Un produs Blogger.

sâmbătă, mai 15, 2021

Un recurs in interesul legii, superficial, promovat de Curtea de Apel București privind pensia suplimentară la militari

60 comments

 



Inregistrarea RIL la ICCJ, pentru cei care doresc să citească întreg documentul.

Din modul brambura în care este formulată cererea de RIL către ICCJ, ne dăm seama că instanța încă nu realizează că legea pensiilor militare, în întregul ei, este o lege de aplicare a articolului 9 indice 1 din Statutul cadrelor militare, L nr.80/1995, așa cum a fost modificat prin L 101/2019.

Articolul 9 indice 1 din Legea nr.80/1995 
"Cadrele militare trecute in rezerva sau direct in retragere au dreptul la pensie militara de stat, potrivit legii. " (Din 16-mai-2019 Art. 9 din capitolul II, sectiunea 2 completat de Art. I, punctul 8. din Legea 101/2019)

Deci, unul din drepturile militarilor trecuți în rezervă este dreptul la pensie militară, drept care este reglementat printr-o lege specială. 
Legea specială în vigoare în momentul de fațâ este L 223/2015 cu modificările ulterioare, lege în care este reglementată și acordarea dreptului de pensie suplimentară, în articolul 108.
Deși nu este un element al bazei de calcul, așa cum este reglementată în art. 28, pensia suplimentară este o componentă a pensiei militare încă din anul 2004, când anterioara lege a pensiilor militare, L 164/2001,  a schimbat regimul juridic al pensiei suplimentare acordate pensionarilor militari. 

Art. 80 din L 164/2001

La data încheierii procesului de recalculare a pensiilor(iulie 2004-nm), efectuată potrivit prevederilor art. 79, pensiile și pensiile suplimentare acordate pe baza legislației anterioare, aflate în plată, devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi.

Nu ar cam fi vreun dubiu dacă pensia suplimentară face parte din cuantumul plafonabil al pensiei militare, dar nu este de înțeles de ce Curtea de Apel introduce în RIL articolul 11 din L 80/1995( apropo, după L 263/2010  acest articol are un singur alineat), articol care acordă militarilor un alt drept, distinct de dreptul la pensie militară, un  drept recompensatoriu numai pentru militarii care au fost decorați cu Ordinul Meritul Militar.

Singura legătură a acestui drept cu pensia militară este că el se determină procentual din pensia militară calculată potrivit legii.

O minte clară și cu o temeinică pregătire juridică ar decide că acest drept compensatoriu se aplică după calculul, plafonat sau nu, al  pensiei militare.

Cererea de recurs în interesul legii solicită interpretarea art. 11 din Statutul cadrelor militare ca și când acest articol ar avea vreo legătură cu acordarea pensiei suplimentare.



60 de comentarii:

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viclenia, un atribut al hulpii din padure, daca era cunoscuta de ursul care mananca păcăleli si mure, azi avea o dovada ca are coadă, si nu o noadă, de care ii e o rusine snoabă ca nu-i acoperă resturile nesterse de pe borta goală! Sa nu ne mire, deci, pe noi care am purtat caschete si turetci, daca instantele romanistane promoveaza acte judiciare superficiale, intrucat pe cai subterane sunt date directive de sabotare ale intereselor privind penziile brotacare si, ca atare, o sa mai vedem si altele care, in loc sa ne ajute, doar ne vute si ne dau suturi in schinare sa ne ingreuneze restaurarea dreptatii judiciare, pana la totala lor anulare, pentru ca lor li se pare ca o penzie brotacara e prea mare! Eu, din acest punct de vedere mi-am luat la revedere si, ce-o vrea Dumnezeul ceresc, dar in instante nimic n-am sa mai cersesc, stiind ca de fapt pierd un timp pe care il prea mult il pretuiesc sa-l mai risipesc!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

S-a decis intr-u fel, ieri la Bruxelles, soarta pensiilor romanistane, in schimbul catorva miliarde retarde de redresare a economiei nationale, aflata la cote nasoale, de fapt o manjeală de marmeladă, fadă si la buleală pentru prostii din coadă, ca n-avem noi față sa luăm spuma si crema care sa ne redea puterea eroilor de la genunchiul heuropenilor! Asadar, s-a decis sa nu se mai acorde penzii din pix, decat cresterea mai rapidă a pensiilor pitite fata de cele nesimtite, dar nu cu mult ca sa le pută urat in răt celor care fac politici austeritare si de discriminare, si o data pusă ștampula pe țidula cu sula in coaste, saracia si austeritatea, de acum incolo, ne paște! Reamintesc ca piețele gem de bulihoace verzoace care, ne place sau nu ne place, n-avem ce face si o s-o bagam in noi, ca niste dobitoace sarace, pentru ca friptura arde gura, snitelele incurca mațele, pestele prajit in spuză frige la buză, cascaveaua ca beleaua poate infunda reteaua de calalizare si duce la o fatalizare de răhățare, numită academic, constipare, sau mezelurile pentru cei slabi in finanțare pot fi cancenigere si ca atare trebuiesc scoase din halimentele cu mare preferare, fiind si scumpe tare si ca atare cu o dieta vegetariana puteti sa intrati in iarna total vitaminizati, scheletizati si bine infometati, numai buni ca sa fiti decedati si ingropati langa mame, tati si frati si fiind familia astfel reunita puteti sa intrati in acea elita din eternitatea fericita! Traiasca Europa, sapa, groapa si lopata ca mă alatura de tata!

Iulian Mareș spunea...

Concluzia: niște romani tembeli au acceptat pdv-ul unor străini, posibil asasini economici, în domeniul pensiilor! Istoria și legea nu-i va uita și/sau ierta!

Gicu spunea...

