Un produs Blogger.

vineri, octombrie 28, 2022

Budăi prins cu ocaua mică în aplicarea Jaloanelor 214 si 215

71 comments

 Lumea Justiției a dezvăluit că, acum, celebrul proiect de ordonanță de modificare a tuturor legilor speciale care reglementează pensii de serviciu a fost creat de vasluianca Valentina Robu, secretar general al Casei Naționale de Pensii Publice.




 Băietul de la Moldova s-a jurat câteva zile că nu știe nimic. 

Te pui cu IT-iștii! Dacă știu să ...cate, documentul vorbește singur.

Magistrații au reunit toate forurile posibile pentru a țipa că Guvernul atentează la independența lor și l-au pus și pe Predoiu să jure că nu a avizat un asemenea proiect de act normativ.

Parcă și văd că în zilele următoare doamna Robu va fi călcată pe bombeuri de DNA

Numai militari, polițiștii și penitenciariștii în activitate tac chitic și laș, sperând că vor sări  alții să le salveze pielea. S-au culcat pe urechile lui Ciucă, Ciolacu, Dîncu și Bode care-i apără cu prostia că pensiile militare nu ar fi reglementate de o lege specială.

Doar rezerviștii care n-au înțeles că acest proiect nu îi vizează și pe ei au început să mârâie pe ici pe colo.

Amenințările cu demisia din ultimele zile, în special din partea magistraților și polițiștilor, ar înceta dacă proiectul de ordonanță ar cuprinde și un articol privind recalcularea pensiilor speciale în plată potrivit acelorași principii din PNRR, dar cu impunerea unui cuantum maxim. 

CCR a admis în numeroase decizii privind plafonarea pensiilor militare că este constituțională plafonarea minimă și maximă a  cuantumului pensiilor speciale.... cu condiția ca plafonul maxim să nu fie mai mic decât componenta contributivă. 




71 de comentarii:

csej spunea...

Mi se rupe in 14 de legea 223/2015 in forma actuala.Nu mi-a adus nimic bun.
Stie cineva pe umbla maiorul GO?La cat de tembel e nu e imposibil să-și pierdut busola si sa se fi rătăcit prin Rusia.Ar mai fi o varianta si anume sa-l fi lovit cu o săgeată Diana.....Sosoaca.

Brenda spunea...

Și ce este asta?????

Leo spunea...

Forțează puternic pe topic vîscu suge sevă ................

Leon spunea...

https://m.ziare.com/pensionari/pensionari-politie-crestere-varsta-pensionare-1769036

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bulan Pulai, sfrijit ca un pai, nu e ăla fioros, care arata flendoros ca scos din gura cânelui flocos si colțos, dus si uitat un an lipit de-un tavan la terapie intensiva taman, fara sapă, papă, femei si apă?

Ieșean spunea...

Huhurez cred ca trebuie de pe acum sa pui bani deoparte pentru un miel de Paste.Este Budai si nu Bulai.

Viorel spunea...

Domnule Huju Rezea. Eu văd altfel problema. Nu cred că doamna Robu va fi călcată pe bombeuri de DNA pentru că, presupun (nu spun că așa și este) că doamna Robu a scăpat acest „Poiect” de OU, tocmai pentru ai avertiza pe magistrați ceea ce îi așteaptă pentru a lua măsuri de contracarae. Dacă va fi muștruluită, va fi de șeful ei.

Leon spunea...

https://www.gds.ro/Actualitate/2022-10-28/ordonanta-de-urgenta-care-modifica-statutul-politistului-adoptata-de-guvern/

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Schiorcăitul asta mincinos, care-i plange pe pensionari la modul codoș si viclenos, e o mare figura de-mi vine sa-l stuchesc drept in figură!

Ein Stein spunea...

Parerea mea e ca documentul asta e facatura, e mult prea mic, are 31k, pentru OUG-ul rasuflat. Documentul in cauza, la 31kile, nu ar trebui sa aibe mai mult de doua pagini, daca tinem cont ca birocratii habar nu au sa lucreze cu instrumente office, documentul are cel mult o pagina care probabil contine antet, sigle, si alte nebunii. 100% documentul e facatura! Cred ca celor interesati le-a scapat detaliul.

Huhu Rezea spunea...

OUG 59/2017 a fost mai grea?

Alexandru spunea...

Huhu
În primul rând, doamna Robu este secretar general al CNPPS și nu al MM
Doi, doamna nu va fi călcată de DNA pentru că a fost ea sau alții de pe lângă (a se citi acoperiții de la casa de pensii) au dat document către procuror astfel încât ei de marți au sărit la gâtul CSM, care se făcea că nu știe nimic
În fapt cele două doamne de la CSM nu au sărit de pomană la gâtul președinte CSM pentru că ei sunt cei mai loviți pentru că nu vor mai avea pensii de peste 35-40 mii lunar.
Mai mult crește vârsta la 65 ani și scad procentele la pensie funcție de anii munciți deci adio la pensie după câteva luni de muncă în justiție
Până la urmă nu este rău nimic, nu este admisibil că unii să ia pensii de 7 -15 ori mai mari cu toate că au muncit mai puțin
Problema este că se adeverește ce vorbim, PSD și PNL și UDMR vor să ne o tragă rău
Ideea este că în viitor va urma și reașezarea pensiilor așa că atenție ce vă doriți

anonim spunea...

CFI-ule
Vezi ca Huhu a corectat deja titlul
sterge-ti "margelele" ca ramai de....

M spunea...

