Un produs Blogger.

luni, martie 21, 2022

Contributivitatea și eliminarea pensiilor de serviciu anticipate parțiale îi alertează pe sindicaliștii polițiști

93 comments

 Bugetul.ro publică astăzi un interviu cu EMIL PASCUT, președintele Sindicatului Polițiștilor din România "Diamantul".

Dacă nu au baza legală să elimine pensia de serviciu anticipată parțială... o creează, d-le  președinte de sindicat.

Cât despre forma hibridă a pensiilor pentru militari și polițiști, ca alternativă la Plx 199/2020, pe acest blog am discutat încă din 28 ianuarie, în urma unor semnalări venite din interiorul MAI.

Emil Păscuț, Sindicatul "Diamantul"



"Despre pensia de serviciu si „apt limitat!

Situatia este urmatoarea:

Desi se neaga, cu diverse atitudini evazive, la nivel oficial, convingerea mea este ca se lucreaza la inlocuirea sistemului de pensii militare cu sistemul bazat pe contributivitate. Cel putin pentru politisti. Nu imi dau cu parerea despre militari.

Deci, asa cum au mai scapat informatii in spatiul public, si-au asumat aceasta obligatie in PNRR, pluseristii, prin Ghinea.

Planul ar fi finalizarea elaborarii actului normativ in cursul anului 2022 si punerea lui in practica incepand cu 2023.

Nu se vrea doar trecerea la sistemul contributiv, ci si marirea varstei de pensionare, cu cel putin 3 ani.

Totul se cloceste, in mare secret, la Ministerul Muncii. Adica redactarea proiectului de act normativ.

In conditiile astea de incertitudine si stres, sunt multi care au ” apt limitat” si care intrunesc conditiile din legea 223 din 2015 pentru iesirea la pensie anticipata partiala in conditiile art.18 din legea 223 din 2015.

Oamenii ar vrea sa iasa anul asta la pensie militara, cu speranta ca daca se trece la pensiile pe contributivitate, cuantumul pensiei militare aflate deja in plata nu va putea fi diminuat prin noua lege.
Insa ” directiva” primita de la minister ( aparuta cam de prin 2017) este ca sa se respinga cererile de incetare cu drept la pensie anticipata, in baza statutului de „apt limitat”. De ce? Ca sa evite amplificarea pierderilor de resursa umana experimentata.

In drept, din punctul meu de vedere, pozitia lor nu este justificata. Adica nu au baza legala sa blocheze incetarea raportului de serviciu ( ” la cerere”) urmata de recunoasterea si acordarea dreptului la pensie anticipata partiala.

Au incercat ei sa vina cu totul felul de modificari aiurite la institutia punerii la dispozitie, insa nu au reusit sa modifice singurele texte pe care eu le consider relevante, pentru situatia expusa :

1) Incetarea raportului de serviciu ” la cerere” ( drept recunoscut politistului de art. 69 lit d) din lege 360/2002), pentru motivul „apt limitat”. Nu scrie in lege ca ” cererea de incetare” trebuie sa fie motivata. Este suficient sa fie introdusa iar unitatea nu are drept sa refuze. Are doar ” dreptul” sa o puna in executare! Insa in cerere voi e musai sa motivati ca solicitati incetarea avand in vedere ca ati fost apreciat ca fiind ” apt limitat.

2) art.18 lit b) din lege 223 din 2015:
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Am mai scris pe tema asta si nu vreau sa intru iar in detalii”, acuză liderul de sindicat.


93 de comentarii:

M spunea...

Sau în Național:

https://www.national.ro/social/vesti-naucitoare-pentru-politisti-pensiile-militare-scad-cu-40-756625.html?fbclid=IwAR1ymtBQ1Hp-SPL8_WW-acYOtIYqRDBjURyNbDTlaOsh9CdJsV0P3bUc8M4

😁 Hai cu contributivitatea!!!!!!

Leon spunea...

Imi permit sa vin cu o Recomandare pentru politistii si militarii aflati in activitate:
Grabiti-va sa obtineti Adeverintele cu Veniturile obtinute in toata activitatea( salarii, sporuri, prime, etc.)!
Astazi, Senatul a adoptat o initiativa legislativa a USR, L 61/2022( va merge la CD) care modifica Legea Contabilitatii, si Statele de plata nu vor mai fi arhivate 50 de ani ci numai 5 ani:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2022/22L061CR.PDF

Andrei spunea...

Omul zice bine ce zice că nu se bagă peste armată.

Militarii și pompierii să rămână cu L223 îmbunătățită, iar polițiștii și gardienii care sunt funcționari, cu legea civilă, pe contributivitate.

Că așa scăpăm și de parlamentari, primari, magistrați, grefieri și toți cei care și-au dat pensii speciale, folosindu-se de militari.

M spunea...

1. "Nu imi dau cu parerea despre militari." nu înseamnă "nu se bagă peste militari".

2. La MAI funcțiile de la nivelul ministerului sunt de polițiști. Poți deci lucra ca militar 29 de ani, ești promovat în minister în ultimul an și ieși la pensie ca "polițist".

3. La cine vă referiți zicând "gardieni"? Probabil la "polițiștii de penitenciare"?!

4. Ținta USR nu sunt neapărat polițiștii ci militarii. Știu asta din sursă 99% sigură!

5. De doi ani militez pentru contributivitate generală. Recunosc că și după ce am aflat că mulți militari au votat cu jegul numit USR. Dă-le Doamne ce își doresc! 😁 Mi-am făcut deci încă din start calculele ca pentru un civil și sunt mulțumit cu pensia contributivă.

Burebista spunea...

Pana la urmă în toată această discuție a lui Emil Păscut cu reporterul interesul lui era pentru cei care ar fi apt limitat pentru executarea serviciului și cărora nu le sunt aprobate cererile de pensionare....
Pai însăși legea spune clar care sunt acei apt limitat care pot fi pensionați antivipat parțial... CEI CARE AU FOST TRECUȚI IN REZERVA SAU LE-AU ÎNCETAT RAPORTURILE DE SERVICIU... Cu alte cuvinte au fost dați afară din sistem și nu cer ei sa fie trecuți în rezervă...
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară...
E greu cu cititul și mai ales înțelesul legilor....
Apropo... Unde a văzut el scris în PNRR ca scrie ceva despre desființarea pensiilor militare chiar și pentru polițiști...??
Nu scrie nimic. Scrie doar ca fondul pentru plata tuturor pensiilor de stat civile și militare trebuie sa se încadreze în procentul de maxim 9,4 % din PIB... Se mai vorbește acolo în PNRR despre o reașezare sau optimizare a pensiilor asa zis speciale astfel ca acestea sa nu mai depășească veniturile din activitate... Pai asta s a făcut din 2017 prin oug 59... Decât magistrații au scăpat.. Poate pentru ei se vor face ajustări...
Îi mai vad pe unii pe la TV care plâng ca vezi doamne dacă s ar reduce contribuția la pensii cu 5 procente din salarii nu ar mai fi bani suficienți pentru plata pensiilor... Fals banii suplimentari vor veni de la bugetul de stat asa cum vin și acum pentru completarea deficitului la bugetul de pensii...
În PNRR nu se specifica ca banii pentru plata tuturor pensiilor trebuie sa vina numai de la bugetul de pensii ci acei bani indiferent de unde vin chiar și de la bugetul de stat în totalitate nu pot sa depășească ca procent 9,4% din PIB.. Și cum pibul creste în fiecare an acei 9,4% vor însemna mai mulți bani.

