!
  Concluzie : Pentru pensionari un spor universal valabil pentru toti care in cele 6 luni...au titulatura de COMANDANTI....
  Nu sefi ..sefuti...etc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai Schimba Legea daca poti..!
   Pe vremea mea se zicea:
   "SEFU-i SEF si-n ..pijamale..!"
   Uite cum este la ANP:
   "..3. Șef serviciu, șef secție deținere exterioară, șef catedră 18%
   4. Șef secție deținere interioară, șef birou, șef tură, medic-șef, farmacist-șef, șef atelier, șef garaj, adjunct șef secție deținere exterioară, șef secție, șef grupă de intervenție 15%
   5. Șef formațiune (nivelul I) 10% "

   Ștergere
  2. Cate prostii poti debita!...Ai devenit neomarxist!
   Nici nu stau să-ți explic cât de prost gândești! Exact ca femeia ce mătură în bloc...

   Ștergere
  3. Articolul 1.-spune ()" Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care îndeplinesc funcții de comandă beneficiază lunar de solda de comandă/salariul de comandă de până la 25% din solda de funcție/salariul de funcție".
   Cu alte cuvinte...COMANDA...IC...
   -------------------------
   Nu-i clar ??
   Legea spune clar !
   Aplicarea...e puscariabila ...!!

   Ștergere
  4. NB,
   NU TE INCADREZI IN LEGE ..am vrut sa zic!

   Ștergere
  5. @Cezar
   De ce faci valuri când nu te pricepi să inoți printre dispozițiile legale?
   Pensiile militare sunt reglementate de L 223/2015, nu de L 153/2017.
   Scrie cumva în articolul 28 din L 223/2015 că solda de comandă este exclusă din baza de calcul a pensiilor militare? NU!

   Ștergere
  6. Degeaba îi explicați pentru ca el nu numai ca nu tine minte, dar nici nu înțelege...

   Ștergere
  7. Leon , prietene , că aduseși vorba de șefi .
   L-ai prins pe cdt. la R31 Dragalina pe col. Ioan Ștefan ? Era din Buc. și aprecia mult distilatul din zonă cu aromă de bujor. A fost înlocuit prin 83 în urma unei casări de tehnică cu probleme. L-au urmat unul Alexandrescu + Băncău care au avut o soartă cam la fel. Mitică nu mai era acolo atunci că-l schimbase un căpitan de lângă Leordenii de Argeș. Era pe vremea cănd măciucă se juca pititea prin colonie. Acum a ajuns să-și râdă de toți aceia de atunci care încă mai trăiesc....Ce mai contează. El și ai lui s-o ducă bine . După el POTOPUL. Să-i fie RUȘINE ! Mai bun era merceologul de 100 de ori decâ el , care l-a mirosit ce-i poate pielea.......

   Ștergere
  8. LEO, eu am plecat din Plenita dupa Cutremurul din 4 Martie 1977, comandant fiind Col.Petre RUSU, mutat ulterior Comandant la Botosesti Paia si inlocuit cu Stefan !
   Ti-am mai povestit ca am lucrat in acceasi incapere cu nea Gica, unde uneori mai venea in vizita si Ionel, elev fiind la o scoala primara din zona..!

   Ștergere
 31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Art.28 din L223/2015 prevede clar MEDIA VENITURILOR BRUTE a celor sase luni alese, nu grad, nu fonctie nu comanda etc! Atunci de ce va tot lamentati sa vedeti din cate foi este alcatuita o placinta? Asa ca sa va dati mari teologi ai unei teorii demult apuse si sa vada gura -casca cate de "dashtepti" va aflati pe Coaja Pamantului de la Buza Universului?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Totuși, blogul nu poate suporta orice inepție a unor useri! Adică IC a Cdt. D SA FIE EGALA CU CEA A UNUI Cdt.Cp.?
   Kiar nu avem simțul realului?
   Uite și eu am o propunere...luarea în calcul a anilor de școală, peste minimul necesar! Cate 10% in plus pentru fiecare an de supraspecializare...

   Ștergere
 32. Burebista@Numai cei din anturajul lui madam Sosoaca poarta pe cap ceva ce vrea sa arate precum caciula dacului.Zicese ca pe timpul lui NC acestuia i s-a pregatit un copil sa-i zica plugusorul.Copilul era pui de dac si il chema Atila.Mare om Burebista.
  Palagheanu indirect contribui la iesirea in evidenta in fata sefilor a "prietenului " Padureanu.Uite asa mai pui o caramida la ascensiunea lui.Tu chiar nu intelegi ca daca nu se schimba legea in sensul beneficiului tau consumi energie in zadar?Pierzi timpul tata cand ai putea sa faci altceva mai cu folos.
  Seful e sef si in sant@cine face distinctie intre comandant,loctiitor comandant,sef?Ce imi e comandant sau sef?Auzi istetule,comandantul de grupa a cateva functii de soldat o fi mai cu mot decat un sef de birou care are in subordine cinci sau mai multe functii de lt.col?Numai un comandant de GAZ poate scoate pe nas asemenea ineptie.Scurt pe doi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deh mai nene, se zice ca pe omul prost îl distingi după anumite semne și de la 100 m, dar dacă mai si scrie ca tălâmbul pe blog...?

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  3. Termin-o cu prostiile! Tu nu știi ce înseamnă serviciu, secție, birou, direcție...! Nici măcar nu realizezi unde sunt asemenea structuri?

   Ștergere
  4. Sa ne lamureasca m-Alul :
   Cum actioneaza ..serviciu, secție, birou, direcție...! in OFENSIVA dar in lupta de aparare a unei localitati ???
   Desantul aerian tactic este format si din serviciu, secție, birou, direcție n?
   Dar desantul aerian..parasutat...
   In Incursiune merge si serviciu, secția, birou, direcție ???...daca da ..cu ce tehnica si armament..?
   Si as putea continua...

