Un produs Blogger.

duminică, mai 23, 2021

Traseul pe care Autostrada Sibiu- Pitești va lega Valea Oltului de Valea Topologului

47 comments
De la Cornetu traseul urcă pe Valea Băiașului până la cumpăna dintre apele Oltului si Topologului pentru a coborî spre Tigveni-Arges. 
După cum veți vedea, natura a pregătit demult traseul, numai românii nu au fost în stare să-l valorifice până acum. 
Pe acest traseu este posibil să se afle și legendara Posada, de la anul 1330, locul unde trupele lui Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, au fost nimicite de valahii lui Basarab I, în timp ce se se retrăgeau de la Curtea de Arges spre Sibiu.
   
 CNAIR a publicat pe 23 septembrie anunțul de licitație pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești Valoarea estimată a proiectului este de peste 1 miliard de euro. Pentru secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, CNAIR urma să finalizeze evaluarea candidaturilor până pe 20 aprilie, conform unor informații anterioare din SEAP. Termenul a fost însă prelungit până pe 11 mai 2021. S-au inscris 15 companii.

47 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ca un sarpe anaconda, v-a serpui autostrada toata Valea cu renumita Posada, stapungand ici-colo muntele cu dinamitele si pickammerele cat si toate intortocheatele cotloane, ca niste incolacite odgoane marinare, pentru ca, in final si dupa atata truda, sa se alinieze si sa strapunga autostrada pe toata Valea, cat e de ea de lunga, fiind si un punct strategic de importanta nationala sa ne asigure baraje de aparare la orice dusmanoasa intentie de năvală! Palide intentii si realizari deosebite, care mereu vor fi depasite, ca maretie si grandoare, realizate de unitatile militare, cu elan si patriotism, din indepartatul comunism, care si azi uimesc lumile civilizate cat de frumos, trainice si de calitate au fost realizate cu grupurile de munca militarizate, avand din plin cu ce sa ne laudam si sa ne mandrim ca am realizat ceva atat de grandios si sublim in aceasta Cetate pentru eternitate!

Leo spunea...

Bine că în punctele obligate de trecere , versanții nu au văzut drujba căci altfel , alunecările și torenții îngropau autostrada după fiecare ploaie mai serioasă.
Bravo Ocolului Silvic de la R. Vâlcea !
În schimb cam 2 Mânăstiri de pe traseu și-au cam pierdut liniștea lumească........

Huhu Rezea spunea...

In fiecare săptamâna iti schimbi numele?
Este vorba de Ocolul Silvic Cornetu.
Pentru UE era mai important gandacul fagului, nu bisericile de pe traseu.

Leo spunea...

DAAAAAAA,
Am mai multe nume "de serviciu" .......

Viorel spunea...