Leon spunea...

@Bure, una este sa primesti 15 mld.lei de la BS si alta este sa ai un deficit la pensii de 30 mld.lei !
Si acesti bani diminueaza fondurile de la Investitii, cel mai probabil !
Si ce facem daca PIB-ul scade, scadem si nivelul pensiilor ?
Ai uitat ca au fost ani( de criza) cand PIB-ul Romaniei a scazut, in 2009 cu 7%, in 2020 cu 3,7%..!!

monteoru spunea...

Corect Burebista.Tantalaii nu stiu ce inseamna apt limitat.Pe vremuri medicii miltari aveau o cartulie in care scria cu ce boli militaurul devenea apt limitat precum si inapt serviciul militar la pace si razboi.
Zilele trecute vorbeam cu un activ in varsta de 50 ani care s-a cerut la pensie si nu i s-a aprobat.O fi din cauza amenintarilor venite dela Moscova sau din alta cauza.Nu stiu.

Liviutatarush spunea...

Reformele secrete trecute în PNRR încep, rând pe rând, să iasă la iveală. Una dintre acestea este și trecerea pe contributivitate a sistemului de pensii pentru polițiști și militari. Măsura se va aplica și retroactiv, iar pensia medie va scădea de la 4.000 de lei la circa 2.500 de lei, ne spune deputatul Dumitru Coarnă. Tot inainte, tovarasi!

Leo spunea...

Nu se va adopta o astfel de reglementare.
Senatul nu are practic nici un demers care să nu fi fost modificat de camera deciyională. Acest fapt denotă că au jurişti foarte nepregătiţi şi că nu le pasă.

Margarit Fernand spunea...

Este adevărat ce spune Coarnă și eu am spus de mult că am informații despre acest lucru. Eu am 24 de ani ca militar și 15 ca civil și pierd în jur de 1100 de lei pe legea care se ”clocește” și care nu e chiar atât de secretă!

Leo spunea...

Nu a fost și nu este nici un secret .
reforma pensiilor conf. PNRR , vizează:
1. Descurajarea pensilor anticipate.
2. Încurajarea pensionării la 70 de ani
3. Unificarea vârstelor de pensionare la 65 de ani.
4. Majorarea pensiior mici
5. Reforma pensiilor speciale preferabil prin calcularea lor pe contributivitate.

Iar referinţa pt. "70 de ani de acum încolo" , vizează faptul că peste 70 de ani , nu va trebui să mai existe nici o pensie în afara principiului contributivităţii.

- Dacă se va stabili principiul contributivității și pt. pensiile militare , atunci LICHELELE GULERATE nu vor mai putea modifica ele normele după cum vor ele. Contributivitatea va fi o lovitură grea dată acestor LICHELE GULERATE.

magda spunea...

Asa zisa reforma prin PNRR nu miroase un pic a Moskva? Lipseste din PNRR agricultura( DOAR CE AU ANUNTAT ORGANISMELE INTERNATIONALE CA NR.CELOR CARE VOR SUFERI DE FOAMETE SE VA DUBLA)reforma pensiilor e cap de afis iar Ghenosu de la USR in cardasie cu PNL si UDMR a urmarit din start strangularea pensiilor militare altfel nu se explica procentul din PIB mentionat acolo pentru vrea 50 de ani.Acum cand toata lumea fierbe iar ai nostri o freaca cu ajutoare si refugiati,ar trebui sa le spuna clar celor de la Bruxi:PNRR a fost facut la pace si nu au fost luate in calcul,,beneficiile razboiului''iar daca pe linie de green deal s-a putut de ce nu s ar putea si pe PNRR? Eu cred ca PSD a cam fost prins la mijloc cu ministerele Muncii,Apararii,Agriculturii,practic isi joaca soarta alegerilor viitoare.Nu ca liberalii ar sta mai bine.Nationalismul va creste in intensitate pe masura incapacitatii celor aflati la guvernare,ati vazut in sondaje romanii se tem cel mai mult de politicieni nu de rusi...

Paul Puiu spunea...

Ii multumim din inima tovarășului Goarna pentru tot ce a facut pentru rezervistii si cei in retragere, la fel ca atunci cand era sila SNPPC!!!🤮🤮🤮

Burebista spunea...

Ideea era despre scăderea contribuțiilor pentru pensie din salariul brut al angajatului de la 25% la 20%. O ideea bună.
Nu cred ca exista în alta tara din lume o taxare a muncii mai mare decât în România... Nu cred ca plătește nimeni 25% din venit numai pentru pensie...+10% pentru sănătate + 10% impozit... Adunate toate 41,5% din venit.. ENORM...
Cât despre investiții... Mai știm și noi cum se fac investiții în România... Cu ,parandărăt" și de cea mai proasta calitate..
În plus avem exemplul absorbției fondurilor europene... Cam mic procentul pentru ca nu prea se poate fura... La fel va fi și cu absorbția fondurilor din PNRR....
Digi24
LIVELIVE FM
HOME Știri Externe Europa Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, pentru investiții și reforme
27.09.2021 18:15

ID180145_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Comisia Europeană a aprobat luni Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ținut cont de 11 criterii de evaluare. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.
Comisia Europeană a adoptat astăzi o evaluare pozitivă a Planului Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, un pas important către plata a 14,2 miliarde de euro reprezentând granturi și 14,9 miliarde de euro – împrumuturi pentru România în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență, care valorează în total 800 de miliarde de euro la nivelul UE.....
Deci, despre ce investiții vorbim???
Fondurile acestea trebuiesc accesate în termen de 5 ani...
Iar Ghinea & CO au trimis nișe angajamente ale României pentru 50 ani???
Deci România va trebui sa respecte acele angajamente indiferent dacă va absorbi toți acei bani 29 miliarde din care mai mult de jumătate sunt împrumuturi chiar dacă sunt fără dobânzi, trebuie dați înapoi 14,9 miliarde...
Sa vedem cât contribuie România la UE...
Contribuția României la bugetul Uniunii Europene crește de la 1 ianuarie 2021 și va fi de 1,4% din Venitul Naţional Brut, față de 1,2%, ridicându-se astfel la suma de 2,357 miliarde de euro, ca o consecință a Mecanismului European de Reziliență și Redresare al Comisiei Europene, în urma căruia fiecare stat va contibui mai mult la bugetul UE.
2,357 miliarde de euro pe an x 5 ani = 11,785 miliarde... Și cum România nu va absorbi toți banii din PNRR cei gratis nu împrumuturile, UE ne cam da banii noștri înapoi și ne mai pun și condiții pentru 50 ani.. 🤣
Auzi.. 41% din cei 29 miliarde pentru investiții și reforme privind mediul și tranziția verde și 21% pentru digitalizarea României ( pe model licențele Microsoft.. 🤣). Și acum întrebare. Cam ce firme sau ale căror politicieni activează în aceste domenii unde se duc, dacă se vor duce, cei 62 % din cele 29 miliarde??? Nu cumva ale USR istilor...
Nu mai spun ca încă un procent mare din ce mai rămâne 38% se vor duce pe consultanță.. Un alt procent pe studii de fezabilitate... Iar în investiții efective importante drumuri, spitale, scoli etc,vor ajunge FOARTE PUTINI BANI.