Uâââh!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Asta noapte, cam pe la ora o3, cand canta in fals cocosii, bantuie morții si trag la aghioase moșii, n-aveam somn si am intrat la Onorabil, cu un ocol pe fb, sa vad ce mai e, dar o avertizare serioasa m-a atentionat ca intrarea e periculoasă pentru postat, hackerii facand jonglerii si putand sa-mi faca anumite ,,bucurii'' sa-mi fure date personale sau sa intre in conturile mele bancare, care la mine sunt pline de meleonare goale, asa ca am renuntat si m-am intors si bagat iar in cârpe pentru somn, la culcat! Probabil ca mortul din cortul cu catafalc, clocarimea de rachat sau jeneralii de paie imprastiate, șucăcăcarisiți de cele postate si pamfletate nu au zomn noapte de noapte si au platit hackerii sa blocheze orice activitate la Onorabilul pe proprietate, iar cei de la Google fiind mai tari in zcule probabil ca au eliminat intentia acestor rapandule si șulfe de moguli pusi pe castrat bloguri cu critici, care pe unii cretini i-au zupărat si i-au atacat la ficat pentru ce despre gusteri sau clocari au postat! Eu stiu asa, de la bunica mea, ca doar prostanii din născare sunt pusi pe răzbunare, mai ales cand in cutia craniana, in loc de greier pane la gratar țărănesc, au un simplu rachat turcesc cu care se fălesc burlesc si se fac că gandesc... Nota Bene: Cand gradele de Jeneral se dau ca cele de Caporal, la Apelul seral, este clar ca un pahar spart ca aceleasi merite si mentalitati in comnun le impart, avand acelasi ideal fierbinte de a căprari fără minte din idealuri demente, dar fara nici un fel de a avea si alte merite certe, caci, unde minte nu-i, ca-i pusa in cui, nu-s nici placeri, asa ca la asemenea gandiri nici nu ai ce sa ceri!

mosmartin16 spunea...

Am ajuns să-mi fie scarbă de amatorismul celor cărora li se spune...judecători !! Ar trebui să li se spună altcumva...nicicum așa !! Toți oamenii judecă...covarșitor de mulți...mult mai bine și profund decat această castă și protipendadă !!

Iulian Mareș spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Iulian Mareș spunea...

Pentru că viciul și politicianismul partinic s-au întins în rândurile ultimului avanpost al apărării de Dictatură din momentul desemnării procurorilor ca magistrați...!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Fratâlor, innăcăjâțâlor si amărâțâlor, asta-i realitatea, gasi-o-ar Bordea Dihăi de la oi sa i-o dea pe dinapoi, chiar daca ne place sau nu ne place, ca alta mă-sa nu mai face din lipsa de bani si alte mijloace, că ce sa mai fure ei fofei, daca dă la fraierei sa aiba si ei la teșcherei de o bere, de un mic si un mujdei, caci azi in Romania made extra-i foamea, lipsurile si anemia! Asa ca, bogdaproste cu ce avem sa traim si sa putem cate-un țoi ca sa mai bem, sa răzghim prin recesiune cu măligă, gem de prune si cu pâne de-a de oarza, ca altfel ne napadesc paianjenisurile in Fâsia de la Gaza!

Ein Stein spunea...

Niste ipoteze pur si simplu imbecile, cum poti sa te intrebi daca procentele pentru pensia suplimentara fac parte din baza de calcul? E chiar atat de dificil sa citesti legea si sa afli din ce e compusa baza de calcul si daca fac sau nu parte din ea? La fel de tampita e si nedumerirea daca acele procente fac sau nu parte din pensie. Evident ca fac! Revin cu vechea tema, este clar ca judecatorii nu reusesc sa faca diferenta intre notiunea CUANTUMUL PENSIEI si PENSIE. Art. 108 spune clar, acele procente sa adauga la CUANTUM si nu la PENSIE. Nu stiu daca exista cineva atat de genial incat sa gaseasca o solutie logica de a acorda procentele la PENSIE, respectand legea. Repet cuantumul pensiei nu este unul si acelasi lucru cu pensia, cuantumul pensiei este un atribut al pensiei deci doua lucruri complet diferite. Notiunea cuvintelor, lipsa. E greu de crezut ca se vor rezolva in instanta astfel de chestiuni, pur si simplu judecatorii nu inteleg nici cuvintele si nu ai nici macar cea mai mica urma de logica in gandire.

Calinmihaib12 spunea...