Frumoasă priveliște. Sper să rămână așa și după terminarea proiectului să nu fim nevoiți să ne apucăm de împădurit pentru a da regiunii frumusețea inițială (nu pe moment ci peste ani pentru că o pădure nu crește într-un an.) Sunt curios cum va arăta Arabia Saudită după anul 2030. „Arabia Saudită plantează peste 10 miliarde de copaci în desert. Prințul Mohammed bin Salman dezvăluie planul de împădurire a zonelor deșertice din țara pe care o conduce. Prin plantarea a 10 miliarde de copaci în deșert urmărește reducerea emisiilor de carbon, combaterea poluării și evitarea degradării solului. Liderul Arabiei Saudite spune că țara sa va reduce emisiile de carbon cu 50% până în 2030, prin utilizarea surselor regenerabile de energie. Oficialii de la Riad colaborează cu celelalte state arabe pentru implementarea proiectului Middle East Green Initiative, prin care se urmărește plantarea a 40 de miliarde de copaci – cel mai mare program de împădurire din lume, potrivit prințului”. Când citești parcă zici că te afli în România, țară ce a început deja împădurirea prin exemplul pionieresc al unei doamne fără mască.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Viurel, Duamna respectiva, din contra, pentru ca behaitoarea Turkana fiind capra de la botul podului a rontait frunza codrului si s-a despadurit si despaduchit prin barbierit si cu dureroasă jale in zonele inghinale si anale ca sa dea bine berbecilor si caprelor lăbărale la pomana cu bors si sarmale a turnatorului, Petrov, carele este singurul personaj ce-l intruchipeaza pe biblicul, Iov, lasat de Dumnezeu rob pe mana lui Satan sa se autoflageleze cu țâghir, wischy si cocârțan intru izbavirea de pacate izvorate din personajele turnate la Securitate si apoi chinuite sau omorate in beciurile cu călăi si brute; Eu le-as impaduri greierele craniene ale politicienilor cu copacii intelepciunilor si fătăciunilor de bine pentru mine, pentru tine si pentru oricine din aceasta natiune, prea greu incercata si in picioare calcata de acesti ordinari de peste 32 de ani, acri si amari; As impaduri Ministresul Hapararii Brotacare, doar cu personaje care sa faca ordine si dreptate la penziile brotacare, sa elimin maracinii si pirul gastilor mafiot clocare si sa plantez, ca persoana conducatoare, un stejar puternic, inteligent, harnic, tare si mare, care nu doarme in adidasi si pampersi pe un catafalc dintr-un cort al nesimtirii totale si distrugatoare pentru rezervele brotacare; si as mai planta politicieni de mare valoare si patrioti ca sa scaăpam de coruptie si hoti, si in locul spanzuratului din Inaltul Brebeleag as planta un brad semet si drept, ca un baltag, transferat din padurea momarlanilor din vița ciobanilor, zona Campul lui Neag, din Valea Jiului carbunos, pentru ca este os din os de stramos de origine geto-dacică, strabună, care stiu ce sa faca cu o ghioagă, cand o tin in mană, si in cazul situatiei actuale sa faca dreptati sociale, nationale, inclusiv zoldelor, zalariilor si penziilor brotacare, terfelite si batjocorite de politicieni si mafiile turbate, cocalare si clocare!
-Camarazi, hai sa ne reîmpadurim constiintele si memoria cu arboreti sequia, care ne vor da sentimentul si nevoia sa nu mai votam cu mana stanga partide naziste de dreapta, cea cu care, ca prostii, mereu ne taiem craca si cracii ca sa nu mai vedem, din cauza padurii, copacii si, după copaci, dracii!

Liviu PO spunea...

Cand va fi gata autostrada,probabil vom primi ceva in plus la renta...

Iulian Mareș spunea...

KWI, dornic să lase măcar o singura realizare în urma sa, merge la casa lui de rugăciuni și îl întreabă pe Dumnezeu:
-Doamne, te rog sa-mi spui când începe efectiv lucrul la autostrada Pitești-Sibiu?
-Nu în mandatul tău!...veni răspunsul divinității supreme.
-Și când va fi gata, Doamne?
-Nu în mandatul meu!...veni prompt răspunsul.

Leon spunea...

Huhu, nu stiam de aceasta ruta prezentata in videoclip, o zona foarte frumoasa si linistita !
Anul viitor, daca se finalizeaza Drumul Expres Craiova-Pitesti, o sa incerc sa ajung la Sibiu, pe acest traseu, Bascov-Tigveni-Cornetu, un traseu mai sigur, fara TIR-uri si Stanci cazute pe carosabil..!

Calugarul spunea...

Niciodată nu nu va fi o autostradă acolo!

Leo spunea...