@Leon

Mișto! Legarea de glie! Mă întreb de ce la medici de exemplu nu putem impune să lucreze 5 ani in România?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Brenda, acest oug buclucas a fost creat doar de catre doamna Secretar General al Ministerului Muncii, Valentina Robu, adica de catre o singura persoana, si nu de catre o Comisie de specialisti si juristi din cadrul Ministerului Muncii, alaturi de specialisti si juristi din Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei, Ministelul de Interne, al Apararii si SRI, cat si alte ministere, sub indrumarea ministrului, Budăi si alti ministrii, doamna fiind folosita, precum un soldat furier-scrib de cancelarie la o Companie de Armată, pus din lene si plictiseala de catre Cdt de Plt pentru a-i scrie Planul de desfasurare la instructia de front pentru a doua zi in Poligon, sau exact este cum ar pune un Director de uzina pe secretara lui sa-i faca toata treaba de birou, doar ca el sa leneveasca in fotoliu, sau in acest timp sa traga o fuga la amanta din dotare sa-i puna de-o măligă pe burtica, sa-i treaca frezoanele si sa-i racoreasca caldurile de la gripa porcină sa nu devină frigidă! Ai inteles cat de grav este sa lasi o secretara sa hotarasca soarta a zeci si zeci de mii de oameni, doar ca ministrul Muncii, specialisti, juristi alti ministrii culturisti cat sunt lenosi si ii dor pe ei in 14 de soarta acestor oameni din bobor? Pentru ca a dat cu copita si in magistrati cu acest oug, te voi anunta cand doamna va fi calcata, cat de curand de catre DNA, conform standardelor statului paralel, mafiot si esuat sa fie arestati toti cei care atenteaza la bunastarea si huzurul acestora! Eu i-as da doamnei, Robu Valentina, Premiul Nobel, pentru istetime siharnicie ca a facut munca unui intreg Guvern, platit cu bani grei si publici sa intocmeasca si sa emita astfel de oug-uri! Ai inteles, surioara?

Viorel spunea...

Cornele. Mă dezamăgești. Moldovenii / Moldovencile NU E PROȘTI. Să-i ferească Dumnezeu pe hoți (politicieni, din alte ministrere, hoți de rân), infractori, mafioți și interlopi, să ajungă Președinte al României și Prim ministru un moldovean. Știm ce înseamnă sărăcia, ce înseamnă să mă furi, înșeli, tâlhărești, să nu faci nimic din punct de vedere economi din Moldova lui Ștefan (nu tu șosele, autostrăzi, alte investiții pentru crearea locurilor de muncă) să mă aduci în situația de a nu avea ce pune în gură la copii, etc. Jale ar fi. Cred că ar emigra cu toții în țările calde. Iar tu Cornele, moldovean de viță veche, te-ai găsit să-l critici pe Budăi. Adu-o pe Olguța dacă (,) consideri că a fost sau este mai bună, Raluca Turcan, Marian Sîrbu, Sebastian Lăzăroiu, Rovana Plumb, Sulfina Barbu, etc. Domnul Budăi a crescut la țară de bunică, știe ce înseamnă munca și valoarea banului, știe să dea cu sapa sau cu coasa (nu ca Boc). Știe și meserie, deci, Ciocu mic! Noi suntem sub putere!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel, critic numai prosti facuti gramadă, lumea sa-i stie si sa-i vada, nu din consderente de moldoveni, olteni, ardeleni si alti X-meni ,,...eni ''! As critica din alte natii, si ei ca fratii in aberații, dar nu vezi ca avem si noi un săsoi, dar si ăla făcut vărzoi la oloi?! Vai de noi!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Akoarde, inima pentru femele sujele de akadele ma arde: ,,lasă ca merge si așa''... ,, șase-șase, hai ca te-am ars!'' si cu reclama asta o las așa, pe făraș, caci la unne temme avec unne le subiecte d'unne belle madamme bonduelle care delireaza si debitează fofează-n găoază, ce o oug o fentează, titlul si continutul ce mai contează?!

Huhu Rezea spunea...

Amenințările cu demisia din ultimele zile, în special din partea magistraților și polițiștilor, ar înceta dacă proiectul de ordonanță ar cuprinde și un articol privind recalcularea pensiilor speciale în plată potrivit acelorași principii din PNRR, dar cu impunerea unui cuantum maxim. DE ce să te mai pensionezi dacă pensia va fi calculată/recalculată la fel?

CCR a admis în numeroase decizii privind plafonarea pensiilor militare că este constituțională plafonarea minimă și maximă a cuantumului pensiilor speciale.... cu condiția ca plafonul maxim să nu fie mai mic decât componenta contributivă.

Viorel spunea...

Domnule Huhu Rezea. Un răspuns la o întrebare vă rog. În proiectul de OU se stipulează că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. De ce domnii politicieni fac discriminări între pensionarele femei din cadrul SNAOPSN și cele din viața civilă ? 65 de ani pentru SNAOPSN, 63 (art. 53 / Legea nr. 263/2010) de ani pentru societatea civilă. Au omis ? Sau facem o lege pe o filă urmată de alte 100 de file cu modificări și completări ? În cazul acesta vor reveni cu alte OU când vor depista neconcordanțe.

Militar de la 14 ani spunea...

#M
Pentru că suntem fraierii de serviciu. Toți au nevoie de medici, copiii noștri merg la școală, deci depind de profesori. De armată, MAI numai depinde nimeni. Stagiul militar obligatoriu mai lega civilul de militărie. O mare eroare s-a produs prin scoaterea acestuia. Ăsta e unul din motivele pentru care am ajuns aici.

RD spunea...

@Huhu Rezea, de ce să fie 'un articol privind recalcularea pensiilor speciale în plată potrivit acelorași principii din PNRR'?
Ce vină au de exemplu cei care au ieșit la pensie pe legea din 2015 până la OUG din 2019?
Dacă își doresc atât de mult să le recalculeze cu legea avută la ieșirea la pensie, iar dacă ar depăși ce includea, să modifice.
Cum se întâmplă că mai mereu găsesc ăia variante de a face rău pensionarilor militari? OUG, nu mai actualizăm, indexări mici sau deloc..
De de să se pensioneze de acum? Ca să iasă la vârstă mai devreme sau anticipată și să fie cu legea modificată cu OUG din 2019, pe 6 luni, nu 12..
Și acum mai credeți în CCR? CCR e instrumentul politicienilor sau invers, depinde de situație.
Să iasă la pensie cu ce a spus BM pentru următorii pensionari, nu pentru cei de acum.
Sau dacă tot vor să taie de la pensionarii militari, s-o facă de unde au 9000, 10000, 150000.. Nu să le recalculeze și să iasă pe minus cei care au acum 2000-5000 și care au muncit zeci de ani ca militar.
Au uitat de proiectele de supraimpozitare pentru cei cu pensiile (și militare) de peste 7000 lei? Acum vor și la cei sub 7000. Să le dea civililor care au pensii mici pentru că au muncit ba la negru, ba anticipat, ba pe caz de boală, că sunt de vină militarii care au muncit zeci de ani și au riscat multe pentru cariera lor.