. În topic se interpretează.. "forțat" sintagma: "PENSIE MILITARĂ DE STAT", definită clar în art.14//legea 223/2015 și în art.10//legea 164/2001 ca: PENSIE DE SERVICIU..!.și ATÂT..!
În legea 223/2015=ORIGINARĂ,cu textul ORIGINAR: art. 108: adică PENSIA SUPLIMENTARĂ: e calculat (ă) [=LIMPEDE CA APA..!]: =peste cuantumul plafonat la 100 % din BAZA DE CALCUL din art.28..! al legii,adică:
P.SV.=CUANTUM STAB.,REC.,ACT. X % de calcul: 3-6-9 % = ..,după caz..!.).
Atât în legea 164/2001,cât și în legea 223/2015= modificată prin OUG.57/2015, % (3-6-9%) de PENSIE SUPLIMENTARĂ au fost ADUNATE = ILEGAL= la % de CALCUL (din art.29 = stabilite conf. art. 23-25.!) =la max.85 % conf.art.30) din BAZA de CALCUL (conf. art.28)!;PROCEDÂND ASTFEL , gulerații au tăiat DREPTURI LEGALE:din..NTEGRALITATEA lor = necondiționată..!..chiar din legea 223..!
UNEORI: gulerații au inclus:= "ADUNAT" =ILEGAL,ALTEORI:au OMIS = așa cum "am pățit" eu (între anii: 2005-2008.!= în baza legii 164/2001)= includerea = ADUNAREA = % de CALCUL ale PENSIEI SUPLIMENTARE la= % de CALCUL= "de vechime", ale BAZEI de calcul a PENSIEI de SERVICIU..!= care era STABILITĂ (ca și în legea 223..) din % DE VECHIME (din art.22-24 din legea 164/2001): "TRNSFORMATE" = "CONVERTITE" = în % de CALCUL.. din BAZA de CALCUL..!
Chiar în forma actuală a legii
223/2015, modificată, PENSIA de SERVICIU, STRICT LEGAL,se STABI LEȘTE: cu BAZA de CALCUL(art.28) X % de CALCUL = % de VECHIME(con form art.29 + 23-25, SI ATÂT.!), PLAFONATĂ la max.85 % (art.30) FĂRĂ includerea..prin ADUNARE, ci: LEGAL:prin ÎNMULȚIRE =cu cele: 3-6-9 % (după caz) de PENSIE SUPLIMENTARĂ...!
..ASTA e SINGURA CALE LOGICĂ și
LEGALĂ care REZULTĂ..chiar din textul ACTUAL al legii..!( chiar dacă unele articole le CONTRAZIC pe altele..!!?)
Cu alte cuvinte: ESENȚA: e că % DE PENSIE SUPLIMENTARĂ (din alt capitol decât cel privitor la stabilirea: "pensiei militare"= "pensie de serviciu"(..!) se calculează în: "%" = PROCENTE, adică prin: ÎNMULȚIREA: CUANTUMU LUI "PENSIEI de SERVICIU" = "PENSIE MILITARĂ" cu cu cele..3-6-9 % (după caz..) de PENSIE SUPLIMENTARĂ = INTEGRAL și..LEGAL CUVENITE..!

Huhu Rezea spunea...

Doctore, nu vrei sa intelegi deloc ca pensia suplimentara a devenit inca din 2004 pensie militară, potrivit art. 80 din L 164/2001.

Leon spunea...

"Ce si-a asumat Florin Cîțu la Bruxelles:

Crestere economica peste media UE
Reducerea deficitelor bugetare
Reforma pensiilor va fi derulata in perioada urmatoare
Reforma fiscala care sa asigure cresterea veniturilor bugetare. Nu crestem taxe.
Reforma salarizarii, obiectivul este sa avem legatura directa performanta-venit
Reforma administratiei publice
Infiintarea Bancii Nationale de Dezvoltare
Reforme in ce priveste emisiile de carbon, trecere la energie verde
Premierul a adăugat: „Am avut o discuție cu miniștrii astăzi, trebuie să lucreze 24 de ore pe zi pentru ca totul să fie perfect pe PNRR”(stiripesurse).

Ionel spunea...

Pe scurt, contributia la pensie suplimentara este ceea ce este acum pilonul 2 de pensii. Nu vreau sa ii vad pe cei care contribuie acum la pilonul 2, inclusiv militarii/politistii, ca, atunci cand vor fi pensionari, vor constata ca au contribuit degeaba !!! Aici justitia este cea care ne-a taxat. Daca era vorba de magistrati era altceva ! Singura instanta care le-a dat castig de cauza unor militari a fost Curtea de Apel Alba Iulia. Cinste ei ! Si motivarea ei este extraordinara, pertinenta. Eu am de peste 2 ani o sesizare la Curtea Constitutionala, admisa de Curtea de Apel Bucuresti, privind dreptul militarilor/politistilor de a opta pentru valorificarea stagiului adaugat in civilie, dupa trecerea in rezerva, in intervalul 2011-2015, acolo unde doresc, la casa sectoriala sau la casa civila. Nu are termen nici acum si se afla tot in faza de raport !!!!! Asta este justitia din Romania ! Decat asa curte mai bine lipsa ! Deciziile Curtii Constitutionale sunt functie de interesul celor care compun Curtea.

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:..nu e nici o contrazicere între faptul că pensia suplimen tară a devenit încă din 2004 (art.80 din legea 164/2001): "PENSIE MILITARĂ" și ce-am scris eu, arătând că sintagma "pensia militară" conform tuturor LEGILOR de PENSII MILITARE(164.. și 223..)înseamnă: MARE ATENȚIE: "PENSII DE SERVICIU" = stabilite conform articolelor:23-25,29 și 30 din legea 223= în cuantum maxim de 85 % din art.28, la care se calculează:PENSIA SUPLIMENTARĂ= prin: operația de ÎNMULȚIRE a cuantumului PENSIEI de SERVICIU= stabilite,rec./act. = cu cele 3-6-9 % de P.SPL.= INTEGRAL și LEGAL CUVENITE, conform art. 108 din legea 223/ 2015:..chiar în formularea actuală..! = pt.că NICI UNDE.. în textul ACTUAL, NU SE PREVEDE că în algoritmul de stabilire a PENSIEI de SERVICIU se..ADUNĂ: parțial sau total: cele 3-6-9 % (CUVENITE INTEGRAL, FĂRĂ :CIUNTIRE..!) de P.SUPL. din art.108.! = la % de vechime =.. până la max.85 %,cum au procedat "gulerații" din CPS-uri, la "ORDINUL" guvernanților= prin care:..s-a "ADAUGAT"..la LEGE:ILEGAL ȘI NECONSTITUȚIONAL, ..indiferent ce "spun" cei din CCR..!
Fiecare dintre noi 2 am spus lucruri DIFERITE: care nu se exclud,..ci se completează..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Ionel, dragul de el: Ograda Anticonstitutionala este la comandă politică, imorală, si judecă pe prioritati dictate, lasandu-le, pe cele oranduite, uitate, si intinzand termenele de luat in considerare, pe cele ale cetatenilor, tooocmai pe la pastele cailor! Ei nu judeca pe acestea din urma, pana ce un hombre din umbră din intunecata turmă nu vine cu delegatia de la stapani ce si cum sa se dea acele hotarari cu strambe si sabotari in care sa castige statul romanistan si nu orice amarastean sau prostan din marele ocean cu toate angăriile care n-au altceva de facut decat sa ii oboseasca cu toate hariile si nemutumirile, pentru ca atunci cand stapanii le-au facut zalariile de peste 20.000 de fofei si alte sporuri dintr-un scântei de condei, au fost atentionati cu catare sa judece doar dupa dictare, pe ordine militare, sa nu fie supusi conditiilor proletare ca altfel iese cu mare suparare si s-ar putea belea sa li se umble la veniturile care nu-s de colea si li se varsa din teschereaua grea! Ograda Anticonstitutionala era ultima reduta reala sa salvgardeze orice poceală si sminteala prosteasca pentru orice eroare judecatoareasca, imorala sau ilegală, care pot face viata o grea chisoleală si dreptatea nasoală, dar asta era, ehei, o data, cand madam Scârbu era fată si o inghitea toata cu inghetata, dar se dadea declarata ca n-a fost umblată de un micuț ștuț la guguț, niciodată, că acum la mnenompauză si-o abuză făcand spuză la buză si tot se acuză cu scuză ca toata viata a fost o abstinenta care n-a ramas niciodata corijenta la maternitate pentru neseriozitate, desi gârâie de satietate in toate si poate fi profesoara lui moșu care aprinde felinarul rosu! Asta-i Ograda, dar-ar boala, care permanent aduce galceava si sfada, dand dovada clara ca este perfect Anticonstitutionala si imorala pentru clasa proletara, si imparte dreptatea dupa ordin si sfat doar pentru stat! Asta am constatat si de fapt n-am facut nici un mare păcat!