I Detalii scrise la schema și videoclipul topicului:
-În jud. Argeș, traseul începe la vest de localitatea Sălătrucu, îndreptîndu-se spre Valea Topolog. În zona localităţii Văleni, traseul autostrăzii intră pe Valea Topologului şi se desfăşoară în lungul acesteia la vest de localitatea Şuici, pe partea stîngă a lacului Şuici. În zona km 74+204 este propusă realizarea nodului rutier Văleni care va face legătura între autostradă şi drumul judeţean DJ 703H. În zona nodului rutier Văleni s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) la km 74+200 – km 74+450.
– Se continuă la vest de localităţile Ceparii Pământeni şi Bîrseşti. În zona km 77+850 – km 78+400 se propune un spaţiu de serviciu tip S3, pe partea dreaptă în sensul kilometrajului. În zona km 79+750 – km 80+300 se propune un spaţiu de serviciu tip S3, pe partea stîngă în sensul kilometrajului, iar la km 81+775 este propus un pod peste Valea Bucura.
– În continuare, traseul ocoleşte pe la vest localitatea Tigveni, traversează rîul Topolog la km 82+350 prin intermediul unui pod şi se intersectează denivelat cu DJ 678 A deviat la km 82+636. În zona km 82+650 – km 83+400 este prevăzut un nod rutier tip trompetă simplă care asigură legătura cu DN 73C.
– După intersecţia cu DJ 678A, traseul autostrăzii părăseşte Valea Topologului, trecînd la sud de localitatea Blaju, îndreptîndu-se spre dealul Momîia. Traversarea dealului Momîia se va realiza cu un tunel cu o lungime de circa 1,35 km în zona km 85+650 şi km 87+100. La ieşirea din tunel traseul autostrăzii se îndreaptă către DN 73 C, traversîndu-l la km 87+750 şi merge apoi paralel cu acesta înspre Curtea de Argeş. Traseul autostrăzii se poziţionează la vest de Municipiul Curtea de Argeş, evitînd zonele dens locuite, el traversînd o serie de obstacole naturale (valea Săliştei, dealul Săliştei, valea Buşaga, dealul Rotăreşti), ocolind pe la nord localitatea Noapteş.
– În continuare, traseul Autostrăzii Sibiu – Piteşti se desfăşoară de la Curtea de Argeş la Bascov. După intersecţia cu DJ 704 H, a fost proiectat un nod rutier, pentru a asigura legătura cu oraşul Curtea de Argeş şi cu comunele limitrofe, după care traseul se înscrie pe valea râului Argeş.
va urma II

Leo spunea...

II continuare
– În zona nodului rutier, la km 91+750 – km 92+200, s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Curtea de Argeş.
– După traversarea canalului de fugă Zigoneni şi a râului Argeş la km 93+665, traseul se desfăşoară în spatele digului lacului de acumulare Zigoneni, între acesta şi calea ferată.
– În zona km 96+650 – km 96+300 traseul autostrăzii traversează DC 209 şi rîul Argeş care a fost regularizat pentru a proteja autostrada la eventualele inundaţii. În continuare, traseul se desfăşoară între DJ 704 H (comuna Anghineşti şi comuna Valea Brazilor) şi rîul Argeş după care se îndreaptă spre sud-est paralel cu DN 7C şi CF 906 Piteşti – Curtea de Argeş.
– La km km 103+350 – km 103+950 traseul autostrăzii traversează rîul Argeş şi canalul de fugă al lacului de acumulare Vîlcele, continuînd peste calea ferată 906 Piteşti – Curtea de Argeş şi peste DN 7C, urmînd apoi un nod rutier (Nod Băiculeşti) pentru legătura cu DN 7C, prevăzut cu un pasaj superior.
– Legătura cu DN 7C se face cu un sens giratoriu. La km 107+432, traseul autostrăzii se intersectează cu drumul comunal DC 217, pentru a cărui traversare a fost prevăzut un pasaj inferior.
În zona km 107+700 – km 108+250 a fost proiectată o parcare de scurtă durată amplasată simetric (stînga şi dreapta) faţă de autostradă.
– În continuare, traseul autostrăzii se desfăşoară în lungul drumului naţional DN 7C, intersectează DJ 703, unde a fost proiectat un pasaj inferior, după care traversează rîul Vîlsan la km 109+050 – km 109+700 şi rîul Argeş.
– În coada lacului Budeasa traseul se înscrie între CF 906 şi lacul Budeasa. În această zonă a fost prevăzut un viaduct a cărui construire a fost impusă pentru evitarea zonelor de siguranţă ale CF şi digului lacului de acumulare Budeasa. În zona km 117+950 – km 118+800 a fost proiectat un spaţiu de servicii S2, pe ambele părţi ale autostrăzii.
– Traseul autostrăzii continuă pe direcţia sud-est pînă la intersecţia cu DN 7 în zona Bascov unde a fost proiectat un nod rutier (Nod Bascov) care asigură legătura cu drumul naţional DN 7 atît pe direcţia Bucureşti – Sibiu, cît şi pe direcţia Piteşti – Râmnicu Vîlcea. După intersecţia cu DN 7, traseul se înscrie pe axul Centurii Piteşti cu care face legătura. În zona km 120+850 – km 121+300 s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Bascov.