M spunea...

Pentru că vor să crească vârsta de pensionare?

M spunea...

@Alexandru

adio la pensie după câteva luni de muncă în justiție

Tot 25 de ani ca magistrați (judecător sau procuror sau asimilați).

Din partea mea să îi ia naiba că au judecat mereu împotriva noastră.... doar voiam să din exacți! 😁

Alexandru spunea...

Cu câtă ușurință vorbește un tip de "un miliard furat numai la vaccinuri". Aceasta e România reală și conducătorii ei, domnilor.
„Sunt unul dintre cei care am riscat foarte mult când am solicitat votul colegilor mei să intrăm la guvernare. Nu îmi pare rău că am făcut acest lucru, fiindcă lucrurile au mers înainte şi am ieşit dintr-o zonă foarte întunecată a României. Să nu mă enerveze să îmi aduc aminte exact de toate cifrele din pandemie şi de dezastrul din pandemie şi până să mai răspundă, întâi să dea explicaţii pentru miliardul ăla furat numai la vaccinuri şi eu încep să fiu mulţumit. Să nu mă facă să îmi pară rău că v-am rugat să votaţi să intrăm la guvernare, să ne asumăm o asemenea responsabilitate în cea mai mare criză prin care trece România după al Doilea Război Mondial, pentru că o să venim cu toţii şi o să spunem toate adevărurile. Nu vreau nici să intre România într-o zonă de instabilitate politică, nici economică. Dimpotrivă, vreau să construiesc cu Nicolae Ciucă. Suntem amândoi conştienţi de responsabilitatea pe care o avem în acest moment, dar vreau ca colegii mei să fie respectaţi şi nu să fie atacaţi pe nedrept. Să nu mi se ceară înlocuiri pe nedrept, fiindcă în acel moment parteneriatul nostru va lua sfârşit”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Huhu Rezea spunea...

Pentru că o recalculare îi obligă să aducă soldele de grad și funcție la zi, potrivit majorărilor din L 153/2017. Te-ai prins?
Eu spuneam că recalcularea si plafonarea ar pune capăt dorinței celor care vor să se pensioneze neterminati, dar cu pensii de 5 cifre.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Stelica, eu mi-am tras-o cu pacaleala-greseala, dar ce mi-e Culai, Pulai, Budigăi sau cati or mai fi ei, cand toti sunt mafioti, misei, mincinosi si derbedei!

Alexandru spunea...

În rest, totul normal. Ei sunt oameni patrioți, cinstiți și conștienți de responsabilitatea pe care o poartă. Cine naiba nu înțelege că țara asta se duce dracului din ce în ce mai repede și la modul garantat?! Resursele prăduite, industria, agricultura, infrastructura etc la pământ, forța de muncă plecată afară, natalitatea jale și un mare val de decreței care începe să bată la porțile pensionării. Doar câteva, sigur am mai omis cel puțin încă pe atâtea. Vești bune are cineva?

Viorel spunea...

Domnule M. Această problem am postat-o într-un comentariu pe perioada Pandamiei amintind că Olguța le-a dat medicilor, asistenților în anul 2018 salariul la nivelul anului 2022, adică prevederile legii integral. Mai mult ca sigur că jumătate din Craiova îi sunt rude / medici, deci cu dedicație și nu că ne pleacă medicii din țară (DISCRIMINARE ÎNTRE MINISTERE). De plecat, tot au plecat, de venit, nu au mai venit. Apoi, am propus să facă ceea ce a făcut Parlamentul bulgar. A solicitat derogare de la UE pentru a nu încălca art. 4 pct. 3 și art. 14 CEDO-Interzicerea discriminării=libera circulație, etc., pentru ca medicii / asistenții să-și practice meseria în țară pe o perioadă egală cu cea a școlarizării (ex. România / medic=6 ani), apoi poate pleca unde vrea. La ei se poate, la noi nu. Păi cum să-și cheme politicienii rudele acasă dând legi în acest sens. Nu-i iau rudele la bătaie de rămânem fără Parlament și organizăm alegeri anticipate ?

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Coane, @Leoane, daca in Statut nu scrie despre batalioane de pulăneală cu pulanele pe schinare, nu are nici o valoare!

M spunea...

@Militar de la 14 ani

Aveți dreptate! Din păcate!

Observ acum și o campanie de denigrare.
E amuzant un articol cu un locțiitor de la un inspectorat de poliție "implicat într-un accident rutier din care a rezultat rănirea unei femei".

Pe scurt, polițistul mergea cu mașina printr-o parcare și una a intrat cu scuterul în mașina lui lovindu-l din spate.

Dar câți citesc articolul și câți citesc numai titlul?

RD spunea...

Sincer, m-am prins de cât de mult și-au bătut joc politicienii de pensiile militare, așa că dacă vor recalculare, s-o facă în funcție de legea de care au beneficiat militarii la momentul ieșirii la pensie, nu acum. Și cei care au depășit ce scria în pensie, să fie tăiat. Cu această lege propuse de BM, înseamă venituri mai mici și pentru mulți oameni care au acum maxim 5000 lei. Adică pensie medie, nu mare sau foarte mare (8000 - 10000 - 150000).
Adică ce e asta? Joacă pe banii pensionarilor militari? Faci una care să fie avantajoasă pentru pensionarii militari, nu să tai și din cele mici/medii. Au tăiat și plafonat destul din pensiile militare. Au tot schimbat legi și OUG, neactualizarea, neundexarea, la pensiile militare.. Dar de mărit la pensiile civile cu 10%, 14%, nu e vreo problemă!

Alin spunea...

Salut camarazi, as vrea sa expun câteva idei foarte simple , cum ar fi: pensie militara 15 ani cascheta 20 ani munca efectiva și de aici în sus diferența sa se facă după vechime, toate pensiile aduse la zi indiferent de anul pensionarii.ex cuantumul pensiei sa fie dat de omm si ani de armata, în acest caz nu ar mai fi discriminări între terminați,neterminati etc,fiecare cât a muncit atât sa I se dea.ps fără calcul în cuantumul pensiei a oskarului.cred ca este cel mai corect.