Liviu PO spunea...

La o baza de calcul de 1,000 de lei un procent de 67% (caz real) duce la o pensie de 670 lei.Pensia sulimentara de 6% determinata prin inmultirea pensiei cu aceste procente duce la o crestere a pensiei cu 40 de lei.Daca cei 6% se adauga la procentul de 67% rezulta 73% si o pensie de 730 de lei,adica o pensie mai avantajoasa cu 20 de lei prin adunare fata de inmultire...Asadar,sa zicem mersi ca se aduna si nu se inmulteste.Va rog nu le mai dati idei...

Iulian Mareș spunea...

Huhu,
Cred ca știe, înțelege însă îi pare și lui rău de HOȚIA defunctului Remeș!

Iulian Mareș spunea...

Toate aceste asumări gratuite ale Câțului sunt tot atâtea bombe cu întârziere pe care le plantează știind ca strada îl va trimite la footbka în Liga a IV-a.
*Autistii se înțeleg bine cu autistul însă rahatul lor de Plantează de Rezilenta va trece oare a 4-a oară? Mai este o tara în situația asta?
Pierderea alocării de 30 mld € înseamnă DNA și trădarea intereselor României nu numai pt acest guvern plin de idiotăn...

raul spunea...

Repet a ,,n'' a oara !Cu judecatori absolventi de Spiru Haret & altele ,promovati pe pile si care indeplinesc ordine politice(nu mai vorbesc de coruptie),vom avea dreptate la ...sulivara!Nu mai prindem noi ,in viata asta dreptate !
ps Imaginea aia,din filme, a judecatorului american care imparte dreptatea INDEPENDENT,cu legea pe masa dar si cu sufletul si inima,nu o s-o vedem in veci in Rromanica noastra balcanica!

corcodel 1 spunea...

@Ionel
Ionel, Ionelule, spui ca "Pe scurt, contributia la pensie suplimentara este ceea ce este acum pilonul 2 de pensii.".
Nici pe scurt nici pe lung, nici pe lat nici pe ingust, nici pe inalt nici pe scund nici pe gras, nici pe slab, nici pe nici un fel, cele doua contributii nu pot fi asemanate.
Numai la mintea specialistilor dogarieni s-a facut o asa asemanare!
Asemanare care a fost preluata cu urale de multi puturosi in a citi legile!

Si mai spui inca o prostie: "Nu vreau sa ii vad pe cei care contribuie acum la pilonul 2, inclusiv militarii/politistii, ca, atunci cand vor fi pensionari, vor constata ca au contribuit degeaba !!!".
Nu, baiete!
Militarii/politistii nu au contribuit niciodata (si nu contribuie nici acum) la pilonul 2 de pensii. Nici chiar in perioada 2011-2015 cind pensiile lor au fost contributive!

Altfel, bagă tare, ca mai sint destui care sa se simta bine ca nu sint singuri in prostie!

Gigi spunea...

@Catalin
Acum ai observat acest lucru? Întotdeauna a SERVIT int.puterii.

Leon spunea...

"In 2012, cadrele militare, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special au fost obligati sa se inroleze la fondurile de pensii private.
Cei care nu au ales un fond de pensie in intervalul de 7 luni alocat, au fost repartizati prin loterie de catre institutia de evidenta, respectiv Casa Sectoriala de Pensii."
Pensia suplimentara platita de militari poate fi echivalata cu o pensie facultativa din prezent..!

Periamu lucica spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Calinmihaib12 spunea...