Calinmihaib12 spunea...

.Viorel: recent(acum câteva zile)
am văzut un reportaj la NCN-TV(..CLUJ..) în care se vorbea de "împăduriri întinse..: de.. ZECI DE MII de PUIEȚI..EFECTUATE ..: "PE HÂRTIE..", NU PE TEREN REAL..,românesc..!!?

Leo spunea...

Poate cu ATV-ul

Huhu Rezea spunea...

Trebuie să iei in considerare ca după Sălătrucu, Arges, până la DN 7 de pe Valea Oltului, sunt lungi portiuni neasfaltate.

Leon spunea...

Pana la anul asfalteaza Câțu, doar are niste propietati prin zona..)).

Huhu Rezea spunea...

Ehee, este pe alt traseu, dacă vrei să ajungi la proprietațile lui Cîțu de la Obârșa Lotrului. Urci pe Transalpina de la Novaci- Ranca.

Viorel spunea...

Domnule Călinmihaib, asta pentru că actuala guvernare nu le are cu munca „nici de sus și nici de jos”, ei le au doar cu scrisul și acela incorect și ilegal pentru că nu prea le au nici cu gramatica limbii române nici cu legislația noastră sau cea europeană. Scrisul pe hârtie, ca banul să iasă că oricum ce sădesc ei ori nu mai crește ori se usucă (au mâna proastă). Vorbind de scris și legislație, am citit astăzi pe SCMD un fel de scrisoare (pertinentă și pe subiect) adesată de către domnul Col. (r.) dr. Mircea DOGARU, doamnei Raluca TURCAN (M.M.P.S.) care își bagă și dumneai ca și LOV mâinile și picioarele într-o viitoare Lege a salarizării și Pensiilor militare (bune sau rele, să rămână ceva în urma ei până nu se răstoarnă căruța). Cu acceptul domnului Huhu Rezea voi reda ultimul alineat: „In concluzie, solicitam excluderea militarilor si politistilor din zisul Memorandum si stergerea Anexei APARARE, ORDINE PUBLICA SI SECURITATE NATIONALA, care ar fi trebuit discutata astazi, 24 mai 2021, si pe care, oricum, nu ne-ati pus-o la dispozitie! In caz contrar, ne rezervam dreptul de a va actiona in justitie ca si pe predecesoarea dvs. Lia Olguta Vasilescu si pe ministrii Apararii Mihnea Motoc, Gabriel Beniamin Les si Mihai Viorel Fifor”. De curiozitate, poate cineva dintre cei ce au relații cu conducerea CSMD să ne spună în ce stadiu se află procesele respective pentru că Lia a plecat demult.

Leon spunea...

Este vorba despre satul Tulei – Câmpeni, din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, localitate aflată la 20 de km depărtare de Râmnicu Vâlcea, pe drumul spre Curtea de Argeş( mostenire de la bunici)...)).

Leon spunea...

Leo, inteleg ca ai asigurat calitatea proiectului numai in Jud.Arges..))
Vezi poate ajungi si Diriginte de santier !

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Calugare, sfintia voastra a nimerit-o foarte bine, ca un chietroi in fereastra, adicatelea autostrada asfaltata nu se va realiza, niciodata, cu o governare asa de idioata si prost structurata, plina full de cretini analfabeti si de datorii externe extenuată si supra saturata! E bine ca mai visam si noi mirati, cu ochii crăcănati si bălțați la diferitele clipuri si hărți, sa vedem daca nu cumva suntem decedati si nu stim, ca sa nu fim de miliție amendati ca umblam pe strazi neînmormantati! Pentru aceasta autostrada din zare, la mare departare, ca sa dea bine electoratului si in ziare, deja eu i-am aprins o sfanta lumanare de pre decedare, sa-i fie tarana usoara, alaturi de cei care, cu ea, ne trag ca hulpoii de șfoară! Nu cumva sa va faceti vreo rezervare pentru festivitatea de finalizare, pentru filmari si vizualizare cu incantare, caci Sfantul Pentru a terminat biletele de voie si a inchis poarta de intrare din Rai, asa ca-i tocmai dihai sa dati spagi Sfantului Gărdescu sa-l sărescu-i piscu' pe deasupra, daca va mai tine mușchiu' si la gârlejă supapa, care in viata n-ati baut altceva decat apa!!

reddog spunea...