   Ștergere
  5. Tu nu ai carte nici cat absolvenții scolii de gradați, promoție 66!
   Ce dracu să-ți explic eu acum? Puteam face carte cu tine acum 10-20 ani; dacă am ajuns sa vorbim despre incursiuni executare de grupa sau pluton, maximum Cp., am dat-o în șanț! Bine, ma cobor dar nici asta nu pot dialoga cu tine pt că ești afon..
   Lasă dracu operațiile de desant că astea sunt lucruri complicate pt tine!
   Ca sa te lămuresc totusi: in luptă, nimeni nu executa decat ce i se aproba sau ce i se ordonă! Ex. Planificarea, cooperarea, stabilirea elementelor principale cine le execută? Cp care execută misiunea sau D care i-a dat misiunea? Cap pătrat, cum se numește structura care planifică lupta/operația?

   Ștergere
 33. @http://sindicatulcmd.blogspot.com/

  @Periamu Lucica in varianta SCMD( amendamente)prevederile PLX 199 vor intra imediat in aplicare
  @PS si OMM se vor aplica inafara limitelor impuse de lege
  @Toate elementele bazei de calcul vor fi cele existente pe statul de plata la data calculata, nu smechereli de tip axa Dragnea-olputza cu brut si net , prin transferari dintr-un buzunar intr-altul si cu pierderi pe drum. Aceasta este o procedura de a ne fura adica te platesc la NET si dupa aia acel net il transform in BRUT ca sa-l mai dijmuiesc odata.
  Chiar nu observati ca guvernanhotii si cu sforarii din MApN ne fac doar rele si ne aduc umilinte. Nimic bun, nimic ca sa ne produca o bucurie, un zambet pe fata , totul se face cu grimasa lui cezar-Mengelle, cpt Padina de pamant de flori din Mehedinti aciuiat in TM  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine mai KISS..aka Tehnokraci
   Cereti sa ne dea si cite un Mercedes la fiecare si cite o gagica din silicon...eu am ales-o pe Pamela ..sa nu te prind ca pui botul...!!

   Ștergere
 34. Proverbul ''Țara arde și baba se piaptănă'' se potrivește perfect cu actualii rezerviști romanistani! Acum noul proverb este: ''Colonia piere de trădători și hoți iar rezervistul inutil și laș vrea bani pentru că nu a făcut nimic toată viața''''Excepție Cezar care măcar a crescut și muls
  capre! Cinste lui! Celorlalți rezerviști care vor prime de comandă și Oscaruri le recomand să-i ceară lui Cezar un țap pentru muls dacă nu mai pot mulge bugetul de stat!

  RăspundețiȘtergere
 35. CEZARE:.mai"greșăsc"și doctorii, dar în cazul ăsta nu,"pacientul" a supraviețuit..întreg(sper),că l-am "operat"..pe..Ne-Ve...!:?; trebuie să așteptăm,că e în salonul de trezire,să-și revină, după "anestezia administrata".. ca să nu-l doară.!(am mai glumit
  ,.. că să treacă timpul,până se scoală din pat VIOREL..!)

  RăspundețiȘtergere
 36. Unii MAI POT OCUPA AEROPORTURILE...cred ca Cezar le-a fost consilier, căci prea-i bune mintea!

  01.02.2021
  Armata din Myanmar a anunțat ieri că a preluat puterea în această țară prin forță, după ce a acuzat că alegerile din noiembrie, câștigate detașat de partidul laureatei premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi, au fost fraudate. Aceasta a fost arestată, la fel ca și alți lideri ai Ligii Naționale pentru Democrație (NLD).
  Myanmar se întoarce astfel sub dictatura militară care a ținut-o departe de lumea civilizată, timp de 49 de ani, până în 2011.
  Primele alegeri democrate din această țară, bogată în resurse naturale dar frământată de conflicte cu minoritățile etnice, au avut loc în 2015 și au fost câștigate de Liga Națională pentru Democrație, partidul dizidentei Aung San Suu Kyi. În noiembrie 2020 au avut loc din nou alegeri, câștigate zdrobitor tot de NLD.
  *Ăștia nu l-au studiat pe singurul ing-juristo-economico-finantist in viață, avianyc, ca nu mai puneau ei de o lovitura de stat!
  Nu le dădeau voie instituțiile democratice..., pt că există in istorie lovituri de stat/palat, cat si revolutii numai după ce au primit verde de la CA și ICCJ!
  Ptiu Drace!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. I.Msres@
   Hei şi d-ta"Dictatura militarã".Oameni vor sã le facã la ţugulani bine cu forţa.😂😂😂
   Sau:"Dacã voi nu ne vreţi noi vã vrem",în varianta Lãpuşneanu😀

   Ștergere
  2. Solda de comanda sub o forma sau alta a existat intotdeauna.Cu ceva timp in urma i se zicea indemnizatie de comanda sau de conducere.Functiona inclusiv la civili.Nu cred ca legiuitorul s-a complicat cu calcule s-a stabileasca valoarea s-au a apreciat dupa alte criterii. Mares@Cezar stie dar face pe prostul.Ce nu avea si el in regiment sef serviciu alimente sau echipament etc?
   Nu inteleg ce ai vrut sa spui legat de sa zicem lovitura de stat.Sa fie pamflet?
   Prea sfintia sa@la care rezervist te referi ca toata viata nu a facut nimic?Nu exista om sa nu faca nimic.Respira si tot face ceva.
   E laudat ca individul creste capre dar nu ca gandeste ca ciobanul,nu.
   Sefia trebuie recompensata.Ca raspunzi de tine e una cand mai raspunzi si de altul se imput lucrurile.Asta nu inseamna mulgere a bugetului de stat.Oscarul e cu semnul intrebari.Ce lucrari sunt de excelenta poate explica Mares si Viorel.

   Ștergere
  3. Gigi
   Am avut un coleg care a fost 2 ani pe acolo...