Leon spunea...

Asa DA:
https://www.stiripesurse.ro/eful-politiei-capitalei-a-ramas-fara-permis-sanctionat-de-politistii-din-judetul-pe-care-l-a-condus_2629430.html

anonim spunea...

E greu in criza!!
In primele 9 luni 2022 fata de aceeasi perioada din 2021
OMV=5,5mld $ in plus(au astia la gaz prin munti ceva de speriat)
Shell=19 mld $ in plus
hipermarketurile raporteaza profit intre 0.5 si 3 mld $ de la penny sau lidl pana la walmart
Urmeaza sfarsitul anului...:)

Norvegia estimează venituri record de 131 miliarde de dolari din petrol și gaze în 2023
(anul asta "se multumesc" doar cu 106 mld)
https://www.forbes.ro/norvegia-estimeaza-venituri-record-de-131-miliarde-de-dolari-din-petrol-si-gaze-in-2023-292267
Au toate motivele sa zica asta:)))
"Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei, explică motivele pentru care plafonarea prețului nu este o soluție bună"
https://www.rfi.ro/economie-149823-norvegia-cel-mai-mare-furnizor-gaze-europa-explica-plafonare-nu
https://www.romaniatv.net/norvegia-profita-din-plin-de-criza-gazelor-castigurile-din-vanzari-au-crescut-de-zece-ori-fiecare-cetatean-ar-primi-4-000-de-euro-daca-profitul-ar-fi-redistribuit-populatiei_6861111.html
Si amerlocii o duc din ce in ce mai bine
Macron a certat SUA și Norvegia pentru prețul cu care vând gaze și energie Europei: Nu putem să plătim de patru ori mai mult decât prețul la care vindeți industriei voastre
https://ziare.com/emmanuel-macron/macron-despre-pret-1766601
slava ucraina
doloi putin
Pentru cei cu 15-16 000 pensie articolele nu sunt interesante

Leon spunea...

La sugestia specialistilor BM si in L 127/2019 se va egaliza varsta de pensionare la 65 de ani si pentru Femei !
Deasemenea se va limita si pensionarea anticipata!
Pentru militari se va majora Varsta de pensionare la 65 de ani, ESALONAT conform viitoarei Anexe !
Oricum, militari cu 25 ani vechime se vor grabi sa plece din sistem chiar la 52 de ani, ajutati de grupele de munca..!

Laurentiu spunea...

Decidenții, de la Mutulică și Gângavu' și până la ultimul consilier local, TOȚI sunt niște nevertebrate!
Se știe că adesea indivizii fără demnitate și onoare sunt asociați cu marea familie a nevertebratelor, tocmai pentru că acele calități sunt osatura unui caracter sănătos și puternic. Moluște vâscoase, caractere diforme și perfide, spurcăciuni de tot felul au acaparat întreaga scenă politică și dictează astăzi norme în materie de etichetă și noblețe. Așa ne trezim cu un șef de stat major, jurat pe onoare să nu se bage în politică, uitând a doua zi de cuvântul dat, ori cu ministru la educație prins cu plagiatul dar ținându-se cu dinții de scaun, până când indignarea publică l-a cam izbit de toți pereții.
Ce să mai spunem de ăla de la Interne, care este un clasic exemplar de nevertebrată, alunecând vâscos de câteva ori printre degetele ce amenințau să-i stranguleze mandatul. Poate în alte țări, unii își anunțau demisia la primul semn de neîncredere publică, dar NU la noi și NU cu nevertebrate.
Ăla strâns serios cu ușa după ce a fost prins cu plagiatul de pe Wikipedia (!!!) și atacat la jugulară, cu o moțiune de cenzură, alege să arunce o diversiune: cică vrea să mărească salariile polițiștilor! Și brusc, presa română ghiftuită și ea din tolba partidelor, s-a grăbit să împrăștie din duhoarea unui comportament de cea mai joasă speță.
Gestul său este asemănător cefalopodelor (caracatițe, sepii, calamari) care obișnuiesc să lase în urmă nori de cerneală pentru a-și deruta urmăritorii. Și i se potrivește de minune comparația dacă ne gândim și la mimetismul acestor vietăți de tenebre. Altfel spus, își schimbă culoarea, în funcție de mediu… așadar PDL-istul portocaliu de deunăzi (pe care îi înjură și azi toată lumea pentru tăierea salariilor cu 25%) a devenit azi liberal galben-albastru fruntaș, cât ai clipi din ochi!
Ce să vă mai spun și despre ăla cunoscut ca ministrul pensiilor (și nu al Muncii cum ar fi normal) care pe sticlă (la televiziuni) își contorsionează muianul și se screme aproape, ca să-i picure niscai vreo lacrimă, ca să arate că el nu mai poate și se sfarmă de grija pensionarilor, iar în realitate îl doare-n pluă de pensionari!
Ăla și-a pus din luna iulie, spun sursele mele, oamenii apropiați și loiali, (agaricii aduși de el în minister) ca să facă simulări privind TOATE pensiile.
Singura lor constantă, este că trebuie să taie de la noi, "specialii", ca să poată mări și la civili că noi avem destul și prea destul !
Ăștia hotărăsc soarta pensionarilor militari!
Avem exact ce am ales!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Bundăi Bâzdâgoi a fost prins transpirat si ascuns in gluga cu știuleți de păpușoi cum icnea pe viteza inainte si inapoi, fără milă, dezbracat de orice textilă, cocoșat ca o cămilă si in durligele cu sacii goi, dar cu mânurile bosolind un pupăzoi pe la roaba secretara in răgăliile din budigăi, si se jura ca nu fura dar l-am prins cu guguțul oug-ul cum îl morfolește-n gură!

Viorel spunea...

