Un produs Blogger.

miercuri, februarie 03, 2021

Chestorița ,,neterminată", printre primii profitori ai L 223/2015

199 comments

Date mai complete despre cariera neterminatei Irina AICI

 Botoșăneanca Irina Alexe a avut o strălucită carieră de polițistă. A absolvit Academia de Poliție  prin anul 1997, cu Diploma de Drept, ulterior obținând și titlul de doctor în drept. A avut funcții de conducere în MAI, o perioadă deținând funcția de secretar de stat pentru Realația MAI cu Parmamentul.

La vârsta de 35 ani a fost avansată la funcția de chestor, echivalentă cu cea de general, fiind o apropiată a fostului ministru băsist de Interne, Vasile Blaga. 

Neterminata și primul ei protector politic.

In 2016, la numai 42 de ani, s-a pensionat, obținând, probabil,  o clasare de apt limitat, noua lege a pensiilor militare venindu-i ca o mănușă pentru a se dedica politicii. Pe Legea 263/2010 ar fi trebuit să mai muncească o bună perioadă pentru a îndeplini condițiile de pensionare.

Vasile Blaga a expediat-o tocmai pe funcția de secretar de stat la Secretariatul Guvernului  Ciolos, semn că proaspăta neterminată era tot în misiune, dar pe relația ,,Grupării de la Sălaj"  a fostului doi și un sfert, reprezentat de Virgil Ardelean, zis ,,Vulpea". 

In timpul guvernărilor Dragnea, rezervista neterminată, cu o pensie militară de 13 000 lei, cum să nu fie astfel compromis statutul de pensionar militar, s-a înregimentat politic în structurile politice ale +Plus Cioloș,  fiind recent numită din nou secretar de stat la MAI, dar nu la propunerea  buldogului Blaga ci a lui Barna de la  USR +.

Să vedem cine se va  răscula în lunile următoare pentru dărâmarea guvernului puiului de Ghionoi...păzit de ditai Vulpoiul de Sălaj! In poll poziție este gruparea naționalist transilvană de la Cluj care, deocamdată, a ajuns să se bucure că județul a fost cadorisit cu un prefect udemerist... decât să sufere umilința de a le fi adus un prefect ciolosist. 

Cedările în lanț ale scripcarului Orban sunt bine controlate de informațiile pe care vulpoiul Ardeleanu i le vântură de fiecare dată când vrea să fluiere contra vântului.


 

199 de comentarii:

Leon spunea...

https://www.bugetul.ro/artificiul-prin-care-politistii-cu-relatii-ajung-sa-castige-pensii-speciale-uriase-metoda-prin-care-isi-umfla-fluturasul-de-salariu/

ifrim spunea...

130.000/an ori 13.000/lună!O recomandă două buzișoare două țâțișoare!

Leon spunea...

"Aceasta a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă."
Cu Indexarile ulterioare in prezent are aproape 15.000 lei/ luna.(cred ca Brut.) !

Leo spunea...

Legea 223 putea doar să-i stabilească pensia.
Ca să poată să iasă la pensie de fecioară la 42 de ani, și cu vechime neterminată a fost un art. din legea polițistului ( statutul polițistului ) care acum nu stiu dacă mai este în vigoare.
Cert este CĂ NU E VINA EI !

Trofin spunea...

Cred că răul cel mai mare pe care l-a făcut încropeala de lege numită Legea 223/2015 constă în permisivitatea de a ieși la pensie prin deducerea din vârsta standard de pensionare a anilor echivalenți lucrați în condiții de muncă diferite de cele normale. Cu toate că și în sistemul public de pensii se aplică același principiu dar beneficiile sunt cu mult mai mici și nimeni nu se leagă de ele. În sistemul de apărare beneficiile se cumulează . Faptul că legea 223/2015 este considerată , fără supărare , o lege specială , ar fi fost normal ca și în aplicarea sporului de vechime datorat condițiilor de muncă să fi fost o procedură specială , ori reducerea vârstei de pensionare pentru activitatea desfășurată în condiții de muncă ori adăugarea vechimii respective la calculul cuantumului pensiei , ceva cum se aplica pe la începuturile aplicării legii 19/2000. Dacă s-ar fi aplicat această disjuncție nu cred că am mai fi fost înjurați azi pe motivul că suntem pensionați la o vârstă fragedă și nici Traian Băsescu nu ar mai fi avut motive să ne trimită să luăm pensii de la Casa Poporului sau din Balta Brăilei. Ca să nu mă înjure prea mulți , sunt de acord ca disjuncția să nu se aplice pentru cadrele care au fost scoase din armată din necesități strategice , prin disponibilizare , în perioada anterioară anului intrării noastre în NATO.

GO spunea...

Tara pluii! Tipa are ca smecherie ... pensia. Dar daca ati sti cati bugetari au ca smecherie ... salariul, fapt pt. care o s-o bata si la pensie pe tipa din MAI, de o sa para saraca chestorita!

Si atunci ... chestorita aia e chiar cinstita si saraca!

Exemplu de salariu bugetat: 18000 euro. Pai nu are cum sa aiba sub 9000 euro pensie ... contributiva cand va fi vremea! Adica 45000 lei!
https://alephnews.ro/guvern/functionarul-romania-care-castiga-18-000-euro-lunar-mai-mult-decat-premierul-frantei/

Skoda 4x4 spunea...

Chiar brut daca este , asa ceva nu e normal la 42 ani ? E noaptea mintii ,cunosc chestori(generali) cu 9-11.000 ron dupa varsta de 55 ani ,30 efectivi,care au avut functii importante ,asta mai bine statea in bancuta ei la partid ,dar de...iese in fata si iar da media in pensionarii militari care in marea majoritate traiesc de la o luna la alta ,si iar nu vom vedea nimic in urmatoarea perioada.Rusine...

Leon spunea...

La inceputurile ei Legea nr.19/2000, prevedea numai scaderea varstei de pensionare, ulterior a fost modificata, iar Legea nr.263/2010 pentru grupele de munca acorda 3 avantaje :
-scaderea Varstei de pensionare cu pana la 13 ani( 15 ani ptr.personal artistic),
-acordarea unui punctaj suplimentar de 25%/50%,
-un stagiu complet de cotizare mai mic pentru calculul PMA, de 25 de ani (Legea nr.221/2018)..!!

Huhu Rezea spunea...

Clasarea medicală de apt limitat o lasă în fundul gol.
Nu a mai putut să mai lucreze ca polițistă, însă poate să lucreze ca secretar de stat pe același post, dar ca o civilă politrucă. Plus pensie militară.
Câți ca ea sunt infiltrați printre cadrele active ale poliției și serviciilor sau printre magistrați, care aplică legea la comanda politică internă sau externa?

Paul Puiu spunea...

fata a fost fiica lui Greuceanu si asa a ajuns cu o asa pensie!!!! de in cauza onora ca asta au plafonat ei pensiile, dar numai pentru unii fraieri e valabila plafonarea!! daca ridici plafonul bazei de calcul brut pe la 15.000 lei si net la 9000-10000 lei ramai cu minim 9000 net pensie!!! e elegant pentru unii cu ore platite in plus sau cu sporuri de conducere sa iesi la pensie!!!

un oscar = o pensie spunea...

deci sa avem soldati la 60 de ani?
o fi ok ,Trofin?

un oscar = o pensie spunea...

suma vehiculata este neta
oricum are pensie mai mica comparativ cu mares,luptatorul cu hartile

GO spunea...

In mod logic, pensiile ar trebui sa fie de 2 feluri: de stat si private.

Pentru bugetari, pensiile contributive reprezinta un non-sens. Pt. ca statul iti da salariu, dar tot statul iti plateste si contributia la pensia. Contributie care ajunge tot la ... stat, via sistemul public de pensiim Si tot statul iti plateste ulterior si pensia.

Si atunci, ce rost mai are ca statul sa faca miscarea in plus de a vira bani la fondul de pensii contributiv, cand poate sa dea direct pensii bugetarilor de la bugetul de stat? Contributiile pt. bugetari constituie o miscare inutila.

Logica miscarii nu este decat fuga statului de raapundere, cand vine vorba de achitarea pensiilor contributive in viitor.

Pentru conformitate! Pana in 2001, nu a existat sistem de pensii conbtributive in Romania, toate pensiile fiind de stat. Si civile, si militare, diferind doar modul de calcul. Si culmea, ca exista inca multe state europene - eu tare am impresia ca majoritatea, in care pensiile sunt toate de stat.

Si apropo. Suntem suntem singura tara cu pensii private ... obigatorii.In toate celelalte state, ce este privat, nu este obligatoriu. Asta ca sa vedeti cum statul român forteaza deturnarea banilor persoanelor catre institutii private. Ca apoi, cand vine vorba de plata pensiilor de la fondurile private, statul va da bir cu fugitii.

Burebista spunea...

Ba încă la civili li se scad 4 respectiv 8 luni din vârsta de pensionare pentru condițiile de muncă...fără a putea totuși depăși 13 la mineri etc sau 15 pentru balerini și circari.. . 🤣

akord 75 spunea...

Pai cam asa e dom' skoda
Unul mananca varza,unu mananca orezul,al treilea,carnea deci rezulta ca cei trei au mancat sarmale,asaaa...in medie 😠😠😠

avianyc spunea...

Sub C.Dan Gaz a fost numita chiar secretar de stat !!!!
Acum pot intelege multi care nu au priceput mecanismul si motivarea pentru care s-a dat OG 59. Cine crede ca OG 59 intarita prin 114 se va anula se inseala din greu. Nimeni nu va accepta o pensie neta mai mare ca si salariul net al activului similar .
Am atras atentia in repetate randuri ca un impozit de 10% la pensia calculata din brutul bazei de calcul (85%+OMM) si 41.5% din salariile brute la ce se vede duce. Netul acestei pensii impozitata cu 10% este mai mare ca netul activului similar impozitat cu 41,5% din brutul salarial.
Poate reuseste si dnul Huhurez în timp ce tot baga batul prin gard la ”Transilvaneni” cum stau lucrurile cu OG 59 si ca eliminarea ei ar produce un haos si mai mare in sistem tinand cont de bruturile foarte mari ale activilor dupa repetatele majorari cu 25% si adaugare de tot felul de sporuri inventate?

@ Leon
Vezi ca secretarul comisiei de aparare din Senat este un fost maistru militar de auto.
Să nu-l lasi cumva fără vreun e-mail cel putin !!!!!!

monteoru spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Burebista spunea...

Nu are pensie pe apt limitat...
Are pensie anticipată parțial pentru ca în statutul polițiștilor era o prevedere care permitea sa iasa la pensie dacă îndeplinea condițiile în momentul când era demisa și pusa la dispoziție... Acum mi se pare ca a fost modificat statutul chiar datorita acestei doamne și a încă unuia tot de pe acolo...
Statutul a fost modificat în 2018...
http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/202145

Ochilă spunea...

#PENTRU/CĂ/SE/POATE

Angajarea este conform legilor in vigoare, initiate si aprobate de Parlamentul Romaniei, locul de intrunire al Grupurilor Infractionale Organizate ascunse sub denumirea de partide politice.
In Franta, de exemplu, rezervistilor militari cu vechimea in serviciu mai mica de 25 de ani, care se angajeaza in sectorul public dupa pensionare, li se diminueaza pensia in raport cu veniturile realizate in noua functie daca acele venituri depasesc un plafon stabilit de lege.
Iată cum se trateaza aceasta problema la francezi
"Îmi pot combina pensia cu venitul obținut?
Pensia poate fi combinată cu venitul din reluarea activității în sectorul privat.Pentru pensionarii militari, reluarea activității face posibilă generarea de noi drepturi de pensie pentru noua activitate din sectorul civil.
Normele pentru combinarea pensiei cu veniturile obținute diferă în funcție de natura angajatorului și de situația militarilor pensionari:
În cazul reluării activității într-o organizație din sectorul privat sau într-o unitate comercială industrială și comercială, se autorizează acumularea completă și imediată pentru toți pensionarii militari,
• În cazul reluării activității în sectorul public, cumularea completă și imediată este permisă exclusiv pentru:
- pensionarii militari care nu sunt ofițeri și sunt eliminați din directori înainte de a împlini 25 de ani de serviciu;
- pensionarii militari care au atins limita de vârstă pentru rang sau limita de serviciu aplicabile acestora în activitate;
- pensionarii militari concediați de executivi pentru infirmități,
- pensionarii militari care au împlinit vârsta de 62 de ani și au perioada de asigurare necesară pentru a obține o pensie la rata maximă de 75%.
Pentru pensionarii militari care se întorc la muncă în sectorul public și nu îndeplinesc condițiile enumerate mai sus, acumularea pensiei și a veniturilor obținute poate fi limitată.
Exemplu : un ofițer de carieră scos din conducere după 30 de ani de serviciu reia o activitate într-o autoritate locală. El primește o pensie de 36.000 € brut pe an. Plafonul aplicabil acestui caz de acumulare este de 7.095 EUR + 12.000 € (treime din pensie) = 19.095 €. Venitul din activitate peste acest prag este dedus din pensie."


Călugărul spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leon spunea...

Deocamdata ma ocup de deputatii din Comisia de Aparare din CD, are in componenta 6 militari rezervisti !
Doar sti ca la majoritatea proiectelor CD este Camera decizitionala, Nu Senatul..!

stef.john spunea...

Gresesti sustinand ca si el ar fi prostituata. Poate a stat, poate ... dar de nevoie, pe cand astea au facut-o din placere si cu placere.

Iulian Mareș spunea...

Oskărel,
Pt da doamna are scoala la zi...si nu are trecut la CV doar școală profesională!
Toate fetele din Moldova se descurcă..numai tu rămâi mereu de căruța! Ești fătălău?

Burebista spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Călugărul spunea...

Nu poți desființa prostituția militară în colonie fără să desființezi întâi mafia din sistemele militarizate! Și dacă desființez mafia înseamnă că pui capăt coloniei
de sclavi lași! Și dacă colonie nu e nimic nu mai e! To be or not to be!

Iulian Mareș spunea...

Principial, nu zic ca nu ai dreptatea ta! Insa tu nu ai un update privind soldele la zi!
Documenteaza-te si vei vedea problema putin altfel...

Iulian Mareș spunea...

Si era sa o facă parlamentară si pe proasta și fecunda familiei!

Iulian Mareș spunea...

Esti dispus sa cumperi litere?
50 $ /litera! Glumesc! Nu am auzit de asa ceva...in MApN am cunoscut 2 doamne general, dar nu făceau parte din categoria descrisa de tine! Plus xa aveau o vârstă...

Iulian Mareș spunea...

Asa puțin? 3000 € brut pe luna? Nu cred...mai dublează!

Iulian Mareș spunea...

Mie îmi pare o doamna hotărâtă, care știe ce vrea și vrea ce știe!

https://psnews.ro/o-apropiata-a-generalului-dumbrava-in-partidul-lui-ciolos-257291/

Ein Stein spunea...

Mafiotule ia zi care e treaba cu angajarile la stat se fac numai prin concurs?

https://www.youtube.com/watch?v=MhdHWGCNUNE

Ein Stein spunea...

Eu zic asa, militionera putea fi angajata la stat numai daca era iesita la pensie pentru limita de varsta. Ce concurs a dat pentru ocuparea postului ne poate lamuri mafiotul blogului.

Iulian Mareș spunea...