LIVIU PO:
..AVEȚI DREPTATE:calculul d-stră e corect:aritmetic,dar nu LEGAL, MORAL..și încă..altele!
..cred că sunteți mai nou pe aici,pe blog:..și de aceea nu știți a subiectul ăsta s-a dezbătut îndelung..!
Revenind: CPS/ M.Ap.N: începând din anii 2001:pe legea 164/2001 și continuând cu legea 223/2015: a aplicat ILEGAL aceste 2 legi, STABILIND CUANTUMUL PENSIEI așa cum amândoi am scris în comenta riile noastre: folosind în algoritmul de calcul:ILEGAL= ADUNAREA= % de PENSIE SUPLIMENTA RĂ,în loc de operația aritmetică LEGALĂ de =ÎNMULȚIRE= a acelor: 3-6-9 % cu CUANTUMUL STABILIT al PENSIEI DE SERVICIU,operație aritmetică IMPUSĂ chiar de articolele 78 din legea 164/2001 și art.108 din legea 223/2015 =EXPLICIT= în textul ORIGINAR,.. si: IMPLICIT: cum rezultă din simplul fapt că"sporul" din art.108 e acordat în:.."%"= PROCENTE..din.."ceva",..care nu poate fi altceva decât un CUANTUM STABILIT.., în cazul nostru:al PENSIEI DE SERVICIU..!(care în lege: e destul de clar
..cum se stabilește,asa cum am scris în comentariul meu..!)
SCOPUL acestui mod ILEGAL de calcul "pare" nobil: acela de a "mări" artificial cuantumul mai mic al pensiilor militare ale pensionarilor cu VECHIME MAI MICĂ,ieșiți din sistemul militar înainte de vârsta LEGALĂ DE PEN SIONARE:la "LIMITĂ de VÂRSTĂ"..!
..Pe legea 223..PENSIONARII ieșiți la limita de vârstă,cu vechime mare,completă: prin acest "artificiu" ILEGAL DE CALCUL al.."% de VECHIME = "%"
de CALCUL din BAZA de CALCUL PLAFONATĂ la 85 %,PIERD =ILEGAL= PARȚIAL SAU TOTAL: "%" de PENSIE SUPLIMENTARĂ..!= CUVENITE LEGAL, în INTEGRALITATEA LOR..LEGALĂ..!
..Vi se pare CORECT..?..
Mie:..UNUL,..și dacă voi rămâne SINGURUL: nu mi se pare că e corect,din nici un punct de vedere..!:pt.că este o"operațiu ne" de.."MÂNUIRE" = "MÂNJIRE"..a conștiințele oamenilor ONEȘTI, care pt.CÂȚIVA lei NECUVENITI LEGAL,acceptă..situația în care sunt PUȘI..PERVERS,de către un STAT PERFID: care CĂLCÂND IN PICIOARE.."LEGEA"..,FURĂ..de la "bogat"(?=..vorba vine..!),ca să "DEA"(?..= vorba vine..!)..la "sărac"(=..și cu.."duhul"..!)..!
=..curat BOLȘEVISM..!!

corcodel 1 spunea...

Pentru Leon
Leoane, Leoane... citeodata dai semne ca mai stii cite ceva, dar acum esti pe dinafara!

Ordonanta de urgenta nr.98 din 16.11.2011
Articolul II
Asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, a căror identitate constituie informaţie clasificată, potrivit legii, NU PARTICIPA la fondurile de pensii administrate privat.

Termenul a fost cel din Ordonanta de urgenta nr.29 din 20.06.2020
Articolul UNIC
Termenul prevăzut la art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 22 noiembrie 2011, se prorogă până la data de 31 decembrie 2012.

Ordonanta de urgenta nr.98 din 16.11.2011 mai avea si Articolul III
Persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, care nu intră sub incidenţa art. II din prezenta ordonanţă de urgenţă, au obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat în termen de 7 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în caz contrar fiind repartizate aleatoriu de către instituţia de evidenţă*).
Nimeni nu a fost categorisit ca nu intra sub incidenta art.II datorita miscarilor naturale de personal: azi era la secret, iar miine nu mai era, sau azi nu era la secret, dar miine era. Toti au fost inscrisi la art.II.

Fondurile de pensii (obligatorii) administrate privat se constituie prin prelevarea unor sume din contributiile (CAS) platite obligatoriu de catre participanti. Nu se constituie din plati suplimentare facute de participanti.

Pensiile FACULTATIVE sint cu totul altceva. Li se mai spune pilonul 3 de pensii, iar fondurile sint asigurate din contributii facultative si suplimentare facute de doritori.

Pensia suplimentara era ceva provenit din plati voluntare si suplimentare facute de "participanti", pe cind pensia din pilonul 2 nu! Acestea (pensiile din pilonul 2) ar trebui sa "completeze" pensiile obligatorii din pilonul 1 care se micsoreaza datorita acelei prelevari de contributii care se dirijeaza spre pilonul 2.

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ: poti fi convins că"stiu" + "înțeleg"..,dar mă lasă"indiferent"
.."operațiunea" lui REMEȘ,pt. simplul fapt că..nu are NICI O RELEVANȚĂ și nici vreo LEGĂTURĂ cu.."subiectul".., în contextul dezbătut ..!

Huhu Rezea spunea...

Caline, te superi degeaba cand esti atentionat!
Cum să nu aiba efect asupra pensiei suplimentare naționalizarea Fondului pentru pensia suplimentară petrecută în anul 1998, în guvernarea de dreapta CDR-istă a lui Radu Vasile cu Traian Remeș ministru de Finanțe?

Michel spunea...

Greșiți! Toate cadrele militare care nu erau în preajma pensionării au fost obligați sa opteze pentru fondul administrat privat. La pensionare, majoritatea, și-au ridicat banii toți o singură dată.

Leon spunea...

Inclin sa va dau dreptate d-le M.A..!
Dar, imi aduc aminte ca:
1. Au fost ceva discutii pentru persoanele clasificate din Servicii, si cred ca Ordonanta a fost data pentru acestia.
2.Au fost discutii tot pe acest blog, cand colegi militari pensionati si care au contribuit la Pilonul 2 si-au recuperat sumele retinute, iar altii nu!
3.Am zis ca PS POATE fi echivalata cu o pensie Facultativa;
Asa de "voluntara" a fost PS incat am platit-o timp de 28 de ani; cei care au platit 4% in loc de 2%, într-adevăr au cerut ei acest procent !