M spunea...

Și ce putea să facă Coarnă?

Adică mai repede îl înjuri pe Coarnă că nu a reușit să blocheze decât să îl înjuri pe idiotul care a băgat asta în PNRR și care face presiuni ca UE să nu accepte nici o schimbare????

USR este dușmanul militarilor români! De la înființarea acestui partid, toate acțiunile din zona SNAOPSN au fost împotriva Armatei Române, a celorlalte structuri de Siguranță Națională și a militarilor români!

Zic că ar fi un partid sponsorizat de Soros!!!! 😡

Leon spunea...

,, Dacă se va stabili principiul contributivității și pt. pensiile militare , atunci,,.... cei care ati iesit la pensie dupa 01.01.2021, mergeti pe la unitatile unde ati activat si obtineti Adeverintele cu Veniturile Brute/Nete avute( probabil ca Statele de plata sunt deja la Arhivele militare de la Pitesti, Ploiesti, etc.)..!
PS. La Adeverintele mele lipsesc Primele trimestriale obtinute in perioada detasarii in Economie, deoarece aceste Tabele aveau o perioada de pastrare de max.5 ani..!

Burebista spunea...

Punctul 5.. REFORMA PENSIILOR SPECIALE (deci nu desființare), PREFERABIL (deci nu obligatoriu) prin calcularea lor pe contributivitate....
Prin Unificarea vârstei de pensionare la 65 ani sete despre femei și bărbați... Nu despre militari sau polițiști sau despre mineri, aviatori, etc....
Cât despre afirmația cu lichelele filetate care nu vor mai putea modifica legea după cum vor.... 🤣 A-ți uitat cum au modificat în 2011 și 2013??? A-ți uitat cum au crescut punctajele tuturor pri acordarea de condiții speciale tuturor celor pensionați pana în 2010 indiferent unde au lucrat?? Și multe altele... Asa că... Mai ușor cu pianul pe scări.. 🤣

vasile iosif spunea...

Dle H,
Cat o mai fredoneaza asa politicienii nostri?
Nici acum, cand au jarul la fund , nu se dezmeticesc?
Si-au facut si ei pasapoarte si rezervari la cursa de Bruxelles?

valica spunea...

Au avut grija sa evite introducerea pensiilor magistratilor in malaxor. Ei vor ramine cu pensii astronomice cu media de 26457 de lei/lunar, iar pensiile militare vor scadea , ca asa este obiceiul. Boul care trage la jug , ala este biciuit. Cum sa se atinga de pensiile magistratilor, pai ce vreti sa fie scoase dosarele penale ale hotilor care guverneaza?? Nu cu ele continua santajul.

cr.1 spunea...

Așa mai este băgat în seamă Emil Păscut

Huhu Rezea spunea...

Valică
Potrivit deciziilor CCR nicio pensie specială în plată nu va depăși cuantumul recalculat în baza noi legi care trebuie să încadreze
cheltuielile cu pensiile în plafonul de 9,4% din buget, cu condiția ca noul cuantum recalculat să nu fie mai mic decât partea contributivă a pensiei.

M spunea...

9,4% din PIB?

Oare de ce? Să presupunem că reușim o colectare foarte bună și vom avea excedent la bugetul de asigurări. Ce facem? Nu îi dăm la pensii că nu vrea Ghinea Slinosul?????

Nu avem două bugete? Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale de stat? De ce să fie legate?
Că vrea USR? Cine plm e USR? Un partid de 10%?

Acum, că legea încă nu e în vigoare pot să spun: să îi căsăpim pe USR-iști! Acești gândaci nu merită să trăiască!!!!😂😂😂😂

😂 USR-istii nu realizează că și ei pot fi "la primire". Adică nu doar ei pot răspândi ură și incitarea la violență! Pot și ei să devină țintă! 😂

Evident nu sunt de acord cu violența de nici un fel, nici chiar împotriva celor care ne vor moartea cum sunt cei de la USR.
Am încercat doar să dovedesc cât de nocivă și periculoasă este ura!!!!

Leon spunea...

http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=23555

Pionul spunea...

Pentru apt limitat, nu te trece sistemul in rezerva, trebuie ca militarul sa facă raport pt trecerea în rezerva cu drept de pensie conform legii 223/2015.Deci e la cerere trecerea în rezerva și pensionarea.

Calinmihaib12 spunea...

BUREBISTA:
(10:27'/22.03.a.c.)
1..."A-ți" uitat=?
....="Ați" uitat.!
(I'm sorry..!)
2.Nu toți pensiona rii anteriori..lui ..2010 au primit CONDIȚII SPECIALE, ci numai cei prevă zuți în tabelele anexe ale ord.M.123
din 2015..!;în schi mb,TOȚI pensionarii anteriori anului 2010 au primit și ei..CONDIȚII DEOSE BITE(25 %)..! pt. perioada de "cadru militar".
În rest,PACE și SĂNĂTATE cât mai multă..!

monteoru spunea...

Dece ai numai 24 ani de ca militar mai sulica?Pensie militara numai pentru 24 ani.Pentru cei 15 ani munciti in viata civila sa-ti dea la 65 ani varsta.Pun pariu ca ai pensie mai mare decat mine care am 32 ani viata de militar .Nu-ti este rusine mai racane pentru ca inseli armata romana?Buna spre foarte buna o lege bazata pe contributivitate.O lege fix functie de venituri fara sporuri trase de par si indemnizatia pentru alimente si salariu mediu pe economie.Ce inseamna sa-ti bagi sula in ea de armata pela 45 ani cu un aranjament in ultimile 6 luni de activitate si un Oskar pe perierea unui sef?Hotie.Sa vina Kovesi.

M spunea...

@Cătălin

Păi cine a mai rămas?
Eu sigur nu sunt cu "comuniștii" dar din enumerare rămâne doar AUR și, cu tot respectul, dar au o atitudine pro-rusă..... adică.....

Burebista spunea...

Pionul, noțiunea de apt limitat este la modul general în funcție de anumite probleme medicale... Dacă postul pe care ai executat serviciul nu prevede ca poate fi executat ca și apt limitat și nu ți se găsește o alta funcție echivalenta în care sa poți executa atunci ești trecut în rezervă. Chiar crezi ca exista atâtea posturi în armata sau politie care sa poată fi ocupate cu persoane apt-limitat?? Dar dacă exista și pot fi ocupate nu le poți refuza pentru ca vrei sa ieși la pensie anticipată parțial....
Citește cu atenție textul din lege. Nu scrie în lege ca se pot obține acele pensii la cerere. În legea 223 nemodificata într-adevăr se putea ieși la pensie anticipată parțial în cazul punerii la dispoziție (vezi cazul Chestorei de la MAI). Acum nu se mai poate.

Burebista spunea...

Pro România, Mișcarea populară, UNPR, partidul lui Dragnea și HAUR.. Probabil după ruptura din USR și Plus din nou... Și mai sunt și alte partide mai mici...
Astăzi spuneau ceva pe la TV de stabilirea tuturor alegerilor la aceeași dată. Adică locale, parlamentare și pentru președinte cred ca va fi o mare lovitura pentru USR, AUR și restul partidelor mici... Pentru ca primarii vor avea interes sa tragă la alegeri și pentru ei și pentru partid. Și cum majoritatea primarilor sunt de la PSD și PNL iar cei care au primari USR s au cam lecuit, vezi Clotolde, Nicușor sau ala de la Timișoara... HAUR și-au dat arama pe fata în ultima luna de la începutul războiului din Ucraina.. Ia-ți mai văzut pe la TV sau prin piețe??

ifrim spunea...