Aici și desfășurat activitatea camaradul nostru Corneliunsson!

https://m.defenseromania.ro/militarii-romani-au-efectuat-trageri-cu-larom-element-de-noutate-trageri-cu-rachete-lar-mk-4-pe-timp-de-noapte-video_607998.html

Batranul spunea...

MAI este plin de astfel de exemple ! Este un baiat, purtator de cuvant, care, la 29 de ani a ajuns comisar !! A luat si cate doua grade pe an !

Ein Stein spunea...

Revin cu vechea problema, cu riscul, si spre satisfactia mea, de a-i supara pe militieni.
Femeia asta este exemplul suprem care intareste ce am sa scriu. La MAI veniturile/salariile functionarilor publici cu statut special sunt mult mai mari ca ale militarilor, aia de la armata, ca urmare, in situatia trecerii la pensie si baza de calcul a celor dintai este mai mare. Contopistii de la MAI s-au ingrozit de cuantumurile pensiilor, in crestere continua, pe care aveau sa le plateasca. Pentru a mai estompa aceste cresteri au venit cu propuneri de limitare a pensiilor, concretizate in numeroase OG-uri si modificari ale L223. Astia de la armata, saritori de felul lor si foarte harnici au achiesat imediat la propunerile militienesti. Ideea e ca acele limitari si taieri se aplica tuturor beneficiarilor legii in egala masura, avantaj cei cu bazele de calcul umflate cu tot felul de sporuri, adica politaii, nu mai vorbesc de securisti, bodyguarzi, spioni, etc. Adica toti mai putin militarii. Este evident, din discutiile de pe blog, ca pe militieni pur si simplu nu-i intereseaza PLX 199, e greu de crezut ca se vor gasi militieni care sa se incadreze in prevederile peleicsului, de aici si lipsa de interes.
Repet, pana cand nu ne vom dezlipi de acest conglomerat toxic, sa avem un act normativ numai pentru militari, nu se va intampla nimic bun pentru noi. Ciuca cu bunele si relele a simtit acest lucru si incearca sa indrepte intr-o oarecare masura aceste derapaje, insa nu are sustinere. Influenta e din partea institutiilor de forta, ori astia nu sunt interesati, pe ei ii intereseaza sa nu se schimbe nimic si nu fac zgomot pentru a nu atrage atentia.
Toate OG-urile si modificarile in L223 au avut ca scop diminuarea cuantumurilor pensiilor si nicunul dintre respectivele modificari nu a intentionat sa indrepte lucrurile si sa elimine inechitatile.
Cand iesi la pensie la 42 de ani, si DNA-ul ar trebui sa se aplece nitel pe problema, cu 13 000 lei, mai te angajezi la stat pe o functie platita cel putin cu aceasi suma, de ce dracu ai face valuri si nu canti in struna binefacatorului.
Pensie militara numai pentru militari, numai pentru vechimea ca militar, ca la ailalti de afara.

avianyc spunea...

Catani ( ein stein) ,
Vezi putin dacă rivalizează cu fosta dactilograpă 🐒🐒

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2710829832561268&id=100009028340368&sfnsn=mo

Ein Stein spunea...

Am mai auzit tot felul de basme ca lupta militienii si pentru noi. Toate grevele si protestele , adica lupta, au fost facute de cei in activitate pentru conditii mai bune de lucru, sporuri, reforma, etc. Bravo lor, ii sustin in demersurile lor. Dar care e legatura cu "lupta si pentru noi", pentru pensionarii militari? Orice castig din partea celor in activitate se va reflecta numai in pensiile celor de la MAI, pentru noi poate doar o noua taiere sau plafonare.

Viorel spunea...

2020 ANUL HOȚILOR PĂSTORIȚI DE IOHANIS, ORBAN ȘI CÂȚU.
CUM ESTE POSIBIL AȚA CEVA DOMNILOR, CU CE A CONTRIBUIT LA BUNUL TRAI AL PROSTULUI DE RÂND DOAMNA RESPECTIVĂ PENTRU A MERITA UN ASEMENEA SALARIU. UNDE E JUSTIȚIA, UNDE E DNA ?
Domnule G. Olescu, astea chiar nu le vede presa, televiziunile ?
ALO, DOMNULE AVIANYC, VEDEȚI UNDE SUNT BANII NOȘTRI ȘI AI DUMNEAVOASTRĂ ȘI NU O SPUN CU RĂUTATE. Și noi stăm cu mâna întinsă pentru 50-150-300 lei la pensie.
Aurelia Surulescu, șef serviciu administrativ la Autoritatea Rutieră Română, a ajuns cel mai bine plătit bugetar din România.
18.000 de euro pe lună a fost salariul câștigat în 2020.
DOMNULE FOST PRIM MINISTRU LUDOVIC ORBAN, CÎȚU ȘI IOHANIS, ÎN 2020 NU ERA PANDEMIE, NU ERA CRIZĂ ECONOMICĂ.
În 2017, Aurelia Surulescu a încasat un salariu de aproape 120.000 de lei ca director ARR.
Aurelia Surulescu, vicepreședinta PSD Sector 6 și șefă peste organizația locală a femeilor social-democrate, a încasat, în 2020, suma totală de 1.031.240 de lei, echivalentul a 18.000 de euro pe lună, conform declarațiilor de avere. Potrivit pregătirii sale profesionale, Aurelia Surulescu a lucrat ca prelucrator prin așchiere, a urmat o facultate neacreditată pe care a urmat-o la vârsta de 45 de ani și a fost șefă de partid (PSD). Prelucrătoare prin așchiere, absolventă de liceu industrial.
„Primii zece ani din carieră, doamna Surulescu a fost prelucratoare prin așchiere, absolventă de liceu industrial și cu o școală de soră medicală. A mai lucrat dactilografă și documentaristă (la un spital). În 1998 ajunge, cumva, la Primaria Sectorului 6, iar cariera ei explodează”, a scris Valeriu Nicolae într-un articol pentru Libertatea.
În 2009, a intrat în Consiliul Local al Sectorului 6, an în care lucra la stat și ca șef serviciu la Autoritatea Rutieră Română, unde încasa 53.000 de lei anual. După un an, salariul Aureliei Surulescu crescuse până la 60.000 de lei, la care se adaugau și cei aproape 8.000 de lei primiți de la Consiliul Local al Sectorului 6. În 2017, Aurelia Surulescu a încasat un salariu de aproape 120.000 de lei ca director ARR.

Ein Stein spunea...

@Leon
D-aia si trebuie sa ne separam de "militarii doar la pensie", orice crestere artificiala de salarizare, implicit a bazei de calcul pentru pensie, noua nu ne va aduce decat necazuri. Cumva trebuie sa mai tempereze acele pensii uriase si cu certitudine vor veni cu alte taieri si plafonari. Pentru noi va fi de groaza.

monteoru spunea...

La noi functioneaza:legea e o bariera.Prostii se opresc in fata ei.Asa zisi destepti fie o sar sau trec pe sub ea.

Iulian Mareș spunea...

Si dacă tu nu ești in laș, atunci de ce ii ștergi postările?

Iulian Mareș spunea...

A dat cu Bolojan/Grupul Sălaj! Ulterior a preluat-o gruparea Vulpea/Ardelean.
Ca sa poată actiona la vedere, în executiv si legislativ (in magistratura erau de mult) s-au creat partide glibaliste/progresiste, in fapt neomarxiste...USR, Plus si unul al SIE-Pro România.
Predicția mea este ca numai Pro România va rămâne, în final, Alianta anti națională USR-Plus s-a decredibilizat in 2 luni de guvernare prin discurs, decizie mascata, oameni ipocriți si personaje stranii.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Pe mine ma intereseaza, cel mai mult, cate angajari de astfel de parașute militare pensionate se fac pe legalitate si competente, si cate se fac pe principiul talpilor desfacute si lipite de tavane, adica aceleasi talpi pe mai multe tavane?! Ca daca era vorba despre masculi cu epoleti, sper ca nu-s angajati si ei dupa pricipiul cu fundul catre tavane si meclele-n podele... Asa se sifoneaza banii de pensii, ca li se dau si pensii militare, foarte mari, si salarii civile de trei ori mai mari! S-o intrebati pe toarta impăiată a Impăratului Roșu-vănăt din clocarime cum se fac sifonarile astea cu ajutorul sotului sef, specialist in astfel de incadrari tangentiale cu legea, ca daca nu era sotul ober mafiot in clocarime erau talpile pe tavane! Nu-i asa, mafiotule clocar?

Viorel spunea...

Domnule monteoru, ați omis un lucru, înainte de a o sări sau a trece pe dedesubt (barieră), își leagă capra de ea (vă aduceți aminte de acel caz real petrecut în România exact ca în Poveștile uneori cu proști ale lui Ion Creangă).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@ Iulian, multumesc din suflet pentru aceste imagini inedite! Sincer ca am lacrimat la vederea lor! Vad ca instalatiile de lansare sunt pe sasiurile acelorasi Dac-uri vechi, insa fiind modele noi, mai performante si probabil cu raza de actiune mai mare, nu stas-ul vechi de 20 km! Gurile de foc sunt numai 15, nu 20 ca predecesoarele katiuse, au calibrul de cel putin 122 mm si nu cel de 120, deci fiind incarcaturi de tragere mai mari, chiar si lungimea depaseste vechiul standard de 3 m cu cel putin 30. cm mai lungi si intuiesc cu usurinata si raza de bataie-actiune la peste 30 km. La baza am pregatire de artilerist de obuziere de coasta de 122 mm, pregatire efectuata la scoala de gradati din 01034 Art Bacau, Divizion 2 Bat a 4a, plt 1, piesa 2, unde am functionat ca servant 3 tragator-incarcator, alaturi de fratele meu geaman, care era ochitor si se ocupa si de montarea-reglarea focoaselor... Astept mistocarelile jalnice ae orfelinilor ofticati, sa le atarn langa cracii cu talpile lipite de tavane ale angajatelor Armatei (M.I) pe aceste considerente de competențe...

y spunea...

Tragi-comedie, ironie amară, umor negru, sau crudul adevăr?
https://anonimus.ro/2017/12/decalogul-dupa-ceausescu-i/
Sau despre cum se fac „jocurile” la alt nivel, întro altă galaxie, departe, departe de plaiurile mioritice (mai jos este doar o foarte scurtă sinteză la o lucrare de peste 550 de pagini, dedicată subiectului):
https://www.jurnalul-bucurestiului.ro/adevarul-gol-golut-atentatele-teroriste-din-11-septembrie-2001-au-fost-opera-illuminatilor-si-ale-membrilor-sai-infiltrati-n-guvernul-american-n-serviciile-secrete-si-n-armata-a/

Ein Stein spunea...

@Mafiot
Eeeeee, asa mai vii de acasa, e bine ca ma recunosti ca Hartuitorul de Mafioti.
Eu te intrebasem altceva, ziceai ca habar n-am ca la stat se angajeaza doar prin concurs, si nu pricep, nici sa ma pici cu ceara, care e partea cu concursul la angajarea fatucei respective din reportajul ancheta. Sa nu spui ca hotii istorici au inventat un nou tip de concurs ca te cred.

Iulian Mareș spunea...

Este pe lege nu pe valori morale!
Sa vezi tu pensii la SPP, STS...etc

Iulian Mareș spunea...

Sindicaliștii lor sunt activi și se lupta pt veniturile lor 100%, nu pt pensionarii MAI sau MApN.

avianyc spunea...

@ Viorel
Asa este in tot aparatul functionaresc central si local.
Lafaiala bugetara data de psd pentru functionarime fara criterii de performanță , eficientă si ,profesionalism ,digitalizare ,etc care acum se face din ce in ce mai mult vizibilă si ii afecteaza pe multi si cel mai mult pe pensionari.
Institutii ,spitale fara grupe de angajati pentru mentenanta instalatiilor, aparaturii , prevenirea incendiilor ,etc, fara senzori de toate genurile ,gaz ,fum ,oxigen in încăperi, etc dar cu puzderie de angajați fara rost pe tot felul de criterii de partid ,familie ,nepotismul, amante ,contributii bănești, etc
RRezultatul vizibil ,cu cât mai multe incendii cu atât mai multi " specialisti" prin televiziuni si atât până acum.
Doamna chestor stia bine ce urmează si a uschit-o la pensie ca sa nu prindă OG 59 cu un net mai mare decât netul salarial.
Si Coarna cand s-a prins de ce se pune la cale si-a îndemnat sindicaliștii activi sa se care la pensie ca urmeaza acest OG 59.
Of 59 era planificat sa se dea in secret peste noapte numai ca in urma scandalului facut de sindicaliști la semnalului lui Coarna ,C.Dan si Olguta au dat o perioadă de o lună de zile pana la punere în aplicare,timp in care s-a golit MAI de cadre.
Mergem din rau in mai rau din cauza neprofesionalismului clasei politice ,a nerespectării legilor ,a scrierii greșite a textelor de lege care pun judecătorii in situatia de a decide impotriva adrisantilor care consideră că au dreptate neobservand ca de fapt textul legii le este potrivnic.
Toti impotriva tuturor iar dreptatea umbla cu capul spart .

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Cand ai belle art balcoane
Si talpile lipite pe tavane
Ti se iuțește avansarea
Ca si pensionarea
Si, ca atare,
Dupa pensionare,
Alte picioare pe tavane
Pentru reangajare
Ca asa e in Romanica mea
Sa obtii ce muschiu-ti vrea,
Daca nu ai prohab la pantaloni
Si neuronii ti-s afoni!...

avianyc spunea...

@ Catani
Încurcate sunt căile angajarilor la stat azi. Poate a avut ca intrebare de concurs doar " "Stii sa înoți "🤣 proba practică si a trecut testul.
Pana lamuresti problema cu con-CUR-surile la angajări vezi ca intr-un topic anterior ti-am raspuns si la neclaritatea ta in privinta OMV.

Cezar spunea...

EXCELENT..EN STEIN

Cezar spunea...

CORECT

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Y= Autorul celui de-al doilea articol, Thomas Csinta Recherche Foundamentale, iar adevaratul sau nume numai eu il cunosc, chiar Dumnica m-a sunat de la Paris, si nu-i prima data cand discutam pe marginea articolelor sale de investigatii jurnalistice, fiind specialist in combaterea terorismului prin jurnalism. Suntem de ani de zile prieteni si ma suna din cand in cand sa stam la discutii. Stiu ca nu voi fi crezut, dar nu-mi pasa, insa ca sceptimism sa faca cineva efortul sa-i scrie direct pe articole sau messinger si sa-l intrebe daca suntem prieteni, daca ne vorbim la telefon si daca sunt eu dator cu un telefon sa i-l dau, dupa ce mi-a scris pe messinger sa-l sun, ca nu stia daca nu cumva dorm si ma deranjeaza. Este cel mai bun jurnalist de investigatii criminalistice si terorism din Franta, a fost decorat de catre actualul Presedinte francez, este iar propus pentru decorare cu cea mai inalta distinctie a Frantei, este in tara seful publicatiei Jurnalul Bucurestilor si mi se permite sa public ce doresc acolo, sau pe celelalte bloguri ale sale. Este un matematician remarcabil autor de carti de matematici, etc... Ne pretuim si respectam reciproc, mereu mi-a propus sa ne intanlim in tara cand vine, insa l-am refuzat din motive personale, stiindu-mi situatia medicala din familie care nu-mi perimit deplasarile in afara localitatii...