Iulian Mareș spunea...

Parca era ceva privind limita de varsta sub 35 de ani, însă nu sunt sigur!

Leon spunea...

Iulica, eu retin ca OBLIGATORIU pana la 35 de ani si VOLUNTAR pana la 45 de ani..!

Leon spunea...

Art.II si Art.III din OuG.98/2011 sunt ABROGATE de Art.124 lit.e) din Legea 223/2015..!

Calinmihaib12 spunea...

Iulian MAREȘ:..da..!; prin 2004 s-a introdus..reținerea din SOLDA LUNARĂ și alegerea unui "fond de pensii private..?" pt. pensiile din pilonul II NUMAI ..de către cadrele militare tinere: cu vârsta sub 35 de ani..!( sper să nu mă înșel, pt. că nefiind.."interesat" atunci de subiect,nu am fost foarte ..interesat să aflu prea multe detalii..!).

Calinmihaib12 spunea...

..și totuși,insist, fără să mă supăr, deși regret, căci am senzația că nu înțelegeți că SUBIECTUL în discu ție e faptul că PENSIA SUPLIMENTARĂ (cu "fondul"..său "naționalizat" sau nu..!),a fost mai mult sau mai puțin: =ILEGAL=..deloc,.. parțial sau total: "plătit"/sau NU: în pensiile noastre, așa cum am scris în comentariile ante rioare..!
Deci: de aceea am scris că d.p.m.v. nu e relevantă "naționalizarea"
acelui fond, naționalizare care oricum nu legitimează, nu justifică..ÎNCĂLCAREA LEGIILOR DE PENSII MILITARE ..succesive: privind..(..nu numai..!) PENSIA SUPLIMENTARĂ..!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon & Iulian, pana in 35 de ani

Huhu Rezea spunea...

Esti nedocumentat , doctore!

Pensia suplimentară a intrat in componenta pensiei militare prin art. 80 din L 164/2001 si a fost si plafonată la 100% din baza de calcul.Chiar si pe L 164/2001, dacă aveai procentul de pensie 100% din baza de calcul rezuktată din vechime efectivă si suplimentară nu mai primeai niciun procent de pensie suplimentară.
Deci, pensia suplimentară este si plafonabilă, spre deosebire de sporul OMM, care este alt drept decât pensia militară acordat de Statutul cadrelor militare și nu ar trebui să fie plafonabil.

Calinmihaib12 spunea...

HUHU:
1..te înșeli: e vorba de art.78( nu 80)din legea 164/2001:=CITAT:
"Articolul 78(1) Pentru cadrele militare care au contribuit la fondul de pensie suplimentară se acordă la stabilirea sau la actualizarea pensiei, în condiţiile art. 22-24 şi ale art. 48 alin. (1), un spor procentual de:.."
DECI: în "%" de CALCUL: ale
PENSIEI DE SERVICIU din art. 22-24 = STRICT LEGAL= NU ÎNTRĂ .." % "de CALCUL ale PENSIEI SUPLIMENTARE..din art.78..!,deci nici în PLAFONUL DE 100 %..din art.25:care se referă la plafona rea =MARE ATENȚIE= a:PENSIEI de SERVICIU..!
2.SUNT documentat,înțeleg și știu că PENSIA SUPLIMENTARĂ a
intrat (= ILEGAL..!) în zona plafonabilă de 100 %..în legea 164/2001 = în aplicarea ILEGALĂ ..de către CPS-uri..= atât a legii 164..,cât și a legii223 !;
LEGAL:și în legea 164 din 2001: plafonul de 100 % NU includea PS.SUPL.,pt.că, așa cum am scris în comentariile mele și la pct.1
,PENSIA DE SERVICIU,stabilită în baza art.21-24,25 și 48..,se majora cu SPORUL PROCENUAL de: 3-6-9 % =de PENSIE SUPLIMENTARĂ, teoretic putând depăși ASTFEL plafonul de..100 %..!
În art. 80 din lg.164/2001= e
vorba de pensiile STABILITE ANTERIOR de actuala lege 164..!, care devin pensii militare de stat,ceea ce e"puțin"..diferit ..de ceea ce ai scris..!
= CITAT din art.80,LG. 164/2001:
"La data încheierii procesului de recalculare a pensiilor, efectuată potrivit prevederilor art. 79, pensiile şi pensiile suplimentare acordate pe baza legislaţiei anterioare, aflate în plata, devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi." / ..:Încheiat citatul.=
Cu alte cuvinte și în concluzie: atât în legea 164.., cât și în legea 223..,PENSIA SUPLIMENTARĂ= LEGAL CUVENITĂ=ÎN INTEGRALITATEA EI,NECONDIȚIONAT..poate DEPĂȘI PLAFONUL STABILIT..!(=de 100 % / lg. 164,și respectiv: 85 % / lg.223 = NUMAI= pt. calculul PENSIEI DE SERVICIU = MILITARĂ, conform articolelor: 21-24, 25 și 48,al.1,lit.a) / lg.164, precum și art.: 29 +23-25, și 30 din lg. 223/2015..!

Iulian Mareș spunea...

Ok...Știam eu ca este ceva!

Huhu Rezea spunea...

Cand L 164/2001 spunea că pensia suplimentară se acodâ în condițiile art. 25, articol care plafona pensia la 100% din baza de calcul, însemna că nici pensia suplimentară nu putea depăși plafonul.
De altfel, pensiile aflate în plată la data de 10 aprilie 2001 au rămas cu pensia suplimentară avută potrivit legii anterioare, procentele de 3,6 și 9% primindu-le abia după încheierea procesului de recalculare din iulie 2004.

Leon spunea...