Ca întotdeauna împrăștiat și prost!

Anonim spunea...

Avem o armată de generali care comandă o trupă în descompunere. Nu este departe ziua când vom angaja firme de pază se ne apere militarii aflați în posturile de santinelă. Le oferim astfel timp de meditație și pentru un „selfie” cu care să-și actualizeze „statusul”.
https://politicaapocalipsei.net/2022/03/21/o-armata-lipsita-de-aparare/

Paul Puiu spunea...

Ptr M: cand era Goarna la SNPPC a fost elaborata si adoptata OUG 59/2017 de PSD-Olguța de Craiova!!! Poti vota pe PSD ca in scurt timp se descotorosec ei si de Goarna!!!!!

Unknown spunea...

Perfect, am 15 ani furați.

Leon spunea...

Eu am auzit ca Presedintele SNPPC, Dumitru Coarna, cu manuta lui a scris Art.40 din OuG.57/2015, Art.VII din OuG.59/2017 si Art.84 din OuG.114/2018 si s-a rugat in genuchi de Ciolos, de Olguta si de Orlando sa adopte aceste modificari la Legea 223/2015..!!!

M spunea...

@Paul Puiu

Aveți cred o părere greșită despre puterea unui sindicat.

Despre Olguța am zis că nu mai comentez pentru că sunt aici persoane pe care le respect și pe care nu vreau să le deranjez!

M spunea...

@Burebista

E vorba de partide care să obțină un minim 15% ca să conteze. Nu cred că dacă nu sunt sprijiniți din afara țării vreunul din partidele menționate ar putea influența decisiv viața din România așa cum a făcut-o USR. Poate un partid la fel de violent.... Să zicem unul neonazist!?

M spunea...

Se pare că la MAI situația e mai nasoală decât credeam eu.
Ăștia chiar caută să reactiveze rezervați rezerviști!!!

Ein Stein spunea...

Bun articolul, nitel cam veninos dar bun. In toata nebunia care se petrece in Ucraina, nu pot sa nu apreciez faptul ca Putin si-a trimis generalii pe front, alaturi de trupa, unde ar trebui sa fie, sa traga ponoasele propriilor prostii. Din pacate patimesc si soldatii din cauza planificarilor perfect imbecile ale acestor indivizi. Vis a vis de incarcatura de stiinta militara, care se perinda pe la teveuri, intreaba prezentatorul, de ce nu loveste noaptea, cu drone, coloana aia de 60 km de tehnica ruseasca. Raspun ferm si hotarat din partea unui doctor, le este teama sa nu loveasca din greseala fortele proprii. Alt doctor in stiinte militare, sa-si arate cunostintele tehnice, temeinice, explica ca o racheta hipersonica, la viteza cu care se deplaseaza, loveste cu forta a trei bombe nucleare de la Hirosima, fix trei, nu mai mult dar nici mai putin. Nu prea urmaresc astfel de emisiuni dar sunt convins ca se spun mult mai multe lucruri trasnite. Pacat ca nu poate Putin sa puna mana pe ei sa-i trimita pe front.

M spunea...

@Ein Stein

Nu cred că generalii și fost trimiși de Putin acolo.

Am impresia că rușilor nu prea le funcționează lanțul de comandă.
Am văzut imagini (filmate chiar de ruși) în care plutonul de infanterie aflat sub foc inamic era practic lipsit de comandă. Așa ceva e inadmisibil!

A doua explicație e faptul că războiul merge atât de prost încât e nevoie de prezența generalilor pentru a motiva trupele,.

A treia explicație este distrugerea mijloacelor de comunicații respectiv bruiajul avansat (domeniu în care se pare că ucrainenii excelează).

Sovieticii nu au pierdut atâția generali în peste 8 ani de război în Afganistan.

În ceea ce privește articolul... Pentru mine gradul de general e doar un grad. De cele mai multe ori luat politic (la fel ca în mai taie toate armatele lumii).

Și americanii au ajuns la concluzia că au prea mulți generali iar în raportul către Senatul american se spune:
"part of the problem is that there are many generals who are now doing jobs like legal, medical or public affairs, that used to be done by a colonel."

Adică:
"O parte a problemei e că sunt prea mulți generali care au funcții de juriști, medici sau relații publice, funcții care înainte erau ocupate de un colonel."

Deci 😁 nimic nou sub soare! Doar că noi, românii privim lucrurile emoțional.
Adunăm la numărul de generali și pe cei de 80-90 de ani pentru că la țugulan sună bine că "avem prea mulți generali", mai ales dacă el nu a trebuit de gradul de plutonier.... 😁

M spunea...

@Leon

😁 Știți că nu îl admir pe Coarnă. Ba chiar am avut cu domnia sa unele... hmmmmm.... contradicții pe când eram activ.

Observ cu interes cum spiritul de corp nu se dezminte! "Trebuie să fie milițianul vinovat!"

Văd că zecilor de militari în rezervă ce împânzesc partidele nu prea le găsiți vină. Unii dintre ei chiar membrii în partide sulfuroase de genul USR care are o politică declarată împotriva militarilor români!

Leon spunea...

@M, cred ca ati inteles nuanta mea ironica la spusele Puiului..:)).
PS. Cat timp a ocupat functia de Secretar la Comisia de Aparare, destul de des vb.pe Wp si ne-am inteles destul de bine !

M spunea...

@Leon

Evident! De aceea am început cu zâmbărețul!

Eu voiam doar să subliniez că mai sunt și alții pe acolo de care practic nici nu auzim dar care își trec în CV că sunt militari în rezervă!
Unii din ei chiar parlamentari din partea USR (un partid toxic și cu politici anti-naționale)

"În discuțiile avute cu reprezentanții rezerviștilor, i-am asigurat că au în USR un aliat care susține plafonarea unor pensii exagerate, și nicidecum eliminarea pensiilor rezerviștilor, nici acum și nici în viitor”, a conchis deputatul USR Dumitru Lupescu.

M spunea...

Eu nu am înțeles asta: contributivitatea e Dumnezeul pensiilor! Fiecare primește pensie după cât a contribuit! Vom majora pensiile mici!

Cuuuuuum??????? Cum majorezi bă Slinosule pensiile mici dacă fiecare ia după cât a contribuit? Orice majorare artificială a pensiilor mici înseamnă "pensii speciale" băi javrelor marxiste!!!!

Margarit Fernand spunea...

@monteoru- aș putea să-ți explic de ce doar 24 de ani, dar mi-e prea scârbă de vocabularul și răutatea ta, ca să o fac! Spre cultura ta generală ( care nu pare să o ai), când m-am pensionat eu NU EXISTA OSKAR!

Huhu Rezea spunea...

M
Mai ușor cu jignirile! D-ta nu poți să fii obiectiv, dacă ai beneficiat și la pensie de degringoada salarială din ultimii 10 ani.
De câte ori să-ți spun că principiul contributivității are la bază calculul cuantumului pensiei din veniturile brute, nu contribuțiile, din intreaga carieră și nu numai din cele conjuncturale din cel 6 luni alese?