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asa ca, Seful Garnioanei Clocarilor sa stie ca pot sa public in acest ziar, Jurnalul Bucurestilor, in serial, toate aventurile lor MAFIOTE, cu probe materiale si inscrisuri, cu manariile mafiote de acolo, sa-i afle lumea buna din politica, procuraturi si DNA, si nu stiu daca dupa acest serial vor mai functiona ca activi in acele functii de unde si-au tras spuza prin paradirea a peste 68% dintre rezervisti, pentru ca este o vorba: Sa te fereasca Dumnezeu de omul care a pierdut tot si nu mai are nimic de pierdut!

Huhu Rezea spunea...

@cezar
Tie nu ți-e rușine că fie și numai eu citesc golăniile scrise de tine?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@STIMA, RESPECT SI PRETUIRE, ONORABILE! VA MULTUMESC PENTRU ATITUDINEA DREAPTA SI CORECTA!

akord 75 spunea...

Pai la "bucuresci" fusăși ori nu fusăși?
...căcu(!?) franțuzu nu te intălniși da după gabiță fusăși la gara Obor
Pai ori căcă ori căcă???

akord 75 spunea...

Ufff Ai mai zis-o! E a 4-a oara pe numaratelea...o fi mai multe dar mi-or fi scapat

Viorel spunea...

La domnul prim ministru Cîțu un control durează un trimestru. Totuși nu înțeleg domnule Cîțu. Deci Corpul de Control al primului ministru era în control la Apele Române din decembrie 2020 iar în februarie 2021 ați trimis altă COMISIE. PĂI CÂTE COMISII AVEȚI DOMNULE CÂȚU ? SAU ACESTE COMISII SUNT CONSTITUITE PE GRUPURI ȘI GRUPULEȚE SAU AȚI AJUNS LA UN ACORD CA FIECARE PARTID AJUNS LA GUVERNARE SĂ AIBĂ PROPRIA COMISIE CARE „SĂ LE REZOLVE PROBLEMELE INCOMODE”.
„Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că a cerut Corpului de Control să investigheze situația de la Apele Române, după ancheta jurnaliștilor de la Recorder. Însă, Corpul de Control al prim-ministrului era deja în control la Apele Române, încă din decembrie 2020, fiind vizate, printre altele, și modul în care se fac angajări. De altfel, acest control în desfășurare era anunțat la sfârșitul lui decembrie inclusiv pe site-ul Corpului de control al prim-ministrului.”

y spunea...

Felicitări, mă bucur să aud acest lucru.
Citesc de câtva timp editorialele publicate pe site și poate în viitorul apropiat o să mă interesez și de obținerea parolei pentru a le putea vedea și pe cele protejate și mi-ar face plăcere să citesc și articolele dvs.
Multă sănătate și succes.

Gigi spunea...

La stat dacã nu ai pile,poţi sã fii tu chiar Ein Stein,nici o aluzie la colegul nostru de pe blog,nu te vei angaja.Odata ce nu se dã un concurs pe bune,este lesne de înţeles cu cine avem de-a face acolo Sunt şi oameni care sunt doxa de carte pe care îi ţine in spate şi pe ceilalţi.

Gigi spunea...

Alà cu capra a vrut s-o pedepseasca cã nu mai da lapte😀

Burebista spunea...

Iată ce spune Coarnă într-un interviu....
,, Fostul președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Conctractual, Dumitru Coarnă, atrage atenția useriștilor că cel care a creat cei mai mulți tineri pensionari pe bani grei a fost chiar Dacian Cioloș, co-președintele USR-PLUS. Acesta a emis două ordonanțe în 2016, prin care mii de angajați ai MAI s-au pensionat cu doar 10 ani vechime.
Iritat de faptul că useristul de la Ministerul Economiei i-a prezentat pe polițiști drept principalii beneficiari ai pensiilor speciale, fostul șef al sindicaliștilor din MAI a atras atenția că cea mai grea piatră de moară a fost pusă bugetului pe vremea Guvernului Cioloș, când au fost emise două ordonanțe de urgență cel puțin dubioase.

”Irina Alexe, actualul secretar de stat în MAI și pensionară din MAI, a fost beneficiara Ordonaței 21 din martie 2016 a Guvernului Cioloș. Acolo ei au introdus posibilitatea reorganizării și a refuzului de a primi orice funcție urmate de deschiderea dreptului la pensie. A fost extrem de periculos ce s-a făcut atunci și s-a îndreptat abia în 2018, prin Ordonanța 53. Practic, se băga poliția în reorganizare și toți cei care aveau 10 ani vechime puteau să iasă la pensie. În instituția reorganizării, dacă este organigramă liberă trebuie să te duci pe acel post care ți se oferă. Ori la vremea aceea noi aveam 20.000 de funcții libere în organigramă și polițiștii se pensionau după ce refuzau sistematic funcțiile care li se ofereau. Numai în România s-a întâmplat așa ceva. Au ieșit atunci vreo 2.000 de polițiști la pensie cu 10 ani vechime. Tot în 2016 Guvernul Cioloș a dat Ordonanța 76, undeva în august, prin care a desființat DGIPI (doi și un sfert), care era cu statut de funcționar public și l-au făcut militar. În momentul în care s-a reorganizat instituția, 90% din cei care aveau minim 10 ani vechime au plecat la pensie. Am avut atunci oameni care au plecat la pensie la 38-39 de ani cu pensii de 10.000 de lei până la 13.000 de lei”, a declarat pentru Național deputatul Dumitru Coarnă, fostul președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC)."

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, cu tot respectul, va rog sa stergeti de pe topicul anterior o expresie extrem de vulgara, formate dintr-un verb si substantiv comun, pe care a folosit-o un cioban needucat si circar sa-l insulte pe un camarad cu inalte grade militare, la care ciobanul respectiv n-ar ajunge nici macar in visele lui cele mai frumoase! Am ajuns la concluzia ca astfel de indivizi grobieni ar trebui sa viziteze acest blog doar in calitate de privitori, nu si de postatori care sa polueze verbal stradania a numerosi camarazi care, la modul constructiv, dezbat probleme serioase despre niste drepturi si aspecte legislative. Sunt convins ca ati postat expresia aceea jignitoare pentru a vedea toti camarazii cat il duce mintea pe acest individ needucat si grosier, insa cei de teapa lui in mitocanii ar ranji fasolea multumiti si satisfacuti ca a triumfat badarania si prostia, nu inteligenta si bunul simț! Cu scuze, va multumesc frumos pentru intelegere, iar camaradului ofensat in acest mod badaranesc ii doresc tot binelele cu sanatate, si il asigur de toate stima si pretuirea mea pentru calitatile sale de om si militar!

akord 75 spunea...

Cam ce "a creat tante" asta se numeste copy/paste la greu
O insailatura laudativa, intreaga despre faptul ca "a scris articole"
art aparut in 27.ian.2021

Irina Alexe – secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne

Este membră PLUS și are o experiență îndelungată juridică și administrativă. Pasionată de dreptul public, este autoarea unei monografii dedicate înalților funcționari publici și a numeroase articole ce vizează funcția publică, inclusiv statutul prefectului, drepturile și libertățile fundamentale sau protecția datelor. Absolventă a Facultății de Drept a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, a fost ofițer timp de 20 de ani în structura centrală a Ministerului Afacerilor Interne, iar în ultimii zece ani ai carierei sale a făcut parte din conducerea ministerului. În anul 2016, în calitate de secretar de stat, a coordonat organizarea ședințelor Guvernului, instituțiile prefectului și procesul de organizare a alegerilor. După anul 2018 a coordonat dezvoltarea în teritoriu a PLUS și a contribuit în mod direct la derularea legală a campaniilor electorale ale PLUS ori ale Alianței USR PLUS.

Gagica asta se pare ca a activat "din prima" direct in "structurilii" centrale
La 22 de anisori o adevarata prospatura pt comisoroii safi si chestoroii de pe acolo fosti pluto de militie reciclati, prin anii aia.I-a tras-o Ciolos? I-a tras-o!!
Apropo Asta vara am intrat cu fiu-meu sa bem o bere la Hanu lu' Manuc.....la masa pe terasa tot piticania aia de ciolos cu o gagica bunaaa,buna. Are ciolos asta niste gauri in obraji de zici ca a tras CEZAR cu mtr de pe TAB fix in moaca lui 2 benzi complete de gloante(perforante sau incendiare).La TV e oarecum normal dar la lumina zilei e horror gagiul.Daca a *utut-o si pe aia cu care era la masa chiar ca ma oftic....desi cred ca dupa 6 dec s-a cracit gagica instant
Sa revin: N-are legatura cu ciolos dar si madam irina chestoroaia asta cre' ca era buna cu draci pe la 20 si....Nici acum nu e chiar nashpa ....ale dreak muieri!!

akord 75 spunea...

La tinerete am avut si noi la DN RAA la BDS(un fel de "ala" unde a lucrat Viorel o viata de om) o gagicuta frageda din promotie sg.maj.Oara(prenumele)....In 6 luni a fost mutata la R in Bv dupa care am aflat ca e deja la D la Ploiesti(nu trecuse un an si jumatate hai max 2)
Blonda inalta subtire ochi albastru intens si craci...de craci(hm dar proasta ca noaptea)
Mai departe si-a pierdut urma....mares e posibil s-o fi cunoscut-o ca generaleasa ca e babaciune acum(ea nu mares,mares e pustan cu ifose)...Si bea fata de rupea.
Am fost de 5-6 ori la Ashuluk,150-200km V-N-V de Baikonur (la C Midia nu mai tin minte cate au fost)
A fost cam des ca ma luasera in comisia de control a CAAT si eram "coleg" cu col. Bacos-(Dumnezeu sa-l odihneasca) cel care a facut si regulamentul de trg cu...eh las ca nu stie mares d'astea...vechituri ,el e cu alea cu scutu,cu umbrela, chestii moderne nene ce te joci? Astea americanesti "e mai bune" zboara cu destabilizatoarele invers...
si o dedicatie poate ma injura mares mai putin si poate(adica sigur n-a vazut prima dedicatie)
astea's de fapt "gloantele"...important e ceea ce nu se vede

https://www.youtube.com/watch?v=g7uh8I1OPMQ&t=4s
in ultima imagine se arata si cate au fost doborate in total....cam multe pt vremurile si tehnologia de atunci.Acum se merge pe "cine trage primul"ala castiga dintr-o bucata.(S-300/400/500)
Nici sarbii nu stau rau,ba chiar deloc
https://www.youtube.com/watch?v=Z9hSMoDG6P4

Iulian Mareș spunea...

Eu ti-am dat si mail!
Este de vazut cat mai este intreg la cap...posibile reactii de dupa tratamentul dr. Musta!

Iulian Mareș spunea...

Incorect si imoral politic!

Iulian Mareș spunea...

Ion Spanu: „Nu vă place Diana Şoşoacă, dar v-a plăcut mult de Marian Ceauşescu?” (Cotidianul, 12 decembrie)

„Domne, atît de bine îmi pare că AUR a intrat în Parlament, cum nici nu vă imaginaţi! Şi nu la limita pragului, ci cu aproape 10%. Această aşa-zisă surpriză este o adevărată hîrtie de turnesol a politicii de la noi, devoalînd în mod oficial toate caracteristicile clasei politice, dar şi ale electoratului nostru.

Pînă la alegeri, omul-pîrmac al PNL era un anumit Marian Tivilic Moroșanu, zis „Ceauşescu”. Era bun! Îi hărţuia pe PSD-işti şi chiar pe Avocatul Poporului, urmărindu-i la ieşirea din televiziuni şi chiar pînă acasă, le mînjea gardul casei cu tot felul de porcării, arunca vopsea pe pereţii ministerului Justiţiei unde era Tudorel Toader.
Îi mai puneau cîteodată poliţiştii, „la vrăjeală”, cătuşele, dar a doua zi Ceauşescu era iarăşi în stradă şi o lua de la capăt.
Dar, ia, priviţi aceste imagini care l-au legitimat pe „Ceauşescu” ca vector de imagine al PNL, USR-PLUS şi chiar al lui Klaus Iohannis.
Frumoasă arhivă, nu? Klaus Iohannis şi Ludovic Orban zîmbesc fericiţi că „Ceauşescu” (sic!) acceptă să facă un selfie cu ei, Dacian Cioloş şi Dan Barna l-au pus între ei ca pe vedeta partidului cu USR pe piept, rafinata franţuzoaică Clotilde Armand (sic!) este aproape de orgasm în preajma lui, Rareş Bogdan îl ia pur şi simplu în braţe pe Ceauşescu. My friend, nu?
Şi asta nu e tot! Pînă şi ţuţerii „Sistemului” sînt fericiţi cu „Ceauşescu” alături de ei. Ia, priviţi-i şi pe procurorii generali Augustin Lazăr şi Bogdan Licu, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, precum şi pe ”filosoful” comunist 100%, Mihai Şora.

În schimb, acum aceiaşi politicieni şi, mai ales, ţuţerii lor din presă se revoltă împotriva intrării în Parlament a avocatei Diana Şoşoacă din partea partidului AUR, cel care le-a dat peste cap calculele! Şi te întrebi: de ce? AUR şi-a asumat-o pe avocata Diana Şoşoacă, în ciuda vocii sale stridente şi a mesajelor sale agresive. Dar şi-a asumat-o, nu doar a folosit-o în stradă, aşa cum au făcut cei din PNL şi USR.

În plus, Diana Şoşoacă este avocat şi încă unul foarte bun în meserie. N-am nici o îndoială că majoritatea pe care se pregăteşte Iohannis s-o impună pentru a mai avea o dată „Guvernul Meu” va avea mari probleme în Parlament cu Diana Şoşoacă. Dar ea nu va fi, din punctul de vedere al agresivităţii, nici la degetul mic al USR-istei Chichirău! Vă amintiţi de episodul cu hărţuirea lui Şerban Nicolae în Parlament? Ia să-l punem în paralel cu imaginea lui Şoşoacă din stradă.
Care-i diferenţa dintre Chichirău şi Şoşoacă? Măcar AUR-ista ţipa în stradă, la un protest, nu în Palamentul României, aşa cum a făcut USR-ista!
Acum înţelegeţi de ce mă bucur că AUR a intrat cu scor uriaş în Parlament? Poate că-şi vor da seama şi cei din PNL şi USR-PLUS de vorba aia veche: „Semeni vînt, culegi furtună”! Sau de alta: „Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti”! Şi încă una: „Cine sapă groapa altuia cade singur în ea”.
Deci, să-i ţinem pumnii avocatei Diana Şoşoacă! Dacă e circ, circ să fie!

Iulian Mareș spunea...

Egalul lui Ceausescu....

https://adriannastase.ro/2021/02/03/ion-spanu-nu-va-place-diana-sosoaca-dar-v-a-placut-mult-de-marian-ceausescu-cotidianul-12-decembrie/

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Lenovi spunea...

Ca de obicei, spune adevărul doar pe jumatate. Cei care au iesit atunci au cerut pensionarea in baza legii 223/2015,care spune ca poti iesi la pensie cu 20 de ani vechime, din care 10 ani in serviciu, in cazul reorganizarii unitatii. Daca ciolos le a oferit motivul, si 223 unealta, de ce sa mai stai cand poti iesi la 39, 40 de ani?

Călugărul spunea...

Vor lovi tare în cei care au în pensie ore suplimentare umflate artificial!

valica spunea...