Am putea construi autostrazi cu rezervistii militari.
Se vede foarte bine ca unii au cam mult timp liber si se cam plictisesc.
Huhurezul ar fi bun pe motostivuitor si Cezar pe basculanta.

Huhu Rezea spunea...

SCMD, in loc să să facă actiuni utile in instantă, cum ar fi intervenție principală la contenciosul dintre Case si Curtea de Conturi, se ține de procese împotriva demnitarilor care au emis legi. Pierdere de vreme.

Huhu Rezea spunea...

Nu mai fiți voi atât de sceptici! In toamna aceasta se finalizează primul tronson Siiu- Boita, 14 km, si incepe constructia Pitești- Curtea de Arges, 30 km.
Peste 3-4 ani, Olescu ajunge pe autostrada de la Curtea de Arges la Bucuresti si Constanta🤔

Huhu Rezea spunea...

Leon
La Tulei este casa bunicului militioner.
Eu vorbeam de cele peste 70 ha de pădure din Munții Căpăținei.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ehei, Onorabile cu banii, materialele ieftine, forta de munca si optimismul am construit noi comunismul, dar astia cu imprumuturi si scumpele comisioane, altele decat spagile de meleoane, dar si recesiunea care a pus leul in cap, nu vad eu acest obiectiv terminat, sau sa cred acel trombon ca anul asta se termina primul tronson, decat o champagne destupata, niste alocutiuni cu aplauze in fata multimii adunate cu gurile cascate, cu ceva sa se capete, un chiolhan dă bossi la Han cu domnisoare de companie in odaie, apoi vantul va bate si va sterge orice urma de activitate peste Valea virgina in vizuină, si toti muncitorii caramba la o luuunga odihna, avad in poznare un gaj cu ajutorul de somaj! E un ultraj la bunele moravuri si maniere sa-i credem pe neonazistii de la putere ca ar hi in stare sa termine o astfel de lucrare, va dzic sincer si respectuos, Onorabile!

Cezar spunea...

Mars potaie rosie🤣🤣😛😛
Poate pe TAB..AM BREVET!

Leo spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leo spunea...

Cu minerii cărora li se închid minele.
Dar ei au vrut acum 20 de ani să devină cofetari/patiseri când s-au mai închis minele prin 2000. Acum la noi la autostrăzi lucrează turcii și grecii că minerii , fac patiserie/cofetărie cu alviță , rahat , bragă , etc...

Viorel spunea...

Aici vă dau perfectă dreptate domnule Huhu Rezea. Acest fapt mi-a scăpat pentru că altfel s-ar fi găsit în întrebarea mea. Cu SRI, ne-am lămurit. Curtea de Conturi le-a dat ordin și ei le-au executat. Totuși, având în vedere că nu intervine nici unul dintre ei pe blog să ciripească ceva, înseamnă că parte au rămas cu pensia la același nivel, la unii au crescut iar de pierdut nu a pierdut nimeni. Cei de la MAI (indiferent de motivare) vor lua măciuci verbale (de mama și tată / de ce mama m-ai făcu și tată nu m-ai bătut ca să nu mă fac polițist), poate și proteste pentru că nu le-au apărat interesele (în limita și spiritual legii cum spun juriștii, procurorii, judecătorii și avocații) de la pensionarii ce vor pierde din pensie și vor fi nevoiți să returneze sumele primate. Care spirit, care lege în foarte multe cazuri. Chiar și în al 13-lea ceas, vorba domnului Huhu Rezea, conducerea SCMD nu ne citește, nu ne aude ? M-am prins domnule Huhu Rezea. Nu avem cotizația la zi.

Leon spunea...

Ei, nici chiar asa:
,,Data de Incepere a Lucrarilor:29.05.2019 pentru activitatea de proiectare.
Data de Finalizare:48 de luni de la data de incepere a proiectarii:28.05.2023,,

Leon spunea...