   Ștergere
  4. IcePar,
   Ai adresa de mail...iti explic.
   Il suspectezi pe Cezar de enorm de multa știință de carte...
   Testeaza-l, dar foaia va fi alba...
   Nu vezi, pasiunea vieții lui este incursiunea! De ce nu poziția siguranței de luptă?
   Intreaba-l de fractionarea subunității pt incursiune si nu ia 5! Ce sa vorbim de DESANT, de planificare, modalități de îmbarcare...

   Ștergere
 37. Legea de salarizare untara nr284/2010 la anexa 7art 11,spune ca,se acorda 1-7gradatii la 3ani, fiecare gradatie reprezentand 3% din solda de functie, deci exact aproape la fel cum e acum, in legea 153. De ce la recalcularea, actualizarea pensiilor, in 2016,dupa legea 223, gradatiile au fost calculate asa cum erau deja prevazute in decizia de pensie, adica aveai gradatia 7 ti se calcula 7x6=42% din functie? Cei care aveau in solda gradatia 7 si au iesit la pensie in 2016, 2017, cu 42% . Nu inteleg de ce spuneti voi acum ca se vor micsora cuantumurile gradatiilor, cand, acum legea 153 spune acelasi lucru cum spunea si legea 284. Coeficientii de functie , da, trebuie actualizati, prin echivalare, prin translatare la coeficientii din legea 153,dar celelalte elemente trebuie sa ramana la aceleasi procente ca in decizie, nu sa le translateze la noile procente. Daca se face acest lucru, pe motiv ca trebuie fiecare element, spor, sa fie armonizat cu cel primit de activi, atunci trebuie ca si sporurile pe care le au activii si nu se regasesc in deciziile de pensie, sa fie introduse la toti pensionarii care nu il au, deoarece nu se acordau in perioada cat acestia au fost activi. Unde scrie ca elementele care constituie pensia se echivaleaza, se translateaza la noile procente , de cate ori vor muschii lor sa schimbe valorile acestora la activi? Aceste elemente se calculeaza din functie(numai aceasta se echivaleaza si se recalculeaza) in procentele prevazute in decizia de pensie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @kostas
   Intrebarea, dar mai ales răspunsul la întrebarea d-tale îi va trezi la realitate , sper... și pe cei care nu înțeleg în ruptul capului succesiunea legilor care au reglementat salarizarea din 2009 si până în prezent si aglomerează instanțele cu cereri bazate pe HG nr. 1/2017.
   Hg nr.1/2010 și L 285/2010 au repus in vigoare salarizarea reglementată pentru militari prin L 138/1999, lege care fusese abrogată prin Legea cadru a salarizării nr. 330/2009. Legea 285/2010 a suspendat la aplicare celebra Lege nr. 284/2010.
   Asadar, în perioada 2010-2017 soldele militarilor au fost calculate potrivit reglementarilor din L 138/1999, in care se dispunea că militarii beneficiază de 7 gradații acordate din 3 în 3 ani, pentru fiecare gradație primind 6% din solda de funcție , solda de grad, solda de merit si solda de comanda.
   In articolul 12 al L 138/1999 era prevăzută indemnizația de comanda de 10-50% din solda de funcție.

   Intrarea pe coeficienții și procentele din Legea nr. 153/2017 pentru calculul cuantumului minim, recalcularea si actualizarea pensiilor militare este prevăzută chiar în proiectul de lege PLx 199/2020... dacă se va adopta.
   Te rog citește-l... că l-am publicat în topicul anterior, intr-o forma accepatabilă de citit.

   Ștergere
  2. Dar un spor pe care eu il am in decizia de pensie si care nu mai figurează in legea 153, nici nu intra ca element constitutiv al soldei de functie din legea 153, cum il echivaleaza? Sau dispare din pensia mea? Dar un spor care exista in legea 153 si in decizie, dar va fi taiat in lunile următoare din lege, dupa ce se vor evalua toate sporurile, asa cum au anuntat? Ce se va întâmpla, dispare si din pensia actuala, in momentul recalcularii si actualizarii? Întreb si eu.

   Ștergere
  3. Sporurile care in prezent sunt sume compensatorii vor fi înghițite de noua solda de funcție unitară, nu compusă, exprimată prin relația SMB x CF din Anexa VI a L 153.
   Sporurile care au fost date pe sponci, peste solda de funcție compusă, nu vor putea totaliza mai mult de 30% din solda/salariul de funcție.

   Ștergere
 38. @ Monteoru, uite ca madam Șoșoacă a preluat, in calitate de sef Comisie abuzuri, niste plangeri si probleme ale rezervistilor inmanate de catre sindicatele militare si lideri sindicali, ca sa ne ajute la pensiile militare. Intreb, exista macar 1 militar parlamentar sa aiba curajul, tupeul si spiritul de luptator ca al unei femei, unica in Parlament pentru ca da dovada de barbatie in loculul muierilor cu epoleti sau fara epoleti? Incep s-o respect pe aceasta femeie, pentru ca da clasa muierilor cu cofrag in pantalonii cu prohab! Bravo ei! Ciuca si Ciolacu, dar si toti parlamentarii, sa le fie rusine ca nu se ridica la valoarea acestei brave luptatoare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 👍👮‍♂️👮‍♀️👮💂‍♂️💂💂‍♀️🤝👏

   Ștergere
 39. Iulian MAREȘ:
  Pe legea138/1999 + OG.56/2006
  Cf.Fcț. COLONEL:
  4,70-5,50 = toate spec. -
  5,17-6,05 = medici mil.(=coef.
  de colonel × 0,1 = + 10 %..!)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ok.
   Nu inteleg asta: "5,17-6,05 = medici mil.(=coef.
   de colonel × 0,1 = + 10 %..!)"