Art.25 si art.80 din Legea 164/2001 dau dreptate lui Huhu !
Mai mult, citeste si NORMELE de aplicare a legii aprobate de HG.nr.1188/2001:
,,Art. 8. - Modificări (1)
(1) Cuantumul pensiei militare de stat, recalculată potrivit prezentelor norme metodologice, împreună cu sporul prevăzut la art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, nu poate fi mai mare decât baza de calcul folosită la recalcularea pensiei.,,

Huhu Rezea spunea...

@Leon
De precizat ca doar pentru pensiile recalculate, adică aflate în plata în aprilie 2001, se aplica art. 8 din HG 1188/2001, cu includerea sporului OMM în cuantumul plafonat al pensiei militare, nu si pentru pensiile stabilite potrivit L 164/2001.
Prin Hotârârea 691 din mai 2004 a fost modificat art. 8 din Normele de recalculare astfel că sporul OMM a fost scos din plafonul de 100%, rămânănd în el doar pensia suplimentară calculată, în sfârsit potrivit noii legi.
Noul art. 8 din HG 1188 arata astfel:

3. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Cuantumul pensiei militare de stat, recalculată potrivit prezentelor norme metodologice, nu poate fi mai mare decât baza de calcul folosită la recalcularea pensiei.

Calinmihaib12 spunea...

1.Nu scrie în lg.164..NICIUNDE.. ceea ce spui:.."că PENSIA SUPLIMENTARĂ e PLAFONATĂ de art.25..!"; art.25 plafonează NUMAI PENSIA de SERVICIU = sta bilită de art.21-24, FĂRĂ % de PS. SUPLIM. incluse în % DE CALCUL..din art.22-24 ale legii 164/ 2001..!;NU ADĂUGA..la legea 164/2001: "texte" care nu există ..!!(de ce:..??).
2. PENSIONARII anteriori legii 164..au rămas cu PENSIA SUPLIMEN TARĂ AVUTĂ ÎN PLATĂ (=care era în valoare de 25 % din CUANTUMUL BRUT al PENSIEI de SERVICIU anterioare..!)..și după recalcu larea conform art.79 din legea 164 pt.că ea: PS. SUPLIM. era mai mare decât cea rezultată din aplicarea art.78 din lege, și a rămas așa..până când inflația mare din acea perioadă a devalo rizat-o sub nivelul conferit de legea 164..:în art.78 =neaplicat în cursul recalculării PENSIEI de SERVICIU INIȚIALE: = AVUTĂ = până în 2001..!
3.Cele scrise aici privindu-i pe PENSIONARII..anteriori lg.164..:
ale căror PENSII de SERVICIU au fost recalculate conf. art.79 și 80 din legea 164..,sunt exempli ficate în: NORMELE METODOLOGICE de APLICARE a LEGII 164/2001..!,
MARE ATENȚIE:..norme care sunt ALTELE decât cele din HG.1188/ 2001:care se referă la recalcula rea pensiilor militare anterioa re legii 164/2001..!
..Am trimis pe mail: 2 pagini din NORME DE APLICARE a legii 164/2001,cu exemplificarea recalculării pensiei unui colonel : anterior legii 164.., având solda lunară brută compusă din:S.G.=1,80, S.F.= 4,30= la MAXIM, GRADAȚII:42 % și I.D.= 25 %, COEF.TOTAL al S.L.B.=10,8275, VRS=735.090 lei ROL din ian.2001 ..!( calitatea imaginii nu e prea grozavă, dar textul e cât de cât lizibil..!(și copia xerox e cam slabă..!).

Huhu Rezea spunea...

Esti turc?
Dacă pensia sulimentară a fost integrată înpensia militară de serviciu, insemna că și ea se încadra în prevederile art 25, privind plafonul de 100%.

Calinmihaib12 spunea...

LEON:..te înșeli..!
..citește: textul pe care l-am trimis azi: 17.05.a.c., la ora:~10:24',si cele 2 pagini din NORMELE METODOLOGICE de APLICARE a legii 164/2001..NESECRETE,dar NEPUBLICATE în M.O.în 2004..!(cere-i d-lui HUHU să le publice , de pe mailul trimis..!).

Huhu Rezea spunea...

Am insistat cu răspunsuri la postrile lui @mihai privind Legea 164/2001, pentru a sublinia că și respectiva lege a instituit o grămadă de discriminări pentru pensionarii militari aflați în plată... față de noii pensionari.
Trebuie să mai subliniez că vechii pensionari au putut beneficia de sporul pentru condițiile de muncă abia din ianuarie 2008, după 7 ani de la intrarea în vigoare a legii, și numai la cerere, astfel că militarii neinformați noci în 2010 nu depuseseră cerere pentru condițiile de muncă. Noroc cu Legea 119/2010 a lui Gabi, Interes național, care a introdus din oficiu vechimea pentru condițiile de muncă în calculul pensiei.

Cadrele active implicate în redactarea noilor legi ale salarizării și pensiilor militare au permanent boala de a lovi în camarazii lor ieșiți anterior din cadrele active.

Huhu Rezea spunea...

Nu te mai obosi, @mihai.
HG 1188/2001 este pe blog pe prima pagină, la etichete.Vezi ordinea alfabetică a etichetelor.
Nu te mai încăpățâna să faci d-ta interpretări juridice.

Calinmihaib12 spunea...