Trebuie sa ma uit in Livret..)).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Hai sa va servesc cu o hernie de fasole la o garnitura de tren gol din salata de staniol si marole: Chinezii construiesc un spital in 10 zile, la noi nici analizele nu vin mai devreme si, atunci, cum sa construiesti un prim tronson cu un domn ca de-al de Dorel, care se scapa pe el cand vede coada la badanaua de spoieli sau de ciocanel si visand mirat in somn cum a sarit Mooe Woodrea din vula de matelot in pom, dupa ce golanul a hușchit pe garleajă un litru de rom?!

Iulian Mareș spunea...

Red,
Intreaba-l, dacă știe, (eu mă îndoiesc) ce înseamnă acel brevet?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ieri, 24 Mai, intru-n cadru mai special, Dl General, Gabriel Oprea, ne-a facut surpriza de a lansa Programul UNPR in viitor pentru Romania si pentru popor si, ca sa va tin suspendati, sunteti amabil invitati pe pagina mea de FB sa-l vizionati, caci este un clip sugestiv si-l puteti analiza comparativ cu celelalte programe de la alte partide, toate acestea fiindu-va acele belele care au facut pensiile si soldele militare praf, pulbere si mereu in cadere, pe cand cu UNPR vi se vor asigura toate reformele necesare care sa redreseze si sa urce in cuantum soldele si pensiile militare, la niveluri NATO-europene! Clipul este postat si pe alte grupuri militare, pentru a dumneavoastra luare la cunostinta si edificare, iar daca nu-l vizionati nici nu stiti cat de mult pierdeti, deci nu-l ratati, si totodata multumindu-va respectuos si cu pretuire ca mi-ati acceptat aceasta importata comunicare-stire!

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
...aveam dreptateȘ ”Peste 3-4 ani, Olescu ajunge pe autostrada de la Curtea de Arges la Bucuresti si Constanta”!
Deci nu in mandatul lui KWI!

M spunea...

Azi se implinesc 17 ani de la tragedia de la Mihailesti (Bz)

Sa le fie tarana usoara celor 7 militari pompieri ucisi precum si celorlalte victime. Dumnezeu sa le dea putere celor ramasi cu infirmitati!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

In scris, din oleacă de orbeală si din graba mai scap cate o micuta greseala gramaticala, care nu-i monumentala sau de ocară, ci doar o acadea la varsta mea de crai mandea si recordman in tavalit asternuturi pe sofa, dar daca-i audiem turația aia orala a lui Cîțu Parț, precum acel sacadat scârț de la axul de căruț, care n-a fost uns, sau ca a uitat parghia de la mitraliera de soldat blocata la ,,foc automat,'' imi vine ideea șantierist pickammeristului sa-l iau de cracii pantalonilor, cum se iau coarnele taurilor, ca sa-i transform caricatura si ciocul de papagal intr-un pickammer manual, cu care se pot impunge si strapunge, prin percutare la turatie mare, toate uterele de la galeriile din aceasta necesara lucrare, si cred ca abia atunci i s-ar incadra o finalizare, dupa planificari ai timpilor pentru realizari in rate cu indeplinirea cincinalului in patru ani si jumatate... Si, daca s-ar putea transpune real fabulatia asta a mea, nu cumva si Guvărnul mău ar putea cadea, ca o mărgea, fara acest geniu cretin din spatiul mioritico carpatin, cu proptele din scândurile putrede de dusumele ale esafodului spanzuratului dat drackului din varful prepeleacului?! Atentie mare, data viitoare, cand mai votati un lăbăral pentru inalta spanzuratoare, ca sa-i votati si săpunul de alunecare din dotare, ca astuia i-ati votat numai funia uscată, si de aia a ramas in mandat inca o data!

Calinmihaib12 spunea...

CFI:.."programul"..unpr(?)=USR
actual(?)..de care vorbești e mort din fașă..,și pierdere de vreme..: să-l mai și citești..!

Iulian Mareș spunea...

Amin!

Gigi spunea...

Nu stiu dacã noi,în ţara noastrã mai producem materiale pt.constructii,sincer nu stiu,dar am înţeles cã le aducem din afarã,cã uzinele,otelariile le-am cam pus pe butuci şi vandute la fier vechi,cã erau "mormane de fier vechi". Nemerncii,cum îsi permiteau ei sã produca de toate?
Vedeţi şi costul/km de autostrada,ci nu nai!!!