M spunea...

@Huhu Rezea

Dumneata nu poți să fii obiectiv pentru că v-ați umflat cu salariile

De câte ori să vă mai explic că dacă pensia se stabilește din veniturile brute atunci NU AI CUM SĂ CREȘTI PENSIILE MICI!

De ce? Pentru că ele sunt calculate pe baza UNOR VENITURI BRUTE MICI!
Chiar nu înțelegeți?

Ce mama dracului îi tot dați cu "cele 6 luni alese"? Nu ați înțeles ce e aia CONTRIBUTIVITATE???

Și vă mai spun încă o dată: "contributivitate" vine de la "contribuție" adică de la cât ai plătit nu de la cât ai câștigat!

De ce tot insistați (eu zic că în mod parșiv) să îmi explicați "de degringolada", "dumneata ai beneficiat" când e vorba de contributivitate!!!

Principiul contributivității prin care dumneata ai să ai pensie mai mare cu 40% față de unul pensionat în ultimii ani pentru că erați plătiți regește nu cu firimiturile aruncate de Legea 153! Militarii au fost plătiți bine de comuniști de aceea insistați pe "contributivitate". 😁 Știu asta pentru că și eu am punctaje mari din perioada aia!!!

Nu vă interesează actualii activi, nu vă interesează cei pensionați în ultimii 5 ani ("beneficiari" ai Legii PSD de nenorocire salarială).

Leon spunea...

@Huhu Rezea si @M, aveti dreptate amandoi, contributia personala de 25% se retine din Veniturile brute realizate lunar, venituri mari contributii mari, venituri mici contributii mici !
Art.91 din Legea 127/2019 poate permite ca Pensia minima sa fie mai mare decat cea calculata pe contributivitate:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://lege5.ro/gratuit/gmztsmbtgm4a/art-91-pensia-minima-lege-127-2019%3Fdp%3Dgi4tambshe2tkoa&ved=2ahUKEwj-24fP09v2AhXEKewKHeBYC9EQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw1waFubzeMyWXzoSk447p41

M spunea...

Doar o întrebare:

Cum o să faceți voi "Majorarea pensiior mici" dacă fiecare o să primească pensie pe baza unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivitătii.

Păi dacă ai 10 puncte, vei avea pensie de 10 puncte! Cum mama dracului cresc ei pensiile mici dacă beneficiarii nu au contribuit pentru un punctaj mai mare?

CEZAR spunea...

TRAIASCA CONTRIBUTEALAAAAAAA....
Eu tot tip de 10 ani !
Jos hotomanii de la PENSII...trimiosi in Ukraina..!

nr. 1 spunea...

Cu sau fara PNRR situatia pensiilor militare nu este sub nici o forma buna deoarece:
- la aceeasi situatie juridica, cei care au iesit recent au pensii si de 3 ori mai mari decat cei ce au iesit din sistem acum 10-20 ani, la cei mai vechi situatia e si mai rea;
- in domeniul pensiilor militare exista si pensii exagerate(peste 10.000 lei ) si pensii excesiv de exagerate( peste 15.000 lei) si pensii de-a dreptul nesimtite-peste 20.000 lei! ;
- incepand cu anul 2016 zeci de mii de pensionari militari au pensia suplimentara confiscata si stagiul de cotizare adaugat anulat pe nedrept, fara nici o justificare!
-aceste elemente ar trebui sa fie pe agenda de lucru a fiecarei asociatii a rezervistilor dar nici vorba de asa ceva, marii comandanti de osti au alte preocupari!
- cred ca am fost Explicit stimati camarazi !

Vali spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huhu Rezea spunea...

M
Teagăți ca spânzuratul de frânghie de sensul restrâns, sau așa cum te încăpăținezi să-l înțelegi, al cuvântului contributivitate în loc să încerci să înțelegi definițiile din legile cadru ale sistemului public de pensii, în ordinea lor cronologică: L 19/2000. L 263/2010, L 127/2019.Intrucât până în anul 2001 nimeni nu a plătit CAS, puntaverajul este calculat în funcție de veniturile brute nu în funcție de plata sau mărimea CAS.
Nu vrei să înțelegi că pensiile militare mici sunt mici nu pentru că nu sunt contributivizate... ci pentru că sunt neactualizate. Pe d-ta nu te mai intereseaza deocamdată actualizarea pentru ca ai prins solde actualizate ca activ.

M spunea...

@nr. 1

Pentru că în cazul pensiilor militare, prin formula de calcul, cuantumul pensiei este puternic dependent de modul de formare al venitului.
Înțelegeți?
Reduci SF și bagi sporuri? E o altă structură salarială!!!!!
Mărăști SF și scoți sporurile? O altă structură salarială!!!!
Eu spuneam că la fiecare modificare a legii salarizării ar trebui făcute corecții la formula de calcul a pensiei militare.

Întrebarea de bază e următoarea:
raportat la un factor extern (să zicem salariul mediu brut pe economie) solda (totală) a unui colonel din 1990, a unuia din 2000 și a unuia din 2020 iar aduce același punctaj?

Pentru că contributivitatea e bună dacă nu introduce o altă discriminare și cel din 1990 o să aibă pensia cu 100% mai mare decât cel din 2020!

Eu mă uit la mine și văd că aveam o medie de 3 puncte pe an ca și locotenent și tot 3 ca și colonel, 30 de ani mai târziu!
Ori era normal ca punctajul să crească!

Ziceți că sunt zeci de mii de pensionari cu pensia suplimentară confiscată! Așa este!
Cum îndreptăm? Le-o confiscăm și celorlalți? (eu sunt printre cei cu pensia suplimentară confiscată).

Huhu Rezea spunea...

Eu nu accept măgăria ca pentru foarte mulți militari pensia actuală, calculată potrivit legii pensiilor militare, să fie mai mică decât pensia aceluiași militar calculată potrivit legii din sistemul public.
Gulerații trag de timp cu recalcularea/actualizarea de teamă că se introduce plafonul maxim al pensiilor speciale.

Leon spunea...

https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ffsanp.ro%2F2022%2F03%2F22%2Ffake-news-modificarea-legii-pensiilor-angajatilor-din-sectorul-de-aparare-ordine-publica-si-securitate-nationala-2%2F&h=AT0EbaiH5uTyduJg38guyo2HXGVP2WDGJSUmrHN8FNOlSK9iWOlATenUdKT4_Zaqgxls9jixw3uxyc8tgs9U9CiSMQlvsbpIydBcuYhzyDIL8zhaDrozwm0wK803eokvev-cwm2yYV32oFxNQB4&__tn__=H-R&c[0]=AT3HTc0vX90-HSDLOdQu2Rq5OkwTjAZwkKLyvsK5_tlFl7OjEWOQyKqBtUQOskK3sZBkv5Dv9IBPdRqssDjazIE6xFuo2mV1WzTw5-rXj9kVy8sMouL7NiemD0_-XkYcirkW4b9Pwr7NGRRt1HakrzM00WC98oq5b4cbsIFiwnNgVCn2z-VHftMK1dGA78xcC3BIafsrwGF7u2ttfgg8P8NFgUxGPMjVOituy_rHR23M

M spunea...

@Huhu Rezea

1. Am impresia că îmi atribuiți "neînțelegeri" pentru că doriți doar să stârniți valul de înjurături de genul: "Bă, ce prost e M!!!!".