Alin. Tu îți expui părerile în funcție de situația ta și cum îți este ție mai bine. Citește cu atenție și încearcă să înțelegi: „decât să fie condamnat un nevinovat mai bine să scape 10 vinovați”. Eu am Oskar (pe bune) și sincer îți spun că îmi este indiferent dacă îmi va fi luat sau nu, pentru că oricum nu pot face nimic și atunci pentru ce să mă stresez și să fac riduri la 61 de ani, las pentru mai târziu. Revenind la exemplul dat cu condamnarea. Acest Oskar a fost inventat la fel ca și Solda de merit. De ce să-i iei un drept pensionarului care îl merită pe bune. Cine la luat dea-n praștia, atunci să-i tăiem nasul (cel cu o nară) și Oscarul totodată. Cât despre inechități, parte dintre ele se vor elimina, dar tot vor mai rămâne, asta dacă analizezi și calculezi situația la rece cum se spune.

Leon spunea...

Si Polițiștii sunt la datorie 24 ore din 24:
https://jurnalul.ro/stiri/locale/viata-bate-filmul-doi-politisti-au-taiat-funia-unui-barbat-care-voia-sa-se-spanzure-in-alba-913656.html

Brenda spunea...

Deci pana in decembrie? Atunci o lălăie până ajung să intre în vacanță parlamentară deci se aplică după 90 de zile? Bine așa că cine știe ce se mai poate întâmpla, vor va fi greu să ajungă la o aplicare, iar dacă se aplică ,CREDEȚI ca nu or să mai apară iar modificări ? Dar nu se mai aude nimic de statul cadrelor militare.Cica spunea că la sf lunii septembrie intră la pachet cu cele privind siguranta națională.Acest CIUCĂ este o
un mincinos și lipsit de profesionalism .Iar PSD în frunte cu CIOLACU ,SA NU MAI SPERE CA VOR FI VOTATI ,,șanț și ăștia niște profitori și și-au dat mâna cu alți nemernici.Asa se nasc partidele extremiste

Slivă spunea...

Dacă,, cunoaste" și nu spune... este penala,, treaba"!
Dar PSD-iști s-au devalorizat ca și moneda națională!

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Ia atentie, broscoi, vai devoi, ca la noapte o s-o dam in marșarier si noi, cand in pijamale vom fi transpirati si goi, din pozitia inainte in pozitia inapoi, fiind vorba, cum spunea si botoxata, Carmen Hara, ca se schimba iarăsi ora, nu ca-si pune doamna cu greșeala in cap poala, tremurand ca racitura si salivand din toată gura, caci saraca si uitata nici n-ar mai avea motive ca sa mai destupe oala sa accepte incremenita trihirica cat sarmaua, cand tăria de altă dată e ca ceara inmuiată, ca nasoala!

Leon spunea...

@Huhu, poate reusiti sa postati emisiunea de astazi Insider politic(Prima Tv), invitat Marius Budai:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://economedia.ro/ministrul-muncii-impactul-in-cazul-pensiilor-speciale-este-01-din-pib.html&ved=2ahUKEwi9_J_LrIX7AhWKjqQKHTv7ANsQFnoECAcQAQ&usg=AOvVaw0GfpvhdLUMkoFZXkJ0S4dV

Leon spunea...

https://sindicateuropol.ro/consecintele-modificarii-legislatiei-pensiilor-militare/

RD spunea...

Și PNNR este un instrument politic. De ce a fost inclus acel procent de 9.4% la pensii deși nu a fost cerut de Comisia Europeană? A fost inclus de USR în primul rând pentru că foarte puțini pensionari votează cu acest partid, apoi PNL prin Cîțu și Turcan, deoarece au gândit împotriva PSD, fiind la bătaie cu acest partid pentru primul loc, deși mulți PNL-iști nu au știut de acel procent.
Sunt sigur că dacă nu va fi lăsat PSD să mărească an de an din cauza acelui procent din PNNR, va fi blocat! Deci ori va fi scos s-au mărit cu câteva procente din PNNR ori va fi pus în pericol PNNR.
Nu poți să tai pensiile militare de sub 7000 lei. Poți tăia pensiile mari și foarte mari. Cum ar fi să aplici propunerile BM la toate pensiile? Păi și cele de 5000 (aproximativ media pensiilor militare) ar scădea cu 10-30%. Dar ce ușor, nu se mai vorbește de inflație când vine vorba de pensiile militare.

Leo spunea...

Luni , pe 31.10 se întrunesc mai marii coaliției de 70% din Parlament , ca să decidă procentul de majorare al pensiilor publice și cum să arate pensiile speciale deoarecetrebuie să definitiveze legea bugetului.
Ce mi-e Ramses Bolovan , ce mi-e Falus Budigăi , ce mi-e Dottore ce mi-e Colacu - toți o gașcă de fripturiști oportuniști.....

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leon,
Budigăi, de astă dată, a brodit-o pentru noi!

Viorel spunea...

RD. Încerci să încropești câte un comentariu dar nu prea îți iese. Mă mai și copii pe ici colo. Când afirmi de Cîțu și Turcan, începe mai întâi cu Ghinea pentru că el a gândit PNRR-ul cap-coadă. Doamna Turcan a semnat ca primarul în calitate de ministru al Muncii pentru că la PNRR nu prea se pricepe, însă semnătura era obligatorie, Cîțu nu e prost, știa ce prevede PNRR, dar știind că Ghinea are Societatea lui și ONG-uri pe consultanță a semnat la fel pentru că trebuia semnat, cu speranța că de Moș Nicolae va primi vreun cadou. Cât despre PSD, la ce măriri te referi. Dacă la pensii, va fi o OUG pentru toată lumea și gata. Dacă te referi la indexări, aici avem o problemă. Anul acesta, conform PSD, indexarea (Prima TV, acum 30 de minute / nu știu dacă era în direct sau reluare pentru că am stat doar un minut / îl prezenta pe ministrul Budăi care a spus că după toate calculele făcure de ei, cu hârtiile pe masa, mai mult de 10% indexare nu se poate, dacă PNL vine cu altă propunere mai mare, ei nu se opun, numai să specifice de unde se iau banii) va fi de 10% pentru că așa îi convine PSD-ului, dar în primul rând lui Ciolacu și asta pentru că, deși există bani pentru 15%, vrea să aibă bani pe la anul când face rocada cu Ciucă devenind prim ministru (el zice că nu vrea să fie, dar deabea așteaptă să-l vadă consătenii în această funcție, dă bine și la CV). Dând indexarea de 15% se gândește că va fi un an greu pentru PSD, vine 2024 an electoral și s-ar putea să o muște (de unde vor ei / cap sau rădăcină).
RD. În concluzie, indiferent ce comentez eu sau tu pe blog nu are nici o valoare, doar o descărcare nervoasă presupunând ca de obicei (cu temei) că politrucii or să ne-o tragă. S-ar putea să iasă bine pentru toți, asta dacă nu se oftică cei cu pensii foarte mari și admit că ce a stabilit BM este (omenește, nu pe furtișaguri) formula cea mai corectă. Vom vedea.