   Ștergere
 40. Scriem, gândim, calculam...sperând la ceva: îndreptarea inekitatilor!
  Sa speram într-un final favorabil, dar eu nu cred si va argumentez:
  -voi va dați seama ca Premierul Cîțu il critică pe Ministrul Finanțelor din guvernarea anterioară pe motiv ca i-a lăsat o gaura prea mare în buget!
  Va dați seama în ce hal am ajuns? Ori a băut apa câinelui ori a consumat ciuperci nebune!
  Oamenilor, ăsta este mai tare decât Bobu!

  RăspundețiȘtergere
 41. @Iulian, si cand ne gandim ca majoritatea rezervistilor s-au repezit, ca lupii din padure pe hoituri, sa-i voteze pe lăbărali...Daca le-am auzi acum chelăcăielile si zgomotele de tesle trase in coa...rne, de oftica vazand ce au votat, dar stiind ca sunt tot basistii drujbari de odinioara, cred ca ar fi un vacarm al teslelor rupte-n gură de nu s-ar auzi fraier cu fraier unul pe altul!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Corneliunsson,
   stii cat ma bucur cand prostii sufera? Numai ca, sufera si unii care nu ar trebui....
   Pacat!

   Ștergere
 42. Nu mai e nimic de făcut decât să se stingă lumina!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pana cand?
   Traim cu speranta de mai bine, de corectitudine si dreptate sociala, sperante, desarte sperante care se topesc precum un om de zapada la ivirea caldurii.E rece adunam zapada ,intarim omul si vin promisiunile de-l topesc...
   „Uneori mi se înzăpezește sufletul. Și nu ninge cu fulgi albi și diafani, ninge cu griji, tristeți, dezamăgiri.
   Viscolește cu regrete. Și viscolul urlă de durere prin toate cotloanele sufletului.
   -Deszăpezește! mi-ai zis.
   Și am luat cuminte lopata și m-am apucat de încărcat și descărcat. A trecut ceva vreme până când mi-am dat seama că nu reușeam altceva decât să le mut dintr-o parte în alta.
   Știi, când îți ninge în suflet, nu prea ai pe unde să te adăpostești. Nu-i nimic! Aștept să vină primăvara! Până atunci, o să-mi fac un om de zăpadă. Să nu mă mai simt singur.”
   Pana cand fratilor, pana cand vom fi tristi, dezamagiti, frustrati si umiliti?
   Sa punem mana pe lopata sau pe kalasnikov si sa starpim odata pentru totdeauna raul si ura politicului fata de popor!

   Ștergere
  2. Din această alegorie prezentată , se desprinde clar ideea că ceva nu merge bine în locul unde se decide soarta PLX199 știind faptul că tu ai acces la acele locuri. Deci , cine înțelege să citească printre rânduri este clar că PLX-ul e tras pe linia moartă în triajul parlamentului.
   PS
   akm-urile sunt tocmai la cei privilegiați de actualul sistem în frunte cu măciucă și ai lui gulerați. Ajutorul nu va veni niciodată de la acești indivizi , pt. care dacă se schimbă ceva în sistemul mafiot , atunci ei pierd și de aceea blochează totul ca să nu piardă ei nimic.

   Ștergere
 43. Mares@nu e cazul lui Cezarica dar am vazut in viata capitani cu mai multa stiinta de carte militara decat colonei.Unde mai pui ca din acei colonei unii au ajuns si generali.Aveau si acei colonei talentul lor.Stiau sa puna la munca subordonatii.Da-o naiba.Ai pretentii prea mari la Cezarica.Inclusiv pentru parasutisti imi amintesc ca in 1984 reprezenta o nebuloasa intrebuintarea lor in lupta.
  Cornelius@ esti naiv.Nici sectantii nu-ti intind o mana decat daca devii de-al lor si daca accepti sa pleci de jos.Asteapta tu sa-ti rezolve Sosoaca problemele personale.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mestere,
   kit ca pot fi catalogat ca fara modestie, ca lt maj deja stiam carte militara cat mai multi col la un loc; ce sa-i explic eu lui ca examenele de specialitate erau numai scris si durau 6 (sase) ore....
   *Poate pe langa Sosoaca se mai raliaza inca cativa, ca nu a pierit samanta Suveranista din ROU?

   Ștergere
 44. Iulian MAREȘ:.cum nu intelegi..?
  4,7o × 0,1 = 0,47 = += 5,17..!
  0,1 este 1/10= 10 % din 4,7..!
  ..cred că acum e clar..!
  ..așa mă FURĂ CASA DE PENSII A M.Ap.N din dec.1999..până ACUM din SOLDE și PENSII și justiția timișoreană zice.."PAS..!";
  (..Imi FURĂ și S.C-DĂ..si PENSIA SUPLIMENTARĂ..!)