2. Mai explic o dată!
Punctajul e obținut pe baza veniturilor brute.
Dacă cineva a avut venituri brute mici - o să aibă un punctaj mic deci pensie mică!
Cum plm zice Slinosul că vor "crește în principal pensiile mici"?
NU SE POATE ASTA DECÂT DACĂ RENUNȚĂ LA PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII!

2. Pe dumneata te avantajează MAJOR (pe mine doar parțial) trecerea pe contributivitate pentru că ați prins solde babane, plătite în perioada comunistă și imediat după aia. De aceea unii activi de acum zbiară și ei că dacă se trece pe contributivitate atunci să nu se ia în considerare serviciul în perioada comunistă - pentru că voi ați avea pensii duble față de actualii activi! Sunt niște idioți!!! Dar ei compară punctajul luat în 1990 de un colonel și cel luat de unul, pe aceeași funcție în 2020.

3. Verificați coeficienții de ierarhizare pe ultimele două legi de salarizare și veți vedea că veniturile medii în SNAOPSN au SCĂZUT raportate la Salariul Mediu Brut deci și punctajele au scăzut!!!

4. Spre deosebire de dumneata, jur pe viața copiilor mei, că dacă de azi se dă un spor de "război în țară vecină" care DUBLEAZĂ pensiile actualilor activi NU AM SĂ FAC ICTER și am să le urez să își mănânce pensia liniștiți!

5. Am luat pe dracu actualizarea! Eu m-am pensionat înainte de a intra legea 153 atunci când am văzut tabelele Olguței și dezastrul coeficienților de ierarhizare!
Cu toate astea trăiesc liniștit și nu îmi mănânc zilele înjurându-i pe alții.

BatistaPeTambal spunea...

@Admin: "Gulerații trag de timp cu recalcularea/actualizarea de teamă că se introduce plafonul maxim al pensiilor speciale."
Puteti explica, ca n-am inteles? Cand te temi te grabesti, zic eu. Daca asteapta plafonarea, nu mai conteaza cat de mari isi regleaza pensiile.

Leon spunea...

@M, cand va intra in vigoare L.127/2019( sept. 2023), vor fi pensii care datorita veniturilor mici si cu un dtagiu de cotizare mic, pensia( minima) se va calcula in procente raportate la Salariul minim pe economie:
"Art.91, (2) Pensia minimă se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%."..!

Leon spunea...

Sa vedem cine are dreptate; sa urmarim acest Pl x nr.145, repartizat astazi la Comisii din CD:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19898

M spunea...

@Leon

Da, am citit. Slinosul a zis însă de mai multe ori că nu îi place L127.

Mie mi-ar fi plăcut dacă luăm exemplul țărilor nordice unde la împlinirea vârstei de pensionare TOATĂ lumea primește pensia minimă la care se adaugă pensia de stat/privată.

Slinosul (și ceilalți) vorbesc însă de creșterea accelerată a pensiilor mici (nu a pensiei minime).

Trebuie avut în vedere ca pensia minimă să fie mai mică (semnificativ) decât pensia cea mai mică a unuia care chiar a muncit!!!!!
Înțelegeți?

Leon spunea...

https://m.dcnews.ro/pensionarii-organizeaza-vineri-in-fata-guvernului-un-miting_863193.html

Leon spunea...

Si totusi, care este adevarul?:
...El a menţionat că de reforma din domeniul pensiilor se ocupă ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Partea de reformă a pensiilor se referă la toate sistemele de pensii şi de această chestiune răspunde domnul Budăi, este coordonator de reformă", a arătat Vîlceanu.

Potrivit acestuia, reforma pensiilor, cuprinsă în PNRR, se referă la eliminarea inechităţilor şi creşterea pensiilor mici.

"La asta se referă inclusiv reforma care este cuprinsă în PNRR - eliminarea inechităţilor şi creşterea pensiilor mici. Ne referim, pe de o parte, la inechităţile din sistemul de pensii actuale, aşa cum am dat şi exemplu cu diferenţe între pensionarii care au ieşit la pensie în condiţii similare. Celelalte pensii se referă la judecători, MILITARI ş.a.m.d. Aşa cum ştiţi, în ceea ce priveşte magistraţii există o cartă a magistraţilor, care trebuie respectată. Şi în ceea ce priveşte pensiile militare, ele există în toată lumea, dar şi acolo trebuie ELIMINATE inechităţile. Şi în sistemul de pensii militare există aceste inechităţi pe care le observăm în sistemul public, adică un militar care a ieşit la pensie acum, anul ăsta, primeşte o pensie cu 10 - 15 milioane (lei vechi - n.r.) mai mare decât un militar care a ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani", a afirmat ministrul Valceanu!(stiripesurse)..!

Brenda spunea...

Dacă dați așa ceva ,credeți că toți înțelegem sanscrita

Simdum spunea...

https://www.juridice.ro/557586/carta-universala-a-judecatorului.html

Simdum spunea...

ARTICOLUL 8 – REMUNERAȚIE, PROTECȚIE SOCIALĂ ȘI PENSIONARE
Articolul 8-1 – Remunerație
Judecătorul trebuie să primească o remunerație suficientă care să îi asigure o reală independență economică și, prin aceasta, să îi asigure demnitatea, imparțialitatea și independența sa.
Remunerația nu trebuie să depindă de rezultatele activității judecătorului sau de performanțele sale și nu poate fi redusă în timpul mandatului său.
Regulile privind remunerarea trebuie să fie consfințite în texte de lege la cel mai înalt nivel posibil.
Articolul 8-2 – Protecție socială
Statutul trebuie să prevadă pentru judecător o garanție contra riscurilor sociale legate de boală, maternitate, invaliditate, bătrânețe și deces.
Articolul 8-3 – Pensionare
Judecătorul are dreptul să ceară pensionarea și să primească o pensie corespunzătoare nivelului său de responsabilitate.
După pensionare, judecătorul poate exercita o altă activitate profesională juridică, dacă aceasta din urmă nu este incompatibilă din punct de vedere etic cu fosta sa activitate juridică.
Judecătorul nu poate fi privat de pensia sa pentru singurul motiv că exercită o altă activitate profesională.

Leo spunea...

Leon , prietene
1. Există la MFA ( ministerul coordonator ) un grup de lucru privind evaluarea situației pensiilor militare.
2. Același grup de lucru , participă la MMSS la ședințele comitetului privind privind reforma sistemului de pensii.
3. În cadrul coaliției PSD-PNL- UDMR esxistă un alt grup de analiză pe domeniul salarizării și pensionării.
În cadrul acestui grup de analiză , încă NU S-A LUAT DECIZIA POLITICĂ , dacă sistemul de pensii militare va fi integrat în sistemul de pensii publice sau va rămâne pe o lege specială.
4. În tot acest timp , fiecare grup/comitet fac simulări (MIMĂRI) care să acopere variantele de lucru , astfel încât să fie gata de lansare pe circuitul normativ , atunci când grupul de analiză al coaliției PSD-PNL-UDMR va decide ce fel de sistem va fi adoptat.
5. În luna MAI conf. proramului , MMSS va lansa ăn dezbatere publică acest proiect . Atunci vom trage primele concluzii sigure ăn ce sistem vor fi pensiile militare.
Dacă nu va fi în proiectul lansat în MAI 2022 , atunci cel mai tîrziu în sept. vom afla ce conține noua lege a pensiilor militare.
Deci , să avem puțintică răbdare până în MAi 2022 .
tot ce va apărea până atunci în MAI , vor fi "EPURI" de testare al reacţiilor celor impactaţi , şi/sau va fi MIMĂ !