Cel mai necajit bugetar, este de departe seful Institutului de cercetare -dezvoltare in silvicultura care avea o leafa de 162.000 de lei lunar , adica 33.264 euro/lunar , mai mult decat presedintele SUA sau Cancelarul Germaniei .

monteoru spunea...

Plagiat
Politicienii sunt precum scutecele.Se schimba des.Motivul il gasiti voi

Iulian Mareș spunea...

Corneliunsson,
Felicitări!
Parafrazând puțin: "pe obrazul scuipat de meltean de pupa col. Mareș"!

Călugărul spunea...

https://www.bugetul.ro/artificiul-prin-care-politistii-cu-relatii-ajung-sa-castige-pensii-speciale-uriase-metoda-prin-care-isi-umfla-fluturasul-de-salariu/

xxxxxxxxxxx spunea...

@Ein Stein

Dacă ești așa de isteț și cunoscător ar trebuie sa cunoști că și în MAI au fost până în demilitarizare, cadre militare ( polițiștii).
Cum vei vei putea rezolva situația după tine in legătură cu pensia? Cunosc ofițeri care au venit de la MapN la poliție, din arma auto financiar, intendență, cum faci tu cu acești colegi de-ai tăi?!

xxxxxxxxxxx spunea...

@Burebista,
Nu îți da cu presupusu daca nu ști, de la DiPI nu s-a ieșit la pensie cu vechime de 10 ani, este imposibil.Am un vecin care după organizare a avut 10 ani a fost redistribuit la o secție de poliție.Doar daca ai avut min 15 ani vechime puteai să ieși anticipat parțial și vârstă cel puțin 45 de ani dar oricum te penaliza.
Numai induceți in eroare lumea.Alexe a ieșit la 42 de ani pe o OUG de care au știut foarte puțini.

I. David spunea...

Am inebunit toată nația asta, grad echivalent unui general la o putoare că asta? Alexandru Ioan Cuza Ziditorul României moderne colonel iar rapandula asta general, ce s-au întâmplat în ultimii 150 de ani cu această națiune, este plin aparatul central și MAI in diverse structuri de păsărici cu galoane, șerpoaică asta a lâncezit pe coridoarele aparatului central 20 de ani până a cules-o marele cinstit Ciolos și Năsui ăla care postează zilnic nesimțirea pensiilor militare, familia Năsui hoții din afacerea Motorola a anilor 90

Iulian Mareș spunea...

Nu, nu, trebuie să luați de bun toate inepțiile kordacului UTC/PCR, că are minte cât sânge-n muscă rusească. Ce te faci cu primitivul care nu mai înțelege nimic din sistem, fiind ejectat corect de 20_21 de ani!
A rămas tributar unui sistem care nu ii mai putea furniza decât amintiri nostalgice ale celei mai "puturoase arme"!

*Oare ce se întâmplă azi la Câmpia Turzii?

Huhu Rezea spunea...

Ce mai tura-vura, chestorița și-a tras prin corupție o clasare medicală de inapt sau apt limitat serviciu și a ieșit la pensie anticipată parțială potrivit art. 18 din Legea 223/2015, croită special pentru asemenea specimene:
Art. 18
1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

M spunea...

@xxxxxxxxxx

Mai e o situație!
La MApN un militar promovat în minister, la sediul din Izvor de exemplu, își păstrează statutul de militar.
Un militar de la MAI care ia concursul de promovare pe o funcție din sediul MAI, la sediul din Revoluției, automat este făcut funcționar public cu statut special. Nu este polițist (pentru că nu e in Poliția Română), nu are aceeași uniformă cu polițiștii, doar i se aplică statutul polițistului.

Madame Alexe a profitat de "reorganizare" așa cum au profitat mulți alții de la MApN de exemplu. Dacă a terminat Academia la 22 de ani putea să aibă chiar 20 de ani vechime. Nu?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Onorabile, coruptie prin crăcăcire si lipirea talpilor pe tavane, cu eșapamentele inroșite de flăcări! Din urma, DNA doar linge urmele sa le steargă! Asa s-au ajuns toate fufele din ministere si clocărime!

M spunea...

Și de ce nu pe "ca urmare a reorganizării unor unități"?

Era parcă secretar de stat. A venit alt ministru și și-a pus secretarul lui, punând-o la dispoziție. Madame a refuzat orice altă funcție mai mică și, după ce a stat la dispoziție nu știu câte luni, a fost trecută în rezervă.

Lege de kkt făcută pentru șmecheri. Cum zicea cineva mai sus între timp s-a schimbat și nu mai poți refuza decât de două ori, parcă.

y spunea...

Și cum treceați de bruiajul radar total făcut de colegii estici?
Ați avut ocazia să degustați „specialitatea casei” - vodkă cu scorpion?
condiții grele, Capul Midia, Ashuluk, îmbarcări - debarcări, transportul în vagoane dormitor „de lux”, dar rememorând, parcă era mai frumos decât acum :)

xxxxxxxxxxx spunea...

@ Huhu Redea,

Din surse de încredere chestorita a ieșit la pensie pe OUG 21/ 2016, data de guvernul Ciolos.A ieșit pe anticipat parțială dar a avut salariul mare și de aia ia ieșit și pensia mare.Asta spre o corecta informare!!!P.S.cand deja ordonanta s-a publicat în MOf, rapoartele ștabilor au fost înregistrate cu aceiași dată.

avianyc spunea...

Ce mai tura-vura va place sa aduceti lucrurile unde va doriti !?
Or mai si oameni dotati ,mai ales ca zona de provenienta a dat multe personalitati in toate domeniile.
Irina Alexe a urmat Academia de Politie (1993 -1997) Facultatea de Drept (concurenta foarte mare),Universitatea de Vest , Master ,doctor in stiinte juridice al Univ Bucuresti , Absolventa a Colegiului Nat de Aparare . cercetator stiintific la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane (drept administrativ, constitutional ,european).
In concluzie 2016 -1993 = 23 ani efectivi = drept de pensie antipata cf legii 223
Mareș cu postliceala lui AISM,biet copchil pe langa competentele doamnei ((((((

Viorel spunea...

Domnilor colegi pensionari din toate structurile. Ieri v-am postat un comentariu. Nu am văzut nici o reacție decât din partea domnului avianyc. Nu credeți că este la fel de importantă sau chiar mai importantă decât cea despre doamna Irina ALEXE ? PRIMEȘTE LUNAR PESTE 37 SALARII MINIME BRUTE PE ECONOMIE (2.300).
Despre actualul Director General al Autorității Rutiere Române (ARR) doamna AURELIA SURULESCU, vicepreședinta PSD Sector 6 și șefă peste organizația locală a femeilor social-democrate, a încasat, în 2020, suma totală de 1.031.240 de lei, echivalentul a 18.000 de euro pe lună, conform declarațiilor de avere. Potrivit pregătirii sale profesionale, Aurelia Surulescu a lucrat ca prelucrator prin așchiere, a urmat o facultate neacreditată pe care a urmat-o la vârsta de 45 de ani și a fost șefă de partid (PSD). Prelucrătoare prin așchiere, absolventă de liceu industrial.
„Primii zece ani din carieră, doamna Surulescu a fost prelucratoare prin așchiere, absolventă de liceu industrial și cu o școală de soră medicală. A mai lucrat dactilografă și documentaristă (la un spital). În 1998 ajunge, cumva, la Primaria Sectorului 6, iar cariera ei explodează”, a scris Valeriu Nicolae într-un articol pentru Libertatea.
În 2009, a intrat în Consiliul Local al Sectorului 6, an în care lucra la stat și ca șef serviciu la Autoritatea Rutieră Română, unde încasa 53.000 de lei anual. După un an, salariul Aureliei Surulescu crescuse până la 60.000 de lei, la care se adaugau și cei aproape 8.000 de lei primiți de la Consiliul Local al Sectorului 6. În 2017, Aurelia Surulescu a încasat un salariu de aproape 120.000 de lei ca director ARR.

micutzul spunea...

Trofin citeste legea civililor si o să vezi că dimpotrivă noi suntem dazavantajati față de civili. Ei au si reducere de vârstă și AU PLATITE GRUPELE la pensie. Nouă ne dă...plăcuță!

Huhu Rezea spunea...

Toți neterminații se jenează să recunoască acum că și ei au apelat la tertipul cu clasarea mediclă, milogindu-se de comisie sau cointeresând-o să le dea un apt limitat sau inapt serviciu militar/serviciu, pentru a profita și la pensie de soldele din ultimele 6 luni.
Inapti serviciu militar, dar apți de muncă după ce au primit pensia militară.
@avia
Ti-e lene să citești art 17 din L 223/2017 să vezi că nu îndeplinea condițiile pentru pensie anticipată sau pensie de serviciu in baza art. 21?

M spunea...

OUG de modificare a L80 aflată pe circuitul de avizare.
"..... li se acordă o indemnizație lunară, neimpozabilă...." se adaugă la articolul cu OMM art 79 alin(2).

Viorel spunea...

Domnule akord-75, să vă mai spun domn sau vorbim ca de la pensionar la pensionar sau, ATENȚIE-eu am fost făcut membru al PCR în Școala Militară în trim. II al anului I / (aprilie-mai) 1982 (la 20 de ani). Dumneavoastră (fac o excepție de adresare) în calitate de UTC-ist la vârsta de 27 de ani și gradul de Lt.maj. îmi sunteți (dând timpul înapoi) inferior. Partidul și CI-istul conducea unitatea (fără acordul lor nu erai numit Cdt. sau pe o funcție importantă). Deci, prin comentariul postat ce vrea să raporteze UTC-istul akord-75 PCR-istului Viorel ? În plus, bunul simț mă face să fiu politicos și am să vă pun următoarea întrebare. Aveți logică în gândire sau ați fost [ca mare gagicar ce vă dați) la gagici, ați chefuit și sunteți mahmur ? Cum vine asta (nu este prima data când anumite expresii folosite de dv. spune totul despre gândire, vocabular, pregătire. Am mai afirmat cândva (și erau vorbele unui șef de-al meu), Viorel, decât să am în birou un Of. cu media 6,26 la terminarea Școlii Militare, mai bine prefer un M.M. sau Sof. cu 9,67 / cazul meu, nu sunt modest]. Vă redau din comentariu: „La tinerete am avut si noi la DN RAA la BDS(un fel de "ala" unde a lucrat Viorel o viata de om)”. În primul rând Divizion se scrie Dn. și nu DN adică Drum Național. În al doilea rând. Dacă la „DN RAA” ați avut la BDS, un fel de „ăla” ce reprezintă ? Explicaține și nouă (văd că sunteți și psiholog și psihiatru) „hm, dar proastă ca noaptea” cum de v-ați dat seama că este proastă ca noaptea și cum arată o noapte proastă pentru un ofițer deștept ca dumneavoastră ? Și fiți mai explicit (eu am lucrat peste 14 ani în Galați unde era un Divizion Rachete Antiaeriene pe str. Traian și 20 în altă garnizoană unde există Dn. Art. A.A.). Sigur este primul pentru că ați spus în tinerețe. Dați mai multe detalii despre Sg.maj. Oara (ce prenume este acesta ?) pentru că nu prea am auzit de ea. Am scris cam mult domnule UTC-ist.

Iulian Mareș spunea...

M,
Ori cat ar vorbi targul dna in cauza are școală la zi, în plus ambiția de a ajunge cât mai sus...
Cred ca erau f multe mai sexi și au rămas la structuri de bază...
Aici nu discutam precum primitivul ala, care gândește ca neapărat avea o morala ieftina, precum mintea lui...
Ce sa mai...s-a orientat!
Altii/altele de ce mu au fost în stare?

Iulian Mareș spunea...

Sa crezi tu asta...🤣

Iulian Mareș spunea...

Huhu
Nu numai ca se jenează inginereste, dar nici nu recunosc! Mai ceva ca membrii PCR/UTM din ilegalitate!
Numai kirdaci...

Iulian Mareș spunea...

Are mai multa școală decat Luluța...

avianyc spunea...

@ Huhurez
Cât timp cuantumul pensiei stabilit in baza art 28 16 ,17,etc nu sufera nicio penalizare puteti sa-i spuneti cum doriti.

Huhu Rezea spunea...

Ne mai mirăm de ce sunt vânați cu prioritate doar cei de stângă pentru acte de corupție!
Si în poliție, și în servicii , și în justiție sunt asemenea politruci băsisti sau #rezist, care orientează politic sau antiromânesc dosarele de corupție.

Burebista spunea...

Dacă te uiți mai atent la comentariul meu ai sa vezi ca sunt puse niște ghilimele... Nu eu am spus asta ci Coarnă... 😎

Burebista spunea...

Despre doamna asta nu se comentează ca este de la PSD.. 🤣

Burebista spunea...

Chiar așa? Ar fi bine sa fie numita indemnizație. Ar apărea distinct și pe talonul de pensie...

Gigi spunea...

@M dacã nu ne dai detalii despre aceastã ordonanta,nu avem cum sã stim despre ce e voeba şi atunci rãmânem in ceata!!! Cui i se adreseaza,activilor,pensionarilor etc.

avianyc spunea...

Zice cineva ,care candva sustinea alaturi de Huhurez&co tocmai contrariul

”4 februarie 2021, 13:07
OUG de modificare a L80 aflată pe circuitul de avizare.
"..... li se acordă o indemnizație lunară, neimpozabilă...." se adaugă la articolul cu OMM art 79 alin(2)”

L-au copiat mot-a-mot pe Avia - Avyanic
Doar prin formula asta ,inlocuire ” spor ”cu denumirea de ”indemnizatie” , art 11 din L80 acorda OMM separat de pensia militara.
Semn ca Avianyc va avea castig de cauza si la ICCJ in privinta actualei reglementari a OMM prin art 11 din L80 ,respectiv OG 59 art 60 sau art 60 din L223.
Cine stie drept ,stie ......

Huhu Rezea spunea...

Măi @avia, până acum ne-i asfixiat cu OMM = pensie militară.

Gigi spunea...

Se merge pe principiul,unii sunt mai corupti decât alţii sau la ãia se vede,la ãilalţi nu.
Eu am un principiu al meu,dacã nu se face curetenie generalã in toate instituţiile sau nu se dã o Lege in care cei cãrora au atribuţii în acest domeniu al coruptiei care nu îşi fac datoria,sã rãspundã penal,pt.
neglijenta,abuz in serviciu etc.
Bani ar fi pt.sal/pensii etc,dar nu se face nimic în sensul asta,ori nu se vrea,ori sunt slabi pregatiti cei care ar trebui sã combatã fenomenul.
Singura solutie este o Lege drastica pt.cei care sunt platiti sã lupte contra coruptie,dar şi impotriva celor care savarsesc astfel de fapte.
Dar ce spun eu aici? Vorbesc şi eu sa nu adorm!Nu stiu cine ar mai putea pune ordine in ţara asta!Poate un Ţepeş!?Dar, dacã mai intârziem s-ar putea ca nici ţepe sã nu mai aibã din ce sã facã.
Dar cine sa dea o Lege in acest sens?
Şi când te gândesti ca nouã,fostelor catane,ne taiara şi amarâta de indexare care trebuia acordata anul acesta,dar din 2019.Pai,nu merita ãştia huiduiti,când vezi ce bani câştiga unii de la stat?

akord 75 spunea...