Gigi spunea...

...nu numai(scuze).

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Calin Mihai, programul UNPR nu-i pentru cei dihai cu penzii de buhai si grosi la mălai, cand isi umplu tescherelele si merg in pas de defilare li se bat desdicolele pana la sterilizare: Deci atentie mare si fa o comparare cu celelalte programe de governare sa vezi care e mai tare in parcare sa castige alegerile parlamentare, si o sa vezi ca UNPR intruneste, fara nici o maliție, toate condițiile! Cutare partid la ăpenzii ne-a juganat, alt partid ne-a taiat, astia ne-au inghetat, si toti in general ne-au sfidat si uitat, si daca si acum nu-i bun UNPR, cu care ne-a indreptatit pensiile Gen Oprea in 2011, ne putem lua talpasita, in schinare cu traistuta si cu directia tooocmai la monastirea Sucevita, Bistrita sau Tarnița sa tragem clopotnita cu tarie si bucurie in calugarie, cu bărghile păna la bârnețe pana la adanci si fromoase bătranete, dar hraniti doar cu ghebe crețe, turtoaie si mere padurete, fara lipici si răsturnici de bărci la călugărițe! Ca sa fiu mai serios, doar UNPR mai poate sa ne mai ridice de pe jos, unde ne-au trantit cu ura si dusmanie partidele de cumetrie!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Acum, dupa ce m-am odihnit, am ceva de clevetit plin de obida, de parca mi-ar fi intrat undeva o omidă de agud sa ma aprind vorghind... Pe unde m-am dus azi prin farmacii si magazine halimentare am dat numai de stoluiri de paseri călătoare, caraitoare si ciorditoare, fara sa poarte mastile protectoare din dotare si certandu-se cu bietele vanzatoare, carele s-au saturat sa le mai dea branci pe usile de la intrare in patru labe! Ce sa le mai faca in tara nimanui si guvernata hai-hui de-o gloata neocomunista, neofascista si @rezista, si ca s-o spun pe aia adevarata, orice guvernare perindata la putoare e vinovata ca le-a dat nas si ajutoare sociale in scopuri electorale, chiar daca colibele lor saracane, cu aurite coloane romane si porti forjate ca de redute sau de inchisori ferecate, si au cate doua sau trei si chiar patru canate, si in curtile sărace tot atatea garaje mistoace pline cu carute si coviltire cu mărci de gipane hamerecane, mrțane germane si Ferrari hitaliene, iar pe sub sumane putand șișuri, sabii si iatagane musulmane de spintecat burdihanele la majoritatile romanistane, un fleac pentru augustele lor hăcuitoare de abatoare! Unde-s tineretile mele, cand sesizam obrazniciile si mistocarelile, auzite cu rautate pe la spate, si reactionam bergam tragand brazde grele in mecle, borhaie pline de bere si-n dosuri de ureche, de-si dziceau ca-l păliți de streche, si imprastiam stolul la nasolul de-si luau zborul cu harichile, ciocurile si hantricoatele sparte?! Bine ca-s calm si rational, chiar si cand Jaga penal rage prin spatele meu, ca un animal, iar eu imi vad de drumul meu, indiferent si calm, ca magariul prin ceață, 'tu-i camfora si anafura mă-sii de viață, plină de grețoși mătrețoși, si am o ciudă si o incomensurabila greață ca mi-am pierdut in Harmată si de pomană toată a mea tinereață!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Vrem tunele, autostrazi, hotele si locatii cabaniere pe langa caverne si trasee transacarpatiene printre turmele de ovine si caprine pazite de hiene, dar vine la Romanistan tv, scrasind din doua pietre de hiere in mestecatoare, cu un facies si rictus serios de falus milionerul, Strolojanus, sa ne dzica inclestat ca banii s-au terminat si trebuie sa trecem pe rabdat, strans bârneața si infometat?! Pai, asta-i om cu rost de chemat sa ne dea idei de tinut post cativa ani, in loc sa ne promita niste bani la pensii si salarii, care nu s-au mai majorat cu anii? Si dzice el, cu o uitatura chiorasa de tembel si cu o undă de ocara printre cele doua chietroaie de moara, scrasnite ca doua polonice metalice, ca nimeni sa nu uite si porunca sa i-o căcalce pe varice sau gâlce:
-,,E re-ce-si-une e-co-no-mică, ca-tas-trofica, mon-di-ala, la sca-ra in-ter-pla-ne-tara
si ga-lac-ti-că si nu chel-tu-im banii de fu-rat din bud-ge-tul re-zer-vat pen-tru noi de stat cu toți de-al de zdren-te po-po-lare, pen-zi-o-na-re si coa-te goa-le că-ca-re se bo-cesc ca le chior-ță-ie bor-ha-ie-le de foa-me si-i ia cu le-șâ-na-re, dar le re-co mand cal-du-ros sa-si in-toar-ca la mo-du-l ic-te-ros mă-țos cu mă-țos, de la ăl jâ-lav si slab pan' la ăla gros, sa le un-gă cu va-se-li-nă din aia ta-re de rul-men-ti, flo-toa-re si ro-toa-re si sa si le ba-ge in con-ser-va-re, ca pe ma-si-ni-le si trac-toa-re-le de pe pla-to-u-ri-le de par-ca-re ale re-gi-men-te-lor de mo-bi-li-za-re, iar fi-e-ca-re sa-si coa-se ba-la-ma-le-le de la mes-te-ca-to-are cu sar-ma de im-ba-lo-ta-re prin pro-ce-de-e chi-rur-gi-ca-le, spe-ci-ale, iar bu-zu-na-re-le goa-le sa hie si-ji-la-te cu cap-sa-toa-re si pre-va-zu-te cu a-lar-me an-ti e-va-zi-uni fi-nan-ci-a-re! In fi-nal, e mu-sai ca, la ori-ce gă-oa-ză de fo-fea-ză sa se pu-nă pa-ian-jeni paz-nici e-ner-gi-ci de str-ajă, si ci-ne-i prin-s cu pa-ian-je-nii de-ran-ja-ti si im-pras-ti-ati sa fi-e i-me-dia-t a-res-ta-ti, la ne-bu-ni in-ter-na-ti si le-gati sau, du-pa caz, ju-de-ca-ti de cur-ți mar-ti-a-le si e-xe-cu-ta-ti!''
Acum, va las si pe domniile voastre alocutiunea-amenintare sa i-o analizati si s-o evaluati, in masura in care individul este cel care are cateva pensii in dotare de peste 500 dă meleoane si salariu de la stat mai mare decat atarnatul spanzurat in inaltul prepeleac, cu tot cu banii din chiriloaie de pe cele sase casoaie!