  RăspundețiȘtergere
 45. In spatiul virtual am gasit o argumentatie a camaradului nostru, pe care o redauȘ
  ”SUNT DE ACORD CU OBSERVAȚIILE ACESTUI CAMARAD....
  BĂTAIA DE JOC, DISCRIMINAREA ȘI UMILIREA PENSIONARILOR MILITARI, DE CĂTRE STATUL ROMÂN.......
  RUȘINE DOMNILOR DECIDENȚI POLITICI ȘI MILITARI!!!
  Ce școală juridică de ... ăcat mai are și România!
  Dacă s-a ajuns ca ordonanțele de urgență să evite expresia "se abrogă"! În mod special, respectiv ca prostimea să nu se prindă de ceea ce anume au abrogat ordonanțele.
  S-a ajuns astfel ca OUG nr. 59/2017 și OUG 114/2018, să abroge articole întregi din Legea nr. 2232015 privind pensiile militare de stat, fără a se utiliza expresia "se abrogă", ci în mod mascat, respectiv prin înlocuirea în totalitate a textului articolelor inițiale și din care nu a mai rămas decât numărul articolelor!
  Este vorba în special de Art. 59 și 60 din Legea nr. 2232015 privind pensiile militare de stat! Art. 59 a prevăzut în forma originală din Legea nr. 223/2015, și majorarea pensiilor militare cu 50% din cresterea salariului mediu brut, pe lângă indexarea cu rata inflației!
  Iar Art. 60 a prevăzut actualizarea pensiilor militare ori de cate ori se majoreaza soldele militarilor in activitate!
  Numai că OUG nr. 59/2017 a înlocuit complet textele ambelor articole 59 și 60 din Legea nr. 223/2015, sub masca expresiei "completează și modifică"!
  În fapt, ambele articole au fost rescrise complet, iar în noua transcriere nu a mai apărut nimic legat nici de majorarea cu 50% din salariul mediu brut, nici de actualizarea pensiilor militare ori de cate ori se majoreaza soldele militarilor in activitate!
  Și așa s-a ales praful de Art. 59 și 60 din Legea nr. 223/2015, OUG nr. 59/2017 abrogând fără a utiliza în mod explicit expresia se abrogă, atât majorarea cu 50% din salariul mediu brut, nici de actualizarea pensiilor militare ori de cate ori se majoreaza soldele militarilor in activitate!
  Iar capcana este perfectă pt. militarii pensionați nefamilizarizați cu șmecheriile juridice, care nevăzând în OUG nr. 59/2017 înscrisă în mod explicit expresia "se abrogă", încă mai visează actualizări de pensii sau majorări cu 50% din salariul mediu brut! Respectivele eliminari s-au facut prin modificarea completa a Art. 59 si 60 din L. 223/2015.
  Pana aici este clar! Numai că perversiunile juridice nu se termină aici!
  Pt. ca intre timp a aparut o alta ordonanta OUG 114/2018, care a modificat din nou complet articolele VALABILE din L. 223/2015, respectiv noile Art. 59 si 60, asa cum au fost rescrise de OUG 59/2017! OUG 114/2018 care din nou a eliminat atat majorarea pensiilor militare cu 50% din cresterea salariului mediu brut, cat si actualizarea pensiilor militare ori de cate ori se majoreaza soldele militarilor in activitate! Asta inseamna ca ultimele articole 59 si 60 VALABILE din L. 223/2015, sunt cele RESCRISE de OUG 114/2018! OUG 114/2018 abrogând astfel prin substituirea completă, și articolele modificate de OUG 59/2017!
  Care este șmecheria aici? Este simplă! În timp ce militarii se judecă sau sesizează CCR pe modificările totale aduse Art. 59 și 60 din OUG nr. 59/2017, aceste articole sunt de fapt abrogate prin tertipul menționat (rescrierea totală a textului), prin OUG nr. 114/2018 - ordonanță care de fapt include aceleasi prevederi catastrofale referitoare la Art. 59 și 60, care erau incluse și în OUG nr. 59/2017. Urmând ca atunci când militarii vor ataca și OUG nr. 114/2018, istoria să se repete, prin apariția unei noi ordonanțe, dar cu aceleași modificări radicale ale Art. 59 și 60, inventate de OUG nr. 59/2017 și copiate și în OUG nr. 114/2018.
  Ori, povestea asta nu mai seamănă deloc a stat de drept, a școală juridică sau a justiție respectabilă, ci a șulfăneală mioritico-juridică de ...ăcat!”Gelu Olescu

  *Ce-as putea eu adauga, decat:
  -RUȘINE DOMNILOR MAGISTRATI PENTRU CA ATI PERMIS SI INCA MAI SUSTINETI ASA CEVA, DOAR PENTRU CA LATIMEA CURULUI VOSTRU SA CREASCA NEATINSĂ SI NEÎNGRĂDITĂ DE LEGISLATIV!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Modificarea totală a unui articol de lege are aceleași efecte juridice ca și abrogarea respectivului articol.
   De aceea eu am propus acel articol unic de modificare a actualului articol 60 din Legea 223/2015, modificare care ar fi echivalat cu abrogarea dispozițiilor ordonanțelor 59/2017 și 114/2018 privind actualizarea pensiilor militare.
   A avut ochi vreo structură asociativă să preia acel articol în discuțiile cu gulerații sau la comisiile parlamentare? NUUUU!

   Destepții de la SCMD și LADPM au trâmbițat ani de-a rândul abrogarea ordonanțelor fără să pună ceva în loc, stiut fiind, potrivit L 24/2000, că simpla abrogare a unei legi nu repune in vigoare dispozițiile legale abrogate de acea lege. Un text de lege arogat este definitiv abrogat.

   Ștergere
  2. In sedinta de ieri, Plenul CD a aprobat 20 de Proiecte legislative care aveau Rapoarte de RESPINGERE din partea comisiilor raportoare !
   Punem pariu ca Orban NU va face la fel si cu Pl x nr.310/2017, care are un RAPORT de RESPINGERE a OuG.nr.59/2017 din partea Comisiei pentru Munca..?
   PS. Daca se admite Respingerea acestei Ordonante, se va relua ACTUALIZAREA pensiilor de serviciu la ceilalti beneficiari, mai putin pentru Militari si Politisti care sunt singurii trecuti in OuG.nr.114/2018..!

   Ștergere
  3. http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2019/rs310_17.pdf

   Ștergere
  4. D-le Leon, dar nu cumva ar beneficia de respingerea oug. 59/2017,numai cei pensionați pana la apariția oug. 114/2018,ma refer la militari și polițiști.???

   Ștergere
  5. Nu cred, ne poate lamuri d-ul Huhu..!

   Ștergere
  6. Respingerea OUG 59/2017 prin legea de adoptare, ar fi repus în vigoare fostul articol 60 din L 223/2015. Cum ulterior acest articol a fost încă o dată modificat total prin art. 84 din OUG 114/2018, respingerea OUG nr. 59/2017 nu influențează cu nimic actualele texte al art. 59 și 60.