@ Viorel
Chiar nu am inteles ce nu ati inteles
UTC-ist ..27 ani??? deja eram lt maj de multisor
Chiar nu am inteles nimic din tot ce balmajiti acolo
Iar restul(chestia cu BDS) nu a fost decat o simpla poveste de viata absolut reala.Sunteti in stare sa faceti deosebirea intre BRASOV si GALATI macar.Tot citesc si recitesc ghiveciul pe care l-ati scris si sunt convins ca intre noi doi nu eu sunt "mahmurul"
Si da ! prenumele este Oara ca asa au vrut parintii ei...Numele nu vi-l spun dar daca inca n-ati invatat care-i numele si prenumele priviti-va C.I. si macar asta sa invatati
Haideti ca nu-mi mai pierd timpul...
scutiti-ma!! definitiv si rontaiti-va oskarul si sporul de praf obtinut cu atata truda
PS poate gasiti pe google maps Brasov si Galati....dar cu picioarele in apa rece
Si apropo transmiteti salutari si col. Dăniciuc...mare om, mare caracter,excelent comandant R.Poate va povesteste de "Dealul Cucoanelor"(vedeti ca dealul nu il gasiti la Galati:)))

avianyc spunea...

Domnule Huhurez ,nu o dati la intors ca nu ține.
Nu am spus niciodata ca OMM = pensie militara.
Am spus ca un ”spor ” acordat de art 11 doar intregeste pensia calculata ” care pensie se numeste in continuare pensie militara de stat.
Pana acuma dumneavoastra si altii care vi s-au raliat nu ati inteles ca un ”spor” adugat unui venit deja stabilit, numit pensie ,intregeste pensia si se supune art 60 din OG 59, adica ramane in plata netul la nivelul mediei soldelor nete din cele 6 luni alese.
Nicidecum acel spor nu se acorda separat de pensie. Intregit face pensia militara de stat.
Nici mmacar acum nu intelegeti ca doar o ”indemnizatie ”se acorda total separat de acel venit numit pensie si se adauga peste netul pensiei nefacand obiectul art 60 din OG 59.
V-am explicat lucrul asta de n ori dar probabil il veti intelege cand ICCJ va va infirma afirmatiile facute de dvoastra contra ,precum ca ”un drept stabilit după o alta lege speciala se acorda separat si nu face obiectul art 60 din OG 59”.
Da ,o indemnizatie stabilita pe alta lege speciala se acorda totdeauna separat pe cand un spor stabilit de o alta lege speciala doar intregeste un venit deja stabilit , venit+ spor care apoi se supune art 60 din OG 59.

Iulian Mareș spunea...

Eu am descoperit in el, Omul Multilateral clepsidra, sau mai bine zis pe acel Hopa Mitica! Cade-n cur si se ridică!

avianyc spunea...

Citat din avianyc

”avianyc 25 noiembrie 2020, 19:16

Cand art 11 din L80/95 va fi modificat si va avea urmatorul continut nu va mai fi nevoie de angajarea justitiei in acesta dilema .
(3) Pensionarii militari decorați cu ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de o INDEMNIZATIE de 10%, 15% și, respectiv, 20% DIN cuantumului pensiei militare de stat.
Cand art 11 din L80/95 va avea acest continut OG 59 art 60 nu mai are efect asupra OMM.
ATENTIE:
De retinut ca ICCj judeca pe 8 decembrie o reglementare privind aplicarea art 30 si 60 din L223

Răspunsuri
Burebista 25 noiembrie 2020, 20:44
Prima parte este corectă... A doue este greșită.. Iccj judecă pe 8 februarie 2021 cauza... 🤣

Burebista spunea...

Cică a venit cu o rectificare la declarația de avere.
A spus ca s a strecurat o greșeală la salariul de director ARR... În loc de 714000 a câștigat doar vre o 71400....
Per total spune doamna asta ca a avut un venit Net de 6800 euro pe luna.... 81600 euro pe an Net....
Asta câștiga lunar aproximativ 10 pensii medii nete din mapn...
Și doamna este mic copil pe lângă alți bugetari de lux de la ASF, CC, CSM, CCR, Uitați-vă cât a câștigat Streinu Cercel anul trecut în pandemie....
Credeți ca în Mapn, SRI, SPP, STS și MAI nu sunt salarii nete mai mari decât 13000 ale doamnei chestor Alexe... Oho... Sunt o grămadă. Doamna asta a oedot la pensie pe legea 223 înainte de oug 59 fără sa fie plafonata la net... Probabil a avut 24 ani vechime cu tot cu școala și vre o 34 vechime cumulată..

M spunea...

@Gigi

Corect.

Textul primit de mine este asa:
"La trecerea in rezerva sau direct in retragere, cadrelor militare carora li s-a conferit Semnul onorific "In serviciul patriei" pentru 15, 20 si respectiv 25 de ani de activitate in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale li se acorda o indemnizatie lunara, neimpozabila, cu o valoare de 10%, 15% si, respectiv, 20% din cuantumul pensiei militare detinute."

Atat am primit! Atat am pus si eu! Cel care mi-a trimis e civil. Poate deja stia cineva de asta.... Mai bine informat decat mine!

PS - am sa trimit fragmentul primit si lui Huhurez pe mail.

Burebista spunea...

Și un pamflet pe lângă subiect...🤣

Vadim și Șoșoaca
( pamflet)

La mormântul lui Vadim
Într-o zi, pe înserate,
Ce se-aude, chiar nu știm,
Ca un vuiet de blindate?

E Șoșoaca, greu frânează
Se-așează pe-o băncuță
Și-un urlet articulează:
-”Salutare, măi drăguță!

Băi, sunt doamna senator,
Avocat de meserie,
Eu am grijă de popor,
Practic ți-am luat locul ție.

Sunt o mare patrioată,
Și urlu la fel ca tine,
Mă iubește țara toată,
Diaspora mă susține”!

Vântul brusc se domolește,
Timpul a înțepenit,
Șoșoaca ochii belește
Când se-aude un răcnit:

” Cine ești tu, matracucă,
Să mă deranjezi în moarte,
Alea-s lațe sau perucă?
Ești o biată nulitate,

Vai de bietul meu popor,
Dacă toată mahalaua
A ajuns azi senator
Și-a găsit țara beleaua.

Măi femeie, io-am scris cărți
N-ai tu știință nici jumate,
Iar cultură ai din părți
Poate cartea de bucate!

Te-ai găsit tu, Șomâldoacă,
Portavoce de fast-food,
Mă compari cu o malacă,
Coborâtă ieri din dud?

Exponenta sărăcimii?
Cu trei case și hectare!
Asta să i-o spui prostimii,
Ce-a votat o gură mare!

Se-ntoarce Cuza în groapă
Omul ce-a înființat Senatul,
Să vadă acolo o țoapă
(La comisia cu mâncatul?)

Făi, tu stai pe locu-n care,
Domnii Ion Agârbiceanu, Goga și Iuliu Maniu,
În trecutul nostru mare,
Citeau legi. Tu doar meniul!

Eminescu, uite-o, tată!
Ai scris numai premoniții.
Și flecară și gușată:

”Încât fonfii și flecarii, găgăuții și gușații
Bâlbâiți cu gura strâmbă sunt stăpânii ăstei nații?”

Hai, marș, dă-te la o parte!
Nu te-ncape nicio robă
Eu am fost tobă de carte!
Tu doar caltaboș și tobă!”

M spunea...

@Iulian Mares

Eu chiar vroiam sa va intreb (dar nu am mailul Dvs): daca la MApN prin promovarea in minister se pierde gradul militar. Adica: daca unul de la aviatie vine sa lucreze in Ministerul Apararii (in sediul central) el isi pastreaza gradul (si uniforma de aviatie)? Primeste o uniforma specifica?

Despre Alexe sunt multe de spus! Nu am sa o fac aici! Sa fie sanatoasa! Mai bine una cu "scoala la zi" decat o ospatarita pe functie de inginer!

monteoru spunea...

Marin@vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri@Scoala postliceala AISM ?Tu ai asemenea scoala?Ca vrei sau nu pe diploma scrie"licenta in stiinte militare".
Viorel@Tu esti constient ce tampenii scoti pe nas?

monteoru spunea...

Viorel@daca as mai fi activ si daca ai mai fi activ as veni la tine,in R.Mc dela Iasi sa vad daca ai mai fi la fel de viteaz.Pentru inceput te as intreba din ce an esti mdp in prezenta lui Amalcai si Miron.

GO spunea...

Merita cap de postare! Coarna este indulgent cu scaderea de 30%. Confirma si incercarile de a scoate MAI de la pensii militare.

https://lool.ro/fostul-lider-snppc-pe-contributivitate-pensiile-politistilor-scad-cu-30-la-suta

GO spunea...

@ Huhu Rezea & Mares! Aveti asa o inversunare contra celor pe care ii numiti "neterminati". Nu stiu cum au iesit pe L. 223/2015, dar pe L. 164/2001 "neterminatii" nu s-au pensionat medical. Pt. ca puteau iesi legal la pensie anticipata dupa minim 20 ani in serviciu.

Si v-as ruga sa o lasati mai usor cu "pleca cine dorea". Nu! Asa a fost doar in primii ani de restructurare. Apoi s-au schimbat lucrurile. Iti diminuau functia incat sa fie mai mica decat gradul. De regula, micsorarile de functii erau "dedicatii" incat sa fie ocupate de "odrasle si fatuci" ale stabilor din sistem. A fost o mafie completa. Dau un exemplu real. Functie de lt.col. diminuata la capitan. Lt.col. obligat sa plece. Venea in loc un capitan si caruia peste 6 luni sau 1 an i se facew functia de lt.colonel. V-ati prins?

@ I. Mares! Mai este o faza. Dar ce ne prefacem ca in perioada de restructurare, ocuparea a aproape tuturor functiile disponibile s-a facut prin mijloace neortodoxe? Recomandarea pe cumetrii, trafic de influenta, peste tot era la fel..Asa ca in urma restructurarilor, nu au ramas cei mai buni profesional, ci cei mai buni la tras sfori. Ca sa nu spun altele, cum ar fi de exemplu, ca unii din perfectii ramasi si pe care ii cunosc personal, au fost legati de DNA prin 2015-2016 pt. facaturile cu concursuri masluite si altele (a se vedea lotul de 160 anchetati de DNA si condamnati penal, legat de concursurile la liceele si scolile militare, a dat in ziare). Astia erau tot din "perfectii" care s-au orientat cu restructurarile. Asa ca mai usor cu profesionalismul. De altfel se si vede, ca armata s-a dus pe copca, exact cu "meseriasii" care au scapat de restructurare. Nicio opozitie, nimic ... spune totul despre bravii ramasi in sistem.

Leon spunea...

Probabil se refera la Indemnizatia de 1000 de lei acordata pensionarilor militari beneficiari ai legitimatiei de ,,Veteran in teatrele de operatii,,, si mai introduc un aliniat la Art.11 din Lg.80/1995, langa cel al OMM care si acela ar trebui sa nu fie Impozitat, deoarece in anul 1995, Pensiile militare NU ERAU IMPOZITATE; legiuitorul nu si-a inchipuit ca vine Un Decebal-Traian REMES si IMPOZITEAZA pensiile in vara anului 2000 prin Ordonanta de Urgenta..!

Burebista spunea...

Iată de ce media pensiilor brute din MAI, probabil și din celorlalte structuri militare și mapn au crescut foarte mult în 2020 fata de 2019 sau 2016...
În martie 2019 la MAI erau în plată 65000 pensionari aprox. În decembrie 2020 erau 73000 aprox... O diferență de 8000 pensionari care au ieșit într-un an și țineți cont ca pensiile lor brute se stabilesc conform legii 223 la 101% din media salariilor brute actuale... În schimb pe siole nete sunt plafonate la 58,5% din baza de calcul...
Trebuiau sa comunice soruatia sau media pensiilor nete în plată care este mult mai mica...

,, Creştere continuă a numărului de beneficiari de pensii de serviciu din MAI, din martie 2019 încoace, reiese din analiza Economica.net; cel mai mare număr de pensionari din ianuarie 2017 încoace, arată analizele exclusive făcute anual de Economica.net despre acest subiect. Mai precis, 65.275 de oameni au încasat pensie de serviciu în martie 2019, în creştere uşoară faţă de nivelul lunii februarie 2019. Numărul pensionarilor a crescut continuu, începând din martie 2019, până la 73.274 de beneficiari în decembrie 2020, arată analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite în exclusivitate de la MAI. Pensiile de serviciu din MAI sunt gestionate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a MAI. Printre beneficiarii de pensii de serviciu plătiţi de Casa de Pensii Sectorială a MAI se numără militari, poliţişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi funcţionari publici cu statut special din cadrul Administrației Naţionale a Penitenciarelor – Ministerul Justiției. Pensia de serviciu din MAI poate fi: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţială, conform art. 15 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.

https://www.economica.net/pensia-de-serviciu-din-mai-se-apropie-in-medie-de-5-000-de-lei-brut-in-2020-exclusiv-economica-net_196019.html

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii doar în limita a 500 de caractere, cu două link-uri active către sursă, din care unul în lead. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor."

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea și Iulian Mareș, deși am mai postat acest subiect vă solicit un punct de vedere pe acest caz. Întrebat astăzi telefonic de un coleg, i-am dat un răspuns cum am crezut, urmând să mă informez și să-i aduc la cunoștință. Subiectul: Birou cu 2 Sof. Unul Plt.ad.pr. (Șef birou), celălalt Plt.adj. (Ajutor șef birou). Nivelul U.M. = Dn.Art. Plt.adj. solicită să plece în misiune cu un B. ce executa misiuni în T.O. Cdt. îi aprobă doar cu acceptul (vorba vine) Plt.adj.pr. (Șeful biroului) având în vedere volumul mare de muncă. Apare LEGE nr. 168 din 7 august 2020. Începe râca dintre ei și nu numai pentru că eu cred că se va extinde la nivelul întregii Armate. Ce spune Plt.adj.pr. Am înțeles, a solicitat să plece în misiune, o lună testări / verificări, 6 luni pregătire, 6 luni misiune, 2,5 zile x 6 luni = 15, 17 sau chiar 19 depinde de perioada îmbarcare / debarcare concediu recuperare, apoi C.O. de drept, solda în țară, solda în T.O. Nu am nimic împotrivă cu indemnizația lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere, dar în rest devine culmea culmilor. Mai primește până iese la pensie și o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată adică 2.300:4=575 lei, la anul și mai mult și tot așa. Suntem și prieteni de familie, va râde nevasta și copii de mine când subordonatul va avea solda mai mare decât a mea. Mai mult, vor fi Sof. cu grade mult mai mici cu solda egală cu a unui Plt.adj.pr. sau Plt.adj., a Plt.adj.pr. aproape sau egală cu a Slt., Lt., Cpt., Cap. egal cu Plt. Și atunci ce fel de echitate și Lege a salarizării va mai fi. Are Cap. 25 de ani și până la pensie (încă 35) primește 25% indemnizație neimpozabilă din salariul minim brut pe țară. De unde ia domnul Ciucă acești bani. Pentru pensii nu are, indexare / actualizare sau cum vor să o mai numească ? Întreb eu acum.

Alex spunea...