Leon spunea...

@Rambo, aici este vorba de un miting al Asociatiilor pensionarilor Civili, care cu siguranta se vor afla maine in fata Guvernului !
Apropo, la mitingul de ieri din Piata palatului CFR( cel din fata Garii de Nord !) l-a vazut cineva pe Mircica ?

Leon spunea...

Leo, am inteles !
Sunt convins ca asa stau lucrurile cum foarte bine le-ai prezentat aici !
M-am convins ca Valceanu ne cam tromboneste..!

M spunea...

Vâlceanu este marioneta lui Cuțu.
Cuțu vrea ce vrea USR.

Încă se așteaptă decizia UE ca pensiile militare să nu fie integrate în 9.4% și să se respecte PNRR așa cum a fost el adoptat.

Toți trag de timp.
USR și Cuțu vor să treacă timpul pentru ca neîndeplinindu-se obiectivele să apară presiunea.

PSD ar vrea să scoată pensiile militare (nu pentru că ne iubesc cu pentru a le rămâne spațiu bugetar pentru creșterea pensiilor civile).

Acum depinde de poziția lui Johannis și Ciucă - cei care pot negocia.

Burebista spunea...

Uitați și confirmarea a ceea ce am scris eu mai sus cu privire la absorbția fondurilor europene din PNRR...

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/guvernul-nu-se-zbate-pentru-banii-din-pnrr-doar-trei-dintre-cele-24-de-obiective-au-fost-indeplinite.html

Prin urmare... Nu se implementează reformele, nu se obțin fonduri... Nu se schimba nimic la legile pensiilor... Pentru ca din aceste fonduri europene nu se poate fura.... Laura Codruța sta cu ochii pe ei.. 🤣

Leo spunea...

Leon ,
Și Dîncu a fost în consonanță cu Vîlceanu în urmă cu o lună și ceva , când ambii spuneau că "pensiile militare trebuiesc stabilite separat de pensiile din sistemul public..."
Deci şi Dîncu ne "cam tromboneşte".......
În concluzie , așteptăm luna MAI 2022.
AMR 50 de zile....

NI spunea...

Pt.m in L127 e propusă și perioada contributivității de 10ani cu 40 la suta din salariu minim plus 1 la suta pe an ce depășește...

Calinmihaib12 spunea...

M:
(14:29'/23.03.a.c.)
Câteva "repere":
= în dec.'89 eram
Cpt.Medic,, S.L.B.= ~ 4.000 de lei;
lei= S.M.B.~4.000,
=în perioada:1980-
1999 = am realizat din VLI=PUNCTAJE LU NARE..sub 2 puncte, adică între:1,3xxxx -1,7xxxx PL =puncte lunare= PE FUNCȚIE de Lt..Col. MEDIC.! ; abia în perioada 2000-2004 tot pe.. aceeași funcție de mai sus am realizat PL. între: 2,xxxxx-2.3xxxx..!, și un P.T.= PUNCTAJ TOTAL= ~ 61,xxxxx
(..și acesta era re zultatul unui..FURT
DELIBERAT: de vreo 3,xxxxx P.A.=puncte anuale, din TOTALUL CUVENIT LEGAL,..!
Cu alte cuvinte, SOLDELE LUNARE BRUT E = "COMUNISTE",ca și cele..NEO-MARXIS TE: de după 1989.. și până la pensiona re în 2004,la 32 de ani vechime efecti vă= cuantificabilă= în P.L., NU AU FOST.."NESIMȚIT DE MARI.."= cum tot se "vântura"..prin"public", ci o medie de 1,8xxx..,maxim = ~ 2,3xxxx.. 2,4xxxx
P.L.= punctaje lunare...!,la o funcție de Lt.Col. Medic..!

DGNPM spunea...

monteoru, oxiu nevertebrat ce esti, cum iti permiti gunoiule sa jignesti fara sa ai habar de cariera omului? Am lucrat in MApN si in alta structura pana m-am pensionat din cauza afectiunilor medicale, am avut ocazia sa vad fatalai ca tine in ambele structuri. Stricaciune mai mare ca tine rar mi-a fost dat sa vad, un ratat care judeca necunoscuti.

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.agerpres.ro/social/2022/03/25/pensionarii-au-organizat-miting-de-protest-in-fata-guvernului-cerand-majorarea-pensiilor-cu-13--891150&ved=2ahUKEwiOtdPUxeH2AhXNGewKHSEHA-oQFnoECAUQAQ&usg=AOvVaw0vr5-iyDZEWhh7Ac5tNM97

NI spunea...

M .In anii80 smb era 1500.Lt Man avea 3250 sau 3500 cam 2.2 sau 2.4 puncte.Acum trebuie sa ai la smb 13000 sau 15000 brut pentru același punctaj.ex.pt sal.minim 1524net sau2550brutprimim sub30 lei pe an la pensie ducand anual adeverinte. La 40ani munca 1200 lei pensie.ex coleg 90ani ce lucrează de la 50 ani când a primit pensia mil.

Leon spunea...

„Pe creşterea pensiilor, trebuie să vedem mai întâi efectele războiului de lângă noi, să luăm măsuri gradual. Trebuie să vedem ce provocări vin pe parcurs. Mai spre vară vă oferim un răspuns”, a concluzionat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu."...!

valica spunea...

Inainte de 1989, militarii beneficiau direct de ordinul militar la solda prin reducerea impozitului cu 10, 15 sau 20% dar dupa 1990, nu s-a mai aplicat decat la pensie prin adaugarea sporului de 10, 15 sau 20%.

M spunea...

O indexare cu 13% depășește plafonul din PNRR și își taie venele Ghinea în direct pe Facebook!

Să stea pensionarii liniștiți. PNRR prevede 9.4% numai până în 2050. După aia se pot crește pensiile!

Viorel spunea...

Domnule M. Dar dacă se supără toți pensionarii pe politicieni, pe Ghinea, pe Cîțu și toți cei care au întocmit acest rahat (scuzați expresia) de PNRR și împreună cu rudele lor, cu muncitorii care primesc / trăiesc cu 1.500 lei pe lună, solicită printr-un referendum ieșirea României din UE, oare cum vor reacționa dumnealor ? Vor solicita renegocierea PNRR ? Cred că s-ar duce domnul Ghinea și Cîțu personal la Bruxelles și s-ar milogi în genunchi. Cum dracu poți să iei un angajament pe o perioadă de 50 de ani într-un domeniu atât de sensibil ? În ce calitate, Ghinea și Cîțu (asta dacă ei au fost protagoniștii) i-au băgat pe pensionari în sărăcie. Au făcut exact ca și reprezentanții noștri de seamă ce conduc Sindicate, Asociații, Ligi. Fac propuneri fiecare cum îl duce capul din proprie inițiativă.

Leo spunea...

- Pensiile și salariile mici pot fi ajutate prin impozitarea progresivă.
- Dacă Emil Păscuț citește gazeta , să ne spună pe scurt ce s-a întâmplat cu acțiunea nr. 448/98/2018 , pt. care s-a dat o luptă grea cu sistemul judiciar dar și cu sistemul mafiot din MAI și implicit din MFA și SERVICII

M spunea...