Viorel spunea...

Slivă. În urma acestei declarații publice a lui Ciolacu, DNA-ul ar trebui să se autosesizeze și să-l cheme să dea explicații. Aici nu vorbim de 1.000 – 2.000 de E ci de aproape un milliard (în jur de 875.000 E au costat cele 180 de milioane de vacinuri). Deci, să lase găinăriile și să-i cheme pe toți cei vinovați la bară. Eu m-am epuizat fizic și stresat pentru 83 de lei pe care Andrițoaica nu mi i-a dat la actualizare, iar ei împrumută bani cu dobânzi enorme șii dă la o crâșmă din Giurgiu să vândă măști și alea expirate și vaccinuri colorate. Iar dacă știe (cum afirmă) despre înlocuiri pe nedrept (Dîncu), să iasă și să spună public, care sunt motivele înlocuirii / nedreptățile făcute de Ciucă, Iohanis / PNL Ca să știm pe cine dăm vina în 2024 la vot. Să nu creadă domnul Ciolacu, că noi pensionarii l-am uitat că atunci când a putut și a putut dar nu a vrut, nu a dat drumul spre aprobare la acel Proiect PLx-199/2020 care ne-ar fi adus unele beneficii până la intrarea în vigoare a noii OUG, chiar dacă Ciucă și Gulerații nu voiau. Le vine și lor rândul mai rău ca la PSD. Corect, cinstit, LA VOT.

Viorel spunea...

Leo. Lui Ramses I (întâi), Dottore și Colacu am ce să le reproșez la fiecare, reproșuri cu exemple care se întin pe mai multe pagini, însă la Budăi vă rog să-mi dați ca exemplu o inițiativă, măsură, promisiune, etc., care îl descalifică și care v-a nemulțumit sau v-a creat un prejudiciu.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

@Leo, ce mi-e mie scârnăvie sub cofragul de cutie cu hernie, peste bot si scăfârlie sa le fie in vecie, 'tu-le rasa fara taxa tat-sului de la Malaxa!

raul spunea...

Si noi dobitocii stam cu gazul in pamant !Nu suntem in stare sa batem niste tevi la Caragele de ani de zile!Macar ala ,ca sa zicem ca in apa e mai greu!

monteoru spunea...

Se vorbeste ca magistratii si politistii pleaca in nr. exponential la pensie.
Ce va fi sa fie vom vedea.Pana una alta ramane de interes pentru noi pensionarii militari daca prindem indexarea minim cu 10% sau ca ne sare randul ca suntem mai deosebiti ca sa nu zic speciali.Pana la urma nici 10% nu e de refuzat.

Huhu Rezea spunea...

Principiile de drept sunt general recunoscute și nu pot fi combătute prin Ordin de Zi pe Unitate.
Legea 223/2017 este o lege specială iar pensiile de serviciu reglementate prin această lege spedială sunt pensii de serviciu speciale.
IN plus față de alte pensii speciale, pensiile militare sunt și de tradiție... de la cuza încoace.

RD spunea...

Nu încerc nimic. Pur și simplu îmi exprim părerile. Sigur că Ghinea e primul care a avut aceste idei cu pensii susținut de partidul din care face parte, USR, dar nici cu Turcan și Cîțu nu-mi e rușine..
Nu știu dacă Cîțu este prost sau inteligent..
Știu că el este alături de mulți politicieni cunoscuți, împotriva pensionarilor militari și în ultimii ani așa s-a întâmplat prin fapte, nu vorbe.
Eu nu scriu pe acest blog cu speranța că va conta pentru politicieni.
Dacă se vor recalcula pensiile militarilor cu 65% pe 12 luni, părerea mea că vor pierde bani și pensiile medii (4000-5000) nu doar mari și foarte mari.
De indexarea pensiilor militare nici nu pot să scriu prea multe.
Parcă sunt tupeist să cer lucruri normale, aplicate pensionarilor civili.
Și da, politicienii stăpânii pensionarilor militari. Ce cuvinte dure, nu? Păi din păcate da, dar așa ne tratează ei, ca niște stăpâni.
Să nu uităm că pensiile militarilor sunt din banii de la casele sectoriale și nu deranjează cu nimic bugetul pensilor civile.

Leo spunea...

Budigăi , ca ministru împuternicit de guvern ca să fie coordonator și responsabil pt. toate JALOANELE REFORMEI 6 din PNRR , nu a pus presiune pe ministerele care gestionează pensii reglementate de legi speciale , ca să vină cu proicte de acte normative în sensul JALONULUI 215 , pe care el Budigăi cu MMSS să le integreze în PLANUL REFORMEI 6 din PNRR. el trebuia să ceară săptămânal la acei miniștri , ca la un anumit termen maxim să trimită la MMSS proiectele lor de acte normative de reformă. De un an de zile pe Budigăi îl doare la bască când vine vorba de pensiile speciale , deşi el este RESPONSABIL pt. toate pensiile în faţa PNRR şi a guvernului.

Xman spunea...

Problema pensiilor devine marginala.Catu s-a angajat prin pnrr ca va închide termocentralele pana în 2027,fără sa avem nimic în schimb...România va trebui sa importe energie electrica pentru a menține cât de cat industria de tip loehn.Oricum rentabilitatea va tinde spre minus în condițiile în care Europa vestica își redeschide centralele pe carbune,iar multe companii se vor retrage din România spre locuri unde energia va fi ieftina și multa:SUA,China,Brazilia.Incepem sa culegem roadele minciunilor "politicienilor".Acest POPOR a fost mințit ordinar!Nu va mai faceți planuri cu pensiile.In aceste condiții nu au cum sa fie mai mari decât inflația...Sa nu fie mai rău...