Sa ajungi chestor la 35 de ani este iesit din comun.Imposibil sa nu fie in M.A.I. oameni cu studii mult peste madam Alexe .Problema reala care a fost ,este si va fi ,o constituie relatiile.Daca ai relatii , lucrezi de la inceputul carierei pana la sfarsitul acesteia numai la esalon.Este posibil ca acea relatie sa nu fie cunoscuta de toata lumea ,cum vor fraierii.Este nepoata lui cutare ,sau fiica ,nora ori fina lui Maciuca.Desteptii stiu sa ascunda aceste relatii dar fraierii se bat cu ,caramida in piept.Madam este o femeie inteligenta.Sa-i spuna lui cutu' ca a ajuns unde a ajuns pe merit.Cineva a avut grija de dansa.(ptr.putinii care nu cunosc ,fiind substantiv nu se spune EA).
La ghiseul ptr.avansare chestori este mare aglomeratie la M.A.I.Cei mai destepti ,de multe ori sunt scosi din rand de cate o duduie, sau de vreun fin mai batut in cap ,dar..hotarat
Este plin M.A.I.-ul ,M.Ap.N-ul si casele sectoriale de pensii de asemenea tipi sau tipe.(doar hotarati/te).
Cat despre d-soara inginer director de cafenea(ex.) aceasta confirma regula.Canta la solz de peste si este moarta dupa instrumente de suflat. Mai tare decat ambele a fost cea numita director A.R.R. ,madam Surulescu.Foarte mult a contat si la aceasta apartenenta politica.Adica P.S.D. Din 'jdele de mii euro pe luna sa nu va ganditi ca intrau toate in propriile buzunare.Undeva cotiza.Asa se intampla cu toti cei care sunt sprijiniti de partid sa acceada in functii platite cu sute de milioane de lei pe luna.Madam chestor a luat pensie intr-un an cat lua Suruleasca in doua luni cu aproximatie.Cu ce a luat din urma timp de cativa ani ,Suruleasca este pe locul unu si isi va pastra pozitia daca Alexe nu traieste prea mult.
Coruptia exista in toate partidele ,nu conteaza ca sunt de dreapta sau de stanga.Odata ajunsi la putere isi numesc in functiile cheie oamenii lor.Nu conteaza ca cei care au ocupat acele posturi , au fost oameni de specialitate bine pregatiti.Fiecare prefect,ministru,senator sau deputat are ori un neam ,ori o amatoare de instrumente de suflat pe care trebuie sa ii multumeasca.

avianyc spunea...

Seinfeld , cântă la aqltă masă despre pluton ,batalion ,înfipt bete-n hartă ......poate așa îti este .......

Huhu Rezea spunea...

Multumiți-i lui lui Găbiță că v-a transformat prin L 119/2010 pensiile de neterminați în pensii pentru limită de vârstă, pentru a putea și voi să vă încadrați în muncă.... după ce vă făcuserăți plinul cu compensatoriile.
Pentru voi au fost loviți cu L 223/2015 peste 80% din pensionarii militari.

stef.john spunea...

Daca va fi nevoie sa dau copy-paste si a 3-a oara (am mai facut-o o data cand vorbeam de acad. Danaila) am plecat cu totul de pe acest site.
Dar... indiferent de optiunea politica se pare ca a reusit cineva, in linii mari, s-o descifreze pe doamna de latimea ecranului.
Sper doar sa poata fi publicat comentariul, iar daca nu ... asta e!

Spărgându-le timpanele le va spune tuturor că-i apără: pe bărbați de neveste, pe pisici de câței, pe șoareci de capcană, pe râmă de ac, pe toți de oricine. Important e să fie în centrul circului. Doar asta contează.

Cățărarea acestei femei pe gardul Institutului Matei Balș este de fapt cățărarea pe trupurile făcute scrum ale unor oameni fără nicio vină. O ființă care nu respectă nimic și pe nimeni.

La prima vedere, pare că are probleme serioase care ar trebui investigate și tratate.

Însă dacă te uiți în trecutul ei recent, vezi că nu e deloc așa. Da la o susținătoare a Codruței Kovesi și de la cuvintele jignitoare la adresa credincioșilor, a devenit rapid o apărătoare a drepturilor ortodocșilor și un aspru critic al sistemului. Apoi s-a erijat în apărătoarea elevilor, fără să o fi întrebat vreun elev ceva, și a susținut, în mai anul tecut, anularea examenelor naționale pe motiv că elevii se tem de coronavirus. Acum susține că școlile trebuie să se redeschidă neapărat. Gata, elevii nu se mai tem de coronavirus. Dacă ea nu poartă mască, nici virusul nu există.
Toate aceste acțiuni nu sunt deloc ale unui om fără minte. Sunt acțiunile unei persoane extrem de egoiste care s-ar cățăra pe orice morman de cadavre doar că să se vadă ea mai bine.

Desigur, pentru că recita, la un moment dat, plăcile favorite ale unora ca Gâdea sau Ciutacu, amândoi s-au grăbit s-o bage în seamă și, amândoi, au primti exact ce meritau. O porție de mitocănie înzecită față de noroiul în care se simțeau comfortabil.

Pe de altă parte, lumea a început să se prindă că totul e o farsă și că prin acest scandal continuu nu se va rezolva niciodată vreo problemă reală. Pentru că principala problemă e chiar ea. Și asta va fi, până la urmă, piatra de moară a unui partid inventat pe bază de gargară.

Așa că atunci când aveți vreo problemă, luați cu Șoșoacă și vă liniștiți. De tot.

Huhu Rezea spunea...

Vedeți-vă voi de treburile voastre că nu Șoșoacă vă influențează viețile în rău.
Fără să vă dați seamă, rezonați cu propaganda antinațională a celor care vă prăduiesc.

Alin spunea...

Bine spus, dupa sep 2017 nu s-a mai acordat omm dar s-a acordat oskar, care are valoare 6 luni nu toata viata.ps nu am oskar dar si daca il aveam tot ziceam ca nu-i corect.Alin

Iulian Mareș spunea...

Se întâmplă sub okii noștri...
Col. (SRI) zârnești a fost condamnat pentru conflict de convingeri istorice....

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000642032&id_inst=301

"A cui este rușinea pentru această condamnare? Nu este atât a judecătorului, care a lucrat cu legile pe care le are la îndemână. Asta e regula jocului. Cred că judecătorul ne-a scutit de rușinea cea mai mare: încarcerarea domnului colonel Vasile Zărnescu. Rușinea revine clasei politice românești, în frunte cu partidele politice care au aprobat în Parlamentul României legile absurde de condamnare a celor care neagă Holocaustul, această imensă „gogoriță”! Rușinea revine istoricilor care au susținut prin fals teza holocaustului ori s-au ferit să abordeze acest subiect." Profesor universitar I.C.

Iulian Mareș spunea...

Indreptare: Zărnescu

Calinmihaib12 spunea...

Avianyc: cred că greșești principial: art.60 actual face ceea ce nu trebuia sa facă,.. limitează pensia la.."plafonul stabilit".. (..azi: o cifră,.. mâine altă cifră..!?),raportat strict la prevederile legii 223..!; dacă ar fi așa cum scrii: cu OMM-ul("adaus" din altă lege) "legiuitorul"trebuia să menționeze undeva în lege, eventual în art.30, că în "plafonul de 85 %" se includ și adausurile"externe" legii pensiilor..!(și orice ar zice oricine,oricând "aiureala" aia cu limitarea cuantumului pensiei :la CUANTUMUL net,..care să nu depășească CUANTUMUL soldei nete din solda brută-bază de calcul, numai niște "nebuni" PUTEAU scrie într-o LEGE..!!?
..și, în general,NU E TREABA UNEI LEGI DE PENSIE..SĂ STABILEASCĂ:..impozitări,praguri de impozitare sau limitări de cuantumuri:cu excepția limitării generale: cum că BRUTUL unei pensii să nu depășească BRUTUL BAZEI de CALCUL(solda/salariul lunară brută-bază de calcul..!

raul spunea...

Cata lipsa de fair play!N -am vorbit urat pana acum ,dar daca voi comparati 20 de ani de SLP in rdlc ,art AA,RAA sau aviatie ,poate si VM lui Olescu ,cu 25 de ani de birou ,atunci ma pis pe ea de armata si mi-e rusine ca am facut parte din ea!Si-l mai injurati pe Basescu ca ne denigreaza!

Iulian Mareș spunea...

Olescu,
Ia povesteste-mi de perioada 98-2000?
Si despre micșorarea unei funcții de la lt col la cât si apoi ridicarea ei la lt col?
Ei știu de o situație de după aderarea la NATO: Cdt B = col, ulterior lt col, conform NATO iar Gabi ridica funcția la rang de col după tăierile salariale ale lui Basescu; idem Cdt CMj!

Iulian Mareș spunea...

Personajul este si în realitate un evreu onorabil nu un jeg de roman cosmopolit si trădător din generație în generație!

Huhu Rezea spunea...

@raul
Esti analfabet rău...din ăla funcționat.
Nu vrei d-ta să compari 15-20 ani la AA, RAA, VM cu 25-30 ani vechme tot la aceleasi arme? E bine ca ala netereminat să aibă pensie mai mare decât cel care are peste 25 ani vechime în aceeasi armă?
Ia nu mai comparați mere cu pere!

Iulian Mareș spunea...

Viorele,
Probleme apar în structuri mici, compartiment, birou, cu numar muc de functii, in special cu functii unicat!
Este practic o situație imposibila, pt că trebuie sa pui pe cineva prin OZU, iar eu am o alta viziune pt cumulul de funcții!
Mai pregnant mi se paresituatia grea de rezolvat de la introducerea în lege a obligației militarilor de a executa misiuni în TOpEx.
Solutii:
-iti găsești și propui inlocuitor;
-pleci cu unitatea ta;
-vrei sa pleci mai des, te muti la o unitate nominalizată pt misiuni ex.
-un rol important trebuie să-l aibă "șeful subofiterilor" prin stat. Sa gândească și sa dea soluții în cadrul corpului subofițerilor. Cred ca are o mare importanta cuvântul acestuia!

Iulian Mareș spunea...

Mafioții nu greșesc...
Ei sunt un fel de Bombardieri ai unui partid...

Ein Stein spunea...

Doctore daca te uiti in gura lu avianyc ajungi in sapa de lemn. Ca sa se petreaca ce spune el, Art.11 din L80 trebuia sa sune asa:
"....beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului BAZEI de calcul"
ori el suna altfel, adica asa:
"....beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului PENSIEI".
Nu exista nicio procedura, algoritm, calcul, functie matematica, etc. ca respectand enunutul art.11 sa se petreaca ce spune el. Punct, cu P mare.

avianyc spunea...

Calinmihai
Domnule doctor -cadrist -contabil - finantist, ca sa intelegeti ceva incercati sa deslusiti ce inseamna in termeni financiari ”PLAFONARE”.
- se plafoneaza prin lege ,OUG (limitează) la maxim 85% .......
- se plafoneaza prin lege ,OUG la media soldelor nete din cele 6 luni alese
ș.a.m.d
Și poate imi spuneti si mie cate căi de evitare a unei plafonari (limitari)stabilite prin lege ,OUG are un financiar ?
Daca gasiti vreuna sunteti cineva în domeniu !!!
Daca nu gasiti insemna ca ati inteles despre ce este vorba si calea obligatorie de urmat pentru finantist.

raul spunea...

Huhule nu exista asa ceva!Tu stii din auzite ,eu vorbesc concret !Cazuri inverse ,da !Ala iesit acum la aceasi vechime cu pensie dubla!Si mai usor cu analfabetii!Documenteaza-te si dupa aceea arunca vorbele!Stii ca pe contributivitataea lui peste in aceste arme sunt mm si subofiteri cu pensii mai mari decat fostii lor sefi???De ce, ca a stat subofiterul cativa ani in plus?

Ein Stein spunea...

@ n de x
Pai ca sa zic asa, istet as cam fi. Cunoscator? Mmmmm, asa si asa, mai degraba fin observator al situatiilor. Cei care au venit in MAI, indiferent de unde, si activeaza in cadrul MAI sunt functionari publici cu statut special. Cam asta e.
Tu inca nu ai inteles ca doar cei de la armata sunt militari, doar ei, atat. In sfarsit, nu are importanta.
Problema e alta si am s-o repet, poate se lipeste. Ori de cate ori lupta sindicala din MAI are castig de cauza, si ma bucur pentru ei, pentru noi, militarii, are un efect dezastruos. Nu putem sa coexistam pe aceasi reglementare atat timp cat situatiile nu sunt identice. Ori de cate ori cei de la MAI reusesc sa obtina castiguri salariale, fie prin sporuri, indemnizatii, spaga, etc. acestea duc la cresterea cuantumului bazei de calcul, doar pentru cei de la MAI. Ai vostri contopisti vazand ca nu au de unde sa plateasca aceste pensii, care cresc continuu, vin cu tot felul de propuneri de temperare a cresterilor. Aici e buba! Toate masurile de taieri, limitari, neacordari, etc. ne lovesc in primul rand pe noi, militarii. Pricepi? Pentru ca la noi nu are loc niciun fel de crestere a cuantumului bazei de calcul, noi "beneficiem" doar de taieri.

monteoru spunea...

Mares@din zicerile tale inteleg -poate gresit-ca esti nationalist.Atat Zelea Codreanu cat si N.Ceausescu au fost nationalisti si au sfarsit prost.Asta ca o concluzie.Conform legii in vigoare gruparile lor sunt interzise.
Privind Zarnescu,legea e lege.Vrei liber la exprimare paraseste sistemul
Viorel@nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.Mai e o varianta de zicere.

Ein Stein spunea...

@n de x
Ciuca a incercat cu PLX-ul minune sa mai dreaga nitel busuiocu. Daca te uiti la cuantumul pensiilor medii pe ministere ai sa observi ca militarii sunt cei mai de jos, apoi voi de la MAI, apoi paznicii de puscarii, securistii, spionii si bodyguarzii. Cu cat pensia medie e mai mare cu atat sunt mai putini pensionari care ar urma sa beneficieze de reglementarile PLX-ului. La voi la MAI sunt putini spre foarte putini care s-ar incadra in prevederile PLX-ului, de aceea si un interes redus pentru acest act normativ. La spioni este posibil sa nu existe niciun pensionar care ar urma sa beneficieze de PLX. Acest proiect, PLX, ar fi o gura de oxigen pentru cei de la armata care au avut numai de suferit prin taieri si limitari succesive.

Ein Stein spunea...

@n de x
Nu e niciun secret ca voi va opuneti din toate puterile ca lucrurile sa ramana exact asa cum sunt acum. Va convinde de minune, cum ii convine si chestoarei, d-aia si sariti de cur in sus cand cineva propune algoritm de calcul pe contributivitate sau o masura tip NATO, calcul doar din grad/functie, vechime si numai pentru perioada cat ai fost militar.
Bag mana in foc ca daca legea s-ar modifica in sensul descris, mai sus, imediat v-ati dezice de statutul de militar. Trebuie sa pricepi, tu si altii, ca nu e frumos sa ne luati de prosti. Sa nu zic mai multe.

Gigi spunea...

Raul@
Nu trebuie sã te pi.i pe nimeni.
Trebuie bombardati din orice pozitie pe idioţii care fac legi şi compara pe cei care au lucrat toatã viaţa in CONDITII NORMALE(30-35ani) şi se bate cu pumnul in pieptu-i de aramã cã are atâta vechime,fata de altul care a lucrat 20-25 de ani dar în condiţii dificile de muncã,în acele grupe de muncã.
Cum a spus şi dl.H,nu compari mere cu pere,adicã Nprmale cu Alte Condiţii,Speciale..
etc.

Ein Stein spunea...