@Leo

Păscuț și Andreica sunt doi politruci de tip nou.

Fac mult rău prin declarații iresponsabile.

Viorel spunea...

Pensionarii din viața civilă fac scandal pentru că ei cu 15 ani vechime iau pensie cât cel cu 3-5-7. Jaga, Jaga cu 20 de ani vechime, vrea și el la fel ca cel cu 35 de ani. „Domnule” Jaga, Jaga. Nu te lua de pensionari indiferent de cuantumul pensiei, ci de politicienii ce au făcut legile în timp și modificările aduse lor. Critică pe cei care au condus MApN (miniștri, Șefi de SMG/SMAp, DGFC, DGJ, CPS=care le-au băgat sub nas proiecte gata făcute). Ia-l la măciuci pe șeful dumitale cu cotizația la zi care face numai promisiuni și spune minciuni. Un comentariu fără logică. Ia exemplu de la domnul M.

Calinmihaib12 spunea...

Rambo2021:
(16:15'/26.03.a.c.)
..rațiunea pt. care în perioada:07/1977
12/1990 s-a folosit , cf. lg. 19/2000, SMN/E= salariul me diu net pe economie ,la calculul PL (= punctaj lunar),.era VOINȚA AUTORITĂȚII ROMÂNE de a nu scă dea prea mult cuan tumul pensiei..!; dacă se utiliza SMB/E(evident lunar ), PL rezultat din împărțirea VLI (= venitul lunar brut) la SMBL/E, era MAI MIC..!

Calinmihaib12 spunea...

"NECUNOSCUTULE":
(22 .03.a.c.)
..cum.."ai..15 ani furați.."..?( îi ai lipsă..efectiv.."canr. de ani" din vechime, cu VLI = veniturile lunare aferente.., sau: ca venituri lunare din cei 15 ani="furate" din..cuantum, luate în calcul la stabi lirea cuantumului pensiei..?
Fii precis, dacă scrii pe un blog, dorind să spui CEVA
..CUIVA..!(?).
"Comentariul" tău, mult prea.."laconic
"..e.."gândire"..ne
finalizată, cu voce
tare..și/dar "de neînțeles"..!

Calinmihaib12 spunea...

BUREBISTA:
(00:01'/22.03.a.c.)
..e o "nuanță"..:
cadrele militare clasate "APT LIMITA T"= LA PACE si/sau
LA RĂZBOI,..NU sunt trecute "automat" în rezervă/pensiona re,ci trebuie,dacă vor să se pensione ze, să facă CERERE ..în acest scop..!;
Militarul clasat apt limitat putea să lucreze în conti nuare pe o funcție corespunzătoare stă rii sănătății sale de apt limitat,dar NU putea ocupa o FUNCȚIE de COMANDĂ ..!
(Cel puțin= așa era
..până prin 2004, anul pensionării mele..!;dacă între timp s-a modificat
..BAREMUL..,atunci poate fi ,eventual, altcum decât am scris..!).

Calinmihaib12 spunea...

Rambo2021:
(16:15'/26.03.a.c.)
..rațiunea pt. care în perioada: 07/1977-12/1990 s-a folosit, cf. lg. 19/2000, SMN/E= salariul me diu net pe economie ,la calculul PL (=punctaj lunar),..era VOINȚA AUTORITĂȚII ROMÂNE de a nu scăde a prea mult cuantumul pensiei.!; dacă se utiliza SMLB/E(L=lunar), PL rezultat din împărțirea VLI (=venitul lunar brut) la SMBL/E, era MAI MIC..!

NI spunea...

Rambo21.Ms.pt.acuratete.De reținut că acum punctajul e mai mic

M spunea...

@Viorel

Interesant comentariul. Mă pune pe gânduri! Da, o mișcare unită ar fi devastatoare. Dar....

😁 Îmi permiteți vă rog o scurtă analiză a manipulării?

Nu scoți niciodată în stradă pe cineva daca îl acuzi pe el. Adică dacă spui: "bă fraiere cu 4 clase, ai muncit 20 de ani la sapă și vrei pensie cât un neurochirurg cu 40 de ani de practică?"

Nu e bine!

Atunci spui: "vai, ce pensie mică ai! Nu e vina ta! Alții sunt vinovați! (aici indici dușmanul: companiile străine, militarii cu pensii speciale, corupții, marțienii, inorogii - mă rog, pe cine ai boală la acel moment). Împreună facem dreptate!"
(E important să spui că ești de partea lui, că nu e singur, că "românii așteaptă asta de la noi".)

Am început cu cuvântul "tranziție". A mers vreo 15 ani.
Am trecut la "integrare". A mai mers vreo 10 ani.
Acum suntem la cuvântul "reformă". Prevăd încă vreo 10 ani.

De ce e nevoie de aceste cuvinte?

Pentru că societatea se conduce mai ușor prin ceea ce se numește "revoluție continuă"!
După cum vedeți niciunul din cuvinte nu e despre a clădi ceva. Sunt cuvinte care dărâmă tot ce a fost mai înainte pentru că mereu oamenii sunt mai entuziaști la începutul unui proiect!
Începerea unui proiect creează așteptări, oamenii se entuziasmează ca atunci când primesc un cadou.
Iar dacă nu faci ce au zis atunci găsești imediat un vinovat extern. Cine? Păi am spus mai sus: companiile străine, cei cu pensii speciale, serviciile, marțienii.....

Sindicatele, asociațiile, ligile au două interese: cele ale membrilor și cele ale conducerii.
Câtă vreme membrii nu pot defini o revendicare comună, conducerea face ce vrea.
De ce credeți că nu reușim să cădem de acord pe nici un subiect?

Leon spunea...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.stiripesurse.ro/amp.php%3Farticle_id%3D2311595&ved=2ahUKEwjt34Hspub2AhXINOwKHfRfBZwQ0PADKAB6BAgDEAE&usg=AOvVaw0Q2nCQZry9MFDL2z4hRo2A

Calinmihaib12 spunea...

NI:
(27.03.a c./14:12')
..Evident că e MAI MIC..DUPĂ.. 1990, din moment ce se face raportul: VLIB ÷ SMLB/Ec.,iar numitorul SMLB/Ec. e mai mare decât SMNL/Ec. utilizat în algoritmul de calcul contributiv numai cei 13 ani: '77-'90..!
LEGENDĂ (pt."necunoscatori"..):
•VLIB=Venit Lunar Individ. BRUT
•SMLB/Ec.=Salariul Mediu Lunar
BRUT pe Economie
•SMNL/Ec.= Salariul Mediu NET pe
Economie = luat în calcul la stabirea punctajului lunar în le gile: 19/2000,263/2010,165/2011= OUG.1/2011 și 127/2017..!, pt. anii: 7/1977-12/1990..!;înainte și după anii amintiți, se utili zează: SMLB/Ec...! (care ACUM..e = ~/> 6.000 de lei..!?).

Leo spunea...

În același sens , dar apărut pe 28.03.2022

https://ziarulunirea.ro/lovitura-pentru-politisti-varsta-de-pensionare-s-ar-putea-mari-cu-cel-putin-3-ani-ce-se-intampla-cu-pensiile-lor-766391/

Huhu Rezea spunea...

Se refera la același material pe care l-am publicat in topic.