Viorel spunea...

Cornele. Pune mâna pe creion și calculează-ți pensia. Pentru cei ce mă mușcau de cur din cauza Oscarului le aduc la cunoștință că în urma calculului făcut (FĂRĂ OSKAR), rezultă o pensie de 6.450 lei – 10% impozit (445 lei) – 10% CASS (245 lei) = pensie netă (în labă) 5.760 lei. Ura să dispară, din viața militară.

Huhu Rezea spunea...

Cătăline
Dacă tot nu vor să ne spună instituțiile militare unde se duc și cum se cheltuie cei 25% din solda brută reținuți cu titlul de CIBS. poate ne spui tu, că prea le știi pe toate.

Viorel spunea...

Xman. Tu te auzi când vorbești. Dacă da explicăle cititorilor de pe blog afirmațiile tale: „Nu va mai faceți planuri cu pensiile.In aceste condiții nu au cum sa fie mai mari decât inflația...Sa nu fie mai rău...”. Deci, pensile nu au cum să fie mai mari decât inflația. Bravo Xman. Mai mult, să nu fie mai rău, adică să fie mai mici și decât inflația. Din punct de vede logic este foarte corect comentariul tău, numai că această pensie ți-o lăsăm ție. Cât despre termocentrale, mai grav pe moment este închiderea până la sfârșitul anului a termocentralelor de la Turceni și Rovinari. Prim ministrul Ciucă a cerut Comisiei Europene (printer altele) amânarea acstui lucru. În plus. UE cere ca minele de cărbune din România să rămână în exploatare, iar termocentralele să funcționeze la capacitate maximă.
Odată cu războiul din Ucraina, Uniunea Europeană își resetează strategia privitoare la energia produsă pe bază de cărbune.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-trebuie-sa-opreasca-termocentralele-pe-carbune-in-plina-criza-energetica-ce-solicita-premierul-comisiei-europene.html

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel, nu mai stiu cum naiba sa mai calculez, daca nu exista o lege clară dupa care sa ma axez, cum mi-era clar in junime o adresă titirez unde pe ăla micu' fericit să îl purjez!

Viorel spunea...

Leo. O fi răspunderea domnului Budăi (puneți-vă în locul dânsului) ca șef de echipă (coordonator), dar în momentul când (să nu uităm că la formarea coaliției PSD, dar în special ministrul Budăi a spus clar și răspicat că va solicita renegocierea PNRR-ului. PNL și alți muiști au ieșit cu critici afirmând că pune în pericol acordul PNRR iar România va fi pusă în situația de a nu primi bani de la UE. Ei bine, uite că nu a fost așa și ce și-a propus, asta a și făcut. Că s-a dus doar Ciucă fără să-l ia și pe Ciolacu și Budăi, asta aduce puțin a nesimțire pentru a fi încoronat împărat), eu vă solici să-mi prezentați (deci nu vin să vă impun ce și cum să faceți pentru ca pensionarii să fie mulțumiți, veniți cu propunerile voastre, la analizăm împreună și stabilim cea mai bună cale de urmat, avantajoasă tuturor), iar pe voi vă dore în partea dorsală. Asta este stima și respectul miniștrilor față de pensionari. Păi ce, eu trebuie să mă plec în fața voastră, să vă rog frumos (auzi, să le cer săptămânal) să-mi prezentați propuneri. Nu tată. Miniștri suntem toți. Că eu am fost numit ministru coordnator e una, iar a fi sluga voastră e alta. Cine nu va trimite, să fie sănătos, înseamnă că lasă la latitudinea MM iar dacă nu va ieși acceptabil pe vreun minister, să răspundă cei vinovați. Nu știu ce grad și funcție ați avut la trecerea în rezervă, însă, atunci când ați dat (dacă ați dat) un ordin, acel ordin trebuia executat. Aplicăm milităria și în Guvernul Romăniei că doar este condus de un fost general „renumit” al Armatei României.

Marcel Orzan spunea...

Huhu, mai las-o ca makane asta cu „contributeala”; gata, e moarta problema, nicio sansa. Ai vazut si tu ca inclusiv BM a recunoscut ca militarii contribuie, lucru spus si de maciuca, asa mai neinteligibil, cum ii firea.
Si Legea223/2015 este tot atat de „speciala” pe cat de „speciale” sunt:
- Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor;
- Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România;
- Legile sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege.
Astea sunt legi care reglementeaza „Sistemele neintegrate sistemului public de pensii” asa cum este si Sistemul pensiilor militare de stat. [Art.2 - e) PRINCIPIUL AUTONOMIEI, bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale].
Pai ce, ai vazut tu vreun pensionar militar care sa beneficieze de vreo farama de drept prevazut de Legea 263/2010 si nu stim si noi. Adica, magistratii si ceilalti „speciali” beneficiaza in integralitate de prevederile Legii 263/2010, singura derogare prevazuta de statutele lor fiind cunatumul pensiei prin care ei primesc ceva consistent, de la bugetul de stat, peste nivelul pensiei calculate conform Legii 263/2010.
Sau poate, ca tot ne omori cu „Principiile de drept general recunoscute”, poate stii tu ceva si nu vrei sa ne spui.
Eu chiar am inceput sa ma gandesc ca, avand in vedere prevederile art. 171 din Legea 263/2010:
„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, INCLUSIV CATEGORIILE DE PENSII PREVĂZUTE LA ART. 1 DIN LEGEA NR. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, DEVIN PENSII ÎN ÎNŢELESUL PREZENTEI LEGI.” (in vigoare inca, verificat!),
noi pensionarii militari, care am fost recalculati pe Legea 119/2010 si cei pe Legea 263/2010, chiar avem „Componenta contributiva” a pensiei si nu prea stim noi cum sta treaba si ar trebui sa trecem pe la CNPP/Casele teritoriale sa solicitam asta, mai ales ca Legea 263/2010 spune clar ca:
Art. 2 - Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază:
h) PRINCIPIUL IMPRESCRIPTIBILITĂŢII, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;
i) PRINCIPIUL INCESIBILITĂŢII, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial.
Adica L. 199/2010 ne-a deschis niste drepturi in sistemul public care nu pot fi anulate nici de Cel de Sus, intelegi! Poate ne ajuti cu niste idei!