@avianyc
Eeeeeee, pai vezi mai colegule cu revii tu in meridian. Hotii istorici nu sunt cu nimic mai buni ca ailalti, sunt doar mai curve si agresivi, atat. La concursurile date sub domnia mafiei galbene, se pare, nu sunt sigur, ca are de castigat candidata care are mai multe urme de catarama in frunte. Adica competenta cu care se bateau in piept mafiotii galbeni.
Nu ma intereseaza povestile tale cu OMV, eu am adus vorba de OMV doar pentru ca afirmai ca nu mai exista in nicio tara din Europa companii de stat. Eu ti-am dat doar un exemplu din miile de exemple.

avianyc spunea...

Măi ein stein ,esti dus rau cu pluta . Cu părerea poti sa-ti dai ca este la liber. Și să vorbesti tâmpenii tot la liber este ........in baza dreptului la libera expirare.
Daca ai mai ști și că legea se aplica conform textului și nu după cum îti convine tie sau unuia si altuia ai fi peste ”ein stein”

Viorel spunea...

Domnule akord-75, citiți comentariile dintre dv. și domnul Iulian Mareș și poate vă lămuriți. „ Nu prea am învățat geografie și nici nu am colindat prin România” dar ca Intendant pot să vă transmit că la Galați se află unul dintre cele mai mari Poligoane experimentale (inclusiv Nea Nicu și toată floarea cea vestită de Gl. veneau de la București când / Moscova nu crede în lacrimi-film sovietic făcea trageri cu armament) Smârdan zis și Mălina (când am plecat în 1997 era funcționabil) iar la dv. la Brașov Poligonul Cincu. Le am cu aritmetica limbii române, nu ? Ca artilerist trebuie să știți. Comentariul meu are și logică și răspuns la primul dv. comentariu. În plus am rămas surprins și mă tot întrebam, când ați mai avut timp pentru munca de birou dacă vă uitați numai după gagici (ba amanta Secretarului de partid, ba doamna Oara, ba madam general zis băbăciune). Mai mult, la dv. mai toți sunt proști, fraieri, etc. Colegi / colege deștepți / deștepte, adevărați prieteni ați avut ? Ați scris numai baliverne. Am ajuns la concluzia că mă confundați. Nu cunosc nici pe Col. Dănciuc…?, nici Dealul Culoanelor (poate l-ați inventat uitându-vă o viață întreagă după cucoane). Să fiți sănătos și lăsați biroul (Indiferent care pentru că fiecare își are locul și rolul lui. Nu este încadrat de mine, este de altul dar cineva va fi tot timpul care să vă calculeze solda, zilele de permisie, contravaloarea echipamentului, etc.).

M spunea...

@G Olescu

Nu uitați că și Coarnă e ieșit pe inapt. Își apară și el nevoile și neamul. 😁

Contributivitatea probabil ar fi (mai) defavorabilă celor cu funcții/garde mici și, cu siguranță, celor inapți sau disponibilizați.

CEZAR spunea...

Boule trebuia sa pui Ghilimele...l-ai citat pe Dogaru...

Ein Stein spunea...

@avianyc
Asa ha? Tu ce dracu ai citit? Eu tocmai am scris ca legea trebuie respectata intocmai, conform textului nu dupa cum crezi tu ca ar fi bine.
Dar uite ca sa lamurim o data pentru totdeauna, te-am mai provocat odata sa rezolvi problema, dar ai dat-o de gard.
Te rog sa rezolvi pentru mine problema, care sta cam asa:
Baza mea de calcul este in cuantum de 2 000 lei si am 26 de ani vechime. Ia demonstreaza tu, respectand prevederile Art.11 L80 cam ce ar trebui sa sa se intample cu cei 20% si care ar fi cuantumul final, al pensiei. Poti sa consideri oricare dintre prevederile legii de plafonare, ori aia cu 85% sau ailalta de la art 60.
Produ un algoritm care apoi sa se aplice general.
Atentie! Respectand intocmai prevederile legale nu fantasmagorii psihdelice, citeste cu atentie si incearca sa intelegi termenii.
Ia sa te vedem.

raul spunea...

Nu Gigi ,nu comparam mere cu pere ci faptul ca tot sunt numiti neterminati,cei plecati in urma restructurarilor!Poate ca au si vrut sa plece!In general ,la armele alea ,dupa 20 si ceva de ani ,de pe la maior in sus ,dupa un Dispozitiv dur ,cu SPL ,te mai retrageai mai langa soba ,dar atunci au venit ,nato-istii si au redus ale naibii ,daca nu unitatile cu totul ,tocmai functiile alea ,pe care le asteptai si tu la batranete !Si veneau ei si ti dadeau ,o functie la dracu in praznic ,dar de care ?Tot de crapelnita al dracu ,nu langa soba !Voi ce naiba ati fi ales???Nu fiti ipocriti ,sa spuneti ca plecati la dracu in praznic ,cand aveati alternativa!Mai ales ca la ,,cumulat" aveai ani destui cu grupa,ca muncisei la pix!Si la civili ies aia ,balerinii,radiologii ,minerii etc mai devreme la pensie si nu-i numeste nimeni neterminati!Si dupa legea civila dupa 20 ,20 si ceva de ani de munca ,te puteai pensiona la 47,48 de ani!Asta=i revolta!

y spunea...

Când vedem doar o mică bucățică dintrun mozaic mai mare sau
Când dubla măsură funcționează foarte bine, în raport de ce interese sunt la mijloc și ale cui!
Court rules Spanish fascist regime did not commit crimes against humanity
Articolul pe larg, aici:
https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/30/spai-j30.html

Când doi (sau trei) se ceartă și se bagă al treilea (în interesul cui?) ca ciuca (de bună voie? … împins de la spate? Sau ăăă … „băgat la înaintare”)
http://sgglegis.gov.ro/legislativ/docs/2021/01/gc0x3hqy8znjwvstd91k.pdf

https://www.wsws.org/en/articles/2021/01/27/ciae-j27.html
Extras
„However, he makes no comment about the fact that currently in the Ukraine the US is actively supporting open fascists and anti-Semites who explicitly hail the Nazi collaborators of the World War II era as heroes. Having come to power in 2014 through a Washington- and Berlin-backed coup, Ukraine’s right-wing, anti-Russian government has been arming its own military and far-right battalions with war materiel financed by the US. The American state’s efforts are supported by a whole number of supposedly left-wing organizations that claim that the US is engaged in a form of “democracy building” in Ukraine. In short, Tromly fails to note that the political relationships that took form in the early years of the Cold War continue. In Ukraine today, the American state is reviving a playbook of a long pedigree.”

Viorel spunea...

Domnule monteoru, cred că sunteți într-o eroare totală.
1. La ce tâmpenii vă referiți ?
2. La Iași am fost când am urmat cursurile Liceului de Alimentație Publică pe strada Max Vexller nr. 9 lângă Mitropolie.
3. Anual la vizita medicală la Spitalul Clinic Militar de Urgență sau în caz de internare.
4. Când se țineau Examenele de specialist de clasă.
5. Când îmi vizitam băiatul la Facultate / Master.
6. Nu am fost cadru militar la nici o unitate din Iași.
În concluzie: Despre cine vorbiți ? Ce înseamnă mdp (unde nu știu, întreb) ? Cine sunt Amalcai și Miron ?
Notă: Ați postat următorul comentariu: „La noi functioneaza:legea e o bariera.Prostii se opresc in fata ei.Asa zisi destepti fie o sar sau trec pe sub ea”.
V-am răspuns ca o glumă (cazul a fost real, petrecut în Ardeal, prezentat de toate TV.).
„Domnule monteoru, ați omis un lucru, înainte de a o sări sau a trece pe dedesubt (barieră), își leagă capra de ea (vă aduceți aminte de acel caz real petrecut în România exact ca în Poveștile uneori cu proști ale lui Ion Creangă)”.
Întrebări: Unde și cu ce am greșit ? Și dacă aș fi / ați fi activ și ați veni la Iași (mă repet, nu am lucrat în Iași) ce s-ar întâmpla ? Ceea ce fac politicienii în ziua de astăzi, adică (,) calcă justiția în picioare / mi-ați demonstra ce sever Of. sunteți ? Mi-ați da amendă că nu port mască pentru că am astm (și totuși o port, pentru că respect legea și oamenii din jur) ? Nimeni nu m-a călcăt niciodată în picioare, ce am avut de spus am spus (respectând legile și regulamentele) indiferent de consecințe. În plus, știam și știu militărie din cap până în picioare (în pătrățica mea și chiar mai mult) iar ceea ce făceam, făceam cu drag pentru că mi-a plăcut (au mai fost și momente grele dar alea se datorau surplusului de activități când pur și simplu nu mai făceai față). Și să mai știți un lucru ca și la fotbal. În spatele meu se afla o poarta cu o plasă din cel mai bun oțel iar în față cea mai bună apărare pe care a avut-o naționala României în perioada 1986-2004. Deci nu aveam de a mă teme de ceva sau cineva. Să fiți sănătos și pensie lungă. Aștept răspuns.

raul spunea...

Si ca un ps pt Huhu,pe vremea aia ,in armata ,daca erau 20 de ani vechime ,apoi erau frate de armata ,cu mici exceptii cei veniti din mediul muncitoresc care puteau avea si max 5-6 ani ,nu ca la astia de azi ,10 ani frecat luleaua prin civilie ,15 de armata si gata pensia militara!Freaca-i pe aia Huhule ,ca aia sunt adevaratii ,,neterminati'',!
Ps 2 Nu-i cazul meu ,care am 26 efectivi si 36 cumulat,dar asa e colegial ,nu sa stam cu ochii pe capra vecinului!

monteoru spunea...

Tovarasi subofiteri@observ ca sunteti foarte revolutionari dar cand Basescu in 2010 a desfiintat pensiile militare dece ati luat pozitia ghiocelului?
Viorel ,colegule.@iti depasesti competenta.Pe aici se invart si foste cadre militare care bantuiau printr-o SPL/A2.Nu te mai da cunoscator al Poligonului dela Malina(Smardan) ca iti prinzi urechile.Vezi ca ai mai aruncat si alte bazaconii.
Legionare@ce unitate militara era in Iasi UM 02033 ca specific si cui se subordona?Sa nu ma aburesti ca-i dau telefon lui Voicu si te fac de bacanie.

Viorel spunea...

Pentru că nu eram pensionar și nu mă interesa în acel moment. Și ce putea face un Sof. când cei 4 președinți de Sindicat / Asociație, Col. și Gl. cu pregătire, experiență, relații în M.Ap.N., Președinți de Partide politice, Prim miniștri, etc. (nu ca un pârlit de Sof. cum gândesc unii care o spun și în gura mare sau alții care o gândesc doar) nu au făcut nimic în ultimii 5 ani sau chiar din 2010 cum afirmați. Iar dacă pe acest blog de la comentarii ajungem la amenințări (îmi depășesc / competența) atunci comentați singur sau cu cine este de nivelul dumneavoastră. Iar despre cadrele din A.2 care BÂNTUIE (eu nu foloseam acest cuvânt că doar nu sunt stafii, sunt foștii noștri colegi și nici nu au murit) pe acest blog îi respect pe cei care merită și nu îi bag în seamă pe cei ce se cred mari foști comandanți de oști, pentru că ăia sunt și vocali. Nu așa afirmau unii despre M.M. și Sof. că atunci când erau activi erau preș în fața șefilor și acum au scuipat la furcă (vorba românului).

Viorel spunea...

Nu mi-ați răspuns la cele scrise. Cât despre Poligonul Mălina (Smârdan / de la denumirea localității) nici nu vreau să-mi amintesc pentru că fie primăvară sau vară sufla același vânt Siberian.

GO spunea...

@ Iulian Mares. Nu stiu ce a fost intre 1998-2000. Atunci au fost doar niste simulari de restructurari.

Adevaratele restructurari au inceput ulterior, prin 2001-2002. Si au durat pana in 2008. Chiar cu o prelungire pana in 2010.

Atunci s-au produs toate neroziile de care am amintit.Am prea multe exemple sa le mai insir aici.

Daca s-ar apuca cineva de o ancheta serioasa cum s-au facut restructurarile, cred ca mii ar infunda puscariile.

Iulian Mareș spunea...

Viorel,
fa acel gest al filozofului si cedeaza tu! ...De cele mai multe ori cele mai grave boli nu se vad usor! Iti dai seama....mic (tanar totusi), anti PCR si iubit de CAT! Noaptea mintii! Unde mai pui ca la BDS era o proasta, care asa ”proasta” cum era primise avizul si facuse pregatirea de specialitate...
Urekisti sunt prostii cu ceva staif!
Sa nu crezi ca era un mare merit faptul ca mergeau la trageri prin URSS sau la C. Midia; era o activitate prevazuta in PPL, iar participarea Dn.A.A./azi B.A.A. era rotativa si periodica, parca anual, ca doar raketele nu sunt cartuse de 7,62.
Cat de super pregatiti au fost MU si UM/CAT am vazut in 89: ca si toti ceilalti, minus Cezar ce a executat un atac eliberator al unui aeroport, iarna, pe timp de noapte! Idiotenia maxima, dar nu asta-i subiectul!
retine...tot ce nu-i convine sau nu poate intelege (cel mai ades) respinge sau blameaza....
Daca transportul pe CF pana intr-un poligon, 4-500Km este greu si complex, atunci cum o fi sa duci un B pe cale maritima si/sau aeriana in Africa sau Asia? In rest, el incearca o paralela Poligon Cincu vs Galati (Smardan) nestiind ca primul este al unei CFA, in fapt al Armatei Romaniei, celalat al unei D., ca dotare si administrare!

*A mai avut un conflict cu o doamna, parca de prin sindicatul pensionarilor; cand femeia a juns in urbea lui si i-a spus ca-l asteapta la o cafea pt a-i cere socoteala pt jignirile ce i-au fost aduse, crezi ca a fost curajos?
Apud: blog Elita

Iulian Mareș spunea...

M,
am mai multe observatii!
Fostul SMG, acum SMAp este un comandament de tip JOINT, intrunit!
Toti absolventii de UNAP sunt cu dubla specializare: comanda si stat major.
In SMAp:
-iti pastrezi arma/culoarea uniformei si specializarea avuta (ex. pilotii merg sa zboare un nr de ore si tipuri de exercitii de zbor, anual, in campanii, pentru a-si pastra clasa);
-specialitate o poti sustine, functie de tipul functiei ocupate, la Conducere sau Stat major.
Ca exemplu: eu am avut in subordine o sectie intreaga de aviatie (12 oameni), care isi pastrau arma, specializarea si dadeau examen anual, planificat, la SMFA!
Sefii mei au fost din FT, M, Av, fara nicio problema!

Iulian Mareș spunea...

Mafiot-Idiot functional.
Daca mai pui si ceva alzheimer...va filozofa mai ceva ca Tatoiu pt ca armata sa fie condusa de ingineri ce au coordonat doar intretinere regulamentara si ceva reparatii curente!
*Toata lumea stie ca fabula OMM=Pensie, azi NU, nu a fost el!
Amice, este ok!
Da-mi voie si raliaza-te ca cel care a spus acea idiotenie nu poate fi decat un Idiot! Eu nu stiu cine este, ca persoana, dar stiu ca spus-o de N X!

Iulian Mareș spunea...

Toti strugurii la care nu ajungem sunt acri! Nici nu trebuie demonstrat...