   Ștergere
 46. Domnilor camarazi, ati urmarit aseara discursul scursurii umane fost prim gospodar in statul mafiot rromanesc ? Ei asta-i si politica actualilor, inclusiv a militarilor mdin ultima generatie care si-au tot daruit cate o adaugitura un sporicel de-au ajuns sa iasa la pensie cu de trei ori cat corespondentul lui juridic de acum 20 de ani. Normal ca nu vor sa se schimbe nimic ca si dupa logica lui cezar ,ei, ar pierde!

  RăspundețiȘtergere
 47. Puii de pasari, in special pradatoare isi arunca fratii din cuib pentru ca ei sa fie mai bine hraniti de parintii lor, aceiasi tactica au adoptat-o militarii NATO-mercenarii cu fostii camarazi -militarii ceausisti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. KISS....Magar batrin
   Adu-ti aminte ce iti spuneam EU acum vreo 5 ani ca se va intimpla ..
   Se potriveste este ? Si iti spuneam mai multe .....cind ziceam ca NU TREBUIE SA MAI AVEM NICI_O TANGENTA CU ACTIVII..la pensie !

   Ștergere
 48. Iulian MAREȘ:
  P.S.:în legea 138/1999,sub ANEXA 1( cu coefic.de funcție..) sunt câteva NOTE; Nota 4 scrie că la medicii militari în activitate, se majorează coefic.de funcție cu: 0,1.(PUNCT..!adaug eu..!);la medicii..anatomo-patologi,.. ..legiști,.același coef.de funcție se majorează cu 100 %.
  De sesizat diferența PERVERSĂ de exprimare a "legiuitorului", cu 2 unități de măsură diferite:
  0,1(=10 %..!)=fracție zecimală și cu.." % " = procente,după care apare = efectul urmărit: calcularea prin adunare a fractiei zecimale 0,1 direct la un coeficient de funcție = cu sopul: să nu se majoreze cu 10 %
  ..ci numai cu..vreo 3,44 % acel coeficient de funcție..!= ceea ce PRACTIC: s-a si întâmplat..la toți medicii militari din zonă, ..dar ei..HABAR N-AU..!
  ..și culmea e că în FIȘA de PENSIE, la "SPORUL pt. RĂSPUNDE REA ACTULUI MEDICAL" scrie:..în clar:.."PROCENT"..!, dar contabilii și cadristii = prin programul de calculator al... STATELOR DE PLATĂ.. au executat ordinul secret de a tăia SOLDELE de funcție a medicilor militari în acest fel PERVERS..!,deși legea pensiilor 164..prevedea că baza de calcul a pensiei e "solda lunară brută din ultima lună de activitate" ..!= adică acea SOLDĂ..cu TOATE ELEMENTELE SALARIALE "LEGALE"= de PLĂTIT.! ,și nu solda..FURATĂ și plătită ..!, cum au făcut și fac și
  în prezent..!!
  Am avut surpriza să constat că ani de zile,acel rahat de spor
  coeficient=0,1 ADUNAT=ILEGAL,și
  nu INMULTIT= LEGAL= cu coeficien tul de FUNCȚIE, nici măcar nu a mai fost plătit,ci tăiat pur și simplu,FURT MASCAT prin plata soldei de funcție la "maxim" creând aparența de "legalitate" ..,dar în schimb: FURÂND: % =procentele de pensie suplimen tară din totalul % de calcul din baza de calcul a pensiei, "bilanțul" "operatiunii" fiind în defavoarea = ilegală a PENSIONARULUI..!
  ..ca să nu mai amintesc și FURTUL gradului avut la data trecerii în rezervă,..și FURTUL
  din: % Soldei de comandă de la 40 % = plătite ani de zile în pensie,..la 35 % initiale (până în 2006)când au fost actualizate la 40 % ,prin O.G.56/2006..!;
  Acestea au fost FURATE în 2016: cu ocazia "recalculării" pensiei cu scopul de a "plafona" antici pat pensiile..medicilor militari ..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am înțeles tot! Nefiind expert în domeniu pensiilor și nici dpv juridic, ca alții, recunosc ca nu știam...

   Ștergere
 49. Am fost sunat asearã de cineva pentru a mã uità pe un post de TV.unde era invitat Guru,marele Zeus,marele iluzionist care a fãcut sã disparã o flota întreaga,binenţeles cã mi-a venit sã vomit şi am schimbat postul la meci.
  Câta ipocrizie,câta curvarasie la unii indivizi de genul acesta!Ãştia nu au scrupule,cã de ruşine nici vorbã,pt.ei acest cuvânt nu exista in dictionar.Stau şi mã întreb câteodatã, unde au stat fratele meu asemenea specimene şi mai grav cum de-au ajuns in frunte asemenea exemplare.Mai bine mã opresc,cã deja mã enervez şi spun prostii.

  Despre toate OUG care au adus Legea 223/2015,am mai dicutat,dar nu pot sã reamintesc faptul cã acestea au avut un singur scop,acela de a face ca legea amintita sã se Duca pe pustii,iar cei care au emis-o şi promulgat aceastã lege sã fie desconsiderati.Pai sa-mi fie iertata logicã,ce rost mai are Parlamentul dacã dupã câţiva ani tu Executiv aduci acea lege in stare amorfa,gaunoasa,ametita,violata din orice pozitie,de nici draku nu o mai înţelege!!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gigi,
   Când aud de Bețivan mi se face rău la stomac...se învârtește ceva înauntru...
   Dacă am fi fata în fata, doar noi 2 cred ca l-aș șoimii complet...asta e Diavolu pe pământ...

   Ștergere
  2. Jegosul ăsta reducea salariile și pensiile, în timp ce gașca lui cu Cocoș, Stelu, Bica, ș.a.m.d. scoteau din bugetul statului sute de milioane de euro din drepturi litigioase din terenuri supraevaluate! Cel mai mare hoț, își menține încă adversitatea față de militari/polițiști! Cu adevărat o javră ordinară.