Leon spunea...

"..Pe drumul ancestral, Calea Mare a Țării sau Drumul Regilor, actual DN7D, Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, a încercat să cucerească Terra Transalpina a lui Basarab I, însă în bătălia de la Posada (localizată pe lângă Titești) este învins. Lupta s-a dat între 9 noiembrie și 12 noiembrie 1330. Această dată de 12 noiembrie 1330 rămâne memorabilă pentru națiunea română, fiind data nașterii Țării Românești și de impunere a bisericii ortodoxe în fața celei catolice."(Wikipedia).

Iulian Mareș spunea...

Leon,
Lucruri neclare....
”Desfășurarea evenimentelor!
În luna septembrie a anului 1330, Carol Robert de Anjou, regele Ungariei, cu o puternică armată, pleacă din Timișoara să-l pedepsească pe fostul său vasal, Basarab I, cneaz al ținutului. Ocupă Banatul de Severin și înaintează prin Oltenia, pustiită în prealabil de către Basarab, spre Curtea de Argeș. Datorită acestei strategii de apărare, în rândurile armatei invadatoare se instalează foametea încă de la intrarea în Țara Românească.”

*Denumirea de „Bătălia de la Posada” a fost introdusă și încetățenită în istoriografia românească de către Nicolae Iorga, la începutul secolului XX. Istoricul considera că bătălia din 1395 și cea din 1330 s-ar fi desfășurat în aceleași locuri, anume „în cazanul de la Posada, pe drumul Câmpulungului”.
Sunt si istorici care nu sunt de acord cu Iorga...