..Nu sunt TURC,sunt ROMÂN get-beget, dar ce spui cu includerea PS.SUPLIM. în PENSIA "MILITARĂ"= e adevărat,dar îți întorc între barea și..te întreb ÎN CLAR:
.."ești turc..?"..de nu înțelegi că "operațiunea" de includere a PENSIEI SUPLIMENTARE în cuantu mul PLAFONABIL este ILEGAL..??= de ANI DE ZILE..,atât în legea 164..,cât și în legea 223/2015 MODIFICATĂ de.."guvernul" Cioloș..=PSD-istul "ACOPERIT"..?(să nu mă contrazici..că e "LIMPEDE"..ca cerul gri-albăstrui..!!);
..legea 223..ORIGINARĂ..= cu art.108: CLAR ca cerul ALBASTRU-AZURIU..!= .."VORBEȘTE"..tot ce am scris până acum,referitor la.."ce și cum"..cu PENSIA SUPLIMENTARĂ..LEGALĂ..!=stabilită PROCENTUAL din CUANTUMUL PENSIEI DE SERVICIU,peste plafonare..!; ALTCEVA:..nu mai e NIMIC de adăugat, pt. că ORICE ALTCEVA..APLICAT de CPS-uri= e ILEGAL..!!

Huhu Rezea spunea...

Ca să înțelegi și d-ta cum stau lucrurile cu pensia suplimentară, fă o diferență între art. 108 din textul initial al L 223/2017 și textul din același articol modificat de OUG 57/2015.
De ce crezi că l-au modificat?
Actuala formă ii ajută tot pe cei care au vechime mai redusă, care nu ajung la plafonul de 85%.Pensia lor suplimentară se calcul dintr-o baza mai mare. Baza de calcul este mai mare decât 85% din ea, nu?

Calinmihaib12 spunea...

..legea lui "GABI": a introdus condițiile de muncă în calculul punctajului:..OBLIGATORIU, pt. că era pe modelul legii 19/2000 și apoi a legii 263/2010 = legi pe sistem "contributiv", care prevedeau și..calculul punctaju lui pt. condițiile de muncă..!; militarii nu puteau face.. excepție de la..modelul civil.. "copiat"..!

Huhu Rezea spunea...

Ai dreptate, dar discriminarea instituită de L 164/2001 rămâne.

Calinmihaib12 spunea...

..dar eu nu contest discriminări le,ci dimpotrivă..!

Calinmihaib12 spunea...

...ce spui,repeți ceea ce am scris..: despre ILEGALITATEA operațiunii..!
Pe art.108 din legea 223/2015= ORIGINARĂ ,PENSIA SUPLIMENTARĂ se calcula în procente "%" din CUANTUMUL PENSIEI DE SERVICIU ..plafonat la max.85 %,rezultând o PENSIE BRUTĂ..MAI MARE decât cea calculată cum spui..!:
EXEMPLU DE CALCULE:= "%" sunt
aplicabile mie..!,iar baza de
calcul ,o cifra fictivă..!
=CALCUL ILEGAL(=aplicat de CPS):
•Elemente de calcul:
BZ.C.:1.000 lei,
% de calcul = 82 %
% de PS.supl.= 9 %
% de OMM = 20 %
Calcul ilegal:
1.000 × 85 %= 850 lei= P.SERV.
(82%+3 %= 85 % de calcul)
( -6 % de P.SUPL.= FURATE!)
850 × 20 % =170 lei= OMM +=
•1.020 lei = P.MILITARĂ =
=CALCUL LEGAL:
1.000 × 82 % = 820 lei= P.SERV.
820 × 9 % = 74 lei=P.SUPL.
= 894 lei= P.Br.
894 × 20 % = 179 lei= OMM,+=
•TOT.P.MILIT =1.073 LEI(+53 lei, față de calculul ilegal al cps.!
....QED..!

Leon spunea...

Ministrul Ghinea:
”Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeană. Era nevoie de o clarificare a detaliilor de implementare. Nu e suficient să spui că facem reforma pensiilor, ci trebuie să spui şi cum anume vrei să o faci. Pe partea de reformă a pensiilor avem recomandările de ţară care arată că sistemul de pensii este nesustenabil şi nu este echitabil, adică este o diferenţă prea mare între pensiile prea mici, pensiile mari şi mai ales pensiile speciale. NE ANGAJAM AICI SA NU AVEM CRESTERI DE ANVELOPA PE PENSII, dacă este să creştem, să prioritizăm creşterea pensiilor mici. Creşterea să fie pe o formulă matematică ce va ţine cont de indicatori statistici, să nu facem creşteri de pensii din pix”, a adăugat el."(ZF)..!

CEZAR spunea...

SA TAIE DE LA m-ALI !!!

Leon spunea...

Premierul Câțu daca vine in Parlament cu PNRR, vom afla mai mulute despre inghetarea pensiilor pentru urmatorii ani !
In aceasta seara, la TvR1, Cristian Ghinea a afirmat ca o noua lege a pensiilor(civile) va ajunge in Parlament anul viitor !
Parerea mea este ca Legea 127/2019 este o lege buna si vor schimba numai Numitorul din Formula de calcul a VPR, prin stabilirea unui stagiu de cotizare diferit pentru principalele familii ocupationale si grupele de munca..!

Huhu Rezea spunea...

Mai "olimpicule" , iar incepeti cu prostii?
80% din 80 inseamna 64%.
Poate vrei sa spui ca procentul de pensie este 80% din baza de calcul.
Astea sunt gafe tip LDPM care au aparut in proiectul Pl x121

Leo spunea...

Nu va fi nimic pînă la toamnă în oct.
Ce va fi până atuci va fi MIMĂ + PR ca să anestezieze mintea.........

CEZAR spunea...

Eu propun sa ne dea la fiecare si cite un F-35...pentru concediu !!??

Leon spunea...

"Potrivit Antena 3, Guvernul României e prezentat la Bruxelles un document care prevede înghețarea pensiilor. Guvernul și-a asumat reforma pensiilor la Bruxelles pentru a primi cele 30 de miliarde de euro.

Conform documentului, pensiile vor fi înghețate pe termen scurt și mediu, ceea ce înseamnă că marea recalculare nu se va face și nu vor fi creșteri de pensii. Același document prevede interzicerea pensionării anticipate, fără a se specifica data. Totodată, documentul prevede și creșterea perioadei de cotizare și corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață."(dcnews) !