   Ștergere
  3. In sfarsit are si Dogaru un Comunicat mai realist:
   MULTUMIM DIN INIMA TOVARASE BASESCU...

   DA-I INAINTE, CA DAI BINE!

   Ștergere
  4. Se pare ca dl col.Dogaru
   a avut rabdareea sã se uite la emisiunea acelui baietel de la TVR1 şi ne informeazã mai pe larg pe blogul SCMD ce şi cum s-a desfasurat emisiunea
   respectivã.Se pare cã iar ne-a muscat de c.r.tov Petrov.
   Îi mulţumesc pe aceastã cale!

   Ștergere
 50. Diana Croitoru -pensionarii militari

  Inspectie - fulger , in unitatea militara de varf - CODUSA de m-AL si loctiitor MaKiSS TehnoKraciu !!
  (categoria versuri haioase)
  La unitatea de rachete
  De langa un oras, odata,
  Facu un general – Ionete –
  O vizita inopinata.
  Vorbim de-o unitate care
  Era de varf, cu toata criza
  Si-n oastea noastra, prin urmare,
  Avea destul de mare miza...
  Venind pe drum, de la intrare
  Vazu ca treaba merge prost:
  Pe patul pustii din dotare,
  Dormea o santinela-n post.
  Vreo trei soldati, avad alaturi
  O sticla goala de rachiu,
  Zaceau intinsi pe niste paturi,
  In rest, parea ca e pustiu.
  Simti ca-si iese-ncet din fire,
  Dar inca nu facu tam-tam;
  Se-apropie de o cladire,
  Privind discret prin cate-un geam.
  Vreo doi sergenti, cu mutra bleaga,
  Scriau scrisori pe niste file,
  Alti patru invatau sa traga...
  "La tintele" civile,
  Iar la depozitul de arme,
  Simtind ca-ncepe iar sa arda,
  Gasi un altul care doarme
  Cand trebuia sa stea de garda.
  Pe urma, fara vreo surpriza,
  Mai consemna-n raport, aici,
  Ca trei soldati, atenti la miza,
  Jucau septic pe gloante mici.
  Si-un ins, aproape cat un munte,
  Cu fata aiuristica,
  Punea grenadele pe frunte,
  Facand echilibristica.
  Si ca sa-ncheie cu flagrantul,
  Mai vizita – prin geam - PC-ul,
  In care insusi comandantul
  Juca barbut cu SSC-ul.
  De-acuma termina ocolul
  Si luminat si dumirit,
  Scotand din tocul lui pistolul,
  Dadu alarma, in sfarsit.
  Se prezentara - suparati -
  In opt minute jumatate,
  Cincizeci de mutre de soldati,
  Avand vestoane sifonate.
  Din efectivul de ostire,
  Mai ruginiti sau mai recruti,
  Treizeci erau in invoire
  Iar douazeci erau pierduti.
  - Ce-i asta, comandant? E bine?
  Asa va pregatiti de foc?
  Si daca inamicul vine?
  Va face praf pe toti, pe loc!
  Acesta, cum simtea pe spate
  Ca toate apele il trec,
  Strangand din buzele crispate,
  Tacea si inghitea in sec.
  - Traiti! In primul rand, e pace,
  Facu, ranjind, soldatul Gelu,
  Pe urma, cum sa ne atace?
  Pai, n-avem scut la Deveselu?

  RăspundețiȘtergere
 51. @Bure, acum ma crezi ?
  Comisia pentru Aparare din CD are inca 2 Generali in componenta Chelaru si Roman !
  Incep sa sper din nou in Pl x nr.199/2020 !
  PS. Voi redirectiona un Email catre cei Doi Generali..!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa cum vãd eu,mst.Leon, d-ta vrei neaparat aplicarea numai ETAPEI 1,celelalte,
   Dumnezeu cu mila!Am sã trimit şi eu unul şi am sã le spun la mai mulţi sã o facã.
   Pt.cativa firfirei in plus acceptam cã alţi colegi,camarazi care nu au vechimea de 25 ani,sã fie paraditi.Nu este cazul meu,dar aşa este colegial.Nu este corect ca unul cu 20 ani vechime lucraţi in Ac,CS,D,sã fie penalizat la fel ca unul care are aceiaşi vechime dar care a lucrat in condiţii Normale.Bine.iar o sa-mi spuneţi ca rãmâne cu c.avantajos şi cã le va bãga la Rec.in faza a2-a.Intreb,se mai face Etapa a2-a?Eu cred cã nu!
   P.L.X 199,nu se va aproba niciodatã!Dacã nu va fi aşa,am puterea sã recunosc cã am greşit şi la timpul respectiv o sa-mi cer scuze pt.apreciere.
   Mãi discutãm dupa01.04,pe aceastã temã.


   Ștergere
  2. PLx..199...agreata de Ciuca si MApN...v-a intra urgent in vigoare...
   @/Gigi...acum iti place ca rontai pe un CUANTUM MAI FAVORABIL..obtinut pe mirsava 164..??

   Ștergere
  3. @cezar
   Eu nu am rãmas niciodatã pe vreun cuantum "mai avantajos".Poate dumneata ai rãmas pe cuantumul avantajos calculat pe legea 119.Sa-i mulţumiţi lui Gãbiţã!

   Ștergere
  4. Gigi
   3 februarie 2021, 23:08.....
   ----------------------------------------------------
   Spre stiinta ta ! Ceea ce am obtinut pe L-119 este..a fost ..sensibil egal cu RECALCULAREA DE POVESTE pe L-223
   Cum de a fost posibil??
   SIMPLU ..NU AM FURAT NIMIC......dar tu..:::

   Ștergere
 52. http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.co?idc=12&cam=2&leg=2020

  RăspundețiȘtergere
 53. Ciuca a spus ca PLx 199 va fi aplicat cu 1 aprilie, dar nu a precizat si anul :)))

  RăspundețiȘtergere
 54. @Leon, ai tu alta noutate despre PLx 199?