Iulian Mareș spunea...

stef.john,

Pe cadavrele de la Colectiv cati s-au catarat?
Aud?

Iulian Mareș spunea...

nene,
alege-ti cu grija aliatii!
El, idiotul functional, ciocanar in fapt, nu intelege ca un ing militar de aeronave poate fi inlocuit imediat cu unul civil, dar un absolvent de UNAP in niciun caz!

Iulian Mareș spunea...

Raul,
eu nu am vazut ofiteri in comandamentele centrale fara 10-15 ani la trupe! Este si cazul meu: exact dupa 17 ani batuti in garnizoane Guantanamo!
Si este mandria mea ca am 36/56 ani in care mi-am respectat si, zic eu, onorat Foia de Parcurs!
Nu te supara, dar cei mai guralivi si uneori imorali sunt cei care au pus botul f usor si au parasit lupta! vrei sa ti-i nominalizez?
Si acum, sunt creduli cronici....

Iulian Mareș spunea...

IcePar,
toti militarii trebuie sa fim nationalisti, altfel suntem tradatori!
Si Antonescu a executat un fel de condamnare!
Eu inteleg si stiu cauza legii Crin (Doamne, mai era si profesor de Istorie), insa astfel i se pune pumnul in gura cercetarii istorice! Fiecare cu argumentele pe masa, la vedere! Nu dezvolt subiectul decat in particular, nu vreau sa fac niciun rau nimanui! tie iti place dogma? Atunci inghite dogma!

Iulian Mareș spunea...

In acea perioada jurisdictia internationala nu interzicea munca fortata! Acesta este elementul de pornire in analiza....

Iulian Mareș spunea...

Un fel de ”camarad” de arma, cosmopolit si vandut mereu cuiva, are o alta parere!

Iulian Mareș spunea...

Nene,
te superi pe cine nu trebuie.....garantat!
UM 02033 sigur un B.Log/Mentenanta sau depozit! Urmareste-i subordonarea...spusa de Razesul Glumet!
Nu te supara pe el, este cu umorul in portofel...

Gigi spunea...

Anonim@

Bine aţi realizat! Da, la cei iesiti dupã 15.09.2017,le-au bagat "Oscarul" + din 2016 Solda de Merit la toti care erau în activitate şi nu l-au avut in 2009.Pt.ei,Deci adunate împreunã dau 75% spor la calculul pensiei.OMM este un mizilic pt.ei.Sa nu se creadã cã am ceva cu aceştia,aşa au fost legile şi sunt,dar adevãrul trebuie spus nu trebuie ascuns.N-am gãsit altã rimã.

GO spunea...

Pe mine ma amuza ceva! Cum se hlizesc rusii si care in mod cer, fișeaza din spatiul public, tot ce este legat de numultumirile armatei române. Cred ca rusii gandesc cam asa: "In caz de conflict armat cu românii, jumatate din militarii lor vor simula ca rezista, iar cealalta jumatate va trece de partea noastra din prima!"

Chestia asta nu reprezinta decat rezultatul imbecilitatii generale a capilor militari din ministere, informatii etc. Plus a politicienilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii.

raul spunea...

Iuliane ,nu-i nevoie,am vazut destui ,in atatia ani de cand sunt pe site -ul asta ,dar nu trebuie generalizat!Si mai ales de catre unii de la care aveam pretentii !Una e s-o spui odata si alta e s-o repeti la infinit si sa-i faci vinovati pe ei ca promulga unii legi cretine!

Iulian Mareș spunea...

Si nu a fost ok cand PNL și USR au acordat turor solda de merit? Sau era acră? Sau erau imoral?
Oricum, nu mai contează ... Cand îi dă îi fată vaca 2 vitei!

Iulian Mareș spunea...

Polionul incare s-au relizat exerciții sptaculoase...
Exista și un film de instrucție privind forțarea, in care s-a filmat o forțare pe TAB-uri aproape reală!

BatistaPeTambal spunea...

@ G. Olescu: Rusii stiu foarte bine de ce se hlizesc. Au toate motivele.

M spunea...

@Iulian Mareș
Am inteles!

Inainte de 89 toti cei care lucrau in unitatile subordonate direct ministrului de interne aveau uniforma de securitate (desi, sa zicem, unii erau pompieri si lucrau pe coordonarea pompierilor). Acum e oarecum la fel. Poti sa lucrezi 20 de ani ca militar intr-o unitate sa zicem a ISU, dar daca esti promovat in minister automat esti facut "politist".

Eu nu vorbeam deci de SMAp ci de celelalte structuri centrale subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale. De exemplu, daca vine unul de la Fortele terestre (infanterie) la Corpul de control si inspectie al ministrului el ramane cu uniforma/gradul de infanterie?

Iulian Mareș spunea...

Ai murit si te citezi?
Când te citezi singur si scrii/vorbești de tine la persoana a 3a singular, niciun doctor nu te mai poate salva...

Iulian Mareș spunea...

Dar pe #Ceaușescu il pupi in bot?

Calinmihaib12 spunea...

Avianyc:..am înțeles..totul..!; dar vă faceți că nu înțelegeți că prin OUG..=ținută "în viață" = peste termenul legal..de cei interesați,fără a fi dezbătută parlament și hotărât clar ceva : "da" sau "nu"..privind,de ex.: plata OMM-ului la pensionarii de după 15.09.2017,cărora,din câte se scrie..aici,nu li se plătește acel "adaos extern" =adică stabilit pe altă lege..în vigoare, neprevăzut în legea pensiilor și cred eu: că este TĂIAT ILEGAL..!,din moment ce legea 80/1995 îl prevede: din CUANTUMUL pensiei=se subînțelege = e de bun simț comun= că din cuantumul STABILIT(=finalizat) al pensiei ..!(că..doar nu din cuantumul bazei de calcul,căci în această situație=cu totul ipotetică=s-ar prevedea acorda rea OMM-ului..în legea salarizării,nu a pensiilor..!(= am șarjat și eu..!?)

Iulian Mareș spunea...

G. Olecuță,
Înainte de toate iti voivreaminti ca în 2000 au fost rase niște comandamente: XA, cam 7-8, Cdm Pșt., Cdm. M. FVL., MU DE AV. și Ap. A.A. (aripa, florile aeriana...).
Te rog sa retii: kiar dacă noi nu refuzam lupta cu rușii, mi-e teama ca Europa și mai ales UE, prin Merkel, au refăcut pactul istoric!
*Stii ce se întâmplă când 2 câini de stână se bat si apare lupul?
Lupta încetează si ambii câini își unesc forțele să sfâșie fiara!

stef.john spunea...

Am avut sansa sa-i cunosc pe amandoi. Din acea promoie mi-a lasat o impresie extraordinara Ciornei, diriginta Popa Floarea. Fantastic om. Pacat ...

Cezar spunea...

Atentie la agentii bozgori infiltrați în Armată
Tehnokraciu..kiss...E deconspirat

Iulian Mareș spunea...

M,
Da! Pe diploma de școală militară ti se scrie arma si gradul. Arma este deci confirmata printr-un act legal: diploma! Un ofițer CBRN din MM (marina militară) se imbraca in culoarea uniformei specifice marinei, însă are semnul de arma, CBRN, pe epoleți si nu are dreptul sa aibă grade pe maneca pt că nu este marinar pur!
La fel în SMFA: un kordak are uniforma albastra, pr ca este dintr-o UM de RaAA, însă nu are dreptul sa aibă gradele si pe maneca vestonului; numai aviatorii puri.
La FT, dacă vine un of AA de la SMFA, se imbraca in kaki!
Excepție fac Pșt, albastru!
Ar mai fi o situatie: un of Tc (culoarea la șapcă si epoleți neagră, face un curs de finanțe si obține confirmarea in armă, încadrând o functie de Fi, atunci el poate skimba culoarea din negru in mov.
Cam multe reguli...
In marile comandamente ( CA, CJTF, COpÎntr) fiecare își păstrează arma, specializarea si uniforma de baza: adica o sa vezi și kaki si albastru de Av si negru de marina!
*in scurt timp gradul de comandor va rămâne doar in marina, comandorul de aviație vor deveni colonei!
Am reușit sa te amețesc...!

akord 75 spunea...

ref la comment lui Olescu

extras
"Polonezii se joacă de-a războiul. Au simulat un atac din Est ca să vadă cât ar rezista armata lor în fața unei astfel de agresiuni. Rezultatul luptei virtuale a șocat Europa.

N-a spus nimeni Rusia, dar direcția atacului virtual dinspre Moscova vine. Simularea războiului cu inamicul din est le dă fiori polonezilor și aliaților lor din NATO.
Cu toate armele pe care le are, Polonia a recunoscut că în 5 zile țara ar fi ocupată și armata ei distrusă. Obiectivul era rezistența timp de 22 de zile. După 5 zile de luptă simulată Varșovia căzuse.

Exercițiile au luat în calcul și ultimele dotări tehnice cumpărate de la partenerii NATO, dar nelivrate încă în totalitate, adică sistemul antirachetă Patriot, avioanele de luptă cele mai performante ale americanilor F-35 și bateriile de artilerie antirachetă.

https://alephnews.ro/guvern/polonezii-s-au-jucat-de-a-razboiul-cat-ar-rezista-armata-lor-in-fata-unui-atac-din-est/

Asa se intampla cand te imbeti cu apa rece cu gandul la "scuturi" si "umbrele" facute pt tocat bani.Faceti comparatia cu RO si infiptul scobitorilor in harti si vedeti pe unde ne aflam cu toti absolventii politruci de AISM specializati in "securitate si strategie galactica"
Eee aici nu mai tine sa te acoperi cu hartii.Ne acopera ei direct cu pamant pana isi ridica americanii picioarele de pe masa.Daca si le ridica.Eu nu cred....

CEZAR spunea...

Sa va spuna KISS..cite ceva despre monumentul ridicat intr=o cazarma din Seghed...eroilor bozgori cazuti in ....Revolutia din Timisoara...!!

un oscar = o pensie spunea...

care militari?
nu sunt nici 10.000 de militari combatanti
dar sigur avem 50.000 de ofiteri superiori in bunkere(v.ciuca)

Iulian Mareș spunea...

Colegii mei de LM, frații, nu sunt infiltrate...in niciun caz. Erai indelung verificat ca aviator!
Tu numai mizerii poti emite, Padino?

M spunea...

@Iulian Mareș

Tare complicat. Înțeleg însă mai bine de unde această "mândrie a armei".

La MAI de exemplu într-un birou de planificare din Aparatul Central ai un ofițer de jandarmi, doi proveniți din Poliția Română, unul de la Poliția de Frontieră, unul de la Pompieri etc. Toți au aceeași uniformă (neagră cu însemne argintii) și grade de polițiști. E mai simplu!!!
Deci toți au aceeași uniformă și fără semn de armă, lucru ce se menține și în cazul specialității (financiar, tehnic, transmisiuni etc.)
Instituția e dată de ecusonul de pe mâna stângă (ex. Poliția Română sau MAI în exemplul dat mai sus) și, eventual, de un semn heraldic de pe mâna dreaptă.

Dacă însă să zicem ăla de la jandarmi lucrează 15 ani la IGJR, apoi se mută în Aparatul Central (devine "polițist") pentru 2 ani și 2 luni, apoi se întoarce pe vechea poziție....etc. aici ziceam eu că e complicat să împarți cariera în două, în militar și funcționar public cu statut special.

PS - da, la terminarea școlii de ofițeri am și eu pe diplomă arma și gradul. Dar ce mai contează în brambureala numită "reformă" cu care ne luptăm de 30 de ani. 😁 Și acum vad că și PNL-USR tot de "reformă" vorbesc.

M spunea...

@Alex

Blaga.

Coneluca spunea...

Deschizi prea mult gura pe aici. Sa nu te ratacesti. Ascute creioane si sterge harta. Drum bun.

raul spunea...

👍👍!Pe mine ce ma doare e cretinismul unora care chiar cred in asa numitul articol 5 al Nato!Ba frate asta era cand trebuia aparata civilizatia occidentala nu tigania romaneasca!Nu confundati joaca si antrenamentele de acum, cand se plimba trei avioane straine pe Marea Neagra cu o situatie reala !Cine se imbata cu apa chioara ca o sa moara americani pt a apara pe rromii din Romania e copil!Mai ales dupa o ocupatie ruseasca care se va face in 48 de ore!Vezi Ucraina sau Georgia!Rusii stau la cotitura ,ca un animal de prada ,nu mananca rahat ca porcii din apropiere!

Iulian Mareș spunea...

Tocmai ca nu se imbata nimeni cu apa rece...
Dacă toată EU nu poate tine piept Armatei ruse pornite la invazie pe cele 2 directii, cum am putea noi, mai ales singuri!
Superioritatea NATO este pregnanta in aviatie si portavion, drone de luptă, mijloace de comunicații, cercetare, supraveghere și mai ales superioritatea si flexibilitatea economica!
Noi, nu putem stavili puhoiul!
Si din 2000 tot pompează in tehnică nouă...
Totuși, masurile luate de UE și NATO după episoadele Crimeea si Ucraina au zdruncinat serios economia.
Tocmai de aceea, noi ieșiți la limita din Coridorul Gri ar trebui sa fim mult mai atenți la politica externa.
*Polonia este cu atât mai activă de când Putin a afirmat ca WW2 a fost inceput de ei, ceea ce corespunde cu istoria factuală.
Dacă Afganistanul si Cecenia nu au dispărut nu o sa dispărem nici noi.
Ca armata putea fi mai pregătită si mai dotata tehnic, este adevărat, însă pt asta sa răspundă politicienii si președinții ROU, mai ales!

Iulian Mareș spunea...

Raul,
nu ai si nu aveai o alta posibilitate...
Tratatele sunt lucruri serioase...

stef.john spunea...

De asta am si scris pacat. Pe Doru l-am cunoscut cand era la S.M.F.T. Si-a facut casa langa Bucuresti, a iesit la pensie si ... gata. Pe Liviu la Iasi. Amandoi niste ... superbi. Inca o data - pacat. Unul manca matematica, celalalt ne invata cuvinte, le vrajea pur si simplu. Si, cum se spune, despre morti numai de bine. Si chiar numai de bine.

raul spunea...

Iuliane ,sunt de acord ,la maxim ,cum spun copiii astia de azi ,dar nu inseamna sa=ti bati joc de armata nationala,cum fac prostii de azi!Dar habarnistii astia in ale istoriei ce sa stie ei???Macar exemplul Finlandei ,din al II lea RM ,de l-ar lua!Cand ar vedea aia ,aliatii ca lupti parca ar mai face si ei ceva ,cand vad insa inapetenta reala ,nu gargara oficiala,a oamenilor si rezervistilor crezi ca vor muri pt noi?Mai ales ca mari investii americanii nu au pe aici!Sa multumim lui Dumnezeu de status quo ,ca altfel ,eu ca om ce mai stiu ceva istorie ,nu vad un viitor prea bun,contrar a ce ,,mananca "astia ,habarnistii si hastagistii lui peste!!Fac si eu ca ala ,parerea mea!

akord 75 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
y spunea...

Și credeți că un „erou” din teatrele de operații (plătit pentru 3 luni cât alții după aproape o viață de muncă) ar fi la același nivel de clasă (sau peste) cu mujahedini din Afganistan și Cecenia, ducând o luptă îndârjită de apărare națională împotriva unui inamic? Vorbim însă de mentalități total diferite, iar eu nu-mi doresc să aflu răspunsul.