Merci

Viorel spunea...

Cornel. Îți dau un sfat. Calculează în așa fel încât pensia ta să-ți iasă după cu îți dorește sufletul. Că peste 1-2 luni nu va fi așa, nu contează. Contează faptul că, în cele 2 luni din punct de vedere psihic, tu ai trăit relaxat și cu speranță. Îți dau și un exemplu practicat de mine. Joc la loto (6 din 49, Joker și 5 din 40). Lunea mă duc și joc biletele (mă costă 47,5 lei). De luni și până joi seara când are loc extragerea mă visez milionar în euro. Joi nu câștig, dar am fost optimist, fericit și milionar 4 zile din săptămână. Vineri dimineața repet situația. Joc pentru duminică seara (tot 47,5 lei). Alte 3 zile sunt fericit și milionar. Adunate lunar, mă costă 380 de lei. Când sunt extrageri duble, suma se dublează. Și uite așa visăm la noroc și un trai mai bun. Acum norocul depinde de alții și nu prea mai adduce a noroc. Noi însă trebuie să fim optimiști.

Marcel Orzan spunea...

Pt. Huhu Rezea:

La „....unde se duc și cum se cheltuie cei 25% din solda brută reținuți cu titlul de CIBS....”. In sfarsit vad si eu la tine ceva care ma face sa cred ca incepi sa intelegi! Si repunsul sa ni-l dea CCR, in sensul ca daca CIBS nu este “contribuție fiscala” - CAS, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social”, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “par a fi un IMPOZIT INDIRECT, întrucât obiectul său [venitul] este identic cu baza de calcul”. Adica, conform legii, pare a fi/este „IMPOZIT - prelevare obligatorie, fără contraprestaţie şi nerambursabilă, efectuată de către administraţia publică pentru SATISFACEREA NECESITĂŢILOR DE INTERES GENERAL”; adica militarii romani sunt cei mai fraieri din galaxie pt. ca platesc 2 impozite pe venit si nu 1 ca toata lumea! Nu mai repet ca acest lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “aşezării juste a sarcinilor fiscal” si pe cel al “nediscriminarii”.

Huhu Rezea spunea...

Prea multe prostioare spuse în acest comentariu, domnule Orzan.
Va veni cât de curând timpul ca militarii să ceară pensie proporțională cu cât au contribuit la buget prin CIBS si nu funcție de veniturile întâmplătoare din 6-12 luni.

Cornelius Flavius Ifrim spunea...

Viorel,
Vrei, nu vrei, ma visez si eu milionar in lei luand la fiecare pensie de pulei cate un loz, ce il costa pe fiecare dintre noi o sumă de10 lei!

anonim spunea...

raul
Nu stam cu el in pamant! Daca inca nu ati aflat productia pe urmatorii trei ani ai zacamantului este deja vanduta catre firma BSOG(continuatoarea lui Exxon) in contul "investitiilor" care nu sunt facute dar cica "urmeaza"
Asa ca nu stam cu ele nicaieri.Pentru urmatorii trei ani NU EXISTA(au fost vandute inca de cand a incheiat contractul cu BSOG adica la preturilea alea mici de acum vreo 10 luni-1 an imediat dupa retragerea Exxon.Bineinteles la "licitatie" a fost un singur participant
Dragnea a facut scandal cu Exxonul si cum l-au dat pe Dragnea de pamant Exxon s-a retras si aparut BSOG-ul asta.Daca aparea tot Exxon ar fi batut prea tare la ochi.Conditiile alea cu "pe urmatorii trei ani" sunt aceleasi ...
BSOG=Black Sea Oil and Gas (firma infiintata special cu acest scop)
In spatele lor nu se afla rusii si nici Putin.....nici Exxon dar stie cine-i "puiutul"BSOG :)))...si prietenii lui Biden "aliatul strategic" stiu,hi,hi
Deci acum ne cumparam propriul gaz dar...din import.Fac doar facturile nici nu-l mai aduc din America ca e aici sub nasul nostru...dar nu(mai e) al nostru
primim redevente de 1-2% din cat se extrage/vinde.GOOD DEAL!!

Pentru Caragele se cauta cumparator...nu se ocupa ai nostri de maruntisuri si munca murdara cu extractia.Ei cu comisionu' si contractu' ."Curat rapid eficient"

PS Platformele marine de extractie sunt tot cele cinci facute pe vremea lui Ceausescu(adica ale noastre) ....dar acum sunt ale lor! Cum naiba nu stiu!
Uite ce bine pregateau terenul inca din 23 aprilie, 2019 prin presa "determinata"....ca e greu ca vai ca bla bla..si promisiuni cu carul.
https://romania.europalibera.org/a/cine-sunt-jucatorii-care-foreaza-petrol-gaz-marea-neagra/29899262.html
https://romania.europalibera.org/a/cine-sunt-jucatorii-care-foreaza-petrol-gaz-marea-neagra/29899262.html

LEONARD68 spunea...

Stați toți cu ghinea în gură.... deh, în loc să vă gândiți de ce nu crește PIB-ul... cum de ce??? păi, investiții, suprataxare profituri colosale ale persoanelor juridice, dar și a averilor gigantice ale persoanelor fizice (aici mă puteți acuza de socialism cu față umană...)... deși mulți nu știu ce înseamnă asta... ai vreo 30 miliarde (se pare că minus două, pe creșterea economică.... deci, și a PIB-ului, nu? că nu știți unde sunt banii, asta-i altă chestie... la milogi și profitori, retardați și infractori....) pe 4 ani, plus vreo 50-60 pe 7 ani, până în 2028... Deci, HAI CU INVESTIȚIILE!!! Că de gargară partinică toți suntem sătui!

Leon spunea...

@M, este un pas inainte:
https://sindicateuropol.ro/agentii-de-politie-admisi-la-masterul-profesional-vor-fi-salarizati/