  RăspundețiȘtergere
 55. Dpv politic tind sa cred xa cei 2 generali/AUR nu vor sprijini firimiturile aruncate de un ministru ce a fost mereu un slugoi politic al oricui, până un alt slugoi l-a infiat pt PNL!
  Nici eu nu as actiona pt sprijinirea Plx 199, un act normativ menit a da lustru politic unui submediocru!

  RăspundețiȘtergere
 56. @Dragi pensionari, doroghie tovarisci, ati cam .elit o juma de .ula intreaga.Prin Sparlament si prin penele si usere se discuta zdrobirea pensiilor militarilor comunisti. Javra n-a vorbit de unul singur aseara, umbra uriasa a pedeleului este la butoane.Acuma si zilele astea o sa sara toate tiliviziunile pe noi, pensii de belitori de porumb nu de jenerali asa ca singura naoastra salvare este chiar acest PLX 199 cu toate ca ma indoiesc din moment ce al nostru ciolac mincinos nu ne-a rezolvat , avand votul total in mana...slabe sperante.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In primul rand ii va cardi pe toți foștii membri PCR si UTC care au suferit sancțiuni statutare pt curvărăseală! 🤣😜🤪...apoi, vor urma membrii PCR detașați in zootwhnie si la ferme vegetale!

   *Știi cumva pistolarul nostru se califică fara concurs?

   Ștergere
 57. Cred ca Ramboul nostru,cezarica pusca mica a fost singurul care a actionat cerebral, asa trebuia sa facem toti si acuma nu aveam vorbe la proces.

  RăspundețiȘtergere
 58. Răspunsuri
  1. Mai ales cand sunt ciobani cu ceva scoala, nu multa ci cat sa-i dea credinta ca este destept in cap!

   Ștergere
 59. Viorel: ai dreptate: am primit pensia până la 1/2 din 2017,după care am primit pensia RECALCULA TĂ;
  Pensia inițială:stabilită pe legea 164..,tăiată cu 700 lei brut de BĂSESCU în 2012,mărită cu vreo 260..de GUV. UNGUREANU, tăiată din nou de guv.Ponta,apoi pensia din 2010,(pe legea 164):în oct.2013, guv. Ponta ne-a redat-o,în baza lg.241/2013..!
  ..pensia mea,stabilită în 2004,a fost greșită din start:aveam gradul de colonel,cu 8 zile înainte de trecerea în rezervă ,dar funcția LEGALĂ era de LT.col.MEDIC la minim: 2,90× 0,1=0,29 + = 3,19 (0.1= era "sporul pt.responsabilitatea actului medical",tipărit în FISA DE PENSIE..!,dar "gangsterii" din dir.fin.-ctb. mi-au furat sporul ăla:..în loc de 10% ,au plătit 3,44% acel spor..!(2,90 + 0,1= 3,00=furat 6,56 % din spor.!) și cum solda brută în legea 138.. se calcula pe un algoritm în "cascadă/ bulgăre de zăpadă" care se rostogolește și creste,așa și solda ,numai că la mine,fiind FURAT, pierdeam lunar cam între 4,..% - 6,..% din CUANTUMUL LEGAL..! și pierd și ACUM,din 1999..!
  În 2015 și până în 2017 aveam în pensie gradul de COLONEL,coef.: 1,80, dar funcția de LT.COLONEL MEDIC:minimă LEGAL era (pe legea 138/1999= bază legală în procedu rile de actualizare a elemente lor salariale din structura SOLDEI LUNARE BRUTE-bază de re calculare/actualizare a pensiei= 4,62 (4,20×0,1=0,42+=4,62), același ca și pe legea 284/2010,
  dar:iarăși "gangsterii" din CPS/ M.Ap.N. mă fură și mi-au "tăiat"
  =gradul: 1,80 ↘️ 1,70
  =functia: 4,62 ↘️ 4,40
  =S.c-dă: 40 % ↘️ 35 %
  ....și restul elem.salar.:scad și ele..!,deci..și solda brută bază de calcul a pensiei scade cu vreo câteva sute de lei/lunar ..!;
  Au făcut și o "șmecherie"ciudată ..cu SOLDA DE FUNCTIE la MAXIM, ..dar în "de-compensație": mi-au tăiat rahatul ĂLA de "S.R.A.M... și % de PENSIE suplimentară din % de calcul din bază = o grămadă de ani: 2005-2008"=complet,iar din 2016 încoace..: 6 % din 9 %, așa că.."ies"..= "PE MINUS"..!, adică..tot FURAT..!!

  RăspundețiȘtergere
 60. Comisia de aparare nu are sedinta saptamana viitoare...PLx199, unde esti tu...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Comisiile raportoare nu mai pot mișca nimic în privința Plx 199/2020 până n primesc avizul de la Guvern.

   Ștergere
  2. Da huhule, dar unde putem urmari avizul guvernului?

   Ștergere
  3. NU in avizul Guvernului sta Pl x nr.199/2020 !
   Membri Comisiei asteapta mai degraba un punct de vedere COMUN din partea Asociatiilor deoarece ROMIL propune o sesizare la CCR (daca merge la Promulgare in forma aprobata de Comisia pentru Munca), SCMD doreste Amendamentele care duc la o pensie Bruta de 145%, ANCMRR si AORR sunt de acord cu Amendamentele MApN ( Generalul Bahnareanu a propus chiar o Ordonanta de urgenta numai pentru Pensia Minima ) !
   Eu urmaresc sedintele de Guvern si in acest an Guvernul Catu NU a programat spre Avizare nicio Initiativa legislativa..!

   Ștergere
 61. ar trebui să apară în caseta tehnică a CD, dar nefiind trimis la Guvern prin Biroul Permanent... nu se știe dacă va mai apărea.

  RăspundețiȘtergere